Lesmateriaal bovenbouw basisonderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesmateriaal bovenbouw basisonderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP"

Transcriptie

1 Lesmateriaal bovenbouw basisonderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP

2 Versie bovenbouw basisonderwijs Lesbrief Koning van Katoren Beste leerkracht, Na Oorlogswinter en Briefgeheim is Koning van Katoren het derde boek van schrijver Jan Terlouw dat verfilmd is. Regisseur Ben Sombogaart gebruikte de basiselementen van dit spannende jeugdboek uit 1971 en verplaatste het naar onze moderne tijd. Deze lesbrief bevat achtergrondinformatie en opdrachten om Koning van Katoren met leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs te behandelen. Centraal hierin staat hoe het verhaal van het nog altijd zeer populaire jeugdboek in bewegende beelden is vertaald. De leerlingen leren bijvoorbeeld wat de specifieke eigenschappen van literatuur en van film zijn en wat de belangrijke verschillen tussen beiden zijn. De opdrachten dragen bij aan leesbevordering en mediawijsheid en het ontdekken van het medium film. Het lezen en begrijpen van beelden is heel belangrijk, zeker in een tijd waarin de media alom aanwezig zijn. De lesbrief kan worden gebruikt bij verschillende vakken: Kunst, Nederlands, Maatschappijleer en Geschiedenis. TIP: Laat de leerlingen het boek lezen (klassikaal of individueel) en leg een paar exemplaren van het boek in de klas als u met de lesbrief aan de slag gaat. Het is natuurlijk het leukste om de film met de hele klas in de bioscoop of filmtheater te bekijken. Veel theaters bieden speciale educatieve tarieven voor vertoningen tijdens schooltijd. Neem voor meer informatie contact op met een theater bij u in de buurt. Korte beschrijving van het verhaal Koning van Katoren Stach wordt geboren in de nacht dat de koning van het land Katoren overlijdt. Zes ministers beloven een nieuwe koning te zoeken, maar zeventien jaar later regeren ze nog steeds zelf. Als Stach vraagt hoe hij koning kan worden, geven ze een aantal schijnbaar onoplosbare opdrachten. Hiervoor reist Stach naar verschillende steden en gebruikt hij al zijn creativiteit en moed. Zo verlost hij de inwoners van Decibel van afschuwelijk vogelgekrijs en brengt hij in Uikemene schuifelende kerken tot stilstand. De opdrachten zijn zeker niet zonder gevaar. Toch lukt het Stach om de granaatappelboom van Wapenfelt granaatappels te laten produceren in plaats van granaten en verslaat hij de gevaarlijke draak van Smook. Omdat Stach te succesvol is, krijgt hij een extra gemene opdracht om van de St. Aloïsiuskerk te springen. Het is de kerk waar Stachs vader van af is gevallen, met dodelijke afloop. Stach moet daarmee zijn grootste angst overwinnen. Naast alle moeilijke opdrachten, komt Stach ook nog voor een andere uitdaging te staan: hij ontmoet de mooie Kim en wordt verliefd! Zal Stach de nieuwe koning worden en Kim zijn koningin?

3 De schrijver Jan Terlouw (1931) was onder meer lid van de Tweede Kamer en minister van Economische Zaken voor D66. In 1970 debuteerde hij met Pjotr, waarna vele succesvolle kinderboeken volgden. In veel van zijn boeken komen maatschappelijke thema s aan de orde. Zo gaat De kloof over arm en rijk en Eigen rechter over recht en onrecht. Ook het met een Gouden Griffel bekroonde Koning van Katoren heeft een dubbele bodem; de problemen die Stach tegenkomt, lijken erg op eigentijdse problemen. Jan Terlouw wil zo zijn lezers graag aan het denken zetten. De filmmakers De Nederlandse regisseur Ben Sombogaart maakte veel bijzondere tv-programma s en films voor kinderen. Zo regisseerde hij bijvoorbeeld het legendarische Achterwerk in de kast en de kinderfilm Het Zakmes (1993). Veel van zijn films zijn gebaseerd op bekende kinderboeken, zoals Abeltje in 1998 en Kruistocht in spijkerbroek uit In de speelfilm wordt de hoofdrol van de zeventienjarige Stach gespeeld door het jonge acteertalent Mingus Dagelet (bekend van de tv serie VRijland). De ambitieuze journalistiekstudente Kim wordt gespeeld door Abby Hoes, die eerder al in series als Spangas en Feuten II te zien was. Het originele verhaal van het boek Koning van Katoren werd tot een filmscript bewerkt Jean-Claude Van Rijckeghem en Chris Craps. Schrappen en schuiven: van boek naar film Films en boeken vertellen allebei een verhaal, maar in een andere vorm. Beiden hebben zo hun eigen kenmerken en dus hun eigen eisen. Om een boek te verfilmen, moet de tekst behoorlijk worden aangepast. Ten eerste worden teksten ingekort en gebeurtenissen ingedikt om het in de gangbare lengte van een speelfilm te laten passen. Verhaallijnen en personages worden aangepast of zelfs geschrapt. Soms verandert de scenarioschrijver de volgorde van de gebeurtenissen of de vertelvorm van het verhaal. De scriptschrijvers Van Rijckeghem en Craps volgen qua opbouw het boekverhaal: het begin en het einde van het boek komen grotendeels overeen. Verder hebben ze behoorlijke aanpassingen gemaakt om het verhaal tot een spannende, moderne en te volgen film te maken. In het boek voert Stach zeven (eigenlijk acht) opdrachten uit tegen vijf in de speelfilm. Ook de opdrachtvolgorde is anders. Een andere wijziging is de rol van Kim. In het boek is ze een burgemeestersdochter en staat ze meteen aan Stachs kant, maar in de film moet ze van haar vader (de minister) hem dwarsbomen. Verder zijn er vele personen geschrapt en een enkel personage toegevoegd. Zo levert Janus in het film een belangrijke bijdrage aan het doden van de Smookse draak, terwijl hij in het boek niet voorkomt. Tot slot is er behoorlijk moeite gedaan om het verhaal uit 1971 naar 2012 te verplaatsen. Hierbij zijn vooral het voortdurende gebruik van moderne media, zoals internet en mobiele telefoons, opvallend.

4 Verwerkingsuggestie voor de film Helden en lafaards opdracht voor de leerling 1 Kies twee personages uit het boek: één iemand waarvan je vindt dat die goede dingen doet (een held) en één iemand die je slecht vindt (een slechterik of lafaard). Maak twee kolommen op je papier en schrijf hun namen erboven, met daaronder held of lafaard. 2 Beschrijf bij beide personages kort hun karakter, gebruik eventueel steekwoorden. Wat zijn hun goede en wat zijn hun slechte eigenschappen? Zet deze in groepjes bij elkaar. Wat denk je: zijn deze eigenschappen heel gewoon of zijn ze misschien een beetje overdreven? Als de eigenschappen uitvergroot of overdreven zijn, waarom zou dat dan zijn? Hebben ze allebei evenveel goede en slechte eigenschappen of juist helemaal niet? 3 Benoem bij beide personages minimaal drie problemen waar ze in het verhaal tegenaan lopen. Dat mogen grote of kleine problemen zijn. Beschrijf hoe de held of de lafaard met zo n obstakel omgaat. 4 Schrijf eronder wat je hiervan vindt: gaan de figuren goed om met de problemen die ze moeten overwinnen? En waarom wel of niet? Wat zouden ze beter kunnen doen? 5 Hebben jouw personages aan het eind van het boek iets geleerd? Zo ja, wat dan? Waar merk je dat aan? Toelichting opdracht Nadat de leerlingen voor zichzelf de antwoorden genoteerd hebben, worden deze klassikaal besproken. Schrijf de gevonden uitkomsten op het bord en bespreek ze met de leerlingen. Heeft iedereen dezelfde mening over de personages of zijn er ook verschillen? Tijdsindicatie Benodigdheden +/- 45 minuten Pen en papier of een computer en het boek

5 Verwerkingsuggestie na de film Storyboarden Opdracht voor de leerling Een storyboard is een verzameling uitgetekende shots van een filmscène. De bedoeling ervan is om de acteurs en de crew een beeld te geven van hoe een scène eruit moet komen te zien. Vaak bestaat zo n storyboard niet alleen uit tekeningen, maar ook uit geschreven informatie, zoals de namen van de personages, het perspectief van de camera en een korte beschrijving en de tijdsduur van elk shot. Maak nu een storyboard van enkele scènes over de schuifelende kerken; van (halverwege) pagina 90 tot en met 96. Bij ieder shot, maak je een nieuwe tekening. Teken zo duidelijk mogelijk wat er te zien is. Welke personages zijn in beeld en in welke omgeving staan ze? Zie je ze van een afstand of juist van dichtbij? Hoe zijn hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen? Het is niet belangrijk dat je mooi tekent, maar wel dat het duidelijk is wat er in de film te zien zal zijn. Toelichting opdracht Laat van te voren de leerlingen een storyboard bekijken van de film Koning van Katoren en bespreek dit. Een voorbeeld van een storyboard is te vinden op de volgende pagina: Gijs van der Lelij maakte de storyboards voor Koning van Katoren. Bekijk zijn filmpje online om te zien hoe hij dat gedaan heeft: vimeo.com/ Tijdsindicatie Benodigdheden +/- 60 tot 90 minuten Potlood, gum, tekenpapieren een voorbeeld van een storyboard.

6

7 Meer doen? Neem een kijkje achter de schermen en bekijk op Facebook of Hyves interviews met de hoofdrolspelers of de opnames van de slotscène: facebook.com/koningvankatoren en koningvankatorenfilm.hyves.nl. Bedenk een opdracht voor Stach in een denkbeeldige stad. Wat is het probleem en hoe lost Stach het op? Maak een filmposter met daarop in ieder geval de filmtitel, de namen van de hoofdrolspelers en een belangrijke scène. Wil je weten hoe het verder gaat met Stach en Kim. Lees dan het vervolg Zoektocht in Katoren uit Colofon Koning van Katoren - de film Land: Nederland Jaar: 2012 Lengte: 100 minuten Regie: Ben Sombogaart Scenario: Jean-Claude Van Rijckeghem en Chris Craps Met: Mingus Dagelet (Stach), Abby Hoes (Kim), Sabri Saad El-Hamus (minister van Beleid), Hans Leendertse (Gervaas), Frits Lambrechts (Janus), Catherine Ten Bruggencate (Burgemeester Equilibrie), Glenn Durfort (Burgemeester Uikumene), Beppe Costa (Burgemeester Afzette Rije) Koning van Katoren het boek Auteur: Jan Terlouw Aantal pagina s: 176 Jaar eerste druk: 1971 Uitgeverij: Lemniscaat, ISBN: Lesbrief Koning van Katoren Ontwikkeld door: EYE Auteur: Marleen van Lanen Begeleiding en redactie: Florine Wiebenga, Merel Gilsing Vormgeving: Kick Vormgeving & Media Productie: Richard van der Veen en Manon Fennis

Lesmateriaal onderbouw voortgezet onderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP

Lesmateriaal onderbouw voortgezet onderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP Lesmateriaal onderbouw voortgezet onderwijs 5 DECEMBER IN DE BIOSCOOP Versie onderbouw voorgezet onderwijs Lesbrief Koning van Katoren Beste docent, Na Oorlogswinter en Briefgeheim is Koning van Katoren

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Boekverslag door een scholier 1542 woorden 3 december 2008 5,5 37 keer beoordeeld Auteur Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands A. Algemeen 1.

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

LESBRIEF. Koning van Katoren. Een vertelvoorstelling van Eric Borrias

LESBRIEF. Koning van Katoren. Een vertelvoorstelling van Eric Borrias LESBRIEF 1 Koning van Katoren Een vertelvoorstelling van Eric Borrias 2 In deze lesbrief vindt u een aantal tips en spelsuggesties rond de voorstelling Koning van Katoren van de bekende verhalenverteller

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag door een scholier 2061 woorden 6 augustus 2001 6,7 273 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 8 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Boek en film Informatie over Boek en film Groep 8, lessenreeks

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door een scholier 1837 woorden 15 maart keer beoordeeld. Eerste uitgave 1971 Nederlands. Koning van Katoren

6,9. Boekverslag door een scholier 1837 woorden 15 maart keer beoordeeld. Eerste uitgave 1971 Nederlands. Koning van Katoren Boekverslag door een scholier 1837 woorden 15 maart 2001 6,9 363 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands Koning van Katoren Door Jan Terlouw De uitgever is

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN Filmvertoning Primair Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 WAT HEB JE NODIG? UITLEG PDF In de Uitleg pdf staat de uitleg bij de opdrachten die je in je werkboek moet maken. Bekijk dus altijd eerst de Uitleg pdf en werk dan de opdracht

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag door een scholier 2210 woorden 16 maart 2002 6,6 842 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

A. Jan Terlouw: biografische weetjes. A: Jan Terlouw: biografische weetjes. 1. Dominee. 2. Wis- en Natuurkunde

A. Jan Terlouw: biografische weetjes. A: Jan Terlouw: biografische weetjes. 1. Dominee. 2. Wis- en Natuurkunde A: Jan Terlouw: biografische weetjes 1. Dominee A. Jan Terlouw: biografische weetjes 2. Wis- en Natuurkunde 1. Wat was het beroep van de vader van Jan Terlouw? 2. Wat heeft Jan Terlouw gestudeerd? 3. Wanneer

Nadere informatie

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 6 Auteursrecht bij films Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en wie er allemaal aan meewerken. - De leerlingen weten welke legale

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ...

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ... NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61683 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Avonturenverhaal Liefdesverhaal (een klein beetje, Stach is verliefd op Kim, en dat speelt door het boek heen zich af) Fantasieverhaal

Avonturenverhaal Liefdesverhaal (een klein beetje, Stach is verliefd op Kim, en dat speelt door het boek heen zich af) Fantasieverhaal Boekverslag door E. 2465 woorden 18 januari 2016 6,9 12 keer beoordeeld Auteur Jan Terlouw Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands Algemene gegevens 1 Titel van het boek: Koning van Katoren

Nadere informatie

Spelregels: Bijvoorbeeld: A. Jan Terlouw. 3. 1931

Spelregels: Bijvoorbeeld: A. Jan Terlouw. 3. 1931 Spelregels: Dit kwartetspel bevat acht kwartetten. Elk kwartet heeft een eigen cijfer (A t/m H) en op elke kaart staan vier vragen en 1 antwoord. Bovenaan elke kaart staat het antwoord op één van de vagen

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

LESBRIEF. De Brief voor De Koning

LESBRIEF. De Brief voor De Koning LESBRIEF 1 De Brief voor De Koning Een vertelvoorstelling van Eric Borrias 2 In deze lesbrief vindt u een aantal tips en spelsuggesties rond de voorstelling De Brief voor de Koning van de bekende verhalenverteller

Nadere informatie

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z DOCENT Het thema architectuur was voor groep 5 en 6 vooral gericht op huizen van vroeger, die in en rondom het huidige stonden. De leerlingen keken naar verschillen en overeenkomsten tussen de huizen van

Nadere informatie

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE LES: Groepjes maken DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); bewust worden dat

Nadere informatie

Fictie - Tijd in films hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Fictie - Tijd in films hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52523 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Arend van Dam. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Arend van Dam: Kinderen denken vaak dat een schrijver

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag door een scholier 2715 woorden 19 juni 2006 6,8 99 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Sinterklaas en Kerstmis wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Karakters tekenen. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Karakters tekenen. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Karakters tekenen wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk potlood

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis Oorlogswinter Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis 1 1. Zakelijke gegevens A. Titel boek: Oorlogswinter, het boek heeft geen ondertitel B. Auteur: Jan Terlouw C. Naam uitgever: Lemniscaat Jaar

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie.

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie. NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

Het vogelmeisje is een fantasierijk sprookje in het blauw. Een sprookje waarbij het kostuum van de poppenspeler het kasteel is.

Het vogelmeisje is een fantasierijk sprookje in het blauw. Een sprookje waarbij het kostuum van de poppenspeler het kasteel is. Theater Madoc is opgericht in 1989 en bestaat uit Maartje Gruter en Rieks Verhofstad, respectievelijk afgestudeerd aan de toneelacademie te Maastricht en Arnhem. Gerarda Wilbrink is de vaste vormgeefster

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal

Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal Voortgezet onderwijs MOVIEZONE WAAR ALLES OM FILM DRAAIT Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal MOVIEZONE WAAR ALLES OM FILM DRAAIT moviezone.nl/educatie MovieZone met de klas Moviezone.nl

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Mediaeducatie Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Elk kind heeft rechten! Zo heeft iedereen tot achttien jaar recht op schoon water, onderwijs en goede voeding.

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit.

Randvoorwaarden In les 2 hebben leerlingen individueel een computer met internet nodig. Alternatief: leerling voert les 2 thuis uit. Brief over Annie M.G. Schmidt Schrijf een overtuigende brief aan een basisschool Korte lesomschrijving De lessen Advies over Annie M.G. Schmidt gaan over Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster. Leerlingen

Nadere informatie

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA!

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 45 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

Groep 5/6 - Joris en de draak

Groep 5/6 - Joris en de draak Groep 5/6 - Joris en de draak Inleiding Introductie "Joris en de draak" Techniek: Tijdsduur: Beginopstelling: Benodigdheden: Bewegingsspel 5 minuten Kring Verhaal "Joris en de draak" (download) Een bekend

Nadere informatie

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen Verhalen die je niet loslaten Opdrachten bij de verhalen 2 3 Inhoudsopgave 1. Open plekken A. Vragend lezen (klassikaal) 5 B. Vragend lezen (in groepjes) 6 C. Vragend lezen (individueel) 7 2. Sleutelfragmenten

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

LES: Vallende sommen 3

LES: Vallende sommen 3 LES: Vallende sommen 3 DOEL snel kunnen schatten van de uitkomst van deelsommen, door het toepassen van strategieën; inzien dat deelsommen met kleine deler grotere uitkomsten hebben, en deelsommen met

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

FILM VAN DE GESCHIEDENIS.

FILM VAN DE GESCHIEDENIS. UITLEG BIJ DIGITALE LES LERARENHANDLEIDING GROEP 7 & 8 DE GESCHIEDENIS VAN FILM Film bestaat in 2016 alweer 120 jaar! Om dit jubileum te vieren, is er lesmateriaal gemaakt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Nadere informatie

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo drie leerlingen De nieuwsvideo is een verslag dat de journalist zelf heeft gefilmd. Videojournalisten gaan met hun camera weleens naar een bijzonder evenement, zoals de première

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

AV THEORIE CAMERAREGIE

AV THEORIE CAMERAREGIE AV THEORIE CAMERAREGIE HET LOS OPNEMEN VAN SHOTS, HOE MOOI OOK, LEVERT NOG GEEN FILM OP!!! Film maken is een verhaal vertellen in beelden en dat verhaal wil je met mensen delen, je wilt je film aan een

Nadere informatie

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis

Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Een voorstelling voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs door Het Houten Huis Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw groep naar de voorstelling Beet! van Het Houten Huis. Met de opdrachten in deze

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen De Kunstenaar Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek Doelgroep Groep 6-8 Leerdoelen De leerlingen ontdekken via een spiegelverhaal kernmomenten uit de christelijke traditie en kunnen verwoorden

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door een scholier 2836 woorden 7 januari keer beoordeeld. Eerste uitgave 1971 Nederlands. 1.

6,9. Boekverslag door een scholier 2836 woorden 7 januari keer beoordeeld. Eerste uitgave 1971 Nederlands. 1. Boekverslag door een scholier 2836 woorden 7 januari 2002 6,9 247 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands 1. Titelbeschrijving v Jan Terlouw v Koning van Katoren

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Koning van Katoren door Jan Terlouw Boekverslag door een scholier 3172 woorden 5 juni 2001 7,2 1397 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Jeugdboek Eerste uitgave 1971 Vak Nederlands

Nadere informatie

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs Sterren dansen op de sites Introductie Korte beschrijving les Wat is een goede website voor kinderen? En hoe beoordeel je dat eigenlijk? Deze vragen komen aan de orde in deze les. Leerlingen beoordelen

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie