Handleiding website Pax Christi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding website Pax Christi"

Transcriptie

1 Handleiding website Pax Christi deel II Inhoudstafel 1. Invoegen van afbeeldingen Wat is een digitale afbeelding? Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht Posten van bestanden Welk soort bestanden? Het plaatsen van een bestand in een bericht Invoegen van afbeeldingen 1.1 Wat is een digitale afbeelding? Bij het werken met digitale afbeeldingen zijn er 2 belangrijke dingen waar moet mee worden rekening gehouden: pixels en bestandsformaat Pixels Een digitale afbeelding is opgebouwd uit pixels (= kleine lichtpuntjes op het scherm) die naast elkaar geplaatst worden. Hoe meer pixels er gebruikt worden hoe precieser de afbeelding er uitziet. Elke pixel van een digitale afbeelding moet echter ook worden opgeslagen op de harde schijf. Hoe precieser/fijner de afbeelding, hoe meer plaats ze in neemt op de harde schijf... Werken met afbeeldingen is dan ook steeds afwegen hoeveel plaats de afbeelding mag innemen en hoe precies/fijn (= hoeveel pixels) we ze willen hebben. 5,44 KB 2,37 KB 1,30 KB 100 x 166 pixels 50 x 83 pixels 25 x 41 pixels Wanneer we werken met afbeeldingen die op internet moeten worden bekeken, dan zorgen we er voor dat deze bestanden niet te groot zijn, zodat ze snel kunnen worden bekeken door de websitebezoeker. Daarom zullen we ervoor kiezen om niet te veel pixels te gebruiken:

2 afbeeldingen op de website van Pax Christi mogen maximaal 300 pixels breed en/of 300 pixels hoog zijn. Met behulp van beeldverwerkingssoftware (bijvoorbeeld Irfanview) kan je nagaan hoeveel pixels jouw afbeelding heeft. Té grote afbeeldingen moeten worden verkleind alvorens ze op de website te plaatsen. Je kan geen afbeeldingen vergroten (=het aantal pixels verhogen). Hou dus steeds je originele (grote) afbeeldingen bij wanneer je een afbeeldinge verkleint! (afbeeldingen met websitekwaliteit zijn bijvoorbeeld NIET geschikt zijn voor drukwerk (wat meer pixels vraagt)) Bestandsformaat Digitale afbeeldingen kunnen op verschillende manier worden opgeslagen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Alle mogelijkheden en technische details bespreken zou ons te ver leiden. Daarom beperken we ons tot de 2 bestandsformaten die we kunnen gebruiken voor de website van Pax Christi: JPG: te gebruiken voor foto's (met veel kleuren) GIF: te gebruiken voor logo's, tekeningen,... (met beperkt aan kleuren) Bovendien kan de bestandsgrootte van een jpg afbeelding worden verkleind door de afbeelding te comprimeren. Er worden daarbij wiskundige algoritmes gebruikt om bepaalde informatie van de afbeelding niet mee op te slaan. Voor de website van Pax Christi gebruiken we JPG afbeeldingen met 75% compressie Op die manier verliezen we bijna geen zichtbare kwaliteit maar wordt de bestandsgrootte van onze jpg afbeelding weer wat kleiner. De compressie instellen gebeurt in Irfanview bij het opslagen van de afbeelding. 1.2 Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht Tijdens het schrijven van een bericht kan je een afbeelding invoegen. Vergeet niet op voorhand je afbeelding eventueel te verkleinen (pixels) en ze in het juiste bestandsformaat op te slaan (jpg of gif). a) Klik op de knop in de wysiwyg editor om een afbeelding in te voegen. Volgend nieuw venster verschijnt:

3 b) Klik op de knop Browse Server. Weer verschijnt er een nieuw venster:

4 c) Dit venster toont de afbeeldingen (eventueel in submappen) die al ergens op de website zijn gebruikt (eventueel door iemand anders). Je hebt nu de keuze: ofwel gebruik je een afbeelding die al op de website staat nog een keer: klik dan op de afbeelding (of eerst op een map waar de afbeelding in staat) Ofwel heb je een nieuwe afbeelding op je harde schijf staan en wil je die nu gebruiken in je bericht. Lees dan verder d) Heb je al een map met jouw naam? Ga dan verder naar f). Zoniet moet je eerst deze map aanmaken. Lees gewoon verder vanaf e) e) Een nieuwe map aanmaken:klik op Create New Folder en geef je eigen naam in als naam van de nieuwe map. f) Klik op de map met jouw naam. g) Klik op de knop browse en zoek de afbeelding die je wil invoegen op je harde schijf. h) Klik op de knop upload i) De afbeelding verschijnt pas wanneer je nog eens klikt op de map met jouw naam in de linkerkolom. j) Klik op de afbeelding k) Je kan nu nog enkele eigenschappen van de afbeelding aanpassen. In het preview venster kan je zien hoe je afbeelding er gaat uitzien. Alternative text: een tekst die dient als alternatief voor de afbeelding. Deze wordt gebruikt om blinden en slechtzienden de mogelijkheid te geven om een beschrijving te lezen van de afbeelding. Border: een kader om je afbeelding. Geef een getal in om de dikte van de lijn te bepalen. Align:wordt gebruikt om te bepalen hoe de tekst zal staan tov je afbeelding Width en Height: hier kan je de breedte en hoogte van je figuur instellen (in pixels). Aan deze getallen WORDT niet geraakt. Dit is NIET de geschikte manier om afbeeldingen te verkleinen. De pixels van de afbeelding wordt immers niet verlaagd. Het enige wat er hier gebeurd is de afbeelding kleiner tonen. De bestandsgrootte blijft dezelfde!! Opmerkingen: Verwijder geen afbeeldingen (met het rode kruisje). Dit verwijdert de afbeelding van de server, maar NIET uit het bericht waar de afbeelding in werd gebruikt. In dat bericht komt dan een foutmelding te staan waar oorspronkelijk de afbeelding had moeten staan. Plaats maximum 1 afbeeldingen in je bericht. Hou het functioneel en overzichtelijk. Voor fotoverslagen komt er binnenkort een nieuw fotoboek. Je kan de eigenschappen van een afbeelding achteraf nog wijzigen door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken. Momenteel heeft Pax Christi 100MB harde schijf ter beschikking voor haar website. Een deel daarvan is al in gebruik voor de oude website. Nog een ander deel wordt gebruikt door de huidige website. Hou er rekening mee dat elke figuur die je upload een deel van die 100MB gebruikt.

5 2. Posten van bestanden 1.1 Welk soort bestanden? Vaak is het nodig dat er méér informatie op een website komt dan een eenvoudig berichtje van één scherm groot. Denk bijvoorbeeld aan verslagen, visieteksten, uitnodigingen,... Het is mogelijk om bestanden te koppelen aan een bericht (een beetje vergelijkbaar met attachments aan een mail). Enkele opmerkingen: Wat geldt voor afbeeldingen geldt ook voor bestanden: hou ze zo klein mogelijk! De websitebezoeker moet deze bestanden immers straks gaan downloaden! Daarnaast is er nog de vraag welk bestandsformaat te gebruiken om online te plaatsen. We willen immers dat iedereen onze bestanden kan bekijken. Wat voor sommigen de meest voor de hand liggende keuze lijkt is Microsoft Office (Word, Powerpoint,..). Met dit bestandsformaat zijn echter enkele problemen waardoor het niet geschikt is voor het plaatsen van informatie op internet: Vertrouwelijkheid: Wanneer MS-Office een document opslaat bewaart het niet alleen de tekst die op uw scherm staat. Ook een serie andere gegevens, waaronder gegevens over de computer waarop het document gemaakt is, de naam van de organisatie waaraan de gebruikslicentie verleend is, maar ook revisie-informatie wordt opgeslagen. In de praktijk heeft dit al geleid tot gevallen waarin gevoelige informatie uit een MS- Office-document teruggehaald is waarvan de opsteller dacht dat hij het had gewist. Verder is het mogelijk dat het te achterhalen is op welke computer van welke organisatie een MS-Office-document geschreven is. In veel gevallen zal dit geen grote zorg zijn, maar het geeft te denken over het opslaan van privacy-gevoelige gegevens. Veschillende systemen: Van Microsoft Office bestaan er vele versies (95, 2000, XP, Macintosh, Windows,..) die vaak NIET 100% compatibel blijken te zijn met elkaar! Bestandsgrootte: MS-Office-documenten hebben al snel de neiging erg groot te worden (enkele tientallen Kb voor gewone tekst tot honderden Kb of zelfs meerdere Mb voor tekst met illustraties is normaal). Virussen: Microsoft Office bestanden kunnen virussen bevatten Ethische bezwaren (zowel technische beperkingen als sociaal-maatschappelijke houdingen) Een meer geschikte formaat voor het plaatsen van informatie op internet is pdf: De pdf-reader is een gratis programma dat vrij kan worden gedownload. De bestandsgroottes zijn vaak tot 10x kleiner dan een MS Office bestand. Er zitten nooit virussen in en de informatie worden op eender wel computersysteem steeds op identiek dezelfde manier weergegeven. Opgepast: je kan aan een pdf-document niets meer aanpassen eens het is gemaakt! Op de website van Pax Christi kunnen uitsluitend pdf bestanden worden geplaatst Gelijk welk bestaand bestand (Ms-Word, Ms-Powerpoint,...) kan worden omgezet in een pdf bestand! Op Pax Christi zal Dirk ervoor zorgen dat iedere medewerker die graag bestanden wil plaatsen op de website zal kunnen beschikken over het gratis programma PdfCreator. Dit

6 programma werkt als een pdf-printer: je opent het bestand dat je graag in pdf wil omzetten en print het af naar de PdfCreator printer... Een meer getedailleerde gebruikshandleiding vind je op Het plaatsen van een bestand in een bericht. Tijdens het schrijven van een bericht kan je een bestand invoegen. Vergeet niet op voorhand je bestand om te zetten in pdf. a) Typ een zin in waarin woorden staan die je zal linken aan het bestand. Bijvoorbeeld: lees het verslag van de laatste vergadering (pdf 65 KB). b) Selecteer de woorden die naar het bestand moeten linken. Bijvoorbeeld: lees het verslag van de laatste vergadering (pdf 65 KB) c) Klik op de knop (dezelfde als om een link in te voegen) d) Klik op Browse Server. Er verschijnt een nieuw venster: e) Dit venster toont de bestanden (eventueel in submappen) die al ergens op de website zijn gebruikt (eventueel door iemand anders). Je hebt nu de keuze: ofwel gebruik je een bestand dat al op de website staat nog een keer: klik dan op het icoon van het bestand (of eerst op een map waar het bestand in staat) Ofwel heb je een nieuw bestand op je harde schijf staan en wil je die nu gebruiken in je bericht. Lees dan verder d) Heb je al een map met jouw naam? Ga dan verder naar f). Zoniet moet je eerst deze map aanmaken. Lees gewoon verder vanaf e) e) Een nieuwe map aanmaken:klik op Create New Folder en geef je eigen naam in als naam van de nieuwe map. f) Klik op de map met jouw naam.

7 g) Klik op de knop browse en zoek het pdf bestand dat je wil invoegen op je harde schijf. h) Klik op de knop upload i) Het bestand verschijnt pas wanneer je nog eens klikt op de map met jouw naam in de linkerkolom. j) Klik op het icoon van het bestand om het in je bericht toe te voegen. k) Klik op ok Opmerkingen: Schrijf achter je link naar je bestand dat het een pdf bestand is. Vermeld ook de grootte van je bestand. Bijvoorbeeld: lees het verslag van de laatste vergadering (pdf 65 KB) Op deze manier weet de websitebezoeker reeds vóór het klikken op de link welk soort bestand hij zal download en hoe groot dat bestand is. De grootte van het bestand kan je vinden in je file explorer. (KB = KiloByte = 1024 tekens, MB = MegaByte = 1024 KB) Kijk na hoe groot je pdf bestand is geworden. 10KB is zeker aanvaardbaar. Is je pdf 200KB of meer dan kan je best dit getal vergelijken met de bestandsgrootte van het oorspronkelijke bestand. De oorspronkelijke bestandsgrootte moet zeker groter zijn! Momenteel heeft Pax Christi 100MB harde schijf ter beschikking voor haar website. Een deel daarvan is al in gebruik voor de oude website. Nog een ander deel wordt gebruikt door de huidige website. Hou er rekening mee dat elk bestand dat je upload een deel van die 100MB gebruikt. Als je een bestand van bvb 23MB upload, dan zorg je er in je eentje voor dat ¼ van de beschikbare ruimte is opgebruikt! Bestanden van ongeveer 50 à 100 KB zijn redelijker... Verwijder geen bestanden (met het rode kruisje). Dit verwijdert het bestand van de server, maar NIET uit het bericht waar het bestand in werd gebruikt.

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten) OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten)... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata... 2 Bestanden... 4 Hoofdtekst...

Nadere informatie

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2 Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Flux webdesign Versie 1.0.2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu... 4 4. Pagina s... 5 4.1. Bewerk de pagina...5

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata...

Nadere informatie

Werken met PIXresizer:installeren

Werken met PIXresizer:installeren Werken met PIXresizer:installeren Je kan PIXresizer downloaden van de website van de Zandloper. Onder rubriek ICT helemaal rechts op volgend adres: Dubbelklik op icoon Het gecomprimeerde bestand zal openen

Nadere informatie

Zet altijd - om te beginnen- eerst de cursor op de plaats in het bericht waar je een afbeelding wilt invoegen!

Zet altijd - om te beginnen- eerst de cursor op de plaats in het bericht waar je een afbeelding wilt invoegen! Er zijn veel vragen over hou je foto's kunt uploaden naar de website, zodat er foto's of afbeeldingen aan berichten kunnen worden toegevoegd. Hier volgt een uitleg hoe je dit kunt doen. Zet altijd - om

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata...

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg, klik op onderstaande link. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf.

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf. Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS

Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS Het blijkt dat we de nodige moeite hebben met het invoegen van afbeeldingen en het maken van downloadkoppelingen binnen ons CMS. Er moet

Nadere informatie

Afbeeldingen - formaat aanpassen

Afbeeldingen - formaat aanpassen Wat leer je in dit hoofdstuk: - Twee nieuwe manieren om foto s in je webshop te plaatsen - Hoe je het formaat van afbeeldingen kunt aanpassen Eindresultaat Een foto met de juiste afmetingen met een goede

Nadere informatie

Instellen Labelprinter

Instellen Labelprinter Instellen Labelprinter Sjabloon voor de labelprinter aanpassen 1. Het bestand Dymo Labelprinter Turbo.dot in de map RADAR\SJABLONEN\ Indien dit bestand niet aanwezig is kunt u het standaard etiketsjabloon

Nadere informatie

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010 PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? PDF is de afkorting van Portable Document Format. Het is een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe. PDF is een uiterst geschikt bestandsformaat voor het

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. POWERPOINT WAT IS POWERPOINT Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. WAAROM POWERPOINT Het wordt gebruikt om mensen te informeren en animeren door middel van

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

Afbeeldingen of foto s uploaden voor een internetadres.

Afbeeldingen of foto s uploaden voor een internetadres. Afbeeldingen of foto s uploaden voor een internetadres. Dit kan bij plaatsjesupload.nl hiervoor dient u zich niet te registreren, maar de mogelijkheid bestaat wel en dit is aan te raden, als je geregistreerd

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio OUDER

HANDLEIDING scoolfolio OUDER HANDLEIDING Inleiding Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 5 Mappen aanmaken pagina 6 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 7 Een foto bestand bekijken pagina 9 Een niet-foto bestand bekijken

Nadere informatie

Vul hier de naam, wachtwoord en emailadres in die je voor je wiki wilt gebruiken en klik op de knop [Join Now] gebruik een geldig e-mailadres.

Vul hier de naam, wachtwoord en emailadres in die je voor je wiki wilt gebruiken en klik op de knop [Join Now] gebruik een geldig e-mailadres. Algemeen Samenwerken. Het zal je regelmatig overkomen dat je met een groepje moet samenwerken. Iedereen moet iets uitzoeken en samen wordt er dan aan een document gewerkt. Je kunt dit document uitwisselen

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument

Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument 1 VOORAF Indien je beschikt over een Windows LIVE ID (je hebt momenteel al een Hotmail, Gmail of Livemailaccount), ga dan onmiddellijk

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Foto s ontvangen via WeTransfer.com

Foto s ontvangen via WeTransfer.com Op deze pagina s vindt u de werkwijze om foto s te ontvangen en zelf te versturen via WeTransfer.com. WeTransfer.com is volledig gratis en u kunt tot 1000 (duizend) foto s in één keer versturen. Print

Nadere informatie

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Pagina thema s Op deze pagina is het mogelijk om thema s toe te voegen. Wanneer je een nieuw thema wil toevoegen kan dit via deze knop: Vervolgens kom je

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Remote werken is beschikbaar vanaf nagenoeg iedere PC met internettoegang. Om toegang te krijgen surf je naar https://mail.slz.landschapsbeheer.nl/onenet/netstorage

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie DuboCalc 4.0 Installatie instructie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Verwijderen bestaande installaties... 3 3 Installatie DuboCalc Project... 4 4 Foutmeldingen... 8 1 DuboCalc Project 2.2 Installatie

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

I. Algemeen deel: blog vs. Privacy

I. Algemeen deel: blog vs. Privacy Werken met een blog maandag 29 september 2014 Werken met een blog I. Algemeen deel: blog vs. Privacy We willen eerst enkele aandachtspunten bespreken i.v.m. privacy. Alle ouders gaven tot nu toe toestemming

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Handleiding gebruik Vtlb-calculator

Handleiding gebruik Vtlb-calculator Handleiding gebruik Vtlb-calculator De Vtlb-calculator is een programma gemaakt voor Windows. Bent u een Apple gebruiker, zie uitleg onder aan de pagina. Let op! In Windows 10 wordt standaard de Edge browser

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Handleiding Beheer website

Handleiding Beheer website Flux webdesign Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Handleiding Beheer website Flux webdesign Versie 1.0.3 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu...

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

Selecteer een gedeelte van de tekst in je artikel waar je een hyperlink op wilt plaatsen.

Selecteer een gedeelte van de tekst in je artikel waar je een hyperlink op wilt plaatsen. Hoofdstuk maken van een hyperlink Het kan makkelijk zijn om in jouw tekst van het artikel dat je op de website wilt plaatsen een hyperlink in te voegen. Een hyperlink is een automatische verwijzing naar

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Stap 3: hernoem je 1200 pixels formaat jpg (die van stap 1) naar de volgende manier:! week_07_mischademuynck.jpg!

Stap 3: hernoem je 1200 pixels formaat jpg (die van stap 1) naar de volgende manier:! week_07_mischademuynck.jpg! Hoe een foto correct op de 3x50 website zetten. Ondanks het filmpje hoe het moet gaan er toch nog veel dingen mis. Daarom een stap-voor-stap methode om je foto in 10 stappen op de 3x50 website te zetten.

Nadere informatie

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Werken met Adobe Acrobat 4 Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Inleiding...3 Acrobat en Acrobat...4 Het maken van een Acrobat bestand...5 Opslaan van een webpagina in een Acrobat bestand...7

Nadere informatie

Instructie voor de Acadin leerling

Instructie voor de Acadin leerling Instructie voor de Acadin leerling Inhoudsopgave: 1. Werken met Acadin 1.1 Inloggen 1.2 Overzichtspagina 1.3 Leeractiviteiten maken 1.4 Beoordeelde leeractiviteiten bekijken 1.5 Zoeken van leeractiviteiten

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum Voor vragen over de website mail naar: vrouwenvannuwebdrenthe@gmail.com Gebruiksaanwijzingen website Vrouwen van Nu 1. Agenda maken 2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies 3. Sorteren

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Wat doet IrfanView? Foto s en andere grafische bestanden Snel bekijken Gemakkelijk verwijderen Namen van fotobestanden hernoemen Individueel per foto In groep Foto

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord.

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord. Greet Verhelst 2011-2012 1 Registreren Surf naar http://www.wikispaces.com Indien je reeds een wiki-member bent klik je op Sign In. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres

Nadere informatie

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN TEKST INVOEREN EN BEWERKEN Het invoeren en bewerken van tekst gaat via de editor. Onderstaand een overzicht van de te gebuiken knoppen (indien je rechts op de knoppen klik krijg je de betekening in tekst

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio COACH

HANDLEIDING scoolfolio COACH HANDLEIDING Inhoud Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 4 Mappen aanmaken pagina 5 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 6 Een foto bestand bekijken pagina 8 Een niet-foto bestand bekijken pagina

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

GWL wiki manual Beginnen Maak een nieuwe pagina Bewerken

GWL wiki manual Beginnen Maak een nieuwe pagina Bewerken GWL wiki manual De GWL wiki is een onderdeel van de ZOHO online office suite. ZOHO biedt allerlei mogelijkheden voor on-line (samen)werken. Ook als je daar geen gebruik van maakt moet je een account aanmaken

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

Deel 1 - Installatie van het programma

Deel 1 - Installatie van het programma Deze handleiding beschrijft de installatie en het gebruik van IrfanView versie 3.75. Meer info (en downloaden van nieuwe versies) vind je op www.irfanview.com Wanneer je een nieuwe versie downloadt, vergeet

Nadere informatie

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03 Inhoudstafel Handleiding Online Tool Dag van de Zorg 2016 Toegang deelnemers / Inloggen... 02 Paswoord vergeten. 02 Account deelnemer... 03 Communicatiemateriaal.. 03 Bijbestellen communicatiemateriaal..

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015

Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015 Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015...Controleer uw gegevens Standmedewerkers 2014 registreren voor PROVADA 2015 Foto s uploaden en status PROVADA Afsprakenmodule aanpassen Nieuwe standmedewerkers

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows Vista 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter

Nadere informatie

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Door Philippe Dellaert Acco: Files exchange documentatie - 1/9 1. Inleiding ACCO maakt gebruik van een online systeem om documenten uit te wisselen tussen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding phpwcms

Gebruikershandleiding phpwcms Gebruikershandleiding phpwcms Werken met phpwcms Voskotan Webservices http://www.voskotan.com Voskotan Webservices Pagina 1 van 22 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 3 3 Inloggen... 3 4 Beheer

Nadere informatie

Handleiding TagMyDoc

Handleiding TagMyDoc Handleiding TagMyDoc Februari 2013 Voorwoord In BoekTweePuntNul (uitgave oktober 2012, ISBN 9789059063501) vindt men een beschrijving van de tool TagMyDoc. Een uitgebreide, Engelstalige handleiding vindt

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 Handleiding website Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord

Nadere informatie

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS 12 maart 2007 Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 INLOGGEN... 3 Betekenis van de onderdelen...

Nadere informatie

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen 4

Nadere informatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie PIXresizer Deel 1 Installatie Als je via onderstaande link geen onmiddellijke download kan doen gaan we het programma eerst opslaan in een nieuw aangemaakte map op een drive naar keuze. Ik heb hiervoor

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Wiki: plaatje invoegen, bestand invoegen, foto invoegen 1/13

Wiki: plaatje invoegen, bestand invoegen, foto invoegen 1/13 Naam: Samantha Laakmann Jaar:2007/2008 Learning circles Suriname Nederland Minor: Mondiale ontwikkelingsvraagstukken en interculturaliteit Opleiding: Pedagogiek Wiki: plaatje invoegen, bestand invoegen,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp.

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp. HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2 STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App 1. Surf naar http://esm.cjgapp.nl 2. Gebruik je username en wachtwoord om in te loggen 3. Ga naar Start >

Nadere informatie