Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Delfshaven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Delfshaven"

Transcriptie

1 Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Delfshaven Inleiding Op 16 mei vond de bijeenkomst Rondje door de Regio in Deelgemeente Delfshaven plaats, georganiseerd door ZorgImpuls, adviseurs Annelies de Vries en Lydia Schraven. Locatie was Partycentrum het Boegbeeld waar ongeveer 20 zorg- en hulpverleners aanwezig waren. De aanwezigen vertegenwoordigden diverse organisaties en praktijken. Naast apothekers, fysiotherapeuten, diëtisten, praktijkondersteuner huisartsenpraktijk, verloskundige waren er o.a. ook vertegenwoordigers van Dynamisch Delfshaven, thuiszorgorganisaties, welzijn, de deelgemeente, Zichtbare Schakels en het CJG. Kennismaking Tijdens de kennismakingsronde werd duidelijk dat men vooral was gekomen om kennis te maken met andere zorgverleners, om elkaar te ontmoeten en mogelijk samenwerkingspartners te vinden. Ook werd genoemd dat een dergelijke avond goed is om lijntjes te leggen voor wijkgericht werken. Initiatieven Bij het kennismaken stelden de aanwezigen zichzelf voor en benoemde een ieder wat zijn/haar organisatie in deze deelgemeente doet, aanbiedt en hoe men inspeelt op de verschillende ontwikkelingen. Tijdens het kennismaken is aandacht besteed aan de problemen die spelen in de wijk en de initiatieven tot op heden die door de verschillende organisaties zijn opgepakt. Problemen zijn er vooral door de taalachterstand, lage opleiding en langdurige uitkeringen. Er gebeurt al veel op gebied van gezondheid en bewegen. Men geeft aan dat kennisdelen belangrijk wordt gevonden. Daarnaast kwamen diverse initiatieven aan de orde die momenteel in Deelgemeente Delfshaven worden ontplooid, o.a.: - Multidisciplinaire programma s voor kinderen met overgewicht, COPD, diabetes. - Praktijk Health Risk Control is bezig vrijwilligers te werven die als tolk kunnen gaan fungeren. - CJG gezonde kinderen minder zien, niet gezonde kinderen vaker zien. Daarnaast organiseert CJG Delfshaven dit jaar een bijeenkomst voor huisartsen. Terugblik en ontwikkelingen Naast de kennismaking werd een korte terugblik gegeven op de uitkomsten van de wijkbijeenkomst in Daaruit bleek o.a. dat: De contactfrequentie met huisartsen lager lag dan in R dam gemiddeld; Er de aanname was dat achterstandsgroepen vaker bij de huisarts komen voor acute zaken, maar minder therapietrouw zijn waardoor vervolgconsulten vervallen; Benodigde zorg vaak niet in basisverzekering voor de doelgroep (bijvoorbeeld beweegprogramma s) De vraag naar psychische zorg hoog was; Te weinig aanwezigheid AMW en lange wachtlijsten 1 e en 2 e lijn (GGZ-aanbod) als een groot knelpunt werd ervaren; Een afname van zorgvraag op gebied van verpleging en verzorging (eigen bijdrage) zichtbaar was;

2 Follow-up na signalering huiselijk geweld een knelpunt was: wachtlijsten na signalering, borgen van terugkoppeling na signalering; Opvolging van solopraktijken huisartsen als een knelpunt werd gezien: mogelijkheden tot samenwerken, opleiding, parttime werken Verder werden de huidige ontwikkelingen die op de (eerste lijns) zorg afkomen, kort geschetst. Thema s en ontwikkelingen die ingrijpende veranderingen in of op zijn minst een verhoogde druk op de eerste lijn zullen opleveren: - AWBZ en WMO; - Transitie van de jeugdzorg naar gemeente; - Gewenste kostenverlaging ; - Substitutie van zorg ; - Populatiegerichte zorg en bekostiging ; - Scheiden van zorg en wonen; - Dubbele vergrijzing ; - Preventie; - Eigen verantwoordelijkheid van de patiënt; - Van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag (van ZZ naar GG); - Verdwijnen van ondersteunende maatschappelijke functies; - Ontwikkeling naar basis GGZ. Ontwikkelingen die werden herkend en waar met verschillende initiatieven en projecten binnen Deelgemeente Delfshaven ook op wordt ingespeeld.

3 Rondje door de Regio Vervolgens werden de aanwezigen uitgenodigd om een Rondje door de Regio te maken: een rondgang langs verschillende posters waarin opvallende demografische kenmerken van Deelgemeente Delfshaven werden weergegeven. Eerstelijns zorgaanbod ALGEMEEN: de poster geeft een overzicht van de eerstelijns zorgverleners, gevestigd in Deelgemeente Delfshaven.

4 Leeftijdsgroepen Opmerkingen/discussie - Leeftijdsgroepen zijn in percentages weergegeven. Aantallen zijn belangrijk, niet elke wijk is nl. even groot! - Er is een verschuiving zichtbaar naar meer jongere inwoners, veel gezinnen met (veel) kinderen en alleenstaanden. - Ouderen die er zijn, is wel een groep met multiproblematiek: o Deze groep kent veelal zwaardere (multi-) problematiek, ook i.r.t. beschikbare woningen voor de leeftijdscategorie 80+ met gebreken. o Mogelijk beïnvloedt dit ook dure keuzes in de zorg: veel gebruik van hulpmiddelen, doorverwijzingen naar de 2 e lijn; o Beleid wat hierop gevoerd kan worden, is ook afhankelijk van politieke keuzes. - Samenwerking m.b.t. leeftijdsspecifieke categorieën is soms lastig door elkaar niet/onvoldoende kennen, de mate van onderling vertrouwen en de focus op beheersproblematiek.

5 Veiligheid en zorgaanbod Opmerkingen/ discussie - Uitgaande van de eigen kracht van bewoners is er wellicht meer mogelijk. - Als (eerstelijns) zorgverleners elkaars zorg- en dienstverlening ook aanbieden en doorverwijzen. Essentie is: elkaar kennen en elkaar van gemak zijn! Huisartsen zijn daarbij wel erg belangrijk. Genoemd wordt dat de vertegenwoordiging van de huisartsen in deze bijeenkomst wordt gemist. - Verder wordt inzet van praktijkondersteuners Somatiek en GGZ (POH-S en POH-GGZ) in huisartspraktijken genoemd als belangrijke ontwikkeling in relatie tot problematiek die lage veiligheidsscore met zich mee brengt.

6 Sociaal economische status en percentage alleenstaanden Opmerkingen/discussie - Resulteert alleenstaand zijn in een hogere zorgvraag? - Als iemand alleenstaand is, kan een zorgvraag lastiger te signaleren zijn: achter de deur komen. - Veel voorkomen van depressie. - Veel alleenstaande moeders. - Veel voorkomen van schuldenproblematiek. Bewoners laten het soms ook aankomen op uiteindelijk aanspraak maken op collectieve voorzieningen. Als gevraagd wordt om een eigen bijdrage of zelf betalen, gebeurt dit niet. Dit kan resulteren in vervolgens, in een later stadium, aanspraak doen op dure zorg.

7 - Vaak is er een financiële drempel voor deelname aan sport-/beweegaanbod. - LZNW voor jeugd - CJG geeft toelichting op wat mogelijk is in hun aanbod/doorverwijzing naar. - Door een hoog eigen risico verzuimen bewoners (mogelijk) hun zorgvraag bij een zorgverlener neer te leggen. Dit kan op termijn leiden tot meer complexe zorgvragen en aanspraak maken op duurdere zorg. Niet- Westerse Allochtonen Opmerkingen/discussie - In Delfshaven is er ook een aanzienlijk grote groep Kaapverdische inwoners met specifieke problematiek. - Naast de bekende niet-westerse allochtonen wordt deelgemeente Delfshaven geconfronteerd met een steeds grotere groep zogenaamde MOE-landers : inwoners afkomstig uit Midden en Oost-Europa. Deze inwoners verrichten veelal zwarte werkzaamheden en wonen met (te)veel mensen in een woning. - Genoemd wordt dat obesitas in de groep niet-westerse allochtonen veel voorkomt evenals tandbederf. Hier werd o.a. het idee van rondleidingen door de supermarkt om bij te dragen aan een gezondere leefstijl, genoemd. - Taalbarrière wordt vaak ervaren waardoor te behalen doelen m.b.t. voorlichting en gezondheid(-swinst) regelmatig dienen te worden bijgesteld. - Om daar op in te kunnen spelen, is het van belang om met elkaar andere (binnen bestaande ) oplossingen te bedenken ( van 1.0 naar 2.0 ) en (ver)binding met initiatieven in de wijk te zoeken. o Niet denken voor de cliënt; o Vindplaatsen van de specifieke doelgroepen beter benutten; (als voorbeeld werd Stichting Abou Rakrak genoemd. Deze stichting is met name gericht op het sociaal-culturele vlak. Het bevorderen van: ( 1) Emancipatie, (2) Participatie (3) Integratie (4) Burgerschap en (5) Partnerschap onder de Marokkaanse gemeenschap. Abou Rakrak richt zich niet alleen op haar

8 landgenoten maar treedt in positieve zin naar haar omgeving. Verbroedering en relatieverbetering met de omwonenden geniet ook prioriteit. De bedoeling hiervan is overstappen van een culturele organisatie naar burgerschap en partnerschap, waar het gezamenlijk dragen van verantwoordelijkheid centraal staat. Zie ook: - Sociale cohesie onder groepen is soms groot waardoor men minder makkelijk bereikbaar is voor zorg en hulpverlening. Conclusies Een aantal conclusies die zijn getrokken: - Het betrekken van de huisartsen in Delfshaven is belangrijk. Echter, op welke wijze zou dit mogelijk zijn? - Het CJG Delfshaven wil het zorgaanbod duidelijk maken bij zorgverleners. Zoals eerder in dit verslag benoemd, wordt dit jaar een bijeenkomst voor huisartsen in de deelgemeente georganiseerd. Voor de toekomst zal ook verbinding met andere zorg- en hulpverleners worden gezocht, ook gericht op ontwikkelen van multidisciplinaire, wijkgerichte aanpak. - M.b.t. de psychische problematiek: er wordt aangegeven dat de er nog steeds (te) weinig AMW aanwezig is. De vertegenwoordiger van de deelgemeente geeft aan dat, na de periode van aanbesteding, het momenteel inderdaad een probleem kan zijn wat na juli beter zou moeten zijn. - Het bundelen van krachten van zorgverleners, o.a. met wijkgericht werken, is van belang waarbij de vraag van de cliënt/patiënt niet uit het oog moet worden verloren. Vanuit dat oogpunt is men (nog) te weinig bekend met elkaar en elkaars zorgaanbod en expertise. Een vervolg op deze bijeenkomst met mogelijk een (zorg)inhoudelijk thema als leidraad, is gewenst. Een aantal aanwezigen geeft aan betrokken te kunnen worden bij de voorbereiding hiervan. - Inzicht in wie waar zit en wat te bieden heeft, is gewenst ( sociale kaart ). Echter, de praktische uitvoering en het beheer ervan wordt als knelpunt gezien. - Daarnaast heeft ZorgImpuls per regio een LinkedIngroep. Ook dit is een platform om met elkaar te netwerken. Zorgverleners kunnen zich via de website van ZorgImpuls hiervoor aanmelden. Informatie De aanwezigen werden gewezen op een bijeenkomst die ZorgImpuls binnenkort organiseert: - Op 20 juni wordt de jaarlijkse Zomercarrousel georganiseerd met als thema: Ondernemen? Mij een Zorg! Meer informatie over deze bijeenkomst of aanmelden? Dit kan via Rondje van de zaak Na afloop van de bijeenkomst benutten de aanwezigen, onder het genot van een hapje en drankje, de gelegenheid om verder kennis te maken en na te praten.

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Noord Inleiding Op 23 april vond de bijeenkomst Rondje door de Regio in Deelgemeente Noord plaats, georganiseerd door ZorgImpuls, adviseurs Annelies de Vries en

Nadere informatie

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Kralingen-Crooswijk

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Inleiding Op 30 oktober jl. maakte ZorgImpuls-adviseur Annelies de Vries een Rondje door de Regio in deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Ruim

Nadere informatie

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Charlois 14 november

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Charlois 14 november Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente 14 november Inleiding Op 14 november maakte ZorgImpuls-adviseurs Loek Dresen en Caroline Zoon een Rondje door de Regio in de deelgemeente. Ongeveer 50 zorg- en

Nadere informatie

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Hoogvliet 12 november 2013

Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Hoogvliet 12 november 2013 Verslag Rondje door de Regio Deelgemeente Hoogvliet 12 november 2013 Inleiding Op 12 november maakte ZorgImpuls-adviseurs Loek Dresen en Caroline Zoon een Rondje door de Regio in de deelgemeente Hoogvliet.

Nadere informatie

Verslag rondje door de regio Lansingerland

Verslag rondje door de regio Lansingerland Verslag rondje door de regio Lansingerland Datum: Donderdag 5 november 2013, 17:00-19.30 1. Kennismakingsrondje Aan de hand van de aanwezige doelgroepen (huisartsen, fysiotherapeuten, logopedisten, thuiszorgorganisaties,

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Datum: 25 november 2014 Locatie: t klooster Rotterdam Thema: Wijkgericht werken Georganiseerd door: Annelies de Vries en Margreet Meijer (ZorgImpuls) Aanwezigen De wijkbijeenkomst

Nadere informatie

ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk

ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk Mei 2013 Wilmar van Dop, manager Stichting KOEL Inhoud wijkscan 1. Wijken in beeld Demografische gegevens Sociaal economisch 2. Gezondheid inwoners 3. Zorgaanbod eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Schakelen naar het juiste recept

Schakelen naar het juiste recept Schakelen naar het juiste recept Onderzoek naar verwijswerkwijze van huisartsen en praktijkondersteuners in Amsterdam-Zuid Voorjaar 2013 Aanleiding onderzoek Er is veel aandacht voor de inzet van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Multidisciplinaire ouderenzorg

Multidisciplinaire ouderenzorg Multidisciplinaire ouderenzorg Edith de la Fuente Projectleider Symposium Ouderenzorg - 20 november 2012 Programma Inleiding en kennismaking Opdracht in groepen Terugkoppeling opdracht Presentatie multidisciplinaire

Nadere informatie

Rondje door de Regio Zuidplas

Rondje door de Regio Zuidplas Rondje door de Regio Zuidplas Donderdag 10 oktober 2013 Aanwezig: Rob Schonk, fysiotherapeut Henriette Both, fysiotherapeut Simone Valk, verloskundige Geerdink, huisarts namens hoed aanwezig. Sjoukje Peereboom,

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart Westerpark De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart 2003 1 Westerpark Ongeveer 34.000 inwoners Ongeveer 45% allochtoon Alleenstaande (rond 55%) Klein netwerk 44% (4

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Hillegersberg- Schiebroek

Verslag: Wijkbijeenkomst Hillegersberg- Schiebroek Verslag: Wijkbijeenkomst Hillegersberg- Schiebroek Datum: woensdag 25 juni 2014 Locatie: De Castagnet, Larikslaan 1 Thema: wijkgericht werken Georganiseerd door: Monique Smit-Hannôt en Lydia Schraven Aanwezigen

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois

Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois Datum: Donderdag 19 juni 2014 Locatie: De Nieuwe Nachtegaal, Tante Sjaar, Rotterdam Charlois Thema: Wijkgericht werken Georganiseerd door: Loek Dresen en Caroline

Nadere informatie

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Verleiden Verbinden Netwerkbijeenkomst platform personalized prevention dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra huisarts, intern consulent preventie Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra,

Nadere informatie

Demo-rapport. Gemeente Barendrecht als voorbeeld

Demo-rapport. Gemeente Barendrecht als voorbeeld Demo-rapport Gemeente Barendrecht als voorbeeld Ken uw wijk Welke zorg wordt aangeboden in uw wijk? Hoe is de zorgvraag? En zijn deze twee in balans? ZorgImpuls biedt gedetailleerde informatie met de ROS-Wijkscan.

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Capelle aan den IJssel

Verslag: Wijkbijeenkomst Capelle aan den IJssel Verslag: Wijkbijeenkomst Capelle aan den IJssel Datum: dinsdag 3 juni 2014 Locatie: HSB de Vijverhof, Reigerlaan 251, Capelle aan den IJssel Thema: wijkgericht werken Georganiseerd door: Kirsten Kirschner

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

Gezonde wijk Overvecht (GWO)

Gezonde wijk Overvecht (GWO) Gezonde wijk Overvecht (GWO) 3 juni 2010, VWS Inspiratiedag Sabine Quak, Gemeente Utrecht, GG&GD Judith vd Mast, Agis Zorgverzekeringen Petra van Wezel, Overvecht Gezond! Opbouw presentatie Gezonde wijk

Nadere informatie

Beter Samen in Noord (BSIN)

Beter Samen in Noord (BSIN) Beter Samen in Noord (BSIN) Integrale zorg voor bewoners met meervoudige en/of complexe problemen in Amsterdam Noord 3 april 2014 Hanneke Keus, Projectleider BSiN Ronny Bohnenn, kwartiermaker BSiN Hanneliek

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte 1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte Bevolking Doesburg De gemeente Doesburg heeft 11.437 inwoners. 30-39: 1129 Daarvan is 39% tussen de 40 64 jaar ( 4455) en 21% boven de 65 jaar ( (Bron: CBS 2014).

Nadere informatie

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken?

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken? - Samenwerking - - Programma - 17.00 17.30 uur Inloop, hapje & drankje 17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

Wijkscan Enschede Zuid-West. November 2013

Wijkscan Enschede Zuid-West. November 2013 Wijkscan Enschede Zuid-West November 2013 Gezond ouder worden in Enschede Zuid-West Wijkscan Enschede Zuid-West Van het gebied Enschede Zuid-West is een wijkscan gemaakt. In deze brochure vindt u de opvallendste

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

Wat weet u na vanavond?

Wat weet u na vanavond? ROADSHOW Wijkzorg Wat weet u na vanavond?.wat er nu eigenlijk verandert en waarom Hoe bestaande samenwerking goed kan worden benut als basis voor Wijkzorg.Wat kansen zijn om welzijn en informele zorg aan

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot

Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Krachtige Basiszorg in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot Het centrum : 6000 patiënten Het team van de huisartsenvoorziening: 5 huisartsen 7 assistentes 3 POH-somatiek 2 POH-ggz 1 POH-ggz jeugd 1 POH-ouderen

Nadere informatie

WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN

WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN PROGRAMMA 17.30 uur: Opening en toelichting programma door dagvoorzitter, de heer René Heman 17.35 uur: Inleiding over decentralisaties en inrichting wijkteams gemeente

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Voorstad Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Voorstad Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Op weg naar de module ouderenzorg

Op weg naar de module ouderenzorg Op weg naar de module ouderenzorg Geïntegreerde zorg voor ouderen met multiproblematiek Stichting Gezondheidscentra Eindhoven Robert Vening Katinka Mijnheer 12 oktober Inhoud presentatie 1. Introductie

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Rivierenwijk en Bergweide Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Rivierenwijk en Bergweide Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Praktijk verhaal Naam presentator Marieke van Haaren gebiedsondersteuner ZZG zorggroep, gebied Wijchen, Maas en Waal Programma Wie is ZZG zorggroep? Ontwikkeling

Nadere informatie

Samenwerken in de GGZ

Samenwerken in de GGZ Samenwerken in de GGZ In de Gelderse Vallei Afsluitende notitie met resultaten van de GGZ netwerkbijeenkomsten voor huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, aanbieders van de generalistische GGZ, algemeen

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

Verslag rondje door de regio Prins Alexander

Verslag rondje door de regio Prins Alexander Verslag rondje door de regio Prins Alexander Op maandag 28 oktober verzamelden 41 zorgverleners en betrokkenen bij de eerstelijns gezondheidszorg zich rond etenstijd in de Romeynshof in Prins Alexander.

Nadere informatie

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN 1 Inleiding ROS Friesland is betrokken geweest bij het project Fitter Families, een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor gezinnen.

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep...

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... 2 Doelstelling/resultaat... 2 Knelpunten... 2 Plan van aanpak... 3 Bewaking

Nadere informatie

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Wat zijn de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen om de doorstroom van mensen

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst

Informatie bijeenkomst Informatie bijeenkomst De zorg geborgd in Noord en Oost Groningen 9 september 2013 Agenda informatiebijeenkomst 9 september 1) Opening 2) Terugkijken werkconferentie 26 april 3) Impressie data-analyse

Nadere informatie

Onderwijs - Zorg. Wensen en knelpunten vanuit het voortgezet onderwijs

Onderwijs - Zorg. Wensen en knelpunten vanuit het voortgezet onderwijs Onderwijs - Zorg Wensen en knelpunten vanuit het voortgezet onderwijs Geïndiceerde zorg Wachtlijsten Verloop onder de medewerkers Verschillen in personen; actief/passief Eerder contact met school, al in

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen. Peter Verhaak.

Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen. Peter Verhaak. Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen Peter Verhaak p.verhaak@nivel.nl Disclosure belangen spreker P. Verhaak (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 Programma 13.00 uur Welkom, kort voorstellen Aanleiding, doelen en aanpak Proeftuin Ruwaard 13.30 uur Leren van elkaar Wat helpt? Wat belemmert? Wat heb

Nadere informatie

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Marja de Leeuwerk en Mariska de Bont (V&VN) 26 maart 2010 Inhoud workshop Kennismaking Bewegingen rond verpleging in de eerste lijn (presentatie) Discussie

Nadere informatie

Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden

Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden Welke drempels komen wij veel tegen in de praktijk: Financieel Faalangst Vooroordelen Onwetendheid Te hoge doelen Doorzettingsvermogen Sociale angsten De

Nadere informatie

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Coöperatie VGZ Inhoud Inleiding Ondersteuningsgelden 3 Doelgroep 3 Doelstellingen VGZ 3 Inzet ondersteuningsgelden Basisondersteuning 4 Projectondersteuning 4 Thema

Nadere informatie

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld.

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. Discussie zorgverleners over ontwikkeling eerstelijns spoedzorg : De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. De inwoner van Noord-Nederland

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek begeleiding

Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek Begeleiding najaar 2016 Pagina 1 van 18 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Werkwijze en verantwoording 5 Het doel van het onderzoek 5 Uitvoering onderzoek

Nadere informatie

De verbindende schakel. S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn

De verbindende schakel. S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn De verbindende schakel S1-wijkverpleegkundigen in Gemeente Apeldoorn 1 Vanaf 2015 verandering zorg Vanaf 1 januari 2015 wordt wijkverpleging en verzorging betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Iemand

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 4 november 2013 / 1 2 vragen Wat is in 2020 de ideale situatie in Lelystad op het gebied van de basis-ggz? Waar

Nadere informatie

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Beurs, D. de, Magnée, T., Bakker, D. de, Verhaak, P. De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Beleidskader Aangepast sporten

Beleidskader Aangepast sporten Beleidskader Aangepast sporten Inleiding Gemeente Oss vindt dat iedereen moet kunnen mee doen in de maatschappij. Dit geldt ook voor kinderen, volwassenen en ouderen met enige vorm van beperking die willen

Nadere informatie

Een integrale wijkaanpak; wat hebben professionals daar eigenlijk voor nodig? Jennifer van den Broeke

Een integrale wijkaanpak; wat hebben professionals daar eigenlijk voor nodig? Jennifer van den Broeke 1 Een integrale wijkaanpak; wat hebben professionals daar eigenlijk voor nodig? Jennifer van den Broeke Er zijn in Nederland veel laagopgeleiden en migranten met 1 of meerdere chronische ziekten, een ongezonde

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Inleiding Dat goede voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, is algemeen bekend. Toch eet slechts een klein percentage van

Nadere informatie

Van een smalle blik naar een brede basis.

Van een smalle blik naar een brede basis. Inspiratiesessie 2 Van een smalle blik naar een brede basis. Ketenaanpak voor kinderen met overwicht en obesitas Marian Sijben Care for Obesity 1 #zoblijvenwijgezond Van smalle blik naar brede basis; ketenaanpak

Nadere informatie

Verslag van bijeenkomst Welzijn en Zorg Samenwerking in de wijk

Verslag van bijeenkomst Welzijn en Zorg Samenwerking in de wijk Verslag van bijeenkomst Welzijn en Zorg Samenwerking in de wijk Laten we samen concreet aan de slag gaan, zodat welzijn en zorg steeds meer met elkaar verbonden raken. Zo opende wethouder Josien van Cappelle

Nadere informatie

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen ZORGAANBODPLAN 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Reflectie Hartfalen Het hartfalenprogramma wordt in 4 huisartsenpraktijken geïmplementeerd. Er is een selectie gemaakt van patiënten die geïncludeerd moeten

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Demografische gegevens ouderen

Demografische gegevens ouderen In dit hoofdstuk worden de demografische gegevens van de doelgroep ouderen beschreven. We spreken hier van ouderen indien personen 55 jaar of ouder zijn. Dit omdat gezondheidsproblemen met name vanaf die

Nadere informatie

Najaar 2012. Voorbeeldrapportage Wijkscan

Najaar 2012. Voorbeeldrapportage Wijkscan Najaar 2012 Voorbeeldrapportage Wijkscan Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Gebiedsindeling... 4 2. Demografie... 5 2.1 Jeugd: 0 tot 14-jarigen... 6 2.2 Ouderen: 65-plussers... 6 2.3 Sociaal economische

Nadere informatie

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2018 van de Adviesraad Sociaal Domein Ede. In dit jaarverslag beschrijven

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie De BeweegKuur is met subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, in samenwerking met veel partners in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care?

Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care? Symposium Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care? Sodehotel La Woluwe 25/04, 09u-13u. Symposium - Towards an evidence-based Workforce Planning in Healthcare. Hoe is het dreigende huisartsentekort

Nadere informatie

De markt in Beeld. Fysiotherapie in beeld

De markt in Beeld. Fysiotherapie in beeld De markt in Beeld Fysiotherapie in beeld 2 Fysiotherapie in beeld Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behan deling van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat

Nadere informatie

Wijknetwerken Coöperatie VGZ

Wijknetwerken Coöperatie VGZ Wijknetwerken Coöperatie VGZ Netwerkbijeenkomst zorg en ondersteuning in de buurt. Leonie Voragen 26 maart 2013 Kerncijfers Coöperatie VGZ Aantal zorgverzekerden: Aantal medewerkers: Omzet: Winst: Vermogen:

Nadere informatie

ţļťmeenle WOERDEN De stand van zaken van de samenwerking tussen de gemeente en huisartsen in Woerden.

ţļťmeenle WOERDEN De stand van zaken van de samenwerking tussen de gemeente en huisartsen in Woerden. RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00120 ţļťmeenle WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 7 maart 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Nadere informatie

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Verbinden preventie-curatie Presentatie wijkteam 6 februari 2014 Marije Scholtens (GGD Hart voor Brabant), Nicole de Baat (Robuust) Programma 16.00 16.05 welkom en voorstelrondje

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Presentatie werkconferentie V&VN-SPV Donderdag 10 april 2008 van 14.00 17.00 uur

Presentatie werkconferentie V&VN-SPV Donderdag 10 april 2008 van 14.00 17.00 uur Presentatie werkconferentie V&VN-SPV Donderdag 10 april 2008 van 14.00 17.00 uur SPV en zelfstandige praktijk Mogelijkheden en ontwikkelingen belicht vanuit diverse invalshoeken Nieuwe mogelijkheden voor

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Twee onderdelen Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het gemeentelijke armoedebeleid en het gebruik van inkomensondersteunende regelingen

Nadere informatie

Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp. Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk

Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp. Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk 27-06-2019 Huisartsenpraktijk Het Dok Huisartsenpraktijk Het Dok Op Urk 11.000 patiënten 3 praktijkeigenaren:

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg)

Project dichter bij de mens. Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Project dichter bij de mens Preventief allochtone ouderenzorg door t Roosendael (huisartsenpraktijk in de Donderberg) Feiten en Cijfers Aantal migrantenouderen in Nederland: Jaar 55+ 65+ 2010 183.000 72.000

Nadere informatie

Slim & creatief omgaan met data

Slim & creatief omgaan met data Slim & creatief omgaan met data Annette Zwart, Adviserend Geneeskundige Arts Maatschappij en Gezondheid Nevenfunctie: (gewezen) lid RGS Inhoud Positie zorgverzekeraars Van idee naar praktijk - JOGG - Lekker

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012 Nieuwe taken naar gemeenten de mens centraal 21 mei 2012 1 Visie gemeente Den Helder Strategische Visie Sociale Structuurvisie Woon / Leefklimaat Integrale Participatie Onderwijs Ontwikkeling Beeld van

Nadere informatie

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers Regionale Werkbijeenkomst Gezond inburgeren nieuwkomers Donderdag 11 mei vond de regionale werkbijeenkomst gezond inburgeren nieuwkomers plaats. Een werkbijeenkomst voor professionals in zorg, welzijn,

Nadere informatie