Onderwerp: Agendapunt 3. Uitgangspunten begroting 2017 Agendapunt 4. Kostentoedelingsverordening Waterschap Limburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: Agendapunt 3. Uitgangspunten begroting 2017 Agendapunt 4. Kostentoedelingsverordening Waterschap Limburg"

Transcriptie

1 Corsa-nr. Datum: dinsdag 14 juni 2016 Plaats Venlo/Sittard Onderwerp: Vragen n.a.v. stukken voorbereidingscommissie fusie d.d. 14 juni 2016 Vraagsteller: Categorie: Vragen: A.A.A. (Arnold) Janssen Natuurterreinen (WPM) / fractie Natuur Agendapunt 3. Uitgangspunten begroting 2017 Blz. 13, tekst onder voorstel stuurgroep fusie : Uren worden geactiveerd exclusief overhead wat een structureel financieel nadeel van 1,1 m oplevert. De tekst roept enerzijds de vraag op waarom dit een nadeel oplevert, maar anderzijds ontbreekt de argumentatie van de keuze van de stuurgroep in het voorliggende stuk, althans voor mij niet herkenbaar. Graag dus de uitleg en de motivatie toevoegen. De systematiek van het activeren van uren is voorgeschreven in de BBVW (boekhoudvoorschriften). De mate en de wijze waarop dat dit plaatsvindt is echter keuzevrijheid van het waterschap. Activeren betekent de kosten die we nu maken afschrijven in 30 jaar. Bij WPM activeren we de uren op projecten op basis van een uurtarief dat gebaseerd is op de salariskosten inclusief overhead. Bij WRO activeren we de uren op basis van salariskosten exclusief overhead. In het kader van de harmonisatie is het voorstel per 1 januari 2017 voor de activering uit te gaan van een tarief exclusief overhead. Agendapunt 4. Kostentoedelingsverordening Waterschap Limburg In het stuk is niet inzichtelijk gemaakt wat het effect van het toepassen van een tariefdifferentiatie wegen van 250% zou betekenen t.o.v. de nu voorgestelde 400%. Graag zou ik deze doorrekening willen kennen om de juiste afweging te kunnen maken. Dus: wat is het effect op het tarief als we kiezen voor 250%? Het tarief voor de categorie ongebouwd gaat met 4 à 5 per hectare omhoog als we kiezen voor 250% in plaats van de voorgestelde 400% tariefdifferentiatie wegen. Dit antwoord beoogt het effect te schetsen en is gebaseerd op berekeningen van eind vorig jaar. Als de begroting 2017 (met belastingvolumes) is vastgesteld en de precieze aantallen hectares beschikbaar zijn, bepalen we de tarieven 2017.

2 Vraag 2. Aan het eind van het voorstel staat de volgende zinsnede: Vanuit waterhuishouding is het percentage verdedigbaar in relatie tot de mate van (versneld) waterbezwaar. Het lukt mij niet om helder te krijgen wat hiermee wordt bedoeld. Graag verduidelijking. Beantwoording 2. Mede uit oogpunt van harmonisatie van regelgeving, voortkomend uit de instelling van het Waterschap Limburg, is gekozen voor dit percentage. De mate van waterbezwaar binnen het watersysteem rechtvaardigt overigens dit percentage. De keuze voor een differentiatie van 400% doet het meest recht aan de bestuurlijke wens om de minder gunstige tariefeffecten, als gevolg van het instellen van één waterschap voor het gehele gebied van de provincie Limburg, zoveel als mogelijk te matigen, respectievelijk te spreiden. Toelichting op vetgedrukte passage Uitgangspunt bij het heffingssysteem is dat per belastingcategorie één tarief geldt. De wetgever heeft echter onderkend dat in bepaalde situaties het gewenst is om binnen een categorie een tariefonderscheid te kunnen maken. In de Waterschapswet is dan ook opgenomen dat het bestuur de mogelijkheid heeft om onder andere binnen de categorie Overig ongebouwd een tariefonderscheid te hebben tussen verharde openbare wegen en overig ongebouwd. Voor de wegen kan een tariefopslag worden bepaald van %. Dit als vervanging van het oude (tot 2009) classificatiestelsel, dat zeer gedetailleerd was en niet langer meer paste bij de wens van de wetgever om een eenvoudig en robuust belastingstelsel te hebben waarbij de mate van belang op een meer globale manier tot zijn recht zou komen. Met het invoeren van de tariefdifferentiatie voor verharde wegen heeft de wetgever onderkend dat bepaalde onroerende zaken binnen een categorie een afwijkend belang hebben en daarmee een afwijkend tarief rechtvaardigen. Uit de toelichting op het wetsartikel blijkt dat de bestuurlijke vrijheid om van de differentiatie gebruik te maken en de mate waarin, voorop staat. Als reden van differentiatie: het hemelwater van verhard oppervlak wordt versneld en - nagenoeg - geheel afgevoerd naar het watersysteem waarvan het waterschap beheerder is (al dan niet via bermsloten). Ook zorgen verharde wegen voor hogere piekafvoeren waardoor mogelijk een relatief grote capaciteit van het watersysteem wordt gevaagd, met name buiten woonkernen en bij overstortgebieden. Dat betekent dat er een - fors - groter waterbezwaar op de waterschapsbeken ontstaat. Dit in combinatie met een harmonisatie van tarieven WRO/WPM naar tarieven WsL rechtvaardigen een keuze voor 400%. Agendapunt 15. Overzicht frictiekosten Verzoek om specificatie te geven van de uitgaven en verplichtingen op de diverse onderdelen van het overzicht. Hiervoor verwijzen wij naar de stukken bij agendapunt 15. Mocht er meer informatie nodig zijn, dan verwijzen wij u naar de secretaris-directeuren.

3 Vraagsteller: Categorie: Vragen: J.S.E. (Josette) Van Wersch Ingezetenen (WRO) / fractie Waterbelang Heuvelland Agendapunt 3. Uitgangspunten begroting 2017 Wat is het verschil tussen de activeringslasten WPM en WRO? Bij WPM worden de uren op projecten geactiveerd op basis van een uurtarief dat gebaseerd is op de salariskosten inclusief overhead. Door WRO worden de uren geactiveerd op basis van salariskosten exclusief overhead. Vraag 2. Op pagina 2 geeft u aan dat 0,9% toe te schrijven is aan de harmonisatie van het activeringsbeleid? Waarom is dit nodig? En wat is het effect hiervan? Beantwoording 2. Doordat per 1 januari 2017 sprake is van één waterschap dient de wijze van activering geharmoniseerd te worden. De voorgestelde keuze heeft tot gevolg dat in minder zal worden geactiveerd wat een kostenstijging tot gevolg heeft van 0,9%. Vraag 3. Op pagina 2 geeft u aan dat de opgetelde formatieomvang 317 FTE omvat. Wat wordt bedoeld met de tekst dat in deze omvang ruimte gecreëerd is om kwetsbare plekken zoals waterkwaliteitsbeheer, gegevensbeheer en relatiemanagement te versterken. Beantwoording 3. Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij naar het voorstel Niveau van dienstverlening WsL, tabel pagina 7, agendapunt 4 dat op 22 maart 2016 in het 2AB aan de orde is geweest. Vraag 4. Op pag 2. geeft u aan dat de investering in het dijkenprogramma 280 mln. bedraagt. Daarvan is 230 mln. gedekt. Hoe wordt de resterende 50 mln. gedekt?

4 Beantwoording 4. De dekking voor de resterende 50 mln. is nog niet concreet ingevuld. En zolang de dekking niet geregeld is, nemen we geen onomkeerbare besluiten. De ene helft van deze 50 mln. heeft betrekking op de bestuursovereenkomst 2010 (prioritaire dijkversterkingen). We zoeken hiervoor dekking in het restant Zandmaas, het minder benutten van risicoreserveringen en het behalen van aanbestedingsvoordelen. De andere helft heeft betrekking op de bestuursovereenkomst 2011 (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Over het niet-gedekte deel gaan we in gesprek met het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Vraag 5. Wat betekent het wel of niet activeren van het HWBP voor de tarieven van de diverse categoriën. Graag de tariefsverschillen in absolute euro's. Zie pag.17 Beantwoording 5. Zie onderstaand overzicht inzake het wel of niet activeren HWBP en de gevolgen voor de lastendruk van de diverse categorien. Overzicht: lastendruk activering HWBP versus exploitatie HWBP Meerpersoonshuishouden, huurder Éénpersoonshuishouden, huurder Nu Nu % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl Meerpersoonshuishouden, eigen woning 250K Nu Éenpersoonshuishouden, eigen woning 250K Nu % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl Uitgegaan is van minimale activering eigen kosten (sal + soc.l. exclusief overhead) Agrarisch bedrijf 40ha, bedrijfsopstallen 500K Nu Uitgegaan is van minimale activering eigen kosten (sal + soc.l. exclusief overhead) Natuurbeheerder 500ha Nu % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl Uitgegaan is van minimale activering (sal + soc.l. exclusief overhead) Wegbeheerder 500ha Nu % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl Uitgegaan is van minimale activering (sal + soc.l. exclusief overhead) 40% Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl % Ingez % wegen, HWBP 30jr % Ingez % wegen, HWBP expl

5 Vraag 6. Pag 28; T.a.v. WPM graag een toelichting op de claim tariefegalisatiererserve watersysteem van ca Dit is een fors bedrag en onze vraag is waar dit vandaan komt? Beantwoording 6. Deze claim betreft incidentele uitgaven, die niet in de exploitatie zijn meegenomen. Zie ook het * onderaan de tabel op bladzijde 28 en de specificatie per onderwerp op bladzijde 29. Beekontwikkeling (BOP) We krijgen een steeds beter inzicht in de consequenties van het finetunen van het beheer en onderhoud van de heringerichte watergangen. Door te beseffen dat een heringerichte beek nog jaren nodig heeft om doelen te halen, hebben het onderhoud en beheer hierin een grote bijdrage. Niet alleen het waterschap heeft hierin een taak, ook de omgeving van de beek. Daarom zijn we twee sporen aan het ontwikkelen. Ten eerste een Beek Ontwikkel Plan (BOP) waarin per beeksysteem helder en duidelijk wordt omschreven welke ontwikkeldoelen (streefbeeld) binnen welke termijnen gehaald moeten worden en ten tweede proberen we daarbij de inzichten van de directe omgeving hierbij te betrekken. Voor deze twee sporen is dit bedrag bestemd. Risicovolle beplanting/achterstallig onderhoud waterkeringen In 2012 heeft een inventarisatie plaats gehad van de aanwezige beplanting op de waterkeringen en in 2013 is een opschoonactie uitgevoerd. Met deze opschoonactie zijn niet alle gevaarlijke situaties opgelost (het nemen van technische maatregelen ter behoud van de beplanting met garantie voor voldoende veiligheid of het verwijderen van de beplanting). Bij de toekomstige dijkverbeteringen zal zoveel mogelijk een duurzame oplossing voor de aanwezige beplanting worden uitgewerkt. Echter, de dijkverbeteringen lopen door tot 2024, zodat we voor de overbruggingsperiode aanvullende maatregelen moeten treffen. Daarvoor is dit bedrag bestemd. Samenwerking in de afvalwaterketen Met de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, WBL en WRO wordt als Waterpanel Noord samengewerkt in de afvalwaterketen. Deze samenwerking is bekrachtigd met het convenant 'samenwerken in de afvalwaterketen Noord'. In Waterpanel Noord zijn afspraken gemaakt over 12 prioritaire projecten. Dit samenwerkingsverband (waterpanel en bestuurlijk overleg B-ROL) vinden wij belangrijk en zetten wij voort. Teneinde onze afspraken in deze samenwerking en de projecten gestand te doen, houden wij rekening met dit bedrag. Waterkwaliteit/NLP next generation De vraagstukken van een veranderend klimaat (klimaatrobuustheid), ruimtegebruikfuncties en de realisatie van waterdoelen (m.n. op gebied waterkwaliteit, maar ook droogte en wateroverlast), vereisen een integrale, gebiedsgerichte analyse en aanpak van knelpunten op het vlak van waterkwaliteit, waterkwantiteit, ruimtegebruik en grondgebruik. Dit vraagt om een proces zoals dat is doorlopen in Nieuw Limburgs Peil. Daar waar het accent daar lag op de gewenste grond- en oppervlaktewaterpeilen, moet het accent nu liggen op oppervlaktewater- en grondwaterkwaliteit. We voorzien hiervoor een integraal gebiedsproces (NLP-next), dat kadert in Samen voor schoon Limburgs water. Hier ontwikkelen we maatregelen die mede input vormen voor het KRW/DHZ spoor. Om een dergelijk proces te organiseren en te faciliteren ramen wij extra capaciteit en additionele middelen (communicatie, PR, zaalhuur etc.). Kennisopbouw waterkwaliteit en ecologie we zetten in op kennisopbouw, nader onderzoek en modelontwikkeling voor waterkwaliteit en ecologie. Het gaat daarbij om de oorzaken van het niet halen van KRW-doelen en kwantificering van

6 de effectiviteit van mogelijke maatregelen. Wij zoeken uit welke mogelijkheden en perspectieven er zijn om de grondwaterkwaliteit (mede in relatie tot de oppervlaktewaterkwaliteit) te modelleren, met name wat betreft Stikstof en Fosfaat. Geteste concepten rollen we uit over het gehele beheergebied. Voor de validatie van dit modelinstrumentarium zijn waarschijnlijk aanvullende metingen noodzakelijk. IBRAHYM geschikt voor waterkwaliteitsmodellering Wij hebben een visie ondertekend met de vier Limburgse samenwerkingspartners (WPM, WRO, WML, provincie) over de verdere ontwikkeling, beheer en onderhoud en financiering van IBRAHYM. Op landelijk gebied wordt de samenwerking gecontinueerd rond het beheer en onderhoud en het Nationaal Hydrologisch Instrumentarium (NHI). Op langere termijn voorzien we zelfs volledige integratie van IBRAHYM in het NHI. Onze aandacht voor het taakveld waterkwaliteit wordt steeds groter. Op basis van IBRAHYM speelt waterkwaliteitsmodellering daarin een belangrijke rol (toestand beschrijven, effectvoorspelling maatregelen). Het huidig modelinstrumentarium moet daar voor geschikt worden gemaakt. Wij gaan hierbij uit van kosten à netto op basis van 75% bijdrage van onze samenwerkingspartners. Netcentrisch werken Netcentrisch werken is een vorm van informatiemanagement binnen organisaties waarbij bestuurders en diensten gelijktijdig over een eenduidig beeld van een situatie beschikken. Daardoor kunnen beslissingen (intern en extern) sneller en beter worden genomen en kunnen werkzaamheden effectiever worden uitgevoerd. Netcentrisch werken bij het waterschap hangt samen met een viertal ontwikkelingen: 1. Opdracht tot netcentrisch werken door algemeen bestuur WPM d.d. 21 november 2012; 2. Intern project "informatiemanagement op orde"; 3. Implementatie "netcentrisch werken" in de Veiligheidsregio; 4. Landelijk project "netcentrisch werken" Unie van Waterschappen; Vraag 7. In hoeverre zijn de op pagina 29 genoemde claims (projecten) met gemeenten uitgewerkt. Beantwoording 7. Beekontwikkeling (BOP) Risicovolle beplanting/achterstallig onderhoud waterkeringen Samenwerking in de afvalwaterketen Waterkwaliteit/NLP next generation Kennisopbouw waterkwaliteit en ecologie IBRAHYM geschikt voor waterkwaliteitsmodellering Netcentrisch werken intern (indirect extern) intern extern (o.a. gemeenten) extern (agrarische sector en natuur) intern intern in- en extern

7 Vraagsteller: Categorie: Vragen: M.B.D. (Maicle) Huver Ingezetenen (WRO) / fractie VVD Agendapunt 3. Uitgangspunten begroting 2017 Wat is de stand van de reserveringen, met in het bijzonder de algemene reserves, voor het nieuwe waterschap voor de begroting van De stand van de egalisatiereserves is weergegeven op pagina 28 van de meerjarenraming De stand van de algemene reserve per 1 januari 2016 bedraagt bij WRO en bij WPM Op basis van een in 2017 uit te voeren risico-inventarisatie voor WsL zal de hoogte van de algemene reserve worden bepaald. Een en ander zal worden meegenomen in de nota reserves en voorzieningen WsL die in 2017 zal worden opgesteld. Vraag 2. Waarom staan de kosten van het systeem VTH bij fusiekosten, deze zijn hier geen gevolg van? Beantwoording 2. Voor de beantwoording verwijzen we u naar agendapunt 9 voorstel zienswijze ontwerpbegroting Het Waterschapshuis (HWH) 2017, onderdelen oorzaken ontwikkeling in bijdrage WRO en WPM en Budgettaire ruimte WsL Het betreft de deelname van WRO aan het VTH project Saw@ per 1 januari WPM neemt al deel aan het project Saw@. De project en beheerskosten bedragen afgerond en bestaan uit een éénmalige bijdrage van voor de deelname van WRO aan dit project en een structureel bedrag van voor onderhoudskosten. Agendapunt 4. Kostentoedelingsverordening Waterschap Limburg In een eerdere fusie voorbereiding vergadering hebben we een helder overzicht gekregen van een scenario van de kostentoedeling en de gevolgen voor de tarieven ten opzichte van de huidige situatie. Graag had ik ook een dergelijk overzicht op basis van de huidige gegevens met een vooruitblik van 5 jaar, de tijd dat deze verordening loopt, in relatie tot de huidige tarieven WRO en WPM. Om een duidelijk beeld te krijgen zou ik graag de berekening zien voor zowel de 31 als de 40% toerekening voor ingezetenen. Er is een wezenlijk verschil tussen de kostentoedelingsverordening en de berekening van de tarieven. De kostentoedelingsverordening watersysteembeheer dient minimaal éénmaal op de 5 jaar te worden vastgesteld en bepaald het kostenaandeel van de diverse belastingencategorieën voor de totale duur van de kostentoedelingsverordening. De belastingtarieven daarentegen komen tot stand door het kostenaandeel van de betreffende categorie te delen door het aantal maatstaven. - kostenaandeel ingezetenen gedeeld door het aantal ingezetenen - kostenaandeel gebouwd gedeeld door de WOZ-waarde - kostenaandeel ongebouwd gedeeld door het aantal hectares ongebouwd - kostenaandeel natuur gedeeld door het aantal hectares natuur

8 Doordat de maatstaven (aantal ingezetenen, WOZ-waardes, aantal hectares ongebouwd en aantal hectares natuur) jaarlijks fluctueren kunnen we geen vooruitblik geven van de belastingtarieven over een periode van 5 jaar. Verder hebben we een overzicht meegestuurd (zie bijlage), waarin de ontwikkeling/verschuiving van de lastendruk bij de diverse keuzes inzichtelijk is gemaakt. Bijlage Ontwikkeling/verschuiving lastendruk belangencategoriën bij 'draaien aan de knoppen' kostentoedeling Doel: ondersteuning in positionering in de bestuurlijke discussie TABEL A Op basis van MJR Indicatie lastendruk WPM/WRO van 2016 naar 2017 bij diverse scenario's Ws Peel en Maasvallei 2016 Ws Roer en Overmaas 2016 Ws Limburg 2017: 40% Meerpersoonshuishouden (3ve), eigen woning Meerpersoonshuishouden (3ve), huren Eénpersoonshuishouden (1ve), eigen woning Eénpersoonshuishouden (1ve), huren Agrarisch bedrijf 25 ha, opstallen , 3ve Agrarisch bedrijf 40 ha, opstallen , 3ve Wegenbeheerder 500ha Natuurbeheerders/-eigenaren 500ha Woningbouwvereniging met Woz waarde 525 mln (5.000 objecten x ) Opm: 1. Voor zuiveringsheffing uitgegaan v/h tarief Ondergaat geen wijziging a.g.v. wijziging kostentoedeling en is voor het effect kostentoedeling niet relevant. 2. Cijfers WPM zijn nog niet gebaseerd op de 'geactualiseerde'begroting 2016 omdat hierin nog bestuurlijke keuzes gemaakt moeten worden. 3. Lastendruk 2016 Ws Roer en Overmaas is gebaseerd op de tarieven ,2% (meerjarenraming WRO AB ). 4.Onder- en bovenkant bandbreedte ingezetenen aandeel wordt met name bepaald o.b.v. inwonerdichtheid van het gebied. 5. Omdat het om de 'effecten' gaat en de berekeningen op basis van een aantal inschattingen zijn gemaakt, dient de nauwkeurigheid enigszins gerelativeerd te worden. Indexcijfers WPM ingezetenen lastenontwikkeling diverse scenario's. Referentie is lastendruk WPM 2016 = 100 TABEL I Basisjaar = 2016 o.b.v. MJR Indicatie effecten lastendrukontwikkeling 2017 t.o.v voor ingezetenen huidig WPM gebied bij scenario's kostentoedeling (o.b.v. indexcijfers) Ws Peel en Maasvallei 2016 Ws Limburg 2017: 40% Meerpersoonshuishouden (3ve), eigen woning Meerpersoonshuishouden (3ve), huren Eénpersoonshuishouden (1ve), eigen woning Eénpersoonshuishouden (1ve), huren Agrarisch bedrijf 25 ha, opstallen , 3ve Agrarisch bedrijf 40 ha, opstallen , 3ve Wegenbeheerder 500ha Natuurbeheerders/-eigenaren 500ha Woningbouwvereniging met Woz waarde 525 mln (5.000 objecten x ) Ws Limburg 2017:40% Ws Limburg 2017:40% Index reeks WRO ingezetenen lastenontwikkeling diverse scenario's. Referentie is lastendruk WRO 2016 = 100 TABEL II Basisjaar = 2016 o.b.v. MJR Indicatie effecten lastendrukontwikkeling 2017 t.o.v voor ingezetenen huidig WRO gebied bij scenario's kostentoedeling (o.b.v. indexcijfers) Ws Roer en Overmaas 2016 Ws Limburg 2017: 40% Meerpersoonshuishouden (3ve), eigen woning Meerpersoonshuishouden (3ve), huren Eénpersoonshuishouden (1ve), eigen woning Eénpersoonshuishouden (1ve), huren Agrarisch bedrijf 25 ha, opstallen , 3ve Agrarisch bedrijf 40 ha, opstallen , 3ve Wegenbeheerder 500ha Natuurbeheerders/-eigenaren 500ha Woningbouwvereniging met Woz waarde 525 mln (5.000 objecten x ) Ws Limburg 2017:40%

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

AB: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Kostentoedelingsverordening 2019 Nummer: Bestuursstukken\2644 Agendapunt: 5 DB: Ja 4-6-2018 BPP: Nee FAZ: Ja 20-6-2018 VVSW: Nee AB: Ja 4-7-2018 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899

Nadere informatie

: Nieuw belastingstelsel

: Nieuw belastingstelsel A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 7 Onderwerp : Nieuw belastingstelsel KORTE SAMENVATTING: In het Bestuursakkoord Water is overeengekomen dat de waterschappen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 5 juli 2016 Agendapunt : 6. Bijlagen : Varianten ingezetenenomslag met effect op tarieven en kosten per profiel Onderwerp

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 30 mei 2018 Agendapunt: 6 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kostentoedeling watersysteembeheer

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 2012-2017 Datum 13 oktober 2011 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder ir. G.W. Broens Vergadering : 5 november 2013 Agendapunt : 9. Bijlagen : 1. Begroting 2014 2. Tarieven 2014 3. Te betalen bedragen per gezin en bedrijf

Nadere informatie

Tariefbepaling waterschapsbelasting

Tariefbepaling waterschapsbelasting Tariefbepaling waterschapsbelasting Aanleiding In de bestuurlijke commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken op 18 april 2017 is het voorstel Duurzaam financieel beleid aan de orde geweest. Gevraagd is

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11

DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11 DB-vergadering 15-11-2010 Agendapunt 11 Onderwerp Uitwerking aanvullende scenario s programmabegroting 2011 Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma Niet van toepassing.

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2019 Nummer: Bestuursstukken\2727 Agendapunt: 5 DB: Ja 15-10-2018 BPP: Ja 31-10-2018 FAZ: Ja 31-10-2018 VVSW: Ja 31-10-2018 AB: Ja 14-11-2018 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886

Nadere informatie

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 212-217 Datum 13 oktober 211 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven Onderwerp: Tariefdifferentiatie watersysteemheffing Nummer: Bestuursstukken\1077 Agendapunt: 6 DB: Ja 14-5-2012 BPP: Nee Workflow Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Financiële en Algemene Zaken

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2018 Nummer: Bestuursstukken\2466 Agendapunt: 6 DB: Ja 9-10-2017 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 15-11-2017 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886 Personeelszaken, Financiën en Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Toelichting op de wijziging van de Kostentoedelingsverordening Schieland en de Krimpenerwaard

Toelichting op de wijziging van de Kostentoedelingsverordening Schieland en de Krimpenerwaard Toelichting op de wijziging van de Kostentoedelingsverordening Schieland en de Krimpenerwaard 1. Algemeen 1.1 Aanleiding Sinds de invoering van de Wet modernisering waterschapsbestel in 2009 hebben de

Nadere informatie

KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013. Inleiding

KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013. Inleiding KOSTENTOEDELINGSONDERZOEK 2013 Inleiding De kostentoedelingsverordening (KTV) regelt de procentuele verdeling van de kosten van het watersysteembeheer over de categorieën belanghebbenden. Te weten: ingezetenen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder ir. G.W. Broens Vergadering : 2 juli 2013 Agendapunt : 4. Bijlagen : Rekenvoorbeeld te betalen kosten per gezin / bedrijf o.b.v. begroting 2013 Onderwerp

Nadere informatie

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren TARIEVENNOTA 2017 1. Inleiding Het Beleidsjaarplan 2017 naar programma s sluit met een totaal aan lasten van 74.797.100. Aan baten is een bedrag geraamd van 15.344.400. Het saldo bedraagt derhalve 59.452.700.

Nadere informatie

Kostentoedeling Waterschap Brabantse Delta 2014

Kostentoedeling Waterschap Brabantse Delta 2014 Kostentoedeling Waterschap Brabantse Delta 2014 1. Inleiding Als gevolg van de Wet modernisering waterschapsbestel gelden vanaf 1 januari 2009 nieuwe regels voor de wijze van vaststelling van de bijdragen

Nadere informatie

Toelichting op de kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Groot Salland 2014

Toelichting op de kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Groot Salland 2014 Toelichting op de kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Groot Salland 2014 Algemeen 1. Wettelijke basis Ingevolge artikel 120, eerste lid, van de Waterschapswet moet het algemeen bestuur

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad 19 augustus 2011, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 8 september 2011 SMO / Financiën. 23 augustus 2011 J.

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad 19 augustus 2011, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 8 september 2011 SMO / Financiën. 23 augustus 2011 J. V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 8 september 2011 SMO / Financiën S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 23 augustus 2011 J. Klein ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP Aanpassing

Nadere informatie

Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2012

Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2012 DATUM 27 oktober 2011 BESLUIT ALGEMENE VERGADERING Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2012 De Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Onderwerp: Kostentoedelingsverordening. Algemeen Bestuur

Onderwerp: Kostentoedelingsverordening. Algemeen Bestuur Onderwerp: Kostentoedelingsverordening Algemeen Bestuur Portefeuillehouder: Joop de Hoon Datum: 20-11-2013 Vergaderingnummer: 6 Agendapunt: 6 Registratienummer: 2013.19219 Voorstel 1. Constateren dat de

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven Onderwerp: Kostentoedelingsverordening 2014 Nummer: Bestuursstukken\1462 Agendapunt: 5 DB: Ja 14-10-2013 BPP: Nee Workflow Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Financiële en Algemene Zaken FAZ:

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Meerjarenraming (MJR) 2020-2023 Nummer: Bestuursstukken\2883 Agendapunt: 6 DB: Ja 28-5-2019 BPP: Ja 12-6-2019 FAZ: Ja 12-6-2019 VVSW: Ja 12-6-2019 AB: Ja 26-6-2019 Opsteller: Jan Schiphuis,

Nadere informatie

Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2014

Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2014 D A T U M 24 september 2013 BESLUIT A LGEMENE V ERGA D ER ING Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Zuiderzeeland 2014 De Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland; gelezen

Nadere informatie

Antwoorden op vragen naar aanleiding van een informatieve bijeenkomst met het algemeen bestuur op 21 februari 2018 over het onderwerp kostentoedeling.

Antwoorden op vragen naar aanleiding van een informatieve bijeenkomst met het algemeen bestuur op 21 februari 2018 over het onderwerp kostentoedeling. Antwoorden op vragen naar aanleiding van een informatieve bijeenkomst met het algemeen bestuur op 21 februari 2018 over het onderwerp kostentoedeling. 1. In de informatieve bijeenkomst werden door de heer

Nadere informatie

Mev r. d r. C. Hoeben 1. 1 Inleiding. 2 Huidige stelsel waterschappen. zaken, niet zijnde natuurterreinen (kortweg ongebouwd);

Mev r. d r. C. Hoeben 1. 1 Inleiding. 2 Huidige stelsel waterschappen. zaken, niet zijnde natuurterreinen (kortweg ongebouwd); 1583 Voorgestelde wijzigingen waterschapsbelastingen vergroten weeffout Mev r. d r. C. Hoeben 1 1 Inleiding Sinds 2009 hanteren de waterschappen een nieuw belastingstelsel. De overstap op dit nieuwe belastingstelsel

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Ami 08-06-2015 Conform Geparafeerd door: Boeren, M.M.L. D&H 23-06-2015 Conform Geparafeerd

Parafering besluit PFO Ami 08-06-2015 Conform Geparafeerd door: Boeren, M.M.L. D&H 23-06-2015 Conform Geparafeerd agendapunt 3.a.3 1199528 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KOSTENTOEDELINGSVERORDENING WATERSYSTEEMHEFFING 2016 Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Contra-expertise lastenontwikkeling door Project Gebonden Aandeel waterschappen aan het Hoogwater Beschermingsprogramma

Contra-expertise lastenontwikkeling door Project Gebonden Aandeel waterschappen aan het Hoogwater Beschermingsprogramma Contra-expertise lastenontwikkeling door Project Gebonden Aandeel waterschappen aan het Hoogwater Beschermingsprogramma dr. C. Hoeben prof. dr. M.A. Allers Centrum voor Onderzoek van de Economie van de

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

De leden-waterschappen. belastingstelsel waterschappen. Geachte leden,

De leden-waterschappen. belastingstelsel waterschappen. Geachte leden, De leden-waterschappen datum ons kenmerk contactpersoon 11 juli 2011 60071/EV mw. V.M. Anches betreft uw kenmerk e-mail Bestuursstandpunt aanpassing - vanches@uvw.nl belastingstelsel waterschappen bijlage(n)

Nadere informatie

Lastenontwikkeling als gevolg van de bijdrage door waterschappen aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma

Lastenontwikkeling als gevolg van de bijdrage door waterschappen aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma Lastenontwikkeling als gevolg van de bijdrage door waterschappen aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma dr. C. Hoeben Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Lastenontwikkeling

Nadere informatie

Concept kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2014

Concept kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2014 Zaaknr. : 13.B0244/13.ZK00510 Kenmerk : 13IT015912 Barcode : *13IT015912* Concept kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2014 Het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Bijlage bij bestuursvoorstel aanpassen kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2009

Bijlage bij bestuursvoorstel aanpassen kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2009 Bijlage bij bestuursvoorstel aanpassen kostentoedelingsverordening watersysteembeheer 2009 Ingediende zienswijzen en onze reacties daarop. Een aantal reacties van gemeente was (nagenoeg) gelijkluidend

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven

AB: Ja Opdrachtgever: Henk Wolven Onderwerp: Wijziging kostentoedelingsverordening watersysteemheffing 2009 (KTV2009) Nummer: Bestuursstukken\1189 Agendapunt: 5 DB: Ja 8-10-2012 BPP: Nee Workflow Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899

Nadere informatie

CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID

CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID CMFB 02-11-2010 Agendapunt: CMFB 12 Sittard, 18 oktober 2010 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Wijziging Verordening verontreinigingsheffing, Verordening zuiveringsheffing en Verordening

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 28 november 2018 Agendapunt: 12 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Jaarplan 2019 Bijlagen

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 5 september het college van Dijkgraaf en Heemraden,

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 5 september het college van Dijkgraaf en Heemraden, VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 24 september 2013 Stafafdeling STUKDATUM NAAM STELLER 5 september 2013 J. Van As / B. Donker ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 7 Kostentoedelingsverordening 2014 PROGRAMMA

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.6 Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

Bijlage. Handreiking tariefdifferentiatie. 1 Inleiding. 2 Watersysteemheffing

Bijlage. Handreiking tariefdifferentiatie. 1 Inleiding. 2 Watersysteemheffing Bijlage Bijlage Handreiking tariefdifferentiatie 1 Inleiding De voorliggende handreiking betreft een onderdeel van een samenhangend pakket van producten van de Unie van Waterschappen ter ondersteuning

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

Reparatie Waterschapswet

Reparatie Waterschapswet 347 Reparatie Waterschapswet verhoogt lasten huishoudens Mevr. Dr. C. Hoeben 1 In tegenstelling tot gemeenten en provincies bekostigen waterschappen hun taken voornamelijk door zelf belasting te heffen.

Nadere informatie

Ontwikkeling waterschapsheffingen

Ontwikkeling waterschapsheffingen Ontwikkeling waterschapsheffingen 2015-2019 C. Hoeben COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Het bijgevoegde conceptvoorstel spreekt voor zich. Volstaan wordt dan ook met een verwijzing daarnaar.

Het bijgevoegde conceptvoorstel spreekt voor zich. Volstaan wordt dan ook met een verwijzing daarnaar. Keur Waterschap Limburg per 1 januari 2017 schriftelijk GEEN Venlo, Sittard, 23 februari 2016 AAN DE VOORBEREIDINGSCOMMISSIE FUSIE Onderwerp Keur Waterschap Limburg per 1 januari 2017./. Hierbij treft

Nadere informatie

Antwoord DB Zie het bestuursvoorstel en bijlage 1 van het bestuursvoorstel.

Antwoord DB Zie het bestuursvoorstel en bijlage 1 van het bestuursvoorstel. Bijlage 4 vragen en antwoorden fracties 50 plus en geborgd natuur FRACTIE 50PLUS 1. Ter voorbereiding van de bijeenkomsten op 19 en 26 september 2018 verzoek ik u de voorstellen uit het rapport van CAB

Nadere informatie

Voorbereiding begroting oktober 2015

Voorbereiding begroting oktober 2015 Voorbereiding begroting 2016 1 oktober 2015 Inhoud Formeel kader Financieel kader Uitwerking Coalitieakkoord Wet- en regelgeving Waterschapswet Waterschapsbesluit Ministeriële regeling UvW voorschrift

Nadere informatie

Kostentoedelingsonderzoek Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kostentoedelingsonderzoek Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Kostentoedelingsonderzoek 2014 Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 15 mei 2013 Verantwoording Titel Kostentoedelingsonderzoek 2014 Opdrachtgever Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Samenwerking/fusie. Waterschap Vallei & Eem en. Waterschap Veluwe. Steenbokstraat 10 Postbus AC Apeldoorn [T] (055) [F] (055) 527

Samenwerking/fusie. Waterschap Vallei & Eem en. Waterschap Veluwe. Steenbokstraat 10 Postbus AC Apeldoorn [T] (055) [F] (055) 527 Steenbokstraat 1 Postbus 4142 732 AC Apeldoorn [T] (55) 527 29 11 [F] (55) 527 Samenwerking/fusie Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Vergelijking financiën Datum 17 maart 211 (Bijgesteld 27 april

Nadere informatie

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

Doel van de notitie: vaststelling van de Begroting 2013 en de tarieven voor de heffing van de waterschapsbelastingen

Doel van de notitie: vaststelling van de Begroting 2013 en de tarieven voor de heffing van de waterschapsbelastingen Vergadering algemeen bestuur van 31 oktober 2012 Agendapunt 3c Behandelend ambtenaar: M. Snoek Beleidsveldbeheerder: A. van Mieghem Portefeuillehouder: Th. Schots Zaaknr. : 12.ZK08677/12.B0327 Kenmerk

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

ONTWERP TOELICHTING OP DE KOSTENTOEDELINGSVERORDENING 2019 ALGEMEEN

ONTWERP TOELICHTING OP DE KOSTENTOEDELINGSVERORDENING 2019 ALGEMEEN ONTWERP TOELICHTING OP DE KOSTENTOEDELINGSVERORDENING 2019 ALGEMEEN 1. Wettelijke basis Ingevolge artikel 120, eerste lid, van de Waterschapswet (Stb. 2007, 208) moet het algemeen bestuur van een waterschap

Nadere informatie

Bijlage I: Kostentoerekening 2012

Bijlage I: Kostentoerekening 2012 Bijlage I: Kostentoerekening 2012 In artikel 4.2 lid 4 van het Waterschapsbesluit, is opgenomen dat de kostentoerekening plaats vindt op basis van objectieve, bedrijfseconomische criteria. De totale begroting

Nadere informatie

INZICHT IN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES VAN HET PAKKET AAN VOORSTELLEN VAN HET UNIEBESTUUR TOT AANPASSING VAN HET BELASTINGSTELSEL VAN DE WATERSCHAPPEN

INZICHT IN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES VAN HET PAKKET AAN VOORSTELLEN VAN HET UNIEBESTUUR TOT AANPASSING VAN HET BELASTINGSTELSEL VAN DE WATERSCHAPPEN INZICHT IN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES VAN HET PAKKET AAN VOORSTELLEN VAN HET UNIEBESTUUR TOT AANPASSING VAN HET BELASTINGSTELSEL VAN DE WATERSCHAPPEN 1. INLEIDING Deze notitie geeft inzicht in de financiële

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterschapswet - Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden,

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterschapswet - Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden, VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 28 mei 2013 Staf / CCBO STUKDATUM NAAM STELLER 15 april 2013 J. Van As / B. Donker ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 12 Actualisatie kostentoedelingsverordening PROGRAMMA

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Kostentoedelingsonderzoek 2017 Waterschap Vechtstromen 17 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Kostentoedelingsonderzoek... 3 1.3 Huidige kostentoedeling Vechtstromen... 4 2.

Nadere informatie

Onderwerp Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening

Onderwerp Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening schriftelijk GEEN Venlo, Sittard, 14 september 2015 AAN DE VOORBEREIDINGSCOMMISSIE FUSIE Onderwerp

Nadere informatie

Onderwerp: Procedure herziening Kostentoedelingsverordening DM-nummer:

Onderwerp: Procedure herziening Kostentoedelingsverordening DM-nummer: Onderwerp: Procedure herziening Kostentoedelingsverordening DM-nummer: 1230100 Het algemeen bestuur wordt voorgesteld: In te stemmen met het procedurevoorstel voor de herziening Kostentoedelingsverordening

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

1) van Wim Zwanenburg op 10 februari 2014 aan mevrouw Corine Hoeben van COELO.

1)  van Wim Zwanenburg op 10 februari 2014 aan mevrouw Corine Hoeben van COELO. Diverse email uitwisselingen van Wim Zwanenburg 1) Email van Wim Zwanenburg op 10 februari 2014 aan mevrouw Corine Hoeben van COELO. Geachte mevrouw Hoeben, Ik zag uw bijdrage, vanuit COELO, in Nieuwsuur

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend. Beemster/Purmerend, 04 juni 2019

Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend. Beemster/Purmerend, 04 juni 2019 Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend Beemster/Purmerend, 04 juni 2019 Op 13 mei jl. is een presentatie aan de Klankbordgroep gegeven over de ontwikkeling van de financiën van de gemeenten

Nadere informatie

BEGROTING 2017 PRESENTATIE

BEGROTING 2017 PRESENTATIE BEGROTING 2017 PRESENTATIE 1 Wijzigingen BBV 2016 Wijzigingen & Implementatie Hoofdlijnen (1) Taakvelden (2) Beleidsindicatoren (3) Verbonden partijen (4) Overhead (5) Investeringen (6) EMU saldo (7) Vpb

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Lodders (VVD) over de waterschapslasten (ingezonden 21 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 12 december 2017 Commissie Water & Wegen 7 februari 2018 Portefeuillehouder R. Veenman Datum vergadering

Nadere informatie

DB-vergadering Agendapunt 11

DB-vergadering Agendapunt 11 DB-vergadering 13-03-2012 Agendapunt 11 Onderwerp Nota Uurtarieven 2012 Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma Niet van toepassing Waterbeheersplan Niet van toepassing

Nadere informatie

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Uitgangspunten, hoofdlijnen en vervolgprocedure November 2015 Inhoud Bestuursopdracht als kader Visie 2020 en WBP als basis voor sturing en

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL Onderwerp: Meerjarenraming -2021-2026 en Algemeen Bestuur ontwerpbegroting WBL Portefeuillehouder: Ger Driessen Datum: 22-06-2016 Vergaderingnummer: 7 Agendapunt: 10 Registratienummer: 2016.04110 Voorstel

Nadere informatie

WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010. Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas;

WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010. Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas; WIJZIGING VERORDENING VERONTREINIGINGSHEFFING 2010 Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas van 13 november

Nadere informatie

In D&H: Steller: M. Oppenhuizen BMZ Telefoonnummer: 5883 SKK Afdeling: Overig In AB: Portefeuillehouder: Miltenburg

In D&H: Steller: M. Oppenhuizen BMZ Telefoonnummer: 5883 SKK Afdeling: Overig In AB: Portefeuillehouder: Miltenburg Onderwerp: Onderzoek actualisatie kostentoedeling Nummer: 279444 In D&H: 20-04-2010 Steller: M. Oppenhuizen In Cie: BMZ 25-05-2010 Telefoonnummer: 5883 SKK Afdeling: Overig In AB: 30-06-2010 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener Voorstel Algemeen bestuur Vergaderdatum 2 juli 2014 Onderwerp Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 GBLT Agendapunt 11 Kenmerk B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A.

Nadere informatie

Provinciaal blad nr

Provinciaal blad nr Provinciaal blad nr. 2008-11 Rubriek Uitgegeven op Inlichtingen bij IV 12 februari 2008 dhr. E.W. de Jonge, telefoon 038 499 79 02 Wijziging Reglement voor het Waterschap Zuiderzeeland, onderdeel kostentoedeling

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Meerjarenraming 2016-2019 Nummer: Bestuursstukken\1869 Agendapunt: 6 DB: Ja 26-5-2015 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 24-6-2015 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Financiële en Algemene

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 27 oktober 2011 CCBO

ALGEMENE VERGADERING. 27 oktober 2011 CCBO VERGADERDATUM 27 oktober 2011 CCBO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 13 oktober 2011 J. Van As ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 6 Kostentoedelingsverordening 2012 PROGRAMMA Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Aan de leden van de verenigde vergadering. 1. Inleiding

Aan de leden van de verenigde vergadering. 1. Inleiding Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 8 oktober 2008 Datum 2 september 2008 Agendapuntnr. 11 Bijlagen Diversen Onderwerp Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer en wegenbeheer 2009 1. Inleiding

Nadere informatie

Concept-kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Aa en Maas 2019

Concept-kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Aa en Maas 2019 Concept-kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Aa Het Algemeen Bestuur van het waterschap Aa en Maas; Gelet op - de artikelen 120 en 122 van de Waterschapswet; - dat het ontwerp van

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 3 van 10

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 3 van 10 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 3 van 10 al m 1 'f" x z 5; Afdeling: Staf Beh.door: Port.houder: Team: Staf Bos, M.G. DB, Agendapunt 00 van de vergadering van het Dagelijks Bestuur van 5 december

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 23 september 2010 auteur W. van de Ridder telefoon 033-43 46 127 e-mail wvanderidder@wve.nl afdeling Staf behandelend bestuurder D.J. Veldhuizen onderwerp Herijking kostentoedeling agendapunt

Nadere informatie

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl.

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl. 6 Begrotingswijziging 2018 inzake CTER 1 180706 AB 6 V Financiering CTER.docx Vergadering algemeen Bestuur Datum 6 juli 2018 Agendapunt 6 Onderwerp Begrotingswijziging voor financiering CTER Bijlage nr

Nadere informatie

Waterveiligheid in Limburg Succesvol realiseren met maatwerk en tempo

Waterveiligheid in Limburg Succesvol realiseren met maatwerk en tempo Taskforce Deltatechnologie Waterveiligheid in Limburg Succesvol realiseren met maatwerk en tempo Patrick van der Broeck, dijkgraaf 24/10/2017 Waterschap Limburg Ontstaan na fusie Roer en Overmaas en Peel

Nadere informatie

Aan de leden van de verenigde vergadering. 1. Inleiding

Aan de leden van de verenigde vergadering. 1. Inleiding Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 20 februari 2008 Datum 22 januari 2008 Agendapuntnr. 11 Bijlagen besluit Onderwerp tariefdifferentiatie in kostentoedelingsverordening watersysteemheffing

Nadere informatie

Rotterdam, 31 oktober 2006 V.V.: 29 november 2006

Rotterdam, 31 oktober 2006 V.V.: 29 november 2006 Aan de leden van de verenigde vergadering Rotterdam, 31 oktober 2006 V.V.: 29 november 2006 Onderwerp: Begroting 2007 Meerjarenraming 2007-2011 Agendapunt: 12 Hierbij bieden wij u aan de beleidsbegroting

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Uitgangspuntennotitie Kostentoedelingsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Uitgangspuntennotitie Kostentoedelingsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Uitgangspuntennotitie Kostentoedelingsverordening 2016-2019 Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 1. Inleiding 1.1 De aanleiding Zoals in Begroting 2015 is toegezegd wordt in 2015 een herziene kostentoedelingsverordening

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Meerjarenraming 2017-2020 Nummer: Bestuursstukken\2108 Agendapunt: 5 DB: Ja 7-6-2016 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 6-7-2016 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Personeelszaken, Financiën

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 15-07-2014 Agendapunt 6 Steller / afdeling W. Coenen / Projecten en Waterkeringen Openbaar Ja Bestuurder J.H.J. van der Linden / L.H. Dohmen Bijlage(n)

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 4 juli 2017 Agendapunt : 7. Bijlagen : Tariefbepaling waterschapsbelasting Onderwerp : Duurzaam financieel beleid Informatie

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 23 februari 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 1 maart 2016 Agendapunt : Bijlagen : Bestuursrapportage

Nadere informatie

CMFB 11-02-2014 Agendapunt: 2

CMFB 11-02-2014 Agendapunt: 2 CMFB 11-02-2014 Agendapunt: 2 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID, GEHOUDEN OP 29 OKTOBER 2013 OM 17.30 UUR IN HET WATERSCHAPSHUIS TE SITTARD Aanwezig:

Nadere informatie

Toelichting op de Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Vallei en Veluwe

Toelichting op de Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Vallei en Veluwe Toelichting op de Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer Waterschap Vallei en Veluwe Algemeen 1. Wettelijke basis Ingevolge artikel 120, eerste lid, van de Waterschapswet (Stb. 2007, 208) moet

Nadere informatie

Kostentoedelingsonderzoek Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kostentoedelingsonderzoek Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Kostentoedelingsonderzoek 2009 Een onderzoek naar de kostentoedeling bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 2 juni 2008 Verantwoording Titel Kostentoedelingsonderzoek 2009 Opdrachtgever Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Toelichting op de Ontwerp Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Noorderzijlvest 2014.

Toelichting op de Ontwerp Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Noorderzijlvest 2014. Toelichting op de Ontwerp Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer waterschap Noorderzijlvest 2014. ALGEMEEN 1. Wettelijke basis Ingevolge artikel 120, eerste lid, van de Waterschapswet (Stb. 2007,

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 9 Steller / afdeling J. Louwsma / Beheer Openbaar Ja Bestuurder R.L.M. Sleijpen Bijlage(n) 2 Programma Bedrijfsvoering Registratiecode

Nadere informatie

Kosten watersysteem Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Onderzoek naar opbouw en redenen kosten

Kosten watersysteem Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Onderzoek naar opbouw en redenen kosten Kosten watersysteem Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Onderzoek naar opbouw en redenen kosten 8 juli 2014 Verantwoording Titel Kosten watersysteem Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Opdrachtgever

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen de kostentoedelingsverordening watersysteembeheer alsvolgt:

Besluit: Vast te stellen de kostentoedelingsverordening watersysteembeheer alsvolgt: Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân; Gelet op de artikelen 120 en 122 van de Waterschapswet (Stb 2007, nr 208), hoofdstuk 6 van het Waterschapsbesluit en het provinciale reglement voor het waterschap;

Nadere informatie

Onderwerp Tweede wijzigingsverordening Reglement voor het Waterschap De Dommel 2008

Onderwerp Tweede wijzigingsverordening Reglement voor het Waterschap De Dommel 2008 Bijlage 4 Ontwerpbesluit 45/14 BIII Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 31 oktober 2014 Onderwerp Tweede wijzigingsverordening Reglement voor het Waterschap De Dommel 2008 Provinciale Staten van

Nadere informatie

II. De Nota risicomanagement Delfland vast te stellen met onder meer de volgende bepalingen:

II. De Nota risicomanagement Delfland vast te stellen met onder meer de volgende bepalingen: agendapunt B.05 1046082 Aan Verenigde Vergadering ONTWERP NOTA RISICOMANAGEMENT DELFLAND Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 05-06-2014 I. De Nota risico's en weerstandsvermogen Delfland, vastgesteld

Nadere informatie