Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1

2

3 In het algemeen blijkt de grootte van een gemeente meer bepalend dan het aantal monumenten. Daarbij wil ik benadrukken dat het hier gaat om een statistisch resultaat; het onderzoek doet geen uitspraak over individuele gemeenten De score geeft aan welk ambitieniveau van gemeenten mag worden verwacht, op een schaal van 1 tot 5. Daarbij geldt een horizon waarbinnen de gemeenten in het algemeen die ambitie moeten kunnen waarmaken.

4 De beleidsbrief van de minster schetst aan de hand van drie pijlers hoe monumentenzorg zich in de huidige tijd verder dient te ontwikkelen. De beweging op hoofdlijnen is als volgt samen te vatten: van object naar gebiedsgericht, deregulering en vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar, en tenslotte het stimuleren van cultuurhistorie als inspirator bij herbestemming in de strijd tegen leegstand. Maar wat betekent modernisering concreet voor gemeenten in termen van verandering in taken? In de eerste plaats met betrekking tot de traditionele sectorale taken. Deze vloeien voort uit de monumentenwet wat betreft Rijksmonumenten en uit de plaatselijke verordening, waarin vaak een vergelijkbaar regime voor gemeentelijke monumenten is beschreven.

5 Daarnaast hebben wij gekeken naar de impact voor taken in het kader van de Ruimtelijke Ordening. Dit stelsel wordt in de MoMo gepresenteerd als HET instrument om de modernisering vorm te geven. Op zichzelf is dit voor de monumentenzorg niet nieuw; voor beschermde stads en dorpsgezichten geldt al langer de eis om de cultuurhistorische waarde van deze gebieden te borgen in het bestemmingsplan. U ziet hiervan hier een voorbeeld.

6 Wat betreft de taken maken wij onderscheid naar drie niveaus: Beleidsontwikkeling: het ontwikkelen van kaders op basis van een beleidsmatige koers. Hieronder is bijvoorbeeld de ontwikkeling van een gebiedsvisie begrepen. Of de herziening van een bestemmingsplan. Of de inventarisatie, waardering en aanwijzing van nieuwe monumenten. Uitvoering: gegeven de kaders zullen verschillende procedures moeten worden doorlopen. Denk aan de vergunningprocedure in het kader van de Wabo. Of aan de toets van bouwplannen aan het bestemmingplan. Toezicht: toezicht en handhaving worden vaak in één adem genoemd. Eigenlijk doelen wij hier op alle inspanningen van de gemeente om de regelgeving zo effectief mogelijk te laten werken. Niet alleen de inspectie tijdens of na de bouw, maar ook de informatieverstrekking van de gemeente aan eigenaren tijdens de planfase van een project.

7 In de eerste plaats is sprake van minder taken. Met name onder de noemer van deregulering, ofwel pijler 2 van de MoMo. Wij zien 3 concrete maatregelen waardoor administratieve lasten bij gemeenten kunnen afnemen: 1. het rijk heeft zich voorgenomen minder beschermde stads en dorpsgezichten aan te wijzen 2. voor eenvoudige aanvragen was de adviesplicht van de Rijksdienst al vervallen; deze aanvragen kunnen voortaan ook in een eenvoudige procedure worden afgedaan. 3. kleine ingrepen aan monumenten (denk aan onderhoudswerkzaamheden) zijn voortaan vergunningvrij uit hoofde van de monumentenwet Er is veel discussie over het effect van deze maatregelen. Sommige gemeenten geven aan dat het niet meer aanwijzen van gezichten een gemiste kans is. Anderen wijzen erop dat met de vereenvoudigde procedure hetzelfde werk in kortere termijnen moet worden uitgevoerd. Veel gemeenten geven aan dat in de praktijk eenvoudig onderhoud al dikwijls in onderling overleg, zonder vergunning werd uitgevoerd.

8 Tegenover de deregulering legt de MoMo ook binnen het sectorale regime een zekere druk bij gemeenten: 1. Plasterk legt de nadruk het investeren in de inbreng van burgers bij het waarderen van ons erfgoed. 2. In het algemeen betekent de invoering van de Wabo dat over alle vergunningen binnen strakke termijnen moeten worden beschikt Alle gemeenten geven aan dat het belang van overleg met eigenaren en bewoners in de planfase steeds groter wordt. Tijdens de formele vergunningprocedure is geen tijd meer voor inhoudelijk overleg. Het is van belang dat burgers de gemeenten daadwerkelijk zien als partner; de gemeenten zullen daarin moeten investeren. Bij de recente behandeling in dezelfde vaste kamercommissie is uitvoerig stilgestaan bij de effecten van vergunningvrij bouwen. Met name de federatie van grote monumentengemeenten maakte zich hard voor een verplicht servicemoment waarbij eigenaren en gemeenten vooraf informatie uitwisselen over een voorgenomen onderhoudsplan. De brief was mede ondertekend door een substantieel aantal wethouders uit het hele land.

9 Uit een recente ledenpeiling van de VNG blijkt dat bijna 60% van de bevraagde gemeenten vindt dat zo n servicemoment verplicht moet worden gesteld. Ruim driekwart denkt dat de gemeente burgers kan adviseren over een betere en soms goedkopere uitvoering van het onderhoud.

10 Het rapport concludeert het volgende wat betreft de impact van de deregulering: 1. de idee om burger/eigenaar als partner te zien wordt breed gedragen. Omgekeerd is het de opgave aan gemeenten om ervoor te zorgen dat de burger HEN als partner zien. 2. de verruiming van het vergunningvrij bouwen past in de wens om individuele eigenaren onnodige procedures te besparen. Tegelijk roept het een dilemma op: hoe kunnen ongelukken worden voorkomen. Schade aan cultuurhistorische waarden; ook onbedoelde schade, is meestal onherstelbaar. 3. niet alleen vergunningvrij onderhoud speelt hier een rol; ook vergunningvrije bouwactiviteiten binnen beschermde stadsgezichten roepen dit soort vragen op. Deze bouwwerken moeten wel voldoen aan het bestemmingsplan, zodat de druk op handhaving van die regels groter wordt. 4. al met al is het effect op de lastendruk voor gemeenten niet eenduidig 5. en is het van het grootste belang dat gemeenten kennis en vaardigheden ontwikkelen om de kwaliteit van het vooroverleg met eigenaren en burgers te verbeteren.

11 De impact van MoMo binnen de ruimtelijke ordening. In het algemeen bepleit Plasterk het regime van ruimtelijke ordening om culturele waarden in hun ruimtelijke context te borgen en cultuurhistorie een nadrukkelijk stem te geven in de brede discussie over de inrichting van de ruimte. Voor de beleidsontwikkeling betekent dit dat gemeenten: 1. hun cultuurhistorische waarden moeten kennen en waarderen in die ruimtelijke context. bijvoorbeeld op welke wijze zijn bepaalde radialen of structuren bewaard; hoe kun je die zichtbaar maken en welke cultuurhistorische waarden zijn nog aanwezig in het buitengebied 2. vervolgens ligt daar de opgave om de waarden in het ruimtelijke beleid in te bedden; hoe kom je tot een integrale visie waarbij cultuurhistorie één van de bepalende elementen is 3. en dit beleid zal in bestemmingsplannen moeten worden geborgd Vervolgens zal tijdens het toetsen van concrete bouw of ontwikkelingsplannen het belang van Cultuurhistorie moeten worden gewogen.

12 Die weging is alleen effectief mogelijk als er sprake is van politiek draagvlak. Recent zijn verschillende publicaties verschenen waarin de economische betekenis van Cultuurhistorie wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld: 1 een publicatie van de landelijke belangenvereniging voor Kunst Cultuur en Erfgoed uit Stad en Land; een onderzoek van het Cultureel Planbureau naar de verklarende factoren voor grondprijsverschillen, zowel landelijk als lokaal. Uit dit laatste rapport blijkt bijvoorbeeld dat het aanbod van luxe winkels, een historische binnenstad, horeca en cultuur gezamenlijk 30% van de grondprijsverschillen verklaren.

13 Daarnaast is de vraag: hoe moet je het bestemmingsplan gebruiken om CH waarden te borgen. Hierbij een voorbeeld van een plankaart waarin dat op de bij veel gemeenten gebruikelijke wijze is gedaan. Het betreft de beschermde binnenstad van Dordrecht. Het hele gebied heeft een waarde gekregen, waaraan een algemene regel is verbonden. Daarnaast is met een rode stippellijn een gevellijn gemarkeerd waaraan extra regels zijn verbonden.

14 In dit voorbeeld is dat nog preciezer aangegeven met de bouwaanduiding karakteristiek. Niet alleen gevels maar ook bepaalde objecten kunnen daarmee worden vastgelegd.

15 In het bestemmingsplan van de binnenstad van Utrecht gaat met nog een stap verder. Er is een specifieke bestemming gedefinieerd voor panden met hoge cultuurhistorische waarden, waarvoor scherpere regels gelden.

16 Bovendien is in de toelichting een cultuurhistorische waardenkaart opgenomen waarin op gedetailleerd niveau is aangegeven welke CH waarde wordt verwacht: rood: CH waarde is in kaart geel: CH waarde wordt verwacht grijs: er wordt geen CH waarde verwacht In de regels wordt verwezen naar deze waardenkaart, waarbij is vastgelegd dat als sprake is van verwachte waarden, er eerst onderzoek moet plaatsvinden voordat een eventuele vergunning mag worden verleend. Een voorbeeld hoe je het bestemmingsplan kunt gebruiken om onderzoek vooraf af te dwingen. Misschien een oplossing voor de bescherming van Buitengebieden die nog niet uitgebreid zijn geinventariseerd.

17 Het rapport concludeert het volgende: 1. voor een succesvolle verankering van CH in de ruimtelijke ordening is politiek draagvlak essentieel. Als dat ontbreekt is feitelijk sprake van een papieren excercitie, 2. het gaat erom de inbreng van cultuurhistorische belangen als een vanzelfsprekende factor op alle niveaus tot stand te brengen: bestuurlijk, tijdens visieontwikkeling en het opstellen van bestemmingsplannen, en tijdens het toetsen van concrete bouwplannen in de praktijk van de uitvoering 3. daarbij moeten we ervaring opdoen met het toepassen van het bestemmingsplan als instrument; planjuristen zullen zich buigen over de specifieke eisen vanuit cultuurhistorie 4. anderzijds is vanuit monumentenzorg kennis nodig van procedures RO 5. tenslotte zien we procedures voor welstand en cultuurhistorie steeds meer op elkaar lijken. Commissies worden vaak geintegreerd; in de ambtelijke voorbereiding is nog veel winst te behalen.

18 Tenslotte de derde pijler: herbestemming. Voor gemeenten betekent dit vooral de noodzaak om beleid te ontwikkelen voor herbestemming in het algemeen. En een goed systeem om signalen van leegstand op te vangen en te vertalen naar actie.

19 Op zichzelf biedt het bestemmingsplan mogelijkheden om voor een ontwikkelingsgebied vast te leggen met welke cultuurhistorische waarden rekening moet worden gehouden. Hier is een voorbeeld van ENKA terrein in Ede. Bepaalde structuren van de bestaande gebouwen zijn aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. In de praktijk blijkt het echter een bijzonder moeilijk spel om tijdens de planontwikkeling de waarden te blijven beschermen zonder de economische haalbaarheid van de ontwikkeling te dwarsbomen. De gemeente heeft hierbij vaak meerdere petten op en zal ook overeind moeten blijven in het geweld van ontwikkelaars en architecten.

20 De beleidsbrief sluit eigenlijk aan bij een veel bredere ontwikkeling op gebied van leegstand en ruimtelijke kwaliteit. In de Oude Kaart van Nederland heeft een complete inventarisatie van dit thema plaatsgevonden. Men concludeert: met structurele leegstand van cultuurhistorisch interessante gebouwen loopt men het risico op cultureel kapitaal verlies. en het is een uitdaging voor de regionale en lokale bestuurder om met bestaande middelen het gewone buitengewoon te doen.

21 In het rapport concludeert AEF dat sprake is van een probleem dat verder reikt dan de monumentenzorg alleen. De eerste opdracht aan gemeenten is om leegstand met betrekking tot erfgoed structureel in beeld te brengen en zich te oriënteren op het formuleren van een integraal beleidskader.

22 Daarmee heb ik de impact van de modernisering behandeld. In het algemeen worden de intenties van het beleid door alle gemeenten onderschreven. Het ambitieniveau om het beleid in de praktijk te brengen zal niet voor alle gemeenten hetzelfde zijn. Met het rapport hebben we geprobeerd het verwachtingspatroon van het Rijk in dat opzicht bij te stellen: 1. kleine gemeenten zullen zich dikwijls opstellen als volgers. De eerste prioriteit voor hen is de kwaliteit van het vooroverleg. Hoe slagen zij erin daarin voldoende expertise en tijd te investeren. Zij kunnen de voordelen van korte lijnen in dit opzicht verzilveren. 2. middelgrote gemeenten vormen de kritieke massa voor het slagen van de modernisering. In hoeverre kunnen zij middelen vrijmaken voor kennisontwikkeling en instrumentontwikkeling. Slagen zij erin om eventuele schotten tussen monumentenzorg en ruimtelijke ordening op re ruimen 3. van de grote gemeenten mag worden verwacht dat zij zich als voortrekkers opstellen. Met de kanttekening dat de modernisering geen gelopen koers is. Met name de algemene tendens vanuit Ruimtelijke Ordening om de regelgeving te vereenvoudigen en minder specifiek te maken vormt een niet te onderschatten tegenkracht.

23 Hoe verhoudt u zich nu tot deze algemene noties? Is uw gemeente momoproof? Welke agenda vloeit voor u voort uit de MoMo?

24 AEF heeft een methodiek ontwikkeld waarmee we in kaart brengen hoe een individuele gemeente ervoor staat. Dit wordt gemeten aan de hand van zeven concrete onderwerpen. Er is sprake van een kwalitatieve meting op basis van documenten en diepteinterviews. Elk onderwerp is van betekenis, maar het is heel goed mogelijk dat gemeenten daarbij verschillende accenten leggen. Om tot een gewogen oordeel te komen onderscheiden we drie dimensies. De eerste dimensie is de inhoud van beleid. Bijvoorbeeld: is sprake van een integrale nota cultuurhistorie en ruimtelijke ordening. Daarin zijn verschillende gradaties te onderkennen. Afhankelijk van het evenwicht dat is gevonden tussen cultuurhistorie en integrale ruimtelijke ontwikkeling wordt een score gegeven. Twee andere onderwerpen zijn: de feitelijke input van monumentenzorg bij het opstellen van bestemmingsplannen en het toetsen van bouwplannen. En de beschikbaarheid van herbestemmingsbeleid.

25 De tweede dimensie kijkt naar de werking van instrumenten. Zijn cultuurhistorische waarden in kaart? Ook in het buitengebied? Ook met betrekking tot historische structuren/patronen? Vindt er een effectieve doorwerking van cultuurhistorie in de regels van het bestemmingsplan plaats? Of blijft het beperkt tot een algemene paragraaf in de toelichting.

26 En tenslotte de dimensie organisatie, waarin we kijken naar 1. de positionering van monumentenzorg en RO ten opzichte van elkaar (bestuurlijk en ambtelijk) 2. de samenwerking tussen beide disciplines zowel formeel als informeel 3. de toegankelijkheid en beschikbaarheid van de gemeente in het voortraject Daarbij is het van belang om vooral bij eigenaren, ontwikkelaars en aannemers te vragen hoe zij de gemeente als partner ervaren.

27 De methodiek geeft voor iedere gemeente mogelijk andere aanknopingspunten voor de MoMoagenda. Het onderzoek heeft een ambitieniveau geformuleerd en tegelijk ruimte en tijd geclaimd om de ambities te realiseren. Partijen als de Rijksdienst, de Provincie, Steunpunten en de Federatie pakken hun rol op om daarbij te helpen. In het rapport staat een opsomming van concrete acties die u van hen mag verwachten.

28 Wij hopen u met het rapport een klein stukje op weg te hebben geholpen, met een handvat om te kijken waar de gemeente staat en inhoudelijk analyse van de impact van de modernisering voor de taken van de gemeente. In het rapport zijn diverse onderwerpen verder uitgediept en geconcretiseerd, het voert te ver om daar hier op in te gaan. Voor vragen naar aanleiding van de presentatie of het rapport ben ik natuurlijk altijd bereid. Marjolein Steeman Andersson Elffers Felix

Monitor Erfgoedbeleid Utrechtse Gemeenten. Een onderzoek door STAMU Wietske Dubelaar Marianne Visser

Monitor Erfgoedbeleid Utrechtse Gemeenten. Een onderzoek door STAMU Wietske Dubelaar Marianne Visser Monitor Erfgoedbeleid Utrechtse Gemeenten Een onderzoek door STAMU Wietske Dubelaar Marianne Visser Gemeenten MoMo-proof? Onderzoek Andersson Elffers en Felix, eind 2010 Grote gemeenten Middelgrote gemeenten

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bestuurlijke context. B&W-besluit: Onderwerp Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Dhr. H. Wals Telefoon 5113989 E-mail: walsh@haarlem.nl VVH Reg.nr. S&O/2008/88493 Te kopiëren: bijlage A

Nadere informatie

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 Bescherm monumenten en erfgoed Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 2 Eindhovens erfgoedbeleid Het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling

Nadere informatie

Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg

Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg Verslag bespreking gemeente Oudewater over de inspectie instandhouding monumentenzorg Gemeentehuis Oudewater, 9 december 2008 Aanwezig: Gemeente Oudewater: dhr. L. Bos en dhr. F. Herrman Erfgoedinspectie:

Nadere informatie

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG GEMEENTE behandeld door: J.J.M. van Oers t: 0181-471174 e: grondgebled.vrom@brlelle.nl bijlage(n): Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus 16478 2500 BL DEN HAAG Uw brief van 27-10-2011 uw kenmerk

Nadere informatie

INTRODUCTIE NETWERK BELANGENBEHARTIGERS ZH DELFT 22 SEPTEMBER 2012

INTRODUCTIE NETWERK BELANGENBEHARTIGERS ZH DELFT 22 SEPTEMBER 2012 INTRODUCTIE NETWERK BELANGENBEHARTIGERS ZH DELFT 22 SEPTEMBER 2012 INTRODUCTIE MODERNISERING MONUMENTENZORG ONNO HELLEMAN MODERNISERING MONUMENTENZORG MODERNISERING MONUMENTENZORG Uitgangspunten: - cultureel

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5269 Inboeknummer 13bst00467 Beslisdatum B&W 15 januari 2013 Dossiernummer 13.02.451 RaadsvoorstelWijziging Erfgoedverordening Inleiding Op 10 april jl. heeft de Raad

Nadere informatie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie Monitor Erfgoedinspectie 2015 2016 Monumenten en Archeologie Inleiding In deze kleurrapportage treft u een overzicht aan van de prestaties van alle gemeenten op geselecteerde onderdelen van de gemeentelijke

Nadere informatie

Bijlage 4 Overzicht van vermindering/vermeerdering bestuurslasten MoMo, voor gemeente, provincie, rijk en eigenaar. Gemeente

Bijlage 4 Overzicht van vermindering/vermeerdering bestuurslasten MoMo, voor gemeente, provincie, rijk en eigenaar. Gemeente Bijlage 4 Overzicht van vermindering/vermeerdering bestuurslasten MoMo, voor gemeente, provincie, rijk en eigenaar Gemeente Pijler 1 Afbouwen aanwijzing beschermde stads en dorpsgezichten: Minder tijd

Nadere informatie

PRAKTIJKPRESENTATIE ERFGOEDHUIS ZUID-HOLLAND BELANGENBEHARTIGING ARCHEOLOGIE EN HANDHAVING DOOR BEVOEGD GEZAG

PRAKTIJKPRESENTATIE ERFGOEDHUIS ZUID-HOLLAND BELANGENBEHARTIGING ARCHEOLOGIE EN HANDHAVING DOOR BEVOEGD GEZAG PRAKTIJKPRESENTATIE ERFGOEDHUIS ZUID-HOLLAND BELANGENBEHARTIGING ARCHEOLOGIE EN HANDHAVING DOOR BEVOEGD GEZAG AWN 22 SEPTEMBER 2012 Opgraving Nieuw Rijngeest- Zuid Oegstgeest 2009 Een nieuwe kijk op de

Nadere informatie

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden Excursie Omgevingswet en erfgoed 29 mei 2018, Leiden Programma - 11.40 Korte introductie op de Omgevingswet door Platform31. - 11.50 Presentatie Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit en erfgoed in relatie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Te besluiten om: 1. De nota Continuïteit in Karakter Cultuurhistorie Doetinchem vast te stellen.

Nadere informatie

De Omgevingswet: kansen en bedreigingen voor het Erfgoed

De Omgevingswet: kansen en bedreigingen voor het Erfgoed De Omgevingswet: kansen en bedreigingen voor het Erfgoed SIKB Jaarcongres 27 september 2012 Thomas van den Berg Senior beleidsmedewerker Rijksdienst voor het cultureel erfgoed Inhoud - Waarom een nieuwe

Nadere informatie

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 Cultureel Erfgoed Wat is er aan de hand De bescherming van het cultureel erfgoed koppelen aan

Nadere informatie

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is het tweede beschermde gezicht in de gemeente Berkelland. In 1972 is de Mallumse molen en de

Nadere informatie

Kaderstellende notitie Zonne-energie in beschermd stads- en dorpsgezicht

Kaderstellende notitie Zonne-energie in beschermd stads- en dorpsgezicht Kaderstellende notitie Zonne-energie in beschermd stads- en dorpsgezicht Aanleiding Amendement Ruimte voor zonne-energie Op 7 juni 2018 heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen over Ruimte voor

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 RB 2004/11-A MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1 monument: a zaak die van algemeen belang is

Nadere informatie

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Aanleiding Motie Een goed advies is het halve werk Toezegging portefeuillehouder Opbouw presentatie 1. De cijfers 2. Ambitie gemeente

Nadere informatie

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

VOORWOORD EN INLEIDING

VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD EN INLEIDING Inhoudsopgave pagina VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD 1. INLEIDING 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Het doel en de reikwijdte van deze welstandsnota 1 1.3 Leeswijzer 2 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed Studiedag KNOB, 8 juni 2018 Frank Altenburg Wat komt aan de orde? Erfgoedwet versus Omgevingswet Betekenis van Omgevingswet voor cultureel erfgoed

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Herzien of afwijken van het bestemmingsplan Informatieblad

Herzien of afwijken van het bestemmingsplan Informatieblad Als u bouw- of verbouwplannen hebt, krijgt u vaak te maken met het bestemmingsplan. In een bestemmingsplan is geregeld wat wel en niet is toegestaan in een gebied. Functies zoals wonen of bedrijvigheid

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet

Erfgoed en de Omgevingswet Erfgoed en de Omgevingswet TILBURG, 7 JUNI 2018 DRS. ANNÉLIEN VAN KUILENBURG Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed biedt kader voor behoud van cultureel erfgoed breed begrip van cultureel erfgoed

Nadere informatie

Toezichtskader Instandhouding beschermde stads- en dorpsgezichten

Toezichtskader Instandhouding beschermde stads- en dorpsgezichten Instandhouding beschermde stads- en dorpsgezichten Erfgoedinspectie Mei 2011 2 Erfgoedinspectie Inhoud 1 Toelichting op het Toezichtskader instandhouding beschermde stads- en dorpsgezichten 5 1.1 Wettelijke

Nadere informatie

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet 1. Stand van zaken Omgevingswet 2. Nieuwe figuren in de Omgevingswet

Nadere informatie

Raadsinformatie monumentenzorg en archeologie

Raadsinformatie monumentenzorg en archeologie Raadsinformatie monumentenzorg en archeologie 2004: vaststelling beleidsnota Dordrecht maakt geschiedenis. Monumentenzorg en Archeologie 2004-2010 Hoofdpunten: Cultuurhistorie maakt een integraal deel

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bunschoten Central-As Cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening!

Bestemmingsplan Bunschoten Central-As Cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening! Bestemmingsplan Bunschoten Central-As Cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening! www.ruimtelijkeplannen.nl NL.IMRO.0313.Centraleas0100-0103 Vincent de Kieviet Gemeente Bunschoten Speciale ROMA, 23 april

Nadere informatie

Omgevingswet en Erfgoedwet: een nieuw kader voor cultureel erfgoed

Omgevingswet en Erfgoedwet: een nieuw kader voor cultureel erfgoed Omgevingswet en Erfgoedwet: een nieuw kader voor cultureel erfgoed 2 oktober 2014 Monique Krauwer Directie Erfgoed en Kunsten Inhoud Omgevingswet en Erfgoedwet Cultuurhistorie in de Omgevingswet Wat vindt

Nadere informatie

VOORWOORD EN INLEIDING

VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD EN INLEIDING Inhoudsopgave pagina VOORWOORD EN INLEIDING VOORWOORD 1. INLEIDING 7 1.1 Aanleiding 7 1.2 Het doel en de reikwijdte van deze welstandsnota 7 1.3 Leeswijzer 8 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Onderwerp: Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Het vaststellen van de Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013.

Onderwerp: Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Het vaststellen van de Welstandsnota gemeente Voerendaal 2013. Raadhuisplein 1 T 045-575 33 99 6367 ED Voerendaal F 045-575 11 95 Postbus 23000 E info@voerendaal.nl 6367 ZG Voerendaal W voerendaal.nl \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 28 maart 2013 Nummer: 2013/5/ Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Nr Houten, 1 november 2005

Nr Houten, 1 november 2005 Nr. 2005-185 Houten, 1 november 2005 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Aanpassing Monumentenverordening Beslispunten: 1. Vast te stellen de Monumentenverordening 2006. Inleiding: In de nota Gekoesterd Erfgoed

Nadere informatie

Uiteindelijk neemt het gemeentebestuur overwegende de drie adviezen het besluit een vergunning te verlenen of te weigeren.

Uiteindelijk neemt het gemeentebestuur overwegende de drie adviezen het besluit een vergunning te verlenen of te weigeren. 26 augustus 2009 Notitie artikel 11.16 wijziging monumentenwet 1988 Inleiding Sinds 1988 adviseert de provincie op basis van de monumentenwet. Vanaf januari 2009 is de gewijzigde monumentenwet 1988 van

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie. BW-nummer -

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie. BW-nummer - Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidsplanning cultuurhistorie Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer - Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting Een aantal veranderingen

Nadere informatie

Omgevingsplan Op Kwaliteit. Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017

Omgevingsplan Op Kwaliteit. Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017 Omgevingsplan Op Kwaliteit Ingrid Langenhoff, beleidscoördinator i.s.m. Bas Schout, planoloog 28 maart 2017 INHOUD Omgevingswet Veranderingen wetstelsel Digitaal Stelsel Omgevingswet Omgevingsplan Op Kwaliteit

Nadere informatie

Omgevingsplan Zuid West

Omgevingsplan Zuid West Omgevingsplan Zuid West Hoe streven we naar een goede omgevingskwaliteit? Werkplaats Omgevingskwaliteit & Omgevingsplan 12 april 2018 Marc Berends Inhoud Voorstellen Doelen omgevingswet Voorbereiden Experimenteren

Nadere informatie

Raadsvergadering. 9 maart

Raadsvergadering. 9 maart RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 maart 2017 17-012 Onderwerp Actualisatie van de Erfgoedverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Actualisatie van de Erfgoedverordening Bunnik Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Erfgoedverordening Roosendaal 2017

Erfgoedverordening Roosendaal 2017 Erfgoedverordening Roosendaal 2017 De raad van de gemeente Roosendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, gelezen in samenhang

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. mei stipe fan:

Jaarverslag 2013. mei stipe fan: Jaarverslag 2013 mei stipe fan: opgesteld door de raad van toezicht op 4 juni 2014 1 Inhoud Algemeen 3 Activiteiten 4 Samenwerking 6 MonumentenMonitor Fryslân 7 2 Algemeen Stichting Monumentenwacht Fryslân

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op Amvb niveau een combinatie

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT

wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT WAAR wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WAS wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT VERORDENING 2685/5 Indeling en aanhef indeling in hfdst. op cijfer, artikel op

Nadere informatie

Zuidelijke binnenstad

Zuidelijke binnenstad X Gemeente Amsterdam 2e herziening bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad Toelichting, regels en verbeelding 2e herziening bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad Toelichting 3 1.4 Gevolgen van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Plan van aanpak nota erfgoedbeleid

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Plan van aanpak nota erfgoedbeleid gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeu~llehouder H. Tuning Collegevergadering 10 l?laart 2009 Inltchtingen Jorgen Karskens (023 567 67 92) Registrateenummer LOO~/ ( 3 7 3 Inleiding Erfgoed

Nadere informatie

Cultuurhistorie. ruimtelijk op orde

Cultuurhistorie. ruimtelijk op orde Cultuurhistorie ruimtelijk op orde Monumentenhuis Brabant Stichting Monumentenhuis Brabant ondersteunt en adviseert als provinciaal steunpunt gemeenten, en coördineert de advisering aan overheden. Zij

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Monitor gemeenten monumenten en archeologie

Monitor gemeenten monumenten en archeologie Monitor gemeenten monumenten en archeologie 2017-2018 Benchmark Overzicht van de invulling van de taken op het gebied van erfgoed van de Nederlandse gemeenten. Lees meer over beleid, uitvoering, toezicht

Nadere informatie

ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE. Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie

ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE. Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie Cultureel erfgoed cultureel erfgoed: zich in de fysieke leefomgeving bevindend erfgoed bestaande

Nadere informatie

Een archeologische exploratie van wet en regelgeving

Een archeologische exploratie van wet en regelgeving ONTWIKKELINGEN REGELGEVING CULTUREEL ERFGOED Een archeologische exploratie van wet en regelgeving OPBOUW PRESENTATIE Erfgoedwet: grote nadruk op erfgoedverordening en vervreemding cultuurgoederen Kijkje

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemeen

Hoofdstuk 1. Algemeen Erfgoedverordening gemeente Geldermalsen 2013 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 november 2012, nummer 9, gelet op artikel

Nadere informatie

Erfgoedverordening Boxtel 2010

Erfgoedverordening Boxtel 2010 Pagina 1 van 5 Erfgoedverordening Boxtel 2010 gezien het voorstel van het college van 18 mei 2010; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de artikelen 12 en 15 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen

Nadere informatie

Bescherming via. art 11 Monumentenwet

Bescherming via. art 11 Monumentenwet Bescherming via art 11 Monumentenwet Is vergunningvrij ook vogelvrij? Verandering van regels Gevolgen voor toezicht en handhaving Welke regels bij monumentenzorg controleren en handhaven bescherming via

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

Onderzoek Gemeenteambtenaren 2013

Onderzoek Gemeenteambtenaren 2013 Onderzoek Gemeenteambtenaren Uitkomsten onderzoeken Gemeenteambtenaren Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het onderzoek onder gemeenteambtenaren. In dit rapport wordt het resultaat

Nadere informatie

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma.

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma. Historisch onderzoek Workshop 3 restauratie- en bouwbranche 15 november 2018 Janet Bosma ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie Foto: Beeldbank Groningerarchieven, 818_9816 Monumentenzorg

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek Erfgoed en de Omgevingswet 18 april 2018 Martin van Bleek Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op

Nadere informatie

Bijlage 1: Eindrapport Gemeenten MoMo-proof van AEF

Bijlage 1: Eindrapport Gemeenten MoMo-proof van AEF Bijlage 1: Eindrapport Gemeenten MoMo-proof van AEF Gemeenten MoMo-proof Eindrapport Utrecht, 10 november 2010 GO91/Rapport/013e Maliebaan 16 postbus 85198 3508 AD Utrecht telefoon 030 236 3030 telefax

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening in Leiden

Ruimtelijke ordening in Leiden Ruimtelijke ordening in Leiden Presentatie 25 mei 2009 KvK Leiden 2 Programma 1. Wet Ruimtelijke Ordening 2. Structuurvisie Leiden 3. Actualiteit bestemmingsplannen in Leiden 4. Hoe komt een bestemmingsplan

Nadere informatie

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 22-03-2017 Jaarverslag Burgemeester en Wethouders Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Ir. D. Danckaert Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

: 934 / Adviseren en beleid ontwikkelen inzake cultuurtiistorie

: 934 / Adviseren en beleid ontwikkelen inzake cultuurtiistorie B&W-nota zaaknummer blad programma werkdoel Sb loonto :133583 : 1/6 datum nota ; 27-11-2017 : 6: Kunst en Cultuur en Erfgoed : 934 / Adviseren en beleid ontwikkelen inzake cultuurtiistorie onderwerp :

Nadere informatie

Memo dakkapellen - welstand

Memo dakkapellen - welstand Memo dakkapellen - welstand Datum: 9 september 2014 Afdeling: Ruimte Probleemstelling Het plan bestaat om in 2015 de huidige welstandsnota te vervangen door een sterk vereenvoudigde versie. De vergunningenpraktijk

Nadere informatie

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013

Erfgoedbeleid Ridderkerk. Archeologieverordening Ridderkerk 2013 Erfgoedbeleid Ridderkerk Archeologieverordening Ridderkerk 2013 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013 Gemeentestukken: 2013-267 TOELICHTING OP DE ARCHEOLOGIEVERORDENING RIDDERKERK 2013

Nadere informatie

Archeologiebeleid op Walcheren

Archeologiebeleid op Walcheren Archeologiebeleid op Walcheren Netwerkbijeenkomst Erfgoed en Ruimte RCE 12 december 2012 Walcherse Archeologische Dienst, december 2012 Archeologie op Walcheren Verdrag van Malta 1992: bescherming archeologie

Nadere informatie

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht informatiebijeenkomst beschermd dorpsgezicht 15 oktober 2015 Jacqueline Rosbergen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Henk Jan Solle (Westvoorne, team Gebiedsontwikkeling)

Nadere informatie

Nota van inspraakreacties en wettelijk vooroverleg. voorontwerpbestemmingsplan Centrum Werkendam

Nota van inspraakreacties en wettelijk vooroverleg. voorontwerpbestemmingsplan Centrum Werkendam Nota van inspraakreacties en wettelijk vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Centrum Werkendam 1 2 1. Inleiding Toelichting Vanaf 18 december 2014 heeft het voorontwerpbestemmingsplan Centrum Werkendam

Nadere informatie

1. Bevolkingsontwikkeling (demografie):

1. Bevolkingsontwikkeling (demografie): PLANOLOGIE VAN STAD & LAND BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2017 Wat hebben we de vorige keer gedaan? Praktisch: www.planvanhuub.nl Literatuur Handout colleges Definitie van ruimtelijke ordening Wensen Afwegen

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Voorbereidingsbesluit. Cultuurhistorie Enschede. Status: Vastgesteld

Voorbereidingsbesluit. Cultuurhistorie Enschede. Status: Vastgesteld Voorbereidingsbesluit Cultuurhistorie Enschede Status: Vastgesteld Cultuurhistorie Enschede Inhoudsopgave Toelichting 3 Regels 5 Hoofdstuk 1 Verbodsbepalingen 6 Artikel 1 Omgevingsvergunning voor het

Nadere informatie

Omgevingsplan Stadskanaal. 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra

Omgevingsplan Stadskanaal. 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra Omgevingsplan Stadskanaal 4 april 2016 Renske Keijzer Joske Poelstra Presentatie Omgevingswet / omgevingsplan Project omgevingsplan Plan van aanpak Uitwerking in Nota van Uitgangspunten Omgevingswet Integreren

Nadere informatie

26 juni 2012 ons kenmerk 05 juni 2012 behandeld door 414762 doorkiesnummer

26 juni 2012 ons kenmerk 05 juni 2012 behandeld door 414762 doorkiesnummer SINT-MICHIELSGESTEL gemeente \}W Erfgoedinspectie T.a.v. mevrouw J.M.M. Nuijten Postbus 16478 2500 BL Den Haag datum uw brief van uw kenmerk onderwerp 26 juni 2012 ons kenmerk 05 juni 2012 behandeld door

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Overzicht belangrijkste wijzigingen* In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

DCE/85734 (070) 373 8286. Modernisering Monumentenzorg Reactie Een lust,geen last BARW/U200900111. 28 januari 2009. Geachte heer De Jong,

DCE/85734 (070) 373 8286. Modernisering Monumentenzorg Reactie Een lust,geen last BARW/U200900111. 28 januari 2009. Geachte heer De Jong, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Directie Cultureel erfgoed Dr. J.J. de Jong (IPC 3200) Projectleider Modernisering Monumentenzorg Postbus 16375 2500 BJ 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070)

Nadere informatie

WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN

WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN WELSTAND ALPHEN AAN DEN RIJN Dorp Stad en Land & Twan Jütte Stedenbouw Architectuur Naar een nieuwe welstandsnota Alphen aan den Rijn Toelichting op de herziening van het welstandsbeleid. Waarom een nieuwe

Nadere informatie

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde plek langs de Dommel, is Boxtel ontstaan. De eerste vermelding van Boxtel

Nadere informatie

Bijlage 2: Reactie op aanbevelingen van AEF

Bijlage 2: Reactie op aanbevelingen van AEF Bijlage 2: Reactie op aanbevelingen van AEF Onderzoek AEF In april is aan onderzoeksbureau AEF de opdracht gegeven om te onderzoeken in hoeverre gemeenten MoMo-proof zijn en wat partijen kunnen doen om

Nadere informatie

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 1 Inleiding Op 5 november 2013 heeft het college van B en W besloten een bestemmingsplanprocedure op te starten voor de nieuwbouw en restauratie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum : Datum :201211 Onderwerp Aanpassing gemeentelijke verordeningen in verband met de Modernisering van de Monumentenzorg, de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Welstandszorg NoordBrabant en het wegnemen

Nadere informatie

Onderwerp : Cultuurhistorische waardenkaart (CHWK) gemeente Aa en Huzne

Onderwerp : Cultuurhistorische waardenkaart (CHWK) gemeente Aa en Huzne Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 28 april 2016 Agendapunt : 8 Onderwerp : Cultuurhistorische waardenkaart (CHWK) gemeente Aa en Huzne Portefeuillehouder : wethouder H. Heijerman Datum : 19 april

Nadere informatie

Cultuurhistorisch Erfgoed Beleid in Heerenveen. Cultuurhistorisch Erfgoed in Heerenveen. Paulien van der Lely. Cultuurhistorisch Erfgoed in Heerenveen

Cultuurhistorisch Erfgoed Beleid in Heerenveen. Cultuurhistorisch Erfgoed in Heerenveen. Paulien van der Lely. Cultuurhistorisch Erfgoed in Heerenveen Cultuurhistorisch Erfgoed Beleid in Heerenveen 12 12 12 Cultuurhistorisch Erfgoed in Heerenveen Paulien van der Lely Dienst Visie & Regie afd. Ruimtelijke Ontwikkeling beleidsadviseur stedenbouw o.a. cultuurhistorisch

Nadere informatie

Omgevingsvergunningsvrije gebouwen: beïnvloedingsmogelijkheden

Omgevingsvergunningsvrije gebouwen: beïnvloedingsmogelijkheden Omgevingsvergunningsvrije gebouwen: beïnvloedingsmogelijkheden In bijlage II van het Besluit omgevingsrecht is een tweetal categorieën opgenomen voor vergunningsvrije bouwwerken: I het regime voor kleine

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 32 156 Monumentenzorg 30 844 Regels inzake een vergunningstelsel met betrekking tot activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Aanleiding Op 2 september heeft het college het volgende verzocht: Maak een voorstel betreffende de wijze waarop omwonenden worden geïnformeerd of betrokken

Nadere informatie

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17

Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013. Portefeuillehouder L. Franken 17 Onderwerp Vergadering van Scenario's welstandsbeleid Hollands Kroon 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer L. Franken 17 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel Een keuze te maken

Nadere informatie

Het Rijk en de Omgevingswet. Marjolein Verschuur 11 februari 2016

Het Rijk en de Omgevingswet. Marjolein Verschuur 11 februari 2016 Het Rijk en de Omgevingswet Marjolein Verschuur 11 februari 2016 Inhoudsopgave a. Omgevingswet en Erfgoedwet b. Rol van het Rijk c. Wat zit er zoal in de AMvB s? d. Financiële zekerheidsstelling 2 Omgevingswet

Nadere informatie

Erfgoedinspectie Ministerie van Onderwijs, Cuituuren Wetenschap

Erfgoedinspectie Ministerie van Onderwijs, Cuituuren Wetenschap Ministerie van Onderwijs, Cuituuren Wetenschap > Retouradres Postbus 16478 2500 BL Den Haag Gemeente Kampen College van Burgemeester en Wethouders Postbus 5009 8260 GA KAMPEN Koninginnegracht 25 Den Haag

Nadere informatie

Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader.

Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader. Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader. 25 september 2013 SIKB OCW/ Directie Cultureel Erfgoed Monique Krauwer Hoe zat het ook alweer met de Omgevingswet? 40 ruimte-gerelateerde

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. gemeentelijk monument: een overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk monument aangewezen: 1. zaak,

Nadere informatie

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Omgevingswet 2018? De overheid wil regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen Doel: makkelijker maken om bouwprojecten te starten

Nadere informatie

Artikel 2. Het gebruik van het monument Bij de toepassing van deze verordening wordt rekening gehouden met het gebruik van het monument.

Artikel 2. Het gebruik van het monument Bij de toepassing van deze verordening wordt rekening gehouden met het gebruik van het monument. ERFGOEDVERORDENING HEERENVEEN 2010 HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. gemeentelijk monument: een overeenkomstig deze verordening als beschermd gemeentelijk

Nadere informatie