Physical Focused Training

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Physical Focused Training"

Transcriptie

1 Physical Focused Training in Vastpakken Volgen en Volhouden Een nieuwe therapievorm waarbij de focus ligt op het fysieke aspect (psychomotore therapie), maar ook op de oplossingsgerichte benadering en de benadering van het Geweldloos Verzet. Gerard Kropholler Frans Meijer Ayhan Tatlicioglu Jeldau Velsma

2 Physical focused therapy Het doel van de Physical Focused Therapy is om de drie-eenheid zelfbewustzijn, lichaamsbewustzijn en emotioneel bewustzijn (zie figuur 1) te creëren en/of te versterken. Deze drie-eenheid geeft ons de mogelijkheid om tot onszelf te komen. Pas wanneer iemand tot zichzelf gekomen is, kan deze persoon zijn eigen gedrag beoordelen in een context met anderen, omdat deze persoon binnen de context met anderen naar binnen kan kijken, naar wat hij of zij zelf wil. Op deze manier kan iemand dus gemakkelijk richting geven aan het eigen gedrag en zowel zien als bepalen welke ruimte hij of zij inneemt in de context met anderen. De gedachte is dat de focus eerst naar binnen moet, voordat we deze naar buiten (anderen/de wereld) kunnen verschuiven. Dit wordt binnen de physical focused therapy gedaan door bouwstenen uit de lichaamsgerichte, oplossingsgerichte en geweldloos verzetsbenadering samen te voegen op zo n manier dat dit voor de cliënt passend is. In figuur 2 ziet u hoe dit eruit ziet. Figuur 1: De drie-eenheid grafisch weergeven Figuur 2: De opbouw van Physical Focused Therapy Zoals te zien is, staat er rond de ouders en kinderen een onderbroken cirkel. Deze staat getekend omdat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Echter, wanneer kinderen oud genoeg zijn, is het niet altijd meer nodig om de ouders bij de therapie te betrekken. Onder zowel kinderen als onder professionals staat een bulldog getekend. Deze bulldog staat er niet voor niets. De groepen kinderen en jongeren die meedoen aan PFT zijn de verschillende bulldog-groepen. Iedereen weet wat een bulldog is en een bulldog is waar de groepen voor staan: stoer, sterk, ze stralen een boodschap uit naar anderen, maar zijn ook lief en trouw en je kunt op ze vertrouwen. Wanneer de ouders ook betrokken raken bij de therapie en zij deelnemen aan de ouder-groepen, komen zij in de PFT-groepen. Ook volwassenen die deze therapie volgen komen in een PFT-groep.

3 De lichaamsgerichte benadering Hoewel cognitieve therapieën momenteel één van de belangrijkste therapieën in de dagelijkse praktijk van de psycholoog zijn (zie o.a. Abnormal psychology van Comer, 2007), zou er meer aandacht moeten zijn voor wat de dingen die we zeggen met ons lichaam en ons gevoel doen. Wanneer men voelt of iets en werkt en hoe het werkt, is het gemakkelijker om de dingen die men leert in de praktijk te gebruiken. Bovendien is bewustwording en bewustzijn van ons eigen gevoel essentieel voor ons voelen en ons handelen. Binnen de physical focused therapy (PFT) krijgt het lichaamsgerichte aspect daarom ook drie sterren en is daarmee het hoofdonderdeel van de therapie. Het lichaamsgerichte aspect bestaat uit de drie onderstaande bouwstenen. Deze drie onderdelen moeten hoofdzakelijk zorgen voor het deel rechtsonder van de driehoek: lichaamsbewustzijn. Centre- & Environment Focus In dit onderdeel, dat af is geleid van de Rots en Water training van Freerk Ykema wordt geleerd dat iemand sterk moet kunnen zijn en dat de focus op jezelf (centre-focus) moet liggen, maar dat we ook niet té sterk en stug moeten zijn en dat de focus ook naar de omgeving gericht moet zijn (environment focus). Hierbij hoort een fysieke en mentale competentie training die uitgaat van het principe dat je sociale vaardigheden zich ontwikkelen volgens de route van: kennis naar je lichaam, naar kennis en ervaring over je emotionaliteit. Deze twee lagen (of hoeken van de driehoek) brengen je vervolgens tot meer zelfbewustzijn, wat leidt tot meer zelfreflexie. Ademhaling, stevig staan, grenzen, houding en gevoel vormen essentiële onderdelen. Haptonomie Haptonomie is samengesteld uit de termen hapsis (aanraking, gevoel, tact), hapto (aanraking om in contact te komen met) en nomos (wet, regel, norm) en dus is haptonomie de leer of kunde die zich bezighoudt met de wetmatigheden van de tast, de aanraking en het gevoel. Haptonomie stelt mensen in staat zich bewust te worden van emoties die in het lichaam bewegen. Deze bouwsteen houdt zich, nog meer dan centre- & environment focus, bezig met het terugbrengen van het gevoel, dat we soms door de ratio lijken te verliezen. Kenpo Jutsu In deze verdedigingssport wordt in de material art vooral een beroep gedaan op controle, houding, durf, discipline, energie en respect. Het is absoluut geen vechtsport wat de jongeren krijgen aangeboden. Het blijkt dat het aanbieden van een vechtsport als losse activiteit zonder inbedding in een context de agressie eerder doet toenemen dan afnemen. De kracht van deze bouwsteen is dus de inbedding van de sport in een context. In de Physical Focused Therapy appelleren we vooral aan het onderdeel beheersing binnen de vechtsport. De jongere leert zijn of haar kracht op een doelgerichte en gecontroleerde wijze te gebruiken.

4 De oplossingsgerichte benadering Mission Possible De oplossingsgerichte benadering heeft de meeste bouwstenen. Deze benadering is een zijstroom van de cognitieve gedragstherapie en wordt ook wel Oplossingsgerichte Cognitieve Gedragstherapie (OCGT) genoemd. Belangrijk bij deze benadering is dat er niet gekeken wordt naar wat de problemen zijn en hoe deze zijn ontstaan, maar naar hoe de situatie nu is en hoe deze zou moeten worden. Er wordt onder andere gekeken naar wat er al gedaan is, wat helpt en wat niet. De nadruk ligt bij deze benadering, zoals de naam al zegt, op de oplossing en niet op het probleem. Hieronder zijn de bouwstenen van de oplossingsgerichte benadering binnen PFT weergegeven. Kernkaart Op de kernkaart staan de 10 belangrijkste facetten uit de oplossingsgerichte therapie en vormt daarmee de basis voor deze bouwstenen. De kernkaart ziet er als volgt uit: Oplossingsgerichte benadering Focus op de toekomst Kleine stap grote verandering Jongere is zelf expert in zijn verandering Er is altijd gedrag (als je dit niet doet, wat doe je dan) Er zijn altijd uitzonderingen Praten over oplossingen brengt ideeën Iedereen kan een stap(je) zetten Hink doe die stap maak die sprong De acht-stappendans De acht-stappendans bevat de acht elementen die een therapeut gebruikt tijdens de oplossingsgerichte benadering. Er is geen vaste volgorde waarin de stappen worden uitgevoerd, zolang het maar begint met contact leggen.

5 Flowchart De flowchart is een zoekschema om de relatie met de cliënt te beschrijven. Het is een handig hulpmiddel om zicht te krijgen op de veranderingsbereidheid van de cliënt. De veranderingsbereidheid van de cliënt stuurt namelijk je interventies. De flowchart begint met de belangrijke vraag of er sprake is van een probleem (dat kan worden opgelost) of van een beperking (iets dat er is en waarmee rekening gehouden moet worden). Schaalvraag De schaalvraag is binnen de oplossingsgerichte benadering een belangrijke soort vraag. Via de schaalvraag kan de cliënt aangeven waar die nu staat op een schaal van 0 tot 10, hoe die daar is gekomen en waar die uit wil komen. Ook kan er mooi worden uitgevraagd wat er moet gebeuren, wil de cliënt een stapje vooruit komen, en kan er kan aan de hand van de schaalvraag gemakkelijk worden geëvalueerd. De schaalvraag is niet alleen handig om te bepalen wat de huidige situatie, de eindsituatie en de vooruitgang is. Hoop en motivatie kunnen ook goed met de schaalvragen worden gemeten. Wanneer iemand slecht gemotiveerd is, zou eerst aan de motivatie moeten worden gewerkt voordat cliënt en therapeut verder komen. Hetzelfde geldt voor hoop. De schaalvraag is dus een belangrijke vraag en vergroot het inzicht voor zowel cliënt als therapeut. Wondervraag Stel dat je vannacht in diepe slaap bent en er gebeurt een wonder. Het wonder is dat je probleem verminderd/verdwenen is. Wanneer je s ochtends wakker wordt, weet je nog van geen wonder, je sliep immers. Wat is het eerste waaraan je merkt dat het wonder heeft plaatsgevonden? Wat doe je anders? Wat merken andere mensen aan je? (De Shazer & Berg) De Wondervraag is een goede techniek om de focus op de toekomst gericht te houden en om het doel te bepalen. Wanneer een cliënt teveel bezig is met het hier en nu en vergeten is hoe het zou moeten zijn en kunnen zijn in de toekomst is dit een goede techniek. Relatievraag Wanneer therapeuten met kinderen of gestuurde cliënten te maken hebben, is het niet zeldzaam dat de cliënt zelf niet wil komen of niet wil veranderen. In een dergelijk geval kan de relatievraag ingezet worden. In plaats van te vragen wat vind jij? of wat wil jij? vraagt men stel, je [degene die cliënt gestuurd heeft] zou hier zitten en deze vraag moeten beantwoorden over jou, wat zou [hij/zij] dan zeggen? Vaak komt er dan wel een antwoord uit en kan hierop doorgegaan worden met de vraag of cliënt dit zelf ook zo ziet.

6 Geweldloos verzetsbenadering Deze benadering is gebaseerd op het boek Geweldloos verzet in gezinnen, een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolscenten van Omer (2007), die op zijn beurt de methode van Gandhi op zo n manier omzette dat deze voor gezinnen toepasbaar is. De geweldloos verzetsbenadering is vooral voor gezinnen waar sprake is van agressie en geweld zowel binnen als buiten het gezin. Wanneer hier sprake van is, dient het de voorkeur deze verschillende bouwstenen te gebruiken. Echter, wanneer er geen sprake is van agressie en geweld, maar er wel andere problemen zijn binnen een gezin, kunnen de bouwstenen belangrijke handvaten geven om uit de vicieuze cirkel te komen. Zie hieronder de bouwstenen voor de geweldloos verzetsbenadering. Het ijzer smeden als het KOUD is Bij agressie en geweld in het gezin is er vaak herhaaldelijk sprake van escalaties. Het is belangrijk om escalaties te voorkomen, zodat het gezin uit de gebruikelijke vicieuze cirkel kan treden die er langzaam maar zeker in is geslepen. Een belangrijke methode uit deze benadering is niet zoals het gebruikelijke gezegde luidt het ijzer smeten als het heet is, maar het ijzer smeden als het KOUD is. Wanneer het ijzer gesmeed wordt op het moment dat het heet is, dan lopen de gemoederen hoog op en is de kans op escalatie zeer groot. Echter, wanneer iedereen tot bedaren kan komen en er gesproken wordt op het moment dat de heftigste gevoelens van bijvoorbeeld woede of verdriet zijn afgevlakt voorkomt dit vaak escalaties en zijn de resultaten van de gesprekken of andere interventies vele malen groter dan wanneer er gesproken wordt vanuit het gevoel. Ouderlijke aanwezigheid Ouderlijke aanwezigheid wordt door Omer gezien als de vechtkant van geweldloos verzet. Ouderlijke aanwezigheid wordt merkbaar wanneer ouders de boodschap Ik ben hier! Ik ben je ouder en ik blijf je ouder! Ik geef niet toe en ik geef je niet op! (Omer, 2007, p.20) naar hun kind toe uitstralen. Ouderlijke aanwezigheid kent verschillende gezichten. Zo is er het gezicht van voogd, van opvoeder, van onderwijzer en het gezicht van metgezel. Het is in het belang voor het kind dat het weet dat zijn of haar ouders er altijd zijn en dat de ouder verschillende rollen en gezichten heeft. Hierdoor weet het kind dat er regels zijn waaraan het zich moet houden, maar ook dat het met problemen bij de ouder terecht kan. Hoewel dit erg logisch is, is dit onderdeel bij veel escalaties vaak naar de achtergrond geraakt en moet dit teruggebracht worden in het gezin. Doorbraak isolement Schaamte en het niet in het kwaad daglicht willen stellen van het kind zijn twee belangrijke redenen waarom ouders mensen buiten het gezin vaak niet inlichten over wat er thuis allemaal speelt. Dit zijn ook belangrijke redenen waar zeker bij stil gestaan moet worden. Echter, belangrijker om te beseffen is dat geheimhouding en isolement slachtofferschap inhoudt. Steun van buitenaf kan ouders bijzonder goed doen in het volhouden van de interventie thuis. Bovendien hebben ouders dan ook eens een uitlaatklep anders dan elkaar en geeft dat de ouders ruimte om zich opnieuw op te laden voor de soms lastige thuissituatie. Een andere reden waarom ouders derden zouden moeten inlichten is dat het voor het kind zelf ook goed is. Deze kan ook zijn of haar verhaal aan iemand anders kwijt en er zou iemand als bemiddelaar tussen ouder en kind op kunnen treden, wat vaak een zeer verhelderend effect heeft op beide partijen.

7 Physical Focused Training in Physical Focused Therapy Vastpakken Volgen en Volhouden Een nieuwe therapievorm waarbij verschillende stromingen binnen de psychologie en andere onderdelen van de geestelijke gezondheid worden gecombineerd op zo n manier dat het past bij de cliëntengroep en waarbij de nadruk ligt op focus. Trainers (bijvoorbeeld psychologen en maatschappelijk werkers) maken kennis met ieder onderdeel van de therapie en leren hoe ze dit op zo n manier toe kunnen passen dat het het meest geschikt is voor de groep cliënten die ze op dat moment willen behandelen volgens de Physcial Focused Therapy (PFT). Dit maakt, dat deze therapie voor vele verschillende soorten cliënten geschikt is. Bovendien is het een laagdrempelige manier om geholpen te worden bij de problemen die op dat moment spelen. De PFT wordt in bulldog vorm aangeboden aan jongeren en kinderen. Een bulldog is trouw, lief en waaks, maar staat ook stevig en bewaakt zijn eigen grenzen en die van zijn gezin. Wilt u meer informatie over PFT, dan kunt u contact opnemen via info@pftherapy.nl of neem een kijkje op de website:

8

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Oplossingsgericht werken Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Vragen Waaraan zou jij morgen kunnen opmerken dat deze workshop vandaag zinvol voor jou was? Wat zou je zelf kunnen doen om het zinvol te maken?

Nadere informatie

Ouders in de Branding

Ouders in de Branding Oplossingsgericht Werken Eefke Zekhuis Ouders in de Branding 2 oktober 2015 1 Programma vandaag Wat is oplossingsgericht werken Basishouding Oefeningen gesprekken en doelen stellen Schalen Wondervraag

Nadere informatie

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan?

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Arbo congres 07-12-2017 Psycholoog (MSc), trainer & coach Kennismaking Procesbegeleiding gericht op samenwerken en

Nadere informatie

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN i.s.m. SchoolSmaker IN JOUW SCHOOL Yves Larock & Saskia Vandeputte 1 De persoon construeert eigen oplossingen uitgaande van zijn of haar sterke kanten en successen Inso Kim Berg Steve De Shazer Praten

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN 21 november 2013 Annemarie Bakker Hogeschool Windesheim Master SEN jm.bakker@windesheim.nl Doel van de workshop Kennismaken met oplossingsgerichte gesprekvoering

Nadere informatie

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT OPEN INSCHRIJVING UTRECHT KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld

Nadere informatie

Kernklas. Ieder kind is uniek...

Kernklas. Ieder kind is uniek... Alle kinderen blij in het onderwijs van nú Kernklas Ieder kind is uniek......en is méér dan het gedrag dat zich laat zien. Een kind heeft gevoelens, emoties, behoeften, interesses, passie en talenten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan kinderparticipatie

Pedagogisch werkplan kinderparticipatie Pagina: 1 van 6 Inleiding Kinderparticipatie betekent dat kinderen een stem hebben in allerlei zaken die hen direct aangaan: het programma, de inrichting, de groepsregels, het eten. Een handig instrument

Nadere informatie

KENNISMAKING MET HAPTONOMIE HOE KAN JE JEZELF INZETTEN

KENNISMAKING MET HAPTONOMIE HOE KAN JE JEZELF INZETTEN KENNISMAKING MET HAPTONOMIE HOE KAN JE JEZELF INZETTEN WAT IS HAPTONOMIE? Wetenschap van het gevoel en het gevoelsleven Hapsis = Voelen, aanraken, geraakt worden Nomos = Kennis, wetmatigheden Ontstaan

Nadere informatie

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co 76 respondenten Cijfer algehele training 7 8 9 10 De deelnemers hadden beschikking over lesbrieven, hierin stond informatie over de bijeenkomsten

Nadere informatie

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE In dlo / coach materiaal In deze briefing geef ik je een aantal overwegingen om als achtergrond/kader mee te nemen tijdens de telefonische intake.

Nadere informatie

Eindelijk heeft mijn hoofd een goed gesprek met mijn lijf

Eindelijk heeft mijn hoofd een goed gesprek met mijn lijf Het Lijf Lab www.hetlijflab.nl Marianne Landman Coach & Trainer M: 06 55717163 marianne@hetlijflab.nl Berna van der Heide Coach & Trainer M: 06 57215632 berna@hetlijflab.nl Werken: Levenslang of Lang Leve

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart Werken met het 8 fasenmodel Frank Meeuwsen & Menno Zwart www.frankmeeuwsen.nl www.mennozwart.nl Programma dag II Terugkoppeling opdracht Gesprekstechnieken Cliënten met weerstand of gebruiksaanwijzingen

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing

Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing Het overgrote deel van onze communicatie gebeurt non-verbaal. Dit leren lezen helpt ons op het persoonlijke en professionele vlak naar succesvolle

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten daniella.provost@steunpunt.be Axioma s stop met wat niet werkt doe meer van wat wel werkt geen enkel probleem is altijd aanwezig je hoeft de

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond!

Welkom op de ouderavond! Welkom op de ouderavond! ROTS & WATER Heiloo, 20 januari 2016 Mary van Doorn Rots en Water trainer HVO-leerkracht obs Meander Programma Rots & Water 20.10 20.30 Opening: Wie ben ik? Wat doe ik? 20.10 20.30

Nadere informatie

IK-groep. voor jongeren

IK-groep. voor jongeren voor jongeren IK-groep Voel jij je regelmatig angstig, somber, onzeker of heb je veel lichamelijke klachten? Vind je het moeilijk om open te zijn in het contact met anderen en jezelf te laten zien? Vermijd

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

POSITIEF STAPPENPLAN OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN. 3. Positief spreken in oplossingen 2. Je relatie met de leerling bepaalt het mandaat

POSITIEF STAPPENPLAN OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN. 3. Positief spreken in oplossingen 2. Je relatie met de leerling bepaalt het mandaat STAPPENPLAN OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN 3. Positief spreken in oplossingen 2. Je relatie met de leerling bepaalt het mandaat voor een gesprek ZIE OPLOSSINGSGERICHT GESPREK 2. GEWENST SITUATIE. Hoe wil

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie

Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie Drs. Mark Crouzen, klinisch psycholoog-psychotherapeut info@oplossingsgerichte-therapie.nl www.oplossingsgerichte-therapie.nl 1 Diakonessenhuis Utrecht 2 www.oplossingsgerichte-therapie.nl

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Handleiding zelfzorgplan

Handleiding zelfzorgplan Handleiding zelfzorgplan Het zelfzorgplan voor hulpverleners heeft als doel jou even te laten stilstaan bij je rol als hulpverlener. Dit bewust stilstaan zorgt voor inzicht in de kwetsbaarheden waar jij,

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50 Eten zonder angst_kapwerkboek basis 4-3-11 14:24 Pagina 5 Inhoud 5 Inhoud Inleiding 7 Motivatie 8 FASE 1. OPBOUWFASE 12 Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Nieuwe Autoriteit. Geweldloos Verzet

Nieuwe Autoriteit. Geweldloos Verzet Nieuwe Autoriteit Nieuwe aanpak van omgaan met grensoverschrijdend gedrag Geweldloos Verzet Begeleiding: Nicky Charle Geïnspireerd op Haim Omer 7 februari 2017 Netwerkevenement LOP Oostende Hoe? Empoweren

Nadere informatie

Wat kies jij uit de schijf van 5?

Wat kies jij uit de schijf van 5? Goed bezig 2016 Wat kies jij uit de schijf van 5? Alsjeblieft! Dit is het Goed Bezig trainingsaanbod voor 2016. Doel is samen werken aan goede persoonlijke balans. De trainingen zijn bedoeld voor medewerkers

Nadere informatie

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen

Programma. 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen Programma 1. ADHD bij adolescenten 2. Motiverende gespreksvoering 3. Werken met Zelf Plannen ADHD BIJ ADOLESCENTEN problemen EF/motivatie ADHD gedrag Adolescentie: Middelbare school Minder oudercontrole

Nadere informatie

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel)

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel) Voorbeeld van de inhoud van een Kindercoach Traject Reden van aanmelding: Laag zelfbeeld Driftbuien Veelvuldig huilen Moeilijk inslapen en vroeg wakker Te behalen doelen: Een goed slaap-waakritme / ontspannen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan.

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan. Ouders, je belangrijkste partner in preventie! Symposium IVO Rianca Evers-den Ouden, 21 mei 2015 Over Rianca Ruim 10 jaar gewerkt met en voor kwetsbare gezinnen: verslaving, LVB, jeugd Nu werk ik als trainer

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut

Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut Werken vanuit het probleem Het uitvragen van klachten en hun context (ernst, duur e.d). Zoeken naar oorzaken. Vaststellen

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

"Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt?

Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? "Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? Ben hopeloos aan het proberen om de motivatie te vinden om op zoek te gaan naar motivatie Enkele ideeën en gesprekstechnieken uit oplossingsgericht

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Stilte is soms het beste antwoord! Dalai Lama

Stilte is soms het beste antwoord! Dalai Lama Stilte is soms het beste antwoord! Dalai Lama Interventies Verbindend Gezag Toepassing: Gezinnen Scholen Leefgroepen Wijken Problematiek Escalaties Negatieve spiraal van toegeven Gevoel van machteloosheid

Nadere informatie

Achtergrond. NA/GV in onderwijs: een wereld van verschil? Vormingsnetwerk NA/GV op school 27/08/2015.

Achtergrond. NA/GV in onderwijs: een wereld van verschil? Vormingsnetwerk NA/GV op school 27/08/2015. NA/GV in onderwijs: een wereld van verschil? Vormingsnetwerk NA/GV op school www.nagvopschool.be Nicky Charle (De Leerexpert) Barbara van de Vreken en Tine Vervloet (OVSG) Achtergrond Haim Omer en medewerkers

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Joost Iserief & Ingrid Kroezen Waarom oplossingsgerichte gespreksvoering? Praten over problemen leidt vaak niet tot oplossingen, praten over

Nadere informatie

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Training Sales Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Verkopen. De één krijgt er een vieze smaak van in zijn mond en de ander staat te trappelen om aan de slag te gaan. Sales is wat jij ervan maakt.

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha De weg naar mijzelf Interview met Lana door Ghadisha 'Mijn naam is Lana en ik ben nu 39 jaar. Ik vertel hier over mijn levensverhaal, omdat ik anderen wil laten zien dat het mogelijk is om je leven te

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Een inspirerende prikkel vanuit het gedachtegoed van Haim Omer rond Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet

Een inspirerende prikkel vanuit het gedachtegoed van Haim Omer rond Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet Een inspirerende prikkel vanuit het gedachtegoed van Haim Omer rond Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet Relinde van Lier www.nagvopschool.be Inspiratiedag Verhogen gekwalificeerde uitstroom 26/11/2015

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16

Inhoud. Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12. Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Inhoud Voorwoord 8 Ten geleide 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 Persoonlijke grenzen: Wat we eronder verstaan en hoe ze worden gevormd 16 Hoofdstuk 2 Hypnotherapie: Een reis naar binnen 30 Hoofdstuk 3 Het behandelplan:

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Bij BOOSHEID + intentie en gedrag van mekaar scheiden

Bij BOOSHEID + intentie en gedrag van mekaar scheiden Professionele Ontwikkeling voor Lazuli Coaches omgaan met boosheid van een kind Bij BOOSHEID + intentie en gedrag van mekaar scheiden Bij BOOSHEID +intentie: vraag naar rechtvaardigheid gedrag: kan goed

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen.

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Eerste Hulp bij Teamontwikkeling Inhoud Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Doel Teamleiders en teamcoördinatoren helpen om vergaderingen effectiever en leuker te maken, en de

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Jezelf profileren op het werk vergt moed en zelfkennis. Je kunt gemakkelijk jezelf overschreeuwen of juist te bescheiden zijn.

Jezelf profileren op het werk vergt moed en zelfkennis. Je kunt gemakkelijk jezelf overschreeuwen of juist te bescheiden zijn. COLLEGA'S EN BAZEN Doseer je emoties 2 jaar geleden Jezelf profileren op het werk vergt moed en zelfkennis. Je kunt gemakkelijk jezelf overschreeuwen of juist te bescheiden zijn. Je kent ze wel. Collega's

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop Welkom Boek Deel 2; Pedagogisch beleid Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat 22 8421 PE Oldeberkoop www.gastouder-friesland.nl info@welkomkindfriesland.nl 0516-850338 Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Selectief mutisme.

Kinderneurologie.eu. Selectief mutisme. Selectief mutisme Wat is een selectief mutisme? Een selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen in bepaalde situaties niet praten, terwijl deze kinderen in een andere situaties wel

Nadere informatie

DESSA. Vragenlijst over sociaal-emotionele competenties. HTS Report. Liesbeth Bakker ID Datum

DESSA. Vragenlijst over sociaal-emotionele competenties. HTS Report. Liesbeth Bakker ID Datum DESSA Vragenlijst over sociaal-emotionele competenties HTS Report ID 5107-7085 Datum 10.11.2017 Leerkrachtversie Informant: Jan Jansen Leerkracht INLEIDING DESSA 2/23 Inleiding De DESSA is een vragenlijst

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave: blz. 2 Algemene informatie: blz. 3 Het programma en te verwachten resultaten: blz. 4-5 Voor wie: blz. 6 Over de therapeut:

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

2 Training of therapie/hulpverlening?

2 Training of therapie/hulpverlening? Bewustwording wordt de sleutel voor veranderen Peter is een zeer opvallende leerling die voortdurend conflicten heeft met medeleerlingen en de schoolleiding. Bij een leerlingbespreking wordt opgemerkt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Inleiding Be the light!

Inleiding Be the light! Inleiding Be the light! Wat houdt jou tegen om te stralen? In wezen ben jij een diamant, jouw innerlijk licht is zuiver en helder. Jouw aanwezigheid is oneindig kostbaar, tijdloos en blijvend. Met ons

Nadere informatie

Jij maakt het verschil

Jij maakt het verschil Jij maakt het verschil In het contact met anderen neem je altijd jezelf mee. Als begeleider ben je zelf het instrument dat je iedere dag weer inzet om goed voor iemand te zorgen. Daarom deze middag: Jij

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. Debatlunch 09/06/2017

Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. Debatlunch 09/06/2017 Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet Debatlunch 09/06/2017 Wat is NVR/NA? NVR staat voor Non-violent Resistance Geweldloos verzet; beide begrippen zijn belangrijk NA staat voor New Authority of nieuwe

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Omgaan met stemmen horen Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Hoort stemmen horen bij de Psychiatrie? Ja? Nee? JA Want: Het betreffen vocale, audiatieve hallucinaties. 85 % van de Mensen met een dissociatieve

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive!

Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive! Het kompas: Missie geeft je richting, passie geeft je de drive! Je staat op een kruispunt in je leven; Je zit in een veranderproces (persoonlijk of zakelijk) en wilt hier op een krachtige wijze doorheen;

Nadere informatie