Voorwoord. Ondersteuning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Ondersteuning"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief SIE Januari 2014

2 Sport Institute Europe e.v. Scheidtbahchstrasse Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR info@sportinstitute.nl Voorwoord Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus ook voor ons. We zijn met veel nieuwe ontwikkelingen bezig achter de schermen en daar willen we jullie van op de hoogte stellen. Deze ontwikkelingen zijn: - Ontwikkelingen met TUV-Benelux (het komen tot TUV-certificering, vrijwillig binnen de SIE) - Ontwikkeling TUV-certificering voor personeel, wat is opgeleid om interne audits af te nemen. - Nieuwe literatuur van de SIE (opleidingsboekje) Deze wordt gratis naar alle leden verzonden dit jaar - Meer input vanuit onze website aan producten - Maandelijkse nieuwsbrief (12x per jaar) - Ontwikkelen van een dicussieforum m.b.t. veiligheid - Continue informati s naar onze leden D.m.v. onze nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte! Ondersteuning Art heeft het erg druk met ontwikkelingstaken en zijn werk op het CIOS. Dit heeft in het verleden problemen veroorzaakt bij het tijdig afhandelen van veiligheidsproducten. Wij zijn nu op het punt gekomen dat we genoeg leden hebben om iemand extra in te schakelen m.b.t. de screening van onze veiligheidsproducten. Hierdoor kunnen we alles beter binnen een acceptabele tijd afronden. Binnenkort meer over Ruben...

3 Boogschieten en regelgeving (bron: nederlandse handboogbond) De meeste leden van de SIE hebben te maken met een tijdelijke boogschietbaan. We gebruiken de richtlijnen van de Nederlandse Hanboogbond m.b.t. tot veiligheid. De uitvoering van de baan moet minimaal aan de volgende eisen voldoen: - de inrichting en de uitrusting moeten altijd in goede staat van onderhoud verkeren. - de afstand waarover wordt geschoten dient niet groeter te zijn dan 10 meter. - achter de doelen dient een pijlenvangerb gesitueerd te zijn die bestaat uit een gesloten wand of een systeem van netten van tenminste 3,5 meter hoogte. -mlinks en rechts van de buitenste baanassen dient de pijlenvanger/blazoen tenminste 3 meter door te lopen, indien de baan is voorzien van een gesloten zijwand dient de pijlenvanger hierop aan te sluiten. - een wachtlijn dient tenminste 2 meter achter de schietlijn te worden aangebracht. - er mogen zich geen objecten in de veiligheidszone bevinden. - er is tenminste 1 instructeur aanwezig (met een goede interne of externe opleiding) op maximaal 4 a 6 banen buiten en 5 a 6 banen binnen. - bij eventuele toegangane (onoverzichtelijke plekken) tot de boogschietbaan wordt voor het begin van de onveilige zone tijdens de handboogactiviteit een waarschuwing geplaatst Passieve en actieve veiligheid Boogschieten valt onder medium risk. Voor boogschieten gelden dus extra regels om de veiligheid te kunnen waarborgen. Actieve veiligheid is veiligheid waaran continu aandacht aan moet worden besteed. Dus het gedrag van de deelnemers te waarborgen Denk hierbij aan: - schietreglement - aanwijzingen opvolgen van de instructeur - boog alleen spannen/uitrekken op de schietlijn - nooit schieten a;s er nog iemand zich in de onveilige zone bevindt

4 Onder passieve veiligheid verstaan we de materiele voorzieningen die onderande de inrichting vormen. Denk hierbij aan: - baanopbouw en controle - materiaalopbouw en controle - afstand en aantal ponden van de boog Belangrijke regels tijdens het boogschieten Binnen de boogschietsport zijn er drie belangrijke basisregels die overigens worden aangevuld met een aantal extra regels: 1. Richt nooit de boog op mensen of dieren, dus ook als hier geen pijl op zit. 2. De boogschutters stan op de schietlijn (uitrekken van de boog). Deelnemers die niet schieten staan achter de wachtlijn. 3. Pijlen worden gehaald als alle pijlen zijn geschoten. De instructeur bepaald wanneer de pijlen gehaald kunnen worden. Organisatie en veiligheid Boogschieten is natuurlijk niet zonder gevaar. Het is daarom belangrijk dat de instructeur altijd de volgende regels in acht neemt om de veiligheid tijdens het boogschieten te kunnen waarborgen: - De opstelling van de boogschietbaan moet zo zijn dat er geen mensen zich aan de zijkant en achterkant van de boogbaan kunnen bevinden. - De pijl mag nooit op een persoon gericht worden! (ook niet tijdens het aanleggen) - Laat de groep tijdens de uitleg niet tegen de zon in kijken en praat niet tegen de wind in. - Zoek tijdens het boogschieten een positie waarbij je het overzicht hebt over de totale groep. - De instructeur mag nooit tijdens een uitleg de pijl op de groep richten. - Bogen worden niet gespannen als er pijlen worden gehaald.

5 - Wanneer men de pijlen uit het blazoen haalt moeten de vingers zo dicht mogelijk bij het blazoen en met een draaiende beweging er uit getrokken worden (anders gaan de pijlen stuk). - Tel voor het schieten of direct na het halen van de pijlen het aantal pijlen. - Controleer of je slechtziende of slechthorende deelnemers is de groep hebt. - De bogen mogen alleen uitgetrokken worden als er een pijl in rust. Schiet nooit zonder pijl! (dit is erg slecht voor de boog) - Spreek duidelijk met de deelnemers af wanneer er geschoten mag worden. - Spreek duidelijk af met de deelnemers op welk teken zij de pijlen mogen halen. - Berg de pijlen op in een koker of zet ze in een pion (nooit in de grond prikken). Een andere controle die je moet verrichten is de controle op het materiaal. Het komt regelmatig voor dat bogen stuk gaan doordat de instructeur kleine mankementen over het hoofd heeft gezien. Controleer voor de aktiviteit het volgende: - Zitten alle schroeven van de boog goed vast? Neem tijdens de aktiviteit de juiste inbouwsleutel mee. - Controleer alle pijlen of deze nog o.k. zijn. Vooral de punten en de veertjes, repareer deze eventueel. - Terwijl je de blazoenen klaar zet, controleer of er voldoende doelbladen zijn. - Controleer het pijlnet en of de boogbaan voldoende in afgebakend. - Controleer de pezen, let hierbij op het punt waar de pijl ingeklikt wordt (is deze nog intact?). Neem desnoods een aantal reserve pijlen mee naar de lokatie. - Staan de blazoenen stevig genoeg?

6 Een veilige lesorganisatie We hebben een voorbeeld uitgewerkt hoe je veilig een booginstructie zou kunnen geven: Voorbereidingen - Verzamelen materiaal - Omgeving checken van de boogschietbaan - Blazoenen checken - controleren of er EHBO is - Juiste bogen verzamelen (kijken naar de doelgroep) - Bogen en pezen checken (of alles goed vast zit) - Pijlen checken en aantal tellen - Scoreformulier voor het boogschieten - Bogen opspannen Ontvangst en gereed maken voor het boogschieten - Controleer of de baan goed is afgesloten voor derden - Eerst jezelf voorstellen, daarna de groep opstellen. - Geef aan waar de deelnemers moeten schieten en waar zij moeten wachten. - Doe de test met het dominante oog, leg uit dat dit voor het richten is. - Laat iedereen zitten, op de plaats waar de deelnemers je instructie goed kunnen volgen (niet met de rug naar je toe).

7 Uitleg / instructie van het boogschieten - Je laat zien waar je als schutter gaat staan. - Laat de voetenstand zien. - Leg uit hoe je de pijl plaatst (twee kleuren van de veren van de pijl naar de boog en de - Drie vingers onder de pijl op de pees plaatsen (onder de koperen ringetjes) - Pijl met wijsvinger ondersteunen. - Boog iets kantelen (anders valt de pijl eraf). - Boogarm strekken (iets gebogen houden, niet de onderarm overstrekken, anders komt de pees er tegenaan). - Boog recht kantelen en wijsvinger van de pijl verwijderen. - Aanspannen boog (elleboog hoog doorhalen en flink doortrekken, de elleboog blijft boven de schouder-partij). - Richten (kijk vlak achter de pees en neem het verlengde van de pijl), over de pijl heen kijken - Pijl afschieten. - Narichten, rustig laten zakken van de boog. - Daarna verplaatst je je met de deelnemers naar het blazoen en laat je zien hoe je de pijl eruit trekt (plaatsen van de vingers op het blazoen, met een draaibeweging de pijl eruit trekken).

8 Sport Institute Europe e.v. Scheidtbahchstrasse Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR info@sportinstitute.nl Regels: 1. Nooit frontaal naar het blazoen lopen, altijd via de zijkant. 2. Wanneer je de pijl uit het blazoen trekt mag er niemand achter staan 3. Pijlen rechtop vervoeren en pijlen tellen 4. Kapotte pijlen inleveren bij de instructeur - De groep weer terug en laat ze allemaal eventjes rustig zitten. Je legt uit dat het schieten op commando gaat. De correcties tijdens het boogschieten - Corrigeren van de schiethouding. - Richtpunt corrigeren - Pees hoger of lager beetpakken. - Hoger of lager richten. - Schietbaan blijft verboden gebied Afsluiting van de boogsessie - Pijlen en bogen verzamelen - Boogschietbaan afsluiten of opruimen (indoor) - Bogen ontspannen. Binnenkort verschijnt er een aangepaste instructiereader op de website van het sportinstituut. Volgende Nieuwsbrief - verschijnt in Februari - onderwerp: veiligheidsplan voor de ZZP-er.

Met het 10-stappenplan van de SIE heb je een risicoplan voor je buitensportorganisatie, maar dan ben je er nog niet..

Met het 10-stappenplan van de SIE heb je een risicoplan voor je buitensportorganisatie, maar dan ben je er nog niet.. Nieuwsbrief SIE april 2012 Voorwoord email: info@sportinstitute.nl telefoon: 0031165714469 51469 Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR2525 Sport Institute Europe e.v.

Nadere informatie

Richtlijnen High-ropes

Richtlijnen High-ropes Richtlijnen High-ropes Sport Institute Europe e.v. Scheidtbahchstrasse 15 51469 Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR2525 telefoon: 0031165714469 email: info@sportinstitute.nl

Nadere informatie

Voorwoord. Processing en approved member bij de SIE

Voorwoord. Processing en approved member bij de SIE Nieuwsbrief SIE oktober 2011 Voorwoord email: info@sportinstitute.nl telefoon: 0031165714469 51469 Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR2525 Sport Institute Europe e.v.

Nadere informatie

Informatieblad. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204

Informatieblad. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Informatieblad Post adres: Ruiterij 30 Postcode: 9201 DC Plaats: Drachten Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Plaats: Drachten Voorwoord Hartelijk dank voor je aanmelding bij Handboogvereniging Drachtsterpijl,

Nadere informatie

Schiettechniek #8. Ik wil een reeks mogelijke problemen bespreken met een voorbeeld van een correctie.

Schiettechniek #8. Ik wil een reeks mogelijke problemen bespreken met een voorbeeld van een correctie. Schiettechniek #8 Corrigeren van de schiettechniek Correctie van de schiettechniek kun je op verschillende manieren uitvoeren. Hierbij moet je rekening houden met de wijze waarop de sporter zelf zijn zintuiglijke

Nadere informatie

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Overzicht... 3 De Houding aan de lijn... 4 Pijl opzetten (Kepen)... 5 Booghand en koordhand plaatsen... 6 Concentratie... 7 Vooraantrek... 8 Aantrek... 9 Ankeren... 10 Mikken... 11 Doortrekken

Nadere informatie

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN De doelstellingen: - aanleren om de balans te bewaren; - aanleren van de juiste positie van de lichaamsdelen; - aanleren van de ademhaling

Nadere informatie

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 Handboogsport op school GROEP 7 EN 8 Introductie Dit lespakket Handboogsport op School is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

REGELGEVING VEILIGHEID HANDBOOGBANEN

REGELGEVING VEILIGHEID HANDBOOGBANEN REGELGEVING VEILIGHEID HANDBOOGBANEN De Regelgeving Veiligheid Handboogbanen is deel III van het gelijktijdig verschenen handboek: normen en richtlijnen voor Handboogsportaccommodaties waarin opgenomen

Nadere informatie

Handleiding risicoplan Sport Institute Europe versie HANDLEIDING

Handleiding risicoplan Sport Institute Europe versie HANDLEIDING HANDLEIDING Uitleg Risicoplan en risicovolgsysteem Sport Institute Europe Aan de hand van deze handleiding zullen we u zo duidelijk mogelijk uitleggen waaraan het risicoplan moet voldoen. Voor het aanleveren

Nadere informatie

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging.

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. Naam:. Categorie: Vereniging:.. Geboorte jaar:.. Provincie Limburg Naam: Categorie:. Vereniging: ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

INFORMATIE. Deventer Handboog Vereniging

INFORMATIE. Deventer Handboog Vereniging Deventer Handboog Vereniging Dit document bevat belangrijke informatie over de vereniging en het boogschieten. Onderwerpen als techniek, afspraken en veiligheid en tips en trucs. DHV is onderdeel van de

Nadere informatie

DRAAIBOEK RK INDOOR 1

DRAAIBOEK RK INDOOR 1 DRAAIBOEK RK INDOOR 1 Inleiding Het organiseren van een RK is eigenlijk niet heel ingewikkeld. Het is een dubbele indoor wedstrijd (2x 30 pijlen) met finales. Als je een goed finaleschema hebt, ben je

Nadere informatie

Doel van de activiteit Inzien hoe diversiteit en discriminatie in de samenleving/ binnen groepen kan zijn.

Doel van de activiteit Inzien hoe diversiteit en discriminatie in de samenleving/ binnen groepen kan zijn. Activiteit Open en Divers Diversiteitenspel Doel van de activiteit Inzien hoe diversiteit en discriminatie in de samenleving/ binnen groepen kan zijn. Beschrijving van de activiteit De groep deelnemers

Nadere informatie

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglement voor Boogschutters

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglement voor Boogschutters LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis Veiligheidsreglement voor Boogschutters 2018 1/5 LPLG Veiligheidsreglement voor Boogschutters Opgesteld dd. 13-2-2007 Goedgekeurd door de ALV dd. 18-2-2007

Nadere informatie

BARE BOW. 1. face walking 2. string walking 3. combinatie van face- en string walking 4. string walking met zogenaamd cap systeem

BARE BOW. 1. face walking 2. string walking 3. combinatie van face- en string walking 4. string walking met zogenaamd cap systeem BARE BOW Bare bow is schieten met een kale boog. Dus alleen een boog met pees, nokpunt op de pees, een oplegger, een tumtum en een vingertab of handschoen om je vingers te beschermen. De bare bow stijl

Nadere informatie

Catalogus Handboogmateriaal

Catalogus Handboogmateriaal Catalogus Handboogmateriaal Materiaal voor onderwijs-, recreatie- en sportsector 010-011 1 + + 1 Handboogset Basis Handboogset Uitgebreid Eagle eye Basis set om een kleine groep (1 pers.) onervaren deelnemers

Nadere informatie

Catalogus Handboogmateriaal

Catalogus Handboogmateriaal Catalogus Handboogmateriaal Materiaal voor onderwijs-, recreatie- en sportsector 2012-2013 1+2 3+4 1 Handboogset Basis 2 Handboogset Uitgebreid 3 Eagle eye Basis set om een kleine groep (1 pers.) onervaren

Nadere informatie

Huisregels HBS d Eendracht

Huisregels HBS d Eendracht Huisregels HBS d Eendracht Algemeen In heel het gebouw mag niet gerookt worden. Honden worden niet toegestaan in het gebouw. De bogen worden achter het schot gemonteerd en gedemonteerd. De tassen en koffers

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

HAGEL SCHIETEN. Tips voor het jachtexamen. In deze aflevering legt Diana ons uit hoe je de rabbit schiet.

HAGEL SCHIETEN. Tips voor het jachtexamen. In deze aflevering legt Diana ons uit hoe je de rabbit schiet. HAGEL SCHIETEN Tips voor het jachtexamen In aanloop naar de praktijkexamens behandelen we in deze en de komende editie de techniek van het kleiduivenschieten. Diana van der Valk (40) neemt ons aan de hand

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

INDIVIDUEEL BELGISCH KAMPIOENSCHAP INDOOR SLECHTZIENDEN INSCHRIJVINGEN MAALTIJDEN DRANK/ TABAK. PROGRAMMA (zie uitnodiging)

INDIVIDUEEL BELGISCH KAMPIOENSCHAP INDOOR SLECHTZIENDEN INSCHRIJVINGEN MAALTIJDEN DRANK/ TABAK. PROGRAMMA (zie uitnodiging) INDIVIDUEEL BELGISCH KAMPIOENSCHAP INDOOR SLECHTZIENDEN DATUM : PLAATS : UUR : INSCHRIJVINGSKOSTEN: ZIE UITNODIGING ORGANISATOR Volgens het besluit van de Koninklijke Belgische federatie voor Handboogschieten

Nadere informatie

Reglement. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204

Reglement. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Reglement Post adres: Ruiterij 30 Postcode: 9201 DC Plaats: Drachten Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Plaats: Drachten Voorwoord Met het opstellen van het reglement hebben we regels opgesteld voor

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 HET AFSTELLEN VAN HET MATERIAAL. Onder het afstellen wordt verstaan Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 Het creëren van zodanige condities, dat de schutter met zijn materiaal en zijn beheersing van

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Oefeninstructies na buigpeesletsel. Nabehandeling geschiedt met behulp van een zogenaamde dynamische spalk (Kleinertspalk).

Plastische Chirurgie. Oefeninstructies na buigpeesletsel. Nabehandeling geschiedt met behulp van een zogenaamde dynamische spalk (Kleinertspalk). Plastische Chirurgie Oefeninstructies na buigpeesletsel U bent geopereerd aan buigpeesletsel aan uw hand. Deze folder geeft u informatie over het verloop van de revalidatieperiode en de oefeningen. Om

Nadere informatie

AUDIT. Sport Institute Europe. Korte brainstorm

AUDIT. Sport Institute Europe. Korte brainstorm Sport Institute Europe Korte brainstorm Wensen vanuit de leden m.b.t. toekomstige verbeteringen en ontwikkelingen binnen het sportinstitute. Huidige ontwikkelingen SIE Aansprakelijkheidsverzekering. Herstructurering

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

De polsfractuur. Fysiotherapie. Beter voor elkaar

De polsfractuur. Fysiotherapie. Beter voor elkaar De polsfractuur Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Wat is een polsfractuur? Bij een polsfractuur, of wel een gebroken pols, is er een breuk van het spaakbeen of de ellepijp. Een spaakbeen breuk wordt ook

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

deel 4 Apps ordenen De schermen van uw ipad opruimen ipad OMA ipadoma.nl Hebben de kleinkinderen

deel 4 Apps ordenen De schermen van uw ipad opruimen ipad OMA ipadoma.nl Hebben de kleinkinderen deel 4 Apps ordenen De schermen van uw opruimen Hebben de kleinkinderen op uw gespeeld en staan nu de plaatjes van de apps op andere plaatsen? Dat gaan we oplossen. ipadoma.nl U leert 5 handelingen 1.

Nadere informatie

Teambuilding in het Prullenbos

Teambuilding in het Prullenbos 1. Activiteiten Teambuilding in het Prullenbos 1.1. Pijl en boog maken Bij dit programma leren de deelnemers hoe ze snel een goede survivalboog kunnen maken. Na de instructie en voorbeeld van de instructeur

Nadere informatie

Neerzetten van het krat stapelen

Neerzetten van het krat stapelen Krat Stapelen 3263 Neerzetten van het krat stapelen Rol het kussen uit op de plaats waar u de attractie wilt hebben Daarna dient u het kussen nog 2 maal uit te vouwen. Let op: het kussen dient er dan vierkant

Nadere informatie

Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Schouder Stretcher

Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Schouder Stretcher Telefoon: 074-2911110 (klantenservice) E-mail: info@medipreventiecentrum.nl Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Schouder Stretcher 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de schouder

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

1. Starten met Windows Vista

1. Starten met Windows Vista 21 1. Starten met Windows Vista U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Opgemaakt door Arno Kanters Geplaatst 24-10-2005

Opgemaakt door Arno Kanters Geplaatst 24-10-2005 RUGSPANNING Inleiding. Als je een goede schutter vraagt wat het belangrijkste is bij een goede schiettechniek, dan krijg je gegarandeerd het antwoord: "het opbouwen van een goede rugspanning". Als je vraagt

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Lesprogramma Scullen/sturen 2

Lesprogramma Scullen/sturen 2 Lesprogramma Scullen/sturen 2 Programmadoelen (exameneisen): Scullen: Eisen scullen 1 Technisch goede roeihaal Slippend strijken Commando s juist en direct opvolgen Melden van schade Sturen: Eisen sturen

Nadere informatie

Prullenbos teambuilding

Prullenbos teambuilding Prullenbos teambuilding 1. Algemeen... 2 2. Activiteiten... 2 2.1. Pijl en boog maken... 2 2.2. Oriëntatie... 3 2.3. Vuur en voeding... 3 2.4. Survival... 4 2.5. Precisiesporten... 6 2.6. Archery tag...

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Inclusief materiaal en voeding

Inclusief materiaal en voeding wedstrijden en training Inclusief materiaal en voeding Agenda Indeling leeftijd klasse Competitie wedstrijden Materiaal Voeding en handboogsport Training Indeling aspiranten en cadetten en junioren Alle

Nadere informatie

In deze brief leggen we uit wat we gaan doen, wat we van de deelnemers verwachten op die dag en hoe je kunt aanmelden.

In deze brief leggen we uit wat we gaan doen, wat we van de deelnemers verwachten op die dag en hoe je kunt aanmelden. Try-out NABV IAPS wedstrijd bij Ghost Town Events in Oude-Tonge Op zondag 5 oktober 2014 is de 3 e NABV IAPS Try-Out een feit. Op de locatie van Ghost Town Airsoft Events in Oude-Tonge zal de derde Try-out

Nadere informatie

Regels voor de Baancommandant

Regels voor de Baancommandant Regels voor de Baancommandant Als er geen baancommandant in de accommodatie aanwezig is, mag er niet geschoten worden. Eventueel wordt er een nieuwe baancommandant aangewezen. De baancommandant mag tijdens

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

wedstrijden en training Inclusief materiaal en voeding

wedstrijden en training Inclusief materiaal en voeding I n f or m at i e avon d wedstrijden en training Inclusief materiaal en voeding Agen da Indeling leeftijd klasse Competitie wedstrijden Materiaal Voeding en handboogsport Training Indeling aspiranten en

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

De zittende schiethouding

De zittende schiethouding De zittende schiethouding Schieten vanuit de kleermakerszit De zittende schiethouding is geen ISSF schiethouding, maar hij wordt veelvuldig toegepast in het buitenland en bij de discipline Field Target.

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test)

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test) Uitvoeringsprotocol MAG-test (Bijlage Reglement MAG test) Januari 2019 INHOUD MAATSCHAPPELIJK AANVAARDBAAR GEDRAG-TEST 2 INLEIDING ALGEMEEN. 2 TESTONDERDELEN MET DE GELEIDER. 3 Testonderdeel 1 kennismaking

Nadere informatie

vier oefenmethodes 1. droogoefenen; 2. oefenen met elastiek; 3. oefenen met clubboog; 4. oefenen voor wedstrijden. topschutters

vier oefenmethodes 1. droogoefenen; 2. oefenen met elastiek; 3. oefenen met clubboog; 4. oefenen voor wedstrijden. topschutters Hier worden vier oefenmethodes gepresenteerd voor het aanleren van het basisschot van de Olympische stijl van boogschieten: NB: De Olympische stijl bevat basisonderdelen van vrijwel alle andere stijlen

Nadere informatie

Sectie 10m met en zonder diopter- opgelegd - match. B.Stegeman Kaaidijk HL Huissen Telf

Sectie 10m met en zonder diopter- opgelegd - match. B.Stegeman Kaaidijk HL Huissen Telf Huissen; Oktober 2018 Aan Verenigingen/ leden Sectie 10 m Nederlandse Kruisboogbond Sectie 10m met en zonder diopter- opgelegd - match B.Stegeman Kaaidijk 5 6852 HL Huissen Telf 026 3253366 Email kruisboog@kpnmail.nl

Nadere informatie

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief.

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief. U hebt een borstoperatie moeten ondergaan waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd. Als gevolg van deze operatie kan de beweeglijkheid van de schouder zijn verminderd. In deze folder staan oefeningen

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan Bijzondere verrichtingen Bijz. verr. keren dmv 3x steken 130328 Keren op een (3x steken) Verkeersschool (3x steken) Dit is een bijzondere verrichting. Een bijzondere verrichting dient altijd veilig en

Nadere informatie

E-COMMON. Handleiding bij kleine sensorproblemen. Aanwezigheidssensor: tape bovenaan plakken aan de achterkant.

E-COMMON. Handleiding bij kleine sensorproblemen. Aanwezigheidssensor: tape bovenaan plakken aan de achterkant. Handleiding bij kleine sensorproblemen In deze handleiding vindt u informatie over wat u zelf kunt doen als er kleine problemen zich voordoen met de sensoren. Lees eerst deze handleiding. Beantwoord die

Nadere informatie

Gehandicapten Sportclub Groningen

Gehandicapten Sportclub Groningen Gehandicapten Sportclub Groningen Locatie: Sportcentrum Kardinge Groningen 1 Inhoudsopgave *Algemeen gedeelte *Maatregelen vooraf Stel u op de hoogte Wie is er verantwoordelijk *Maatregelen tijdens calamiteiten

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Schouder katrol Instructies en oefeningen

Schouder katrol Instructies en oefeningen Schouder katrol Instructies en oefeningen Bedankt voor uw aankoop! Inhoudsopgave Inhoud Waar wordt de schouderkatrol voor gebruikt? Hoe wordt de schouderkatrol gebruikt? Hoe lang en hoe vaak? Let op Houding

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 17 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Revalidatie en Therapie. Oefenprogramma Buigpeesletsel

Revalidatie en Therapie. Oefenprogramma Buigpeesletsel Revalidatie en Therapie Oefenprogramma Buigpeesletsel Inhoudsopgave Oefenprogramma buigpeesletsel...4 Wel of geen spalktherapie....5 De oefeningen...6 Heeft u nog vragen?... 17 3 Oefenprogramma buigpeesletsel

Nadere informatie

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Arm en schouderoefeningen na het

Nadere informatie

INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT

INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT Oorspronkelijke titel: FITA BEGINNER MANUAL. INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT Versie 28-04-2008; C.L.M. Pagina 1 van 50 INLEIDING. Het INTRODUCTIE PROGRAMMA 1 heeft tot doel de aspirant handboogschutter

Nadere informatie

Klep van systeemkaart verwijderen

Klep van systeemkaart verwijderen Met de volgende procedure verwijdert u eenvoudig de geïnstalleerde geheugen- en interfaceopties: 1 Zet de printer uit. 2 Haal het netsnoer van de printer uit het stopcontact. 1 3 Ontkoppel de parallelle

Nadere informatie

Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 3 (PvB AS3)

Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 3 (PvB AS3) Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 3 (PvB AS3) Document: 91780 PvB AS3 v201409 2Opdrachtenset met bijlagen Kwalificatiedossier: Autospuiter crebo 91770/91780 Uitstroom: Autospuiter

Nadere informatie

Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 2 (PvB AS2)

Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 2 (PvB AS2) Opdrachtenset Proeve van Bekwaamheid Autospuiter niveau 2 (PvB AS2) Document: 91770 PvB AS2 v201409 2Opdrachtenset met bijlagen Kwalificatiedossier: Autospuiter crebo 91770/91780 Uitstroom: Autospuiter

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Algemeen Reglement SKE Kermt

Algemeen Reglement SKE Kermt Algemeen Reglement SKE Kermt Inhoud Documentgeschiedenis 2 Administratieve bepalingen 3 Openingsuren 4 Lid worden 4 Lidgelden 5 Toegang tot het lokaal 6 Gebruik van de schietbaan buiten de wekelijkse trainingsuren

Nadere informatie

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen.

Bij bovenstaande voorbeeld moet u de oefening 6 keer achtereen uitvoeren. Dit dient u twee maal per dag te herhalen. léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç léñéåáåöéå=îççê=çé=ü~åç In dit boekje staat uitleg over oefeningen voor de hand. Het betreft de volgende oefeningen: Oefeningen tegen zwelling - oefeningen 1-3 pagina 3 Polsoefeningen

Nadere informatie

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen.

Tapen. 3) Tapen in de herstelfase Dit is de belangrijkste toepassing van tapen. Na een blessure of operatie het gekwetste deel intapen. Tapen Tapen (theorie) Basis-idee : het ondersteunen van een zwakke plaats van het lichaam, door bepaalde bewegingen te remmen die spanning zouden kunnen uitoefenen op het verzwakte gebied, maar zonder

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Het schot uit stand. Het aanleren van - 1 -

Het schot uit stand. Het aanleren van - 1 - Het schot uit stand Het aanleren van - 1 - Het schot uit stand. Kijkend naar korfbal komt een drietal kenmerkende elementen naar voren: 1. Scoren 2. Opbouwen om te komen tot scoren, anders gezegd samenspelen

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Schuttershandboek Beginners

Schuttershandboek Beginners Schuttershandboek Beginners Naam Schutter Naam Trainer : Begin Datum : Basisprincipes van het handboogschieten Tijdens de schiettraining zult u als aspirant-schutter voortdurend de instructies moeten opvolgen

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Instructies om uw voortent juist te plaatsen en correct op te spannen (volgens handleiding DWT)

Instructies om uw voortent juist te plaatsen en correct op te spannen (volgens handleiding DWT) Instructies om uw voortent juist te plaatsen en correct op te spannen (volgens handleiding DWT) 1. Voorbereiding : Lees aandachtig de handleiding, leg een grondzeil of een bescherming op de grond en stel

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN De doelstellingen: - aanleren om de balans te bewaren; - aanleren van de juiste positie van de lichaamsdelen; - aanleren van de ademhaling

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van geheugenmodules 7429180005 7429180005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 19 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Praten onderwater OK-

Praten onderwater OK- Praten onderwater Om veiligheidsredenen, maar ook om meer plezier te hebben, communiceren we onderwater en delen we details en info. Onze wens kan zijn om een signaal te geven dat er een dolfijn voorbijkomt,

Nadere informatie

95030 Sh2 - Deelnemerset PvB comb3 V2 EV Pagina 1 van 9

95030 Sh2 - Deelnemerset PvB comb3 V2 EV Pagina 1 van 9 Inhoud Deelnemerset PvB combinatie 3 Inhoud Tijdschema proeve Sh2 deelnemer 1 t/m 6... 2 Opdracht Sh2-A: Plannen... 3 Opdracht Sh2-I: Werken aan Verlichtingssysteem en Koelsysteem... 4 Opdracht Sh2-J:

Nadere informatie