HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven."

Transcriptie

1 HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen. De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven.

2 De beleggingsmogelijkheden van Zwitserleven. U heeft via uw werkgever een pensioenregeling op basis van beleggingen van Zwitserleven. In deze brochure krijgt u algemene informatie over de beleggingsmogelijkheden en hoe u een keuze maakt. Wat moet u doen? Bent u nieuw in dienst bij uw werkgever, is de pensioenregeling gewijzigd of overgegaan naar Zwitserleven? Dan is het belangrijk dat u een bewuste keuze maakt uit de beleggingsmogelijkheden. Zwitserleven biedt de volgende beleggingsmogelijkheden waaruit uw werkgever een keuze maakt. HorizonBeleggen. ProfielBeleggen. VrijBeleggen. HorizonBeleggen is altijd standaard voor de beleggingen. In plaats van HorizonBeleggen kunt u eventueel kiezen voor ProfielBeleggen of VrijBeleggen. In deze brochure leest u meer over deze beleggingsmogelijkheden. Heeft u interesse in ProfielBeleggen of VrijBeleggen, ga dan naar Op deze website ziet u direct of uw werkgever u de mogelijkheid geeft om te kiezen voor ProfielBeleggen of VrijBeleggen. Als ProfielBeleggen of VrijBeleggen mogelijk is, helpt de website u eenvoudig verder bij het bepalen van uw beleggersprofiel en de keuze voor de beleggingen. HorizonBeleggen. ProfielBeleggen of VrijBeleggen. U hoeft niets te doen. Controleer via of u kunt kiezen voor ProfielBeleggen of VrijBeleggen. Nee. U blijft HorizonBeleggen. Ja. Volg de aanwijzingen op de website.

3 Pensioen en risico s. In Nederland bestaan op hoofdlijnen twee systemen van pensioen opbouw. 1 De werknemer heeft zekerheid over de hoogte van zijn pensioen. Dat is beter bekend als middelloon- of eindloonpensioen. De verzekeraar is verantwoordelijk voor de beleggingen van dit gegarandeerde pensioen. kan het pensioen tegenvallen. Het beleggingsrisico ligt bij de werknemer. Dit is dus een financieel risico voor u. Daar staat wel tegenover dat het behaalde rendement op de beleggingen ook voor u is. Bij HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen loopt u dit beleggingsrisico: 1 Gegarandeerd pensioen. 2 Beschikbare premieregeling. 2 De werknemer heeft geen zekerheid over de hoogte van zijn pensioen. Dit is beter bekend als beschikbare premieregeling. Bij dit systeem betaalt de werkgever een pensioenpremie die wordt belegd. De opbrengst van de beleggingen noemen we het pensioenkapitaal. Het pensioenkapitaal gebruikt u voor de aankoop van het jaarlijks pensioen. De hoogte van het pensioen is tot die tijd niet gegarandeerd. Als het pensioenkapitaal voldoende is, zal het pensioen voldoen aan de verwachtingen. Als er te weinig pensioenkapitaal is Risico van beleggen bij verzekeraar. HorizonBeleggen, ProfielBeleggen, VrijBeleggen. Risico van beleggen bij de deelnemer.

4 Wat is HorizonBeleggen? Zwitserleven HorizonBeleggen betekent voor u beleggen zonder omkijken, omdat Zwitserleven de samenstelling van de beleggingen van uw pensioengelden verzorgt. Dit gebeurt op basis van een zogenaamd lifecycle model. Dit lifecycle model komt erop neer dat de risico s van de beleggingen afnemen naarmate uw pensioenleeftijd nadert. Het lifecycle model is zo ontworpen dat u de kans op een goed rendement benut, terwijl de risico s steeds verder worden afgebouwd. Bij HorizonBeleggen vormt uw pensioendatum de horizon voor de beleggingen binnen uw pensioen. Vandaar ook de naam HorizonBeleggen. Zwitserleven verzorgt de beleggingen. Bij HorizonBeleggen wordt uw pensioenpremie door Zwitserleven belegd. Op basis van uw leeftijd en resterende jaren tot de pensioendatum beleggen wij in een mix van aandelen, vastgoed, bedrijfs- en staatsobligaties. Wij passen uw individuele mix van beleggingen jaarlijks aan. Het beleggingsrisico neemt stap voor stap af, zelf hoeft u hiervoor niets te doen. Zwitserleven verzorgt het aanpassen van de beleggingen, maar is niet verantwoordelijk voor de opbrengst van de beleggingen en of dit voldoende pensioen oplevert. Fase 1. Meer dan 15 jaar tot uw pensioendatum. Als u nog jong bent en uw pensioenleeftijd nog ver weg is, is het van belang om de kans op een goed rendement te benutten, terwijl de te lopen risico s verantwoord blijven. In deze fase van de lifecycle beleggen wij daarom voor u in een mix die voor een groot deel uit aandelen bestaat. Fase tot 3 jaar tot uw pensioendatum. Op het moment dat u 15 jaar van uw pensioendatum verwijderd bent, zorgt Zwitserleven dat uw beleggingsmix versneld minder risicovol wordt. In deze fase van de lifecycle bouwen wij de beleggingsrisico s af naarmate de pensioendatum dichterbij komt. U hoeft geen actie te ondernemen. Zwitserleven zorgt voor de aanpassing. Fase 3. Minder dan 3 jaar tot uw pensioendatum. Als het minder dan 3 jaar duurt voor u met pensioen gaat, bestaat de beleggingsmix bijna volledig uit obligaties. Daarvoor maken wij gebruik van het Zwitserleven Government Bonds 10+ Fonds. Dit fonds geeft meer zekerheid over de hoogte van uw pensioen. horizonbeleggen 100% Overige beleggingen * Beleggingen 50% Wereld aandelen Bedrijfsobligaties Staatsobligaties 0% Leeftijd * Overige beleggingen: Vastgoed, high yield obligaties en emerging markets debt.

5 Waarom het Zwitserleven Government Bonds 10+ Fonds? De laatste fase van uw pensioenopbouw vraagt wellicht een extra toelichting. Door te beleggen bouwt u een kapitaal op, waarmee u op uw pensioendatum een pensioenuitkering aankoopt. De hoogte van dit kapitaal bepaalt dus mede de hoogte van uw pensioenuitkering. Daarnaast is de rentestand van belang op het moment dat u uw pensioen aankoopt. Met het Zwitserleven Government Bonds 10+ Fonds zullen renteschommelingen in de jaren vlak voor de pensioendatum uw aan te kopen pensioenuitkering minder raken. Kijkt u maar naar onderstaande afbeeldingen. Wat doet HorizonBeleggen voor u? U hoeft zelf geen tijd te besteden aan de beleggingsportefeuille. Beleggen in een mix van aandelen, obligaties en vastgoed. Automatisch minder risicovol beleggen naarmate de pensioendatum nadert. Opgebouwde waarde aansluiten bij het aan te kopen pensioen; stabiliseren. standaard obligatiefonds rente pensioen rente pensioen De hoogte van het jaarlijkse pensioen op het moment van aankoop beweegt mee met de marktrente. government bonds 10+ rente pensioen rente pensioen Zwitserleven belegt in Government Bonds 10+ Fonds. De hoogte van de marktrente heeft minder invloed op de hoogte van het jaarlijks pensioen op het moment van aankoop.

6 /12

7

8 Wat is ProfielBeleggen? ProfielBeleggen bestaat uit vijf lifecycles, van voorzichtig tot offensief. U heeft bij deze beleggingsvorm het gemak van een automatische lifecycle met de mogelijkheid de lifecycle beter af stemmen op uw persoonlijke beleggersprofiel. Bij ProfielBeleggen neemt het beleggingsrisico automatisch af als de pensioendatum nadert. Het percentage aandelen daalt en het percentage obligaties stijgt. Het verschil met HorizonBeleggen is dat wij uw beleggersprofiel vaststellen aan de hand van de ingevulde vragenlijst. Vandaar de naam ProfielBeleggen. Uw profiel bepaalt welke lifecycle het beste bij u past. U bepaalt het profiel, Zwitserleven belegt. Afhankelijk van uw profiel verschilt de samenstelling en de afbouw van het risico van uw beleggingen. Dus niet alleen op basis van uw leeftijd en resterende jaren tot de pensioendatum. Ook uw beleggersprofiel is van belang. Het beleggingsrisico neemt stap voor stap af, zelf hoeft u hiervoor niets te doen. Zwitserleven verzorgt het aanpassen van de beleggingen, maar is niet verantwoordelijk voor de opbrengst van de beleggingen en of dit voldoende pensioen oplevert. Ook bent u zelf verantwoordlijk of het beleggingsprofiel nog past bij uw persoonlijke beleggersprofiel. Hiernaast ziet u een beschrijving van de samenstelling en de risico s van de vijf profielen die beschikbaar zijn bij ProfielBeleggen. Wat doet ProfielBeleggen voor u? De beleggingen zijn afgestemd op uw situatie. Beleggen in een mix van aandelen, obligaties en vastgoed. Automatisch minder risicovol beleggen naarmate de pensioendatum nadert. Opgebouwde waarde aansluiten bij het aan te kopen pensioen; stabiliseren.

9 Profiel verdeling van de beleggingen risico s Voorzichtig Beleggingen 100% 50% Beleggen in obligaties past beter bij een Voorzichtig profiel dan beleggen in aandelen. De kans op verlies bij obligaties is kleiner dan bij beleggen in aandelen. Specifieke risico s van voorzichtig beleggen zijn lage beleggingsresultaten. De kans op een hoog rendement is gering. 0% Leeftijd Defensief Beleggingen 100% 50% Bij Defensief profiel wordt meer belegd in aandelen. De kans op hogere rendementen is daarom groter dan bij het beleggersprofiel Voorzichtig. De kans op verliezen is hierdoor ook groter. 0% Leeftijd Neutraal 100% De kans op hogere rendementen en de kans op verliezen zijn gemiddeld ten opzichte van de andere profielen. Beleggingen 50% 0% Leeftijd Ambitieus Beleggingen 100% 50% Het Ambitieus profiel bestaat voor een groter deel uit aandelen. De kans op hogere rendementen is daarom groter dan bij het profiel Neutraal, waarbij meer belegd wordt in obligaties. Omdat aandelen ook fors in waarde kunnen dalen is er ook een grote kans op verliezen. 0% Leeftijd Offensief Beleggingen 100% 50% Het Offensief profiel bestaat voor nog een groter deel uit beleggingen in aandelen. De kans op hoge rendementen is groter dan bij het beleggersprofiel Ambitieus. De verdeling van de beleggingen is echter ook meer risicovol. Er is daarom een grotere kans op verliezen dan bij het beleggersprofiel Ambitieus. 0% Leeftijd Overige beleggingen* Wereld aandelen Bedrijfsobligaties Staatsobligaties * Overige beleggingen: Vastgoed, high yield obligaties en emerging markets debt.

10

11 Wat is VrijBeleggen? Bij VrijBeleggen draagt u zelf de verantwoordelijkheid voor de samenstelling van uw beleggingen. Wij bepalen uw beleggersprofiel aan de hand van de ingevulde vragenlijst, maar u heeft wel de vrijheid om af te wijken bij de keuze van de beleggingen. U bouwt zelf het risico van de beleggingen af. Jaarlijks informeert Zwitserleven u of de beleggingen overeenstemmen met uw profiel en de resterende looptijd tot de pensioendatum. Let op! U bepaalt zelf hoe u belegt. Met VrijBeleggen heeft u keuze uit Zwitserleven-, SNS- en ASN fondsen. U kunt zelf online orders opgeven om uw beleggingsportefeuille aan te passen. Als u het risico van uw beleggingen wilt wijzigen moet u zelf uw beleggingsmix aanpassen. De afbouw van het risico richting de pensioendatum gebeurt niet automatisch. Uw beleggersprofiel biedt u houvast voor de samenstelling van uw beleggingsmix. Als u bijvoorbeeld een Defensief profiel heeft, kunt u minder in aandelenfondsen beleggen. Zwitserleven toetst uw beleggingen minimaal 1x per jaar aan uw beleggersprofiel. Uiteraard informeren wij u hierover, waarna u zelf besluit of u uw beleggingen aanpast. Bij VrijBeleggen is het noodzakelijk dat u alert bent op koerswijzigingen die uw uiteindelijke pensioenuitkering kunnen beïnvloeden. Deze optie is vooral interessant voor mensen die een gedegen kennis van beleggen hebben en zelf graag de beurs in de gaten houden. VrijBeleggen betekent dat u zelf bepaalt hoe u belegt. RendementsGarantie. Bij VrijBeleggen kunt u ook kiezen voor RendementsGarantie. Dit is een garantievorm gebaseerd op het rendement van Nederlandse staatsobligaties. U ontvangt elk jaar een minimaal rendement van 2%. Het rendement kan ook hoger zijn dan 2%. Zo weet u zeker dat u een minimaal rendement ontvangt als u hiervoor kiest tot aan uw pensioendatum. Dat is prettig maar te defensief beleggen kan ook leiden tot een te laag rendement. Uw pensioen kan daardoor lager uitkomen dan verwacht. Beleggen met uw pensioengeld is altijd risicovol! Uw pensioen is niet gegarandeerd. Dit geldt voor alle beleggingsvormen. Wat doet VrijBeleggen voor u? Online vaststellen van uw beleggersprofiel. Jaarlijkse toets van uw beleggingen. Ruime keuze uit 17 beleggingsfondsen. Keuze uit RendementsGarantie. Meer informatie. Op vindt u meer informatie over de Zwitserleven beleggingsfondsen, zoals de prospectus, het jaarverslag en de financiële bijsluiter. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw werkgever, uw adviseur of de werknemersdesk. De beleggingsfondsen en kosten. HorizonBeleggen en ProfielBeleggen maken gebruik van 4 fondsen. Bij VrijBeleggen heeft u een ruime keuze uit beleggingsfondsen. De totale fondskosten zijn afhankelijk van de beleggingskeuze. De fondskosten vindt u op www. zwitserleven.nl/fondsen. Voor nieuwe inleg bij HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen brengen wij geen aan- of verkoopkosten in rekening. De verkoop van het ene fonds en de aankoop van het andere fonds noemen we switchen. Automatisch switchen bij Horizon Beleggen en ProfielBeleggen is kosteloos. Twee keer per jaar mag u kosteloos switchen op eigen verzoek. Daarna rekenen wij kosten voor een switch op eigen verzoek. Het betreft switchen van of naar HorizonBeleggen, ProfielBeleggen en VrijBeleggen of switchen van beleggingen binnen VrijBeleggen. De kosten van een switch bedragen 0,25% over de verkoopwaarde die wisselt van fonds.

12 0xxx.07/13 Burgemeester Rijnderslaan 7, 1185 MD Amstelveen. Telefoon

Zwitserleven Lifecycle Model 2018.

Zwitserleven Lifecycle Model 2018. Zwitserleven Lifecycle Model 2018. Zwitserleven HorizonBeleggen. verschillende lifecycles, van voorzichtig tot offensief. Zwitserleven HorizonBeleggen betekent voor u beleggen In elke lifecycle verschilt

Nadere informatie

Zwitserleven Lifecycle Model.

Zwitserleven Lifecycle Model. Zwitserleven Lifecycle Model. Zwitserleven HorizonBeleggen. verschillende lifecycles, van voorzichtig tot offensief. Zwitserleven HorizonBeleggen betekent voor u beleggen In elke lifecycle verschilt de

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Zorgvuldig uw pensioen opbouwen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering. Misschien wilt u minder werken,

Nadere informatie

Webinar DGA Pensioen

Webinar DGA Pensioen Webinar DGA Pensioen Inhoudsopgave. 1. Wetgeving en gevolgen voor DGA. 2. Wat doet Zwitserleven met bestaande portefeuille? 3. Zwitserleven Pensioen Individueel. Kenmerken Voordelen Wetgeving en gevolgen

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Index Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Actieve Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen

Generali Beleggingsmogelijkheden Pensioen 1. Algemene informatie over dit document Waarom krijgt u dit document U krijgt deze informatie omdat u via uw werkgever deelneemt aan een pensioenregeling bij Generali. In uw pensioenregeling staat hoe

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2016

Nieuwsbrief februari 2016 Nieuwsbrief februari 2016 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: - De beleggingsresultaten over 2015 - Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw pensioenregeling bij Aegon PPI

Nadere informatie

Grip op pensioen: Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht

Grip op pensioen: Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht : Hoe halen uw werknemers het beste uit hun pensioenregeling? Wet verbeterde premieregeling nader toegelicht 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Ondersteun uw werknemers bij hun keuze 13 Wat is de Wet verbeterde

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen

Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen Generali beleggingsmogelijkheden Generali pensioen informatie voor de deelnemer INHOUDSOPGAVE Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de deelnemer Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Pag. 1/7 P 01.7.64-0513 Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Lifecycles op basis van Profiel Mixfondsen en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta

Nadere informatie

BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018

BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018 Generali BELEGGINGSMOGELIJKHEDEN PENSIOEN JANUARI 2018 www.asr.nl/gnl INHOUDSOPGAVE 1 Algemene informatie over dit document... 3 2 Zorgvuldig beleggingsbeleid... 4 2.1 UW GELD IN GOEDE HANDEN...4 2.2 HET

Nadere informatie

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan 77-5001-43A 30-07-2010 11:27 Pagina 1 Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan Toelichting Met dit formulier kunt u de beleggingen in uw ABN AMRO Persoonlijk Pensioen Plan opgeven. Leest u deze

Nadere informatie

Allianz Pensioen Lifecycles

Allianz Pensioen Lifecycles Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Lifecycles Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles 1 Allianz Pensioen Lifecycles Voor de opbouw van pensioenkapitaal

Nadere informatie

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen Defensieve Lifecycle Neutrale Lifecycle Offensieve Lifecycle Zelf beleggen Verzekeringen 2008 Werkgever en personeel Het Persoonlijk Pensioen Plan: verstandig beleggen voor een goed pensioen Werkgever

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Pensioen Beleggen Welkom bij Allianz. Via uw werkgever neemt u deel aan een pensioenregeling bij

Nadere informatie

Zwitserleven Exclusief Pensioen.

Zwitserleven Exclusief Pensioen. Zwitserleven Exclusief Pensioen. Productinformatie Zwitserleven Exclusief Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 januari 2017. Zwitserleven heeft het

Nadere informatie

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen. Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Alles over uw beleggingsmogelijkheden Allianz Pensioen Beleggen Welkom bij Allianz. Wij zijn een stabiele verzekeraar en onderdeel van het wereldwijde

Nadere informatie

het gemak van het Pension Lifecycle Fund

het gemak van het Pension Lifecycle Fund het gemak van het Pension Lifecycle Fund 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is een lifecycle fonds? 2 2. Hoe werkt het ABN AMRO Pension Lifecycle Fund? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen? 3 4. Wat

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Samenstelling en beleggingsschema s actieve en passieve lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Voor de opbouw van pensioenkapitaal beleggen we de pensioenpremie in beleggingsfondsen.

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen

Achmea life cycle beleggingen Achmea life cycle beleggingen Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Interpolis. Glashelder Achmea life cycle beleggingen Als pensioenverzekeraar beleggen

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Bedrijven met één of meer werknemers. Beschikbare premieregeling (premieovereenkomst). Netto staffel 2: 2%, 2,5%, 3% of 4% rekenrente.

Bedrijven met één of meer werknemers. Beschikbare premieregeling (premieovereenkomst). Netto staffel 2: 2%, 2,5%, 3% of 4% rekenrente. Productinformatie Zwitserleven Exclusief Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 juli 2017. Zwitserleven heeft het recht om op ieder moment deze productinformatie

Nadere informatie

Zwitserleven Nu Pensioen Plus.

Zwitserleven Nu Pensioen Plus. Zwitserleven Nu Pensioen Plus. Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Plus Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 januari 2017. Zwitserleven en Zwitserleven

Nadere informatie

Zwitserleven Netto Pensioen.

Zwitserleven Netto Pensioen. Zwitserleven Netto Pensioen. De wetgeving over netto pensioen is op 16 september 2014 in het wetsvoorstel Verzamelwet Pensioenen 2014 opgenomen. Het product kan nog gewijzigd worden en in het uiterste

Nadere informatie

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever

Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Generali beleggingsmogelijkheden pensioen informatie voor de werkgever Inhoudsopgave Algemene informatie over dit document 2 1. Zorgvuldig beleggingsbeleid 3 2. Algemene informatie over een pensioen op

Nadere informatie

Productinformatie Zwitserleven Exclusief Pensioen

Productinformatie Zwitserleven Exclusief Pensioen Productinformatie Zwitserleven Exclusief Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 juni 2018. Zwitserleven heeft het recht om op ieder moment deze productinformatie

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Persoonlijk Pensioen Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel vast en past u aan in welke

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering.

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioen Continu Plan

Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioen Continu Plan Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioen Continu Plan Toelichting Binnen het Pensioen Continu Plan belegt Delta Lloyd standaard voor u in de Neutrale Lifecycle. U kunt ook zelf uw Lifecycle samenstellen door

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Persoonlijk Pensioen Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index of Profielmix Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel vast en past u aan in welke

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen

Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 juni 2018. Zwitserleven en Zwitserleven PPI hebben het recht om op ieder moment

Nadere informatie

AEGON PensioenEffect. Beleggings- Wijzer

AEGON PensioenEffect. Beleggings- Wijzer AEGON PensioenEffect Beleggings- Wijzer BeleggingsWijzer AEGON PensioenEffect Beleggen met AEGON PensioenEffect is heel eenvoudig. Eerst bepaalt u wat voor belegger u bent. Dat doet u met de vragenlijst

Nadere informatie

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Uw pensioen en Flexioen Via uw werkgever bouwt u een pensioeninkomen op. U ontvangt dit pensioeninkomen naast uw AOW-uitkering, nadat u gepensioneerd bent.

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN. Alles over uw beleggingsmogelijkheden

ALLIANZ PENSIOEN. Alles over uw beleggingsmogelijkheden ALLIANZ PENSIOEN Alles over uw beleggingsmogelijkheden ALLIANZ PENSIOEN BELEGGEN Welkom bij Allianz. Via uw werkgever bouwt u bij ons pensioen op. Uw pensioen is in goede handen, want wij zijn onderdeel

Nadere informatie

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten UW MENSEN, UW KAPITAAL Beleggingsinformatie 2 Life Cycle beleggen Vrij beleggen Rendement en risico s 4 6 8 Kosten 9 Beleggingsinformatie Hoe werkt het beleggingspensioen van Cappital? In de pensioenregeling

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

UW MENSEN, UW kapitaal. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten

UW MENSEN, UW kapitaal. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten UW MENSEN, UW kapitaal Beleggingsinformatie 2 Life Cycle beleggen Vrij beleggen Rendement en risico s 4 6 8 Kosten 9 Beleggingsinformatie Hoe werkt het beleggingspensioen van Cappital? In de pensioenregeling

Nadere informatie

Bedrijven met één of meer werknemers. Beschikbare premieregeling (premieovereenkomst). Netto staffel 2, 3% of 4% rekenrente.

Bedrijven met één of meer werknemers. Beschikbare premieregeling (premieovereenkomst). Netto staffel 2, 3% of 4% rekenrente. Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 juli 2017. Zwitserleven en Zwitserleven PPI hebben het recht om op ieder moment

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief Pag. 1/5 P 01.7.54-1112 Brochure voor u als werkgever U wilt het pensioen voor uw werknemers graag goed regelen. Pensioen is voor hen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar u wilt er zo min mogelijk omkijken

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles

ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES. Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Samenstelling en beleggingsschema s lifecycles ALLIANZ PENSIOEN LIFECYCLES Voor de opbouw van uw pensioenkapitaal beleggen we de pensioenpremie in beleggingsfondsen. De wijze

Nadere informatie

Keuzeformulier beleggingsfondsen Pensioenen

Keuzeformulier beleggingsfondsen Pensioenen De Verzekeringen Stadsring 15, postbus 42 3800 AA Amersfoort Tel. (033) 464 29 11 Fax (033) 464 29 30 Keuzeformulier beleggingsfondsen Pensioenen (is alleen te gebruiken voor pensioencontracten ingegaan

Nadere informatie

Toets zelf regie over beleggen

Toets zelf regie over beleggen Toets zelf regie over beleggen 1. Ik herken me het best in de volgende uitspraak: A. Ik ben bang om te beleggen. Ik kan hiermee verlies lijden. B. Ik heb nog niet eerder belegd. C. Ik ben gestopt met beleggen.

Nadere informatie

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1

Profielwijzer. Profielwijzer - LCE-031 1 Profielwijzer Via uw (voormalige) werkgever heeft u bij Pensioenfonds Accountancy een pensioenkapitaal opgebouwd in een excedentregeling (beschikbare premieregeling). Uw pensioenkapitaal wordt belegd via

Nadere informatie

NN Prestatie Pensioen

NN Prestatie Pensioen NN Prestatie Pensioen Pensioen Een transparant en veelzijdig pensioen gebaseerd op beleggingen www.nn.nl/prestatiepensioen 2 NN Prestatie Pensioen In de hectische wereld van vandaag verlangen we naar meer

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland

Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Robeco Deelnemersbrochure Stichting Pensioenfonds Jacobs Nederland Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Pensioenregeling... 4 3. Flexioen Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak Gespecialiseerd team onderhoudt en ontwikkelt LCM WWW.INGIM.COM 2 ING INVESTMENT MANAGEMENT

Nadere informatie

Formulier vaststellen beleggingskeuze

Formulier vaststellen beleggingskeuze Formulier vaststellen beleggingskeuze Naam: Geboortedatum: Polisnummer: Je hebt de volgende twee keuzemogelijkheden: Optie 1: Het pensioenfonds bepaalt hoe je premie wordt belegd: Je kiest ervoor het fonds

Nadere informatie

Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen

Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Productinformatie Zwitserleven Nu Pensioen Deze productinformatie is geldig voor overeenkomsten met een ingangsdatum vanaf 1 juni 2019. Zwitserleven en Zwitserleven PPI hebben het recht om op ieder moment

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Pensioen. Beleggen voor uw p ensioen

Pensioen. Beleggen voor uw p ensioen Uw Pensioen Beleggen voor uw p ensioen In deze brochure over beleggen staat algemene informatie en is bedoeld om deelnemers aan de Stichting Pensioenfonds SNT (STPS) een algemeen beeld te geven. We besteden

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Deze brochure gaat over het beleggen van de pensioenpremie. Met als

Nadere informatie

Fondskeuze Zelf Beleggen

Fondskeuze Zelf Beleggen Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Index Volgend en Actief Beheerd Met dit formulier geeft u aan in welke fondsen wij voor u

Nadere informatie

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling De feiten op een rij De beschikbare premieregeling De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling Verzekeraars bieden diverse pensioenregelingen aan, waaraan werknemers

Nadere informatie

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal

LifeCycle Mix via Mijn pensioen. Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal LifeCycle Mix via Mijn pensioen Voor een professioneel en zorgvuldig beheer van uw pensioenkapitaal Een persoonlijke

Nadere informatie

Allianz Pensioen Beleggen

Allianz Pensioen Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Pensioen Beleggen Een goede balans tussen rendement en risico Allianz Pensioen Beleggen Uw beleggingsmogelijkheden via Lifecycles. Bouwen aan een goed pensioen

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

De beleggingsmogelijkheden. op een rij. Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact

De beleggingsmogelijkheden. op een rij. Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact Waardewijs Pensioen en Waardewijs Pensioen Compact De beleggingsmogelijkheden op een rij Let op: deze brochure geldt alleen voor collectieve pensioenregelingen met een ingangsdatum voor 1 januari 2013.

Nadere informatie

Beleggen. voor uw pensioen

Beleggen. voor uw pensioen Beleggen voor uw pensioen In deze brochure over beleggen staat algemene informatie. Deze brochure is bedoeld om werknemers van KPN Contact een algemeen beeld te geven. We besteden veel aandacht aan de

Nadere informatie

Toets zelf regie over beleggen

Toets zelf regie over beleggen Toets zelf regie over beleggen 1. Ik herken me het best in de volgende uitspraak: A. Ik ben bang om te beleggen. Ik kan hiermee verlies lijden. B. Ik heb nog niet eerder belegd. C. Ik ben gestopt met beleggen.

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel risico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door Goed om te

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Stichting Pensioenfonds Gasunie Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Altijd online inzage in uw vermogensopbouw.

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen

Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Na uw pensioendatum doorbeleggen Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen Na uw pensioendatum doorbeleggen. Gaat u binnenkort

Nadere informatie

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI

Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Beleggingsbeleid 2018 Brand New Day PPI Het beleggingsbeleid van Brand New Day PPI is gebaseerd op 3 pijlers: Inkomenszekerheid Het te verwachten pensioen moet voldoende zijn Kans op onverwachte verliezen

Nadere informatie

Direct Ingaand Pensioen

Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen Ruime keuzemogelijkheden voor een pensioenuitkering die bij u past Gaat u binnenkort met pensioen? En hebt u pensioen opgebouwd via uw werkgever, waarbij op uw pensioendatum een

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen Klant De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen die deelnemers aan de collectieve pensioenregeling hebben op het pensioen en de risico s daarvan.

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Deze brochure gaat over het beleggen van de pensioenpremie. Met als

Nadere informatie

aanvullen via het Pluspakket

aanvullen via het Pluspakket Het > Uw Smurfit Kappa Pensioen zelf aanvullen via het Als deelnemer aan het Smurfit Kappa Pensioen bouwt u automatisch pensioen op via Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland ( het Pensioenfonds

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

beschikbare premieregeling

beschikbare premieregeling Brochure voor deelnemers beschikbare premieregeling via ABN AMRO Bank N.V. Afdeling Pension Services Stichting Pensioenfonds SCA februari 2015, versie 2.4 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 2 INDIVIDUELE BELEGGINGSREKENING...

Nadere informatie

Beschikbarepremieregeling

Beschikbarepremieregeling Beschikbarepremieregeling Beleggen voor uw pensioen Meer weten? Hoe werkt beleggen? 4 Hoeveel pensioen krijgt u? Beleggingsmogelijkheden 5 Hoeveel beleggingsrisico wilt u lopen? 7 8 Geef uw keuze door

Nadere informatie

Generali Profielbepaler Kapitaal en Levensloop

Generali Profielbepaler Kapitaal en Levensloop Generali Profielbepaler Kapitaal en Levensloop Wilt u een kapitaalverzekering of een levensloopregeling op basis van beleggen afsluiten? Of wilt u controleren of de fondsverdeling van uw huidige kapitaalverzekering

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2019

Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2019 Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2019 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; In plaats van beleggen kunt

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Een goede balans tussen rendement en risico Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel

Nadere informatie

Dé beleggingsrekening

Dé beleggingsrekening Cover AEGON Informatie PensioenEffect over... Dé beleggingsrekening voor uw pensioen Inhoudsopgave AEGON PensioenEffect 4 Zo werkt AEGON PensioenEffect 4 Beleggen naar keuze van uw pensioenfonds 4 ProfielBeleggen:

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Pensioenfonds Unisys 2012 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; Mogelijkheid om te

Nadere informatie

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch

Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan Risicoprofielbepaler en Fondskeuze Zelf Beleggen Pensioenregeling met beleggingsvorm Passief, Ambitieus of Dynamisch Met dit formulier stelt u uw risicoprofiel

Nadere informatie

Prestatie Pensioen. Een transparant en veelzijdig pensioen gebaseerd op beleggingen

Prestatie Pensioen. Een transparant en veelzijdig pensioen gebaseerd op beleggingen Prestatie Pensioen Een transparant en veelzijdig pensioen gebaseerd op beleggingen Prestatie Pensioen In de hectische wereld van vandaag verlangen we naar meer vrije tijd om te genieten en te ontspannen.

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Passieve beleggingsvorm

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Passieve beleggingsvorm Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Passieve beleggingsvorm november 2018 In dit overzicht kunt u precies zien in welke beleggingsfondsen we voor u beleggen, en hoe we het beleggingsrisico

Nadere informatie

01.01.2009-31.12.2009

01.01.2009-31.12.2009 Kosten & waardeoverzicht 2009 In dit overzicht vindt u informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering in 2009. Hoe heeft de waarde van uw verzekering zich ontwikkeld? Hoeveel premie is in 2009 betaald?

Nadere informatie

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Ambitieuze beleggingsvorm

Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Ambitieuze beleggingsvorm Beleggingsfondsen en afbouw beleggingsrisico in de Ambitieuze beleggingsvorm november 2018 In dit overzicht kunt u precies zien in welke beleggingsfondsen we voor u beleggen, en hoe we het beleggingsrisico

Nadere informatie

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen

Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk. NN Prestatie Pensioen Een collectief pensioen, maar dan persoonlijk NN Prestatie Pensioen 2 Een pensioen van deze tijd Het Nederland van nu verwacht openheid van zaken en neemt graag zélf beslissingen. Zeker als het om de financiële

Nadere informatie