Samenvatting Dautzenberg H8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting Dautzenberg H8"

Transcriptie

1 Samenvatting Dautzenberg H8 Paragraaf 56 Elk boek kun je in drieën verdelen: voorwerk, eigenlijke tekst, nawerk. Onder voorwerk verstaan we alles wat voorafgaat aan het eerste hoofdstuk: omslag, titel, opdracht, motto, proloog en inhoudsopgave. De illustratie op de omslag is zelden van belang voor een beter begrip van het boek. Zeer belangrijk is de titel. Ze slaan op de.. hoofdpersoon, de handeling, de tijdsduur, het perspectief, het is een toespeling op iets, een figuurlijke titel, soms heeft de titel een ondertitel. Deze kunnen ook letterlijk, figuurlijk of een toespeling zijn. Titel, ondertitel, auteursnaam en uitgever staan op de voorkant, motto en/of opdracht op een aparte pagina. Een opdracht is voor wie het boek geschreven is; aan een bepaalde persoon Een motto is altijd een citaat van iemand anders (vaak uit een gedicht en vaak in vreemde taal) dat de auteur vóór in zijn boek zet, omdat hij vindt dat het precies past bij zijn boek. Een proloog is in een studieboek een soort voorwoord, maar in een roman een inleidend hoofdstuk waarin wordt verteld wat er aan het verhaal is voorafgegaan. Eigenlijke tekst: Een studieboek bestaat altijd uit paragraven en hoofdstukken, maar bij een roman hoeft dat niet het geval te zijn. Het is in ieder geval een stuk minder duidelijk aangegeven Nawerk: tot het nawerk in een roman rekenen we uitsluitend de epiloog (voorwoord) en de achterzijde. De epiloog wordt eigenlijk alleen in studieboeken gebruikt. In een roman wordt in de epiloog wordt verteld hoe het met de hoofdpersonen gaat

2 nadat het eigenlijke verhaal is afgelopen. Op de achterzijde van de omslag, meestal kort de inhoud van het verhaal geschreven, en soms wat mededelingen over de auteur. In studieboeken vind je in het nawerk het notenapparaat, de bibliografie of literatuuropgave en registers of indexen op namen en/of onderwerpen. Paragraaf 57 Een roman of verhaal is een prozatekst waarin personages voorkomen die handelingen verrichten; deze handelingen nemen een bepaalde tijdsduur in beslag en staan in een bepaalde tijdsvolgorde; ze spelen zich af in een ruimte en een historische tijd; het geheel wordt de lezer medegedeeld vanuit een perspectief. Wanneer mensen over romans/verhalen praten, hebben ze het vooral over gebeurtenissen erin; samen vormen die de handeling (plot, intrige) Zo n korte samenvatting van de handeling in een of enkele zinnen wordt het thema van de roman genoemd Maken we de samenvatting nog korter, dan hebben we het onderwerp van de roman Romans: oorlogsroman, liefdesroman, misdaadroman, spionageroman. Om verwarring te voorkomen wordt het thema in deze zin vaak de idee van de roman genoemd. Uitgebreide romans daarentegen hebben naast de hoofdhandeling een of meer bijhandelingen (subplots, nevenintriges). Zo n roman die dus 2 thema s heeft wordt een dubbelroman genoemd. Een apart type dubbelroman is die waarin een andere roman verwerkt zit: een personage uit de ene handeling schrijft een roman die binnen het boek geheel of gedeeltelijk afgedrukt wordt. Wanneer die tweede roman, dus de roman binnen de roman, slechts een kort verhaal is, speken we van een ingelast verhaal, dat natuurlijk ook een eigen thema heeft. Soms bestaat een roman uit weinig anders dan ingelaste verhalen; de roman zlef dient dan alleen om de verhalen bij elkaar te houden. Men spreekt dan van een kader- of raamvertelling. Door de handeling ontstaat spanning in een boek=> in de verhaaltheorie is dat het verlangen verder te lezen en de afloop te weten te komen door de lezer. De spanningsopbouw gebeurt op 2 manieren; - wanneer in het begin van een roman een raadselachtige situatie voorkomt, wordt de lezer meteen nieuwsgierig.

3 - In het boek wordt in het begin vooruitgewezen naar wat later zal komen. Aan het einde van het boek is de spanning voorbij omdat het verhaal dan is afgelopen. je hebt een gesloten einde en je hebt een open einde. Bij een gesloten einde heb je niet de neiging om je af te vragen hoe het verder gaat maar bij een open einde wel. Ook met het slot van romans kunnen trucs uitgehaald worden. Zo zijn er verhalen met een cirkelvormige structuur: het einde besluit aan bij het begin. Soms komt het voor dat men weer letterlijk vooraan kan beginnen. In heel zeldzame gevallen loot de slotzin naadloos over in de beginzin. Paragraaf 58 Normaliter bedenkt een auteur natuurlijk zelf de intrige van zijn roman op verhaal/ maar soms maakt hij gebruik van elementen van reeds bestaande verhalen of zelfs van complete verhalen; die elementen noemen we motieven en de complete verhalen stoffen. Externe motieven zijn motieven die ook buiten een bepaald verhaal in kwestie voorkomen. Interne motieven zijn motieven die slechts in één verhaal voorkomen. Wanneer het niet gaat om een terugkerend onderdeel in een verhaal, maar om het hele verhaal als zodanig spreken we van een stof. Verwant aan stoffen en motieven is de toespeling (met een geleerd woord: allusie). De schrijver gebruikt dan de stof of het motief niet echt maar verwijst er slechts naar. Samenvatting Dautzenberg H10 Paragraaf 73 Naar hun rol of functie in de handeling onderscheiden we hoofd- en bijfiguren; daarnaast komen allerlei personages voor die slechts aanwezig zijn omdat ze in de realiteit ook steeds aanwezig zijn maar die een echte functie in de handeling hebben. Deze personages worden achtergrondfiguren genoemd. De hoofdpersoon wordt vaak de held(in) genoemd, iemand die zelf de loop van de gebeurtenissen bepaalt, wordt dat door de omgeving gedaan spreken we van een antiheld(in).

4 Wat het karakter van de personages betreft, zijn er 3 mogelijkheden; - ronde karakter: een ersonage dat we door en door lijken te kennen als we het boek uithebben - vlakke karakter: een personage waarvan we weing weten, meestal omdat het een bijfiguur is. - Type: een personage waarvan ofwel slechts één karaktertrek gegeven, ofwel de karaktertrekken tot karikatuur zijn gemaakt. Romans die als primair doel heben een ersonage zo diegaand mogelijk te beschrijven, worden psychologische romans genoemd; gaat het om de beschrijving van een maatschappelijk bepaalde groep personen, dan spreekt men van sociale romans. Een apart type psychologische roman is de ontwikkelingsroman, waarin de geestelijke rijping van een personage centraal staat. Paragraaf 74 Twee romangenres worden onderscheiden op grond van de historische tijd: de historische roman (een roman die zich pakweg vóór 1900 afspeelt) en de toekomstroman. Ook de zedenroman kan in dit verband worden genoemd: een roman waarin de zeden en gewoonten van een bepaalde tijd primair staan; het type is verwant aan de sociale roman. Zoals alle romans zich afspelen in een bepaalde tijd, spelen ze zich ook af op een bepaalde plaats. Deze 2 termen vloeien voort uit de handeling. Iets anders is de ruimte van een roman of verhaal. De ruimte vloeit niet zomaar voort uit de handeling maar wordt door de schrijver welbewust bedacht. Ook op de ruimte/plaats zijn enkele romangenres gebaseerd, zoals de streekroman en de western; de laatste is tegelijk ook gebaseerd op de historische tijd. Samenvatting Dautzenberg H12 Paragraaf 94 Als er in een paar regels grote sprongen van tijd gemaakt worden spreken we van versnellingen. Het omgekeerde is een vertraging; een belangrijk onderdeel wordt uitvoeriger beschreven dan de gebeurtenissen ervoor en erna. Het weergeven van gedachten kan op 2 manieren: oftewel door óver die gedachten te vertellen, oftewel door het denkproces zo letterlijk mogelijk weer te geven.

5 Zo n directe weergave van een denkproces wordt het innerlijke monoloog genoemd of met een engelse term stream of consciousness (bewustzijnsstroom). Paragraaf 95 Zoals er met betrekking tot de tijdsduur 2 afwijkingen zijn versnellingen en vertragingen -, zijn er ook afwijkingen met betrekking tot de tijdsvolgorde. Vrijwel elke roman bevat namelijk flashbacks en vooruitwijzingen. Bij een flashback wordt iets medegedeeld wat eerder is gebeurd dan wat in de omringende passages staat. Het omgekeerde van de flashback, de vooruitwijzing (soms flash forward genoemd), deelt mede wat later uitvoeriger aan de orde al komen. Samen worden ze anachronieën genoemd. Anachronieën kunnen intern of extern zijn. Een interne vooruitwijzing verwijst naar iets wat verderop nauwkeuriger verteld zal worden, de functie ervan is het oproepen van spanning. Een externe vooruitwijzing verwijst naar iets dat zich afspeelt na de handeling die in het boek is beschreven. De functie ervan is vrijwel steeds de uiteindelijke gevolgen van de handeling te laten zien. Een interne flashback wijst terug naar een situatie die eerder in het boek aan de orde is gekomen; een externe flashback verwijst naar iets wat gebeurd is voordat de handeling van het boek begint. Beide typen dien ter verklaring van het een of ander. Paragraaf 96 Het personaal perspectief: je ziet alles door de ogen van een persoon ui het verhaal Het auctoriaal perspectief: je ziet alles door de ogen van de schrijver. In het auctoriaal perspectief vertelt de auteur niet vanuit een personage, maar vertelt hij óver hen. Een dergelijk verhaal heeft een alwetende verteller. Typerend voor het auctoriale perspectief zijn zinnen als: hij zou nog vaak aan deze dag terugdenken, hij wist toen nog niet, zij was nu eenmaal iemand die reeds De vaststelling van het perspectief is heel belangrijk. Ik denk niet dat je aan deze samenvatting genoeg hebt, misschien is het slim om ook nog even het boek door te lezen. En ook te oefenen voor het toepassen, want dat is denk ik de bedoeling.

4 havo. 1

4 havo.  1 4 havo 1 chronologisch= de in tijd op elkaar volgende momenten of gebeurtenissen Als lezer leg je verbanden: je moet je zelf de juiste chronologische volgorde van de gebeurtenissen vaststellen. hoofdpersoon

Nadere informatie

Verhaalanalyse. Hieronder volgen een korte uitleg van de genoemde elementen en de aandachtspunten bij bestudering ervan:

Verhaalanalyse. Hieronder volgen een korte uitleg van de genoemde elementen en de aandachtspunten bij bestudering ervan: Verhaalanalyse Verhaal- of romananalyse wordt ook wel narratologie genoemd (van het Latijnse 'narrare', vertellen). Bij de behandeling van de narratologie gaan we uit van de volgende definitie van een

Nadere informatie

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands

6,2. Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart keer beoordeeld. Nederlands Samenvatting door een scholier 1487 woorden 8 maart 2006 6,2 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Hoofdstuk 4 Open Plekken Plekken in het verhaal die vragen oproepen, het zijn nog niet ingevulde

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO

Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO Inhoud Hoofdgenres:... 2 Tijd en opbouw... 3 Perspectief en vertelsituaties... 5 Spanning... 6 Personages... 7 Ruimte... 8 SKO vwo+ 1 Hoofdgenres: Proza epiek Poëzie lyriek

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan

De volgende onderdelen moeten altijd in je boekverslag staan Handleiding boekverslag Er zijn vele manieren om een boekverslag te maken, maar voor je eigen gemak is het van belang dat je een vaste volgorde aanhoudt. Bij de voorbereiding van je toetsen en je schoolexamen

Nadere informatie

Verslag Nederlands Cursus 1 en 2

Verslag Nederlands Cursus 1 en 2 Verslag Nederlands Cursus 1 en 2 Verslag door Nora 2633 woorden 14 februari 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Nora Bouwman, 4D 5B Nederlands Samenvatting Laagland cursus 1 & 2 PWW4 klas 4 (april 2017)

Nadere informatie

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m Samenvatting door S. 1847 woorden 22 maart 2013 5,5 5 keer beoordeeld Vak Anders H. 1 1 Persoonlijke smaak Je ontwikkeld je persoonlijke smaak met behulp ban

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1502 woorden 16 december 2010 6 8 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Module 1 Motivaties Verschillende motivaties waardoor

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting door J. 1308 woorden 6 december 2012 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Zakelijke teksten > eenduidige teksten met als doel informatie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag door T. 1011 woorden 18 januari 2017 5,5 8 keer beoordeeld Auteur Genre Jessica Durlacher Psychologische roman, Eerste uitgave 2010 Oorlogsroman

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literaire begrippen

Samenvatting Nederlands Literaire begrippen Samenvatting Nederlands Literaire begrippen Samenvatting door een scholier 1711 woorden 5 maart 2006 6,6 123 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting van de literaire begrippen: Hoofdpersoon: De hoofdpersoon

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De onverbiddelijke tijd door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1284 woorden 19 juni 2002 6,2 30 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman, Briefroman

Nadere informatie

Naam:. Klas:. Schooljaar:..

Naam:. Klas:. Schooljaar:.. Handleiding Lezen voor je literatuurlijst Nederlands Havo bovenbouw Naam:. Klas:. Schooljaar:.. Inhoudsopgave Lezen voor de lijst 3 Bepalen van je leesniveau 4 Overzicht van de leesniveaus 5 Literatuurlijsten

Nadere informatie

2 keer beoordeeld 12 februari 2015

2 keer beoordeeld 12 februari 2015 9,7 Samenvatting door C. 2055 woorden 2 keer beoordeeld 12 februari 2015 Vak Nederlands Methode Dautzenberg Hoofdstuk 2 1: Vorm en inhoud; de hoofdgenres De vorm van een tekst: de manier waarop de inhoud

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 & 2 Samenvatting door een scholier 1434 woorden 13 januari 2004 6,5 58 keer beoordeeld Vak Nederlands Uittreksel Nederlands Manipulatie technieken: 1 een vooruitwijzing

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Boekverslag Engels The quiet American door Graham Greene

Boekverslag Engels The quiet American door Graham Greene Boekverslag Engels The quiet American door Graham Greene Boekverslag door een scholier 1714 woorden 30 maart 2005 4,7 35 keer beoordeeld Auteur Genre Graham Greene Oorlogsroman Eerste uitgave 1955 Vak

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7

Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7 Samenvatting Nederlands Verhaalanalyse hoofdstuk 2 t/m 7 Samenvatting door een scholier 2055 woorden 23 januari 2010 7,6 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland H2 Open plekken:je krijgt niet

Nadere informatie

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2 Mondeling se4 Lise Visschedijk 4G2 15 februari 2019 Underdog Elfie Tromp Het achterhuis Anne Frank In transit Margaretha van Andel De liefdesbrieven van Abelard & Lily Laura Creedle Love, Simon- Becky

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 11 Samenvatting door een scholier 10 woorden 6 april 2001 6,6 190 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland HOOFDSTUK 1. PERSOONLIJKE SMAAKONTWIKKELING Leesdossier:

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting door een scholier 1984 woorden 11 maart 2006 6,3 11 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Samenvatting Laagland H1: Het leesdossier bestaat

Nadere informatie

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen.

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen. Boekverslag door een scholier 1368 woorden 2 januari 2002 5,4 45 keer beoordeeld Auteur Genre Doeschka Meijsing Psychologische roman, Coming of age Eerste uitgave 1976 Vak Nederlands Primaire Gegevens

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw 2 boekjes 2 boekjes WAT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij jouw niveau past ( beginner of starter). Dit in

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli

Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli door Herman Koch Boekverslag door een scholier 1509 woorden 13 januari 2002 6,9 484 keer beoordeeld Auteur Genre Herman Koch Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Gegevens van het boek

Gegevens van het boek Gegevens van het boek Titel: Het gouden ei Schrijver: Tim Krabbé Gelezen: 33e druk. 1e druk, 1984, Amsterdam, uitgeverij Bakker (nu Prometheus). Er staat geen motto in het boek. In het boek staan geen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap Boekverslag door Hanna 1247 woorden 7 maart 2018 8 7 keer beoordeeld Auteur Genre Sophie van der Stap Biografie, Non-fictie Eerste

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literatuur cursus 1 t/m 4 samenvatting

Samenvatting Nederlands Literatuur cursus 1 t/m 4 samenvatting Samenvatting Nederlands Literatuur cursus 1 t/m 4 samenvatting Samenvatting door D. 1401 woorden 25 mei 2017 4,7 7 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands literatuur samenvatting

Nadere informatie

Boekvergelijking. lessenserie

Boekvergelijking. lessenserie Boekvergelijking lessenserie Les 1 - introductie Uitleg periode C met handelingsdelen Niveau bepalen Boek uitzoeken Uitleg periode C Twee boeken lezen Boeken met elkaar vergelijken op een onderdeel uit

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren

Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren Boekverslag door een scholier 2229 woorden 6 mei 2002 6,2 16 keer beoordeeld Auteur Genre Koos van Zomeren Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011

Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011 Boekverslag: 3/4 BBL 2010-2011 Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. Vul dit boekje in.

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

6,5. Boekverslag door een scholier 2147 woorden. 32 keer beoordeeld 7 mei Psychologische roman, Liefdesroman Eerste uitgave Nederlands

6,5. Boekverslag door een scholier 2147 woorden. 32 keer beoordeeld 7 mei Psychologische roman, Liefdesroman Eerste uitgave Nederlands 6,5 Boekverslag door een scholier 2147 woorden 32 keer beoordeeld 7 mei 2011 Auteur Tim Krabbé Genre Psychologische roman, Liefdesroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands A 1.Algemeen/oriënterend a. De

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen Leesbegrippen Groep 5 1. alinea (7)* 2. anekdote (2) 3. bedoeling van de schrijver (3) 4. boodschap overbrengen (1) 5. bronvermelding (2) 6. conclusie (1) 7. de bedoeling van de schrijver (2) 8. de clou

Nadere informatie

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen Boekverslag door C. 1393 woorden 27 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands 2. structuurvragen Titelbeschrijving: Boek: Twee Vrouwen

Nadere informatie

Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1

Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1 Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1 Tekstverband Signaalwoord Voorbeeld Reden Omdat, want, daarom Ik

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1848 woorden 12 januari 2012 5,3 3 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag door een scholier 2136 woorden 22 februari 2009 6,1 9 keer beoordeeld Auteur Genre Kluun Psychologische roman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren

Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren Boekverslag Nederlands Otto's oorlog door Koos van Zomeren Boekverslag door een scholier 2220 woorden 28 juli 1999 6,1 29 keer beoordeeld Auteur Genre Koos van Zomeren Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

technisch verslag literatuur

technisch verslag literatuur technisch verslag literatuur naam klas naam auteur pseudoniem? biografische gegevens boek geschreven in welk jaar? eerste uitgave: uitgever, jaar deze publicatie: uitgever, jaar aantal pagina's Heeft het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens

Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens Boekverslag Nederlands Zondagskind door Joris Moens Boekverslag door een scholier 1959 woorden 3 maart 2001 7,1 11 keer beoordeeld Auteur Genre Joris Moens Roman Eerste uitgave 1995 Vak Nederlands Primaire

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag door een scholier 1799 woorden 30 december 2002 6,2 23 keer beoordeeld Auteur Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december 2002 6,9 340 keer beoordeeld Auteur Genre Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Vak Engels Algemeen: Titel: A Christmas Carol

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het instituut door Vincent Bijlo

Boekverslag Nederlands Het instituut door Vincent Bijlo Boekverslag Nederlands Het instituut door Vincent Bijlo 5,6 Boekverslag door een scholier 1919 woorden 21 keer beoordeeld 7 maart 2006 Auteur Vincent Bijlo Genre Biografie, Roman Eerste uitgave 1998 Vak

Nadere informatie

Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen!

Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen! Begrijpend Lezen moet je Lezen Denken Begrijpen! Drie soorten strategieën: Sturingsstrategieën: Leesdoel bepalen Oriënteren op de tekst Actualiseren van kennis en woordenschat Actief lezen door toepassen

Nadere informatie

Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen.

Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. Naam: Klas: TL/KBL Leen een jeugdroman in de bibliotheek in je woonplaats of in de mediatheek op school. Maak een verslag door middel van het beantwoorden van de vragen. In dit stencil vind je de eisen

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon.

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon. Formulier leesverslag Nederlands. Jouw naam Datum Klas Leraar/ lerares paraaf beoordeling A Het boek Titel van het boek Naam schrijver/ schrijfster Naam van de uitgever en jaar van verschijnen. Gebruikte

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni 2009 6,2 609 keer beoordeeld Auteur Genre Joyce Pool Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands B.1 Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag door een scholier 1975 woorden 2 juli 2011 9,5 3 keer beoordeeld Auteur Genre R.J. Peskens Psychologische roman Eerste uitgave 1976

Nadere informatie

4.3. Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april keer beoordeeld. Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Nederlands

4.3. Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april keer beoordeeld. Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Nederlands Boekverslag door een scholier 2022 woorden 11 april 2010 4.3 6 keer beoordeeld Auteur Genre Onbekend Middeleeuws verhaal Eerste uitgave 1250 Vak Nederlands Titel: Karel ende Elegast Ondertitel: Geen ondertitel

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden:

1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden: Boek 6 Vermist 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A 1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden: De titel van het boek is: Vermist 2. Naam van de auteur: De schrijfster

Nadere informatie

Begrijpend Luisteren

Begrijpend Luisteren WORKSHOP PRENTENBOEKEN Begrijpend Luisteren in de onderbouw van de basisschool Doel Een theoretische verdieping en praktische voorbereiding om een prentenboek interactief voor te kunnen lezen. Begrijpend

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je het onderwerp uit een zin bepalen. - Kun je het onderwerp van een tekst bepalen. - Kun je een soort tekst

Nadere informatie

Boekverslag Engels The baby door Ian McEwan

Boekverslag Engels The baby door Ian McEwan Boekverslag Engels The baby door Ian McEwan Boekverslag door een scholier 1610 woorden 12 maart 2002 3,9 38 keer beoordeeld Auteur Ian McEwan Eerste uitgave 1976 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens Auteur:

Nadere informatie

Handleiding boekverslag

Handleiding boekverslag Handleiding boekverslag 0. Inleiding Er zijn vele manieren om een boekverslag te maken, maar voor je eigen gemak is het van belang dat je een vaste volgorde aanhoudt. Bij de voorbereiding van je toetsen

Nadere informatie

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen Verhalen die je niet loslaten Opdrachten bij de verhalen 2 3 Inhoudsopgave 1. Open plekken A. Vragend lezen (klassikaal) 5 B. Vragend lezen (in groepjes) 6 C. Vragend lezen (individueel) 7 2. Sleutelfragmenten

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Scheurbuik door Annette de Vries

Boekverslag Nederlands Scheurbuik door Annette de Vries Boekverslag Nederlands Scheurbuik door Annette de Vries Boekverslag door een scholier 2140 woorden 28 maart 2003 5,9 29 keer beoordeeld Auteur Genre Annette de Vries Roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen Boekverslag door een scholier 1550 woorden 15 december 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Heleen van Royen Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Schrijven: Ik kan eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd of van persoonlijk belang zijn.

Schrijven: Ik kan eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd of van persoonlijk belang zijn. Examenopdracht medewerker ICT niv. 2 Zoek informatie over een actueel onderwerp in de ICT. Gebruik hiervoor internet en vakliteratuur. Verwerk de informatie in een kort, duidelijk verslag. Het verslag

Nadere informatie

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkte persoonlijke reactie: Robinson Doeschka Meijsing Eerste druk 1976.

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkte persoonlijke reactie: Robinson Doeschka Meijsing Eerste druk 1976. Titel Auteur Robinson Doeschka Meijsing Eerste druk 1976 Beschrijvingsopdracht: Motivatie boekkeuze: Voor deze opdracht moesten we weer een boek lezen van na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb daarom achterin

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands 4,8 Boekverslag door een scholier 1748 woorden 6 keer beoordeeld 11 november 2011 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Algemene gegevens: 1) De titel van

Nadere informatie

Boekverslag De Buitenvrouw (Joost Zwagerman) A. Administratief. B. Samenvatting. Loes de Heus dec 2001

Boekverslag De Buitenvrouw (Joost Zwagerman) A. Administratief. B. Samenvatting. Loes de Heus dec 2001 A. Administratief 1. De bespreking is gemaakt door Loes de Heus 2. De precieze titel van het boek is: De buitenvrouw 3. De naam van de schrijver is Johannes Jacobus Willebrordus Zwagerman (Joost Zwagerman)

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF In vier weken krijg je inzicht in wat een verhaal goed, meeslepend, invoelbaar en prettig leesbaar maakt. Je krijgt gereedschap

Nadere informatie

7,1. Boekverslag door een scholier 1904 woorden 25 november keer beoordeeld. Liefdesroman, Toneelstuk Eerste uitgave 1637 Nederlands

7,1. Boekverslag door een scholier 1904 woorden 25 november keer beoordeeld. Liefdesroman, Toneelstuk Eerste uitgave 1637 Nederlands Boekverslag door een scholier 1904 woorden 25 november 2001 7,1 90 keer beoordeeld Auteur Genre Jacob Cats Liefdesroman, Toneelstuk Eerste uitgave 1637 Vak Nederlands Primaire gegevens: Auteur: Jacob Cats

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie