Aon HR Solutions Benefits Communication. Verloningsbeleid als strategisch instrument. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aon HR Solutions Benefits Communication. Verloningsbeleid als strategisch instrument. Risk. Reinsurance. Human Resources."

Transcriptie

1 Aon HR Solutions Benefits Communication Verloningsbeleid als strategisch instrument Risk. Reinsurance. Human Resources.

2

3 Verloningsbeleid als strategisch instrument Duidelijke en persoonlijke communicatie als antwoord op de uitdagingen van aanwerving en retentie Werknemers worstelen met het aantrekken van nieuw talent en het behouden van waardevolle medewerkers. Heel wat bedrij ven zetten terecht in op competitieve arbeidsvoorwaarden en benefi ts. Maar een aantrekkelij k verloningsbeleid bereikt haar doelstellingen enkel en alleen als alle medewerkers de componenten ervan kennen en begrij pen. Hoe scoren de Belgische bedrij ven? Welke communicatie is het meest effi ciënt? Waar moet je rekening mee houden? In deze brochure willen we hierop een antwoord geven.

4 Communicatiepraktijken in België en EMEA Op basis van een onderzoek dat Aon jaarlij ks uitvoert, blij kt dat 66% van de Belgische werkgevers in op één of andere manier intern over hun arbeidsvoorwaarden communiceerde. Voor het eerst sinds de start van deze jaarlij kse studies gaven werkgevers aan dat die communicatie over arbeidsvoorwaarden vooral bedoeld was om de betrokkenheid van de medewerkers te vergroten en talent te behouden. Wat de vorm betreft, verkiezen ze een document op papier (41%) of een face-to-face gesprek (31%). Toch kan er nog gesleuteld worden aan de efficiëntie van de boodschappen: de ondervraagde bedrij ven schatten dat 36% van de werknemers effectief de samenstelling van zij n verloning kent en begrij pt. In de rest van de regio Europe, Middle East & Africa (EMEA) ligt het percentage werkgevers dat over arbeidsvoorwaarden communiceert iets hoger, nl. op 77%. Ook hier zij n engagement en behoud van talent de belangrij kste motieven. De communicatie gebeurt voornamelij k digitaal (36%) of onder de vorm van een gesprek (35%).

5 Communiceert uw bedrijf? België EMEA 66% Ja 21% Gepland 13% Neen 77% Ja 10% Gepland 13% Neen Hoe? België EMEA Drukwerk 41% Digitaal 28% Gesprek 31% Drukwerk 29% Digitaal 36% Gesprek 35% Regelmaat België EMEA 37% Meerdere keren per jaar 46% Eén keer per jaar 17% Minder 48% Meerdere keren per jaar 39% Eén keer per jaar 13% Minder Belangrijkste doelstelling België Hogere betrokkenheid Behoud van talent EMEA Hogere betrokkenheid Behoud van talent

6 Uw werkgeversmerk verstevigen (Employer Branding) Nieuw talent aantrekken Waardevolle medewerkers behouden Betrokkenheid van medewerkers verhogen

7 Verloningsbeleid inzetten als strategisch instrument U investeert in een gunstig verloningsbeleid voor uw medewerkers. Maar wat levert het u op als zij de inhoud van hun benefits plan niet kennen of begrij pen? Of als ze de waarde van de programma s die hun worden voorgesteld sterk onderschatten? Weten ze hoe ze de benefits optimaal kunnen benutten? Om een aantrekkelij k verloningsbeleid als strategisch instrument te kunnen inzetten, moet deze gepaard gaan met een geslaagde communicatie. De impact van een heldere en gepersonaliseerde communicatie over uw arbeidsvoorwaarden kan bij dragen tot uw employer branding en het beeld dat (potentiële) medewerkers van uw organisatie hebben. Bovendien kan een geslaagde communicatie een positief effect hebben op de tevredenheid en motivatie van medewerkers. En dus het engagement verhogen.

8 Checklist voor daadkrachtige communicatie Maak het persoonlijk Communicatie over verloning blij ft in vele gevallen te vaag of te algemeen. Door het persoonlij k te maken, en voor iedereen individueel uit te rekenen, versterk je de boodschap en zet je het belang van elk individu in de verf. Hou er wel rekening mee dat het succes van zo n geïndividualiseerde communicatie valt of staat met de juistheid van de gegevens. Begrijp uw doelgroep Een nieuwe generatie treedt in de komende jaren toe tot de arbeidsmarkt. Deze screenagers en millennials, zoals ze genoemd worden, denken en handelen sneller en maken vaker eigen keuzes. Deze jongeren zoeken ontwikkelingsmogelij kheden en immateriële beloningen, en zij n zich zeer bewust van hun kwaliteiten. Zij solliciteren niet naar een functie, maar kiezen voor een werkgever die bij hen past en die hen de juiste arbeidsvoorwaarden biedt. What s in it for me? Het is een must niet alleen aandacht te besteden aan de extra s die je naast het basisloon aanbiedt, maar ook aan de concrete voordelen die eraan verbonden zij n. Werknemers die de impact van hun benefits op hun persoonlij ke situatie juist inschatten, zullen ook je verloningsbeleid naar zij n juiste waarde schatten. Werknemers beschouwen trainingen of extra verlofdagen soms als een evidentie. Maar ook een stabiele werkomgeving met weinig verloop is een meerwaarde die niet onmiddellij k af te lezen is uit het brutoloon. 4 5 Verzorg de merkherkenning Communicatie in de look & feel van het merk of bedrij f versterkt de emotionele band tussen werknemer en bedrij f, en geeft gewicht aan de boodschap. Het gevoel en de beleving die extern aan je merk en bedrij f gelinkt zij n, trek je op die manier ook door naar de hele organisatie. Houd het simpel Werknemers zij n geen deskundigen op het gebied van verloning en extra benefits. Gebruik dus eenvoudige taal en vermij d ingewikkeld jargon en juridische verwij zingen. Verlies je ook niet in details, maar houd het overzichtelij k. Geen technische berekeningen van het nettobedrag of de historiek van de verloningspolicy dus. Door aandacht te besteden aan de lay-out of aan extra rubriekjes zoals Wist je dat?, kan je ingewikkelde of ongekende aspecten ook dikker in de verf zetten.

9

10 Wat Aon voor u kan betekenen De specialisten van Aon kunnen u adviseren over en ondersteunen bij het inrichten, harmoniseren en communiceren over arbeidsvoorwaarden die aansluiten op uw HR-strategie. Uiteraard houden wij daarbij rekening met wat u als werkgever wilt bereiken en uitstralen. Meer informatie? Het wordt steeds belangrijker om (potentiële) medewerkers duidelijk te maken wat u als werkgever te bieden heeft. Om aantrekkelijk te zijn voor talentvolle (jonge) medewerkers, maar ook om medewerkers te stimuleren en te motiveren het maximale uit hun functie te halen. Aon denkt daarover graag eens met u mee. Neem gerust contact op met ons. Aon levert maatwerk. Zo maken we op uw verzoek een complete analyse van uw totale beloningspakket. We meten de impact op het engagement van de medewerkers en adviseren u hierover.

11 Contact Mathias Loose aon.be/bc

12 Over Aon Aon België is een toonaangevende verzekeringsadviseur en -makelaar. We geven onze klanten onafhankelijk advies en ondersteuning rond verzekeringen, herverzekeringen, risicobeheer, pensioenen en employee benefits. Door voor hen telkens het beste uit de verzekeringsmarkt te halen, helpt Aon België haar klanten om hun eigen objectieven te bereiken. Aon België is gevestigd in Brussel en heeft ook kantoren in Antwerpen, Gent en Luik. In totaal telt het bedrijf 370 medewerkers. Aon België maakt deel uit van Aon plc, wereldleider op het gebied van risicomanagement, verzekerings-bemiddeling, herverzekering, pensioenen en employee benefits. Aon plc heeft ongeveer 500 kantoren in 120 landen en stelt wereldwijd mensen tewerk. Het hoofdkantoor van Aon plc is in Londen. Het bedrijf staat genoteerd op de beurs van New York (NYSE: AON). Ga naar voor meer informatie over Aon België en naar om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United Aon België Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Aon Verloningsbeleid-v3 Risk. Reinsurance. Human Resources.

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Hewitt Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat u uw verzuimproces goed heeft ingericht.

Nadere informatie

Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources. Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness WGA-hiaatverzekering voor extra inkomenszekerheid Risk. Reinsurance. Human Resources. Corporate Wellness Werknemers zijn cruciaal voor uw continuïteit

Nadere informatie

Excellente schadebehandeling door specialisten

Excellente schadebehandeling door specialisten Aon Risk Solutions Claims Department Excellente schadebehandeling door specialisten Beperk de impact van schade op uw onderneming Risk. Reinsurance. Human Resources. De impact van schade Een schade aan

Nadere informatie

Inkomensverzekeringen

Inkomensverzekeringen Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Inkomensverzekeringen De oplossing voor inkomstenterugval van uw werknemers Risk. Reinsurance. Human Resources. Corporate Wellness Werknemers zijn

Nadere informatie

Impactanalyse Participatiewet

Impactanalyse Participatiewet Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Impactanalyse Participatiewet Risico s en kansen die ontstaan als gevolg van de Participatiewet Risk. Reinsurance. Human Resources. Inleiding Om

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Hewitt Krijg grip op verzuim Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat u uw verzuimproces goed heeft ingericht. Wanneer u

Nadere informatie

Aon Hewitt. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Hewitt. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources. Aon Hewitt WGA-hiaatverzekering voor extra inkomenszekerheid Risk. Reinsurance. Human Resources. Wat is het nut van een WGAhiaatverzekering indien al voorzien is in een WIA-excedentregeling? Het komt regelmatig

Nadere informatie

Aon Risk Solutions. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Risk Solutions. WGA-hiaatverzekering. voor extra inkomenszekerheid. Risk. Reinsurance. Human Resources. Aon Risk Solutions WGA-hiaatverzekering voor extra inkomenszekerheid Risk. Reinsurance. Human Resources. Wat is het nut van een WGAhiaatverzekering indien al voorzien is in een WIA-excedentregeling? Het

Nadere informatie

World Class Broking. De beste offertes en adviezen voor uw nieuw of te verlengen pensioencontract. Risk. Reinsurance. Human Resources.

World Class Broking. De beste offertes en adviezen voor uw nieuw of te verlengen pensioencontract. Risk. Reinsurance. Human Resources. Aon Hewitt Retirement & Financial Management World Class Broking De beste offertes en adviezen voor uw nieuw of te verlengen pensioencontract Risk. Reinsurance. Human Resources. Over Aon Hewitt Aon Hewitt

Nadere informatie

Cyberrisicomanagement

Cyberrisicomanagement Aon Risk Solutions Cyberrisicomanagement Investeren in veiligheid en continuïteit Risk. Reinsurance. Human Resources. Cyber Risk Practice Group Aon helpt bij het inventariseren van uw cyberrisico s en

Nadere informatie

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services

Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Aon Global Risk Consulting Cyber Practice Privacy Services Bent u klaar voor de Europese Privacy Verordening? Wat de verzwaring van de privacywetgeving betekent voor uw organisatie en welke acties u moet

Nadere informatie

Verzuim & WGA.IN CONTROL

Verzuim & WGA.IN CONTROL Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Verzuim &.IN CONTROL Eén loket voor al uw zaken rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid Risk. Reinsurance. Human Resources. Cerr ovit Aut Vedae Hsum

Nadere informatie

Inkomensverzekeringen

Inkomensverzekeringen Aon Hewitt Inkomensverzekeringen De oplossing voor inkomstenterugval van uw werknemers Risk. Reinsurance. Human Resources. Inkomensverzekeringen Werknemers zijn cruciaal voor de continuïteit en winstgevendheid

Nadere informatie

Ik ben Eigenrisicodrager en nu?

Ik ben Eigenrisicodrager en nu? Ik ben Eigenrisicodrager en nu? Wanneer u dit leest heeft u ervoor gekozen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA. Waarschijnlijk is dit een overwogen keuze geweest waarbij u zich ook heeft laten informeren

Nadere informatie

Productcontaminatie en terugroeping van producten

Productcontaminatie en terugroeping van producten Aon Risk Solutions Productcontaminatie en terugroeping van producten Laat u niet verrassen! Risk. Reinsurance. Human Resources. Het kan elk bedrijf overkomen Geen enkel bedrijf, zelfs niet met de beste

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering. Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden. Ten behoeve van Provinsje Fryslân

Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering. Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden. Ten behoeve van Provinsje Fryslân Nota van Inlichtingen Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden Ten behoeve van Provinsje Fryslân Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Reward communicatie wordt een volwassen vakgebied

Reward communicatie wordt een volwassen vakgebied Inleiding. Gelukkig krijgt HR op alle gebieden steeds meer aandacht voor communicatie. In navolging van marketing wordt ook de communicatieketen van HR steeds volwassener. Van Employer Branding, Recruitment,

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen Acerta Consult Legal & Reward Maar wat wil u nu eigenlijk? Denk aan uw huidige werkgever: Wat wil u zeker houden (groene post-it) Wat zou u graag

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Hoe zet ik een datagedreven beloningsbeleid op in mijn organisatie?

Hoe zet ik een datagedreven beloningsbeleid op in mijn organisatie? Inhoud Goede beloning is een sterk staaltje motivatiemanagement. Het betrekt medewerkers bij de organisatiestrategie en verbetert hun performance. Maar hoe zet je een modern beloningsbeleid op? Om iedere

Nadere informatie

Online enquête Marktbehoefte koppeling pensioen en inkomen. 15 december 2011-9 januari 2012. Ir. Laurens van Graafeiland 30 januari 2012

Online enquête Marktbehoefte koppeling pensioen en inkomen. 15 december 2011-9 januari 2012. Ir. Laurens van Graafeiland 30 januari 2012 Online enquête Marktbehoefte koppeling pensioen en inkomen 15 december 2011-9 januari 2012 Ir. Laurens van Graafeiland 30 januari 2012 1 Algemene statistieken respondenten Uitgenodigd: 2.205 Aantal begonnen:

Nadere informatie

Ongevallen op de weg van en naar het werk

Ongevallen op de weg van en naar het werk Newsletter Het arbeidswegongeval Ongevallen op de weg van en naar het werk In de polis arbeidsongevallen worden automatisch de ongevallen op de weg van en naar het werk meeverzekerd. Net als bij een arbeidsongeval

Nadere informatie

Risico s beheren in een veranderende wereld

Risico s beheren in een veranderende wereld GRAS SAVOYE I BELGIË Risico s beheren in een veranderende wereld Advies, bescherming en risicobeheer: Van ondernemingen en hun werknemers Van vrije beroepen Van particulieren Wij willen u kennen u begrijpen

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

Wat betekent de meldplicht datalekken voor u?

Wat betekent de meldplicht datalekken voor u? Aon Risk Solutions Wat betekent de meldplicht datalekken voor u? Wijziging Wet bescherming persoonsgegevens - Januari 2016 Risk. Reinsurance. Human Resources. Wat gaat er veranderen? De Wet bescherming

Nadere informatie

Betrokken medewerkers zijn goed voor een bedrijf

Betrokken medewerkers zijn goed voor een bedrijf Betrokken medewerkers zijn goed voor een bedrijf Effecten op de organisatie en resultaten Bron: MEDIAMYNE Betrokken medewerkers zijn goed voor een bedrijf Betrokken medewerkers zijn werknemers die blij

Nadere informatie

U wilt aan het werk? Dat kan!

U wilt aan het werk? Dat kan! U wilt aan het werk? Dat kan! U zorgt er zelf voor.. En wij helpen u daarbij! Inhoudsopgave Onderwerp Paginanummer Inhoudsopgave 1 Inleiding Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO) 2 Mogen wij ons

Nadere informatie

Employer branding. Welk (eigen) verhaal om talent aan te trekken en te binden?

Employer branding. Welk (eigen) verhaal om talent aan te trekken en te binden? Employer branding Welk (eigen) verhaal om talent aan te trekken en te binden? Exploratie & inspiratie Wat? Afbakening- Brand/Branding-storyaanpak/wondermiddelen Waarom? Belangrijker Trend? moderne Employer

Nadere informatie

Dienstverlening COT. Crisisservice 24/7. COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, 2011

Dienstverlening COT. Crisisservice 24/7. COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, 2011 Dienstverlening COT Crisisservice 24/7 COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, 2011 Visie op crisismanagement >> Het continu veranderende risicolandschap, de toenemende druk van stakeholders,

Nadere informatie

leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek

leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek Galvanistraat 51 6716 AE Ede T 0318-631 670 E info@elektroraad.nl www.elektroraad.nl leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek een initiatief van Elektroraad auteur: Peter Treffers gewijzigd:

Nadere informatie

Cyberrisicomanagement

Cyberrisicomanagement Aon Risk Solutions Cyberrisicomanagement Investeren in veiligheid en continuïteit Risk. Reinsurance. Human Resources. Cyber Risk Practice Group Aon helpt bij het inventariseren van uw cyberrisico s en

Nadere informatie

Cyberrisicomanagement

Cyberrisicomanagement Aon Risk Solutions Cyberrisicomanagement Investeren in veiligheid en continuïteit Risk. Reinsurance. Human Resources. Aon adviseert al meer dan tien jaar op het gebied van cyberrisico s Automatisering,

Nadere informatie

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Werknemer in de toekomst? Welke werkgever moeten we zijn om: Het nodige talent aan te trekken & te houden

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 12 mei 2016

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 12 mei 2016 Beleggen voor een goed pensioenresultaat Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 12 mei 2016 Onderwerpen 1. Beleggen voor pensioen 2. Belang van beleggingsbeleid en lifecycle 3. Nieuwe mogelijkheden:

Nadere informatie

+12% +10% +9% -1% -20% Sterkste stijgers. Grootste dalers

+12% +10% +9% -1% -20% Sterkste stijgers. Grootste dalers Naast compensatie in loon omvat het salarispakket ook extra vergoedingen in de vorm van extralegale voordelen. Deze koopkrachtverhogende voordelen zijn voor assistants goed voor 15 tot zelfs 20% van het

Nadere informatie

TRENDS OP DE WERKPLEK. Hoe kan de kantooromgeving zorgen voor productieve en tevreden werknemers?

TRENDS OP DE WERKPLEK. Hoe kan de kantooromgeving zorgen voor productieve en tevreden werknemers? TRENDS OP DE WERKPLEK Hoe kan de kantooromgeving zorgen voor productieve en tevreden werknemers? ABSTRACT MARKT- EN OPINIEONDERZOEK NEDERLAND In opdracht van Mindspace onderzocht onafhankelijk onderzoeksbureau

Nadere informatie

Pensioen in 5 stappen! Regel het zelf

Pensioen in 5 stappen! Regel het zelf Pensioen in 5 stappen! Regel het zelf 1 Auteur boek: Greetje Remmerde Titel boek: Pensioen in vijf stappen! Regel het zelf ISBN nummer: 9789402126976 2015, G.M. Remmerde Uitgegeven in eigen beheer (info@pensioendoehetzelf.nl)

Nadere informatie

Social profit is in volle groei. Welke uitdagingen brengt dit mee en hoe speelt u hierop in met uw personeelsbeleid?

Social profit is in volle groei. Welke uitdagingen brengt dit mee en hoe speelt u hierop in met uw personeelsbeleid? Social profit is in volle groei. Welke uitdagingen brengt dit mee en hoe speelt u hierop in met uw personeelsbeleid? Prof. Dr. Luc Dekeyser, Directeur Kenniscentrum SD Worx François Lombard, Consultant

Nadere informatie

OVER UW PENSIOEN TCPM Mei Prepared by Aon Retirement & Investment

OVER UW PENSIOEN TCPM Mei Prepared by Aon Retirement & Investment OVER UW PENSIOEN TCPM Mei 2019 Prepared by Aon Retirement & Investment WAT IS PENSIOEN? 68 HOE BOUW JE PENSIOEN OP? AOW Opbouw in 50 jaar AOW-leeftijd in stappen omhoog AOW-leeftijd 2021: 67 jaar AOW-leeftijd

Nadere informatie

Employer Branding. Peter Smit oktober 2018

Employer Branding. Peter Smit oktober 2018 Peter Smit oktober 2018 Waarom voorkeur voor bepaalde werkgever? Betaalt goed Beste arbeidsvoorwaarden Aantrekkelijkheid (sector) Toekomstbeeld Cultuur Sfeer Bekendheid Beeldvorming Imago 2 Image / beeld?

Nadere informatie

Van verzuim naar inzetbaarheid. Aon Verzuimadvies

Van verzuim naar inzetbaarheid. Aon Verzuimadvies Van verzuim naar inzetbaarheid Aon Verzuimadvies Van verzuim naar inzetbaarheid Dit is waar wij voor staan; het vergroten van de inzetbaarheid en maatschappelijke participatie van medewerkers. Met als

Nadere informatie

Belangrijke boodschap:

Belangrijke boodschap: Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit E-book te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit e-book hoor je te krijgen van goedomgaanmetgeld.nl of een andere website waarvan Marielle Vreeken eigenaar is,

Nadere informatie

Bedrijfsmodel en Omzet Verbeteraar (BOV)

Bedrijfsmodel en Omzet Verbeteraar (BOV) Bedrijfsmodel en Omzet Verbeteraar (BOV) Branchevergelijkend onderzoek tussenpersonen Performance verbetering door benchmarking Amsterdam, januari 2012 Ir. L. van Graafeiland Dr. P. van Gelderen Baken

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

Goed verzekeren is een uitdagende onderneming

Goed verzekeren is een uitdagende onderneming Goed verzekeren is een uitdagende onderneming Verzekeren vraagt om kennis van zaken. In elke denkbare betekenis van het woord. Om verstand van verzekeren, maar eerst en vooral om kennis van u. Daarom willen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen. Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013

Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen. Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013 Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013 1 Toelichting onderzoek 2012 Het landelijk bedrijfsvoering benchmark onderzoek is voor het 2 e jaar afgenomen, dit

Nadere informatie

Wij zijn er klaar voor!

Wij zijn er klaar voor! www.arbeidsmarktcommunicatie.eu Voorjaar 2015 Wij zijn er klaar voor! Trainingen arbeidsmarktcommunicatie en recruitment Wij zijn er klaar voor! Ronald van Driel en Marieke van Heek Docenten Wij zijn er

Nadere informatie

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018 Loon à la carte Dirk Neefs 8 juni 2018 Situering 2 Hoe belangrijk vindt u de mogelijkheid om eigen keuzes te maken over uw loonpakket (verhouding loon, vrije tijd en extralegale voordelen) (Talent-O-Meter

Nadere informatie

Verzekeringsarrangement KNZV

Verzekeringsarrangement KNZV Verzekeringsarrangement KNZV Koninklijk Nederlands Zangersverbond 01-01-2018 Risk. Reinsurance. Human Resources. Inhoudsopgave 1 Collectieve Aansprakelijkheidsverzekering... 3 1.1 Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?...

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen Vrijwilligerspolis Aon Risk Solutions Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Welke verzekeringen zijn van toepassing?... 1 2 Wie zijn verzekerd en wat is een vrijwilliger?... 1 3 Samenloop

Nadere informatie

Wanneer wordt veranderen een succes?

Wanneer wordt veranderen een succes? Wanneer wordt veranderen een succes? Inhoud 1. Iedereen 100% tevreden?...2 2. Hoe als manager een veranderingsproces optimaal ondersteunen?... 2 Inzicht in het veranderingsproces... 3 Een externe partner

Nadere informatie

NIEUW! Transactional Color Printing. Een businessoplossing van Speos, filiaal van De Post

NIEUW! Transactional Color Printing. Een businessoplossing van Speos, filiaal van De Post NIEUW! Transactional Color Printing Een businessoplossing van Speos, filiaal van De Post De laatste jaren is de relatie tussen bedrijven en hun klanten geëvolueerd. Consumenten hebben nu sneller toegang

Nadere informatie

MotivatieMonitor voor HR-professionals

MotivatieMonitor voor HR-professionals MotivatieMonitor voor HR-professionals Een onderzoek naar de ambities en verwachtingen van studenten en starters betreffende de arbeidsmarkt en het beeld dat HR-professionals van deze nieuwe generatie

Nadere informatie

Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen. Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013

Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen. Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013 Bedrijfsvoering benchmark onderzoek tussenpersonen Ir. Laurens van Graafeiland Juli 2013 1 Toelichting onderzoek 2012 Het landelijk bedrijfsvoering benchmark onderzoek is voor het 2 e jaar afgenomen, dit

Nadere informatie

Eén op de vijf Belgische werkgevers kampt ondanks crisis met tekort aan geschikt personeel

Eén op de vijf Belgische werkgevers kampt ondanks crisis met tekort aan geschikt personeel PERSBERICHT Contact: Manpower Belgium Marc Vandeleene, +32 495 24 05 43 marc.vandeleene@manpower.be MANPOWER- ENQUÊTE NAAR TEKORT AAN TALENT: RESULTATEN 2009 Eén op de vijf Belgische werkgevers kampt ondanks

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN LANCERING ACTIEMAP BA[L]AN S WORKSHOP MYRIAM HEEREMANS PROJECTONTWIKKELAAR DUURZAAM PERSONEELSBELEID EN DIVERSITEIT - RESOC MECHELEN LUDO COOLS STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN PSYCHIATRISCH CENTRUM DUFFEL

Nadere informatie

Opmerking. Project: Object: Inspectiedatum: Inspecteur: Locatie Ruimte. NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen

Opmerking. Project: Object: Inspectiedatum: Inspecteur: Locatie Ruimte. NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-2 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-3 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-4 - Smit Opleidingen

Nadere informatie

professionals met een persoonlijke aanpak

professionals met een persoonlijke aanpak professionals met een persoonlijke aanpak Bij Vanbreda zijn we gedreven om onze kennis en ervaring in te zetten om één gezamenlijk doel te bereiken: uw organisatie nog beter maken. Dit doen we door uw

Nadere informatie

Service Informatie Aon Risk Solutions

Service Informatie Aon Risk Solutions Service informatie Service Informatie Aon Risk Solutions Deze informatie begeleidt de verzekering van uw particuliere kunstverzameling. Geachte cliënt, Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd

Nadere informatie

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen werkboek met opdrachten en vragen Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid Aon Hewitt Duurzame Inzetbaarheid Whitepaper Oktober 2014 Risk. Reinsurance. Human Resources. Inhoudsopgave 1 Introductie...3 2 Trends en maatschappelijke achtergrond...3 3 Aanbevelingen...5 Formuleer

Nadere informatie

Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures. Lead Benefits December 2015

Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures. Lead Benefits December 2015 Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures Lead Benefits December 2015 1 Inleiding U kent het vast wel: vacatures die maandenlang open blijven staan zonder dat u een geschikte kandidaat

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk HANDBOEK Beautybusiness Sylvia van Kuijk Auteursrechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch

Nadere informatie

De 10 tips om. Aantrekkelijk te blijven als Werknemer

De 10 tips om. Aantrekkelijk te blijven als Werknemer De 10 tips om Aantrekkelijk te blijven als Werknemer Tip 1 van 10 Werk aan werkgeluk Aangeboden door mkbasics.nl De 10 tips om Aantrekkelijk te blijven als Werknemer 3 e druk - speciale uitgave voor mkbasics.nl,

Nadere informatie

Personeel rekruteren in KMO s

Personeel rekruteren in KMO s Verkoop uw bedrijf bij de sollicitant www.stepstone.be Inleiding In een klein bedrijf is er vaak geen specifieke personeelsmanager en heeft de ondernemer niet altijd de kennis, de mogelijkheden, de ervaring

Nadere informatie

Pensioen voor uw werknemers. van uw wensen naar een passende oplossing. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Pensioen voor uw werknemers. van uw wensen naar een passende oplossing. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Pensioen voor uw werknemers van uw wensen naar een passende oplossing verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Onze dienstverlening in schijven Pensioen is een waardevolle arbeidsvoorwaarde voor uw

Nadere informatie

MotivatieMonitor voor HR-professionals

MotivatieMonitor voor HR-professionals MotivatieMonitor voor HR-professionals Een onderzoek naar de ambities en verwachtingen van studenten en starters betreffende de arbeidsmarkt en het beeld dat HR-professionals van deze nieuwe generatie

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Waarom aandacht schenken aan verzuim?

Waarom aandacht schenken aan verzuim? Draag Zorg voor Uw Zorg Zorg voor Uw Talent Preventie: kost of investering Bert Laurier & Peter Beeusaert & Hilde Billen Consultants SD Worx Leadership & Strategy Waarom aandacht schenken aan verzuim?

Nadere informatie

Reacties op Stand out from the Crowd

Reacties op Stand out from the Crowd Reacties op Stand out from the Crowd "Deze praktische, simpele en gestructureerde methodiek geeft je de mogelijkheid om heel doelgericht en creatief te onderzoeken welke job het beste bij jou past én hoe

Nadere informatie

MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name. donderdag 25 oktober 12

MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name. donderdag 25 oktober 12 MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name donderdag 25 oktober 12 Een nieuw 1jdperk: the Human Age Demografie & talent mismatch Toename van klant deskundigheid Keuze van het individu Technologische

Nadere informatie

Goed risicomanagement voor optimale zorg

Goed risicomanagement voor optimale zorg Goed risicomanagement voor optimale zorg Goed risicomanagement voor optimale zorg Marktwerking, grote investeringstrajecten, kritische zorgverzekeraars en mondige consumenten maken de dagelijkse zorgpraktijk

Nadere informatie

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Publieksversie 2 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Trendcijfers werk.nl... 4 1. Klanttevredenheid werkzoekenden en werkgevers... 5 1.1 Werkzoekenden... 5 1.2 Werkgevers...

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

VO2020- scan. Handleiding schoolrapportage

VO2020- scan. Handleiding schoolrapportage VO2020- scan Handleiding schoolrapportage Versie 1.0, april 2015 Copyright 2015 Stichting Schoolinfo Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Professionalize Your Recruitment Strategy

Professionalize Your Recruitment Strategy 2016 Professionalize Your Recruitment Strategy Try not to become a man of success, but rather to become a man of value. ALBERT EINSTEIN Onze kracht ligt in het professionaliseren en optimaliseren van uw

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

er schilders katholiek en vervaardigen ze religieuze stukken. Ook is de rol van het hof niet te vergelijken met die van Frankrijk of Engeland.

er schilders katholiek en vervaardigen ze religieuze stukken. Ook is de rol van het hof niet te vergelijken met die van Frankrijk of Engeland. Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

notitie failliet is. pag. 1 van 3 1 De Thema - uitgave van 6 april van dit jaar - afkomstig van de Besturenraad - ging over de

notitie failliet is. pag. 1 van 3 1 De Thema - uitgave van 6 april van dit jaar - afkomstig van de Besturenraad - ging over de notitie aan Adviescommissie Passend Onderwijs van Daisy Althuizen datum 25 november 2013 kenmerk DocOMO-27653/DA/DA betreft Verzekeren bestuurdersaansprakelijkheid SWV Passend Onderwijs Samenvatting Het

Nadere informatie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie Jaarrapportage werk.nl 2014 Publieksversie 2 Samenvatting Werkzoekenden en werkgevers maken ook in 2014 weer meer gebruik van de online dienstverlening van UWV die onder meer op werk.nl en in de Werkmap

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele

Nadere informatie

Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden. Yves Plees

Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden. Yves Plees Arbeidsmarkt 4.0 Slimme opportuniteiten in disruptieve tijden Yves Plees 2 Het brede perspectief Jobs, jobs, jobs: het werkt! 3 12 opeenvolgende kwartalen nettojobcreatie Bron: NBB Werkloosheidsgraad in

Nadere informatie

Verzekeringsarrangement KNZV

Verzekeringsarrangement KNZV Verzekeringsarrangement KNZV Koninklijk Nederlands Zangersverbond 31-01-2017 Risk. Reinsurance. Human Resources. Inhoudsopgave 1 Collectieve Aansprakelijkheidsverzekering... 3 1.1 Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?...

Nadere informatie

Durf er anders naar te kijken!

Durf er anders naar te kijken! Durf er anders naar te kijken! Is een schaarse arbeidsmarkt ook een bottleneck voor uw bedrijfsvoering? Linda Hopmans Directeur Randstad Techniek & Randstad Bouw Onderwerpen van gesprek Arbeidsmarkt 2019

Nadere informatie

VO2020- scan. Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities. Versie 1.0, april 2015

VO2020- scan. Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities. Versie 1.0, april 2015 VO2020- scan Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities Versie 1.0, april 201 Copyright 201 Stichting Schoolinfo Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Individueel verhuisprofiel en verhuisplan

Individueel verhuisprofiel en verhuisplan Individueel verhuisprofiel en verhuisplan Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met een verstandelijke en zintuiglijke beperking bij verhuizen Marijse Pol Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid

Nadere informatie