EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG)"

Transcriptie

1 EINDTERMEN VAN DE MASTEROPLEIDING REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE (NEDERLANDSTALIG) 1. ACADEMISCHE COMPETENTIES: KRITISCH WETENSCHAPPELIJK DENKEN De student bezit de competenties nodig voor het kunnen verrichten van wetenschappelijk onderzoek binnen de revalidatiewetenschappen op het niveau van een beginnend onderzoeker De student kan een hypothese formuleren 1.2. De student kan relevante wetenschappelijke literatuur verzamelen die betrekking heeft op de onderzoeksvraag 1.3. De student kan deze (Engelstalige) literatuur interpreteren, kritisch analyseren en met elkaar in verband brengen 1.4. De student kan de wetenschappelijke methoden selecteren voor de hypothesetoetsing 1.5. De student kan de wetenschappelijke methoden correct toepassen 1.6. De student kan de resultaten van het onderzoek interpreteren en relateren aan de onderzoeksvraag en de literatuur 1.7. De student is in staat over het eigen onderzoek een wetenschappelijk verantwoord werkstuk te schrijven De student kan zowel mondeling als schriftelijk over het eigen onderzoek constructief van gedachten wisselen. 2. ACADEMISCH-PROFESSIONELE COMPETENTIES: INTEGRATIE VAN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN 2.1. ALGEMENE ACADEMISCH/PROFESSIONELE EINDTERMEN De student kan complexe problemen m.b.t. de aandoening en het behandelplan van de patiënt passend benaderen De student kan vanuit een inzicht in de relaties tussen de wetenschapsdomeinen met respect voor eenieders inbreng een eigen bijdrage leveren bij het oplossen van multidisciplinaire problemen. De student maakt een goede inschatting wanneer het nodig is om andere zorgverleners te betrekken bij het probleem De student neemt beredeneerde maatschappelijke standpunten in en draagt verantwoordelijkheid in het kader van een toekomstige positie in de gezondheidszorg De student kan evidence-based handelen op basis van de beschikbare informatie. Hiervoor is de student in staat om Engelstalige informatie binnen het vakdomein te verstaan en interpreteren SPECIFIEKE ACADEMISCH/PROFESSIONELE EINDTERMEN: MET BETREKKING TOT DE GEKOZEN AFSTUDEERRICHTING Met betrekking tot het domein van de gekozen afstudeerrichting: De student kan de gespecialiseerde vakliteratuur raadplegen en is op de hoogte van de recente wetenschappelijke inzichten De student kan zijn kennis en vaardigheden permanent actualiseren, doordat hij: de recente ontwikkelingen in de revalidatiewetenschappen en hier rond een kritisch beargumenteerd standpunt innemen. op een zelfstandig niveau kan analyseren en reflecteren over pathologie, prognose, interventie en evaluatie met betrekking tot probleemstellingen in het afstudeerdomein. De student is in staat deze reflectie te koppelen aan de gespecialiseerde vakliteratuur.

2 is de student in staat om zelfstandig betekenis te verlenen aan nieuwe informatie en zelfstandig kennis te integreren en toe te passen op uitgebreide probleemstellingen. 3. PROFESSIONELE EINDTERMEN: BEOEFENING VAN DE KINESITHERAPIE 3.1. HET CREËREN VAN EEN ETHISCH VERANTWOORDE OMGEVING VOOR DE PATIËNT De student heeft respect voor de fysieke en psychische integriteit van de patiënt De student heeft respect voor de privacy van de patiënt DE STUDENT CREËERT EEN VEILIGE OMGEVING VOOR DE PATIËNT De student is in staat om de patiënt te behandelen zonder blootstelling aan risico HET KINESITHERAPEUTISCH ONDERZOEK EN DE BEHANDELING VAN DE PATIËNT DE STUDENT ALS COACH VAN DE PATIËNT De student hanteert een professioneel taalgebruik in de omgang met de patiënt, zodat de patiënt de boodschap en of de instructies van de kinesitherapeut begrijpt De student staat de patiënt op empathische wijze bij in het verwerken van de functie- en activiteitsbeperkingen De student is in staat om met respect voor autonomie en beslissingsrecht van de patiënt te handelen De student kan de patiënt instrueren en behandelen, zowel in een individuele setting als in een groepssessie De student kan de patiënt motiveren en stimuleren om zijn eigen verantwoordelijkheid tijdens het revalidatieproces te nemen De student heeft een correcte attitude ten opzichte van de familie (of de naasten) van de patiënt DE STUDENT ALS OMNIPRACTICUS : COURANT VOORKOMENDE AANDOENINGEN IN DIVERSE DOMEINEN VAN DE KINESITHERAPIE Probleemanalyse De student kan een correcte anamnese afnemen van de patiënt. De student kan de patiënt gericht kinesitherapeutisch onderzoeken. Uitgaand van het voorschrift, de anamnese, van eventueel andere beschikbare informatiebronnen (zoals bijvoorbeeld medische beeldvorming), en het kinesitherapeutisch De student kan onderzoeksbevindingen m.b.t. het functioneren van de patiënt samenvatten volgens een internationaal classificatiemodel. De student kan verbanden leggen tussen de pathologie en de gevolgen voor de patiënt op motorisch en psychologisch vlak. De student kan verbanden leggen tussen de aandoening van de patiënt en de beperkingen die de patiënt hierdoor ondervindt in zijn omgeving (thuis, op school, professionele activiteiten, vrije tijd) Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan een behandelplan opstellen met doelstellingen op korte en lange termijn. De student kan de basistechnieken met betrekking tot musculoskeletale, neuromotorische, pediatrische, psychomotorische, respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen correct toepassen op een patiënt in een kinesitherapeutische setting op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. De student houdt rekening met ergonomische aspecten voor zichzelf en voor de patiënt.

3 De student maakt gebruik van kinesitherapeutische (technologische) hulpmiddelen en materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het behandelplan Kritische reflecteren en bijsturen De student kan het correct en veilig uitvoeren van oefeningen door de patiënt beoordelen en desgevallend bijsturen. de aandoening en op de kinesitherapeutische behandeling duiden. De student is in staat het risico op complicaties (o.a. cardiovasculaire problemen, overbelasting...) tijdens inspanning in te schatten en symptomen vroegtijdig te herkennen en adequaat te reageren DE STUDENT ALS GEVORDERDE DESKUNDIGE BINNEN HET GEKOZEN DOMEIN (KEUZE UIT: (1) BIJ MUSCULOSKELETALE AANDOENINGEN, (2) BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN, (3) BIJ KINDEREN, (4) IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG, (5) BIJ INWENDIGE AANDOENINGEN) De student verwerft gevorderde inzichten en vaardigheden binnen het gekozen domein. Met gevorderd niveau wordt bedoeld dat de student toont dat hij of zij een diepgaand inzicht en erkenning van de brede dimensies van een probleem heeft verworven. A. De student als gevorderd deskundige bij musculoskeletale aandoeningen A.1. Probleemanalyse De student kan een nauwkeurige en systematische anamnese afnemen van de patiënt met een musculoskeletale aandoening. De student kan de patiënt met een musculoskeletale aandoening gericht kinesitherapeutisch onderzoeken. Uitgaand van het voorschrift, de anamnese, van eventueel andere beschikbare informatiebronnen (zoals bijvoorbeeld medische beeldvorming), en het kinesitherapeutisch De student kan onderzoeksbevindingen m.b.t. het functioneren van de patiënt met een musculoskeletale aandoening samenvatten volgens een internationaal classificatiemodel. De student kan verbanden leggen tussen de musculoskeletale pathologie en de gevolgen voor de patiënt op motorisch en psychologisch vlak. De student kan verbanden leggen tussen de musculoskeletale aandoening van de patiënt en de beperkingen die de patiënt hierdoor ondervindt in zijn omgeving (bv. thuis, op school, professionele activiteiten, vrije tijd) A.2. Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan een musculoskeletaal behandelplan opstellen met doelstellingen op korte en lange termijn. De student kan gevorderde technieken met betrekking tot onderzoek en behandeling van musculoskeletale aandoeningen correct toepassen op een patiënt in een kinesitherapeutische setting. De student maakt gebruik van kinesitherapeutische hulpmiddelen en materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het uitvoeren van het behandelplan.

4 3.3.3.A.3. Kritisch reflecteren en bijsturen De student kan het correct en veilig uitvoeren van oefeningen door de patiënt met een musculoskeletale aandoening beoordelen en desgevallend bijsturen. de musculoskeletale aandoening en op de kinesitherapeutische behandeling duiden. B. De student als gevorderd deskundige bij neurologische aandoeningen B.1. Probleemanalyse De student heeft inzicht in de neurofysiologische processen (neuroplasticiteit, hersennetwerken, hersenletsel) gerelateerd aan de revalidatie. De student kan een nauwkeurige en systematische anamnese afnemen van de patiënt met een neurologische aandoening. De student kan de patiënt met een neurologische aandoening gericht kinesitherapeutisch onderzoeken. Uitgaand van het voorschrift, de anamnese, van eventueel andere beschikbare informatiebronnen (zoals bijvoorbeeld medische beeldvorming), en het kinesitherapeutisch De student kan onderzoeksbevindingen m.b.t. het functioneren van de patiënt met een neurologische aandoening samenvatten volgens een internationaal classificatiemodel. De student kan verbanden leggen tussen de neurologische pathologie en de gevolgen voor de patiënt op motorisch en psychologisch vlak. De student kan verbanden leggen tussen de neurologische aandoening van de patiënt en de beperkingen die de patiënt hierdoor ondervindt in zijn omgeving (bv. thuis, op school, professionele activiteiten, vrije tijd) B.2. Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan een behandelplan opstellen met doelstellingen op korte en lange termijn. De student kan gevorderde technieken met betrekking tot onderzoek en behandeling van neurologische aandoeningen correct toepassen op een patiënt in een kinesitherapeutische setting. De student maakt gebruik van kinesitherapeutische (technologische) hulpmiddelen en materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het uitvoeren van het behandelplan B.3. Kritisch reflecteren en bijsturen De student kan het correct en veilig uitvoeren van oefeningen door de patiënt met een neurologische aandoening beoordelen en desgevallend bijsturen. communicatiemogelijheden van de patiënt, andere aandoeningen, omgevingsfactoren) op de neurologische aandoening en op de kinesitherapeutische behandeling duiden. De student kan functioneren in een interdisciplinair team binnen de neurologische revalidatie. C. De student als gevorderd deskundige in de geestelijke gezondheidszorg C.1. De probleemanalyse

5 De student kan een nauwkeurige en systematische anamnese afnemen van de patiënt met een psychische aandoening. De student kan de patiënt met een psychische aandoening gericht kinesitherapeutisch onderzoeken. Uitgaand van het voorschrift, de anamnese, van eventueel andere beschikbare informatiebronnen (bijvoorbeeld medische beeldvorming), en het kinesitherapeutisch De student kan onderzoeksbevindingen m.b.t. het functioneren van de patiënt met een psychische aandoening samenvatten volgens een internationaal classificatiemodel. De student kan verbanden leggen tussen de psychische pathologie en de gevolgen voor de patiënt op motorisch en psychologisch vlak. De student kan verbanden leggen tussen de psychische aandoening van de patiënt en de beperkingen die de patiënt hierdoor ondervindt in zijn omgeving (bv. thuis, op school, professionele activiteiten, vrije tijd) C.2. Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan een behandelplan opstellen met doelstellingen op korte en lange termijn. De student kan gevorderde technieken met betrekking tot psychomotorische revalidatie correct toepassen op een patiënt in een kinesitherapeutische setting. De student maakt gebruik van kinesitherapeutische (technologische) hulpmiddelen en materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het uitvoeren van het behandelplan C.3. Kritisch reflecteren en bijsturen De student kan het correct en veilig uitvoeren van oefeningen door de patiënt met een psychische aandoening beoordelen en desgevallend bijsturen. de psychische aandoening en op de kinesitherapeutische behandeling duiden. D. De student als gevorderd deskundige bij kinderen D.1. De probleemanalyse De student kent de normale motorische motorische ontwikkeling en kan afwijkende motorische ontwikkeling herkennen en interpreteren. De student herkent de klinische kenmerken van de meest frequente aandoeningen, meer specifiek bij kinderen met neurologische, orthopedische en internistische aandoeningen alsook bij kinderen met milde motorische stoornissen ten gevolge van een ontwikkelingsstoornis. De student kan een anamnese afnemen, een gerichte observatie uitvoeren en/of systematisch klinisch onderzoek, aangepast aan de leeftijd en motorische mogelijkheden van het kind. De student kan een aantal frequent gebruikte motorische meetschalen toepassen en interpreteren. De student kan de resultaten van een bewegingsanalyse interpreteren in functie van de behandeling. Uitgaand van het voorschrift, eventueel andere beschikbare informatiebronnen (zoals bijvoorbeeld medische beeldvorming, bewegingsanalyse, informatie van andere disciplines

6 ), en het kinesitherapeutisch onderzoek, kan de student door middel van klinisch redeneren een leeftijdsadequate en pathologiegebonden probleemanalyse maken. De student kan onderzoeksbevindingen m.b.t. het functioneren bij kinderen en adolescenten samenvatten volgens een internationaal classificatiemodel. De student kan verbanden leggen tussen de pediatrische pathologie en de gevolgen voor de patiënt op motorisch en psychologisch vlak. De student kan verbanden leggen tussen de aandoening van het kind en de beperkingen die het kind hierdoor ondervindt in zijn omgeving (bv. thuis, op school, vrije tijd) D.2. Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan een behandelplan opstellen met doelstellingen op korte en lange termijn voor de verschillende leeftijdsgroepen en verschillende types aandoeningen bij kinderen. De student kan diverse technieken en behandelmethoden bij kinderen correct toepassen bij verschillende leeftijdsgroepen en de verschillende domeinen binnen de pediatrische revalidatie. De student kan adequaat gebruik maken van hulpmiddelen en orthesen en andere materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het uitvoeren van het behandelplan. De student kan het behandelplan aanpassen in functie van het cognitieve en motorisch niveau van het kind, in functie van de leeftijd en de evolutie en medische toestand van het kind. De student kan creativiteit en variatie in de behandeling inbrengen aangepast aan de leeftijd D.3. Kritisch reflecteren en bijsturen De student kan het correct en veilig uitvoeren van oefeningen beoordelen en desgevallend bijsturen voor de verschillende leeftijden. De student kan de invloed van diverse factoren (zoals leeftijd, culturele achtergrond, de aandoening en op de kinesitherapeutische behandeling duiden bij kinderen en adolescenten. De student kan in verschillende settings binnen de pediatrische revalidatie functioneren zoals zelfstandige praktijken, scholen voor buitengewoon onderwijs, medisch pedagogische instituten, revalidatiecentra en ziekenhuizen. E. De student als gevorderd deskundige bij inwendige aandoeningen E.1. De probleemanalyse De student kan de klachten van de patiënt/cliënt met een inwendige aandoening inventariseren. Hierbij wordt een nauwkeurige en systematische anamnese afgenomen. De student kan een kinesitherapeutisch onderzoek uitvoeren bij een patiënt/cliënt met een inwendige aandoening. De student kan een correcte klinische redeneringen opbouwen bij patiënt/cliënt met een inwendige aandoening E.2. Het behandelplan opstellen en uitvoeren De student kan verantwoorde behandelingsdoelstellingen formuleren voor een patiënt/cliënt met een inwendige aandoening. De student kan een verantwoord kinesitherapeutisch behandelingsplan opstellen bij een patiënt/cliënt met een inwendige aandoening.

7 De student kan kinesitherapeutische behandelingstechnieken toepassen bij een patiënt/cliënt met een inwendige aandoening. De student kan een gezonde levensstijl bij een patiënt/cliënt aanmoedigen met een inwendige aandoening E.3. Kritisch reflecteren en bijsturen De student kan zijn kinesitherapeutisch handelen aanpassen in functie van de doelstelling en context van patiënten/cliënten met een inwendige aandoening en maakt hierbij gebruik van kinesitherapeutische (technologische) hulpmiddelen en materialen waar deze een meerwaarde kunnen bieden in het uitvoeren van het behandelplan. De student kan het behandelingsresultaat bij een patiënt/cliënt met een inwendige aandoening evalueren en zo nodig bijstellen. F. De student die zich richt op de lerarenopleiding gezondheidswetenschappen De student kan het begrippen- en referentiekader m.b.t. het creëren van een leeromgeving, beschrijven. De student kan de actuele onderwijsorganisatie, -structuren en beleid beschrijven en in een historische, sociale en culturele context plaatsen. De student kan de belangrijke pedagogische theorieën en modellen en in hun verhouding tot pedagogische mentaliteiten en realiteiten beschrijven. De student kan actuele pedagogische discussies historisch en maatschappelijk duiden. De studenten kunnen de verschillende aspecten m.b.t. het communicatieproces t.o.v. verschillende partners op de verschillende niveaus bespreken en naar de praktijk omzetten. De studenten kunnen een positief klasklimaat plannen en organiseren. De studenten kunnen reflecteren over hun lesgeefgedrag i.f.v. de cognities bij de individuele leraren. De student kan strategieën bedenken om bij kinderen en volwassenen in de schoolcontext gezond beweeggedrag te implementeren. De student kan kritische reflecteren omtrent de rol en verantwoordelijkheid van de leerkracht/docent in het onderwijs in de zorgverlening, en meer in het bijzonder in de ethische en wetenschappelijke vorming van toekomstige zorgverleners. De student kan de didactische componenten van het vaardigheidsonderwijs toepassen op een concrete les rond communicatieve of technische vaardigheden COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN TEN OPZICHTE VAN COLLEGA S De student beschikt over de schriftelijke vaardigheden om op een overzichtelijke wijze een patiëntendossier aan te maken en een patiëntenverslag op te stellen De student kan professioneel overleggen met andere medische en paramedische teamleden De student kan functioneren in een multidisciplinair teamverband: de student is gericht op samenwerking, respect voor autonomie en collegialiteit HET WETTELIJK KADER VAN DE KINESITHERAPEUT De student is op de hoogte van de algemene rechtsregels en kan in grote lijnen de organisatie van de sociale zekerheid in België beschrijven De student kent de wettelijke bepalingen en de regelgeving die belangrijk zijn bij de beroepsuitoefening De student is op de hoogte van de financiële, materiële en administratieve verplichtingen voor de uitoefening van het beroep van kinesitherapeut De student kan de patiënt correcte informatie verschaffen m.b.t. getuigschriften en tarifering.

Bachelorcompetenties Mastercompetenties Afstudeerrichtingspecifieke mastercompetenties

Bachelorcompetenties Mastercompetenties Afstudeerrichtingspecifieke mastercompetenties Bachelorcompetenties Mastercompetenties Afstudeerrichtingspecifieke mastercompetenties Competentiegebied 1: Competenties in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en aanverwante wetenschappen B.1.1

Nadere informatie

Evaluatie stage extra muros

Evaluatie stage extra muros Evaluatie stage extra muros Naam student: Stageplaats: Stagemeester ZIV Nummer : Stageperiode : Een competentie is het vermogen om adequaat te functioneren in een bepaalde (beroeps)context door het kiezen

Nadere informatie

Eindtermen. voor de. Bacheloropleiding Bewegingswetenschappen. Faculteit der Medische Wetenschappen. Rijksuniversiteit Groningen

Eindtermen. voor de. Bacheloropleiding Bewegingswetenschappen. Faculteit der Medische Wetenschappen. Rijksuniversiteit Groningen Eindtermen voor de Bacheloropleiding Bewegingswetenschappen Faculteit der Medische Wetenschappen Rijksuniversiteit Groningen 1 Opbouw eindtermen BW Groningen De bewegingswetenschapper is op bachelor niveau

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Integrale lichaamsmassage

Integrale lichaamsmassage Integrale lichaamsmassage Eindtermen theorie: - De therapeut heeft kennis van anatomie/fysiologie en pathologie m.b.t. Integrale lichaamsmassage; - De therapeut is zich ervan bewust dat een massage behandeling

Nadere informatie

Stagedoelstelling exploratiestage

Stagedoelstelling exploratiestage Stagedoelstelling exploratiestage 2018-2019 1 Zorgverlener: verlenen verpleegkundige zorg/technische vaardigheden volgens de verpleegkundige basisprincipes Werkt systematisch en gestructureerd. Besteedt

Nadere informatie

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document GROEP WETENSCHAP & TECHNOLOGIE FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN W. DE CROYLAAN 6 BUS 2000 3001 HEVERLEE, BELGIË HEVERLEE 30 juli 2013 Nota Generieke leerresultaten van FIIW 1 Genese van het

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix masterprf Master of Science in de wiskunde Academiejaar 2016-2017 Legende: W=didactische werkvormen E=evaluatievormen Competentie in één of meerdere wetenschappen Wetenschappelijke

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix masterprf afstudeerrichtingsopleidingsonderdelen Master of Science in de psychologie onderwijs Academiejaar 2016-2017 Legende: W=didactische werkvormen E=evaluatievormen H000079

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1 Eindtermen Voetreflexzonetherapie: Eindtermen theorie: - De therapeut behandelt vanuit een holistische mensvisie en stelt binnen het kader van beroepsprofiel het lichamelijk en geestelijk functioneren

Nadere informatie

Professionele bachelor in de Ergotherapie

Professionele bachelor in de Ergotherapie Professionele bachelor in de Ergotherapie 2012 2013 Beknopte beschrijving van de opleidingsonderdelen Modeltraject eerste jaar Semester 1 Inleiding ergotherapie Je zal de geschiedenis en de specifieke

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied kinderverpleegkundige

Nadere informatie

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind.

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind. De opleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot kinderverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De kinderverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

DLR Domeinspecifieke Leerresultaten (DLR) van de Master in Industriële Wetenschappen: Elektronica ICT

DLR Domeinspecifieke Leerresultaten (DLR) van de Master in Industriële Wetenschappen: Elektronica ICT KULeuven Opleidingen : Master in Industriële Wetenschappen: Elektronica ICT Master in Industrial Sciences: Electronic Engineering DLR Domeinspecifieke Leerresultaten (DLR) van de Master in Industriële

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Verwacht niveau in de co-schappen

Verwacht niveau in de co-schappen Verwacht niveau in de co-schappen Het gehele co-schap is verdeeld in vier fasen. Enerzijds verschillende deze fasen inhoudelijk van elkaar omdat ze bij verschillende afdelingen en specialismen plaatsvinden,

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Voorstel BVVS, juni 2018 1. Definitie... 2 2. Rollen... 2 2.1 Verantwoordelijk voor het zorgproces... 2 2.2 Communicator... 3 2.3 Samenwerker... 3 2.4 Professionele

Nadere informatie

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Welkom Prof.dr.C.Van den Broeck Jos De Cat Prof.dr.H.Feys Ann Govaere Patrick Algoet Zoë Clasen Wendy Van Daele Inhoud 1. Doel

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied van de

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen

ABBV BOBATH. Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Postgraduaatopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Welkom Prof.dr.C.Van den Broeck Jos De Cat Prof.dr.H.Feys Eveline Himpens Patrick Algoet Zoë Clasen Wendy Van Daele Inhoud

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied van de dialyse

Nadere informatie

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen Multimorbiditeit & Klinisch redeneren Karin Timm Hester Vermeulen Mw B Voorstellen Gezondheidsprobleem Multimorbiditeit Twee of meer (chronische) ziekten tegelijkertijd Bijna 2 miljoen mensen! Bij 2/3

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix algemene opleidingsonderdelen masterprf Master of Science in de industriële wetenschappen: landmeten Academiejaar 2015-2016 Legende: =didactische werkvormen =evaluatievormen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Duitse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Juridische kennis en professionele vaardigheden

Juridische kennis en professionele vaardigheden Eindtermen Bachelor Rechtsgeleerdheid master rechtsgeleerdheid De bachelor heeft kennis van en inzicht in het geldende recht alsmede recht met elkaar verbonden zijn. De bachelor is in staat om vanuit het

Nadere informatie

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces.

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces. Eindtermen Techniek Inzicht ontwikkelen in technische systemen en processen en hun relatie tot verschillende technologische domeinen en tot andere domeinen (wetenschappen, wiskunde ). 6.35 De leerlingen

Nadere informatie

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze Gespreksdocument Inleiding Het portfolio is gevuld met bewijslast voor de behaalde competenties op het gevraagde niveau Het laatste studiepunt wordt behaald met het schrijven van het gespreksdocument.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) 159 Ouders spelen een cruciale rol in het ondersteunen van participatie van kinderen [1]. Participatie, door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als

Nadere informatie

Begeleid Leren. Overzicht. VAK-mensen. Samenwerken. Competenties van de professional. Inleiding

Begeleid Leren. Overzicht. VAK-mensen. Samenwerken. Competenties van de professional. Inleiding Begeleid Leren Interdisciplinaire samenwerking rondom studenten met psychische problemen: de T-shaped professional Inleiding Overzicht Interdisciplinaire samenwerking rondom studenten met psychische problemen:

Nadere informatie

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Profiel psycholoog/gedragswetenschapper Multidisciplinaire Carrousel Poli van de Goudvis Doelgroep: Kinderen tussen de 0 en 6 jaar waarbij er sprake is van bijzonderheden

Nadere informatie

Opleiding Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Competenties en gedragsindicatoren

Opleiding Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Competenties en gedragsindicatoren Opleiding Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde Competenties en gedragsindicatoren IW&T De competenties werden uitgeschreven in een meer begrijpbare taal. Vervolgens werden daar uit een beperkt

Nadere informatie

Een COMBINATIE tussen bachelor en master moet je aanvragen. Klik hier voor meer uitleg.

Een COMBINATIE tussen bachelor en master moet je aanvragen. Klik hier voor meer uitleg. OVERZICHT INSCHRIJVINGSVEREISTEN MASTER REVAKI Opleidingsonderdeel SP Sem PREREQUISITE COREQUISITE Andere vereisten EERSTE MASTER Een prerequisite is een opleidingsonderdeel waarvoor de student geslaagd

Nadere informatie

DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN

DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN ASSOCIATIE KU LEUVEN SCHAPENSTRAAT 34, BUS 5600 3000 LEUVEN, BELGIË DOMEINSPECIFIEKE LEERRESULATEN BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 1. De PBA VPL bouwt autonoom binnen een multiculturele omgeving een professionele

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE

OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE 1. Deskundigheidsgebied van de intensive care verpleegkundige blad 2 van 11 2. Eindtermen voor de opleiding intensive care verpleegkundige blad 6 van 11 LRVV Deel

Nadere informatie

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Opleiding tot radiodiagnostisch/radiotherapeutisch laborant Datum Maart 2017 Versie 1 Versie 1 maart 2017 Handleiding Eindgesprek Radiodiagnostisch Therapeutisch

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Deel 2 Opleidingsspecifiek deel: Master Theologie Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2011 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Griekse en Latijnse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig

Nadere informatie

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27)

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27) ~ 1 ~ Functionele taalvaardigheid/ tekstgeletterdheid Eindtermen (P)AV voor 2 de graad SO 3 de graad SO 3 de jaar 3 de graad SO DBSO niveau 2 de graad DBSO niveau 3 de graad DBSO niveau 3 de jaar 3 de

Nadere informatie

PRAKTIJKSTAGE EVALUATIEFORMULIER

PRAKTIJKSTAGE EVALUATIEFORMULIER Ψ Maastricht University Faculty of Psychology and Neuroscience PRAKTIJKSTAGE EVALUATIEFORMULIER Naam student:... ID nummer:... Facultaire begeleider:... Naam stage-instelling:... Adres stage-instelling:...

Nadere informatie

geleid zelfstandig sturend lastig Complex 3 4 5

geleid zelfstandig sturend lastig Complex 3 4 5 Eindevaluatie Naam student: Michelle van der Aalst Huidtherapeutische praktijk: Huidtherapie Boxtel & Best Naam praktijkbegeleider: Doortje Putmans Datum: 16-10-2017 Invulinstructie: Als de student volgens

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie FUNCTIEPROFIEL Functie: Zorgcoördinator A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat, samen met de leefgroepencoördinator, in voor de aansturing van een woonbuurt bestaande uit een aantal

Nadere informatie

Competentieprofiel NAH voor de opleiding professionele bachelor in sociaal-agogisch werk

Competentieprofiel NAH voor de opleiding professionele bachelor in sociaal-agogisch werk Competentieprofiel NAH voor de opleiding professionele bachelor in sociaal-agogisch werk In kader van het ERNAH-onderzoeksproject is er een studie gevoerd over de competenties en vaardigheden die orthopedagogen

Nadere informatie

Toegewezen functieclassificatie voor verpleegkundige geestelijke gezondheidzorg in een ziekenhuis

Toegewezen functieclassificatie voor verpleegkundige geestelijke gezondheidzorg in een ziekenhuis Toegewezen functieclassificatie voor verpleegkundige geestelijke gezondheidzorg in een ziekenhuis 1. Verpleegkundige psychiatrische afdeling/ eenheid De functie van verpleegkundige op een dienst op een

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Engelse taal en cultuur Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Stage Stage in interdisciplinaire setting 7 portfolio kijkstage integratie

Stage Stage in interdisciplinaire setting 7 portfolio kijkstage integratie module voortgezette neurologische zorg datum Inhoud uren evaluatie vorm vak Lesdag 1 15/01/2019 Brein en handelen: een holistische benadering op basis van het biopsychosociaal model 7 examen les herstelgerichte

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden Landelijke Kenniskring Fysiotherapie bij EMB cliënten Gecoördineerd en gestimuleerd door het landelijk Platform EMG KennisCirkel V raag naar nieuwe kennis Kennis gebruiken Kennis im p lem en te re n Professional,

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies Toetsplan Masteropleiding Studies 2017-2018 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 vaktitel vakcode week 1-7 colleges week 8/9/10 (her)toetsing week 11-17 colleges week 18/19/20 (her)toetsing Conflicten in het

Nadere informatie

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Keuzedeel mbo Mensen met niet-aangeboren hersenletsel gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0067 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

Natuurwetenschappelijke, wiskundige en technische vaardigheden (bètaprofielniveau)

Natuurwetenschappelijke, wiskundige en technische vaardigheden (bètaprofielniveau) BIJLAGE 1 Examenprogramma NLT havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Exacte wetenschappen

Nadere informatie

DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE DOMEINSTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de behoefte

Nadere informatie

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap STEM Visietekst van het GO! 28 november 2016 onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Samenvatting In de beleidsnota 2014-2019 stelt Vlaams minister van Onderwijs de ambitie om leerlingen warmer te maken

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

Examenprogramma natuur, leven en technologie vwo vanaf schooljaar 2014-2015

Examenprogramma natuur, leven en technologie vwo vanaf schooljaar 2014-2015 Examenprogramma NLT vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Exacte wetenschappen en technologie

Nadere informatie

VERANDERINGEN BINNEN HET

VERANDERINGEN BINNEN HET VERANDERINGEN BINNEN HET VERPLEEGKUNDIG LANDSCHAP Verpleegkunde en Geestelijke Gezondheidszorg Trends Vermaatschappelijking van zorg Individualisering van zorg, patiënt wordt mondiger GGZ-problemen komen

Nadere informatie

Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel

Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel Workshops en cursussen H E R S E N W E R K Scholing en advies op het gebied van hersenletsel 2016 Hersenwerk Hersenwerk is een organisatie die kennis en wetenschap verzamelt en verspreidt op het gebied

Nadere informatie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Context 4: Omgeving en duurzame ontwikkeling. De leerlingen: 1. participeren aan milieubeleid en -zorg op school; 2. herkennen

Nadere informatie

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Keuzedeel mbo Mensen met niet-aangeboren hersenletsel behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen in de kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Woord vooraf Opbouw van deze studie

Woord vooraf Opbouw van deze studie Woord vooraf Opbouw van deze studie XIII XVI DEEL I: PROBLEEMSTELLING 1 HOOFDSTUK I ONTWIKKELING EN STAGNATIE IN DE PSYCHIATRIE 2 Inleiding 2 1. 1 Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg - stand van

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering Signaleren, volgen en verdiepen Werk in uitvoering Everlien de Graaf Verpleegkundige, Verplegingswetenschapper, Promovenda Hospicezorg & Symptomen en klachten van patiënten Expertise centrum Palliatieve

Nadere informatie

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding Opdrachtenbundel Oefening 1: Oudercontact 1. Thema van de oefening Ouderavond. 2. Type oefening Individueel werk. 3. Opgave Algemene

Nadere informatie

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde 1. Inleiding Vanuit de tandheelkundige praktijk komt de vraag naar een gedifferentieerde tandarts

Nadere informatie

2.3 Literatuur. 1.4.2 Schriftelijke vaardigheden 1.4.2.1 Lezen LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL LEERPLAN ALGEMEEN:

2.3 Literatuur. 1.4.2 Schriftelijke vaardigheden 1.4.2.1 Lezen LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL LEERPLAN ALGEMEEN: LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL ALGEMEEN: p.8 2.3 Literatuur In onze leerplannen is literatuur telkens als een aparte component beschouwd, meer dan een vorm van leesvaardigheid. Na de aanloop

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Wetenschappen AO AV 004 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Economie AO AV 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 26 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte beschrijving... 5 1.1.1 Inhoud... 5 1.1.2 Modules... 5 1.2 Plaats

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

BIJLAGE 1 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING EINDTERMEN. 3TU Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404)

BIJLAGE 1 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING EINDTERMEN. 3TU Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404) BIJLAGE 1 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING EINDTERMEN 3TU Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404) 2016-2017 TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend.

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend. Kerncompetenties Kerncompetentie 1 Vakinhoudelijk handelen De beroepsbeoefenaar integreert alle vakinhoudelijk kennis en vaardigheden en een professionele attitude t.b.v. optimale patiëntenzorg en werkprocessen.

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

Klinische Stage Interne Geneeskunde. Bijlage 1

Klinische Stage Interne Geneeskunde. Bijlage 1 Klinische Stage Interne Geneeskunde Bijlage 1 len 30/06/2015 Page 1 Professional Communicator Scholar Collaborator Health advocate Manager Medisch expert len 30/06/2015 Page 2 MEDISCH EXPERT heeft inzicht

Nadere informatie