Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect"

Transcriptie

1 Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

2 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische doelstellingen Emotionele veiligheid 4 Persoonlijke competentie 4 Sociale competentie 5 Normen en waarden 5 Overig Locatie Wennen 7 Groepssamenstelling 7 Observeren & Mentorschap 7 Ondersteuning 8 Wennen 8 Vrijwilligers en stagiaires 8

3 3 INLEIDING Pedagogische kwaliteit binnen Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK) Er zijn twee belangrijke pedagogische beleidsdocumenten binnen SRK: Pedagogische visie In de visie wordt beschreven welke pedagogische doelstelling SRK zichzelf oplegt. Pedagogisch Plan van Aanpak (PPA) Een PPA is een kindercentra specifieke en praktische uitwerking van de pedagogische visie van SRK. In het PPA benadrukken de kindercentra hun eigenheid. De staffunctionarissen pedagogisch werken (staf PW) kan worden geraadpleegd voor ondersteuning bij het maken of evalueren van (een gedeelte van) het PPA. In kwaliteit boek 1 en 2 van SRK staan ondersteunend beleid en werkinstructies die pedagogisch medewerkers (pmw s) gebruiken om de pedagogische doelstellingen te realiseren. Voor wie is het PPA Het PPA is voor de pedagogisch medewerkers (pmw s) borging van het pedagogisch handelen. In het PPA staan pedagogische afspraken en uitgangspunten. Nieuwe pmw s weten zo wat er van hen verwacht wordt. Het bestaande team gebruikt het PPA om hun eigen werkwijze te evalueren, aan de hand van deze evaluatie kan het PPA aangepast worden. Het PPA wordt aan ouders gecommuniceerd in bijvoorbeeld gesprekken, nieuwsbrieven en bij ouderavonden. Het PPA is zichtbaar op de website van de kindercentra en op te vragen bij de leidinggevende van het kindercentrum. Samenwerking met basisschool PSS Wereldreizigers is samen met Kindercentrum Wereldplek, basisschool De Piramide en Speelstart onderdeel van Brede school Stationskwartier. De visie van de Brede school Stationskwartier luidt Samen op reis worden we Wereldwijs. Binnen onze brede school willen we de kinderen de ideale leef- en leeromgeving bieden, zodat zij op ontdekkingsreis in hun leven kunnen gaan. Alle partijen overleggen regelmatig met elkaar en dat resulteert in een totaal aanbod aan spelen, leren en ontwikkelen. De VVE-coördinator coördineert de samenwerking op het gebied van voor-en vroegschoolse educatie gericht op de ontwikkeling van het jonge kind. Wij gaan uit van positieve waarden en normen en de juiste sociale vaardigheden, zodat wij op een positieve wijze met elkaar omgaan. Wij leren kinderen respect te hebben voor elkaar, voor de omgeving, de materialen en de natuur.

4 4 PEDAGOGISCHE DOELSTELLINGEN De basis van de pedagogische doelstellingen staat beschreven in de algemene visie van SRK. Hieronder staat beschreven hoe het team van Wereldreizigers aan de vier doelstellingen werkt en hoe dit zichtbaar is in het dagelijkse handelen. Emotionele veiligheid Wanneer een kind verdrietig is kijken we naar de behoefte van het kind en handelen daarnaar. Dat kan betekenen dat we een kind afleiden, troosten door het te knuffelen of juist zijn gevoelens benoemen. We werken met een vast team wat zorgt voor herkenbare gezichten voor de kinderen. We geven altijd een reactie wanneer een kind iets aan ons vraag, zowel non-verbaal als verbaal. We vinden het belangrijk dat we bewust luisteren naar kinderen. We benaderen kinderen positief en geven complimenten waardoor hun zelfbeeld kan groeien. We hebben een vaste inrichting van de ruimte met kleine hoeken waar kinderen rustig kunnen spelen. Wanneer we een correctie geven wijzen we het kind nooit af maar geven we aan welk gedrag we graag willen zien. We benadrukken het gewenste gedrag. Wanneer we met kinderen praten maken we oogcontact zodat het kind voelt dat we oprechte aandacht hebben. We begroeten ouders en kinderen bij binnenkomst en vertrek. We zingen elke ochtend een liedje in de kring waarbij we bij elk kind aangeven dat we blij zijn dat ze er zijn. Persoonlijke competentie Kinderen mogen bij ons hun emoties uiten. We benoemen de gevoelens van een kind en dat het goed is dat het kind zich zo voelt. Wel leren we kinderen dat het gedrag, bijvoorbeeld slaan of schoppen als je boos bent, niet mag. We dagen kinderen uit om nieuwe dingen te proberen. Hiervoor bieden we activiteiten aan die net iets moeilijker of met andere materialen zijn. We stimuleren kinderen om zelfstandig iets te kiezen en daarmee te spelen. We complimenteren kinderen als ze iets goed gedaan hebben of iets geprobeerd hebben wat ze nog nooit eerder gedaan hebben. Door het werken met een VVE methode en Kijk! observatie hebben we aandacht en zicht op de brede ontwikkeling van elk kind. Deze informatie gebruiken we om kinderen verder te helpen in hun ontwikkeling. We bieden wekelijks gym aan zodat kinderen ook op motorisch gebied uitdaging aangeboden krijgen. We lezen veel voor en zingen liedjes om de Nederlandse taal aan te bieden aan de kinderen. We werken zoveel mogelijk met de kinderen in kleine groepjes om ze veel aandacht en begeleiding te kunnen geven.

5 5 Wanneer kinderen de Nederlandse taal nog niet kunnen spreken proberen we de nonverbale communicatie zo goed mogelijk te verwoorden zodat ze ook de Nederlandse taal aangebonden krijgen. We kijken waar een kind is in zijn of haar ontwikkeling en sluiten met het spelaanbod aan bij de ontwikkeling. We stimuleren de zelfredzaamheid van kinderen, zoals het maken van eigen keuzes, aantrekken van hun jas of het zelfstandig handen wassen. Sociale competentie In de kring starten we de ochtend of de middag. Het belangrijkste daarbij is dat de kinderen leren dat ze onderdeel van een groep zijn en welke kinderen er nog meer in de groep zitten. We leren kinderen om lief te zijn voor elkaar en vragen hen nieuwe kindjes in de groep te helpen. We leren kinderen om rekening te houden met elkaar en We vragen kinderen altijd met wie ze willen spelen om vriendschappen en samenspel te bevorderen. We begeleiden conflicten tussen kinderen. In een gesprek benadrukken wat het probleem is en helpen we de kinderen een oplossing te vinden zodat we weer verder kunnen spelen. Wanneer kinderen niet voor zichzelf op durven te komen begeleiden we ze daarbij. We benoemen de gevoelens van een kind en helpen het kind om te vertellen wat hij of zij wil. Bij kinderen die niet samen durven te spelen investeren we eerst op een vertrouwensband met de medewerkers. Daarna gaan we met het kind in een klein groepje spelen en trekken ons langzaam terug. Normen en waarden Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren om trots te zijn op zichzelf. Wij tonen daarom zoveel mogelijk dat wij trots zijn op de kinderen en benadrukken dat zij ook trots mogen zijn. Culturele verschillen laten we terugkomen in onder andere boekjes en liedjes. We geven zelf het goede voorbeeld, bijvoorbeeld in de manier van praten, helpen en lief zijn voor elkaar. We vieren gezamenlijk verjaardagen, feesten en een afscheid van een kindje wat naar de basisschool gaat. Voor dit sociale aspect en het vieren van feestelijke gebeurtenissen gebruiken we de kring. In de thema s die wij aanbieden is er ruimte voor andere gebruiken en andere normen en waarden. We nemen ook onze voorbeeldrol in het omgaan met spullen, de ruimte en mensen. Ons uitgangspunt is dat je omgaat met spullen en mensen zoals je dat zelf ook prettig zou vinden. Je maakt daarom niets kapot en praat netjes tegen elkaar. We houden ook gezamenlijk met de kinderen het lokaal schoon en opgeruimd zodat er een prettig omgeving is om te spelen. Bij ouders met andere normen en waarden gaan we het gesprek aan en stellen nieuwsgierige vragen. We leggen ook uit waarom wij soms iets anders doen. We stimuleren ouders om vragen te stellen over onduidelijkheden die mogelijk ontstaan door cultuur of taal. In gesprek met elkaar kan je meer begrip creëren.

6 6 We benoemen niet bewust de culturele verschillen, we willen er geen nadruk op leggen. Iedereen is welkom en daarbij hoort dat er verschillen zijn. Als ze ter sprake komen gaan we hierover in gesprek.

7 7 OVERIG Locatie PSS Wereldreizigers groep A&B is gevestigd aan de P.C Boutenslaan 2, 2283 GT Rijswijk en PSS Wereldreizigers groep C is gevestigd aan de Laboucherelaan 7, 2283 EG Rijswijk. De PSS heeft een groepsruimte die gedeeld wordt met VSO en BSO Wereldreizigers en Speelstart. Tijdens openingstijden wordt er 1 keer per week per groep (A&B) gebruik gemaakt van het gym/speellokaal van de school. Groep C gaat 1 keer per week naar de speelruimte op dezelfde verdieping. Deze activiteiten worden door S4k of de eigen medewerkers gegeven. De buitenspeelruimte (groep A&B) bevindt zich aangrenzend aan het lokaal. De kinderen spelen alleen in het omheinde gedeelte en in de verhoogde zandbak, deze is afgezet met pionnen. De peuters dragen bij het buitenspelen gele veiligheid hesjes om de herkenbaarheid te vergroten. De buitenspeelruimte van groep C wordt gedeeld met het KDV, deze ruimte is geheel omheind. PSS Wereldreizigers is onderverdeeld in drie vaste groepen, op twee locaties, die elk drie dagdelen per week zijn geopend. Het is niet mogelijk om extra dagdelen te komen of dagdelen te ruilen. De groepen zijn geopend op: Groep A: Maandag ochtend : 8:45-12:30 uur Dinsdag middag : 12:30-15:00 uur Donderdag ochtend : 8:45-12:30 Groep B: Dinsdagochtend : uur Donderdagmiddag : uur Vrijdagochtend : uur Groep C Maandag ochtend : 8:45-12:30 uur Dinsdag middag : 12:30-15:00 uur Donderdag ochtend : 8:45-12:30 Elke groep heeft maximaal 16 kinderen in de leeftijd van 2½ tot 4 jaar onder begeleiding van twee pedagogisch medewerkers (pmw). Op de peuterspeelschool wijken we niet af van de vastgestelde beroepskracht kind ratio. De PSS is tijdens schoolweken geopend. Observeren & Mentorschap Elk kind heeft een mentor. De mentor is een pedagogisch medewerker van de groep. Bij het intakegesprek maken ouders en kinderen kennis met de mentor. Deze medewerker is het aanspreekpunt voor ouders en kinderen bij vragen tijdens de opvangperiode. Ook volgt deze medewerker de ontwikkeling van een kind en voert een ouder- en kind gesprek wanneer daar behoefte aan is (zie werkinstructie Observeren, signaleren en volgen van ontwikkeling en welbevinden van kinderen). De verdeling van de kinderen per mentor is gemaakt en terug te vinden op de groep.

8 8 Wennen Wennen gebeurt bij de PSS op maat. Tijdens een oudergesprek bespreken de medewerkers de situatie van het kind met zijn/haar ouders. De werkinstructie wennen wordt gebruikt als leidraad. Wanneer het wenselijk is worden er aanvullende wenafspraken gemaakt. Ondersteuning De pmw s zijn allen volledig gediplomeerd. Ze hebben minimaal een SPW3 diploma of zijn daarvoor in opleiding. Daarnaast hebben alle medewerkers een VVE diploma, een taalcertificaat op 3F niveau en een BHV-K certificaat. Verder krijgt het team op de volgende manier ondersteuning: Ieder groep heeft regelmatig een teamoverleg over de omgang met kinderen, ouders, activiteitenprogramma en wat verder ter tafel komt. Medewerkers kunnen ondersteuning vragen aan pedagogen (staf PW) van SRK wanneer het gaat om kinderen, ouders, vermoeden van kindermishandeling, activiteitgericht werken etc. Indien noodzakelijk kunnen medewerkers, eventueel samen met staf PW een beroep doen op de specifieke kennis en mogelijkheden van externe hulpinstanties. Vrijwilligers en Stagiaires Wekelijks zijn er ook vrijwilligers op de locatie aanwezig die de pmw-ers en de kinderen ondersteunen. Ze begeleiden bij activiteiten als voorlezen, uitstapjes en vieringen. Ook ouders kunnen worden gevraagd voor deze activiteiten om hierbij te begeleiden. Tevens zijn op de locatie regelmatig stagiaires die boventallig de groep begeleiden.

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Kinderdagverblijf. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Kinderdagverblijf Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische thema

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 Voor- en buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect

Pedagogisch plan van aanpak Voor-en BuitenSchoolse Opvang. Samen op reis worden we Wereldwijs Respect Pedagogisch plan van aanpak 2018 Voor-en BuitenSchoolse Opvang Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 KDV Wereldplek 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak VOORSCHOOL & samenspel. IN-BIJ-MET school

Pedagogisch plan van aanpak VOORSCHOOL & samenspel. IN-BIJ-MET school Pedagogisch plan van aanpak 2016 VOORSCHOOL & samenspel IN-BIJ-MET school INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK Fontein

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2017

Pedagogisch plan van aanpak 2017 Pedagogisch plan van aanpak 2017 Vertrouwen, veilig voelen, gezien worden en interesse INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit BuitenRijck 3 o Voor wie is het PPA? 3 o BuitenRijck. 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2016 IN-BIJ-MET school

Pedagogisch plan van aanpak 2016 IN-BIJ-MET school Pedagogisch plan van aanpak 2016 IN-BIJ-MET school INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK Fontein 3 Pedagogische doelstellingen

Nadere informatie

P.C. Boutenslaan en Laboucherelaan Peuterspeelschool

P.C. Boutenslaan en Laboucherelaan Peuterspeelschool P.C. Boutenslaan en Laboucherelaan Peuterspeelschool Juli 2019/1 1. Dit is Up! Welkom bij Up Up is een professionele kinderopvangorganisatie met heel veel ervaring en enthousiasme. We zijn er voor álle

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2015. Ontdekken & Beleven

Pedagogisch plan van aanpak 2015. Ontdekken & Beleven Pedagogisch plan van aanpak 2015 Ontdekken & Beleven INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK Luchtkasteel 3 Pedagogische doelstellingen

Nadere informatie

P.C. Boutenslaan. Peuterspeelschool

P.C. Boutenslaan. Peuterspeelschool P.C. Boutenslaan Peuterspeelschool 1. Dit is Up! Welkom bij Up Up is een professionele kinderopvangorganisatie met heel veel ervaring en enthousiasme. We zijn er voor álle kinderen, voor actiehelden en

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2016 Sport en Spel

Pedagogisch plan van aanpak 2016 Sport en Spel Pedagogisch plan van aanpak 2016 Sport en Spel INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK Combisport 3 Pedagogische doelstellingen

Nadere informatie

Labouchèrelaan dagopvang kdv

Labouchèrelaan dagopvang kdv Labouchèrelaan dagopvang kdv Mei 2019/1 1. Dit is Up! Welkom bij Up Up is een professionele kinderopvangorganisatie met heel veel ervaring en enthousiasme. We zijn er voor álle kinderen, voor actiehelden

Nadere informatie

Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan Buitenschoolse opvang

Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan Buitenschoolse opvang Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan Buitenschoolse opvang Mei 2019/1 1. Dit is Up! Welkom bij Up Up is een professionele kinderopvangorganisatie met heel veel ervaring en enthousiasme. We zijn er voor álle

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK KINDERDAGVERBLIJF. KINDEROPVANG OP MAAT KOM, op weg naar zelfstandigheid. September 2015

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK KINDERDAGVERBLIJF. KINDEROPVANG OP MAAT KOM, op weg naar zelfstandigheid. September 2015 PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK KINDERDAGVERBLIJF 2015 KINDEROPVANG OP MAAT KOM, op weg naar zelfstandigheid September 2015 0 INHOUDSOPGAVE 1 HOOFDSTUK 1- INLEIDING 2 HOOFDSTUK 2- PEDAGOGISCHE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2018 Sport en Spel

Pedagogisch plan van aanpak 2018 Sport en Spel Pedagogisch plan van aanpak 2018 Sport en Spel INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK Combisport 3 Pedagogische doelstellingen

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2016 Net als thuis

Pedagogisch plan van aanpak 2016 Net als thuis Pedagogisch plan van aanpak 2016 Net als thuis INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit SRK 3 o Voor wie is het PPA? 3 o LEUK Ypenburg 3 o Eigenheid van LEUK In de Wolken 3 Pedagogische doelstellingen

Nadere informatie

Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan. Buitenschoolse opvang

Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan. Buitenschoolse opvang Labouchèrelaan & P.C. Boutenslaan Buitenschoolse opvang 1. Dit is Up! Welkom bij Up Up is een professionele kinderopvangorganisatie met heel veel ervaring en enthousiasme. We zijn er voor álle kinderen,

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2017

Pedagogisch plan van aanpak 2017 Pedagogisch plan van aanpak 2017 Vertrouwen, veilig voelen, gezien worden en interesse Pedagogisch plan van aanpak kindcentrum BuitenRijck maart 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding o Pedagogische kwaliteit BuitenRijck

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak 2018 Avontuur

Pedagogisch plan van aanpak 2018 Avontuur Pedagogisch plan van aanpak 2018 Avontuur INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 PEDAGOGISCHE DOELSTELLINGEN... 4 OVERIG... 7 PPA LEUK Wings oktober 2018 2 INLEIDING Pedagogische kwaliteit binnen SRK Er zijn twee

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK VVE VOORSCHOOL

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK VVE VOORSCHOOL PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK VVE VOORSCHOOL 2015 1 INHOUDSOPGAVE 2 HOOFDSTUK 1- INLEIDING 3 HOOFDSTUK 2- PEDAGOGISCHE DOELSTELLINGEN 4 EMOTIONELE VEILIGHEID 4 PERSOONLIJKE COMPETENTIE 4 SOCIALE COMPETENTIE

Nadere informatie

Pedagogisch Plan van Aanpak

Pedagogisch Plan van Aanpak Pedagogisch Plan van Aanpak 2018 Ontdekken & Beleven Inhoud Inleiding... 3 Pedagogische kwaliteit binnen SRK... 3 Voor wie is het PPA... 3 LEUK Ypenburg... 3 Eigenheid van LEUK Luchtkasteel... 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak BSO Carrousel. ontdekken en groeien

Pedagogisch plan van aanpak BSO Carrousel. ontdekken en groeien Pedagogisch plan van aanpak BSO Carrousel ontdekken en groeien 1 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 3-4 BSO/VSO Carrousel Pagina 5 Openingstijden Pagina 5 Visie Pagina 5 Basis van de visie BSO/VSO Carrousel

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier

Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier Uitgave: augustus 2015 PPA Saffier augustus 2015 1 Inleiding... 3 Pedagogische doelen... 4 Bieden van emotionele veiligheid... 4 Bevorderen van de persoonlijke

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes Omvang van de Peuterspelengroep Er kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Komeet Maximaal aantal kinderen op de groep Horizontale/

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak Boemerang. Locatie Prisma. ontdekken en groeien

Pedagogisch plan van aanpak Boemerang. Locatie Prisma. ontdekken en groeien Pedagogisch plan van aanpak Boemerang Locatie Prisma ontdekken en groeien 16 juni 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 3 Basis van de visie Boemerang Pagina 4 Bieden van Emotionele veiligheid Pagina 6

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Juli Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje

Juli Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2018 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Floddertje... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak BSO Rembrandtkwartier ontdekken en groeien

Pedagogisch plan van aanpak BSO Rembrandtkwartier ontdekken en groeien Pedagogisch plan van aanpak BSO Rembrandtkwartier ontdekken en groeien BSO Boemerang BSO Carrousel locatie Snijdersschool BSO Prisma VSO Prisma VSO Carrousel locatie Snijdersschool Januari 2018 1 INLEIDING

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de peuterspelengroep Per peuterspelen groep kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden geplaatst. Groepssamenstelling Naam van de groep: Peuterspelen plus 1 Maximaal aantal kinderen op de

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Steffie. Pedagogisch werkplan SPL / SJWB 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Steffie September 2018 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Steffie p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar

Pedagogische werkwijze Woelwater De Kleine Raaf 2-4 jaar locatie Woelwater Woelwater De Kleine Raaf Dit document is eigendom van de Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Woelwater De Kleine Raaf 2019A PV Welkom

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groenknollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groenknollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groenknollenland Oktober 2016 1 Inhoud 1. informatie over Peuterspeelzaal Groenknollenland p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 30 kinderen per dag worden opgevangen op De Hoek De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Sprinkhanen geopend op maandag,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum Mengelmoes

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum Mengelmoes Pedagogisch werkplan Peutercentrum Mengelmoes April 2019 1 Inhoud 1. Informatie over Peutercentrum Mengelmoes... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Golfbreker, januari 2019 Sandra Dusseldorp, locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Golfbreker, januari 2019 Sandra Dusseldorp, locatiemanager Omvang van de peuterspeelgroep Per groep kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden geplaatst. Groepssamenstelling Naam van de groep: Peuterspelen plus 1 (maandag- en donderdagochtend) Peuterspelen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Montessori Peuterspeelzaal Apollo

Pedagogisch werkplan. Montessori Peuterspeelzaal Apollo Pedagogisch werkplan Montessori Peuterspeelzaal Apollo Augustus 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Apollo... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking, wennen en

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 10 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier

Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier Pedagogisch plan van aanpak (PPA) BSO Saffier PPA Saffier september 2018 1 Inleiding... 3 Pedagogische doelen... 4 Bieden van emotionele veiligheid... 4 Bevorderen van de persoonlijke competentie... 4

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak Datum: Januari 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van psz de

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West

Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West 1 Pedagogisch werkplan Peutercentrum Zuid West Januari 2019 2 Inhoud 1. Informatie over Peutercentrum Zuid-West... 3 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 5 3. Kennismaking en wennen... 5

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker kan deze tijd tevens gebruiken voor rapportage en het bieden van individuele ondersteuning.

De pedagogisch medewerker kan deze tijd tevens gebruiken voor rapportage en het bieden van individuele ondersteuning. Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat pedagogische visie is. In dit werkplan is voor Het Kompas uitgewerkt

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze POG De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze POG De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 59 kinderen per dag worden opgevangen op KDV en peuterochtendgroep De Hoek. Momenteel zijn door terugloop van kinderen

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal

Een goede. keuze. Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Een goede keuze Welkom bij 2Samen Peuterspeelzaal Kinderopvang 2Samen: een goede keuze Thuis in kinderopvang Voor kinderen vanaf 2½ jaar, die niet naar het kinderdagverblijf gaan, is de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Inspectierapport Kladderkatjes (KDV) Eikenlaan SC DORDRECHT Registratienummer

Inspectierapport Kladderkatjes (KDV) Eikenlaan SC DORDRECHT Registratienummer Inspectierapport Kladderkatjes (KDV) Eikenlaan 25 3319SC DORDRECHT Registratienummer 695254625 Toezichthouder: Dienst Gezondheid en Jeugd In opdracht van gemeente: Dordrecht Datum inspectie: 11-02-2016

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Wegwijzer in het kindercentrum deel 1. Over dit kindercentrum

Wegwijzer in het kindercentrum deel 1. Over dit kindercentrum Wegwijzer in het kindercentrum deel 1 Over dit kindercentrum klik in de hoek van de pagina om door deze wegwijzer te bladeren Inhoudsopgave pagina Welkom 3 Contactgegevens 4 Algemeen 5 openingstijden 5

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Vogeltuin

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Vogeltuin Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Vogeltuin Augustus 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal De Vogeltuin... 2 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 4 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Ontdekkers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Ontdekkers BSO De Ontdekkers

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Floddertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Floddertje Juli 2017 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Floddertje p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang BijdeHandjes (BSO) Frans Halsstraat EV Voorthuizen Registratienummer

Inspectierapport Christelijke Kinderopvang BijdeHandjes (BSO) Frans Halsstraat EV Voorthuizen Registratienummer Inspectierapport Christelijke Kinderopvang BijdeHandjes (BSO) Frans Halsstraat 109 3781EV Voorthuizen Registratienummer 419056671 Toezichthouder: Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden In opdracht

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over de Boomhut Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en Pagina 1 van 5 De Boomhut De Boomhut is een kleine, gezellig

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2016 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK Uk & Puk Het kinderdagverblijf en de peuterspeelschool van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn

Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn Ons pedagogisch handelen peutergroep Drakesteyn Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Grootstal

Ons pedagogisch handelen peutergroep Grootstal Ons pedagogisch handelen peutergroep Grootstal Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Inspectierapport Mariaschool (KDV) Doelstraat XD DORDRECHT Registratienummer

Inspectierapport Mariaschool (KDV) Doelstraat XD DORDRECHT Registratienummer Inspectierapport Mariaschool (KDV) Doelstraat 13 3311XD DORDRECHT Registratienummer 172893860 Toezichthouder: Dienst Gezondheid en Jeugd In opdracht van gemeente: Dordrecht Datum inspectie: 27-01-2015

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum De Mors

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum De Mors Pedagogisch werkplan Peutercentrum De Mors Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peutercentrum de Mors p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO t Swaentje Dependance Januari 2019 locatiemanager Janneke Faber

Pedagogische werkwijze BSO t Swaentje Dependance Januari 2019 locatiemanager Janneke Faber Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 10 16 kinderen per dag worden opgevangen op BSO t Swaentje dependance. Werken met basisgroepen Naam van de basisgroep Maximaal aantal

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 0251 245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Inhoud Inleiding 1 1. Visie op kinderopvang 2 2. Pedagogische doelen en

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Sportlaan (KDV) Sportlaan PG ZWOLLE Registratienummer

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Sportlaan (KDV) Sportlaan PG ZWOLLE Registratienummer Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Sportlaan (KDV) Sportlaan 8 8044PG ZWOLLE Registratienummer 432205238 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Zwolle Datum inspectie: 26-10-2016

Nadere informatie

Inspectierapport Het Speelhuisje (PSZ) Hofstede 2A 1132AJ VOLENDAM

Inspectierapport Het Speelhuisje (PSZ) Hofstede 2A 1132AJ VOLENDAM Inspectierapport Het Speelhuisje (PSZ) Hofstede 2A 1132AJ VOLENDAM Toezichthouder: GGD Zaanstreek-Waterland In opdracht van gemeente: Edam-Volendam Datum inspectie: 17-06-2015 Type onderzoek: Jaarlijks

Nadere informatie