Ontvangst nieuwe ouder/kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontvangst nieuwe ouder/kind"

Transcriptie

1 Pagina: 1 van 13 NIEUWE KINDEREN Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder en kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kind zich thuis voelen. Richtlijnen Pm-ers stellen zichzelf voor aan ouder en kind (ook bij twijfel of dit al gebeurd is): o Goede hand geven en oogcontact maken o Vriendelijke, open houding o Voornaam zeggen o Kind bij naam noemen o Op ooghoogte kind hand geven o Zowel tegen kind als ouder praten Zorgen dat ouders de namen kennen van de pm-ers. Ouders wegwijs maken, alles laten zien, uitleggen wat we doen en waarom we dit zo doen. Als het te druk is kan je afspreken dit op een ander moment te doen. Als je niet zeker bent of een ouder al een rondleiding heeft gehad, even navragen. Tijd nemen voor ouders. Spreek van tevoren af wie de ouders ontvangt. Stap op ouders af die niet goed contact durven te maken. Mentor doet goede overdracht aan ouders, zodat ouders merken dat hun kind gezien is. o Bij overdracht benoemen wat je concreet gezien hebt en wat het kind gedaan heeft. o Als je het kind niet zelf gezien hebt, doorverwijzen naar een collega. o Speciale gebeurtenissen benoemen die die dag gebeurd zijn, ook als ze niet direct over het kind gaan. Openstaan voor vragen en eventuele bezorgdheid van ouders en dit benoemen. Vertellen dat ouders altijd mogen bellen. Na ong. 4 weken informeel evalueren met ouders door mentor: o Hoe gaat het? o Wat vertelt het kind thuis over de BSO? o Zijn er wensen of opmerkingen? o Hoe ervaart de ouder het zelf? o Eventueel kan indien gewenst een vervolgafspraak gemaakt worden Datum evaluatie staat genoteerd in agenda van de groep en in overdrachtsmap (evt in eigen agenda). Indien de mentor niet aanwezig is, neemt een collega het over en rapporteert naar de mentor.

2 Pagina: 2 van 13 NIEUWE KINDEREN Intake Richtlijnen Ouder(s) en kind maken kennis met locatie, opvang en pm-ers. Door de kennismaking kan de start met een zo veilig en vertrouwd mogelijk gevoel verlopen. Afspraak staat genoteerd in de agenda. Ouders en kind een warm welkom geven. Rondleiding geven aan ouders (en kind), alles laten zien, uitleggen wat we doen en waarom we dit zo doen. Aanwezige pm-ers voorstellen. Intake vind plaats buiten bso tijd of indien mogelijk onder bso tijd door vaste personen. Goed voorbereid gesprek ingaan; alle spullen liggen klaar. Ouders wordt koffie/thee aangeboden. Belangrijkste informatie vertellen, verwijzen naar algemene informatie. Vertellen dat open communicatie tussen ouders en pm-ers belangrijk is voor het kind. Interesse tonen in ouders en kind. Telefoonkaartje meegeven en zeggen dat ouders altijd mogen bellen om te vragen hoe het gaat. Benoemen van geheimhoudingsplicht bso personeel Benoemen van geheimhouding: o Besproken info blijft binnen BSO-deuren. o Met respect omgaan met privé informatie Kinddossier gaat naar mentor. Mentor zorgt voor verwerking en overdracht informatie naar overige pm-ers. Mentor brengt collega s op de hoogte van gemaakte afspraken, zodat iedereen zich daaraan kan houden.

3 Pagina: 3 van 13 NIEUWE KINDEREN Oefenen Tijdens het oefenen wordt het kind (en ouder) begeleidt en vertrouwd gemaakt met de BSO. Het kind voelt zich snel op zijn gemak, raakt bekend met dagritme, locatie, regels en pm-ers en durft zichzelf te zijn. Richtlijnen Alle nieuwe kinderen oefenen voor de 1 ste opvangdag. o Kind krijgt tijd om te oefenen in eigen tempo. Indien gewenst kan er vaker dan 1 keer geoefend worden. o Afspraak staat genoteerd in de agenda. o Ouder(s) keuze geven in het mee ophalen van hun kind. o Bij meerdere keren oefenen tussentijds met ouder(s) en kind evalueren Alle pm-ers zijn op de hoogte van de komst van een nieuw kind. o Bij opstart van de middag bespreken o Nieuwe kinderen markeren in de agenda en op taxilijst. o Bijzonderheden kind bespreken, doornemen wie hem haalt (bij voorkeur mentor) o Kind bij naam noemen. o Jezelf voorstellen en kind welkom heten. o Op ooghoogte praten met kind. o Niet massaal het kind bestoken met vragen. Taken van de mentor: In principe gaat de mentor naar school/klas van het kind om het naar de BSO te brengen. Als de mentor niet aanwezig is, neemt een collega deze rol over en doet verslag naar ouders en mentor. Mentor kan namen van de pm-ers noemen (bijv. aan de hand van fotobord of tijdens koekje eten) Alle ruimtes en regels laten zien en/of benoemen. Het dagritme van die middag stap-voor-stap aan het kind benoemen. Vragen wat het kind wil doen, waarmee het wil spelen. Het samenspelen met andere kinderen op gang helpen. De eerste paar keer extra aandacht geven aan het kind, hoe vaak is afhankelijk van het kind. Volgende keer checken of kind je naam nog weet (geldt voor alle pm-ers)

4 Pagina: 4 van 13 NIEUWE KINDEREN Kennismaking met andere kinderen Kind heeft een plekje in de groep en voelt zich fijn. Kind voelt zich op z n gemak, komt graag naar de bso en voelt zich thuis. Richtlijnen Afstemmen op de behoefte van het kind hoe hij kennismaakt met andere kinderen door bijv: Aan andere kinderen hulp vragen bij wegwijs maken. Tijdens het eten en drinken (of bij rondleiden) nieuwe kind voorstellen. Andere kinderen betrekken bij nieuwe kind. Kijken of er bekenden van het kind zijn op de groep. Nieuwe kind betrekken bij spel van andere kinderen. Andere kinderen bij naam noemen. Kind koppelen aan een maatje. Pm-er kan meespelen met het nieuwe kind. Mentor observeert hoe het kind aansluit of het speelt met anderen en zich prettig voelt. Indien mentor niet aanwezig is, neemt andere collega dit waar. Indien een kind geen goed contact heeft met klas/schoolgenoten die ook naar de BSO gaan kan je met elkaar de kanjerregels doornemen. Goede overdracht naar ouders (zie HALEN ontvangst ouder ) en aan einde van de dag onderlinge overdracht naar collega s door kort bijzonderheden na te bespreken. Aan het einde van de dag even kort evalueren en in overdrachtsmap bijzonderheden m.b.t. het nieuwe kind noteren.

5 Pagina: 5 van 13 NIEUWE KINDEREN Hechten Het kind voelt zich thuis en welkom op de BSO Het kind durft naar iemand van de leiding te stappen als er iets is en heeft een fijne middag. Richtlijnen Het kind kan en mag zichzelf zijn. Het kind kent de regels (visueel gemaakt), afspraken en dagritme. Kind krijgt zo snel mogelijk een eigen postbakje en foto. (foto op 1e dag maken) Kind ziet regelmatig dezelfde pm-ers (continuïteit). Goed welbevinden observeren, vragen hoe hij het vindt, zodat je concrete informatie hebt voor overdracht. We kennen het kind bij naam. Check regelmatig of het kind jouw naam kent. Interesse tonen in de wensen en behoefte van het kind. Flexibele kinderen of vakantiekinderen extra aandacht geven door bijv. te vertellen wat er gaat gebeuren die dag of welke kinderen er komen.

6 Pagina: 6 van 13 NIEUWE KINDEREN Aansluiten bij thuis Het verschil tussen de BSO en thuissituatie is niet te groot. Vertrouwensband opbouwen tussen ouder, kind en BSO, zodat er zich een relatie kan ontwikkelen tussen alle partijen. Richtlijnen Op de hoogte zijn van regels en situatie thuis: o Via intake mentor doet overdracht naar collega s o Via belangstelling vanuit pm-er naar ouder(s) vanuit een professionele houding. Ouder(s) zijn altijd ervaringsexpert over hun kind. Ouder(s) en pm-er zoveel mogelijk op één lijn qua opvoeding. Als dit toch botst met elkaar aan ouders vertellen wat bij ons te afspraken zijn en beargumenteer waarom. Pm-er werkt altijd vanuit de pedagogische visie en beleid van Stichting Kinderopvang Zuid Westhoek en draagt dit ook uit. Vragen om belangrijke veranderingen door te geven, dit benoemen in intake. Dagelijkse overdracht geven aan ouders. (zie HALEN ontvangst ouder ) Respect hebben voor de opvoeding en achtergrond van de ouder(s). Professionele houding naar ouders ook als je ze privé kent. Let ook op ouders die geen aandacht opeisen of geen contact durven te maken.

7 Pagina: 7 van 13 BRENGEN Ontvangst ouder en kind vso, adv, vakantie Alle ouders en kinderen worden persoonlijk ontvangen. Ouders en kind voelen zich welkom en gezien. De dag begint prettig en rustig wat belangrijk is voor de rest van de dag. Richtlijnen We begroeten eerst het kind en dan de ouders. Als je met een andere ouder bezig bent even laten weten dat je ouder en kind hebt gezien. Actief vragen naar bijzonderheden (slapen,eten, ziekte,weekend) Tijd en aandacht nemen voor ouder en kind. Kinderen die alleen tijdens vakanties komen extra aandacht geven en structuur bieden (wie ben je, welke kinderen zijn er, wat gaan we doen) BRENGEN Afscheid ouder kind vso, adv, vakantie Het kind neemt rustig afscheid van de ouder Het kind start de dag rustig, ouders gaan prettig weg en er is rust op de groep. Richtlijnen Ouder draagt zelf het kind over aan de pm-er. Ouder en kind hebben altijd een vast afscheidsritueel. Als afscheid nemen moeilijk is, geeft de pm-er advies over afscheid nemen. (vast ritueel, kort, benoemen dat ze weer terug komen en door wie ze worden gehaald). Afspraken die dan worden gemaakt, worden gecommuniceerd naar de overige pm-ers via de overdrachtsmap. Benoem dat ouders mogen bellen om te horen hoe het gaat. Als het kind erg verdrietig is troosten we het kind en proberen het kind af te leiden door een activiteit aan te bieden. Als je alleen staat en het is druk, benoem je in ieder geval het verdriet van het kind en kom dan zo snel mogelijk bij het kind terug.

8 Pagina: 8 van 13 BRENGEN Van vso naar klas brengen Het kind gaat veilig en vertrouwd naar de klas. Het kind start de dag op school op fijne en vertrouwde wijze. Richtlijnen Kleuters worden begeleidt naar de klas: o Er wordt op tijd opgeruimd, jas aangedaan en pm-er let erop dat de tas meegenomen wordt. o Kleuters worden geholpen met jas ophangen en in de klas gebracht. o Meldt aan de leerkracht dat het kind er is. o Eventuele bijzonderheden worden aan de leerkracht door gegeven. o Neem duidelijk afscheid van het kind. Oudere kinderen: o Er wordt op tijd opgeruimd, jas aangedaan en pm-er let erop dat de tas meegenomen wordt. o Oudere kinderen lopen zelf naar hun klas. o Eventuele bijzonderheden worden aan de leerkracht door gegeven. o Neem duidelijk afscheid van het kind als hij naar de klas loopt.

9 Pagina: 9 van 13 HALEN Ophalen kinderen van school Alle kinderen worden op veilige en vertrouwde wijze van school opgehaald. Het kind weet waar hij aan toe is, voelt zich prettig, welkom en gezien. Richtlijnen We begroeten alle kinderen bij het ophalen: o gedag zeggen o oogcontact o enthousiast, vragen hoe t op school was, etc o naam noemen Ophalen en ontvangst van de kinderen gebeurt altijd op dezelfde wijze: o Taxilijsten/presentielijsten zijn accuraat ingevuld o Vast verzamelplek o Pm-er checkt middels afturven of zij alle kinderen heeft. o Het is bekend welke nieuwe kinderen er zijn en deze krijgen extra aandacht. o Tijdens het wachten is er rust (bv kinderen rennen niet rond en zitten/staan op vaste plek) o De kinderen worden op veilige wijze naar de bus/opvanglocatie gebracht Als een kind er niet is treedt het protocol vermissing kind in werking. Bij aankomst op de opvanglocatie worden alle kinderen weer hartelijk welkom geheten en wordt de presentie weer gecheckt. Protocol vermissing kind treedt in werking indien een kind niet aanwezig is.

10 Pagina: 10 van 13 HALEN Ontvangst ouder Alle ouders worden persoonlijk ontvangen als ze hun kind komen ophalen. De ouder voelt zich welkom. Richtlijnen We begroeten alle ouders: o gedag zeggen o oogcontact o enthousiast o afhankelijk van situatie/ouder wel of niet meteen op ouder afstappen laat ouder wel eerst het kind begroeten o help ouders met het zoeken waar hun kind is We geven altijd goede overdracht: o door degene die het kind het meest heeft gezien o als je het kind niet hebt gezien, probeer dan door te verwijzen naar een collega o bij drukte even zeggen dat je zo komt o vertel altijd iets positiefs over het kind o geef concrete persoonlijke informatie over het kind (wat,hoe,waarom, met wie) o wees eerlijk en open o vertel wat er die dag is gebeurd, gedaan o vraag advies indien er bepaalde problemen met het kind zijn geweest o afhankelijk van het kind zelf laten vertellen als er iets is gebeurd, kind erbij betrekken o toon interesse in thuissituatie o beperk de tijdsduur van de overdracht en maak evt. een afspraak met een ouder als ergens verder over door gepraat moet worden o sluit de overdracht bij ouders, die veel tijd nemen bij de overdracht, professioneel af door bijvoorbeeld te zeggen dat je weer verder gaat met de kinderen of een andere ouder overdracht moet geven. Kortom: zorg ervoor dat de ouder het gevoel heeft dat zijn kind is gezien. We zijn alert op kinderen (zeker de jongste kinderen) die stress ervaren op het moment dat andere kinderen worden opgehaald.(komt mijn mama/papa wel?) Benoem de emotie en geef het kind even extra aandacht.

11 Pagina: 11 van 13 HALEN Afscheid pm-er - ouder&kind Alle kinderen en ouders worden persoonlijk gedag gezegd. Goede afsluiting van de dag. Elk kind voelt zich belangrijk en gezien en gaat fijn naar huis. Richtlijnen We zeggen alle kinderen gedag door bijv: o zwaaien o gedag zeggen o meelopen naar jas/bakje o knuffel/kus/aai over de bol/high five o kind bij naam noemen o oogcontact Pm-ers die eerder naar huis gaan, zeggen gedag tegen de kinderen. Kinderen die moeite hebben met overgangsmomenten (bijv. kinderen die boos worden als ze worden opgehaald): o bereiden we van tevoren voor dat ze zo worden opgehaald. o laat ouders zo nodig even bellen zodat je weet dat ze eraan komen Als een kind niet mee wil, komen we niet meteen tussen ouder en kind, maar waar nodig spelen we in op situatie o kind even aansporen o ouder advies geven o samen met ouder en evt kind afspraken maken

12 Pagina: 12 van 13 AFSCHEID NEMEN Overgang naar andere groep De overgang naar een andere groep verloopt soepel. Kind en ouder zijn voorbereid en voelen zich welkom in de nieuwe groep. Richtlijnen Ouders, kind en groep worden 1 maand van tevoren geïnformeerd over de overgang naar de andere groep. De oude mentor heeft een checklist en maakt een oefenafspraak voor ouder en kind in de nieuwe groep, bij voorkeur op de dag dat de nieuwe mentor werkt. De nieuwe mentor geeft de ouders en kind rondleiding in de nieuwe groep. De oude mentor geeft mondelinge overdracht aan de nieuwe mentor en geeft de checklist over. Het kinddossier gaat mee naar de volgende groep. Het kind neemt afscheid in de oude groep. Oefen afspraak: bellen met Kooiduin om te koppelen aan de pm-er die van school haalt.

13 Pagina: 13 van 13 AFSCHEID NEMEN Overgang naar voortgezet onderwijs/verhuizing Alle afscheid wordt feestelijk gevierd. Herkenbare afsluiten van periode op de buitenschoolse opvang voor kind en groepsgenoten. Richtlijnen De mentor ontvangt de checklist van het kind dat afscheid neemt. Zij spreekt met ouder en kind een datum voor het afscheid af en werkt vervolgens alle punten op de checklist af. Tijdens eten/drinken aandacht besteden aan het afscheid en benoemen wie afscheid gaat nemen. Kinderen ontvangen een afscheidskaart met hun foto als herinnering gemaakt door de mentor. Het kind kan eventueel trakteren. Pm-ers nemen ook persoonlijk afscheid van ouders. Kind en ouders worden uitgezwaaid.

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 10 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over dependance Lapjeskat in de Jenaplaneet Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie dependance Lapjeskat

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO de Kinderkajuit Datum: 20 december 2017 Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Wenbeleid buitenschoolse opvang

Wenbeleid buitenschoolse opvang Wenbeleid buitenschoolse opvang maart 2015 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de buitenschoolse opvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met

Nadere informatie

Wenbeleid buitenschoolse opvang

Wenbeleid buitenschoolse opvang Wenbeleid buitenschoolse opvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de buitenschoolse opvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang

werkplan buitenschoolse opvang werkplan L buitenschoolse opvang Locatie: BSO De Diamant Beemte Datum: 20 december 2017 gl Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang mei 2017 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Wenbeleid peuteropvang

Wenbeleid peuteropvang Wenbeleid peuteropvang maart 2015 Inleiding Regelmatig komen er nieuwe kinderen en nieuwe ouders op de peuteropvang. Pedagogisch medewerkers moeten een vertrouwensrelatie opbouwen met deze nieuwe kinderen

Nadere informatie

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Kinderdagverblijf/BSO Het Kinderparadijs 1 januari 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De eerste kennismaking... 5 3. Het afscheid... 7 4. De gehele periode van

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs

Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs Wenbeleid Kinderopvang/BSO Het Kinderparadijs 1 Kinderdagverblijf/BSO Het Kinderparadijs 1 januari 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De eerste kennismaking... 5 3. Het afscheid... 6 4. De gehele periode

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06 42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Wij hopen dat uw kind(eren) een fijne overblijftijd heeft/hebben op De Trimaran waar ze met veel plezier op terug kijken.

Wij hopen dat uw kind(eren) een fijne overblijftijd heeft/hebben op De Trimaran waar ze met veel plezier op terug kijken. VOORWOORD Beste ouder(s)/ verzorger(s) Hier heeft u de informatie betreffende het overblijven op basisschool De Trimaran. Lees deze informatie zorgvuldig door! Aanvullende informatie, wijzigingen of belangrijke

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Binnenkomst. Pedagogisch Actief KDV. Pedagogisch actief KDV - C. Schuurman

Binnenkomst. Pedagogisch Actief KDV. Pedagogisch actief KDV - C. Schuurman Binnenkomst 03 Voorwaarden Er zijn op de locatie afspraken gemaakt over het ochtendaanbod: hoe kun je kinderen een zo zinvol mogelijke besteding bieden op het moment dat er één vaste pedagogisch medewerker

Nadere informatie

Stappenplan Oudergesprekken

Stappenplan Oudergesprekken Stappenplan Oudergesprekken Dit is het stappenplan oudergesprekken, met uitleg over: - 1 e gesprek: kennismaking - 2 e gesprek: wenperiode - 3 e gesprek: tussenmoment na observeren/toetsen - 4 e gesprek:

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Pancratius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Pancratius BSO Pancratius is

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids Kinderkoepel Pedagogisch werkplan Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Lunchkids onderdeel van de Kinderkoepel. Het pedagogisch werkplan is een afgeleide van het pedagogisch beleid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

Wenbeleid KDV Polderpret

Wenbeleid KDV Polderpret Wenbeleid KDV Polderpret Inhoudsopgave : Wenbeleid...1 1.Voorwoord..2 2.Wenperiode nieuw kind..2 3.Overgang naar een andere groep.2 4. Hulp bij het wennen 2 5. Kinderen die moeilijker wennen 3 1. Voorwoord

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2017

Pedagogisch plan van aanpak 2017 Pedagogisch plan van aanpak 2017 Vertrouwen, veilig voelen, gezien worden en interesse INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit BuitenRijck 3 o Voor wie is het PPA? 3 o BuitenRijck. 3 Pedagogische

Nadere informatie

Inhoudsopgave : Wenbeleid Voorwoord Wenperiode nieuw kind Hulp bij het wennen Kinderen die moeilijker wennen...

Inhoudsopgave : Wenbeleid Voorwoord Wenperiode nieuw kind Hulp bij het wennen Kinderen die moeilijker wennen... Wenbeleid Inhoudsopgave : Wenbeleid... 1 1. Voorwoord... 3 2. Wenperiode nieuw kind... 3 3. Hulp bij het wennen... 3 4. Kinderen die moeilijker wennen... 4 1. Voorwoord Bij HappyKidzzz Kinderopvang vinden

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Ontdekkers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Ontdekkers BSO De Ontdekkers

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed

Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Wenbrochure Kinderdagverblijf Beregoed Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen, bundelen

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9 Competentiescan blz. 1 van 7 Vragen competentiescan POP pedagogisch medewerkers Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v /

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Servatius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Servatius BSO Servatius is gevestigd

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2

Informatieboekje groep 1-2 Informatieboekje groep 1-2 Wij heten u en uw kind van harte welkom op onze school. De eerste schooldag is niet alleen erg spannend voor uw kind, ook bij ouders kan het leiden tot vragen. Met dit informatieboekje

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Thema BSO Het Avontuur Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van Thema BSO Het Avontuur In

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie

Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO

Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO Inleiding In dit protocol staan de richtlijnen voor de handelswijze die medewerkers van BieNeeke Kinderopvang en BSO moeten volgen

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06-42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 Voor- en buitenschoolse

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen,

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Amarant Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Amarant BSO Amarant heeft alles

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Biliton Bilitonkade 44-45 353 TH Utrecht 06-3455035 bsobiliton@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Informatieboekje. Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar

Informatieboekje. Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar Informatieboekje Kinderopvang Flakkee BSO 4-12 jaar Van harte welkom bij Kinderopvang Flakkee. In dit boekje kunt u lezen wat de belangrijkste afspraken zijn: de openingstijden, de groepsindeling, de activiteiten,

Nadere informatie

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle Feedbackmapje 2018-2019 Naam leerling: Richting: Leerkracht: Mevr. Ann Glorieux Mevr. An Treuttens 1 Activiteitenlijst kind duaal: Cluster: Algemene activiteiten Competentie: Gaat op een positieve, opbouwende

Nadere informatie

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula 1 Inhoudsopgave 1. Positief pedagogisch klimaat 2. Kernwaarden 3. Afspraken op de drie niveaus 4. PPK weken 2 1. Positief pedagogisch klimaat De afgelopen

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum PoesPas Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Waterlopers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Waterlopers BSO Waterlopers

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

ouderbeleid Eerste kennismaking

ouderbeleid Eerste kennismaking ouderbeleid Inleiding We hechten er grote waarde aan dat we als kinderopvangorganisatie een helder en inspirerend pedagogisch beleid hebben waarbij het kind centraal staat. Natuurlijk is daarbij de samenwerking

Nadere informatie

Welkom bij BSO Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag

Welkom bij BSO Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag Welkom bij BSO Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag Hoe kunt u ons bereiken? Pure-Kids Reest 2 9406 HH Assen T. 06-27136098 Email adres: info@pure-kids.nl Eigenaren:

Nadere informatie

Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang Kidscasa Kinderopvang

Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang Kidscasa Kinderopvang Kinderdagverblijf en Kidscasa Kinderopvang Op het kinderdagverblijf kan uw kind vijf dagen per week terecht. is opvang buiten de schooltijden en in vakanties voor kinderen die de basisschool bezoeken De

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over de Boomhut Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en Pagina 1 van 5 De Boomhut De Boomhut is een kleine, gezellig

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang. De Klim

INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang. De Klim INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang De Klim juli 2018 Inhoud Voorwoord... 3 Contactgegevens... 4 Over Ludens... 5 Tussenschoolse opvang door Ludens... 5 Team TSO De Klim... 5 Tussenschoolse opvang op

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Activiteitenlijst - Baby s en peuters

Activiteitenlijst - Baby s en peuters Activiteitenlijst - Baby s en peuters BSO Kinderbegeleider Duaal - NAAM KLAS Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal - Baby s en peuters CLUSTER : ALGEMENE ACTIVITEITEN LD P P. Gaat op een positieve,

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Rosa. Malakkastraat 6 Tel:

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Rosa. Malakkastraat 6 Tel: Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Rosa Malakkastraat 6 Tel: 06 42640697 bsorosa@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische

Nadere informatie

Ondersteunen bij activiteiten

Ondersteunen bij activiteiten werkproces 1 Ondersteunen bij activiteiten Zorghulp Wat laat je zien? Je werkt volgens de huisregels en de beroepscode Je werkt alleen of samen, altijd in opdracht van anderen Je gaat flexibel om met onregelmatige

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders

12-11-2014. HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 12-11-2014 HGW..gezien vanuit het perspectief van ouders 1 Wat wensen ouders voor hun kind? 2 De drie G s Geluk Gezondheid Goede toekomst 3 4 Alle ouders willen.. zich welkom voelen Contact gaat voor contract

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Leuvensbroek 2004

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Leuvensbroek 2004 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Leuvensbroek 2004 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Flierefluiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Flierefluiters Op deze

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Naam locatie: Korein Kinderplein Wenckenbachstraat Bso Datum: 2018 Ingevuld door: Ireen Donders Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten locatie (Bespreekpunten met team/oudercommissie)

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Pagina: 1 van 5 SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Kinderen worden betrokken bij het eten en drinken. Leren van motorische en cognitieve vaardigheden, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Richtlijnen Bij fles

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Kardoen Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht 06-22563689 bsowarmoes@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Vuurvogel, januari 2019 Katrin Meijer, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Vuurvogel, januari 2019 Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Werken met basisgroepen Er kunnen maximaal 44 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vuurvogel. Deze locatie is open op maandag t/m vrijdag en

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters

Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters Beknopt pedagogisch beleidsplan bso s van Kinderopvang Oldambt. De volledige versie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerksters 2017 BESCHRIJVING VAN DE ORGANISATIE. Kinderopvang Oldambt verzorgt de

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over kinderdagverblijf Tierlantijn Bijlage Pedagogisch beleidsplan 0-4 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van kinderdagverblijf Tierlantijn

Nadere informatie