Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl"

Transcriptie

1 Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl 6 augustus 2018 Dit is een voorlopige versie. De methode kan nog verbeterd en de droogte van 2018 is nog niet ten einde. Commentaar welkom (info@logboekweer.nl). In Nederland is in de zomermaanden meestal sprake van een neerslagtekort: de verdamping overtreft de hoeveelheid neerslag die er valt. Wanneer dit enige tijd aanhoudt leidt dit tot uitdroging van de bodem, tenzij er op een andere manier water aangevoerd wordt. Ruimtelijke verdeling De mate waarin er droogte optreedt is zeer verschillend, en door de tijd grillig verdeeld. Ook ruimtelijk kan de droogte grillig verdeeld zijn: een enkele onweersbui kan voldoende zijn om lokaal een einde aan de droogte te maken, terwijl die enkele kilometers verderop voortduurt. Bij het KNMI 13 langere meetreeksen met neerslaggegevens beschikbaar, met metingen vanaf Het betreft de volgende neerslagstations (met tussen haakjes de voorloper van het station): De Bilt, De Kooij (Den Helder), Eelde (Groningen), Heerde, Hoofddorp, Hoorn NH, Kerkwerve, Oudenbosch, Roermond, Ter Apel, West-Terschelling, Westdorpe (Axel) en Winterswijk. Voor de statistiek van het Nederlandse klimaat wordt meestal uitgegaan van het gemiddelde van deze stations. Vanaf 1951 zijn gegevens van een veel groter aantal stations beschikbaar. Figuur 1. Ligging van de 13 neerslagstations met een lange en volledige meetreeks. Makkink en Globale Straling Voor het bepalen van de verdamping in Nederland wordt meestal uitgegaan van de formule van Makkink. De formule is vooral gericht op de landbouw. Er wordt uitgegaan van een vegetatie met kort gras, en een onbeperkt beschikbare hoeveelheid vocht. Voor andere landbouw-gewassen en voor meer natuurlijke vegetaties kan een berekening worden gemaakt met een z.g. gewasfactor. Voor de berekening van de verdamping zijn hier twee variabelen van belang: de temperatuur en de (kortgolvige) instraling. Deze laatste wordt in De Bilt pas sinds 1957 gemeten; de andere stations volgden later. De maximale inkomende straling is in de zomermaanden ongeveer 6 x zo hoog als in de

2 wintermaanden. De gemeten hoeveelheid straling per dag speel de bewolking (bedekking, dikte) een grote rol. Het verschil tussen een bewolkte dag en een onbewolkte dag is nogmaals een factor 6 (zomermaanden) of meer (wintermaanden), zie figuur 2. De formule omvat overigens niet alle variabelen die voor de verdamping van belang zijn. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de windsnelheid en de luchtvochtigheid. Figuur 2. Hoogst en laagt gemeten Globale Straling in De Bilt voor elke dag in het jaar. Terugkoppelingen in de praktijk In Nederland is over het hele jaar gerekend bijna altijd een neerslagoverschot. Alleen in de zomermaanden is er meestal een tekort. Toch wordt het in Nederland niet steeds natter. Dat komt doordat het overschot op een natuurlijke manier afvloeit (rivieren, kwelstromen), of op een kunstmatige manier op peil wordt gehouden (polderbemaling, waterwinning). In lage delen van het land wordt het peil s zomers in stand gehouden door de inlaat van water. Ook de vegetatie zorgt voor terugkoppelingen. Bij droogte zullen planten geleidelijk minder water gaat verdampen. Wanneer de hele vegetatie verdroogt vindt er helemaal geen verdamping door het gewas meer plaats. Bij overvloedige regen wordt de vegetatie juist weelderiger, en zal meer gaan verdampen. Nog een verschijnsel: een deel van de neerslag bereikt nooit de bodem, maar blijft in de vegetatie hangen en verdampt daar weer. Dit alles maakt dat elke berekening van het neerslagtekort een theoretische benadering blijft; het is nergens in het veld na te meten. Alleen met specifieke kennis van de vegetatie en hydrologie ter plekke en de directe omgeving kan een min of meer realistische berekening worden gemaakt voor die ene plaats.

3 Verdwijnfactor Bij de weergave en berekening van periodes met een neerslagtekort is hier gekozen voor een nieuwe benadering. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat het systeem naar een evenwicht streeft. Wanneer er enige tijd achter net zo veel regen valt als dat er verdampt is er geen sprake meer van droogte of van een neerslagoverschot, onafhankelijk van wat er lang daarvoor is gebeurt. In het veld gebeurt dit door de bovengenoemde terugkoppelingen. Om het simpel te houden wordt er hiervoor gebruik gemaakt van een simpele formule: Neerslagoverschot = Neerslagoverschot van de dag + Opgebouwd neerslagoverschot * Factor. Deze factor zou je de verdwijnfactor kunnen noemen, en empirisch blijkt dat een getal te zijn wat tussen de 0,85 en 0,99. Een relatief grote factor staat model voor massieve, heel traag reagerende systemen zoals de diepe grondwaterstand op de Veluwe. Een relatief kleine factor staat model voor snel reagerende systemen, bijvoorbeeld plekken met een goede afwatering of toestroom, of juist plaatsen waar het grondwater zo diep zit dat de vegetatie alleen op regenwater reageert. Hier wordt gerekend met een factor 0,98 voor een gemiddeld systeem en 0,875 voor een snel reagerend systeem, zie figuur 3a en 3b. Figuur 3a. Berekening voor De Bilt voor de maanden mei september met factor 0,98 ( gemiddeld systeem ) Figuur 3b. Berekening voor De Bilt voor de maanden mei september met factor 0,875 ( snel reagerend systeem )

4 Reconstructie van de verdamping voor 1957 De meetreeksen van de 13 genoemde neerslagstations zijn beschikbaar vanaf 1 januari Helaas zijn er uit de eerste helft van de periode geen verdampingsgegevens beschikbaar. Het blijkt wel mogelijk om een benadering te maken van de verdamping per dag. Dat kan doordat het percentage zonuren per dag wel is vastgelegd. Op grond van de stralingsmetingen vanaf 1957 kan dan berekend worden welke hoeveelheid straling er te verwachten was. Daar zit een onzekerheid in, omdat er voor half bewolkte dagen niet is vastgelegd of de zonnigste uren midden overdag waren, of aan het begin of eind van de dag. De verwachting is dat dat effect over reeksen van dagen wel uitmiddelt. Er wellicht meer storende factoren. Het percentage zonuren is door de jaren heen niet op dezelfde manier gemeten; de reeks is daarmee niet homogeen. Verder zal een zonnige dag in de eerste helft van de 20 e eeuw niet precies dezelfde hoeveelheid straling hebben opgeleverd als aan het eind van die eeuw, door veranderingen in de kracht van de zon en in de helderheid van de lucht (global dimming/ global brightening). Deze aspecten zijn hier genegeerd. Uitgangspunt voor de reconstructie zijn de zon- en temperatuurgegevens van station De Bilt. Ter controle is de verdamping na 1957 op dezelfde manier herberekend. Het blijkt dat er over individuele dagen belangrijke verschillen kunnen zijn met de officiële Ev24 -waarde, maar over langere periodes komt het goed overeen. Ter wille van de vergelijkbaarheid is voor de weergave van de droogteperiodes voor de jaren vanaf 1957 een zelfde reconstructie gemaakt van de verdamping. Resultaten Resultaten van de berekening zijn opgenomen in de bijlagen in dit document. De eerste serie staat model voor een gemiddeld reagerend systeem, waarin grote neerslagoverschotten of -tekorten enkele maanden door kunnen werken. Een tweede serie staat model voor een snel reagerend systeem. Droogteperiodes vallen dan uiteen in kortere periodes, onderbroken door dagen waarop er een beduidende hoeveelheid neerslag valt. De mate van droogte is af te leiden uit de kleur. Met opzet staan er geen getallen bij de berekende droogtes. De getallen wijken af van de standaardmethode van het KNMI en er zijn onzekerheden in de berekening. Globaal is het berekende neerslagtekort in mm terug te zien in de legenda bij de bijlagen. In dezelfde bijlagen is ook te zien in welke periodes er (zeer) veel regen viel. Een natte periode kan een einde maken aan een droogteperiode. Dit levert in de figuur een neutrale kleur op. Langdurige en extreme natte periodes zijn terug te zien met een donkerblauwe kleur. In de winter is er altijd een neerslagoverschot. Dit wordt mede veroorzaakt door de zeer geringe verdamping (enkele mm per dag).

5 Zeven droge jaren in beeld In figuur 4 is het verloop van de droogte in 7 van de droogste jaren weergegeven. Door de gebruikte methode (verdwijnfactor = 0.98) maken de eerste zomermaanden (juni, juli) meer kans om als droogste naar voren te komen dan bij de methode van het KNMI. De reeksen zijn niet helemaal homogeen, wat vooral veroorzaakt wordt door de methode waarop de verdamping berekend is. Opvallend is dat de allerdroogste momenten niet te vinden zijn in de zeer droge zomer van Slechts in één mand viel minder dan 20 mm (juli: 18,2). Maar er viel er viel in veel maanden achter elkaar te weinig, al vanaf februari. In 1959 valt vooral de droogte in het najaar op. In 2006 is een abrupte omslag rond 1 augustus. De droogste momenten zijn te vinden 1976 en Het droogste moment in 1976 valt rond 12 juli. Dit wordt net overtroffen door de droogte van 2018; het droogste moment lijkt hier begin augustus te vallen. Figuur 4. Het verloop van de droogte in 7 van de droogste jaren sinds 1906.

6 Bijlagen 1. Neerslagoverschot en Tekort gemiddeld over Nederland, Gemiddeld systeem. 2. Neerslagoverschot en Tekort gemiddeld over Nederland Snel reagerend systeem.

7 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations januari gemiddeld systeem Ligging neerslagstations februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jaar 30 jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort extreem heel vrij vrij heel extreem droog droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

8 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations gemiddeld systeem Ligging neerslagstations jaar januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort extreem heel vrij vrij heel extreem droog droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

9 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations gemiddeld systeem Ligging neerslagstations jaar januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort extreem heel vrij vrij heel extreem droog droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

10 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations januari snel reagerend systeem Ligging neerslagstations februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jaar 30 jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort heel vrij vrij heel extreem droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

11 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations snel reagerend systeem Ligging neerslagstations jaar januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort heel vrij vrij heel extreem droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

12 Neerslag en neerslagoverschot / -tekort Nederland - 13 neerslagstations snel reagerend systeem Ligging neerslagstations jaar januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december jr Neerslaghoeveelheid per maand (mm) Achtergrondkleur: neerslagoverschot / -tekort heel vrij vrij heel extreem droog droog nat nat nat nat Gegevens van het KNMI. Verdamping berekend uit zonuren en temperatuur in De Bilt. Berekening: Neerslagoverschot = neerslagoverschot van de dag + neerslagoverschot voorgaande dagen x Droogte Top 3 (rangorde per dag) 1e 2e 3e Bart Vreeken LogboekWeer.nl

RISICOSIGNALERING Droogte

RISICOSIGNALERING Droogte RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut IEIDING heeft invloed op de groei van planten en gewassen, op de grondwaterstanden en daarmee indirect op bijvoorbeeld energiebedrijven

Nadere informatie

Droogte monitoring. Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling

Droogte monitoring. Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling Droogte monitoring Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling Inhoud Droogte karakterisering KNMI Standardized Precipitation Index (SPI) Website Droogtemonitor Toekomstige website uitbreidingen? Droogte

Nadere informatie

Klimaat in de 21 e eeuw

Klimaat in de 21 e eeuw Klimaat in de 21 e eeuw Hoe verandert ons klimaat? J. Bessembinder e.v.a. Opzet presentatie Wat is klimaat(verandering)? Waargenomen klimaatverandering Wat verwachten we wereldwijd en voor Nederland Mogelijke

Nadere informatie

5. Verdamping 1 91/ dag Maand Jan feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

5. Verdamping 1 91/ dag Maand Jan feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec 5. Verdamping Voor de verdamping in het stroomgebied de Goorloop is de gemiddelde referentiegewasverdamping van het KNMI weerstation in Eindhoven gebruikt. Dit station is het dichtstbij gelegen KNMI station

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Droogte-indices beter begrijpen

Droogte-indices beter begrijpen Droogte-indices beter begrijpen Sinds in 2003 de kade bij Wilnis bezweek, is bij de waterschappen de aandacht voor de droogtegevoeligheid van kaden verscherpt. Langdurige droogte kan namelijk effect hebben

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Nadere informatie. Weersverwachting

Nadere informatie. Weersverwachting Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 16 mei 2011 Nummer 2011-06 Droogtesituatie verandert weinig, ondanks regen De wateraanvoer van de Rijn

Nadere informatie

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?:

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?: Geachte inwoner van Hoogeveen, Welkom bij het tweede neerslagoverzicht van de gemeente Hoogeveen. Het jaar 211 was aan het einde weer helemaal in balans maar kenmerkte zich door hele droge periodes afgewisseld

Nadere informatie

Jaar 2016: Zeer warm, zeer zonnig en aan de droge kant

Jaar 2016: Zeer warm, zeer zonnig en aan de droge kant 2016 Jaar 2016: Zeer warm, zeer zonnig en aan de droge kant Met een gemiddelde temperatuur van 10,7 C komt 2016 net in de top 10 van warmste jaren sinds 1901. De wintermaanden januari en februari waren

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. november 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. november 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland november 2014 November 2014: Zeer zacht, zeer zonnig en droog Met veel zon en weinig wind ging de maand november bijna zomers van start. Op 1 november beleefde

Nadere informatie

KNMI 06 klimaatscenario s

KNMI 06 klimaatscenario s KNMI 06 klimaatscenario s Stof tot nadenken? Opzet presentatie Klimaatverandering en het (versterkte) broeikaseffect Waargenomen klimaatverandering De nieuwe KNMI-klimaatscenario s Mogelijke effecten 1

Nadere informatie

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2014

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2014 JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2014 Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) is sinds 2013 gehuisvest in het MRCC-gebouw aan het Maritiem Plein op Oostende Oosteroever. De waarnemingen

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus

Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus Januari: 2012 is uitzonderlijk zacht begonnen met in het Zeeuwse Westdorpe en het Limburgse Ell op Nieuwjaarsdag een maximumtemperatuur van maar liefst 14,1 C. Pas

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2014 Jaar 2014: Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog Met een gemiddelde jaartemperatuur van 11,7 C tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 C was 2014 het warmste jaar sinds het begin van de regelmatige

Nadere informatie

Evolutie van het klimaat in België

Evolutie van het klimaat in België Hans Van de Vyver Koninklijk Meteorologisch Instituut 11 januari 2013 Introductie wetenschappelijke activiteiten MERINOVA-project: Meteorologische risico s als drijfveer voor milieukundige innovatie in

Nadere informatie

1. Algemeen klimatologisch overzicht, zomer

1. Algemeen klimatologisch overzicht, zomer Klimatologisch seizoenoverzicht zomer 219 1. Algemeen klimatologisch overzicht, zomer 219... 1 2. Klimatologisch overzicht voor Ukkel, zomer 219.. 4 Overzicht van de seizoenswaarden sinds 1981.........

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2009 Jaar 2009: zeer zonnig en vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in 2009 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2009/jaar Maximumtemperatuur

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland maart 2008 Maart 2008: Maart 2008: Normale temperatuur, zeer nat en aan de zonnige kant Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in maart 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/maart

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2009

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2009 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2009 Augustus 2009: Warm en zonnig, gemiddeld over het land droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in augustus 2009 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2009/augustus

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juni 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juni 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland juni 2008 Juni 2008: Juni 2008: Warm, zonnig en gemiddeld over het land vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in juni 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/juni

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2008 Mei 2008: Mei 2008: Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in mei 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/mei

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland oktober 2008 Oktober 2008: Oktober 2008: Vrijwel normale temperatuur, zonnig en gemiddeld over het land vrij nat Voor een uitgebreide beschrijving van het weer

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2011 Jaar 2011: Zeer warm, zeer zonnig en aan de natte kant De gemiddelde jaartemperatuur in is uitgekomen op 10,9 C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,1 C. Het jaar 2011 eindigde daarmee op een gedeelde

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. februari 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. februari 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland februari 2008 Februari 2008: Februari 2008: Zacht, zeer zonnig en vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in februari 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/februari

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland september 2008 September 2008: September 2008: Vrij koel, aan de droge kant en zonnig Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in september 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/september

Nadere informatie

Wat kunnen we leren van de droogte van 1976 in relatie tot gevolgen van klimaatverandering? Casus Loenderveense plas

Wat kunnen we leren van de droogte van 1976 in relatie tot gevolgen van klimaatverandering? Casus Loenderveense plas Wat kunnen we leren van de droogte van 1976 in relatie tot gevolgen van klimaatverandering? Casus Loenderveense plas Sebastiaan Schep sebastiaan.schep@witteveenbos.com Aanleiding voor mijn verhaal Ik maak

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2017 Jaar 2017: Zeer warm, zeer zonnig en aan de natte kant 2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10,9 C het vierde zeer warme jaar op rij. Net als de drie voorgaande jaren eindigde 2017 in de top-10

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem januari 2019

Toestand van het watersysteem januari 2019 Toestand van het watersysteem januari 2019 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - januari 2019 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater De wateraanvoer van de Rijn is laag voor de tijd van het jaar, hij bedraagt momenteel 1165 m3/s. Naar verwachting

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland

Maandoverzicht van het weer in Nederland Maandoverzicht van het weer in Nederland juli 2013 Juli 2013: Zeer warm, zonnig en droog Normaal wordt het in in juli 17,9 C, deze maand 19,2 C. Voor het eerst dit jaar kwam de gemiddelde maandtemperatuur

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland september 2014 September 2014: Warm, zeer droog en zeer zonnig Met in een maandgemiddelde temperatuur van 15,9 C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 C eindigde

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland juli 2008 Juli 2008: Juli 2008: Warm, nat en een normale zonneschijnduur Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in juli 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/juli

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2008 Augustus 2008: Augustus 2008: Normale temperatuur, somber en nat Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in augustus 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/augustus

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2015

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2015 Maandoverzicht van het weer in Nederland oktober 2015 Oktober 2015: Vrij koud, droog en normale hoeveelheid zon Met een gemiddelde temperatuur van 9,9 C tegen een langjarig gemiddelde van 10,7 C was oktober

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2015 Jaar 2015: Warm, zeer zoning en normale hoeveelheid neerslag De gemiddelde jaartemperatuur in is uitgekomen op 10,9 C, tegen 10,1 C normaal. Daarmee eindigde 2015 op een gedeelde vijfde plaats in

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem februari 2019

Toestand van het watersysteem februari 2019 Toestand van het watersysteem februari 219 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - februari 219 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. december 2015

Maandoverzicht van het weer in Nederland. december 2015 Maandoverzicht van het weer in Nederland december 2015 December 2015: Record zacht, droog en zonnig Met in een gemiddelde temperatuur van 9,6 C is december met afstand de zachtste decembermaand sinds tenminste

Nadere informatie

Grondwaterstanden juni 2016

Grondwaterstanden juni 2016 Grondwaterstanden juni 2016 Kennisvraag: In beeld brengen van de grondwatersituatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: op vrijwel alle meetlocaties waar analyse mogelijk was komt de maximale waterstand

Nadere informatie

Gemiddelde temperatuur (Celsius) tijdvak

Gemiddelde temperatuur (Celsius) tijdvak Gemiddelde temperatuur (Celsius) tijdvak 1981-2010 210 Valkenburg 3.6 3.6 6.1 8.7 12.5 15.1 17.4 17.5 14.8 11.3 7.4 4.3 3.9 9.1 16.7 11.2 10.2 30 235 De Kooy 3.5 3.3 5.6 8.4 12.0 14.7 17.1 17.4 15.0 11.4

Nadere informatie

Weerkundig jaarverslag 2018

Weerkundig jaarverslag 2018 Weerkundig jaarverslag 2018 1 2018 BEKNOPT JAAROVERZICHT NEERSLAG ZON TEMPERATUUR December 17 Zeer NAT Zeer somber Vrij zacht Januari Vrij NAT Zeer somber Zeer zacht Februari DROOG Zeer ZONNIG KOUD Maart

Nadere informatie

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Imme Benedict Bron: Jannes Wiersema Meteorologie en Luchtkwaliteit Vakgroep Wie ben ik? 2010 2013 BSc Bodem, water en atmosfeer 2013 2015 MSc

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlage 1 Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlagel Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bodemopbouw en Geohydrologie Inleiding In deze bijlage wordt

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland september 2016 September 2016: Zeer warm, zeer droog en zeer zonnig Met in een gemiddelde temperatuur van 17,3 C tegen 14,5 C normaal was het de op twee na warmste

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland september 2016 September 2016: Zeer warm, zeer droog en zeer zonnig Met in een gemiddelde temperatuur van 17,3 C tegen 14,5 C normaal was het de op twee na warmste

Nadere informatie

Meteorologische gegevens,

Meteorologische gegevens, Bron: KNMI (2010, 2011). Indicator 30 november 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Voor

Nadere informatie

NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat

NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat Het jaar 1998 was in Nederland het natste van deze eeuw. De afgelopen jaren zijn we echter vaker geconfronteerd met grote neerslaghoeveelheden.

Nadere informatie

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht 24 maart 2011 Nummer 2011-01 LCW Droogtebericht Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van 2011 De kans op lage afvoeren is voor de Rijn in het komende voorjaar en zomer groter

Nadere informatie

Historische grondwaterstanden, klimaatvariaties en gebouwschade Een onderzoek voor de Tcbb. Jelle Buma Huite Bootsma Timo Kroon

Historische grondwaterstanden, klimaatvariaties en gebouwschade Een onderzoek voor de Tcbb. Jelle Buma Huite Bootsma Timo Kroon Historische grondwaterstanden, klimaatvariaties en gebouwschade Een onderzoek voor de Tcbb Jelle Buma Huite Bootsma Timo Kroon 13-9-2018 Inhoud Context Methode (LHM 1911-2014) Resultaten Trends grondwaterstand

Nadere informatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie Klimaatverandering Wat kunnen we in de toekomst verwachten? J. Bessembinder e.v.a. Opzet presentatie Wat is klimaat(verandering)? Het broeikaseffect Waargenomen klimaatverandering Wat verwachten we wereldwijd/in

Nadere informatie

Een eerste klimatologisch overzicht van 2018

Een eerste klimatologisch overzicht van 2018 Een eerste klimatologisch overzicht van 2018 Opmerking: tenzij anders vermeld, gelden de normalen en de records voor de periode vanaf 1981. ALGEMEEN 2018 was een uitgesproken warm, droog en zonnig jaar

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2014 Augustus 2014: Zeer koel, zeer nat en normale hoeveelheid zon Met in een gemiddelde temperatuur van 16,1 C, was augustus de koelste augustus sinds

Nadere informatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie Klimaatverandering Wat kunnen we in Nederland verwachten? J. Bessembinder e.v.a. Opzet presentatie Wat is klimaat(verandering) en het broeikaseffect? Waargenomen klimaatverandering KNMI 06 klimaatscenario

Nadere informatie

Meteorologische gegevens,

Meteorologische gegevens, Bron: KNMI. Indicator 1 april 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2013 bedroeg de

Nadere informatie

Bouwen met klimaatverandering

Bouwen met klimaatverandering Bouwen met klimaatverandering Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs, Dat bouwde zijn huisje al op 't ijs; 't Begon te dooien, maar niet te vriezen, Toen moest dat mannetje zijn huisje verliezen

Nadere informatie

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Neerslag juni 2016 Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: De neerslaggegevens van zowel de KNMI neerslagstations als

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2018

Maandoverzicht van het weer in Nederland. september 2018 Maandoverzicht van het weer in Nederland september 2018 September 2018: Vrij warm, vrij droog en zeer zonnig Met een gemiddelde temperatuur van 14,7 C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 C was september

Nadere informatie

Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown

Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown Voortgezet diagnostisch onderzoek 2012 Peter Vink, Peter Vreeburg en Paul van Leeuwen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze les is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2016

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2016 JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2016 Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) is sinds 2013 gehuisvest in het MRCC-gebouw aan het Maritiem Plein op Oostende Oosteroever. De waarnemingen

Nadere informatie

1. Algemeen klimatologisch overzicht, winter

1. Algemeen klimatologisch overzicht, winter Klimatologisch seizoenoverzicht winter 219 1. Algemeen klimatologisch overzicht, winter 219... 1 2. Klimatologisch overzicht voor Ukkel, winter 219.. 3 Overzicht van de seizoenswaarden sinds 1981.........

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland

Maandoverzicht van het weer in Nederland Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2013 Augustus 2013: Vrij warm, gemiddeld over het land droog en zonnig Augustus was een vrij warme maand met in een gemiddelde temperatuur van 18,1 C tegen

Nadere informatie

Weerkundig jaarverslag 2017

Weerkundig jaarverslag 2017 Weerkundig jaarverslag 2017 Vanaf SEPT 2016 tot JUNI 2017 werd een lange periode van neerslagtekort met één onderbreking: NOV 2016 was de enige maand met een neerslagtotaal boven het gemiddelde en JULI

Nadere informatie

Meteorologische gegevens,

Meteorologische gegevens, Bron: KNMI. Indicator 23 maart 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2015 bedroeg de

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2013 Jaar 2013: Vrij koud, droog en vrij zonnig 2013 was een vrij koud jaar met een gemiddelde jaartemperatuur van 9,8 C tegen normaal 10,1 C. Koud was het vooral de eerste helft van het jaar. Januari

Nadere informatie

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten?

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Yorick de Wijs (KNMI) Veenendaal - 09 05 2019 Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut 1 Klimaatverandering Oorzaken en risico s wereldwijd Trends en

Nadere informatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie Klimaatverandering Welke extremen kunnen we in de toekomst verwachten? J. Bessembinder e.v.a. Opzet presentatie Wat is klimaat(verandering)? Het broeikaseffect Waargenomen klimaatverandering Klimaatscenario

Nadere informatie

De droogte van 2018 Een analyse op basis van het potentiële neerslagtekort

De droogte van 2018 Een analyse op basis van het potentiële neerslagtekort De droogte van 2018 Een analyse op basis van het potentiële neerslagtekort Dit is een uitgave van: KNMI Rob Sluijter, Maarten Plieger, Geert Jan van Oldenborgh, Jules Beersma en Hylke de Vries Postbus

Nadere informatie

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen Doel pilot GGOR: Gewogen Grondwater- en Oppervlaktewater Regime Verbetering waterhuishouding voor zowel landbouw als natuur Betere stuurbaarheid waterpeil in Buulder Aa Natuurlijker peilverloop (winter

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2014 Mei 2014: Normale temperatuur en aantal zonuren, nat De gemiddelde temperatuur is in uitgekomen op 13,2 C, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde

Nadere informatie

Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford

Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford april 2007 Waterbalansen Quarles van Ufford Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford April

Nadere informatie

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2015

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2015 JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2015 Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) is sinds 2013 gehuisvest in het MRCC-gebouw aan het Maritiem Plein op Oostende Oosteroever. De waarnemingen

Nadere informatie

Weerkundig jaarverslag 2018

Weerkundig jaarverslag 2018 Weerkundig jaarverslag 2018 1.1 BEKNOPT JAAROVERZICHT 1.2 DE SEIZOENEN Dec 17 JAN FEB 2018 De sneeuw van enige betekenis viel op 10/12: 2-3cm, 11/12 in de voormiddag tot 7 cm en op 12/12 s morgens 5 cm.

Nadere informatie

Meteorologische gegevens,

Meteorologische gegevens, Bron: KNMI (2003, 2009). Indicator 2 februari 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland wordt

Nadere informatie

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2011

JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2011 JAARRAPPORT WAARNEMINGEN ZEEBRUGGE METEOPARK 2011 Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) is gehuisvest in het Havengebouw aan de Slijkensesteenweg in Oostende. De waarnemingen gebeuren in het

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland oktober 2016 Oktober 2016: Vrij koud, vrij droog en zonnig Met een gemiddelde temperatuur in van 9,9 C tegen een langjarig gemiddelde van 10,7 C was oktober vrij

Nadere informatie

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 In bovenstaande afbeelding is een overzicht weergegeven van de vluchten, (met ZIMOA ondersteunende afdelingen) en daarbij de route naar de locatie van de eerst aankomende

Nadere informatie

Overal in Nederland, nu én in de toekomst: EEN ACTUEEL BEELD VAN DE KANS OP EXTREME NEERSLAG 19A

Overal in Nederland, nu én in de toekomst: EEN ACTUEEL BEELD VAN DE KANS OP EXTREME NEERSLAG 19A Overal in Nederland, nu én in de toekomst: EEN ACTUEEL BEELD VAN DE KANS OP EXTREME NEERSLAG 2019 19A 1 COLOFON Amersfoort, oktober 2019 UITGAVE Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA TEKSTEN

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. april 2015

Maandoverzicht van het weer in Nederland. april 2015 Maandoverzicht van het weer in Nederland april 2015 April 2015: Zeer zonnig, droog en aan de koude kant Met in een gemiddelde temperatuur van 9,0 C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 C, was april iets

Nadere informatie

Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid. Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter 2015/2016.

Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid. Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter 2015/2016. NOTITIE Betreft: Overzicht winter 2015/2016 Bestemd voor: Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid Vergadering: 29 juni 2016 Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter

Nadere informatie

1. Algemeen klimatologisch overzicht, februari

1. Algemeen klimatologisch overzicht, februari Klimatologisch maandoverzicht februari 219 1. Algemeen klimatologisch overzicht, februari 219.. 1 2. Klimatologisch overzicht voor Ukkel, februari 219. 3 Overzicht van de maandwaarden sinds 1981.........

Nadere informatie

Jaarverslag Meteo 2016

Jaarverslag Meteo 2016 Jaarverslag Meteo 2016 1 RESULTATEN VAN DE WEERSOMSTANDIGHEDEN 2016 WINTER 2015-2016: December, zeer zonnig, record-zacht en droog werd gevolgd door een zonnige tot zeer zonnige en zachte tot zeer zachte

Nadere informatie

Extreme droogte 2018 Vechtstromen snakt (nog steeds) naar water

Extreme droogte 2018 Vechtstromen snakt (nog steeds) naar water Extreme droogte 2018 Vechtstromen snakt (nog steeds) naar water NHI in relatie tot de droogte van 2018 Hans Gels Inhoudsopgave Beheergebied Vechtstromen Watersysteem en - aanvoer Situatie afgelopen zomer

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2019

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2019 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2019 Augustus 2019: Warm, zeer zonnig en vrij droog Augustus was warm met in een gemiddelde temperatuur van 18,4 C tegen 17,5 C normaal. De eerste tien

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2016 Augustus 2016: Vrij warm, zoning en landelijk gemiddeld aan de droge kant Met in een gemiddelde temperatuur van 17,9 C tegen een langjarig gemiddelde

Nadere informatie

Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak.

Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak. Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak Wim Timmermans Modelleren van stroming in de lucht: wat Dit gaat over: Het vinden

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. januari 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. januari 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland januari 2016 Januari 2016: Zacht, nat en aan de zonnige kant Met in een gemiddelde temperatuur van 4,8 C tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 C was januari zacht.

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2017

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2017 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2017 Augustus 2017: Aan de koele kant, normale hoeveelheid zon en regen Augustus was aan de koele kant met in een gemiddelde temperatuur van 17,2 C tegen

Nadere informatie

Juni was met gemiddeld 17,5 C tegen normaal 15,6 C veel warmer dan normaal, ook was deze maand zeer droog.

Juni was met gemiddeld 17,5 C tegen normaal 15,6 C veel warmer dan normaal, ook was deze maand zeer droog. 2018 Jaar 2018: Extreem warm, extreem zonnig en zeer droog 2018 was met een gemiddelde temperatuur van 11,3 C het vijfde zeer warme jaar op rij. Na 2014 (11,7 C) was 2018 het warmste jaar. Dit beeld past

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland maart 2014 Maart 2014: Zeer zonnig, zeer zacht en droog De gemiddelde temperatuur in maart was 8,4 C, normaal is 6,2 C. In ruim een eeuw was het alleen in 1991

Nadere informatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie

Klimaatverandering. Opzet presentatie Klimaatverandering Mondiaal en in Nederland J. Bessembinder e.v.a. Opzet presentatie Wat is klimaat(verandering)? Het broeikaseffect Waargenomen klimaatverandering Wat verwachten we wereldwijd/in Europa

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2016 Mei 2016: Zeer warm, vrij zonnig en vrijwel normale hoeveelheid neerslag Met in een gemiddelde temperatuur van 14,5 C eindigt mei op een gedeelde achtste

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2016 Mei 2016: Zeer warm, vrij zonnig en vrijwel normale hoeveelheid neerslag Met in een gemiddelde temperatuur van 14,5 C eindigt mei op een gedeelde achtste

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland juli 2016 Juli 2016: Vrij warm, vrij droog en vrij zonnig Het eerste deel van de maand verliep wisselvallig met temperaturen die meestal beneden het langjarig gemiddelde

Nadere informatie