HOU JE SPIEREN & GEWRICHTEN SOEPEL EN BEWEEG VRIJ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOU JE SPIEREN & GEWRICHTEN SOEPEL EN BEWEEG VRIJ"

Transcriptie

1 HOU JE SPIEREN & GEWRICHTEN SOEPEL EN BEWEEG VRIJ DE KRACHT VAN DE NATUUR IN HAAR PUURSTE VORM

2 Een leuke fietstocht met vrienden. Een dagje in de tuin werken. Een ontspannend partijtje voetbal met de kinderen of vrienden. Een handje toesteken bij de verhuis van de buren. Allemaal fijne bezigheden maar hoe vaak gebeurt het niet dat je door een verkeerde beweging of door een ongewone inspanning plotseling last aan je spieren of gewrichten krijgt? De klacht is vaak niet ernstig, maar kan best vervelend zijn. Wat zijn spieren of gewrichten? Hoe ontstaan ongemakken? Hoe kan je ze vermijden? En hoe kan je de klachten verzorgen? In deze folder vind je hierover meer informatie en enkele tips & tricks over hoe je op een eenvoudige en natuurlijke manier kunt omgaan met dergelijke klachten of hoe je ze kan (proberen) te voorkomen.

3 EERST EEN BEETJE ANATOMIE... Wat zijn gewrichten? Onze botten zijn verbonden met elkaar door gewrichten. Rond het gewricht ligt een band van bindweefsel: de gewrichtsband, ook ligament genoemd. De gewrichtsbanden zorgen voor de beweeglijkheid en stabiliteit van de gewrichten. Bij elke beweging die je maakt gebruik je je gewrichten. Met alleen maar botten en gewrichten kunnen we ons moeilijk voortbewegen. Daar zijn ook spieren bij nodig. Wat zijn spieren? Spieren worden aangestuurd door het zenuwstelsel: ze trekken samen en ontspannen; kortom, ze bewegen. Op plaatsen in ons lichaam waar niet zoveel ruimte is, zoals in vingers en in handen, gaan spieren over in pezen. We zijn ons niet bewust van onze spieren & gewrichten zolang alle beweegbare delen van het skelet soepel functioneren. Ongemakken en klachten kunnen verschillende oorzaken hebben & vragen dan ook een specifieke verzorging.

4 GEWRICHTSKLACHTEN SPECIFIEKE, DIEPE & NATUURLIJKE VERZORGING Bij elke beweging die je maakt gebruik je je gewrichten. Vandaar dat een aandoening aan het gewricht bijzonder lastig en storend is. Door de band genomen kenmerkt zich dit door stramheid, gevoeligheid, immobiliteit (moeilijk kunnen bewegen) en/of zwellingen. MOGELIJKE OORZAKEN? D Overbelasting: door bv. zwaar werk te leveren of het uitoefenen van sport. D Verstuiking, verzwikking: beschadiging van gewrichtsband door oververrekking. D Slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten: kraakbeenletsels. D Ouderdom: vanaf je 40ste neemt het risico op gewrichtsklachten en stramheid toe door slijtage of verstijving van het kraakbeen tussen de gewrichten. De Verzorgingsolie Gewrichten bevat een combinatie van Essentiële Oliën en de Plantaardige Olie van Macadamia. De formule bevat o.a. Rozemarijn (helpt o.a. bij het bevorderen van de circulatie) en Wintergroen (helpt o.a. bij het opwarmen van spieren vóór het sporten en verlichten van spier- & gewrichtsklachten/kneuzingen & melkzuurophoping) De formule biedt zo een specifieke & diepe verzorging bij last aan de rug, de schouders, de ellebogen, de knieën, de enkels, de polsen en/of kneuzingen. Je kan deze verzorgingsolie ook preventief aanbrengen om klachten te voorkomen en zo de gewrichten soepel houden voor een optimaal bewegingscomfort. Denk dan bijvoorbeeld aan lichaamsdelen waar vroeger reeds ongemakken waren, plaatsen van vroegere breuken De toevoeging van de Plantaardige Olie zorgt voor een goede penetratie van de Essentiële Oliën in de huid en laat toe om grotere lichaamsoppervlakten te masseren. HOE GEBRUIK JE DEZE VERZORGINGSOLIE? Breng s morgens en s avonds de olie aan op de gevoelige zones. Masseer zacht in met de handen.

5 GEVOELIGE SPIEREN SPECIFIEKE, DIEPE & NATUURLIJKE VERZORGING Een gevoelige spier voel je vooral bij beweging of inspanning. De spier voelt hard en stijf aan. Als je op de spier drukt, ervaar je het ongemak. MOGELIJKE OORZAKEN? DOngewone inspanning: inspanning waaraan de spieren niet gewend zijn (te lange wandel- of fietstocht). DOngewone of bruuske beweging: de spier kan hierdoor inscheuren of volledig doorscheuren. D Overbelasting of een verkeerde belasting: door bijvoorbeeld een langdurig verkeerde dagelijkse (werk)houding (pijn in nek, schouders, rug). D Verrekking: in dit geval werd de spier tijdelijk te veel belast of heeft de spier te veel kracht uitgeoefend. D Kneuzing: beschadiging van de spier na een val of ongelukje. De Verzorgingsolie Spieren bevat een combinatie aan Essentiële Oliën en de Plantaardige Olie van Macadamia. De formule bevat o.a. Rozemarijn (helpt bij het bevorderen van de circulatie) en Akkermunt (helpt o.a. bij het verlichten van pijnlijke zones door het afkoelende effect) De formule biedt zo een specifieke & diepe verzorging bij stijfheid, stramme spieren en na het sporten of een zware fysieke inspanning (opheffen van zware zaken, tuinieren, schoonmaken ). Door deze olie preventief aan te brengen, bereid je je lichaam voor op een fysieke inspanning en voorkom je stijfheid nadien. De toevoeging van de Plantaardige Olie zorgt voor een goede penetratie van de Essentiële Oliën in de huid en laat toe om grotere lichaamsoppervlakten te masseren. HOE GEBRUIK JE DEZE VERZORGINGSOLIE? Breng de olie vóór & na de fysieke inspanning aan op de te behandelen zones. Masseer zacht in met de handen. Wat doe je bij toenemende pijn, roodheid en zwelling? DEerste 48 uur ijs leggen op de gevoelige zone. DHou je rustig zodat je de gevoelige zone niet extra belast. DRaadpleeg je dokter indien het ongemak blijft aanhouden.

6 ONDERWEG, TIJDENS HET SPORTEN OF TIJDENS HET WERK EEN PLOTSE SPIER- OF GEWRICHTSKLACHT? Gebruik dan de Roll on Gewrichten & spieren als eerste hulp! Handige & snelle verlichting dankzij Essentiële Oliën. De handige Roll on is perfect inzetbaar als eerstelijnsverzorging om de stramme zones (rug, heup, elleboog, pols, knie, enkel ) te verlichten. Hij is heel eenvoudig en lokaal aan te brengen. Bovendien verlicht hij stramme spieren en versoepelt hij de gewrichten waardoor de bewegingen gemakkelijker zullen aanvoelen. Kan ook aangebracht worden op de gevoelige zones ter voorkoming van klachten. Ideaal in de sport- of handtas! Twee keer in de week ga ik naar de fitness. Dat ontspant mij en geeft me tegelijk veel energie. Maar soms doe ik mijn oefeningen net iets te krachtig of te lang waardoor mijn spieren wat overbelast geraken. Na het douchen gebruik ik de roller op die gevoelige plekken. Hij is enorm makkelijk, handig en zorgt voor onmiddellijke verlichting. Ik heb hem dan ook altijd bij in mijn sporttas! Mijn man en ik zijn sinds kort met pensioen en zodra het weer het toelaat, trekken we onze sportschoenen aan om een eindje te gaan lopen. Volop genieten van de natuur en tegelijk werken aan onze conditie. Op die manier blijven we jong, energiek en soepel. Ikzelf heb een terugkerende last aan de enkel. Voordat we aan de jogging beginnen, breng ik de roller aan op die gevoelige plek ter voorbereiding en dan kan ik er helemaal tegenaan! Na het lopen herhaal ik dat ritueel en sindsdien heb ik veel minder klachten.

7 TIPS & TRICKS VAN DE KINESIST In samenwerking met Geert & Steven Vuylsteke (Kiné Plus Haaltert) Spier- en gewrichtsklachten kunnen ook (deels) voorkomen worden, door enkele eenvoudige zaken toe te passen. BEWEEG JE FIT Om soepel en mobiel te blijven, hoef je niet elke dag te sporten of naar de fitness te gaan. Bewegen kan ook op een eenvoudige manier: DGebruik de trap i.p.v. de lift. DLaat de auto eens staan en ga te voet naar de winkel. DFiets naar het werk indien mogelijk. DLaat de hond eens extra uit. DMaak elke dag een (avond)wandeling na het eten. DDoe pendelbewegingen met schouders en benen. WELKE BESTAANDE FOTO? BLIJF ACTIEF, OOK TIJDENS HET WEEKEND EN VAKANTIES Tijdens de week is de stress heel hoog (werkdruk, hard werken). Als je dan daarna in een situatie komt waarin de stress wegvalt, zal je lichaam reageren. Het lichaam raakt als het ware uit balans waardoor men zich slecht voelt. Dit kan zich uiten in weekendmigraine, griepgevoel, pijnlijk lichaam Het is daarom beter om stress geleidelijk af te bouwen. Blijf daarom ook tijdens het weekend en tijdens de vakantie licht actief en blijf bewegen, in plaats van onderuit te zakken in de zetel. Lichte bewegingen die niet belastend zijn: wandelen, fietsen, zwemmen, aquajogging NEEM JE TIJD VOOR EN NA JE SPORTACTIVITEIT Als je ervoor kiest om te gaan sporten, is het belangrijk dat je dat gezond en verantwoord doet. Dit doe je door steeds te starten met een goede opwarming en te eindigen met afkoelingsoefeningen. Rek- en strekoefeningen bereiden je spieren voor op komende inspanningen, maar zorgen ook voor ontspanning van je spieren na de activiteit.

8 TIPS & TRICKS VAN DE KINESIST In samenwerking met Geert & Steven Vuylsteke (Kiné Plus Haaltert) NEEM DE JUISTE WERKHOUDING AAN Chronische spierklachten in de nek of de schouders kan je al een heel stuk verhelpen en verlichten door zeer bewust de juiste zithouding aan te nemen. Zie hieronder enkele tips: NEEM VOLDOENDE (NACHT)RUST Rust is voor de genezing van spieren en gewrichten zeer belangrijk. Vermijd ook bewegingen en activiteiten die klachten veroorzaken. Neem ontspanning bij ongemakken en ga de spieren en gewrichten niet onnodig overbelasten. NEEM DE JUISTE SLAAPHOUDING AAN GOED FOUT Dit is heel belangrijk voor je nek. Slaap daarom niet op je buik, wel op je rug of op je zij. Kies voor een hoofdkussen dat de vorm van je nek goed volgt (geen dik kussen dus, maar bijvoorbeeld wel een kussen met veren). Bovendien is het aangeraden om regelmatig een korte pauze in te lassen waarin je enkele ontspanningsoefeningen uitvoert. Hierbij enkele eenvoudige oefeningen; doe elke oefening een 5-tal keer: DHaal je schouders op en duw daarna je schouders naar beneden. DDraai je hoofd naar links en naar rechts. DPlaats je hielen op de grond en hef je tenen op. DPlaats je tenen op de grond en hef je hielen op. DSpreid je vingers krachtig uit en maak nadien vuisten. DDruk je rug stevig in de rugleuning van je stoel, strek je armen naar boven. VERMIJD KOUDE EN VOCHTIGHEID Gevoelige spieren en gewrichten houden niet van koude en vochtige ruimten. Maak het jezelf daarom zo behaaglijk, comfortabel en warm mogelijk. Warmte, bijvoorbeeld een kersenpitkussentje of warm bad, geven vaak verlichting. Opgelet: Indien het letsel acuut is, zoals een kneuzing of verstuiking, dan is warmte absoluut te vermijden. Gebruik dan meteen ijskompressen (en dit gedurende 48 uur); dit gaat het opzwellen tegen. Het is in dit geval ook aan te raden het getroffen lichaamsdeel hoog te leggen.

9 Heb je een persoonlijke vraag? Onze aromaspecialiste bezorgt je graag een antwoord. Stel je vraag via onze website: phytosun.be Meer informatie? Bezoek onze website: phytosun.be Zin om je Phytosun-ervaringen te delen? Stuur dan een filmpje naar en vertel of toon hierin hoe je Phytosun gebruikt. Je ontvangt al zeker een gratis Phytosun Douchegel*. De beste filmpjes plaatsen we ook op onze website. * Zolang de voorraad strekt. Phytosun behoudt zich het recht voor om het gekozen product te vervangen door een product van dezelfde waarde. Omega Pharma Belgium NV, Venecoweg 26, BE-9810 Nazareth Δ0414

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun relax& dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun slaap beter Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur Ben je (het) weer moe? Essentiële Oliën geven je humeur een boost en zorgen voor meer rust

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

EEN PRIMA KEUZE OM PIJN TE VERLICHTEN.

EEN PRIMA KEUZE OM PIJN TE VERLICHTEN. EEN PRIMA KEUZE OM PIJN TE VERLICHTEN. Verlicht pijnlijke spieren en ligamenten (Zie bijsluiter) Vloeibaar smeerwortelextract WIE KREEG ER NOG NIET MEE TE MAKEN? Spierpijn, rugpijn, of pijnlijke ligamenten...

Nadere informatie

Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN

Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN Gipskamer OEFENTHERAPIE VOOR UW ARMEN Zojuist is bij u gips verwijderd. U zult de komende dagen stijfheid en pijn voelen in het gewricht dat in het gips heeft gezeten. Bewegen zal hierdoor voor u moeilijker

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2014 pavo 0222 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u een reumatische aandoening heeft. In deze folder

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Tips voor het omgaan met artrose van de hand

Tips voor het omgaan met artrose van de hand Tips voor het omgaan met artrose van de hand 10 praktische tips om een eerste stap te zetten naar beter omgaan met beschadigde gewrichten Tips bij artrose Inleiding Artrose is een aandoening van de gewrichten

Nadere informatie

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73)

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband U heeft een gipsverband gekregen. Een gipsverband moet 24 uur drogen. Kunststofgipsverband is

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace. Instructies en oefeningen

De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace. Instructies en oefeningen De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace Instructies en oefeningen U heeft letsel aan uw enkelband(en) en krijgt hiervoor een (vervolg)behandeling met een enkelbrace. De enkelbrace Na enkelbandletsel

Nadere informatie

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk Geachte heer, mevrouw, Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk BaLaDe 119 Waalwijk Telefoon: 0416 337651 e mail: Info@hevafysio.nl De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat het percentage ouderen in Nederland

Nadere informatie

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Om klachten van uw gewrichten zo veel mogelijk te voorkomen, zijn een

Nadere informatie

Functioneel Welzijn. Nek, schouders en pols

Functioneel Welzijn. Nek, schouders en pols Functioneel Welzijn Nek, schouders en pols 1 Definitie en structuur van de nek Je nek (cervicale wervelkolom) bestaat uit 7 wervels en strekt zich van de schedel tot het bovenlichaam. 2 Oorzaken van nekpijn

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Patiënteninformatie Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon (050) 524 5810 Polikliniek Orthopedie, route

Nadere informatie

Verzwikte of verstuikte enkel

Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een verzwikking is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

In de handout staan enkele tips om de belasting van het lichaam te verlagen.

In de handout staan enkele tips om de belasting van het lichaam te verlagen. Niet alleen dynamische maar ook statische belasting komt voor bij het trekken van kabels, denk maar aan het langdurig voorovergebogen staan bij het trekken van grondkabels of het langdurig met de armen

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Sportief bewegen met artrose. Artrose

Sportief bewegen met artrose. Artrose Sportief bewegen met artrose Artrose Sportief bewegen met artrose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Herstel na een schouderluxatie. Chirurgie en Orthopedie

Herstel na een schouderluxatie. Chirurgie en Orthopedie Herstel na een schouderluxatie Chirurgie en Orthopedie Inleiding U hebt bij een ongeval een schouderluxatie opgelopen. Dit betekent dat de schouderkop geheel uit de kom is geschoten. Dit veroorzaakt veel

Nadere informatie

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen.

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Werk aan je spierkracht Wil je graag je lichaamshouding en fitheid optimaal houden of verbeteren? Wil je je spieren verstevigen? Dan oefen je best ook 2 tot 3 keer per week. Vlaams Instituut Gezond Leven

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, november 2012 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie.

Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie. ESSENTIELE OLIEN, 100% ZUIVER EN NATUURLIJK Verzorg je anders dankzij de natuurlijke kracht van Aromatherapie. OP-13168_OPB_PSA_BR_Praktische gids_nl.indd 1 12/08/13 09:57 Het gebruik van Essentiële Oliën

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Inleiding: Vallen is een omvangrijk probleem in Nederland, waarbij 24% tot 35% van de thuiswonende 65plussers minstens 1 keer

Nadere informatie

Het gipsverband. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0228

Het gipsverband. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0228 Het gipsverband Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0228 Het gipsverband U heeft een gipsverband gekregen voor het letsel aan uw arm of been. Dit gipsverband is van kunststof of van kalkgips en

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

Gipsverband. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Gipsverband. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Gipsverband Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Het gipsverband U heeft zojuist een gipsverband gekregen voor het letsel aan uw arm of been. Dit gipsverband is van kunststof

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen ten aanzien van de behandeling die u krijgt met gips of kunststof gips. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen

Uw arm in het gips. Instructies en oefeningen Uw arm in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis Groningen onder behandeling vanwege letsel aan uw arm (en/of hand). U heeft al gips of u krijgt gips om uw arm. De volgende

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een gips of hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Gips of verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS

ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS ALGEMENE REGELS BIJ GIPS EN KUNSTSTOFGIPS 461 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen ten aanzien van de behandeling die u krijgt met gips of kunststof gips. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis Informatie Ergotherapie bij reumatoïde artritis Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij reumatoïde artritis (RA) die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische

Nadere informatie

Grip op je dagelijks energie!

Grip op je dagelijks energie! Grip op je dagelijks energie! 1 Je bent ondernemend en hebt een volle agenda. Dat kan veel van je vragen. Soms mis je de GRIP op je leven. Drie maal een GRIP tip voor een energieker dagritme. Voorwoord

Nadere informatie

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC - 1 - Informatie over veilig werken met de PC Veilig werken met de computer Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die op kantoor werkt te maken met computers. Zit jij ook regelmatig achter een toetsenbord,

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl Gewichtheffen Spreidstand met de voeten op schouderbreedte + de armen naast het lichaam. Door de knieën buigen + armen recht naar voren. Hielen blijven op de grond + houd een rechte rug! Let op: je zitvlak

Nadere informatie

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november 2016 6,9 15 keer beoordeeld Vak LO Sportblessures Inleiding We weten allemaal dat sporten gezond is. Maar te veel sporten is ook niet goed voor je

Nadere informatie

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders VEILIGHEIDSINSTITUUT Boomgaardstraat 22 2600 Berchem T +32 3 203 42 00 informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be 1 V.U. Gert Van Daele, projectcoördinator, Boomgaardstraat

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij artrose

Informatie. Ergotherapie bij artrose Informatie Ergotherapie bij artrose Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij artrose die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische aandoening te beperken. Ergotherapie

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Situering Om jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk op te laden, is het niet direct nodig om een vakantie te boeken! Je kunt stress-gerelateerde problemen

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Voor soepele gewrichten *

Voor soepele gewrichten * Voor soepele gewrichten * Bewegen met de glimlach Mobiclub Geniet het hele jaar door van talrijke voordelen, getrouwheidsen spaaracties. Mobiflex, méér dan een voedingssupplement. Bovenop uw Mobiflex -kuur,

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Orthopedie. Polsprothese

Orthopedie. Polsprothese Orthopedie Polsprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw pols. Er wordt een polsprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de pols, de aanleiding voor de operatie, de operatie,

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verstuikte enkel (enkeldistorsie) PATIËNTEN INFORMATIE Verstuikte enkel (enkeldistorsie) Mevrouw, Mijnheer De arts heeft met jou besproken dat de klachten verband houden met een verstuikte enkel. Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment,

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Leven met Multipele Sclerose uitgave 11. MS en bewegen EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS

Leven met Multipele Sclerose uitgave 11. MS en bewegen EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Leven met Multipele Sclerose uitgave 11 MS en bewegen EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Tekst: drs. Bep Franke-Barendse Uitgever: Nationaal MS Fonds 2 Inleiding Onze omgeving en ons dagelijks werk

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

www.muyoha.weebly.com

www.muyoha.weebly.com www.muyoha.weebly.com Tekeningen: Eleonora Levanskya Tekst: Muyoha Bron: Christopher S. Kilham The Five Tibetans: Five Dynamic Exercises for Health, Energy, and Personal Power Healing Arts Press 1994 DE

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Gipsverband Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Uw arm of been zit in een gipsverband. Dit is een verband van kunststof of van gips dat ervoor zorgt dat het bot in een goede stand

Nadere informatie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Weke-delenreuma Klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Slim omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie

PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie PATIËNTENBROCHURE Decubituspreventie Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is decubitus?... 3 Hoe ontstaat decubitus?... 3 Wanneer heeft u meer kans op decubitus?... 3 Hoe kan u decubitus voorkomen?... 4 Welke

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie