Nationale geluidshinderdag Individuele bedrijven nu en toekomst. Valérie van 't Lam. 2 April 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationale geluidshinderdag Individuele bedrijven nu en toekomst. Valérie van 't Lam. 2 April 2019"

Transcriptie

1 Nationale geluidshinderdag 2019 Individuele bedrijven nu en toekomst Valérie van 't Lam 2 April 2019

2 Veranderingen voor individuele bedrijven en geluid 1. Een ander aangrijpingspunt. Niet meer de inrichting maar de milieubelastende activiteit (MBA) 2. Geluid wordt voortaan in het Omgevingsplan geregeld. Dus niet meer in vergunning en algemene regels. Wat bevat de vergunning dan nog t.a.v. geluid? 3. Nieuwe regels voor gezoneerde industrieterreinen

3 Te bespreken 1. Huidig systeem individuele bedrijven en geluid (kort) 2. Omgevingswet A. Van inrichting naar Milieubelastende activiteit (MBA) B. Spelregels voor geluid in het Omgevingsplan (Bkl) (kort > zie eveneens Rachid Benhadi) C. Gezoneerde industrieterreinen (kort > zie eveneens Chris Weevers) 3. Afronding

4 1. Huidig systeem Aangrijpingspunt is de inrichting Omgevingsvergunning (2.1 lid 1 onder e Wabo) Art. 40 Wgh wordt daarbij in acht genomen (2.14 lid 1 onder c nummer 2 Wabo) Activiteitenbesluit (art. 2.17) Onderscheid tussen gezoneerd industrieterrein en niet gezoneerd industrieterrein.

5 1.

6 2. Individuele bedrijven geluid - Omgevingswet

7 2. Geluid in Omgevingswet voor individuele bedrijven Geluid individuele bedrijven Ow: 3 verschillen. Te bespreken A. Een ander aangrijpingspunt B. Geluid in Omgevingsplan (kort > zie eveneens Rachid Benhadi) C. Gezoneerde industrieterreinen: andere spelregels (kort > zie eveneens Chris Weevers)

8 2. Geluid in Omgevingswet voor individuele bedrijven A. Individuele bedrijven

9 2. Geluid in Omgevingswet voor individuele bedrijven A. Individuele bedrijven Van inrichting naar MBA > Vergunningen en algemene regels zien voortaan op: MBA en niet meer op de inrichting

10 Nu: begrip inrichting is aangrijpingspunt Wanneer is er sprake van een vergunningplicht o.g.v. artikel 2.1 lid 1 onder e Wabo 1. Eerst moet worden bezien of sprake is van een inrichting in de zin van artikel 1.1 lid 1 Wm (artikel 1.1 lid 3 Wabo jo artikel 1.1 lid 4 Wabo jo artikel 1.1 lid 1 Wm). a. Bedrijfsmatig, in een bedrijfsmatige omvang / gedurende een zekere periode / binnen een zekere begrenzing 2. Daarna moet worden nagegaan of die inrichting is aangewezen als milieurelevante inrichting in bijlage I van het Bor (artikel 2.1 lid 1 Bor). 3. Vergunningplictig of niet? Bepalend of die aangewezen inrichting in bijlage I van het Bor is aangewezen als vergunningplichtig (artikel 2.1 lid 2 Bor).

11 Straks: milieubelastende activiteit (MBA)

12 Voorbeeld van een MBA Aanwijzing milieubelastende activiteit Artikel 3.57 (aanwijzing milieubelastende activiteiten) 1.Als milieubelastende activiteit als bedoeld in artikel 2.1 wordt aangewezen het exploiteren van een ippc-installatie voor het raffineren van aardolie en gas, bedoeld in categorie 1.2 van bijlage I bij de richtlijn industriële emissies. 2.De aanwijzing omvat ook andere milieubelastende activiteiten die worden verricht op dezelfde locatie die dat exploiteren functioneel ondersteunen.

13 Bal Aanwijzing vergunningplichtige gevallen Artikel 3.58 (aanwijzing vergunningplichtige gevallen) 1.Het verbod, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, van de wet, om zonder omgevingsvergunning een milieubelastende activiteit te verrichten, geldt voor de milieubelastende activiteit, bedoeld in artikel Het verbod, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, van de wet, om zonder omgevingsvergunning een lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam te verrichten, geldt voor het lozen op een oppervlaktewaterlichaam van afvalwater afkomstig van de milieubelastende activiteit, bedoeld in het eerste lid.

14 Bal Aanwijzing algemene regels Artikel 3.59 (algemene regels) 1. Bij het verrichten van de activiteit, bedoeld in artikel 3.57, wordt voldaan aan de regels over: a. het exploiteren van een afvalverbrandingsinstallatie of afvalmeeverbrandingsinstallatie, bedoeld in paragraaf 4.4; B a. de clausinstallatie, bedoeld in paragraaf 4.6; en C b. het exploiteren van een benzineterminal, bedoeld in paragraaf Ook wordt voldaan aan de regels over: a. het eindonderzoek bodem, bedoeld in paragraaf 5.2.1, voor zover het gaat om het exploiteren van een ippc-installatie; b. het PRTR-verslag, bedoeld in paragraaf 5.3.1; c. het emitteren van zeer zorgwekkende stoffen, bedoeld in paragraaf 5.4.3; en d. emissies in de lucht, bedoeld in paragraaf 5.4.4, als het niet gaat om een activiteit als bedoeld in het eerste lid, onder a tot en b met c.

15 Verhouding centrale vs. decentrale regels Besluit activiteiten leefomgeving: Locatie onafhankelijke regels Omgevingsplan: Locatiegebonden regels

16 Uitgangspunt decentraal, tenzij

17 Gevolgen als er onderdelen die nu tot de inrichting behoren niet tot milieubelastende activiteit (MBA) behoren

18 In een concreet geval: wat is de inrichting > wat is precies de MBA? wat is vergunningplichtig nu > vergunningplicht Ow welke algemene regels gelden?

19 B. Geluid in het Omgevingsplan (en in principe niet meer in de vergunning of in algemene regels zoals het Activiteitenbesluit)

20 Hoofdstuk 5 Bkl: mengpaneel

21 Instructieregels: gelden níet direct voor burgers en bedrijven q Let op: De wijze waarop moet worden voldaan aan de instructieregels van het Bkl is niet bepaald door de wetgever: de wijze van voldoen is aan planwetgever (dus lokaal), bijvoorbeeld: toedeling van functies (afstanden), normering per gebiedstype, immissiewaarden opnemen of andere gebruiksregels. Ø Is er nog wel zekerheid voor bedrijven en burgers t.a.v. geluid? Ø Kan sterk verschillen.

22 Instructieregels Gelden níet direct voor burgers en bedrijven Omgevingsplan moet rekening mee worden gehouden bij vergunningverlening milieubelastende activiteit (artikel 8.9 Bkl (NvT p ) Ø Mag dus gemotiveerd van worden afgeweken.

23 Par Bkl: geluid - Immissie - Toepasselijkheid: activiteit anders dan wonen vgl Bal ziet op milieubelastende activiteit (MBA). De activiteit kan ook een MBA zijn en dan gelden de immissiewaarden ook op de functioneel ondersteunende activiteiten. Voor die activiteiten zijn immissieregels maatwerkregels omdat zij naast Rijksregels gelden. activiteit anders dan wonen in plaats van bedrijfsmatige activiteit in de juli 2016 versie Bkl Het IPO wees erop dat het begrip bedrijfsmatige activiteit en de wijze waarop dat toegepast werd onvoldoende omlijnd was. Het begrip is geschrapt en vervangen door de combinatie activiteiten, anders dan het wonen. De wijze waarop meerdere activiteiten die elkaar ondersteunen geadresseerd worden is afgestemd op het Besluit activiteiten leefomgeving. Ook is in de toelichting verduidelijkt op welke activiteiten de instructieregels wel en niet zien. De regels zien bijvoorbeeld niet op (tijdelijke) activiteiten waarvan de locatie niet wordt toegedeeld in het omgevingsplan. (toelichting p. 316)

24 Par Bkl: geluid - Meerdere activiteiten beschouwen als één activiteit (5.58) - Sub a. MBA - Sub b. meerdere activiteiten op dezelfde locatie die rechtstreeks samenhangen en met elkaar in technisch verband staan óf functioneel ondersteunen. Ø Hoe ingevuld? Ø Wat is bij sub B verschil met MBA?

25 Par Bkl: geluid - Hoofdregel: rekening houden met geluid door activiteiten (lid 1) en aanvaardbaarheid door een activiteit (lid 2) (5.59) - NB: aanvaardbaarheid: gebaseerd op aanvaardbaar woon- en leefklimaat - NB: rekening houden met behelst opdracht om cumulatie waar mogelijk te voorkomen (NvT p. 159). Ø Hoe ingevuld?

26 Geluid

27 Par Bkl: geluid Waar de waarden gelden (5.60) Functionele binding (5.61 en 5.62)

28 Par Bkl: geluid Geluid door activiteiten anders dan specifieke activiteiten (5.63 e.v.) Standaardwaarden grenswaarden zien op de activiteit (5.65) Afwijken van standaardwaarden (5.66): Lagere of hogere waarde dan standaardwaarde: onderbouwen dat die waarde een aanvaardbare situatie oplevert Mogelijkheden die artikel 5.66 benoemt: o.a. Lamax dagperiode, geen waarden (bijv. gebruiksregels t.a.v. laden en lossen en onversterkte muziek), festiviteiten.

29 Par Bkl: geluid Andere regels dan waarden (5.68) Geluid voor specifieke activiteiten (5.70 e.v.): windturbines, buitenschietbanen en kleiduivenbanen. db(a)

30 Par Bkl: geluid Gebruiksregels in het omgevingsplan voor de geluidsbelasting moeten in acht worden genomen. Niet mogelijk? Vergunning voor een omgevingsplanactiviteit. Gemeente kan er voor kiezen maatwerkvoorschriften uit artikel 4.5 Ow van toepassing te verklaren op geluidregels in het omgevingsplan

31 Par Bkl: geluid Bkl ziet niet op geluid vanwege doorgaand verkeer op wegen, spoorwegen, vaarwegen of vanwege industrieterreinen: Aanvullingswet geluid (IIK 2015/16, , nr. 64 en consultatie Aanvullingsbesluit geluid).

32

33 C. Gezoneerde industrieterreinen Aanvullingsbesluit internetconsultatie t/m 8 april 2019

34 Aanvullingsbesluit geluid, (meeste) wijzigingen: - in Omgevingswet - In Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)

35

36

37 2. Industrielawaai in Omgevingswet Gemeentelijk Artikel 2.11a (verplichte omgevingswaarden gemeente voor geluidproductie industrieterreinen) Bij omgevingsplan worden in ieder geval als omgevingswaarden geluidproductieplafonds vastgesteld rondom industrieterreinen waar bij algemene maatregel van bestuur aangewezen activiteiten kunnen worden verricht die in aanzienlijke mate geluid kunnen veroorzaken. Grote lawaaimakers: bijlage XXII BKL lijst van inrichtingen geconverteerd naar lijst van activiteiten.

38 2. Industrielawaai in Omgevingswet Toelichting: GPP als omgevingswaarde wordt gehanteerd om bepaalde taken die gemeente, provincie en Rijk hebben op gebied van geluidregulering vorm te geven GPP bekend van hoofdstuk 11 Wm

39 2. Industrielawaai in Omgevingswet Verplichting om bij omgevingsplan GPP vast te stellen Industrieterrein: aansluiten bij Wgh Activiteiten die in aanzienlijke mate geluid veroorzaken ( grote lawaaimakers ): bijlage I onderdeel D van Bor vormt vertrekpunt

40 2. Industrielawaai in Omgevingswet Aanvullingsbesluit geluid. Aan Bkl wordt afdeling 3.6 toegevoegd: Afdeling 3.6 Beheersing van geluid afkomstig van wegen, spoorwegen en industrieterreinen

41

42

43 Concluderend, ten aanzien van bedrijven Omgevingswet en geluid.. - is de MBA aangrijpingspunt: tot hoever reikt deze? Dat bepaalt niet alleen waar vergunning en algemene regels op zien, maar ook welke activiteit op lokaal niveau wordt gereguleerd. -. staan geluidregels (uitsluitend?) in het Omgevingsplan. In principe niet meer in vergunning en algemene regels. Kan lokaal verschillen. -...bij gezoneerde industrieterreinen wordt met GPP s gewerkt. Hoe werkt dat praktisch bezien?

44 Valérie van 't Lam Counsel Amsterdam T M valerie.vantlam@stibbe.com

45 Veel dank! Stibbe.com

Geluidgezoneerde industrieterreinen nu en toekomst

Geluidgezoneerde industrieterreinen nu en toekomst Geluidgezoneerde industrieterreinen nu en toekomst Chris Weevers (kernteam geluid ministerie IenW) Nieuwe regels geluid van industrieterreinen 2 Abg - algemeen Abg vult met name aan: het Besluit kwaliteit

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016

DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016 DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016 2 1 18-10-2016 CASUS Aardappel- en groenteverwerkingsfabriek wil productie wijzigen

Nadere informatie

Kennismarkt Omgevingswet. Milieu in het omgevingsplan

Kennismarkt Omgevingswet. Milieu in het omgevingsplan Kennismarkt Omgevingswet Milieu in het omgevingsplan Paul Bodden Rachid Benhadi Amsterdam 11 oktober 2016 Thema s Milieu in het omgevingsplan: voorbeelden vanuit twee themadossiers op omgevingsweb.nl Landelijk

Nadere informatie

Tabel bruidsschat en instructieregels

Tabel bruidsschat en instructieregels Artikel bruidsschat, consultatieversie. Verhouding met instructieregels in 5.1.4 Beschermen van de gezondheid en van het milieu van het Besluit kwaliteit leefomgeving. De relaties zijn niet uitputtende

Nadere informatie

Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan

Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan VMR Rein Bruinsma 12 april 2018 Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten Dit is een breed onderwerp, en we hebben beperkt tijd! Deze presentatie

Nadere informatie

Geluid in de Omgevingswet

Geluid in de Omgevingswet Geluid in de Omgevingswet Schakeldag 2019 Nico Haselager Inhoud Algemene punten Omgevingswet Instrumenten Omgevingswet op basis van de beleidscyclus (disclaimer: stand van zaken 25-6-2019: zaken kunnen

Nadere informatie

MILIEU IN DE OMGEVINGSWET

MILIEU IN DE OMGEVINGSWET MILIEU IN DE OMGEVINGSWET Kennismarkt Omgevingswet 7 november 2017 Prof.mr. G.A. van der Veen AKD Rotterdam RU Groningen Opbouw workshop 1. Opbouw wet- en regelgeving 2. Zes kerninstrumenten Omgevingswet

Nadere informatie

Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet

Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet Regulering van bouwactiviteiten in het omgevingsplan Bert Rademaker Vergunning voor bouwen opgesplitst 2 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Vergunningplicht

Nadere informatie

Geurhinder VMR dag 30 november Utrecht

Geurhinder VMR dag 30 november Utrecht Geurhinder VMR dag 30 november 2017 - Utrecht Van Activiteitenbesluit naar BAL... en een beetje BKL Geurhinder overzicht presentatie Wat is het geur en geurhinder? Hoe NU geregeld (Activiteitenbesluit,

Nadere informatie

GELUID IN HET OMGEVINGSPLAN

GELUID IN HET OMGEVINGSPLAN GELUID IN HET OMGEVINGSPLAN NSG Geluidhinderdag 2016 Rein Bruinsma Even voorstellen! Adviseur milieu en RO! Geluid, geur, externe veiligheid! Bedrijven en milieuzonering! U zou mij kunnen kennen van: 2

Nadere informatie

Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet

Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet Opzet van vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet Regulering van bouwactiviteiten in het omgevingsplan Bert Rademaker Technische bouwvergunning - Ruimtelijke bouwvergunning 2 Vergunningplicht in de

Nadere informatie

Zorgplichten en maatwerk in het Bal

Zorgplichten en maatwerk in het Bal 1 Zorgplichten en maatwerk in het Bal prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf 1) Zorgplichten: functies huidige situatie Omgevingswet Bal 2) Maatwerk: huidige situatie Omgevingswet Bal 3) Afsluiting 2 Functies

Nadere informatie

Aspect Herkomst Belangrijkste aanpassingen aan de normhoogten. Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009

Aspect Herkomst Belangrijkste aanpassingen aan de normhoogten. Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009 Bijlage 1. Vergelijking normhoogtes Bkl milieudomein In de technische briefing over de AMvB's bij de Omgevingswet zijn vragen gesteld met betrekking tot wijzigingen in de hoogtes van milieunormen tussen

Nadere informatie

Bestemmingsplan en geluid

Bestemmingsplan en geluid Bestemmingsplan en geluid 17 maart 2016 mr. R. (Rachid) Benhadi Inleiding In vogelvlucht: waar komen we vandaan en waar staan we nu? Praktijk heeft behoefte aan (1) verdeling van geluidsruimte op gezoneerde

Nadere informatie

Omgevingswet en nieuwe geluidregels

Omgevingswet en nieuwe geluidregels Omgevingswet en nieuwe geluidregels NVBV Kennisdag 14 juni 2017 Chris Weevers Rapport Elverding Sneller en Beter (2008) Onderzoek naar werkelijke oorzaken vertraging bij infrastructurele projecten Vertragende

Nadere informatie

Sturingsinstrumenten vanuit Provincie en Rijk

Sturingsinstrumenten vanuit Provincie en Rijk Milieubescherming in het Omgevingsplan Eveline Sillevis Smitt Sturingsinstrumenten vanuit Provincie en Rijk Hugo Doornhof Maart 2017 Milieubescherming in het Omgevingsplan Te bespreken: 1. inhoud Omgevingsplan

Nadere informatie

Bijlage II: Wat moet en wat kan

Bijlage II: Wat moet en wat kan Bijlage II: Wat moet en wat kan Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0 Toelichting/context: In de Handreiking geven we aan wat nodig is om te komen tot een digitale op grond van de Omgevingswet.

Nadere informatie

Milieu in het omgevingsplan

Milieu in het omgevingsplan Milieu in het omgevingsplan 8 november 2018 mr. Rachid Benhadi Enkele observaties huidig recht Het bestemmingsplan Bestemmingsplan toets aan een goede ruimtelijke ordening Tendens: verdergaande integratie

Nadere informatie

Geluid van bedrijven nu en toekomst: van een goede ruimtelijke ordening naar een evenwichtige toedeling van functies aan locaties

Geluid van bedrijven nu en toekomst: van een goede ruimtelijke ordening naar een evenwichtige toedeling van functies aan locaties Geluid van bedrijven nu en toekomst: van een goede ruimtelijke ordening naar een evenwichtige toedeling van functies aan locaties Nationale geluidshinderdag 2019 mr. Rachid Benhadi Bestemmingsplan en geluid

Nadere informatie

De bruidsschat: milieubelastende activiteiten. Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019

De bruidsschat: milieubelastende activiteiten. Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019 De bruidsschat: milieubelastende activiteiten Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019 Animatie bruidsschat https://www.omgevingswetportaal.nl/beeld-engeluid/documenten/videos/2018/11/28/bruidsschat-omgevingswet

Nadere informatie

Yes, ik ben vergunningverlener!

Yes, ik ben vergunningverlener! Yes, ik ben vergunningverlener! Ministerie BZK Juni 2019 Patricia Palmen Aan de slag met de Omgevingswet De 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet Inhoud Proces van initiatief tot en met vergunningverlening

Nadere informatie

Actualiteiten Geluid. VMR Actualiteitendag Rachid Benhadi advocaat

Actualiteiten Geluid. VMR Actualiteitendag Rachid Benhadi advocaat Actualiteiten Geluid VMR Actualiteitendag 2017 Rachid Benhadi advocaat 2 Proactief verstrekken invoergegevens Beschikbaar stellen invoergegevens ABRvS 16 september 2015, ECLI:NL:RVS:2015:2938 en ABRvS

Nadere informatie

De normering van geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving

De normering van geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving De normering van geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving mr. R. Benhadi 1 Op 1 juli 2016 is het ontwerpbesluit kwaliteit leefomgeving (hierna: het Bkl) 2 vrijgegeven voor internetconsultatie. De thans

Nadere informatie

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd VTH en het BAL voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd 28-11-2017 Wat gaan we doen? VTH algemeen Overzicht Rijksregels Overzicht Besluit activiteiten leefomgeving De MBA: hoofdstuk 2-5 en

Nadere informatie

A.8 LAP3 en de Omgevingswet

A.8 LAP3 en de Omgevingswet A.8 LAP3 en de Omgevingswet A.8.1 Over dit hoofdstuk juridische achtergrond Op 1 januari 2021 is beoogd dat de Omgevingswet (Ow) in werking treedt en zal een deel van de huidige afvalregelgeving via die

Nadere informatie

VMR Praktijkdag Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving. Marije van der Vliet. 29 november 2017 Voettekst

VMR Praktijkdag Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving. Marije van der Vliet. 29 november 2017 Voettekst VMR Praktijkdag 2017 Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving Marije van der Vliet Voettekst 1 Inhoud presentatie Korte inleiding Decentraal, tenzij Structuur van het Besluit activiteiten

Nadere informatie

Handreiking omgevingsvergunning complexe bedrijven, conceptversie 7 juni 2019

Handreiking omgevingsvergunning complexe bedrijven, conceptversie 7 juni 2019 Omgevingsvergunning 2.0 Handreiking omgevingsvergunning complexe bedrijven, conceptversie 7 juni 2019 Aan de Slag met de Omgevingswet Inhoud 1. Waarom deze notitie?... 3 1.1 De nieuwe mogelijkheden van

Nadere informatie

Omgevingswet en overgangsrecht

Omgevingswet en overgangsrecht Omgevingswet en overgangsrecht Wat gebeurt er met uw voorschriften? Martin Kleijburg 26 september 2018 Open Even voorstellen Martin Kleijburg Senior consultant vergunningen 2 PROGRAMMA Korte introductie

Nadere informatie

5 Milieubelastende activiteiten en omgevingsplan Ruimte voor flexibiliteit?

5 Milieubelastende activiteiten en omgevingsplan Ruimte voor flexibiliteit? 5 Milieubelastende activiteiten en omgevingsplan Ruimte voor flexibiliteit? Valérie van t Lam 1 1 Inleiding Onder vigeur van de Omgevingswet (hierna ook: Ow) zullen milieubelastende activiteiten niet alleen

Nadere informatie

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water Even kennismaken Vraag De bruidsschat: Als u wilt kunt u lui zijn, maar is dat het beste voor uw omgeving? Verschillende uitgangspunten Ruimtelijke

Nadere informatie

De Omgevingswet en ons geluidbeleid

De Omgevingswet en ons geluidbeleid De Omgevingswet en ons geluidbeleid Hans Herremans november 2015. 5 november 2015 Omgevingswet kaderwet: vooral grondslagen regelen ruime meerderheid aangenomen door Tweede Kamer (juli 2015) Kern: vernieuwing,

Nadere informatie

Van bestemmingsplan naar omgevingsplan

Van bestemmingsplan naar omgevingsplan Van bestemmingsplan naar omgevingsplan Casus milieu Papendal, Arnhem, 8 nov 2016 Doorwerking milieunormen nu Huidige situatie: normen in: - Activiteitenbesluit - specifieke milieuwetgeving - handreikingen

Nadere informatie

Relatie omgevingsvergunning. omgevingsplan. Paul Pestman, Eenvoudig Beter Schakeldag 25 juni 2019

Relatie omgevingsvergunning. omgevingsplan. Paul Pestman, Eenvoudig Beter Schakeldag 25 juni 2019 Relatie omgevingsvergunning mba en het omgevingsplan Rekening houden met het omgevingsplan, hoe doe je dat? Paul Pestman, Eenvoudig Beter Schakeldag 25 juni 2019 Inhoud 1. Vraagstelling 2. Toelichting

Nadere informatie

Een eerste schets van het nieuwe kader

Een eerste schets van het nieuwe kader Een eerste schets van het nieuwe kader Hans Herremans April 2016. Van de NSG-site Op 1 juli a.s. (op 18 februari jl. is bekend geworden dat de datum van 1 april opschuift naar 1 juli 2016) zal het ministerie

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW DE OMGEVINGSWET 2 PLANNING EN TAAKVERDELING OP WEG NAAR 2021: KAMERBRIEF 8 MAART 2018 VERANDEROPGAVE Meer lokaal Meer algemene regels minder

Nadere informatie

In dit artikel bespreken wij de gevolgen voor de

In dit artikel bespreken wij de gevolgen voor de TBR 2016/132 Milieubelastende activiteiten in de Omgevingswet. Gevolgen van de overstap van het begrip inrichting naar milieubelastende activiteiten voor de praktijk en de verhouding met het omgevingsplan

Nadere informatie

SWUNG-2. Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet. Ton Bos I&M

SWUNG-2. Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet. Ton Bos I&M SWUNG-2 Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet Ton Bos I&M INHOUD Voortgang en planning Tussenstand hoofdlijnen Swung-2, waaronder sanering verkeer Omgevingswet Uitwerking

Nadere informatie

Bodem in de Omgevingswet, de laatste stand van zaken

Bodem in de Omgevingswet, de laatste stand van zaken Bodem in de Omgevingswet, de laatste stand van zaken Platform Toezicht Bodembeheer 28 november 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Kerninstrumenten Omgevingswet Bodem in de Omgevingswet

Nadere informatie

Geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving

Geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving 7 Geluid in het Besluit kwaliteit leefomgeving 1. Inleiding Op 1 juli 2016 is het ontwerpbesluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) 1 vrijgegeven voor internetconsultatie. Het Bkl voorziet (o.a.) in een voor

Nadere informatie

Één omgevingsplan per gemeente (art. 2.4 Ow) Uitgangspunt: omgevingsplan is gewone verordening

Één omgevingsplan per gemeente (art. 2.4 Ow) Uitgangspunt: omgevingsplan is gewone verordening Omgevingsplan Juridische aspecten Tycho Lam Vervangt het bestemmingsplan Één omgevingsplan per gemeente (art. 2.4 Ow) Uitgangspunt: omgevingsplan is gewone verordening Gemeenteraad stelt omgevingsplan

Nadere informatie

Whitepaper omgevingswet en bedrijven

Whitepaper omgevingswet en bedrijven Whitepaper omgevingswet en bedrijven Drie actuele thema s onder de loep: akoestiek, overgangsrecht en participatie Royal HaskoningDHV Jurgen van den Donker April 2018 Omgevingswet In 2021 treedt naar verwachting

Nadere informatie

SWUNG-2. Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet. GTL-congres nov Ton Bos I&M

SWUNG-2. Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet. GTL-congres nov Ton Bos I&M SWUNG-2 Voortgang en ontwikkelingen Swung-2 in samenhang met de Omgevingswet GTL-congres nov. 2014 Ton Bos I&M 7 november 2014 INHOUD Voortgang en planning Tussenstand hoofdlijnen Swung-2 Uitwerking Swung-2

Nadere informatie

LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET

LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET ONDERWERPEN DEEL I Algemeen Marloes Brans (Houthoff Buruma) 1 De wet in vogelvlucht 2 De beleidscyclus en de zes kerninstrumenten DEEL II Verdieping Jeanette Ozinga

Nadere informatie

Omgevingswet en BRZO. Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter

Omgevingswet en BRZO. Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter Omgevingswet en BRZO Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter mei 2016 Programma Inleiding Omgevingswet en Uitvoeringsregelgeving Plaats van Seveso-regels in het nieuwe stelsel Opbouw Besluit

Nadere informatie

Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving

Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving Mr. Z. (Zinzi) Aben LL.Mleg en mr. ir. S. (Simon) Handgraaf* 188 1 Inleiding De waterwereld is een van de werelden die opgaat in het nieuwe

Nadere informatie

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB 12 oktober 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Inleidende presentatie (in sneltreinvaart)

Nadere informatie

Geluid. Dag 2 12.30 13.15

Geluid. Dag 2 12.30 13.15 Geluid Dag 2 12.30 13.15 1 2 De leerdoelen zijn de relatie met andere wet- en regelgeving de wijzigingen t.o.v. oude regelgeving de recente ontwikkelingen t.a.v. geluid(beleid) 3 5 Thema Geluid 5.1 5.2

Nadere informatie

Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving

Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving 1 Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving Doel Opbouw Wijzigingen Wat volgt nog? Besluit activiteiten leefomgeving Doel Opbouw Wijzigingen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Bijeenkomst Stibbe 19 mei 2016 Edward Stigter, programmadirecteur Eenvoudig Beter Inhoud presentatie Stand van zaken Stelselherziening Afwegingsruimte en Omgevingsplan

Nadere informatie

SWUNG-2 INHOUD

SWUNG-2 INHOUD Verkeerslawaai in oude Rome Hier in Rome gaan veel zieken dood aan slaapgebrek Herrie houdt ze wakker Welke huurwoning vergunt het je te slapen? In deze stad slapen alleen de rijken De oorzaak van deze

Nadere informatie

Inrichting, adieu! Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz

Inrichting, adieu! Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz Inrichting, adieu! Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz 1 Uitgangspunten Omgevingswet heeft blijkens MvT dubbel doel: a. het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en

Nadere informatie

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit Wetgevingsupdate, 26 november 2018, Amersfoort Paul Pestman, programmamanager Omgevingswet Inhoud Amvb s van de Omgevingswet

Nadere informatie

Lokale instrumentatie van de energietransitie

Lokale instrumentatie van de energietransitie Lokale instrumentatie van de energietransitie onder de Omgevingswet Paul van der Lee & Mathilde Koetsier 15 maart 2019 Klimaat & energie. Een rol voor de Ow 1 Lokale instrumenten Ow Omgevingsvisie gemeente

Nadere informatie

Machteld de Vries NIET GENORMEERDE STOFFEN

Machteld de Vries NIET GENORMEERDE STOFFEN Machteld de Vries NIET GENORMEERDE STOFFEN 1 CASUS THERMISCH GEREINIGDE GROND (TGG) Verontreinigde grond wordt verhit tot een zodanige temperatuur dat de binding tussen gronddeeltjes en de verontreinigende

Nadere informatie

Bestuurlijke afwegingsruimte onder de Omgevingswet

Bestuurlijke afwegingsruimte onder de Omgevingswet Bestuurlijke afwegingsruimte onder de Omgevingswet Paul Pestman G32 Themagroep Omgevingswet 13 april 2017 Inhoud 1. Waarom is het belangrijk? 2. Wat is het: vormen 3. Van huidig recht naar de Omgevingswet?

Nadere informatie

Bijscholing. Modernisering Omgevingsveiligheid

Bijscholing. Modernisering Omgevingsveiligheid Bijscholing Modernisering Omgevingsveiligheid 19-10-2018 Doelstelling bijscholing Bijscholing modernisering omgevingsveiligheid Aandachtsgebieden Relatie met nieuwe wetgeving: Omgevingswet Opbouw bijscholing

Nadere informatie

Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)

Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Technische briefing Tweede Kamer 29 september 2016 Eenvoudig Beter Inhoud 1. Wat regelt het Besluit kwaliteit leefomgeving? 2. Bijdrage Bkl aan de stelselherziening

Nadere informatie

Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten

Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten Kennismarkt Omgevingswet 7 november 2017 Tycho Lam Programma Omgevingswet algemeen Omgevingsplan Algemeen Overgangsrecht 2 Deel 1: Omgevingsplan algemeen 3 Het

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

Geluid: op zoek naar evenwicht

Geluid: op zoek naar evenwicht Geluid: op zoek naar evenwicht Chrétienne Verhoeff 25 juni 2019 Wat gaan we doen Eerst wat theorie Dan aan de slag, met Casus 1 Horecatent met terras Casus 2 Woningen op een geluidbelaste locatie 2 Geluid

Nadere informatie

Handvatten voor het Omgevingsplan

Handvatten voor het Omgevingsplan Handvatten voor het Omgevingsplan Slagsessies april 2018 Mijn organisatie bereid zich al voor op het omgevingsplan volgens de Ow Programma Inleiding Project Handvatten Staalkaarten voor het omgevingsplan

Nadere informatie

Internetconsultatie Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet. POKB Marcel Cassee (RWS Bodem+)

Internetconsultatie Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet. POKB Marcel Cassee (RWS Bodem+) Internetconsultatie Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet POKB Marcel Cassee (RWS Bodem+) Hoofdspoor Iw Wet Ob Bkl Ib BAL Bbl Omgev.reg. Aanvullings spoor Aanv.wet Aanv.regeling Decentraal Aanvullingsbesluit

Nadere informatie

Actualiteiten Activiteitenbesluit Mr.dr. J.H.G. van den Broek Senior Legal Counsel VNO-NCW en MKB- Nederland

Actualiteiten Activiteitenbesluit Mr.dr. J.H.G. van den Broek Senior Legal Counsel VNO-NCW en MKB- Nederland Actualiteiten Activiteitenbesluit 2015 Mr.dr. J.H.G. van den Broek Senior Legal Counsel VNO-NCW en MKB- Nederland 1 Onderwerpen 1. Ontwikkelingen in de AMvB-tekst 1. Geluidbelasting woonschepen 2. Vierde

Nadere informatie

10/9/2018. Milieu in het omgevingsplan in vogelvlucht. mr. Rachid Benhadi. Omgevingsplan. Omgevingsplan verbrede reikwijdte

10/9/2018. Milieu in het omgevingsplan in vogelvlucht. mr. Rachid Benhadi. Omgevingsplan. Omgevingsplan verbrede reikwijdte Milieu in het omgevingsplan in vogelvlucht mr. Rachid Benhadi Omgevingsplan Vervangt het bestemmingsplan één omgevingsplan per gemeente (art. 2.4 Ow) Uitgangspunt: omgevingsplan is gewone verordening Gemeenteraad

Nadere informatie

DE BRUIDSSCHAT. 6 juni Wetgevingsupdate Jos Dolstra. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

DE BRUIDSSCHAT. 6 juni Wetgevingsupdate Jos Dolstra. Ministerie van Infrastructuur en Milieu DE BRUIDSSCHAT Wetgevingsupdate Jos Dolstra Ministerie van Infrastructuur en Milieu 6 juni 2019 Stelling: MIJN ORGANISATIE WEET AL WAT TE DOEN MET DE BRUIDSSCHAT! Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

Wijzigen van lozingsroutes

Wijzigen van lozingsroutes Wijzigen van lozingsroutes Het wijzigen van voorgeschreven lozingsroutes in het Besluit activiteiten leefomgeving Emma Hoogendijk (3864332) Sterre Pellens (3963128) Universiteit Utrecht Practicum Waterrecht

Nadere informatie

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Sander Hunink 1 Inleiding: structuur Ow Omgevingswet: Wet van 23 maart 2016 houdende regels over beschermen

Nadere informatie

Handvatten voor het Omgevingsplan

Handvatten voor het Omgevingsplan Handvatten voor het Omgevingsplan Handvatten voor het Omgevingsplan 29 mei 2018 Programma Inleiding Project Handvatten Staalkaarten voor het omgevingsplan Voortgang van het project Lessons learned Stappenplan

Nadere informatie

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen Een pilot met de gemeente Bussum Bestemmingsplannen Bussum e.o. Crisis- en herstelwet? Aangewezen gemeenten Experimenteren Verschillende tranches Bestemmingsplan

Nadere informatie

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Technische briefing Tweede Kamer 2016 29 september 2016 Eenvoudig Beter Inhoud presentatie 1. Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving 2. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Introductie Bal. Schakeldag Linda van Berkel Edwin Voogd. LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet

Introductie Bal. Schakeldag Linda van Berkel Edwin Voogd. LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet Introductie Bal Schakeldag 2018 Linda van Berkel Edwin Voogd Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Inhoud Opbouw Besluit activiteiten leefomgeving

Nadere informatie

Het omgevingsplan. Agenda: 6/14/2017

Het omgevingsplan. Agenda: 6/14/2017 Het omgevingsplan Agenda: Omgevingsplan: inhoud en reikwijdte Rol Provincie Rol Rijk Omgevingsplan: procedure Omgevingsplan flexibiliteit Omgevingsplanactiviteit Overgangsrecht Omgevingsplan Voorbereidingsbesluit

Nadere informatie

Spiekbriefje Omgevingsplan Versie 1.1 (Augustus 2019)

Spiekbriefje Omgevingsplan Versie 1.1 (Augustus 2019) Typen (Plicht en/of keuze) Type 1: Verplicht, geen keuze. Type 2: Verplicht, met keuzemogelijkheden. Type 3: Als dit speelt in uw gemeente, heeft u keuze. Type : Geen plicht, wel keuze. Contactpersoon

Nadere informatie

Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten. Staalkaart. Piet de Nijs. Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01

Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten. Staalkaart. Piet de Nijs. Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01 Staalkaart Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten Piet de Nijs Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01 Introductie Wie ben je? Ervaring met de Omgevingswet? Beeld tot nu toe? Afwegingsruimte Samenhang

Nadere informatie

Activiteitenbesluit en geluidhinder

Activiteitenbesluit en geluidhinder Activiteitenbesluit en geluidhinder VMR Praktijkdag 26 november 2015 Jos van der Velden Advocaat/partner Omgevingsrecht Opzet 1. Wettelijk kader en recente wijzigingen 2. Maatwerkvoorschriften 3. Handhaving

Nadere informatie

PTB - Omgevingswet en aanvullingswet Bodem. Michiel Gadella Rijkswaterstaat/Bodem+

PTB - Omgevingswet en aanvullingswet Bodem. Michiel Gadella Rijkswaterstaat/Bodem+ PTB - Omgevingswet en aanvullingswet Bodem Michiel Gadella /Bodem+ 8-3-2017 Onderwerpen Vormgeving Verhouding Aanvullingswet en Besluit tot Ow Materieel/inhoud Het bodemperspectief Historische verontreinigingen

Nadere informatie

Van inrichting naar MBA. Enkele praktische consequenties nader belicht

Van inrichting naar MBA. Enkele praktische consequenties nader belicht Mr. dr. V.M.Y. van t Lam & mr. M. Jansen Schoonhoven 1 Afl. 9november 2018 Van inrichting naar MBA. Enkele praktische consequenties nader belicht In dit artikel beantwoorden wij de volgende vragen: 1.

Nadere informatie

Omgevingswet Procedureel

Omgevingswet Procedureel Omgevingswet Procedureel Jan van der Grinten 11 oktober 2016 jan.van.der.grinten@kvdl.com Inhoudsopgave Systematiek Omgevingswet (1 wet, 4 AMvB s) Kerninstrumenten van de Omgevingswet Uitgangspunten procedureregels

Nadere informatie

5 Uitvoeren van activiteiten

5 Uitvoeren van activiteiten 5 Uitvoeren van activiteiten 5.1 Algemene regels Algemene regels 5.1.1 Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels De PS kunnen

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen Inleiding Hoofdlijnen Omgevingswet Nu al Eenvoudig Beter Vragen 1 Inzichtelijkheid Minder regels en plannen, meer bij elkaar Integrale aanpak - samenwerking Omgevingsvisie, omgevingsverordening, omgevingsplan

Nadere informatie

Normen en decentraal maatwerk. Kansen voor bodem in de omgevingswet. Michiel Gadella Ordenen en faciliteren gebruik bodem

Normen en decentraal maatwerk. Kansen voor bodem in de omgevingswet. Michiel Gadella Ordenen en faciliteren gebruik bodem Normen en decentraal maatwerk Kansen voor bodem in de omgevingswet Michiel Gadella Ordenen en faciliteren gebruik bodem STRONG? Bouwen verblijfsfuncties. Onderzoek Toets Saneren Voorkomen verontreinigingen

Nadere informatie

Bodem in de Omgevingswet

Bodem in de Omgevingswet Bodem in de Omgevingswet Martin van Gelderen Ministerie Infrastructuur en Milieu 1 Verbeterdoelen Ow het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak; het bewerkstelligen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 35 054 Wijziging van de Omgevingswet en enkele andere wetten met het oog op de beheersing van geluid afkomstig van wegen, spoorwegen en industrieterreinen

Nadere informatie

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein Datum: 30 april 2018 Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Inhoudsopgave Regulering van activiteiten Vergunningverlening Maatwerkvoorschriften

Nadere informatie

GELUID IN HET OMGEVINGSRECHT

GELUID IN HET OMGEVINGSRECHT GELUID IN HET OMGEVINGSRECHT VMR ACTUALITEITENDAG 2019 J.H. (Hanny) Geerdink 21 maart 2019 Onderwerpen Actualiteiten jurisprudentie omgevingsgeluid Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) Wetsvoorstel Aanvullingswet

Nadere informatie

Het benutten van afwegingsruimte: Van visie en instructieregels naar planregels

Het benutten van afwegingsruimte: Van visie en instructieregels naar planregels Het benutten van afwegingsruimte: Van visie en instructieregels naar planregels Wetgevingsupdate 26 november 2018, Amersfoort Paul Pestman programmadirectie Eenvoudig Beter Inhoud 1. Van visie naar plan

Nadere informatie

Inleiding decentralisatie en de Omgevingswet

Inleiding decentralisatie en de Omgevingswet Inleiding decentralisatie en de Omgevingswet Paul Pestman Universiteit Utrecht, 13 juni 2017 Inhoud 1. Decentralisatie en de Omgevingswet 2. Sturingstradities RO en milieuregels? 3. Kerngedachte Omgevingswet

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Algemeen

1 Inleiding. 1.1 Algemeen Voorwoord Het Activiteitenbesluit milieubeheer verder: Activiteitenbesluit (Abm) bevat algemene regels die bescherming beogen tegen milieu-effecten van bedrijfsactiviteiten in 400.000 inrichtingen (bedrijven).

Nadere informatie

Nieuwe regels voor geluid van verkeer en industrie (Swung-2)

Nieuwe regels voor geluid van verkeer en industrie (Swung-2) Nieuwe regels voor geluid van verkeer en industrie (Swung-2) Gilles Jansen Chris Weevers Programma (CW) 35 minuten Generiek: de belangrijkste elementen Bkl geluidregels Casuïstiek: hoe pakt het nieuwe

Nadere informatie

Bestuurlijke afwegingsruimte onder de OW

Bestuurlijke afwegingsruimte onder de OW Bestuurlijke afwegingsruimte onder de OW VMR Themamiddag, 12 april 2018 Paul Pestman programmadirectie Eenvoudig Beter Inhoud 1. Waarom is het belangrijk? 2. Spraakverwarring en misverstanden 3. Vormen

Nadere informatie

11/16/18. Omgevingsplan. Omgevingsplan. Omgevingsplan van rechtswege. Situatie bij inwerkingtreding Omgevingswet. Juridische tips en tricks

11/16/18. Omgevingsplan. Omgevingsplan. Omgevingsplan van rechtswege. Situatie bij inwerkingtreding Omgevingswet. Juridische tips en tricks Omgevingsplan Juridische tips en tricks Omgevingsplan Juridische tips en tricks Tycho Lam Tycho Lam Situatie bij inwerkingtreding Omgevingswet Het omgevingsplan van rechtswege Bij inwerkingtreding Omgevingswet

Nadere informatie

Grondwater en Omgevingswet. 31 januari 2019 Utrecht

Grondwater en Omgevingswet. 31 januari 2019 Utrecht Grondwater en Omgevingswet 31 januari 2019 Utrecht Inhoud Taken irt grondwaterkwaliteit Bevoegdheden irt grondwaterkwaliteit Samenwerken aan grondwaterkwaliteit Kaderrichtlijn water Doelen Relatie met

Nadere informatie

Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening

Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening Melina Christen (4015002), Amber van Driel (3836819) en Saskia Vosselman (4056868) Dinsdag 18 april 2017

Nadere informatie

Omgevingswet. Ondernemerskring Krimpen 21 september C.P. (Chris) Weevers

Omgevingswet. Ondernemerskring Krimpen 21 september C.P. (Chris) Weevers Omgevingswet Ondernemerskring Krimpen 21 september 2017 C.P. (Chris) Weevers Informatie Handige site: https://www.omgevingswetportaal.nl/ 2 Het huidige omgevingsrecht Rapport Elverding Sneller en Beter

Nadere informatie

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST VOORWOORD EN LEESWIJZER V AFKORTINGEN XV LIJST VAN OVERZICHTEN XIX BEGRIPPENLIJST XXI MANAGEMENT SAMENVATTING 1 Algemeen...1 Rijksregels...1 Waar gaat dit besluit over?...1 Instructieregels voor programma's,

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Het Besluit activiteiten leefomgeving is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat, samen met het Besluit

Nadere informatie