Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman"

Transcriptie

1 Kader Abdolah: Abdolah is een van de meest succesvolle allochtone schrijvers in Nederland. Hij verwerkt zijn achtergrond in elk boek. Geef aan in jullie presentatie op welke manier hij dat heeft gedaan. Verder geeft hij ook een oordeel over zijn achtergrond. Welk oordeel is dit en hoe werkt hij dit in de door jullie gelezen werken uit? Kader Abdolah: Als ik geen doofstomme vader had, had ik dit boek niet kunnen schrijven. Ik wil over het leven vertellen. Over de liefde, de dood, het verraad en de religie. En dan op mijn eigen manier. Bekijk of een van de bovenstaande elementen als motief voorkomt in het door jou gelezen werk. Bernlef Bernlef is erg gefascineerd door communicatie. Hij is met name benieuwd naar wat er gebeurt als er iets in de communicatie fout gaat. Hoe heeft Bernlef dit idee uitgewerkt in de door jullie gelezen boeken en zou het feit dat Bernlef voor een pseudoniem heeft gekozen ook iets te maken kunnen hebben met dit gegeven. Zoek uit waar dit pseudoniem van Bernlef vandaan komt. F. Bordewijk Veel van de werken van Borderwijk behoren tot het genre van de ideeën roman. Leg uit wat dat begrip inhoudt. Verklaar dat de gelezen werken wel of niet tot dit genre behoren. Zo ja leg uit wat Borderwijk dan precies heeft willen zeggen/ vertellen met zijn werken. Bordewijk is verder beroemd om zijn manier van schrijven die ook wel de gewapend betonstijl wordt genoemd. Leg uit wat dit begrip inhoudt en lees een fragment voor uit een van zijn boeken om dit te illustreren. Tot slot worden de boeken van Bordewijk soms surrealistisch genoemd. Zoek uit wat deze term inhoudt en leg uit wat het verband kan zijn met de boeken die jij gelezen hebt. Boudewijn Büch Sommige werken van Boudewijn Büch lijken autobiografisch te zijn. Zoek op Literom naar oude interviews van de schrijver waarin hij hierover uitspraken doet. Na zijn overlijden kwamen veel van zijn uitspraken in een ander licht te staan. Er was bij hem vooral sprake van mystificatie rondom zijn eigen persoon en zijn leven. Leg uit wat deze term inhoudt en vertel wat waarheid en fictie is in zijn boeken. Benoem drie thema s die veel in zijn boeken terugkomen en leg uit hoe deze in de door jullie gelezen boeken worden uitgewerkt.

2 Remco Campert In de werken van Remco Campert kom je nogal eens symbolische namen tegen. Zoek dat uit voor de door jullie gelezen boeken en verklaar de namen. Ook zou je een aantal hoofdpersonen kunnen typeren als romantisch. Wat betekent dit in literaire zin? Pas het toe door voorbeelden te geven uit de door jullie gelezen boeken. Leg dus uit in welke zin je deze personen romantisch kunt noemen. Daarnaast is er bij Campert soms sprake van intertekstualiteit. Zoek uit wat dit begrip inhoudt en geef voorbeelden van intertekstualiteit in de boeken die je hebt gelezen. Louis Couperus Louis Couperus wordt gezien als een naturalistisch schrijver. Wat houdt naturalisme in? Ton Anbeek heeft acht kenmerken genoemd die vaak in naturalistische romans voorkomen, noem deze kenmerken. Welke naturalistische kenmerken vind je terug in de door jullie gelezen boeken van Louis Couperus? Renate Dorrestein In de romans van Renate Dorrestein is het vaak niet helemaal duidelijk wat nou de werkelijkheid is en wat er nou écht aan de hand is. Leg uit waar dat in jullie boeken zo is en hoe dat komt. Denk hierbij aan perspectiefkeuze, de personages en hun karaktereigenschappen, het gebruik van de ruimte etc. In veel boeken staat een motto, noteer dit en leg dit uit aan de hand van het thema. Dorrestein heeft ook een voorliefde voor het 'macabere'. Haar romans worden vergeleken met 'gothic novels'. Zoek op wat dat voor genre is en bekijk hoe dat in jouw boek terugkomt.

3 Willem Elsschot Leven en werk staan bij de schrijver Willem Elsschot in een bijzondere relatie tot elkaar. In een aantal boeken die je van hem hebt gelezen, speelt bijvoorbeeld de figuur Frans Laarmans als alter ego van Elsschot een belangrijke rol. Leg uit wat het begrip alter ego betekent en hoe die relatie tussen Laarmans en Elsschot in elkaar zit. In hoeverre is zijn schrijverschap te beschouwen als een vlucht en kun je Elsschot een romanticus noemen? Daarnaast wordt hij als schrijver gerekend tot de stroming van de Nieuwe Zakelijkheid. Welk literair tijdschrift speelt hierbij een belangrijke rol? Noem drie kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid in de literatuur. Welke kenmerken van deze stroming vind je terug in de door jullie gelezen boeken van Willem Elsschot? Maarten t Hart Het werk van Maarten t Hart is meestal doorspekt met literaire motieven. Geef in de presentatie aan, wat nu precies wordt verstaan onder motieven. Ga op zoek naar enkele motieven in de verschillende boeken die jullie hebben gelezen. Zijn er wellicht motieven die in diverse werken voorkomen. Probeer te bedenken en te beargumenteren waarom Maarten t Hart kiest voor deze motieven en op welke manier ze bijdragen aan het werk. Laat daarnaast zien dat geloof in zijn werken een rol speelt. Om welk geloof gaat het dan en hoe staat t Hart hiertegenover? W.F. Hermans: W.F. Hermans is een duidelijke na-oorlogse schrijver. Hij hield er een hele duidelijke visie aan over: hij vond namelijk dat de orde het altijd verliest van de chaos, de wereld en de mensheid is uiteindelijk gedoemd tot chaos. Daarmee behoort hij tot de stroming van het nihilisme Maak in jullie presentatie duidelijk wat deze stroming inhoudt en geef aan hoe het overkoepelende thema van orde en chaos terugkomt in de door jullie gelezen boeken. Geef ook aan of je het eens bent met de visie van Hermans. Daardoor zijn de boeken van deze schrijver op te vatten als zogenaamde ideeënromans. Zoek uit wat dit betekent en leg het uit voor de gelezen boeken. Verder spelen bij Hermans instrumenten (in de breedste zin van het woord) een belangrijke rol. Het zijn een soort concrete motieven in zijn romans. Zoek dat uit voor de boeken die je gelezen hebt en leg uit wat dit te maken heeft met zijn kijk op het leven en de menselijke beschaving.

4 Artur Japin: Japin schrijft meestal historische romans. Romans die zich afspelen in een eerder tijdperk. Maak in jullie presentatie duidelijk welke tijdsperiode Japin gebruikt heeft in de door jullie gelezen boeken. Maar wil Japin nu alleen maar een geschiedenislesje schrijven, of wil hij laten zien dat gevoelens niet tijdsgebonden zijn. Geef duidelijk voorbeelden uit jullie boeken waaruit het een of het ander blijkt. Japins personages zijn vaak buitenstaanders, mensen die om wat voor reden dan ook apart staan, er niet bij horen. Zien en gezien worden is daarbij een rode draad: hoe ziet het personage zichzelf en hoe wordt hij door anderen gezien. Kies uit de gelezen werken een personage waarop dit van toepassing is. Leg uit waarom. Herman Koch In veel werken van Herman Koch komen één of meerdere personages voor een moreel dilemma te staan. Leg uit welk dilemma in de gelezen boeken naar voren komt en welke oplossing er wordt gekozen. Waarom laat Koch het personage voor deze oplossing kiezen? De boeken van Herman Koch zijn altijd op een bepaalde manier opgebouwd, qua verhaalvolgorde, hoofdstukindeling etc. Bekijk de opbouw van de boeken die jullie hebben gelezen en leg uit waarom Koch voor deze opbouw volgens jullie heeft gekeken. Herman Koch is naast auteur ook één van de televisiemakers van het absurdistische en humoristische televisieprogramma Jiskefet. Leg uit hoe dit absurdistische en humoristische ook terugkomt in zijn romans. Vonne van der Meer Elk verhaal, elk boek speelt zich af in een bepaalde ruimte. Deze ruimte is niet zomaar gekozen. De ruimte heeft een functie, de auteur kiest er bewust voor het verhaal op een bepaalde plek te laten afspelen. De ruimte geeft soms ook informatie over personages. Kijk goed naar de ruimte, in de meest brede zin van het woord, bij de werken van Vonne van der Meer. Wat draagt de ruimte bij aan het verhaal. Waarom is het belangrijk dat het verhaal op die plek, in dat dorp, in die ruimte plaatsvindt. Vonne van der Meer is tevens regisseuse, dit is terug te vinden in haar werken. Geef hier een voorbeeld van en leg uit waarom je dit vindt.

5 Marga Minco In de romans die geschreven zijn in de periode speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Onderzoek op welke verschillende manieren dit in Nederlandse literatuur voorkomt. In alle werken van Marga Minco komt het thema jodenvervolging op een of andere manier voor. Leg dit uit voor de boeken die je hebt gelezen. Ook kiest Minco vaak voor een motto en een opdracht voorin haar werken. Wat houden deze twee termen in en waarom doen schrijvers dit? In welke werken die jullie gelezen hebben kom je een opdracht en/of motto tegen? Leg het verband uit met de boeken zelf. Harry Mulisch Kies twee van onderstaande uitspraken die het beste bij een van de door jullie gelezen boeken passen verwerk ze in jullie presentatie, maak dus duidelijk wat Mulisch ermee bedoeld zou kunnen hebben. a. Ik heb de oorlog niet zozeer meegemaakt, ik ben de Tweede Wereldoorlog. b. Iedere verklaring doet mij denken aan een poging om bij het licht van een lucifer te tonen hoe de zon eruit ziet. c. Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben. De lezer is niet de toeschouwer van een toneelstuk, maar de acteur die alle rollen uitbeeldt. De lectuur is zijn hoogst eigen creatie. De schrijver levert tekst maar een artistiek werkstuk wordt het pas door het talent van de lezer. d. Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien. (Bekijk in dit kader ook: het beste is het raadsel te vergroten. ) Verder zou je kunnen spreken over oorlog als leitmotief in de boeken van Mulisch. Maak duidelijk wat deze term betekent en hoe dit terugkomt in de door jullie gelezen boeken. Nescio De schrijver J.H.F. Grönloh kiest nescio als zijn pseudoniem. Waarom hanteert deze schrijver een pseudoniem? Wat betekent nescio en verklaar wat Grönloh ermee wil uitdrukken. Verder rekenen we zijn werk tot de stroming van de neo-romantiek. Wat hield deze stroming in? Wat kun je romantisch noemen aan a) het schrijverschap van nescio en b) de personages die hij beschrijft. De novellen die hij schrijft werden aanvankelijk niet zo gewaardeerd. Onderzoek hoe dat komt. In welk opzicht was hij als schrijver zijn tijd eigenlijk een beetje vooruit?

6 D. Verhulst Dimitrie Verhulst is een erg populaire schrijver zowel in Nederland als in België. Hij heeft een zeer uitgesproken schrijfstijl die je cynisch zou kunnen noemen. Geef in jullie presentatie weer hoe Verhulst dit cynisme gebruikt. Ga ook in op het waarom hij deze stijl gebruikt. Wat zou zijn Vlaamse achtergrond daarmee te maken kunnen hebben (denk aan een interview dat hij gaf in Humo, kan je vinden op Literom). Misschien is het wel typisch Vlaams die cynische humor. Kan je gebeurtenissen vinden uit de recente Vlaamse geschiedenis die een mens wel cynisch zouden kunnen maken. Verder kan je de link met de Vlaamstalige muziek leggen (Zoek eens wat songteksten van Gorki of Noordkaap op) Tommy Wieringa Wieringa is een zeer populaire schrijver op dit moment. Twee van zijn meest populaire thema s zijn levensvreugde en hoe dit te bereiken. Maak in jullie presentatie duidelijk hoe Wieringa dit thema in de door jullie gelezen werken heeft uitgewerkt. Ga hierbij in op de karakters van de verschillende personages in de door jullie gelezen boeken. Leon de Winter Leon de Winter heeft iets met het (joodse) geloof. In zijn boeken speelt het geloof meestal op de achtergrond een belangrijke rol. Ga na in hoeverre dit voor de door jullie gelezen romans ook zo is en zoek op wat De Winter zelf over het geloof zegt. Is hij erg religieus of niet en hoe komt het dat hij er zo mee bezig is? Zoek op literom een aantal interviews op. Hij doet regelmatig uitspraken over het geloof. In hoeverre is dit autobiografisch. Daarnaast hebben zijn boeken een filmisch karakter. Zoek uit wat hieronder wordt verstaan en leg uit waarom dat bij Leon de Winter geen toeval is. Daarnaast kijk je naar de verschillende personages, wat voor soort personages kiest Leon de Winter. Maak een vergelijking tussen twee personages uit de verschillende werken. Ga op zoek naar verschillen en overeenkomsten.

7 Jan Wolkers Jan Wolkers gebruikt in veel van zijn werken een motto. Leg uit wat een motto is. Ga na of er bij de gelezen werken een motto aanwezig is. Leg aan de hand van een voorbeeld uit, wat de functie van een motto is, kan zijn. Vind je het motto van het boek een logische keuze? Helpt het motto je het verhaal te begrijpen? Waarom wel of waarom niet? Jan Wolkers was controversieel. Geef in jullie presentatie een aantal voorbeelden van het controversiële van Wolkers, zowel in zijn leven als in de door jullie gelezen boeken. Maar gaat het Wolkers nu alleen maar om het choqueren of is er meer aan de hand. Heeft het misschien iets te maken met het thema verval dat in veel van zijn boeken terug komt. Doe in jullie presentatie uitgebreid verslag over jullie standpunt in deze zaak en onderbouw Julie mening met duidelijke voorbeelden uit de door jullie gelezen boeken. Joost Zwagerman: Zwagerman hield een aantal jaar geleden een groot pleidooi dat schrijvers meer engagement moeten tonen. Maak in jullie presentatie duidelijk wat dit woord betekent en of Zwagerman in zijn eigen boeken ook vormen van engagement vertoond. Verder geef je aan of je het met Zwagerman eens bent dat schrijvers meer engagement moeten vertonen. Geef hier drie goed uitgewerkte argumenten voor.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Boekvergelijking. lessenserie

Boekvergelijking. lessenserie Boekvergelijking lessenserie Les 1 - introductie Uitleg periode C met handelingsdelen Niveau bepalen Boek uitzoeken Uitleg periode C Twee boeken lezen Boeken met elkaar vergelijken op een onderdeel uit

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

technisch verslag literatuur

technisch verslag literatuur technisch verslag literatuur naam klas naam auteur pseudoniem? biografische gegevens boek geschreven in welk jaar? eerste uitgave: uitgever, jaar deze publicatie: uitgever, jaar aantal pagina's Heeft het

Nadere informatie

Naam:. Klas:. Schooljaar:..

Naam:. Klas:. Schooljaar:.. Handleiding Lezen voor je literatuurlijst Nederlands Havo bovenbouw Naam:. Klas:. Schooljaar:.. Inhoudsopgave Lezen voor de lijst 3 Bepalen van je leesniveau 4 Overzicht van de leesniveaus 5 Literatuurlijsten

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1502 woorden 16 december 2010 6 8 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Module 1 Motivaties Verschillende motivaties waardoor

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen Verhalen die je niet loslaten Opdrachten bij de verhalen 2 3 Inhoudsopgave 1. Open plekken A. Vragend lezen (klassikaal) 5 B. Vragend lezen (in groepjes) 6 C. Vragend lezen (individueel) 7 2. Sleutelfragmenten

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen.

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen. Samenvatting door Lotte 720 woorden 8 april 2017 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Nescio (J.H.F. Grönloh) - 1882-1961 - korte verhalen in literair tijdschrift - De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje - tragisch

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT)

TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT) 1 TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT) Luisteren en kijken Spreken Lezen Schrijven Taalbeschouwing Literatuur 1. ORIËNTEREN OPDRACHT 1 Tjeempie of liesje in luiletterland van Remco Campert

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag door Nina 2048 woorden 9 april 2016 8,2 3 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Methode

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1284 woorden 19 juni 2002 6,2 30 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman, Briefroman

Nadere informatie

LITERATUUR in historische context Max Havelaar De tweede wereldoorlog Reader Havo 5

LITERATUUR in historische context Max Havelaar De tweede wereldoorlog Reader Havo 5 LITERATUUR in historische context Max Havelaar De tweede wereldoorlog PO Reader Havo 5 1 Literatuur in historische context en PO literatuur In de vorige periode hebben we twee literaire werken behandeld

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film:

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film: NAAM: Kijk / luisterformulier Speelfilm Naam: Datum: Titel van de film: Regisseur: Jaar van verschijnen: Duur van de film: Lees de vragen op dit formulier voor het kijken en luisteren door. Je weet dan

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin

Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin Recensie door A. 1809 woorden 12 maart 2017 8,1 4 keer beoordeeld Auteur Genre Arthur Japin Psychologische roman, Eerste uitgave 2003 Geschiedenis

Nadere informatie

Nederlands literatuurgeschiedenis

Nederlands literatuurgeschiedenis Nederlands literatuurgeschiedenis 1940-1945 Literatuur in en over de oorlog De tweede wereldoorlog was verpletterend Atoombommen Jodenvervolging Door de grote gevolgen worden er nu nog steeds boeken over

Nadere informatie

Literatuurgeschiedenis Instructie over hoe je literatuurgeschiedenis moet leren en laatste aantekeningen

Literatuurgeschiedenis Instructie over hoe je literatuurgeschiedenis moet leren en laatste aantekeningen Literatuurgeschiedenis Instructie over hoe je literatuurgeschiedenis moet leren en laatste aantekeningen Naast de hand-outs en de aantekeningen moet je het literatuurstencil leren. Hieronder vind je 7

Nadere informatie

4 havo. 1

4 havo.  1 4 havo 1 chronologisch= de in tijd op elkaar volgende momenten of gebeurtenissen Als lezer leg je verbanden: je moet je zelf de juiste chronologische volgorde van de gebeurtenissen vaststellen. hoofdpersoon

Nadere informatie

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

1. Verklaar of het motto bij het boek past. Leg uit wat het betekent en geef waarom het mooi bij de inhoud van het boek past.

1. Verklaar of het motto bij het boek past. Leg uit wat het betekent en geef waarom het mooi bij de inhoud van het boek past. Boekverslag door een scholier 2692 woorden 19 mei 2009 6.1 33 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Frederik Hermans Psychologische roman, Eerste uitgave 1958 Oorlogsroman Vak Nederlands De donkere kamer

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m Samenvatting door S. 1847 woorden 22 maart 2013 5,5 5 keer beoordeeld Vak Anders H. 1 1 Persoonlijke smaak Je ontwikkeld je persoonlijke smaak met behulp ban

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d.

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d. Werkstuk door Robbin 1018 woorden 11 april 2018 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Totaal: 90 punten 1. Titelblok (4) Titel van de film Bankier van het verzet Achternaam regisseur,

Nadere informatie

Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. Literaire begrippen

Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. Literaire begrippen Vragen literatuur 6-VWO Deze vragenlijst is grotendeels gebaseerd op de Coach van Noordhoff. A Literaire begrippen 1. Wat is het verschil tussen een Vergleich (vergelijking) en een Metapher (metafoor)?

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1729 woorden 27 juni 2006 7 11 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1178 woorden 11 oktober 2016 3,9 9 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Arend van Dam. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Arend van Dam: Kinderen denken vaak dat een schrijver

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch Boekverslag door een scholier 1886 woorden 18 maart 2000 3,1 23 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Novelle Eerste

Nadere informatie

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart 2006 6,2 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Hoofdstuk 4 Open Plekken Plekken in het verhaal die vragen oproepen, het zijn nog niet ingevulde

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

LitLab Leesclub. Schuld van Walter van den Berg. Leesclub 8: Goed & kwaad. Spelregels

LitLab Leesclub. Schuld van Walter van den Berg. Leesclub 8: Goed & kwaad. Spelregels LitLab Leesclub Leesclub 8: Goed & kwaad Schuld van Walter van den Berg Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Schuld van Walter van den Berg. Je doet dat aan

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Een rijke en grillige fantasie.

Een rijke en grillige fantasie. De beste literaire debuten van het seizoen: En dat is nog niet eens de helft van deze merkwaardig ouderwetse geschiedenis. [ ] Een rijke en grillige fantasie. - Trouw - Een bijzonder debuut over verwantschap,

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage).

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage). Boekverslag door M. 1448 woorden 20 november 2014 5,9 54 keer beoordeeld Auteur Lydia Rood Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Party! Lydia Rood Verwerkingsopdrachten Oriëntatie 1. Hieronder

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 5: voor de opleider (1) rollen

Voor de paboopleider. Werkvorm 5: voor de opleider (1) rollen Werkvorm 5: voor de opleider (1) Het gebruik van in de klas In deze werkvorm maken studenten kennis met vier en leren zij deze toepassen in onderwijssituaties. De indeling met de vier geeft handvatten

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

7,7. Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december keer beoordeeld. Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Nederlands

7,7. Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december keer beoordeeld. Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Nederlands Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december 2009 7,7 2 keer beoordeeld Auteur Genre Saskia Noort Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands 1.Waarom heb je dit boek gekozen? Ik heb

Nadere informatie

DE L CKER DOELEN STELLEN

DE L CKER DOELEN STELLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DOELEN STELLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Literatuur - Boekverslag 1 vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76949

Literatuur - Boekverslag 1 vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76949 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 augustus 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/76949 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017)

NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017) NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017) Lic. Sofie Royeaerd, M.A. Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Samenvatting Dautzenberg H8

Samenvatting Dautzenberg H8 Samenvatting Dautzenberg H8 Paragraaf 56 Elk boek kun je in drieën verdelen: voorwerk, eigenlijke tekst, nawerk. Onder voorwerk verstaan we alles wat voorafgaat aan het eerste hoofdstuk: omslag, titel,

Nadere informatie

Wat mag/moet je lezen?

Wat mag/moet je lezen? Om te voldoen aan de exameneisen moet je dit jaar voor literatuur nog zes prozateksten en het een en ander aan poëzie verwerken. Wat mag/moet je lezen? ROMANS In totaal moeten er negen werken gelezen zijn.

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan Handleiding boekverslag Er zijn vele manieren om een boekverslag te maken, maar voor je eigen gemak is het van belang dat je een vaste volgorde aanhoudt. Bij de voorbereiding van je toetsen en je schoolexamen

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

GODSBEELDEN BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

GODSBEELDEN BIJBELSTUDIE VGSU BLOK GODSBEELDEN BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 7 Avond 2... 8 Avond 3... 9 Avond 4... 10 3 4 INLEIDING Een relatie hebben met iemand is een abstract begrip, maar toch

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 3 Auteursrecht in geschriften Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren dat auteurs de eigenaar zijn van de teksten die zij schrijven en dat je deze teksten niet zomaar over kunt nemen of aan

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923).

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923). 6,4 Boekverslag door een scholier 2120 woorden 21 keer beoordeeld 4 april 2005 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Beschrijvingsopdracht 1. Kees de jongen,

Nadere informatie

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen Boekverslag door C. 1393 woorden 27 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands 2. structuurvragen Titelbeschrijving: Boek: Twee Vrouwen

Nadere informatie

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands 4,8 Boekverslag door een scholier 1748 woorden 6 keer beoordeeld 11 november 2011 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Algemene gegevens: 1) De titel van

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer

Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting Literatuurkunde Cursus 1 Literatuur en lezer Samenvatting door M. 1143 woorden 24 januari 2016 9 21 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Laagland Nederlands literatuur cursus 1 1 Lezers

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP INLEIDING Na het lezen van de vier boeken kun je een juryrapport schrijven samen met andere juryleden van jouw school. Om hier een handje bij te helpen hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet.

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2008 / 2009 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Aan het eind van de komende 2 weken lever

Nadere informatie

Connie Palmen De Wetten

Connie Palmen De Wetten Connie Palmen De Wetten Connie Palmen geboren: 25 november 1955 in Limburg opleiding: de studie Nederlandse Taal en Letterkunde en Filosofie in Amsterdam Bij Nederlands bleef ik met vragen zitten, die

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

DE JUF WIL BLOED Dirk Vranken

DE JUF WIL BLOED Dirk Vranken DE JUF WIL BLOED Dirk Vranken OPDRACHT 1: VOORSPELLEND LEZEN a. Waarover zou het boek kunnen gaan? b. Waarom denken jullie dat? Waarnaar kijk je? c. Waarvoor dient eigenlijk de achterflap van het boek?

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting door J. 1308 woorden 6 december 2012 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Zakelijke teksten > eenduidige teksten met als doel informatie

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen Boekverslag door een scholier 1550 woorden 15 december 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Heleen van Royen Psychologische roman Eerste

Nadere informatie