V7 2b-2-oa og?.pk 8 B WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA. Coalitieprogramma op hoofdlijnen Coalitieprogramma op hoofdlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V7 2b-2-oa og?.pk 8 B0900511 WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA. Coalitieprogramma op hoofdlijnen 2009-2013. Coalitieprogramma op hoofdlijnen 2009-2013 1"

Transcriptie

1 B V7 2b-2-oa og?.pk 8 Coalitieprogramma op hoofdlijnen WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA Coalitieprogramma op hoofdlijnen Inleiding Leden van de Verenigde Vergadering (V.V.) van KvK, LTO, PvdA, WD, SGP, CU en HDN, vormen voor de bestuursperiode de coalitie. Vanuit deze coalitie vormt een vijftal heemraden (door de V.V. benoemd op 8 januari 2009) samen met de dijkgraaf het nieuwe college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta. Voor u ligt ons coalitieprogramma: een opgave op hoofdlijnen met ruimte voor nadere uitwerking. Het streven is om deze nadere uitwerking, inclusief financiele uitgangspunten, aan te bieden aan de Verenigde Vergadering van februari Bij de start van het Waterschap Hollandse Delta in 2005 is de bestuursvisie vertaald vanuit de wettelijke taak van het waterschap. Wij staan volledig achter deze missie, die als volgt luidt: "Waterschap Hollandse Delta beschermt de Zuid-Hollandse Eilanden tegen wateroverlast, beheert het oppervlaktewater, zuivert het afvalwater, beheert de (vaar)wegen en levert een actieve bijdrage aan de ruimtelijke invulling van zijn gebied. Het richt zich daarbij, samen met anderen op veilig en duurzaam wonen, werken en recreeren voor burgers, bedrijven en andere gebruikers. Hollandse Delta is vooruitstrevend, open en transparant in de uitvoering van zijn taken, streeft naar de beste verhouding tussen maatschappelijke kosten en baten, stelt zich ten dienste van zijn omgeving en is een goed en aantrekkelijk werkgever." De missie geeft aan waar Hollandse Delta aan werkt. Ze geeft weer wat we (willen) zijn. Bestuur en medewerkers bepalen samen of een organisatie succes heeft of niet. Het is belangrijk dat ook alle medewerkers de missie kennen, begrijpen, onderschrijven en tot uiting brengen. Met name de medewerkers zijn een bepalende factor in onze organisatie. Bovendien vormen zij mede het gezicht van de organisatie naar "buiten". De wijze waarop de coalitie aan de missie invulling wil geven wordt verwoord in de navolgende punten. Deze zijn richting gevend voor ons beleid en zullen jaarlijks verder worden geconcretiseerd in het nieuw op te stellen Meerjarenbeleidplan (MJBP) en andere beleidsvisies. Het waterschap verandert van een beheerorganisatie in een ontwikkelorganisatie, waarbij water een meer leidende positie gaat innemen in de Ruimtelijke Ordening. Het waterschap transformeert zich in de komende jaren tot een volwaardige waterautoriteit. Dit vergt van zowel het bestuur als de organisatie een stevige inspanning. De kemtaken voor het waterschap zijn in wettelijk opzicht voor eenieder helder en duidelijk aangegeven. Deze worden zowel bestuurlijk als ambtelijk naar behoren uitgevoerd.

2 Coalitieprogramma op hoofdlijnen Algemene zaken De reeds ingezette lijn voor het aspect 'duurzaamheid' wordt voortgezet, waarbij wordt gestreefd wordt naar energie-en milieuvriendelijke toepassingen en maatregelen. De doelstellingen worden vastgelegd in een Jaarplan Duurzaamheid, ze worden jaarlijks geevalueerd en zonodig bijgesteld. De voortgang ervan wordt bewaakt door en besproken in de Verenigde Vergadering. De uitvoering van de waterschapstaken dient ook in buitengewone omstandigheden gewaarborgd te blijven. Daarom is het voortdurend optimaliseren van de calamiteitenorganisatie op basis van evaluatie en analyse van de minder soepel lopende onderdelen ervan en afstemming met andere overheden van het grootste belang. Het nieuwe college doet een beroep op samenwerking en waar mogelijk het delen van kennis vanuit een open houding, vanuit maatschappelijk belang en toekomstgericht, maar met het bewustzijn dat de eigen kernkwaliteiten van het waterschap voorop staan. Besturen De coalitie en het college van dijkgraaf en heemraden wensen tot een stabiel bestuur te komen. Met een eensgezind en collegiaal college, dat in een intensieve relatie samen werkt aan de doelstellingen en samenwerkt met alle partijen in de Verenigde Vergadering, zodat dit orgaan invulling kan geven aan zijn kaderstellende en controlerende rol. Voor de samenleving is er een bestuur en een organisatie; het optreden van het bestuur naar buiten is altijd eenduidig, samenhangend en consistent. De coalitie wenst te investeren in de vorming van een stabiel, constructief, integer en kwalitatief college, dat zich gezamenlijk verantwoordelijk voelt voor een toekomstgericht duurzaam beleid en de uitvoering daarvan en dat, vanuit het primaat van het bestuur, de organisatie helder aanstuurt. Het college vormt een collegiaal bestuur en treedt als zodanig naar buiten. In de Verenigde Vergadering kunnen de verschillende groeperingen hun standpunt toelichten. Communicatie en transparantie De activiteiten van Waterschap Hollandse Delta dienen breder bekend te worden gemaakt. De beleidskeuzes van het waterschapsbestuur en de uitvoering van de waterschapstaken dienen op een transparante en voor iedereen begrijpelijke wijze te worden gecommuniceerd. Het bestuur wil de werkzaamheden en successen van het waterschap nadrukkelijker laten zien. De communicatie met diverse belanghebbenden, zoals particulieren, bedrijfsleven, (semi-) overheden en andere instellingen moet worden geoptimaliseerd. Belanghebbenden worden vooraf, in een zo vroeg mogelijk stadium, bij de planvorming betrokken. Hierbij wordt ingespeeld op hun wensen. Burgers dienen regelmatig te worden gei'nformeerd over activiteiten in hun eigen woongebied om daarmee het waterbewustzijn van burgers en bedrijven te vergroten.

3 Coalitieprogramma op hoofdlijnen Door via het onderwijs de jeugd actief te benaderen wordt op educatieve wijze meer bekendheid gegeven aan de werkzaamheden van het waterschap. Het waterschapsloket levert een belangrijke bijdrage aan het profileren van Waterschap Hollandse Delta als klantvriendelijke en moderne overheidsorganisatie. Water keren De noodzakelijke versterkingen van de primaire waterkeringen in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma dienen voortvarend ter hand te worden genomen. Voor wat betreft de primaire waterkeringen die niet aan de huidige veiligheidseisen voldoen, wordt het Rijk aangesproken op zijn (financiele) verantwoordelijkheid. Als de dijken moeten worden versterkt, dan wordt daarbij ook gekeken naar de landschappelijke kwaliteit, de natuur en de recreatiemogelijkheden. Hierbij zoekt het waterschap (financiele) samenwerking met plaatselijke overheden en natuurorganisaties. In de komende bestuursperiode vraagt het advies van de Deltacommissie de nodige tijd, aandacht en middelen. Vooruitlopend op de wettelijke vertaling van het advies van de Deltacommissie spreekt het college de intentie uit de dijkversterkingen robuust uit te voeren. Hollandse Delta handhaaft het vigerend beleid in IJsselmonde. Derhalve wordt daar een veiligheidsniveau gehanteerd van 1: Voor het Eiland van Dordrecht worden, met het oog op het advies van de Deltacommissie, alle beschikbare middelen aangewend om bij het Rijk te bewerkstelligen dat de veiligheidsnorm wordt verhoogd naar 1: Er wordt beleid ontwikkeld voor het recreatief medegebruik van onder andere de dijken. Er wordt bovendien beleid ontwikkeld voor de wijze waarop het waterschap in buitendijkse gebieden zijn taak zal uitvoeren. Water beheren Het bestuur streeft met de uitvoering van de Kader Richtlijn Water (KRW) naar een haalbaar en betaalbaar beleidsdoel in Als dat niet kan worden gehaald wordt het maatregelenpakket aangepast om in 2021 of zo nodig later het einddoel te bereiken. Waar het van toepassing is wordt het beleid van de 'Natura 2000-gebieden' gekoppeld aan de KRW doelstellingen. Het waterbeheerplan is reeds in ontwerp vastgesteld en komt begin 2009 in de inspraak. Bezien wordt of, in het kader van de algehele ambitiebijstelling, het plan onverkort moet

4 Coalitieprogramma op hoofdlijnen worden uitgevoerd. Na definitieve vaststelling door de Verenigde Vergadering is dit waterbeheerplan uitgangspunt voor het waterbeheer in de komende bestuursperiode. De uitvoering van de gemeentelijke waterplannen verdient, met in achtneming van het financieel meerjarenperspectief, een daadkrachtige aanpak. Het waterschap heeft als taak te zorgen voor schoon water. Daarbij zal binnen de financiele kaders ook de mogelijkheid voor aantrekkelijk water door het waterschap worden getnitieerd en uitgewerkt. Indien er extra kosten zijn verbonden aan het tot stand brengen van ecologische zones en/of recreatieve voorzieningen moeten andere partijen verantwoordelijk worden gesteld voor deze investeringen en de daaruit vloeiende kosten. Waterschap Hollandse Delta streeft bij uit te voeren projecten naar een balans tussen water(schaps)belang en natuurontwikkeling. Implementatie van nieuwe wetgeving zoals de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) en de Waterwet vergen inspanning van het waterschap. Met name de nieuwe taak van het grondwaterbeheer vraagt om specifieke aandacht. In projecten waaronder het Kierbesluit, Deltanatuur, Volkerak-Zoommeer en compensatie Tweede Maasvlakte werkt het waterschap constructief mee, maar is daarbij volgend aan het Rijks- en Provinciaal beleid. Het waterschap spant zich tot het uiterste in voor een blijvend goede en efficiente (zoet)watervoorziening voor landbouw- en andere bedrijven. Water zuiveren De verbetering van de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater vraagt voortdurend onderzoek en blijvende inspanning tot verbetering van het milieu en duurzaamheid. Bij waterzuivering spelen voor waterschap Hollandse Delta aspecten als vermindering van het verbruik van energie of het toepassen van andere vormen van energie, innovatie en nieuwe technieken bij afvalwaterzuiveringen, vermindering van C0 2 uitstoot en hergebruik van deze uitstoot, een belangrijke rol. Dit alles in samenhang met duurzaamheid en besparing. Waterschap Hollandse Delta behoort tot de toonaangevende waterschappen op dit gebied. Samen met andere partijen worden mogelijkheden nagegaan naar energiewinning en/of terugwinning van stoffen uit zuiveringsslib. Wegen beheren Een goede bereikbaarheid in het gebied alsmede de verkeersveiligheid op de wegen die in onderhoud zijn bij het waterschap, dienen te blijven gewaarborgd. Een en andertot een maatschappelijk aanvaardbaar niveau.

5 Coalitieprogramma op hoofdlijnen Het waterschap voert, als partner in het netwerk, overleg met het Rijk, Provincie en gemeenten over de wegentaak. Het waterschap speelt namelijk een rol in de ruimtelijke ordening en het mobiliteitsvraagstuk. De wegen worden ingericht volgens Duurzaam Veilig 2, waarbij voor snelheidsbeperkende maatregelen waar nodig alternatieven worden gezocht voor drempels. Betalen De vastgestelde begroting met bijbehorende stukken voor 2009 is leidend als start voor de bestuursperiode Heffingen dienen te worden ingezet voor waterschap gerelateerde taken (veiligheid en waterkwaliteit en -kwantiteit). Daar waar mogelijk dienen kostenbesparingen te worden uitgevoerd. De coalitie wenst de uitzonderlijke gevolgen van de nieuwe Waterschapswet met betrekking tot de kostentoedeling voor het gebied van Hollandse Delta onder de aandacht te brengen van de landelijke politiek. De coalitie streeft naar een evenwichtige verdeling van kosten over de categorieen. In buitendijkse gebieden mag geen onevenredige belasting worden geheven. Organiseren Het college onderzoekt voortdurend of de organisatie is aangepast aan een efficiente uitvoering van de taken. Er wordt gekozen voor een organisatievorm en gebiedsafbakening, die het beste beantwoorden aan de doelstellingen. Aanpassing van de huidige organisatie is hierbij noodzakelijk. De coalitie constateert een stevige spanning tussen enerzijds ambities, exploitatiekosten, investeringsportfolio enerzijds en een oplopend kostenniveau en stijgende tarieven anderzijds. In de aanloop naar het eerstvolgende meerjarenbeleidplan vindt een herijking van het ambitieniveau plaats, mede in relatie tot de begroting/tarieven en de spankracht van de organisatie. Financieren In lijn met de begroting 2009 en gelet op het financiele perspectief dient het financiele kader van het waterschap te worden herzien. Ontwikkelingen met betrekking tot rechtmatigheid en het Besluit Beleids- en Verantwoording Waterschappen (BBVW) geven het bestuur en de organisatie aanleiding nieuwe werkwijzen en nieuwe financiele kaders te ontwikkelen. Ten aanzien van de financien dient de noodzakelijke omvang van de reserves, de stijging van het vreemd vermogen en in samenhang daarmee het weerstandsvermogen van het waterschap op basis van een risico-inventarisatie tegen het licht te worden gehouden. Met andere woorden: de actuele risico's moeten opnieuw worden vastgesteld.

6 Coalitieprogramma op hoofdlijnen Het MJBP is het jaarlijkse integrale afwegingsdocument van inhoud, geld en capaciteit. Hieruit vloeien jaarlijks heldere financiele kaders voort. Het MJBP is daarmee kaderstellend; de daaropvolgende begroting wordt binnen dit kader uitgewerkt, behoudens onvoorziene omstandigheden. Het MJBP zal een Meerjaren Exploitatie Raming (MER) en een Meerjaren Investering Planning (MIP) gaan bevatten, inclusief een raming van de kapitaallasten voor de volgende twintig jaar. Deze moeten een betrouwbaar kader opleveren voor de taakuitvoering. Voor het opvoeren van investeringen in het MIP worden spelregels ontwikkeld die enerzijds de bestuurlijke kaderstelling, aansturing en controle faciliteren en anderzijds een efficiente bedrijfsvoering ondersteunen. Ten aanzien van het financiele kader wenst de coalitie in principe de volgende beleidslijn te hanteren: voordelen die in het kader van doelmatigheid worden gehaald, worden ingezet voor verbetering van de financiele positie van het waterschap; meevallers in kosten en baten worden ingezet ter compensatie van tegenvallers of verbetering van de financiele positie van het waterschap; tegenvallers in kosten en baten worden primair gedekt door bezuinigingen. Het college ziet er op toe dat deze werkwijze nauwlettend wordt uitgevoerd. Er kan zich de omstandigheid voordoen dat aanvullende uitgaven of investeringen noodzakelijk zijn die buiten het kader van het MJBP of de begroting vallen. De coalitie wenst voor die situaties een helder set van toetsingscriteria op te stellen. Slechts in urgente gevallen kan dat tot aanvullende voorstellen leiden. Tenslotte De coalitie legt met dit programma een beleidslijn neer op hoofdpunten voor de bestuursperiode en formuleert de belangrijkste financiele uitgangspunten. Naast matiging van de tariefsontwikkeling wenst de coalitie een verantwoorde balans aan te brengen tussen inhoudelijke ambities enerzijds en een acceptabele financiele positie anderzijds. Bij het MJBP zal het college een eerste financiele vertaling geven van deze beleidslijn. Portefeuilleverdeling In het college is tot de volgende portefeuilleverdeling besloten: A.C.M. (Arnold) van Eekhout, portefeuillehouder Middelen: Financien, Belastingen, Automatisering, Faciliteiten, Laboratorium, Personeel. Grondzaken (algemeen) J.M. (Jan) Geluk, dijkgraaf en portefeuillehouder Bestuurlijke Zaken, calamiteiten, handhaving en externe contacten: algehele organisatie, coordinatie bestuur, juridische zaken, communicatie, verkiezingen, organisatieontwikkeling.

7 Coalitieprogramma op hoofdlijnen M. (Maarten) van Hulst, portefeuillehouder Waterzuivering: Beheer en onderhoud zuiveringstechnische werken, Planning, Bouw en aanleg, Verwerking zuiveringsslib/effluent, Riolering buitengebied, Duurzaamheid, Bergbezinkbassins J. (Hans) Klepper, loco-dijkgraaf en portefeuillehouder Waterkering: Beheer en onderhoud, Kustbeheer, Toetsing en versterking waterkerende werken, Veiligheid buitendijks gebied, Bestrijding muskus- en beverrat, Vergunningverlening taakveldoverschrijdend Joh.A. (Johan) van Nieuwenhuijzen, portefeuillehouder Wegen en Vaarwegen: Beheer en onderhoud, Aanleg, Verbetering en reconstructie, Verkeersveiligheid en verkeersmaatregelen, Overdracht en overname, Centraal boombeheer G.J. (Bert) Schelling, portefeuillehouder Waterhuishouding: Beheer en onderhoud, Algehele waterhuishoudkundige infrastructuur (inclusiej t.z.t. grondwater), Integraal waterbeheer/stedelijke waterplannen; Bemaling, Wateraanvoer en peilbeheer, Wateronttrekking en lozing, Gemalen en kunstwerken excl. rioolgemalen. Ridderkerk, 27 jan/ari 2009 Namens LTO, E.A. Struik Namens PvtJA, M. va/i Hulst Namens WD, Joh.A. van Nieuwenhuijzen fmens HDW, J.L. Huber

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 DATUM VERGADERING 27 juľ1i 2013 BDLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER ļ DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 commissie 0 Water (10 juni 2013) 0 WWV (11 juni 2013) 0 MBH (12 juni 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľ"uaľï 2013. COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013)

DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľuaľï 2013. COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013) DATUM VERGADERING 21 maart 2013 BIJLAGE(N) 1 AGENDAPUNTNUMMER j į) DATUM BEHANDELING IN D&H 12 febľ"uaľï 2013 COMMISSIE 0 MBH (6 maart 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING AANVRAAG PROJECTINVESTERINGSKREDIET

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen?

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen? Jaarplan 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Groslijst onderwerpen... 3 3. Wat gaan we doen?... 3 4. Inzet middelen... 5 Bijlage 1. Overzicht doelmatig- en doeltreffendheidsonderzoeken college... 6

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

Afstemming programma-indeling P&C-cyclus met WBP

Afstemming programma-indeling P&C-cyclus met WBP Beleidsveld: Ondersteunend financieel Vergaderdatum: 8 oktober 2009 Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: Kenmerk VV: 774373 Aantal bijlagen: - Aan de verenigde vergadering van Delfland, Ontwerpbesluit:

Nadere informatie

II. De Nota risicomanagement Delfland vast te stellen met onder meer de volgende bepalingen:

II. De Nota risicomanagement Delfland vast te stellen met onder meer de volgende bepalingen: agendapunt B.05 1046082 Aan Verenigde Vergadering ONTWERP NOTA RISICOMANAGEMENT DELFLAND Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 05-06-2014 I. De Nota risico's en weerstandsvermogen Delfland, vastgesteld

Nadere informatie

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Uitgangspunten, hoofdlijnen en vervolgprocedure November 2015 Inhoud Bestuursopdracht als kader Visie 2020 en WBP als basis voor sturing en

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Bijlage I: Kostentoerekening 2012

Bijlage I: Kostentoerekening 2012 Bijlage I: Kostentoerekening 2012 In artikel 4.2 lid 4 van het Waterschapsbesluit, is opgenomen dat de kostentoerekening plaats vindt op basis van objectieve, bedrijfseconomische criteria. De totale begroting

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

B0500589 AAN DE VERENIGDE VERGADERING STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG. 1. Aanleiding

B0500589 AAN DE VERENIGDE VERGADERING STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG. 1. Aanleiding DATUM VERGADERING 29 SeptBITlber 2005 AGENDAPUNTNUMMER BIJLAGE^) Geen DATUM BEHANDÊUNG IN o&h 30 augustus 2005 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0500589 STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG 1. Aanleiding Op 30

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN agendapunt 04.B.07 1253828 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN Voorstel Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water 06-09-2016 Langetermijnvisie

Nadere informatie

Programmamanager. Proactieve, omgevingsbewuste en strategische programmamanager met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur

Programmamanager. Proactieve, omgevingsbewuste en strategische programmamanager met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur Profiel Programmamanager Proactieve, omgevingsbewuste en strategische programmamanager met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur 27 november 2017 Opdrachtgever Waterschap Hollandse Delta

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Leggers actueel, betrouwbaar en compleet. Waterkeringen op orde Waterkeringen zijn getoetst Conform procesafspraken met PZH en inspectie V&W

Leggers actueel, betrouwbaar en compleet. Waterkeringen op orde Waterkeringen zijn getoetst Conform procesafspraken met PZH en inspectie V&W Prestatie-indicatoren en nulmeting Bijlage 1 Programma 1: Waterveiligheid Basisgegevens waterveiligheid op orde maken Leggers actueel, betrouwbaar en compleet 1. Mate waarin leggers actueel, betrouwbaar

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. Voorstel

1. Aanleiding. 2. Voorstel DATUM VERGADERING 21 September 2006 AGENDAPUNTNUMMER ƒ *\ BULAGE(N) 3 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D8iH DATUM BEHANDELING IN D&H 15 dugustus 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0601316 UITBREIDEN PERSONEELSBESTAND

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 PARTIJEN: 1. De Stadsregio Rotterdam, gevestigd te Rotterdam, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder Groen en Water, mevrouw

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Intentieverklaring Groenbeheer Hoeksche Waard Definitief pagina 1

Intentieverklaring Groenbeheer Hoeksche Waard Definitief pagina 1 pagina 1 Intentieverklaring Groenbeheer Hoeksche Waard tussen waterschap Hollandse Delta en de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. DE ONDERGETEKENDEN: 1. Waterschap

Nadere informatie

2. In te stemmen met de brief aan de verenigde vergadering inzake waterschapsvergelijkingen, ons kenmerk 1044149.

2. In te stemmen met de brief aan de verenigde vergadering inzake waterschapsvergelijkingen, ons kenmerk 1044149. agendapunt 3.a.5 1041748 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden WATERSCHAPSPEIL LANDELIJKE WATERSCHAPSVERGELIJKING 2012 Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 8 januari 2013 Aard bespreking

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

agendapunt 04.B.10 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water MAATREGELPLAN LOKALE KNELPUNTEN EN KANSEN WATERKWALITEIT 5DE RONDE

agendapunt 04.B.10 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water MAATREGELPLAN LOKALE KNELPUNTEN EN KANSEN WATERKWALITEIT 5DE RONDE agendapunt 04.B.10 1216169 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water MAATREGELPLAN LOKALE KNELPUNTEN EN KANSEN WATERKWALITEIT 5DE RONDE Voorstel Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water 03-11-2015

Nadere informatie

HoogheemTaadschapvanDelfland

HoogheemTaadschapvanDelfland U,f% HoogheemTaadschapvanDelfland Voortgang Waterbeheerplan 2006-2009 Beleidsveld: Aard voorstel: Planvorming Besluitvormend Vergaderdatum: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: 10 mei 2007 631999 3 Aan de Verenigde

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WS/WRM/CR/JEs/7985 OPSTELLER : ing. J. Esenkbrink, 0522-276829 FUNCTIE

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 28 november 2018 Agendapunt: 12 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Jaarplan 2019 Bijlagen

Nadere informatie

Bestuursadviseur. Proactieve, omgevingsbewuste en strategische adviseur met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur

Bestuursadviseur. Proactieve, omgevingsbewuste en strategische adviseur met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur Profiel Bestuursadviseur Proactieve, omgevingsbewuste en strategische adviseur met hart voor de verbinding tussen organisatie en bestuur 11 oktober 2017 Opdrachtgever Waterschap Hollandse Delta Voor meer

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 20 juni 2011 J. Meijerink ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP

Nadere informatie

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014 agendapunt 3.b.3 1072908 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 7 januari 2014 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

Tabel 3-1 bedragen x 1.000

Tabel 3-1 bedragen x 1.000 3 Ruimte en Wonen Wat mag het kosten Tabel 3-1 bedragen x 1.000 2018 2019 2020 2021 2022 actualisatie perspectief energie hoofdinfrastructuur -0,1 actualisatie Wabo 1,0 0,3 0,3 0,3 0,3 kavelwinkel ICT

Nadere informatie

Water. Goed voor elkaar! Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie

Water. Goed voor elkaar! Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie Dit is een model profielschets voor ChristenUnie-kandidaten voor het algemeen en dagelijks bestuur van waterschappen. 1 Het model is opgesteld door

Nadere informatie

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER agendapunt 06.06 1008936 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 25-09-2014 Kennis te nemen van de evaluatie van de beleidsnota grondwaterbeheer.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag.

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag. Geactualiseerde woordvoeringslijn gedeeltelijk afschaffen kwijtschelding Versie 8 oktober 2015 Inleiding Vragen van media, inwoners en andere partijen worden beantwoord conform de woordvoeringslijn. De

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 ĩtieì 2013. commissie 0 MBH (12 juni 2013) SAMENWERKING ICT-AANBOD ORGANISATIES VAN WSRL EN WSHD, INITIËLE BUSINESSCASE

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 ĩtieì 2013. commissie 0 MBH (12 juni 2013) SAMENWERKING ICT-AANBOD ORGANISATIES VAN WSRL EN WSHD, INITIËLE BUSINESSCASE DATUM VERGADERING 27 juni 2013 BIJLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER. - DATUM BEHANDELING IN D&H 21 ĩtieì 2013 commissie 0 MBH (12 juni 2013) est;-. AAN DE VERENIGDE VERGADERING B1300279 SAMENWERKING ICT-AANBOD

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

B Projectplan Stuw Enkbrug (FE20), gemeente Rotterdam, wijk Feijenoord en Charlois

B Projectplan Stuw Enkbrug (FE20), gemeente Rotterdam, wijk Feijenoord en Charlois Vergaderdatum: 5 januari 2016 Agendapunt : B1600004 BESLUIT D&H Projectplan Stuw Enkbrug (FE20), gemeente Rotterdam, wijk Feijenoord en Charlois aterschac Hollandse Delta HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

I. 647.325,13 ten laste van de exploitatie te brengen, dit is reeds verwerkt bij de eerste bestuursrapportage (BURAP 1) 2012.

I. 647.325,13 ten laste van de exploitatie te brengen, dit is reeds verwerkt bij de eerste bestuursrapportage (BURAP 1) 2012. agendapunt H.10 1008366 Aan Verenigde Vergadering AFSLUITEN INVESTERINGSPLAN EN KREDIET AANVOERTRACÉ BERGING DRIEMANSPOLDER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 28-6-2012 1. het investeringsplan en krediet

Nadere informatie

: Nieuw belastingstelsel

: Nieuw belastingstelsel A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 7 Onderwerp : Nieuw belastingstelsel KORTE SAMENVATTING: In het Bestuursakkoord Water is overeengekomen dat de waterschappen

Nadere informatie

Parafering besluit D&H 17-09-2013 H Conform Geparafeerd door: Noordtzij, H.

Parafering besluit D&H 17-09-2013 H Conform Geparafeerd door: Noordtzij, H. agendapunt 3.b.2 1089184 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden REACTIE OP CONCEPT REGELING SUBSIDIES HOOGWATERBESCHERMING 2014 Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 17 september 2013 Aard bespreking

Nadere informatie

Profielschets Dijkgraaf

Profielschets Dijkgraaf Profielschets Dijkgraaf Inhoudsopgave 1. Het Hoogheemraadschap van Delfland 3 2. Functieomschrijving 4 3. Persoonlijk profiel 5 4. Persoonlijke kenmerken 6 5. Arbeidsvoorwaarden 7 6. Contact en informatieprocedure

Nadere informatie

Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011

Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011 Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011 Basis documenten/ rapporten: Nota Toezicht op waterschappen Provincie Zuid Holland, 27 april 2010 Bestuursakkoord Water 2011 Concept Rapport

Nadere informatie

Bijlagen en meerjarenramingen

Bijlagen en meerjarenramingen Begroting 2016 provincie Overijssel Bijlagen en meerjarenramingen 2016-2019 Verbinden, versterken en vernieuwen Inhoudsopgave Productenraming 2016 2 Recapitulatie meerjarenramingen exploitatie 2016-2019

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 11 december COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013)

DATUM BEHANDELING IN D&H 11 december COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013) DATUM VERGADERING 24 januari 2013 BIJLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 11 december 2012 COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING B1203892 AANVRAAG PROJECTINVESTERINGSKREDIET

Nadere informatie

Financiële aspecten. Concept tweede KRW-maatregelenprogramma

Financiële aspecten. Concept tweede KRW-maatregelenprogramma Financiële aspecten Concept tweede KRW-maatregelenprogramma Inleiding Met het onderstaande wordt op hoofdlijnen informatie gegeven over financiële aspecten die samenhangen met het concept maatregelenprogramma

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Delfland beschikt over een actuele verordening Bijdrage fractiekosten Delfland 2019.

Delfland beschikt over een actuele verordening Bijdrage fractiekosten Delfland 2019. Onderwerp: Verordening bijdrage fractiekosten Delfland 2019 Dossiernummer: 1415 Gevraagd besluit: Vast te stellen de verordening Bijdrage fractiekosten Delfland 2019 onder gelijktijdige intrekking van

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Bom Geparafeerd D&H B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. Kruijssen, C.J.M.

Parafering besluit PFO Bom Geparafeerd D&H B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. Kruijssen, C.J.M. agendapunt 3.a.3 924279 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCHE AGENDA KUST: REACTIE DELFLAND Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 18 januari 2011 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen

Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen Communicatie 2016 #Samenwaw Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen KNW 25 januari 2018 Gert Dekker De Omgevingswet De Omgevingswet, kerninstrumenten Doelen Maatregelen Regels Waterbeheerprogramma

Nadere informatie

Water in Bebouwd gebied

Water in Bebouwd gebied Presentatie 20-06 - 2007 1 Water in Bebouwd gebied (relatie gemeente en waterschap) Judith Calmeyer Meijburg-Van Reekum Wat wil ik u vertellen? 2 Status Quo Aa en Maas De stip op de horizon Voorbeeld Geerpark

Nadere informatie

VVD Hollandse Delta Nieuwsbrief

VVD Hollandse Delta Nieuwsbrief 15 maart Alle besproken stukken in deze Nieuwsbrief zijn openbaar en in te zien via de website www.wshd.nl. Contacten met de lokale netwerken Als VVD fractie in het waterschap willen we graag goede contacten

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Aan de leden van de verenigde vergadering. Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni 2005

Aan de leden van de verenigde vergadering. Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni 2005 Aan de leden van de verenigde vergadering Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni 2005 Onderwerp: kredietaanvraag stedelijke waterplannen deelgemeente Kralingen- Crooswijk en K5- gemeenten Agendapuntnr: 30

Nadere informatie

agendapunt 4.05 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS

agendapunt 4.05 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS agendapunt 4.05 991097 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS Voorstel Commissie Waterketen en Waterkeringen 3-4-2012 I. Het Investeringsplan

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de agendapunt 3.a.7 1256497 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden POP3 SUBSIDIEPROGRAMMA Portefeuillehouder Middendorp, A.J. Datum 24 mei 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BDV/FIN CTL/MCTL

Nadere informatie

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KNAG 7 december 2012 Dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 25 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 26% onder zeeniveau Wanneer geen dijken/duinen: 66% regelmatig

Nadere informatie

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Convenant De Blauwe As Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Huizen, 16 februari 2010 De ondergetekenden: 1. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, namens deze, Hoofdingenieur-Directeur

Nadere informatie

agendapunt 3.b.6 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Datum 7 november 2011

agendapunt 3.b.6 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Datum 7 november 2011 agendapunt 3.b.6 971464 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 7 november 2011 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer STUKDATUM NAAM STELLER 9 september 2011 R. van Wolfswinkel ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 10 Versnelling aanleg duurzame

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen in het waterrecht: De programmatische aanpak in het waterbeheer. VMR Actualiteitendag 29 maart Marleen van Rijswick

Actuele ontwikkelingen in het waterrecht: De programmatische aanpak in het waterbeheer. VMR Actualiteitendag 29 maart Marleen van Rijswick Actuele ontwikkelingen in het waterrecht: De programmatische aanpak in het waterbeheer VMR Actualiteitendag 29 maart 2012 Marleen van Rijswick H.vanRijswick@uu.nl Wat is de programmatische aanpak? De voordelen

Nadere informatie

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011.

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011. uwkenmerk: uw brief van: Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus 93218 2509 AE Den Haag ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: doorkiesnummer: ondsrwerp: 11.08773 1 W. Nomen 0713063112 Bestuursakkoord

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de portefeuillehouder Bestuurlijke zaken, calamiteiten, handhaving en externe contacten;

gelezen het voorstel van de portefeuillehouder Bestuurlijke zaken, calamiteiten, handhaving en externe contacten; VERGADERING 16 ĴUİİ 2013 AGENDAPUNTNUMMER KENMERK B1302434 BESLUIT D&H: INSPRAAKVERORDENING WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA 2013 HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN VAN WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA; gelezen

Nadere informatie

Kostenterugwinning van Waterdiensten Aanvullende analyse Milieukosten

Kostenterugwinning van Waterdiensten Aanvullende analyse Milieukosten Kostenterugwinning van Waterdiensten Kostenterugwinning van Waterdiensten Aanvullende analyse Milieukosten Sterk Consulting en Bureau Buiten Leiden, november 2013 1 2 Inhoudsopgave 1 Achtergrond en doel

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

Profiel. Waterschap Hollandse Delta. Dijkgraaf. *overal waar het woord hij staat kan ook zij gelezen worden 1

Profiel. Waterschap Hollandse Delta. Dijkgraaf. *overal waar het woord hij staat kan ook zij gelezen worden 1 Profiel Waterschap Hollandse Delta Dijkgraaf 1 Waterschap Hollandse Delta Dijkgraaf Het waterschap Hollandse Delta is een van de grotere waterschappen van Nederland, gelegen in de delta van Zuid-Holland.

Nadere informatie

AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006

AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 BL)LAGE(N) 'ƒ"-""". AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0600185 VOORTGANG ACTIEPUNTEN EVALUATIE AANPAK HEVIGE NEERSLAG SEPTEMBER

Nadere informatie

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 1. Wat houdt de Impuls Lokaal Bodembeheer in? De Impuls Lokaal Bodembeheer (ILB) is een impulsregeling vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).

Nadere informatie

agendapunt V.3.a.03 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Datum 25 mei 2010 Bijlagen 0 Zaaknummer 18900

agendapunt V.3.a.03 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Datum 25 mei 2010 Bijlagen 0 Zaaknummer 18900 agendapunt V.3.a.03 851021 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 25 mei 2010 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BOZ/WHH Bijlagen

Nadere informatie

agendapunt 3.b.15 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Datum 19 maart 2013

agendapunt 3.b.15 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Datum 19 maart 2013 agendapunt 3.b.15 1052260 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 WATERPLAN WESTLAND Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 19 maart 2013 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

B Datum 13 november 2013 Agendapunt nr: 14. Datum. Aan de Commissie MBH. Beschouwing Rekenkamercommissie. Besluitvormend voorstel Bijlagen 1

B Datum 13 november 2013 Agendapunt nr: 14. Datum. Aan de Commissie MBH. Beschouwing Rekenkamercommissie. Besluitvormend voorstel Bijlagen 1 Datum 13 november 2013 Agendapunt nr: 14. ť' B1303714 Aan de Commissie MBH Beschouwing Rekenkamercommissie Aard voorstel Besluitvormend voorstel Bijlagen 1 Voorstel behandeld door Datum Commissie MBH 13

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hou O Conform Geparafeerd door: Tekke, R.M.H. D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H.

Parafering besluit PFO Hou O Conform Geparafeerd door: Tekke, R.M.H. D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H. agendapunt 3.a.5 1247168 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden MOTIE GEURTS (PLAN SLUIZEN) Portefeuillehouder Houtzager, M.A. Datum 15 maart 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BBC/WHH

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Voorstel Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 16 februari 2011 Thema Herstel en behoud bijzondere natuur Opgemaakt door Projecten Docbasenummer 217283 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

agendapunt 04.B.12 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem

agendapunt 04.B.12 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem agendapunt 04.B.12 1273278 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem VASTSTELLING INVESTERINGSPLAN EN AANVRAAG UITVOERINGSKREDIET VOOR DE AANLEG VAN EEN DUIKER STADHOUDERSLAAN TE SCHIEDAM Voorstel

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier De heer I. Burgering, Ingenieursbureau Postbus 250 1700 AG HEERHUGOWAARD Uw kenmerk Contactpersoon I. Willemse Onderwerp Definitief vaststellingsbesluit Doorkiesnummer

Nadere informatie

In totaal dient het bruto-krediet met 2.645.270 te worden verhoogd tot 6.845.270.

In totaal dient het bruto-krediet met 2.645.270 te worden verhoogd tot 6.845.270. AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: Project uitbreiding rwzi en transportsysteem Numansdorp 1. Aanleiding Op 24 mei 2012 heeft de Verenigde Vergadering een uitvoeringskrediet van 4.200.000

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering

Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering Publicatie 15 juli 2015 Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering Inleiding Waterschappen zijn functionele overheden die het regionaal en lokaal waterbeheer mogen uitvoeren,

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP)

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) 2014-2017 1. Inleiding Een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) beschrijft het beleid voor de drie gemeentelijke zorgplichten

Nadere informatie

Presentatie waterschap Brabantse Delta. Conferentie Water en Veiligheid

Presentatie waterschap Brabantse Delta. Conferentie Water en Veiligheid Presentatie waterschap Brabantse Delta Conferentie Water en Veiligheid 19 november 2009 Frank van Beek Calamiteitencoördinator Beheersgebied. Oppervlakte 171.000 ha 21 gemeenten 751.000 inwoners Veiligheidsregio

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

agendapunt 04.B.11 Aan Commissie Waterveiligheid AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL KERSTANJEWETERING (GEMEENTE DELFT)

agendapunt 04.B.11 Aan Commissie Waterveiligheid AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL KERSTANJEWETERING (GEMEENTE DELFT) agendapunt 04.B.11 1066160 Aan Commissie Waterveiligheid AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL KERSTANJEWETERING (GEMEENTE DELFT) Voorstel Commissie Waterveiligheid 04-06-2013 De VV te verzoeken:

Nadere informatie

AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET PROGRAMMATISCHE AANPAK KRW- OPGAVE NATTE ECOLOGISCHE ZONES

AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET PROGRAMMATISCHE AANPAK KRW- OPGAVE NATTE ECOLOGISCHE ZONES agendapunt B.09 1228859 Aan Verenigde Vergadering AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET PROGRAMMATISCHE AANPAK KRW- OPGAVE NATTE ECOLOGISCHE ZONES 2016-2021 Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 07-07-2016

Nadere informatie