Participatievisie Open Vld Geel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Participatievisie Open Vld Geel"

Transcriptie

1 Participatievisie Open Vld Geel Van Dale: par ti ci pa tie (de; v; meervoud: participaties) 1 het hebben van aandeel in iets; = deelname Samen maken we de stad: op weg naar échte participatie in Geel Wij willen alle Gelenaars laten deelnemen aan hun stad. Want geef toe, zonder haar ondernemers, haar vrijwilligers, haar inwoners, zou Geel niet zijn wat het nu is. Ondertussen zijn we met En dat betekent dat er unieke visies zijn over wat er in Geel moet gebeuren of hoe Geel er in de toekomst uit moet zien. Met al die visies willen wij aan de slag gaan. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we een cultuur van kwaliteitsvolle participatie laten ontstaan in onze stad. Participatie is een trendy begrip en iedere politicus heeft er wel een mening over. We moeten oppassen dat het begrip geen lege doos blijft. Participatie zou het fundament moeten zijn van elk gevoerd beleid, niet zo maar een extra thema in een partijprogramma. Participatie is de kern van een sterke democratie. Wij stelden ons de vraag: Van waar komt die kloof tussen burger en politiek en waarom wordt die kloof steeds groter? Hoe zijn we nu eigenlijk tot deze scheefgetrokken situatie gekomen? Al een hele periode lopen de verwachtingen van de bevolking en het beleid onrustwekkend ver uit elkaar. De oorzaken hiervan zijn divers. Eén van de oorzaken is de professionalisering van de lokale overheden. Hierbij worden steeds meer hooggeschoolde vakambtenaren aangenomen. Dit is op zich niet slecht en zeker in een stad als Geel, die in volle groei is, is er vraag naar professionalisering. Hierbij moet wel in acht genomen worden dat het aannemen van een managementlogica, meerjarenplanning, complexe wetgeving, enz. ertoe kan leiden dat het professionele de norm gaat worden en hierbij de vraag gesteld kan worden wat de rol nog is van de participerende burger. Verder is ook de houding van de actieve burger veranderd. Engagementen zijn steeds vaker van kortere duur en meer gericht op een specifiek thema. Hierdoor wordt het minder evident om burgers langdurig te binden aan verenigingen of adviesraden. Veel van het engagement dat we momenteel zien gebeurt naast de klassieke politieke kanalen. Tegelijk hebben die burgers wel een groot hart voor hun stad en zetten velen zich in als vrijwilliger. Deze participerende burger bouwen veel ervaring en kennis op, maar worden door de lokale overheid amper aangesproken op deze deskundigheid. Dit is een gemiste kans.

2 Een moderne lokale overheid moet innovatief omgaan met de kennis en ervaring van haar burgers en hier maximaal gebruik van maken. Onder onze participerende burgers ontstaan netwerken die naast het klassieke politieke stelsel leven. Die nieuwe netwerken zijn diverser dan bijvoorbeeld de klassieke adviesraden. Het zou dus jammer zijn om al die kennis en ervaring verloren te laten gaan. Voor Open Vld Geel ligt de basis voor een sterke participatiecultuur in Geel dan ook vooral in gemeentelijke adviesraden en co-creatie. Adviesraden: de draaischijf van de lokale democratie Bovenstaande evoluties zijn een kans om creatief aan de slag te gaan en anders om te gaan met bestaande structuren. De klassieke adviesraden hebben wel degelijk een meerwaarde in de lokale democratie maar ze zijn toe aan een update. Gemeentelijke adviesraden zouden de draaischijf moeten worden van de lokale participatie. En daarbij vertrekken we vanuit hun unieke positie: het opvolgen van het beleid en het adviseren van beleidsmakers. De gemeentelijke adviesraden moeten in de eerste plaats hun kwaliteit bewaren. En dat doen ze op de volgende manieren. Ten eerste wordt er gewerkt met een vaste kern. Die moet zichzelf de vraag stellen: wie zit er nog niet rond deze tafel? Na deze denkoefening moet de samenstelling van de adviesraad een weerspiegeling zijn van de hedendaagse realiteit. Om adviesraden goed te laten werken moet het engagement en de inzet van twee kanten komen. Er moet een wederzijds respect zijn tussen de raad en het beleid. Adviesraden moeten zelf de handen uit de mouwen steken op proactief adviezen formuleren en ideeën opperen. De lokale overheid moet op haar beurt maximaal rekening houden met het gegeven advies en er garanderen dat adviesraden degelijk hun werk kunnen doen. Adviesraden kunnen zeker ook inspelen op de professionalisering van de lokale overheid. Door bijvoorbeeld te werken met een prioriteitenlijst aan het begin van de meerjarenbespreking. Hiervoor moeten adviesraden uiteraard meer zicht krijgen op de bestuursagenda en de dossiers die op dat moment in behandeling zijn of op tafel liggen. Enkel wanneer de adviesraad over de juiste en de volledige informatie beschikt kan er een kwalitatief advies gegeven worden. Beleidsmakers mogen in dit geval geen schrik meer hebben van adviezen die komen van een adviesraad. Iedereen wil ten slotte het beste voor Geel en iedereen beschikt over dezelfde informatie. Verder kunnen adviesraden ook professionaliseren door het digitale tijdperk te omarmen en zelf online te gaan. Zo kunnen ze zelf communiceren met alle burger om bepaalde agendapunten naar voren te brengen en op de politieke agenda te zetten. Gedaan met stille adviesraden en je betrekt onmiddellijk veel meer burgers.

3 Co-creatie: samen maken we de stad Een tweede luik van onze participatievisie is minstens even belangrijk dan het versterken van de bestaande adviesraden: co-creatie. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product. Kenmerken van cocreatie zijn het aangaan van een dialoog, het zoeken naar 'common ground', met veel enthousiasme en daadkracht en waar de focus ligt op het resultaat. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen. De rol van de lokale overheid is hier dan ook enorm belangrijk. Deze moet namelijk de ruimte maken en de mogelijkheid bieden aan burgers om te kunnen participeren. De beleidsmakers moet haar vertrouwen leggen in de burger en effectief iets doen met de aangereikte ideeën. Hiervoor moet de Gelenaar beschikken over de juiste informatie en moeten er systemen ingebouwd worden zodat zij hun stem kunnen laten horen. Hierbij denken we aan een livestream van de gemeenteraad, een (online) vragenuurtje met schepenen en burgemeester en het verlagen van de drempel om iets te mogen komen toelichten in de gemeenteraad. De gemeenteraad moet het maandelijkse hoogtepunt van participatie worden. Verder kan het lokale bestuur zich actief open stellen voor participatie. Zo zouden alle schepenen en de burgemeester schepenen van participatie moeten zijn. Ze moeten allemaal openstaan voor diverse meningen van burgers en adviesraden en dit meenemen in hun beleid. Het is ons een raadsel waarom politici vandaag schrik hebben van adviesraden en mondige burgers. Politici, nieuw of met bakken ervaring, zouden er goed aan doen om participatie te omarmen en er mee aan de slag te gaan. Dat is de toekomst, dat is de nieuwe politiek waar we op zitten te wachten. Het organiseren van een burgerbegroting is de ultieme test voor een stad die participatie omarmt. En daarom is dit voor ons hét speerpunt van onze participatievisie. Een burgerbegroting is een besluitvormend proces waarin burgers meedenken en onderhandelen over het verdelen van publieke geldbronnen. Jij, als burger, mag dus mee beslissen over het financieel beleid van de stad, m.a.w. jij beslist waar een deel van je belastinggeld naartoe gaat. Jij niet alleen, maar wel samen met andere Gelenaars, hoe meer hoe beter. En het beleid verbindt zich ertoe om uit te voeren wat jullie beslist hebben. Conclusie Doorheen deze tekst werd gekozen voor het begrip participatie in plaats van burgerparticipatie. Dit is bewust gedaan en vertrekt vanuit de visie dat participatie van beiden kanten moet komen. De visie die veel partijen hanteren berust zich

4 eerder op het activeren van burgers en hen aan het woord te laten. Dit is zeker niet slecht maar het is geen echte participatie. Het luisteren naar de stem van de burgers en met hun ideeën aan de slag gaan is in onze ogen een evidentie. Participatie gaat veel verder omdat het beleid zelf zal moeten samenwerken met de burger. Burgers mogen dus ook wat verwachtingen stellen aan beleidsmakers. Zij mogen verwachten dat politici duidelijk en eerlijk communiceren over bepaalde beslissingen. Zij mogen verwachten dat als er een bezorgdheid wordt meegenomen dat hier echt actie wordt ondernomen. Zij mogen verwachten dat er naar hen geluisterd wordt. Een sterke democratie, dat moet van twee kanten komen.

5 De 7 werken van participatie Hieronder geven wij 7 concrete, realistische, suggesties om in Geel tot een echte participatiecultuur te komen. 1. Het organiseren van een jaarlijkse burgerbegroting Via een burgerbegroting krijgt de burger (u dus!) inspraak in de financiën van de stad. U weet het beste wat onze stad nodig heeft en daarom willen wij dat burgers mee kunnen beslissen over de verdeling van een deel (5-10%) van het stadsbudget. Een unieke kans om rechtstreeks mee beleid te maken. En u beslist zelf, zonder politieke inmenging. Samen met de andere Gelenaars heeft u het laatste woord. Waar moet de stad haar centen aan uitgeven? Wat is prioritair? Meer geld voor sport en cultuur, voor parken en groen, voor jeugd en senioren? En wat doen we niet? Beleid maken is keuzes maken. Wij vertrouwen erin dat u de juiste keuzes zal maken. 2. Livestream gemeenteraad + online spreekuur burgemeester en schepenen We livestreamen de gemeenteraad via de stadswebsite en de facebookpagina van de stad. Op die manier betrekken we de burger bij de besluitvorming van de stad en wordt politiek een minder ver van ons bed show. Schepenen en burgemeester kunnen naast hun spreekuur in het stadhuis ook een online spreekuur inplannen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een openbare ask me anything via sociale media. Of via een chatfunctie op de website van de stad. 3. Open audities voor adviesraden Wij ijveren ervoor dat de samenstelling van de adviesraden de huidige realiteit moet vertegenwoordigen. Iedereen die met mobiliteit, lokale economie, gelijke kansen, bezig is moet de kans krijgen om met stemrecht te zetelen in de respectievelijke adviesraden. We maken tabula rasa en herbekijken de samenstelling van de adviesraden. 4. Geel Spreekt: bevraging van de Gelenaars Een jaarlijkse (online) bevraging bij alle Gelenaars over wat hun bezorgdheden zijn of welke suggesties ze hebben voor de beleidsmakers. Deze resultaten worden publiek gemaakt en de beleidsmakers formuleren op elke suggestie een duidelijk antwoord waarom ze dingen wel en waarom ze dingen (nog) niet doen. Dit dwingt de beleidsmakers om hun visie op de stad duidelijk te communiceren. 5. Gemeenteraad/schepencollege on tour De gemeenteraad en/of het schepencollege vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Binnen 1 legislatuur moet het georganiseerd geweest zijn in elk deeldorp Buurtbewoners krijgen zo de kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met de beleidsmakers.

6 6. Openbaar maken agenda College van Burgemeester en Schepenen Openbaarheid van bestuur is voor ons een evidentie. Alle kaarten op tafel. Politici mogen geen geheimen hebben voor de burgers. Met het hoogste respect voor de privacy moeten alle relevante documenten beschikbaar zijn via de website van de stad. 7. Participatietoets Elke schepen denkt actief na over participatiemogelijkheden binnen zijn/haar beleidsdomein. Participatie wordt als verplicht onderdeel opgenomen in de beleidsbrieven aan de start van de beleidsperiode. Zo moet elke schepen een participatietraject ontwikkelen binnen zijn of haar beleidsdomein: er wordt bij elk project en elke beleidsbeslissing een participatietoets gedaan. Bovendien wordt er in optimale mate ingespeeld op de vraag voor inspraak van burgers.

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts Sessie 29 Ik kies voor advies Wim Van Roy & Kevin Buydts Samenwerking De Wakkere Burger vzw Voor participatie-democratie open geest bij het beleid info voor actieve burgers Evaluaties en verandertrajecten

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Inleiding Lokale democratie bestaat - Deelname verkiezingen in België wereldtop - 91,54% in 2012 - Wel dalend, en duidelijk verschil

Nadere informatie

Het Affligemse JeugdraadFundament

Het Affligemse JeugdraadFundament Het Affligemse JeugdraadFundament Statuten van de gemeentelijke jeugdraad Vastgesteld door de gemeenteraad tijdens de zitting van 11 juni 2013. Benaming en zetel Artikel 1. De jeugdraad van Affligem is

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361 Initiatiefvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: * Onderwerp: Instelling Jongerenraad Datum: 22 juni 2015 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 361 Informant: Jan Rooijakkers j.rooijakkers@dalfsen.nl

Nadere informatie

In hoeverre kunnen personen met een verstandelijke handicap daadwerkelijk participeren via de gebruikersraad (GBR) van die voorziening?

In hoeverre kunnen personen met een verstandelijke handicap daadwerkelijk participeren via de gebruikersraad (GBR) van die voorziening? 'Op zoek naar de grenzen van participatie. Een kwalitatief onderzoek naar de gebruikersraad in voorzieningen voor volwassenen met een verstandelijke beperking.' Lien Van de Wiel 1. SITUERING VAN HET ONDERZOEK

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Van belofte naar beleid Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Debat Gents Milieufront Debat Gents Milieufront Natuurpunt - Betonrapport Natuurpunt - Betonrapport Kieswijzer Gents Milieufront Meer memoranda

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD In Dentergem wordt een gemeentelijke culturele raad opgericht in uitvoering van het dekreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg en de inspraak

Nadere informatie

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG Vaststellingen Nood aan een vernieuwd perspectief; De klassieke adviesraad heeft aan betekenis ingeboet. In vele gemeenten

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Samen met de bewoners en heel wat buurtpartners neemt de Stad Gent

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE Gelet op de eerdere oprichting van de gemeentelijke Culturele Raad in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende organisatie van het

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Burgerparticipatie in Alkmaar. Gemeente Alkmaar

Burgerparticipatie in Alkmaar. Gemeente Alkmaar Burgerparticipatie in Alkmaar Gemeente Alkmaar 1 Burgerparticipatie in Alkmaar Aanleiding en ambitie In het kader van het programma Harmonisatie is ook het burgerparticipatiebeleid opnieuw bekeken. Voor

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN EEN STERK LOKAAL SOCIAAL BELEID WAT KAN JULLIE WELZIJNSSCHAKEL DOEN?

SAMENWERKEN AAN EEN STERK LOKAAL SOCIAAL BELEID WAT KAN JULLIE WELZIJNSSCHAKEL DOEN? SAMENWERKEN AAN EEN STERK LOKAAL SOCIAAL BELEID WAT KAN JULLIE WELZIJNSSCHAKEL DOEN? Het verschil maken Jullie welzijnsschakel maakt, net als 169 andere lokale welzijnsschakelgroepen, het verschil. Samen

Nadere informatie

Wat na de verkiezingen?

Wat na de verkiezingen? Wat na de verkiezingen? The next step(s)! De verkiezingen zijn voorbij, de stemmen geteld en wie weet al een bestuur geklonken. Vanaf 1 januari 2019 kan de nieuwe gemeenteraad en het college van burgemeester

Nadere informatie

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden LOKAAL SAMENSPEL enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden 1 ALGEMEEN BEELD geen onverklaarbare uitkomsten verschillen in waardering van het samenspel intern en extern, en

Nadere informatie

Gemeenteraad(lid) en sociale media

Gemeenteraad(lid) en sociale media Gemeenteraad(lid) en sociale media Hoe werk ik als raadslid met sociale media? Nadja Desmet VVSG Ronde van Vlaanderen Wij staan paraat! 085-773 1957 info@socialemediaburo.be @Someburo www.howaboutyou.nl

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Het is een manier om samen beleid te maken. Een manier om de zaken die voor jou en je achterban van belang zijn

Nadere informatie

PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG

PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG PARTICIPATIE EN STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG IN UW STAD OF GEMEENTE Mobiliteitsacademie VSV 12 december 2014 1 STRUCTUREEL MOBILITEITSOVERLEG 2 Groot verschil tussen steden en gemeenten Grote steden:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK In Opwijk wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

JEUGDRAAD JABBEKE. zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN

JEUGDRAAD JABBEKE. zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN JEUGDRAAD JABBEKE zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN STATUTEN GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD Artikel 1. Begripsbepaling 1.1. Jeugd : onder jeugd wordt de beleidscategorie verstaan

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3.

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3. STATUTEN WELZIJNSFORUM AALST 1. Oprichting Welzijnsforum Artikel 1 Stedelijke adviesraad Het Welzijnsforum is een stedelijke adviesraad die lokale welzijnsactoren in Groot-Aalst samenbrengt met het oog

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)?

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Chris Aalberts Internet en sociale media hebben de wereld ingrijpend veranderd, dat weten we allemaal. Maar deze simpele waarheid zegt maar weinig

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Communicatie verenigingen KNVB 2014

Communicatie verenigingen KNVB 2014 1 Communicatie verenigingen KNVB 2014 1. Achtergrond van de notitie: veranderde rollen De kern van de bestuurlijke vernieuwing is het realiseren van een efficiëntere besluitvorming in het amateurvoetbal.

Nadere informatie

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE.

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE. DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE www.vlaamsejeugdraad.be DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE WAT IS DE VLAAMSE JEUGDRAAD? DEMOCRATIE VOOR JONGEREN VANDAAG DE VLAAMSE JEUGDRAAD DE VLAAMSE

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Hieronder een eerste en tweede reactie van de Rekenkamer. 1 Bijlage: Ambitiedocument Burgerparticipatie met bijbehorende Verordening te downloaden via deze link. Eerste

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie

Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie Inhoud 1.Statutair doel... 3 2. Bevoegdheid... 3 3.Samenstelling... 3 4. Werking... 5 1. Statutair doel Artikel 1: De bevolking zal via de adviesraad lokale

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN

STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN Hoofdstuk 1 : Benaming, erkenning en doelstelling Titel 1 : benaming en erkenning Art. 1 Art. 2 Onder de benaming Jeugdraad De Haan wordt in De Haan een jeugdraad opgericht.

Nadere informatie

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife)

Een participatieve en klimaatneutrale gemeente Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) Een participatieve en klimaatneutrale gemeente 241116 Trefdag Lokale besturen Bernard Govaert (BBL) Tina Baert (Ecolife) 1 Programma 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding en voorstelling BBL en Ecolife. Wie heeft ervaring

Nadere informatie

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad Weet raad met je sportraad Dat kan eveneens een doorslaggevend argument zijn voor het moeilijk aantrekken van jongeren. Honoreren kan met een vrijwilligersvergoeding: ofwel terugbetaling van de werkelijke

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal 1. Erkenning Artikel 1 De gemeente erkent en richt een gemeentelijk Cultuurnetwerk op, om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie

Nadere informatie

ERKENNINGSBESLUIT DORPSRADEN

ERKENNINGSBESLUIT DORPSRADEN ERKENNINGSBESLUIT DORPSRADEN Art. 1. Een dorpsraad heeft als doel de deelname te bevorderen van inwoners binnen het grondgebied van de eigen leefgemeenschap, voortaan dorp genoemd, bij het gemeentelijk

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk Plan van aanpak Jongerenraad Moerdijk Inhoud Aanleiding... 3 Jongerengemeenteraad 2015... 3 Beleid... 3 Missie... 3 De rol van de jongerenraad in gemeente Moerdijk... 3 Wat heeft de jongerenraad nodig?...

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) Art. 1 - Taakomschrijving STATUTEN De Raad heeft een adviserende en een sensibiliserende taak. De adviserende taak omvat het verstrekken van advies

Nadere informatie

Sessie 13. Ik kies voor advies

Sessie 13. Ik kies voor advies Sessie 13 Ik kies voor advies Uitdagingen adviesraad 5 Uitdagingen adviesraad Kenniskloof Professionalisering gemeentediensten + Juridisering, procedures Kunnen adviesraden volgen? Vrijwilligersengagement

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Jong Kortrijk Spreekt! & co

Jong Kortrijk Spreekt! & co Jong Kortrijk Spreekt! & co mediatools in participatietrajecten en -methodieken Broos Claerhout - Jong Kortrijk Spreekt! - Jong Kortrijk Spreekt! - Jong Kortrijk Spreekt! Jong Kortrijk Spreekt! STAD KORTRIJK

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

SPORT IN EEN GEMEENTE met betrokken burgers

SPORT IN EEN GEMEENTE met betrokken burgers 1 2 3 4 5 6 7 SPORT IN EEN GEMEENTE met betrokken burgers 8 9 Inspraak, participatie, burgersamenleving en co-creatie: populaire buzz -woorden, maar wat houden ze eigenlijk in? Participatie is meer dan

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Wie het Debattle traject al wat langer volgt heeft misschien al lobby ervaring achter de rug ten tijde van de

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Eerste leerjaar B 4.1. Herkennen en verkennen Mijn gedrag - hoe gedraag ik mij en waarom? - mijn waarden: - aan welke waarde(n) hecht ik belang? - thuis

Nadere informatie

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG Aanwezig: Vertegenwoordigers van 10 welzijnsschakelgroepen uit Olen, Rijkevorsel, Mol, Herselt, Hulshout, Westerlo,

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Notitie Raadscommunicatie

Notitie Raadscommunicatie Notitie Raadscommunicatie 2018-2022 NOVEMBER 2018 Documentnummer INT-XXXXXX Start! 1. Inleiding... 3 2. Raadscommunicatie in Beverwijk: wat en waarom?... 3 3. Hoe communiceren we?... 4 4. Wensen vanuit

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas Stramin 1. Aantrekken van nieuwe en jongere leden. 2. Dynamiek tijdens vergaderingen 3. Werking en samenstelling Wat loop goed? Stramin.. Is inhoudelijke sterk Is een

Nadere informatie

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 3 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 3 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 2 /12 Ronde 3 Voorbereiding Tijd: 5 minuten Voorbereiding: Fase 1: Fase 2: Fase 3: Korte evaluatie: Totale duur: 5 minuten 15 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 60 minuten

Nadere informatie

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Waarom een nieuwe burgemeester? Het wetsvoorstel over de samenvoeging van Woudenberg met de gemeenten Renswoude en Scherpenzeel is recent ingetrokken, waardoor

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Verslag gemeenteraad

Verslag gemeenteraad Verslag gemeenteraad 0/01/013 1. Opening, opmerkingen bij de notulen vorige gemeenteraad en loting van een voorstemmer. De gemeenteraad wordt officieel geopend door de burgemeester. Een voorstemmer wordt

Nadere informatie

Leerlingenraad en reglement

Leerlingenraad en reglement Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Leerlingenraad en reglement CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Leerlingenraad. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: adviseur financiën en begroting WEDDENSCHAAL: A1a-A2a. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: adviseur financiën en begroting WEDDENSCHAAL: A1a-A2a. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: Rang: WEDDENSCHAAL: adviseur financiën en begroting A Av A1a-A2a Plaats in het organogram De adviseur financiën en begroting rapporteert aan de financieel beheerder.

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r 2 0 1 8 BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE INLEIDING & METHODE De gemeente Deventer is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wat voor kwaliteiten en eigenschappen

Nadere informatie

Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie. Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012

Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie. Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012 Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012 Weemoed naar vroeger? Realiteit Sociaal-maatschappelijke context is veranderd, politieke

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie