1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte"

Transcriptie

1 1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte Bevolking Doesburg De gemeente Doesburg heeft inwoners : 1129 Daarvan is 39% tussen de jaar ( 4455) en 21% boven de 65 jaar ( (Bron: CBS 2014). Doel 1. Het bereiken van een meer actieve leefstijl van de inwoners in Doesburg vanaf 40 jaar en ouder. 2. Daarnaast het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners voor hun gezondheid. Doelgroep De primaire doelgroep voor dit plan zijn de mensen boven de 40 jaar met angst en pijn bij bewegen en bewegingsarmoede of mensen van 40 jaar en ouder met een chronische aandoening (COPD, Diabetes, Obesitas). Secundaire doelgroep: ouderen in een woonzorginstelling of bij de dagbesteding. Inzet op gezondheid en bewegen Door de inzet van de buurtsportcoaches in Doesburg en de samenwerking daarbij met de zorgverleners en aanbieders worden mensen begeleid naar een gezonde en actieve leefstijl. Dit betekent dat er aandacht is voor de thema s voeding, bewegen en gedragsverandering. Het doel is dat alle deelnemers uiteindelijk zelfstandig gaan bewegen in de wijk. Dit kan individueel, in een groep en/of onder begeleiding van een sport- of beweegaanbieder. De deelnemer zoekt samen met de fysio-/ oefentherapeut of buurtsportcoach naar de activiteiten die het beste bij hem passen. Op die manier kunnen deelnemers de nieuwe gezonde leefstijl integreren in de dagelijkse bezigheden. Voor de inwoners van de dagbesteding geldt dat er op reguliere basis wordt bewogen en daarbij aandacht is voor bv. valpreventie. 1.2 Visie en doel inzet buurtsportcoach: samenhang tussen sport en zorg Met het buurtsportcoachproject moet een directe relatie gelegd worden tussen gezondheid en bewegen. De buurtsportcoach brengt samenwerking tot stand tussen sportaanbieders in de wijk, het welzijnswerk en de zorgaanbieders. Het project heeft een lokale aanpak waarbij het project dichtbij de doelgroep, dus in de buurt wordt uitgevoerd. Op dit moment wordt niet iedere inwoner van Doesburg bereikt met het reguliere sportaanbod. Voor sommigen zijn de drempels te hoog om te gaan sporten en bewegen. En in de praktijk blijkt dat er voor ouderen een minder specifiek sport- en beweegaanbod is dan voor jongeren. Aangezien in Doesburg meer dan de helft van de bevolking ouder is dan 40, is het creëren van mogelijkheden om te bewegen op eigen niveau, cruciaal voor structurele sportbeoefening. Het lokale sport- en beweegaanbod moet (beter) aansluiten op de vraag én er moet meer lokaal maatwerk komen, zodat mensen zelf kunnen beslissen aan welke sport of beweegactiviteit ze deel willen nemen. Dit met als doel het stimuleren van meer sportdeelname en een gezonde en actieve leefstijl. Door de inzet van de buurtsportcoach worden de verenigingen versterkt in hun mogelijkheden om een aanbod te organiseren voor deze specifieke groep volwassenen en senioren. Tegelijkertijd kan de buurtsportcoach het aanspreekpunt zijn voor de diverse organisaties evenals makelaar tussen de verschillende sectoren.

2 1.3 Stroomschema Mensen boven 40 jaar met angst en pijn bij bewegen of bewegingsarmoede (via welzijn, wijkteams, ouderenorganisaties, media etc.) Mensen met DM, COPD, Obesitas, via huisarts of POH Beweegconsult Fysiofitheidsscan en intake (Aangepast) beweegprogramma bij fysiotherapiepraktijk Gezamenlijke voorlichting over voeding en beweging voor de specifieke doelgroepen (organisatie door coördinator buurtsportcoach) Kennismakingslessen bij sportaanbieders (organisatie door coördinator buurtsportcoach) Afsluitend beweegconsult: 1.Fysiofitheidsscan en bespreken doorstroom (fysiotherapeut) 2. doorstroom onder begeleiding van coördinator buurtsportcoach Zelfstandig bewegen in de wijk/regulier sportaanbod 3 en 6 maanden na 1 e consult neemt coördinator buurtsportcoach contact op met deelnemer over voortgang

3 Stap 1: Instroom 1a. Actief doorverwijsbeleid van chronisch zieken, zoals patiënten met Diabetes Mellitus, Obesitas, COPD en patiënten met een verhoogd valrisico door huisarts/poh. Hierbij wordt de internationale classificatie van ziekten (ICD) van de World Health Organization gebruikt om in kaart te brengen of iemand een chronische ziekte heeft. 1b. Benadering van 40+ met angst en pijn bij bewegen en bewegingsarmoede. Dit kan middels via wijkteams, welzijn, ouderenorganisaties, media, open dag (met fittest). Stap 2: Fysiotherapeut biedt een beweegconsult met fitheidscan Op basis van een korte vragenlijst en enkele testen op het gebied van conditie, kracht, lenigheid en coördinatie wordt iemand gescreend op zijn fitheid en volgt een persoonlijk advies (fysiofitheidscan). Stap 3: Afstemmen beweegplan op maat Afhankelijk van de uitkomst van de scan volgt er: a. Beweegprogramma onder medische begeleiding bij fysiotherapeut Tijdens beweegprogramma: kennismakingslessen bij reguliere sportaanbieders en voorlichting over gezonde voeding en voldoende beweging voor specifieke doelgroepen. b. Kennismakingslessen bij reguliere sportaanbieders om juiste sport te kunnen bepalen Stap 4: Zelfstandig bewegen in de wijk Uiteindelijk is doorstroming naar regulier aanbod bij verenigingen, sportscholen en/of het door de deelnemer individueel beoefenen van sport de doelstelling. 1.4 Werkzaamheden coördinator buurtsportcoach - Ontwikkelen van een plan om de doelgroep te bereiken voor een meer actieve leefstijl. o Denk aan de 40+ met een laag sociaal economische status of de eenzame ouderen die niet bekend zijn bij huisarts/poh. o Eén van de maatregelen zou kunnen zijn om de de financiële drempels voor een deel van deze groep samen met de gemeente te verlagen. Niet alleen om deze groep aan het bewegen te krijgen, maar vooral ook om te zorgen dat ze blijven bewegen. - Spil in het project o Afspraken maken en contacten leggen met belangrijke contactpersonen in de wijken (ouderenbond, buurthuizen, welzijn, wijkteams) o Koppelen van bestaande activiteiten aan project BSC (GALM, MbvO, Uniek sporten) etc.) o Organiseren voorlichtingsbijeenkomsten in samenwerking met 1 e lijn zorg, promotie etc. - Vraagbaak en bemiddelaar voor deelnemers o Voor vragen over (toeleiding en begeleiding naar) beweegactiviteiten in zorg, welzijn en bij verenigingen. o 3 en 6 maanden na start traject contact opnemen met deelnemers over voortgang o Organiseren kennismakingslessen bij sportverenigingen o Volgens terugkerende cyclus zodat ook voor aanbieders er regelmaat ontstaat. - Vraagbaak en bemiddelaar voor aanbieders o Voor vragen van aanbieders over het aanbod (wat kan ik bieden, wat zijn de randvoorwaarden, is het niet te zwaar voor de doelgroep, etc.).

4 1.5 Werkzaamheden fysiotherapeuten - Uitwerking en organisatie van fysiofitheidstest - Monitoring van start beweegprogramma s - Registratie en rapportage van indicatoren - Bijdragen aan gedragsverandering en de doelen in het persoonlijk behandelplan dichterbij brengen. - Uitvoeren van wekelijks beweegprogramma in dagbesteding - Afstemmen van aanbod met coördinator buurtsportcoach o Bepalen MET waarden van activiteiten o Vaststellen overige randvoorwaarden voor organisatie van structurele activiteiten door sportaanbieders 1.6 Evaluatie Periodieke evaluatie 1. Heeft invoering van de buurtsportcoach ertoe geleid dat meer mensen in de leeftijdsgroep 40+ zijn gaan sporten en bewegen. 2. Welke doelgroepen worden er met dit initiatief bereikt en welke doelgroepen worden niet of veel minder bereikt. 3. Welke knelpunten worden ervaren en kunnen deze knelpunten op lokaal niveau weggenomen worden. Daar waar nodig en mogelijk kan worden bijgestuurd. Meetbare doelen (na 1 jaar) Deze indicatoren worden gemeten bij aanvang, einde beweegprogramma en 3 maanden na followup. 1. Bij 12 mensen per deelnemende fysiotherapeut heeft een beweegconsult plaatsgevonden. 2. Het aantal mensen wat deelneemt aan een beweegprogramma (beweegprogramma voor chronisch zieken of (aangepast) beweegprogramma) en het aantal mensen wat deelneemt aan reguliere sportfaciliteiten is in kaart gebracht. 3. Van de deelnemers aan het beweegprogramma/kennismakingslessen blijft na afloop 50% deelnemen aan regulier beweegaanbod. 4. Het aantal mensen wat voldoet aan de NNGB is na een jaar gestegen met 10%. Effectevaluatie (na 3 jaar) Van de groep die meegedaan heeft met een beweegprogramma, worden bovenstaande indicatoren verzameld en verwacht wordt dat er na 3 jaar een goede omvang van de populatie hebben, om over onderstaande indicatoren uitspraken te doen. 1. Patiënten hebben een verbeterde conditie (6 minuten wandeltest of fysiofitheidtest). 2. Patiënten laten een verbetering zien in kwaliteit van leven (SF12). 3. Percentage patiënten met een matig of slecht ervaren gezondheid is met deze integrale aanpak gedaald. 1.7 Verbinding buurtsportcoachproject met gerelateerde projecten - GALM: deelnemers kunnen met diverse beweegvormen of sporten kennismaken, alvorens ze een keuze maken voor een betaalbaar sport- of beweegaanbod. - Breedtesport Doesburg: Heeft inzicht in aanbieders en kan aanbieders ook ondersteunen bij het ontwikkelen van specifiek aanbod voor de doelgroep.

5 - Ketenaanpak Jeugd: professionals die zich inzetten voor de keten van de jeugd met gezondheidsproblemen, kunnen ook het gesprek aan met de (40+) ouders om deze door te verwijzen naar fysio. - Uniek Sporten: Sinds 2014 is Uniek Sporten actief in Doesburg. Uniek Sporten is het sportloket voor mensen met een beperking, met als doel dat meer mensen met een beperking kunnen en gaan sporten 1.8 Financiering 0,4 fte = per jaar Rijk 40% = 8.000,- Cofinanciering: ,- In een eerder stadium is gesproken over de inzet van de 4 geïnteresseerde fysiotherapeuten als Buurtsportcoach. Cofinanciering: De fysiotherapeuten zetten hun eigen uren in als cofinanciering. Uit de Rijksgelden zouden eventueel beweegprogramma s betaald kunnen worden voor nietverzekerde patiënten, én kan het wekelijkse beweeg uur in de woonzorginstelling gefinancierd worden. Op termijn kan er een aanvraag worden gedaan bij de Ridderlijke Duitsche Orde voor extra financiering. Daarnaast zijn er jaarlijks Menzis gelden beschikbaar, welke wellicht ingezet kunnen worden. Beoogde start: 1 september Vervolgacties Mei: Overleg met fysiotherapeuten over definitieve plan en deelname, eventueel aanpassingen Juni: overeenkomsten opstellen en ondertekenen September: Start

Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam

Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Cynthia van de Water, buurtsportcoach en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 19 oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg

Nadere informatie

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Integraal (sport) beleid Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Gemeente Katwijk Aanleiding sportnota Visie op sport en bewegen Integrale en interactief benadering Proces Sportnota Realisering combinatiefuncties

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd.

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Workshop De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Buurtsportcoach/combinatiefunctionaris: Een glansrol op het sociaal domein: werk, zorg en jeugd. Bewegen werkt Jan

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE

KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE GEFORMULEERD VANUIT PATIËNTPERSPECTIEF Alliantie Chronisch zieken: Astma Fonds De Hart&Vaatgroep Diabetesvereniging Nederland

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Uitgangspunten: Beweeginterventies zijn het geheel van activiteiten dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan het voorkomen,

Nadere informatie

Slim & creatief omgaan met data

Slim & creatief omgaan met data Slim & creatief omgaan met data Annette Zwart, Adviserend Geneeskundige Arts Maatschappij en Gezondheid Nevenfunctie: (gewezen) lid RGS Inhoud Positie zorgverzekeraars Van idee naar praktijk - JOGG - Lekker

Nadere informatie

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Cynthia van de Water, buurtsportcoach en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen de

Nadere informatie

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Wat zijn de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen om de doorstroom van mensen

Nadere informatie

Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden

Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden Programma 15.00 Opening 15.05 15:35 Presentatie onderzoeksresultaten 15.35 16:10 Wat betekenen de resultaten

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Inleiding Bewegen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Professionals zijn nodig om belemmeringen bij mensen weg te nemen, hen te adviseren,

Nadere informatie

KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN

KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN KENNISBANK - SUBSIDIES EN FONDSEN PRESENTATIE SPORT EN BEWEGEN IN DE BUURT SPORTS CONSULTING GROUP Samenvatting Presentatie van de Sport Consulting Group over sport en bewegen in de buurt. Wat zijn de

Nadere informatie

Interventie Beweegkuur 2018

Interventie Beweegkuur 2018 Interventie Beweegkuur 2018 A) Kosten en uren / uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Directe kosten: personeel Rol Structureel Eenmalig Uren benodigd voor lokale uitvoer (aanvrager) Leefstijladviseur

Nadere informatie

Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem

Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem Liesbeth Preller (NISB), Dave van Dijk (Vital Health) Experimenteel onderzoek Vooronderzoek Behandeling Experiment Controle Verschil Implementatie

Nadere informatie

Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden

Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden Hayke van Valburg Sportbedrijf Arnhem en Rheden Welke drempels komen wij veel tegen in de praktijk: Financieel Faalangst Vooroordelen Onwetendheid Te hoge doelen Doorzettingsvermogen Sociale angsten De

Nadere informatie

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B Regionale Aanpak Aangepast Sporten Extra modules B 15.0015/KZ/LH Colofon Stichting Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 2685 SN Poeldijk T 0174 24 49 40 F 0174 28 11 47 info@sportzh.nl www.sportzh.nl

Nadere informatie

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij Welkom Brengt gezond leven dichterbij Filmpje Brengt gezond leven dichterbij Samenwerken Ambitie 2016 Sportparticipatie in NL 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Meer mensen, vaker, actief te laten

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

Sportoriëntatie voortgezet onderwijs. Bekendheid en deelname verhogen van sportaanbod in de en regio.

Sportoriëntatie voortgezet onderwijs. Bekendheid en deelname verhogen van sportaanbod in de en regio. Aangepast project voorstel Sportservice Heemstede-Zandvoort Breedtesportactiviteiten in Heemstede Aangepaste project voorstel 1. Sporthackers Met het project Sporthackers kan de jeugd binnen het voortgezet

Nadere informatie

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E M A S T E R M A N U E E L T H E R A P E U T S P O R T F Y

Nadere informatie

Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf

Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf September 2018 / U18006 Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf Maart 2019, U19008 1 Inhoud Doel van het programma... 3 Hoofddoel... 3 Subdoelen... 3 Doelgroep... 3 Inclusiecriteria... 3 Contra-indicaties...

Nadere informatie

Verbinding zorg, sport en bewegen

Verbinding zorg, sport en bewegen Verbinding zorg, sport en bewegen Karlijn Leenaars Eva Smit Lerende netwerken voorjaar 2016 Onderzoek verbinding zorg, sport en bewegen Studie I: effect van de inzet van de buurtsportcoach Vormgeving

Nadere informatie

Resultaten evaluatie GALM FITTESTEN

Resultaten evaluatie GALM FITTESTEN Resultaten evaluatie GALM FITTESTEN 20 en 27 februari 2016 Gemeente Epe Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Bevindingen en conclusies 5 Resultaten enquête deelnemers Vaassen 6 Resultaten enquête deelnemers

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur

Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV,

Nadere informatie

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep...

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... 2 Doelstelling/resultaat... 2 Knelpunten... 2 Plan van aanpak... 3 Bewaking

Nadere informatie

Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf

Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf September 2018 / U18006 Richtlijnen beweegprogramma Lekker in je Lijf September 2018, U18088 1 Inhoud Doel van het programma... 3 Hoofddoel... 3 Subdoelen... 3 Doelgroep... 3 Inclusiecriteria... 3 Contra-indicaties...

Nadere informatie

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Lokaal Actief Samenbrengen van verschillende organisaties uit diverse werkvelden Zorg Sport en recreatie Onderwijs Sociaal

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging!

De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! De Sportprofessional: ook voor uw vereniging! Programma VSU Harten voor Sport Beweegmakelaar Buurtsportcoaches (Mobiele) verenigingsmanager Combinatiefunctionaris Verenigingsmodel Vereniging Sport Utrecht

Nadere informatie

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt - Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt Arnhem, 8 maart 2017 Inspiratieconferentie Zinnige zorg in de wijk Margriet van Schaik, NOC*NSF Thomas Verheij, FormUpgrade

Nadere informatie

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Verleiden Verbinden Netwerkbijeenkomst platform personalized prevention dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra huisarts, intern consulent preventie Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra,

Nadere informatie

Actieplan. Aangepast Sporten Noordoostpolder

Actieplan. Aangepast Sporten Noordoostpolder Actieplan Aangepast Sporten Noordoostpolder 2015-2018 Inleiding Aanleiding Voor mensen met een beperking is voldoende beweging niet altijd vanzelfsprekend en zijn er meer knelpunten om in beweging te komen

Nadere informatie

Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen

Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen is een doorontwikkeling van het project Revalidatie en Sport dat in de periode van 1997 tot en met

Nadere informatie

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen:

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Doelgroep De doelgroep

Nadere informatie

Beweeg Bewust Maastricht Sport

Beweeg Bewust Maastricht Sport Beweeg Bewust Maastricht Sport Visie Maastricht Sport Maastricht Sport is de uitvoeringsorganisatie Sport voor gemeente Maastricht Doelstelling Meer Maastrichtenaren te laten sporten en bewegen (minimaal

Nadere informatie

Welkom. Lerende Netwerken maart 2015 Plenair

Welkom. Lerende Netwerken maart 2015 Plenair Welkom Lerende Netwerken maart 2015 Plenair Staan is het nieuwe zitten Column Vincent Bijlo (Algemeen Dagblad) Onbetwiste zitmeesters 378 Gemeenten (2014) Kwaliteitsimpuls Buurtsportcoaches Doelstelling

Nadere informatie

Hoe kan de buurtsportcoach bijdragen aan een succesvol Sportimpuls project? Lerende Netwerken, najaar 2014

Hoe kan de buurtsportcoach bijdragen aan een succesvol Sportimpuls project? Lerende Netwerken, najaar 2014 Hoe kan de buurtsportcoach bijdragen aan een succesvol Sportimpuls project? Lerende Netwerken, najaar 2014 Welkom Programma Janine van Gurp (Breda Actief) & Roland Jansen (NOC NSF) Wat is de Sportimpuls?

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Samen in beweging in Den Haag

Samen in beweging in Den Haag Samen in beweging in Den Haag Dr Monique Berger Lectoraat Revalidatie Opleiding Mens en Techniek Bewegingstechnologie Ir Lonneke Schijvens Kenniscentrum Sport Inhoud Belang bewegen en sport Sport-en beweegloket

Nadere informatie

Wandelen als medicijn voor 65-plussers

Wandelen als medicijn voor 65-plussers Wandelen als medicijn voor 65-plussers Liesbeth Preller 6 april 2019 Opbouw workshop Context Veranderende populatie Veranderende regelgeving zorg en ondersteuning Beweegrichtlijnen Inhoud en onderbouwing

Nadere informatie

Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Medewerkers van sociale werkvoorzieningschappen

Nadere informatie

Workshop. Verbinding zorg, sport en bewegen

Workshop. Verbinding zorg, sport en bewegen Workshop Verbinding zorg, sport en bewegen Dirk Schaars Ilvie van Schijndel Karlijn Leenaars Eva Smit 10 december 2015 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding: Kader van het onderzoek en deze workshop 3. Werkvorm:

Nadere informatie

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt Dorien van de Kant Sportimpuls Sportdorp algemeen Sportdorp de Wijk Introductie Waar liggen kansen voor u? Subsidieregeling via NOC*NSF en VWS voor lokale sport-

Nadere informatie

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Dé verbindingsschakel tussen 1 e lijn en publieke gezondheid Ton Drenthen, NHG Gerrit Vink, Agnes de Bruijn, Astmafonds NCVGZ 12 april 2012 Achtergrond Toenemende

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Bijlage Special Heroes

Bijlage Special Heroes Bijlage Special Heroes Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Special Heroes, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Missie Revalidanten ontwikkelen en behouden een gezonde (sportieve) en actieve leefstijl.

Missie Revalidanten ontwikkelen en behouden een gezonde (sportieve) en actieve leefstijl. Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen is een doorontwikkeling van het project Revalidatie en Sport dat in de periode van 1997 tot en met

Nadere informatie

BAOZW/U Lbr.12/006

BAOZW/U Lbr.12/006 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bestuurlijke Afspraken Sport en Bewegen in de Buurt Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201102333 Lbr.12/006

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Linda Ooms (Mulier Instituut) Wikke van Stam (Mulier Instituut) Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019

Nadere informatie

Eén loket voor leefstijl op maat

Eén loket voor leefstijl op maat Eén loket voor leefstijl op maat Daan Kerklaan Directeur Zorroo 28 maart 2014 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 30 234 Toekomstig sportbeleid Nr. 121 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat

Van zorgen voor naar zorgen dat Van zorgen voor naar zorgen dat fysiotherapeutisch COPD zorg in de eerste lijn. Annemarie de Vey Mestdagh- van der List van zorgen voor 1988 Cursus Astma en COPD Pt. werd gestuurd door arts Kracht en Cardio

Nadere informatie

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen Maurits van Tubergen Lotgering (023 5676632 ) Registratienummer 2012.0068182

Nadere informatie

Fit en Gezond in Overijssel 2016

Fit en Gezond in Overijssel 2016 Fit en Gezond in Overijssel 2016 Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Provinciale resultaten sport en bewegen Colofon Fit en Gezond in Overijssel Provinciale resultaten sport en bewegen uit de

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Samen naar een gezonde, actieve leefstijl Sportstimulering voor volwassenen

Uitvoeringsprogramma Samen naar een gezonde, actieve leefstijl Sportstimulering voor volwassenen Uitvoeringsprogramma Samen naar een gezonde, actieve leefstijl Sportstimulering voor volwassenen 2010-2013 Januari 2010 Inleiding: een lokaal gezondheidsbeleid In 2007 heeft de gemeenteraad van Steenwijkerland

Nadere informatie

ALLEENHETRESULTAATTELT

ALLEENHETRESULTAATTELT JAARVERSLAG 2018 Voorwoord Alleen het resultaat telt. Met deze leus willen wij graag als Sport Expertise Centrum laten zien wat er in 2018 gerealiseerd is. In dit jaarverslag is in een oogopslag te zien

Nadere informatie

Samenwerking tussen Gemeenten en CZ

Samenwerking tussen Gemeenten en CZ Samenwerking tussen Gemeenten en CZ Het ZoWel Model februari 2014 CZ ziet de noodzaak tot en de kansen van samenwerking met gemeenten Noodzaak en kansen Samenwerken vanuit basishouding Uitvoering Wmo erg

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS Programma 19 november Cijfers en criteria Sportimpuls Praktijkvoorbeeld DKC Samen

Nadere informatie

Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland

Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland 1 Oktober 2013 Inleiding Gezondheid, dat is het belangrijkste van allemaal is een veelgehoorde uitspraak. Maar direct wordt daaraan toegevoegd, dat je

Nadere informatie

Bijlagenboek Balanz4Kidz

Bijlagenboek Balanz4Kidz Bijlagenboek Balanz4Kidz Inhoud Bijlage 1: Opzet van de interventie... 2 Bijlage 2: Schematische weergave implementatie... 4 Bijlage 3: Verantwoording aanpak... 5 Bijlage 4: Testresultaten... 8 Bijlage

Nadere informatie

IN BEWEGING. Onderneem! Nietsdoen is geen optie

IN BEWEGING. Onderneem! Nietsdoen is geen optie IN BEWEGING Onderneem! Nietsdoen is geen optie Belang bewegen Emotioneel: plezier, je goed voelen, zelfvertrouwen, eigenwaarde, positieve invloed op emotionele stoornissen Sociaal: participatie, ontwikkeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4.

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4. Samenvatting In 2012 zijn door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport buurtsportcoaches (BSC es) geïntroduceerd. Deze BSC es hebben als doel mensen te stimuleren meer te gaan bewegen. Deze

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie De BeweegKuur is met subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, in samenwerking met veel partners in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken?

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken? - Samenwerking - - Programma - 17.00 17.30 uur Inloop, hapje & drankje 17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand

Nadere informatie

Hoezo Senioren in..beweging?

Hoezo Senioren in..beweging? Hoezo Senioren in..beweging? Lerende Netwerken Hoogeveen 14 maart 2016 Even voorstellen Esther Witte, Beleidsmedewerker Seniorensport Drenthe / (buurt) Sportcoach Senioren Emmen en Noordenveld Eefke Weismann

Nadere informatie

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen.

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0300EA3652* Registratienummer : Z -14-27201 / 2896 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 5 juni

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS

TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS TOEKOMSTBESTENDIGE OPEN CLUBS EVEN VOORSTELLEN Joke Roeterdink, Senior Projectcoördinator 06 13 74 06 34 VOORBEELDEN Gemeente of gemeentelijk sportbedrijf Geldstromen op basis van budgetovereenkomsten

Nadere informatie

Projectplan VMBO in Beweging VMBO in Beweging

Projectplan VMBO in Beweging VMBO in Beweging Projectplan VMBO in Beweging 2010 2013 VMBO in Beweging Initiatiefnemer : Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen Projectnaam : VMBO in Beweging School : Sport en Beweegcoördinator : Telefoon : E-mail

Nadere informatie

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN 1 Inleiding ROS Friesland is betrokken geweest bij het project Fitter Families, een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor gezinnen.

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019 Mulier Instituut Inhoud workshop Inrichting proces Doelstellingen

Nadere informatie

Motivatie volwassenen om te sporten en bewegen

Motivatie volwassenen om te sporten en bewegen Motivatie volwassenen om te sporten en bewegen Factsheet 2019/2 Remko van den Dool Figuur 1 Motivatie om te sporten en bewegen, volgens bevolking 18 tot 79 jaar, naar meting en mate van sporten en bewegen

Nadere informatie

Beweegzorg. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Beweegzorg. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Beweegzorg Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Inhoud 1. Waarom de GLI? 2. Wat is de GLI? 3. Welke GLI programma s zijn er? i. SLIMMER ii. Beweegkuur iii. Coaching op leefstijl (CooL) 4. Wie mag

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Geeske van Asperen, Marco Barten (Kenniscentrum Sport) en Tonnie Floor (Sportservice Ede) 16 februari 2017 Programma Algemeen Waarom monitoren en evalueren?

Nadere informatie

Monitor onder professionals in het werkveld van sport en bewegen

Monitor onder professionals in het werkveld van sport en bewegen TNO-rapport TNO/LS 2012.011 Monitor onder professionals in het werkveld van sport en bewegen Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL Leiden Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl T

Nadere informatie

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen Van GGZ naar GG Almere, 11 februari 2015 Sabina van der Veen Introductie BigMove Institute Er zijn vele zorgaanbieders, weinig systeemveranderaars... Wie zijn we? BigMove Institute 12 jaar ervaring Van

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 3 e tranche Wmo-regio s Regionale samenwerkingsverbanden juni 2017

Voorlichtingsbijeenkomst 3 e tranche Wmo-regio s Regionale samenwerkingsverbanden juni 2017 Voorlichtingsbijeenkomst 3 e tranche Wmo-regio s Regionale samenwerkingsverbanden juni 2017 Programma juni 2017 Inleiding Grenzeloos actief Pauze Praktijkervaringen/ werksessies Afsluiting en lunch Hoeveel

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

Evaluatie beweegprogramma s stichting EZH

Evaluatie beweegprogramma s stichting EZH Evaluatie beweegprogramma s stichting EZH 1.Inleiding De stichting Eerstelijns Zorg Haaksbergen (EZH) heeft een aantal zorgprogramma s ontwikkeld. Deze multidisciplinaire zorgprogramma s zijn op lokaal

Nadere informatie

Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk

Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk Plan van aanpak infrastructuur van de gezonde wijk De opdracht is om een wijkarrangement / plan van aanpak te maken voor het totaalaanbod van preventie activiteiten voor een of meer specifieke doelgroepen

Nadere informatie

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW Inleiding 3 Buurtsportcoaches 4 Procedure 4 Stimulerende rol 5 Effectief accommodatiegebruik 5 De Sportimpuls 6 Lokale sport- en beweegaanbieders 6 Lokale aanpak en samenwerking 6 Procedure en omvang van

Nadere informatie

kennisvraag >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=<

kennisvraag >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=< >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=< kennisvraag > {?} < Zorg en sport >+{?}+< bewegen in de buurt >±{?}±< >x{?}x< >±{?}±< >+{?}+< > {? } < >={?}=< > {?} < >+{?}+< >±{?}±< >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=

Nadere informatie

Zet u straks ook een combinaris in?

Zet u straks ook een combinaris in? Zet u straks ook een combinaris in? Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen juni 2008 Huis voor de Sport Groningen Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen Inhoudsopgave

Nadere informatie

De buurtsportcoach als verbinder

De buurtsportcoach als verbinder De buurtsportcoach als verbinder Marlies Houben CIOS Rijn IJssel Marco Barten Kenniscentrum Sport Marloes Aalbers Kenniscentrum Sport 23 november 2016 Workshop programma Voorstellen Buurtsportcoach regeling

Nadere informatie

Subsidieregeling Gezonde leefstijl

Subsidieregeling Gezonde leefstijl Subsidieregeling Gezonde leefstijl 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder g, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 98

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage ReSpAct CVA en Chronische Pijn. Femke Hoekstra, Trynke Hoekstra Onderzoeksgroep ReSpAct Groningen, augustus 2016

Onderzoeksrapportage ReSpAct CVA en Chronische Pijn. Femke Hoekstra, Trynke Hoekstra Onderzoeksgroep ReSpAct Groningen, augustus 2016 Onderzoeksrapportage ReSpAct CVA en Chronische Pijn Femke Hoekstra, Trynke Hoekstra Onderzoeksgroep ReSpAct Groningen, augustus 2016 Colofon Deze rapportage beschrijft de eerste resultaten van het wetenschappelijk

Nadere informatie

Voorwaarden voor opname in overzicht opleidingen Kwaliteitsimpuls Buurtsportcoaches

Voorwaarden voor opname in overzicht opleidingen Kwaliteitsimpuls Buurtsportcoaches Voorwaarden voor opname in overzicht opleidingen Kwaliteitsimpuls Buurtsportcoaches De scholing is bedoeld voor (onder andere) buurtsportcoaches en/of combinatiefunctionarissen. De scholing versterkt 1

Nadere informatie

Projectaanvraag Achterstandsfonds. Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht.

Projectaanvraag Achterstandsfonds. Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht. Projectaanvraag Achterstandsfonds Naam Project (voluit): Een patiëntgerichte multidisciplinaire aanpak van overgewicht in Maastricht. Korte omschrijving van het project (eventueel vervolgen op achterzijde)

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Sociaal Vitaal Smallingerland

Sociaal Vitaal Smallingerland Sociaal Vitaal Smallingerland Projectplan Auteur Sport Fryslân Datum november 2014-1 - Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanleiding 3 3. Doelstelling 3 4. Doelgroep 3 5. Activiteiten 4-2 - Inleiding Voor

Nadere informatie

Beweegprogramma kinderen met overgewicht Carlijn Groenen

Beweegprogramma kinderen met overgewicht Carlijn Groenen Beweegprogramma kinderen met overgewicht Carlijn Groenen Aanleiding beweegprogramma Voor een goede gezondheid is een gezond gewicht belangrijk, zowel op jonge als op latere leeftijd. Het percentage mensen

Nadere informatie