Derk-Jan van Mackelenbergh Willem Bitter, Cees Takkenberg & Derk-Jan van Mackelenbergh

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Derk-Jan van Mackelenbergh Willem Bitter, Cees Takkenberg & Derk-Jan van Mackelenbergh"

Transcriptie

1 Documenttitel Botenplan 2015 t/m 2019 Botenplan RV HONTE Status Definitief Datum Auteur Adviescommissie Derk-Jan van Mackelenbergh Willem Bitter, Cees Takkenberg & Derk-Jan van Mackelenbergh Gecontroleerd door Ageeth Loontjes (voorzitster) Cees Jan Lastdrager (penningmeester) Datum / paraaf

2 Inleiding In de Algemene ledenvergadering van maart 2014 heeft het bestuur meegedeeld dat er voor het vervolg van het botenplan 2010 t/m 2014 een commissie zou formeren die voor de komende jaren een botenplan zou opstellen dat: - een evenwichtige samenstelling van de vloot kent; - rekening houdt met de kwaliteit en kwantiteit van de gebruikers. Uitvoering van dit plan zou op de volgende wijze plaatsvinden. 1) Onderzoeken waarin afgelopen jaren gevaren is en hoe vaak. 2) Inventarisatie huidige vloot: samenstelling en kwaliteit materiaal. 3) Inventariseren wensen alle geledingen: 50+/toer/wedstrijd/jeugd/studenten 4) Aangeven gewenste samenstelling vloot. 5) Opstellen vervangingsschema/botenplan. 6) Afstemmen financiële haalbaarheid met penningmeester. 7) Opstellen concept botenplan Voor de samenstelling van de commissie zijn aangezocht: Cees Takkenberg, Derk-Jan van Mackelenbergh en Willem Bitter. Naast de door het bestuur gestelde doelstellingen van het plan heeft de commissie gemeend er nog een derde doelstelling aan toe te voegen, namelijk het behoud en verbeteren van de kwaliteit van de huidige vloot. Met het voor u liggende plan menen wij aan de door het bestuur aan ons verleende opdracht te hebben voldaan.

3 Opzet botenplan In dit botenplan is een raming gemaakt van de kosten die nodig zijn om de kwaliteit van de vloot op een verantwoord niveau te houden. Het doel van het botenplan is: Doel = het verbeteren van de kwaliteit van de vloot. De kwaliteit van boten/riemen kan als volgt worden omschreven: - degelijk - goed gebouwd - onderhoudsvriendelijk - prettig roeiend Om het doel van het botenplan binnen de financiële mogelijkheden te bereiken moet gekeken worden naar de optie van tweedehands gladde boten uit het duurdere segment (Janousek, Empacher, Filippi & Hudson) opengehouden worden. Dit geldt ook voor riemen, die eventueel via de KNRB overgenomen kunnen worden. Het botenplan bestrijkt een periode van vier jaar en wordt jaarlijks door de Algemene Ledenvergadering vastgesteld. Dit betekent dat het jaarlijks wordt geëvalueerd en zo nodig wordt bijgesteld.

4 Doel en uitgangspunten Het doel van het botenplan is een vloot in optimale conditie is en een evenwichtige samenstelling, afgestemd op de leden, hun roeiniveau en hun ambities. Doel = het verbeteren van de kwaliteit van de vloot. Het uitgangspunt van dit botenplan is dat de huidige vloot met het beschikbare budget wordt vervangen en/of uitgebreid. De nadruk zal de komende jaren liggen op het verbeteren van de kwaliteit. De meest optimale situatie voor het realiseren van dit uitgangspunt is om het jaarlijks te besteden budget gelijk te houden of hoger vast te stellen dan het bedrag wat jaarlijks op de vloot wordt afgeschreven. In 2013 is er ,- afgeschreven op de nog varende vloot, daarnaast zijn er ook nog boten in de vaart die reeds zijn afgeschreven. In dit botenplan is uitgegaan van een budget in 2015 van ongeveer ,- en 8.000,- voor de daaropvolgende jaren voor het opknappen/vervangen van boten, riemen, ergometers. Doordat het te besteden bedrag lager is dan de jaarlijkse afschrijvingen, kan het doel alleen dan bereikt worden wanneer er kritisch gekeken wordt naar de uitgaven. Dit betekent dat, daar waar mogelijk, boten zullen worden opgeknapt en dat ook tweedehands materiaal zal worden aangeschaft. Eén en ander neemt niet weg dat, indien géén verhoging van het budget zal plaatsvinden, dit op termijn zeker ten koste zal gaan van de kwaliteit van de vloot. De commissie adviseert de Algemene Ledenvergadering dan ook met klem het budget voor de aanschaf van boten te verhogen tot de jaarlijkse afschrijvingen.

5 Afschrijvingen Met het uitgangspunt van dit botenplan streven we ernaar dat de huidige vloot binnen de per boottype vastgestelde afschrijvingstermijn moet kunnen worden vervangen. We moeten op dit moment uitgaan van de volgende afschrijvingstermijnen: - skiffs S1/S2 10 jaar - skiffs S3 15 jaar - tweeën S1/S2 10 jaar - tweeën S3 / wherry 15 jaar - vieren 15 jaar - acht 15 jaar - C-boten 20 jaar In bijlage A is een overzicht gegeven van de jaarlijkse afschrijvingen van de vloot van Roeivereniging Honte. De commissie is van oordeel dat deze afschrijvingen niet in overeenstemming zijn met de waarde van de vloot. Aanbevolen wordt dan ook om de gehele vloot te herwaarderen en op basis daarvan de jaarlijkse afschrijvingen te bepalen. Het bedrag van de jaarlijkse afschrijvingen moet vervolgens het uitgangspunt zijn voor het vaststellen van het jaarlijks beschikbare budget.

6 Vloot anno 2014 De vloot van roeivereniging Honte is divers (zie bijlage 2 en 3). Op alle niveaus zijn boten beschikbaar, de samenstelling varieert van klassieke overnaadse roeiboten tot de meest moderne wedstrijdboten. Zie bijlage B voor een compleet overzicht van de vloot en de bijhorende roeiersklasse. De meeste boten die in de vaart zijn bevinden zich allen nog in goede of redelijke staat. Om de kwaliteit van de vloot op peil te houden, dan wel te verbeteren zullen de boten met een matige kwaliteit moeten worden opgeknapt dan wel vervangen worden.

7 Aanschaf en vervanging vloot Als hiervoor vermeld betekent dit dat we boten van een matige kwaliteit moeten opknappen danwel vervangen. Honte bezit een aantal boten waarin relatief weinig wordt gevaren. Dit zijn in de regel zeer oude, klassieke houten boten die de moeite waard zijn om te behouden. Deze boten zijn weliswaar zwaar, maar beschikken over goede vaareigenschappen. Met enige eenvoudige aanpassingen blijven zij geschikt voor gebruik. Het huidige botenbestand is geïnventariseerd, daaruit is een lijst opgesteld van boten die aandacht behoeven: C1 Zwake oud & zwaar = binnenwerk opknappen Hinkelinge oud & zwaar = binnenwerk opknappen C2- Grevelingen historie = binnenwerk opknappen C4+ Zandkreek historie = binnenwerk opknappen B4+ Banjaard zwaar en slechte vaareigenschappen = verkopen 1X Faal oud & slap = verkopen & vervangen Sardijn oud & slap = verkopen & vervangen Elleboog oud & zwaar = verkopen & vervangen Queerens historie = opknappen Slaak historie = opknappen Botkil oud & slap = opknappen i.v.m. instructie 2- Hals oud & slap = verkopen & vervangen 2X Vlieger oud & zwaar = verkopen & vervangen 4X+ Saeftinghe voorin gestuurd = verkopen & vervangen Uit de inventarisatie bij de diverse geledingen binnen Honte zijn de volgende wensen naar voren gekomen: - C1 ter uitbreiding van de skiffvloot (ook voor instructie) - een C2X als tussenstap naar glad materiaal - skiffs die lichter zijn en betere eigenschappen hebben - een gladde 2x/2- in verband met populariteit - een extra C4X+/C4+ in verband met populariteit - een extra deelbare 4X+/4+ voor gebruik wedstrijden - een extra 4X- in verband met populariteit - extra ergometers in verband met populariteit In bijlage C is een overzicht te vinden met het gebruik van de boten en het aantal beschikbare roeiplekken per roeiniveau.

8 Hiervoor is aangegeven dat de commissie van oordeel is dat het materiaal van Honte kwalitatief goed moet zijn. Daaronder wordt verstaan: C-materiaal Voor de C-boten zijn goede ervaringen opgedaan met de boten van Roeiwerf Wiersma en botenbouwer Baumgartner. De huidige vloot heeft van beide merken boten: - C1 = Roeiwerf Wiersma - C2 = Roeiwerf Wiersma - C4 = Baumgartner Op de markt zijn C-boten verkrijgbaar van het merk Swift Racing. Voordeel van dit merk is dat deze boten goedkoper in de aanschaf zijn, nadeel is de minder lange levensduur. Glad materiaal Het gladde materiaal van Honte is divers wat samenstelling betreft. Door de jaren heen is ervaring opgebouwd om te bepalen welke merken het meest geschikt zijn voor onze vereniging: - 1X = Swift Racing, Empacher & Hudson - 2X/2- = Swift Racing & Hudson - 4+/4X+ = Janousek - 8+ = Janousek Swift Racing heeft een groot aanbod van gladde boten in verschillende prijsklassen, de prijs/kwaliteit verhouding is goed. Voor de vieren heeft Janousek zich bewezen als een zeer degelijke botenbouwer en biedt vieren aan die voor onze vereniging zeer geschikt zijn. Indien financieel mogelijk zou aanschaf van een boot uit het topsegment (Empacher, Janousek, Hudson en Filippi) aan te bevelen zijn. Deze boten hebben uitstekende vaareigenschappen en een bovengemiddelde levensduur ten opzichte van de andere merken. Riemen Honte betrekt riemen van een tweetal leveranciers. De ervaring met deze riemen zijn uitstekend: - Boordroeien = Concept2 - Scullen = Braca Sport Ergometers De ergometers zijn van het merk Concept 2, dit is het merk dat in de roeiwereld gebruikt wordt.

9 Ten aanzien van de keuze voor aanschaf van nieuwe of tweedehands boten is de commissie van oordeel dat boten die zeer intensief gebruikt worden door wat minder ervaren roeiers (over het algemeen het C-materiaal) vervangen moet worden door nieuw materiaal. Boten die minder intensief gebruikt worden kunnen door tweedehands materiaal uit het topsegment vervangen worden. Omdat de markt daarvoor klein is en de vraag groot is, is het aan te bevelen wat financiële ruimte te creëren om daarop in te spelen. Uiteraard dient bij de aanschaf van tweedehands materiaal de kwaliteit goed beoordeeld worden. De kwaliteit van de vloot kan alleen behouden blijven met goed onderhoud. Hiervoor zal in de begroting voldoende budget moeten worden opgenomen. In de begroting van 2014 is voor het onderhoud vloot een budget van 3000,- opgenomen, wat volgens de commissie afdoende is. Het budget voor de onderhoud van de vloot dient te worden verhoogd indien er groot onderhoud gepland staat in het botenplan. Op de volgende pagina s is de prioriteit voor de aanschaf van materiaal aangegeven.

10 2015 Aan te schaffen: C1 Wiersma ( Plug / nieuwe mal) 3000,- * 2x Braca Standaard Wing Blade 415,- Deze C1 dient als uitbreiding op onze bestaande C1-vloot, is vanwege zijn iets hogere gewicht ook goed te gebruiken voor instructie van nieuwe leden. C2X/C2- Wiersma 7850,- * 4x Braca Standaard Wing Blade 830,- Deze boot is een tussenstap naar glad materiaal. Dit type boot kan als scull en boord gebruikt worden en kan voor vele doeleinden gebruikt worden. 2X/2- SWIFT RACING (Club A Racer kg) 5050,- * 4x Braca Standaard Wing Blade 830,- Deze 2X/2- dient als vervanging van de Vlieger en kan tevens als boord geriggerd worden indien gewenst. We hebben dan twee dezelfde boten van hetzelfde merk. Ergometer Concept2 (model B / zwart / PM2) 500,- * 2x PM3 monitor 360,- * 2x ketting vervangen 70,- * 2x handle vervangen 70,- Deze ergometers zijn van het oude type en hebben nog een oude monitor welke moeilijk af te lezen is. Vanwege de grote populariteit moeten we deze ergometers in goede conditie houden om de levensduur te verlengen. Uit de vaart: In verband met de aanschaf van nieuw materiaal moeten de volgende boten plaats maken in de loods, boten moeten verkocht worden of aan andere verenigingen gedoneerd worden: B4+ Banjaard zwaar en slechte vaareigenschappen 2X Vlieger oud & zwaar Deze boten zullen op NLroei.nl te koop worden gezet.

11 Op te knappen door de Materiaal-commissie: C1 ZWAKE & HINKELINGE Groot onderhoud (budget) 900,- * gehele boot nalopen/afstellen/schilderen 200,- * 2x bankjes vervangen 200,- * 2x voetenborden vervangen 250,- * 2x dollen & dolpennen 200,- * 2x slidings vervangen 50,- De binnenwerken van deze C1 s zijn verouderd en moet weer geschikt worden gemaakt voor de instructie van nieuwe leden. C4+ ZANDKREEK Groot onderhoud (budget) 1415,- * gehele boot nalopen/afstellen 250,- * 4x bankjes vervangen 400,- * 4x slidings vervangen 100,- * 4x voetenborden vervangen 500,- * 4x dollen & dolpennen 165,- Deze C4 is verouderd en op dit moment niet helemaal geschikt voor het boordroeien. Indien opgeknapt, kan deze boot de taken van de Roompot overnemen en kan de Roompot indien gewenst scull geriggerd worden. Het groot onderhoud van de boten moet gefinancierd worden met het beschikbare budget uit de begroting voor de post onderhoud vloot ; indien niet toereikend dan dient het beschikbare budget verhoogd te worden. BENODIGD BUDGET BOTENPLAN ,- BEGROTING 2015 (INCL. RESERVERING 2014) ,- RESERVERING VOOR ,-

12 2016 Aan te schaffen: Ergometer Concept2 (model D / grijs / PM3) 960,- Deze ergometer dient als extra uitbreiding in verband met de populariteit. 1X SWIFT RACING (Club A Racer kg) 3100,- * 2x Braca Standaard Wing Blade 415,- 1X SWIFT RACING (Club A Racer kg) 3100,- * 2x Braca Standaard Wing Blade 415,- Deze skiffs dienen als uitbreiding op onze bestaande skiff-vloot en kunnen de Sardijn & Faal vervangen. Op te knappen door de Materiaal-commissie: C2+ GREVELINGEN Groot onderhoud (budget) 725,- * gehele boot nalopen/afstellen 125,- * 2x bankjes vervangen 200,- * 2x slidings vervangen 50,- * 2x voetenborden vervangen 250,- * 2x dollen & dolpennen 100,- Deze C2 is verouderd en op dit moment niet helemaal geschikt voor het boordroeien. Indien opgeknapt, kan deze boot nog jaren mee. Het groot onderhoud van de boten moet gefinancierd worden met het beschikbare budget uit de begroting voor de post onderhoud vloot ; indien niet toereikend dan dient het beschikbare budget verhoogd te worden. Uit de vaart: In verband met de aanschaf van nieuw materiaal moeten de volgende boten plaats maken in de loods, boten moeten verkocht worden of aan andere verenigingen gedoneerd worden: 1X Faal oud & slap 1X Sardijn oud & slap Deze boten zullen op NLroei.nl te koop worden gezet. BENODIGD BUDGET BOTENPLAN 7.990,- BEGROTING 2016 (INCL. RESERVERING 2015) 9.275,- RESERVERING VOOOR ,-

13 2017 Aan te schaffen: 4X+/4+ Janousek (gedeeld kg) tweedehands ex Vidar 2.000,- * 8x Braca Standaard Wing Blade 1.660,- Deelbaar laten maken door HeeresBoatService 4.200,- Groot onderhoud i.v.m. tweedehands aankoop * gehele boot nalopen/afstellen/schilderen/polijsten 250,- * 4x bankjes vervangen 400,- * 4x slidings vervangen 100,- * 4x voetenborden vervangen 500,- * 4x dollen & dolpennen 175,- Deze gladde dient als extra uitbreiding op onze bestaande vieren-vloot en kan de Saeftinghe vervangen. Uit de vaart: In verband met de aanschaf van nieuw materiaal moeten de volgende boten plaats maken in de loods, boten moeten verkocht worden of aan andere verenigingen gedoneerd worden: 4X+ Saeftinghe weinig animo vanwege stuurplaats voorin Deze boot zal op NLroei.nl te koop worden gezet. BENODIGD BUDGET BOTENPLAN 9.285,- BEGROTING 2017 (INCL. RESERVERING 2016) 9.285,- RESERVERING VOOR ,-

14 2018 Aan te schaffen: 1X SWIFT RACING (Club A Racer kg) 3100,- * 2x Braca Standaard Wing Blade 415,- Deze 1X dienen als uitbreiding op onze bestaande skiff-vloot. Uit de vaart: In verband met de aanschaf van nieuw materiaal moeten de volgende boten plaats maken in de loods, boten moeten verkocht worden of aan andere verenigingen gedoneerd worden: 1X Elleboog oud & zwaar Deze boot zal op NLroei.nl te koop worden gezet. BENODIGD BUDGET BOTENPLAN 3.515,- BEGROTING 2018 (INCL. RESERVERING 2017) 8.000,- RESERVERING VOOR ,-

15 2019 Aan te schaffen: C4X+/C4+ Baumgartner (S-klasse / Karlisch) ,- * 8x Braca Standaard Wing Blade 1.660,- Deze C4 dient als uitbreiding op onze bestaande C4-vloot. BENODIGD BUDGET BOTENPLAN ,- BEGROTING 2019 (INCL. RESERVERING 2018) ,- TEKORT ,-

16 Door de aanschaf van een C4 in 2019 dienen we in het ontstane tekort in 2020 op te vangen. Hierdoor is er in 2020 minder budget beschikbaar voor het botenplan. In het botenplan ontbreekt nog verder het aanschaffen van een 2-. We moeten daarom streven dat we in 2020 een nieuwe 2- kunnen kopen, dat kan een nieuwe boot zijn van het merk Swift of een tweedehands boot van het merk Empacher. Dit geldt ook voor de wens om een extra 4X- aan te schaffen, dat kan in 2021 een een tweedehands boot zijn van het merk Janousek of Empacher. Kortom: 2020 = reservering tekort ontstaan in = aanschaf nieuwe/tweedehands 2- (Swift of Empacher) 2021 = aanschaf nieuwe/tweedehands 4X- (Janousek of Empacher) Om de kwaliteit van de vloot te kunnen waarborgen dienen de boten na gebruik altijd goed schoongemaakt te worden en met schoon leidingwater te worden afgespoten om corrosie tegen te gaan. Ook het melden van de schades is van groot belang! Verder is het aanbevelingswaardig dat iedere boot elk jaar wordt schoongemaakt en wordt nagekeken op de cruciale punten. Om de kwaliteit te waarborgen is groot onderhoud aan een boot iedere 5 jaar van levensbelang. Punten waarop gelet moet worden tijdens een check zijn : - dollen - slidings - asjes/wieltjes bankjes - voetenborden - riemen - boegbal - lakwerk Indien deze onderhevig zijn aan zware slijtage deze tijdig vervangen door nieuw materieel of door de reserveonderdelen die voorradig zijn. Het botenplan moet zoals eerder gemeld ieder jaar opnieuw opgesteld worden met de nieuwe begroting voor het komende kalenderjaar en moet worden goedgekeurd door het bestuur tijdens de eerste vergadering van het kalenderjaar. De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het botenplan ligt bij de MatCie en de controle dient door het bestuur worden uitgevoerd.

17 Bijlage A / Jaarlijkse afschrijvingen

18 Bijlage B / Samenstelling vloot Roei Type Bootnaam Roeier Roei Type Bootnaam Roeier Roei Type Bootnaam Roeier (max (max (max niveau kg) niveau kg) niveau kg) 1 ergo C1 C2x Hinkelinge 100 Kaloo 60 Zwake 100 Krammer 60 Onrust x Krabbenkreek 100 Mastgat 60 Noorder Rassen Mosselkreek 100 Spleet 60 Kanaal d Walcheren C2+ Grevelingen 100 Zijpe 75 Arne 100 1x Botkil 85 C4x+ C4+ Wherry Balkengat 100 Elleboog Maisbaai 100 Queerens 100 Vlije Oosterschelde 100 Polle x Springer Westerschelde 100 Faal Honte 8 85 Hammen 100 Ooster Rassen Oostgat 100 Kous 85 Roompot 100 Slaak 85 Zandkreek 100 Schaar 85 PM2 1 Wysand PM3 2 Wielingen x Vlieger 75 4 Raan x / 2- Zuidvliet Hals 75 B4+ Banjaard / 4x+ Saeftinghe 85 Zwin 85 Deurloo 85 4x- Hedwige Braakman 85

19 Bijlage C / Samenstelling vloot, gebruik en aantal roeiplekken per niveau

Botenplan vergadering 18 KGR de Hunze. 14 maart 2018

Botenplan vergadering 18 KGR de Hunze. 14 maart 2018 Botenplan vergadering 18 KGR de Hunze 14 maart 2018 Agenda Huidige vloot Trends & ontwikkelingen Uitgangspunten voor de vloot Ideaalvloot Realisatie: Botenplan 2017 Prioriteiten voor botenplan 2017-2020

Nadere informatie

Roeien en boten. Botentypen. Roeiboek

Roeien en boten. Botentypen. Roeiboek Roeien en boten Roeien is een sport. Het lid zijn van een roeivereniging is het lid zijn van een sportvereniging maar is ook een lidmaatschap van een botenonderhoudsvereniging. In de loods van Salland

Nadere informatie

Boottypen. Inleiding. Soorten boten

Boottypen. Inleiding. Soorten boten Boottypen Inleiding In de roeisport zijn veel verschillende boottypen. Er is variatie in het aantal roeiers per boot, wel of geen stuurman, één of twee riemen per roeier en brede of smalle boten. Als iedere

Nadere informatie

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet.

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet. Roei- en stuur examens U.R.V. Viking Eisen en uitvoering van de examens URV Viking kent de volgende examens waarvoor exameneisen zijn opgesteld: Sturen 1 (St1)...2 Sturen 2 (St2)...2 Sturen 3 (St3)...3

Nadere informatie

Wintercursus materiaal

Wintercursus materiaal Wintercursus materiaal Programma 1. Geschiedenis van de roeisport 2. Soorten roeiboten, bouwwijzen en kosten 3. De vloot van de Geeuw 4. Onderdelen van de boot, afstellen, onderhoud en in en uit de loods

Nadere informatie

Samenvatting Botenplan Update 2016

Samenvatting Botenplan Update 2016 1 Actualisatie Botenplan 2016 In 2011 is een botenplan opgesteld mede op basis van gesprekken met een groot aantal leden. In essentie wordt in dit plan aangegeven: Over hoeveel boten per type de vereniging

Nadere informatie

Afspraken Roeiafdeling Watersportvereniging De Helling Vastgesteld 12 november 2014

Afspraken Roeiafdeling Watersportvereniging De Helling Vastgesteld 12 november 2014 AFSPRAKEN ROEIAFDELING WATERSPORTVERENIGING DE HELLING De Roeiafdeling van Watersportvereniging De Helling heeft als doel het stimuleren en faciliteren van roeien (scullen en boordroeien) in Culemborg

Nadere informatie

Algemene criteria examens / exameneisen

Algemene criteria examens / exameneisen RV JASON Algemene criteria examens / exameneisen Enkele algemene criteria, geldend voor ieder examen. Goed en beheerst met het roeimateriaal omgaan. Goede en beheerste roeitechniek, passend bij het boottype

Nadere informatie

Boten en bootonderdelen

Boten en bootonderdelen Boten en bootonderdelen Boottypes Bij Isala hebben we verschillende types boten. Deze boottypes onderscheiden zich door: De bouwwijze Het aantal roeiplaatsen De basis roeivorm Al dan niet aanwezig zijn

Nadere informatie

Roeidag 2012. Jeroen Brinkman

Roeidag 2012. Jeroen Brinkman Roeidag 2012 Jeroen Brinkman Startpunt 2 Bij aantreden als materiaalcommissaris RV Naarden: Vloot van 67 boten Al jarenlang een aanschafbudget van 23.559 Mijn vragen: Hebben we genoeg boten? te weinig?

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2014

Financieel jaarverslag 2014 Financieel jaarverslag 2014 2014 was wederom een financieel goed maar uitdagend jaar voor de Stichting Roeivalidatie. Door nieuwe investeringen, de verdere stijging van de kosten van huisvesting, de daling

Nadere informatie

Reglement van Orde DDS

Reglement van Orde DDS Reglement van Orde DDS INHOUDSOPGAVE ROEIREGELS... 2 MATERIAAL... 4 WEDSTRIJDREGELS... 4 LOODSREGELS... 6 Reglement van Orde De Delftsche Sport 13 mei 2017 pagina 1 van 6 ROEIREGELS Artikel 1. Reserveren

Nadere informatie

Hoe moeten de roeiers instappen?

Hoe moeten de roeiers instappen? Hoe moeten de roeiers instappen? Schuif de boot iets van het vlot af. Houdt met de vlothand het vlot en de rigger vast. Zet het rolbankje halverwege de slidings. Het instapcommando is: instappen gelijk;

Nadere informatie

KDR&ZV Botenplan. de aansprekende vloot

KDR&ZV Botenplan. de aansprekende vloot KDR&ZV Botenplan de aansprekende vloot Botenplan Update 2016 Versie 2.1 Status: R(geaccordeerd) Roeicommissie Dieter Valk / Tom Siegenthaler April 2016 Bldz. 1 van 30 Inhoudsopgave 1 Actualisatie Botenplan

Nadere informatie

MEMO. 1. Overzicht Disciplines met doorstroommogelijkheden

MEMO. 1. Overzicht Disciplines met doorstroommogelijkheden MEMO Aan Bestuur RV Breda Van Instructiecommissie (Wilfried Vermeulen & Wim Möhlmann) Kopie Joost Doense Datum 05-08-2016 Betreft Opzet exameneisen d.d. 25-07-2016 1. Overzicht Disciplines met doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

AFROEI-EISEN RV BREDA

AFROEI-EISEN RV BREDA AFROEI-EISEN RV BREDA Vastgesteld door In overleg met Datum Aangepast : Instructiecommissie : Afroeicommissie : 5 augustus 2016 : 27 januari 2019 (alleen redactioneel; niet inhoudelijk) 1. Overzicht Disciplines

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Ten geleide De modulaire methode is een methodische aanpak waarmee roeiers roeien en sturen

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 1. Theorievragen voor de roeier... 5 2.

Nadere informatie

KNRB NORMERING AFROEIEN

KNRB NORMERING AFROEIEN KNRB NORMERING AFROEIEN Achtergrond Alle Nederlandse roeiverenigingen kennen een vorm van examenregeling, meestal bekend als afroeiregeling voor het gebruik van de boten. Bij de jeugd is het KNRB-proevensysteem

Nadere informatie

Theorie Skiff 1 & Skiff 2

Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Editie: 01.2 Juni 2007 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. De exameneisen 3 Stuurexamen 3 Skiff 1-examen 4 Skiff 2-examen 5 2 Veiligheid en botengebruik 6 Veiligheid en botengebruik.

Nadere informatie

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011

EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 EXAMEN-EISEN en ROEI-BEVOEGDHEDEN RV Aengwirden April 2011 Doel van de examens Het verkrijgen van bevoegdheden voor roeien of sturen waarbij een beoordeling plaatsvindt van de in de exameneisen omschreven

Nadere informatie

Algemeen: Roeicommando s, pg. 1/7

Algemeen: Roeicommando s, pg. 1/7 Beste leerlingen, bijgaand de belangrijkste bevelen bij het sturen: Probeer je bij het lezen van onderstaande in te denken dat je daadwerkelijk is de boot zit, zodat je de bevelen kan visualiseren. Algemeen:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25 INHOUDSOPGAVE R Inleiding 2 Hoe dit logboekje te gebruiken 3 Vaardigheden per klasse: afgetekend door instructeur 4 Behaalde klassen 25 1 logboek Willem III INLEIDING HOE DIT LOGBOEKJE TE GEBRUIKEN In

Nadere informatie

Basis afstellingen boten

Basis afstellingen boten Basis afstellingen boten Roeivereniging Barendrecht Tony Bostelaar Versie 2.1 Vastgesteld: december 2015 Inhoudsopgave Algemeen... 2 Volgorde van afstellen... 2 1. Lengte van de riemen en lengte binnenhendel...

Nadere informatie

beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op B-niveau)

beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op B-niveau) Instructie & afroeien C-brevet: Standaard en jeugd roeivaardigheden in de C4* (scull) en theorie de C4* In het bezit zijn van een B-brevet, volgen van een (interne of externe) beoordeling door 2 examinatoren

Nadere informatie

Onderdelen van de boot. Onderdelen Wherries en C-boten.

Onderdelen van de boot. Onderdelen Wherries en C-boten. Onderdelen van de boot Er is een groot aantal onderdelen te onderscheiden aan roeiboten en riemen. Het is goed om te weten hoe de belangrijkste onderdelen heten. Als er iets versleten of kapot is kan je

Nadere informatie

BOTENPLAN AMYCUS - 1 -

BOTENPLAN AMYCUS - 1 - BOTENPLAN AMYCUS 2017 2022 november 2017-1 - Voorwoord: Op verzoek van het bestuur heeft de botenplancommissie een botenplan opgesteld, hetgeen nu wordt aangeboden. Het botenplan zal gepubliceerd worden

Nadere informatie

BOTENPLAN AMYCUS - 1 -

BOTENPLAN AMYCUS - 1 - BOTENPLAN AMYCUS 2018 2023 november 2018-1 - Voorwoord: Op verzoek van het bestuur heeft de botenplancommissie een botenplan opgesteld, hetgeen nu wordt aangeboden. Het botenplan zal gepubliceerd worden

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 /

WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 / WEDSTRIJDREGLEMENT R.V. HONTE ABEELENRACE 2018 / 13-10-2017 Inleiding De Abeelenrace is een tijdrace over 5,5 km en 2 km. Het KNRB Reglement voor Roeiwedstrijden is hier van toepassing. Het KNRB reglement

Nadere informatie

Les 1 Voor de meeste leerlingen de eerste kennismaking met de sport roeien en met roeiboten. Het programma voor zo'n eerste les kan zijn;

Les 1 Voor de meeste leerlingen de eerste kennismaking met de sport roeien en met roeiboten. Het programma voor zo'n eerste les kan zijn; Roeien in 5 lessen Inleiding Deze handleiding voor het leren roeien in slechts 5 lessen is speciaal geschreven voor een apart evenement, het Nationaal School Roei Kampioenschap. Ervaren jeugdroeiers kunnen

Nadere informatie

Examenvragen Theorie-1

Examenvragen Theorie-1 (bestemd voor publicatie op de website) Versie: 1.2 2016 Examenvragen Theorie-1 Het theorie 1 examen (T1) wordt éénmalig afgenomen voorafgaand aan de praktijkexamens roeiniveau 1. Als je het T1 examen

Nadere informatie

Basis Roei-Stuur instructiegids. Augustus 2014 versie 2.0 J.O. Roei-instructiegids HRV de Compagnie versie 2.1 (maart 2016)

Basis Roei-Stuur instructiegids. Augustus 2014 versie 2.0 J.O. Roei-instructiegids HRV de Compagnie versie 2.1 (maart 2016) 1 Basis Roei-Stuur instructiegids Augustus 2014 versie 2.0 J.O. 2 Inhoudsopgave 0 VOORWOORD 3 1. VEILIGHEID 4 1.1. Algemeen. 4 1.2. Aandachtspunten 4 1.3. Wanneer is er sprake van een vaarverbod. 4 1.4.

Nadere informatie

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten:

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten: Examenspecificaties De leden van afroeicommissie beoordelen de vaardigheid waarmee iemand roeit en/of stuurt. Het afroeien voor een brevet wordt door twee leden van de afroeicommissie afgenomen. Bij MWC

Nadere informatie

Doel. Techniek van het afstellen

Doel. Techniek van het afstellen Techniek van het afstellen Afstellen Theorie en praktijk Gilles, oktober 2011 Agenda Deel 1: onderwerpen theorie (1 e avond) doel van deze cursus wat levert afstellen op de riem de rigger hoe maak je daarmee

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting Gehandicaptenroeien Dordrecht en Omstreken Beleidsplan 2016-2020 Contactadres: Merwekade 92 3311 TH Dordrecht e-mail adres: secretaris@gehandicaptenroeien.nl Bank: Rabo: NL38RABO160380820 t.n.v.

Nadere informatie

Instructies voorbereidingen bij en opladen van botenwagens

Instructies voorbereidingen bij en opladen van botenwagens Instructies voorbereidingen bij en opladen van botenwagens Zie op de Salland website ook het botenwagen reglement en de instructiefilmpjes 1. Sleutels en kentekenplaten: a. Sleutels bowa Andrina: i. Sleutel

Nadere informatie

De agenda ALV 23 februari 2017

De agenda ALV 23 februari 2017 De agenda ALV 23 februari 2017 1. Opening 2. mededelingen 3. Vaststelling van de notulen van de vorige algemene vergadering; 4. Jaarverslag van het bestuur; a. Afschrijfsysteem b. Website / Leden-gedeelte

Nadere informatie

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a.

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Inleiding. Zoals afgesproken in de ledenvergadering 2004 is het voorzienings- en reserveringsbeleid van onze vereniging door

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ gemeente WOERDEN Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Van der Woude Programma: Woerden Jong Onderwerp:

Nadere informatie

2016 RV Naarden. Jeugdroeien RV Naarden 2016

2016 RV Naarden. Jeugdroeien RV Naarden 2016 2016 RV Naarden Jeugdroeien RV Naarden 2016 Inleiding In dit boekje vindt u de belangrijkste informatie over het jeugdroeien bij RV Naarden. Het geeft in het kort een beeld van de stappen waarin het roeien

Nadere informatie

Weetboek. Nodig voor de Stippendag!

Weetboek. Nodig voor de Stippendag! Weetboek Nodig voor de Stippendag! Materiaalgebruik Roeiboten zijn duur en vereisen veel onderhoud. Zorg daarom dat er altijd een ervaren coach aanwezig is. Dit geldt vanaf het moment dat je de boot uit

Nadere informatie

Handleiding voor de instructeur

Handleiding voor de instructeur Handleiding voor de instructeur Uitgave november 2014 Voor u ligt de Handleiding voor de instructeur van LRV Wetterwille. Deze handleiding is tot stand gekomen in onderling overleg met de instructeurs

Nadere informatie

KDR&ZV Botenplan. de aansprekende vloot

KDR&ZV Botenplan. de aansprekende vloot KDR&ZV Botenplan de aansprekende vloot Botenplan Update 2012 Versie 1.20 Status: C(oncept) Materiaalcommissie Sander van der Matten/ Leo Uittenbogaard / Tom Siegenthaler Januari 2012 Bldz. 1 van 42 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Instructieplan Roeivereniging Weesp. Instructie Commissie Versie:

Instructieplan Roeivereniging Weesp. Instructie Commissie Versie: plan Roeivereniging Weesp Commissie Versie: 25-01-2014 1. Achtergrond Aanleiding De aanleiding van dit instructieplan is het feit dat er binnen de vereniging veel onduidelijk was aangaande instructie.

Nadere informatie

Roeicommando s. Bij de commando s worden de volgende termen gebruikt:

Roeicommando s. Bij de commando s worden de volgende termen gebruikt: Roeicommando s In de roeisport is het gebruik van commando s nodig om de boot bestuurbaar en hanteerbaar te houden. Op het water zijn de roeiers de motor van de boot. Zij moeten samenwerken om vooruit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Januari Examenreglement van Roeivereniging Salland

Januari Examenreglement van Roeivereniging Salland Januari 2016 Examenreglement van Roeivereniging Salland Inhoud 1 EXAMENREGLEMENT... 3 1.1 De examencommissie... 3 1.2 Doel van de examens... 3 1.3 Mogelijkheden tot het afleggen van examens... 3 1.4 De

Nadere informatie

Waarom nieuw materiaal? Laten we eerst het oude maar eens op maken!

Waarom nieuw materiaal? Laten we eerst het oude maar eens op maken! Jeroen Brinkman Materiaal 2 Waarom nieuw materiaal? Laten we eerst het oude maar eens op maken! Vereniging staat ten dienste aan haar leden en leden willen goede roeiboten. Het feit dat leden nog niet

Nadere informatie

De modulaire methode Vervolgcursus roeien

De modulaire methode Vervolgcursus roeien De modulaire methode Vervolgcursus roeien Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Vervolgcursus roeien 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 De vervolgcursus roeien...

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015)

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Versie 12 april 2013 Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Definitief Directie Fysiek Domein Inhoud Inleiding 4 1 Herinrichtingsprojecten. 5 1.1 Planning.

Nadere informatie

Instructie Botenwagen Amenophis

Instructie Botenwagen Amenophis Instructie Botenwagen Amenophis Doel van dit Instructieboek is dat iedereen met behulp van deze instructie boten kan laden op de botenwagen. Inhoudsopgave Regels 3 Welk rijbewijs heb ik nodig? 3 Lading

Nadere informatie

Instructeur cursus. 1. Beginnende roeiers

Instructeur cursus. 1. Beginnende roeiers Instructeur cursus 1. Beginnende roeiers Agenda Avond 1 Roeitechniek haalbeeld Opbouw eerste roeilessen Exameneisen Avond 2 Oefeningen voor de verschillende delen van de haal en recover Kijken naar en

Nadere informatie

4. Proef C Theorie. Algemeen. Stap 1

4. Proef C Theorie. Algemeen. Stap 1 4. Proef C Theorie De leerling krijgt een theorieboekje, dat bestudeerd moet worden. De instructeur helpt daarbij. Proef C is een gericht programma voor als er niet geroeid kan worden. Algemeen Proef C

Nadere informatie

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Afstellen Roeiboten

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Afstellen Roeiboten ARC Roei-instructeur/Coach Workshop Afstellen Roeiboten ARC Roeiinstructeur/Coach workshop 2008 Een goede afstelling is een basisvoorwaarde om goed te kunnen en te leren roeien. Met de afstelling streven

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Tenue 3 Artikel 1 Orde 3

Hoofdstuk 2 Tenue 3 Artikel 1 Orde 3 Roei- en kanovereniging De Geeuw Reglement van orde Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Leden 3 Artikel 1 Kennismaking van buitenstaanders met de vereniging 3 Artikel 2 Te gebruiken boten bij kennismaking 3 Artikel

Nadere informatie

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond

Instructie. Roeien. Sturen. Omslaan-avond. Theorie-avond Instructie Laat de leerling een extra set droge roei- dan wel burgerkleding en schoenen bij zich hebben. Laat de bril afzetten of vastmaken met een touwtje. Het traject van de opleiding tot het Sc 2 niveau

Nadere informatie

Concept Financieel jaarverslag van de De Stam Oudervereniging van de Aloysiusschool te Amersfoort. Schooljaar

Concept Financieel jaarverslag van de De Stam Oudervereniging van de Aloysiusschool te Amersfoort. Schooljaar Concept Financieel jaarverslag van de De Stam Oudervereniging van de Aloysiusschool te Amersfoort Schooljaar 2010-2011 1 Balans 1 aug 2010 1 aug 2011 1 aug 2011 1 aug 2012 Bezittingen Giro Stam 11.526

Nadere informatie

Handleiding Afschrijfboek.nl. Versie 2.0 2011 Auteur J. den haan

Handleiding Afschrijfboek.nl. Versie 2.0 2011 Auteur J. den haan Handleiding Afschrijfboek.nl Versie 2.0 2011 Auteur J. den haan Inhoudsopgave Handleiding Afschrijfboek.nl... 1 1 Inloggen en uitloggen... 3 2 Gebruikers en gebruikersbevoegdheden... 3 3 Tabbladen... 4

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement (2011).

Huishoudelijk Reglement (2011). Huishoudelijk Reglement (2011). Lidmaatschap: Artikel 1. Aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt bij het bestuur. De kandidaatstelling geschiedt door het invullen van een daartoe door de vereniging

Nadere informatie

REFURBISHED APPARATUUR:

REFURBISHED APPARATUUR: REFURBISHED APPARATUUR: een aantrekkelijke investering voor ondernemers 5 winkels 40 dagen uitproberen 2 jaar garantie en support inruilen swoop.nl Refurbished apparatuur: een aantrekkelijke investering

Nadere informatie

De nadere regels voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015

De nadere regels voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 Blz. 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015, b e s l u i t vast te stellen: De nadere

Nadere informatie

3 Theorie voor het sturen

3 Theorie voor het sturen 3.1 De boten niet naar buiten indien: 3 Theorie voor het sturen - de windkracht 6 beaufort en meer is. - ijs en ijsvorming is ontstaan (gedeeltelijk ijs en open water), ijs snijdt de lak en de huid kapot.

Nadere informatie

Het beter weten zonder moe te worden

Het beter weten zonder moe te worden Het beter weten zonder moe te worden INLEIDING Welkom in de roeiwereld. Een wereld van zware trainingen en vertrokken gezichten in bloedstollende races. Iedere roeier traint voor de dag waarop de eer en

Nadere informatie

Vergaderdatum Made, 22 januari 2003. Agendapunt 9 Aan de commissie Algemeen bestuur en Middelen

Vergaderdatum Made, 22 januari 2003. Agendapunt 9 Aan de commissie Algemeen bestuur en Middelen Vergaderdatum Made, 22 januari 2003 Agendapunt 9 Aan de commissie Algemeen bestuur en Middelen Onderwerp Toelichting 1. Honoreren kredietaanvraag personeel / materieel voertuig; 2. Honoreren kredietaanvraag

Nadere informatie

Roeien bij Isala - Theorie voor het examen Haven Gestuurd

Roeien bij Isala - Theorie voor het examen Haven Gestuurd Roeien bij Isala - Theorie voor het examen Haven Gestuurd Het examen Haven Gestuurd Dit theorieboekje is bedoeld om je te helpen bij je voorbereiding op het examen Haven Gestuurd. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer:

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer: Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 september 2013 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten vervanging brandweermaterialen.

Nadere informatie

K.A.R. & Z.V. De Hoop

K.A.R. & Z.V. De Hoop K.A.R. & Z.V. De Hoop Ploegcaptaingids 2015 Inhoudsopgave 1. COMMUNICATIE... 3 1.1 Contact met de commissaris Wedstrijdroeien... 3 1.2 Opzetten van een (wedstrijd)ploeg... 3 1.3 Op zoek naar een (wedstrijd)ploeg

Nadere informatie

Jeugd- juniorenproeven. Overzicht proefeisen jeugd- juniorenproeven volgens het KNRB juniorenplan

Jeugd- juniorenproeven. Overzicht proefeisen jeugd- juniorenproeven volgens het KNRB juniorenplan Jeugd- juniorenproeven Overzicht proefeisen jeugd- juniorenproeven volgens het KNRB juniorenplan 17-3-2013 Kenschets proeven: 1 Kenschets proeven: Proef A: De leerling wordt vertrouwd gemaakt met de skifff/c1x.

Nadere informatie

REFURBISHED APPARATUUR:

REFURBISHED APPARATUUR: REFURBISHED APPARATUUR: een aantrekkelijke investering voor ondernemers 5 winkels 40 dagen uitproberen 2 jaar garantie en support inruilen swoop.nl Refurbished apparatuur: een aantrekkelijke investering

Nadere informatie

Roeiwijzer. 9e druk R.V. Honte maart 2014

Roeiwijzer. 9e druk R.V. Honte maart 2014 Roeiwijzer 9e druk R.V. Honte maart 2014 Roeivereniging Honte Havendijk 2 4432 AJ Middelburg telefoon: 0612133007 e-mail: honte@clubnet.zeelandnet.nl website: www.rvhonte.nl girorekening: NL79 INGB 0006240257

Nadere informatie

Roei Opleidingen Programma ISALA

Roei Opleidingen Programma ISALA Roei Opleidingen Programma ISALA Inleiding De roeiopleidingen bij Isala zijn er op gericht om je te kunnen ontwikkelen van 'lerende roeier naar zelfstandige roeier'. De opbouw van de opleidingen en het

Nadere informatie

Commando s. Boot naar buiten brengen

Commando s. Boot naar buiten brengen Commando s Stuurboord Bakboord Boeg Slag Boegen Slagen Eén, twee, enz. : vanuit stuurplaats gezien rechts : vanuit stuurplaats gezien links : roeier die het dichtst bij de punt zit : roeier die het verst

Nadere informatie

Roei-onderdelen CIC-Catalogus 2015-2016

Roei-onderdelen CIC-Catalogus 2015-2016 CIC Centrale Inkoop Commissie van de ARB Roei-onderdelen CIC-Catalogus 2015-2016 Amsterdamsche apr.'15 Roeibond Wij hebben een goed gevuld magazijn. Met meer dan 300 verschillende onderdelen. Wij hopen

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling elektraverbruik

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake afhandeling statenvragen van de fractie van de PVV aangaande het onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Bijlage(n)

Nadere informatie

Eind vorig jaar kondigde Dick van Nes met trots

Eind vorig jaar kondigde Dick van Nes met trots 7 Amstelkanaal februari 2014 De Amstel het museum ligt nu in de werkplaats waar hij wordt gerestaureerd. En over een paar maanden hangt deze tekst: Pim Fenger foto s: René Visser Eind vorig jaar kondigde

Nadere informatie

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014)

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Inleiding

Nadere informatie

Roei -en Zeilvereniging De Amstel. Jaarverslag Opgesteld door: Denise Eikelenboom Kascommissie: Leo Schneeman Andries Smeding Anders Kok

Roei -en Zeilvereniging De Amstel. Jaarverslag Opgesteld door: Denise Eikelenboom Kascommissie: Leo Schneeman Andries Smeding Anders Kok Roei -en Zeilvereniging De Amstel Jaarverslag 2016-2017 Opgesteld door: Denise Eikelenboom Kascommissie: Leo Schneeman Andries Smeding Anders Kok Activa 30 september 2017 30 september 2016 Vaste activa

Nadere informatie

Gebruiksreglement. Inhoudsopgave

Gebruiksreglement. Inhoudsopgave Gebruiksreglement Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Algemene Bepalingen 2 3. Het roeien 2 4. Het reserveren en bevestigen van boten 3 5. Het omgaan met het roeimateriaal 4 6. Het gebruik van gebouwen en

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Informatie- en instructieboekje Roeivereniging Daventria Pagina 1

INHOUDSOPGAVE. Informatie- en instructieboekje Roeivereniging Daventria Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Roeivereniging Daventria 2 2. Verenigingsstructuur 4 3. Roeien 9 4. Roeimateriaal 12 5. Roeitechniek 21 6. Roei- en stuurbevoegdheden 27 7. Overzicht bevoegdheden 31 8. Veilig roeien

Nadere informatie

Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan

Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan Instructie comporoeien 4 e deel 8 jan 28 jan Duur: 3 weken Aandachtspunten techniek: hangen en finish In het vierde deel van het comporoeien wordt de nadruk gelegd op hangen en het afmaken van de haal.

Nadere informatie

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak normering suikers in zuiveltoetjes en zuiveldranken (FNLI, CBL, NZO)

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak normering suikers in zuiveltoetjes en zuiveldranken (FNLI, CBL, NZO) Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak normering suikers in zuiveltoetjes en zuiveldranken (FNLI, CBL, NZO) Utrecht, 13 januari 2015 (laatst gewijzigd

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2014-2015 Opgesteld door: Maaike Zietse Kascommissie: Leo Schneeman Andries Smeding Anders Kok 1. Balans Activa 30 September 2015 30 September 2014 Vaste activa Verenigingsgebouw 385.544 404.943

Nadere informatie

Roeiwoordenboek: lijst van veel voorkomende woorden in de roeiwereld.

Roeiwoordenboek: lijst van veel voorkomende woorden in de roeiwereld. Roeiwoordenboek: lijst van veel voorkomende woorden in de roeiwereld. Aanhaalhoogte Aanhalen Aanleggen Aanlegvlak Aanroepen Aanzwellende haal Achterpunt Achtersteven Achterstops Afriggeren Afroeien Afstelling

Nadere informatie

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid ARC Roei-instructeur/Coach Workshop Veiligheid VEILIG ROEIEN: WAT IEDEREEN MOET WETEN Saurus-acht verdwijnt bij storm in de golven Eigenlijk gold er een vaarverbod. Maar een Saurus-acht besloot toch de

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Audiovisuele Technieken Functiecode: 0706

Functieprofiel: Medewerker Audiovisuele Technieken Functiecode: 0706 Functieprofiel: Medewerker Audiovisuele Technieken Functiecode: 0706 Doel Vervaardigen en bewerken van (audio)visuele opnamen, afbeeldingen en/of documenten, dan wel in bedrijf stellen en houden van audiovisuele

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8 Vergadering: 30 juni 2009 Agendanummer: 8 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595-447792 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Komduur) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

IRISBLAD De informatiegids van Roeivereniging IRIS Maart 2016

IRISBLAD De informatiegids van Roeivereniging IRIS Maart 2016 IRISBLAD De informatiegids van Roeivereniging IRIS Maart 2016 VOORWOORD Het Iris-blad wat je in handen hebt, bevat algemene gegevens over roeivereniging IRIS. Het Iris-blad is te vinden op onze website

Nadere informatie

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in.

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in. Bijlage G: Koudwaterprotocol 1. De noodzaak Dit protocol is opgesteld om de kans dat roeiers in de risicoperiode (15 november tot 1 mei) te water raken te minimaliseren en om hun overlevingskansen bij

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

Theorie Roeien Samengevat

Theorie Roeien Samengevat Theorie Roeien Samengevat Inhoud: Algemeen Vaarregels Commando s Boottypen en Onderdelen Materiaal Categorieën tijdens wedstrijden Omgang materiaal Omslaan * Samenvatting van KNRB Junioren Leerplan ; onderdeel

Nadere informatie

Meisjes die voor dit project worden uitgenodigd voldoen of op fysiek vlak of in de boot aan talentprofiel P-7.

Meisjes die voor dit project worden uitgenodigd voldoen of op fysiek vlak of in de boot aan talentprofiel P-7. Het jaarplan dames talentontwikkeling is een praktische uitwerking van het talentontwikkelingsbeleid van de KNRB. Dit jaarplan is bedoeld om duidelijkheid en structuur te bieden aan atleten zodat zij zich

Nadere informatie

Peter Roest raad december 2012

Peter Roest raad december 2012 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Peter Roest 2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Vaststellen beheerbeleidsplan verkeersregelingen 2013-2022.

Nadere informatie

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201)

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) instructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) pi.clo07.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 november 2011 Registratienummer: 2011/71 Agendapunt nummer: 8

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 november 2011 Registratienummer: 2011/71 Agendapunt nummer: 8 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 29 november 2011 Registratienummer: 2011/71 Agendapunt nummer: 8 Onderwerp Aanleg WiFi in het gemeentehuis van Oirschot Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Roeiboek & Bijlagen. Editie Maart 2013, Davy Politsch

Roeiboek & Bijlagen. Editie Maart 2013, Davy Politsch & Bijlagen Versie Datum Commentaar 16 mei 2002 Uitgave roeiboek 2002 met nieuwe opmaak 7 augustus 2002 Verwerking commentaren Gerardine Nieuwenhuijs t.a.v. pagina 13, 22, 24, 30, 32 Bijlagen met geactualiseerde

Nadere informatie

Roei- en examenreglement van Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP)

Roei- en examenreglement van Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP) Roei- en examenreglement van Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP) Opgericht 14 juni 2007 Versie 2.0 Roei- en examenreglement van Roeivereniging Voorne-Putten (RVVP). Inhoud Roeireglement 1. Reserveren 4

Nadere informatie

Geschiedenis Roeien in Wolvega

Geschiedenis Roeien in Wolvega Geschiedenis Roeien in Wolvega voorafgaand aan de oprichtingsdatum, 9 februari 2015 Inleiding Initiatiefnemer van het roeien in Wolvega, Berend Brummelman, kwam in 1979 in Weststellingwerf wonen en werken.

Nadere informatie

Medewerker audiovisuele technieken (regie)

Medewerker audiovisuele technieken (regie) technieken (regie) Doel (Regisseren van het) vervaardigen van (audio)visuele en/of multimedia producties, alsmede terzake adviseren van opdrachtgevers en begeleiden van externe uitvoerders, teneinde een

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Bedrijfsroeien Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel

Nadere informatie