Gemeente Brieiie. _A^^M%^:h^.. ^^Aé^.u^^^^ü. Reg. nr. Zaaknr.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Brieiie. _A^^M%^:h^.. ^^Aé^.u^^^^ü. Reg. nr. Zaaknr."

Transcriptie

1 Reg. nr. Zaaknr. Gemeente Brieiie _A^^M%^:h^.. ^^Aé^.u^^^^ü

2 .GEMIÏNT): Aan de raad. Agendanummer Volgnummer Raadsvergadering Kenmerk Onderwerp 15 september 2015 sector grondgebied zienswijze ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden Brielle, 23 juii 2015 Beslispunt: U wordt voorgesteld om 1. Een zienswijze in te dienen op de ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden waarin aangegeven is dat de gemeentes van Voorne-Putten kunnen instemmen met de voorstellen en aandacht vragen voor de aansluiting metro - bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse en Centrum, het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum in de definitielijst aan te wijzen als openbaar vervoer knooppunt en tijdig met een voorstel te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van de tariefdifferentiatie. 2. In te stemmen met bijgevoegde brief. 1. Inleiding In de Gemeenschappelijke regeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is opgenomen dat de Gemeenteraden van de 23 gemeentes een zienswijze kunnen indienen op de concessies die de Vervoersautoriteit MRDH verleent. Voor het railvervoer in Den Haag en omgeving en in Rotterdam en omgeving moet een nieuwe concessie afgegeven worden. Voor beide concessies zijn een Programma van Eisen opgesteld waarin beschreven staat waar de vervoerder aan moet voldoen. Het railvervoer in Den Haag eo betreft alleen tramvervoer en in Rotterdam eo gaat het zowel over de tram als de metro. Voor de concessie Raiï Rotterdam was al eerder een Programma van Eisen opgesteld. Naar aanleiding van de reacties is een nieuw Programma van Eisen geformuleerd. Ook heeft er in de tussentijd afstemming plaatsgevonden tussen de vml. Stadsregio Rotterdam en het vml. Gewest Haaglanden om de beide railconcessies zoveel mogelijk te harmoniseren. De geformuleerde eisen voor beide railconcessies zijn nu nagenoeg identiek, behalve daar waar een lokale situatie een verschil in eisen rechtvaardigt. Zo worden voor de Haagse concessie eisen geformuleerd aan het sneeuwnet, terwijl dit voor de Rotterdamse concessie niet van toepassing is omdat daar sprake is van verwarmde wissels. Als gevolg van het Haaglandse Hoofdlijnenakkoord is er in de financiële paragraaf een verschil tussen de twee raiiconcessie. Bij de Railconcessie Rotterdam is een groeidoelstelling van 2% per jaar opgenomen waarvoor de concessiehouder (RET)

3 financieel verantwoordelijk voor wordt. Bij de Railconcessie Haaglanden wordt vooraf geen groeidoelstelling opgenomen, maar is de afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord dat de opbrengststijgingen voor een groot deel terugvloeien in het openbaar vervoer, verwerkt. Met de beide railconcessies wordt het railvervoer waarvoor de MRDH verantwoordelijk is, gelijkwaardig voor de reiziger in het gebied van de MRDH en vindt er ten opzichte van de huidige concessies een kwaliteitslag plaats. Ook zijn er financiële verbeteringen. De beide railconcessies worden in eerste instantie inbesteed (HTM en RET). Daarom worden extra eisen gesteld aan mate van transparantie van de bedrijfsvoering. In het Programma van Eisen wordt aan de vervoerder ruimte geboden om de tarieven te differentiëren. Om te voorkomen dat verschillende vervoerders op verschillende wijzen gaan differentiëren is het van beiang dat de Vervoerautoriteit als concessieverlener hier de regie heeft zodat er binnen het gebied van de MRDH uniformiteit ontstaat binnen de tariefstructuur. Bij de definitieparagraaf wordt een opsomming gegeven van de knooppunten die door de concessieverlener zijn aangewezen. Het metro-/busstation Spijkenisse Centrum wordt daarbij niet genoemd. Hoewel dit een oude discussie is is er nu de mogelijkheid om de MRDH te wijzen op het belang van dit overstappunt. In het Programma van Eisen is aangegeven dat het railvervoer de ruggegraad is van het openbaar vervoer in het gebied van de MRDH. De railvervoerders hebben/ krijgen de plicht om met de vervoerders die aansluitend (bus)vervoer bieden te overleggen. In de praktijk blijkt dit niet altijd goed te verlopen. Er zijn daardoor klachten van met name reizigers van buiten Spijkenisse dat s'avonds de aansluitingen niet altijd soepel verlopen. Beoogd effect Een kwalitatief goed openbaar vervoer is van belang voor de samenleving. Voor Voorne-Putten is het cruciaal voor de bereikbaarheid dat het metronet van de RET goed functioneert en dat er goede aansluitingen zijn op het buslijnennet op Voorne-Putten. Het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum heeft daarbij als een openbaar vervoerknooppunt, een belangrijke rol als overstappunt. Bij het opstellen van de vervoerplannen van het metro- en het busvervoer moet nadrukkelijk aandacht zijn voor de onderlinge afstemming zodat er goede overstapmogelijkheden ontstaan. Met name bij de laatste rit moet overstap goed geregeld zijn. Tariefdifferentiatie binnen de tariefstructuur van het openbaar is op verschillende manieren mogelijk. Nu de ruimte hiervoor binnen de concessie geboden wordt, zal de Vervoersautoritett tijdig een standpunt moeten innemen om haar regierol te kunnen vervullen.

4 3. Draagvlak en risico's De concessie wordt voor tien jaar afgegeven. In het programma van Eisen staat nog dat er na vijfjaar een evaluatiemoment plaatsvindt waarbij de financiële afspraken aangepast kunnen worden. De vraag is echter in hoeverre het juridisch mogelijk is de concessie dan nog bij te sturen. Dit zal slechts marginaal kunnen. Eventueel nieuwe ontwikkelingen zijn daarmee niet altijd snel in te passen. 4. Aanpak/uitvoering Voorgesteld wordt om gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De voorstellen over de Programma's van Eisen voor de concessies Rail Rotterdam en Haaglanden kunnen positief beoordeeld worden. In de zienswijze wordt voorgesteld om aandacht te vragen voor een goede aansluiting van de metro op de bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse Centrum en om tijdig met voorstellen te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van tariefdifferentiatie. In bijgevoegde brief is een en ander verwoord. De termijn van het indienen van een zienswijze sluit op 28 september Communicatie De reactie op de zienswijze wordt afgestemd met de overige gemeenten op Voorne-Putten en zal via een gezamenlijke brief kenbaar worden gemaakt aan de MRDH. De besluitvorming zal plaatsvinden volgens de gebruikelijke kanalen. 6. Kosten, baten en dekking Niet van toepassing. 7. Advies commissie(s) Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Briefle, de secretaris, de burgemeester, P. Schouten G.GJ. Rensen Par.

5 G E M E N T t Volgnummer Kenmerk Onderwerp sector grondgebied zienswijze ontwerp Programma's van Eisen Concessies Raif Rotterdam en Haaglanden De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 juli 2015, volgnummer: gelet op: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 augustus 2015; besluit: 1, Een zienswijze in te dienen op de ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden waarin aangegeven is dat de gemeentes van Voorne-Putten kunnen instemmen met de voorstellen en aandacht vragen voor de aansluiting metro - bus v.v, op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse en Centrum, het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum in de definitielijst aan te wijzen als openbaar vervoer knooppunt en tijdig met een voorstel te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van de tartefdifferentiatie. 2. In te stemmen met bijgevoegde brief Aldus besloten door de gemeenteraad van Brielle in de openbare vergadering van 23 juli 2015 de griffier, de voorzitter, Par: L.C.M, van Steijn G.GJ. Rensen

6 GEMEENTE Burgemeester en Wethouders Aan de Raad toesteinummer datum raadscase nr. bijlagen 16 juli 2015 betreft zienswijze ontwerp Programma's van Eisen Concessies Raii Rotterdam en Haaglanden Probleemanalyse in de Gemeenschappelijke regeling van de Metro pooi regio Rotterdam Den Haag (MRDH) is opgenomen dat de Gemeenteraden van de 23 gemeentes een zienswijze kunnen indienen op de concessies die de Vervoersautoriteit MRDH verleent. Voor het raiivervoer in Den Haag en omgeving en in Rotterdam en omgeving moet een nieuwe concessie afgegeven worden. Voor beide concessies zijn een Programma van Eisen opgesteld waarin beschreven staat waar de vervoerder aan moet voldoen. Het raiivervoer in Den Haag eo betreft alleen tramvervoeren in Rotterdam eo gaat het zowel over de tram als de metro. Voor de concessie Rail Rotterdam was al eerder een Programma van Eisen opgesteld. Naar aanleiding van de reacties is een nieuw Programma van Eisen geformuleerd. Ook heeft er in de tussentijd afstemming plaatsgevonden tussen de vml. Stadsregio Rotterdam en het vml. Gewest Haaglanden om de beide railconcessies zoveel mogelijk te harmoniseren. De geformuleerde eisen voor beide railconcessies zijn nu nagenoeg identiek, behalve daar waar een lokale situatie een verschil in eisen rechtvaardigt. Zo worden voor de Haagse concessie eisen geformuleerd aan het sneeuwnet, terwijl dit voor de Rotterdamse concessie niet van toepassing is omdat daar sprake is van verwarmde wissels. Als gevolg van het Haaglandse Hoofdlijnenakkoord is er in de financiële paragraaf een verschil tussen de twee railconcessie. Bij de Railconcessie Rotterdam is een groeidoelstelling van 2% per jaar opgenomen waarvoor de concessiehouder (RET) financieel verantwoordelijk voor wordt. Bij de Raiiconcessie Haaglanden wordt vooraf geen groeidoelstelling opgenomen, maar is de afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord dat de opbrengststijgingen voor een groot deel terugvloeien in het openbaar vervoer, verwerkt. Met de beide railconcessies wordt het raiivervoer waarvoor de MRDH verantwoordelijk is, gelijkwaardig voor de reiziger in het gebied van de MRDH en vindt er ten opzichte van de huidige concessies een kwaliteitslag plaats. Ook zijn er financiële verbeteringen. De beide railconcessies worden in eerste instantie inbesteed (HTM en RET). Daarom worden extra eisen gesteld aan mate van transparantie van de bedrijfsvoering. In het Programma van Eisen wordt aan de vervoerder ruimte geboden om de tarieven te differentiëren. Om te voorkomen dat verschillende vervoerders op verschillende wijzen gaan differentiëren is het van belang dat de Vervoerautoriteit als concessieverlener hier de regie heeft zodat er binnen het gebied van de MRDH uniformiteit ontstaat binnen de tariefstructuur.

7 datum ons kenmerk pagina 16juli van 3 Bij de definitieparagraaf wordt een opsomming gegeven van de knooppunten die door de concessieverlener zijn aangewezen. Het metro-/busstation Spijkenisse Centrum wordt daarbij niet genoemd. Hoewei dit een oude discussie is is er nu de mogelijkheid om de MRDH te wijzen op het belang van dit overstappunt. In het Programma van Eisen is aangegeven dat het raifvervoer de ruggegraad is van het openbaar vervoer in het gebied van de MRDH. De railvervoerders hebben/ krijgen de plicht om met de vervoerders die aansluitend (bus)vervoer bieden te overleggen. In de praktijk blijkt dit niet altijd goed te verlopen. Er zijn daardoor klachten van met name reizigers van buiten Spijkenisse dat s'avonds de aansluitingen niet altijd soepel verlopen. 2. Beoogd resultaat Een kwalitatief goed openbaar vervoer is van belang voor de samenleving. Voor Voorne-Putten is het cruciaal voor de bereikbaarheid dat het metronet van de RET goed functioneert en dat er goede aansluitingen zijn op het buslijnennet op Voorne-Putten. Het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum heeft daarbij als een openbaar vervoerknooppunt, een belangrijke rol als overstappunt. Bij het opstellen van de vervoerplannen van het metro- en het busvervoer moet nadrukkelijk aandacht zijn voor de onderlinge afstemming zodat er goede overstapmogelijkheden ontstaan. Met name bij de laatste rit moet overstap goed geregeld zijn. Tariefdifferentiatie binnen de tariefstructuur van het openbaar is op verschillende manieren mogelijk. Nu de ruimte hiervoor binnen de concessie geboden wordt, zal de Vervoersautoriteit tijdig een standpunt moeten innemen om haar regierol te kunnen vervullen. 3. Aanpak Voorgesteld wordt om gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De voorstellen over de Programma's van Eisen voor de concessies Rail Rotterdam en Haaglanden kunnen positief beoordeeld worden. In de zienswijze wordt voorgesteld om aandacht te vragen voor een goede aansluiting van de metro op de bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse Centrum en om tijdig met voorstellen te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van tariefsdifferentiatie. In bijgevoegde brief is een en ander verwoord. 4. Externe oriëntatie De reactie op de zienswijze wordt afgestemd met de overige gemeenten op Voorne-Putten en zal via een gezamenlijke brief kenbaar worden gemaakt aan de MRDH. 5. Consequenties/risico's De concessie wordt voor tien jaar afgegeven, in het programma van Eisen staat nog dat er na vijfjaar een evaluatiemoment plaatsvindt waarbij de financiële afspraken aangepast kunnen worden. De vraag is echter in hoeverre het juridisch mogelijk is de concessie dan nog bij te sturen. Dit zal slechts marginaal kunnen. Eventueel nieuwe ontwikkelingen zijn daarmee niet altijd snel in te passen. 6. Communicatie De besluitvorming zal plaatsvinden volgens de gebruikelijke kanalen.

8 datum ons kenmerk pagina 16 juli van 3 7. Tijdpad/planning De termijn van het indienen van een zienswijze siuit op 28 september Mortitoring/evaluatie Niet van toepassing 9. Advies Commissie 10. Voorstel U wordt voorgesteld om 1. Een zienswijze in te dienen op de ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden waarin aangegeven is dat de gemeentes van Voome-Putten kunnen instemmen met de voorstellen en aandacht vragen voor de aansluiting metro - bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenïsse en Centrum, het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum in de definitie! ijst aan te wijzen als openbaar vervoer knooppunt en tijdig meteen voorste! te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van de tariefsdifferentiatie. 2. In te stemmen met bijgevoegde brief. Burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, de secretaris, de burgemeester,

9 Raadscasenr. R. De raad der gemeente Nissewaard; gelet op gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 augustus 2015; gehoord het advies van besluit: 1. Een zienswijze in te dienen op de ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden waarin aangegeven is dat de gemeentes van Voome-Putten kunnen instemmen met de voorsteilen en aandacht vragen voor de aansluiting metro - bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse en Centrum, het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum in de definitielijst aan te wijzen als openbaar vervoer knooppunt en tijdig met een voorstel te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van de tariefsdifferentïatie. 2. In te stemmen met bijgevoegde brief. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeente Nissewaard van 16 september de griffier, de voorzitter,

10 rtkümttvhuti Prqf i 'i* t* Wrnc Pn^rn t ia *i"ul Aan: Vervoersautoriteit MRDH Grote Marktstraat 43 Postbus CB Den Haag Regiegroep Voorne-Putten p/a Oostzanddijk 26, 3221 AL Helfevoetsiuis Datum: Onderwerp: zienswijze Ontwerp PvE'en concessies Rail Rotterdam en Haaglanden Geachte bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH, Bij brief van 23 juni 2015 heeft u, conform de Gemeenschappelijke Regeling van de MRDH, ons in de geiegenheid gesteld een zienswijze in te dienen op de Ontwerp Programma's van Eisen Concessies Rail Rotterdam en Haaglanden De gemeenteraden van de gemeenten op Voorne-Putten, i.c. de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne, hebben zich gebogen over de Ontwerp Programma van Eisen. Waardering hebben de gemeenteraden voor het feit dat de railconcessies voor de vml. Stadsregio Rotterdam en het vml. Gewest Haaglanden zoveel als mogelijk zijn geharmoniseerd. Immers hierdoor wordt het railvervoer waarvoor de MRDH verantwoordelijk is, gelijkwaardig voorde reiziger in het gebied van de MRDH en vindt er ten opzichte van de huidige concessies een kwaliteitsfag plaats. Ook constateren de gemeenteraden financiële verbeteringen. Enige kanttekeningen willen de gezamenlijke raden evenwel maken: 3. Een kwalitatief goed openbaar vervoer is van belang voor de samenleving. Voor Voorne-Putten is het cruciaal voor de bereikbaarheid dat het metronet van de RET goed functioneert en dat er De regiegroep Voorne-Putten is een overlegorgaan, zonder formeel juridische status, waarin de gemeenten Brieile, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne bestuurlijk zijn vertegenwoordigd. Vanuit de Regiegroep worden gezamenlijke reacties aan derden verzonden. Met instemming van alle deelnemers worden deze reacties ondertekend door de voorzitter van de Regiegroep en de coördinerend secretaris, iid van de stuurgroep.

11 goede aansluitingen zijn op het busiijnennet op Voorne-Putten. Het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum heeft daarbij ais een openbaar vervoerknooppunt, een belangrijke rol als overstappunt. Wij vragen dan ook aandacht voor een goede aansluiting van de metro op de bus v.v. op het knooppunt metro-/ busstation Spijkenisse Centrum. b. In het Programma van Eisen wordt aan de vervoerder ruimte geboden om de tarieven te differentiëren. Om te voorkomen dat verschillende vervoerders op verschillende wijzen gaan differentiëren is het van belang dat de Vervoerautoriteit als concessieverlener hier de regie heeft zodat er binnen het gebied van de MRDH uniformiteit ontstaat binnen de tariefstructuur. Wij verzoeken u dan ook tijdig met voorstellen te komen over de mogelijkheden en wenselijkheden van tariefsdifferentiatie. c. Vanwege het belang van het metro-/ busstation Spijkenisse Centrum in het openbaar vervoersysteem verzoeken wij u dit belangrijke overstappunt aan te wijzen als openbaar vervoerknooppunt. Met inachtneming van bovenstaande kanttekeningen, kan over het geheel genomen een positief oordeel gegeven worden over de Programma's van Eisen voor de concessies Rail Rotterdam en Haaglanden Namens de gemeenteraden van de gemeenten Brieile, Helievoetsluis, Nissewaard en Westvoorne, De Regiegroep Voorne-Putten Secretaris Voorzitter j. Simons Mw. M. Salet De regiegroep Voorne-Putten is een overlegorgaan, zonder formeel juridische status, waarin de gemeenten Brieile, Helievoetsluis, Nissewaard en Westvoorne bestuurlijk zijn vertegenwoordigd. Vanuit de Regiegroep worden gezamenlijke reacties aan derden verzonden. Met instemming van alle deelnemers worden deze reacties ondertekend door de voorzitter van de Regiegroep en de coördinerend secretaris, lid van de stuurgroep.

Aan burgemeester en wethouders inkomen:.? m m. reg.nr.: >v.^^ ^Wl( zaaknr.: 2! o 2_b ^ b. 6 mei 2015 BZM Burgemeester J.M. Kraak-Brouwer par.

Aan burgemeester en wethouders inkomen:.? m m. reg.nr.: >v.^^ ^Wl( zaaknr.: 2! o 2_b ^ b. 6 mei 2015 BZM Burgemeester J.M. Kraak-Brouwer par. Aan burgemeester en wethouders inkomen:.? m m Datum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: 6 mei 2015 BZM Burgemeester J.M. Kraak-Brouwer par.: "[TT reg.nr.: >v.^^ ^Wl( zaaknr.: 2! o

Nadere informatie

Par, T^L, Aan burgemeester en wethouders. ingekomen: reg.nr.: 24 maart 2015 Sector/stafafdeiing: Datum: SLZ/Belerd Portefeuillehouder:

Par, T^L, Aan burgemeester en wethouders. ingekomen: reg.nr.: 24 maart 2015 Sector/stafafdeiing: Datum: SLZ/Belerd Portefeuillehouder: GEMEENTI; Aan burgemeester en wethouders Datum: 24 maart 2015 Sector/stafafdeiing: SLZ/Belerd Portefeuillehouder: Wethouder Borgonjen Ontworpen door: D, Bosmans par. afd.hfd.rfta medeparaaf: ingekomen:

Nadere informatie

f*/ Bnc//f Onderwerp: Samenwerking Voorne-Putten * - Aan burgemeester en wethouders

f*/ Bnc//f Onderwerp: Samenwerking Voorne-Putten * - Aan burgemeester en wethouders G E M E E N T E Bnc//f Aan burgemeester en wethouders atum: 23 april 2015 Sector/stafafdeling: BZM Portefeuillehouder: Burgemeester Ontworpen door: J.M. Kraak-Brouwer ingekomen: 2 8 APR 2U15 reg.nr.: /?g.

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 Retouradres: Postbus 66 2501 CB Den Haag Aan de colleges van Burgemeester en

Nadere informatie

Concessie Rail Gemeenteraad Den Haag Gertjan Nijsink, projectleider concessieverleningen Vervoersautoriteit MRDH 2 september 2015

Concessie Rail Gemeenteraad Den Haag Gertjan Nijsink, projectleider concessieverleningen Vervoersautoriteit MRDH 2 september 2015 Concessie Rail 2016 Gemeenteraad Den Haag Gertjan Nijsink, projectleider concessieverleningen Vervoersautoriteit MRDH 2 september 2015 Context Twee railconcessies: Rail Rotterdam: Tram en Metro (inclusief

Nadere informatie

Concessie Rail Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH Eric Bavelaar, Directeur Openbaar Vervoer Vervoersautoriteit MRDH 17 juni 2015

Concessie Rail Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH Eric Bavelaar, Directeur Openbaar Vervoer Vervoersautoriteit MRDH 17 juni 2015 Concessie Rail 2016 Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH Eric Bavelaar, Directeur Openbaar Vervoer Vervoersautoriteit MRDH 17 juni 2015 Context Twee railconcessies: Rail Rotterdam: Tram en Metro (inclusief

Nadere informatie

2 ö APR KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d i. Rappel. Reg.no. 23 april S.W. Nettinga

2 ö APR KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d i. Rappel. Reg.no. 23 april S.W. Nettinga STADSREGIO ROTTERDAM KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d i. Rappel 2 ö APR. 2015 Reg.no. Aan: Colleges van B&W van de deelnemende gemeenten van de gemeenschappelijke regeling stadsregio Rotterdam datum

Nadere informatie

Deze is ter informatie verzonden aan de MRDH-coördinatoren, griffiers en het ambtelijk overleg Vervoersautoriteit

Deze  is ter informatie verzonden aan de MRDH-coördinatoren, griffiers en het ambtelijk overleg Vervoersautoriteit Deze email is ter informatie verzonden aan de MRDHcoördinatoren, griffiers en het ambtelijk overleg Vervoersautoriteit Geachte leden van de adviescommissie Vervoersautoriteit, Ter informatie zijn bijgevoegd:

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

RET N.V. t.a.v. de heer M. Unck Postbus AC ROTTERDAM. Geachte heer Unck,

RET N.V. t.a.v. de heer M. Unck Postbus AC ROTTERDAM. Geachte heer Unck, Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 Retouradres: Postbus 66 2501 CB Den Haag RET N.V. t.a.v. de heer M. Unck Postbus 112 3000 AC ROTTERDAM Datum 5 juli 2017 Onderwerp

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl KvK nummer: 62288024 Retouradres:

Nadere informatie

Gevraagde beslissing raad: 1. Mevrouw Anja Latenstein van Voorst-Woldringh, de heer Peter Kortekaas en de heer Nico

Gevraagde beslissing raad: 1. Mevrouw Anja Latenstein van Voorst-Woldringh, de heer Peter Kortekaas en de heer Nico U G E M E E N T K Briellc Aan burgemeester en wethouders atum: 1 mei 2013 Sector/stafafdeling: SLZ/Beleid Portefeuillehouder: Wethouder Borgonjen Ontworpen door:. Bosmans HEI 2013 ingekomen: reg.nr.: l3.oou.m8t

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2015 is de Vervoersautoriteit MRDH opdrachtgever voor de concessies voor het railvervoer in de Rotterdamse en de Haaglandse regio's.

Sinds 1 januari 2015 is de Vervoersautoriteit MRDH opdrachtgever voor de concessies voor het railvervoer in de Rotterdamse en de Haaglandse regio's. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 11-4-2016 ZK16001978 Ruimte W. Melenberg Zienswijze

Nadere informatie

Dag van de Light Rail. Willem Benschop, directeur Vervoersautoriteit MRDH 28 januari 2015

Dag van de Light Rail. Willem Benschop, directeur Vervoersautoriteit MRDH 28 januari 2015 1 Dag van de Light Rail Willem Benschop, directeur Vervoersautoriteit MRDH 28 januari 2015 Inhoud 1. De Vervoersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag Opheffing stadsregio s Waarom opschaling? 2.

Nadere informatie

SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen. van: samenleving d.d. 18 januari 2016 d.d. 9 februari 2016

SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen. van: samenleving d.d. 18 januari 2016 d.d. 9 februari 2016 G E M E E N T K Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering de commissie de Raad van: samenleving d.d. 18 januari 2016 d.d. 9 februari

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG ^ ^ktstraat 43

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG ^ ^ktstraat 43 '. *«METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG ^ ^ktstraat 43 Postbus 66 VERVOERSAUTORITEIT 2501 CB Den Haa9 Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl KvK nummer; 62288024 Retouradres:

Nadere informatie

Ontwerp Programma van Eisen concessies Bus

Ontwerp Programma van Eisen concessies Bus Ontwerp Programma van Eisen concessies Bus Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH Sjoerd, Bosman, Directeur Openbaar Vervoer Vervoersautoriteit MRDH 16 november 2016 Concessie Stand van zaken OV-concessies

Nadere informatie

OV, hoe werkt het? (in de MRDH) Ivo van der Linden Adviescommissie VA, 10 oktober 2018

OV, hoe werkt het? (in de MRDH) Ivo van der Linden Adviescommissie VA, 10 oktober 2018 OV, hoe werkt het? (in de MRDH) Ivo van der Linden Adviescommissie VA, 10 oktober 2018 Inhoudsopgave 1 2 3 4 1. Wettelijk kader en context Wettelijk kader en begrippen Wet Lokaal Spoor (WLS) Aanleg, beheer,

Nadere informatie

Ontwerp Programma van Eisen Concessie Rail Haaglanden Zaaknummer Documentnummer DOC Versie Auteur

Ontwerp Programma van Eisen Concessie Rail Haaglanden Zaaknummer Documentnummer DOC Versie Auteur Raadsvoorstel Onderwerp Ontwerp Programma van Eisen Concessie Rail Haaglanden 2016-2026 Zaaknummer -2015-000694 Documentnummer DOC-2015-005157 Versie Auteur Gemeentesecretaris dhr. E.P. Kroet e.p.kroet@zoetermeer.nl

Nadere informatie

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging).

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging). G E M E E N T E Brielle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.:,\ >).(OO'/IÖ atum: 11 november 2013 Sector/stafafdeling: BZM/Middelen Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: E.

Nadere informatie

Er zijn een paar overall -conclusies te trekken als alle data, inclusief de financiering met elkaar vergeleken worden.

Er zijn een paar overall -conclusies te trekken als alle data, inclusief de financiering met elkaar vergeleken worden. 7 juni 2017 agendapunt 8 Onderwerp: Verantwoording exploitatie OV-concessies 2016 Portefeuille: Datum: OV-Performance 7 juni 2017 Contactpersoon: J.M. Witte Telefoonnummer: 088 5445207 Aan de bestuurscommissie

Nadere informatie

SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST

SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST 2017 Gemeenten Voorne- Putten in samenwerking met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST Een samenwerking tussen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Brielle,

Nadere informatie

Briellv. Aan burgemeester en wethouders ingekomen: 2 3 Mbl ZU mei 2012 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen D. Bosmans pa r-: < fc

Briellv. Aan burgemeester en wethouders ingekomen: 2 3 Mbl ZU mei 2012 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen D. Bosmans pa r-: < fc e G E M E E N T E Briellv Aan burgemeester en wethouders ingekomen: 2 3 Mbl ZU12 atum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: par. afd.hfd. medeparaaf: $ 14 mei 2012 SLZ/Beleid Wethouder

Nadere informatie

Geachte griffier, Met vriendelijke groeten,

Geachte griffier, Met vriendelijke groeten, Marloes Hoek-Bosland/Hellevoetsluis Verzonden door: Marloes Hoek-Bosland/Hellevoetsluis 23-09-2015 10:47 Aan gemeente@hellevoetsluis.nl Cc Griffier/Hellevoetsluis@Hellevoets luis Onderwerp Graag met spoed

Nadere informatie

PUNTEN VAN BEHANDELING - OPENBAAR

PUNTEN VAN BEHANDELING - OPENBAAR METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG ZITTING 2015-2018 AGENDA 22 e vergadering bestuurscommissie Vervoersautoriteit op woensdag 7 december 2016, van 09.30 tot 11.00 uur, vergaderzaal G van de MRDH, Grote

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, W. (Wouter) Dekker, MSc bestuurszaken Vervoersautoriteit Telefoon: Mobiel:

Met vriendelijke groet, W. (Wouter) Dekker, MSc bestuurszaken Vervoersautoriteit Telefoon: Mobiel: Deze mail is verzonden aan de colleges van B&W en gemeenteraden van de MRDH-gemeenten, de leden van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit, de leden van het ambtelijk overleg Vervoersautoriteit en MRDH-coördinatoren.

Nadere informatie

[Xj conform [] afwijkend besluit aangehouden

[Xj conform [] afwijkend besluit aangehouden G E M E E N T E 10 Aan burgemeester en wethouders ingekomen: 1 9 Hï atum: 10 mei 2011 Sector/stafafdeling: samenleving Portefeuillehouder: W.A.J. Borgonjen Ontworpen door:. de Rooij par.' par. afd.hfd.

Nadere informatie

Het voorstel tot verlening van de definitieve verklaring van geen bedenkingen via de commissie Grondgebied voorleggen aan de raad.

Het voorstel tot verlening van de definitieve verklaring van geen bedenkingen via de commissie Grondgebied voorleggen aan de raad. G E M E E N T K Briellc B. en W. Aan burgemeester en wethouders atum: 26 september 2013 Sector/stafafdeling: Grondgebied/VROM Portefeuillehouder: Wethouder Schipper Ontworpen door: H.L.C. Snoeij ingekomen:

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2015 is de Vervoersautoriteit MRDH opdrachtgever voor de concessies voor het railvervoer in de Rotterdamse en de Haaglandse regio's.

Sinds 1 januari 2015 is de Vervoersautoriteit MRDH opdrachtgever voor de concessies voor het railvervoer in de Rotterdamse en de Haaglandse regio's. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 11-4-2016 ZK16001978 Ruimte W. Melenberg Zienswijze

Nadere informatie

Briellc. ingekomen: reg.nr.: r en. 25 november 2015 SLZ/Beieid Wethouder Borgonjen W. M. de Koning

Briellc. ingekomen: reg.nr.: r en. 25 november 2015 SLZ/Beieid Wethouder Borgonjen W. M. de Koning .GEMEENTE Briellc Datum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: r en 25 november 2015 SLZ/Beieid Wethouder Borgonjen W. M. de Koning ingekomen: reg.nr.: zaaknr.: par. 'M.OG'-^S^ par.

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot vaststelling MVS zienswijze ontwerp Programma van Eisen Parkshuttle

Raadsvoorstel tot vaststelling MVS zienswijze ontwerp Programma van Eisen Parkshuttle RAADSVOORSTEL Registratienummer : 1619964 R-nummer : 87.1 Datum besluit B&W : 14 november 2017 Portefeuillehouder : R. van Harten Raadsvoorstel tot vaststelling MVS zienswijze ontwerp Programma van Eisen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Status Besluitvormend Voorstel 1. Het verzoek tot openbaarmaking van gegevens met betrekking tot het instellen van een vuurwerkverbod

Nadere informatie

VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND

VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND DSO/2016.270 RIS 292840 VOORNEMEN TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - de Woningwet eisen stelt aan het werkgebied

Nadere informatie

M E M O. 1. Aanleiding en doel

M E M O. 1. Aanleiding en doel Westersingel 12 Postbus 21012 3001 AA Rotterdam Telefoon 088 5445 100 E-mail: jk.vanelderen@mrdh.nl Internet: w ww.mrdh.nl M E M O Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 KvK nummer:62288024 Aan Bestuurscommissie

Nadere informatie

Uw subsidieaanvraag is geregistreerd onder projectnummer /VVO116 met verplichtingennummer

Uw subsidieaanvraag is geregistreerd onder projectnummer /VVO116 met verplichtingennummer Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 Retouradres: Postbus 66 2501 CB Den Haag HTM Personenvervoer N.V. t.a.v. de heer G. Boot Postbus 28503 2502 KM DEN HAAG Datum 15 juni

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097 van Gedeputeerde Staten op vragen van M. Cetin (CDA) (d.d. 11 november 2015) Nummer 3097 Onderwerp Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer in de Provincie Zuid-Holland Aan de leden

Nadere informatie

PUNTEN VAN BEHANDELING - OPENBAAR. De vergadering begint met een besloten deel. Naar verwachting start het openbare deel om uur.

PUNTEN VAN BEHANDELING - OPENBAAR. De vergadering begint met een besloten deel. Naar verwachting start het openbare deel om uur. ZITTING 2015 2018 AGENDA 19 e vergadering bestuurscommissie Vervoersautoriteit op woensdag 21 september 2016, van 09.30 tot 11.00 uur, vergaderzaal G van de MRDH, Grote Marktstraat 43 te Den Haag PUNTEN

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum B&W-besluit : 29 maart 2016 Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Raadsvergadering : 26 mei 2016 Behandeld : R.v.Vorstenbosch door Agendapunt : E-mail : r.vorstenbosch@scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Voorstel aan de raad Opgesteld door Volksgezondheid Langevoort, M. (Marja) Kenmerk 15.511227 Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Geheim Nee Zienswijze gewijzigde begroting

Nadere informatie

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda.

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 1 oktober 2015 15-061 Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Aan de raad, Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Gemeente Delft. VER7Nonmg 1 :c Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. VER7Nonmg 1 :c Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

OPHEFFEN MUZIEKCENTRUM ZUID KENNEMERLAND (MZK)

OPHEFFEN MUZIEKCENTRUM ZUID KENNEMERLAND (MZK) MID 10/018 OPHEFFEN MUZIEKCENTRUM ZUID KENNEMERLAND (MZK) 1. Samenvatting: Ultimo 2008 werd in principe besloten om de Gemeenschappelijke regeling Muziekcentrum Zuid-Kennemerland (hierna te noemen de regeling

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-007 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR Aan de raad, Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Uittreden gemeente Hof van Twente uit de gemeenschappelijke regeling Hameland. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte.

Uittreden gemeente Hof van Twente uit de gemeenschappelijke regeling Hameland. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Raad VOORBLAD Onderwerp Uittreden gemeente Hof van Twente uit de gemeenschappelijke regeling Hameland. Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Strategische visie GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag Nr. 1071 25 juli 2018 Besluitenlijst, Bestuurscommissie Vervoersautoriteit, 11 juli

Nadere informatie

Vanwege het zomerreces is het verzoek om zoveel mogelijk de (concept) zienswijze voor het

Vanwege het zomerreces is het verzoek om zoveel mogelijk de (concept) zienswijze voor het Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 Retouradres: Postbus 66 2501 CB Den Haag Aan de gemeenteraden van de 23 gemeenten E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT É N RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1195969 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeente Albrendsuuaard

Gemeente Albrendsuuaard Gemeente Albrendsuuaard Aan Stadsgewest Haaglanden t.a.v. de heer J.J. van Aartsen, voorzitter Postbus 66 2501 CB 's-gravenhage Datum Betreft Contactpersoon Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad, Ruimte en Economie "~ w. t Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 19 december 2013 Onderwerp: Voorstel oprichting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Over te gaan tot het

Nadere informatie

Intentieverklaring. Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming. OV-Chipkaart

Intentieverklaring. Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming. OV-Chipkaart Intentieverklaring Platform voor Overleg, Samenwerking en Besluitvorming OV-Chipkaart 1. De minister van Infrastructuur en Milieu, handelend als bestuursorgaan; 2. De gedeputeerde staten van de provincies

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR. 19-45 Raadsvergadering Zaaknummer 18 april 2019 653643 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3, Bunnik.

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2016;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2016; Volgnummer : 3 Kenmerk : stafafdeling bestuurlijke zaken en middelen Onderwerp : Bezwaarschriftencommissie De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Brielle; Ieder voor zover het hun bevoegdheid

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie

Algemene regels voor uittreding uit de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag Hierna te noemen: de Uittreedregels

Algemene regels voor uittreding uit de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag Hierna te noemen: de Uittreedregels Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Overwegende dat, Artikel 6:2 van de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2014 (de Gemeenschappelijke Regeling) het

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT ZITTING 2015-2018 AGENDA 18 e vergadering bestuurscommissie Vervoersautoriteit op woensdag 6 juli 2016, van 09.30 tot 11.30 uur, vergaderzaal G van

Nadere informatie

onderwerp: Vaststellen ontwerpbestemmingsplan Wonen Rijssen, Enterstraat 124

onderwerp: Vaststellen ontwerpbestemmingsplan Wonen Rijssen, Enterstraat 124 g e m e e n t e Rijssen-Holtei\i Rijssen, 17 november 2016 Voorstel van het college aan de raad raadsvergadering: 22 december 2016 agendanummer: 14 opgemaakt door: Wonen en Ondernemen - Economie en Veiligheid

Nadere informatie

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d:

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d: Vergadering: 25 oktober 2017 Agendapunt: 4.7. Onderwerp: Toelichting op Tarieven OV 2019 Portefeuille: OV Performance Datum: 8 november 2018 Contactpersoon: Jan-Kees van Elderen Telefoonnummer: 088-5445211

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond

Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond Raadsvoorstel Agendanummer: 7 Datum raadsvergadering: 6 maart 2014 Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond Te besluiten om: 1. Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Bedoeling is in juni 2016 een verzoek voor de vorming van een kernwerkgebied bij de minister in te dienen.

Bedoeling is in juni 2016 een verzoek voor de vorming van een kernwerkgebied bij de minister in te dienen. 2016-03- 03 Aan:. de raden van bestuur van de corporaties die actief zijn in de regio s Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam. de colleges van B&W van de gemeenten waar corporaties die actief zijn in

Nadere informatie

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Datum: 25-6-13 Onderwerp Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Status Besluitvormend Voorstel Het college toestemming te verlenen tot het wijzigen

Nadere informatie

Inhoudelijk A. HTM Verbetervoorstellen HTM versus voorstel lijn 19. Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017:

Inhoudelijk A. HTM Verbetervoorstellen HTM versus voorstel lijn 19. Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017: Onderwerp: Vervoerplannen 2018 Toelichting Datum: 10 mei 2017 Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017: 1. Vaststellen van de Nota van Reactie en de Toelichting. 2. Instemmen met de invoering van de

Nadere informatie

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-15-07182 / Vaststellen van de zienswijze op de conceptbegroting voor 2016 van de Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek (GR-KDB) portefeuillehouder J. Roeffen

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Besluit personenvervoer 2000 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met de ingangsdata van de aanbestedingsverplichting in het openbaar vervoer en de verlenging van de maximale concessieduur Op de

Nadere informatie

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer 1 december 2014, eindversie ten behoeve van de ondertekening door de vertegenwoordigers van het het openbaar lichaam Stadsregio Amsterdam, de gemeenten

Nadere informatie

Keiy?F/6-( METROPOOLREGIO. Gemeente Delft T.a.v. de heer Bongers Stationsplein BV Delft. Geachte heer Bongers,

Keiy?F/6-( METROPOOLREGIO. Gemeente Delft T.a.v. de heer Bongers Stationsplein BV Delft. Geachte heer Bongers, Keiy?F/6-( METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT wow. NI Milr 0, 'S, Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 Retouradres: Postbus 66 2501 CB Den Haag Gemeente

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag Sijthoff City Grote Marktstraat BH Den Haag Postbus CB Den Haag

Metropoolregio Rotterdam Den Haag Sijthoff City Grote Marktstraat BH Den Haag Postbus CB Den Haag Geachte leden van de adviescommissie Vervoersautoriteit, Per brief van 18 november jl. (zie bijlage) heeft u advies uitgebracht aan het algemeen bestuur over de 1 e Bestuursrapportage MRDH 2015. Bijgevoegd

Nadere informatie

ZAAK-/PROJECTNR AFDELING/TEAM. DATUM VERZONDEN P. van Oosten

ZAAK-/PROJECTNR AFDELING/TEAM. DATUM VERZONDEN P. van Oosten GRIFFIE Aan de leden van de Raad GEMEENTE WESTLAND Postadres: Postbus 1 50 2670 AD NAALDWIJK Bezoekadres: Stokdijkkade 2 2671 GW NAALDWIJK T14 0174 F(0174) 673 600 Egriffie@gemeentewestland n I www.gemeentewestland.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 oktober 2014 14-101 Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Vaststellen gewijzigde welstandsnota Stedenbouwkundig plan & beeldkwaliteit Op de Bleek. Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG VERVOERSAUTORITEIT Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl Bankrekeningnummer: NL96 BNGH

Nadere informatie

par. Gevraagde beslissing commissie: 1. De raad adviseren de elektronische weg af te sluiten voor het indienen van WOBverzoeken.

par. Gevraagde beslissing commissie: 1. De raad adviseren de elektronische weg af te sluiten voor het indienen van WOBverzoeken. G E M E E N T K Brielle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: -j 9 QEC. 013 Datum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: 16 december 2013 BZM/BOA Burgemeester S.G. Meijer reg.nr.:

Nadere informatie

Renswoude, 5 april 2016 Nr.: Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley

Renswoude, 5 april 2016 Nr.: Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley Agendapuntnr.: Renswoude, 5 april 2016 Nr.: 154375 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: instellingsbesluit bestuurscommissie basismobiliteit Regio FoodValley Geachte raad, Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

A G E N D A Bestuurscommissie Vervoersautoriteit woensdag 5 juli 2017, tot uur

A G E N D A Bestuurscommissie Vervoersautoriteit woensdag 5 juli 2017, tot uur A G E N D A Bestuurscommissie Vervoersautoriteit woensdag 5 juli 2017, 11.00 tot 12.00 uur MRDH, Grote Marktstraat 43 te Den Haag, zaal G (5 e etage) OPENBAAR DEEL Opening en mededelingen openbaar deel

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG Retouradres: Postbus 12600,2500 DJ Den Haag Colleges van B&W in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag U w brief van U w k enmer k Ons kenmerk Burgemees ter/2013. aanbiedingvoor

Nadere informatie

Beslispunt: De bijgaande Verordening Individuele studietoeslag Participatiewet 2015 vast te stellen.

Beslispunt: De bijgaande Verordening Individuele studietoeslag Participatiewet 2015 vast te stellen. Aan de raad. Agendanummer : 8 Volgnummer : 52 Raadsvergadering : 29 oktober 2014 Kenmerk : sector samenleving Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Brielle, 17 oktober

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen van diverse te harmoniseren beleidsstukken Gooise Meren 2016.

Voorstel : Vaststellen van diverse te harmoniseren beleidsstukken Gooise Meren 2016. Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. : 4 januari 2016 Raadsvoorstelnummer : RV16.007 Portefeuillehouder : Stuurgroep Datum raadsverzending : 15 december 2015 Voorstel : Vaststellen van diverse te harmoniseren

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaldum : 16 mei 2013 Portefeuillehouder : T. van Mourik Punt : 8 Behandelend ambtenaar : G.J. de Haan en B. Roorda Doorkiesnummer : (0518) 45 29 10 Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke

Nadere informatie

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt.

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Besluit tot aanwijzing gebied regio s Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam als kernwerkgebied voor de woningcorporaties Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de voorlopige

Nadere informatie

Nr Houten, 13 mei 2008

Nr Houten, 13 mei 2008 Nr. 2008-024 Houten, 13 mei 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programmabegroting 2009 en jaarrekening 2007 Bestuur Regio Utrecht (BRU) Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de programmabegroting 2009

Nadere informatie

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d:

Op grond van de Wet Personenvervoer (Wp 2000), artikel 32, lid 2 sub d: Vergadering: 25 oktober 2017 Agendapunt: 4 Onderwerp: Tarieven OV 2018 Portefeuille: OV Performance Datum: 13 oktober 2017 Contactpersoon: Ivo van der Linden Telefoonnummer: 088-5445211 1. Gevraagd besluit

Nadere informatie

Raadsvergadering 18-09-2014 14-093

Raadsvergadering 18-09-2014 14-093 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 18-09-2014 14-093 Onderwerp instellen vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester Aan de raad, Onderwerp Instellen vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester

Nadere informatie

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN BOB 10/012 WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. De wet verplicht gemeenten

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0729 B.18.0729 Landgraaf, 19 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze Begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 GR WOZL PROGRAMMA

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

Geachte heer Langenberg,

Geachte heer Langenberg, 000 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag MRDH t.a.v. P.J. Langenberg Postbus 66 2501 CB Den Haag Datum Onderwerp Reactie concept-vervoerplannen 2018 Contactpersoon Dennis Woning Dienst DSO Afdeling

Nadere informatie

26 maart 2015 Coos Rijsdijk

26 maart 2015 Coos Rijsdijk Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 maart 2015 Coos Rijsdijk Registratienummer BR1500017 Preventief toezicht van toepassing Nee Onderwerp Liquidatieplan Stadsregio Rotterdam Gevraagde beslissing

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie