377. Uitvoering van de opdracht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "377. Uitvoering van de opdracht."

Transcriptie

1 INLEIDING De toepasbare uitvoeringsregels 377. Uitvoering van de opdracht. De sluiting van de opdracht behelst het aangaan van de juridische verbintenis (contractsluiting), na de budgettaire vastlegging (koppeling krediet aan een contractuele verbintenis) (997) en na het aflopen van de wachttermijn (998), voor zover er een wachttermijn dient gerespecteerd te worden. Het contract wordt rechtsgeldig gevormd op het moment dat de kennisgevingsbrief in ontvangst wordt genomen door de opdrachtnemer, in toepassing van artikel 102 van het KB Plaatsing. Bij een onderhandelingsprocedure kan het contract op een identieke wijze tot stand komen of kan er daadwerkelijk een ondertekening van een overeenkomst door de partijen plaatsvinden. Onderhandelingsprocedures zonder bekendmaking kunnen rechtsgeldig worden afgesloten o.b.v. geldende handelsgebruiken. Wat de onderhandelingsprocedures zonder bekendmaking betreffen welke de drempel van euro excl. BTW (999) niet overschrijden, volstaat het te werken via aanvaarde factuur (1000) (1001). Eens de opdracht werd gesloten (1002) dienen de partijen de vastgelegde rechten en plichten te respecteren en de opdracht uit te voeren conform de gemaakte afspraken. (997) Zie supra, nr (998) Zie supra, nr (999) Wat de uitgaven op aanvaarde factuur (< euro excl. BTW art. 105, 1, 4 van het KB Plaatsing ) betreffen dient te worden opgemerkt dat op federaal vlak deze uitgaven nog voorafgaand (aan de verzending van de aanvaarding van de offerte) dienen vastgelegd te worden, dit via voorlegging en goedkeuring door de controleur der vastleggingen (vanaf euro excl. BTW) in uitvoering van het koninklijk besluit van 31 mei 1966 (BS ) houdende regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven in de diensten van algemeen bestuur van de Staat zoals laatst gewijzigd door het art. 28 van het koninklijk besluit van 13 juli In toepassing van art. 7 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2011 betreffende de boekhoudregels en de aanrekeningsregels die van toepassing zijn op de Vlaamse ministeries [en de diensten met afzonderlijk beheer en betreffende de controle op de vastleggingskredieten, dienen overheidsopdrachten gesloten o.b.v. een aanvaarde factuur niet voorafgaand te worden voorgelegd aan de controleur der vastleggingen, maar worden deze door de entiteit zelf vastgelegd via de procedure vereffenaar kort. (1000) Zie supra, nr (1001) Deze onderscheiden hypothesen zijn hernomen in art. 110 van het KB Plaatsing. (1002) Zie supra, nr

2 464 de uitvoering van de overheidsopdrachten De uitvoering van een overheidsopdracht van werken (1003), dient aan te vangen tussen de 15 en de 60 kalenderdagen (of 30 en 75) (1004), in functie van de omvang van de werken. Bij leveringen of diensten vangt de uitvoering in principe aan de dag volgend op de sluiting van de opdracht behoudens indien contractueel iets anders werd voorzien. De hiervoor vermelde verplichtingen worden hernomen in de wetgeving overheidsopdrachten waarbij het gemeenrecht van suppletieve aard is (het suppletieve slaat hierbij op de hiaten welke niet door de overheidsopdrachtenwetgeving zou geregeld zijn, en terugkoppelen naar het burgerlijk wetboek). Deze supplementaire regels worden meestal hernomen in het lastenboek/bestek of in de andere opdrachtdocumenten (plannen, offertes, ). De overheidsopdrachtenwetgeving voorziet niet in een definitie van wat nu juist onder bestek dient verstaan te worden, behoudens dan het gegeven dat dit bestek één van de opdrachtdocumenten is zoals gedefinieerd in de wetgeving, en er ook meermaals in wordt vermeld (1005). Het bestek dient dus beschouwd te worden in zijn algemeen aanvaarde betekenis van een geheel van regels (opgelegd door de bouwheer/ aanbestedende overheid), opgesteld conform de wettelijke en reglementaire bepalingen met als doel de contractuele rechten en plichten van alle partijen bij de uitvoering van de overheidsopdracht vast te leggen Algemene Uitvoeringsregels Overheidsopdrachten (AUR). De regels welke van toepassing zijn op de uitvoering van de overheidsopdrachten worden hernomen in het koninklijk besluit van 14 januari 2013 (1006) tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken (KB Uitvoering ). Buiten de klassieke overheidsopdrachten welke geplaatst worden o.b.v. het KB Plaatsing, is dit uitvoeringsbesluit ook van toepassing op de overheidsopdrachten in de sectoren water, energie, transport en post, geplaatst volgens het KB Speciale sectoren van 16 juli 2012 en de overheidsopdrachten inzake defensie en veiligheid, geplaatst via het KB Defensie en Veiligheid van 23 januari (1003) Zie infra, nr (1004) Zie infra, nr (1005) Zie supra, nr (1006) BS 14 februari 2013.

3 de toepasbare uitvoeringsregels 465 Het KB Uitvoering is in voege getreden op 1 juli Op die datum werd het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken opgeheven. Evenwel blijft dit besluit wel nog van toepassing op alle overheidsopdrachten welke voorafgaand aan de datum van 1 juli 2013 werden opgestart (verzending publicatie of verzending bestek). Het KB Uitvoering werd sedert haar in voege treden reeds tweemaal gewijzigd, een eerste maal met het reparatiebesluit van 7 februari 2014, en een tweede maal met het wijzigingsbesluit van 22 mei 2014 (1007). Het nieuwe KB Uitvoering is onderverdeeld in hoofdstukken waarbij na een eerste hoofdstuk met algemene bepalingen, een tweede hoofdstuk de gemeenschappelijke bepalingen inzake de opdrachten van werken, leveringen en diensten herneemt (art. 10 tot 73), de volgende hoofdstukken achtereenvolgens de specifieke bepalingen aangaande de opdrachten voor werken (art. 74 tot 103), aangaande de concessies voor openbare werken (art. 104 tot 114), omtrent de opdrachten voor leveringen (art. 115 tot 144) en inzake de opdrachten voor diensten (art. 145 tot 162). Er zijn ook een aantal bepalingen van toepassing op de uitvoering van overheidsopdrachten welke niet hernomen zijn in het KB Uitvoering, maar in de onderscheiden KB s Plaatsing (koninklijk besluit van 15 juli 2011 wat betreft de klassieke sectoren, 23 januari 2012 wat betreft het domein Defensie en Veiligheid en het koninklijk besluit van 16 juli 2012 wat de speciale sectoren aanbelangt). Maar in tegenstelling met de structuur van het oude uitvoeringsbesluit van 26 september 1996 waarbij de Algemene Aannemingsvoorwaarden hernomen werden in een bijlage aan het besluit, zijn in het nieuwe besluit deze bepalingen hernomen in het corpus van het besluit. (1007) Koninklijk besluit van 7 februari 2014 tot wijziging van meerdere koninklijke besluiten tot uitvoering van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 alsook van de wet van 13 augustus 2011 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten op defensie-en veiligheidsgebied (BS 21 februari 2014) en het koninklijk besluit van 22 mei 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken (BS 30 mei 2014).

4 466 de uitvoering van de overheidsopdrachten De Europese richtlijnen gaan niet verder dan de sluiting van de opdracht, wat inhoudt dat het de nationale regelgeving is die inzake de uitvoering de toepasselijke regelgeving bepaalt. Toch dienen hierbij enkele kanttekeningen te worden gemaakt: 1 de basisprincipes van de Europese regelgeving welke toepasselijk zijn op de overheidsopdrachten blijven onverminderd van toepassing, ook tijdens de uitvoering (1005), 2 bepaalde Europese richtlijnen hebben een directe invloed op de uitvoeringsregels (1006) en 3 het Europees Hof heeft via de rechtspraak de vrijheid van de lidstaten inzake de uitvoering van overheidsopdrachten op bepaalde vlakken ingeperkt. (1008) (1009) De richtlijn 2014/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 inzake elektronische facturering bij overheidsopdrachten, welke dient omgezet en van toepassing te worden gemaakt op uiterlijk 27 november 2018, voorziet in het verplicht gebruik van de elektronische facturering. Voor niet-federale overheden kan deze omzettingstermijn verlengd worden tot maximaal 30 maanden volgend op de publicatie in het PBEU van de referentie van Europese norm voor elektronische facturering Toepassingsdrempels en afwijkingen. De Algemene Uitvoeringsregels (AUR) zijn in hun geheel en van rechtswege (zijnde zelfs zonder dat de opdrachtdocumenten er expliciet naar verwijzen) van toepassing op alle opdrachten waarvan de geraamde waarde van de opdracht de euro zonder BTW bereikt of overschrijdt (1010). In de mate dat deze artikelen van toepassing zijn kan er niet worden afgeweken van de bepalingen hernomen in hoofdstuk I (algemene bepalingen) en in de artikelen 37 (wijzigingen aan de opdracht), 38 (overdracht van de opdracht), 67 (voorschotten) en 69 (intrest voor laattijdige betaling en vergoeding voor invorderingskosten) (1011). (1008) Zie supra, nr. 97 e.v. (1009) O.m. de richtlijn 2011/7/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties, zoals gedeeltelijk omgezet in het KB Uitvoering door het koninklijk besluit van 22 mei 2014 op. cit. (1010) Art. 5, 2, van het KB Uitvoering. (1011) Art. 9, 1, van hetzelfde koninklijk besluit.

5 de toepasbare uitvoeringsregels 467 Eenzelfde verbod geldt (behoudens bijzondere gevallen en voor zover er geen kennelijke onbillijkheid is t.o.v. de opdrachtnemer) (1012) voor de bepalingen aangaande de verlenging van de betalingstermijnen hernomen in de artikelen 95, 3 tot 5, 127 en 160 (zonder evenwel afbreuk te doen aan de bepalingen aangaande verzet tegen betaling en derdenbeslag zoals hernomen in artikel 68) en de verlenging van de verificatietermijnen hernomen in de artikelen 95, 2, 120, tweede lid, en 156, eerste lid (1013). Er kan niet worden afgeweken van de verplicht van toepassing gemaakte bepalingen, behoudens van deze verplichte bepalingen hernomen in de tweede en derde paragraaf van artikel 9 (betalingstermijnen, verificatietermijnen en onbillijkheidsbepalingen), dan in de gevallen waarin deze afwijking absoluut noodzakelijk is voor het goede verloop van de uitvoering van de desbetreffende opdracht (1014). In dat geval dient vooraan in het bestek (opdrachtdocument) de lijst te worden hernomen van de bepalingen waarvan men afwijkt. De afwijkingen aan de artikelen 10 (elektronische middelen), 12 en 13 (onderaanneming), 18 (vertrouwelijkheid), 25 tot 30 (borgstelling), 44 tot 63 (actiemiddelen van de overheid), 66 (algemene betalingsvoorwaarden), 68 (verzet en derden-beslag), 70 tot 73 (vertraging of stopzetting uitvoering, korting minderwaarde, compensatie en rechtsvorderingen), 78 tot 81 (inzake opdrachten van werken betreffende het personeel, de werfinrichting, de wijzigingen en de vermoedelijke hoeveelheden), 84 (inzake opdrachten van werken betreffende de aansprakelijkheid van de aannemer), 86 (inzake de opdrachten van werken betreffende de vertragingsboetes), 96 (inzake de bepalingen aangaande de promotieopdrachten voor werken), 121 (1012) Zie infra, nr (1013) Art. 9, 2, van het KB Uitvoering. (1014) Het Hof van Cassatie heeft in een arrest van 2 april 2009, (Pas. 2009, nr. 229, p. 836) geoordeeld dat de afwijkingen van de algemene aannemingsvoorwaarden wegens de bijzondere eisen van de bewuste opdracht, moeten met redenen omkleed zijn, in die zin dat ze moeten berusten op juiste, relevante en aanvaardbare feiten. Het Hof van Cassatie beschouwde dat het arrest welke stelde dat voornoemd vonnis erop wijst dat het bijzonder bestek afwijkt van de algemene aannemingsvoorwaarden in zoverre het, enerzijds, de aannemer de volledige aansprakelijkheid oplegt voor elke schade die op de bouwplaats kan voorkomen (verzekeringen alle risico s, onder meer voor rekening van de opdrachtgever) en, anderzijds, het de aannemer ertoe verplicht de opdrachtgever te vrijwaren voor elke vordering die door derden wordt ingesteld naar aanleiding van de uitvoering van de werkzaamheden, ongeacht de reden ervan, wettelijk de beslissing verantwoordde dat het motief volgens hetwelke de inschrijver erkende zich rekenschap te hebben gegeven van het belang van alle particulariteiten van de uitvoering van de opdracht, op zich niet voldoende was om de afwijkingen aan de uitvoeringsbepalingen te motiveren, en dat deze bijgevolg als niet bestaand dienden te worden beschouwd. Ook Cass. 15 mei 2008, Pas. 2008, nr. 299, p. 1204; T. Aann. 2008, p. 339.

Overheidsopdrachten - betalingsregels

Overheidsopdrachten - betalingsregels 15.01.2015 Overheidsopdrachten - betalingsregels Deze nota probeert de belangrijkste betalingsregels die gelden bij overheidsopdrachten voor werken samen te vatten voor de opdrachten waarvoor een bekendmaking

Nadere informatie

De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door.

De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door. Wetgeving Nieuw Wetboek Economisch Recht De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door. Het boek dat de wet betreffende de marktpraktijken omzet

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering

Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering Versie september 2014 Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling GD & A Nieuwsbrief www.gdena-advocaten.be Onderwerp Koninklijk Besluit van 22 mei 2014: herziening van de verificatie- en betalingstermijnen inzake overheidsopdrachten Datum augustus 2014 Copyright

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE BASIS BEREKENING WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2015: 2,5% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 30/01/2015. -Wet van 05/05/1865 betreffende de lening

Nadere informatie

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken 111 Uitvoering van overheidsopdrachten van werken Kennismaking met de algemene uitvoeringsregels en de algemene aannemingsvoorwaarden en duiding van de belangrijkste verschillen met het gemeen aannemingsrecht

Nadere informatie

Modelbepalingen erkenning van onderaannemers

Modelbepalingen erkenning van onderaannemers Modelbepalingen erkenning van onderaannemers Dit document werd goedgekeurd op het Vlaams Samenwerkingsforum Overheidsopdrachten van 17 maart 2016. Inhoud 1 Beroep op onderaanneming bij overheidsopdrachten:

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht A. Overheidsopdracht B. Toepasselijke reglementering C. Vindplaats

Nadere informatie

CONCORDANTIETABEL VOOR HET

CONCORDANTIETABEL VOOR HET CONCORDANTIETABEL VOOR HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 14 JANUARI 2013 Algemene bepalingen KB Uitvoering 14.01.2013 KB 26.09.1996 AUR KB 26.09.1996 bijlage - AAV Artikel 1: inleidende bepaling Artikel 2: definities

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2015: 2,5% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 30/01/2015. WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES - Eerste semester

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 )

BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 ) BB nr. 2700/2010/02/01 1 BRUSSELSE GEWESTELIJKE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ BIJZONDER BESTEK VOOR DE AANBESTEDINGEN VAN WERKEN BGHM / B 97 w ( Ed.15.05.1997 ) DEEL EEN - A - Lijst van afwijkingen Lijst der

Nadere informatie

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS Inhoudstafel Index van de voornaamste afkortingen wetgevend en reglementair kader... 13 Voorwoord... 15 DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

Nadere informatie

WETTELIJKE RENTEVOET IN DE

WETTELIJKE RENTEVOET IN DE FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. WETTELIJKE RENTEVOET WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES HOOGTE Voor het jaar 2016: 2,25 % Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 18/01/2016. - Tweede semester

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2014: 2,75% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 20/01/2014. WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES - Eerste semester

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene beginselen en bepalingen

Hoofdstuk 2. Algemene beginselen en bepalingen INHOUD Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied 1 Welke aanbestedende overheden zijn aan de wet onderworpen? 1 1.1 Onderworpen overheden of instanties 1 1.1.1 Het personele toepassingsgebied in de regelgeving 1

Nadere informatie

OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND

OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND vergadering van 29 november 2012 Doc. JC 12/ 0 7 OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND De leden van de Juridische vinden als bijlage een document van het VBO betreffende de betalingsachterstand bij

Nadere informatie

KANTOORSEMINARIE Nieuwigheden Overheidsopdrachten

KANTOORSEMINARIE Nieuwigheden Overheidsopdrachten KANTOORSEMINARIE Nieuwigheden Overheidsopdrachten Vrijdag 8 maart 2013 Gitte LAENEN Advocaat-vennoot GD&A 1 2 Basiswet van 24 december 1993 wordt vervangen door de Basiswet van 15 juni 2006; KB van 8 januari

Nadere informatie

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren. VOORWOORD Het overheidsopdrachtenrecht bevindt zich opnieuw op een kruispunt. Niet heel lang geleden, namelijk op 1 juli 2013 is de huidige wetgeving overheidsopdrachten in werking getreden. Onder invloed

Nadere informatie

De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd

De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd De artikels 29 en 30 van het KB Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zijn gewijzigd Wijziging van het koninklijk besluit Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen In dit koninklijk besluit (25.01.2001) zijn twee

Nadere informatie

SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING. samenvatting nieuwe wetgeving... 1. Wetteksten... 2. Drempels bestek en gunningswijze... 2

SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING. samenvatting nieuwe wetgeving... 1. Wetteksten... 2. Drempels bestek en gunningswijze... 2 SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING Inhoudstafel samenvatting nieuwe wetgeving... 1 Wetteksten... 2 Drempels bestek en gunningswijze... 2 Drempels europese publicatie... 3 Termijnen voor het indienen van offerte/kandidatuur...

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

BEWAARTERMIJNEN (EN VERJARINGSTERMIJNEN)

BEWAARTERMIJNEN (EN VERJARINGSTERMIJNEN) VLAAMSE OVERHEID DEPARTEMENT BESTUURSZAKEN AFDELING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEWAARTERMIJNEN (EN VERJARINGSTERMIJNEN) jur. Philippe Herbosch Adjunct van de directeur tweede versie 8.7.2009 2 1. Inleiding Artikel

Nadere informatie

RAAMCONTRACT VOOR OPDRACHT VAN DIENSTEN: ENERGIEDESKUDIGE

RAAMCONTRACT VOOR OPDRACHT VAN DIENSTEN: ENERGIEDESKUDIGE RAAMCONTRACT VOOR OPDRACHT VAN DIENSTEN: ENERGIEDESKUDIGE TUSSEN: Het Autonoom Gemeentebedrijf Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen, Generaal Lemanstraat 55, 2018 Antwerpen, hierbij vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent Nieuwe regelgeving: plaatsing Veronique Libbrecht 28-03-2013 Gent Situering Nieuwe regelgeving inzake overheidsopdrachten Basiswet: Wet 15 juni 2006 Uitvoeringsbesluiten: KB Plaatsing 15 juli 2011 KB uitvoeringsregels:

Nadere informatie

OVER DE ERKENNING VAN AANNEMERS

OVER DE ERKENNING VAN AANNEMERS OVER DE ERKENNING VAN AANNEMERS BIJ OPDRACHTEN VAN WERKEN In België geldt regelgeving die bepaalt dat wanneer de waarde of de omvang van een overheidsopdracht voor werken een welbepaald bedrag overschrijdt,

Nadere informatie

DEELNEMING EN OFFERTES

DEELNEMING EN OFFERTES TERECHTWIJZIGEND BERICHT BESTEK 16EGGE1638 Seine-Schelde. Bouwen van de voorhavens voor een Vb-sluis op linkeroever van de Leie te St-Baafs-Vijve en bouwen van een kaaimuur en een oeververdediging t.h.v.

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Lydian Regulatory www.lydian.be Onderwerp Het langverwachte KB Uitvoering gepubliceerd inwerkingtreding nieuwe overheidsopdrachtenregelgeving op 1 juli 2013? Datum 14 februari 2013 Copyright

Nadere informatie

Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving

Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving Bart Zoete Vlaamse overheid departement Bestuurszaken Afdeling Overheidsopdrachten Deel I: Het wettelijke kader 24 mei 2011 2 Europese

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen 1. Artikel 1 Omzetting 1. Artikel 2 Definities 10. Artikel 3 Belasting over de toegevoegde waarde 36

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen 1. Artikel 1 Omzetting 1. Artikel 2 Definities 10. Artikel 3 Belasting over de toegevoegde waarde 36 Basisboek Artikelsgewijze Kaft 3 afl 15.book Page 7 Tuesday, July 15, 2014 11:29 AM INHOUDSTAFEL Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen 1 Artikel 1 Omzetting 1 Artikel 2 Definities 10 Artikel 3 Belasting over

Nadere informatie

Wegwijzer Inhoud 1 Voorwoord 9 Inleiding 11

Wegwijzer Inhoud 1 Voorwoord 9 Inleiding 11 INHOUD Wegwijzer Inhoud 1 Voorwoord 9 Inleiding 11 Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied van de wetgeving overheidsopdrachten 1 1 Welke aanbestedende overheden zijn aan de wet onderworpen? 1 1.1 Onderworpen overheden

Nadere informatie

De impliciete verklaring op erewoord voor de controle van het toegangsrecht en het attest fiscale schulden

De impliciete verklaring op erewoord voor de controle van het toegangsrecht en het attest fiscale schulden Nota De impliciete verklaring op erewoord voor de controle van het toegangsrecht en het attest fiscale schulden 1. Management summary 1. Het eerste reparatie-k.b. overheidsopdrachten van 21 februari 2014

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK DIENSTEN SCHILDER WERKZAAMHEDEN VOOR DE EUROPESE SCHOOL MOL OPEN OFFERTEAANVRAAG. Europese School Europawijk Mol

BIJZONDER BESTEK DIENSTEN SCHILDER WERKZAAMHEDEN VOOR DE EUROPESE SCHOOL MOL OPEN OFFERTEAANVRAAG. Europese School Europawijk Mol BIJZONDER BESTEK VOOR DE OPDRACHT VOOR DIENSTEN MET ALS VOORWERP SCHILDER WERKZAAMHEDEN VOOR DE EUROPESE SCHOOL MOL OPEN OFFERTEAANVRAAG Opdrachtgevend bestuur Europese School Europawijk 100 2400 Mol Ontwerper

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND ZZINLEIDING Ongeveer 2,6% van alle facturen in de EU worden te laat of zelfs helemaal niet betaald. Vooral voor KMO s is dit problematisch gezien zij geen grote

Nadere informatie

KB KB Wet KB AUR KB AAV Nieuw. Artikel 1, 1, lid 2, 27, 1, lid 2 en 53, 1, lid 2

KB KB Wet KB AUR KB AAV Nieuw. Artikel 1, 1, lid 2, 27, 1, lid 2 en 53, 1, lid 2 CONCORDANTIETABEL VOOR HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 15 JULI 2011 Algemene bepalingen KB 15.07.2011 KB 08.01.1996 Wet 24.12.1993 KB 26.09.1996-AUR KB 26.09.1996-AAV Artikel 1: inleidende bepaling Artikel

Nadere informatie

Bewaartermijnen inzake overheidsopdrachten

Bewaartermijnen inzake overheidsopdrachten Bewaartermijnen inzake overheidsopdrachten Versie juli 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Gunningsdocumenten... 4 1.1 Voorgeschiedenis... 4 1.1.1 De wetten op de Rijkscomptabiliteit... 4 1.1.2 De gemeenrechtelijke

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële beslissing tot het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER BEKENDMAKING OPDRACHT TOT EVALUATIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN DE POM OOST-VLAANDEREN

ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER BEKENDMAKING OPDRACHT TOT EVALUATIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN DE POM OOST-VLAANDEREN ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER BEKENDMAKING OPDRACHT TOT EVALUATIE VAN DE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN DE POM OOST-VLAANDEREN ALGEMENE ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN EN VOORWAARDEN VAN EEN OVERHEIDSOPDRACHT VAN

Nadere informatie

WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN 19

WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN 19 Codex overheidsopdrachten 2017.book Page 5 Monday, September 11, 2017 8:48 AM INHOUD VOORWOORD 3 INHOUD 5 WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE

Nadere informatie

Overeenkomst van opdracht LS Advies & Online Media

Overeenkomst van opdracht LS Advies & Online Media Overeenkomst van opdracht LS Advies & Online Media De partijen: 1. [ ] ( opdrachtgever ), statutair gevestigd te [ ] en kantoorhoudende aan [ ], rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ ] en 2. LS Advies &

Nadere informatie

Voorstel van beslissing van het college van burgemeester en schepenen van XXX

Voorstel van beslissing van het college van burgemeester en schepenen van XXX Voorstel van beslissing van het college van burgemeester en schepenen van XXX Aanleiding en context In België zijn de minimumlonen vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao s) die in paritaire

Nadere informatie

Recente en toekomstige evoluties inzake geschillen over overheidsopdrachten. Dirk De Keuster Bert Kelchtermans Advocaten

Recente en toekomstige evoluties inzake geschillen over overheidsopdrachten. Dirk De Keuster Bert Kelchtermans Advocaten Recente en toekomstige evoluties inzake geschillen over overheidsopdrachten Dirk De Keuster Bert Kelchtermans Advocaten : I. GUNNING II. UITVOERING B. Nieuwigheden: I. INFORMATIEVERPLICHTING II. WACHTTERMIJN

Nadere informatie

Nieuwe spelregels bij overheidsopdrachten

Nieuwe spelregels bij overheidsopdrachten Contactdagen STEPP vzw 15 oktober 2013 Nieuwe spelregels bij overheidsopdrachten Erik Van Eecke eve@ebp.be 02-894 56 21 Brussel Paris Amsterdam www.ebp.be www.mpfrance.info www.ebpnl.com Expert in overheidsopdrachten

Nadere informatie

ZOO ZB book Page XI Wednesday, December 5, :40 PM Wet van 15 mei Wet van 4 maart

ZOO ZB book Page XI Wednesday, December 5, :40 PM Wet van 15 mei Wet van 4 maart ZOO ZB 12001.book Page XI Wednesday, December 5, 2012 2:40 PM Inhoud 0. Inleiding... 1 0.1. Het historisch kader... 1 0.1.1. Wet van 15 mei 1846... 1 0.1.2. Wet van 4 maart 1963... 1 0.1.3. Wet van 14

Nadere informatie

BESCHRIJVEND DOCUMENT. 43E/LOG/overname laurieren/vw-ms ), AFWIJKINGEN VAN DE ALGEMENE UITVOERINGSREGELS

BESCHRIJVEND DOCUMENT. 43E/LOG/overname laurieren/vw-ms ), AFWIJKINGEN VAN DE ALGEMENE UITVOERINGSREGELS Stadsbestuur Sint-Niklaas Grote Markt 1 9100 Sint-Niklaas Dienst logistiek Tel. 03 778 35 51 veerle.weyers@sint-niklaas.be BESCHRIJVEND DOCUMENT 2014-43E/LOG/overname laurieren/vw-ms overname van laurieren

Nadere informatie

Koninklijk Besluit van 14 januari

Koninklijk Besluit van 14 januari 14 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 01 SEPTEMBER 2014 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Marie Jeanne Hendrickx: OCMW-voorzitter; Ursula Bervoets, Maria Boven, Peter Cras, Jozef Lemmens, Kathleen

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 351

BIJZONDER BESTEK NR. 351 OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN SINT-GILLIS BIJZONDER BESTEK NR. 351 AFWIJKINGEN Zie A, I, 5. VOORWERP VAN DE OPDRACHT. De opdracht betreft de aanpassing van de elektrische installaties

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de regelgeving

Nadere informatie

Overwegende dat de sociale dumping schadelijk is voor onze economie, werkgelegenheid en sociale zekerheid;

Overwegende dat de sociale dumping schadelijk is voor onze economie, werkgelegenheid en sociale zekerheid; Voorstel van beslissing van de gemeenteraad van XXX De gemeenteraad, Beraadslagend in openbare zitting, Overwegende dat krachtens de richtlijn 2014/24/EU betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten,

Nadere informatie

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke.

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke. Bijlage: Toepassing van EU verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer

Nadere informatie

OVERHEIDSOPDRACHTEN 2

OVERHEIDSOPDRACHTEN 2 DAG VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN 2 Ism Omschrijving Na de succesvolle eerste editie van de Dag van de Overheidsopdrachten organiseert Escala een tweede editie van de Dag van de Overheidsopdrachten. Op een

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN C.O.B. 11 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES OVER HET WETSVOORSTEL Nr. 51/0122 TOT WIJZIGING VAN HET BURGERLIJK WETBOEK, WAT DE INTERESTEN EN SCHADEBEDINGEN BIJ CONTRACTUELE WANUITVOERING BETREFT

Nadere informatie

overeenkomst CNV-CA-2015.

overeenkomst CNV-CA-2015. CNV-CA-2015. Tussen: en: GIAL, vzw met maatschappelijke zetel gevestigd Emile Jacqmainlaan 95 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door: dhr. Mohamed Ouriaghli, voorzitter van de raad van bestuur, en dhr.

Nadere informatie

16 september Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten

16 september Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten 16 september 2016 Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten Inhoud 1. Inleiding 2. Toepassingsgebied 3. Algemene beginselen 4. Sociale diensten en andere specifieke diensten 5. Plaatsingsprocedures Blok 1 Blok

Nadere informatie

Overheidsopdrachten 9. G UNNING 11. VARIA

Overheidsopdrachten 9. G UNNING 11. VARIA Overheidsopdrachten 1. HISTORISCH KADER 2. WET VAN 24/12/1993 3. G UNNINGSWIJZEN 4. BEKENDMAKINGSVOORSCHRIFTEN 5. SELECTIE EN GUNNINGSCRITERIA 6. M OTIVERING- EN MELDINGSPLICHT 7. HET BESTEK 8. OFFERTE

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief wil RACINE u informeren over enkele interessante topics inzake overheidsopdrachten.

Met deze nieuwsbrief wil RACINE u informeren over enkele interessante topics inzake overheidsopdrachten. Nieuwsbrief Overheidsopdrachten februari 2016 Met deze nieuwsbrief wil RACINE u informeren over enkele interessante topics inzake overheidsopdrachten. Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten op komst Op 28

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1. Bijzonder Bestek nr. 1438

Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1. Bijzonder Bestek nr. 1438 Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. 1438 Net RAAMOVEREENKOMST VOOR ONDERHOUDSWERKEN VAN SIGNALISATIE VOOR BLINDEN EN

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

BESCHRIJVEND DOCUMENT. 43B/LOG/overname politiemobiel/vw-ms ), AFWIJKINGEN VAN DE ALGEMENE UITVOERINGSREGELS

BESCHRIJVEND DOCUMENT. 43B/LOG/overname politiemobiel/vw-ms ), AFWIJKINGEN VAN DE ALGEMENE UITVOERINGSREGELS Stadsbestuur Sint-Niklaas Grote Markt 1 9100 Sint-Niklaas Dienst logistiek Tel. 03 778 35 51 veerle.weyers@sint-niklaas.be BESCHRIJVEND DOCUMENT 2014-43B/LOG/overname politiemobiel/vw-ms overname van een

Nadere informatie

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018

OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk OCMW LENDELEDE VERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN IN ZITTING VAN 9 APRIL 2018 Aanwezig: MM. Lammertyn R., voorzitter OCMW; Rogiers C., Corneillie

Nadere informatie

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014)

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen van de Wet van 15 mei 2014 in de Wet Overheidsopdrachten

Belangrijkste wijzigingen van de Wet van 15 mei 2014 in de Wet Overheidsopdrachten Belangrijkste wijzigingen van de Wet van 15 mei 2014 in de Wet Overheidsopdrachten Versie juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Nieuwe uitsluitingsgrond... 3 2 Energie-efficiëntieprestaties... 4 Belangrijkste

Nadere informatie

Omzendbrief Overheidsopdrachten Art. 30 TMB

Omzendbrief Overheidsopdrachten Art. 30 TMB Omzendbrief. - Overheidsopdrachten. - Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. - Veiligheids- en gezondheidsplan - Praktische richtlijnen met betrekking tot de documenten die in toepassing van artikel 30, tweede

Nadere informatie

Zeer belangrijke sector: 50 miljard EUR = aanzienlijk deel BBP

Zeer belangrijke sector: 50 miljard EUR = aanzienlijk deel BBP Opportuniteit 2 Zeer belangrijke sector: 50 miljard EUR = aanzienlijk deel BBP Niet alleen overheid (ministeries, federale staat, gewesten, etc.), maar ook vele lokale overheden zoals steden en gemeenten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Naomi Bisschop Business Development, 1 augustus 2015

Algemene Voorwaarden Naomi Bisschop Business Development, 1 augustus 2015 Algemene Voorwaarden Naomi Bisschop Business Development, 1 augustus 2015 Artikel 1 - Definities en begrippen 1. In deze algemene voorwaarden hierna te noemen Voorwaarden - worden de hiernavolgende termen

Nadere informatie

Woord vooraf 3. Inleiding 15. HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17. Afdeling 1. Inleidende bepaling 17. Art. 1: omzetting richtlijn 17

Woord vooraf 3. Inleiding 15. HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17. Afdeling 1. Inleidende bepaling 17. Art. 1: omzetting richtlijn 17 KB plaatsing overheidsopdrachten goed.fm Page 5 Friday, October 21, 2011 9:36 AM INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Inleiding 15 HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17 Afdeling 1. Inleidende bepaling 17 Art. 1:

Nadere informatie

Onderstaand vindt u de antwoorden op de vragen die een aantal kandidaat-leveranciers ons stelden:

Onderstaand vindt u de antwoorden op de vragen die een aantal kandidaat-leveranciers ons stelden: Onderstaand vindt u de antwoorden op de vragen die een aantal kandidaat-leveranciers ons stelden: De antwoorden door het GO! zijn in het lichtrood weergegeven. In het donderrood (cursief) zijn de antwoorden

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 86/2004 van 12 mei 2004 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 86/2004 van 12 mei 2004 A R R E S T Rolnummer 2881 Arrest nr. 86/2004 van 12 mei 2004 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 1, eerste lid, a), van de wet van 6 februari 1970 betreffende de verjaring van schuldvorderingen

Nadere informatie

HET LEVEREN VAN EEN ONDERHOUDSPLAN VOOR CAD SOFTWARE, VOOR DE PERIODE 01/01/ /12/2019.

HET LEVEREN VAN EEN ONDERHOUDSPLAN VOOR CAD SOFTWARE, VOOR DE PERIODE 01/01/ /12/2019. HET LEVEREN VAN EEN ONDERHOUDSPLAN VOOR CAD SOFTWARE, VOOR DE PERIODE 01/01/2017-31/12/2019. RC1600314 2016 Directie Algemene Zaken Afdeling ICT Business Intelligence - Geosystemen Vlaamse Maatschappij

Nadere informatie

De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten. Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies

De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten. Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies Inhoudstafel Inleiding Voorrang van elektronische communicatiemiddelen op klassieke communicatiemiddelen

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten;

Gelet op de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten; Algemeen Reglement van de Opdrachtencentrale van de intercommunale Interfin voor de aankoop van energie ten behoeve van de Plaatselijke besturen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Gelet op de wet van

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK WERKEN OOSTENDE SYNTRA WEST - NIEUWBOUW HOTELSCHOOL OPEN AANBESTEDING. GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

BIJZONDER BESTEK WERKEN OOSTENDE SYNTRA WEST - NIEUWBOUW HOTELSCHOOL OPEN AANBESTEDING. GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap BIJZONDER BESTEK VOOR DE OVERHEIDSOPDRACHT VOOR WERKEN MET ALS VOORWERP OOSTENDE SYNTRA WEST - NIEUWBOUW HOTELSCHOOL OPEN AANBESTEDING Opdrachtgevend bestuur GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Ontwerper

Nadere informatie

of met bekendmaking (in functie van de raming, de technische specificiteit en de dringendheid, in toepassing van een van de voorwaarden hernomen in

of met bekendmaking (in functie van de raming, de technische specificiteit en de dringendheid, in toepassing van een van de voorwaarden hernomen in Hoofdstuk 1 Verloop van de procedure DEEL II Afdeling 1. Tijdslijn 130. Voorbeeld. Een voorbeeld laat toe om op eenvoudige wijze te schetsen hoe een overheidsopdracht vorm krijgt en welke de onvermijdbare

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 1431

BIJZONDER BESTEK NR. 1431 MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MIVB KONINGSTRAAT 76 1000 BRUSSEL (1) BIJZONDER BESTEK NR. 1431 Aanpassing van het bovengrondse net Kleine reparaties aan de halten en beddingen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1501916 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal patrimonium: fotovoltaïsche panelen op dakoppervlakten Uitvoering door nv Eneco Solar

Nadere informatie

OVEREENKOMST AANKOOPCENTRALE OPDRACHTENCENTRALE

OVEREENKOMST AANKOOPCENTRALE OPDRACHTENCENTRALE OVEREENKOMST AANKOOPCENTRALE OPDRACHTENCENTRALE CNV-CA-2017 Deze overeenkomst heeft als doel de klantenadministratie de voorwaarden te laten genieten die door de aannemer begunstigd met een overheidsopdracht

Nadere informatie

ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015.

ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015. ZITTING VAN 29 SEPTEMBER 2015. Aanwezig: BUYS Rosette, voorzitter DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VERSCHUEREN Joris, VEREST Paul, VAN DEN BROECK Beatrix, VAN MULDERS Dirk,

Nadere informatie

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Woensdag 06.06.2012 Gitte LAENEN Advocaat-vennoot GD&A Advocaten Praktijkassistente VUB 1 bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister 2 3 1. Flexibele gunningsprocedures

Nadere informatie

Kronieken. Overheidsopdrachten. this jurisquare copy is licenced to Universiteit Antwerpen. Steven Van Garsse...

Kronieken. Overheidsopdrachten. this jurisquare copy is licenced to Universiteit Antwerpen. Steven Van Garsse... Kronieken Steven Van Garsse... Veel later dan verwacht, maar eindelijk was het dan toch zover op 1 juli 2013: de nieuwe Belgische reglementering overheidsopdrachten trad in werking. Daarmee werd België

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1901405 Provincieraadsbesluit betreft Provinciaal Patrimonium Dienstencontract voor het op afroep verrichten van schattingen van de waarde van onroerende

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 MAART 2011 C.08.0477.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0477.F WAALS GEWEST, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. a) Roland PARYS, en, b) Jos MOMBAERS Jos,

Nadere informatie

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL M.I.V.B. Speciale Studiedienst Koningsstraat 76 1000 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. MIVB/SSD/1400 RAAMOVEREENKOMST VOOR VERSTERKING VAN PERRONNEUZEN

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Richtlijn

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-628E/26

BESLISSING (B) CDC-628E/26 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN VAN DE BVBA PARTEK

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN VAN DE BVBA PARTEK ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN VAN DE BVBA PARTEK Artikel 1 - Toepassingsveld van de algemene voorwaarden 1. Deze algemene voorwaarden gelden voor alle commerciële betrekkingen tussen de BVBA PARTEK en haar

Nadere informatie

De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard.

De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard. OPLEVERING + Voorlopige Oplevering + Definitieve Oplevering De werken worden door de aannemer ter beschikking gesteld en door de bouwheer in ontvangst genomen / aanvaard. Eén of twee opleveringen? uitgangspunt

Nadere informatie

bestek nummer: blad nummer 1/5

bestek nummer: blad nummer 1/5 bestek nummer: 2011 021 01 blad nummer 1/5 OPDRACHTGEVER: OPDRACHT: WZC DE LINDE Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem UITBREIDEN BESTAAND WOON- EN ZORGCENTRUM Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem PERCEEL

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. Leveren en plaatse afstandsbewaking op technische infrastructuur waterlopen 2 de categorie

OFFERTEFORMULIER. Leveren en plaatse afstandsbewaking op technische infrastructuur waterlopen 2 de categorie PROVINCIE ANTWERPEN OFFERTEFORMULIER Leveren en plaatse afstandsbewaking op technische infrastructuur waterlopen 2 de categorie Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet: EURO De ondergetekende : (Naam

Nadere informatie

Rolnummer 3029. Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T

Rolnummer 3029. Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T Rolnummer 3029 Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 6 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 14 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00537 Onderwerp: Overheidsopdracht van diensten houdende de voorwaarden voor het aanstellen van gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994)

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Art. 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet. Art. 2. Een milieubeleidsovereenkomst

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 SEPTEMBER 2015 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: : raadsleden; Guido Goossens: OCMW-secretaris De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

VR DOC.0576/2BIS

VR DOC.0576/2BIS VR 2017 1606 DOC.0576/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de leden van de Vlaamse Regering en aan de hoofden van de departementen en van

Nadere informatie

OPDRACHTGEVEND BESTUUR. Gemeente Lint Koning Albertstraat Lint. BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4

OPDRACHTGEVEND BESTUUR. Gemeente Lint Koning Albertstraat Lint. BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4 OPDRACHTGEVEND BESTUUR Gemeente Lint Koning Albertstraat 41 2547 Lint BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4 INSCHRIJVINGSBILJET. Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet: EURO.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2009 C.08.0448.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0448.N 1. ARGENTA SPAARBANK, naamloze vennootschap, met zetel te 2018 Antwerpen, Belgiëlei 49-53, 2. ARGENTA ASSURANTIES, naamloze

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-637G/16

BESLISSING (B) CDC-637G/16 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING

Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Verslag van de raad van 25 oktober 2016 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Van de Wiele Christoph, OCMW-voorzitter Annaert Wim, De Corte Conny, Leunis Eddy, Van der Helst Anne-Marie, Vandevoorde Liesbeth, Van

Nadere informatie

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen PROVINCIE ANTWERPEN OFFERTEFORMULIER Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet:

Nadere informatie