Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op"

Transcriptie

1 1 Voorwoord Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op Hoe u deze handleiding het beste kunt lezen. Deze handleiding is zo geschreven om de gebruiker van Keepass in staat te stellen om wachtwoorden en gebruikersnamen in te voeren en op websites te kunnen inloggen Dit programma draait onder Windows 7, 8 en 10. Iedere handeling of muisklik wordt aangegeven met een symbool, gevolgd door een schermafbeelding zodat men ziet wat er gebeurt. Dit boek is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde Windowsgebruiker. Het zal soms even doorbijten zijn, maar uw inzet zal onder het motto 'Doen = leren' uiteindelijk worden beloond met veel Keepassplezier! Heeft u vragen of suggesties? dedigitaleopstap@gmail.com

2 e druk: januari Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze uitgave worden uitdrukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten bij De Digitale Opstap. Behoudens de in of krachtens de Auteurswet 1912 gestelde uitzonderingen, mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Voor het overnemen van een gedeelte van deze uitgave ten behoeve van commerciële doeleinden dient men zich te wenden tot de auteur. Hoewel deze uitgave met de grootste zorg is samengesteld, kan De Digitale Opstap geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van eventueel hierin voorkomende onjuistheden of onvolkomenheden. Het gebruik van de informatie is volledig op eigen risico. In deze handleiding komen namen voor van gedeponeerde handelsmerken die in het bezit zijn van de respectievelijke eigenaren. De Digitale Opstap kan niet worden geassocieerd met producten of verkopers beschreven in deze handleiding. Deze namen zijn in de tekst niet voorzien van een handelsmerksymbool, omdat ze slechts fungeren als aanduiding van de besproken producten. Hierbij wordt op geen enkele wijze getracht inbreuk te maken op de rechten van de handelsmerkhouder.

3 3 Introductiefilm op YouTube Voordat je Keepass op je laptop of PC zet, kijk dan eerst op Youtube naar een introductiefilm. Je krijgt een indruk hoe e.a. werkt. Introductiefilm YouTube. 1. Ga naar Google en typ in de tekstbalk YouTube. (Fig.1) Fig Klik met de linker muistoets op. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 2) Fig. 2

4 4 3. Klik met de linker muistoets in de tekstbalk en typ Keepass. (Fig. 2) 4. Klik met de linker muistoets op. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 3) Fig Klik met de linker muistoets op Wachtwoorden beheren met Keepass. Je krijgt een filmpje te zien over hoe Keepass werkt. Keepass downloaden. KeePass kan je rechtstreeks downloaden voor Mac OS X en Windows Vista, 7, 8 en 10 op 1. Ga naar Google en typ in de tekstbalk Keepass en klik met de linker muistoets op (Fig.4)

5 5 Fig.4 Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 5) Fig Klik met de linker muistoets op Keepass Password Safe. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 6) Fig Klik met de linker muistoets op Keepass 2.35 released. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 7)

6 6 Fig Klik met de linker muistoets op Download Keepass Bij iedere volgende update zal het nummer 2.35 hoger worden. Dus de volgende update wordt Verder in dit hoofdstuk behandelen we de updates van Keepass. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 8) Fig Klik met de linker muistoets bij Keepass 2.35 op Download now. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 9)

7 7 Fig. 9 Links onder in het scherm wordt aangegeven dat het bestand is gedownload.. 6. Dubbelklik met de linker muistoets op of ga naar de map downloads op je laptop/pc en open het bestand door er dubbel op te klikken. Keepass wordt geïnstalleerd en je krijgt de volgenden afbeeldingen te zien: Fig. 10 Fig Kies de Nederlandse taal door met de linker muistoets op op V klikken en de keuze te maken. (Fig. 10) 8. Klik met de linker muistoets op Ik accepteer de licentieovereenkomst. (Fig. 11)

8 8 Fig. 12 Fig Klik met de linker muistoets op Volgende zoals aangegeven in figuur 12 en 13. Fig. 14 Fig Klik met de linker muistoets op Installeren. (Fig. 14). Vervolgens wordt Keepass geïnstalleerd. (Fig. 15) Fig.16

9 9 11. Klik met de linker muistoets op Voltooien. (Fig. 16) Hoofdpaswoord invoeren. Het enige wachtwoord dat je moet onthouden is het hoofdwachtwoord om het programma Keepass te openen. Dus kies een wachtwoord met minimaal 8 karakters waarin een hoofd- en kleine letter, een cijfer en een karakter in voor komt. Hoe langer het wachtwoord, des te beter. Voorbeeld: 2310kj!(%)GJ 2310kj is de postcode.!(%) is het geboorte jaar. Deze tekens krijg je als je de shifttoets ingedrukt houd en 1950 typt. GJ kunnen de initialen zijn van je partner, kleinkind enz.. 1. Dubbelklik met de linker muistoets op in de taakbalk of de snelkoppeling op het bureaublad. Men komt in het onderstaand Hoofdwachtwoordscherm terecht. (Fig. 17) Fig Typ een wachtwoord om in de database te komen.ter controle en bevestiging verschijnt er nog een venster waarin het wachtwoord nogmaals ingevuld dient te worden. 3. Klik met de linker muistoets op OK en je komt in een lege database terecht waar je de passwoorden kan invoeren.

10 10 Nederlandse taal instellen. Standaard wordt het programma in het Engels geïnstalleerd. Om het programma in het Nederlands te gebruiken moet je een bestand downloaden en toevoegen aan het programma. 1. Dubbelklik met de linker muistoets op in de taakbalk of de snelkoppeling op het bureaublad. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 18) Fig Klik met de linker muistoets op Change Language. (Fig. 18) Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 19) Fig. 19

11 11 3. Klik met de linker muistoets op Get more languages. (Fig. 19) Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 20) Fig Scroll met de muis naar beneden tot dat je Dutch tegenkomt en klik met de linker muistoets op [2.35+] Het bestand wordt gedownload. Links onder in het scherm staat dan. 5. Klik met de linker muistoets op het pijltje. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 21) Fig Klik met de linker muistoets op Openen. (Fig. 21)

12 12 7. Je komt nu in het downloadmenu. Zoek het bestand Keepass Dutch.zip en klik er met de linker muistoets op. (Fig. 22) Fig. 22 Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 23) Fig Zoek waar het programma Keepass is geïnstalleerd en kopieer het bestand Dutch.lngx daar naar toe. Als je Keepass weer opent, staat alles in het Nederlands. Groep aanmaken. Als het hoofdwachtwoord is ingevoerd dan komt men in het volgende scherm terecht, de database van Keepass: (Fig. 24)

13 13 Fig. 24 Fig Klik met de linker muistoets op Bewerken.(Fig. 25) 2. Klik met de linker muistoets op Groep toevoegen. (Fig. 25) Je krijgt dan figuur 26 te zien.

14 14 Fig. 26 Fig Klik met de linker muistoets in het tekstveld en vul hier de naam van de nieuwe groep in, b.v. Internet bankieren. (Fig.27) 4. Vul geen Vervaldatum in, je kunt de groep verwijderen wanneer je dat wilt. 5. Klik met de linker muistoets op OK. En de groepsnaam is aangemaakt. (Fig. 28) Fig. 28 Gebruikersnaam en paswoord invoeren. 1. Klik met de linker muistoets op de groep Internet bankieren. De groepsnaam krijgt een blauwe kleur, dat geeft aan dat je groep is geselecteerd. 2. Klik met de linker muistoets op het sleutelicoontje. (Fig. 29)

15 15 Fig Klik met de linker muistoets op Invoer toevoegen. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 30) Fig Vul hier een willekeurige naam in van b.v. de website Internet bankieren. 2 Vul hier de gebruikersnaam in die je gebruikt om in te loggen op de website. 3 Vul hier het wachtwoord van de website in. 4 Als je met de linker muistoets op deze knop klikt, wordt de tekst zichtbaar van het wachtwoord wat je in typt. 5 Type vervolgens het wachtwoord nog een keer. 6 Aan de kleur van de balk kan je zien of het wachtwoord veilig is. Als de balk groen kleurt, is het wachtwoord veilig.

16 16 7 Hier vul je het webadres in. Dit is niet verplicht maar kan makkelijk zijn. Je kunt namelijk vanuit Keepass de website kiezen. 8 In dit opmerkingenveld kan je van alles invullen, wat je maar wilt. 9 Als het wachtwoord op een bepaalde datum moet vervallen, kan je dat hier aangeven. 10 Klik met je linker muistoets vervolgens op OK. Het webadres naar het invoerveld kopiëren. Als je het webadres invult, kan je vanuit Keepass direct de website openen zie punt 7 van figuur 30. Dit doe je als volgt: 1. Open de website van je bank, zoals je dat altijd doet. In dit voorbeeld kiezen we voor de ING Bank. (Fig. 31) Fig Klik boven in de pagina met je linker muistoets achter de laatste letter van de tekst, zodat deze blauw wordt. Je kunt ook de linker muistoets ingedrukt blijven houden en dan vanaf de laatste letter van de tekst naar links bewegen zodat de tekst blauw wordt. Vervolgens de linker muistoets los laten. 3. Blijf de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt houden en tik 1x op de letter C. Laat daarna de Ctrl-toets los. (kopiëren van de tekst) 4. Klik met je linker muistoets in het invoerveld 7 van figuur 30.

17 17 5. Blijf de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt houden en tik 1x op de letter V. Laat daarna de Ctrl-toets los. De tekst die je hebt gekopieerd staat er nu. Eindresultaat van de ingevoerde gegevens in Keepass om in te loggen op de website van de ING bank. (Fig. 32) Fig Als je Keepass afsluit klik dan eerst met de linker muistoets op het symbool. Hiermee sla je alle ingevoerde gegevens en wijzigingen op of klik met de linker muistoets op het kruisje X rechts boven in de hoek. 7. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 33) Fig Klik met je linker muistoets op Opslaan en de wijzigingen worden opgeslagen.

18 18 Automatisch inloggen. Voorbeeld: Ik wil inloggen op b.v. de website van de ING bank. 1. Start Keepass door met de linker muistoets dubbel te klikken op het symbool in de taakbalk. (Fig. 34) (Fig. 34) 2. Login met het hoofdwachtwoord en klik met de linker muistoets op OK (Fig. 35) Fig. 35 Je bent nu in het menu van Keepass. (Fig. 36) Fig Dubbelklik met de linker muistoets op: De website van de ING-bank wordt geopend. (Fig. 37)

19 19 Fig Klik met de linker muistoets op in de taakbalk (Fig. 38) en je komt weer in Keepass. (Fig. 36) Fig Klik met de linker muistoets in Keepass op het symbool, scherm verkleinen, rechts boven in het scherm. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 39) Fig. 39

20 20 6. Klik met de linker muistoets in het tekstveld van de gebruikersnaam van het ING bank inlogscherm. (zie rode pijl figuur 39) 7. Klik in Keepass met de linker muistoets op. Vervolgens wordt de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch ingevuld en je bent meteen ingelogd. (Fig. 39) 8. Klik met de linker muistoets op het kruisje X, links boven in het scherm om Keepass af te sluiten. Wachtwoord wijzigen. Het kan voorkomen dat uit oogpunt van beveiliging een wachtwoord gewijzigd moet worden. Je moet dit dan ook in Keepass doen. Als voorbeeld nemen we de Digidcode die gewijzigd moet worden. 1. Start Keepass door met de linker muistoets dubbel te klikken op het symbool in de taakbalk. 2. Klik met de linker muistoets op de groep of het veld waarvan het wachtwoord gewijzigd moet worden. In dit voorbeeld is dit Digid. (Fig. 40) Fig Klik met de linker muistoets op het veld wat veranderd moet worden. In dit voorbeeld is dat digid hans. Het veld krijgt een blauwe kleur, zodat je kan zien dat het is geselecteerd. 4. Klik met de linker muistoets op Bewerken. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 41)

21 21 Fig Klik met de linker muistoets op Invoer bekijken/aanpassen. (Fig. 41) Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 42) Fig. 42

22 22 6. Klik met de linker muistoets op en je ziet het veld met het wachtwoord. Typ een nieuw wachtwoord en klik nog een keer met de linker muistoets op. 7. Sluit Keepass af en klik met de linker muistoets op Opslaan. (Fig. 43) Fig. 43 Update uitvoeren. Het kan voor komen dat het programma een update wil uitvoeren. Doe dit altijd. Als je Keepass opent, kan je de volgende melding krijgen. (Fig. 44) Fig. 44

23 23 1. Je kan de update meteen laten uitvoeren maar kan ook later. Als je het later wil uitvoeren klik dan met de linker muistoets op Sluiten. Als je de volgende keer Keepass opent, krijg je weer dezelfde melding. 2. Klik met de linker muistoets op Nieuwe versie beschikbaar. Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 45) Fig Klik met de linker muistoets op. (Fig. 45) Je krijgt de volgende afbeelding te zien. (Fig. 46) Fig. 46

24 24 4. Klik met de linker muistoets op Download Keepass Voer nu dezelfde handelingen uit zoals beschreven op pagina 6 t/m 9 stappen 4 t/m 11. Aantekeningen.

25 25 Aanbod workshops en cursussen. Workshops. - De iphone. De iphone behoort tot de meest verkochte telefoontoestellen ter wereld. In deze workshop worden diverse onderdelen behandeld zodat u de telefoon optimaal kunt gebruiken. Uiteraard krijgt u tijdens deze workshop een handleiding mee zodat u die thuis altijd kunt raadplegen. - Samsung en andere smartphones. Samsung en andere smartphones met het besturingssysteem Android zijn de grootste marktleiders en er komen steeds meer merken bij die gebruik maken van dit besturingssysteem. In deze workshop wordt diverse onderdelen behandeld zodat u de telefoon optimaal kunt gebruiken. Uiteraard krijgt u tijdens deze workshop een handleiding mee zodat u die thuis altijd kunt raadplegen. - Keepass. Iedereen moet bij diverse websites wel eens een paswoord aanmaken, denk maar eens aan de Digidcode, inloggen bij je bank, facebook, marktplaats of het bestellen van artikelen bij een webshop. Keepass is een gratis programma, waar je alle paswoorden in kan bewaren en beheren. Je hoeft nog maar 1 paswoord (hoofdwachtwoord) te onthouden, om bij je overige paswoorden te komen. Dit programma draait onder Windows. Uiteraard krijgt u tijdens deze workshop een handleiding mee zodat u die thuis altijd kunt raadplegen.

26 26 Cursussen. - Windows 10. Windows 10 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. In deze cursus maakt u kennis met nieuwe en vernieuwde programma s. Het cursusboek geeft stap voor stap uitleg over diverse onderwerpen met duidelijke schermafbeeldingen. - ipad. De ipad van Apple behoort tot de meest verkochte tablets ter wereld. Dit is vooral te danken aan zijn talloze mogelijkheden en toepassingen zoals surfen op internet, en, lezen van boeken en tijdschriften enz. Het cursusboek geeft stap voor stap uitleg over diverse onderwerpen met duidelijke schermafbeeldingen. - Samsung Galaxy tablets. De Samsung Galaxy tablets behoren tot de best verkochte tablets. Deze handige tablet heeft dezelfde mogelijkheden als de ipad. Dit is vooral te danken aan zijn talloze mogelijkheden en toepassingen zoals surfen op internet, en, lezen van boeken en tijdschriften enz. Het cursusboek geeft stap voor stap uitleg over diverse onderwerpen met duidelijke schermafbeeldingen.

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express!

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Welkom, Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Onze dienst Cloud24You Express is speciaal ontwikkeld voor klanten die wél kiezen voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid,

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader DC. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader DC. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader DC PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Februari 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Handleiding Wi-Fi. Nordwin College

Handleiding Wi-Fi. Nordwin College Handleiding Wi-Fi Nordwin College Onderwerp : Wi-Fi Datum : Februari 2014 Versie : 1.0 Auteur(s) Organisatie : Team Functioneel Applicatiebeheer : IT-Workz Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. Niets

Nadere informatie

Installatiehandleiding KIK-Lokaal

Installatiehandleiding KIK-Lokaal Installatiehandleiding KIK-Lokaal Vragen over KIK? KIK@KADASTER.NL (088) 183 55 00 WWW.KADASTER.NL/KIK In deze handleiding wordt beschreven aan welke systeemeisen uw PC dient te voldoen en welke handelingen

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in Studio Visual Steps Richt uw pc of laptop in Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2012 Alle rechten

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Secure Backup Installatiehandleiding Handelsmerken en auteursrechten Handelsmerken Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. Alle anderen

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

WAAROM? Zelf, of juist met hulp...

WAAROM? Zelf, of juist met hulp... WAAROM? Aankomend schooljaar gaan wij met al onze leerlingen overstappen van het online werken met Google, naar het online werken met Microsoft. Dit zorgt ervoor dat we niet meer met Google Documenten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Handleiding WiFi SOML

Handleiding WiFi SOML Handleiding WiFi SOML Onderwerp : Wi-Fi Datum : September 2014 Versie : 1.1 Auteur(s) Organisatie : Team Functioneel Applicatiebeheer (en ICT team SOML) : IT-Workz Dit werk is auteursrechtelijk beschermd.

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar.

Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar. Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar. 1. Klik met de linker muistoets op in de taakbalk. De startpagina geeft meestal een nieuwsinformatie.

Nadere informatie

Inleiding. 2 Copyright 2017 Abrona, Huis ter Heide.

Inleiding. 2 Copyright 2017 Abrona, Huis ter Heide. Inleiding Abrona vindt het belangrijk om de zelfstandigheid en eigen regie van cliënten zoveel mogelijk te ondersteunen. Een manier om hier aan bij te dragen is het gebruik van het cliëntportaal in het

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Initiatiefnemer Ben Vaske, Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. Projectmanagement Claudette Verpalen, Utrecht

Initiatiefnemer Ben Vaske, Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. Projectmanagement Claudette Verpalen, Utrecht Klik & Tik Werkboek Dit werkboek is ontwikkeld door Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl in het kader van het Actieplan Laaggeletterdheid 2012-2015 Geletterdheid in Nederland en mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Extra les Muis en toetsenbord

Extra les Muis en toetsenbord Wegwijs in Windows 8.1 Extra les Muis en toetsenbord Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze extra les over het werken met de muis en het toetsenbord hoort bij Wegwijs

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie 6a Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie Datum Juni 2012 V3.0 Inhoudsopgave 1. Naar CareAssist internet urenregistratie 3 1.1 Toegang tot CareAssist internet urenregistratie 3 1.2 Toevoegen

Nadere informatie

Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers)

Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Onderwerp : Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Datum : Januari 2014 Versie : 1.0 Auteur(s) Organisatie : Team Functioneel Applicatiebeheer : IT-Workz Dit

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud Handleiding Gebruik Veilig Mailen Portal voor Externe partijen Inhoud Een beveiligde mail? Ik zie alleen een PDF in de bijlage...... 1 Hoe kan ik de mail lezen? Hoe weet ik het wachtwoord van de PDF?...

Nadere informatie

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem 1. Systeemvereisten Het vernieuwde klantenloginsysteem (hierna genoemd login portal) maakt gebruik van een kleine applicatie en werkt samen

Nadere informatie

3. Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in

3. Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in Installeren applicaties 1. Open Safari 2. Ga naar macwerkplek.advo.nl 3. Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in (voornaam.achternaam@domein.nl). 4. Wanneer u op Log on klikt, krijgt u onderstaand

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows XP Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows XP... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap boeken lenen en lezen op je Sony e-reader

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Medewerkers van OOG en Inschool academie.

Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Medewerkers van OOG en Inschool academie. Handleiding online werken bij OOG Versie 1.0.1 Datum 4-12-2015 Laatste aanpassing Auteur M. Opdam Laatste aanpassing door: Doelgroep Medewerkers van OOG en Inschool academie. Voorwaarden Samenvatting Een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

Wachtwoorden in de brandkast

Wachtwoorden in de brandkast Wachtwoorden in de brandkast Maak een database met al je wachtwoorden 23 januari 2009 Intro De beste wachtwoorden bestaan uit een volledig willekeurige opsomming van cijfers en letters, afgewisseld met

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website:

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website: Index Externe Toegang Windows 7/8/8.1... 2 Externe Toegang Windows 10/10.1... 5 Externe Toegang MAC OS X... 8 Instructie verkrijgen van een Token code...11 Externe Toegang eerste gebruik Windows 7/8/8.1...13

Nadere informatie

Het instellen van je eigen laptop

Het instellen van je eigen laptop Het instellen van je eigen laptop 2018 2019 Inhoud Inleiding... 2 Windows instellen en account aanmaken... 3 OneDrive Instellen... 11 OneDrive koppelen aan Office... 14 Deze handleiding is van toepassing

Nadere informatie

Pilootproject 2012-2013 Handleiding

Pilootproject 2012-2013 Handleiding Pilootproject 2012-2013 Handleiding In de handleiding ga je zelf op de tablet aan de slag met het tabletboek. Via 10 stappen komen de verschillende mogelijkheden (functionaliteiten) van het tabletboek

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren DOWNLOADEN Kies je besturingsysteem (windows of mac) en klik op downloaden. Het downloaden start automatisch en het installatiebestand kun je

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Handleiding MyPrint Mac

Handleiding MyPrint Mac 1 Wat is Ricoh Myprint Met Ricoh Myprint kun je printen vanaf je PC, Laptop, smartphone of tablet. Je hoeft dus niet perse ingelogd te zijn in de Citrix-omgeving om te kunnen printen. Een uitgebreider

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

Handleiding. multimediafilter ISA. Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android

Handleiding. multimediafilter ISA. Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding hét multimediafilter ISA Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Installatie van HTTPS bij Multimediafilter ISA In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe hét multimediafilter

Nadere informatie

Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken

Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken Handleiding (v1.5): O.R.S. Lek en Linge Thuiswerken Deze handleiding en de hierin vermelde software is te vinden op onze website https://www.lekenlinge.nl/mijn/thuiswerken en vereist dat u ingelogd bent

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Handleiding remote werken Citrix versie 6.5

Handleiding remote werken Citrix versie 6.5 Handleiding remote werken Citrix versie 6.5 Danthas BV Kraaiheide 1 9202 PC Drachten T +31(0)512-571166 F +31(0)512-571177 Copyright. Het copyright van dit document berust bij Danthas BV. Niets uit dit

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Installatie Handleiding TechControl

Installatie Handleiding TechControl Installatie Handleiding TechControl Maneffic Solutions Vincent Schuurhuis Versie 1.01 Plaats de CD in het CD-Rom station van de computer, de installatie zal automatisch gestart worden. Indien u de installatie

Nadere informatie

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab 1 Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de Samsung Galaxy (vierde druk) en het besturingssysteem Android 8. In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

Internetfilter HTTPS instellen

Internetfilter HTTPS instellen Internetfilter HTTPS instellen Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding Installatie van HTTPS bij het Internetfilter In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe het

Nadere informatie

Applicaties up-to-date houden

Applicaties up-to-date houden Voor het goed werken van de programma s op je mac is het van belang dat updates altijd uitgevoerd worden. In deze instructie gaat het om 3 updates: Mac (inclusief Safari), Firefox en Silverlight. Mac-update

Nadere informatie

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver.

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Deze handleiding beschrijft het inloggen in I-Muis voor Apple gebruikers. Belangrijk is dat u uw contract van First-line bij u heeft. Hierop staan de

Nadere informatie

Addo Stuur AZERTY toetsenbord

Addo Stuur AZERTY toetsenbord Addo Stuur AZERTY toetsenbord Typen van accenten, trema s en cijfers Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht 1.1 Uw schooladministratie en Basispoort actueel Om leerkrachten en leerlingen te kunnen laten inloggen

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Versie 6.4 ( ) Inloggen op de Thuiswerk Portal

Versie 6.4 ( ) Inloggen op de Thuiswerk Portal Versie 6.4 (9-10-2017) Inloggen op de Thuiswerk Portal Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 VPN verbinding maken m.b.v. SSL VPN Agent software installatie op je thuiswerkplek... 4 (Voor inloggen

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Remote werken 365-connect

Remote werken 365-connect Remote werken 365-connect Danthas BV Kraaiheide 1 9202 PC Drachten T +31(0)512-571166 F +31(0)512-571177 Copyright. Het copyright van dit document berust bij Danthas BV. Niets uit dit document mag worden

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011)

Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011) Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011) Auteur : Hannot Finance Organisatie : Hannôt Finance Datum : 12 december 2010 Versie : 3.0 Handleiding installatie Hannôt Online 3.0 Pagina

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Installatie Klankie (stand-alone) en quick start

Installatie Klankie (stand-alone) en quick start Installatie Klankie (stand-alone) en quick start Klankie 2010 werkt stand-alone op Windows XP, Windows Vista en Windows 7 Er is ook een Multi-user (netwerkversie) maar deze handleiding gaat alleen over

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie