AuTOMATISERING. BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus LA Utrecht EGONTWERP. Interim Rapport " PRODUKTMODEL RIJKSWEG "

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AuTOMATISERING. BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus 20.000 3502 LA Utrecht EGONTWERP. Interim Rapport " PRODUKTMODEL RIJKSWEG ""

Transcriptie

1 C9484

2

3 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus LA Utrecht AuTOMATISERING W EGONTWERP Interim Rapport " PRODUKTMODEL RIJKSWEG " Rapportnr: BSW Auteur : P.J. van Rijn BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RIJKSWATERSTAAT NR.C.^.&Ly.foK&A Rijkswaterstaat Bouwspeurwerk Bouwinformatica en Automatisering Wegontwerp

4

5 Rapport : Produktmodel "Rijksweg" pag: 1 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk Inhouds op gave: 1. Projektbeschrijving. 1.1 Inleiding. 1.2 Probleemste11ing. 1.3 Doelstelling. 1.4 Projektdefinitie. 2. Aktiviteitenmode1 van "Maak een gereed (her)ontwerp voor een weg in al z i j n onderdelen." 2.1 Modeldefinitie AS-IS. 2.2 Modeldefinitie TO-BE. onderdelen." z i j n 3.1 Entiteit beschrijving schema Entiteit beschriivir s chema -2-. s chema -3-. s chema -4-. s chema Entitiet beschrijving schema s Literatuur1ijst 5 Bijlagen.

6 Rapport : Produktmodel "Rlikswez" datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk pag: 2 1. Pro 1ektbeschrIivine. 1.1 Inleidine. Bij het ontwerpen van autosnelwegen heeft de ontwerper met veel vakdisciplines te maken. Uit elk van deze disciplines (afbeelding 1) moet hij die gegevens inventariseren, die voor het realiseren van de te ontwerpen weg van belang z i j n. Bij het vormgeven van de weg worden de verzamelde gegevens gewaardeerd om zo tot een eerste ontwerp te komen. Tijdens het ontwerpen b l i j k t nu dat in ieder stadium van het ontwerpproces een werkwijze gehanteerd wordt zoals is weergegeven in afbeelding 2, waarmee systematisch en itererend de gewenste oplossing bereikt wordt. Wanneer uiteindelijk de gewenste oplossing verkregen i s, wordt deze vertaald in bestek plus bestekstekeningen, ontwerptekeningen, werktekeningen, uitzetgegevens enzovoorts. Sinds de begin jaren zestig worden voor onderdelen van het wegontwerpproces door Rijkswaterstaat automatiseringshulpmiddelen ontwikkeld. Deze richten zich met name op het rekenkundig vastleggen van de geometrie van een weg en het visualiseren daarvan door middel van tekeningen. De desbetreffende hulpmiddelen z i j n gebundeld tot het programmapakket WEGEN Rijkswaterstaat(afbeelding 3). Zo z i j n binnen Rijkswaterstaat eveneens hulpmiddelen ontwikkeld voor de bestekadministratie, de kostprijzen, de sterkte berekeningen, de planning en het beheer en onderhoud. 1.2 Probleembeschri ivine. De momenteel bij Rijkswaterstaat in gebruik zijnde automatiseringshulpmiddelen hebben een aantal kenmerken: - ei1andautomatisering. De hulpmiddelen ondersteunen slechts partieel de in het ontwerpproces te onderscheiden stadia. Derhalve z i j n er tussen de eilanden nog leemten aanwezig die ingevuld moeten worden; - voor elk onderdeel is een afzonderlijk programma aanwezig met eigen in- en uitvoermogelijkheden, hetgeen een optimale overdracht van gegevens tegenhoudt; - koppelingen tussen de afzonder1ijke programma's door middel van de in- en uitvoerbestanden; - onoverzichte1ijkheid door de vele koppelingen van de afzonderlijke programma's en verschillende in- en utvoerwijzen, waardoor een overmatige inspanning nodig is om de systemen optimaal te laten functioneren; - het niet optimaal overdragen van gegevens (informatie) gedurende de levensloop van de weg. Mede door deze kenmerken z i j n knelpunten gesignaleerd bij het gebruik van de automatiseringshulpmiddelen. Een aantal van deze knelpunten i s : - de hulpmiddelen z i j n te omslachtig in het gebruik; - de integratie van gegevens is niet aanwezig; - de hulpmiddelen zijn niet voldoende afgestemd op de taken van de gebruiker.

7 Rapport datum auteur afdeling Produktmodel "Rijksweg" pag 4 december 1987 ing. P.J. van Rij n Bouwspeurwerk Deze knelpunten worden versterkt door twee ontwikkelingen: - ruimere uitbesteding van taken hetgeen hoge eisen stelt aan de informatievoorziening en overdracht van informatie tussen de betrokkenen van zowel binnen als buiten de Rijkswaterstaat; - inkrimping van de personee1scapaciteit waardoor met minder mensen dezelfde taken en werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Op basis van genoemde kenmerken en de ontwikkelingen binnen Rijkswaterstaat is het noodzakelijk om in het wegontwerpproces een optimale overdracht van gegevens (informatie) tussen de automatiseringshulpmiddelen onderling te realiseren. Hierbij wordt rekening gehouden met de aspecten: - afstemming op de behoefte van de organisatie; - integratie van de verschillende systemen en gegevens ve rz ame1ingen; - de infrastructuur van de technische f a c i l i t e i t e n ; - de organisatie van de informatievoorziening. Hiervoor is binnen de Rijkswaterstaat een Informatie Structuur Schets in ontwikke1ing(schematisch weergegeven in afbeelding 4); - een eenduidiee uitwisseling van gegevens (informatie) die voor iedereen begrijpbaar i s. De overdracht van gegevens kan op twee verschillende wijzen gerealiseerd worden. Interfacing. Dit is het koppelen van alle beschikbare hulpmiddelen van de verschillende vakdisciplines, zoals genoemd in afbeelding 1. De structuur die hierdoor ontstaat is in afbeelding 5 weergegeven. Deze oplossing heeft als voordeel dat binnen een termijn van drie tot v i j f jaar te realiseren i s. Nadelen z i j n de onoverzichtelijke structuur, de gegevensops1ag is niet te beheren, de structuur is star (zoals uit afbeelding 5 b l i j k t, zullen bij een wijziging van een van de hulpmiddelen en/of een uitbreiding alle hierbij betrokken koppelingen aangepast moeten worden hetgeen tijdrovend en kostbaar i s ), zeer gebruikersonvriende1ijk, niet onderhoudbaar en een goede ondersteuning van het gebruik is niet mogelijk. Produktmodeliering. Bij deze methode worden alle gegevens die betrekking hebben op de te ontwerpen weg centraal opgeslagen, waarbij eveneens de onderlinge relaties vastgelegd worden. Deze structuur weergegeven in afbeelding 6, heeft als voor- en nadelen: voordelen: - overzichte1ijke structuur; - goed onderhoudbaar; - optimale support mogelijk; - gegevens z i j n op een eenduidige wijze opgeslagen; - een optimaal beheer van de gegevens; - structuur is flexibel; - een efficientere overdracht van gegevens is zowel intern als extern rijkswaterstaat mogelijk; - standaardisatie en uniformiteit wordt gerealiseerd; - Gegevensstruetuur is onafhankelijk van de toepassings programmatuur. nadelen: - realisatietermijn van zes tot acht jaar; - i n i t i e e l hoge investering wat menskracht en financiele middelen betreft.

8 Rapport datum auteur afdeling Produktmodel "Rijksweg 4 december 1987 ing. P.J. van Rij n Bouwspeurwerk pag: Doelstelling. Om nu enig inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden van 'PRODUKTMODELLERING' en de betekenis hiervan te bepalen voor de door Rijkswaterstaat gewenste toekomstige informatievoorziening heeft Rijkswaterstaat, afdeling Bouwspeurwerk een onderzoekproject gestart in samenwerking met TNO/IBBC, TU-Delft, afdeling Industrieel Ontwerp en CIM-Architects Delft. Dit onderzoek heeft als doelstelling: 'Het verrichten van een studie naar een mogelijke inrichting van modelbouwgereedschappen en gegevensstrueturen ten behoeve van het wegontwerp zoals verstaan wordt onder produktmodellering en het volgen van de ontwikkeling van een ISO-standaard met betrekking tot gegevensstrueturen voor produktgegevens.' De resultaten van dit onderzoek zullen door middel van rapportage, publikatie en demonstraties gepresenteerd worden. Om echter de mogelijkheden van het produktmodel optimaal te benutten, beperkt dit onderzoek zich tot het ontwerpen respectievelijk het verbeteren van een auto(sne1)weg zonder knoop- en/of kruispuntop1ossingen. Tevens is het stadium van het ontwerpproces afgebakend (afbeelding 7). Zoals in de doelstelling is aangegeven, l i g t de nadruk op het inrichten van een gegevensstruetuur van het produkt 'autosnelweg' en hoe de gegevens van dat produkt benaderd worden. Voordat hier op ingegaan wordt, wordt eerst het begrip 'PRODUKTMODEL' nader toegelicht. Produktmodel Een produktmodel kan voorgesteld worden als een kast met gegevens die betrekking hebben op dat produkt of familie van produkten. Deze produktgegevens z i j n alle projektgebonden gegevens die tijdens de levenscyclus van dat produkt een rol spelen (afbeelding 8). De produktgegevens hebben betrekking op de technische structuur van het produkt; de topologie/geometrie; dimensies en toleranties; de planning; de wijze van fabriceren; materiaalkenmerken; voorschriften; administratie; kosten; enzovoorts. Typerend voor een produktmodel is echter dat de gegevens volgens een bepaalde structuur worden opgeslagen. Dit houdt in dat een produktmodel van een autosnelweg verschilt van dat van een woning. In een produktmodel heeft ieder onderdeel van de opslags truetuur een unieke betekenis (lees 'naam' of 'entiteit') waarin de daarbij behorende gegevens (lees 'attributen') op een eenduidige wijze opgeslagen z i j n. Visueel wordt de ontwikkelde gegevensstruetuur gepresenteerd door middel van een e n t i t e i t - r e l a t i e schema (afbeelding 9). Hiervoor z i j n verschillende schema- technieken aanwezig. Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO gekozen voor de IDEF-methode (Integrated Computer Aided Manufacturing DEFinition language). Deze methode bestaat uit twee onderdelen te weten: - IDEFO, welke noodzakelijk is om het ontwerpproces te beschrijven in een aktiviteitenschema. - IDEF1X, welke noodzakelijk is om het eniteit-re1atie-schema te visualiseren.

9 Rapp o r t Produktmodel "Rijkswee" pag: 5 datum 4 december 1987 auteur ing. P.J. van Rijn afdeling Bouwspeurwerk Wanneer nu de voorgestelde gegevensstruetuur ontwikkeld en gebouwd i s, kunnen in dit bestand met de beschikbare applicaties gegevens toegevoegd, verwijderd en/of gewijzigd worden. Tevens is het mogelijk dit bestand te raadplegen. Om dit echter zo flexibel mogelijk te maken, is het noodzakelijk de uitvoergegevens van de desbetreffende applicaties zodanig te transformeren dat z i j begrijpbaar z i j n voor de onder1iggende gegevensstruetuur. Deze transformaties worden verricht door zogenaamde transformatoren. De zo verkregen structuur is weergegeven in afbeelding 10. Het samenstel van de gegevensstruetuur en de transformatoren wordt het 'produktmodel' genoemd. Op deze wijze is eveneens de structuur bijzonder flexibel geworden, omdat deze onafhankelijk is geworden van de te gebruiken applicaties. 1.4 Proj ektdefinitie. 0m de vermelde doelstelling van het onderzoeksprojekt te realiseren, is de volgende modeldefinitie opgesteld: Onderwerp: Proces van ontwikkeling van geintegreerd modelleergereedschap voor wegontwerp. Context: In AWO-verband investeert Rijkswaterstaat in de infrastructuur voor de toekomstige informatievoorziening in het proces van voortbrenging en instandhouding van de weg. Belangrijke p i j l e r s van deze infrastructuur z i j n een opslags truetuur en een zogenaamd user interface. In de toepassingen staat de modelbouw centraal. Het onderzoek W0RM0D richt zich op de inrichting van modelbouwgereedschap alsmede van gegevensverzamelingen, beide specifiek ten behoeve van het wegontwerp. Grenzen: Het onderzoek gaat uit van de waterstaatspraktijk anno 1986 en van relevante know-how binnen Rijkswaterstaat en haar onderzoeks- partners. Het onderzoek eindigt met proto- typen en experimenten tot in Doel: Een algemeen beeld schetsen van de ontwikkeling ten behoeve van (potentiele) betrokkenen. Gezichtspunt: Algemeen vanuit Rijkswaters taat/bouwspeurwerk. Overzicht van de uitgewerkte knopen: P-T0P FM00: Algemene beeldvorming van de ontwikkeling van wegontwerp-modelleergereedschappen.(rws ) P-AO FM01: Ontwikkeling geintegreerd produktmodelleergereedschap voor wegontwerp. P-Al FM02: Bevordering ontwikkeling produktmodelleur voor wegontwerp

10 Rapport Produktmodel "Rilksweg" datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeline : Bouwspeurwerk pag: 6 Verklarende woordenliist: knooo P-TOP: FMOO Kennis: Literatuur en know-how enerzijds van specialis ten, zowel op het gebied van materie als van informatica, anderzijds van gebruikers. Praktijk: Het wegontwerp als proces in de praktijk met de aspecten: werkpakket, organisatie en werkwij zen. AWO/OWO: Samenwerkingsverband Automatisering Wegontwerp en Ontwikkeling Wegontwerp binnen de Rijkswaterstaat met deelname op provinciaal niveau. RWS: Personeel en hulpmiddelen van Rijkswaterstaat. Onderzoekgelden: Financiele middelen van RWS uit het Meerjaren OnderzoeksPlan. Rapportage: Projectvoortgangsrapportage alsmede rapportage over het nut van technische resultaten en de toegepaste hulpmiddelen. Demonstraties: Levendige kennisoverdracht aan specialisten, management en (toekomstige) gebruikers.

11 Rapp o r t Produktmodel "Riikswee" pag: 7 datum 4 december 1987 auteur ing. P.J. van Rijn afdeline Bouwspeurwerk knooo P-AO: FM01 Interne kennis: Kennis binnen RWS, zowel van specialisten als van gebruikers. Externe Kennis: Kennis buiten RWS. Coordinatie: Bemiddeling tussen ontwikkelingen en de praktij k. Overeenkomst: Deelovereenkomst SS tussen RWS en TNO/IBBC tot verrichten van onderzoek en ontwikkeling ter verkrijging van modellen voor wegontwerp en -reconstructie. Bijdragen: Aktiviteiten- en gegevensmodellen plus ideeen over oppervlakrepresentatie. TNO/IBBC+derden: Instituut TNO voor Bouwmaterialen en betonconstructies, afd. technische informatica, personeel en hulpmiddelen plus in te schakelen derden zoals CIM-architects en TU-Delft. Prototypen: Voorlopers van produktmodellen toegepast in laboratorium die niet onderworpen z i j n aan de RWS-standaard voor apparatuur en programmatuur. Voortgang: Voortgangsrapportage en inhoudelijke rapporten per deelonderzoek. Ondersteuning: Aanreiken van methodischee aanpak bij informatie analyse aansluitend op de wereld van de produktmodellen. Aanvullende kennis: Kennis vanuit de wegontwerppraktijk in aanvulling op die van de specialisten van BSW. Bevindingen: Bevindingen van praktijkexperimenten met de onderzoeksresultaten. BSW: Rijkswaterstaat/Bouwspeurwerk in bijzonder de sectie Bouwinformatica en Automatisering We gontwe rp.

12 Rapport Produktmodel "Rijksweg" pag: 8 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk knoop P-Al: FM02 Spec. Praktij k: kennis: Bevindingen: Rapportage Personeel: Hulpmiddelen: IBBC: Onder s teuning: BSW : Rapportage: Ideeen voor opper vlakrepresentatie Coordinatie: Ove re enkoms t: aktiviteiten en gegevensmodellen Literatuur en know-how enerzijds van specialisten, zowel op het gebied van materie als van informatica, anderzijds van gebruikers. Kennis vanuit het wegontwerpproces met betrekking tot de praktijk met de aspecten: werkpakket, organisatie en werkwijzen. Bevindingen van praktijkexperimenten met de onderzoeksresultaten. Verzorgen van rapportage vanuit TNO/IBBC. Beschikbare menskracht zowel binne RWS als TNO en derden. Cursussen en literatuur die nodig z i j n om de IDEF-methodiek vaardig te maken. Aanreiken van methodischee aanpak bij informatie analyse aansluitend op de wereld van de produktmodellen. Rijkswaterstaat/Bouwspeurwerk in bijzonder de sectie Bouwinformatica en Automatisering We gontwe rp. Projectvoortgangsrapportage alsmede rapportage over het nut van technische resultaten en de toegepaste hulpmiddelen. Kennis vanuit RWS met betrekking tot het geometrisch weergeven van een 3-dimensionaal wegmodel. Bemiddeling tussen ontwikkelingen en de praktij k. Deelovereenkomst SS tussen RWS en TNO/IBBC tot verrichten van onderzoek en ontwikkeling ter verkrijging van modellen voor wegontwerp en -reconstructie. IDEFO en IDEF1X schema's. In de volgende twee hoofdstukken wordt de a k t i v i t e i t P-A13: "Analyseer aktiviteiten en gegevens" nader uitgewerkt. De resultaten bestaan uit: - De aktiviteitenmode1len AS-IS. - De gegevensmodellen in de vorm van entiteiten-relatie schema's Het resultaat van deze a k t i v i t e i t is de basis voor het bouwen van de verschillende prototypen die gebruikt gaan worden voor nader onderzoek. Dit onderzoek heeft tot doel inzicht te krijgen in en ervaring op te doen met het gebruik van produktmodellen. Deze prototypen zullen elk afzonderlijk in een deelrapport beschreven worden. De a k t i v i t e i t P-Al4:"Draag bij aan onderzoek geometrie" heeft tot doel inzicht te krijgen in de verschillende representatie-wijzen van krommen. Hierbij wordt uitgegaan van de State-of-the-Art en de toepasbaarheid voor het wegontwerp. Het resultaat van dit onderzoek zal eveneens in een deelrapport beschreven worden.

13 Rapp or t Produktmodel "RUksweg" pag: 9 datum 4 december 1987 auteur ing. P.J. van Rij n afdeling Bouwspeurwerk 2. Aktiviteitenmode1 van "Maak een gereed (her)ontwerp voor een weg in al z i i n onderdelen." 2.1 Model-definitie "AS-IS" De deelruimte wordt opgespannen door de elementen: x-as: Deskundigen: een projektteam, bestaande uit een technische ontwerper en verkeerstechnische, grondmechanische, construetieve, milieu, de skundi gen. y-as: A k t i v i t e i t : het technisch ontwerpen van een auto(sne1)weg, van max. 2x2 rijstroken zonder invoeg-, u i t r i j - en weefstroken. z-as: Produkt : een verbeterde auto(sne1)weg van maximaal 2x2 rijstroken zonder invoeg-, u i t r i j - en weefstroken. Doel: Duidelijk maken welke gegevensstromen aanwezig z i j n binnen het ontwerpproces en welke gegevensstromen plaats vinden van en naar de projektomgeving van de te verbeteren weg om op deze wijze een prototype van een produktmodel te ontwikkelen en te voeden. De projektomgeving bestaat uit: - de interne projektomgeving: de Rijkswaterstaat - de externe projektomgeving: andere overheden en derden. Een tweede doel is het onderzoeken of en in welke mate het ontwerpen van een definitief plan overeen komt met het ontwerpen van het algemeen plan, om eventueel in staat te z i j n een generiek model voor beide processen te ontwikkelen. Een derde doel is het onderzoeken of en in welke mate het ontwerpen van een te verbeteren auto(sne1)weg overeen komt met het ontwerpen van een nieuw aan te leggen auto(sne1)weg. Gezichtspunt: Het proces wordt bekeken vanuit het ontwerpteam (ontwerper + deskundigen). De klemtoon valt op de gegevens die dit team nodig heeft om vlottend te kunnen functioneren. Onderwerp: Een proces wordt bekeken dat begint na het signaal dat een bestaande auto(snel)weg zal worden verbeterd tot en met het ontwerp van het definitief plan. Het besluitvormingsproces dat leidt tot de beslissing tot verbetering valt dus uitdrukke1ijk buiten het te bekijken proces. Mode 1 status: As - i s

14 Rapport : Produktmodel "RUksweg" pag: 10 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk Modelgrenzen: Het model begint bij de ontwerper die de revisietekeningen van de bestaande situatie tot z i j n beschikking k r i j g t + de voorwaarden waaraan de te verbeteren auto(sne1)weg moet gaan voldoen. (bestaande situatie + randvoorwaarden) Het model gaat zo diep dat uiteindelijk na het ontwikkelen van de IDEF-1- modellen, ondeelbare gegevens uit de modellen kunnen worden afgeleid, waaruit IBBC-TNO gegevensstructuren voor een produktmodel kan samenstellen. Methode: IDEF Overzicht van de modellen: A-0 AO A2 A21 A211 A213 PVR101 PVR102 PVR103 PVR104 PVR105 PVR106 Maak een gereed (her)ontwerp voor een al z i j n onderdelen dat gereed is voor uitwerking. Maak een gereed (her)ontwerp voor een al z i j n onderdelen dat gereed is voor uitwerking. Ontwerp een weg in al z i j n onderdelen aspecten. Genereer een oplossing. Ontwikkel functionele boom. Ontwikkelen de vorm. we g m verdere we g m verdere en

15 Rapport : Produktmodel "Rllksveg" pag: 11 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk Verklarende Woordenlilst Knoop A-0: PVR101 Gereed (her)ontwerp Toes tand Kennis/ervaring Algemene richtlijnen Specifieke eisen Gekeurd plan Ramingen Omgeving Proj ektteam Hulpmiddelen vormgeving van het gehele weggebied inclusief de aankleding van de weg. gegevens van de bestaande situatie in de vorm van kaarten, meetgegevens, revisietekeningen etc De aanwezige know-how die nodig is om het (her)ontwerp te kunnen realiseren eisen en normen waaraan vormgeving moet voldoen hebben betrekking op de verkeerstechniek, milieu, grondmechanica, wegconstructie, kos ten, t i j d, de algehele Deze eisen vakgeb i e den voorschriften,nen-bladen,rekenregels en afspraken die betrekking hebben op de genoemde vakgebieden. Projektgebonden eisen die niet voorkomen in de algemen richtlijnen. Een binnen rijkswaterstaat geaccepteerde algehele vormgeving bestaande uit: Het ontwerp van de nieuwe situatie, waarin de adviezen van de deskundigen z i j n verwerkt en de goedkeuring aanwezig is van de interne projektomgeving. Begrotingen die gebaseerd op de bewerkingresultaten van de te ontwerpen weg in de verschillende stadia van het ontwerpproces. De direktie van de rijkswaterstaat en andere rws diensten die medezeggenschap hebben op (onderdelen) van de algehele vormgeving. Hogere en lagere overheden, particuliere instellingen die medezeggenschap hebben op (onderdelen) van de algehele vormgeving. Deskundigen uit de vakgebieden genoemd bij de algehele vormgeving, die inbreng leveren bij het ontwerpen van deze vormgeving. Gereedschappen die ter beschikking staan van het projektteam in de vorm van boeken, computerprogramma's etc.

16 Rapp o r t : Produktmodel "Rilkswea" pag: 12 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rij n afdeling; Bouwspeurwerk knoop AO: PVR102 Gereed (her)ontwerp Toes tand Kennis/ervaring Algemene richtlijnen Specifieke eisen Aanvullende eisen Gekeurd plan Ramingen Interne omgeving Externe omgeving Proj ektteam Hulpmiddelen vormgeving van het gehele weggebied inclusief de aankleding van de weg. gegevens van de bestaande situatie in de vorm van kaarten, meetgegevens, revisietekeningen etc De aanwezige know-how die nodig is om het (her)ontwerp te kunnen realiseren eisen en normen waaraan vormgeving moet voldoen hebben betrekking op de verkeerstechniek, milieu, grondmechanica, wegconstructie, kos ten, t i j d, de algehele Deze eisen vakgeb ieden, voorschriften,nen-bladen,rekenregels en afspraken die betrekking hebben op de genoemde vakgebieden. Projektgebonden eisen die niet voorkomen in de algemen richtlijnen. Projektgebonden eisen vanuit de lagere overheden en derden die nog niet verwerkt z i j n in het ontwerp. Een binnen rijkswaterstaat geaccepteerde algehele vormgeving bestaande uit: Het ontwerp van de nieuwe situatie, waarin de adviezen van de deskundigen z i j n verwerkt en de goedkeuring aanwezig is van de interne projektomgeving. Begrotingen die gebaseerd op de bewerkingresultaten van de te ontwerpen weg in de verschillende stadia van het ontwerpproces. De direktie van de rijkswaterstaat en andere rws diensten die medezeggenschap hebben op (onderdelen) van de algehele vormgeving. Hogere en lagere overheden," particuliere instellingen die medezeggenschap hebben op (onderdelen) van de algehele vormgeving. Deskundigen uit de vakgebieden genoemd bij de algehele vormgeving, die inbreng leveren bij het ontwerpen van deze vormgeving. Gereedschappen die ter beschikking staan van het projektteam in de vorm van boeken, computerprogramma's etc.

17 Rapport Produktmodel "Rilksweg" pag: 13 datum 4 december 1987 auteur ing. P.J. van Rij n afdeling Bouwspeurwerk Kriteria Nade re informatie vanuit het projektteam en de interne omgeving die het noodzakelijk maken om meerdere c.q gedetaileerde gegevens in te winnen. Normen en procedures Regels en wetgevingen die het mogelijk maken om invloed uit te kunnen oefenen op het te realiseren plan van uit de externe omgeving. Relevante gegevens Een selectie van gegevens van de toestand zoals situatietekeningen, maaiveldprofielen, grenzen, lagere orde wegen etc. die nodig z i j n voor het uitvoeren van het projekt. Gegevens bestaande toestand Een geordende verzameling van de relevante gegevens die als basis dienen voor het nieuwe ontwerp. Plan Een uitgewerkt (her)ontwerp van een weg in al z i j n onderdelen en facetten. Raadpleeg en kopieerfac. Archieven en apparatuur die het mogelijk maken om gegevens in te winnen. Gereedschap Hulpmiddelen t.b.v. van het technisch ontwerpen van een weg. Projektleiding De leiding van het projektteam bestaan uit de projektingenieur, projektleider en rayonleider.

18 Rapport : Produktmodel "Rijksweg" pag: 14 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk knoop A2: PVR103 Kennis/ervaring Algemene r i c h t l i j n e n Specifieke eisen Aanwij z ingen Raming m.j.p. Raming DG Interne omgeving Proj ektteam Ontwerpteam Kriteria Gegevens bestaande toestand Plan Gereedschap De aanwezige know-how die nodig is om het (her)ontwerp te kunnen realiseren eisen en normen waaraan de algehele vormgeving moet voldoen. Deze eisen hebben betrekking op de vakgebieden, verkeerstechniek, milieu, grondmechanica, wegconstructie, ko s ten, t i j d, voorschriften.nen-bladen,rekenregels en afspraken die betrekking hebben op de genoemde vakgebieden. Projektgebonden eisen die niet voorkomen in de algemen richtlijnen. Projektgebonden eisen die gebaseerd z i j n op externe adviezen. Begroting die gebaseerd is op de bewerkingresultaten van de te ontwerpen weg in een zeer globaal s tadium. Begroting die gebaseerd is op de bewerkingresultaten van de te ontwerpen weg nadat diet ontwerp intern getoetst is op juistheid. De direktie van de rijkswaterstaat en andere rws diensten die medezeggenschap hebben op (onderdelen) van de algehele vormgeving. Deskundigen uit de vakgebieden genoemd bij de algehele vormgeving, die inbreng leveren bij het ontwerpen van deze vormgeving. Een onderdeel van het projektteam bestaande uit de groepsleider, ontwerper en tekenaars die de daadwerke1ijke oplossing uitwerken. Nadere informatie vanuit het projektteam en de interne omgeving die het noodzakelijk maken om meerdere c.q gedetaileerde gegevens in te winnen. Een geordende verzameling van de relevante gegevens die als basis dienen voor het nieuwe ontwerp. Een uitgewerkt (her)ontwerp van een weg in al z i j n onderdelen en face t ten. Hulpmiddelen t.b.v. van het technisch ontwerpen van een weg.

19 Rapport Produktmodel "RUksweg" pag: 15 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk Proj ektle ider Externe Deskundigen Adviezen Concept Wij z igingen Groepsleider Adviezen ontwerp De leider van het ontwerpteam die de beslissingen neemt hoe de verschillende adviezen geinterpreteerd worden en onderhoud de kontakten met de specialisten. Adviezen van de specialistische diensten waaraan het ontwerp binnen de gestelde randvoorwaarden aan moet voldoen. Specialisten in de rijkswaterstaat. Adviezen die gedaan worden vanuit de interne omgeving.(binnen de dienst) Een moglijke oplossing van de nieuwe situatie dat gereed is voor toets ing. Aanvullingen op het ontwerp die naar voren komen na verdere uitwerking. Een ontwerper die de leiding heeft over meerdere ontwerpers en tekenaars en verantwoordelijk is voor het realiseren van het ontwerp.

20 Rapport Produktmodel "Riikswee" pag: 16 da turn 4 de c emb e r auteur ing. P.J. van Rijn afdeling Bouwspeurwerk knoop A21: PVR104 Kenni s/ervaring Algemene Specifieke Raming r i c h t l i j n e n m.j.p. Ontwerpteam eisen Gegevens bestaande toestand Gereedschap Proj ektle ider Concept Wij z igingen Groepsleider Concept Boom Nieuwe ontwerp resultatenboom vorm De aanwezige know-how die nodig is om het (her)ontwerp te kunnen re a l i s eren eisen en normen waaraan vormgeving moet voldoen hebben betrekking op de verkeerstechniek, milieu, grondmechanica, wegconstructie, kosten, t i j d, de algehele Deze eisen vakgeb i e den voorschriften,nen-bladen,rekenregel en afspraken die betrekking hebben op de genoemde vakgebieden. Projektgebonden eisen die niet voorkomen in de algemen richtlijnen Begroting die gebaseerd is op de bewerkingresultaten van de te ontwerpen weg in een zeer globaal stadium, werkbeschrijving + begroting. Een onderdeel van het projektteam bestaande uit de groepsleider, ontwerper en tekenaars die de daadwerke1ijke oplossing uitwerken. Een geordende verzameling van de relevante gegevens die als basis dienen voor het nieuwe ontwerp. Hulpmiddelen t.b.v. van het technisch ontwerpen van een weg. De leider van het ontwerpteam die beslissingen neemt hoe de verschillende adviezen geinterpreteerd worden en onderhoud de kontakten met de specialisten. Een mogelijke oplossing van de nieuwe situatie dat gereed is voor toets ing. Aanvullingen op de vorm die naar voren komen na beoordeling. Een ontwerper die de leiding heeft over meerdere ontwerpers en tekenaars en verantwoordelijk is voor het realiseren van het ontwerp Een methodische en volledige uiteenrafeling van de algehele vormgeving in functionele ondeelbar onderdelen(deelresultaten). Zie resultatenboom. Ontwerptekeningen en (detai1-)tekeningen van onderdelen van het ontwerp van het eindresultaat. d

21 Rapport : Produktmodel "RUksweg" P a g'- 17 datum : 4 december 1987 auteur : ing. P.J. van Rijn afdeling : Bouwspeurwerk Technische Kostencalculatie Ontwikkel de Vorm Ontwerper Rayonle ider Tekenaar Wegen, Mo s s Functionele beschrijving boom Beschrijving in hoeveelheden, afmetingen, aantallen, kwaliteiten e.d. van (onderdelen van) de resultatenboom. Begroting van de kosten van het eindresultaat. Het aanvullen van de resultatenboom met geometrische gegevens(breedten, lengten, boogstralen etc.) Direkt verantwoorde1ijke van een deel van het concept ontwerp De persoon direkt verantwoordelijk voor de besteksvoorbereiding en uitvoering van het werk. Degene die de tekeningen verzorgd. Automatiseringshulpmiddelen om de vorm digitaal vast te kunnen leggen Een uiteenrafeling van het ontwerp in functionele elementen zoals rijbaan, berm etc.

22 Rapport Produktmodel "Riikswee" pag: 18 da turn 4 december 1987 auteur ing. P.J. van Rij n afde1ine Bouwspeurwerk knoop A211: PVR105 Kennis/ervaring Algemene Specifieke Ontwerpteam r i c h t l i j n e n eisen Gegevens bestaande toestand Gereedschap Ontwerper Tekenaar Wegen, Moss Functionele boom Verhardingsopbouw Dwarsprofiel De aanwezige know-how die nodig om het (her)ontwerp te kunnen re a l i s eren eisen en normen waaraan vormgeving moet voldoen hebben betrekking op de verkeerstechniek, milieu, grondmechanica, wegconstructie, ko s ten, t i j d, is de algehele Deze eisen vakgeb ieden, voorschriften,nen-bladen,rekenregels en afspraken die betrekking hebben op de genoemde vakgebieden. Projektgebonden eisen die niet voorkomen in de algemen richtlijnen. Een onderdeel van het projektteam bestaande uit de groepsleider, ontwerper en tekenaars die de daadwerke1ijke oplossing uitwerken. Een geordende verzameling van de relevante gegevens die als basis dienen voor het nieuwe ontwerp. Hulpmiddelen t.b.v. van het technisch ontwerpen van een weg. Direkt verantwoordelijke van een deel van het concept ontwerp Degene die de tekeningen verzorgd. Automatiseringshulpmiddelen om de vorm digitaal vast te kunnen leggen. Een uiteenrafe1ing van het ontwerp in functionele elementen zoals rijbaan, berm etc. Opbouw van de verhardingscons truetie in verschillende onderdelen, fundering, constructie elementen. Snede loodrecht op de as waarin aangegeven de functionele opbouw van de weg inclusief de bematingen etc.

Industrieel Ontwerpen

Industrieel Ontwerpen Industrieel Ontwerpen Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen in Twente Industrieel Ont Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen houdt zich bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

Registratie van boringen.

Registratie van boringen. Werkgroep Z-coördinaat. Registratie van boringen. Door: werkgroep Z-coördinaat Datum: 20 oktober 2016. Versie: 1.1. blad : 1 (9) 1 Inleiding. In dit document wordt beschreven hoe de loop van, als bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Product besteksteksten

Product besteksteksten RAW1171 INDUMIX Bladnr. 1 van 6 OMSCHRIJVING BESTEKS- POST- NUMMER CATALOGUSNUMMER HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 EEN- HEID RESULTAATS- VERPLICHTING TER INLICHTING 1 INDUMIX PRODUCTEN 11 INDUMIX

Nadere informatie

Volker Staal en Funderingen

Volker Staal en Funderingen Pagina: 1 van 8 INHOUDSOPGAVE PAG. 1 ALGEMEEN 2 1.1 Projectomschrijving 2 1.2 Wijziging beheer 2 1.3 Distributie 2 1.4 Bijbehorende documenten 2 2 UITGANGSPUNTEN DOCUMENTEN 3 2.1 Normen 3 2.1.1 Richtlijnen

Nadere informatie

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief Bladnr. 14 CATALOGUS verwerkingsinrichting 1152 Verhardingen 115210 307312 Opbreken betonstraatstenen. m2 250,00 N Betreft (op te hogen) verharding van de rijbaan t.h.v. de tijdelijke dam en de brug 3

Nadere informatie

De hoek tussen twee lijnen in Cabri Geometry

De hoek tussen twee lijnen in Cabri Geometry De hoek tussen twee lijnen in Cabri Geometry DICK KLINGENS (e-mail: dklingens@pandd.nl) Krimpenerwaard College, Krimpen aan den IJssel (NL) augustus 2008 1. Inleiding In de (vlakke) Euclidische meetkunde

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 Wiskunde 1,2 xamen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.30 uur 20 00 it examen bestaat uit 19 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Project: Varianten rechterensedijk Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen Projectnummer: 31047133 Betreft: Globale kostenraming variant 1, d.d.

Project: Varianten rechterensedijk Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen Projectnummer: 31047133 Betreft: Globale kostenraming variant 1, d.d. 1 O P R U I M I N G S W E R K Z A A M H E D E N 11 VERWIJDEREN VERHARDINGEN 111 VERWIJDEREN BESTRATING Verwijderen grasbetontegels 400x600x120 mm, afvoeren m2 4,00 782 3.128,00 Verwijderen grasbetontegels

Nadere informatie

Een symmetrische gebroken functie

Een symmetrische gebroken functie Een symmetrische gebroken functie De functie f is gegeven door f( x) e x. 3p Bereken exact voor welke waarden van x geldt: f( x). 00 F( x) xln( e x) is een primitieve van f( x) e x. 4p Toon dit aan. Het

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Bebording Routering. Figuur 1: Verkeersbord model K14. : Bebording routering transport gevaarlijke stoffen

Bebording Routering. Figuur 1: Verkeersbord model K14. : Bebording routering transport gevaarlijke stoffen Bebording Routering Onderwerp Auteur Versie : Bebording routering transport gevaarlijke stoffen : Marcel Reefhuis Hulpverleningsdienst Regio Twente i.s.m. Regio IJssel-Vecht, Rijkswaterstaat Wegendistrict

Nadere informatie

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Doel Het verrichten van werkzaamheden voor een eenheid op beleidsuitvoerend en ondersteunend gebied, van administratieve, uitvoerende en secretariële

Nadere informatie

Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite.

Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. * # $ + K @ Ontwerp Landelijke Asfaltweg Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Profielen & Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. De informatie in deze

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING Tijdens Tijdens elke elke BPV BPV periode periode werk werk je je aan aan 6 5.. 4 Minstens 3 kies je uit kies een je lijst uit met een bestaande lijst met bestaande doelen

Nadere informatie

Applicatie Architectuur en ICT-Infrastructuur

Applicatie Architectuur en ICT-Infrastructuur Applicatie Architectuur en ICT-Infrastructuur ISBN 978 90 72446 17 6 2010 Uitgeverij Het Glazen Oog Over de uitgave van dit document 2 Deze uitgave Dit document is een digitale versie van een hoofdstuk

Nadere informatie

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst?

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst? Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen Een hype of de toekomst? De manier waarop gebouwen ontworpen worden is in de basis al heel lang hetzelfde. Veranderingen in de werkwijze van constructeurs gaan

Nadere informatie

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk.

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2016 een aanvraag ontvangen van xxxx, Rijksweg West 18, 9608 PC te WESTERBROEK om

Nadere informatie

TOELICHTING: GRONDROERDERSREGELING EN RAW-BESTEKKEN

TOELICHTING: GRONDROERDERSREGELING EN RAW-BESTEKKEN Bladnr. 1 van 5 TOELICHTING: GRONDROERDERSREGELING EN RAW-BESTEKKEN Sinds 1 juli 2008 is de 'Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten' ofwel de Grondroerdersregeling van kracht. Deze wet is bedoeld

Nadere informatie

DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE

DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE R-87-38 Ing. W.H.M. v.d. Pol Leidschendam, 1987 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV - 2 - - 3 - INHOUD

Nadere informatie

# $ + K @ Dwarsprofiel Ontwerp Overbrengen naar de Kaart. Selecteer Bestand/Openen om het bestand "Tutorial 28.SEE" in de map Tutorial op te roepen.

# $ + K @ Dwarsprofiel Ontwerp Overbrengen naar de Kaart. Selecteer Bestand/Openen om het bestand Tutorial 28.SEE in de map Tutorial op te roepen. # $ + K @ Dwarsprofiel Ontwerp Overbrengen naar de Kaart Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Profielen & Ontwerpen, DTM en Volumes. Doelstelling Het doel van deze zelfstudie is om een set ontwerp

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Project Management met Teamcenter 2007 Door: Ramon van Raak Beheert u complexe projecten dan weet u als geen ander dat de projectvoorbereiding de basis legt

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 10 FEBRUARI 1998. - Omzendbrief RO/98/01. - Handleiding bij het besluit van de Vlaamse regering van 4 november 1997 tot vaststelling van de samenstelling van het dossier

Nadere informatie

Informatie & Databases

Informatie & Databases Informatie Wat is informatie en waaruit het bestaat? Stel op een kaart staat het getal 37 geschreven. Wat kun je dan zeggen van het cijfer 37? Niets bijzonders, toch? Alleen dat het een getal is. Gaat

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

Oplossingsvrij specificeren

Oplossingsvrij specificeren Oplossingsvrij specificeren ir. J.P. Eelants, projectmanager Infrabouwproces CROW Samenvatting De methodiek van oplossingsvrij specificeren richt zich niet alleen op het formuleren van functionele eisen.

Nadere informatie

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER Behorend bij: DO en bestek recreatief fietspad Bovenkerkerpolder Voor: Provincie Noord-Holland Directie B&U, unit bodem en groen Mw. ir. G.E. Nap Uitgebracht

Nadere informatie

GEOMETRISCH WEGONTWERP

GEOMETRISCH WEGONTWERP GEOMETRISCH WEGONTWERP Inleiding Hoofdprincipes Capaciteit + intensiteit Duurzaam veilig Gedrag bestuurders May 11, 2012 1 INLEIDING Ontwerper vs gebruiker - Verkeersfunctie van de weg - Veiligheid van

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16 Gemeenschappelijk onderzoek provincies en Rijkswaterstaat: aanvullende analyses Augustus 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doorstroming 5 3. Wegwerkzaamheden 7 4. Informatie 11 5. Aangeven maximumsnelheid

Nadere informatie

rijkswaterstaat deltadienst

rijkswaterstaat deltadienst rijkswaterstaat deltadienst BHMJOTKEÊJC NooWdmctfc W«tfttsl«ft K

Nadere informatie

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Handleiding RAW systematiek Stichting GEOBLOCK 1 kenniscentrum EPS in de GWW Grondwerken Inhoud 22.8 22.81 Begrippen 4 22.81.01 Geëxpandeerd polystyreen EPS / GEOBLOCK

Nadere informatie

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2)

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2) RAW0083-73476 Bladnr. 1 van 2 Behoort bij: besteknr. 207.11.0963.29 I N S C H R I J V I N G S B I L J E T De hierna te noemen inschrijver(s): A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd

Nadere informatie

Docent: ing. R.J. Rolloos (Bron: tekenrichtlijnen Gemeentewerken Rotterdam).

Docent: ing. R.J. Rolloos (Bron: tekenrichtlijnen Gemeentewerken Rotterdam). Richtlijn tekenwerk Docent: ing. R.J. Rolloos (Bron: tekenrichtlijnen Gemeentewerken Rotterdam). Opzet van de tekening Bij de opzet van de tekening verdienen een aantal punten de aandacht, namelijk: Formaat

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

gisib de Core applicationen de Apps Historie Historie Ontwikkelingen Ontwikkelingen

gisib de Core applicationen de Apps Historie Historie Ontwikkelingen Ontwikkelingen gisib de Core applicationen de Apps Wat is gisib ook alweer? Wat maakt gisib onderscheidend in de markt? Uit welke onderdelen bestaat gisib? Wat betekent dat voor u? Historie KOAC-NPC en DG Groep eigen

Nadere informatie

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst Voorstellen Anton Slockers Directeur Admea / Smits van Burgst Admea is onderdeel van de Smits van Burgst

Nadere informatie

Lijmen in de bouw. deel 5. Copyright SBR, Rotterdam

Lijmen in de bouw. deel 5. Copyright SBR, Rotterdam Lijmen in de bouw deel 5 LJ Auteur ir. Th. J. van den Boom, TNO Bouw, Rijswijk Deze publikatie kwam tot stand in samenwerking met Triam Kennismanagement, bureau voor advies, ontwerp en produktie te Papendrecht.

Nadere informatie

Van Rossum Raadgevend Ingenieurs BV Postbus AG Amsterdam Dhr. D.J. Kluft

Van Rossum Raadgevend Ingenieurs BV Postbus AG Amsterdam Dhr. D.J. Kluft NOTITIE AAN CONTACTPERSOON Van Rossum Raadgevend Ingenieurs BV Postbus 31290 1030AG Amsterdam Dhr. D.J. Kluft DATUM PROJECTNUMMER DOCUMENTNUMMER VERSIE PAGINA S 19 februari 2016 16173 NT16173a1 1 5 CRUX

Nadere informatie

Planning. Adviesrapport uitgebracht in het kader van stage. Sr- v v. l lltlf 0X Door: M. van Noppen BIKT, C9630

Planning. Adviesrapport uitgebracht in het kader van stage. Sr- v v. l lltlf 0X Door: M. van Noppen BIKT, C9630 Planning Adviesrapport uitgebracht in het kader van stage Sr- v v >: l lltlf 0X35-31 A Door: M. van Noppen BIKT, C9630 Ir BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RIJKSWATERSTAAT NR. Planning proef projekt m.g.b. 'Het

Nadere informatie

KPMG Klynveld Bosboom Hegener

KPMG Klynveld Bosboom Hegener KPMG Klynveld Bosboom Hegener Organisatie advisu MINISTERIE VAN VERKEER & WATERSTAAT INLEIDING TOT HET HANDBOEK ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE Klynveld Bosboom Hegener Organisatie-adviseurs MINISTERIE VAN

Nadere informatie

1. Inleiding... 3. 2. Instellingen maken... 4. 3. Toestellen plaatsen... 5. 4. Leidingen tekenen... 6

1. Inleiding... 3. 2. Instellingen maken... 4. 3. Toestellen plaatsen... 5. 4. Leidingen tekenen... 6 StabiCAD V Koeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Instellingen maken... 4 3. Toestellen plaatsen... 5 4. Leidingen tekenen... 6 4.1. Leidingschaal instellen....................................... 6

Nadere informatie

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk Module 6 Vlakke meetkunde 6. Geijkte rechte Beschouw een rechte L en kies op deze rechte een punt o als oorsprong en een punt e als eenheidspunt. Indien men aan o en e respectievelijk de getallen 0 en

Nadere informatie

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers PROTOCOL BTB Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers Een handleiding voor Werkvoorbereiding, Onderhoud en Uitvoering Opsteller : P. van der Linden Afdeling : Afdeling

Nadere informatie

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste MEMO Mogelijkheden bermverharding 14 januari 2013 Arthur Ernste Inleiding In totaal zijn er drie typen bermverharding te onderscheiden. In de eerste plaats is er het aanvullen van bermen met ongebonden

Nadere informatie

Grip op de openbare ruimte m.b.v. het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR

Grip op de openbare ruimte m.b.v. het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR Grip op de openbare ruimte m.b.v. het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR Ceciel van Iperen CROW-cluster Beheer Openbare Ruimte en Infrastructuur Stand van zaken IMBOR 1.Korte introductie rol

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding 0.1 BGT Controleservice Gebruikershandleiding Datum 6 maart 2014 Versie 1.3 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Eisen aan de levering...4 3 Uit te voeren controles...5 4 Uitvoering Controle...6 4.1 Controleren

Nadere informatie

Plan van aanpak transitie buitendienst

Plan van aanpak transitie buitendienst Plan van aanpak transitie buitendienst Gemeente Borne Status : Concept, versie 0.9 In opdracht van : Gemeente Borne, projectgroep transitie buitendienst Datum : 13 mei 2012 Inhoudsopgave Inhoud 1 INLEIDING......3

Nadere informatie

Directie Zeeland. Afschrift aan. Nummer. Doorkiesnummer 06-51063849. Bijlage(n) 1

Directie Zeeland. Afschrift aan. Nummer. Doorkiesnummer 06-51063849. Bijlage(n) 1 Verslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Deelnemers Combinatie: Zinkcon-Dekker/Hakkers/v.d. Herik en Van Oord ACZ: J. Huibers, A. Ouwerkerk, C

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2018: algemene feedback

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2018: algemene feedback IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica juli 8 - reeks - p. IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 8: algemene feedback Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 8 studenten

Nadere informatie

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 NBS... 3 1.2 De NBS Catalogus... 3 2 Bestek, algemeen... 4 2.1 Het bestek... 4 2.2 De beschrijving van het werk... 4 2.3 De

Nadere informatie

Productie Machinale perfectie i.p.v. handwerk Fabrieksmatige bewerkingen t.b.v. montage i.p.v. bewerkingen op de bouwlocatie gerealiseerd

Productie Machinale perfectie i.p.v. handwerk Fabrieksmatige bewerkingen t.b.v. montage i.p.v. bewerkingen op de bouwlocatie gerealiseerd MONTAGE MET PROSYS: P R O S Y S = TOTAALONTZORGING De montage, die wij u aanbieden, maakt onderdeel uit van een concept waarbij u op alle relevante aandachtsgebieden wordt ontzorgd. Naast het ontzorgen

Nadere informatie

Opdrachtgever: gemeente Borger-Odoorn Besteknr.: GG e NOTA VAN INLICHTINGEN d.d

Opdrachtgever: gemeente Borger-Odoorn Besteknr.: GG e NOTA VAN INLICHTINGEN d.d Bladnr. 1 2e Nota van inlichtingen behorende bij bestek en voorwaarden: "": Besteknummer: GG2015-003 Projectnummer MUG: 81197313 Datum: 4 januari 2016 Opgesteld door: Gecontroleerd door: RWi SMe Vrijgegeven

Nadere informatie

Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar

Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Amersfoort Postbus 4000 3800 AE Amersfoort AANGETEKEND Betreft: Reactie op brief dd 7 mei jl. van Gem. Amersfoort aan Stichting. (SHB&L) inzake WOB verzoek

Nadere informatie

Aanvraag omgevingsvergunning verplanten bomen Lundlaan t.b.v. realisatie Uithoflijn

Aanvraag omgevingsvergunning verplanten bomen Lundlaan t.b.v. realisatie Uithoflijn Memo an Kopie aan UMC Utrecht POUHL Van Danny Tanck fdeling Werkvoorbereiding Telefoon +31 (0)6 55 43 52 25 E-mail danny.tanck@bam.nl Datum 27-10-2016 Referentie UHL-PU004-MEM-7-2144 Blad 1 van 6 Onderwerp

Nadere informatie

waaruit gekozen moet worden. In de standaardmaatregelen

waaruit gekozen moet worden. In de standaardmaatregelen Conversietabel Inleiding De nieuwe CROW-publicaties 96a en bestaan uit een publicatiereeks van acht delen. Zeven van de acht delen hebben betrekking op niet-autosnelwegen en wegen binnen de bebouwde kom

Nadere informatie

Administrateur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur dienst Afdelingshoofd

Administrateur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur dienst Afdelingshoofd Administrateur Doel Realiseren van beheersmatige, adviserende en managementondersteunende administratieve werkzaamheden ten behoeve van de instelling, dan wel onderdelen daarvan, binnen vastgestelde procedures

Nadere informatie

Behoort bij:

Behoort bij: Bladnr. 1 Behoort bij: 1-018-03 Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de standaard RAW Bepalingen (Standaard 2005) behorende bij het inschrijvingsbiljet van de ondergetekende(n): Gevestigd

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Wiskunde B (oude stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 27 mei 1330 1630 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 18 vragen

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette Cursus KeyCreator Oefening 13: Audiocassette Tekenen van een audiocassette Men dient hiervoor verschillende functies te gebruiken: - Tekenen van rechthoeken, lijnen en cirkels. - Trimmen, dubbeltrimmen

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 009 tijdvak woensdag 4 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 9 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken. Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum

MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken. Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum Inhoud Waar staan we? Uitwerking alternatieven: wegontwerp Uitwerking alternatieven: smart mobility Onderzoek

Nadere informatie

27 Macro s voor de schijf van Poincaré

27 Macro s voor de schijf van Poincaré 27 Macro s voor de schijf van Poincaré 27.1 Inleiding In het secundair onderwijs zijn leerlingen vertrouwd met de Euclidische meetkunde. In het Euclidisch vlak geldt het beroemde 5 de parallellen postulaat:

Nadere informatie

I N S C H R I J V I N G S S T A A T

I N S C H R I J V I N G S S T A A T RAW0067-88466 Groningen Seaports Bladnr. 1 van 8 Behoort bij: bestek 2013-41 I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard

Nadere informatie

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Themabijeenkomst 1, 10 november Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract

Platform Voegovergangen en Opleggingen. Themabijeenkomst 1, 10 november Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract Platform Voegovergangen en Opleggingen Themabijeenkomst 1, 10 november 2010 Meerkeuze Matrix, Voegovergangen en het contract Bijeenkomst Deze eerste themabijeenkomst van het PVO stond in het teken van

Nadere informatie

Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning:

Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning: B: Systematisch bouwen van informatiesystemen SDM-fase : Informatieplanning Bijlagen B Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning: Bijlage IP - j) Checklist risico-analyse bij informatieplanningsproject

Nadere informatie

Leergang Deelnemeradministraties

Leergang Deelnemeradministraties DEFINITIEF Leergang Deelnemeradministraties 1/9 21 november 2013 PBLQ HEC - Leergang Deelnemeradministraties Leergang Deelnemeradministraties Plan van Aanpak versie 1.0 datum 21 november 2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd.

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Jan van der Lee 3 november 2011 Onderhoud ProRail, Lightrail en Industrie Bruggen, Tunnels, Sluizen, Rivieroevers, Waterkeringen

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie zeeland

rijkswaterstaat directie zeeland rijkswaterstaat directie zeeland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat erstaat Dire«tie Zeeland Nummer: Bibliorheek, Koestr. 30, tel: 0118^86362 postbus 5014, 4330 KA

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding -versie 31 mei 2007- pag. 1 1. Inleiding Deze toelichting heeft betrekking op het controleprotocol Stichting Transumo, versie 31 mei 2007, en heeft tot doel een nader invulling te geven aan een aantal

Nadere informatie

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1

gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Begroting gemeente leudal Herinrichting Dorpstraat Baexem Fase 1 Documentnr. 2015-LEU122-GR-01 30 januari 2015 Gemeente Leudal Globale begroting voor: Herinrichting Dorpstraat Baexem, fase 1 Conform tekeningnr.

Nadere informatie

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Geometrisch ontwerp Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Academiejaar 2016-2017 OPBOUW WEGDEK De bepaling van de bouwklassen gebeurt via de site www.wegenenverkeer.be/bouwklasse.

Nadere informatie

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4 Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 4 4.4.1 Basis Lijnen en hoeken 1 Het assenstelsel met genoemde lijnen ziet er als volgt uit: 4 3 2 1 l k -4-3 -2-1 0 1 2 3 4-1 -2-3 n m -4 - Hieruit volgt: a Lijn k en

Nadere informatie

Privacyreglement Picos B.V.

Privacyreglement Picos B.V. Privacyreglement Picos B.V. Picos Rietveldenweg 14 5222 AR s-hertogenbosch Internet: www.picosbv.nl Privacyreglement Picos: versie december 2016 Pagina 1 van 5 Privacyreglement Picos B.V. Inleiding Picos

Nadere informatie

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Versie 1.1 Document: r121006.2 Opdrachtgever: Stybenex Infra Engineering Delft Delft, 12 oktober 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Ontwerpprocedure...4

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 2013: algemene feedback

IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 2013: algemene feedback IJkingstoets burgerlijk ingenieur 6 september 203 - reeks - p. IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 203: algemene feedback In totaal namen 245 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur

Nadere informatie

Bijdragenr. 32. Verkeerskundig beheer van verkeerslichten en andere verkeerssystemen

Bijdragenr. 32. Verkeerskundig beheer van verkeerslichten en andere verkeerssystemen Bijdragenr. 32 Verkeerskundig beheer van verkeerslichten en andere verkeerssystemen ****** Erna Schol (Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart, Groene Golf Team) Emile Oostenbrink (CROW) Samenvatting

Nadere informatie

Implementatieplan functiegebouw Hibin

Implementatieplan functiegebouw Hibin Implementatieplan functiegebouw Hibin Inhoud 1. Aanleiding... 2 2. Planning... 2 3. Invoeren functie-/loongebouw... 3 1. Voorbereiding... 3 2. Opstellen of actualiseren functiebeschrijvingen (01-01-2018

Nadere informatie

Programma van Wensen Beheersysteem Duo+ en De Ronde Venen

Programma van Wensen Beheersysteem Duo+ en De Ronde Venen W W W3 W W W6 W7 W8 W9 W0 W Programma van Wensen Beheersysteem Duo+ en De Ronde Venen Algemeen ( punten) Bij het uitvoeren van inspecties m.b.v. uw beheersystemen zijn er 3 mogelijkheden: rechtstreeks

Nadere informatie

Leerjaar 1/2 ICT-Academie. Niveau 4. Applicatie ontwikkeling

Leerjaar 1/2 ICT-Academie. Niveau 4. Applicatie ontwikkeling Databases SQL Leerjaar 1/2 ICT-Academie Niveau 4 Applicatie ontwikkeling Auteur: R. Meijerink Datum: Januari 2013 0. Inleiding Databases / SQL In deze lessen wordt je geleerd databases te bouwen in SQL-code.

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 2014: algemene feedback

IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 2014: algemene feedback IJkingstoets burgerlijk ingenieur 5 september 204 - reeks 4 - p. IJkingstoets burgerlijk ingenieur september 204: algemene feedback In totaal namen 286 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur

Nadere informatie

1.2. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.2. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. WERK 27 B.V. Pagina: 1 van 5 Artikel 1. Algemene en begripsbepalingen 1.1. Terminologie Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet

Nadere informatie

Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats en het beheer van de documenten (Besluit informatiebeheer RUD Zuid-Limburg).

Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats en het beheer van de documenten (Besluit informatiebeheer RUD Zuid-Limburg). HET DAGELIJKS BESTUUR VAN DE RUD ZUID-LIMBURG Gelet op artikel 8 van de Archiefverordening RUD Zuid-Limburg BESLUIT: Vast te stellen de navolgende: Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats

Nadere informatie

2m uitgebroken Bestaande trap opgenomen en na aanbrengen van glooiingsconstructie herplaatst. Overlaging in glooiïng Aangesloten op bestaand asfalt

2m uitgebroken Bestaande trap opgenomen en na aanbrengen van glooiingsconstructie herplaatst. Overlaging in glooiïng Aangesloten op bestaand asfalt Hoogtematen meters t.o.v. NAP Maten meters tenzij anders aangegeven Aansluitg gefreesd 2m uitgebroken Bestaande trap opgenomen en na aanbrengen van glooigsconstructie herplaatst Aangesloten op bestaande

Nadere informatie

Aanpak. eelstroom innovatie en versoberen. Project Zeepoort Umond. Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Aanpak. eelstroom innovatie en versoberen. Project Zeepoort Umond. Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Ministerie van Verkeer en Waterstaat eelstroom innovatie en versoberen Aanpak Project Zeepoort Umond Projectnaam: project Zeepoort Umond PBMS 3030 3030-99.033 definitief 2 dinsdag M. Frijters, R. de Roos, B. van den Bunt. # B.P. Nieswaag

Nadere informatie

Elementaire ontwerpen. MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn

Elementaire ontwerpen. MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn Elementaire ontwerpen MIRT-verkenning corridorstudie Amsterdam- Hoorn Opbouw 1. Doel presentatie 2. Ontwerpen knp Zaandam Functioneel (waarom) Ontwerp richtingen Keuzes in pakketten 3. Overige ontwerpen

Nadere informatie

Van ondergronddata via informatie naar kennis

Van ondergronddata via informatie naar kennis Van ondergronddata via informatie naar kennis Van Ignace van Campenhout Eduardo Roldan Sanchez Datum 1 april 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Ondergrondevaluatie in samenhang 4 3 Data, informatie, model,

Nadere informatie

Plan van aanpak overweg(en)naam i.h.k.v. het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen

Plan van aanpak overweg(en)naam i.h.k.v. het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen Plan van aanpak overweg(en)naam i.h.k.v. het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen Datum 13 mei 2015 Status Definitief Handreiking opbouw voor een door een wegbeheerder in te dienen initieel Plan van Aanpak;

Nadere informatie

Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011

Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011 Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011 Missie Bouwkwaliteit verhogen door samenwerking in de keten te verbeteren, ondersteund door Bouw Informatie Modellen

Nadere informatie

Privacyreglement Stichting Werkcarrousel

Privacyreglement Stichting Werkcarrousel Privacyreglement Berlicumseweg 8, Rietveldenweg 16 5248 NT, Rosmalen Internet: www.werk-carrousel.nl Privacyreglement : versie oktober 2017 Pagina 1 van 5 Privacyreglement Inleiding gaat zeer zorgvuldig

Nadere informatie

ICT Beheermodel informatiesystemen Drechtsteden Baseline inrichting ICT beheermodel Drechtsteden

ICT Beheermodel informatiesystemen Drechtsteden Baseline inrichting ICT beheermodel Drechtsteden Drechtsteden Technische Architectuur (DTA) ICT Beheermodel informatiesystemen Drechtsteden Baseline inrichting ICT beheermodel Drechtsteden Status : Definitief 1.0 Redactie : DTA Datum : 29-08-2007 1 Versiebeheer

Nadere informatie

B E E L D K WA L I T E I T S P L A N

B E E L D K WA L I T E I T S P L A N BEELDKWALITEITSPLAN April 2011 INHOUDSOPGAVE Inleiding 5 1.1. Algemeen 1 1.2. De kamers 1 1.3. Richtlijnen voor de kavel en bebouwing 1 1.4. Procedure 1 Gebied 3 en 4 6 Gebied 5 Accent langs Rijksweg 50

Nadere informatie

Presentatie en gebruik van productgegevens. Suskasten en het bouwbesluit

Presentatie en gebruik van productgegevens. Suskasten en het bouwbesluit Presentatie en gebruik van productgegevens Suskasten en het bouwbesluit In Nederland wordt tot nu toe de akoestische prestatie van geluidgedempte ventilatievoorzieningen (suskasten) gegeven door de geluidisolatie

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Registratie Data Verslaglegging Registratie Controleren en corrigeren Carerix helpt organisaties in het proces van recruitment en detachering. De applicatie voorziet op een eenvoudige wijze in de registratie

Nadere informatie

VIND: proactief meten van de verkeersveiligheid

VIND: proactief meten van de verkeersveiligheid VIND: proactief meten van de verkeersveiligheid Hans Drolenga, Sweco Nederland B.V. Yvonne Janssen-Stans, Rijkswaterstaat Jurgen Koppen, Rijkswaterstaat Verkeersveiligheidsbeleid was in het verleden hoofdzakelijk

Nadere informatie

Artikel 2 Reikwijdte 2.1 Dit reglement is van toepassing op alle verwerkingen van persoonsgegevens binnen Flevotaal.

Artikel 2 Reikwijdte 2.1 Dit reglement is van toepassing op alle verwerkingen van persoonsgegevens binnen Flevotaal. Artikel 1. Algemene begripsbepalingen 1.1 Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) daaraan

Nadere informatie