Betrokkenheid bevolking vergroten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betrokkenheid bevolking vergroten"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr december 2010 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Betrokkenheid bevolking vergroten Allereerst wil ik mijn voorganger, gedeputeerde Marten Wiersma, hartelijk danken voor zijn geweldige inzet. Omdat ik mij een jaartje heb mogen warmlopen voor deze functie, heb ik van nabij mogen meemaken met welk een enthousiasme hij het voorzitterschap heeft ingevuld. Daarom verheugt het mij bijzonder dat hij namens de provincie lid blijft van de gebiedscommissie. Zijn kennis en positieve instelling kunnen wij goed gebruiken. Mijn komst in de gebiedscommissie heeft alles te maken met het feit dat de commissie in deze fase van de uitwerking van het gebiedsplan er de voorkeur aan geeft een onafhankelijk voorzitter te willen hebben. Marten Wiersma staat daar ook volledig achter. Ik heb er zin in. Zin om met alle partijen verder te werken aan het behoud en de versterking van West Zeeuws-Vlaanderen. Mijn ultieme wens is dat iedere bewoner zich betrokken voelt bij de uitwerking van het gebiedsplan. Communicatie wordt de komende tijd nog belangrijker. Dat betekent niet alleen vertellen over de vele projecten, maar vooral ook GOED luisteren naar de inwoners. Zij kennen hun eigen omgeving tenslotte het beste. Met hun waardevolle suggesties kunnen wij aan de projecten een meerwaarde geven. Bijvoorbeeld bij het invullen van de recreatienatuur en opzetten van een wandelnetwerk. Op die terreinen kan er nog heel wat gebeuren. Voor een breed draagvlak in de streek is het van belang dat alle partijen vertegenwoordigd zijn. Nu zijn dat de gemeente, de provincie, het waterschap, de Recron, natuurorganisaties, de Kamer van Koophandel en Rijkswaterstaat. Een vertegenwoordiger uit de agrarische sector wordt op dit moment gemist. Om de agrarische belangen naar voren te brengen is een landbouwvertegenwoordiger in de gebiedscommissie dan ook gewenst. De landbouw hoort in de commissie thuis. Maar laten wij open kaart spelen, zolang de besluitvorming rond Waterdunen niet rond is, zie ik de ZLTO niet terugkeren. Hoogste tijd dat de provincie knopen doorhakt. Dan kunnen we verder. Waterdunen is het gebiedsplan niet. Dat omvat heel wat meer. Informeel heb ik natuurlijk wel mijn contacten met mensen uit de landbouwsector. Dan tast je wel eens wat onderwerpen af. Met de meningen die ik hoor, hou ik ook rekening. Hans Quist Voorzitter van de gebiedscommissie Natuurlijk Vitaal

2 Overdracht voorzittershamer Marten Wiersma: Gezag gebiedscommissie toegenomen Op 15 september heeft gedeputeerde Marten Wiersma de voorzittershamer van de gebiedscommissie overgedragen aan Hans Quist. Hij is de eerste onafhankelijke voorzitter van deze commissie. Tot nog toe was het altijd de gedeputeerde die de vergaderingen voorzat. Marten Wiersma heeft dat 3,5 jaar gedaan. Namens de provincie blijft hij wel lid van de gebiedscommissie. De keuze voor een onafhankelijk voorzitter was één van de uitkomsten van de tussentijdse evaluatie van het gebiedsplan, die is uitgemond in een bijstellingsnota. Alle achterbannen hebben ingestemd met die bijstelling. De gemeenteraad van Sluis heeft dat gedaan tijdens de vergadering van 15 juli Marten Wiersma: Die evaluatie was hard nodig omdat er allerlei misverstanden waren over het gebiedsplan en de gebiedscommissie. De twee centrale vragen waren: heeft de commissie nog nut en kloppen de doelstellingen nog. Op beide vragen hebben alle partijen volmondig JA geantwoord. Daarmee is het gezag van de gebiedscommissie toegenomen. Ook is nogmaals benadrukt dat de gebiedscommissie geen besluiten neemt, maar adviseert. Een belangrijk aspect daarvan is dat de commissie altijd zoekt naar een mogelijke meerwaarde van de projecten. Meer waar voor minder geld, dat is toch plezierig voor de streek. Met de komst van Hans Quist gaan wij een nieuwe fase in. Voor mij was het, met twee petten op, af en toe best lastig. Bij tal van onderwerpen had ik te maken met afspraken die de provincie had gemaakt, maar tegelijk wilde ik de andere partijen in de commissie ruim baan geven om alternatieven op tafel te leggen. Dat was niet altijd eenvoudig. Hans Quist neemt die taak graag van hem over. De benoemingsprocedure heeft wel iets langer geduurd dan ik had verwacht, lacht de nieuwe voorzitter. Vorig jaar had ik al ja geantwoord op de vraag of ik voorzitter wilde worden. Het voordeel van het lange wachten is wel geweest dat ik mij nog beter in de materie heb kunnen verdiepen. Waterdunen Marten Wiersma: Op 1 oktober hebben Provinciale Staten, met slechts twee stemmen tegen, het inpassingsplan voor Waterdunen goedgekeurd. Ik heb de opdracht gekregen om mijn uiterste best te doen om de gronden op vrijwillige basis te verwerven. Dat doe ik ook. Is het op 17 december echter niet gelukt alle noodzakelijke gronden aan te kopen, dan vraag ik aan de statenleden om bij de kroon een onteigeningsprocedure te mogen voorleggen. In verband met de werkzaamheden voor de Zwakke Schakel kunnen wij niet langer wachten. Als de leden instemmen met mijn verzoek gaat Waterdunen zeker door.

3 Toegankelijkheid Zwin belangrijk 9 10 Het Zwin staat aan de vooravond van een grote verandering. Het internationaal bekende natuurgebied wordt uitgebreid met 120 hectare. Het huidige gebied beslaat 180 hectare. De vergroting vindt vooral plaats op Vlaams grondgebied. Onderdeel van het plan is het opnieuw inrichten van een deel van de Willem-Leopoldspolder als een intergetijdengebied. De monding van het Zwin zal verbreed en verdiept worden. Wandelen van Cadzand-Bad naar Knokke zal de eerste jaren niet mogelijk zijn of niet zonder gevaar. Door de uitbreiding moet Camping De Sandt Plaet - een camping met 360 staanplaatsen - verplaatsen. De Nederlandse en Vlaamse centrale overheid zijn de initiatiefnemers van het Zwinplan. De heer Rolf Ruks van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen het Ministerie van LNV) heeft in oktober het voorontwerp Inpassingsplan Natuurgebied het Zwin en het bijbehorende Milieueffectrapport gepresenteerd aan de gebiedscommissie. Namens de gebiedscommissie heeft voorzitter Hans Quist aan staatssecretaris Henk Bleker een reactie geschreven. Met de klemtoon op de volgende zaken: Optimale toegankelijkheid voor de recreant. Compensatie van de economische gevolgen in de regio door het verdwijnen van Camping De Sandt Plaet. Het betrekken van de dorpsraad en de kern van Retranchement bij het uitwerken van de compensatieplannen. Het concreet benoemen van de maatregelen om verzilting tegen te gaan, inclusief het effect daarvan. Mart ten Braak van het projectbureau Natuurlijk Vitaal: Ons uitgangspunt bij het aanleggen van nieuwe natuur is dat er toegang moet zijn voor de recreant. Op papier staat er nu maar één ingang: het Vogelpark aan Vlaamse zijde. Bovendien moet voor de toegang betaald worden. De gebiedscommissie ziet graag een optimale toegankelijkheid van het Zwin voor recreatief medegebruik, zowel aan de Nederlandse als de Belgische zijde. De gemeente Sluis zou graag de huidige fietsroute door de polder willen handhaven. Na de uitbreiding gaat deze route dwars door het nieuwe Zwin. Dat zou prachtig zijn. Wij stellen ook voor om een vlonderverbinding te maken, zodat wandelaars nog steeds de oversteek kunnen maken. De gemeente Knokke-Heist denkt daar ook zo over. Aan toegankelijke natuur hechten wij veel waarde.

4 Vakantiebungalows Baanstpolder Bouw en verkoop in de startblokken In december 2008 sloten de gemeente Sluis en Ballast Nedam Gebiedsontwikkeling BV uit Eindhoven een intentieovereenkomst af voor de bouw van 165 luxe en ruime recreatiewoningen in de Baanstpolder in Nieuwvliet. Ondertussen zijn er heel wat stappen gezet om dit prestigieuze project te realiseren. Nu, twee jaar later, is de situatie zo dat het aangepaste bestemmingsplan definitief door de gemeenteraad is goedgekeurd. Zodra de bouwvergunningen zijn verleend, begint Ballast Nedam met de verkoop en de bouw van de bungalows. Zonder tegenspoed zal dat volgend voorjaar zijn. Ballast Nedam (een nieuwkomer in onze regio) stelt in het plan drie typen woningen voor: kreek-, dijken erfwoningen. Allen met een typische Zeeuws-Vlaamse uitstraling, zoals wit pleisterwerk, zwarte potdekselplanken en keramische dakpannen. Er zijn slechts tien woningen per hectare voorzien (de totale oppervlakte van het terrein is 16,5 hectare). Een opvallend aspect in het plan zijn de extra grote recreatiewoningen voor twaalf personen. Mart ten Braak van het projectbureau Natuurlijk Vitaal: Het bungalowpark zal bedrijfsmatig worden geëxploiteerd. Dat betekent dat de eigenaren verplicht zijn om hun eigendom tijdens het hoogseizoen een minimaal aantal weken te laten verhuren door de exploitant van het park. Aan het project Baanstpolder hangt natuurlijk ook het Rood voor Groen verhaal. Ballast Nedam betaalt ,-- ( ,-- per hectare) om recreatienatuur te realiseren. Met dit bedrag kan de gemeente 33 hectare natuur voorzien van recreatieve elementen, zoals bruggetjes, trekvlotjes en wandelpaden. Over de recreatieve ontwikkeling van de Baanstpolder is een maatwerkcontract ondertekend door gedeputeerde Marten Wiersma, wethouder Peter Ploegaert en Klaas Bruins Slot van Ballast Nedam. Mart ten Braak: Een deel komt te liggen binnen de Baanstpolder. Ook in de naast gelegen s-gravenpolder is een gedeelte recreatienatuur voorzien. Klaas Bruins Slot: Wij zetten in op hoogwaardige kwaliteit en een goede landschappelijke inpassing.

5 Voortgangsrapportage gebiedsplan Regeerakkoord kan tempo matigen Het projectbureau Natuurlijk Vitaal maakt jaarlijks een voortgangsrapportage over de vele projecten van het gebiedsplan. Dankzij deze werkwijze worden mogelijke haperingen al in een vroeg stadium ontdekt. De rapportage stelt de gebiedscommissie ook beter in staat te adviseren aan de partners die voor dat project verantwoordelijk zijn. Uit de laatste rapportage van oktober blijkt dat de gebiedstrein keurig op schema rijdt. Het merendeel van de operationele doelen (zoals landbouw, kustverdediging, natuur en recreatie) ligt op schema om uiterlijk in 2018 te zijn voltooid. Ook is er sprake van een mooi evenwicht tussen de verschillende doelen. Geen thema van het gebiedsplan rent voor de andere uit. Daar kan de komende jaren door het regeerakkoord wel verandering in komen. In het akkoord staan beleidsvoornemens die van grote invloed kunnen zijn op het huidige realisatietempo. Zo zou de regering stevig willen bezuinigen op het Investeringsbudget Landelijk Gebied, een belangrijke geldbron van het gebiedsplan. Verder is het de bedoeling om geen ecologische verbindingszones meer aan te leggen en wil de centrale overheid de doelstellingen voor de Ecologische Hoofdstructuur herijken. Daarnaast krijgen alle overheidsorganisaties te maken met algemene bezuinigingen. Tegenover deze pijnpunten staat ook het voornemen van de regering om meer aandacht te geven aan de krimpregio s. Zoals bekend behoort ook Zeeuws-Vlaanderen daartoe. Op dit moment is nog niet duidelijk wat het nieuwe beleid voor de gestelde doelen van het gebiedsplan gaat betekenen. Vanzelfsprekend houdt de gebiedscommissie nauwlettend in de gaten hoe de regering invulling gaat geven aan haar voornemens. De gebiedscommissie is niet van plan om lijdzaam af te wachten. Voordat er definitieve knopen worden doorgehakt wil de commissie haar reactie klaar hebben. De volgende voortgangsrapportage staat gepland voor 22 juni 2011.

6 Werkbezoek gebiedscommissie Tussen alle papieren en mondelinge rapportages door willen de leden van de gebiedscommissie jaarlijks toch minstens eenmaal het veld in om een aantal projecten met eigen ogen te bekijken. Deze keer waren de leden van de werkgroep grondzaken en de kavelruilcoördinatoren ook weer van de partij. Op het drukke programma stonden bezoeken aan het uitkijkplatform in de Sophiapolder (met zicht op het broedplatform), de Kruisdijkschans en het Fort Berchem in Retranchement. Een gedeelte van de route ging over herstelde dijken in het kader van het natuurherstel (zoals de Austerlitzdijk). De ruim dertig deelnemers gingen ook op de koffie bij akkerbouwer Leo Dekker (42) in Zuidzande. Hij vertelde hen over zijn ervaringen bij zijn laatste kavelruil. Zijn vierde in acht jaar tijd. In de huidige omstandigheden heb ik de meest ideale situatie bereikt, zegt hij tevreden. Kavelruilen is een geduldig proces. Er zijn vaak veel mensen en organisaties bij betrokken. Ruw geschat heb ik bij mijn vier kavelruilingen met twintig partijen te maken gehad. Daar zitten natuurlijk collega s tussen, maar het eigendom kan ook in handen zijn van het waterschap, de Dienst Landelijk Gebied of van een kerkgenootschap. Pachters spelen vaak ook een rol bij een verkaveling. Wie aan een verkaveling begint, moet positief gestemd zijn. Er zijn altijd wel argumenten te vinden om je terug te trekken. In een vorige nieuwsbrief heeft mijn collega Jan Cools uit Cadzand gezegd dat je moet aanvaarden dat bij een kavelruil het voordeel nooit voor ieder gelijk zal zijn. Daar ben ik het roerend mee eens. Het is letterlijk geven en nemen, maar als aan het eind van het proces de balans voor iedereen een mooie plus is, moet je niet moeilijk gaan doen, omdat de plus van je buurman misschien iets groter is. Of zoals Jan het zei: vandaag jij, morgen ik. Wel wil ik een grote pluim geven aan kavelruilcoördinator Eugène Wijffels. Als het moeilijk dreigt te worden, zakt de moed niet in zijn schoenen, maar komt hij met nieuwe oplossingen. Petje af. Eugène Wijffels waardeert het compliment lachend: ik heb het vak van zijn vader geleerd. Piet Dekker was de eerste kavelruilcoördinator in Zeeland. Toen ik nog mijn boerenbedrijf had in Aardenburg heb ik meer dan eens met hem aan tafel gezeten. Met zijn zoon Leo is het ook prima samenwerken. Hij denkt zakelijk en constructief mee. Leo Dekker: Natuurlijk heb ik ook mijn emoties. Bij de laatste ruil heb ik een kavel van zeven hectare vlak bij mijn huis moeten opgeven om verderop een bestaande kavel van mij te kunnen vergroten. Dat perceel kende ik door en door, het maakte deel uit van mijn wereld. Elke dag moet ik er nu langs en besef ik dat het van een ander is. Dat doet toch een beetje pijn, al weet ik dat ik een verstandig besluit heb genomen. Zwakke Schakel Tijdwinst door goede communicatie De Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen, één plan voor een veilige robuuste kust met in totaal 268 hectare nieuwe duinen en 10,3 km groene dijken. Het totale project is verdeeld in vijf kustvakken. Het eerste traject Nieuwvliet-Groede is in maart 2010 afgerond. In het voorjaar van 2011 zal dat ook het geval zijn met de Herdijkte Zwarte Polder. Tegen die tijd zijn de voorbereidende werkzaamheden voor het kustvak Breskens al in volle gang. Volgens planning wordt hiermee in het najaar van 2011 gestart en moet het werk in de loop van 2012 klaar zijn. Dan volgen nog de kustvakken Waterdunen en Cadzand-Bad. Alle werken moeten op 1 januari 2015 zijn afgerond. Dan kent Zeeuws-Vlaanderen geen Zwakke Schakel meer. Om dit strakke werkschema te halen, is goede communicatie onontbeerlijk, zegt Alex de Smet. Hij is omgevingsmanager van het waterschap Scheldestromen in oprichting (op 1 januari 2011 is de fusie officieel). Om stagnatie en ergernis te voorkomen, moet je in een vroeg stadium met de direct betrokkenen rond de tafel gaan zitten. Het is natuurlijk duidelijk dat een zo veelomvattend project als de Zwakke Schakel niet alleen veel vragen oproept, maar ook voor overlast zorgt. Dat kun je niet afdoen met het sturen van een briefje. Tienduizend strandballen De spotlights van Zwakke Schakel waren dit jaar vooral gericht op de Herdijkte Zwarte Polder. De werkzaamheden zijn in februari van dit jaar gestart met het uitgraven van de geul van de Verdronken Zwarte Polder. Voor het stormseizoen (1 oktober - 1 april) waren ook de versterkte glooiing en de strekdam klaar. De komende maanden zullen worden besteed aan het vormgeven van het nieuw

7 aangelegde duin, het plaatsen van zitbankjes langs het duinpad en aan het inplanten van helmgras. Voor gehandicapten maakt men een nieuwe parkeerplaats, vlakbij het strand (bereikbaar via de strekdam). Alex de Smet: De Herdijkte Zwarte Polder ligt midden in een gebied met een groot aantal campings. In een zeer vroeg stadium zijn wij met het ontwerp naar alle campinghouders gegaan. Wij hebben hen niet als groep behandeld, maar met ieder afzonderlijk gesprekken gevoerd. Ook is er contact geweest met vertegenwoordigers van twee ruiterverenigingen. Allemaal praktisch ingestelde mensen die ons zeer nuttige suggesties hebben gedaan over bijvoorbeeld de duinovergangen, de padenstructuur en ook over de omleidingroutes tijdens de werken. Zo hebben we nog een omleidingsroute aangelegd om de hinder voor de campinggasten zoveel mogelijk te beperken. In het communicatieplan zijn ook de gasten niet vergeten. Wij hebben tienduizend opblaasbare strandballen met een Nederlands- en Duitstalige folder verdeeld onder de campings. Blauwwitte ballen met het opschrift: Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen. Die ballen vonden gretig aftrek. Daarnaast hebben we voor de campinggasten, tijdens het hoogseizoen, gratis excursies georganiseerd in het werkgebied. Met uitleg over de Zwakke Schakel en met zicht op de werkzaamheden. Voor dit doel hebben we vier gidsen opgeleid. Het was een succes. En dat geldt voor onze hele aanpak. Door de directe benadering kweek je begrip en voorkom je misverstanden. Misverstanden kunnen op hun beurt weer leiden tot onnodige procedures over vergunningen. Met als negatief effect dat de planning in de war wordt geschopt. Vlinders en orchideeën Ondertussen is de vergunningsprocedure al gestart voor het kustvak Breskens, dat overigens in drie delen is gesplitst: Scheldeveste, Veerplein en Breskens Oost. Alex de Smet: De Westerschelde is een Natura 2000 gebied. Dan moet je extra vroeg beginnen met het aanvragen van vergunningen. Bij Breskens hebben we contact gezocht met de natuurbeschermingsvereniging. Door de geplande werkzaamheden zullen beschermde orchideeën en de rolklaver, die een grote aantrekkingskracht heeft op de zeldzame vijf-vlek-sintjansvlinder, gedeeltelijk verdwijnen. Om te voorkomen dat deze waardevolle plantensoorten helemaal verdwijnen gaan we deze verplanten. Bij de voorbereidende werkzaamheden hoort ook nog het slopen van enkele gebouwen op het Veerplein en het kappen van een aantal bomen. Dit alles dient uitgevoerd te worden voordat we het grote werk gaan uitvoeren, namelijk de kustversterking. Voor meer informatie:

8 Samenstelling Gebiedscommissie Natuurlijk Vitaal Dhr. J.J. (Hans) Quist Dhr. P.P.M. (Peter) Ploegaert MPM Dhr. M.J. (Marten) Wiersma Dhr. ir. L.A. (Luc) Mangnus Dhr. L.D.P. (Leo) D Hoore Mevr. drs. M.A. (Marleen) Vermeulen Dhr. J.J.A.M. (Jan) Bruurs Dhr. L.R. (Ron) Minnaar Mevr. drs. T.B.M. (Thecla) Westerhof Mevr. M.M.E. (Miep) Budde-Vanhommerig voorzitter gemeente Sluis (lid en plv. voorzitter) provincie Zeeland (lid) wnd. dijkgraaf waterschap Zeeuws-Vlaanderen (lid) natuur- en milieuorganisaties (lid) Recron (lid) Kamer van Koophandel (adviseur) Rijkswaterstaat (adviseur) provincie Zeeland (secretaris) provincie Zeeland (verslaglegging) Vergaderschema 2011: reguliere vergaderingen, aanvang uur extra vergaderingen/bijeenkomsten dinsdag 15 februari ( s avonds): overleg met de gemeenteraad van Sluis woensdag 9 februari woensdag 16 maart ( s middags): bomen planten in de s-gravenpolder (DLG) woensdag 20 april woensdag 11 mei ( s middags): themabijeenkomst woensdag 22 juni woensdag 14 september (middag): excursie woensdag 19 oktober woensdag 7 december woensdag 9 november ( s middags): themabijeenkomst Alle vergaderingen vinden plaats in de vergaderzaal van het projectbureau, Veerhaven 5 te Breskens. De agenda wordt enkele dagen voorafgaand aan de vergadering gepubliceerd in de Provinciale Zeeuwse Courant en BN/ De Stem en op de website De vergaderstukken liggen ter inzage bij het Klanten Contact Centrum (KCC) van de gemeente Sluis, Nieuwstraat 22 te Oostburg en bij de openbare bibliotheken te Breskens en Oostburg. C o l o f o n Visie op West Zeeuwsch-Vlaanderen is de nieuwsbrief van de bestuurscommissie gebiedsgerichte aanpak West Zeeuwsch-Vlaanderen. Informatie over het project is verkrijgbaar bij Dienst Landelijk Gebied, Postbus 6, 4460 AA Goes, of bij secretaris Thecla Westerhof van de bestuurlijke commissie, directie ruimte, milieu en water provincie Zeeland, Postbus 165, 4330 LA Middelburg. De nieuwsbrief wordt drie à vier keer per jaar huis aan huis bezorgd in West Zeeuws-Vlaanderen. Een abonnement voor wie buiten de regio woont, is gratis te bestellen bij het provinciaal informatiecentrum Zeeland, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg, telefoon of infocentrum@zeeland.nl. De nieuwsbrief is ook te vinden op de website Exemplaren van de nieuwsbrief zijn verkrijgbaar bij: Provinciaal informatiecentrum Zeeland, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg, telefoon of infocentrum@zeeland.nl Gemeente Sluis, telefoon Waterschap Zeeuws-Vlaanderen, telefoon Uitgave: Bestuurlijke commissie gebiedsgerichte aanpak West Zeeuwsch-Vlaanderen Redactie: T. Marees Fotoverantwoording: Peter Nicolai, waterschap Zeeuws-Vlaanderen en gemeente Sluis Oplage: Vormgeving, opmaak en druk: Pieters Grafisch Bedrijf bv, Groede

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan.

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan. Stichting Red onze Polders Secretariaat Eendragtweg 12 4543 PL Zaamslag Tel 0115 431718 / 06 54362376 Mail eendragt@ziezo.biz Raad van State Afdeling Bestuurs Rechtspraak Postbus 2001 2500 EA s Gravenhage

Nadere informatie

Voortgang projecten, 12 december 2012

Voortgang projecten, 12 december 2012 projecten, 12 december 2012 Prioritaire projecten 2012 De gebiedscommissie richt zich dit jaar met name op deze eerste vier projecten. De commissie spant zich in om deze projecten te laten slagen. De inzet

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

Verslag 86 e vergadering Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen d.d. 20 oktober 2010

Verslag 86 e vergadering Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen d.d. 20 oktober 2010 Verslag 86 e vergadering Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen d.d. 20 oktober 2010 Aanwezig: de heer Quist (vz), mevrouw Westerhof en de heer Wiersma (provincie), de heer Ploegaert (gemeente Sluis),

Nadere informatie

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak Nieuwsbrief nr. 29 - augustus 2011 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Dubbele winst met landgoederen In deze nieuwsbrief besteden wij veel aandacht aan de veranderingen

Nadere informatie

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak Nieuwsbrief nr. 22 - mei 2008 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Gebiedscommissie houdt vaart er in In maart heeft de gebiedscommissie een bijzondere nuttige

Nadere informatie

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak Nieuwsbrief nr. 30 - december 2011 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Positief denken In de vorige nieuwsbrief zijn we uitvoerig ingegaan op de gevolgen van

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak

Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak Nieuwsbrief nr. 23 - oktober 2008 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Duidelijkheid voor de streek De realisatie van Waterdunen is in zicht. Het dagelijks bestuur

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 47 2008. donderdag 27 november om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 47 2008. donderdag 27 november om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 47 2008 Besluitvormende raadsvergadering De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 27 november om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis een besluitvormende

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 26 november om uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 26 november om uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 46-2009 Besluitvormende raadsvergadering De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 26 november om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis een besluitvormende

Nadere informatie

Ruimte voor kwaliteit blijft broodnodig

Ruimte voor kwaliteit blijft broodnodig Nieuwsbrief nr. 31 - juni 2012 Ge b i e ds Ge r i c hte Aan pak W e s t Z e e u w s c h - V l a a n d e r e n Ruimte voor kwaliteit blijft broodnodig In september stelt Provinciale Staten van Zeeland het

Nadere informatie

Verslag 93ste vergadering Gebiedscommissie Natuurlijk Vitaal d.d. 20 juni 2012

Verslag 93ste vergadering Gebiedscommissie Natuurlijk Vitaal d.d. 20 juni 2012 Verslag 93ste vergadering Gebiedscommissie Natuurlijk Vitaal d.d. 20 juni 2012 Aanwezig: de heer Quist (vz), mevrouw Westerhof (provincie), de heer Ploegaert (gemeente Sluis), de heer Bruurs (Kamer van

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 43 2013. een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt.

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 43 2013. een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt. OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 43 2013 Besluitvormende raadsvergadering De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 24 oktober 2013 om 19.30 uur een openbare besluitvormende raadsvergadering

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK Burgemeester en wethouders van Sluis maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK Burgemeester en wethouders van Sluis maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 30 2019 Vaststelling bestemmingsplan Oudelandseweg 2 Retranchement Burgemeester en wethouders van Sluis maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK De voorzitter van de raadscommissie Middelen/Algemeen Bestuur maakt bekend dat er op

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK De voorzitter van de raadscommissie Middelen/Algemeen Bestuur maakt bekend dat er op OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 21 2008 OPENBARE KENNISGEVINGEN Raadscommissie Middelen/Algemeen Bestuur De voorzitter van de raadscommissie Middelen/Algemeen Bestuur maakt bekend dat er op woensdag 21 mei

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 31 2010 Verkeersmaatregel Burgemeester en wethouders van Sluis brengen ter openbare kennis, dat ter voorkoming/beperking van door geparkeerde voertuigen veroorzaakte hinder

Nadere informatie

Communicatieplan Perkpolder

Communicatieplan Perkpolder Communicatieplan Perkpolder Colofon Projectnaam Locatie Contactpersoon Natuur Compensatie Perkpolder T:\DLG\perkpolder\12660 NCPP Algemeen\Communicatie, Voorlichting\communicatieplan\2013-11-11 Communicatieplan

Nadere informatie

Het herverkavelingsproces

Het herverkavelingsproces Herverkaveling Het herverkavelingsproces Om het landelijk gebied ook in de toekomst vitaal te houden, worden gebieden opnieuw ingericht. Hoe de nieuwe inrichting van een gebied er uit moet zien, staat

Nadere informatie

Agendapunt: 5 A. Advies tbv de Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen: vergadering 20 december. Titel: organisatie structuur

Agendapunt: 5 A. Advies tbv de Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen: vergadering 20 december. Titel: organisatie structuur Agendapunt: 5 A Advies tbv de Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen: vergadering 20 december Titel: organisatie structuur Samenvatting: De gebiedscommissie heeft zich uitgesproken in de vergadering

Nadere informatie

Besluiten van burgemeester en wethouders

Besluiten van burgemeester en wethouders Bestuur 80567 Voorstel om kennis te nemen van de uitvoering van de Risicoanalyse Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. 80568 Voorstel

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 14 februari 2012 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

Nadere informatie

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Deelgebied West Zeeuws-Vlaanderen Zuidwest-Zeeland een van de 20 nationale landschappen Bekijk Nederland opnieuw Voortgangsrapportage Inhoudsopgave Projecten in uitvoering

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 21-2010 Woningwet Aanvragen bouwvergunning Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat de volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ingediend voor: Breskens het plaatsen

Nadere informatie

5. Stichting De Korre Deestraat 3, 4458 AJ s -Heer Arendskerke Administratienr. 41312 Dit betreft het bestuur van o.a. VSO De Wingerd in Terneuzen.

5. Stichting De Korre Deestraat 3, 4458 AJ s -Heer Arendskerke Administratienr. 41312 Dit betreft het bestuur van o.a. VSO De Wingerd in Terneuzen. Organisatie van het samenwerkingsverband De Stichting Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen is opgericht op 11 oktober 2013 en heeft haar statutaire zetel in de gemeente Terneuzen.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 29 2008 Voornemen vrijstelling wet RO Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat zij op grond van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voornemens

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

PROVWCBE ZEELAND ).:D. Correspondentieadres: J.F. Koopman Prinses Wilhelminastraat AL Nieuwvliet

PROVWCBE ZEELAND ).:D. Correspondentieadres: J.F. Koopman Prinses Wilhelminastraat AL Nieuwvliet Correspondentieadres: J.F. Koopman Prinses Wilhelminastraat 49 4504 AL Nieuwvliet ).:D. PROVWCBE ZEELAND SR AMBT. AFD. TERM1&f ~,qt5b&iz DATiJM 2 f4 FER. 2009 G I Gemeente Sluis College van Burgemeester

Nadere informatie

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Verblijfsrecreatie in West Zeeuws-Vlaanderen kwalitatief getoetst Eindhoven, 31 mei 2010 R. de Jong J.J. van den Berg H.A.J. van Nuland Van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012 Zaaknummer: AVGCL37 Collegevoorstel Inleiding Kortheidshalve wordt naar het raadsvoorstel verwezen voor verdere informatie Feitelijke informatie Afweging Inzet van Middelen Voorgenomen besluit Wij stellen

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 21 maart 2013 om uur in de tijdelijke raadzaal, Raadhuisplein 1 te Oostburg

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 21 maart 2013 om uur in de tijdelijke raadzaal, Raadhuisplein 1 te Oostburg OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 10 2013 Besluitvormende raadsvergadering De wnd. burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 21 maart 2013 om 19.30 uur in de tijdelijke raadzaal, Raadhuisplein

Nadere informatie

GEBIEDS GERICHTE AANPAK

GEBIEDS GERICHTE AANPAK 2061464GGA 24-10-2006 15:49 Pagina 1 Nieuwsbrief nr. 17 - okt./nov. 2006 GEBIEDS GERICHTE AANPAK W EST Z EEUWSCH-VLAANDEREN Gebiedsplan nationaal voorbeeld Tijdens mijn Haagse jaren is het gebiedsplan

Nadere informatie

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Hoe zou het moeten (de overheid over Samenspraak bij het ontwikkelen van een N2000 Beheerplan). Het Natura 2000 Beheerplan Schoorlse Duinen is

Nadere informatie

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Intentieverklaring Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd 1 22-11-2011 17:16:10 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd

Nadere informatie

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260 December 2016 De kom van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle- Hertog (België) heeft doorstromings- en leefbaarheidsproblemen. Om deze problemen aan te pakken werken de provincie Noord-Brabant, provincie

Nadere informatie

Presentatie Campings Nieuwvliet. Kustwerk Nieuwvliet. 28 september 2012 David Hannewijk Roompot Angelique Remijn - Arcus

Presentatie Campings Nieuwvliet. Kustwerk Nieuwvliet. 28 september 2012 David Hannewijk Roompot Angelique Remijn - Arcus Presentatie Campings Nieuwvliet Kustwerk Nieuwvliet 28 september 2012 David Hannewijk Roompot Angelique Remijn - Arcus Programma -Opening & welkomstwoord (Roompot) -Ontwikkelingsvisie (Roompot) -Noodzaak

Nadere informatie

Besluitenlijst College van Burgemeester en Wethouders Openbaar

Besluitenlijst College van Burgemeester en Wethouders Openbaar enlijst College van Burgemeester en Wethouders Openbaar Datum 18-12-2018 Tijd Locatie 8:30-13:10 uur Kamer burgemeester Voorzitter Burgemeester Gemeente Sluis tot 9.30 uur, vanaf 9.30 uur wethouder Ploegaert

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

GEBIEDS GERICHTE AANPAK

GEBIEDS GERICHTE AANPAK Nieuwsbrief nr. 13 - november 2005 GEBIEDS GERICHTE AANPAK W EST Z EEUWSCH-VLAANDEREN Uitvoering en communicatie gaan hand in hand De uitvoering van het Gebiedsplan is in volle gang. In deze fase is communicatie

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Partijen 1. Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland; en 2. Burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland;

Nadere informatie

WATERDUNEN EEN ZOUT PRESTIGE PROJECT OVER DE HOOFDEN VAN DE BEVOLKING HEEN. De (beknopte) ongezouten waarheid.

WATERDUNEN EEN ZOUT PRESTIGE PROJECT OVER DE HOOFDEN VAN DE BEVOLKING HEEN. De (beknopte) ongezouten waarheid. WATERDUNEN EEN ZOUT PRESTIGE PROJECT OVER DE HOOFDEN VAN DE BEVOLKING HEEN De (beknopte) ongezouten waarheid. November 2010 Inleiding: Doel van dit document is om verantwoordelijke bestuurders nader te

Nadere informatie

Aanwezigen. C.R.A.F.A. Bolijn-Hertzberger (D&T).

Aanwezigen. C.R.A.F.A. Bolijn-Hertzberger (D&T). 5 VERSLAG VAN DE OPENBARE INFORMATIEVE OPINIERENDE RAADSBIJEENKOMST VAN DE RAAD DER GEMEENTE SLUIS, GEHOUDEN OP 13 maart 2008 OM 19.00 UUR IN HET BELFORT TE SLUIS 10 15 Aanwezigen Gebiedscommissie: M.J.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007

Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007 1 Nieuwsbrief 11, Zwakke Schakels Zeeland juli 2007 West Zeeuwsch-Vlaanderen Ontwerp-Kustversterkingsplan verwacht in september Fase 2 van de planstudie Zwakke schakels West Zeeuwsch-Vlaanderen nadert

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt.

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt. OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 5 2015 Besluitvormende raadsvergadering De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 29 januari 2015 om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis een

Nadere informatie

Windpark De Veenwieken

Windpark De Veenwieken Nieuwsbrief editie 3 juni 2018 Windpark De Veenwieken In het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg is windpark De Veenwieken gepland. In deze nieuwsbrief houden initiatiefnemers De Wieken BV en

Nadere informatie

Project Duinweg Hellevoetsluis

Project Duinweg Hellevoetsluis Project Duinweg Hellevoetsluis Hellevoetsluis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Stedenbouwkundig plan Ligging en begrenzing plangebied Beschrijving huidige situatie plangebied 3. Planbeschrijving 4. Projectomschrijving

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 8 2008 Voornemen verlenen vrijstelling wet RO Aardenburg Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat zij op grond van artikel 18, lid 4 onder a van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Grondverwerving; een introductie

Grondverwerving; een introductie Grondverwerving; een introductie Inleiding De provincie Zuid-Holland heeft als taak het provinciaal- /rijksbeleid uit te voeren. Zij doet er alles aan om dit goed en zorgvuldig te doen. Soms is het nodig

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

GE B I E D S GE R I C H T E AAN P A K

GE B I E D S GE R I C H T E AAN P A K Nieuwsbrief nr. 21 - januari 2008 GE B I E D S GE R I C H T E AAN P A K W E S T Z E E U W S C H -V L A A N D E R E N In het gebiedsplan telt elk onderdeel Deze keer een iets ander voorwoord dan u gewend

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Stand van zaken. Nieuwsbrief 7

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Stand van zaken. Nieuwsbrief 7 Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Nieuwsbrief 7 september 2010 Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 17 2017 Vooraankondiging bestemmingsplan Burgemeester en wethouders van Sluis maken overeenkomstig artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en artikel 3.12 Algemene

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal. Naam voorstel

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal. Naam voorstel Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 13017101 Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal Betreft vergadering Commissie REW van 30 augustus 2013 Te verzenden

Nadere informatie

Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering

Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering Provincie Zeeland Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering Provincie Zeeland Voorwoord Deze zomer is het Omgevingsplan Zeeland vastgesteld en sinds 1 oktober 2006 zijn de beleidsregels uit

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 26 oktober 2009 Nummer PS : PS2009RGW22 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT247037 Portefeuillehouder : Krol Titel : Project

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Informatiebijeenkomst Cadzand-Bad. 21 juni

Hartelijk welkom! Informatiebijeenkomst Cadzand-Bad. 21 juni Hartelijk welkom! Informatiebijeenkomst Cadzand-Bad 21 juni 2011 1 Agenda 1. Opening. 2. Kort overzicht stand van zaken Cadzand-Bad door wethouder Peter Ploegaert. 3. Virtuele wandeling langs de ontwikkelingen

Nadere informatie

GEBIEDS GERICHTE AANPAK

GEBIEDS GERICHTE AANPAK Nieuwsbrief nr. 9 - februari 2004 GEBIEDS GERICHTE AANPAK W EST Z EEUWSCH-VLAANDEREN Gebiedsplan opent meer mogelijkheden De inloopavonden zijn achter de rug. Op dit moment zijn wij druk bezig de reacties

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK Informatieve/opiniërende raadsbijeenkomst dinsdag 15 februari vervalt

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK Informatieve/opiniërende raadsbijeenkomst dinsdag 15 februari vervalt OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 6 2011 Informatieve/opiniërende raadsbijeenkomst dinsdag 15 februari vervalt De openbare informatieve/opiniërende raadsbijeenkomst van dinsdag 15 februari aanstaande komt te

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 35-2009 Voornemen ontheffing en bouwvergunning Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat zij voornemens zijn ontheffing als bedoeld in artikel 3.22 van de Wet ruimtelijke

Nadere informatie

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 Voorstel voor de vergadering van de Commissie Ruimte op 11 oktober 2016 Agendanummer : 5 Onderwerp: Opsteller: Portefeuillehouder: NIMBY project

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 22 april 2010 om uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK donderdag 22 april 2010 om uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 16-2010 Besluitvormende raadsbijeenkomst De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 22 april 2010 om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis een openbare

Nadere informatie

Burgeronderzoek Gemeente Sluis ZLTO

Burgeronderzoek Gemeente Sluis ZLTO Gemeente Sluis in opdracht van ZLTO afdeling gemeente Sluis Maart 2009 Burgeronderzoek Gemeente Sluis in opdracht van ZLTO afdeling gemeente Sluis Almere Staete Radioweg 6a 1324 KW ALMERE Tel. (036) 5300402

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE SLUIS, GEHOUDEN OP 18 DECEMBER 2008 OM UUR IN HET BELFORT TE SLUIS.

BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE SLUIS, GEHOUDEN OP 18 DECEMBER 2008 OM UUR IN HET BELFORT TE SLUIS. 5 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE SLUIS, GEHOUDEN OP 18 DECEMBER 2008 OM 19.30 UUR IN HET BELFORT TE SLUIS. 10 Aanwezigen 15 20 25 Raadsleden: Wethouders: Voorzitter:

Nadere informatie

Gemeente Sluis T.a.v. Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 27 4500 AA Oostburg

Gemeente Sluis T.a.v. Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 27 4500 AA Oostburg Gemeente Sluis T.a.v. Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 27 4500 AA Oostburg Leeuwarden, 31 januari 2011 Betreft: Inspraakreactie op de concept strandnota. Geachte college van Burgemeester

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Commissie Regionaal Overleg luchthaven Teuge JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG TEUGE

Commissie Regionaal Overleg luchthaven Teuge JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG TEUGE JAARVERSLAG 2011 COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG TEUGE Arnhem, 29 maart 2012 2 Inhoud jaarverslag 2011 van de Commissie Regionaal Overleg Teuge 1 Inleiding 4 2 Samenstelling Commissie en secretariaat 5 3 Samenvatting

Nadere informatie

NOORDERLICHT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT

NOORDERLICHT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT 1 3 TOWNHOUSES NOORDERLICHT Drie exclusieve townhouses in het authentieke Zeeuws-Vlaamse dorpje Retranchement. Elk met een eigen typische gevel en afgewerkt met hoogwaardige

Nadere informatie

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen.

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen. NatuurlijkGeuldal Stichting Natuurlijk Geuldal, voor behoud en verbetering van natuur, landschap en leefomgeving in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg Keutenberg 5, 6305 PP Schin op Geul, tel: 0434592007,

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

DB-vergadering 07-06-2011 Agendapunt 7

DB-vergadering 07-06-2011 Agendapunt 7 DB-vergadering 07-06-2011 Agendapunt 7 Onderwerp Intentieovereenkomst Gebiedsontwikkeling Middelsgraaf e.o. Portefeuillehouder(s) J.H.J. van der Linden Afdeling Beleid, Onderzoek en Advies Bestuursprogramma

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 11 2018 Bekendmaking van rechtswege verleende omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning van rechtswege is verleend:

Nadere informatie

Havenkwartier Zeewolde

Havenkwartier Zeewolde Havenkwartier Zeewolde Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 8 september 2011 / rapportnummer 2459 60 Oordeel over het MER Voor de aanleg van de woonwijk Polderwijk te Zeewolde is in 2003 de procedure

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 41 2017 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Sluis maken bekend dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS

NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS No. 4, april 2012 NIEUWSBRIEF KAVELRUIL DE CENTRALE AS Onlangs waren er diverse berichten over het opheffen van het kavelruilbureau Fryslân. Het kavelruilbureau Fryslân is echter niet opgeheven. Wel zijn

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Hans Ganzeboom [hejganzeboom@gmail.com] vrijdag 29 januari 2016 10:00 Statengriffie commissie verkeer en vervoer op 3 februari 2016 MKBA-briefPS290116.docx;

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt.

OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK een openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Sluis plaatsvindt. OPENBARE KENNISGEVINGEN WEEK 13 2015 Besluitvormende raadsvergadering De burgemeester van Sluis maakt bekend dat er op donderdag 26 maart 2015 om 19.30 uur in de raadzaal van het Belfort te Sluis een openbare

Nadere informatie

OPZET MIDTERM REVIEW

OPZET MIDTERM REVIEW GEBIEDSPLAN WEST ZEEUWS VLAANDEREN NATUURLIJK VITAAL OPZET MIDTERM REVIEW Mid Term Review Natuurlijk Vitaal Aanleiding De uitvoering van het gebiedsplan is nu ongeveer 4 jaar aan de gang. In die tijd is

Nadere informatie

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder.

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Over de Munnikenpolder bestaan de nodige afspraken c.q. ligt beleid vast, waarmee

Nadere informatie

Omgevingsplan Hoedekenskerke... Algemene informatie. Datum 24 mei Projectleider/directie UAV Directie UAV RWS Directie UAV WZE

Omgevingsplan Hoedekenskerke... Algemene informatie. Datum 24 mei Projectleider/directie UAV Directie UAV RWS Directie UAV WZE Omgevingsplan Hoedekenskerke........................................................... Algemene informatie Kenmerk PZST-R-11059 com Datum 24 mei 2011 Status Definitief Projectleider/directie UAV Directie

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp IJsbaan Ruurlo Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voor raadsvergadering d.d.: 21-06-2011 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Zeeuwse Milieu Federatie t.a.v. mevr. G. van der Krogt Postbus AA Goes

Zeeuwse Milieu Federatie t.a.v. mevr. G. van der Krogt Postbus AA Goes GEMANDATEERD BESLUIT Directie RMW ** Categorie G documentnummer Zaaknummer verwijsnummer / mede Gemandateerde d.d.: Afdelingshoofd datum drs. D.C. Kruis Fin. Toets datum Besluit Instemmen met opdrachtverlening

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres: pia Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Rijkswaterstaat Zeeland Projectbureau Zeeweringen pia Waterschap Scheldestromen Kanaalweg

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

OPENBARE KENNISGEVINGEN. Noodverordening strandgebied Verdronken Zwarte Polder te Nieuwvliet-Bad

OPENBARE KENNISGEVINGEN. Noodverordening strandgebied Verdronken Zwarte Polder te Nieuwvliet-Bad OPENBARE KENNISGEVINGEN Noodverordening strandgebied Verdronken Zwarte Polder te Nieuwvliet-Bad De loco-burgemeester van Sluis maakt bekend op 20 juli 2010 een noodverordening te hebben vastgesteld voor

Nadere informatie

Met deze brief wil ik u informeren over de stand van zaken van onze onderzoeken in 201 1

Met deze brief wil ik u informeren over de stand van zaken van onze onderzoeken in 201 1 REKENKAMER ZEELAND Aan de voorzitter van Provinciale Staten pla Statengriffie uw kenmerk: ons kenmerk REK 1 1009097 bijlagen: behandeld door. A.C. F. van Galen doorkiesnummer. (01 18) 63 13 03 Middelburg,

Nadere informatie