Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel"

Transcriptie

1 Workshops en cursussen H E R S E N W E R K Scholing en advies op het gebied van hersenletsel 2016

2 Hersenwerk Hersenwerk is een organisatie die kennis en wetenschap verzamelt en verspreidt op het gebied van hersenletsel. Informatie die van belang kan zijn als u met cliënten werkt met één van de volgende diagnosen: Aangeboren hersenletsel; Traumatisch hersenletsel; Hersenbloeding of herseninfarct; Oncologisch hersenletsel; Hersenletsel ten gevolge van infecties; Hersenletsel ten gevolge van progressieve neurologische ziekten; Hersenletsel ten gevolge van diabetes. Hersenwerk verspreidt kennis door middel van interactieve workshops en cursussen. Activiteiten Workshops en cursussen voor professionals en mantelzorgers op het gebied van hersenletsel. De workshops en cursussen kunnen voor uw organisatie op maat worden geleverd. Onderwijsgerelateerde activiteiten, zoals lezingen, individuele onderwijsbegeleiding en de ontwikkeling van naslagwerk. Advisering ten aanzien van behandeling en zorg van cliënten met hersenletsel. Training on the job voor therapeuten, verzorgers en begeleiders. Workshops en cursussen De workshops en cursussen zijn bedoeld voor professionals die werken met cliënten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De workshops en cursussen zijn interactief en richten zich op een aantal praktische activiteiten die toegepast kunnen worden bij cliënten.

3 Cursussen 2016 Ergotherapeuten; Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen Opleiding tot het internationale certificaat "Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy" (CPCRT). Datum Titel Prijs 4/5 februari en 9/10/11 maart 19/20 mei en 22/23/24 juni 10/11 november en 7/8/9/ december 13/14/15 april en 12/13 mei 14/15/16 september en 13/14 oktober 21/22 januari en 17/18/19 februari 8/9 september en 5/6/7 oktober Deel 1; Ergotherapeutische Diagnostiek (5 dagen) Deel 2; Ergotherapeutische Benaderingen (5 dagen) Deel 3; Ergotherapeutische Behandeling (5 dagen) 1560,- 1560,- 1560,- Ergotherapeuten; Cognitieve Revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten Opleiding tot het internationale certificaat "Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy" (CPCRT). Datum Titel Prijs 10/11/12 februari en 16/17/18 maart 25/26/27 mei en 30 juni en 1 juli Deel 1; Ergotherapeutische Diagnostiek (6 dagen) Deel 2; Ergotherapeutische Benaderingen (5 dagen) 1870,- 1560,- Voorjaar 2017 Deel 3; Ergotherapeutische Behandeling (5 dagen)

4 CPCRT-gecertificeerde Ergotherapeuten; Cognitieve Revalidatie Therapie voor volwassenen De cursus is bedoeld voor ergotherapeuten met het certificaat CPCRT en gaat in op de laatste ontwikkelingen in de cognitieve revalidatie therapie. Datum Titel Prijs 23/24/25 november Cognitieve Revalidatie Therapie (3 dagen) 775,- Fysiotherapeuten en bewegingsagogen; Cognitieve Revalidatie Therapie Opleiding tot het internationale certificaat "Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy" (CPCRT). Datum Titel Prijs 29 augustus, 5/19 september en 10/31 oktober Cognitieve Revalidatie Therapie (5 dagen) 1560,- Multidisciplinaire workshops 2016 Datum Titel Prijs 1/2 september Introductie in de cognitieve revalidatie 520,- 22/23 september Leervermogen na hersenletsel 520,- 28/29/30 september Cognitieve revalidatie voor kinderen en adolescenten 775,-

5 C U R S U S S E N

6 Cognitieve Revalidatie voor Volwassenen Cursus voor Ergotherapeuten Opleiding tot CPCRT-gecertificeerde therapeut Cursusomschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met volwassenen met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De cursus richt zich op de ergotherapeutische diagnostiek, benadering en behandeling van cliënten met cognitieve problemen. Doel van de cursus is het verschaffen van een evidence-based referentiekader van waaruit de ergotherapeut cliënten met cognitieve stoornissen kan behandelen. De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen is opgebouwd uit drie deelcursussen: Deel 1; Ergotherapeutische Diagnostiek (5 dagen) Deel 2; Ergotherapeutische Benaderingen (5 dagen) Deel 3; Ergotherapeutische Behandeling (5 dagen) Per cursusdeel vindt u op de volgende pagina s de uitgebreide beschrijving. Certificering Elk cursusdeel beslaat vijf dagen. Voor ieder cursusdeel is een deelcertificaat te behalen. De kennis van de deelnemers wordt getoetst doormiddel van een examen. Het examen bestaat uit een toets en een ingeleverde casus. Wanneer alle cursusdelen binnen 3 jaar met een voldoende zijn afgerond, wordt het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) uitgereikt. Dit certificaat wordt uitgegeven in naam van de Society of Cognitive Rehabilitation, een toonaangevende internationale organisatie op het gebied van cognitieve revalidatie therapie. Per cursusdeel ontvangt u bij het behalen van het examen een certificaat met daarop het aantal studiebelastinguren. Het slagen voor de gehele cursus levert 210 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP. Voorwaarde voor deelname De cursusdelen dienen in de aangegeven volgorde doorlopen te worden. Het is niet mogelijk deel te nemen aan deel 2 zonder het deelcertificaat van deel 1, en het is niet mogelijk deel te nemen aan deel 3 zonder de deelcertificaten van deel 1 en 2.

7 Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen Deel 1 - Ergotherapeutische Diagnostiek Cursusomschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met volwassenen met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel wordt de ergotherapeutische diagnostiek behandeld. Er worden evidence-based testen en observatiemethodes gepresenteerd van waaruit cognitieve problemen kunnen worden gediagnosticeerd en een behandeling kan worden ingezet. Doelen van de cursus: de cursist is bekend met de anatomie van de hersenen en de lokalisatie van functies. de cursist is bekend met wetenschappelijke modellen voor cognitieve processen. de cursist kan de keuze voor een diagnostisch instrument beargumenteren. de cursist kan op basis van de uitgevoerde diagnostiek profielen opstellen met betrekking tot het handelen en de handelingscomponenten. Materiaal Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische Diagnostiek van E. van Schouwen (2de druk). Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag drie van de cursus een toets afgenomen en dient vier weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Het deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen. Inhoud van de cursus Introductie: Waarom is goede diagnostiek nodig? Terminologie, richtlijnen en protocollen. De hersenen: Wat doen de hersenen? De anatomie van de hersenen. Hersenletsel, stoornissen en beperkingen. Storende factoren in de diagnostiek. Cognitie: Het klinische model voor cognitie; aandacht, (visuele) informatieverwerking, geheugen en executieve functies. Diagnostiek: Wat is het doel? In welke revalidatiefase is welke informatie relevant? Het maken van keuzen in de diagnostiek. Het componentenprofiel. Het opzetten van een baseline. Behandelen en meten. Diagnostiek van cognitieve processen: Hoe worden cognitieve processen in kaart gebracht? In groepsverband wordt geoefend met de casuïstiek. Diagnostiek van de executieve processen: Hoe worden executieve processen in kaart gebracht? In groepsverband wordt geoefend met de casuïstiek. Doelen, leervermogen en benadering: Welke doelen kunnen er geformuleerd worden? Welk leervermogen heeft de cliënt? Welke benadering zou aansluiten? De rapportage: Welke informatie bevat de rapportage? Voor wie wordt deze geschreven? Het belang van een goede overdracht. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 60 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP.

8 Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen Deel 2 - Ergotherapeutische Benaderingen Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met volwassenen met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel worden de ergotherapeutische benaderingen voor diagnostiek en behandeling uiteengezet. Doelen van de cursus: de cursist is bekend met wetenschappelijke modellen voor cognitie. de cursist is bekend met ergotherapeutische benaderingen voor het behandelen van cliënten met hersenletsel. de cursist kan op basis van de theorie zijn behandelplan vormgeven. de cursist kan de keuze voor een benadering beargumenteren. Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische benaderingen van E. van Schouwen (2de druk). Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag vier van de cursus een toets afgenomen en dient vier weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen. Inhoud van de cursus Introductie: Het vormgeven van de therapie. Wat is cognitieve revalidatie therapie op ergotherapeutische basis? Het bevorderen van aanwezige vaardigheden: Het werken aan vertrouwen. De eerste ziekte-inzichten. Rouwverwerking en behandelen. Cognitive Disabilities Model: Hoe ziet het model eruit? Hoe is het model tot stand gekomen? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Neuro-occupational approach: Hoe ziet deze benadering eruit? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Multicontext Treatment Approach: Hoe ziet deze benadering eruit? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Counseling en coachen: Wat is counseling? Welke vormen zijn er? Hoe ziet een coachtraject eruit? Werken aan herstel: Feuerstein Approach en de Retrain Approach. Hoe zien de behandeltrajecten eruit? Hoe zijn ze tot stand gekomen? Evidence-based instrumenten en interventies. Mantelzorgers: Welke benaderingen zijn er voor mantelzorgers? Counseling en coachen, training on the job en Multiple Family Discusion Groups. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 60 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP.

9 Cognitieve revalidatie Therapie voor Volwassenen Deel 3 - Ergotherapeutische Behandeling Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Volwassenen is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met volwassenen met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel wordt de ergotherapeutische behandeling van cliënten met hersenletsel toegelicht en handvatten geboden voor het maken van keuzen in de behandeling. Doelen van de cursus: de cursist kan op basis van wetenschappelijke modellen voor cognitie en een ergotherapeutische benadering een behandeling vormgeven en uitvoeren. de cursist is bekend met de verschillende behandelinterventies en maakt gebruik van interne en externe strategieën volgens de laatste inzichten van wetenschappelijk onderzoek. de cursist kan met gebruik van een cliëntgerichte aanpak het handelen stimuleren. de cursist geeft systematisch instructies en kan de keuzen hierin beargumenteren. Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische Behandelingen van E. van Schouwen. Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Inhoud van de cursus Introductie: Het zoeken naar een rode draad in de behandeling. Richtlijnen en protocollen. De voorbereiding: Wie wordt er behandelt? Wat is het doel van de behandeling? Voor welke methode, opbouw en begeleiding wordt er gekozen? In welke leerfase bevindt zich de cliënt? De uitvoering: Uitleg van de oefening, het motiveren en kennis geven. Er wordt geoefend met rollenspelen. De inhoud van de behandeling: De oefening, oefenvorm, variatie, grading en opbouw. De begeleiding: Welke instructies sluiten aan? Systematisch instructie geven, bekrachtigen en het maken van fouten. Het PRPP-model en de methode van Affolter. Er wordt geoefend met rollenspelen. De evaluatie: nabespreken van de oefening, reflectie, inzicht en feedback. Er wordt geoefend met rollenspelen. Compensaties: Strategieën en hulpmiddelen. Welke technische hulpmiddelen dragen bij? De rol van mantelzorgers. Evaluatie van de behandeling; het resultaat, de impact, de effectiviteit en de rapportage. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 90 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag drie van de cursus een toets afgenomen en dient twaalf weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen.

10 Cognitieve Revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten Cursus voor Ergotherapeuten Opleiding tot CPCRT-gecertificeerde therapeut Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met kinderen en adolescenten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De cursus richt zich op de ergotherapeutische diagnostiek, benadering en behandeling van kinderen en adolescenten. Doel van de cursus is het verschaffen van een evidence-based referentie kader van waaruit de ergotherapeut cliënten met hersenletsel kan behandelen. De cursus is opgebouwd uit drie deelcursussen: Deel 1; Ergotherapeutische Diagnostiek (6 dagen) Deel 2; Ergotherapeutische Benaderingen (5 dagen) Deel 3; Ergotherapeutische Behandeling (5 dagen) Per cursusdeel vindt u op de volgende pagina s de uitgebreide beschrijving. Certificering Elk cursusdeel beslaat meerdere dagen. Voor ieder cursusdeel is een deelcertificaat te behalen. De kennis van de deelnemers wordt getoetst doormiddel van een examen. Het examen bestaat uit een toets en een ingeleverde casus. Wanneer alle cursusdelen binnen 3 jaar met een voldoende zijn afgerond, wordt het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) uitgereikt. Dit certificaat wordt uitgegeven in naam van de Society of Cognitive Rehabilitation, een toonaangevende internationale organisatie op het gebied van cognitieve revalidatie therapie. Per cursusdeel ontvangt u bij het behalen van het examen een certificaat met daarop het aantal studiebelastinguren. Het slagen voor de gehele cursus levert 240 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP. Voorwaarde voor deelname De cursusdelen dienen in de aangegeven volgorde doorlopen te worden. Het is niet mogelijk deel te nemen aan deel 2 zonder het deelcertificaat van deel 1, en het is niet mogelijk deel te nemen aan deel 3 zonder de deelcertificaten van deel 1 en 2.

11 Cognitieve revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten Deel 1 - Ergotherapeutische Diagnostiek Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met kinderen en adolescenten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel wordt de ergotherapeutische diagnostiek behandeld. Er worden evidence-based testen en observatiemethodes gepresenteerd van waaruit problemen kunnen worden gediagnosticeerd en een behandeling kan worden ingezet. Doelen van de cursus: de cursist is bekend met de anatomie van de hersenen en de lokalisatie van functies. de cursist is bekend met de cognitieve ontwikkeling van kinderen en adolescenten. de cursist is bekend met wetenschappelijke modellen voor cognitieve processen. de cursist kan de keuze voor een diagnostisch instrument beargumenteren. de cursist kan op basis van de uitgevoerde diagnostiek profielen opstellen met betrekking tot het handelen en de handelingscomponenten. Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische Diagnostiek van E. van Schouwen (2de druk). Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag vier van de cursus een toets afgenomen en dient twaalf weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen. Inhoud van de cursus Introductie: Waarom is goede diagnostiek nodig? Terminologie, richtlijnen en protocollen. De hersenen: De anatomie van de hersenen. De ontwikkeling van de hersenen. Hersenletsel, stoornissen en beperkingen. Storende factoren in de diagnostiek. Cognitie: Het klinische model voor cognitie; aandacht, (visuele) informatieverwerking, geheugen en executieve functies. De cognitieve ontwikkeling. Diagnostiek: Wat is het doel? In welke fase is welke informatie relevant? Het maken van keuzen in de diagnostiek. Het componentenprofiel. Het opzetten van een baseline. Behandelen en meten. Diagnostiek van cognitieve processen: Hoe worden cognitieve processen in kaart gebracht? In groepsverband wordt geoefend met de casuïstiek. Diagnostiek van de executieve processen: Hoe worden executieve processen in kaart gebracht? In groepsverband wordt geoefend met de casuïstiek. Doelen, leervermogen en benadering: Welke doelen kunnen er geformuleerd worden? Welk leervermogen heeft de cliënt? Welke benadering zou aansluiten? De rapportage: Welke informatie bevat de rapportage? Voor wie wordt deze geschreven? Het belang van een goede overdracht. Duur: 6 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 90 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP.

12 Cognitieve revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten Deel 2 - Ergotherapeutische Benaderingen Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met kinderen en adolescenten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel worden de ergotherapeutische benaderingen voor diagnostiek en behandeling uiteengezet. Doelen van de cursus: de cursist is bekend met wetenschappelijke modellen voor cognitie. de cursist is bekend met ergotherapeutische benaderingen voor het behandelen van kinderen en adolescenten met hersenletsel de cursist kan op basis van de theorie zijn behandelplan vormgeven. de cursist kan de keuze voor een benadering beargumenteren. Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische benaderingen van E. van Schouwen (2de druk). Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag vier van de cursus een toets afgenomen en dient vier weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen. Inhoud van de cursus Introductie: Het vormgeven van de therapie. Wat is cognitieve revalidatie therapie op ergotherapeutische basis? Het bevorderen van aanwezige vaardigheden: Het werken aan vertrouwen. De eerste ziekte-inzichten. Rouwverwerking en behandelen. Cognitive Disabilities Model: Hoe ziet het model eruit? Hoe is het model tot stand gekomen? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Neuro-occupational approach: Hoe ziet deze benadering eruit? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Multicontext Treatment Approach: Hoe ziet deze benadering eruit? Evidence-based instrumenten. Meetmomenten en interventies. Counseling en coachen: Wat is counseling? Welke vormen zijn er? Hoe ziet een coachtraject eruit? Werken aan herstel: Feuerstein Approach en de Retrain Approach. Hoe zien de behandeltrajecten eruit? Hoe zijn ze tot stand gekomen? Evidence-based instrumenten en interventies. Mantelzorgers: Welke benaderingen zijn er voor mantelzorgers? Counseling en coachen, training on the job en Multiple Family Discusion Groups. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 60 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP.

13 Cognitieve revalidatie Therapie voor Kinderen en Adolescenten Deel 3 - Ergotherapeutische Behandeling Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie voor Kinderen en Adolescenten is bedoeld voor ergotherapeuten, die werken met kinderen en adolescenten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. In dit cursusdeel wordt de ergotherapeutische behandeling van cliënten met hersenletsel toegelicht en handvatten geboden voor het maken van keuzen in de behandeling. Doelen van de cursus: de cursist kan op basis van wetenschappelijke modellen voor cognitie en een ergotherapeutische benadering een behandeling vormgeven en uitvoeren. de cursist is bekend met de verschillende behandelinterventies en maakt gebruik van interne en externe strategieën volgens de laatste inzichten van wetenschappelijk onderzoek. de cursist kan met gebruik van een cliëntgerichte aanpak het handelen stimuleren. de cursist geeft systematisch instructies en kan de keuze hiervoor beargumenteren Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitieve Revalidatie Therapie; Ergotherapeutische Behandelingen van E. van Schouwen. Dit boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. De cursist dient dit boek zelf aan te schaffen. Inhoud van de cursus Introductie: Het zoeken naar een rode draad in de behandeling. Richtlijnen en protocollen. De voorbereiding: Wie wordt er behandelt? Wat is het doel van de behandeling? Voor welke methode, opbouw en begeleiding wordt er gekozen? In welke leerfase bevindt zich de cliënt? De uitvoering: Uitleg van de oefening, het motiveren en kennis geven. Er wordt geoefend met rollenspelen. De inhoud van de behandeling: De oefening, oefenvorm, variatie, grading en opbouw. De begeleiding: Welke instructies sluiten aan? Systematisch instructie geven, bekrachtigen en het maken van fouten. Het PRPP-model en de methode van Affolter. Er wordt geoefend met rollenspelen. De evaluatie: nabespreken van de oefening, reflectie, inzicht en feedback. Er wordt geoefend met rollenspelen. Compensaties: Strategieën en hulpmiddelen. Welke technische hulpmiddelen dragen bij? De rol van mantelzorgers. Evaluatie van de behandeling; het resultaat, de impact, de effectiviteit en de rapportage. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor dit deel van de cursus levert 90 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door de Stichting ADAP. Deelcertificaat Voor het behalen van het deelcertificaat wordt op dag drie van de cursus een toets afgenomen en dient twaalf weken na afloop van dit cursusdeel een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit deelcertificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen.

14 Cognitieve Revalidatie Therapie Cursus voor Fysiotherapeuten en Bewegingsagogen Opleiding tot CPCRT-gecertificeerde therapeut Cursus omschrijving De cursus Cognitieve Revalidatie Therapie is bedoeld voor fysiotherapeuten en bewegingsagogen, die werken met cliënten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De cursus richt zich op praktische modellen voor het herkennen van en omgaan met cognitieve problemen in de behandeling. Er worden praktische interventies aangereikt, die gebruikt kunnen worden in de behandeling. Doelen van de cursus: het definiëren van cognitie. het geven van een praktisch referentiekader rondom cognitie. het vergroten van de kennis van de therapeut rondom cognitieve problemen en welke invloed deze hebben op het bewegen. het meegeven van een aantal praktische interventies, die gebruikt kunnen worden bij cliënten. demonstratie hoe behandelingen gericht op bewegen kunnen bijdragen aan de behandeling van cognitieve problemen. Materiaal: Naast het cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van het boek Cognitie en bewegen van E. van Schouwen. De cursisten dienen het boek zelf aan te schaffen. Het boek is verkrijgbaar in de webshop van Hersenwerk. Certificaat Voor het behalen van het certificaat wordt op dag twee en drie van de cursus een toets afgenomen en dient twaalf weken na afloop van deze cursus een casusbeschrijving ingeleverd te worden. Dit certificaat is nodig om voor het internationale certificaat Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy (CPCRT) in aanmerking te komen. Dit certificaat wordt uitgegeven in naam van de Society for Cognitive Rehabilitation (SCR), een toonaangevende internationale organisatie op het gebied van cognitieve revalidatie therapie. Inhoud van de cursus Introductie: Wat is cognitie? Het klinische model voor cognitie; aandacht, (visuele) informatie-verwerking, geheugen en executieve processen. De impact van cognitieve problemen op de fysieke revalidatie. De vier benaderingen van de cognitieve revalidatie. Aandacht, informatieverwerking en bewegen: Het ordenen van motor taken volgens cognitieve eisen. Het concept van overload en stimulus competitie. Bewuste versus automatische vaardigheden. Praktische organisatie en behandelingsstrategieën. Visuele perceptie, geheugen en bewegen: Wat is visuele informatieverwerking? Hoe wordt visuele informatieverwerking beïnvloedt door hersenletsel? De invloed van stoornissen in de visuele informatieverwerking op het bewegen. Wat is geheugen? Hoe wordt het geheugen beïnvloed door hersenletsel? Praktische suggesties rondom geheugenstoornissen. Executieve processen en het bewegen: Wat zijn executieve processen? Hoe beïnvloeden stoornissen in de executieve processen de behandeling? Leervermogen: Hoe wordt leervermogen bepaald? De rol van metacognitie en inzicht. Interventies: Welke vormen van instructie geven zijn er? Vormen en timing van interventies. Duur: 5 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het slagen voor deze cursus levert 90 studiebelastinguren op. Deze cursus is niet geaccrediteerd door beroepsverenigingen.

15 M U L T I D I S C I P L I N A I R E W O R K S H O P S

16 Introductie in de cognitieve revalidatie Workshop omschrijving De workshop is bedoeld voor professionals, die werken met cliënten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De workshop richt zich op een aantal praktische interventies voor het revalideren van aandacht, visuele perceptie, informatieverwerking, geheugen en executieve functies. Doelen van de workshop het vergroten van vaardigheden en kennis omtrent cognitieve revalidatie het introduceren van een aantal materialen, die gebruikt kunnen worden om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen het meegeven van een aantal praktische interventies Duur: 2 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het volgen van deze workshop levert 12 studiebelastinguren op. Voor deze cursus is geen beroepsspecifieke accreditatie aangevraagd. Inhoud van de workshop Introductie: Wat doen hersenen? De anatomie van de hersenen. Wat is hersenletsel? Wat is cognitie? Wat is cognitieve revalidatie therapie (CRT)? Cognitieve revalidatie therapie: Verschillende concepten van CRT. Op welke wijze wordt CRT succes toegepast? Welke invloed hebben metacognitie en executieve functies op de therapie? Aandacht: Wat is aandacht? Hoe wordt aandacht beïnvloed door hersenletsel? Hoe worden aandachtsstoornissen onderzocht en behandeld? Visuele perceptie: Wat is visuele perceptie? Hoe wordt visuele perceptie beïnvloedt door hersenletsel? Hoe worden visuele perceptiestoornissen onderzocht en behandeld? Geheugen: Wat is geheugen? Hoe wordt het geheugen beïnvloed door hersenletsel? Hoe worden geheugenstoornissen onderzocht en behandeld? Informatieverwerking: Wat is informatieverwerking? Hoe worden informatieverwerkingsstoornissen onderzocht en behandeld? Executieve processen: Wat zijn executieve processen? Hoe worden stoornissen in executieve processen onderzocht en behandeld? Samenvatting en discussie: Samenvatting van de workshop en gelegenheid voor vragen of discussie voeren op basis van individuele ervaringen met cliënten.

17 Leervermogen na hersenletsel Workshop omschrijving De workshop is bedoeld voor professionals, die werken met cliënten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. Er wordt een praktisch model gepresenteerd van waaruit alle aspecten van leervermogen bepaald kunnen worden. De workshop richt zich op het klinisch redeneren met dit model. Doelen van de workshop: het vergroten van vaardigheden en kennis omtrent leervermogen na hersenletsel het introduceren van een model, dat gebruikt kan worden om het leervermogen van cliënten te bepalen het klinisch redeneren aan de hand van het model voor leervermogen Duur: 2 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het volgen van deze workshop levert 12 studiebelastinguren op. Voor deze cursus is geen beroepsspecifieke accreditatie aangevraagd. Inhoud van de workshop Introductie: Wat doen hersenen? De anatomie van de hersenen. Wat is hersenletsel? Wat is cognitie? Cognitie: Welke cognitieve processen kunnen verstoord zijn na hersenletsel? Hoe goed is dan het leervermogen? Inzicht: Hoe goed is het inzicht van de cliënt? Wat betekent dit voor zijn functioneren in leeractiviteiten? Is dit inzicht te vergroten? Niveaus van functioneren: Welke niveaus van functioneren zijn er? Wat betekent dit voor de keuze van leeractiviteiten? Semantisch leren: Wat is semantisch leren? Welke cognitieve vaardigheden zijn nodig? Welke rol speelt het maken van fouten? Welke rol speelt tijd en context? Welke rol spelen leerstrategieën? Episodisch leren: Wat is episodisch leren? Welke cognitieve vaardigheden zijn nodig? Welke rol speelt het maken van fouten? Welke rol speelt tijd en context? Welke rol spelen leerstrategieën? Procedureel leren: Wat is procedureel leren? Welke cognitieve vaardigheden zijn nodig? Welke rol speelt het maken van fouten? Welke rol speelt tijd en context? Wat is shaping? Samenvatting en discussie: Samenvatting van de workshop en gelegenheid voor vragen of discussie voeren op basis van individuele ervaringen met cliënten.

18 Cognitieve Revalidatie voor Kinderen Workshop omschrijving De workshop is bedoeld voor professionals, die werken met kinderen en adolescenten met cognitieve problemen ten gevolge van hersenletsel. De workshop richt zich op een aantal praktische interventies voor het revalideren van aandacht, visuele perceptie, informatieverwerking, geheugen en executieve functies. Doelen van de workshop het vergroten van vaardigheden en kennis omtrent cognitieve revalidatie het introduceren van een aantal materialen, die gebruikt kunnen worden om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen het meegeven van een aantal praktische interventies Duur: 3 dagen Plaats: Zaandam of Amsterdam Het volgen van deze workshop levert 18 studiebelastinguren op. Voor deze cursus is geen beroepsspecifieke accreditatie aangevraagd. Inhoud van de workshop Introductie: Wat doen hersenen? De anatomie van de hersenen. Wat is hersenletsel? Wat is cognitie? Wat is cognitieve revalidatie therapie (CRT)? Ontwikkeling: Hoe ontwikkelen de hersenen zich? Hoe ontwikkelt de cognitie zich gedurende de groei van baby tot volwassenen? Wat kan er van een kind of adolescent verwacht worden? Cognitieve revalidatie therapie: Verschillende concepten van CRT. Op welke wijze wordt CRT succes toegepast? Welke invloed hebben metacognitie en executieve functies op de therapie? Aandacht: Wat is aandacht? Hoe wordt aandacht beïnvloed door hersenletsel? Hoe worden aandachtsstoornissen onderzocht en behandeld? Informatieverwerking: Wat is informatieverwerking? Hoe worden informatieverwerkingsstoornissen onderzocht en behandeld? Geheugen: Wat is geheugen? Hoe wordt het geheugen beïnvloed door hersenletsel? Hoe worden geheugenstoornissen onderzocht en behandeld? Executieve processen: Wat zijn executieve processen? Hoe worden stoornissen in executieve processen onderzocht en behandeld? Samenvatting en discussie: Samenvatting van de workshop en gelegenheid voor vragen of discussie voeren op basis van individuele ervaringen met cliënten.

19

20 H E R S E N W E R K Postbus AC Enkhuizen Telefoon: info@hersenwerk.nl

COGNITIEVE REVALIDATIE THERAPIE VOOR KINDEREN, ADOLESCENTEN EN VOLWASSENEN

COGNITIEVE REVALIDATIE THERAPIE VOOR KINDEREN, ADOLESCENTEN EN VOLWASSENEN VOOR KINDEREN, ADOLESCENTEN EN VOLWASSENEN CURSUS VOOR ERGOTHERAPEUTEN OPLEIDING TOT CPCRT-GECERTIFICEERD THERAPEUT De cursus richt zich op de ergotherapeutische diagnostiek, benadering en behandeling

Nadere informatie

Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel

Workshops en cursussen H E R S E N W E R K. Scholing en advies op het gebied van hersenletsel Workshops en cursussen H E R S E N W E R K Scholing en advies op het gebied van hersenletsel 2017 Hersenwerk Hersenwerk is een organisatie die kennis en wetenschap verzamelt en verspreidt op het gebied

Nadere informatie

W O R K S H O P S E N C U R S U S S E N 2 0 1 1

W O R K S H O P S E N C U R S U S S E N 2 0 1 1 H E R S E N W E R K W O R K S H O P S E N C U R S U S S E N 2 0 1 1 S C H O L I N G E N A D V I E S O P H E T G E B I E D V A N N I E T - A A N G E B O R E N H E R S E N L E T S E L Hersenwerk Hersenwerk

Nadere informatie

Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief

Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief Studiehandleiding Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief 6 september 2013 Multidisciplinair Trainen van parkinsonpatiënten vanuit cognitief perspectief Voor effectieve behandeling

Nadere informatie

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Cursusinformatie Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Overeenkomsten in symptomen en paramedische interventies Ontwikkeling en coördinatie : Frans van der Brugge Maart 2015 1 Algemene

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie

DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie Carline Santman Willem Vreeken Ergotherapeut Kaderarts GRZ i.o. Ik hoop jullie nooit terug te zien. Maar weet ook: Ik zal jullie nooit vergeten!

Nadere informatie

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van Richtlijn Cognitieve revalidatie Niveau A (1) Het is aangetoond dat.. Aandacht Het is aangetoond dat aandachtstraining gedurende de eerste 6 weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen

Nadere informatie

Stage Stage in interdisciplinaire setting 7 portfolio kijkstage integratie

Stage Stage in interdisciplinaire setting 7 portfolio kijkstage integratie module voortgezette neurologische zorg datum Inhoud uren evaluatie vorm vak Lesdag 1 15/01/2019 Brein en handelen: een holistische benadering op basis van het biopsychosociaal model 7 examen les herstelgerichte

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Samenvatting versie voor mensen met afasie en naasten Afasie is een taalstoornis, geen intelligentiestoornis Juli 2017 1 van 23 Inhoud Inleiding... 3 H1:

Nadere informatie

Wat zit er voor en achter de tabbladen

Wat zit er voor en achter de tabbladen Wat zit er voor en achter de tabbladen Voor Tabblad 1 Alles over de cursus, eindopdracht en een voorbeeld van uitwerking onderzoekformulier en RPS-model Tabblad 1 Inleiding Tabblad 2 Neuropsychologie en

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

NEUROMOTOR TASK TRAINING

NEUROMOTOR TASK TRAINING NEUROMOTOR TASK TRAINING Hulp aan bewegingszwakke kinderen vanuit een wetenschappelijk fundament. Cursuscoördinator Theo de Groot Neuromotor task training (NTT) is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode

Nadere informatie

Opleiding tot Ergocoach Zorg

Opleiding tot Ergocoach Zorg Opleiding tot Ergocoach Zorg In de 6-daagse (=12 dagdelen) opleiding tot Ergocoach Zorg worden de kennis en vaardigheden aangereikt om teams op de werkplek te kunnen coachen op een ergonomische én haptonomische

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Help! Mijn cliënt begrijpt mij niet! Workshop wordt verzorgd door: Marcella de Oude Ergotherapeut en docent Zwaartepunt www.zwaartepunt.nl Wat zijn zichtbare

Nadere informatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie Multiple Sclerose Poliklinische revalidatie Voor wie is deze folder? Bij u is de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. De aandoening Multiple Sclerose kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijks

Nadere informatie

.IET!ANGEBOREN (ERSENLETSEL.!( )NFORMATIE EN BEHANDELING

.IET!ANGEBOREN (ERSENLETSEL.!( )NFORMATIE EN BEHANDELING .IET!ANGEBOREN (ERSENLETSEL.!( )NFORMATIE EN BEHANDELING .IET!ANGEBOREN (ERSENLETSEL /NDER.IET!ANGEBOREN (ERSENLETSEL.!( VERSTAAN WE ALLE HERSENBESCHADIGINGEN DIE NIET TIJDENS OF ROND DE GEBOORTE PLAATSVINDEN

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job Mary Dankbaar ICTO Platform EUR 20 november 2008 Inhoud Vaardigheidstraining Functies van e-learning

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN Locatie: Sint Maartenskliniek, Nijmegen Donderdag 12 en vrijdag 13 februari 2015 Toelichting De Nederlandse

Nadere informatie

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7 Inhoud Inleiding 3 Post-HBO opleiding Sensorische verwerking 5 Therapeutisch luisteren 6 Borsteldruktechniek 7 Motorprogramma en Sensorische Dieet 8 Werken aan de Werkhouding 9 2 Inleiding Kenniscentrum

Nadere informatie

Het kind of de jongere met hersenletsel en het gezin in de participatie / chronische fase

Het kind of de jongere met hersenletsel en het gezin in de participatie / chronische fase Het kind of de jongere met hersenletsel en het gezin in de participatie / chronische fase Symposium Traumatisch Hersenletsel Kinderen en Jongeren 31 oktober 2018 Drs. Y. Boom MSc. - Neuropsycholoog Disclosure

Nadere informatie

Ergotherapie. Beter voor elkaar

Ergotherapie. Beter voor elkaar Ergotherapie Beter voor elkaar Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Uitgangsvragen en aanbevelingen

Uitgangsvragen en aanbevelingen Uitgangsvragen en aanbevelingen behorende bij de richtlijn Diagnostiek en Behandeling van afasie bij volwassenen. De aanbevelingen dienen te worden gelezen in relatie tot de tekst in de desbetreffende

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G en LV POH-GGZ PE-punten: NOBCO Inhoud

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach startdatum 10 januari 2019 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach gaan volgen verzorgd

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologie en neuropsychologisch onderzoek Inleiding Neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen gedrag en de werking van de hersenen. De neuropsycholoog stelt met een psychologisch

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G-psycholoog PE-punten: NOBCO-coach

Nadere informatie

Cognitieve strategietraining

Cognitieve strategietraining Cognitieve strategietraining CO-OP, PRPP en apraxierichtlijn Marieke Lindenschot Ergotherapeut, MSc De Vogellanden, Centrum voor Revalidatie te Zwolle Congres Vernieuwde Ergotherapierichtlijn CVA 7 maart

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling SCHEMA AFASIE Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 4 Wat is voor

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G-psycholoog PE-punten: NOBCO-coach

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Centrum voor Neuropsychiatrie Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Kliniek en deeltijdbehandeling Informatie Informatie voor verwijzers voor

Nadere informatie

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief?

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Ingrid Sturkenboom, ergotherapeut-onderzoeker Radboudumc, Nijmegen Begeleiding vanuit Radboudumc: Promotoren: Ria Nijhuis- van der Sanden, Bas Bloem Co-promotoren:

Nadere informatie

Niet Rennen maar Plannen

Niet Rennen maar Plannen Niet Rennen maar Plannen Projectgroep: Caroline Van Heugten Anne Visser-Meily Annette Baars-Elsinga Chantal Geusgens Cognitieve revalidatie Consortium cognitieve revalidatie Protocollen voor cognitieve

Nadere informatie

Dermatologie in de huisartsenpraktijk: nascholing voor huisartsen

Dermatologie in de huisartsenpraktijk: nascholing voor huisartsen Dermatologie in de huisartsenpraktijk: nascholing voor huisartsen Volledig praktijkgericht Regionale avondcursus op 15 locaties in Nederland Mei en juni 2010, 18.30-22.00 uur Interactieve nascholing met

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte.

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte. Schema Afasie Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 11 De logopedist

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer

Het neuropsychologisch onderzoek. Informatie voor de patiënt en verwijzer Het neuropsychologisch onderzoek Informatie voor de patiënt en verwijzer Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog? De neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het

Nadere informatie

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP

het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP het neuropsychologisch denkkader binnen een schoolsetting Claudia König Klinisch psycholoog, RCKJP 15-03-2013 Inhoud Het neuropsychologisch denkkader De schoolsetting Ter ondersteuning bij het kind met

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Stap voor stap weer aan het werk

Stap voor stap weer aan het werk Stap voor stap weer aan het werk Re-integratie en diagnose van arbeidsbelastbaarheid Volwassenenrevalidatie Kinderrevalidatie Arbeidsrevalidatie Rijndam Rijndam is hét medisch geneeskundig revalidatiecentrum

Nadere informatie

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201815-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie, e-learning (systeem:

Nadere informatie

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten Inleiding Steeds meer Huisartsenposten kiezen voor een nieuwe functie Coördinerend Assistente. Deze coördinerend assistente ressorteert hiërarchisch gezien

Nadere informatie

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL SCHOLINGEN PEDI-NL De PEDI-NL is de Nederlandse vertaling en bewerking van Pediatric Evaluation of Disability Inventory. Met de PEDI kan de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie 00 Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen Medische Psychologie 1 Wie kan doorverwijzen voor onderzoek? Meestal is het een medisch specialist die u doorverwijst voor een neuropsychologisch onderzoek.

Nadere informatie

De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof

De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof De Cognitief-Linguïstische Quickscan van Lindenhof Interdisciplinaire diagnostiek en advies bij denk- en taalproblematiek voor mensen met niet-aangeboren

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Cognitieve Revalidatie. Dr S. Rasquin 17 september 2015

Cognitieve Revalidatie. Dr S. Rasquin 17 september 2015 Cognitieve Revalidatie Dr S. Rasquin 17 september 2015 Definitie Cognitieve Revalidatie CR can apply to any intervention strategy or technique which intends to enable clients or patients and their families

Nadere informatie

PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS. Algemene inleiding

PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS. Algemene inleiding PROGRAMMA SPECIALISTISCHE OPLEIDING TOT KLINISCH NEUROPSYCHOLOOG THEORETISCH ONDERWIJS Algemene inleiding Hanna Swaab September 2012 1 Programma theoretisch onderwijs Specialistische opleiding tot Klinisch

Nadere informatie

Opleidingsprogramma KOP-training

Opleidingsprogramma KOP-training Opleidingsprogramma KOP-training Inhoudsopgave Dit document geeft een korte omschrijving van de achtergrond, inhoud en het programma van de KOPtraining die georganiseerd wordt in het kader van het mirro-keurmerk.

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 7288Z1 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf,

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN drs. Ad van der Made, psycholoog, coach, docent De training Sociale Psychologie van Veranderen is bedoeld voor professionals voor wie de

Nadere informatie

"Ik heb wat nieuws geleerd en ik kan dat overal doen! De nieuwste inzichten rondom transfer van leren

Ik heb wat nieuws geleerd en ik kan dat overal doen! De nieuwste inzichten rondom transfer van leren "Ik heb wat nieuws geleerd en ik kan dat overal doen! De nieuwste inzichten rondom transfer van leren Kansen voor Kinderen 20 mei 2019 Jolien van den Houten Rianne Jansens Zuyd Hogeschool, CO-OP Academy

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker 1 Oncologische Revalidatie 2 UMCG

Nadere informatie

Het Afasieteam. Afasie. Denken. Spraak. Communicatie. Taal. Revalidatie

Het Afasieteam. Afasie. Denken. Spraak. Communicatie. Taal. Revalidatie Revalidatie Het Afasieteam Spraak Denken Afasie Communicatie Taal Het Afasieteam Afasie is een taalstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenbeschadiging. De beschadiging treedt op door een beroerte

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010 Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel Henriette Visser 23-09-2010 Werken aan herstel bij hersenletsel Hoe vanzelfsprekend is het? Marjan en Henk: Ze moeten vragen wat we willen. Je moet zelf ook

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl

Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70 Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Meer Mens Zorg voor kwaliteit van leven In de zorgsector wordt een breed pakket aan zorg- en

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren Libra R&A locatie Leijpark Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie klinische opname kinderen/jongeren Deze folder is bedoeld voor kinderen/jongeren (of hun ouders/verzorgers) die met de diagnose

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA

Revalidatie en therapie. Poliklinische revalidatie na CVA Revalidatie en therapie Poliklinische revalidatie na CVA Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is een CVA?...4 Wat kunt u verwachten?...5 Het behandelproces...5 Observatiefase...5 Behandelfase...6 Nazorgfase...6

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

1. Human Factor Management Training... 4 1.1 Doel HFM... 4 1.2 Doel training... 4 1.3 Doelgroep... 4 1.4 Duur... 4 1.5 Inhoud... 4

1. Human Factor Management Training... 4 1.1 Doel HFM... 4 1.2 Doel training... 4 1.3 Doelgroep... 4 1.4 Duur... 4 1.5 Inhoud... 4 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Human Factor Management Training... 4 1.1 Doel HFM... 4 1.2 Doel training... 4 1.3 Doelgroep... 4 1.4 Duur... 4 1. Inhoud... 4 2. Lessen... 2.1 Onderwerpen... 2.2 Lesmateriaal...

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Centrum voor Neuropsychiatrie Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Informatie Deeltijdbehandeling voor cliënten en naastbetrokkenen Informatie

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Kliniek Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Informatie voor cliënten Niet aangeboren hersenletsel

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD)

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Den Dolder, mei 2014 Versie: 2.0 Auteur(s): Heidi van der Kuil/Sanne Hillege Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder T 088 8800300

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie 20135014 PP bavo Neuro algemeen brochure.indd 1 24-09-13 13:48 Behandel- en expertise centrum NAH/neuropsychiatrie Het

Nadere informatie

Methodisch handelen & Klinisch redeneren

Methodisch handelen & Klinisch redeneren Methodisch handelen & Klinisch redeneren Methodisch handelen & Doel: Begripsverheldering Kennismaken en oefenen met de methodiek en systematiek van klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek Nieuwe

Nadere informatie

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag 19/01/2019 Behandelingen 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat Uw revalidatiearts kan u aanmelden voor de multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Hierbij gaan we met meerdere behandelaren uw problemen

Nadere informatie

Wat is niet aangeboren hersenletsel

Wat is niet aangeboren hersenletsel Wat is niet aangeboren hersenletsel Wat zijn de symptomen en de onzichtbare problematiek. Danielle Driessen Revalidatiearts revalidatiecentrum Blixembosch Inhoud 1. Wat is NAH 2. Oorzaken 3. Hoe vaak komt

Nadere informatie

Revalidatie tijdens en na kanker

Revalidatie tijdens en na kanker Revalidatie tijdens en na kanker Informatie en behandeling Revalidatie tijdens en na kanker Een medische behandeling voor kanker is zwaar, ook nadat de behandeling is afgerond. Het heeft veel impact. Lichamelijk,

Nadere informatie

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201814-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U14-1 Communicatie en sociale vaardigheden, e-learning (systeem: All

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog... 1 Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging... 1 Wat is een neuropsychologisch

Nadere informatie

ONZE SCHOLING SAMEN1

ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING Samen1 stelt zich tot doel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingsstrategieën binnen de GGZ door middel van kennisoverdracht onder de aandacht van professionals

Nadere informatie

Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel. kinderen en jongeren

Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel. kinderen en jongeren Revalideren na niet-aangeboren hersenletsel kinderen en jongeren Inhoud Wat is niet-aangeboren hersenletsel? 3 Welke problemen kan uw kind ervaren? 3 Wat kunt u verwachten in het revalidatiecentrum 4 Revalidatieplan

Nadere informatie

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen

Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen SAMENVATTING Aandachtsklachten en aandachtsstoornissen worden geobserveerd in verschillende volwassen klinische populaties, waaronder ook de Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Ook al wordt

Nadere informatie