uitgangssituatie Doelstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uitgangssituatie Doelstelling"

Transcriptie

1 Deelplan b: Rekenen Pedagogisch handelen, taakgerichte werksfeer Verdere implementatie en borging werken met het ADI model en afstemming en verwerking (groepsplan) Invoer nieuwe rekenmethode Rekenlijn voor de goede kinderen uitgangssituatie Doelstelling Doelen pedagogisch handelen: 1.5. De leerkracht geeft expliciet blijk van hoge verwachtingen De leerkracht spreekt positieve verwachtingen uit naar de kinderen over wat zij (aan)kunnen en voert dit uit door. opdrachten: wbt de inhoud en de omvang aan te passen aan de mogelijkheden van de kinderen. De leerkracht geeft er blijk van te weten wat zij/hij van de kinderen kan verwachten. De leerkracht is duidelijk voor de kinderen over die verwachtingen: dit blijkt o.a. uit de vragen die zij/hij stelt. De leerkracht bevestigt het als de kinderen de verwachtingen waar maken. De leerkracht bemoedigt de kinderen aan als zij de verwachtingen niet waarmaken. Doelen taakgerichte werksfeer: 3.3. de leerkracht maakt de gewenste leerhouding duidelijk. Hanteert een organisatie die het mogelijk maakt aandacht te schenken aan individuele kinderen of groepjes. Zorgt dat de kinderen weten of ze een beroep op de leerkracht kunnen doen. Zorgt dat de kinderen weten of ze met andere kinderen mogen overleggen. Zorgt dat de kinderen weten of een actieve inbreng gewenst is. Doelmatig klassenmanagement: blokjes: Rood: ik kan niet gestoord worden. Groen: ik kan wel gestoord worden.?: ik heb een vraag. Doelen activerend directe instructiemodel: 4.1. De leerkracht maakt duidelijk hoe de les aansluit bij de vorige lessen. De leerkracht begint met een terugblik op de vorige les. De leerkracht haalt voorkennis op en vat deze samen. De leerkracht vertelt hoe de les aansluit bij de vorige les en komende les. De leerkracht zorgt ervoor dat zij/hij weet met welke onderdelen de kinderen moeite zullen hebben en plant voor

2 hen extra instructie in De leerkracht verduidelijkt bij het begin van de les het doel van de les. De leerkracht schrijft het doel op het bord. De leerkracht benoemt het doel. De leerkracht bespreekt het belang van de lesstof De leerkracht maakt de opbouw van de les inzichtelijk. De leerkracht geeft de opbouw van de les voor de kinderen inzichtelijk en herkenbaar weer. De leerkracht vertelt volgens welke stappen de les zal verlopen. De leerkracht maakt bij iedere stap duidelijk hoe deze past in het totaal De leerkracht geeft een duidelijke uitleg van de leerstof en de opdrachten. De leerkracht legt uit in opeenvolgende stappen. De leerkracht stelt vragen die door de kinderen begrepen worden. De leerkracht vat van tijd tot tijd de leerstof samen. De leerkracht zorgt voor aanschouwelijke en ondersteunende materialen die de leerdoelen ondersteunen. De leerkracht geeft blijk van beheersing vakinhoud van de les. De leerkracht geeft blijk van kennis didactische opbouw van de leerinhouden De leerkracht geeft uitleg over de didactische hulpmiddelen. De leerkracht zorgt dat elk kind weet wat zij/hij moet doen. De leerkracht maakt duidelijk welke materialen en didactische hulpmiddelen gebruikt kunnen worden De leerkracht betrekt alle kinderen bij de les. De leerkracht geeft opdrachten die de kinderen aanzetten tot actieve deelname. De leerkracht stelt vragen die kinderen aanzetten tot nadenken. De leerkracht zorgt ervoor dat kinderen tijdens de instructie goed luisteren en tijdens de verwerking doorwerken. De leerkracht wacht na het stellen van vragen voldoende lang om kinderen te laten nadenken. De leerkracht geeft ook kinderen de beurt die niet hun hand opsteken De leerkracht hanteert bij de uitleg werkvormen die de kinderen activeren. De leerkracht gebruikt in de uitleg activerende werkvormen. De leerkracht maakt gebruik van modelling (hardop denken.) De leerkracht laat de kinderen hardop denken. De leerkracht maakt gebruik van gespreks- en discussievormen. De leerkracht maakt gebruik van ICT: de programma s die bij de methodes horen De leerkracht geeft feedback aan de kinderen. De leerkracht gaat tijdens de instructie na of de kinderen de leerstof hebben begrepen.

3 De leerkracht gaat tijdens de verwerking na of de kinderen de opdracht op de juiste manier uitvoeren. De leerkracht refereert bij de feedback expliciet aan de doelen. De leerkracht refereert bij de feedback expliciet aan de fasering van de les of van de opdracht. De leerkracht geeft feedback op de wijze waarop kinderen tot hun antwoord komen. De leerkracht geeft feedback op het sociaal functioneren bij de uitgevoerde taak De leerkracht gaat na of de lesdoelen zijn bereikt. De leerkracht laat de kinderen vertellen wat ze geleerd hebben. De leerkracht vat samen (op het bord) wat kinderen hebben geleerd. De leerkracht grijpt expliciet terug op de doelen. De leerkracht laat de kinderen vertellen wat goed ging, wat niet goed ging en wat ze de volgende keer anders gaan doen. De leerkracht gaat na wat de prestaties van de kinderen zijn. Doelen strategieën voor denken en leren De leerkracht stimuleert reflectie door interactieve werkvormen. De leerkracht is niet alleen zelf aan het woord maar stimuleert reflectie door middel van interactie met kinderen. De leerkracht zorgt voor werkvormen waarbij interactie tussen kinderen leidt tot reflectie De leerkracht laat de kinderen hardop denken. De leerkracht geeft de kinderen de gelegenheid hardop oplossingen te bedenken. De leerkracht vraagt de kinderen oplossingen te verwoorden De leerkracht leert de kinderen strategieën voor denken en leren. De leerkracht leert de kinderen strategieën voor denken en leren vanuit de leerlijn van de methode. De leerkracht biedt de zwakke rekenaars 1 oplossingsstrategie aan. De leerkracht biedt de gemiddelde en goede rekenaars vanaf groep 5 meerdere oplossingsstrategieën aan en laat de kinderen vrij in de keuze. De leerkracht leert de kinderen oplossingsmethodieken: analogie, regeltoepassing. De leerkracht leert de kinderen het gebruik van ordeningsmiddelen aan. De leerkracht geeft de kinderen aanwijzingen voor het oplossen van problemen. De leerkracht biedt de kinderen checklists of schema s aan voor het oplossen van problemen. De leerkracht demonstreert denkstrategieën door modeling of hardop denken. De leerkracht vereenvoudigt problemen door ze in stukken te hakken De leerkracht laat de kinderen reflecteren (en feedback geven) op oplossingsstrategieën. De leerkracht laat de kinderen verschillende oplossingsstrategieën met elkaar vergelijken. De leerkracht biedt structuur aan in de verschillende oplossingsstrategieën. De leerkracht laat kinderen de handigste oplossingsstrategie bepalen.

4 De leerkracht evalueert de bruikbaarheid van oplossingsstrategieën. De leerkracht geeft de kinderen niet alleen feedback op het resultaat maar ook op het proces De leerkracht stimuleert het gebruik van controle activiteiten. De leerkracht laat oplossingen relateren aan de context. De leerkracht stimuleert het gebruik van alternatieve oplossingen en strategieën De leerkracht bevordert het toepassen van het geleerde. De leerkracht plaatst de leerstof in een betekenisvolle context. De leerkracht vraagt kinderen waarvoor het geleerde ook- gebruikt kan worden. De leerkracht bevordert het bewust toepassen van het geleerde in andere verschillende- leergebieden. Doelen afstemming instructie en verwerking De leerkracht stemt de instructie af op relevante verschillen. De leerkracht zorgt ervoor dat zij/hij weet welke kinderen moeite hebben met welke onderdelen. De leerkracht zorgt ervoor dat er extra stof is voor de snelle/goede kinderen. De leerkracht zet kinderen die minder instructie nodig hebben alvast- aan het werk. De leerkracht geeft aanvullende instructie aan groepjes of individuele kinderen. De leerkracht richt zich niet alleen op de middenmoot. De leerkracht zorgt ervoor dat de instructie aansluit bij kennis over hoe de kinderen leren De leerkracht stemt de verwerking af op relevante verschillen. De leerkracht maakt tussen kinderen verschil in de omvang van de opdrachten. De leerkracht laat sommige kinderen gebruik maken van hulpmaterialen. De leerkracht geeft niet alle kinderen dezelfde tijd voor de opdracht. De leerkracht zorgt ervoor dat de verwerkingsopdracht aansluit op kennis hoe de kinderen leren. De leerkracht zorgt voor aangepaste opdrachten De leerkracht biedt zwakke kinderen extra leer- en instructietijd. De leerkracht geeft zwakke kinderen extra leertijd. De leerkracht geeft zwakke kinderen extra oefenstof. De leerkracht geeft zwakke kinderen voor of na instructie De leerkracht past het taalgebruik aan bij de taalbehoeften van de kinderen. Het taalgebruik van de leerkracht voldoet aan de regels van de standaardtaal. Het taalgebruik van de leerkracht stemt overeen met het ontwikkelingsniveau van de kinderen. De leerkracht stemt het taalgebruik af op het niveau van individuele kinderen. De leerkracht brengt interactie op gang die de taalverwerving bevordert. Borgen

5 Pedagogisch handelen. Effectief gebruiken van de onderwijstijd. Taakgerichte werksfeer. Kinderen zijn actief betrokken. Automatiseren: de leerkrachten trainen systematisch het hoofdrekenen. Nieuwe rekenmethode: de rekenwerkgroep maakt een plan van invoer. Rekenlijn voor de goede kinderen: de Ib-er en de rekenspecialist zorgen voor passend extra materiaal. Taakomschrijving rekenspecialist: de rekenspecialist heeft in juni 2011 een duidelijke taakomschrijving en voert deze taak uit. Prestatie indicatoren Resultaten rekenen: Gemiddelde vaardigheidsscore Cito M is: Ordenen kleuters: 65 Groep 3: 27 Groep 4: 38 Groep 5: 60 Groep 6: 73 Groep 7: 88 Groep 8: 99 Hoge verwachtingen In mei tonen de leerkrachten hoge verwachtingen tijdens de rekenles. Taakgerichte werksfeer In december 2010 werken de leerkrachten tijdens de rekenles volgens de schoolafspraken zelfstandig werken en uitgestelde aandacht.

6 ADI model In december 2010 werken de leerkrachten tijdens de rekenles volgens het ADI model. Strategieën voor denken en leren In februari 2011 werken de leerkrachten in de rekenles expliciet met en strategie voor denken en leren. Implementatie Afstemming instructie en verwerking In december 2010 werken de leerkrachten met een groepsplan rekenen. Borgen: Pedagogisch handelen Effectief gebruiken van de onderwijstijd Taakgerichte werksfeer Kinderen zijn actief betrokken de directie voert klassenconsultaties uit met de kijkwijzer met expliciete aandacht voor deze punten. Leerkrachtvaardigheden: De leerkracht leert de kinderen strategieën voor denken en leren Studiedag door de coaches Dit onderdeel wordt opgenomen in het format ADI de rekenspecialist voert klassenbezoeken uit met als doel: rekenstrategieën, gebruik van modellen en schema s, uitvoer afspraken rond rekenen, rekenrijke omgeving, de coach voert klassenbezoeken uit op het gebied van het ADI model, klassenmanagement de ib-er voert klassenbezoeken uit op het gebied van werken met het groepsplan De leerkrachten hebben hoge verwachtingen, gewenste leerhouding vast agendapunt bouw en teamoverleg expliciete aandacht hiervoor bij klassenconsultaties / kijkwijzer door coach, maatjes me terugkoppeling op bouw/teamoverleg 3 minutenbezoeken

7 De nieuwe rekenmethode: De rekenwerkgroep maakt een plan voor de invoer van de methode. Zij maakt een voorstel dit wordt in het MT besproken. Onderdelen hiervan zijn: cursus voorbereiding en kennismaken met de nieuwe methode belangrijkste verschillen tussen de huidige en nieuwe methode (strategieën, organisatie, plan van invoer en onderzoeken overstap (mogelijkheden) van groepen doorgaande leerlijnen: ieder weet wat in het voorgaande en volgende jaar aan de orde komt concrete materialen per groep: inventarisatie aanschaf en organisatie in de klassen digi bord en ict Hoofdrekenen De leerkrachten beginnen de les met oefeningen in het automatiseren (volgens de handleiding). Kenmerken van hoofdrekenonderwijs: kinderen leren uit het hoofd bewerkingen met hele getallen tot 100 en met ronde getallen boven de 100 zij leren uit het hoofd rekenen met breuken, kommagetallen (geld) en procenten in eenvoudige toepassingen optellen en aftrekken tot 10 met hele getallen optellen en aftrekken tot 100 met hele getallen vermenigvuldigen en delen tot 100 met ronde getallen optellen en aftrekken boven de 100 met ronde getallen optellen en aftrekken met kommagetallen tot 100 rekenen en breuken en procenten in eenvoudige toepassingssituaties Evaluatie Rekenlijn voor de goede kinderen: de rekenwerkgroep verzamelt materiaal (i.o.m. de ib-ster) de rekenwerkgroep (i.o.m. de ib-ster) organiseert een schoolplg over dit onderwerp: inhoud en organisatie de leerkrachten nemen dit op in de dagplanning (voor de kinderen die A scoren) De leerkrachtvaardigheden: Klassenbezoeken door de directie / voortgangs- functionerings- en beoordelingsgesprekken. Voortgang- en evaluatiegesprekken met de coaches. Bezoek en verslagen door de inspectie. Bezoek en verslagen door het expertteam (KBA).

8 Invoer van de nieuwe rekenmethode Deze wordt m.i.v. het nieuwe schooljaar ingevoerd. Hoofdrekenen Klassenbezoeken door de rekenspecialist, Agendapunt in het bouwoverleg. Rekenlijn voor de goede kinderen Verslag studiemiddag. Weekplanning en voorbereiding van de leerkrachten. Borging Leerkrachtvaardigheden: Vastleggen in format van de Blauwe Lijn. Onderwerp bij functionerings- en beoordelingsgesprekken, klassenbezoeken. Nieuwe rekenmethode Invoer start schooljaar Communicatie Rekenlijn goede kinderen Deze wordt opgenomen in de schoolafspraken rekenen. Iedere leerkracht krijgt klassenbezoeken door de coach, rekenspecialist en/of ib-er. Frequentie afhankelijk van ontwikkeling. De kinderen worden gelijktijdig met de nieuwe ontwikkelingen geïnformeerd Waar zinvol worden de ouders geïnformeerd in de nieuwsbrief In de MR is het kwaliteitsverbetertraject een vast agendapunt Sirius is intensief betrokken, maandelijks overleg met de bestuursmanager

Kijkwijzer formulier. Naam leerkracht. Groep leerkracht. Naam beoordelaar. Beoordeelde les. Datum. Bijzonderheden

Kijkwijzer formulier. Naam leerkracht. Groep leerkracht. Naam beoordelaar. Beoordeelde les. Datum. Bijzonderheden Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam Naam leerkracht Groep leerkracht Naam beoordelaar Beoordeelde les Datum Bijzonderheden Dit formulier is bedoeld als invulformulier voor scholen die met de Kijkwijzer

Nadere informatie

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Gewenst gedrag uit zich bijvoorbeeld in 1 Interpersoonlijk competent De student toont in gedrag en taalgebruik respect Is vriendelijk

Nadere informatie

Speciaal Onderwijs januari 2013

Speciaal Onderwijs januari 2013 Speciaal Onderwijs januari 2013 Naam: Vakgebied : Groep: Team : indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN 1.1 zorgt voor een ontspannen sfeer spreekt leerlingen op een positieve manier aan maakt zodanig contact

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0. Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door:

Kijkwijzer 2.0. Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door: Kijkwijzer 2.0 Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door: Leeswijzer - Aandachtspunten: aandachtspunten voor het handelen van leerkrachten - Observeerbaar gedrag: vertaling naar handelingen

Nadere informatie

Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013

Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013 Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013 Naam: Vakgebied : Groep: Team : indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN 1.1 zorgt voor een ontspannen sfeer spreekt leerlingen op een positieve manier aan maakt zodanig

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

O M V G Norm: 1.1 (ontspannen sfeer) 1.2 (veiligheid) 1.3 (respect) 1.4 (zelfvertrouwen) Opmerkingen

O M V G Norm: 1.1 (ontspannen sfeer) 1.2 (veiligheid) 1.3 (respect) 1.4 (zelfvertrouwen) Opmerkingen KwaliteitWijzer primair onderwijs augustus 2013 Naam: Vakgebied : Datum: Groep: Team : ob - mb - bb (omcirkelen) indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN aandachtspunten goede praktijken - + nvt 1.1 zorgt voor

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

DEELPLAN 2 Betekenisvolle instructie en begeleiding

DEELPLAN 2 Betekenisvolle instructie en begeleiding DEELPLAN 2 Betekenisvolle instructie en begeleiding Onderwerpen: Leerstofaanbod, Effectieve instructie, Spelbegeleiding (OB), Een rijke leeromgeving, Strategieën voor denken en leren De bovenstaande onderwerpen

Nadere informatie

Inleiding. Leeswijzer

Inleiding. Leeswijzer Colofon Opstellers: De Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA) en de schoolbesturen verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) hebben de Kijkwijzer ontwikkeld in samenwerking met de KPC Groep.

Nadere informatie

KBA Kijkwijzer. Frans Leerkracht. Competentie Thermometer 075-6143561 Nicolaes Maesstraat 2-216 daniel@ctmeter.nl

KBA Kijkwijzer. Frans Leerkracht. Competentie Thermometer 075-6143561 Nicolaes Maesstraat 2-216 daniel@ctmeter.nl KBA Kijkwijzer Frans Leerkracht Competentie Thermometer 0756143561 Nicolaes Maesstraat 2 216 daniel@ctmeter.nl Zaandam www.ctmeter.nl Assessment Frans Leerkracht» Rapportage Rapportage Betreft Deelnemer

Nadere informatie

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving ; Vijf rollen van de docent De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving Ontvangt de leerlingen in de les Is de docent op tijd in het lokaal, hij ontvangt de leerlingen? Heeft de docent de les voorbereid?

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 UITGANGSSITUATIE In de groepen wordt met de methode Pluspunt gewerkt. Aangezien de niveauverschillen binnen de groep erg groot zijn, werken sommige kinderen

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn)

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) UITGANGSSITUATIE Na een jaar werken met het Het kan beter plan heeft het team op alle punten vooruitgang geboekt. In de groepen wordt

Nadere informatie

VERBETERPLAN Rekenen

VERBETERPLAN Rekenen VERBETERPLAN Rekenen onderwerp: Her-implementatie Pluspunt en verbeteren rekendidactiek en ontwikkelen leerlijn wiskundige oriëntatie groep 1 en 2 2009-2011 Uitgangssituatie Vanaf 2001 wordt de methode

Nadere informatie

Werken aan instructievaardigheden

Werken aan instructievaardigheden Werken aan instructievaardigheden Stichting Katholiek Onderwijs Enschede 20 maart 2012 Fred Kramer Voorstellen: Fred Kramer ruim 25 jaar basisschoolervaring in groep 1-8 4 jr bovenschools taalconsulent

Nadere informatie

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep -

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - S. Huitema Malmberg, s-hertogenbosch 1 inleiding In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen de kinderen in een klas duidelijk toegenomen.

Nadere informatie

Aansluiting op kern- en deeltaken

Aansluiting op kern- en deeltaken GLVF Implementatie In studiejaar 2016-2017 zullen alle studenten leren lesgeven met de GLVF. Enkele aanpassingen in de GLVF formulieren: Aansluiting op kern- en deeltaken; Aantallen GLVF per semester;

Nadere informatie

Rekenverbeterplan 2010

Rekenverbeterplan 2010 Rekenverbeterplan 2010 obs De Ster Woudrichemstraat 8 1107 NG Amsterdam 020-6967866 Inleiding Het rekenverbeterplan van obs De Ster is afgeleid van het verbeterbeterplan in het kader van het KBA traject

Nadere informatie

VERBETERPLAN Deel 3B

VERBETERPLAN Deel 3B VERBETERPLAN Deel 3B onderwerp: Verbeteren rekenonderwijs datum: augustus 2010 proceseigenaar: Rekenverbeterteam: Gerjanne Meedendorp (rekenspecialist), Chantal Sheehan (IB-er), Maike Sabajo (adjunctdirecteur)

Nadere informatie

Op basis van de analyse van het onderzoek naar het pedagogisch-didactisch handelen van de leerkracht is dit rekenplan gemaakt.

Op basis van de analyse van het onderzoek naar het pedagogisch-didactisch handelen van de leerkracht is dit rekenplan gemaakt. Inleiding Voortgang Kwaliteitsplan Rekenen In dit kwaliteitsplan rekenen worden de volgende aspecten meegenomen: Het pedagogisch handelen Het leerstofaanbod De leerlingenzorg De leeropbrengsten De condities

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE VRIJHEID, LOCATIE 1

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE VRIJHEID, LOCATIE 1 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE VRIJHEID, LOCATIE 1 School : o.b.s. De Vrijheid, locatie 1 Plaats : Leeuwarden BRIN-nummer : 16NS Onderzoeksnummer : 94962 Datum schoolbezoek : 18 en 19 juni

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Didactisch bekwaam D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leerlingen krijgen ruimte voor eigen inbreng en creatieve invulling van de opdracht. De leraar zorgt ervoor dat leerlingen zich

Nadere informatie

Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie

Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie Zwakke rekenaars betrekken bij klassikale instructie 23 januari 2013 13.30 16.00 uur Berber Klein Orthopedagoog & docent speciale onderwijszorg Vrije Universiteit: faculteit psychologie en pedagogiek b.klein@vu.nl

Nadere informatie

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen

Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Rekenverbeterplan Basisschool Crescendo: algemeen Visie Doel Concreet te bereiken In het schooljaar 2011-2012 Uitgangspunten Concrete actiepunten Het rekenverbeterplan richt zich op: het optimaliseren

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst Een terugkoppeling ten behoeve van uw professionele ontwikkeling Naam docent: VOORBEELD Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Met de referentieniveaus naar schoolsucces

Met de referentieniveaus naar schoolsucces Met de referentieniveaus naar schoolsucces Zo stuurt u op taal- en rekenresultaten Corine Ballering René van Drunen 31 Bijlage 4 Rol van de interne begeleider in effectief rekenonderwijs (basisonderwijs)

Nadere informatie

Feedback (vak)collega Roel Verkerk

Feedback (vak)collega Roel Verkerk Feedback (vak)collega Roel Verkerk Activiteit Concretisering Wat zie / hoor ik? 1. Toont in gedrag en taalgebruik respect a. Laat leerlingen uitspreken voor leerlingen, Natasha geeft leerlingen spreektijd,

Nadere informatie

Taalconferentie Hoera! Lezen. In gesprek met de inspectie. Programma. Uw beeld. Marja de Boer

Taalconferentie Hoera! Lezen. In gesprek met de inspectie. Programma. Uw beeld. Marja de Boer Taalconferentie Hoera! Lezen Kansen en uitdagingen voor begrijpend lezen In gesprek met de inspectie Marja de Boer Programma Hoe beoordeelt de inspectie kwaliteit onderwijs BL? Uw beeld Een aantal misvattingen

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Inleiding Opbrengsten Pedagogisch-didactisch handelen

Inleiding Opbrengsten Pedagogisch-didactisch handelen Inleiding In september 2009 hebben twee leden van de expertgroep van het project Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam samen met de directeur van de school een breed en diepgaand onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013

Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013 Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013 Indicator 1A: pedagogisch handelen (omgang met elkaar): de pedagogisch medewerker/leerkracht biedt respect en ondersteuning, structuur en veiligheid Aandachtspunten

Nadere informatie

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat Kijkwijzer Primair Onderwijs Jantien Voorbeeld Competentie Thermometer 0756143561 Nicolaes Maesstraat 2 216 daniel@ctmeter.nl Zaandam www.ctmeter.nl Assessment Jantien Voorbeeld» Rapportage Rapportage

Nadere informatie

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind December 2014 nieuwsbrief Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind Ons onderwijs versterken Dit is de eerste verbetertraject nieuwsbrief van een reeks.

Nadere informatie

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen Kijkwijzer rekenen Gericht kijken en ontwikkelen Leerkracht Groep School Datum Lesdoel Observant Aandachtspunten en sterke punten vorige lesobservatie: Voorbereiding 1. De leerkracht heeft de les zichtbaar

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. Westerschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. Westerschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK o.b.s. Westerschool Plaats : Stadskanaal BRIN nummer : 15AS C2 Onderzoeksnummer : 291122 Datum onderzoek : 17 november 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Hoe observeer je in de klas?

Hoe observeer je in de klas? Hoe observeer je in de klas? Een vliegende start Donderdag 15 oktober 2015 Rosanne Zwart Welkom en voorstellen Ik begeleid startende docenten Ik werk op een school Ik werk op een universiteit of Hogeschool

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ''T STOOFJE'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ''T STOOFJE' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ''T STOOFJE' School : basisschool ''t Stoofje' Plaats : Ouwerkerk BRIN-nummer : 10BL Onderzoeksnummer : 94512 Datum schoolbezoek : 14 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' School : basisschool 'Sint Jozef' Plaats : Nieuw-Namen BRIN-nummer : 06XE Onderzoeksnummer : 94514 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van groep 7 8!

Welkom bij de workshop van groep 7 8! Welkom bij de workshop van groep 7 8! Doelen van deze ouderavond: U krijgt een idee hoe uw kind les krijgt in groep 7 of 8. U ervaart zelf de manier waarop wij lesgeven (directe instructiemodel). U krijgt

Nadere informatie

1. We beschikken over een moderne, eigentijdse methode (groep 1 t/m 8)

1. We beschikken over een moderne, eigentijdse methode (groep 1 t/m 8) Rekenjaarplan School :As-Soeffah Periode Juli 2011-juli 2012 1. Schoolacties. 2011-2012: Schoolontwikkelingsplan 2011-2015 goedgekeurd door bestuur en MR wordt gedragen door het team. Idem Deelplan jaarplan

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ C.B.S. DE KORENAAR Plaats: Oude Bildtzijl BRIN-nummer: 04IY Onderzoeksnummer: 117091 Onderzoek uitgevoerd op: 22 september 2009 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen Bijlage bij groepsplan Aanpak in de klas via IGDI model Voorbereiding Start van de les: te behandelen leesstrategie op het bord, doel van de les benoemen Instructie en inoefening: 1. één strategie hardop

Nadere informatie

De Schakel. Schooljaarplan

De Schakel. Schooljaarplan De Schakel Schooljaarplan 2017-2018 Directeur W. de Vries /C. Hertsenberg Adres Schoolstraat 5 Plaats Hollum Telefoon 0519-554361 E-Mail schakel@opo-ameland.nl Datum 6-9-2017 Inhoudsopgave Borging... 3

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. De Sprong, dep. Molkenkelder

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. De Sprong, dep. Molkenkelder RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij De Sprong, dep. Molkenkelder Plaats : Leeuwarden BRIN-nummer : 09KF Onderzoeksnummer : 123669 Datum schoolbezoek : 31 oktober 2011 Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

Toezicht in het praktijkonderwijs

Toezicht in het praktijkonderwijs Toezicht in het praktijkonderwijs In dit schrijven wordt aangegeven hoe een school voor praktijkonderwijs de diverse indicatoren uit het waarderingskader van de Inspectie voor directe belanghebbenden (school,

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

PLG Leerkrachten. 8 december PLG Leerkrachten (2) Agenda

PLG Leerkrachten. 8 december PLG Leerkrachten (2) Agenda PLG Leerkrachten (2) PLG Leerkrachten 8 december 2010 vs 1.0 100422 Agenda 1. Introductie 1.1: Programma en doelen schooljaar 2010-2011 1.2: Terugblik PLG 1 en huiswerk 1.3: Doelen vandaag 1.4: De verbinding

Nadere informatie

Quickscan reken- en wiskundeonderwijs

Quickscan reken- en wiskundeonderwijs Quickscan reken- en wiskundeonderwijs Gegevens school Naam school Adres school Plaats Telefoon e-mail Datum invulling Ingevuld door Functie invuller directie IB-er RT-er taal/leescoördinator leerkracht

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG School : Pc Basisschool De Regenboog Plaats : Hoofddorp BRIN-nummer : 21RR Onderzoeksnummer : 94593 Datum schoolbezoek : 5 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Tijdens de vergadering van

Tijdens de vergadering van BAS: Samenwerken Coöperatief leren Versie Versie 2 opgesteld door Erik Datum 31 augustus 2015 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Teamleden Initiatief planning Tijdens de vergadering van Ria

Nadere informatie

LesObservatieFormulier

LesObservatieFormulier LesObservatieFormulier versie 2.4 24 maart 2014 Dit lesobservatieformulier is ontwikkeld voor en door academische opleidingsscholen en de lerarenopleidingen van HvA, InHolland, VU en UvA in de regio Amsterdam.

Nadere informatie

Zorg op maat voor elke leerling!

Zorg op maat voor elke leerling! Zorg op maat voor elke leerling! Elk kind is gelijk elk kind heeft recht op een andere behandeling Zorgplan 2015-2019 Inleiding: In dit plan wordt de zorg die gegeven wordt op de Valentijnschool beschreven

Nadere informatie

De nieuwe rekenmethode is het eind van een keuzeproces maar het begin van een leerproces.

De nieuwe rekenmethode is het eind van een keuzeproces maar het begin van een leerproces. Workshop implementatie van de rekenmethode 13 april 2011 13.30-16.00 uur Dick Poel De nieuwe rekenmethode is het eind van een keuzeproces maar het begin van een leerproces. 1 Agenda 1. Introductie 1.1:

Nadere informatie

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Bij het ontwerpen van een leeractiviteit is het belangrijk dat je vertrekt vanuit het doel dat je ermee hebt. Het overzicht leeractiviteit organiseren geeft een aantal

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON School : o.b.s. De Kameleon Plaats : Drachten BRIN-nummer : 14XM Onderzoeksnummer : 94578 Datum schoolbezoek : 13 september 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan 1 Schooljaarplan 2018 2019 Inleiding: Op basis van de rapportage condities, de doelen uit het Schoolplan 2015 2019 en de evaluatie van de opbrengsten van het schooljaar 2017-2018, hebben we voor 2018-2019

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' School : basisschool 'De Touwladder' Plaats : Kaatsheuvel BRIN-nummer : 18KV Onderzoeksnummer : 94509 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Windroos

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Windroos RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK De Windroos Plaats : Mijdrecht BRIN nummer : 11WN C1 Onderzoeksnummer : 290662 Datum onderzoek : 3 en 4 oktober 2016 Datum vaststelling : 19 december 2016 Pagina

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Onderwijs in een combinatiegroep. Richting 1: jaargroepen apart onderwijs bieden. Taalleesonderwijs

KWALITEITSKAART. Onderwijs in een combinatiegroep. Richting 1: jaargroepen apart onderwijs bieden. Taalleesonderwijs KWALITEITSKAART Taalleesonderwijs PO Richting 1: jaargroepen apart onderwijs bieden De kwaliteitskaart Richting 1: jaargroepen apart onderwijs bieden maakt deel uit van de tweedelige serie. Bij onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER School : R.K. basisschool Klavertje Vier Plaats : Eys BRIN-nummer : 10QB Onderzoeksnummer : 95001 Datum schoolbezoek : 23 augustus Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. obs De Akker

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. obs De Akker RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING obs De Akker Plaats : Opmeer BRIN nummer : 11TI C1 Onderzoeksnummer : 271794 Datum onderzoek : 11 maart 2014 Datum vaststelling : 23 april

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE School : Openbare basisschool Noordhove Plaats : Zoetermeer BRIN-nummer : 16ND Onderzoeksnummer : 94861 Datum schoolbezoek : 5 en 7 juni

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOL MISTE CORLE Plaats : Winterswijk BRIN-nummer : 18ZG Onderzoek uitgevoerd op : 3 november 2009 Rapport vastgesteld te Zwolle op 30 maart 2010 HB 2811938/9

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015 2016

Schooljaarplan 2015 2016 Schooljaarplan 2015 Naam school OBS De Zeijer Hoogte Adres Ubbenaseweg 7 Postcode 9491 AA Zeijen Telefoon 0592-291476 E-mail directie@obszeijen.nl Website www.obszeijen.nl Unit directeur Gerda Bieleveld

Nadere informatie

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen Het IGDI model Leesverbetertraject Enschede 8/11/07 Het belang van goede Risicoleerlingen deden het bij goede leerkrachten net zo goed als gemiddelde leerlingen bij zwakke leerkrachten. Niets was effectvoller

Nadere informatie

Verzamellijst onderwijsbehoeften

Verzamellijst onderwijsbehoeften Pedagogische studiedag HGW 20 november 2013 Verzamellijst onderwijsbehoeften Een onderwijsbehoeften bestaat uit twee delen: 1. Welke doelen streef je samen met een kind na? 2. Wat heeft dit kind extra

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Prins Willem Alexander Plaats : Hasselt BRIN nummer : 07EN C1 Onderzoeksnummer : 289814 Datum onderzoek : 27 juni 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Ontwikkeld door: Bronja Versteeg (projectleider), Jolanda Jager en Martha de Vries. ISBN: 9076824274

Ontwikkeld door: Bronja Versteeg (projectleider), Jolanda Jager en Martha de Vries. ISBN: 9076824274 Ontwikkeld door: Bronja Versteeg (projectleider), Jolanda Jager en Martha de Vries. ISBN: 9076824274-2 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 3 INLEIDING 4 DOELEN 4 WERKWIJZE 4 BESCHRIJVING VAN DE LEERLIJNEN 6

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. rkbs Spoorbuurt. : Anna Paulowna

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. rkbs Spoorbuurt. : Anna Paulowna RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij rkbs Spoorbuurt Plaats : Anna Paulowna BRIN-nummer : 15BX Onderzoeksnummer : 123482 Datum schoolbezoek : 20 september 2011 Rapport vastgesteld te Leeuwarden

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. p.c.b.s. De Krullevaar

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. p.c.b.s. De Krullevaar RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK p.c.b.s. De Krullevaar Plaats : Hoogeveen BRIN nummer : 16GQ C1 Onderzoeksnummer : 276470 Datum onderzoek : 25 september 2014 Datum vaststelling : 19 november

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de leerkracht

Aanbevelingen voor de leerkracht 2012 Aanbevelingen voor de leerkracht Milou Visser Iselinge Hogeschool Goed rekenonderwijs begint bij de leerkracht! Een aantal didactische aandachtspunten die bij het werken aan een rekenverbetertraject

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE BAKELGEERT

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE BAKELGEERT RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE BAKELGEERT School : Basisschool De Bakelgeert Plaats : Boxmeer BRIN-nummer : 08XM Onderzoeksnummer : 95072 Datum schoolbezoek : 27 augustus Datum vaststelling

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

Informatieavond Rekenwonders. OBS Aan de Meule

Informatieavond Rekenwonders. OBS Aan de Meule Informatieavond Rekenwonders OBS Aan de Meule Rekenwonders Een uitgebalanceerd programma - ontwikkeld in Singapore ( wat werkt ) - inmiddels in VS, Canada, Engeland, Mexico, Chili 21 st century skils hoge

Nadere informatie

Rekenverbeterplan

Rekenverbeterplan Rekenverbeterplan 2010-2011 Zakelijke gegevens Naam: Jan Woudsmaschool Adres: Jaargetijden 4 Postcode: Woonplaats: 1109 AR Driemond / Amsterdam Zuidoost Brinnummer: 10RG Naam schoolbestuur: Stichting Spirit

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS DE ZOEKER School : obs De Zoeker Plaats : Zaandijk BRIN-nummer : 19DK Onderzoeksnummer : 94489 Datum schoolbezoek : 9 mei 2007 Datum vaststelling : 4 juli 2007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Tijdens de vergadering van 18 januari 2016

Tijdens de vergadering van 18 januari 2016 BAS: Instructie Instructiemodellen en Effectieve Instructie Versie Versie 1 opgesteld door Erik Datum 11 november 2014 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Teamleden Initiatief planning Corné

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ P.C.B.S. MEESTER VAN DER BRUG

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ P.C.B.S. MEESTER VAN DER BRUG RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ P.C.B.S. MEESTER VAN DER BRUG Plaats: Woudsend BRIN-nummer: 06PI Onderzoeksnummer: 116884 Onderzoek uitgevoerd op: 7 en 8 mei 2009 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. OBS Tellegen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. OBS Tellegen RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij OBS Tellegen Plaats : Wijhe BRIN-nummer : 18NQ Onderzoeksnummer : 127796 Datum schoolbezoek : 15 november 2012 Rapport vastgesteld op

Nadere informatie

Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam

Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam Samengesteld door Marie-Louise van Lieshout in opdracht van Brigit

Nadere informatie

Telefoon: Fax:

Telefoon: Fax: Rekenverbeterplan 2011-2012 Huidige positie Dit schooljaar, 2011-2012 starten we met een nieuwe rekenmethode, de nieuwe versie van Wereld in getallen. De opgedane kennis van OEKT wordt dit schooljaar verder

Nadere informatie

Concept rekenplan 2010-2011

Concept rekenplan 2010-2011 Concept rekenplan 2010-2011 1 e Katholieke Montessorischool De Regenboog (13WU) Contactpersoon: Rob Schimmel (directeur) I Behaalde Resultaten 2009-2010 Rekenen & Wiskunde In onderstaande tabel staan de

Nadere informatie

lp o INSPECTIE hetonderwijs RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ n.b.b.s. Het Blokland

lp o INSPECTIE hetonderwijs RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ n.b.b.s. Het Blokland lp o RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ n.b.b.s. Het Blokland School/instelling: n.n.b.s. Het Blokland Plaats: Noordscheschut BRIN-nummer: 04 PT Onderzoeksnummer: Onderzoek uitgevoerd op: 7 oktober

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE RKBS DE DUIZEND EILANDEN

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE RKBS DE DUIZEND EILANDEN RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE RKBS DE DUIZEND EILANDEN School : rkbs De Duizend Eilanden Plaats : Noord-Scharwoude BRIN-nummer : 11YL Onderzoeksnummer : 94892 Datum schoolbezoek : 29 mei 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL School : c.b.s. H.H. Simonidesschool Plaats : Roodeschool BRIN-nummer : 07EO Onderzoeksnummer : 93887 Datum schoolbezoek : 18 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Quickscan voor personeel

Quickscan voor personeel Quickscan 2018-2019 voor personeel Uitslagen Quick Scan SBO De Vlieger Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Quickscan 2018-2019 voor personeel van SBO De Vlieger. De gebruikte

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL School : Basisschool St. Christoffel Plaats : Waalre BRIN-nummer : 15DM Onderzoeksnummer : 94997 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Schooljaarverslag De Schakel

Schooljaarverslag De Schakel Directie B. Kamsma (algemeen directeur, ad interim) /C. Hertsenberg (locatiecoördinator) Adres Schoolstraat 5 Plaats Hollum Telefoon 0519-554361 E-mail schakel@opo-ameland.nl Website www.deschakel-ameland.nl

Nadere informatie