Nieuwsbrief Alifa Zuid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Alifa Zuid"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Alifa Zuid Februari 2015 Tactus bij ontmoetingsgroep Het Lang En wat is dat witte poeder dan? Elke woensdagmorgen komen er, op basisschool Het Lang, verschillende moeders bij elkaar. Ze drinken een kopje koffie en samen praten we over verschillende onderwerpen rondom opvoeding. Af en toe komt er iemand langs om informatie te geven over een specifiek onderwerp. Zo kwam woensdag 28 januari Alexandra van Haalen van Tactus bij ons langs met een koffer vol met poeders, plantjes en pillen. Voor veel moeders een eerste kennismaking met cocaïne, wiet en XTC. In elk geval al goed om te weten hoe het er uit ziet! Maar ook: hoe ontstaat verslaving, wanneer is iemand verslaafd en helpt verbieden van alcohol drinken? De test: ben je gameverslaafd is door een aantal moeders gedaan en gelukkig. Allemaal gezond verklaart! Elke woensdagmiddag uur ontmoetingsgroep Het Lang. Welzijn op Recept Welzijn op Recept is door het Trimbosinstituut in samenwerking met een huisartsenpost en een welzijnsorganisatie in Nieuwegein opgezet. Aanleiding voor dit project was het hoge gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen onder ouderen in Nieuwegein. Uit een daaropvolgend onderzoek bleek dat 40% van de patiënten met een psychosociaal gerelateerde klacht bij de huisarts kwam. Vanwege de positieve ervaringen elders heeft Alifa Welzijn op Recept in Enschede opgezet. Afgelopen jaar hebben wij in samenwerking met twee huisartsenpraktijken de methodiek van Welzijn op Recept naar tevredenheid uitgevoerd. Bij Welzijn op Recept gaat een wijkwerker van Alifa samen met de cliënt een traject aan van maximaal 4 maanden om op zoek te gaan naar activiteiten die het welbevinden kunnen bevorderen. Wij hebben hiervoor een unieke map samengesteld met allerlei vormen van activiteiten: van actief in de natuur tot handwerken, vrijwilligerswerk, cursussen, maar ook ontmoetingsgroepen en kookgroepen. Door het welbevinden verdwenen bij bijna alle deelnemers aan het project hun psychosociaal gerelateerde klachten.

2 Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen patiënten aanmelden voor Welzijn op Recept. Het moment dat de (eenzame) oudere met psychosociale klachten bij een huisarts komt, biedt de beste kans om te interveniëren en deelname aan Welzijn op Recept voor te schrijven. Alifa Welzijn Ouderen coördineert het project en alle aanvragen en terugkoppelingen worden door de projectleider van Welzijn op Recept verricht via In stadsdeel zuid wordt het uitgevoerd door Gert-Jan Tuller (Stroinkslanden en Helmerhoek), Jenny Bergsma en Bertus Siemerink (Wesselerbrink). Een aantal voorbeelden van geslaagde interventies: - Een meneer, eenzaam en licht dementerend, bleek grote liefhebber van muziek is en gekoppeld aan de stichting Vier het Leven. Door vrijwilligers van deze stichting wordt hij opgehaald en geniet samen met andere liefhebbers van concerten. - Een mevrouw, die aangaf eenzaam te zijn en heel graag onder de mensen te willen komen, is begonnen als gastvrouw in een wijkcentrum. - Een mevrouw, die door fysieke klachten niet meer naar buiten durfde en ook niet goed wist waar heen te kunnen, gaat nu regelmatig naar bloemschik activiteiten. - Een meneer, die sinds het overlijden van zijn partner, erg eenzaam is, zet nu de eerste stappen om weer onder de mensen te komen weken programma Vlierstraat Naar aanleiding van onze inzet op het praktijkonderwijs van het Bonhoeffer college is er de behoefte ontstaan om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen voor een specifieke doelgroep omtrent pestgedrag. Sevgi Atmaca en Pascal Dijkman (jongerenwerk Alifa) hebben hiervoor een traject ontwikkeld waarin niet alleen de gepeste, maar ook de pesters aan bod komen. Ook wordt er ingezet op het systeem van de jongere. We starten eind maart/begin april. Bij succes wordt deze aanpak geïmplementeerd in het schoolsysteem en laat het de absolute meerwaarde van onze samenwerking zien!. Samenwerking NSA en Fietswerkplaats Vanuit het wijkwerk en de samenwerking met de basisscholen uit de wijk worden er naschoolse activiteiten georganiseerd. Dit kent vele verschillende thema s. Een van de thema s die dit jaar aan bod komen is de techniek van de fiets en het veilig deelnemen aan het verkeer. Binnen het team Zuid van Alifa hebben we de koppeling gemaakt tussen het jongerenwerk en het wijkwerk door jongeren van de fietswerkplaats in samenwerking met Pascal Dijkman in te zetten in deze fietsles. Er zullen 5 lessen georganiseerd worden in het Magneetje op de maandagen in maart en begin april. Een win win situatie!

3 .. BuitenBikkels.spelen samen! Op de Hezingenbrink, Tubbergenbrink en Albergenbrink vindt inzet plaats middels een aanpak rondom het stimuleren van een positief speelklimaat, speelgedrag en kinderparticipatie, dit is een uitwerking van een deelcontract. Ouders worden hierbij betrokken. Middels een integrale aanpak wordt er gewerkt aan een prettig en veilig speelklimaat voor jeugd (4-12 jarigen) op de Brinken. De normen en waarden rondom spelen worden positiever, zowel bij kinderen als ouders. Een positief speelklimaat staat voor een duidelijk, fatsoenlijk en sociaal- emotioneel veilig klimaat. Alifa werkt met een gericht aanbod van sport- en spelactiviteiten. Dit gebeurt het hele jaar door middels ambulant werk op de Brinken onder de naam: BuitenBikkels! BuitenBikkels zijn kinderen die op een positieve manier spelen, samen met andere kinderen. Wekelijks zijn we aanwezig in de BuitenBikkelBuurt (de 3 Brinken), waarbij themaactiviteiten worden georganiseerd voor jeugd en ouders. Hierbij wordt een medewerker vanuit opvoedondersteuning betrokken. Daarbij is minimaal 2 keer per maand ook de BuitenBikkelBus (Multicar) aanwezig, inclusief sport- en spelmateriaal en koffie/theevoorziening voor de volwassenen. De Multicar werkt als een mobiele ontmoetingsplaats. Daarnaast gaan we een BuitenBikkelBende (kinderwerkgroep) opzetten, waarbij van elke Brink jeugd kan aansluiten om mee te denken, beslissen en helpen met het organiseren van activiteiten. Betrokkenheid en participatie worden hiermee gestimuleerd. Dit alles onder begeleiding van de BuitenBikkelBuddy s (opbouwwerker, BuitenBikkelBuddy s kinderwerker, opvoedingsondersteuner en stagiaires van Alifa). Een leuke uitdagende klus! Big to fit De methodiek Big to Fit gaat niet alleen in op sporten maar benadrukt het leren houden van bewegen, leren gezond eten én afvallen. Om het aantrekkelijk te maken voor meiden en jongens (11 t/m 17 jaar) wordt het geheel verpakt in een leuke en gezellige sfeer. Wanneer je het vergelijkt met een ijsberg dan kun je zeggen dat het afvallen en bijvoorbeeld twee maal in de week sporten het gedeelte is wat zichtbaar is voor de buitenwereld maar aspecten als motivatie, zelfvertrouwen, onzekerheid, wereldbeeld, uitstraling, discipline, zelfzorg, gezond eten, gezond leven, zelfrespect etc. zitten onder het waterniveau maar hebben een zeer grote invloed op het functioneren en welzijn van de deelneemster. Big to fit wil ook op die aspecten ingaan om de effectiviteit te verhogen. Het doel van Big to Fit is het leren houden van beweging door het ervaren van de fysieke en mentale effecten van sporten Het stimuleren van gezond eten (fysiek) door anders om te gaan met eten en leven (mentaal) door weerbaarder te worden.

4 Werkwijze Voordat er daadwerkelijk gestart word met het programma, vindt er eerst een voorlichtingsavond plaats. Voor zowel de jongeren als de ouders. Er wordt uitleg gegeven over het programma. Ook worden de jongeren gewogen en krijgen ze advies over hoeveel het liefst afgevallen moet worden, willen ze een gezond lichaam hebben. De week erna wordt er gestart! Alle jongeren krijgen een weegpaspoort waar elke week de metingen in komen te staan. Zo hebben ze zelf inzicht, maar ook de ouders. Elke maandag wordt er gesport. Een freelancerdocent verzorgt de lessen. Elke les wordt aangepast op niveau. Diversiteit is hier erg belangrijk in. Met mooi weer wordt er ook buiten gesport. Aan het eind van elke les worden er doelen voor op korte termijn gesteld (hoeveel kunnen/willen ze afvallen in een week of maand). Op 16 maart a.s. wordt er weer gestart met een nieuwe meidengroep. Inmiddels loopt er ook al een jongensgroep op de Wissel. Stadsdeelmanagement sluit deelcontracten af met Alifa Al langer kent Alifa de Resultaat Gestuurde Afspraken (RGA), waarmee SDM met ons afstemt welke resultaten aan het eind van het jaar in de verschillende wijken behaald dienen te worden. Dit jaar gaan we experimenteren met deelcontracten als voorloper op het budget burgerkracht. Stadsdeelmanagement heeft samen met Alifa en andere netwerkpartners bepaald op welke, landen, hoeken en brinken dit jaar meer intensief door Alifa wordt ingezet. Er zijn onvoldoende middelen om overal inzet te plegen dus is er een prioritering toegepast. Alifa heeft hierbij voorgesteld om per gebied (land, hoek of brink) zoveel mogelijk integraal te werken met netwerkpartners, bv. woningcorporaties, wijkagenten en wijkcoaches. Alifa maakt voor elk gebied een apart plan van aanpak en bespreekt dit in een zogenaamd buurt MDO(Multi DiciplinairOverleg) Per gebied worden de netwerkpartners die in dat gebied werkzaam zijn, uitgenodigd voor een START buurt MDO. In dit overleg wordt besproken en afgestemd op welke wijze Alifa de beoogde resultaten tot stand wil brengen en welke rol partners vervullen. Het kan hierbij gaan om leefbaarheid, participatie, terugdringen (jeugd) overlast. Het is van belang om elkaar in eerste instantie te informeren over wat je als professional doet in dat gebied. Zo voorkom je dat je elkaar niet tegenwerkt of nog eens hetzelfde doet. Sterker nog: je vult elkaar aan en versterkt elkaar t.b.v. het gewenste resultaat. Zo is er t.a.v. een aantal brinken in Het Lang al een eerste plan van aanpak gemaakt die bijdragen aan een betere leefbaarheid, versterken van de sociale samenhang en voorkomen/terugdringen overlast.

5 Start specifieke meidengroep Tijdens onze samenwerking met de coaches van de Ruud van Nistelrooy-foundation, bleek dat er in de huidige groepen meerdere meiden zitten die een ouder zijn verloren. Het gaat om meiden uit groep 7 & 8 van de basisscholen Prins Maurits, De Windroos en Het Lang. Om naast de activiteiten van de RvNF voor deze meiden extra aandacht te hebben, is er besloten om een meidengroep te starten. Deze zal maandelijks plaatsvinden. De coaches hebben hiervoor toestemming gekregen van de ouders. De meidengroep is bedoeld om binnen een veilige setting samen te komen met lotgenootjes, om ervaringen te delen als daar behoefte aan is, creatieve activiteiten en ontspanningsoefeningen te doen etc. Dus een groep waar plek is voor hun gevoel, maar zeker ook voor leuke dingen! Wanneer bijv. wijkcoaches meiden kennen voor wie deze groep ook iets zal zijn, dan kunnen ze opgegeven worden. Voor meer informatie: Jenny Bergsma , j.bergsma@alifa.nl. Alifa zet Wijkraad Wesselerbrink (verder) in haar kracht Door: opbouwwerker Bertus Siemerink Bovenstaande titel is globaal de opdracht van Stadsdeelmanagement aan Alifa. Het is een voortzetting van de opdracht, waar ik als opbouwwerker in april 2013 mee ben begonnen.vertrekpunt bij een dergelijke opdracht zijn de mensen die op dat moment direct deel uitmaken van het proces wat in gang gezet dient te worden. In de praktijk betekent dit dat ik veel met deze mensen optrek, doormiddel van bv. het bijwonen van interne vergaderingen en meegaan in de wijk bij gesprekken over aanvragen wijkbudgetten. Het gaat hierbij om het krijgen van vertrouwen, inzicht krijgen in werkwijze en competenties en een voorbeeld zijn, hoe je bepaalde dingen kunt aanpakken. In de beeldvorming leeft voor de buitenwereld wel eens het idee dat ik als opbouwwerker teveel en te dicht bij de wijkraad betrokken ben. Er zijn zelfs vragen over gesteld door raadsleden. Ik nodig iedereen die meer wil weten over mijn rol als opbouwwerker graag uit om hierover van gedachten te wisselen. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring opgedaan bij ondersteuning van wijkraden. De kunst is dat je, ook wanneer je soms (noodgewongen) mensen afscheid moet laten nemen als lid van de wijkraad, mensen in hun waarde laat. Of beter gezegd mensen in hun kracht zet. Ik heb bewoners in andere stadsdelen meegemaakt die ongelukkig waren met hun wijkraadfunctie, maar het niet lukte om afscheid te nemen. De kunst is om deze mensen waardig afscheid te kunnen laten nemen en zo mogelijk opnieuw als vrijwilliger in wijk actief te laten blijven in een andere rol. Dit proces heb ik met de huidige wijkraad ook meegemaakt. Hierdoor zijn er mensen vertrokken uit de wijkraad, maar nog meer nieuwe wijkraadleden zijn aangesloten.de afgelopen 2 jaar is voor de wijkraad met pieken en dalen verlopen. Inmiddels zie ik een stijgende lijn: de wijkraad bestaat inmiddels uit 8 personen de werkgroepen wijkbudgetten komen langzaam op sterkte de wijkraad krijgt steeds meer grip op het uitvoering van de wijkbudgetten (dit jaar wordt de registratie van de wijkbudgetten digitaal) steeds meer vrijwilligers sluiten aan het netwerk van de wijkraad breidt zich uit. Kortom de Wijkraad Wesselerbrink komt verder in haar kracht. Voor mij een reden om langzaamaan een stap terug te doen en de wijkraad steeds meer zelfstandig te laten opereren. Dit lukt nog beter wanneer steeds meer bewoners de wijkraad zien als een orgaan

6 die als verlengstuk kan fungeren om zaken aan de orde te stellen bij de gemeente. Hiermee kan de wijkraad haar rol als formeel adviesorgaan zo optimaal mogelijk vorm geven. Als opbouwwerker heb ik bij de wijkraad aangegeven dat communicatie en transparantie hierbij van groot belang is. Dit heeft de wijkraad uitstekend opgepakt. - Er worden schermen in winkelcentrum zuid geplaatst waar middels informatie, wisselwerking met mede bewoners wordt gestimuleerd. - Er komt een werkgroep communicatie die zorg moet dragen dat de juiste informatie, op het juiste moment op de juiste plek komt. - De aanvragen van wijkbudgetten worden dit jaar gedigitaliseerd en daarmee is het zichtbaar voor alle bewoners ( via ww.wesselerbrink.com) welke aanvragen er zijn gedaan en welke status ze hebben. Het is mooi dat de wijkraad de weg in de Wesselerbrink heeft weg gevonden om bewoners (initiatieven) met elkaar te verbinden. Daar zie ik in alle bescheidenheid wel wat terug van de visie ik als opbouwwerker met hun heb gedeeld. En dan nu, onder het motto: eigen kracht in zuid, met volle kracht vooruit!. Het ouderverzorgerproject Veel kinderen uit de Wesselerbrink en Stroinkslanden zitten op de huiswerkbegeleiding van onderwijsbegeleiding Oost-Nederland. Omdat het niet alleen voor kinderen goed is om ondersteund te worden, maar ook ouders wel (kind- en schoolgerelateerde) vragen en zorgen hebben, is er een aantal jaren geleden een samenwerking ontstaan tussen Wim van der Boom en Alifa. Zo is het ouderverzorgerproject gestart wat anno 2015 is uitgegroeid tot een kickoff (samen eten, kennis maken en evalueren van de huiswerkbegeleiding) en 3 informatieve bijeenkomsten voor ouders die gaan over meedoen: participatie (op school en in de wijk), hoe voed je jouw kind op met sociale media en hoe belangrijk is een goed voorbeeld zijn en positief opvoeden?!! Begin februari is weer gestart met twee leuke kickoffs in het Stroinkshuis, Hiervoor heeft Wim de samenwerking gezocht met o.a. Resto van Harte en de fotoclub in het Stroinkshuis. Als je ouders vraagt wat ze wensen voor hun (volwassen) kind is dat meestal, naast een enkele tandarts of voetballer worden: een gelukkig en eerlijk mens zijn. Dat gaat niet altijd vanzelf. Als ouder heb je daar een grote ondersteunende bijdrage in! Hoe belangrijk is het dat jouw kind ziet dat je betrokken bent op school, heeft dit invloed op de schoolprestaties of niet? Hoe belangrijk is het dat je weet wat jouw kind bezig houdt? Vertrouw je jouw kind en heb je afspraken gemaakt over het gebruik van de computer? Op een interactieve manier ben ik met ouders in gesprek gegaan en hebben ouders elkaar geïnformeerd over hun ervaringen. Ik vind het altijd heel bijzonder om de verhalen te horen! Zo n 14 verschillende ouders hebben de bijeenkomsten bezocht. Nog niet allemaal, maar dat is vaak nou net waar het om draait: ouderbetrokkenheid!

7 Even voorstellen Dag allemaal, Gezien ik drie weken geleden begonnen ben met werken bij Alifa (jongerenwerk team zuid), is mij gevraagd een kort stukje te schrijven over mijn persoon, dus bij dezen. Mijn naam is David Berghout. Ik ben getrouwd, heb twee dochters en woon in Haaksbergen. Ik heb de afgelopen vijf jaar gewerkt als activiteitenbegeleider bij OBC s Heerenloo Groot Emaus in Borculo met LVB jongeren met moeilijk verstaanbaar gedrag. Daarvoor ben ik vijf jaar werkzaam geweest als (voornamelijk accommodatiegebonden) jongerenwerker bij St. t Iemenschoer in Haaksbergen. Nu dus weer terug in het uitdagende, dynamische jongerenwerk. Ik voel me erg welkom, dankzij mijn team en de mensen bij wijkcentrum Magneet. Ik heb erg veel zin in de komende tijd en hoop een grote steen bij te dragen, zowel in de wijk als stedelijk. Mijn werkzaamheden zullen voornamelijk zijn: inzet specifiek stedelijk jongerenwerk, voortgezet onderwijs, straathoekwerk in zuid, begeleiding inloop magneetje. Wellicht tot ziens! Mijn contactgegevens zijn: d.berghout@alifa.nl Smoelenboek team Zuid Vanaf heden is het smoelenboek van team Zuid te vinden op de site van Alifa! Hierin staan alle contactgegevens en taken van de leden van team Zuid Alifa. Hieronder de rechtstreekse link: Hertmebrink DC Enschede Contactpersoon: Annet Overmars Telefoon: a.overmars@alifa.nl

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin

Centrum voor Jeugd en Gezin Centrum voor Jeugd en Gezin N o v e m b e r 2 0 1 2 J a a r g an g 1, n u m m e r 2 Week van de Opvoeding voor veel ouders eerste kennismaking met het CJG Inhoud Week van de Opvoeding, terugblik Bereikbaarheid

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Gewoon opvoeden in Groningen

Gewoon opvoeden in Groningen Gewoon opvoeden in Groningen Voorbeeld : gewoon opvoeden, alledaags opvoeden, alledaagse opvoedvragen Wat is dit? Start: Eigen voorbeeld geven. Voor iedereen verschillend, afhankelijk van de situatie van

Nadere informatie

Nieuwsflits: Augustus 2014

Nieuwsflits: Augustus 2014 Nieuwsflits: Augustus 2014 MEER! met elkaar is een plek waar vrouwen van alle nationaliteiten en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Waar veel vrijwilligers actief zijn. Waar je elkaar kunt steunen, jezelf

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief (nr ) Intro... Nieuws vanuit Jeugd- en Jongerenwerk. Avondschool voor jongeren (kookgroep en cursussen)

In deze nieuwsbrief (nr ) Intro... Nieuws vanuit Jeugd- en Jongerenwerk. Avondschool voor jongeren (kookgroep en cursussen) In deze nieuwsbrief (nr.1 2017) Intro... Nieuws vanuit Jeugd- en Jongerenwerk Avondschool voor jongeren (kookgroep en cursussen) Alifa Bike Works Classroom Sportbegeleidingscursus Tip: verwijs jongeren

Nadere informatie

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!)

Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) Voorbeeld vragenroute die is te gebruiken bij het voeren van een focusgroepinterview (bron: Bewegen valt Goed!) INLEIDING (ongeveer 5 minuten) Welkom heten Bedanken voor hun komst, werver noemen: U bent

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Alifa Zuid

Nieuwsbrief Alifa Zuid Nieuwsbrief Alifa Zuid Vervolg bezuinigingen november 2014 Op 21 oktober 2016 heeft de raad de beslissing genomen om per 2016 600.000 vaste subsidie weg te halen bij Alifa, dit zal worden omgezet in een

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Zuilen. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen

Zuilen. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen Zuilen Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen We willen u als bewoner van Zuilen graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in Buurthuis Zuilen op 30 september.

Nadere informatie

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof?

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof? Meer informatie? Welzijnsprogramma 2015 Vivium De Stichtse Hof Neem voor meer informatie gerust even contact op met het Uitbureau van De Stichtse Hof. Wij helpen u graag! Op zoek naar leuke activiteiten

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

In deze zomereditie (nr )

In deze zomereditie (nr ) In deze zomereditie (nr.2 2017) Intro... Contact met de preventiemakelaar Jeugd- en Jongerenwerk Actief in de zomer! (activiteiten en vrijwilligerswerk) B2F - Big to Fit Download de Streettalk-app Opvoedondersteuning

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Jaargang 3 nummer 5-22 mei 2015

Jaargang 3 nummer 5-22 mei 2015 Jaargang 3 nummer 5-22 mei 2015 Algemeen nieuws In deze nieuwsbrief kunt u informatie lezen over diverse activiteiten die de komende weken plaatsvinden. Houdt u ook de website en onze Facebook pagina in

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda.

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda Voorwoord Beste Lezers, We naderen al weer de laatste maand van het jaar, de maand

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort?

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort? amersfoort Folder voor ouders van 0-8 jarigen Bezoekadres Heiligenbergerweg 36, 3816 AK Amersfoort T 033 47 94 000, E info@cjgamersfoort.nl I www.cjgamersfoort.nl carta U kunt binnenlopen bij CJG Amersfoort.

Nadere informatie

Inhoud van de ochtend

Inhoud van de ochtend Inhoud van de ochtend 1. Introductie in Pedagogisch kader 2. Begeleiden van de groep 3. Ontwikkelingsgericht werken 4. Pauze (15 minuten) 5. Kinderparticipatie 6. Vragen over andere onderwerpen 7. Voornemens

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016!

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Nieuwsbrief 7 11-12-2015 Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Sinterklaas Op vrijdag 4 december hebben we samen met basisschool

Nadere informatie

Onbeperkt Actief Deventer

Onbeperkt Actief Deventer Onbeperkt Actief Deventer Korte karakteristiek In verschillende wijken in Deventer is een aanpak ontwikkeld waarin gewone wijkbewoners samen activiteiten ondernemen met wijkbewoners met een verstandelijke

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht.

Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht. Connecting Generations Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht. Connecting Generations is een individueel

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Alifa Zuid

Nieuwsbrief Alifa Zuid Nieuwsbrief Alifa Zuid Jongerenwerk in het wijkteam juni 2014 Sinds januari dit jaar is er een pilot van een jaar waarbij het jongerenwerk meedraait in het sociaal wijkteam. Als deze pilot slaagt, kan

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Basisschool Pius X. Jaargang 18. Nieuwsbrief nr. 7 van 12 januari 2016. Jordaansingel 20. 7481GP Haaksbergen. Tel. 053-5721396. directie@piusx.

Basisschool Pius X. Jaargang 18. Nieuwsbrief nr. 7 van 12 januari 2016. Jordaansingel 20. 7481GP Haaksbergen. Tel. 053-5721396. directie@piusx. Jaargang 18. Nieuwsbrief nr. 7 van 1 januari 016 Jordaansingel 0. 781GP Haaksbergen. Tel. 03-71396. directie@piusx.eu Basisschool Pius X Luizencontrole Na de vakantie zijn de kinderen gecontroleerd op

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO

Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO Op woensdag was er in het gemeentehuis een informatiemiddag van de WMO raad Soest. Het thema was deze keer Omzien naar elkaar. Op de middag

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

ditie E Berkenhove www.atlant.nl

ditie E Berkenhove www.atlant.nl Wonen in Berkenhove Berkenhove ligt op een prachtige locatie Vlakbij appartementencomplex Berkenhove vindt u de binnenstad van Apeldoorn. Theater Orpheus ligt op loopafstand, net als de gezellige winkels

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 KINDERATELIER oude knikkers Eens kijken wat je allemaal met oude knikkers kan maken! Zaterdag 9 april van 13.30-15.30 uur (groep 5 VO) Zaterdag 16 april van 13.30-15.00 uur

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

HET WEZBLOG. Rol wezblog in schoolcommunicatie

HET WEZBLOG. Rol wezblog in schoolcommunicatie HET WEZBLOG Het wespennest heeft al drie jaar zijn eigen blog genaamd Wezblog gevuld door kinderen uit groep zes en zeven, zie: www.wezb.wordpress.com. De kinderen worden hierbij begeleid door ouders.

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen??

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? 1 Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? Kinderen opvoeden, adviseren en ondersteunen is een hele taak dat veel ouders best lastig vinden. Als ouder wil je je kind beschermen en

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies

Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID Samen kom je verder. Dat zien we in de provincie Limburg die voorop loopt in het werken met Positieve Gezondheid. De gemeenten, zorgorganisaties, zorgverzekeraar

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met MHC, ON en PH gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 C.J.V.Feijenoord Rotterdam NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 VAN DE REDACTIE: Beste lezers, Tot groot verdriet ontvingen we het bericht van het overlijden van Simon van Krimpen. We hebben Simon leren kennen als

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

10 maart 2015 19 FEBRUARI 2015 AGENDA:

10 maart 2015 19 FEBRUARI 2015 AGENDA: JAARGANG 14, 8 19 FEBRUARI 2015 Herhaald bericht: Het Tevredenheidsonderzoek Eens in de drie à vier jaar doen we een onderzoek naar tevredenheid op school onder ouders, leerlingen (vanaf groep 5) en teamleden.

Nadere informatie

Wat is je geslacht? man 21 (37.5 %) 36 (64.29 %) vrouw. Hoeveel jaar ben je lid? 15 (25.86 %) 15 (25.86 %) 28 (48.28 %) 0-5 jaar. 5-10 jaar.

Wat is je geslacht? man 21 (37.5 %) 36 (64.29 %) vrouw. Hoeveel jaar ben je lid? 15 (25.86 %) 15 (25.86 %) 28 (48.28 %) 0-5 jaar. 5-10 jaar. Wat is je geslacht? man 21 (7. vrouw 6 (6.29 n = 6 Hoeveel jaar ben je lid? 0- jaar -10 jaar > 10 jaar 1 (2.86 1 (2.86 28 (8.28 n = 8 # 8 Ik vind dat mijn kind goed wordt geïnformeerd over de activiteiten.

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

llochtone meiden en vrouwen in-zicht

llochtone meiden en vrouwen in-zicht 2010 PROJECTEN Nieuwsbrief INHOUD Allochtone meiden & vrouwen in-zicht (Vervolg project) Kinderen aan zet (Onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van het hebben van een moeder die seksueel misbruikt

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je?

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je? Eerst wat algemene gegevens. 1. In welke klas zit je? 2. Bij wie woon je de meeste dagen van de week? Je mag één antwoord geven. Ik woon: Bij mijn vader en moeder (samen) Ongeveer de helft van de tijd

Nadere informatie

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Welkomstwoord De vrijwilligers van Raffy en Lâle zijn de olie in de machine. Zonder olie loopt de machine heel snel

Nadere informatie

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein Organiseren van samenwerking in het jeugddomein De overkoepelende resultaten van vier afstudeeronderzoeken Publiek Management In opdracht van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) hebben vier studenten Bestuurs-

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten bij het samenwerkingsverband

Nadere informatie