Aanpassing Prospectussen Aegon, AEAM en Aegon Paraplu 1 Funds Per 1 augustus 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpassing Prospectussen Aegon, AEAM en Aegon Paraplu 1 Funds Per 1 augustus 2016"

Transcriptie

1 Aanpassing Prospectussen Aegon, AEAM en Aegon Paraplu 1 Funds Per 1 augustus 2016 Per 1 augustus 2016 voert de beheerder van de Aegon Funds, de AEAM Funds en de Aegon Paraplu 1 Funds, Aegon Investment Management B.V., een aantal aanpassingen door in het Prospectus en de daarin opgenomen Fundspecificaties van een deel van haar beleggingsfondsen. Het betreft fondsen welke deel uitmaken van de Aegon Funds, de AEAM Funds en de Aegon Paraplu 1 Funds. De aangepaste Prospectussen worden per 1 augustus 2016 op gepubliceerd. Hieronder zijn de aanpassingen beschreven. Aanpassing fiscale status meerdere beleggingsfondsen Voor de volgende fondsen wijzigt de fiscale status, zoals omschreven in de Fundspecificaties: AEAM Core Eurozone Government Bond Fund, AEAM Core Eurozone Government Bond Index Fund, AEAM Emerging Market Debt Fund (EUR), AEAM European Bond Fund, AEAM European Credit Fund, AEAM Global Commodity Fund (EUR), AEAM Global High Yield Fund (EUR). In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. Het Fonds is een open fonds voor gemene rekening en Het Fonds is een besloten fonds voor gemene rekening belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting en en fiscaal transparant. Het Fonds is niet dividendbelasting. Het Fonds opteert voor de status belastingplichtig voor de Wet op de van fiscale beleggingsinstelling in de zin van art. 28 vennootschapsbelasting en de Wet op de Wet op de vennootschapsbelasting. dividendbelasting. Bezittingen, schulden, baten en lasten van het Fonds worden rechtstreeks toegerekend aan participanten. Aanpassing dividendbeleid meerdere beleggingsfondsen Voor de volgende fondsen wijzigt het dividendbeleid, zoals omschreven in de Fundspecificaties: AEAM Core Eurozone Government Bond Fund, AEAM Core Eurozone Government Bond Index Fund, AEAM Emerging Market Debt Fund (EUR), AEAM European Bond Fund, AEAM European Credit Fund, AEAM Global Commodity Fund (EUR), AEAM Global High Yield Fund (EUR). In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. De voor uitdeling beschikbare winst, indien deze toereikend is om uitgekeerd te worden, zal in de vorm van dividend jaarlijks door het Fonds worden uitgekeerd aan haar participanten onder inhouding van verschuldigde belasting. Het Fonds keert geen dividend uit. De ontvangen inkomsten worden herbelegd.

2 Aanpassing omschrijving valutabeleid Commodity fondsen Voor het AEGON Global Commodity Fund (EUR) en AEAM Global Commodity Fund (EUR) wordt het valutabeleid nauwkeuriger omschreven in de Hierdoor bestaat een valutarisico. Het valutarisico in US dollar wordt maandelijks afgedekt naar euro's, waarbij een hedgeratio tussen de 85% en 115% wordt gehanteerd. Hierdoor bestaat een valutarisico. Het valutarisico in US dollar wordt maandelijks afgedekt naar euro's, waarbij op het moment van valuta-afdekking een hedgeratio tussen de 95% en 105% wordt gehanteerd. Toevoeging restrictie tegenpartijen swaps Commodity fondsen Voor het AEGON Global Commodity Fund (EUR), AEGON Global Commodity Fund en AEAM Global Commodity Fund (EUR) wordt een restrictie voor tegenpartijen bij swaps toegevoegd aan de Fundspecificaties. In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. Geen Tegenpartij Voor swaps is de minimale rating van de tegenpartij BBB. Aanpassing valutabeleid Vastgoed fondsen Voor het AEAM Global Real Estate Fund, AEGON Vastgoed Fund Internationaal en AEGON Wereldwijd Vastgoed Fonds wordt het valutabeleid aangepast, zoals omschreven in de Fundspecificaties. In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. Hierdoor bestaat een valutarisico. Het valutarisico wordt niet afgedekt. De beheerder kan ervoor kiezen het valutarisico (deels) af te dekken.

3 Aanpassing beleggingsuniversum Vastgoed fondsen Voor het AEAM Global Real Estate Fund, AEGON Vastgoed Fund Internationaal en AEGON Wereldwijd Vastgoed Fonds wordt het beleggingsuniversum aangepast, zoals omschreven in de Fundspecificaties. In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. Het Fonds kan beleggen in aandelen van beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen en liquide moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen.tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): aandelen index futures, aandelen opties, aandelen warrants en total return swaps. Het Fonds kan beleggen in aandelen van beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen en liquide moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen.tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): aandelen index futures, aandelen opties, aandelen warrants, total return swaps en valutatermijncontracten. Aanpassing omschrijving beleggingsbeleid ABS fondsen Voor het AEAM ABS Fund en AEGON ABS Fund wordt het beleggingsbeleid nauwkeuriger omschreven in de Het Fonds belegt, direct of indirect, in asset backed securities genoteerd in euro, gespreid over verschillende issuers, onderpanden, sectoren en landen. Het beleggingsproces is gericht op waardetoevoeging door middel van een actief selectiebeleid van issuers, onderpanden, sectoren en landen. Het Fonds belegt, direct of indirect, in asset backed securities (inclusief structured credits) genoteerd in euro, gespreid over verschillende issuers, onderpanden, sectoren en landen. Het beleggingsproces is gericht op waardetoevoeging door middel van een actief selectiebeleid van issuers, onderpanden, sectoren en landen. Aanpassing omschrijving beleggingsuniversum ABS fondsen Voor het AEAM ABS Fund en AEGON ABS Fund wordt het beleggingsuniversum nauwkeuriger omschreven in de Het Fonds kan beleggen in asset backed securities, structured credits, covered bonds en liquide middelen. De vrij beschikbare kaspositie van het Fonds moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): valutatermijncontracten en fixed income futures. Het Fonds kan beleggen in asset backed securities (inclusief structured credits) en liquide middelen. De vrij beschikbare kaspositie van het Fonds moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): valutatermijncontracten en fixed income futures. Derivaten worden alleen gebruikt ter afdekking van risico s naar de benchmark.

4 Aanpassing beleggingsstrategieën ABS fondsen Voor het AEAM ABS Fund en AEGON ABS Fund worden de beleggingsstrategieën aangepast, zoals omschreven in de De volgende maximale afwijkingen ten opzichte van de benchmark zijn toegestaan: - 20% op landenniveau; - 12,5% op sectorniveau. maximale toegestane off-benchmark positie met betrekking tot landen en sectoren bedraagt 12,5%. Om spreiding van het belegde fondsvermogen te waarborgen, zijn de onderstaande limieten van toepassing: - per land geldt een minimum van 0% - per land geldt een maximum van 20,0% boven het benchmarkgewicht - per sector (conform definitie benchmark) geldt een minimum van 0% - per sector (conform definitie benchmark) geldt een maximum van 12,5% boven het benchmarkgewicht. maximaal toegestane off-benchmark weging bedraagt 12,5% per land en per sector. Aanpassing omschrijving beleggingsuniversum AEGON Garantie Click 90 Fonds II Voor het AEGON Garantie Click 90 Fonds II wordt het beleggingsuniversum nauwkeuriger omschreven in de Het Fonds kan beleggen in termijn deposito's en in liquide middelen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): equity index call opties. Het Fonds kan beleggen in termijn deposito's en in liquide middelen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): equity index call opties (i.c. EURO STOXX 50 Index call opties). Aanpassing restrictie duratiebeleid AEGON Garantie Click 90 Fonds II Voor het AEGON Garantie Click 90 Fonds II wordt de restrictie voor duratiebeleid aangepast, zoals omschreven in de De resterende looptijd van een belegging bedraagt maximaal 1 jaar. De resterende looptijd van een belegging in deposito's bedraagt maximaal 1 jaar. De maximale looptijd van een belegging in call opties bedraagt 1 jaar en 4 maanden.

5 Aanpassing omschrijving beleggingsstrategieën Emerging Market Debt fondsen Voor het AEAM Emerging Market Debt Fund (EUR) en AEGON Emerging Market Debt Fund (EUR) worden de beleggingsstrategieën nauwkeuriger omschreven in de Fundspecificaties. In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. maximale toegestane off-benchmark positie bedraagt op totaal niveau 20% en op ondernemingsniveau 5% van het fondsvermogen. maximale toegestane off-benchmark positie bedraagt op totaal niveau 20% en op ondernemingsniveau 5% van het fondsvermogen. Beleggingen worden geclassificeerd als off-benchmark als de uitgevende instelling niet in de benchmark voorkomt. Aanpassing omschrijving beleggingsuniversum Emerging Market Debt fondsen Voor het AEAM Emerging Market Debt Fund (EUR) en AEGON Emerging Market Debt Fund (EUR) wordt het beleggingsuniversum nauwkeuriger omschreven in de Fundspecificaties. In onderstaande tabel is de wijziging beschreven. Het Fonds kan beleggen in staatsobligaties zowel uitgegeven door overheden in ontwikkelde markten als door overheden in opkomende markten, high yield en investment grade bedrijfsobligaties en liquide moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen.tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): valutatermijncontracten en credit default swaps.verkregen warrants en aandelen mogen voor een maximale periode van 6 maanden aangehouden worden. Het Fonds kan beleggen in staatsobligaties zowel uitgegeven door overheden in ontwikkelde markten als door overheden in opkomende markten, high yield en investment grade bedrijfsobligaties en liquide moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): warrants, valutatermijncontracten en credit default swaps.verkregen warrants en aandelen mogen voor een maximale periode van 6 maanden aangehouden worden.

6 Aanpassing omschrijving beleggingsuniversum High Yield fondsen Voor het AEAM Global High Yield Fund (EUR) en AEAM Global High Yield Fund (EUR) wordt het beleggingsuniversum nauwkeuriger omschreven in de Het Fonds kan beleggen in high yield en investment Het Fonds kan beleggen in high yield en investment grade bedrijfsobligaties, staatsobligaties uit grade bedrijfsobligaties, staatsobligaties uit opkomende markten en liquide middelen. De vrij opkomende markten en liquide middelen. De vrij beschikbare kaspositie van het Fonds moet liggen beschikbare kaspositie van het Fonds moet liggen tussen -5% en 5% van het fondsvermogen. Tevens zijn tussen -5% en 5% van het fondsvermogen. Tevens zijn toegestaan afgeleide financiële instrumenten toegestaan afgeleide financiële instrumenten (derivaten): put/call warrants, credit default swaps en (derivaten): warrants, credit default swaps en valutatermijncontracten. Verkregen warrants en valutatermijncontracten. Verkregen warrants en aandelen mogen voor een maximale periode van 6 aandelen mogen voor een maximale periode van 6 maanden aangehouden worden. maanden aangehouden worden. Toevoeging Europees paspoort AEAM Government Related Investment Fund Voor het AEAM Government Related Investment Fund is op basis van de Europese paspoort procedure van de Alternative Investment Fund Manager Richtlijn de volgende passage toegevoegd aan het Prospectus onder Belangrijke Informatie. Oude tekst Prospectus Geen Nieuwe tekst Prospectus Het is de Beheerder toegestaan het AEAM Government Related Investment Fund op basis van de Europees paspoort procedure van de Alternative Investment Fund Manager Richtlijn aan te bieden aan professionele beleggers in: - België, en - Duitsland

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017 Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 april 2017 Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 11 Supplementen, onderdeel 11.1 Zwitserleven Aandelenfonds, paragraaf 11.1.1 Beleggingsbeleid...

Nadere informatie

Addendum. Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V.

Addendum. Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. Addendum Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. 1 augustus 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 11, Supplementen, paragraaf 11.2.1 Beleggingsbeleid RZL Azië Aandelenfonds' 2 Wijziging

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 december 2015

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 december 2015 Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Beleggingsfondsen d.d. 1 december 2015 Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 2, Aanvullende Prospectussen, paragraaf 2.1 Zwitserleven Aandelenfonds... 2 II. Wijziging

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 22 februari 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico 3 2 Wijziging

Nadere informatie

Fondsen van De Goudse

Fondsen van De Goudse Fondsen van De Goudse Informatie voor de klant In deze brochure vindt u de verkorte jaarverslagen van de beleggingsfondsen binnen Aktief Sparen en het Flexx Vermogensplan. Als u het volledige jaarverslag

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Huntsman Rozenburg Beleggingsplan 2011

Stichting Pensioenfonds Huntsman Rozenburg Beleggingsplan 2011 Stichting Pensioenfonds Huntsman Rozenburg Beleggingsplan 2011 April 2011 ING Investment Management / ICS Inleiding Jaarlijks stelt het Bestuur van de Stichting Pensioenfonds Huntsman Rozenburg (Huntsman)

Nadere informatie

Strategy-prospectussen dd. 5 februari 2015 van:

Strategy-prospectussen dd. 5 februari 2015 van: Strategy-prospectussen dd. 5 februari 2015 van: O&E Fixed Income Strategy (pagina 2) O&E Fixed Income Strategy Multi Asset (pagina 5) O&E Global Equity Strategy (pagina 8) O&E Hedge Fund Strategy (pagina

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 juli Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 juli Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 juli 2018 Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen 1 november 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Personalia 3 2 Wijziging Hoofdstuk 1 'Definities' 4 3 Wijziging Hoofdstuk 3

Nadere informatie

Specialist in vastrentende waarden

Specialist in vastrentende waarden Specialist in vastrentende waarden Pensioenen Ons profiel AEGON Asset Management Nederland is dé specialist in vastrentende waarden en asset allocatie die door verplichtingen gedreven is ( Liability Driven

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate Q3 2017 Rendementen Allianz Pensioen Passieve en Actieve Lifecycles In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen

Nadere informatie

31.07.2015 VOORSTEL EN TOELICHTING TOT WIJZIGING VAN DE VOORWAARDEN VAN DEELNAME VAN

31.07.2015 VOORSTEL EN TOELICHTING TOT WIJZIGING VAN DE VOORWAARDEN VAN DEELNAME VAN DELTA LLOYD CORPORATE BOND FUND, DELTA LLOYD COLLATERALIZED BOND FUND, DELTA LLOYD SOVEREIGN BOND FUND, DELTA LLOYD SOVEREIGN LT BOND FUND, DELTA LLOYD SOVEREIGN XLT BOND FUND, DELTA LLOYD SUB SOVEREIGN

Nadere informatie

FondsenGids (d.d. 31 juli 2013) Wereld Fonds

FondsenGids (d.d. 31 juli 2013) Wereld Fonds FondsenGids (d.d. 31 juli 2013) Wereld Fonds INHOUDSOPGAVE 1 Algemene informatie Verzekeringsfondsen 1.1 Inhoud van de FondsenGids 1.2 Juridische structuur 1.3 Berekening van de participatiewaarde 1.4

Nadere informatie

Financiële bijsluiter ASR Euro Aandelen Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen

Financiële bijsluiter ASR Euro Aandelen Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Financiële bijsluiter ASR Euro Aandelen Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Deze financiële bijsluiter is een document dat door ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V. is opgesteld volgens een vaste,

Nadere informatie

Informatie Care IS Beleggingsportefeuille

Informatie Care IS Beleggingsportefeuille Informatie Care IS Beleggingsportefeuille Onderstaande informatie is samengesteld op14 juni 2013 Inleiding Binnen de beleggingsportefeuilles van Care IS wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende beleggingscategorieën:

Nadere informatie

Aanvullend prospectus. Achmea paraplu fonds A

Aanvullend prospectus. Achmea paraplu fonds A Aanvullend prospectus Achmea paraplu fonds A Inlegvel per 1 september 2017 behorende bij het Aanvullend prospectus Achmea paraplu fonds A van 11 juli 2017 Wijziging op- en afslag Per 1 september 2017 wijzigen

Nadere informatie

Aanvullend prospectus. Achmea paraplu fonds A

Aanvullend prospectus. Achmea paraplu fonds A Aanvullend prospectus Achmea paraplu fonds A Inlegvel behorende bij het aanvullend Prospectus Achmea paraplu fonds A Inlegvel per 1 januari 2017 Wijziging benchmark Beleggingspool Achmea Aandelen Wereldwijd

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Allianz Global Investors Fund

Allianz Global Investors Fund Allianz Global Investors Fund Société d`investissement à Capital Variable Maatschappelijke zetel: 6 A, route de Trèves, L-2633 Senningerberg R.C.S. Luxembourg B 71.182 Kennisgeving aan de Aandeelhouders

Nadere informatie

Financiële bijsluiter ASR Euro Bedrijfsobligatie Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen

Financiële bijsluiter ASR Euro Bedrijfsobligatie Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Financiële bijsluiter ASR Euro Bedrijfsobligatie Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Deze financiële bijsluiter is een document dat door ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V. is opgesteld volgens een

Nadere informatie

BLACKROCK GLOBAL FUNDS

BLACKROCK GLOBAL FUNDS DIT IS EEN BELANGRIJK DOCUMENT DAT U ONMIDDELLIJK AANDACHTIG DIENT TE LEZEN. Indien u niet zeker weet wat u moet doen, dient u meteen uw effectenmakelaar, bankmanager, advocaat, boekhouder, relatiebeheerder

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Ruilverhouding fondsen

Ruilverhouding fondsen Ruilverhouding fondsen Dit document dient enkel ter informatie en is 1) geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven en 2) geen beleggingsadvies.

Nadere informatie

Blue Sky Eagle Fund Halfjaarbericht over de periode 1 januari 2007 tot en met 30 juni 2007 1

Blue Sky Eagle Fund Halfjaarbericht over de periode 1 januari 2007 tot en met 30 juni 2007 1 Blue Sky Eagle Fund Halfjaarbericht over de periode 1 januari 2007 tot en met 30 juni 2007 1 INHOUDSOPGAVE ALGEMENE GEGEVENS 3 VERSLAG VAN DE BEHEERDER 5 JAARREKENING Balans per 30 juni 2007 9 Verlies

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 juli Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 juli Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 juli 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 1 november 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Personalia 3 2 Wijziging Hoofdstuk 1 'Definities' 4 3 Wijziging Hoofdstuk 3 'Fondsstructuur',

Nadere informatie

Addendum. Prospectus van 1 december 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V.

Addendum. Prospectus van 1 december 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. Addendum Prospectus van 1 december 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. 1 december 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 3 'Structuur', paragraaf 3.8 'ACTIAM' 3 2 Wijziging Hoofdstuk 7 'Kosten en vergoedingen',

Nadere informatie

Benchmark Benchmark matching portefeuille. Benchmark matching portefeuille

Benchmark Benchmark matching portefeuille. Benchmark matching portefeuille Bijlage 5 srichtlijnen A. srichtlijnen Ingangsdatum: 1 januari 2014 Beheerder dient de beleggingsrestricties ten aanzien van de samenstelling van de portefeuille en de toelaatbare risico's ln acht te nemen,

Nadere informatie

Risico s en kenmerken van beleggen

Risico s en kenmerken van beleggen Risico s en kenmerken van beleggen 1. Risico s en kenmerken in het algemeen Beleggen brengt risico s met zich mee. Vaak geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico s. Ook geldt dat in het

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen

Achmea life cycle beleggingen Achmea life cycle beleggingen Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Interpolis. Glashelder Achmea life cycle beleggingen Als pensioenverzekeraar beleggen

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van het ASN Beleggingsfondsen N.V.

Addendum bij het Prospectus van het ASN Beleggingsfondsen N.V. Addendum bij het Prospectus van het ASN Beleggingsfondsen N.V. Dit document is een addendum bij het prospectus van ASN Beleggingsfondsen N.V. d.d. 12 juni 2017 en is onlosmakelijk verbonden met het prospectus.

Nadere informatie

Financiële bijsluiter ASR Geldmarkt Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen

Financiële bijsluiter ASR Geldmarkt Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Financiële bijsluiter ASR Geldmarkt Fonds Subfonds van ASR Beleggingsfondsen Deze financiële bijsluiter is een document dat door ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V. is opgesteld volgens een vaste, bij

Nadere informatie

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd.

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd. Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar uit, tenzij een interim wordt uitgekeerd. Het nettobedrag is in Nederland 15% lager (er geldt een belasting van 15%, die de Nederlandse klant achteraf weer

Nadere informatie

Levensloop Rendement Bouw

Levensloop Rendement Bouw Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. PROFIEL 2. STRUCTUUR 3. BEHEERDER 4. BELEGGINGSBELEID EN RISICO S 5. KOSTEN 6. OVERIGE INFORMATIE

INHOUDSOPGAVE 1. PROFIEL 2. STRUCTUUR 3. BEHEERDER 4. BELEGGINGSBELEID EN RISICO S 5. KOSTEN 6. OVERIGE INFORMATIE INHOUDSOPGAVE 1. PROFIEL 2. STRUCTUUR 3. BEHEERDER 4. BELEGGINGSBELEID EN RISICO S 5. KOSTEN 6. OVERIGE INFORMATIE 1. PROFIEL Het MM Fortune Fund ( hierna: het fonds) is een open-end beleggingsfonds voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2016

Nieuwsbrief februari 2016 Nieuwsbrief februari 2016 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: - De beleggingsresultaten over 2015 - Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw pensioenregeling bij Aegon PPI

Nadere informatie

Beleggen binnen financieel Advies

Beleggen binnen financieel Advies Beleggen binnen financieel Advies Workshop passief beleggen met Exchange Traded Funds (ETF s) 25 april 2018 Wie ben ik? Bouke van den Berg Business development Think ETF s > 15 jaar ervaring bij o.a. ING,

Nadere informatie

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Het beleggingsbeleid van Brand New Day PPI is gebaseerd op 3 pijlers: Inkomenszekerheid Het te verwachten pensioen moet voldoende zijn Kans op onverwachte verliezen

Nadere informatie

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen A. ALGEMENE DOELSTELLINGEN 1. Doelstelling van Fonds 1818 Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen heeft als doel het verhogen van de kwaliteit van de

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/016 Het NN First Class Return Fund behaalde dit kwartaal,9% De groei in opkomende markten werd breder gedragen Wereldwijde aandelen

Nadere informatie

Levensloop Rendement

Levensloop Rendement Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

2. STrUCTUUr 3. De BeHeerDer Michiel Goris (1956)

2. STrUCTUUr 3. De BeHeerDer Michiel Goris (1956) 1. profiel Het MM Fortune Fund ( hierna: het fonds) is een open-end beleggingsfonds voor gemene rekening, opgericht op 15 april 2008 en gevestigd te Rijswijk. Een fonds voor gemene rekening is geen rechtspersoon

Nadere informatie

Wijziging voorwaarden TCM aandelenfondsen

Wijziging voorwaarden TCM aandelenfondsen Wijziging voorwaarden TCM aandelenfondsen Inleiding Trustus Capital Management B.V. (Trustus) voert op dit moment de directie en het beheer van Intereffekt Investment Funds N.V. (IIF). Trustus is in het

Nadere informatie

1. Beleggingspolitiek van de fondsen

1. Beleggingspolitiek van de fondsen 1. Beleggingspolitiek van de fondsen De hieronder beschreven beleggingspolitiek is gebaseerd op de essentiële beleggersinformatie die op 1 januari 2017 beschikbaar was op de website van de beheerders BlackRock

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

Producten. SynVest Beleggen. Beleggingsfondsen in: Obligaties Vastgoed Aandelen. SYNVEST. Morgen begint vandaag.

Producten. SynVest Beleggen. Beleggingsfondsen in: Obligaties Vastgoed Aandelen. SYNVEST. Morgen begint vandaag. Producten SynVest Beleggen Beleggingsfondsen in: Obligaties Vastgoed Aandelen SYNVEST. Morgen begint vandaag. 2 SynVest Beleggen Introductie Tegenwoordig is behoud en groei van vermogen niet eenvoudig.

Nadere informatie

Ostrica Global Active Investment Fund. Halfjaarverslag 2014

Ostrica Global Active Investment Fund. Halfjaarverslag 2014 Ostrica Global Active Investment Fund Halfjaarverslag 2014 Inhoud ALGEMENE INFORMATIE... 3 SAMENGESTELDE HALFJAARCIJFERS 2014... 7 SAMENGESTELDE BALANS PER 30 JUNI 2014... 8 SAMENGESTELDE WINST-EN-VERLIESREKENING

Nadere informatie

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen Vrijdag 22 april 2016 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Voormalig arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Anna Timmermans 27 september 2007 www.ingim.com Agenda Huidig Mandaat bij ING IM Performance, Beleid en Vooruitzichten 2 Huidig

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Slimmer beleggen met Think ETF s. 7 oktober 2016, Den Haag

Slimmer beleggen met Think ETF s. 7 oktober 2016, Den Haag Slimmer beleggen met Think ETF s 7 oktober 2016, Den Haag Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actie in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter en

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 december 2017 Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico

Nadere informatie

Addendum. Prospectus van 28 maart 2019 ACTIAM Beleggingsfondsen N.V.

Addendum. Prospectus van 28 maart 2019 ACTIAM Beleggingsfondsen N.V. Addendum Prospectus van 28 maart 2019 ACTIAM Beleggingsfondsen N.V. 19 april 2019 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 3, Structuur, paragraaf 3.13.2, 'Gelieerde partijen' 3 2 Wijziging Hoofdstuk 11, 'Supplementen'

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM

Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM Verklaring inzake beleggingsbeginselen nettopensioenregeling Amstelveen, juni 2019 N méåëáçéåñçåçësäáéöéåçméêëçåééähij msl^_qklomnvlàìåálîéêëáénukm Inhoud

Nadere informatie

Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEGON Pools

Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEGON Pools Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEGON Pools Dit zijn de Voorwaarden van Beheer en Bewaring van elke AEGON Pool, vastgesteld op 2 mei 2000 door AEGON Investment Management B.V. en AEGON Custody B.V.,

Nadere informatie

Piazza AXA IM Euro Bonds

Piazza AXA IM Euro Bonds Piazza - Jaarverslag 31.12.2018-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2018 Piazza Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid Piazza... 2 3. Samenstelling van het interne fonds in bedrag en percentage op

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 1 december Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 1 december Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 1 december 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 1 december 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 3 'Fondsstructuur', paragraaf 3.4 'Beheerder' 3 2 Wijziging Hoofdstuk 7 Kosten

Nadere informatie

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen BELEGGINGSSTATUUT Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen A. ALGEMENE DOELSTELLINGEN 1. Doelstelling van Fonds 1818 Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen heeft als doel het verhogen van de

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

REGISTRATIEDOCUMENT als bedoeld in bijlage D van het Besluit toezicht financiële ondernemingen Wft.

REGISTRATIEDOCUMENT als bedoeld in bijlage D van het Besluit toezicht financiële ondernemingen Wft. REGISTRATIEDOCUMENT als bedoeld in bijlage D van het Besluit toezicht financiële ondernemingen Wft. HEK European Value Fund is een open-end beleggingsfonds voor gemene rekening dat als dat substantieel

Nadere informatie

Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEAM Funds

Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEAM Funds Voorwaarden van Beheer en Bewaring AEAM Funds Dit zijn de Voorwaarden van Beheer en Bewaring van de AEAM Funds, oorspronkelijk vastgesteld op 2 januari 1997 en laatstelijk gewijzigd op 20 september 2013

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds offensief fonds Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een Aanvullend

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsdefensief

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsdefensief Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds zeer fondsdefensief Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 1 april Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 1 april Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 1 april 2019 Zwitserleven Beleggingsfondsen 1 mei 2019 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 3, Het beheer, paragraaf 3.9.3, 'Gelieerde partijen' 3 2 Wijziging Hoofdstuk 11 'Supplementen',

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds defensief fonds Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een Aanvullend

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 1, Algemeen, paragraaf 1.9 Afgifte, terugname en overdracht van participaties en prijsvorming

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/015 Het NN First Class Return Fund leverde in het tweede kwartaal 1,7% in De wereldeconomie vertraagde sterk, aandelen begonnen

Nadere informatie

1. Beleggingspolitiek van de fondsen

1. Beleggingspolitiek van de fondsen 1. Beleggingspolitiek van de fondsen De hieronder beschreven beleggingspolitiek is gebaseerd op de essentiële beleggersinformatie die op 22 mei 2017 beschikbaar was op de website van de beheerders BlackRock

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen in beeld

Achmea life cycle beleggingen in beeld Achmea life cycle beleggingen in beeld Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Achmea life cycle beleggingen in beeld Voor het beleggen van pensioen bent

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 31 december 2015 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 31 december 2015 tot en met 31 december 2016 Inhoud 1 Balans per 31 december 2016 3 2 Winst- en-verliesrekening over 2016 4 3 Kasstroomoverzicht over 2016 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen

Beleggingsverslag. 1 januari 2017 tot en met 31 december Aegon Levensverzekeringen NV inzake toeslagen Loodswezen 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 Inhoud 1 Balans per 31 december 2017 3 2 Winst-en-verliesrekening over 2017 4 3 Kasstroomoverzicht over 2017 5 4 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Supplement J Think iboxx AAA-AA Government Bond Tracker

Supplement J Think iboxx AAA-AA Government Bond Tracker Supplement J Think iboxx AAA-AA Government Bond Tracker Aandelen Serie J in ThinkCapital ETF s N.V. 15 oktober 2012 I. Belangrijke informatie Dit Supplement moet worden gelezen in samenhang met, en maakt

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds zeer fondsoffensief Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een

Nadere informatie

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief

Aanvullend Prospectus. Achmea Grondstoffen. zeer fondsoffensief Aanvullend Prospectus Achmea Grondstoffen mixfonds zeer fondsoffensief Het Aanvullend Prospectus Het Prospectus van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. bestaat uit een Basis Prospectus en een

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Even voorstellen Bouke van den Berg Ruim 14 jaar actief in de financiële wereld Diverse commerciële functies bij ING, Vanguard en Russell

Nadere informatie

VOORSTEL EN TOELICHTING WIJZIGING VOORWAARDEN VAN DEELNAME

VOORSTEL EN TOELICHTING WIJZIGING VOORWAARDEN VAN DEELNAME DELTA LLOYD EUROPEES DEELNEMINGEN FONDS N.V. 1.12.2016 Voorstel tot wijziging voorwaarden van deelname De directie (hierna te noemen wij ) van het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds N.V., (hierna

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 17 september 2009 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 >

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Eind 2012 liep het herverzekeringscontract met Nationale-Nederlanden

Nadere informatie

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd november 2018 In dit overzicht kunt u precies zien in welke beleggingsfondsen we voor u beleggen, en hoe

Nadere informatie

Blue Sky Eagle Fund. Jaarverslag over de periode 1 september tot en met 31 december 2006 (1e boekjaar)

Blue Sky Eagle Fund. Jaarverslag over de periode 1 september tot en met 31 december 2006 (1e boekjaar) Blue Sky Eagle Fund Jaarverslag over de periode 1 september tot en met 31 december 2006 (1e boekjaar) 1 INHOUDSOPGAVE ALGEMENE GEGEVENS 3 VERSLAG VAN DE BEHEERDER 5 JAARREKENING Balans per 31 december

Nadere informatie

FondsenGids (d.d. 26 maart 2014) Mix Fonds

FondsenGids (d.d. 26 maart 2014) Mix Fonds FondsenGids (d.d. 26 maart 2014) Mix Fonds INHOUDSOPGAVE 1 Algemene informatie Verzekeringsfondsen 1.1 Inhoud van de FondsenGids 1.2 Juridische structuur 1.3 Berekening van de participatiewaarde 1.4 Fiscale

Nadere informatie

BIJLAGE II IIB SUPPLEMENT W&O EUROPEES AANDELENFONDS

BIJLAGE II IIB SUPPLEMENT W&O EUROPEES AANDELENFONDS BIJLAGE II IIB SUPPLEMENT W&O EUROPEES AANDELENFONDS Behorend bij prospectus Paraplufonds Nederlandse Beleggingsfondsen. Opgericht per 10 november 2018 voor onbepaalde tijd. 1. DEELNAME Het W&O Europees

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015

Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015 Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015 Onderdeel van a.s.r. a.s.r. is de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. Bij a.s.r. werken ruim 3.900 medewerkers

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/017 Het NN First Class Return Fund verloor in het tweede kwartaal 0,6% Aandelen bleven in lokale valuta s gemeten stijgen De euro

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 31/03/016 Het NN First Class Return Fund verloor in het eerste kwartaal van 016,1% Het was een historisch slecht begin van het jaar

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen?

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Over Think Think is opgericht in 2009 als eerste Nederlandse ETF aanbieder. Waarom? Omdat ETF s nog niet perfect waren. Think is sinds 2011 een 60% dochter

Nadere informatie

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak Gespecialiseerd team onderhoudt en ontwikkelt LCM WWW.INGIM.COM 2 ING INVESTMENT MANAGEMENT

Nadere informatie

Goed moment high yield obligaties te overwegen

Goed moment high yield obligaties te overwegen Goed moment high yield obligaties te overwegen Het tij zit mee voor hoogrentende bedrijfsobligaties, ofwel High Yield obligaties. Deze categorie bedrijfsobligaties kent een relatief hogere coupon dan reguliere

Nadere informatie

1. Het pensioenfonds loopt beleggingsrisico. Dat betekent dat in het MVEV een bijdrage van 4% van de technische voorzieningen (TV) is opgenomen.

1. Het pensioenfonds loopt beleggingsrisico. Dat betekent dat in het MVEV een bijdrage van 4% van de technische voorzieningen (TV) is opgenomen. Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen 1 BIJLAGE: VASTSTELLING MVEV EN VEV Vaststelling minimaal vereist eigen vermogen Op grond van artikel 126 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling dient

Nadere informatie

Koersenlijst Fiscaal Jaaroverzicht

Koersenlijst Fiscaal Jaaroverzicht Koersenlijst Fiscaal Jaaroverzicht Waarde per 31-12-2018 In dit document vindt u de koersen die gehanteerd worden voor de waarde van uw vermogen per 31 december 2018 op uw Fiscaal Jaaroverzicht. Voor de

Nadere informatie

Millesimo BlackRock 1

Millesimo BlackRock 1 Millesimo BlackRock - Jaarverslag 31.12.2013-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2013 Millesimo BlackRock 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van de Millesimo BlackRock 1.... 2 3. Samenstelling

Nadere informatie

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Marktontwikkelingen eerste kwartaal 2016

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC Beleggingsdoelstelling Het interne beleggingsfonds belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A EUR acc (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd

Nadere informatie

FINANCIELE BIJSLUITER VAN ALTERNATIVE HARBOUR FUND

FINANCIELE BIJSLUITER VAN ALTERNATIVE HARBOUR FUND FINANCIELE BIJSLUITER VAN ALTERNATIVE HARBOUR FUND Dit document is de financiële bijsluiter van Alternative Harbour Fund (hierna ook: het Fonds ). De financiële bijsluiter bevat de bij of krachtens de

Nadere informatie