Startersdriedaagse: programma leraren lagere school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Startersdriedaagse: programma leraren lagere school"

Transcriptie

1 Startersdriedaagse: programma leraren lagere school Donderdag 2 oktober 2014 uur thema docent locatie v.a. 8.45u Ontvangst en administratie 09.15u Verwelkoming en afspraken 09.30u Blik op het antroposofisch mensbeeld als poort naar de pedagogie. Verschillende brillen om naar kinderen te kijken. Onze tijd en cultuur in beeld. Rudolf Steiner geeft aan hoe gedifferentieerd naar de mens (in ontwikkeling) kan worden gekeken, naar lichaam, ziel en geest. Tegen de achtergrond van het huidig dominante, reductionistische en mechanische mens- en wereldbeeld tekent zich een op spirituele waarden gebaseerde visie op mens en aarde af, waarin de mens, volgens Steiner, burger is van twee werelden: een materieel zichtbare en een immaterieel onzichtbare, maar wel ervaarbare wereld. Ariëlla Krijger 1951 (NL) was in 1980 initiatiefnemer van de vrijeschool in Winterswijk en werkte later vele jaren als leerkracht in de onder-, midden- en bovenbouw van de IJsselschool in Zutphen. Zij was gastdocent bij Hogeschool Helicon (cursusleider nascholing middenbouwleraar) en leidinggevende aan een van de bovenbouwen in Zutphen met als extra opdracht de invlechting van het examenprogramma in het leerplan. Ariëlla was verantwoordelijk voor de portefeuille pedagogie en beleid bij de Vereniging van vrijescholen. Na reorganisatie daar werd zij zelfstandig (pedagogisch) adviseur en onderzoeker. Opleiding: Master of Arts Education. Geregistreerd docent in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) u Koffie/theepauze 11.30u Een blik in de lagere school: in vogelvlucht door het taal- en rekenonderwijs Hoe benaderen we de vakken taal en rekenen (of Nederlands en wiskunde) binnen de steinerpedagogie? Een blik op hun inhoud, hun opbouw doorheen de verschillende klassen, hun aanpak en hun mogelijkheden. Guus Antonie is ervaren lagere schoolleerkracht, werkzaam aan de steinerschool van Brugge.

2 13.00u Middagpauze lunch (gezamenlijk) 14.00u Kunstzinnige vakken - vormtekenen: beleving van de vorm als een tot stilstand gekomen beweging. Bij het vormtekenen gaan we deze beweging opnieuw 'vorm' geven, opnieuw in beweging brengen, opnieuw levend maken. We gaan samen aan de slag, het hoofdaccent ligt op het doen en we proberen de boog van klas 1 tot 6 te doorlopen. Meebrengen: krijtjes (blokjes en staafjes) en potloden. Chris Verschraegen verhuisde na het werken als opvoedster tijdelijk naar Zeist en volgde daar de Vrije Pedagogische Academie (nu Helicon), de dagopleiding voor Rudolf Steinerpedagogie. Daarna leidde ze gedurende 3 jaar een klasgroep in het Zonnehuis te Zeist (heilpedagogie). Nu werkt ze reeds 21 jaar in de Gentse Steinerschool waar ze momenteel een 5de klas begeleidt u Koffie/theepauze 16.00u Intervisie uitwisseling rond het leraar zijn De huidige leraar wordt geconfronteerd met steeds meer vragen. De verwachtingen in het maatschappelijke veld worden er niet minder op. Hoe blijf je als jonge enthousiaste leerkracht overeind in je vakmanschap, in de collegiale turbulentie en in de verwachtingsvolle maar ook steeds veranderlijke maatschappelijke structuur. Een 'gids' voor je kinderen, een 'steun en metgezel' voor collega's en een 'baken en opvoedingspartner' voor ouders. Hoe vind je de eigen balans tussen ideaal en werkelijkheid? André Berben was jaar en dag steinerleerkracht te Brugge, in de klassen van 1 tot en met 8. Sinds 2013 is hij schoolleider in de Teunisbloem, steinerschool in Gent u Avondmaal (zelf voorzien of restaurants in de buurt) 19.30u Open avondvoordracht: De krachtige taal van het verhaal voor alle leeftijden. Wat hebben verhalen nog te vertellen in een tijd waarin media en internet het beleg op de boterham van het kind zijn geworden? Kristien Dieltiens werkte 35 jaar in een Steinerschool, als kleuterjuf, als peuterjuf en later als lagere schoolleerkracht. Ze gaf daarbij in alle klassen cultuurbeschouwing en plastische opvoeding en was zorgleerkracht. Nu is ze voltijds auteur en illustrator. Ze schrijft voor alle leeftijden. Haar boeken vallen regelmatig in de prijzen en werden reeds in 10 talen vertaald.

3 Vrijdag 3 oktober 2014 uur thema docent locatie 09.00uu Afspraken en samenzang Wouter Beeckman, muziekleerkracht MSV Gent 09.15u De pedagogische hoofdwet. Ontwikkeling van denken, voelen en willen in drie zevenjaarsfasen. Leertheorieën en hersenonderzoek De betekenis van het antroposofisch mens- en wereldbeeld voor de pedagogie wordt verder uitgewerkt. We kijken naar de pedagogische hoofdwet van leraren en opvoeders. Waar liggen in de verschillende ontwikkelingsfasen de accenten van de zielenkrachten (denken/ voorstellen, voelen en handelen/willen)? Hoe ontwikkelen we bij onszelf gevoel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren? Wat verstaan wij binnen deze context onder goed onderwijs? Daarbij krijgen we doorkijkjes naar de betekenis van nieuwe leertheorieën, en ook van het moderne hersenonderzoek. Ariëlla Krijger: (Zie boven) 10.45u Koffie/theepauze 11.15u Praktijk van de lagere school het verhaal als levende bron van scheppend onderwijs. Het waarom en hoe van beeldrijk vertellen als pedagogisch middel bij uitstek doorheen heel de lagere steinerschool. Blik op de verhaalstof, als voeding voor de kinderziel, in de verschillende klassen. Luc Piens is lagere schoolleerkracht aan de steinerschool De Teunisbloem in Gent u Middagpauze lunch (gezamenlijk) 13.45u Kunstzinnig onderwijs Schilderen in de lagere school: gezondmakend en sociaal. Hoe schilderen en kleurbeleving verband houden met evenwicht, Charline Engels was klasleerkracht en leerkracht kunstzinnige vakken aan de steinerscholen van Lier en Antwerpen.

4 met geven en ontvangen, hoe kleuren met mekaar in gesprek komen en getuigen van kwaliteiten en stemmingen van het gevoelsleven dat trachten we te benaderen en te ondervinden vanuit een concrete schilderoefening u Koffie/thee- pauze 15.45u Intervisie uitwisseling rond het leraar zijn zie donderdag 2/10/ 14 André Berben 17.00u Avondmaal (zelf voorzien of restaurants in de buurt) 19.30u Open avondvoordracht: Breed evalueren recht doen aan de gehele mens. De betekenis van reflectie voor portfolio. Als goed onderwijs in steinerscholen en daarbuiten - zich richt op de kwalificatie, socialisatie en subjectwording van leerlingen, heeft dit een niet mis te verstane consequentie voor de praktijk van het lesgeven, voor de mate van differentiatie en een direct daarmee verbonden, brede evaluatie van het leren. Elke leraar heeft in zijn pedagogische taak met deze drie waarden van goed onderwijs te maken! Hoe kun je de ontwikkeling van kinderen en jongeren breed en diep evalueren? Welke evaluatievormen worden inmiddels algemeen onderscheiden en waar vind je die terug in het onderwijs- pedagogisch handelen in steinerscholen? Wat kan portfolio als werkvorm bijdragen en wat zijn de valkuilen, voetangels en klemmen Ariëlla Krijger (algemeen: zie boven) Nam als zelfstandig (pedagogisch) adviseur en onderzoeker deel aan het project European Portfolio Certificate ( ), waar richtlijnen ontwikkeld zijn voor portfolio op basis van praktijkonderzoek in twaalf Europese steinerscholen.

5 Zaterdag 4 oktober 2014 uur thema docent locatie 09.00u Afspraken en samenzang Wouter Beeckman 09.15u Praktische menskunde: studeren, mediteren, herinneren. Kinderbespreking en fenomenologie. Imaginatie, inspiratie en intuïtie. Wat dragen de behandelde gezichtspunten bij aan de praktijk van het lesgeven? Hoe menskundestudie en - meditatie niet enkel de blik van de leraar scholen en scherpen maar ook kunnen bijdragen aan de waarneming van kinderen, en op termijn tot bouwsteen kunnen worden waarmee het beeld waarin een kind aan ons verschijnt, geduid kan worden. Dat leidt tenslotte tot een in het bewustzijn kunnen laten oplichten van de intuïtief, veelal onbewust voltrokken, juiste pedagogische handeling. Ariëlla Krijger 10.45u Koffie/theepauze 11.15u Praktijk van de lagere school De mens te midden van natuurrijken Wereldoriëntatie of verbinding met de wereld in de lagere steinerschool: van heemkunde, over mens-, dier- en plantkunde, mineralogie en aardrijkskunde naar fysica. Van fantasievol en scheppend de natuurrijken voor het kind ontsluiten tot invoelend, nieuwsgierig en verwonderd waarnemen van de wereld en de verschijnselen. Karel Bellinckx was 35 jaar verbonden met de steinerpedagogie en de heilpedagogie o.a. als leraar in de onder- en middenbouw. Hij begeleidde gedurende 8 jaar leraren in Zuid- Afrikaanse steinerscholen tijdens de vakanties. De laatste 5 jaar begeleidt hij leraren in verschillende steinerscholen in Vlaanderen u Middagpauze lunch (gezamenlijk)

6 13.45u Kunstzinnig onderwijs de kwaliteit van muziek Naast genuanceerde kwaliteitsbeleving, draagt muziek en het samen musiceren ook een sterk sociaal en verbindend element in zich. Het roept krachten op, bij zowel het individuele kind als bij de klasgroep, die kunnen worden gehanteerd om het stromende element, lichtheid en gerichtheid in lessen binnen te brengen. Muziek, in zijn verscheidenheid, spreekt als het ware meteen tot de kinderziel en biedt daardoor meteen ook aansluiting bij de vreemde talen, met hun melodische eigenheden en wervelende dynamiek. Wies Claes was jaar en dag leerkracht muziek in Steinerschool Lohrangrin in Wilrijk, waar ze onder meer ook klasleerkracht, zorgleerkracht, handwerkleerkracht en leerkracht vreemde talen was u Koffie/thee- pauze 15.45u Intervisie uitwisseling rond het leraar zijn zie donderdag 2/10/ 14 André Berben 17.00u Gezamenlijke afsluiting 17.15u einde

Startersdriedaagse: programma leraren kleuterschool

Startersdriedaagse: programma leraren kleuterschool Startersdriedaagse: programma leraren kleuterschool Donderdag 2 oktober 2014 uur thema docent locatie v.a. 08.45u Ontvangst en administratie 09.15u Verwelkoming en afspraken 09.30u Blik op het antroposofisch

Nadere informatie

Startersdriedaagse: programma leraren secundaire school

Startersdriedaagse: programma leraren secundaire school Startersdriedaagse: programma leraren secundaire school Donderdag 2 oktober 2014 uur thema docent locatie v.a. 08.45u Ontvangst en administratie 09.15u Verwelkoming en afspraken 09.30u Blik op het antroposofisch

Nadere informatie

17/01/17. Steinerpedagogie. Een Inleiding. Wie staat er voor u?

17/01/17. Steinerpedagogie. Een Inleiding. Wie staat er voor u? Steinerpedagogie Een Inleiding Wie staat er voor u? 1 Denk eraan om naar de sterren te kijken, en niet naar je eigen voeten. Probeer te begrijpen wat je ziet, verwonder je over wat het universum doet bestaan.

Nadere informatie

Levende School

Levende School Levende School 2018-2019 Bijzondere lezingen voor ouders, leraren en belangstellenden Kijk ook op de site van de school (www.svszeist.nl) onder het kopje: ouders / lezingen. We verzorgen vanaf januari

Nadere informatie

Agenda. januari. Agenda. februari. Agenda. 10.30 uur: 10.15 uur: maart. Open dag. zaterdag. klassen. echt niet Jullie zijn VAN 10.00 12.

Agenda. januari. Agenda. februari. Agenda. 10.30 uur: 10.15 uur: maart. Open dag. zaterdag. klassen. echt niet Jullie zijn VAN 10.00 12. Agenda januari 31 jan Open dag: klassen 1 t/m 5 op school Nieuwsbrief 30 januari 20155 (redactie Koos Blasé) Agenda februari (N.B. aanvangstijd ouderavondenn is 20.00 uur tenzij anders vermeld) 3 febr

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk ook voor jonge kinderen. Op de Rudolf Steinerschool ervaren wij

Nadere informatie

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Momenteel is de informatie op deze website beperkt tot de lestabellen van de verschillende jaren en richtingen met hierbij een korte toelichting. Wil u meer

Nadere informatie

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs 2 Inleiding Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken zijn naast het onderwijs in taal en rekenen belangrijk in het lesaanbod.

Nadere informatie

Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons.

Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten wil over ons. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan

Strategisch beleidsplan Documentinformatie Naam document: strategisch beleidsplan 2017-2021 tobiasschool def.docx Auteur: Frans Ebskamp Versie dd: 16 mei 2017 Status: Goedgekeurd door RvT op 29 mei 2017 Stichting Scholengemeenschap

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAAROM DE VRIJESCHOOL De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool

Nadere informatie

Federatie Steinerscholen Vlaanderen vzw Gitschotellei Antwerpen 03/

Federatie Steinerscholen Vlaanderen vzw Gitschotellei Antwerpen 03/ Vormingsaanbod Steinerpedagogie 2012-2013 Federatie Steinerscholen Vlaanderen vzw Gitschotellei 188 2140 Antwerpen 03/213 23 33 nascholing@steinerscholen.be www.steinerscholen.be De nascholing maakt deel

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

cursussen professionalisering leerkracht Inleiding

cursussen professionalisering leerkracht Inleiding VO Aanbod cursussen 2018-2019 2 Inleiding Het schooljaar 2018-2019 komt er alweer aan. En hoewel iedereen bezig is met de afronding van dit schooljaar, weten we dat scholen hun leraren ook vragen welke

Nadere informatie

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Beste ouder(s), Zoals u weet gaan de schooltijden veranderen. Vorig jaar wees een enquête uit dat ongeveer 60 % van de ouders de voorkeur geeft aan een rooster

Nadere informatie

CULTUURBESCHOUWING Godsdienst vind je niet als vak in Rinkrank, de steinerscholen en de vrijescholen. In de plaats daarvan is er het vak cultuurbescho

CULTUURBESCHOUWING Godsdienst vind je niet als vak in Rinkrank, de steinerscholen en de vrijescholen. In de plaats daarvan is er het vak cultuurbescho AARDRIJKSKUNDE Volgens Steiner is dit het belangrijkste vak in de lagere school. Zijn aanwijzingen zijn echter te summier om dit waar te maken. Het is aan de leerkrachten om vanuit beeldende beschrijvingen

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016. Daar krijg je zin in leren.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. 2015/2016 Daar krijg je zin in leren. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk

Nadere informatie

Leergebied Sociale vaardigheden

Leergebied Sociale vaardigheden Leerplan Sociale vaardigheden basisonderwijs steinerscholen Leergebied Sociale vaardigheden Leerplan Rudolf Steinerpedagogie basisschool Leergebied Sociale vaardigheden 265 1 Menskundige, pedagogische

Nadere informatie

1. Eerste opzet van een Intentie-verklaring van de vrijescholen in Nederland

1. Eerste opzet van een Intentie-verklaring van de vrijescholen in Nederland 1. Eerste opzet van een Intentie-verklaring van de vrijescholen in Nederland Inleiding Deze Intentie-verklaring wil in beknopte vorm trachten de positie van het vrijeschoolonderwijs naar buiten toe te

Nadere informatie

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen - Inhoud Startende leraar die begeleid wordt in de dagelijkse praktijk van het lesgeven, waardoor er een praktische professionalisering plaatsvindt. Als net afgestudeerde word je geconfronteerd met de

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

WEZENLIJKE KENMERKEN VAN DE STEINERPEDAGOGIE 1

WEZENLIJKE KENMERKEN VAN DE STEINERPEDAGOGIE 1 WEZENLIJKE KENMERKEN VAN DE STEINERPEDAGOGIE 1 Op de vergaderingen van 14 november 2014 (Harduf), 17 mei 2015 (Wenen) en 7 mei 2016 (Arles) heeft het Internationale Forum voor steineronderwijs (IF) de

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Levende School

Levende School Levende School 2016-2017 Lezingen voor ouders, leraren en belangstellenden. Plaats: Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24 Zeist. Zie ook: www.svszeist.nl Aanvang lezingen 20.00 uur; eindtijd ca. 21.30

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Vrijeschool Pabo. Bachelor of Education in Primary Schools / voltijd - deeltijd

Vrijeschool Pabo. Bachelor of Education in Primary Schools / voltijd - deeltijd Vrijeschool Pabo Bachelor of Education in Primary Schools / voltijd - deeltijd Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Waar hij staat, bedoelen we ook zij. De meest actuele

Nadere informatie

Jaarplan Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo :26 Status: Concept Auteur: A. Storm.

Jaarplan Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo :26 Status: Concept Auteur: A. Storm. Jaarplan 2015-2016 Rudolf Steiner Educare Zustersstraat 25, Venlo 21-01-2016 11:26 Status: Concept Auteur: A. Storm pagina 1 / 6 Inhoudsopgave: Inleiding Jaarplan 2015-2016 Vertaling hoofdlijnen in schoolontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

Algemene Motivering Vervangende Eindtermen Steinerscholen

Algemene Motivering Vervangende Eindtermen Steinerscholen Algemene Motivering Vervangende Eindtermen Steinerscholen 11 januari 2010 ALGEMENE MOTIVERING Bij het pedagogisch handelen vertrekt de steinerpedagogie van twee belangrijke uitgangspunten: de leeftijdsgebonden

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

klein, veilig, ondernemend

klein, veilig, ondernemend klein, veilig, ondernemend Talent optimaal ontwikkelen door uitdagend onderwijs op maat. Locatieplan 2013-2016 16-05-2013 1 Inhoud 1 Inleiding p. 3 2 Visie en ambities p. 3 3 Onderwijs p. 4 4 Personeel

Nadere informatie

Programma 30 mei. 9.30 u Inloop met koffie/thee

Programma 30 mei. 9.30 u Inloop met koffie/thee Programma 30 mei 9.30 u Inloop met koffie/thee 10 u Gesprek over het waartoe van het onderwijs, wat de komende jaren nodig is voor een vruchtbare ontwikkeling die het kind en de samenleving dient en welke

Nadere informatie

Landschapswerk. Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en

Landschapswerk. Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en Landschapswerk -Leren omgaan met de levenswereld als het werkveld van aarde, ziel en geest. -Leren omgaan met de wezens die werken in en door de levenswerelden in

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

CONTACT Neem contact op via: 010 453 75 29 Of mail naar: info@thomasmorelevelup.nl www.thomasmorelevelup.nl is onderdeel van de Thomas More Hogeschool Thomas More Hogeschool Stationssingel 80 3033 HJ Rotterdam

Nadere informatie

Burgerschapsvorming LVGS

Burgerschapsvorming LVGS Burgerschapsvorming LVGS Jacomijn van der Kooij Hoop 2 Een brede blik op burgerschap Mini-college Burgerschapsvorming en goed onderwijs Sinds 2006 verplicht: Wet actief burgerschap en sociale integratie.

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 3

Informatie. vakgebieden. Groep 3 Informatie vakgebieden Groep 3 Rekenen en wiskunde Gehanteerde methode: Wereld in getallen. Sinds een aantal jaren rekenen we met de nieuwe methode: De wereld in getallen. De inhoud van een rekenles bestaat

Nadere informatie

Docent Muziek. Bachelor of Music in Education - Voltijd

Docent Muziek. Bachelor of Music in Education - Voltijd 2019 2020 Docent Muziek Bachelor of Music in Education - Voltijd In het kort De opleiding Docent Muziek van Hogeschool Leiden is een conservatoriumopleiding waar je jezelf ontwikkelt tot een veelzijdig

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

Het geslacht van de respondent. De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht. man vrouw

Het geslacht van de respondent. De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht. man vrouw Het geslacht van de respondent 6 man vrouw 74 De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht 35 30 30 25 20 15 19 18 10 5 0 1 4 man 1 0 7 vrouw student lerarenopleiding lager onderwijs 1ste jaar

Nadere informatie

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2 NIEUWSBRIEF 14 februari 2015 1 Lieve mensen, Iedere dag is een dag van de liefde, om degenen om je heen te vertellen hoeveel je van ze houdt, het leven in je hart te koesteren en te genieten van de grote

Nadere informatie

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten.

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Meer weten? completer is beter U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Op onze website www.rscollege.nl vindt u alle informatie. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk

Nadere informatie

Waarin onderscheidt de Vrijeschool Pabo zich van de meeste andere pabo s?

Waarin onderscheidt de Vrijeschool Pabo zich van de meeste andere pabo s? pagina 1 Vrijeschool Pabo portret van onze opleiding Onze opleiding Onze opleiding vrijeschool pabo onderdeel van de hogeschool leiden Hoe wordt er gewerkt op de Vrijeschool Pabo? Welke vakken worden er

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

Met dank aan Mira Jochems en Alex Humet voor de foto s.

Met dank aan Mira Jochems en Alex Humet voor de foto s. Vormingsaanbod steinerpedagogie 2013-2014 1 Vorming en nascholing organiseren behoort tot een van de taken van de schoolbegeleidingsdienst voor Steinerscholen. email: nascholing @steinerscholen.be Bankgegevens:

Nadere informatie

Data Bij- & Nascholingsaanbod

Data Bij- & Nascholingsaanbod Data Bij- & Nascholingsaanbod De hieronder genoemde data zijn de datums waarop de bij- & nascholingen zoals opgenomen in het Programmaboek Instituut CAM Academie Bij- en Nascholing en in de hierna volgende

Nadere informatie

Nieuwsbrief #12: Nieuwe streefdatum oprichting en OPEN DAG. Beste ouders en geïnteresseerden in het Kairos College in oprichting,

Nieuwsbrief #12: Nieuwe streefdatum oprichting en OPEN DAG. Beste ouders en geïnteresseerden in het Kairos College in oprichting, Nieuwsbrief #12, 24 januari 2018 Beste ouders en geïnteresseerden in het Kairos College in oprichting, Wij hopen dat het nieuwe jaar voor jullie goed is begonnen en sturen jullie graag ons laatste nieuws.

Nadere informatie

Bonnefanten College, locatie Bernard Lievegoed School. bernard lievegoed school

Bonnefanten College, locatie Bernard Lievegoed School. bernard lievegoed school Bonnefanten College, locatie Bernard Lievegoed School bernard lievegoed school ... Regionale vrijeschool voor voortgezet onderwijs. De Bernard Lievegoed School maakt onderdeel uit van de nationale en internationale

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie HENEGOUWENLAAN Start op t Stedelijk Algemene informatie StArT Op t stedelijk Locatie Henegouwenlaan Het Stedelijk College Eindhoven heeft een breed onderwijsaanbod. Je kunt er terecht voor opleidingen

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshops Conferentie Autonomie en beweging 24 maart 2017 Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshop 2 Autonomie in relatie tot de ontwikkeling van het samenspel Loïs Eijgenraam

Nadere informatie

Data Bij- & Nascholingsaanbod

Data Bij- & Nascholingsaanbod Data Bij- & Nascholingsaanbod De hieronder genoemde data zijn de datums waarop de bij- & nascholingen zoals opgenomen in het Programmaboek Instituut CAM Academie Bij- en Nascholing en in de hierna volgende

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Barend van Heusden

Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Barend van Heusden Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs 2009-2014 Barend van Heusden Inhoud Wat wilden we bereiken? Wat hebben we bereikt? De context Hoe nu verder? 2 Wat wilden we bereiken?

Nadere informatie

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase A RT O F LIVING Masterclass Levenskunst voor de derde levensfase MASTER Het CLASS is zover LEVENS SKUNST Je werkzame leven is (bijna) voltooid. De verplichtingen in de vorm van werk en gezinsleven vallen

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 5 kernteams 1. Evalueren van leerlingen 2.Vakgroepwerking 3. Actief leren 5. Taalbeleid en GOK Kernteams 4. Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8988 20 februari 2019 Beleidsregel van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 12 februari 2019 nr.

Nadere informatie

Kies wat goed voelt

Kies wat goed voelt + +++++++++++++++++++++++++++++++++ Kies wat goed voelt De ene middelbare school is de andere niet. Er zijn vaak grote verschillen in pedagogische benadering, omvang en sfeer. Het belangrijkste is dat

Nadere informatie

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer Domein B1.1 Biologie leren Begripsontwikkeling en jargon Leren van biologische vaardigheden Verschillen

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

Leergebied Leren leren

Leergebied Leren leren Leerplan Leren leren basisonderwijs steinerschool Leergebied Leren leren Leerplan Rudolf Steinerpedagogie basisschool Leergebied Leren leren 255 1 Menskundige, pedagogische en onderwijskundige opvattingen

Nadere informatie

Vakdidactiek: inleiding

Vakdidactiek: inleiding Vakdidactiek: inleiding Els Tanghe 1 1. Inleiding Een specialist in de wiskunde is niet noodzakelijk een goede leraar wiskunde. Een briljant violist is niet noodzakelijk een goede muziekleraar. Een meester-bakker

Nadere informatie

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Je wil een nieuwe uitdaging direct na je secundaire opleiding? Je studeert aan het hoger onderwijs en kiest resoluut voor verandering? Kies voor een voedingsberoep!

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Kom met ons mee. Wij leiden u graag even rond op dit levendige plekje in Oldenzaal. Er is hier veel te leren én te beleven.

Kom met ons mee. Wij leiden u graag even rond op dit levendige plekje in Oldenzaal. Er is hier veel te leren én te beleven. Kom met ons mee. Wij leiden u graag even rond op dit levendige plekje in Oldenzaal. Er is hier veel te leren én te beleven. Op de Zevenster kijken we anders naar leren en opgroeien. Natuurlijk sluit het

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren

Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Opleiding Filosofisch gespreksleider voor kinderen en jongeren Begeleiding Kristof Van Rossem Antwerpen, woensdag donderdag vrijdag 11-13 april 2018 + vrijdag 18 mei 2018, 9u-16u Waarom deze opleiding?

Nadere informatie

Secure Base Docentschap. Je verbinden met jezelf en anderen

Secure Base Docentschap. Je verbinden met jezelf en anderen Secure Base Docentschap Je verbinden met jezelf en anderen 2018 Al sinds ik een kind was, had ik de instinctieve neiging tot ontwikkeling en groei. Voor mij is de functie en de plicht van mens-zijn de

Nadere informatie

ANTROPOSOFISCH ONDERWIJS GROEIT VRIJ,MAAR NIET VRIJ- BLIJVEND

ANTROPOSOFISCH ONDERWIJS GROEIT VRIJ,MAAR NIET VRIJ- BLIJVEND ANTROPOSOFISCH ONDERWIJS GROEIT VRIJ,MAAR NIET VRIJ- BLIJVEND De vrije school geeft leerlingen de ruimte op hun eigen manier te leren, maar is niet vrijblijvend. Dat blijkt ook op een maandagochtend in

Nadere informatie

BELEIDSPLAN REKENEN

BELEIDSPLAN REKENEN BELEIDSPLAN REKENEN 2019 2023 Juli 2019 Historie De Zonnewende is ontstaan uit de vrijeschool de IJssel en de Zwaan. Twee stromen zijn één geworden, maar nog niet alle afspraken van vroeger zijn opnieuw

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen KANT EN KLAAR PLUS Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen Handleiding voorwoord Voor u ligt een unieke uitgave in Vlaanderen! Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek ijvert al een tiental

Nadere informatie

Welkom. in de steinerschool te Leuven

Welkom. in de steinerschool te Leuven Welkom in de steinerschool te Leuven De Zonnewijzer een kleinschalige school veel kunstzinnige vakken uitstel van profielkeuze, meer tijd om te kiezen creatief leren denken een hecht team van leerkrachten

Nadere informatie

DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE

DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE Antroposofie wordt praktisch wanneer je haar zo verinnerlijkt, dat zij je handelen inspireert. In deze beroepstraining werk je, met de andere deelnemers en de docenten,

Nadere informatie

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere

LEZING (in het Nederlands en in het Engels) π Donderdag 18 maart 2010 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere Als westerlingen en christenen voelen we ons soms sterk aangetrokken tot het mysterieuze Oosten. Wat trekt ons daar zo aan, waarom, en wat zijn de consequenties voor ons eigen geloof en cultuur? LEZING

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Nena Vandersmissen

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

C-stroom. School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl

C-stroom. School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl C-stroom School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl ontwerp en fotografie: buro klaas huizenga Inhoudsopgave Wat is de C-stroom? 3 Voor wie is de C-stroom bedoeld? 3 Profiel van

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Programma 31 januari 2018

Programma 31 januari 2018 Wil je zicht krijgen in het aanbod aan lesmaterialen mediawijsheid en meer weten over de mogelijkheden van media- & programmeertools voor jouw groep en jouw school? Kom dan naar de 2e Media Doe- & Inspiratiedag

Nadere informatie

MODULE 6B: BREDE SCHOOL THEMAPROJECTEN. Project voor LEERLINGEN MET EEN BEPERKING 1 Onderwijs KI Woluwe

MODULE 6B: BREDE SCHOOL THEMAPROJECTEN. Project voor LEERLINGEN MET EEN BEPERKING 1 Onderwijs KI Woluwe KI Woluwe MODULE 6B: BREDE SCHOOL THEMAPROJECTEN Project voor LEERLINGEN MET EEN BEPERKING 1 Onderwijs KI Woluwe Projecten voor leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs met gezichtspsychosociale

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school Informatie voor leerlingen christelijke school 2018-2019 tto gymnasium atheneum havo mavo Kies een school die bij je past. 2 Om erachter te komen of je De Nassau een leuke school vindt, ben je van harte

Nadere informatie

VRIJHEID HEID IN ZIJN

VRIJHEID HEID IN ZIJN JHEID IN ZIJN RIJHEID IN ZIJ JHEID IN ZIJN RIJHEID IN ZIJN VRIJHEID IN ZIJ VRIJHEID HEID IN ZIJN OP PAD NAAR INNERLIJK EVENWICHT EN VERVULLING TRAINING IN GROEI EN BEGELEIDING jaartraining: inhoud van

Nadere informatie

Opleiding rekenen mbo

Opleiding rekenen mbo Opleiding rekenen mbo Fokke Munk, Rinske Stelwagen, Monica Wijers, Vincent Jonker 22-1-2015, 13:00-14:15 Inhoud 1. De opleiding c.q. nascholing 2. Waarom praktijkonderzoek? 3. Discussie 1 Wat is een goede

Nadere informatie

januari Agenda Agenda februari Open dag uur: uur: uur: leerkrachten alle klassen vrij zaterdag de leerlingen. In twee kleuterklasse

januari Agenda Agenda februari Open dag uur: uur: uur: leerkrachten alle klassen vrij zaterdag de leerlingen. In twee kleuterklasse Nieuwsbrief 22 januari 2016 (redactie Koos Blasé) Agenda januari (N.B. aanvangstijd ouderavondenn is 20.00 uur tenzij anders vermeld) 25 jan Studiedag leerkrachten, alle klassen vrij 26 jan Ouderavond

Nadere informatie

Agenda. JAARGANG NUMMER mei Sportdag

Agenda. JAARGANG NUMMER mei Sportdag JAARGANG 2015-2016 NUMMER 17 19 mei 2016 Agenda Zaterdag 21 mei Lentemarkt Dinsdag 24 mei Ouderavond klas 3 Dinsdag 31 mei Toneelstuk klas 2 aanvang 11:15u Di 31 mei t/m vrij 3 juni Avondvierdaagse Dinsdag

Nadere informatie