JOURNAALNUMMER 9. De samenhang tussen ECD en omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JOURNAALNUMMER 9. De samenhang tussen ECD en omgeving"

Transcriptie

1 Elektronisch Cliënten Dossier N U M M E R 1 8 JOURNAALNUMMER 9 APRIL 2007 s e p t e m b e r De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Haal meer uit het ECD door een goede aansluiting met de overige informatie-systemen én de organisatie Het uitzoeken en inpassen van een ECD is geen sinecure. Je hebt eisen en wensen voor een ECD, maar zo n ECD moet ook nog eens passen binnen de organisatie en aansluiten bij bestaande informatiesystemen. Herman Hellemans en Lennart Schaftenaar, beiden werkzaam bij adviesbureau Advisaris en al vele jaren bezig met de ECD-ontwikkelingen binnen de zorgsector, gaan in op de samenhang van een ECD met de omgeving. Het is belangrijk om vooraf helder te hebben waar je als organisatie staat en wat je verlangt van het ECD en de aanpalende informatiesystemen. Het aansluiten en koppelen van een ECD vergt een flinke investering, zowel financieel als qua tijd. Er is heel veel mogelijk, maar het belangrijkste is dat zorginstellingen goed blijven kijken naar hun eisenpakket, komen tot een effectief ECD dat past bij je informatiebeleid. Zorginstellingen doen er bij de aanschaf van zodat ze hun oorspronkelijke doel niet voorbij schieten, aldus Hellemans. Zorginstellingen doen er dan een ECD goed aan om eens een kijkje te nemen bij ook goed aan om, voordat ze zich gaan oriënteren op collega s, volgens Hellemans en Schaftenaar. de aanschaf of uitbreiding van een ECD, vast te leggen Zorginstellingen die bij collega s gaan kijken hoe het aan welke eisen het ECD moet voldoen. Hoe moet het ECD werkt en wat het voor de organisatie doet, kunnen ECD de werkprocessen gaan ondersteunen? Welke zich het beste concentreren op instellingen die lijken andere informatiesystemen en softwarepakketten heb op de eigen instelling in zowel wensen als gebruik van je al in huis en tussen welke functionaliteiten is een een ECD. En altijd goed doorvragen waaróm dat ECD koppeling nodig? Juist die verbindingen tussen het ECD en andere applicaties zijn heel belangrijk om te (vervolg op pagina 2) Denk mee! Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit ECD-journaal? Hebt u suggesties of voorbeelden voor een volgende aflevering? Stuur dan een naar info@clientendossier.nl Up-to date blijven Via info@clientendossier.nl kunt u zich abonneren op het ECD-journaal. U wordt dan ook geïnformeerd over alle werksessies en bijeenkomsten rondom het ECD. Vergeet niet in de uw naam, functie en de naam van de zorginstelling/-organisatie te vermelden. ECD op Internet Op de website staat informatie over het ECD-project die u kunt downloaden, inclusief alle afleveringen van het ECD-journaal.

2 (vervolg van pagina 1) pakket of die koppeling met het financiële systeem of roostersysteem nou zo goed bevalt, alleen dan krijg je een waardevol advies. In verhouding Instellingen doen er volgens Hellemans verstandig aan om goed te kijken naar het automatiseringsniveau en het organisatieniveau, voordat er contact wordt gezocht met ECD-leveranciers. Waar sta je als organisatie? Zo hebben kleinere organisaties die weinig of niets hebben geautomatiseerd, een ander startpunt dan grote stichtingen met meerdere verschillende informatiesystemen. De implementatie van een ECD legt een enorme druk op de organisatie, want het heeft gevolgen voor de werkwijze van veel medewerkers. Je kunt in sommige gevallen beter kiezen voor een stap-voor-stap-aanpak en steeds een deel van de werkprocessen of ECD functionaliteit automatiseren. Wat je koopt moet in verhouding staan tot wat je ermee wil bereiken, het moet de medewerkers ondersteunen in het werk. Schaftenaar benadrukt dat er voor grote instellingen die al ver zijn met het automatiseren van processen, juist voordelen kunnen kleven aan de aanschaf van een meer geïntegreerde oplossing. Dit kan een zogenaamde suite zijn, op elkaar aansluitende deelsystemen van eenzelfde leverancier, of een meer geïntegreerd pakket. Je hoeft dan minder maatwerkkoppelingen te leggen tussen applicaties die al draaien, zoals het financieel pakket en het rooster - systeem, en het eigenlijke ECD. Maatwerkkoppelingen zijn vaak zwakke plekken in het totale informatie - systeem, dus als je kunt voorkomen dat ze apart moeten worden gebouwd en onderhouden, dan scheelt het vaak veel tijd en geld. Afweging Wie kiest voor een stap-voor-stap-aanpak (zie ook overzicht Implementatie ECD fases op pagina 3) zou zorgvuldig moeten afwegen welke systemen wanneer met elkaar gekoppeld moeten worden, vindt Hellemans. Je ziet vaak dat het als het Walhalla wordt beschouwd om alle applicaties direct in één keer met elkaar te koppelen, ongeacht de zin of onzin daarvan. Processen lopen daarentegen nou eenmaal door buiten het ECD. Informatie uitprinten op papier en die weer invoeren in een ander systeem is ook een koppeling, alleen een heel primitieve want je voert dezelfde gegevens twee keer in en dat kost soms erg veel tijd. Het ECD binnen de informatievoorziening Extern Cliëntadministratie Zorgplanregistratie Scope ECD Roosterplanning Capaciteitsplanning Tijdregistratie Productieregistratie Voedingsadministratie Personeelsen salarisadministratie Financiële administratie Gebouwbeheer en investeringsregistratie Voorraad beheer ECD-Draaiboek_versie (vervolg op pagina 3)

3 (vervolg van pagina 2) Belangrijke interne koppelingen zijn de koppelingen tussen een ECD en de belangrijkste ondersteunende systemen binnen een zorginstelling: 1. het financiële systeem 2. het rooster(plannings)systeem 3. het personeels/salaris systeem. 4. Het hulpmiddel voor de kantoorautomatisering (office systemen) 5. Het voedingsmiddelen systeem In het overzicht is de samenhang tussen ECD en haar omgeving weergegeven. Bij het vormgeven van koppelingen zal tevens gekeken moeten worden naar de aard van de koppeling. Een automatische standaardkoppeling met een onderhoudscontract is volgens Schaftenaar in veel gevallen de beste oplossing. Dat is vaak een stuk efficiënter en biedt meer continuïteit. Maar blijf je ook hier af - vragen of het wel zin heeft. Hoe vaak komt het voor? Als je bijvoorbeeld honderd cliënten hebt die elke dag één of twee glaasjes wijn bij het eten willen en daar zelf voor betalen, dan is het handig als daarvan automatisch facturen de deur uitgaan. Gaat het om een enkele cliënt per jaar, dan moet je je afvragen of het wel zinnig is om het volledig te automatiseren. Hellemans: Het is een constante afweging tussen kosten en baten, een koppeling moet altijd iets op leveren en mag nooit een doel op zich zijn. Functionele beschrijving Koppelingen zijn niet alleen vaak zwakke plekken, maar kunnen zelfs de kans op fouten doen toenemen. Als er een nieuwe versie van de ECD software wordt geïnstalleerd of er verandert iets aan het systeem, dan moet ook de koppeling nog blijven werken. Daarnaast is het zonde om veel geld te investeren in koppelingen die je vervolgens niet gebruikt, want je moet ze namelijk wel onderhouden, zegt Schaftenaar hierover. Een koppeling die niet wordt onderhouden, (vervolg op pagina 4)

4 (vervolg van pagina 4) heeft een groot risico zijn aansluiting te verliezen en dat is niet goed voor het gehele systeem. Gebruikt iemand die koppeling dan voor de verandering een keer wel, dan is de kans dat het mis gaat groot. Hellemans benadrukt dat ook van de koppelingen een functionele beschrijving moet komen voordat het ECD wordt aangeschaft en geïmplementeerd. Je moet goed nadenken over hoe het proces door het systeem loopt. Neem bijvoorbeeld de cliënt die een glas wijn drinkt en daar zelf voor betaalt. De factuur gaat naar de cliënt, maar er gaat ook een bericht naar debiteuren - beheer dat de cliënt nog een glas wijn moet afrekenen. Als de cliënt niet op tijd betaalt, dan gaat er vanuit debiteurenbeheer een bericht naar de klantenservice dat er nog niet betaald is. Is er betaald, dan gaat er weer informatie vanuit de klantenservice naar debiteurenbeheer. Hoe lopen die hazen nou precies? Daarachter zit dan de techniek die je toepast. Moet er alleen informatie van pakket a naar pakket b, of gaan er ook berichten van b naar a? Dit is van invloed op hoe je de twee pakketten met elkaar moet koppelen. Landelijk schakelpunt In de toekomst zullen niet alleen intern gebruikte softwarepakketten met elkaar gekoppeld worden, maar zal het ECD ook gekoppeld worden aan de pakketten van externe partijen zoals huisarts en apotheek. Hellemans: Voor de cure is het al verplicht dat de systemen via het LSP, landelijk schakelpunt, kunnen communiceren met bijvoorbeeld huisartsen middels standaardberichten (HL-7 berichten). Het landelijk schakelpunt is een soort van verkeersagent via welke de standaardberichten worden verstuurd. Ook voor de zorgorganisaties in de care zal dit landelijk schakelpunt een grote rol gaan vervullen, wat betekent dat de instellingen in staat moeten zijn om informatie in standaardberichten aan te leveren en te ontvangen. Nu zijn er nog verschillende talen waarmee een ECD communiceert, maar we hameren erop dat instellingen nu al rekening moeten houden met het landelijke schakelpunt. Door hier nu al op te anticiperen, zorg je dat een ECD nog lang mee gaat. Tips 1. Weet waar je staat als zorgorganisatie: a. Wat is ons informatiebeleid? b. Welke ondersteunende systemen hebben we al in huis? c. Welke onderdelen gaan we vervangen en waar moet het ECD op aansluiten? 2. Zorg voor een duidelijk en goed uitgewerkt programma van eisen van het ECD. Wat verwacht je van een ECD? Welke processen ga je ondersteunen? Met welke softwarepakketten ga je het koppelen? 3. Leer van collega-instellingen! Concentreer je hierbij op instellingen die lijken op de eigen instelling en die een vergelijkbaar eisenpakket en vergelijkbare zorgvormen hebben. 4. Kijk kritisch naar het niveau van de automatisering in de organisatie. Passen de leverancier en het type ECD bij de fase waarin je zorgorganisatie is en ben je er klaar voor om de voordelen van het ECD te gaan uitnutten? Wellicht moet je eerst nog de werkwijze stroomlijnen voordat je gaat automatiseren! Neem niet teveel hooi op je vork. 5. Ook voor koppelingen moet van tevoren duidelijk zijn wat je ermee wil en hoe ze in elkaar moeten zitten. Zorg voor een weldoordachte functionele beschrijving en neem deze mee in je programma van eisen en het contract met de ECD leverancier. 6. Automatiseer alleen processen als dit iets oplevert, het technisch koppelen van systemen is nooit een doel op zich. Maak een kosten/baten analyse per koppeling. 7. Anticipeer op wat komen gaat. Wie kiest voor een ECD dat standaardberichten (HL7) verstuurt en (op termijn) aan kan sluiten op het landelijk schakelpunt, kiest voor de toekomst. (vervolg op pagina 5)

5 NIEUWS Ook voor het najaar van 2010 staan er weer nieuwe ECD trainingen en workshops gepland voor instellingen in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. De volgende trainingen en workshops zijn gepland: Nieuw! Training Informatievoorziening in de zorg: Is uw informatievoorziening voldoende op orde? Met een eenvoudige maar doeltreffende methode analyseert u de samenhang tussen ECD en de informatievoorziening en ziet u waar verbeteringen mogelijk zijn binnen uw eigen zorginstelling. De training duurt een dag. De training is bedoeld voor de portefeuillehouders ICT binnen directie, (Informatie/ICT)managers en beleidsmedewerkers en wordt gegeven op 2 november 2010 in Utrecht. Workshop ECD Beleidskeuzes: Overweegt u met een ECD traject te starten? In deze workshop komen alle gebieden aan de orde waarop beleidskeuzes moeten worden gemaakt om een succesvol ECD traject te kunnen waarborgen. De workshop is een dagdeel (middag). De workshop is geschikt voor bestuurders en managementteamleden. De workshop wordt gegeven op 3 november 2010 in Utrecht. Training ECD implementatie: Gaat u een start maken met uw ECD traject? In deze 2-daagse training bespreken we in detail de belangrijkste inhoudelijke aspecten van een ECD voor een instelling (zorgplan, zorgzwaartebekostiging, kwaliteitskaders). Ook worden de ECD projectopzet en de randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie behandeld. De training is bedoeld voor (beoogd) ECD projectleiders en ECD projectteam en wordt gegeven op 10 november en 8 december 2010 in Utrecht. ECD vergelijkingsonderzoek ActiZ: Najaar 2010 zal een vergelijkingsonderzoek uitgevoerd worden door de branchevereniging ActiZ voor de VVT zorginstelllingen. De meeste ECD leveranciers hebben aangegeven aan dit vergelijk mee te willen doen. Indien u meer wilt weten over de trainingen en workshops of het ECD vergelijkings - onderzoek kunt u een sturen naar: info@clientendossier.nl. C O L O F O N De nieuwsbrief ECD-journaal is een elektronische nieuwsbrief in PDFformaat en verschijnt elke 4 weken. Opdrachtgever Actiz, Zorg voor Beter Samenstelling Projectburo ECD-project, Utrecht Tekst en eindredactie.doc, Den Haag Vormgeving Ton Wienbelt, Den Haag Contact info@clientendossier.nl Het ECD-project maakt onderdeel uit van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Zie ook

JOURNAALNUMMER 9. Hebt u suggesties of voorbeelden voor een volgende aflevering? Stuur dan een e-mail naar info@clientendossier.nl

JOURNAALNUMMER 9. Hebt u suggesties of voorbeelden voor een volgende aflevering? Stuur dan een e-mail naar info@clientendossier.nl Elektronisch Cliënten Dossier JOURNAALNUMMER 9 APRIL 2007 De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Mobiele ontsluiting maakt ECD gebruiksvriendelijk Veel zorginstellingen beschikken vandaag de dag over diverse

Nadere informatie

Gefaseerde aanpak ECD implementatie is voorwaarde voor succes!

Gefaseerde aanpak ECD implementatie is voorwaarde voor succes! E l e k t r o n i s c h C l i ë n t e n D o s s i e r J O U R N A A L N N U M M E R 19 2 A P RIIL L 2 20 070 8 De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Gefaseerde aanpak ECD implementatie is voorwaarde voor

Nadere informatie

JOURNAALNUMMER 9. Een schat aan bedrijfsinformatie komt de kwaliteit ten goede

JOURNAALNUMMER 9. Een schat aan bedrijfsinformatie komt de kwaliteit ten goede Elektronisch Cliënten Dossier JOURNAALNUMMER 9 APRIL 2007 De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Het ECD als bron van informatie voor elke medewerker Een schat aan bedrijfsinformatie komt de kwaliteit

Nadere informatie

Het Elektronisch Clientendossier (ECD)

Het Elektronisch Clientendossier (ECD) Het Elektronisch Clientendossier (ECD) Herman Hellemans Copyright 2008 by Bureau Advisaris B.V. All rights reserved. De teksten en afbeeldingen in dit document zijn intellectueel eigendom van Advisaris

Nadere informatie

JOURNAALNUMMER 9. Leren van elkaar. Elektronisch Cliënten Dossier. De brug tussen kwaliteit en kwantiteit

JOURNAALNUMMER 9. Leren van elkaar. Elektronisch Cliënten Dossier. De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Leren van elkaar Elektronisch Cliënten Dossier NUMMER 11 JOURNAALNUMMER 9 APRIL 2007 JANUARI 2007 De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Het ECD-project gaat een volgende fase in! Er zijn tien nieuwe zorginstellingen

Nadere informatie

JOURNAALNUMMER 9. Elke organisatie vraagt een eigen manier van uitrollen van het ECD

JOURNAALNUMMER 9. Elke organisatie vraagt een eigen manier van uitrollen van het ECD Elektronisch Cliënten Dossier JOURNAALNUMMER 9 APRIL 2007 De brug tussen kwaliteit en kwantiteit Uitrol ECD staat of valt met de keuze voor een pilotlocatie Elke organisatie vraagt een eigen manier van

Nadere informatie

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN 2018-2023 VERSIE definitief Vastgesteld op : 14 augustus 2018 Directeur bestuurder 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. Positionering ICT en Informatiebeleid

Nadere informatie

Zorgarrangementen zin en onzin van formuleren en implementeren

Zorgarrangementen zin en onzin van formuleren en implementeren Zorgarrangementen zin en onzin van formuleren en implementeren Advisaris Herman Hellemans 7 juni 2011 Waarom zorgarrangementen? 1. De cliëntvraag is soms meer dan het ZZP, en wensen voor aanvullende dienstverlening;

Nadere informatie

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp.

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp. Whitepaper Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK W E www.implementatie-erp.nl info@opdic.nl Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

De noodzaak van een geïntegreerd ECD

De noodzaak van een geïntegreerd ECD De noodzaak van een geïntegreerd ECD Whitepaper 2 UNIT4 De noodzaak van een geïntegreerd ECD De noodzaak van een geïntegreerd ECD Papieren dossier maakt plaats voor geïntegreerd ECD dat multidisciplinair

Nadere informatie

BESPAREN VAN TIJD EN KOSTEN IS DE NIEUWE STANDAARD

BESPAREN VAN TIJD EN KOSTEN IS DE NIEUWE STANDAARD ZORG INITIATIEF BUNDELT KRACHTEN MET HRM-KOPPELING BESPAREN VAN TIJD EN KOSTEN IS DE NIEUWE STANDAARD De zorgsector staat voor grote uitdagingen. Terwijl de roep om kwaliteit almaar groter wordt, gaan

Nadere informatie

EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012. Gezondheidscentrum

EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012. Gezondheidscentrum EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012 Gezondheidscentrum Effe buurten met de huisarts, diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut? Gezondheidscentrum de Bolzen wil graag, naast gezondheidszorg, ook voorlichting bieden

Nadere informatie

Whitepaper ERP Vreemde ogen

Whitepaper ERP Vreemde ogen Whitepaper ERP Vreemde ogen Citrien Procesconsult Braamweg 77 3768 CE SOEST T 06 14 27 19 97 W www.roaldvanderheide.nl E info@roaldvanderheide.nl Vraagstelling Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling

14-9-2015. Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Les 1 Docent: Marcel Gelsing Je kunt de presentatie na afloop van elke les downloaden. Ga naar : www.gelsing.info Kies voor de map Systeemontwikkeling Je kunt hier (optioneel) ook een gratis tool downloaden

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Whitepaper. Zelfroosteren: kosten omlaag, medewerkerstevredenheid omhoog. Hoe bereid je de interne organisatie voor op deze nieuwe werkwijze?

Whitepaper. Zelfroosteren: kosten omlaag, medewerkerstevredenheid omhoog. Hoe bereid je de interne organisatie voor op deze nieuwe werkwijze? Whitepaper Zelfroosteren: kosten omlaag, medewerkerstevredenheid omhoog Hoe bereid je de interne organisatie voor op deze nieuwe werkwijze? Een whitepaper van UNIT4 Gezondheidszorg 2012 Het is voor zorginstellingen

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN WHITEPAPER HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN..HET EFFECT VAN VREEMDE OGEN.. Copyright 2014 OPDIC W www.implementatie-erp.nl E info@implementatie-erp.nl Hoe de kans op een succesvolle

Nadere informatie

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES E-blog HR special MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES In duurzaam inzetbaar Door Caroline Heijmans en Teresa Boons, INLEIDING Als je medewerkers en managers vraagt wat zij doen

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016

Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016 Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016 Wie is de Baalderborg Groep? Ouderenzorg Gehandicaptenzorg Cijfers - Aantal zorgcliënten: 1174 (80% VG, 20% ouderenzorg) - Aantal

Nadere informatie

Toolkit. Familieparticipatie

Toolkit. Familieparticipatie Toolkit Familieparticipatie April 2013, Vilans De materialen en teksten uit deze toolkit kunt u gratis printen en downloaden. Zorgorganisaties kunnen dit materiaal kopiëren, aanpassen en aanvullen met

Nadere informatie

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Hyarchis.Net MKB Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Heeft uw bedrijf door alle uitpuilende archiefkasten soms meer weg van een papieropslag? Kunt u

Nadere informatie

certificering HET ADMINISTRATIEPAKKET

certificering HET ADMINISTRATIEPAKKET co 2 -administratie ketenverantwoordelijkheid aanbesteding certificering MVO HET ADMINISTRATIEPAKKET Wat levert digitalisering me op? En wat kost het me? Een boekhoudpakket hoeft niet duur te zijn. Toch

Nadere informatie

Dé oplossing voor het automatisch herkennen en verwerken van gescande en/of elektronisch aangeleverde documenten binnen Microsoft Dynamics NAV.

Dé oplossing voor het automatisch herkennen en verwerken van gescande en/of elektronisch aangeleverde documenten binnen Microsoft Dynamics NAV. Dé oplossing voor het automatisch herkennen en verwerken van gescande en/of elektronisch aangeleverde documenten binnen Microsoft Dynamics NAV. ONTVANG HERKEN VERWERK ARCHIVEER NAViDocs is de volledig

Nadere informatie

Scan Docs Invoice Suite Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs.

Scan Docs Invoice Suite Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs. Product Datasheet (NL) Datum: 02-4-2009 Versie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Auteur(s): www.scandocs.nl Belangrijkste voordelen Grote besparingen mogelijk op personeelskosten door geautomatiseerde

Nadere informatie

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet!

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Wat zijn de belangrijkste eisen en uitdagen van jouw organisatie in de komende 6 maanden? Welke kritische succesfactoren worden er gesteld? Waar liggen de

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

COSIS "ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN"

COSIS ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN COSIS "ZOVEEL MOGELIJK TIJD AAN CLIËNTEN BESTEDEN" INHOUDSOPGAVE DIRECT FINE-TUNEN INLEIDING 3 5 HOE WIL JE HET? SOFTWAREGEBRUIK LEUK MAKEN 6 7 SAMEN INNOVEREN 8 DE TIP VAN BEATE 9 2 COSIS INLEIDING De

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag PG/OGZ 2.829.135 mw. L. Sampatsing 070-3407459

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag PG/OGZ 2.829.135 mw. L. Sampatsing 070-3407459 Aan de colleges van Burgemeester en Wethouders van alle Nederlandse gemeenten c.c. naar de Besturen van de GGD'en de Besturen van de zorgorganisaties Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers van het project E-Maatjes om te kunnen chatten en e-mailen met de gekoppelde deelnemer in een veilige

Nadere informatie

AccountView Huurbundels. 9 mei 2014. AccountOne Ethaanstraat 2c 7463 PC Rijssen www.accountone.nl t: 0548-512513 f: 0548-364623

AccountView Huurbundels. 9 mei 2014. AccountOne Ethaanstraat 2c 7463 PC Rijssen www.accountone.nl t: 0548-512513 f: 0548-364623 AccountView Huurbundels 9 mei 2014 AccountOne Ethaanstraat 2c 7463 PC Rijssen www.accountone.nl t: 0548-512513 f: 0548-364623 Inhoud Hieronder ziet u de opzet van dit Overzicht Huurbundels. U kunt direct

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Net zoals bij alle gemeenten, raken de decentralisaties

Nadere informatie

Thier Software Development

Thier Software Development planning.nl Thier Software Development Planning.nl is, als je alle factoren en afhankelijkheden mee zou nemen, vaak complex. Daarom is het belangrijk bij het automatiseren van dit proces te bedenken welke

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 In dit nummer: Workshop Kerkbalans Statistical Analysis Nieuw in Scipio Incassolijsten Nieuw in Scipio Online E-mailen Huiskringen Nieuw in CashflowPro (Foerage) Dagafschriften

Nadere informatie

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg Whitepaper Programma InZicht voor de langdurige zorg Over Duthler Associates Duthler Associates (1998) geeft bedrijven en instellingen advies, doet onderzoeken en voert projecten uit op het vlak van juridische

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

UW TOEGANG TOT LOGISTIEK EXCELLEREN

UW TOEGANG TOT LOGISTIEK EXCELLEREN UW TOEGANG TOT LOGISTIEK EXCELLEREN HOE KUNNEN WE U AAN EEN VOORSPRONG HELPEN? Bij Gateway begint een gesprek altijd met een vraag. Naar uw uitdagingen, uw doelstellingen, naar de wensen van uw klanten.

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden

BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden BPM voor Sharepoint: het beste van twee werelden Analisten als Gartner en Forrester voorzien dat Sharepoint dé standaard wordt voor document management

Nadere informatie

dé online facturenservice

dé online facturenservice dé online facturenservice Digitaal factureren is niet alleen goedkoper dan papieren facturatie, het legt ook minder beslag op uw organisatie, kent een hogere service gerichtheid naar uw klanten en het

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Om betere verkoopresultaten te behalen koos Danica voor Microsoft Dynamics CRM 3.0. Vanaf de invoering zijn

Nadere informatie

Het juiste moment, de juiste mensen,

Het juiste moment, de juiste mensen, planning.nl Het juiste moment, de juiste mensen, de juiste plek Plannen is aan alles denken. Of het nu gaat om een onderwijsrooster, een bouwplanning, een planning voor uw bedrijfsprocessen of een planning

Nadere informatie

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen 1. Belangrijke knelpunten voor versnelling uitwisseling eerste- naar tweedelijns instellingen 2. Belangrijke knelpunten voor versnelling

Nadere informatie

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens!

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens! Het persoonlijk gezondheidsdossier Geef mij mijn medische gegevens! 2 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie 3 Een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen die dit wil Cijfers 68% Nederlanders

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Elektronisch Cliënten Dossier

Elektronisch Cliënten Dossier Elektronisch Cliënten Dossier ZorgPlus Systemen Sinds 1997 ontwikkelt en levert ZorgPlus Systemen oplossingen voor Elektronische Cliënten Dossiers ten behoeve van de care-sector. ZorgPlus Systemen levert

Nadere informatie

ZZP s en de gevolgen voor capaciteitsplanning en personeelsbeleid

ZZP s en de gevolgen voor capaciteitsplanning en personeelsbeleid ZZP s en de gevolgen voor capaciteitsplanning en personeelsbeleid Herman Hellemans Advisaris Copyright 2009 by Advisaris B.V. All rights reserved. ZZP s, U moet er iets mee!, 13 oktober 2009 Capaciteitsplanning

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven

Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven CURSUSAANBOD Voorjaar2012 Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven Cursusaanbod in Zeelst Gezondheidscentrum de Bolzen start dit jaar met het geven van cursussen, workshops en lezingen. De

Nadere informatie

Whitepaper: Slimmer werken met Office 365 in de zorg

Whitepaper: Slimmer werken met Office 365 in de zorg Office 365: De flexibele werkplek voor zorgmedewerkers De huidige samenleving moderniseert in hoog tempo. Informatie staat snel tot je beschikking en mensen staan continu met elkaar in verbinding. Dit

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen Vrij verkrijgbare medicijnen WAT ZIJN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN TIPS VOOR EEN GOEDE KEUZE WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN WERKEN BETER DANKZIJ UW APOTHEKER VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Een

Nadere informatie

Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen.

Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen. Doe eens gek! Houd rekening met de mensen in uw organisatie bij het implementeren van ICT oplossingen. ERP, CRM, workflowmanagement en documentmanagement systemen, ze hebben één ding gemeen: Veel van de

Nadere informatie

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst Elektronisch Patiënten Dossier 5 oktober 2005 A. Vos L.J. Arendshorst Inhoud De Gezondheidszorg Het Elektronisch Patiënten Dossier Stellingname Praktijkvoorbeeld Conclusies De gezondheidszorg Overheid

Nadere informatie

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Vaals, juni 2013 Versie 1.2 PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Plan van aanpak 1.1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Actiepunten

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS

Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Waardigheid en trots. Liefdevolle zorg. Voor onze ouderen. 1 Manon Koster Directie Langdurige Zorg Ministerie van VWS Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer eisen Toenemende

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Paperless Douane & Accijnzen Nr. 1 - februari 2005

Nieuwsbrief Paperless Douane & Accijnzen Nr. 1 - februari 2005 Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie van Douane en Accijnzen BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen Centrale Administratie North Galaxy,

Nadere informatie

Peilstations juist gebruik antibiotica langdurige zorg

Peilstations juist gebruik antibiotica langdurige zorg Peilstations juist gebruik antibiotica langdurige zorg Ervaringen en doorontwikkeling RZN NH-FL 23 april 2019 Prof. dr. Cees Hertogh Agenda Aanleiding & doelstelling Werkwijze Conclusies & aanbevelingen

Nadere informatie

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector.

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. IATI PROGRAMMA IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. Het is een internationaal initiatief waarbij donororganisaties, overheden

Nadere informatie

Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD?

Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD? Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD? Dr H.J. (Eric) Vermeer, specialist klinische chemie / klinisch chemicus Tergooiziekenhuizen, locaties Hilversum en

Nadere informatie

QUOTE-questionnaire for disabled persons

QUOTE-questionnaire for disabled persons QUOTE-questionnaire for disabled persons Name Language Number of items Developed by QUOTE-Disabled Dutch Focus on GP-care, rheumatologist, physiotherapist and homecare NIVEL, NOW Year 1997 Corresponding

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier (EPD)

Elektronisch patiëntendossier (EPD) Elektronisch patiëntendossier (EPD) ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER Landelijk EPD Het ministerie van VWS werkt aan een landelijk EPD. Dat is een systeem waarlangs zorgverleners snel en betrouwbaar medische

Nadere informatie

Acteren in het krachtenveld

Acteren in het krachtenveld Acteren in het krachtenveld Het uitvoeren van een krachtenveldanalyse is een methode die veel in projectmanagement wordt toegepast. Door het uitvoeren van een krachtenveldanalyse kijk je met andere ogen

Nadere informatie

DIJKHOF BOUW "HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN"

DIJKHOF BOUW HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN DIJKHOF BOUW "HET IS EEN TOTAALPROGRAMMA WAARMEE JE ALLES KUNT STUREN" INHOUDSOPGAVE HET JUISTE GEREEDSCHAP DE UITDAGINGEN 3 5 REVOLUTIONAIRE MANIER VAN WERKEN 9 11 OVER AFAS 2 DIJKHOF BOUW DE UITDAGINGEN

Nadere informatie

Betere zorg door betere informatie. Quality In Care

Betere zorg door betere informatie. Quality In Care Betere zorg door betere informatie Quality In Care Inhoud 03 05 13 15 19 23 25 27 29 30 Samen met u Het Elektronisch Cliëntendossier: QIC QIC App inclusief Omaha classificatiesysteem QIC Mobile inclusief

Nadere informatie

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding Upgrade Functioneel Beheer Leren in de praktijk Benut je werkervaring Opleiding op maat Persoonlijke begeleiding Word in drie maanden functioneel beheerder Upgrade Functioneel Beheer Als je - optimaal

Nadere informatie

Zorgevent medezeggenschap bij zelfsturing. Invoeren is maatvoering. 10 november 2015 Marcel Kruger

Zorgevent medezeggenschap bij zelfsturing. Invoeren is maatvoering. 10 november 2015 Marcel Kruger Zorgevent 2015 medezeggenschap bij zelfsturing Invoeren is maatvoering 10 november 2015 Marcel Kruger Programma In voor zorg! Wat is zelfsturing? Resultaten na invoering zelfsturing Variaties in aanpak

Nadere informatie

13 februari 2007 Bijeenkomst GGD Nederland

13 februari 2007 Bijeenkomst GGD Nederland BSN in de zorg 13 februari 2007 Bijeenkomst GGD Nederland Jeannette Kuijper-Smit Project BSN in de zorg Ministerie van VWS Agenda Wat is BSN Gebruik BSN in de zorg Verantwoordelijkheden invoering BSN in

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015 Algemeen Mei 2014 Onderwerp Onderwijskundig (methodische software) Het gebruik van deze software is in principe voor alle leerlingen en komt structureel aan bod in het lesprogramma. Veilig Leren Veilig

Nadere informatie

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren software consultancy training De markt heeft nood aan een flexibele en complete planningsoplossing. De invoering van de dienstencheques

Nadere informatie

BABVI/U201201250 Lbr. 12/090

BABVI/U201201250 Lbr. 12/090 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Operatie NUP zet i-ondersteuning in uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201201250 Lbr. 12/090 bijlage(n) - datum

Nadere informatie

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film

Mantelzorg bij kleinschalig wonen. Handreiking bij film Mantelzorg bij kleinschalig wonen Handreiking bij film Colofon Datum: september 2012 Auteurs: Ilse de Bruijn (MOVISIE) en Nienke Blijham (Vilans) Met medewerking van: De Rinnebeek (locatie van zorgorganisatie

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

Procesvalidatie voor een veiliger ketentest

Procesvalidatie voor een veiliger ketentest Procesvalidatie voor een veiliger ketentest Johan Vink TestNet Voorjaarsevenement 2010 Agenda Inleiding Typering project & testaanpak Werkwijze business proces Probleem De opdracht voor het testteam Probleemanalyse

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Van capaciteitsplanning tot zelfregie

Van capaciteitsplanning tot zelfregie Van capaciteitsplanning tot zelfregie de volgende stap in planning Buddy Walstra September 2015 Wie zijn wij Onze kengetallen Aantal medewerkers Aantal fte's Aantal cliënten Alliade (moederstichting) 723

Nadere informatie

7x Managers in de cloud

7x Managers in de cloud cloud innovation by Macaw 7x Managers in de cloud Uitkomsten van het Nationale Cloudonderzoek Bij alles wat de businessmanager voorgelegd krijgt, wil hij weten wat het hem en zijn bedrijf oplevert. Voor

Nadere informatie

Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307

Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307 Hoe haalt u het maximale rendement uit uw WMS? Arjen Lagerweij a.lagerweij@evo.nl +31 6 2191 7307 Wat gaan we doen? 1. Introductie 2. Wat willen we bereiken met WMS? 3. Voorbereiding aanschaf WMS 4. Samenvatten

Nadere informatie

LSP verbetert kwaliteit van zorg

LSP verbetert kwaliteit van zorg LSP verbetert kwaliteit van zorg - de hele ANW toegang tot het LSP- Een interview met huisarts Eric Warmenhoven over zijn ervaringen met het LSP op de huisartsenpraktijk Verhoging van de kwaliteit van

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Incore Solutions Learning By Doing

Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Gestart in November 2007 Consultants zijn ervaren met bedrijfsprocessen en met Business Intelligence Alle expertise onder 1 dak voor een succesvolle

Nadere informatie

Handleiding RoosterGenerator

Handleiding RoosterGenerator Inleiding Handleiding RoosterGenerator, deel II Handleiding RoosterGenerator Deel II: Aan de slag met RoosterGenerator De module RoosterGenerator is bedoeld als aanvulling op het maken van een competitie

Nadere informatie

HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op

HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op 05-02-2019 Table of Contents : uitleg voor zorgorganisaties... 3 Wat is?... 5 : koppeling activeren en inrichten in het ECD... 7 : gegevens delen vanuit

Nadere informatie