of tel: of kijken op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "email: info@devijgenboom.nl of tel: 06 1121 0470 of kijken op www.devijgenboom.nl"

Transcriptie

1 integraal coachen/training & out-of-the-box trajectbegeleiding of tel: of kijken op

2 Voorwoord In deze folder geven wij een opsomming van de trainingen en workshops, zoals wij die hebben ontwikkeld en succesvol toepassen op scholen en in instellingen voor jeugdzorg. Elke training en workshop is uniek in zijn soort. Diverse trainingen worden groepsgewijs aangeboden en uitgevoerd. Daarnaast biedt De Vijgenboom een omvangrijk programma aan individuele trainingen en begeleidingsinstrumenten. Onze trainingen hebben een dynamisch karakter. Dat wil zeggen dat ook wij van iedere sessie leren, waar nodig verbeteringen doorvoeren, en streven naar de hoogst haalbare kwaliteit. Voordat een training of workshop start, nemen wij het programma nauwgezet met de opdrachtgever door en stemmen de inhoud en aanpak geheel af op de doelgroep en het gewenste resultaat. Op elke groepstraining zetten wij twee Coach-Trainers in. Bestaat de doelgroep alleen uit meisjes dan zetten we vrouwelijke Coach-Trainers in. Bestaat de groep alleen uit jongens, dan wordt de training door twee mannelijke Coach-Trainers verzorgd. In specifieke situaties werken wij samen met andere instellingen. Als voorbeeld nemen we onze training over seksualiteit; in Amsterdam voeren wij die uit in samenwerking met de stichting Qpido.

3 Ons trainingsaanbod 1. Criminaliteit Preventie: Think Twice, Be Wise! Het verkrijgen van inzicht en bewustwording van grensoverschrijdend en anti-sociaal gedrag en dit bespreekbaar maken; Het vroegtijdig signaleren van handelingen of grensoverschrijdend gedrag dat leidt tot criminaliteit; Het verkrijgen van inzicht in, en het bewust worden en bespreekbaar maken van de algemene maatschappelijke reacties en de directe gevolgen voor de toekomst van zowel de dader als het slachtoffer en diens omgeving. Duur van de training: Deze training bestaat uit 5 modules van ca. 1,5 uur waarin de volgende thema s worden behandeld: Jeugdcriminaliteit, onderwereld, negatieve groepsdynamiek, dader versus slachtoffer, solliciteren en budgetteren; Gedrag en denkfouten, probleemaannames, helpende gedachten, keuzes maken, prioriteiten stellen, grenzen en wensen, (webcam-)sexting en grooming, kwetsbaarheid; Uitvoering: Twee trainers voor de groep; Meeting vooraf en achteraf; Toepassen van rollenspelen, filmmateriaal, casuïstiek; Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 16 leerlingen; Leeftijd doelgroepen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar.

4 2. Preventietraining Seksualiteit: Learn2Love Het stimuleren van gezond seksueel gedrag aan de hand van het 6 Criteria Vlaggen-systeem Het verkrijgen van inzicht in, en het bewust worden en bespreekbaar maken van ongezond en/of grensoverschrijdend seksueel gedrag. Duur van de training: Deze training bestaat uit 5 modules van ca 1,5 uur waarin de volgende thema s worden behandeld: Mannen- en vrouwenbeeld (algemeen en verschillen tussen culturen) Wat is Liefde? Welke grenzen bestaan er en hoe pas je die toe? Wensen en keuzes maken; Het 6-criteria vlaggensysteem ; Social Media, lover boys, (webcam-)sexting en grooming, kwetsbaarheid, hygiëne, preventie; denkfouten, soa s, homoseksualiteit enz. Uitvoering: Twee trainers voor de groep; Meeting vooraf en achteraf; Toepassen van rollenspelen, filmmateriaal, casuïstiek; Demokoffer met diverse anticonceptiemiddelen Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 16 leerlingen; Leeftijd doelgroepen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar.

5 3. Cognitief Sociale vaardigheid: CogSo Tip met Bootcamp training Het ombuigen van de negatieve peergroep naar positieve groepscultuur; Groepsleden leren van elkaar; Het vergroten van sociale vaardigheden en het versterken van zelfredzaamheid op belangrijke thema s zoals: wonen, opleiding en werken, bouwen aan nieuwe (positieve) netwerken en hoe deze te onderhouden. Duur van de training: Deze training behoeft maatwerk; afhankelijk van de thema s bestaat de training uit drie tot 5 modules van ca 4 uur waarin de volgende thema s kunnen worden behandeld: Denkfouten, probleemanalyses, 5-G-Schema, helpende gedachten; Omgaan met boosheid, teleurstellingen, negatieve groepsdruk, nee zeggen, alcohol en drugs, discontinuïteit, herstel dag-/nachtritme; herstel ouderlijk contact, solliciteren en budgetteren. Uitvoering: Twee trainers voor de groep; Meeting vooraf en achteraf; Toepassen van rollenspelen, filmmateriaal, casuïstiek; Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 16 leerlingen; Leeftijd doelgroepen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar. Leeftijd doelgroepen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar.

6 4. Bootcamp Outdoor Sport fysieke en mentale training en coaching Het activeren en motiveren van de doelgroep, waarbij het sportieve karak Het verkrijgen van inzicht in en het bewust worden van eigen kracht en po Het stimuleren van het doorzettingsvermogen en op positieve wijze verleg Op een sportieve wijze, en bovenal op positieve uitdagende wijze de aang Duur van de training: Deze training behoeft eveneens maatwerk; afhankelijk van de thema s be breekijzer in het maken van positief contact. Sport is een ideale verbindingskatalysator bij het maken van positief conta trainen en toch veel plezier beleven. Wij activeren en motiveren de deelne dagen hen uit grenzen op positieve wijze te verleggen en bevorderen het De trainingen bestaan uit een combinatie van circuit- en krachtoefeningen omgevallen bomen, heuvels en hellingen, waterpartijen en grasvelden. Een originele en laagdrempelige wijze om zowel competitief als in teamve in het gedragspatroon te verankeren. Uitvoering: Twee trainers voor de groep; Meeting vooraf en achteraf; Toepassen van gevarieerde sport- en spelactiviteiten in combinatie met ca Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 16 leerlingen; Leeftijd doelgroepen: 12 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar.

7 ter het verbindend middel vormt; sitief zelfbeeld en zelfkennis; gen van de eigen grenzen; eleerde vaardigheden verder in het gedragspatroon integreren (doen beklijven). staat de training uit modules van ca 4 uur met structureel terugkerende thema s als ct. Lekker in de buitenlucht, in een uitdagende omgeving met veel groen. Effectief mers en stimuleren hen in het ontdekken van de eigen kracht en zelfkennis. Wij doorzettingsvermogen. waarbij wij gebruik maken van alle aanwezige natuurlijke omstandigheden zoals rband in de buitenlucht actief te zijn met de bedoeling de aangeleerde vaardigheden suïstiek;

8 Presentaties en workshops voor ouders U signaleert en herkent vroegtijdig anti-sociaal gedrag dat leidt tot criminaliteit en maakt dit bespreekbaar met uw kind(eren); U signaleert en herkent vroegtijdig seksueel ongezond gedrag middels de 6-criteria-methodiek en maakt dit bespreekbaar met uw kind(eren); Wij motiveren ouders tot het structureel onderhouden van contact met school en diens zorgfunctionarissen teneinde uw kind(eren) voor ontsporen te behoeden; Wij ondersteunen en coachen bij gewenst herstel van contact tussen ouders en kind(eren) en vervullen daarin de rol van onbevooroordeeld mediator. Workshops voor docenten Wij bieden u handvatten voor het vroegtijdig signaleren en herkennen van anti-sociaal gedrag dat kan leiden tot criminaliteit; u weet hoe u hiermee om kunt gaan en hoe u dit bespreekbaar maakt. Tenslotte weet u welke wegen leiden naar benodigde hulpinstanties. Wij bieden u handvatten voor het vroegtijdig signaleren en herkennen van seksueel ongezond gedrag; u weet hoe u hiermee om kunt gaan en hoe u dit bespreekbaar maakt. Tenslotte weet u welke wegen leiden naar benodigde hulpinstanties. Wij bieden u de gelegenheid met het docententeam of als docent, samen met zijn leerlingen, deel te nemen aan de interactieve training Cognitief Sociale Vaardigheden met bootcamp-training. U leert op actieve en sportieve wijze uw coaching vaardigheden naar hoger niveau te brengen en stimuleert de samenwerking in het docententeam of tussen u en uw leerlingen. Wij bieden u de gelegenheid met het docententeam of als docent, samen met zijn leerlingen, deel te nemen aan de interactieve training Bootcamp Outdoor Sport. U leert op actieve en sportieve wijze uw coachingsvaardigheden naar hoger niveau te brengen en stimuleert de samenwerking in het docententeam of tussen u en uw leerlingen.

9 Maatwerktrainingen en -begeleiding Naast het hiervoor genoemde aanbod ontwikkelen wij maatwerktraining en begeleiding voor specifieke doelgroepen en individuele jongeren. In onze groepsgewijze aanpak richten wij ons op scholen van elk niveau. Vanaf de hoogste groepen van het basisonderwijs tot de hoogste groepen van het voortgezet onderwijs en zelfs verder. Naast scholen vormen jeugdinrichtingen een belangrijke doelgroep. Onze trainingen passen wij aan, aan het niveau van de groep en de samenstelling daarvan. Individuele begeleiding richt zich met name op personal coaching, opleiding, job coaching, wonen & werken, en het bevorderen van positieve netwerkontwikkeling. Een separaat begeleidings- en coaching traject voor ouders en gezinnen van probleemjongeren behoort eveneens tot de mogelijkheden. Ontwikkelingen Naast de hiervoor genoemde trainingen die hun sporen ruimschoots hebben verdiend, ontwikkelen wij nieuwe trainingen en workshops. Aan de hand van de ervaringen en resultaten van genoemde maatwerktrainingen ontwikkelen wij deze door en nemen we ze op in ons standaard aanbod. Voor het meest actuele aanbod verwijzen wij naar onze website: Neem contact met ons op Bent u na het lezen van deze folder benieuwd naar meer? Wilt u informatie over ons volledige trainingsaanbod, onze werkwijze en onze trainers? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek. U vindt ons als volgt: De Vijgenboom jong gewijs per info@devijgenboom.nl per telefoon:

10 Integraal coachen We maken samen met de deelnemer de conflictgebieden op psychosociale en maatschappelijke leefgebieden inzichtelijk. We creëren bewustwording in eigen kracht en zelfkennis. Samen maken we een plan van aanpak voor het te volgen traject en bereiken daar consensus over. We werken resultaatgericht naar het gestelde doel! Outreachend trajectbegeleiding We denken out-of-the-box en richten ons, samen met de deelnemer, op het proces en het te behalen resultaat. We werken zo toe naar proactieve netwerkontwikkeling. Dat doen we door, op laagdrempelige wijze, ondersteuning en structuur te bieden. Re-integratie Jongeren met bijzondere achtergrond begeleiden wij naar wonen, opleiding en werken en helpen hen bij het ontwikkelen en onderhouden van positieve netwerken. Belonen en bekrachtigen, psycho-educatie en empowerment vormen de rode draad bij alle trainingen, workshops en coaching trajecten. Vooraf toetsen wij de verwachtingen en achteraf meten we de resultaten. In onze trainingen maken we gebruik van PowerPoint presentaties, filmfragmenten, casuïstiek en rollenspel. Speciale aandacht besteden we aan (negatieve) peergroups, anti-sociaal gedrag, weerbaarheid en de invloed en het gebruik van social media. Presentaties voor ouders/verzorgers Wij helpen u bij het vroegtijdig herkennen van signalen van grensoverschrijdend gedrag. Wij rijken u handvatten aan voor wat u zelf kunt doen om het gedrag van uw kind positief te beïnvloeden. We bieden passende ondersteuning bij leerprocessen en helpen u bij het (herstellen van) het contact tussen u en uw kind. Daarnaast leggen wij u uit welke voordelen u heeft bij structureel contact met de school, de zorgcoördinator en maatschappelijk werker en helpen u daarbij. Presentaties en workshops docenten: Scholen zijn belangrijk voor jongeren om hen voor te bereiden op hun positie in de maatschappij. iedere jongere komt tenslotte in aanraking met deze maatschappelijke instelling. Wij bieden diverse presentaties en workshops voor docenten. Daarmee willen we de sociale aandachtspunten, de rol van ouders en school, en het eigen normatieve handelen en benaderen breed bespreekbaar maken. Op uitdagende wijze richten wij de focus op de risicofactoren. Voor meer info omtrent coaching/training en trajectbegeleiding, workshops of presentaties kunt u contact met ons opnemen via: info@devijgenboom.nl of tel: of kijken op

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Overzicht van preventieactiviteiten op het gebied van loverboyproblematiek, weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag Samen werken aan gezondheid Voorwoord

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor consulenten in het sociaal domein om eigen initiatief

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant Cursusaanbod verzorgt cursussen & trainingen voor mensen met een beperking, hun omgeving, scholen, organisaties, bedrijven en dienstverleners. Deelname aan een cursus geeft mensen met een beperking en

Nadere informatie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie De Kandidatenmarkt informatie & visie Onze missie & visie De Kandidatenmarkt is een jonge, innovatieve en dynamische sociale organisatie die werkzoekenden van 17 t/m 29 jaar naar werk, werkervaringsplekken,

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

B&B + Ik hou van mij Jongens Be A Man! Kennisoverdracht Jongeren weten wanneer seksueel gedrag V V V V grensoverschrijdend is en wanneer niet.

B&B + Ik hou van mij Jongens Be A Man! Kennisoverdracht Jongeren weten wanneer seksueel gedrag V V V V grensoverschrijdend is en wanneer niet. Checklist VIMP4Youth Aan de slag met preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren: welke interventie is geschikt? In deze checklist zijn drie interventies opgenomen: de theatervoorstelling

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel BELEIDSPLAN Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel Inhoud 1Doelstelling...2 Scouting Nederland...2 Scouting B.E. St. Joris Overijssel...2 2Vrijwilligers...2 3Leden...3 4Veiligheid...3 5Financiën...4

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova)

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) Faalangstreductie training (frt) Wat is faalangst? Het zal je maar gebeuren..

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk MEE Utrecht, Gooi & Vecht meedoen mogelijk maken Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk Schakel tussen onderwijs en zorg SMW 2 SMW Introductie De Strippenkaart: flexibiliteit en maatwerk Met de komst

Nadere informatie

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Informatiebrochure Stichting Goed met Training, voorlichting & scholing voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Waar denkt u aan bij het woord psychiatrie? Gek Geuzennaam of stigma? Psychiatrie

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Assertiviteit Training

Assertiviteit Training Assertiviteit Training Inleiding Onzeker in sociale situaties. Assertief kunnen zijn heeft te maken met de mate van zelfvertrouwen. Niet iedereen heeft dit goed ontwikkeld. Veel mensen laten zich in een

Nadere informatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Workshop Vitaliteit Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Vitaliteit staat steeds vaker bij bedrijven op de prioriteitenlijst. En terecht, vitale medewerkers zijn onder andere

Nadere informatie

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN

Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN Leiderschap in je community GETALENTEERDE MAAR KANSARME JONGEREN LEREN EEN SOCIAAL PROJECT OPZETTEN 2012 2014 Wie? Che Amigo is een dynamische stichting die zich sinds 2007 inzet voor beter onderwijs en

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY Inleiding Steeds meer kinderen hebben al op jongere leeftijd te maken met overgewicht. Dit gaat niet altijd automatisch over wanneer zij in de puberteit komen en

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? T: +31 (0) E:

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie?  T: +31 (0) E: Vitaal Leiderschap Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? www.charlygreen.nl T: +31 (0)88 73 055 59 E: info@charlygreen.nl Vitaliteit borgen in het DNA via leiderschap Op welke

Nadere informatie

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen Archipel Kenniscentrum en Archipel Academie Trainingen Agressie het gevoel van samen 2014 Archipel Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Archipel worden openbaar

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

Preventie aanbod Harderwijk

Preventie aanbod Harderwijk Preventie aanbod Harderwijk Voortgezet Onderwijs Aanbod voor jongeren in de leeftijd van 12-23 jaar Aanbod CJG Harderwijk 12-23 jaar Voortgezet onderwijs Deze folder is bedoeld om voor de scholen op een

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN TEAMNASCHOLING OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN KIDS SKILLS DE KIDS SKILLS METHODE Iedereen die met kinderen werkt mist wel enkele vaardigheden, of zou ergens beter in willen worden. Met behulp van

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

Positief. van elkaar. denken, doen en leren. Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag

Positief. van elkaar. denken, doen en leren. Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag Positief denken, doen en leren van elkaar met TOPs! Groepsprogramma voor jongeren met antisociaal of delinquent gedrag Compleet programma voor jongeren gericht op positief denken en doen Jongeren in de

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

PREVENTIE VOOR POH-GGZ

PREVENTIE VOOR POH-GGZ PREVENTIE VOOR POH-GGZ ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ INDIGO BIEDT

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Opwaartse Kracht. Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon. internet www.opwaartsekracht.nl E-man info@opwaartsekracht.

Opwaartse Kracht. Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon. internet www.opwaartsekracht.nl E-man info@opwaartsekracht. Opwaartse Stichting Opwaartse Koninginneweg 1 3331 CD Zwijndrecht Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon postadres Koninginneweg 1 3331 CD Zwijndrecht Telefoon 078-7600027 internet

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

BASECAMPvzw 2011. De missie van Basecamp vzw

BASECAMPvzw 2011. De missie van Basecamp vzw BASECAMPvzw 2011 De missie van Basecamp vzw 1 Doel Basecamp vzw groeide vanuit een kerngroep van begeleiders met elk een eigen theoretische, technische en sociale achtergrond. Omwille van deze achtergronden

Nadere informatie

Gedragsexpert. Doelgroep

Gedragsexpert. Doelgroep Gedragsexpert De Post-HBO opleiding Gedragsexpert heeft tot doel leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren zo goed mogelijk toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij preventie ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. mentale ondersteuning direct en dichtbij Indigo biedt niet alleen

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

HIGHCOACHING. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Coaching op een hoger niveau

HIGHCOACHING. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. Coaching op een hoger niveau HIGHCOACHING Brochure Trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg Coaching op een hoger niveau Dit is een uitgave van Highcoaching Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg 1 HighCoaching Early

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag a. Reactie discuttant (Erika Frans) De resultaten van Sexpert zijn gelijklopend met eerder onderzoek: o Meer vrouwen dan mannen zijn het slachtoffer

Nadere informatie

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Man/vrouw energie Man/vrouw energie, (hoe) werkt dat? Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Dit wereldwijd bekende boek van John Gray beschrijft de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

De workshop Personal branding wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Personal branding wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Personal branding Personal branding, waar sta jij voor? Wat vind je belangrijk? Wat maakt jou uniek? Tijdens de workshop Personal branding ga je op ontdekkingstocht naar jouw waarden en kwaliteiten.

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. "Van reactief naar creatief"

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. Van reactief naar creatief Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs "Van reactief naar creatief" In veel scholen is het klassiek hiërarchisch leiderschap niet langer toereikend. De veranderingen in de maatschappij en daarmee ook

Nadere informatie

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. U kunt een aanvraag doen van 7 oktober tot 29 november 2013 via het

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag 1 Wat gaan we vandaag doen? Verkenning Van ver gekomen Uit de praktijk > werken met sleutelpersonen

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Workshop Communicatie vaardigheden

Workshop Communicatie vaardigheden Workshop Communicatie vaardigheden Communicatie vaardigheden, effectief communiceren kun je leren De manier waarop wij met elkaar communiceren is cruciaal voor een goede relatie. Je boodschap kan nog zo

Nadere informatie

De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan)

De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan) De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan) Kinderen op het goede pad houden. SNAP - Stop Nu Ander Plan SNAP (Stop Nu Ander Plan) is een gezinsgericht behandelprogramma voor

Nadere informatie

Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs

Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs Trainingen voor leidinggevenden in het basisonderwijs Omdat slimme mensen snel leren bieden wij korte interventies aan in de vorm van eendaagse trainingen, om u in een zo kort mogelijke tijd maximaal te

Nadere informatie

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Jongleren Workshop Jongleren, loslaten. Durf jij het? In het dagelijks leven komt er zoveel op ons af, dat we heel wat ballen hoog moeten houden. Wil je dit goed onder controle krijgen, dan moet

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Yoga/Pilates training

Yoga/Pilates training Beweging De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) gaat over (voldoende) bewegen. Iemand beweegt voldoende als er minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief wordt bewogen. Deze NNGB wordt ook

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor Ambtenaren en Lokale Overheid Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Hulpverlening en coaching

Hulpverlening en coaching Hulpverlening en coaching Geurts & Van der Loo is een bureau voor training, coaching en advies met een uitgebreide expertise op het terrein van hulpverlening aan en begeleiding van. Ons aanbod voor eigen

Nadere informatie

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg?

Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? Dé expert op het gebied van verslaving Wat kan Jellinek betekenen voor scholen en jeugdzorg? In deze folder leest u wat Jellinek Preventie aan scholen en jeugdzorginstellingen te bieden heeft. Riskant

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Onderwijsinstellingen Gemeente Oss 14-10-2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School aanpak Vignet

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Leiderdorp is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Leiderdorp Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

ERGO CONTROL. Bewegen Werkt. Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR)

ERGO CONTROL. Bewegen Werkt. Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR) ERGO CONTROL Bewegen Werkt Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR) Voorstellen: Caroline Odink en Linda Broersma Gelooft in de rol van bewegen bij het bevorderen

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief 1 Sta sterk voor het jonge kind, intensief De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid BA S ISO N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal Kompas

Nadere informatie

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Workshop Stressmanagement Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Stress op de werkvloer is onoverkomelijk. Wel kun je leren hiermee om te gaan. Tijdens de workshop Stressmanagement

Nadere informatie

Training Omgaan met Agressie en Geweld

Training Omgaan met Agressie en Geweld Training Omgaan met Agressie en Geweld 2011 Inleiding In veel beroepen worden werknemers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, waaronder agressie. Agressie wordt door medewerkers over het algemeen

Nadere informatie

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering 2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering Gemeente Leiden is een werkwijze van Halfjaar rapportage wijkgerichte gezondheidsbevordering Gemeente Leiden Verantwoordingsperiode 1-1-2017 t/m 31-12-2017

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Gezonde leefstijl. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0219

Keuzedeel mbo. Gezonde leefstijl. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0219 Keuzedeel mbo Gezonde leefstijl gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0219 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht

Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht Kwalitatief, effectief praktisch en resultaatgericht OrganisatieGroei OrganisatieGroei begeleidt en ondersteunt al meer dan 10 jaar opdrachtgevers bij het doorvoeren van veranderingen (groei) die leiden

Nadere informatie

Preventieplan Loverboys 2013

Preventieplan Loverboys 2013 Preventieplan Loverboys 2013 Onderdeel van: Zwolse Aanpak Loverboys Preventie slachtoffers Voorkomen dat Loverboys slachtoffers maken GGD IJsselland, mei 2012 Inhoudsopgave 1 INLEIDING _3 1.1 DOELSTELLING

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Even voorstellen Marijke Lammers, MOVISIE Adviseur, trainer en auteur bejegeningsvraagstukken en preventie & aanpak seksueel en huiselijk geweld. Veel

Nadere informatie