Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/ / bsbo.geraardsbergen@g-o.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel."

Transcriptie

1 Schoolbrochure Adres Telefoon Fax Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/ / bsbo.geraardsbergen@g-o.be

2 Een verhaal... Mijn verhaal De laatste tijd ging het niet erg goed meer op school. Ondanks al mijn inspanningen en die van mijn leerkrachten bleef ik met leermoeilijkheden kampen. Mijn ouders gingen met mij naar een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Daar werd ik dan getest. Aan mijn ouders werd voorgesteld om contact op te nemen met de school voor buitengewoon onderwijs De Drempel te Geraardsbergen. Daar krijg ik aangepast onderwijs en wordt er rekening gehouden met al mijn mogelijkheden en tekorten. Jongens en meisjes van 6 tot 13 jaar worden er opgevangen in volgende onderwijsvormen: Basisaanbod (vroegere type 1 en type 8) Het type basisaanbod wordt ingericht voor kinderen die nood hebben aan extra zorg die in het gewoon basisonderwijs moeilijk haalbaar is. Type 9 Het type 9 is een onderwijsvorm die wordt georganiseerd voor kinderen met een autismespectrumstoornis en een normale begaafdheid.

3 Doelgroep Attest type 9 kan uitgeschreven worden als: Een officiële diagnose ASS gesteld werd door een multidisciplinair team. De leerling normaal begaafd is. Attest basisaanbod kan uitgeschreven worden als de leerling: Een leerstoornis heeft, bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie. Een aandachts- of concentratieprobleem heeft, bijvoorbeeld ADD, ADHD. Een coördinatieprobleem heeft, bijvoorbeeld DCD of dyspraxie. Een taalstoornis heeft, bijvoorbeeld dysfasie. Een sociaal-emotionele problematiek heeft waardoor het leerproces in het gedrang komt. Deze attesten worden uitgeschreven door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

4 Onze schoolstructuur Op basis van leeftijd, niveau en attest worden de leerlingen opgevangen in Pedagogische Eenheden. Wij werken niet met een jaarklassensysteem. Jaarlijks kan de schoolstructuur veranderen in functie van onze leerlingenpopulatie. Voor elke pedagogische eenheid geldt: Kleine groepen Werken op niveau en tempo van het kind Multidisciplinaire begeleiding Totale persoonlijkheidsontwikkeling

5 Klaswerking basisaanbod De kinderen die aangemeld worden met een attest basisaanbod worden gescreend. Het overleg met de zorgcoördinator van de gewone school en het CLB is hier van fundamenteel belang om de noden van het kind in kaart te brengen. Op basis van deze zorgvraag wordt er een zorgtraject op maat van het kind uitgewerkt. In het handelingsplan worden de pedagogisch-didactische ontwikkelingsdoelen geselecteerd en wordt er tevens nagegaan of er bijkomende logopedische, kinesitherapeutische of orthopedagogische ondersteuning nodig is. Centraal stellen wij hierbij de totale persoonlijkheidsontwikkeling en het welbevinden.

6 Auti-klaswerking Visie Reeds sinds september 2001 hebben wij auti-klasjes. Afhankelijk van het aantal leerlingen met een diagnose ASS bekijken we jaarlijks hoeveel auti-klassen we organiseren. De leerkrachten van de auti-klassen (ondersteund door directie, paramedici en orthopedagogen) zijn voortdurend op zoek naar manieren om de sociaalemotionele ontwikkeling en het schoolse presteren van de leerlingen met ASS te bevorderen, met als uiteindelijk doel hen de nodige vaardigheden bij te brengen om te kunnen uitgroeien tot gelukkige volwassenen binnen onze maatschappij. Werking Het kind wordt in overleg met de ouders door het CLB aangemeld met een attest type 9. Tijdens het kennismakingsgesprek met de ouders en eventueel de doorverwijzende instanties, wordt de hulpvraag in kaart gebracht en vervolgens nagegaan welke onderwijsvorm het meest aangewezen is: oriëntatie naar een auti-klas of, indien mogelijk, integratie binnen het basisaanbod. Het werken in kleine groepjes biedt de nodige veiligheid door het specifiek structureren van tijd en ruimte. Hieronder verstaan we: Werken met een dag-, week- en maandkalender Gebruik van een time timer Tijdig aankondigen van veranderingen Vaste en prikkelarme werkplekjes Transparante lesopbouw en werkwijze Gebruik van stappenplannen en checklists Visualiseren van afspraken Er is een aparte speelplaats voorzien voor de leerlingen met ASS waar extra aandacht besteed wordt aan leren spelen, door middel van een speelkoffer, speelvelden en speelschema s. Zorgvuldige communicatie en overleg met de ouders vinden wij heel belangrijk in onze dagelijkse werking met de leerlingen.

7 Onze auti-werking wordt gedragen door het volledige schoolteam. De leerkrachten worden bijgestaan en ondersteund door paramedici en orthopedagogen die bijdragen tot een kwaliteitsvolle, stimulerende en sfeervolle auti-werking.

8 Multidisciplinair team De logopedist Bij de logopedist kunnen de kinderen terecht voor de behandeling van taal- en spraakstoornissen en specifieke lees- en schrijfproblemen. Afhankelijk van de problematiek wordt de therapie individueel of in groep gegeven. De kinesist Alle nieuwe leerlingen leggen bij hun start op onze school een psychomotorische test af, welke een screening inhoudt van de basisvaardigheden en psychomotorische vaardigheden. De kinesist begeleidt de leerlingen met een vertraagde psychomotorische ontwikkeling. Afhankelijk van de problematiek wordt de therapie individueel of in groep gegeven. Verder biedt de kinesist begeleiding tijdens de zwemlessen, alsook wordt een preventief rugschoolprogramma, sessies braingym en typ-10 lessen aangeboden. Specifiek voor onze leerlingen met ASS staat de kinesist ook in voor Sherborne en relaxatie.

9 De orthopedagoog De orthopedagoog staat in voor de coördinatie van de handelingsplanning in functie van de specifieke zorgvraag van het kind. Het takenpakket bestaat tevens uit screening, coaching van ouders en leerkrachten en overleg met de instanties die bij de opvoeding van het kind betrokken zijn. Daarnaast kan de orthopedagoog ook individuele leerlingenbegeleiding op zich nemen bij leerlingen die het moeilijk hebben op sociaalemotioneel of gedragsmatig vlak. Binnen de auti-werking verzorgt de orthopedagoog samen met de leerkracht de lessen sociale vaardigheden en de implementatie van functioneel werken in de klas. Blio (bijzondere leerkracht individueel onderwijs) De Blio-leerkracht staat in voor leerlingen die bepaalde leerstofonderdelen onvoldoende beheersen en hiervoor nood hebben aan extra ondersteuning. De Blio-leerkracht werkt ook klasondersteunend door binnen het klasgebeuren een niveaugroep te begeleiden. De kinderverzorger De kinderverzorger houdt toezicht op de verzorging en hygiëne van de leerlingen. Tevens helpt deze de jonge leerlingen tijdens de zwemlessen.

10 De leerlingenraad De leerlingenraad is een belangrijk kanaal waarlangs onze leerlingen hun inbreng kunnen doen op school. Participatie is immers een recht! De leerlingen uit de hogere klassen kiezen 2 klasgenoten die hen vertegenwoordigen in de leerlingenraad. Zij werken samen met de directie en leerkrachten om van onze school een fijne plek te maken, waar iedereen zich thuis voelt. Thema s die reeds aan bod kwamen: Speelplaatswerking: introductie speelkoffers Spelnamiddagen, thema-vrijdagen, Opruimactie speelplaats Ideeënbussen

11 De leiding en het beheer Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wordt geleid en beheerd vanuit drie niveaus die elkaar aanvullen, maar elk hun eigen bevoegdheid hebben. Op het lokaal niveau worden de scholen bestuurd door de directeur, bijgestaan door een adviserende schoolraad. De schoolraad is samengesteld uit: personeelsleden verkozen door het personeel gecoöpteerde leden uit de lokale sociale, economische en culturele milieus ouders verkozen door ouders Op het tussenniveau zijn er scholengroepen gevormd, met heel wat bevoegdheden. Zij worden bestuurd door: een algemene vergadering een raad van bestuur een algemeen directeur: de heer DE BODT LUC Papiermolenstraat Geraardsbergen een college van directeurs Op het centrale niveau zijn de Raad van het Gemeenschapsonderwijs en de afgevaardigd bestuurder bevoegd. Adres: Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Telefoon: 02/ Fax: 02/ Website:

12 Praktische afspraken Onze schooluren Maandag 8u55 12u10 13u10 15u30 Dinsdag 8u55 12u10 13u10 15u55 Woensdag 8u55 12u10 Donderdag 8u55 12u10 13u10 15u30 Vrijdag 8u55 12u10 13u10 15u30 Er is toezicht op de speelplaats vanaf 8u15. Iedere dag worden de leerlingen met de bus gratis aan huis opgehaald en afgezet, indien zij de dichtstbijzijnde school van het net bezoeken. 's Middags kunnen de leerlingen een warme maaltijd (soep, hoofdschotel, dessert) gebruiken tegen de prijs van 2,50. Wie dit wenst kan ook zijn boterhammetjes meebrengen. Men kan soep bekomen tegen 0,50. De kinderen gaan wekelijks zwemmen ( 1,50). Drie maal per jaar krijgt u een evaluatie van de vorderingen die uw kind maakt. Deze rapporten krijgt u in november, maart en juni. Tijdens het schooljaar hebben wij een eetfestijn en een tuinfeest. De opbrengst hiervan gaat integraal naar de kinderen. Hiervan bekostigen wij onder andere sportactiviteiten, sinterklaasfeest, carnavalsfeest,... Wanneer uw kind terug de overstap maakt naar het gewoon basisonderwijs, kan het daar wekelijks verder begeleid worden door één van onze leerkrachten. Dit noemen we "GON": geïntegreerd onderwijs. Op het einde van zijn schoolloopbaan in het buitengewoon lager onderwijs krijgt de leerling een attest van gevolgd onderwijs. Bij de inschrijving krijgt u het schoolreglement met daarin verdere informatie over de werking van onze school.

13 Inschrijven Kom eens langs voor verdere inlichtingen. U bent steeds welkom! Tijdens de vakantie is de school open op weekdagen: tot en met 5 juli van 9u00 tot 12u00 vanaf 16 augustus tot 31 augustus van 9u00 tot 12u00 en van 18u00 tot 20u00 De directie kunt u bereiken op het telefoonnummer 054/

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Welkom in onze school.

Welkom in onze school. Welkom in onze school. Uw kind heeft het moeilijk in de gewone school. De gewone school heeft het misschien moeilijk met uw kind. Uiteindelijk blijkt er Buitengewoon Onderwijs te zijn voor kinderen die

Nadere informatie

Autismespectrumstoornis?

Autismespectrumstoornis? GON? Wat is dat? Het geïntegreerd onderwijs (GON) is bedoeld om kinderen met een handicap, leermoeilijkheden en/of opvoedingsmoeilijkheden les te laten volgen in het gewone onderwijs. De leerling krijgt

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

Voorbeeld inschrijvingsformulier

Voorbeeld inschrijvingsformulier Voorbeeld inschrijvingsformulier Datum inschrijving: LEERLINGGEGEVENS Officieel adres Naam: Voornamen: Roepnaam: Woont bij: beide ouders /vader / moeder / ander Straat en nummer: Postcode: Gemeente: Thuistelefoon:

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon 1. INLEIDING In het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs vindt men als één van de leidende principes terug dat het PPGO een project

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond Hoofdstuk Project Leerzorg Achtergrond 3 . Project Leerzorg - Achtergrond ONTSTAAN Het Project Leerzorg werd ingediend in antwoord op de oproep tot voorstellen voor netoverschrijdende en multidisciplinaire

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1.1 Inleiding : In onze scholen bieden wij verschillende mogelijkheden aan met betrekking tot autiwerking. In onze kleuterklassen bevinden

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken,

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken, Onthaalfolder BuBaO Doelgroep BuBaO Sint-Gerardus is een katholieke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Diepenbeek. Onze school richt zich tot kinderen van 2,5 jaar tot maximum 14 jaar met een (neuro)motorische

Nadere informatie

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind 2 Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

Buitenschoolse logopedie voor school- gerelateerde problemen

Buitenschoolse logopedie voor school- gerelateerde problemen 1 Buitenschoolse logopedie voor schoolgerelateerde problemen Engagementsverklaring van de Vlaamse onderwijswereld en de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (Oudervriendelijke versie) Inleiding Steeds

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website:

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website: SCHOOLBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be EEN BUITENGEWONE SCHOOL VOOR KINDEREN MET SPECIFIEKE

Nadere informatie

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD Schooljaar 2013-2014 Gegevens GON-begeleider Leidraad voor ouders Vanuit het BuSO Ten Dries wordt GON-begeleiding aangeboden aan adolescenten

Nadere informatie

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 VCLB E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 E.1 Werking van het CLB p. 2 E.2 Openingsuren van het centrum p. 3 E.3 Samenwerking met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding p. 3 E.4 Belangrijk voor leerlingen

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Jullie zijn onze partners in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij

Nadere informatie

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ Infobrochure GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ 70 12 48 e-mail: bs.staden@g-o.be Schooljaar 2018-2019 Beste ouders, Hartelijk dank voor de belangstelling die u toont

Nadere informatie

BSBO Wilgenduin. GON- BEGELEIDING. Informatiebrochure voor scholen en CLB

BSBO Wilgenduin.  GON- BEGELEIDING. Informatiebrochure voor scholen en CLB BSBO Wilgenduin www.wilgenduin.be GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor scholen en CLB Laatste wijziging: 28/06/2012 Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding?

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde personeelsleden i.f.v.

Nadere informatie

VISIE KIM en SANCTA MARIA

VISIE KIM en SANCTA MARIA VISIE KIM en SANCTA MARIA In onze gezamenlijke dagelijkse omgang met de leerlingen en met de collega's beogen we de maximale ontplooiing van ieder kind, dat ons door zijn ouders toevertrouwd wordt, zodat

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Schooljaar 2009-2010 WIE HET WONDER VAN HET KIND NIET ZIET, DIE VERSTAAT HET HELE PLAATJE NIET Heb je al eens naar een kind

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van School met de Bijbel Mijn Oogappel te MARKE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van School met de Bijbel Mijn Oogappel te MARKE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Ieder mens is boeiend en de moeite waard.

Ieder mens is boeiend en de moeite waard. IVIO BINNENHOF School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Ieder mens is boeiend en de moeite waard. Type basisaanbod - opleidingsvorm 3 Type Basisaanbod is gericht naar leerlingen met een verslag, waarvoor

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD MIDDENBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD MIDDENBOUW?

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map

Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer Inhoud van de map Hoofdstuk 1 - Algemene wegwijzer van de map Deel 1 overloopt een aantal voorwaarden om ICT in te zetten bij de aanpak van leerproblemen op school. Je vindt er tips en beschrijvingen van leerlingen en van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

We merken heel wat verschillen in de invulling van de prestatieregeling van leerkrachten en paramedisch personeel in het BuBaO.

We merken heel wat verschillen in de invulling van de prestatieregeling van leerkrachten en paramedisch personeel in het BuBaO. Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL MEDEDELING M02BA011 BRUSSEL, 2006-10-1 KLASSEMENT: BESTEMD VOOR: BuBaO CONTACT: Lode De Geyter TREFWOORDEN: 0 26 14

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD BOVENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD BOVENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD BOVENBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD BOVENBOUW?

Nadere informatie

2. Mijn kind wordt aangemoedigd

2. Mijn kind wordt aangemoedigd 1. Ik ben tevreden over wat mijn kind op school leert 2. Mijn kind wordt aangemoedigd meestal meestal niet niet meestal meestal niet niet geen oordeel/niet van 3. Mijn kind krijgt aangepaste hoeveelheid

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Een heldere kijk op je CLB

Een heldere kijk op je CLB Een heldere kijk op je CLB Hulp in vertrouwen 1. Wie kan er aankloppen bij ons CLB? Iedereen met vragen rond Jeugdhulp of onderwijs kan aankloppen bij het CLB. We zullen je vraag aandachtig beluisteren

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD ONDERBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD ONDERBOUW?

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD. Wat? Wie?

LEERLINGENRAAD. Wat? Wie? LEERLINGENRAAD Wat? Elk jaar wordt per klas een nieuwe vertegenwoordiger gekozen. Uit deze lijst wordt jaarlijks in oktober een burgemeester en schepencollege verkozen. De leerlingenraad komt minimaal

Nadere informatie

Leerlinggericht: De GON-begeleider:

Leerlinggericht: De GON-begeleider: Wat? De afkorting GON staat voor Geïntegreerd ONderwijs. Het geïntegreerd onderwijs is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. De leerling volgt de lessen in een school voor gewoon

Nadere informatie

een team met zorg voor een buitengewoon kind

een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders

GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders GBS 't Villegastje Inlichtingen voor de ouders de Villegas de Clercampstraat 85 1853 Strombeek-Bever Tel. & fax: 02/267 19 91 E-mail: gbs.strombeek@telenet.be Inlichtingen voor de ouders Hoofdstuk 1 Situering

Nadere informatie

Buitengewoon lager-kleuteronderwijs Ter Elst. Functiebeschrijving paramedisch personeel: logopedist en kinesitherapeut

Buitengewoon lager-kleuteronderwijs Ter Elst. Functiebeschrijving paramedisch personeel: logopedist en kinesitherapeut Buitengewoon lager-kleuteronderwijs Ter Elst Functiebeschrijving paramedisch personeel: logopedist en kinesitherapeut 1 De logopedist en kinesitherapeut in het buitengewoon onderwijs Leerlingen in het

Nadere informatie

Welkom op campus Kasterlinden

Welkom op campus Kasterlinden www.kasterlinden.be Welkom op campus Kasterlinden Buitengewoon basisonderwijs (kleuter en lager) Buitengewoon secundair onderwijs (OV1-OV2 OV3) Internaat voor eigen scholen GON Inrichtende macht: Vlaamse

Nadere informatie

Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking

Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking Type 4 Voor kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking Type 4 - Kleuter- en lager onderwijs op maat Kinderen met een motorische beperking zijn welkom bij De Leerexpert in Dullingen. We bieden

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel

Het ondersteuningsmodel 1 Het ondersteuningsmodel 1. Het budget De vroegere GON/ION-begeleiding verdwijnt. De middelen hiervoor worden samen met de waarborgregeling en een extra 15,2 miljoen euro gebruikt voor het nieuwe ondersteuningsmodel.

Nadere informatie

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR?

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Welkom in 5dd Weekrooster WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Wiskunde: tot 10 000 000, kommagetallen tot op een duizendste, oppervlakteberekening van vlakke- en ruimtefiguren, volume, Nederlands: werkwoordspelling

Nadere informatie

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL Schooljaar 2011-2012 De school bouwt een zorgaanbod uit voor kinderen met specifieke opvoedings- en leerbehoeften. We vertrekken hiervoor vanuit onze eerste pijler

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014 BSGO De Linde Algemeen Algemeen 2014 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Positief Neutraal Negatief ENT 91,49% 2,13% 6,38% SG-ENT 87,34% 4,64% 8,02% Algemeen 2014 vs 2012 10 9 8

Nadere informatie

Infosessie voorleessoftware WELKOM

Infosessie voorleessoftware WELKOM Infosessie voorleessoftware WELKOM Twitter: #voorleessoftware wifi: VO events paswoord: vl@anderen www.leesvoor.vlaanderen www.adibib.be Agenda van de dag 10.00 10.45 Welkom en overzicht van het programma

Nadere informatie

Bijlage 1:Begrippenlijst

Bijlage 1:Begrippenlijst Bijlage 1:Begrippenlijst In het kader van het project protocollering diagnostiek is het nuttig een aantal termen te definiëren zodat deze op een uniforme wijze kunnen worden gehanteerd. Deze termen worden

Nadere informatie

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen WERKING EN VISIE De stedelijke lagere school OASE is een school voor buitengewoon lager onderwijs basisaanbod (het vroegere type 1 en type 8) en type 9 (ASS). Onze naam, OASE, staat voor Onderwijs met

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Wat is een indicatorleerling?

Wat is een indicatorleerling? INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR VAN HET SINT-ROMBOUTSCOLLEGE (schooljaar 2014 2015) Sinds vorig schooljaar legt de overheid de scholen op om een evenwichtige sociale mix na te streven in hun leerlingenpopulatie.

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs van het Gemeenschapsonderwijs - Woudlucht te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs van het Gemeenschapsonderwijs - Woudlucht te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER Op onze school hechten wij veel belang aan de zorg voor ALLE kinderen waarbij steeds het positieve in elk kind benadrukt wordt. Het belangrijkste is dat wij ernaar streven

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen

Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen Type 3 - Kleuter- en lager onderwijs op maat De Leerexpert in de August Leyweg 4 biedt kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen

Nadere informatie

Infobrochure Den-8-Vlinder

Infobrochure Den-8-Vlinder Infobrochure Den-8-Vlinder Schooljaar 2015-2016 INDEX Voorwoord p.3 I. Het Buitengewoon Onderwijs A. Algemeen p.4 B. Voor wie is type basisaanbod bestemd? Wat bieden wij aan binnen type basisaanbod? p.5

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

Iedereen is uniek! campus WOUDLUCHT

Iedereen is uniek! campus WOUDLUCHT Iedereen is uniek! campus WOUDLUCHT Welkom in BuSO Woudlucht In onze campus aan de rand van Heverleebos bieden we onderwijs aan voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Enthousiaste leerkrachten,

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Je bent onze partner in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij ons

Nadere informatie

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT BuBaO BuSO T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT Pedagogisch project van Buitengewoon Onderwijs Ten Dries Buitengewoon Onderwijs (BuO) Ten Dries is een onafhankelijke pluralistische organisatie, ontstaan

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19

Inhoud. Voorwoorden 11 Inleiding 19 Voorwoorden 11 Inleiding 19 Hoofdstuk 1 Inrichters van onderwijs 21 1.1 Vlaamse Gemeenschap gemeenschapsonderwijs officieel gefinancierd onderwijs 22 1.2 Gemeenten en provincies gemeentelijk en provinciaal

Nadere informatie

Vanaf 1 april 2005 moet elke school beschikken over een schoolraad.

Vanaf 1 april 2005 moet elke school beschikken over een schoolraad. 1. Schoolraad: Vanaf 1 april 2005 moet elke school beschikken over een schoolraad. Wat is de schoolraad? De schoolraad heeft als doel leerkrachten, ouders en lokale gemeenschap inspraak te geven bij het

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

Vragenlijst Zorg op school

Vragenlijst Zorg op school Vragenlijst Zorg op school Toelichting Beste leraar, Via deze vragenlijst wordt de wijze waarop het lerarenteam het zorgbeleid op school percipieert in kaart gebracht. Neem voldoende de tijd om de vragen

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t We bieden gratis informatie, hulp en begeleiding aan leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Jij en je kind kunnen dus gerust los van

Nadere informatie

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken BuBaO St-Elisabeth Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken Leerlingen Type 1 Type 2 Type 3 Type 8 GON lln Kleuters Kleuters

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016 1/2 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016 GKS ONDERSTEBOVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG Toelichting Het huishoudelijk reglement voor- en naschoolse opvang

Nadere informatie

INHOUD. Stedelijke Basisschool de Vlieger

INHOUD. Stedelijke Basisschool de Vlieger INHOUD Inleidend woord van de directeur... 3 1. Pedagogisch project... 4 2. Schooluren... 5 3. Communicatie met de ouders... 6 4. Aanmelden en inschrijven... 7 5. Schooltoelage... 8 6. Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Welkom in BuSO Woudlucht

Welkom in BuSO Woudlucht Welkom in BuSO Woudlucht In onze campus aan de rand van Heverleebos bieden we onderwijs aan voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Enthousiaste leerkrachten, bijgestaan door een multidisciplinair

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

oktober 2013 editie nr. 27 Spaghettiavond Wat eten we vandaag? Spaghetti, natuurlijk!

oktober 2013 editie nr. 27 Spaghettiavond Wat eten we vandaag? Spaghetti, natuurlijk! oktober 2013 editie nr. 27 Beste ouder(s), Spaghettiavond Wat eten we vandaag? Spaghetti, natuurlijk! Zegt de combinatie van een overheerlijke spaghetti (à volonté) en een dessertje u iets? Houd dan zeker

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! school voor buitengewoon secundair onderwijs De Richter te Genk

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! school voor buitengewoon secundair onderwijs De Richter te Genk Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016 Zorgbeleid 2015-2016 1 1. Inleiding De Leerheide een rustige plek in de natuur waar onze kinderen kunnen en durven schitteren als echte diamanten! Een diamant is het fijnste en hardste edelgesteente. Ze

Nadere informatie

Leerlingenbegeleiding

Leerlingenbegeleiding Leerlingenbegeleiding Aanbod begeleiding Leerlingenbegeleiding: wie? wat? hoe? waarom? -----------------pagina 2 Verloop studiedag Vertrouwensrelaties op school. --------pagina 4 Organisatie Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Telefoon: 050 230606 info@samenwerkingsschoolmeeroevers.nl www.samenwerkingsschoolmeeroevers.nl

Telefoon: 050 230606 info@samenwerkingsschoolmeeroevers.nl www.samenwerkingsschoolmeeroevers.nl Gegevens Telefoon: 050 230606 info@samenwerkingsschoolmeeroevers.nl www.samenwerkingsschoolmeeroevers.nl Gegevens leerling Achternaam van de leerling Voorna(a)m(en) van de leerling Roepnaam Geslacht Geboortedatum

Nadere informatie

omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school,

omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school, Schooljaar 2014-2015 Dank je wel, beste ouders, omdat jullie ook dit schooljaar opnieuw kiezen voor onze school, omdat jullie geloven in onze school en in alles waar wij en het gemeentelijk onderwijs voor

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs te Aalst

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs te Aalst Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt.

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorg op onze school Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorgniveaus die de hulp voor elke leerling bepalen Fase 0: algemene

Nadere informatie