Het eiland Ord. Alexander Smakman Julian Lyczak. Met tekeningen van: John Schleipen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het eiland Ord. Alexander Smakman Julian Lyczak. Met tekeningen van: John Schleipen"

Transcriptie

1 Het eiland Ord Alexander Smakman Julian Lyczak Met tekeningen van: John Schleipen Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010

2

3 Voorwoord Je leert in dit programma over het eiland Ord. Op dit eiland wil iedereen ervoor zorgen dat alles netjes in de goede volgorde staat. In het eerste hoofdstuk leer je meer over het eiland. Wat je eigenlijk gaat je leren, is hoe je getallen kunt sorteren: hoe zet je een rij getallen zo snel mogelijk in de juiste volgorde. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar het is uitdagender dan je denkt. Sorteren gebeurt veel vaker dan je denkt: je legt een pak kaarten op volgorde. In de koelkast staan de pakken melk op houdbaarheidsdatum, zodat het pak dat tot morgen goed is, niet achterin de koelkast staat. Jij kunt zelf heel snel zien dat harten 4 tussen de harten 3 en harten 5 in moet, maar computers zijn niet zo goed in dat soort dingen. Maar, juist bij computers is sorteren heel belangrijk. Als je je s bekijkt, staan ze netjes op datum. Wanneer je met je vrienden wil chatten en Messenger opent, staan de namen in alfabetische volgorde. Als je muziek luistert staan de nummers van de cd in de juiste volgorde. Sorteren gebeurt dus heel vaak. Je gaat hier leren hoe je dat doet, op een manier die de computer kan nadoen. Veel plezier! Uitleg van de gebruikte symbolen: In de kantlijn staat een aantal speciale symbolen. Deze hebben de volgende betekenis: betekent dat er achterin een hint bij deze opgave is te vinden.

4 Inhoudsopgave 1 Welkom op Ord 1 2 De lessen van juf Strent Eerste les: de notatie van een rij Tweede les: doorstroomschema s Derde les: verplaatsen Het huisfeest Visite Aan tafel! En dan de afwas Hints bij de opgaven 18

5 Hoofdstuk 1 Welkom op Ord Midden in de Grote Oceaan ligt een piepklein vulkaaneilandje, het eiland Ord. De vulkaan houdt zich de laatste tijd heel rustig, de laatste uitbarsting was meer dan 200 jaar geleden. De bewoners van het eiland willen dat graag zo houden en proberen de vulkaan daarom zo veel mogelijk te vereren. Het vereren van de vulkaan doen ze alleen op een beetje een rare manier: ze zorgen ervoor dat alles altijd netjes opgeruimd is. Want als ze niet netjes opruimen, dan wordt de vulkaan boos! (Waarschijnlijk is het bij jou thuis precies hetzelfde, alleen worden dan je ouders boos!) 1

6 2 Welkom op Ord De bewoners van Ord zorgen er daarom voor dat op het eiland alles altijd netjes op volgorde staat. De hutjes op het eiland staan bijvoorbeeld geordend van groot naar klein. De oudere mensen wonen in de grotere hutjes en de jongere mensen in de kleinere. Zelfs bij het avondeten zitten ze aan tafel van klein naar groot. In dit boekje gaan we een kijkje nemen bij dit gezin. Je hebt hun vader Kwik, moeder Hiep en hun twee kinderen Insur en Sjel. Ze willen gaan eten, maar ze moeten wel in de goede volgorde gaan staan voordat ze aan tafel gaan. Opgave 1.1 Als je telkens twee personen van plaats mag verwisselen, hoeveel omwisselingen heb je dan nodig voordat het gezin van klein naar groot staat? (Je mag ook personen die niet naast elkaar staan verwisselen.) Opgave 1.2 Het is mogelijk om het gezin met maar twee verwisselingen in de goede volgorde te zetten. Welke verwisselingen doe je dan?

7 Welkom op Ord 3 Zo, de leden van het gezin staan netjes in de goede volgorde, nu kan het gezin gaan eten. Vanavond eten ze lekker frietjes, maar de frietjes moeten natuurlijk ook netjes op volgorde worden gelegd! Opgave 1.3 Je ziet op het plaatje dat Sjel zes frietjes op haar bord heeft liggen. Welke verwisselingen zijn nodig om ze van klein naar groot te leggen? Ze zijn alvast genummerd op lengte. Op Ord is de vakantie al weer afgelopen. Morgen gaan Sjel en Insur weer naar school. Op school leren ze dit jaar hoe je makkelijker kunt sorteren.

8 Hoofdstuk 2 De lessen van juf Strent 2.1 Eerste les: de notatie van een rij De volgende ochtend gaan Insur en Sjel naar school. Vandaag is er een speciale les over sorteren. Juf Strent begint gelijk met de les. Goedemorgen kinderen! Ik ben juf Strent. We gaan vandaag beginnen met de lessen over sorteren. De eerste les gaat over het opschrijven van een rij met getallen. Om ervoor te zorgen dat het duidelijk is wat we doen, hebben we over de hele wereld één manier afgesproken om een rij met getallen op te schijven. De juf schrijft dit op het bord: [3,1,4,2] Als je een rij opschrijft zet je er haakjes omheen en komma s tussen de getallen. Zo kun je de rij op een eenvoudige en duidelijke manier opschrijven. 4

9 De lessen van juf Strent 5 Opgave 2.1 Hoe zou je de rij getallen uit opgave 1.3 met deze methode opschrijven? Elk getal in een rij noem je een element. De rij in het voorbeeld heeft dus vier elementen. Opgave 2.2 Hoeveel elementen heeft de rij uit de vorige opgave? Opgave 2.3 Wat is het derde element uit de rij? Als je een rij in de goede volgorde wilt zetten, kun je telkens twee elementen verwisselen. Om dat duidelijk op te schrijven, kun je een streepje zetten onder de twee elementen die je wilt verwisselen. Daarna zet je een pijltje achter de rij en schrijf je de nieuwe rij weer op, zo dus: [3,1,4,2] [1,3,4,2] Je kunt dit zo lezen: In de rij [3,1,4,2] verwissel ik de 3 en de 1. Ik krijg dan de rij [1,3,4,2]. Je blijft telkens getallen verwisselen, totdat de rij in de goede volgorde staat: [3,1,4,2] [1,3,4,2] [1,2,4,3] [1,2,3,4] Opgave 2.4 Schrijf de stappen die je bij opgave 1.3 hebt gedaan op deze nieuwe manier op. Als je het niet snapt, vraag dan een begeleider om extra uitleg!

10 6 De lessen van juf Strent Opgave 2.5 Hier zijn nog vier rijen, om mee te oefenen. Zet de elementen in de goede volgorde, door ze te verwisselen. [5,4,3,2,1] [5,1,3,2,4] [2,6,5,4,3,1] [1,4,7,6,5,3,2] Is iedereen klaar?, vraagt de juf. Dan mogen jullie nu naar huis voor de lunch. Wanneer Sjel en Insur thuis zijn gekomen laten ze trots aan hun ouders zien wat ze hebben geleerd. Ze laten zien hoe je een rij opschrijft en die dan sorteert. Opgave 2.6 Verzin nu zelf een rij van zes elementen en zet deze vervolgens in de juiste volgorde, op de manier die je net geleerd hebt.

11 2.2 Tweede les: doorstroomschema s De lessen van juf Strent 7 De hebben kinderen lekker boterhammen met pindakaas gegeten en gaan nu weer naar school. Goedemiddag kinderen! Als jullie in de grote pauze thuis geoefend hebben, dan hebben jullie vast gemerkt dat het sorteren nog best lastig is, zeker bij langere rijen, zegt juf Strent. Maar, wat je eigenlijk doet, is gewoon een simpele regel volgen: staat een element verkeerd, dan moet je het verwisselen met een ander element. Alleen is zo n kort regeltje erg beperkt: waar begin je? Wanneer ben je klaar? Om dat beter uit te leggen, kun je het opschrijven in een schema. Zo wordt het veel duidelijker. De juf tekent dit schema op het bord: Zo n tekening heet een doorstroomschema. Door de pijlen te volgen kun je een rij sorteren. Ik zal het voordoen. We nemen de rij [4,2,5,1,3] en beginnen in het schema bovenaan in de ruit: staat de rij in de goede volgorde? Nee, dus we volgen de pijl naar beneden: zoek het eerste element dat verkeerd staat. Dat is gelijk het eerste element: de 4 staat niet op de goede plek. Volgende vakje: verwissel het met het element dat op zijn plek staat. Okee, we verwisselen de 4 met het 4 e element. [4,1,5,2,3] [2,1,5,4,3]

12 8 De lessen van juf Strent Opgave 2.7 Nu jij! Volg het doorstroomschema verder tot je bij klaar bent en schrijf de stappen op: [4,1,5,2,3] [2,1,5,4,3]... Opgave 2.8 Het werkt ook heel goed voor langere rijen. Er is alvast een begin gemaakt aan deze rij. Maak hem zelf verder af: [9,4,7,8,3,6,1,5,2] [2,4,7,8,3,6,1,5,9]... Zoals je merkt kun je op deze manier eenvoudiger grote rijen sorteren, als je maar goed het doorstroomschema volgt. Nu is er alleen een probleem. Als je een rij neemt waar niet alle getallen in voorkomen, dan werkt het schema niet! De rij [8,4,100,2,23,9] is zo niet te sorteren: je kunt de 8 niet verwisselen met het achtste element, want de rij is maar zes elementen lang. Dit vraagt om een andere aanpak. Er is dan ook een nieuw doorstroomschema nodig. Je kunt de rij op volgorde zetten door telkens twee elementen te verwisselen die naast elkaar staan. Opgave 2.9 Wanneer moet je twee elementen verwisselen?

13 De lessen van juf Strent 9 We gaan hier ook een doorstroomschema voor maken. De eerste stap is dat we naar de eerste twee elementen kijken, daarna stellen we een vraag. Een ruit in een doorstroomschema geeft aan dat het een vraag is. Opgave 2.10 Welke vraag moet er komen te staan? Als we de eerste twee elementen hebben bekeken, dan vragen we ons af of ze in de goede volgorde staan. Opgave 2.11 A. Wat moet je doen als dat niet zo is? Schrijf het op in de rechthoek. B. Waar moet je na de rechthoek naartoe in het schema? Zet een pijl om dat aan te geven. Als de getallen wel goed staan, dan moet je natuurlijk iets anders doen. Je gaat dan namelijk kijken naar de volgende twee elementen.

14 10 De lessen van juf Strent Opgave 2.12 Je kunt niet altijd naar de volgende twee elementen kijken. Wanneer kan dat niet? Opgave 2.13 Vul nu de rest van het schema in. 2.3 Derde les: verplaatsen Tot nu toe hebben we alleen nog gesorteerd door elementen te verwisselen, maar dat kan ook anders! Je kunt namelijk ook een getal verplaatsen. Ik laat jullie zien dat dat soms sneller is.

15 De lessen van juf Strent 11 En de juf schrijft dit op het bord. [4,1,2,3] [1,4,2,3] [1,2,4,3] [1,2,3,4] Dat zijn normaal dus drie stappen, maar als je een element verplaatst kan het in één stap! [4,1,2,3 ] [1,2,3,4] Het pijltje geeft aan waar het nieuwe getal moet komen te staan. Opgave 2.14 Sorteer deze rij door telkens een element te verplaatsen: [3,1,5,2,4] Het kan in slechts twee stappen!

16 12 De lessen van juf Strent Ook als je sorteert door elementen te verplaatsen kun je een doorstroomschema maken. De juf zet op het bord: Dit lijkt erg op het vorige schema. Wie kan mij vertellen wat er verder nog in dit schema moet staan? Opgave 2.15 Dan kun jij vast wel! Vul de rest van het schema in. Dit was voor de kinderen de laatste opgave van vandaag. Ze mogen naar huis.

17 Hoofdstuk 3 Het huisfeest Hiep, de moeder van Insur en Sjel, is vandaag jarig! Hiep, Hiep, Hoera! Ze wordt 40 jaar. Er is een groot feest thuis met veel visite. 3.1 Visite. De visite is erg benieuwd wat de kinderen hebben geleerd op school. Opa Sel vraagt daarom aan Insur: Weet jij al wat een element is? Opgave 3.1 Natuurlijk weet je dat! Leg het uit in je eigen woorden. Ook tante Bubbel wil graag meer weten en vraagt aan Sjel: En als je een element wilt verplaatsen, hoe schrijf je dat dan op? Opgave 3.2 Schrijf op, stap voor stap, hoe het eruitziet als je de rij [2,8,10,6,3] in de goede volgorde zet, door te verplaatsen. 13

18 14 Het huisfeest 3.2 Aan tafel! Het avondeten gaat beginnen, dus de tafel moet worden gedekt. Sjel gaat daarbij helpen. Maar... wat is dat, nou? De borden in de kast staan helemaal niet netjes opgestapeld! Die moeten natuurlijk in een stapel van klein naar groot worden gezet, alleen is in de kast niet genoeg ruimte om alle borden netjes te sorteren. En, als je de stapel in een keer op wilt tillen, valt ie om. Insur zal dus telkens het bovenste bord moeten pakken en die op tafel zetten. Dan kan ze op tafel een mooie stapel maken. Je kunt de stapel in de kast natuurlijk als een rij opschrijven. Opgave 3.3 Hoe noteer je de rij van de stapel borden zoals die nu in de kast staat? Pappa Kwik ziet wat er aan de hand is, en geeft Insur een tip: Als je de borden uit de kast haalt en op tafel zet, maak je eigenlijk een nieuwe rij! Je verplaatst telkens een element naar een nieuwe rij: die op tafel. Maar er staan nog geen borden op tafel, er is dus nog helemaal geen rij! Zegt Insur. Dat klopt! Zegt Kwik, Maar een lege rij, is stiekem ook een rij. Dat noemen we een lege rij. Heb je dat gehad op school? Nee, maar dat heb je toch ook niet nodig?

19 Het huisfeest 15 Jawel. Als ik aan jou vraag of je de borden die nu op tafel liggen opschrijft als een rij, wat doe je dan? Vraagt pappa Kwik. Ja, maar, de borden staan in de kast! Precies, op tafel staat een lege rij van borden. Een lege rij schrijf je als een rij met daarin een nul met een schuine streep erdoor. Zo: [ ] Opgave 3.4 Maak het sorteren van de borden op tafel verder af. Je verplaatst dan elementen (of borden) naar een nieuwe rij (op tafel). Het begin is voor je gedaan, maak het verder af. [6,1,5,9,7,3,4,2,8],[ ] [6,1,5,9,7,3,4,2,8],[ ] [1,5,9,7,3,4,2,8],[ 6] Opgave 3.5 Het is soms handig om een nieuwe rij te beginnen, in plaats van de oude te sorteren. Wanneer zou dat zijn, denk je? De borden staan netjes op de stapel, nu kunnen ze bij de stoelen worden geplaatst. Pappa heeft inmiddels het bestek al gedaan en iedereen kan aan tafel. Oma heeft het favoriete eten van Hiep gekookt: spaghetti met gehaktballen. Alle sliertjes heeft ze even lang, en de ballen even groot gemaakt. Spaghetti sorteren is namelijk niet zo n goed idee! 3.3 En dan de afwas Het gezin en het bezoek heeft lekker gegeten. Alleen moet er nog wel worden afgewassen. Dat doet pappa met de kinderen, want mamma is jarig en het bezoek hoeft natuurlijk ook niet af te wassen. Gelukkig hebben ze in hun huis een afwasmachine. Kwik werkt namelijk bij de fabriek die de

20 16 Het huisfeest machines maakt. Zij hebben het allernieuwste model in huis, dat de borden automatisch voor je sorteert! Dat systeem heeft Kwik ontwikkeld: De machine heeft tien rekjes waar een bord in kan. Een arm in de machine pakt een bord op, wast het en zet het terug in een leeg rekje. De machine heeft een klein mechanisch oogje om te kijken hoe groot elk bord is. We hebben met negen mensen gegeten. Dat is mooi, want er zijn maar tien rekjes in de afwasmachine! Zegt Kwik. Opgave 3.6 Waarom is dat zo mooi?

21 Het huisfeest 17 Opgave 3.7 De borden zitten zo in de machine: [8,4,5,7,1,3,9,6,2, ] Het kruisje geeft aan welk rekje leeg is. Schrijf op hoe je de borden in de goede volgorde zou zetten. Let op! Je kunt alleen borden verplaatsen naar het lege rekje! De afwas is gedaan en de borden zijn in de kast gezet. Insur en Sjel komen nog even bij de visite zitten, maar ze zijn toch wel erg moe van deze spannende dag. Dus na een kwartiertje luisteren naar de visite gaan ze lekker naar bed.

22 Hints bij de opgaven Opgave 2.9 Bij een goed gesorteerde rij worden de getallen steeds groter. Opgave 3.5 Als je maar een paar keer hoeft te verwisselen of te verplaatsen is een nieuwe rij natuurlijk niet handig. Maar... Opgave 3.6 Wat gebeurt er als je tien borden in de machine zou doen? 18

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 2 bij 7.2 ** Knip de volgende pagina door. Je bent leidinggevende in een restaurant. Vandaag is de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Leg uit wat hij moet

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten.

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten. Versie 16 januari 2017 Sorteren unplugged Sorteren gebeurt heel veel. De namen van alle leerlingen in de klas staan vaak op alfabetische volgorde. De wedstrijden van een volleybal team staan op volgorde

Nadere informatie

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS Schooljaar 008/009 Inhoud Uitleg bij het boekje Weektaak voor e week: optellen en aftrekken Weektaak voor e week: vermenigvuldigen Weektaak voor e week: delen en de staartdeling

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Instructieboek: de was doen

Instructieboek: de was doen Instructieboek: de was doen Voor de Mpower - coach Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 1 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski Kinderen, ga even zitten en luister, zegt de leerkracht. Dit is mevrouw Bakker, van de universiteit. Ze is hier gekomen om wat over haar onderzoek te

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi.

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi. 1 Monumenten 1 Monumenten Afgelopen nacht heeft een onbekende dief van alle monumenten in de stad de naamborden verwijderd. Deze dief heeft ook alle parkborden meegenomen. De burgemeester heeft meteen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Sudoku s. Annelies Veen Noud Aldenhoven

Sudoku s. Annelies Veen Noud Aldenhoven Sudoku s Annelies Veen Noud Aldenhoven Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Het plaatje op de voorkant is een erg bijzondere puzzel, een soort sudoku. Sudoku s zijn puzzeltjes met hun eigen

Nadere informatie

Lesbrief 3. De fysiotherapeut.

Lesbrief 3. De fysiotherapeut. MDS-65 speakerstand Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Kaya, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief?

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief? Bezoek een bedrijf! Bezoek een bedrijf Je gaat op bezoek bij een bedrijf dat je zelf mag uitzoeken. Het is de bedoeling dat je bij het bedrijf gaat kijken, vragen stellen en goed oplet wat ze er allemaal

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik

Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik Verslag les 4 De Wilgenstam kleutergroep 1/2C Thema van de filosofielessen: ik Wie weet er wat we vorige keer hebben gedaan? Kees: Hoe groot je bent. En jezelf getekend, hoe groot je denkt dat je bent

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein brengt zijn dochter Ama naar school. Hij praat met een moeder van een ander kind op het schoolplein. De moeder heet. Waar werkt? Wat leert u in

Nadere informatie

4.1 Het uitdelen van de antwoordbladen en de testboekjes.

4.1 Het uitdelen van de antwoordbladen en de testboekjes. Groep 7 1. Inleiding De test voor groep 7 bestaat uit vijf onderdelen. Elk onderdeel begint met een nieuwe instructie. De algemene instructie duurt (inclusief het uitdelen van de boekjes en de antwoordbladen)

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Les 4. De fysiotherapeut.

Les 4. De fysiotherapeut. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 4. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Bashir, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij zegt

Nadere informatie

Testboekje voor groep 4

Testboekje voor groep 4 Testboekje voor groep 4 Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test GION Gronings Instituut voor Onderzoek van onderwijs, Opvoeding en ontwikkeling Rijksuniversiteit Groningen Vul eerst op het antwoordformulier

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Groep 5. 1. Inleiding. 2. Het invullen van leerling informatie. 3. Maken van voorbeelden voor de testafname

Groep 5. 1. Inleiding. 2. Het invullen van leerling informatie. 3. Maken van voorbeelden voor de testafname Groep 5 1. Inleiding De test voor groep 5 bestaat uit vijf onderdelen. Elk onderdeel begint met een nieuwe instructie. Deze instructies staan weliswaar in de testboekjes, maar moeten klassikaal behandeld

Nadere informatie

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan.

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Met programmeren kun je alles maken, ook. een schilderij! Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Als je klaar bent, vergelijk de tekening dan maar eens met die van je buurman

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over:

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

- De zin in een andere tijd zetten (tijdproef). - De zin vragend maken. - Van enkelvoud meervoud maken of andersom (getalproef).

- De zin in een andere tijd zetten (tijdproef). - De zin vragend maken. - Van enkelvoud meervoud maken of andersom (getalproef). 2. Persoonsvorm pv Wat is de persoonsvorm? Daar draait in een zin eigenlijk alles om. De persoonsvorm is altijd een werkwoord. Hoe kun je de persoonsvorm vinden? - De zin in een andere tijd zetten (tijdproef).

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten Na deze les kun je: s ochtends tijd besparen; op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen; bepalen wat echt belangrijk is; een goede planning maken. 4 Bespaar tijd! School, vrienden, sport, clubjes

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport [1] Regelmaat, 2006, Niveau *, Volgorde Hermelien tekent poppetjes. Steeds dezelfde drie achter elkaar. Welk poppetje komt er op de plaats van het vraagteken? TIP: Kijk goed naar de armen. Welke poppetjes

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

of... meten is KETEN!

of... meten is KETEN! let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen klooikoffer #6: meten is weten! of... meten is KETEN! Hoe zuur is dit?

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen blok 7 les 6 In elke zak 0 poffertjes. Vul de open plaatsen in. In zak 0. In zakken Lekker! zakken 3 5 0 poffertjes 0 40 80 Vul de open plaatsen in. tafels 3 6 5 borden flessen 4 glazen 5 5 35 zakken 0

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder.

Hieronder zie je hoe dat gaat. Opgave 3. Tel het aantal routes in de volgende onvolledige roosters van linksboven naar rechtsonder. Groepsopdracht 1: Volledige en onvolledige roosters Voor een volledig rooster kun je de driehoek van Pascal gebruiken om te weten te komen hoeveel routes er van A naar B zijn. Bij onvolledige roosters

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Mijn communicatieen levensboek

Mijn communicatieen levensboek Mijn communicatieen levensboek Mijn naam is: Mijn adres is, mijn adressen zijn: Ik ben jarig op: Mijn telefoonnummer is: Mijn e-mailadres is: Dit ben ik Plak een foto van jezelf in het vakje bovenaan deze

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun met potlood op de kaarten geschreven, omdat ik al een

Nadere informatie

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD!

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! DAG! Kinderen zijn een kado en geen vanzelfsprekendheid. Zo onbevangen, vol energie en levenslustig als kinderen vaak zijn,

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Schaken op de basisschool. Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. Naam: Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. 17-4= 4+4= 14+4= 14-3= 18-8= 8+8= 12+2= 6+6= 20-9= 17-7= 14-3= 7+4= 9+1= 6+4= 19+1= 5+5= Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd Mag ik meedoen, mag ik meedoen? vraagt hij aan de voetballende jongens. Hij wil het zo graag! Nee, zegt Hakim, en ook Daniël schudt zijn hoofd. Laat ons met rust, zegt hij. Met jou erbij gaat het altijd

Nadere informatie

Scratch les 3: Spirograaf

Scratch les 3: Spirograaf Scratch les 3: Spirograaf Een kunstwerk maken Met programmeren kun je alles maken! Ook een kunstwerk! In deze les maken we zelf een kunstwerk met Scratch. En je leert ook over herhalingen en over variabelen.

Nadere informatie

DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN

DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN Groep 3 4 & 2 2 DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN HOE WAT PAS OP TIP 3 COLOFON DiKiBO presenteert het complete reken-zakboek voor groep 3 & 4 3 Auteur: Nicolette de Boer Vanderwel B.V. www.nicolettedeboer.com

Nadere informatie

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6

Uitprobeerpakket. Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Uitprobeerpakket Toetsboek 4 groep 4 blok 6 Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze.

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 12. In de pauze. Wat leert u in deze les? Iemand gelijk geven. Nee zeggen. Uw mening geven. Van twee woorden één woord maken. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Schoolreis met zwaailicht

Schoolreis met zwaailicht Vivian den Hollander Schoolreis met zwaailicht met tekeningen van Gertie Jaquet Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 1 Op schoolreis! Schiet nou op, mam! roept Guusje. Ze huppelt de straat uit. Vandaag gaat ze

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Tafels bloemlezing. Inhoud 1

Tafels bloemlezing.   Inhoud 1 Tafels bloemlezing Leer- en oefenboek 49 bladzijden. Hier zie je de hele pdf, waarin veel geschrapt is, maar waarin je een prima indruk krijgt hoe deze methode is opgebouwd. Dit is een methode die niet

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Stroomschema s maken op papier

Stroomschema s maken op papier 1 Stroomschema s maken op papier Een programma direct maken in Scratch, gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk

Nadere informatie