Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw."

Transcriptie

1 EEN MONUMENT Bij het verhaal van Jan Terlouw Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw. Opdracht 2 Zet de volgende gebeurtenissen uit het verhaal in de goede volgorde. 1 De soldaat geeft tante Geertje een kus 2 Een Duitse soldaat komt het huis doorzoeken 3 Er is een Engels vliegtuig neergeschoten 4 Anton loopt met de Engelsen naar tante Geertje 5 De buren denken dat tante Geertje voor de Duitsers werkt De goede volgorde is: Opdracht 3 a. Wat vonden de mensen na de oorlog van de vader van Anton? En waarom? b. Wat vonden de mensen na de oorlog van tante Geertje? En waarom? c. Waarom zegt meneer van Garderen elke dag bij het monument dat hij zelf voor haar maakte: Ik vergeet je niet, tante Geertje?

2 LES 1 MONUMENTEN Wereldwijde oorlog In Nederland duurde de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot Bij deze wereldoorlog waren meer dan 50 landen betrokken. Duitsland natuurlijk, en Japan, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar ook in het huidige Suriname, Aruba en de Nederlandse Antillen, Marokko en Turkije hadden de mensen met de oorlog te maken. In Indonesië, dat toen bij het Koninkrijk der Nederlanden hoorde, zijn ook veel slachtoffers gevallen. In de Tweede Wereldoorlog kwamen in totaal méér dan 50 miljoen ( ) mensen om. Een kwart miljoen ( ) waren Nederlanders. Meer dan 25 miljoen ( ) slachtoffers vielen in Azië. Schrijf zo veel mogelijk woorden op die jij al kent over de Tweede Wereldoorlog. Er staan er al drie:

3 Monumenten Voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn monumenten opgericht. In Nederland zijn er meer dan van deze gedenktekens. Ook in het buitenland vind je monumenten die horen bij de Tweede Wereldoorlog. Elk oorlogsmonument vertelt een verhaal. Over een speciale gebeurtenis of een bijzonder persoon. Er is één Nationaal Monument, waarbij álle Nederlandse slachtoffers van oorlogen en vredesmissies worden herdacht. Dat staat op de Dam in Amsterdam. Opdracht 2 Voor welke slachtoffers zijn de onderstaande monumenten opgericht? Zet het juiste fotonummer voor de tekst stenen, sommige met een ster of vlam. Een steen voor elke jood, zigeuner of verzetsstrijder die vanuit Westerbork werd gedeporteerd.... Rotterdam werd zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze stad is in het hart getroffen, zeiden de inwoners.... Joodse kinderen overleefden de oorlog dankzij een verzetsvrouw die hen een veilige schuilplaats gaf.... In de haven staat een monument ter herinnering aan alle omgekomen zeemannen.... Een oorlog kost vele mensenlevens. Duizenden Nederlandse soldaten die sneuvelden in de strijd liggen er begraven.... Tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië stierven duizenden mensen door honger, uitputting, slavenarbeid en gevangenschap.... Victory is het Engelse woord voor overwinning. De beginletter is hetzelfde als bij vrede en vrijheid.... Meer dan zweefvliegtuigen werden tijdens operatie Market Garden in 1944 bij de bevrijding van Nederland ingezet. Dit monument eert alle piloten en helpers op de grond.

4 LES 2: HERDENKEN 4 mei Op 4 mei is het Dodenherdenking. We herdenken die dag alle Nederlanders die waar ook ter wereld door oorlogsgeweld zijn omgekomen, in en na de Tweede Wereldoorlog. De Nationale Herdenking wordt gehouden bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Maar ook bij de vele oorlogsmonumenten die overal in het land staan, komen mensen samen om te herdenken. Misschien heb je zelf ook al wel eens aan een herdenking meegedaan. Of ernaar gekeken op de televisie. Andere dagen Niet alleen op 4 mei, maar ook op andere dagen in het jaar zijn er herdenkingen. Bijvoorbeeld de dag waarop verzetstrijders werden doodgeschoten of een concentratiekamp werd bevrijd. Of op 15 augustus, de dag dat Japan zich overgaf in Nederlands-Indië. Heb je wel eens een herdenking gezien of meegemaakt? Wat gebeurde er? Het hoeft geen oorlogsherdenking te zijn. Ik heb een herdenking gezien/meegemaakt voor: Dit gebeurde er tijdens de herdenking: Ik heb nog nooit een herdenking gezien of meegemaakt. Opdracht 2 Herdenken zou verplicht moeten zijn. Iedereen die op 4 mei om uur niet stil is, moet een bekeuring krijgen. Wat vind jij?

5 Rituelen Bij herdenkingen bestaan er allerlei rituelen. Dat zijn plechtige gebruiken waar iedereen aan mee kan doen. Zo is er altijd twee minuten stilte. Mensen zijn samen stil uit respect voor de doden. Als iedereen stil is, kun je je beter concentreren op wat je voelt en denkt. Vaak worden er kransen of bloemen neergelegd. Dat is uit respect voor de doden. Er klinkt muziek. Er wordt een gedicht voorgelezen. Iemand houdt een toespraak. Dit zijn allemaal manieren om met elkaar een herdenking te beleven. De herdenkingen bij oorlogsmonumenten zijn vaak heel speciaal. Overlevenden, nabestaanden en mensen die zich met hen verbonden voelen, komen dan bij elkaar. Voor velen is dat heel belangrijk: zij putten er moed en kracht uit en voelen zich minder alleen. De oorlog vergeten ze nooit. Opdracht 3 Bij de Nationale Herdenking horen de volgende rituelen. Wat betekenen ze? Teken de juiste lijnen. twee minuten stilte bloemen leggen een toespraak respect voor de doden een verhaal over wat er is gebeurd tijd om na te denken Opdracht 4 a. Kijk op de klok. Probeer twee minuten stil te zijn. Is het gelukt om twee minuten stil te zijn? Ja / nee b. Waar dacht je aan tijdens de stilte? Ik dacht aan c. Hoeveel minuten stilte vind jij geschikt voor een herdenking? minder dan twee minuten twee minuten is precies goed meer dan twee minuten d. Waarom vind je dat?

6 LES 3: ONS MONUMENT WOII bij jou in de buurt In jouw dorp of stad hebben de mensen die er in woonden ook de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Dat kun je je nu misschien niet meer voorstellen. Maar er is in ieder geval één ding dat je daar aan herinnert. Het monument dat je samen met jouw school hebt geadopteerd. Het monument dat jullie hebben geadopteerd is heel bijzonder. Het vertelt ons namelijk een verhaal. Het verhaal van de gewone mannen, vrouwen en kinderen die omkwamen door de oorlog. Of dat van de dappere mensen die zich verzetten tegen de vijand. Misschien vertelt het over onschuldige mensen die werden vermoord. Niet vergeten De mensen in jouw woonplaats hebben het monument opgericht, omdat ze het zo belangrijk vinden dat deze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten worden. Ze hopen dat hun verhaal hiermee altijd verder verteld wordt. Schrijf hieronder zoveel mogelijk op over het monument dat jij met je school hebt geadopteerd. ONS MONUMENT De naam van ons monument is... Waar staat het monument?... Waarom staat het daar denk je?... Kruis aan: het monument is gemaakt van steen / hout / metaal / iets anders, namelijk... De afmeting is ongeveer... meter hoog, en... meter breed. De kleur is.. Het monument stelt het volgende voor.... Het mooiste aan ons monument vind ik... want...

7 Opdracht 2 Maak een tekening van het monument dat jouw school heeft geadopteerd. Zo ziet ons monument eruit Opdracht 3 Zet een kruisje voor de groep slachtoffers die bij jullie monument wordt herdacht. mensen die slachtoffer werden van oorlogsgeweld, bombardementen, ziekte of honger mensen uit het verzet mensen die werden vervolgd en vermoord: joden, Roma en Sinti, Jehovagetuigen mensen die gevangen zaten militairen gijzelaars dwangarbeiders andere mensen, namelijk:... Opdracht 4 Omcirkel het juiste woord. Ze werden slachtoffer in Europa / Azië / ergens anders in de wereld Het waren burgers / militairen Ze kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog / na 1945

8 LES 4: ONZE HERDENKING Wij hebben ons monument eerst met de hele klas bekeken. Toen hebben we een plan bedacht. We hebben gedichten gemaakt. En we hebben plantjes bij het monument neergezet. Toen hebben we alle mensen uit het dorp uitgenodigd voor de herdenking. De herdenking ging heel goed. Iedereen was stil en niemand moest lachen. Sommige mensen waren verdrietig. Ik heb samen met twee andere kinderen een lied gezongen. We hebben ook bloemen neergelegd. Na de herdenking zijn we allemaal naar school gewandeld. Daar stonden onze fietsen. Toen gingen we naar huis. Sara (11 jaar) Jullie gaan een herdenking organiseren bij jullie monument. Of jullie doen mee met een herdenking die al wordt georganiseerd. Bedenk eerst met z n allen wat er allemaal moet gebeuren om een herdenking te organiseren. Schrijf dat hiernaast op. Opdracht 2 Aan welk onderdeel van de organisatie wil jij het liefst mee doen en waarom? Ik wil graag helpen bij... omdat:... Plak de opdrachtkaart die jij kiest achter op dit werkblad.

9 LES 5: TERUGBLIK Herinnering Diep weggestopt tussen gedachten Ligt nog steeds die herinnering Aan een zwart en grauw verleden Vol angst en marteling Maar wie houdt de herinnering levend Als niemand die nog bij zich draagt Wie zorgt dat het niet wordt vergeten Dat de herinnering niet wordt weggejaagd Elk jaar er aan denken 2 minuten, heeft dat zin? Even stilstaan bij wat geweest is Het is niet veel, maar een begin Nathalie van der Zande, 2002 Vul het schema in. Toen we de herdenking aan het voorbereiden waren Tijdens de herdenking Wat ging er heel goed? Wat ging er niet zo goed? Wat was het leukste om te doen? Omcirkel van de vetgedrukte woorden en maak de zin af. Tijdens de herdenking, voelde ik me blij / trots / verdrietig / boos / zenuwachtig / iets anders, namelijk: Ik voelde me zo, omdat:

10 Opdracht 2 Kies nu een van de volgende opdrachten. Kruis aan welke je wilt gaan doen. Voor de (school)krant Stel je voor: je bent een verslaggever van een krant. Je bent bij de herdenking geweest en nu ga je daar een stukje over schrijven. Schrijf iets over de voorbereidingen en vertel hoe de herdenking is gegaan. Je mag ook iemand uit je klas interviewen over de herdenking. Misschien wel je meester of juf. Zorg ervoor dat je stukje leuk is om te lezen. Je kunt er een plaatje bij tekenen of een foto van de herdenking gebruiken. En stuur het op naar de krant of de schoolkrant! En publiceer het op de eigen pagina op Voor volgend jaar Volgend jaar is een andere klas aan de beurt om het monument te adopteren. Maak voor deze klas een lijstje tips-voor-een-herdenking. Bedenk bijvoorbeeld tips over het organiseren en over hoe je je moet gedragen. Schrijf de tips op een groot vel papier. Plak er foto s bij van jullie voorbereidingen en van de herdenking. Geef het papier met de tips aan de klas die volgend jaar de herdenking gaat doen. Om op te hangen Jullie zijn bij de herdenking geweest. Maar de rest van de school misschien niet. Maak een poster waarop je laat zien wat jullie hebben gedaan tijdens de herdenking. Je kunt natuurlijk tekeningen maken, maar je kunt ook plaatjes zoeken van andere herdenkingen op internet, foto s opplakken van jullie herdenking of jullie gedicht opschrijven. Maak er een mooie herinneringsposter van. Hang de poster op. Zoek een plek waar iedereen de poster kan zien.

11 LES 6: VRIJHEID Het einde van de oorlog Op 5 mei 1945 gaf Duitsland zich over. Na vijf jaar oorlog kwam er eindelijk vrede in Nederland. Soldaten uit veel landen hadden met gevaar voor eigen leven Nederland bevrijd. Een paar dagen later was de oorlog in heel Europa afgelopen. Duitsland had verloren. In Azië werden de Japanners op 15 augustus 1945 gedwongen de strijd op te geven. Toen was er echt een einde gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei Bevrijdingsdag wordt overal in het land de vrijheid gevierd. De Dag van de Vrijheid begint precies om middernacht met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Wageningen. Kinderen en volwassenen verspreiden dit symbool van de vrijheid met fakkels als een lopend vuurtje door het hele land. Bevrijdingsdag Bevrijdingsdag wordt ieder jaar gevierd met muziek, festivals, markten en straattheater. Volwassenen en kinderen vieren feest, op pleinen en in parken. Feest omdat er vrede en vrijheid is. De vlaggen wapperen niet meer halfstok, zoals de avond ervoor bij de dodenherdenking, maar hoog in de mast. s Avonds wordt de dag van de vrijheid afgesloten met een concert in Amsterdam. De koningin is daarbij en iedereen kan het concert op de televisie zien. Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Maar wat is vrijheid eigenlijk? Wat vind je van de volgende uitspraken over vrijheid? Omcirkel eens of oneens. Vrijheid is volgens mij dat niemand in de wereld honger heeft. Vrijheid is volgens mij dat er geen oorlog is. Vrijheid is volgens mij dat je voor niemand bang hoeft te zijn. Vrijheid is volgens mij dat er geen regels zijn. Vrijheid is volgens mij dat je kunt geloven wat je wilt. Vrijheid is volgens mij dat het overal in de wereld goed gaat. Vrijheid is volgens mij dat je kunt zeggen wat je wilt. Vrijheid is volgens mij dat je niet opgesloten bent. Vrijheid is volgens mij dat ik alles mag doen wat ik wil. Vrijheid is volgens mij dat iedereen aardig is voor elkaar. Vrijheid is volgens mij dat iedereen naar mij luistert. Opdracht 2 Maak nu zelf de zin af: Vrijheid is volgens mij

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Voor de docent. 2 Instructies bij de lessen. 14 Opdrachtkaartjes bij les 4. 17 Verwijzingen naar websites. 18 Achtergrondinformatie bij het project

Voor de docent. 2 Instructies bij de lessen. 14 Opdrachtkaartjes bij les 4. 17 Verwijzingen naar websites. 18 Achtergrondinformatie bij het project Voor de docent 2 Instructies bij de lessen 14 Opdrachtkaartjes bij les 4 17 Verwijzingen naar websites 18 Achtergrondinformatie bij het project Les 1 Monumenten Lesdoelen de leerlingen weten dat de Tweede

Nadere informatie

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING 4 en 5 mei NATIONALE HERDENKING OP 4 MEI EN OP 5 MEI Elk jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding. Er zijn steeds minder mensen in Nederland

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden?

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden? 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en Als je een tekst leest, is het belangrijk om actief te lezen. Door jezelf vragen te stellen, controleer je of je de tekst nog begrijpt. Als je het antwoord op je vragen

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

VOL LEVEN. Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken

VOL LEVEN. Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken VOL LEVEN Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken 1 chter elke steen schuilt een persoonlijk verhaal... Van iemand zoals jij Met idealen en toekomstdromen Vol energie om iets te betekenen Geliefd

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Dodenherdenking Oorlogsmonument

Dodenherdenking Oorlogsmonument Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang AED info Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute Links Archief

Nadere informatie

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering.

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering. Hardinxveld-Giessendam, 4 mei 2014 Dodenherdenking Theo Boerman, loco-burgemeester 1: 4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument.

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL

HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL Herdenken (geschikt voor de groepen 7 en 8) We vinden het heel belangrijk om te herdenken. Maar wat betekent

Nadere informatie

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen.

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen. ENKELE BESPIEGELINGEN BIJ HET OORLOGSMONUMENT TE WASSENAAR Op 4 mei vindt in ons land de nationale dodenherdenking plaats: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen burgers en militairen

Nadere informatie

4 mei 2015. Onderzoek: Nationale dodenherdenking

4 mei 2015. Onderzoek: Nationale dodenherdenking 4 mei 2015 Onderzoek: Nationale dodenherdenking Over het EenVandaag Het EenVandaag bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Les 2: De vier vrijheden van president Roosevelt

Les 2: De vier vrijheden van president Roosevelt Les 2: De vier vrijheden van president Roosevelt Bedoeling: - Kinderen realiseren dat zij in vrijheid leven en dat deze vrijheden er niet waren in de Tweede Wereldoorlog. - Kinderen maken kennis met verhalen

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017

Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 ALGEMEEN Oorlogsbron van de Maand MEI 2017 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari 2016 Geachte aanwezigen, dames en heren, De Tweede Wereldoorlog ligt alweer een hele tijd achter ons, inmiddels 71 jaar. Toch

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

HERDENKING JOODS MONUMENT

HERDENKING JOODS MONUMENT HERDENKING JOODS MONUMENT Op vrijdag 9 maart zullen de leerlingen aanwezig zijn bij de herdenking van het Joods monument op het terrein van voormalig Groot Bronswijk. Tijdens deze herdenking zullen de

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Vrijheid is belangrijk voor iedereen. Stuur jouw gedicht over vrijheid naar je vrienden en familie.

Vrijheid is belangrijk voor iedereen. Stuur jouw gedicht over vrijheid naar je vrienden en familie. 1. Wie herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei? 1.. 2... 2. Wat vieren we op 5 mei, Bevrijdingsdag? 4. In het hoofdstuk Herdenken en Vieren lees je wat er allemaal gebeurt tijdens herdenking.

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

Dames en heren, jongens en meisjes,

Dames en heren, jongens en meisjes, SPEECH TER GELEGENHEID VAN DE DODENHERDENKING 4 mei 2008 EN DE HERDENKING VAN DE BEVRIJDING OP 5 MEI 2008 Dames en heren, jongens en meisjes, 4 mei, 8 uur, een moment om stil te zijn. twee minuten stilte.

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100%

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100% Verantwoording onderzoek "4 en 5 mei" Veldwerkperiode: woensdag 11 april tot woensdag 18 april. Aantal uitgenodigd: 15628 Aantal onbezorgbaar: 197 Netto verstuurd: 15431 Respons: 7597 49% Onvolledig ingevulde

Nadere informatie

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Beste mensen, De meimaand is een mooie maand. Mei betekent zon en voorjaar, het betekent weer buiten kunnen zitten. Maar de maand mei betekent ook denken

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

4 & 5 mei. Dodenherdenking & Bevrijdingsdag. Lessuggesties voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs

4 & 5 mei. Dodenherdenking & Bevrijdingsdag. Lessuggesties voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs 4 & 5 mei Dodenherdenking & Bevrijdingsdag Lessuggesties voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs uit: Flitskist, map 6 Herdenken & Gedenken lesdoelen lessuggesties 4 mei lessuggesties 5 mei

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen,

Toespraak Gerdi Verbeet. Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni Geachte aanwezigen, Toespraak Gerdi Verbeet Congres Vergeten slachtoffers tijdens WOII in de GGz De Basis Doorn, 10 juni 2016 Geachte aanwezigen, Dank voor de uitnodiging om hier te komen spreken in Doorn, dichtbij Den Dolder

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

plan HERDENKINGS Naam monument:... Plaats monument:... School:... Groep:... 1 Wat vinden jullie van het monument?

plan HERDENKINGS Naam monument:... Plaats monument:... School:... Groep:... 1 Wat vinden jullie van het monument? PO plan HERDENKINGS Naam monument:... Plaats monument:... School:... Groep:... Je hebt onderzoek gedaan naar het oorlogsmonument of -graf dat jullie hebben geadopteerd. Je weet dus al veel over het verhaal

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

VRIENDSCHAP EN RELATIES

VRIENDSCHAP EN RELATIES VRIENDSCHAP EN VRIENDSCHAP Als je in de puberteit komt, wordt vriendschap belangrijk. Je vrienden kies je zelf uit. Er zijn mensen die één boezemvriend of één hartsvriendin hebben. Andere mensen hebben

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 Geachte dames en heren, lieve familie en vrienden, Op 12 april 1945 was ik hier ook. Ik ben Eva Weyl en was toen bijna 10 jaar. Ik herinner mij de bevrijding heel goed;

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Opdracht EEN MONUMENT

Opdracht EEN MONUMENT Opdracht EEN MONUMENT 1 INFORMATIE In Hardenberg en omgeving staan verschillende monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Maar er staat nog geen oorlogsmonument dat gemaakt is door kinderen.

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie Docenteninformatie Deze werkbladen horen bij het Schooltv-programma Vrijheid. Aan de hand van de Four Freedoms van president Roosevelt komen verschillende aspecten van vrijheid aan bod. Het programma is

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de herdenking van de bevrijding van Dachau, Dachaumonument Amsterdamse Bos, april 2013

Toespraak Gerdi Verbeet bij de herdenking van de bevrijding van Dachau, Dachaumonument Amsterdamse Bos, april 2013 Toespraak Gerdi Verbeet bij de herdenking van de bevrijding van Dachau, Dachaumonument Amsterdamse Bos, april 2013 Zondag 29 april 1945, twintig over 5. In het kamp is het doodstil. En dan ineens staat

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Impressie of verwerking van een gebeurtenis

Impressie of verwerking van een gebeurtenis Impressie of verwerking van een gebeurtenis In deze opdracht maken de leerlingen een impressie van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Zij besteden in ieder geval aandacht besteden aan: de periode

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet

Le s b r i e f. Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Le s b r i e f Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet Voor je gaat lezen Dit is een lesbrief over het boek Codenaam Coco. Vijftien jaar en bij het verzet, geschreven door Carmen Reid. Hoe ver zou

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:.

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE De Middeleeuwen Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. 1 Hoi! Ik ben Tim de Wekker! Ik wil graag weten hoe vaak en hoe lang je bezig bent met een taak. Daarom heb ik een

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Welkomstwoord door Mark van Rhee namens de Dorpsraad. Geachte aanwezigen, namens de organisatie van deze dodenherdenking 2017, het comité 4 mei heet ik u namens de

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden.

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden. Met het realiseren van een oorlogsmonumentje op het plein voor de kerk heeft Maashees ook een plek gekregen waar nu jaar jaarlijkse een dodenherdenking op de avond van 4 mei zal worden gehouden. Voor deze

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen. Broersepark en Kruiskerk

Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen. Broersepark en Kruiskerk Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen Broersepark en Kruiskerk Ontmoeten van mensen gelovigen van godsdiensten en levensbeschouwingen en

Nadere informatie

HO O FDS T U K 1 HE RDE NK E N E N V IE RE N

HO O FDS T U K 1 HE RDE NK E N E N V IE RE N 1. Wie herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei? 1.. 2... 2. Wat vieren we op 5 mei, Bevrijdingsdag? 4. In het hoofdstuk Herdenken en Vieren lees je wat er allemaal gebeurt tijdens herdenking.

Nadere informatie