Nieuwsbrief februari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief februari 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief februari 2016 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: - De beleggingsresultaten over Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw pensioenregeling bij Aegon PPI - Overzicht van historische rendementen Aegon PPI De beleggingsresultaten over 2015 Hieronder ziet u een overzicht van de beleggingsresultaten over Het rendement is afhankelijk van het aantal jaren tot uw 67 e verdag en uw beleggingsprofiel. U bepaalt zelf wat uw beleggingsprofiel is. Dat doet u als u begint met deelnemen aan de pensioenregeling. Maakt u geen keuze? Dan komt u automatisch terecht in een defensief profiel. U kunt uw keuze altijd veranderen. Voorbeeld U bent nu 45. Uw pensioenleeftijd is 67. Dan duurt het nog 22 voor u met pensioen gaat. U heeft geen keuze gemaakt. Wij hebben u daarom geplaatst in het defensieve profiel. Uw beleggingsresultaat over 2015 is dan -0,8%. Dat betekent dat de waarde van uw beleggingen eind 2015 is verminderd met 0,8% ten opzichte van het begin van Uw werkelijke rendement over 2015 zal hiervan (licht) afwijken omdat uw werkgever gedurende 2015 maandelijks uw pensioenpremie betaalt aan Aegon PPI. Waar ziet u welk beleggingsprofiel u heeft? Hiervoor kunt u terecht in Mijn Aegon, via de tab Beleggingen/af en bijschrijvingen. Hier ziet ook u wat uw persoonlijke beleggingsprofiel is. In Mijn Aegon kunt u ook uw beleggingsprofiel wijzigen, of kiezen voor een Garantpensioen. Heeft u nog geen toegang tot Mijn Aegon? Ga dan naar Toegang tot Mijn Aegon via Welke ontwikkelingen hadden gevolgen voor de beleggingsresultaten over 2015? De start van het beleggings 2015 was veelbelovend. De aandelenkoersen stegen en de rente daalde. Die ontwikkelingen waren positief voor de koersen van aandelen en obligaties. Uiteindelijk zien we dat de beleggingsresultaten negatief zijn. Hiervoor is een aantal oorzaken. In China is veel onzekerheid over de economische groei. Ook zijn er zorgen of de economische groei in de Verenigde Staten doorzet. In de Verenigde Staten heeft de Centrale Bank aan het eind van het de rente verhoogd. Dat is niet goed voor aandelenbeleggingen. Ook dat heeft voor onzekerheid gezorgd in Beleggingsexpert Olaf van den Heuvel geeft in een filmpje bij deze nieuwsbrief een toelichting op al deze ontwikkelingen. Ook blikt hij vooruit uit naar 2016.

2 Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw Aegon PPI pensioenregeling 1. Vragen over de beleggingsresultaten Welke beleggingsresultaten kan ik verwachten? Dat kunnen we u niet vertellen omdat we dit niet van tevoren weten. We kunnen alleen enkele algemene uitspraken doen: - Kiest u voor een offensief profiel dan belegt u met meer risico. U maakt kans op een hoger rendement. De resultaten kunnen ook (sterk) wisselen. Het ene moment stijgen de koersen flink en even later dalen ze sterk. - Bij een defensief profiel loopt u minder beleggingsrisico. U kunt een lager rendement verwachten vergeleken met het Offensief profiel. De koersstijgingen en dalingen zijn minder groot. - De resultaten van uw beleggingen kunnen positief of negatief zijn. Dat geldt voor alle drie de profielen. - De beleggingsresultaten hangen af van hoe het met de economie gaat. Daarbij gaat het om vragen als: o Stijgen of dalen de olieprijzen? o Groeit de economie of krimpt deze? o Gaan de winsten van bedrijven omhoog of omlaag? o Wat gebeurt er met de rente? Ik zie weinig verschil in rendement tussen offensief profiel, neutraal profiel en defensief profiel. Hoe kan dat? Dat komt doordat de rendementen op aandelen (een meer risicovolle belegging) en obligaties (een minder risicovolle belegging) over 2015 niet zo veel verschilden. Op langere termijn verwachten wij wel dat de verschillen groter zijn: meer rendement op een offensief profiel in vergelijking met defensief profiel. Maar ook sterker wisselende resultaten bij een offensief profiel. Wat betekent een negatief rendement voor mijn pensioenkapitaal en pensioenpremie? Een negatief rendement betekent dat uw pensioenbeleggingen minder waard zijn. Uw pensioenpremie of pensioenkapitaal is niet weg maar de waarde is verminderd. Beleggen betekent kans op een positief rendement, maar ook op een negatief rendement. Wat betekent dit voor de hoogte van mijn pensioen? We weten niet hoe hoog uw pensioen straks is. Er kan nog zoveel veranderen. We kunnen alleen aangeven dat bij een negatief rendement de kans groot is dat uw pensioen lager is dan bij een positief rendement. Waar kan ik zien wat mijn beleggingen waard zijn? Hiervoor kunt u terecht in Mijn Aegon, via tab Beleggingen. Hier ziet u ook wat uw beleggingsprofiel is. Wat kan ik doen als ik minder risico wil lopen met mijn pensioen? Dat hangt af van uw. Heeft u nu een offensief beleggingsprofiel, dan kunt u kiezen voor een neutraal of defensief beleggingsprofiel. Wat kan ik doen als ik zekerheid wil over mijn pensioen? Kies dan voor Garantpensioen. Een deel van de pensioenpremie gebruiken we voor een garantie op uw pensioen. Deze garantie kost veel geld. Hierdoor blijft er minder over voor de opbouw van uw pensioen. Zie voor meer informatie over Garantpensioen hoofdstuk 5 van deze nieuwsbrief.

3 2. Vragen over de pensioenregeling Wat voor soort pensioenregeling heb ik? U heeft een beschikbare premieregeling. Wat is een beschikbare premieregeling? Bij een beschikbare premieregeling betaalt uw werkgever een pensioenpremie aan Aegon. De hoogte van de premie hangt af van uw salaris en leeftijd. Deze premie belegt Aegon PPI voor u. Dit levert een pensioenkapitaal op. Op uw pensioendatum keren wij dit pensioenkapitaal uit. Dan koopt u met het pensioenkapitaal een pensioenuitkering. Dat kan Aegon of bij een andere verzekeraar. Hoeveel pensioen krijg ik straks? Wij weten niet hoe hoog uw pensioen straks is. Dat hangt af van zaken als: - hoeveel premie uw werkgever heeft betaald, - het rendement van de beleggingen, - de hoogte van het pensioenkapitaal, en - hoe hoog de marktrente is op uw pensioendatum. Waaruit kan ik kiezen bij Aegon PPI? U kunt kiezen uit: - beleggen van uw pensioenpremie - of kiezen voor een gegarandeerd pensioen: Garant Pensioen Wanneer maak ik deze keuze? Dat doet u als u begint met deelnemen aan de pensioenregeling. Later kunt u deze keuze altijd aanpassen. Dat doet u via Mijn Aegon. Waar zie ik welke keuze ik heb gemaakt? Dat ziet u in Mijn Aegon. Hier vindt u al uw persoonlijke informatie over uw pensioenregeling Wat kan ik in Mijn Aegon? In Mijn Aegon kunt u: uw gegevens van bijvoorbeeld uw pensioen bekijken; de waarde van uw pensioenbeleggingen zien; uw beleggingsprofiel bekijken en, als u dat wilt, aanpassen; En nog veel meer. Ik heb nog geen toegang tot Mijn Aegon. Hoe vraag ik dat aan? In een paar stappen maakt u een account aan via U vult uw gegevens in en ontvangt een activatiecode. Na ontvangst van deze code logt u in en kunt u Mijn Aegon meteen gebruiken. 3. Vragen over het beleggen van uw pensioenpremie Biedt Aegon PPI nog een keuze uit verschillende beleggingsmogelijkheden? Ja, Aegon PPI biedt u de keuze uit: - zelf beleggen, en - beleggen in de Life Cycle fondsen van Aegon. Ik zie dat ik kan kiezen tussen zelf beleggen of de Life Cycle fondsen. Wanneer maak ik deze keuze? Deze keuze maakt u als u begint aan de pensioenregeling. U kunt op elk moment uw keuzes wijzigen. Dat doet u via Mijn Aegon.

4 Wat is zelf beleggen? U bepaalt welke beleggingsfondsen u koopt. Daarbij kunt u kiezen uit: Aegon World Equity Index Fund (EUR) Aegon Global High Yield Fund Aegon Vastgoed Fund Internationaal Aegon European Credit Fund Aegon Emerging Market Debt Fund (EUR) Aegon ABS Fund Aegon Global Commodity Fund (EUR) AEAM Money Market Euro Fund Aegon Core European Government Bond Index Fund Wat is beleggen in de Life Cycle fondsen van Aegon? Bij beleggen in Life Cycle fondsen belegt Aegon PPI de pensioenpremie volgens een vooraf afgesproken verdeling. Is uw pensioendatum nog ver weg? Dan belegt Aegon PPI een groter deel van de pensioenpremie met meer risico. Als u dichterbij de pensioendatum komt, gaat een groter deel van uw pensioenpremie naar een beleggingsfonds met minder risico. Dat gaat automatisch. 4. Vragen over beleggen in Life Cycle fondsen Kan ik zelf de verdeling over de drie beleggingsfondsen bepalen? Nee, dat kan niet. De verdeling ligt vast en is afhankelijk van het aantal jaren tot uw pensioendatum. Aegon PPI biedt wel een keuze uit drie beleggingsprofielen. Welke beleggingsprofielen zijn er? U kunt kiezen uit de volgende beleggingsprofielen: - Offensief profiel - Neutraal profiel - Defensief profiel Wat betekenen deze begrippen? Deze begrippen geven aan wat voor soort belegger u bent. Heeft u een Offensief profiel? Dan belegt u met meer risico dan een belegger met een Neutraal of Defensief profiel. Wat kan ik me voorstellen bij risico s bij beleggen? Risico betekent dat de waarde van uw beleggingen kan wisselen. Beleggen in aandelen levert de hoogste risico s op. Daar staat tegenover dat de kans op een hoog rendement ook het grootst is. Beleggen in obligaties is minder risicovol, maar de verwachte rendementen zijn ook lager. Bij beleggen gaat het erom de juiste balans te vinden tussen rendement en risico. Wat zijn de verschillen in risico s? Bij een offensief beleggingsprofiel belegt Aegon PPI relatief meer in aandelen dan bij een defensief beleggingsprofiel. Voorbeeld U heeft een offensief Beleggingsprofiel en bent 55 oud. Dan belegt Aegon PPI ruim 61% in aandelen. Bij een Defensieve profiel is dit 44%.

5 Wanneer maak ik een keuze uit de beleggingsprofielen? De keuze maakt u als u begint aan de pensioenregeling. U kunt deze keuzes op elk moment wijzigen in Mijn Aegon. Moet ik een keuze maken? Nee, dat hoeft niet. Maakt u geen keuze, dan komt u automatisch terecht in het defensief beleggingsprofiel. Kan ik mijn keuze voor een beleggingsprofiel wijzigen? Ja dat kan. Hiervoor gaat u naar Mijn Aegon. Wat kan ik dan aanpassen? U kunt het beleggingsprofiel aanpassen van alle toekomstige pensioenpremies en het opgebouwde pensioenkapitaal. 5. Vragen over Garantpensioen Wat is Garantpensioen? Bij Garantpensioen heeft u een gegarandeerd pensioen. Waaruit bestaat deze garantie? U koopt elk met de beschikbare premie een stukje pensioen aan. De hoogte van uw pensioen staat vast en verandert niet meer. Wie betaalt voor deze garantie? Deze garantie betaalt u zelf. Dat noemen we de rentegarantiepremie. Hoe hoog is de garantie? Bij het vaststellen van de hoogte van het pensioen dat wij garanderen, gaan wij uit van een rendement van 3% op uw pensioenpremie. Hoe hoog is de rentegarantiepremie? De rentegarantiepremie over 2016 is 51,48% (dit % kan in uw geval afwijken afhankelijk van de pensioenregeling van uw werkgever). Dat betekent dat meer dan de helft van de premie nodig is om het pensioen te kunnen garanderen. Dat komt door de marktrente. Deze is erg laag, veel lager dan het gegarandeerde rendement van 3%. Wat betekent het voor de hoogte van mijn pensioen als ik kies voor Garantpensioen? U bouwt relatief weinig pensioen op. De hoogte van het pensioen staat wel vast.

6 Historische rendementen Aegon PPI Life Cycles 2015 < Offensief -1,0% -0,9% -0,8% -0,8% -0,8% -0,7% -0,8% -0,9% Neutraal -0,9% -0,8% -0,8% -0,8% -0,7% -0,8% -0,9% -0,8% Defensief -0,8% -0,8% -0,8% -0,7% -0,8% -0,9% -0,8% -0,8% 2014 < Offensief 13,9% 16,2% 14,4% 17,7% 19,3% 22,4% 21,7% 23,1% Neutraal 16,2% 14,4% 17,7% 19,3% 22,4% 21,7% 23,1% 21,8% Defensief 14,4% 17,7% 19,3% 22,4% 21,7% 23,1% 21,8% 20,5% 2013 > Offensief 11,44% 10,35% 9,14% 7,58% 6,22% Neutraal 10,35% 9,14% 7,58% 6,22% 4,58% Defensief 9,14% 7,58% 6,22% 4,58% 2,51% Zeer Defensief 7,58% 6,22% 4,58% 2,51% -0,34% 2012 (vanaf oprichting Q2) > Offensief 7,86% 8,47% 9,59% 10,21% 10,28% Neutraal 8,47% 9,59% 10,21% 10,28% 10,37% Defensief 9,59% 10,21% 10,28% 10,37% 10,48% Zeer Defensief 10,21% 10,28% 10,37% 10,48% 10,50%

HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven.

HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven. HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven. U heeft via uw werkgever een pensioenregeling op basis van beleggingen

Nadere informatie

Allianz Pensioen Lifecycles

Allianz Pensioen Lifecycles Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Lifecycles Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles 1 Allianz Pensioen Lifecycles Voor de opbouw van pensioenkapitaal

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Voor de opbouw van uw pensioenkapitaal beleggen we de pensioenpremie in beleggingsfondsen. De wijze

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Index Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Persoonlijk Pensioen Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel vast en past u aan in welke

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Persoonlijk Pensioen Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel vast en past u aan in welke

Nadere informatie

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1 Profielwijzer Via uw (voormalige) werkgever heeft u bij Pensioenfonds Accountancy een pensioenkapitaal opgebouwd in een excedentregeling (beschikbare premieregeling). Uw pensioenkapitaal wordt belegd via

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Voor de opbouw van pensioenkapitaal beleggen we de pensioenpremie in beleggingsfondsen.

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Pensioen Beleggen Welkom bij Allianz. Via uw werkgever neemt u deel aan een pensioenregeling bij

Nadere informatie

Toets zelf regie over beleggen

Toets zelf regie over beleggen Toets zelf regie over beleggen 1. Ik herken me het best in de volgende uitspraak: A. Ik ben bang om te beleggen. Ik kan hiermee verlies lijden. B. Ik heb nog niet eerder belegd. C. Ik ben gestopt met beleggen.

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Actieve Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten UW MENSEN, UW KAPITAAL Beleggingsinformatie 2 Life Cycle beleggen Vrij beleggen Rendement en risico s 4 6 8 Kosten 9 Beleggingsinformatie Hoe werkt het beleggingspensioen van Cappital? In de pensioenregeling

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen

Achmea life cycle beleggingen Achmea life cycle beleggingen Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Interpolis. Glashelder Achmea life cycle beleggingen Als pensioenverzekeraar beleggen

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Stichting Pensioenfonds Gasunie Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Altijd online inzage in uw vermogensopbouw.

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Zorgvuldig uw pensioen opbouwen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering. Misschien wilt u minder werken,

Nadere informatie

BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018

BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018 Generali BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018 www.asr.nl/gnl INHOUDSOPGAVE 1 Algemene informatie over dit document... 3 2 Zorgvuldig beleggingsbeleid... 4 2.1 UW GELD IN GOEDE HANDEN...4 2.2 HET

Nadere informatie

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Uw pensioen en Flexioen Via uw werkgever bouwt u een pensioeninkomen op. U ontvangt dit pensioeninkomen naast uw AOW-uitkering, nadat u gepensioneerd bent.

Nadere informatie

Direct Ingaand Pensioen

Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen Ruime keuzemogelijkheden voor een pensioenuitkering die bij u past Gaat u binnenkort met pensioen? En hebt u pensioen opgebouwd via uw werkgever, waarbij op uw pensioendatum een

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen FOTO invoegen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Januari 2019 Inhoud Inleiding 3 Visie, missie en doelstelling 4 Visie 4 Missie 4 Doelstelling 4 Verdeling van de verantwoordelijkheden 4 De beleggingskeuzes

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen

Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen informatie voor de deelnemer INHOUDSOPGAVE Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

ALLIANZ PENSIOEN. Alles over uw beleggingsmogelijkheden ALLIANZ PENSIOEN Alles over uw beleggingsmogelijkheden ALLIANZ PENSIOEN BELEGGEN Welkom bij Allianz. Via uw werkgever bouwt u bij ons pensioen op. Uw pensioen is in goede handen, want wij zijn onderdeel

Nadere informatie

UW MENSEN, UW kapitaal. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten

UW MENSEN, UW kapitaal. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten UW MENSEN, UW kapitaal Beleggingsinformatie 2 Life Cycle beleggen Vrij beleggen Rendement en risico s 4 6 8 Kosten 9 Beleggingsinformatie Hoe werkt het beleggingspensioen van Cappital? In de pensioenregeling

Nadere informatie

Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen

Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Na uw pensioendatum doorbeleggen Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Na uw pensioendatum doorbeleggen. Gaat u binnenkort

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Pag. 1/7 P 01.7.64-0513 Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Lifecycles op basis van Profiel Mixfondsen en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta

Nadere informatie

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen 1. Algemene informatie over dit document Waarom krijgt u dit document U krijgt deze informatie omdat u via uw werkgever deelneemt aan een pensioenregeling bij Generali. In uw pensioenregeling staat hoe

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Pensioen Beleggen Welkom bij Allianz. Wij zijn een stabiele verzekeraar en onderdeel van het wereldwijde

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel risico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door Goed om te

Nadere informatie

Fondskeuze Zelf Beleggen

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd Met dit formulier geeft u aan in welke fondsen wij voor u

Nadere informatie

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan 77-5001-43A 30-07-2010 11:27 Pagina 1 Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan Toelichting Met dit formulier kunt u de beleggingen in uw ABN AMRO Persoonlijk Pensioen Plan opgeven. Leest u deze

Nadere informatie

Aegon Beleggingswijzer Netto Pensioen

Aegon Beleggingswijzer Netto Pensioen Aegon Beleggingswijzer Netto Pensioen Bepaal uw persoonlijke risicoprofiel U heeft bij uw werkgever een netto pensioenregeling. Het opbouwdeel van uw pensioen is een beleggingsverzekering. De premie voor

Nadere informatie

1. Vragen over het ouderdomspensioen

1. Vragen over het ouderdomspensioen Aegon Uitkerend Beleggingspensioen Veelgestelde vragen 1. Vragen over het ouderdomspensioen Wat heeft invloed op de hoogte van mijn pensioen? De volgende factoren hebben invloed op de hoogte van uw pensioen:

Nadere informatie

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak Gespecialiseerd team onderhoudt en ontwikkelt LCM WWW.INGIM.COM 2 ING INVESTMENT MANAGEMENT

Nadere informatie

CONCEPT: nieuwsbrief werkgevers

CONCEPT: nieuwsbrief werkgevers CONCEPT: nieuwsbrief werkgevers Europaweg 27 9723 AS Groningen Postbus 5237 9700 GE Groningen www.aegonppi.nl Datum 16 juni 2017 Contactpersoon Werkgeversdesk Ons kenmerk Bijlage(n) Telefoon (050) 582

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

het gemak van het Pension Lifecycle Fund

het gemak van het Pension Lifecycle Fund het gemak van het Pension Lifecycle Fund 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is een lifecycle fonds? 2 2. Hoe werkt het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen? 3 4. Wat

Nadere informatie

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort UW MENSEN, UW KAPITAAL Onderdeel van een geoliede machine Pensioen in het kort Welkom bij Aegon Cappital! U bouwt via uw werkgever pensioenkapitaal op, om op uw pensioenleeftijd pensioen aan te kopen.

Nadere informatie

Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland

Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Robeco Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Pensioenregeling... 4 3. Flexioen Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

Toets zelf regie over beleggen

Toets zelf regie over beleggen Toets zelf regie over beleggen 1. Ik herken me het best in de volgende uitspraak: A. Ik ben bang om te beleggen. Ik kan hiermee verlies lijden. B. Ik heb nog niet eerder belegd. C. Ik ben gestopt met beleggen.

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel risico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door Goed om te

Nadere informatie

Grip op pensioen: Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht

Grip op pensioen: Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht : Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Ondersteun uw werknemers bij hun keuze 13 Wat is de Wet verbeterde

Nadere informatie

NN Prestatie Pensioen

NN Prestatie Pensioen NN Prestatie Pensioen Pensioen Een transparant en veelzijdig pensioen gebaseerd op beleggingen www.nn.nl/prestatiepensioen 2 NN Prestatie Pensioen In de hectische wereld van vandaag verlangen we naar meer

Nadere informatie

De beleggingsmogelijkheden. op een rij. Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact

De beleggingsmogelijkheden. op een rij. Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact De beleggingsmogelijkheden op een rij Let op: deze brochure geldt alleen voor collectieve pensioenregelingen met een ingangsdatum voor 1 januari 2013.

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler Pensioen Continu Plan

Risicoprofielbepaler Pensioen Continu Plan Pensioen Continu Plan Risicoprofielbepaler Pensioen Continu Plan Toelichting Met uw Pensioen Continu Plan bouwt u pensioen op door te beleggen. Hoe meer risico u neemt met uw beleggingen, hoe hoger uw

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel

Nadere informatie

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN In deze brochure Extra pensioen 2 Middelloonregeling 3 Premieregeling 4 Premievoorbeeld 6 Meer weten? 7 EXTRA PENSIOEN VOOR UW WERKNEMERS Kies

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Beleggingsmogelijkheden Bruto Flexioen

Beleggingsmogelijkheden Bruto Flexioen Voor pensioenfonds deelnemers 2019 Beleggingsmogelijkheden Bruto Flexioen l Via uw werkgever, de Rabobank of een van haar aangesloten ondernemingen, kunt u vrijwillig aanvullend bruto bijsparen naast uw

Nadere informatie

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN In deze brochure Extra pensioen 2 Middelloonregeling 3 Premieregeling 4 Premievoorbeeld 6 7 EXTRA PENSIOEN VOOR UW WERKNEMERS MIDDELLOON REGELING De excedent

Nadere informatie

HET JAAR 2018 VAN SNPS IN HET KORT

HET JAAR 2018 VAN SNPS IN HET KORT HET JAAR 2018 VAN SNPS IN HET KORT Kwam u op of na 1 juli 2013 in dienst of bent u deelnemer in de nettoregeling, dan bouwt u pensioen op bij of ontvangt u pensioen van Shell Nederland Pensioenfonds Stichting

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Een goede balans tussen rendement en risico Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken

Nadere informatie

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Marktontwikkelingen eerste kwartaal 2016

Nadere informatie

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen Klant De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen die deelnemers aan de collectieve pensioenregeling hebben op het pensioen en de risico s daarvan.

Nadere informatie

aanvullen via het Pluspakket

aanvullen via het Pluspakket Het > Uw Smurfit Kappa Pensioen zelf aanvullen via het Als deelnemer aan het Smurfit Kappa Pensioen bouwt u automatisch pensioen op via Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland ( het Pensioenfonds

Nadere informatie

Webinar Aegon PPI: Life Cycles

Webinar Aegon PPI: Life Cycles Webinar Aegon PPI: Life Cycles Chantal Hoet, Herialt Mens & Jacob Vijverberg Den Haag, 9 november 2017 Aegon PPI: Life Cycles 2 Agenda Vergelijkingsonderzoek Beleggingsresultaten Aegon PPI Verdeling beleggingen

Nadere informatie

UW MENSEN, UW kapitaal. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE

UW MENSEN, UW kapitaal. Onderdeel van een geoliede machine. Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE UW MENSEN, UW kapitaal Onderdeel van een geoliede machine Pensioen in het kort PLAN YOUR FUTURE Welkom bij Cappital! U bouwt via uw werkgever pensioenkapitaal op, om op uw pensioenleeftijd pensioen aan

Nadere informatie

Direct Ingaand Pensioen

Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen Een pensioenuitkering die bij u past U heeft een Direct Ingaand Pensioen (van Delta Lloyd) aangekocht van uw opgebouwde pensioen. Hiermee heeft u de uitkering gekozen die bij u

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief Pag. 1/5 P 01.7.54-1112 Brochure voor u als werkgever U wilt het pensioen voor uw werknemers graag goed regelen. Pensioen is voor hen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar u wilt er zo min mogelijk omkijken

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel beleggingsrisico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door

Nadere informatie

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Een goede balans tussen rendement en risico

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Een goede balans tussen rendement en risico ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Een goede balans tussen rendement en risico ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico.

Nadere informatie

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen Defensieve Lifecycle Neutrale Lifecycle Offensieve Lifecycle Zelf beleggen Verzekeringen 2008 Werkgever en personeel Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen Werkgever

Nadere informatie

Individueel pensioensparen

Individueel pensioensparen Individueel pensioensparen Sparen voor extra pensioen Meer weten? Hoeveel extra pensioen krijgt u? 8 Hoe werkt beleggen? 5 Uw keuzemogelijkheden 6 Hoeveel risico wilt u lopen? 7 Wat is Individueel Pensioensparen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

beschikbare premieregeling

beschikbare premieregeling Brochure voor deelnemers beschikbare premieregeling via ABN AMRO Bank N.V. Afdeling Pension Services Stichting Pensioenfonds SCA Ring P Oktober 2013, versie 2.3 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE...2 INDIVIDUELE

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE

ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE P EN S I O EN M A N T EL B E S C H I K B ARE P RE M I E Regeling vanaf 1 januari 2017 UW MENSEN, UW KAPITAAL SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Allianz DGA Pakket Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico.

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar Rabo BedrijvenPensioen Een aandeel in elkaar Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en hun kinderen

Nadere informatie

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST In aanvulling op de eerder tussen de werkgever en diens werknemers gesloten pensioenovereenkomst maken met ingang van 1 januari 2008 de hierna vermelde bepalingen deel

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE

ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE ONDERDEEL VAN EEN G E O LI ED E M AC HI NE P EN S I O EN M A N T EL B E S C H I K B ARE P R E M I E Regeling vanaf 1 januari 2018 UW MENSEN, UW KAPITAAL SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling

Nadere informatie

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Allianz Design Pensioen

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Allianz Design Pensioen ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Allianz Design Pensioen ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico. Enerzijds moet u

Nadere informatie

Beleggen. voor uw pensioen

Beleggen. voor uw pensioen Beleggen voor uw pensioen In deze brochure over beleggen staat algemene informatie. Deze brochure is bedoeld om werknemers van KPN Contact een algemeen beeld te geven. We besteden veel aandacht aan de

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering.

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel beleggingsrisico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door

Nadere informatie

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Het beleggingsbeleid van Brand New Day PPI is gebaseerd op 3 pijlers: Inkomenszekerheid Het te verwachten pensioen moet voldoende zijn Kans op onverwachte verliezen

Nadere informatie

Beleggingsmogelijkheden Netto Flexioen

Beleggingsmogelijkheden Netto Flexioen Voor pensioenfonds deelnemers 2019 Beleggingsmogelijkheden Netto Flexioen l Via uw werkgever, de Rabobank of een van haar aangesloten ondernemingen, kunt u vrijwillig aanvullend pensioen netto bijsparen

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg, Aegon Asset

Nadere informatie

Pensioen. Beleggen voor uw p ensioen

Pensioen. Beleggen voor uw p ensioen Uw Pensioen Beleggen voor uw p ensioen In deze brochure over beleggen staat algemene informatie en is bedoeld om deelnemers aan de Stichting Pensioenfonds SNT (STPS) een algemeen beeld te geven. We besteden

Nadere informatie

MIJN HEINZ PENSIOEN Werking Beschikbare premie

MIJN HEINZ PENSIOEN Werking Beschikbare premie MIJN HEINZ PENSIOEN Werking Beschikbare premie Deze slides zijn in juni 2010 gepresenteerd aan deelnemers aan de informatiesessies. De inhoud heeft een puur informatief karakter. Aan de informatie in deze

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven 100.000 Sinds 1 januari 2015 gelden er

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voorwerknemers met een salaris boven het

Nadere informatie

beschikbare premieregeling

beschikbare premieregeling Brochure voor deelnemers beschikbare premieregeling via ABN AMRO Bank N.V. Afdeling Pension Services Stichting Pensioenfonds SCA februari 2015, versie 2.4 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 2 INDIVIDUELE BELEGGINGSREKENING...

Nadere informatie

Pensioenregeling. Individueel pensioenbeleggen

Pensioenregeling. Individueel pensioenbeleggen Pensioenregeling Individueel pensioenbeleggen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1 4 1.1 De regelingen 4 1.2 De administratie van uw beleggingen 6 Deel 2 7 2.1 Wat is beleggen? 7 2.2 Risico en rendement 8

Nadere informatie

Deelnemersbrochure Astellas 2019

Deelnemersbrochure Astellas 2019 Deelnemersbrochure Astellas 2019 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Altijd online inzage in uw vermogensopbouw. Pensioenopbouw op maat Mijn Pensioen

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Brochure voor u als werkgever Als werkgever hebt u behoefte aan een betaalbare pensioenregeling. Tegelijkertijd wilt u een regeling die past in een goed arbeidsvoorwaardenbeleid.

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd Rabo BedrijvenPensioen Een pensioen van deze tijd Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en kinderen

Nadere informatie

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we die premies voor u beleggen.

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Pensioenfonds Unisys 2012 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; Mogelijkheid om te

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling.

Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. 28 november 2015 Welkom bij Pensioenfonds KPN. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Wat vindt u in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen. Hieronder

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie