Koninklijke Metaalunie. Metaal T F Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koninklijke Metaalunie. Metaal T F Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht."

Transcriptie

1 Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T F Koninklijke Metaalunie Datum 7 juni 2019 Onderwerp Ultimatum Sinds 9 april 2019 voeren wij met u overleg om te komen tot een nieuwe cao Metaal en Techniek. In achtereenvolgende besprekingen op 9 en 23 april, en 8 en 21 mei 2019 hebben wij geprobeerd te komen tot constructieve afspraken op basis van een voorstellenbrief, die uitstekend aansluit bij ons streven om de Metaal & Techniek een sector te laten zijn waar vaklieden graag willen werken. Ook na het aflopen van de cao op 30 mei 2019 hebben wij nog intensief getracht met u tot overeenstemming te komen over een nieuwe cao. Laatstelijk in onze bespreking die zijn aanvang kende op 04 juni en eindigde op 05 juni Op deze 5 juni 2019 heeft u ons een eindbod voorgelegd. Daar waar wij tegen de achtergrond van technologische ontwikkelingen en het groot tekort aan personeel het belang van investeren in vakkrachten centraal stellen, confronteert u ons met voorstellen die leiden tot verslechtering van arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van werknemers ten opzichte van de huidige cao-afspraken. Enkele voorbeelden: in onderhavige eindbod biedt u een loonsverhoging die nauwelijks tot koopkracht verbetering leidt, geeft u geen garantie dat u de VPL-premie beschikbaar blijft stellen voor het op peil houden van de huidige pensioenregeling, geeft u werknemers geen recht op een van het generatiepact.

2 2 van 6 Daarnaast wilt u de aanspraak van werknemers op seniorendagen versoberen, terwijl werknemers in deze sector met veel zware beroepen steeds langer moeten doorwerken. U weigert om afspraken te maken om de werkdruk en het structurele overwerk te verminderen. En ondanks het feit dat de meerderheid van de jonge instromers de sector wel moet verlaten zonder perspectief op vast werk, wenst u geen concrete afspraken te maken over vaste contracten. Wij hebben inmiddels uw eindbod aan het statutair daartoe bevoegde orgaan voorgelegd. Dit bevoegde orgaan heeft uw eindbod unaniem afgewezen, aangezien dit te ver af ligt van hetgeen onze leden als eisen hebben gesteld voor een goede cao. Middels deze brief willen wij u in reactie op uw eindbod d.d. 5 juni jl. formeel in kennis stellen van deze afwijzing. Voorts willen we u van het volgende in kennis stellen. Gezien de unanieme afwijzing van uw eindbod kunnen we niet anders dan vaststellen dat thans een onoverbrugbaar verschil bestaat in wederzijdse standpunten. Dit in combinatie met het feit dat wij uitonderhandeld zijn, hebben wij besloten u een ultimatum te stellen. De eisen waarmee u alsnog akkoord dient te gaan zijn de volgende: 1. Looptijd: een cao met een looptijd van 12 maanden, van 1 juni 2019 tot en met 30 mei Inkomen a. Verhoging van de feitelijke lonen met 5% per 1 juni 2019, uitgaande van een looptijd van de cao van 12 maanden. b. Extra koopkrachtverbetering door de lonen voor de helft in centen in plaats van procenten te verhogen. c. Gelijke beloning van gelijk werk voor mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen gemiddeld een kwart minder dan mannen in deze sector. d. De VPL-premie (voor vroegpensioen) die nu volledig door werkgevers wordt betaald, moet behouden blijven voor de nieuw af te spreken pensioenregeling, zodat eerder stoppen met werken mogelijk blijft. e. De vergoeding voor consignatie moet geïndexeerd worden met de structurele loonsverhogingen in de cao. f. De beloning van jongeren moet worden gebaseerd op hun functie enwerkervaring, niet op leeftijd. Het stelsel van (lage) jeugdlonen wordt afgeschaft.

3 3 van 6 3. Flexibele arbeid en vaste banen. a. Flexkrachten die langer dan negen maanden in een structurele baan werken krijgen een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. b. In de cao wordt opgenomen dat flexwerk alleen wordt ingezet bij piek en ziek. c. Flexkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden voor hetzelfde werk als de collega s met een vast contract. Dit moet gelden voor alle arbeidsvoorwaarden, vergoedingen en overige bedrijfsregelingen (denk aan de 13 maand of een eindejaarsuitkering) of de waarde ervan die er in het inlenende bedrijf geldt. Uitzendkrachten krijgen periodieken toegekend op basis van hun werkervaring in de sector. d. Gelijk werk, gelijk loon moet ook gelden voor buitenlandse werknemers. De eerder gemaakte cao-afspraak (het zogenaamde WAGWEU-proof maken van de cao) moet voor 30 juni 2020 door werkgevers worden uitgevoerd. e. Het SNA-keurmerk van uitzendbureaus wordt door de FNV niet langer erkend. Deze bepaling moet uit de cao geschrapt worden. 4. Generatiepact De pilot generatiepact wordt omgezet in een structurele regeling, waarbij werknemers het recht krijgen om deel te nemen aan het generatiepact, vanaf de leeftijd van 60 jaar. De uren die hierdoor vrijvallen worden herbezet door jongeren met een vast contract. 5. Duurzaam meedoen/ontwikkelen en opleiden a. Het recht op seniorendagen op basis van artikel 51 lid 1G blijft ook van toepassing na het 65e levensjaar. b. Voor werknemers vanaf 65 jaar komt er een ongeclausuleerd recht op een vierdaagse werkweek, met behoud van een voltijds dienstverband door het (kunnen) inzetten van vrijetijdsrechten zoals opgenomen in artikel 30a van de cao. c. Werknemers hebben recht op loopbaanbegeleiding van de loopbaanconsulenten van FNV Metaal. Het project loopbaanconsulenten moet dan ook worden gecontinueerd voor de looptijd van de cao. d. De werknemer heeft het recht om zelf te bepalen hoe hij het recht op de scholingsdag op basis van artikel 72b van de cao gebruikt. e. Iedere werknemer krijgt een persoonlijk opleidingsbudget ter waarde van 1.000,00 per jaar. Dit wordt ook van toepassing op uitzendkrachten.

4 4 van 6 f. Werkgevers faciliteren oudere werknemers in het aanleren van computervaardigheden. Jongere werknemers worden in staat gesteld hun oudere collega s die v aardigheden aan te leren. Oudere werknemers kunnen een deel van hun tijd gebruiken om jongeren op te leiden. g. Werkgevers voeren jaarlijks een gesprek met hun werknemers vanaf 50 jaar die in zware beroepen werkzaam zijn. Onderwerp van dit gesprek is op welke wijze hun werk waar nodig kan worden aangepast, zodat zij gezond de eindstreep kunnen halen. 6. Werktijden a. Begrenzing van de totale werk- en reistijden (inclusief overwerk) tot maximaal 45 uur per week. b. Eenduidige afspraken over reistijden. Dat betekent dat reistijd werktijd is vanaf het moment van het verlaten van de woning tot aan het bereiken van de werkplek. Deze afspraken moeten ook gelden voor uitzendkrachten. c. Consignatiediensten worden gemaximeerd tot 3 verplichte diensten per maand. d. Werknemers krijgen, naast de mogelijkheden die de huidige cao al biedt, aanvullend de mogelijkheid om 5 extra vrije dagen te kopen. Deze mogelijkheid wordt toegevoegd aan artikel 30 in de cao. e. In de cao wordt duidelijker vermeld dat de keuze om overuren in tijd of geld vergoed te krijgen, bij de werknemer ligt. Per maand kan de werknemer aangeven hoe hij overwerk wil compenseren en het maximum in de cao van 10 dagen in artikel 42 lid 5a vervalt. 7. Arbeid en zorg a. Tijdens de opname van het wettelijke ouderschapsverlof wordt het loon 100% betaald. b. Tijdens mantelzorgverlofperiodes wordt ten minste 50% van het loon doorbetaald. c. Het wettelijke kraamverlof voor partners wordt uitgebreid met 5 dagen.

5 5 van 6 8. Overig a. De mogelijkheid voor werkgevers om bij een tweede ziekmelding een vakantiedag in te houden (artikel 52 in de cao) wordt afgeschaft. b. In de cao wordt vastgelegd dat het verboden is om concurrentiebedingen af te spreken en/of te handhaven. c. Vakbondsleden krijgen recht op een door werkgever doorbetaalde trainingsdag. Deze dag wordt georganiseerd door FNV Metaal. d. In de cao wordt opgenomen dat kaderleden dezelfde rechtsbescherming genieten als leden van de ondernemingsraad conform artikel 21 van de WOR (wet op de ondernemingsraden). e. De vakbondscontributie voor leden wordt door de werkgever uit de vrije ruimte vergoed. De optie van een studiedag als alternatief voor vergoeding in geld komt te vervallen. f. Ten aanzien van de vredesplicht wordt een uitzondering opgenomen voor de nieuwe pensioenregeling en het pensioenstelsel. g. De zogenoemde ouderenregeling (60 plus) wordt verlengd, zodat werknemers van 60 jaar en ouder na ontslag hun aanspraak behouden op de VPL regeling. Dat geldt ook voor werknemers die vanwege bedrijfseconomische redenen hun baan verliezen en binnen drie jaar weer terugkeren in de sector. Indien wij vóór maandag 17 juni 2019 om uur van u geen schriftelijke reactie hebben ontvangen, waaruit blijkt dat u integraal akkoord gaat met de hiervoor geformuleerde eisen, dient u rekening te houden met door ons uit te roepen en te organiseren acties, waaronder werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur. Op u rust de verplichting om aangesloten werkgevers in kennis te stellen van dit ultimatum en hen te wijzen op het feit dat er bij alle bij uw vereniging aangesloten werkgevers actie kan worden gevoerd. Uiteraard zullen wij rekening houden met de in acht te nemen veiligheidsmaatregelen en zijn wij te allen tijde bereid tot overleg over de veiligheid van mensen, goederen en materieel tijdens voormelde acties. Dit technisch overleg, indien door u of door de bij u aangesloten werkgevers gewenst, dient naar onze mening plaats te vinden voor de looptijd van het ultimatum is verstreken, opdat nog tijdig de juiste maatregelen getroffen kunnen worden. Het is mogelijk dat, behalve u en de bij u aangesloten werkgevers, ook derden (opdrachtgevers of klanten) hinder of schade ondervinden van de door ons georganiseerde acties. Dit vloeit logischerwijs voort uit ons actierecht zoals dit is neergelegd in art. 6 lid 4 ESH en is als zodanig rechtmatig.

6 6 van 6 Wij wijzen u erop dat het de verantwoordelijkheid van u en de bij u aangesloten werkgevers is eventuele derden tijdig in kennis te stellen van dit ultimatum en mogelijke acties. Voorts wijzen wij u erop dat wij het laten overnemen van werk dat normaliter door actievoerders wordt verricht, aanmerken als besmet werk en dit onrechtmatig achten. Wij behouden ons het recht voor om zonder nadere aankondiging over te gaan tot het nemen van (rechts)maatregelen wanneer wij constateren dat u zich schuldig maakt aan het overtreden van het onderkruipersverbod of anderszins onrechtmatig jegens ons handelt. Dit kan ook betekenen dat wij de Inspectie SZW vragen een onderzoek in te stellen. Vanzelfsprekend zullen wij onze leden en andere werknemers oproepen om geen besmet werk te verrichten. In afwachting van uw reactie. Hoogachtend, Jacqie van Stigt Landelijk vakbondsbestuurder Metaal Zakaria Boufangacha Coördinator Arbeidsvoorwaarden FNV

De tijd na 19 maart 2015 hebben we benut om uw eindbod te bespreken met onze leden.

De tijd na 19 maart 2015 hebben we benut om uw eindbod te bespreken met onze leden. Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Per e-mail: RonFollon@fwt.nl Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Datum Doorkiesnummer 6 mei 2015

Nadere informatie

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Datum Doorkiesnummer 2 maart 2017 030-2738347 Ons kenmerk Uw kenmerk JvS/RT Onderwerp Voorstellen

Nadere informatie

Aangetekend en per mail: ronald.lugthart@rwg.nl RWG t.a.v. de directeur, de heer Lugthart Postbus 59104 3008 PC ROTTERDAM. Geachte heer Lugthart,

Aangetekend en per mail: ronald.lugthart@rwg.nl RWG t.a.v. de directeur, de heer Lugthart Postbus 59104 3008 PC ROTTERDAM. Geachte heer Lugthart, Postadres Postbus 8696, 3009 AR Rotterdam Aangetekend en per mail: ronald.lugthart@rwg.nl RWG t.a.v. de directeur, de heer Lugthart Postbus 59104 3008 PC ROTTERDAM Bezoekadres: Pegasusweg 200 3067 KX Rotterdam

Nadere informatie

Tiberdreef 4 AFDELING PLAATS ONS KENMERK 3561 GG Utrecht Utrecht. STEUNPUNTEN DOORKIESNUMMER DATUM UW KENMERK IN DE REGIO juni 2018

Tiberdreef 4 AFDELING PLAATS ONS KENMERK 3561 GG Utrecht Utrecht. STEUNPUNTEN DOORKIESNUMMER DATUM UW KENMERK IN DE REGIO juni 2018 Vakmensen AANTEKENEN FME t.a.v. de heer A. Van der Touw Postbus 190 2700 AD Zoetermeer POSTADRES Postbus 2525 3500 GM Utrecht TELEFOON 030 751 1500 FAX 030 751 1509 INTERNET www.cnvvakmensen.nl E-MAIL

Nadere informatie

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag QTEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA

Nadere informatie

Aan de FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus AD Zoetermeer. JBr/RT. Geachte heer Bongaerts,

Aan de FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus AD Zoetermeer. JBr/RT. Geachte heer Bongaerts, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Per e-mail: peter.bongaerts@fme.nl /Per fax 079-3531365 Aan de FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD Zoetermeer Datum Doorkiesnummer 6 mei 2015

Nadere informatie

FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER. Geachte heer Bongaerts,

FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER. Geachte heer Bongaerts, FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER Datum: 13 mei 2015 Ons kenmerk: WtW/wvs/00030864 Onderwerp: Afwijzing eindbod Geachte heer Bongaerts, In het vierde overleg over de nieuwe

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon,

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 715 www.fnvmetaal.nl

Nadere informatie

AANGETEKEND en per P&O North Sea Ferries BV T.a.v. de heer P. Stolk Luxemburgweg LG EUROPOORT ROTTERDAM

AANGETEKEND en per  P&O North Sea Ferries BV T.a.v. de heer P. Stolk Luxemburgweg LG EUROPOORT ROTTERDAM Postadres Postbus 8696, 3009 AR Rotterdam AANGETEKEND en per email P&O North Sea Ferries BV T.a.v. de heer P. Stolk Luxemburgweg 2 3198 LG EUROPOORT ROTTERDAM Bezoekadres Pegasusweg 200 3067 KX Rotterdam

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd /

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd / Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Jumbo Supermarkten B.V. t.a.v. mevrouw G. Kuiper Postbus 8 5460 AA VEGHEL Handel T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 6 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer..november

Nadere informatie

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Huidige regeling volgens De ATW rooster overeenkomst is tussen directie, en OR afgesproken

Nadere informatie

CAO-KRANT METAAL & TECHNIEK 2019

CAO-KRANT METAAL & TECHNIEK 2019 CAO-KRANT METAAL & TECHNIEK 2019 ALLE VOORSTELLEN OP EEN RIJ KADERLEDEN OVER HUN CAO-WENSEN TIJD OM EERLIJK TE DELEN! De onderhandelingen voor de nieuwe cao Metaal & Techniek gaan in april van dit jaar

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers is besloten over te gaan tot het voeren van acties. Onder actievoeren wordt in deze

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Looptijd Looptijd 23 maanden (1 april 201 tot 1 maart 2016) Loon De werkelijke lonen worden als volgt verhoogd: 2,5% per 1 juni 201 2,25% per 1 april 2015 Dzame inzetbaarheid Samen

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf

Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf Startnotitie MVT 2014-04-02 Aan kaderleden MVT en de collega s Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf Inleiding De cao voor het Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf (MVT)

Nadere informatie

Looptijd De nieuwe cao loopt van 1 november 2018 tot 1 november Dat is dus exact twee jaar.

Looptijd De nieuwe cao loopt van 1 november 2018 tot 1 november Dat is dus exact twee jaar. TROTS OP RESULTAAT Duizenden handtekeningen en meer dan honderd groepsfoto s. Zo werd onze inzet gesteund om de rechten op ADV en de vrije zaterdag te behouden en een eerlijk loon te krijgen. Daarna hebben

Nadere informatie

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen.

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen. In de maand september heeft FNV Metaal onder leden en niet leden onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche. De vragenlijst richtte zich op diverse aspecten van werktijden;

Nadere informatie

STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN DE BEVEILIGING

STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN DE BEVEILIGING Beveiligers in actie! STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN DE BEVEILIGING De afgelopen weken zijn er werkonderbrekingen geweest. Dat waren goede acties! Maar niet voldoende om ons doel te bereiken: een goede

Nadere informatie

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016.

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016. Bunnik, 15 december 2014 Op 5 december jl. heeft de werkgeversonderhandelingsdelegatie van de werkgeversvereniging Agrarische Bedrijfsverzorgingsdiensten (WAB) een finaal, integraal en samenhangend eindbod

Nadere informatie

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 11-9-2014

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 11-9-2014 Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 11-9-2014 Huidige regeling Voorstel werkgever Conceptstandpunt vakbonden 1. Roosters monteurs

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CNV VAKCENTRALE cao en sociaal plan 2019 en Wat is er afgesproken?

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CNV VAKCENTRALE cao en sociaal plan 2019 en Wat is er afgesproken? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CNV VAKCENTRALE cao en sociaal plan 2019 en 2020 Wat is er afgesproken? proces Zomer 2018 voorstellenbrieven uitgewisseld September, oktober, november 2018: cao overleg 5 november

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche..

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. Drie hoofdvragen: 1. Dragen de werktijden in de branche bij aan behoud van vitaliteit

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabellen 2012-2017 Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabel CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie juli 2014 (oud) met CAO voor Uitzendkrachten

Nadere informatie

CAO-KRANT METAAL EN TECHNIEK 2017

CAO-KRANT METAAL EN TECHNIEK 2017 CAO-KRANT METAAL EN TECHNIEK 2017 ALLE VOORSTELLEN OP EEN RIJ KADERLEDEN OVER HUN CAO-WENSEN STEM MEE! MENSEN HEBBEN GENOEG VAN LANGER DOORWERKEN EN ONZEKERHEID Langer doorwerken, hoge werkdruk, onzekerheid

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

AANTEKENEN Werkgevers Besloten Busvervoer BVN, Postbus 19365, 2500 CJ DEN HAAG en FSO cao partijen, Postbus 154, 4100 AD CULEMBORG.

AANTEKENEN Werkgevers Besloten Busvervoer BVN, Postbus 19365, 2500 CJ DEN HAAG en FSO cao partijen, Postbus 154, 4100 AD CULEMBORG. Postadres Postbus 313, 7400 AH Deventer AANTEKENEN Werkgevers Besloten Busvervoer BVN, Postbus 19365, 2500 CJ DEN HAAG en FSO cao partijen, Postbus 154, 4100 AD CULEMBORG Vervoer T 088 368 0 368 www.fnv.nl

Nadere informatie

Terug naar jaren dertig?

Terug naar jaren dertig? Terug naar jaren dertig? AAN DE LEDEN VAN FNV BONDGENOTEN EN CNV VAKMENSEN WERKZAAM BIJ FEENSTRA VERWARMING EN BACOL Groningen, 17 november 2014 Beste mensen, De directie stelt in de flits van 14 november

Nadere informatie

Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009.

Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009. Contouren CAO s Metaal en Techniek 2008 Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009. Per 1 juli 2008 een structurele verhoging van de vaste lonen met 2,5%, per 1 januari 2009

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers is besloten over te gaan tot het voeren van acties. Onder actievoeren wordt in deze

Nadere informatie

Aan de leden Circulaire nr. 6

Aan de leden Circulaire nr. 6 Aan de leden Circulaire nr. 6 Datum : 8 april 2019 Ref. : JH Betreft : Looncirculaire 2019-2 Geachte heer, mevrouw, Onderwerpen: - Nieuwe cao - Overige cao informatie Bijlagen: - Maandloonberekening per

Nadere informatie

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Op zaterdagochtend 13 juni 2015 hebben cao partijen Bouw na ruim 1,5 jaar onderhandelen - een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resultaat

Nadere informatie

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren,

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht werkgevers Besloten Busvervoer Vervoer T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 19 juli 2018 Bp Onderwerp Voorstellenbrief Geachte dame en heren, De vraag

Nadere informatie

Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking

Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking Over onzeker werk onderzoek noodzaak onzeker werk Definitie werknemer Onafhankelijk onderzoek om te bepalen hoeveel flexkrachten bij DSV in vaste dienst kunnen

Nadere informatie

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Op 18 juni 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) ingegaan. Kort gezegd houdt deze wet in dat een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Beste Klant, Per 1 januari en 1 juli 2015 zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden op het gebied van arbeidsrecht. Hiervan willen wij u graag op de hoogte brengen. De

Nadere informatie

STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN HET OPENBAAR VERVOER

STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN HET OPENBAAR VERVOER Vakmensen aan het stuur! STAKINGSOPROEP AAN WERKNEMERS IN HET OPENBAAR VERVOER De leden hebben gesproken, we gaan acties voorbereiden in het openbaar vervoer. Te beginnen op donderdag 4 januari. Het blijft

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf

Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf 2018-2020 De werkgever- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf(MvT)

Nadere informatie

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN.

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. HANDLEIDING OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. LOGO S bpw cnv publieke zaak vedias abvakabo FNV datum: maart 2010 Handleiding overgangsregeling voor

Nadere informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie stichting fondsen administratie timmerindustrie Nwe. s-gravelandseweg 16 Postbus 24 1400 AA Bussum Tel. 035-694 70 38 Fax 035-694 37 94 info@stifa.nl www.stifa.nl ATTENTIE: Indien u de loonadministratie

Nadere informatie

Toelichting/handleiding kleine hoofd

Toelichting/handleiding kleine hoofd a b c d e f Toelichting/handleiding Het schema geeft een stand van zaken weer tot en met 3+4 april (2e ronde) de voorstellen met een cijfer(+ kleine letter) zijn de voorstellen van FNV Spoor de voorstellen

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen NVZ

Wijzigingsvoorstellen NVZ Wijzigingsvoorstellen NVZ Cao Ziekenhuizen 2014 tot expiratiedatum 1. Looptijd De NVZ stelt voor te komen tot een meerjarige cao. 2. Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) Het in 2009 ingevoerde Persoonlijk

Nadere informatie

>> OVER DE CAO METAAL & TECHNIEK. oktober Creatief terug. Dankzij de kaderleden werd betrokkenheid. rol vervullen, mooie producten

>> OVER DE CAO METAAL & TECHNIEK. oktober Creatief terug. Dankzij de kaderleden werd betrokkenheid. rol vervullen, mooie producten NIEUWSBRIEF >> OVER DE CAO METAAL & TECHNIEK oktober 2015 Vakmensen Goede cao metaal en techniek, actievoeren loont! Actievoeren loont. Dat is maar weer gebleken. We hebben een cao-resultaat bereikt in

Nadere informatie

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers,

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers, CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015 Geachte werkgevers, De beide werknemersorganisaties Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben zich de afgelopen periode met haar leden zorgvuldig beraden om

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

Ons vak is een goede waard!

Ons vak is een goede waard! Ons vak is een goede waard! - Voorstellen voor een nieuwe Cao Metalektro 2013 - De Metalektro is een sterke, hoogwaardige technologiesector met werknemers die een goede cao verdienen. Simpelweg omdat hun

Nadere informatie

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Mei 2011 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaardenpakket: modules

Nadere informatie

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers.

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers. PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract

Inhoud. 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract Inhoud Deel I Algemene inleiding 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 1.1. Het arbeidsrecht.......................................... 3 1.2. Wat is nou eigenlijk een arbeidscontract?.....................

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs

Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs TIJDELIJK CONTRACT 2 Steeds meer docenten in het mbo hebben tijdelijk werk. Zij hebben een tijdelijk dienstverband

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 De WVOI namens de onderzoekinstellingen en AC/FBZ, CNV Overheid, FNV Overheid en VAWO/CMHF, namens werknemersorganisaties, hierna te noemen partijen,

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs

WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs 2 3 Steeds meer docenten in het mbo hebben tijdelijk werk. Zij hebben een tijdelijk dienstverband bij een onderwijsinstelling

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling

Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling In het overleg over de cao 2015 kwam als eerste het probleem over de pensioenregeling op tafel. Het verzekeringscontract loopt op 31 december af en moet dan weer

Nadere informatie

CAO-AKKOORD METAAL & TECHNIEK

CAO-AKKOORD METAAL & TECHNIEK CAO-AKKOORD METAAL & TECHNIEK 2019-2021 KADERLEDEN OVER HET CAO-AKKOORD DE AFSPRAKEN TOEGELICHT JOUW STEM TELT! EINDELOOS PRATEN EN KORT ACTIEVOEREN: NIEUWE CAO METAAL & TECHNIEK Voor de zomer zag het

Nadere informatie

PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP)

PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP) PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP) Vastgesteld door het CCvD: 22 januari 2015 Ingangsdatum: 22 januari 2015 Stichting Normering Arbeid (SNA) Versie 14-01: SNA 2015 sna.div.736-1 Inleiding De inspecties

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract aan het werk!

2. Dus toch: met een schriftelijk arbeidscontract aan het werk! Voorwoord...IX Deel I - Algemene inleiding 1. Wat is een veilig arbeidscontract? 1.1. Het arbeidsrecht....................................... 3 1.2. Wat is nou eigenlijk een arbeids contract?... 4 1.3.

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars Onderhandelingsresultaat VAN Tom Drewes KENMERK N-19-1128 Donderdag 19 september 2019 is een onderhandelingsresultaat bereikt over de Cao voor de Zorgverzekeraars 2019-2020. DATUM 19 september 2019 Het

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid

Nadere informatie

Economie Pincode klas 3 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 5: Aan de slag! Exameneenheid: Arbeid en productie

Economie Pincode klas 3 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 5: Aan de slag! Exameneenheid: Arbeid en productie 5.1 Aan de slag! Arbeid = werk Vacature = een advertentie voor een baan geplaatst door een werkgever Solliciteren = jezelf voorstellen / presenteren aan een werkgever Sollicitatiebrief = jezelf voorstellen

Nadere informatie

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief)

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Partijen betrokken bij de CAO Afval & Milieu hebben op 31 oktober 2007 een akkoord bereikt over de CAO voor de periode van 1 mei 2007 tot en met 1 juni

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

korter werken langer waardevol Alles over de regeling

korter werken langer waardevol Alles over de regeling korter werken langer waardevol Alles over de regeling Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact krijgen oudere werknemers in de Metalektro de mogelijkheid om minder te gaan werken.

Nadere informatie

Personeelshandboek. el&p Payrolling

Personeelshandboek. el&p Payrolling Personeelshandboek el&p Payrolling Maart 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Algemene Beschrijving Organisatie... 3 3. Indiensttreding:... 3 4. Salaris:... 3 1. Salaris:... 3 2. Onkostenvergoeding:... 3 3.

Nadere informatie

Het werken met arbeidsovereenkomsten. www.euroadviseurs.nl. Arbeidsovereenkomsten informatie

Het werken met arbeidsovereenkomsten. www.euroadviseurs.nl. Arbeidsovereenkomsten informatie Het werken met arbeidsovereenkomsten Arbeidsovereenkomsten informatie Hier krijgt u verdere informatie over het kiezen en samenstellen van de juiste arbeidsovereenkomst. www.euroadviseurs.nl Het werken

Nadere informatie

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010 Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Augustus 2010 Sociaal Plan DELTABiovalue Nederland BV versie 5 augustus 2010 Pagina 1 1. Inleiding In het kader van het besluit van de directie van DELTA NV, eigenaar

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

Uitzendwerk in de bouw

Uitzendwerk in de bouw FNV BOUW & INFRA IS ONDERDEEL VAN FNV BOUW De meestgestelde vragen over Uitzendwerk in de bouw Inleiding In deze brochure vindt u de meest gestelde vragen over uitzendwerk in de bouw. Er is een tijd geweest

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering cao 2018- titel cao-bepaling herschrijving 2019 1 pag 3 Preambule 9.1.1; 9.1.2 pag 3 Algemeen 9.1.3; 9.1.4 1 Definities 9.2 2 Werkingssfeer

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact Metalektro krijg je de mogelijkheid om minder uren te werken, met volledig

Nadere informatie

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 Het komende jaar staat in het teken van veranderingen op het gebied van flexibele arbeidsrelaties. Deze worden enerzijds ingegeven

Nadere informatie

Vakmensen. Aedes Vereniging van Woningcorporaties t.a.v. de heer J. Pepers, algemeen directeur Postbus AC Den Haag.

Vakmensen. Aedes Vereniging van Woningcorporaties t.a.v. de heer J. Pepers, algemeen directeur Postbus AC Den Haag. Vakmensen AANTEKENEN Aedes Vereniging van Woningcorporaties t.a.v. de heer J. Pepers, algemeen directeur Postbus 93121 2509 AC Den Haag POSTADRES Postbus 2525 3500 GM Utrecht TELEFOON 030 751 1500 FAX

Nadere informatie

De volgende alinea wordt toegevoegd in de inleiding van hoofdstuk 7 van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV (Bedrijfseconomische redenen):

De volgende alinea wordt toegevoegd in de inleiding van hoofdstuk 7 van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV (Bedrijfseconomische redenen): Uitvoeringsinstructie UWV De volgende alinea wordt toegevoegd in de inleiding van hoofdstuk 7 van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV (Bedrijfseconomische redenen): Sinds enige tijd komt het voor dat werkgevers

Nadere informatie

Generatiepact Deventer

Generatiepact Deventer Generatiepact Deventer Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Deventer. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de belangrijkste

Nadere informatie

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw,

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Aan de ABU S. de Leeuw Postbus 144 1170 AC Badhoevedorp Facilitair T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 215 www.fnvbondgenoten.nl Per post en per mail Datum Doorkiesnummer

Nadere informatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie Bouw en wonen > Woningcorporatie (421): 71.3 (50952): 62.2 Gemaakte selecties Rapportage rapport Bouw en wonen > Woningcorporatie Contractsoorten Alle Geslacht Vrouwen en mannen Vakbondslid Leden en niet-leden

Nadere informatie

Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven

Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven De Vitaliteitsregeling beoogt door middel van arbeidsduurverkorting oudere werknemers gezond en met plezier door te laten werken tot aan de AOW-leeftijd. De Vitaliteitsregeling

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Federatie Werkgevers Techniek Looptijd: die past bij de bedrijfstak en moet leiden tot één cao voor de Metalektro en Metaal en Techniek. Participatie

Nadere informatie

CAO-KRANT METALEKTRO 2018

CAO-KRANT METALEKTRO 2018 CAO-KRANT METALEKTRO 2018 MIJN TIJD, MIJN LEVEN, ONZE CAO! ALLE VOORSTELLEN OP EEN RIJTJE KADERLEDEN OVER HUN CAO-WENSEN ALLE LICHTEN STAAN OP GROEN VOOR GOEDE AFSPRAKEN De onderhandelingen voor een nieuwe

Nadere informatie

Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf 13 maart 2019 Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf 1 Wat is de stand van zaken mbt Generatiepact? De afspraken uit

Nadere informatie

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers):

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers): VAN : Willem van Teeseling AAN : Bestuur en leden SNF BETREFT : Vernieuwingen in wetgeving in kader Wet werk en inkomen. DATUM : 13 juni 2014 C.C. : Op 11 juni 2014 is door de Eerste Kamer de wet aangenomen.

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

Safex Certificatie Instelling

Safex Certificatie Instelling 2013 Inspectie rapport Pluimvee Safex Certificatie Instelling Naam Inspecteur Safex Certificatie Instelling 1-1-2013 1) = ernstige afwijking (major non-iteit), = afwijking (minor non-iteit), C = opmerking

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten 2017-2019 De Vereniging voor de Groothandel Bloemen en Planten (VGB) heeft op 15 februari 2017 met FNV en CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. A Informatie over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Wanneer kan een bedrijf failliet gaan? Als een bedrijf

Nadere informatie