uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: juni 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014"

Transcriptie

1 Gemeenteraad Heerenveen uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: juni 2014 Onderwerp: Geachte raad, Graag willen wij u onze zienswijze geven op de financiële rapportages die wij van Caparis NV hebben ontvangen. Het betreft hier de financiële rapportage over het 1e kwartaal 2014 en de jaarrekening Rapportage 1 e kwartaal 2014 Bedrijfsresultaat Caparis NV heeft in het 1 e kwartaal een bedrijfsresultaat gerealiseerd (inclusief incidentele baten en lasten) van positief, dit is ruim beter dan begroot (begroting negatief). Exclusief incidentele baten en lasten bedraagt het bedrijfsresultaat positief. Op basis van de resultaten over het 1 e kwartaal en een eerste vooruitblik over heel 2014, verwacht Caparis dat het begrote bedrijfsresultaat 2014 substantieel zal verbeteren. De omvang is uiteraard mee afhankelijk van de gevolgen van de invoering van de Participatiewet voor Caparis. In de 2 e kwartaalrapportage zal een eerste financiële schatting gemaakt worden van het verwachte bedrijfsresultaat De verbetering van het bedrijfsresultaat is vooral gerealiseerd door een hogere netto toegevoegde waarde ( hoger dan begroot) en lagere bedrijfskosten ( lager dan begroot). Alle bedrijfsonderdelen hebben een NTW gerealiseerd in lijn met of beter dan begroot. De grootste verbeteringen in de NTW zijn gerealiseerd bij de bedrijfsonderdelen Groenservice en Industrie. Bij vrijwel alle kostencategorieën is een besparing gerealiseerd. Het grootste deel van de besparing is gerealiseerd door lagere loonkosten kader. Cumulatief over het 1 e kwartaal is de kaderbezetting circa 15 fte lager dan begroot. Momenteel is wel sprake van enkele openstaande vacatures. Deze vacatures zullen de komende tijd ingevuld gaan worden.

2 2 Samengevat in een tabel: OPBRENGSTEN Begroting Realisatie Verschil NTW Opbrengsten BW Totaal opbrengsten KOSTEN Totaal kosten Bedrijfsresultaat Q exclusief eenmalige baten en lasten Incidentele baten en lasten Bedrijfsresultaat Q inclusief eenmalige baten en lasten Omzet per gemeente In totaal hebben de bij de GR aangesloten gemeenten nu 23% van de begrote gemeentelijke omzet gerealiseerd. Onze gemeente heeft op dit moment een omzet van 27% gerealiseerd ten opzichte van de begrote jaaromzet en 28% ten opzichte van De gemeente Weststellingwerf heeft op 10 april 2014 de GR schriftelijk geïnformeerd over haar besluit om voorlopig af te zien van het in uitvoering nemen van het onder eigen verantwoordelijkheid en in eigen beheer nemen van het groenonderhoud. Caparis gaat er vooralsnog van uit dat de eventuele financiële effecten van dit besluit binnen de huidige begroting kunnen worden opgevangen. Sociale resultaten Realisatie taakstelling De totale taakstelling 2014 van de bij Caparis aangesloten gemeenten is, ten opzichte van 2013, met (afgerond) 109 Se toegenomen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de gemeentelijke herindeling van Boarnsterhim. Aan het einde van het 1 e kwartaal is er sprake van een onderrealisatie van 33,1 Se. Deze onderrealisatie doet zich hoofdzakelijk voor bij de gemeenten Leeuwarden en Smallingerland. Door de onverwachte grote groei van de taakstelling 2014 in combinatie met uitstroom van Sw-medewerkers die al 3 contracten hebben gehad, moeten nog een groot aantal plaatsingen gerealiseerd worden. Caparis probeert om in het 2 e kwartaal de onderrealisatie zoveel mogelijk terug te dringen. Opgemerkt wordt wel dat het steeds moeilijker wordt om tijdelijke formatieruimte voldoende in te vullen, gelet op de komende ontwikkelingen. Wachtlijst De wachtlijst is in het 1 e kwartaal ten opzichte van 31 december 2013 met 76 personen afgenomen. Voor onze gemeente is sprake van een afname van 20 personen. Er staan nu nog 19 mensen met een SW-indicatie op de wachtlijst. De afname wordt met name gerealiseerd door een uitstroom naar Caparis.

3 Beweging van binnen naar buiten In onderstaande tabel is het totale overzicht opgenomen van de gemiddelde realisatie. 3 Trajecten Caparis had over het 1e kwartaal gemiddeld 131 fte s trajectdeelnemers actief. Dit is in lijn met de begroting (135 fte s). Caparis heeft eind 2013 met de gemeenten nieuwe afspraken gemaakt om deze doelgroep (trajectdeelnemers) nog beter te kunnen bedienen en de kans op succes voor zowel bijstandsgerechtigden, gemeenten als Caparis te vergroten. In onze gemeente zijn geen trajecten gestart. Binnen de gemeente Heerenveen is tot op heden gekozen voor een andere aanpak. Ziekteverzuim Het cumulatieve ziekteverzuim voor het kader bedraagt 7,8% waar de doelstelling voor het 1 e kwartaal 2014 op 5,2% ligt. Voor de SW-medewerkers bedraagt dit 14,9% waar de doelstelling voor het 1 e kwartaal 2014 op 14,5 ligt. Uit de analyse blijkt dat vooral het langdurige verzuim door Caparis niet of nauwelijks te beïnvloeden is. Het totaal verzuim van Sw-medewerkers in het 1 e kwartaal is nagenoeg in lijn met de begroting. Ten opzichte van vorig jaar is dit lager. Het totaal verzuim met betrekking tot het kaderpersoneel is hoger dan begroot en hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Enkele kadermedewerkers zijn ernstig ziek en herstel wordt niet of niet op korte termijn verwacht. Jaarrekening 2013 Caparis NV Algemeen Het jaar 2013 is voor Caparis NV zowel op financieel als sociaal vlak succesvol geweest. De doelstellingen voor beide aandachtsgebieden zijn (ruimschoots) behaald. Dit zowel ten opzichte van 2012 als ten opzichte van de begroting Alle bedrijfsonderdelen van Caparis hebben de bedrijfsresultaten weten te verbeteren door zowel groei in omzet als verdere kostenbesparingen. Een uitzondering betreft het bedrijfsonderdeel Ontwikkeling & Integratie (hierna: O&I). Als gevolg van een te lage (niet kostendekkende) vergoeding per traject, is bij dit bedrijfsonderdeel het begrote bedrijfsresultaat niet gerealiseerd. Medio 2013 is de huidige dienstverlening en organisatie van O&I geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie zijn verbeterplannen gedefinieerd; deze plannen zijn in het 4e kwartaal 2013 en 1e kwartaal 2014 geïmplementeerd. Al met al heeft bovenstaande geleid tot een positief bedrijfsresultaat over 2013 van Sociale doelstellingen Ieder jaar wordt een overeenkomst gesloten tussen de GR SW Fryslan en Caparis NV. Hierin worden diverse doelen gesteld die hieronder verder worden toegelicht. Taakstelling De totale taakstelling 2013 van de bij Caparis aangesloten gemeenten is, ten opzichte van 2012, met (afgerond) 10 Se afgenomen. Gebleken is dat dat ultimo het 4e kwartaal sprake is van een onderrealisatie van 2,1 Se (ultimo 3e kwartaal: 4,7 Se). Bij de gemeente Heerenveen is er geen sprake van onder- of overrealisatie.

4 4 Wachtlijst Voor de gemeente Heerenveen is de wachtlijst per saldo afgenomen met 32 personen. Met name de uitstroom naar Caparis heeft deze beweging in gang gezet. Beweging van binnen naar buiten In de jaarovereenkomst tussen Caparis en de GR is overeengekomen dat wordt gestreefd naar een aandeel Detacheringen/Begeleid Werken per 31 december 2013 van 36,3%. In onderstaande overzicht is de stand per 31 december 2013 vergeleken met de opdracht van de GR en de eindstand Uit de tabel blijkt dat Caparis de opdracht van de GR voor wat betreft het aandeel Detacheringen/Begeleid Werken heeft gehaald. Gerealiseerd is een percentage van 37,1% bij een opdracht van 36,3%. Omgerekend naar fte s (en Se) betekent dit dat per 31 december 2013 circa 807 fte s (858,8 Se) werkzaam zijn bij een reguliere werkgever middels detachering of begeleid werken. Dit is een stijging van 39 fte s ten opzichte van ultimo 2012 (768 fte). De groei in 2013 is hoofdzakelijk gerealiseerd door een stijging van het aantal groepsdetacheringen. In het 2e en 3e kwartaal heeft Caparis enkele grote groepsdetacheringen gerealiseerd, onder andere bij het pakkettendepot van PostNL en een schildersbedrijf. In de grafiek op de volgende pagina is de ontwikkeling van het aandeel Detacheringen/Begeleid Werken over de periode 2009 tot en met Financiele doelstellingen De resultatenrekening (winst- en verliesrekening) van Caparis heeft met ingang van 2013 een wijziging ondergaan. Met ingang van 2013 maakt het zogeheten subsidieresultaat geen onderdeel meer uit van de resultatenrekening van Caparis. Het subsidieresultaat maakt vanaf 2013 onderdeel uit van de resultatenrekening van de GR. Consequentie hiervan is dat de resultatenrekening 2013 niet één op één te vergelijken is met de resultatenrekening In onderstaand overzicht (en in de bijgevoegde jaarrekening) zijn de vergelijkende cijfers 2012 aangepast om een juiste vergelijking te kunnen maken.

5 5 Opbrengsten In 2013 is een bedrijfsresultaat gerealiseerd van positief. Het bedrijfsresultaat6 van Caparis (inclusief bonus Begeleid Werken) is in 2013 verbeterd met ten opzichte van De verbetering van het bedrijfsresultaat is gerealiseerd door zowel een hogere NTW als lagere bedrijfskosten. De activiteiten Business Post, Schoomaak en de Groeps-/flexdetacheringen hebben een substantiële verbetering van de NTW gerealiseerd. De groei is hoofdzakelijk gerealiseerd door acquisitie van nieuwe klanten. De overige activiteiten van Caparis hebben in lijn met 2012 gepresteerd. Een uitzondering betreft het onderdeel O&I. Kosten Nagenoeg alle kostencategorieën zijn in 2013 lager dan of in lijn met de realisatie De personeelskosten kader zijn lager dan 2012 door een lagere personele bezetting. De dienstverlening derden is in lager dan begroot door een ingezette reductie in inhuur derden vanaf medio De overige personeelskosten Sw zijn ten opzichte van 2012 met gestegen (2013: /2012: ). Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat Caparis met ingang van 2013 in mindere mate een beroep kon doen op opleidingssubsidies. Vergelijking begroting 2013 Ook ten opzichte van de begroting 2013 is het bedrijfsresultaat van Caparis verbeterd. Het bedrijfsresultaat is verbeterd met ten opzichte van de begroting. Het gerealiseerde bedrijfsresultaat bedraagt positief bij een begroot bedrijfsresultaat van negatief. Deze verbetering is eveneens gerealiseerd door een hogere NTW in combinatie met lagere bedrijfskosten. De gerealiseerde NTW is hoger dan begroot. Nagenoeg alle bedrijfsonderdelen van Caparis hebben een substantiële verbetering van de NTW gerealiseerd. Dit door hogere volumes bij Business Post, extra opdrachten voor Schoonmaakservice en extra winterwerk en eenmalige opdrachten voor Groenservice als gevolg van de stormschade eind oktober. Ook het

6 6 bedrijfsonderdeel Industrie heeft boven begroting gepresteerd. Dit is hoofdzakelijk veroorzaakt door een substantiële groei van het aantal groeps- en flexdetacheringen die door dit bedrijfsonderdeel zijn gerealiseerd. Dit heeft niet alleen een positieve invloed gehad op de financiële resultaten, maar heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van de sociale doelen van Caparis. Omzet gemeenten De aangesloten gemeenten hebben zich in 2013 wederom ingespannen om zo veel mogelijk werk te gunnen aan Caparis. Caparis wordt door de aangesloten gemeenten als een preferred supplier beschouwd. De gerealiseerde gemeentelijke omzet bedraagt over Dit is hoger dan 2012 en hoger ten opzichte van begroting. Ook de gemeente Heerenveen heeft zich maximaal ingespannen en heeft de afgegeven omzetgarantie ruimschoots overtroffen. Ziekteverzuim Gebleken is dat het ziekteverzuim en dan met name het ziekteverzuim Sw, structureel boven begroting is gebleven. Het gerealiseerde kort verzuim van de Sw-medewerkers is 0,4% boven begroting. Het cumulatieve ziekteverzuim Sw bedraagt 14,5% en is hiermee 3,0% hoger dan begroot en 0,8% hoger dan Deze overschrijding wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een hoger percentage langdurig zieken. Caparis heeft een grote groep Sw-medewerkers die langdurig ziek is (begroting: 5,7%/realisatie 8,3%) en dit beperkt de mogelijkheden aanzienlijk om het gemiddelde percentage te verlagen. Er is geen sluitende verklaring voor het hogere aantal langdurig zieken. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de bij de GR aangesloten gemeenten procentueel meer Swmedewerkers met een ernstige arbeidshandicap hebben (GR: 24%/landelijk 12%). Vermoed wordt dat hier een relatie ligt met de hoogte van het langdurig ziekteverzuim. Daarnaast kan de onzekerheid rond de invoering van de Participatiewet ook van invloed zijn op het ziekteverzuim. Door proactief met de medewerkers te communiceren wordt getracht zoveel mogelijk onduidelijkheid en onzekerheid weg te nemen. Het ziekteverzuim kader is 0,6% hoger dan begroot (begroting: 4,5%/realisatie: 5,1%), maar wel 0,2% lager dan Ook bij het kader trekt het percentage langdurig zieken het gemiddelde behoorlijk omhoog (begroting: 2,2%/realisatie: 3,2%). Het langdurig ziekteverzuim wordt veroorzaakt door enkele medewerkers die ongeneeslijk ziek zijn en is daarom niet te beïnvloeden. Het kortdurend ziekteverzuim is 0,4% lager dan begroot (begroting: 2,3%/realisatie: 1,9%). Caparis heeft in de zomer van 2013 door een externe partij een evaluatie laten uitvoeren naar het beleid rondom het ziekteverzuim. Hieruit blijkt dat het beleid en de aanwezige instrumenten voldoende is, maar dat de wijze waarop dit in de organisatie is ingebed een verdere aanscherping behoeft. In het 4e kwartaal is gestart met het verder optimaliseren van het verzuimbeheer. Hiermee wordt gehoopt het ziekteverzuim duurzaam te kunnen reduceren. Verwacht wordt dat dit medio 2014 tot de eerste zichtbare resultaten zal leiden.

7 7 Risico s Caparis NV Het belangrijkste risico voor Caparis betreft de invoering van de Participatiewet per 1 januari De Participatiewet heeft tot gevolg dat met ingang van 1 januari 2015 geen instroom in de Wsw meer zal gaan plaatsvinden. Dit betekent dat bij ongewijzigd beleid, het aantal Sw-medewerkers langzaam zal gaan dalen. De huidige opdracht van Caparis betreft het uitvoeren van de Wsw. Bij een ongewijzigde opdracht zal Caparis de komende jaren gaan krimpen. In 2013 was en ook in 2014 zal de invoering van de Participatiewet een belangrijk thema zijn in de gesprekken tussen Caparis en de aangesloten gemeenten. Verder wordt verwacht dat per 1 januari 2015 tussen de 275 en 300 Swmedewerkers met een tijdelijk dienstverband zullen uitstromen. Het risico is aanwezig dat in het 2e half jaar van 2014 al geen instroom meer zal plaatsvinden omdat de Sw ers op de wachtlijst onvoldoende perspectief zien. Dit kan mogelijk bij bepaalde activiteiten van Caparis leiden tot knelpunten. Op dit moment wordt onderzocht waar de uitstroom zich zal voordoen en hoe e bedrijfsvoering hierop moet worden aangepast. Gevolgen gemeente Heerenveen Ondanks dat Caparis het jaar afsluit met een positief resultaat van zal dit niet leiden tot een winstuitkering aan de aandeelhouders. Op basis van de huidige statuten is het niet mogelijk winst uit te keren zolang het eigen vermogen van Caparis niet minimaal 30% van het balanstotaal bedraagt. Exclusief het resultaat over het huidige boekjaar is er sprake van een eigen vermogen van vrijwel nihil ( ). Zoals reeds eerder gemeld zal de nieuwe Participatiewet leiden tot de herstructurering van Caparis NV. Een sterk eigen vermogen zal er toe leiden dat Caparis zelf in staat is deze kosten (deels) op te kunnen vangen zonder een beroep te hoeven doen op de deelnemende gemeenten. Indien u nadere inlichtingen over deze brief wenst, kunt u bellen met C. Tiemersma, telefoon Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Heerenveen. De gemeentesecretaris, De burgemeester, F.H. Perdok T.J. van der Zwan

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Gemeenteraad Heerenveen HEERENVEEN uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Onderwerp: Jaarrekening 2014 en 1e kwartaalrapportage 2015 Caparis NV Geachte raad, Jaarrekening

Nadere informatie

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: Mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 19 juni 2014

Ingekomen stukken. Vergadering : 19 juni 2014 Ingekomen stukken Vergadering : 19 juni 2014 Agendapunt : 10 (C2) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (8) Wurk en Bystân Portefeuillehouder : D.A. Fokkema / H. Rijpstra Behandelend ambt.

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 22 januari 2015

Ingekomen stukken. Vergadering : 22 januari 2015 Ingekomen stukken Vergadering : 22 januari 2015 Agendapunt : 6 (C7) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (8) Wurk & Bystân Portefeuillehouder : D.A. Fokkema / H. Rijpstra Behandelend ambt.

Nadere informatie

Financiële resultaten Caparis NV

Financiële resultaten Caparis NV Financiële resultaten Caparis NV Bedrijfsresultaat eerste drie kwartalen 2014 Caparis NV heeft in de eerste drie kwartalen een bedrijfsresultaat gerealiseerd van 3.527.000 positief, dit is ruim 2.857.000

Nadere informatie

Financiële resultaten Caparis NV

Financiële resultaten Caparis NV Financiële resultaten Caparis NV Bedrijfsresultaat 1e halfjaar 2013 Caparis heeft over het 1e halfjaar een bedrijfsresultaat gerealiseerd van 370.000 positief, dit is ruim 850.000 beter dan begroot. De

Nadere informatie

Financiële resultaten Caparis NV Q1 2014

Financiële resultaten Caparis NV Q1 2014 Financiële resultaten Caparis NV Q1 2014 Bedrijfsresultaat Caparis NV heeft in het 1 e kwartaal een bedrijfsresultaat gerealiseerd (inclusief incidentele baten en lasten) van 634.000 positief, dit is ruim

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20057 Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening 2011 en begroting

Nadere informatie

Winst- en verliesrekening Caparis NV - 1e kwartaalcijfers 2015

Winst- en verliesrekening Caparis NV - 1e kwartaalcijfers 2015 1 e kwartaalrapportage 2015 Caparis NV Financieel Winst- en verliesrekening Caparis NV - 1e kwartaalcijfers 2015 Resultatenrek. Cum 1e kwartaal 2015 Cum. 1e kwartaal 2014 Jaarbegroting (x 1.000) begroting

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2014

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2014 Rapportage 2 e kwartaal 2014 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 19 augustus 2014 2 e kwartaal

Nadere informatie

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken

Financieel verslag Derde Kwartaal d.d. 13 december DSW Rijswijk en omstreken Financieel verslag Derde Kwartaal 2018 d.d. 13 december 2018 DSW Rijswijk en omstreken AB20181213-6-Vaststellen definitieve rapportage DSW derde kwartaal 2018 1 INLEIDING Voor u ligt de 3e kwartaalrapportage

Nadere informatie

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B Financiën Paragraaf a is een analyse van het resultaat, in paragraaf b wordt de ontwikkeling van de subsidieratio behandeld, in paragraaf c staat een overzicht van de gemeentelijke bijdrage per SE en in

Nadere informatie

Financieel verslag 2017

Financieel verslag 2017 Paragraaf A is een analyse van het resultaat WSW/Leerwerkbedrijven, in paragraaf B wordt de ontwikkeling van de subsidieratio behandeld, in paragraaf C wordt de realisatie van het re-integratiebudget weergegeven

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 3 e kwartaal 2013

Caparis NV. Rapportage 3 e kwartaal 2013 Rapportage 3 e kwartaal 2013 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 31 oktober 2013 3 e kwartaal

Nadere informatie

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B N

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B N Financiën Paragraaf a is een analyse van het resultaat, in paragraaf b wordt de ontwikkeling van de subsidieratio behandeld, in paragraaf c staat een overzicht van de gemeentelijke bijdrage per SE en in

Nadere informatie

Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF Agendapunt

Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF Agendapunt Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF15.20034 Agendapunt Onderwerp Jaarrekening 2014, begrotingswijziging 2015-1 en Begroting 2016 GR

Nadere informatie

Financiële resultaten Caparis NV

Financiële resultaten Caparis NV Financiële resultaten Caparis NV Bedrijfsresultaat eerste drie kwartalen 2013 Caparis NV heeft in de eerste drie kwartalen een bedrijfsresultaat gerealiseerd van 1.030.000 positief, dit is ruim 1.671.000

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 4 e kwartaal 2014

Caparis NV. Rapportage 4 e kwartaal 2014 Rapportage 4 e kwartaal 2014 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 12 februari 2015 4 e kwartaal

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2009

Rapportage 3 e kwartaal 2009 Rapportage 3 e kwartaal 2009 29 oktober 2009 Bestemd voor: RvC Aandeelhouders Bestuur GR Sw 'Fryslân' Colleges B&W Gemeenteraden Centrale ondernemingsraad Inhoudsopgave 1 Sociaal 3 1.1 Realisatie taakstelling

Nadere informatie

Begroting 2014 DEFINITIEF 31 oktober 2013

Begroting 2014 DEFINITIEF 31 oktober 2013 Begroting 2014 DEFINITIEF 31 oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Leeswijzer... 5 2 Uitgangspunten begroting 2014... 6 2.1 Algemeen... 6 2.2 Trajecten... 6 2.3 Huisvesting...

Nadere informatie

Eerste Kwartaal verslag

Eerste Kwartaal verslag Eerste Kwartaal verslag 2018 Inhoudsopgave 1 Voorwoord directie 2 2 Kengetallen personeel 3 3 Resultaten re-integratie 2017 5 4 Kengetallen ziekteverzuim 7 5 Financiën 9 Roermond, 30 april 2018 1 1 Voorwoord

Nadere informatie

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 3 juli 2013 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 3 juli 2013 Carrosserieweg

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 1 e kwartaal 2012

Caparis NV. Rapportage 1 e kwartaal 2012 Rapportage 1 e kwartaal 2012 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Aandeelhouders Bestuur GR Sw 'Fryslân' Colleges B&W Centrale ondernemingsraad 14 mei 2012 1 e kwartaal 2012 Pagina 1/20 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag OVERZICHT JAARVERSLAG 2013 Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2013 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 PROGRAMMAPLAN 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Taakstelling en wachtlijst 4 2.3 Ontwikkeling van binnen naar buiten 4 2.4 Personele bezetting 5 3 PARAGRAFEN

Nadere informatie

: agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland

: agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland Zaaknummer : Afd.hfd. Collegevergaderin g : agendapunt : Onderwerp : Vergadering Algemeen Bestuur Hameland Portefeuillehouder : J.B. Boer Meer informatie bij : Eric Gussekloo tel: : 0545-250 576 Openbaar

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 1 e kwartaal 2015

Caparis NV. Rapportage 1 e kwartaal 2015 Rapportage 1 e kwartaal 2015 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 30 april 2015 1 e kwartaal

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 3 e kwartaal 2014

Caparis NV. Rapportage 3 e kwartaal 2014 Rapportage 3 e kwartaal 2014 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 31 oktober 2014 3 e kwartaal

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting 2017/23670 Managementsamenvatting Het jaar 2016 stond voor BaanStede in het teken van discussie over en voorbereiding van de opheffing van de huidige gemeenschappelijke regeling voor uitvoering van de

Nadere informatie

PRESENTEREN DE JAARSTUKKEN 2013 VAN. Caparis NV

PRESENTEREN DE JAARSTUKKEN 2013 VAN. Caparis NV PRESENTEREN DE JAARSTUKKEN 2013 VAN Caparis NV 24 april 2014 Inhoudsopgave 1 Verslag Raad van Commissarissen 3 2 Jaarverslag 9 2.1 Ontwikkelingen sociale werkvoorziening 9 2.2 Ontwikkelingen Caparis 10

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

FINANCIEEL RESULTAAT 2016

FINANCIEEL RESULTAAT 2016 FINANCIËN DZB LEIDEN NAGENOEG CONFORM BEGROTING Per saldo heeft DZB Leiden in 2016 nagenoeg conform begroting gepresteerd. Ten aanzien van de Leerwerkbedrijven is er in 2016 aanzienlijk gekort op de subsidie

Nadere informatie

Begroting 2016 12 oktober 2015

Begroting 2016    12 oktober 2015 Begroting 2016 12 oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 4 2 Inleiding... 6 2.1 Algemene ontwikkelingen... 6 2.2 Begroting 2016 versus begroting 2015... 9 2.3 Begroting 2016 versus jaareindeverwachting

Nadere informatie

Financieel verslag Prognose d.d. 25 maart DSW Rijswijk en omstreken

Financieel verslag Prognose d.d. 25 maart DSW Rijswijk en omstreken Financieel verslag Prognose 2019 d.d. 25 maart 2019 DSW Rijswijk en omstreken 1 INLEIDING Voor u ligt de 1e rapportage 2019 van DSW Rijswijk en omstreken. Vanuit de kwartaalrapportages over het jaar 2018

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens van dochteronderneming

Nadere informatie

EMCO. m J tó. *~h^%g cc^c-ße'r ME! Fax(0591) EMCOBGROEP. Gemeente Ernrn«fi

EMCO. m J tó. *~h^%g cc^c-ße'r ME! Fax(0591) EMCOBGROEP. Gemeente Ernrn«fi EMCO DOOR NAAR WERK WERK Gemeente Ernrn«fi - 6 R MPI ME! 2009 WM ^P '

Nadere informatie

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Jaarverslag 2016 Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en

Nadere informatie

YISSeGROE. Holding b.v. PASSIE VOOR MENS EN WERK VAN RISSE GROEP. directie. Weert, 21juli Geachte Gemeenteraad,

YISSeGROE. Holding b.v. PASSIE VOOR MENS EN WERK VAN RISSE GROEP. directie. Weert, 21juli Geachte Gemeenteraad, 227269442 ( YISSeGROE. Holding b.v. Postbus 82, 6 AB Risseweg 8, 64 RM T (495) 535 6 F (495) 54 575 www.risse.nl VAN RISSE GROEP directie Afdeling: Email: Ooorkiesnr:, 2juli 26 Ons kenmerk: JKJ/RSC Onderwerp:

Nadere informatie

Benchmark laat zien: betere bedrijfsprestatie en doorstroming dan landelijk gemiddelde, maar ook hogere lonen en hoger ziekteverzuim

Benchmark laat zien: betere bedrijfsprestatie en doorstroming dan landelijk gemiddelde, maar ook hogere lonen en hoger ziekteverzuim Raadsinformatiebrief inzake WOZL d.d. 06/03/2018 Benchmark laat zien: betere bedrijfsprestatie en doorstroming dan landelijk gemiddelde, maar ook hogere lonen en hoger ziekteverzuim Cedris, de Nederlandse

Nadere informatie

sm uemeente oerdük RAADSINFORMATIEBRIEF

sm uemeente oerdük RAADSINFORMATIEBRIEF sm uemeente oerdük Van Aan Onderwerp Verantwoordel RAADSINFORMATIEBRIEF 0 1 MEI 2017 Nummer griffie Zaaknummer 4îu bòll Documentnummer 754686 College van burgemeester en wethouders de leden van de qemeenteraad

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2014 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2014 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2015

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2015 Rapportage 2 e kwartaal 2015 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 27 augustus 2015 2 e kwartaal

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 KADERBRIEF 4 2.1 Taakstelling GR-gemeenten en opdracht aan Caparis NV 4 2.2 Opdracht overige gemeenten aan Caparis NV 5 2.3 Bijdrage gemeenten

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Het jaar 2015 was voor BaanStede een bewogen jaar. Gaandeweg het jaar werd duidelijk dat voor het transitieplan voor BaanStede onvoldoende draagvlak aanwezig was, waarna bestuurlijk

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt Zaaknummer Gemeenteraad

B&W Vergadering. Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt Zaaknummer Gemeenteraad 2.1.6 Begroting Westrom 2018 en Jaarrekening Westrom 2016 1 Dossier 1637 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt 2.1.6 Omschrijving Begroting

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2017 FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG GECONSOLIDEERDE BALANS 2017 Het balanstotaal ultimo 2017 bedraagt 20.282.000 en is daarmee 578.000 lager dan de balans ultimo 2016. Dit betekent een daling van 2,8%.

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT 4i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1130792 Datum: 27 mei 2014 Behandeld door: R. van Wijk Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Zienswijze bij het jaarverslag en jaarrekening 2013 van

Nadere informatie

t ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^

t  ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^ R16.00060 B E Z O E K A D R E S î Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden E M E E N T E P O S T A D R E S t Postbus 109 9300 AC Roden î N O O R D E N V E L D W E B S I T E / E - M A I L t www.gi ^ nl T E L E F

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2011 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2011 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Oplegnotitie begroting 2017

Oplegnotitie begroting 2017 Oplegnotitie begroting 2017 In het tweede kwartaal 2016 worden nog veel besluiten genomen over de toekomst van Permar. Dat maakt het op het moment van schrijven van deze begroting vrijwel onmogelijk om

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2012

Gewijzigde begroting 2012 Gewijzigde Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 8 december Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 22 maart Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden J1,1121. 1J171!!!!,1! GPD 27 11 2014 0417 Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden IR Colleges van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten van Drechtwerk Onderwerp: Geactualiseerde

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân Riedsútstel Ried : 31 mei 2018 Agindapunt : 9 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : 6 - Sociaal Domein Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Dhr. J. Stellinga Amtner : Mevr. H. Dekker Taheakke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0408 *B.19.0408* Landgraaf, 22 februari 2019 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GR WOZL en GR WSP PROGRAMMA 7. Sociaal

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 3e kwartaal 2015

Caparis NV. Rapportage 3e kwartaal 2015 Rapportage 3e kwartaal 2015 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 26 oktober 2015 3e kwartaal

Nadere informatie

Jaarverslag Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer sportbedrijfdeventer.nl

Jaarverslag Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer sportbedrijfdeventer.nl Jaarverslag 2016 Foto: Coen Schilderman - Sportfoto van het jaar 2016 (Emma Oosterwegel) Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer 0570-503939 sportbedrijfdeventer.nl Financieel economisch verslag Voor

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2011 versie 2

Gewijzigde begroting 2011 versie 2 Gewijzigde versie 2 Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 12 mei Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 7 juli Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

Bestemd voor: Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W 20 augustus 2014

Bestemd voor: Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W 20 augustus 2014 Begrotingsrapportage 1e halfjaar 2014 GR Sw Fryslân Bestemd voor: Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W 20 augustus 2014 2 e kwartaal 2014 Pagina 1/17 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Kwartaalcijfers 4 2.1 Balans

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

2013 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2013 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2013 In cijfers Als aanvulling op het Jaaroverzicht 2013. SOCIALE WERKVOORZIENING Ook in 2013 is op de sociale parameters goed gepresteerd. Het aantal medewerkers met een sw-dienstverband is in 2013 tot

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND BOB 14/020 Aan de raad, BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op 7 oktober jl. heeft het college besloten de conceptbegroting van 2015 ter goedkeuring voor

Nadere informatie

Begroting oktober 2014

Begroting oktober 2014 Begroting 2015 23 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Leeswijzer... 7 2 Uitgangspunten begroting 2015... 8 2.1 Algemeen... 8 2.2 Trajecten... 8 2.3 Huisvesting... 9 2.4 Taakstelling

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2015 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2015 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Financieel verslag Eerste Kwartaal DSW Rijswijk en omstreken

Financieel verslag Eerste Kwartaal DSW Rijswijk en omstreken Financieel verslag Eerste Kwartaal 2018 DSW Rijswijk en omstreken INHOUDSOPGAVE 1 Voorwoord... 3 2 Programma Werk... 4 2.1 Programma Werk... 4 3 Financiële Rapportage... 6 3.1 Overzicht van baten en lasten...

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL 2013 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V.

KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL 2013 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V. KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V. Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 23 mei Toelichting 1 e kwartaal. Algemeen Het eerste kwartaal van vorig liet een

Nadere informatie

Coen van Hoorn raad

Coen van Hoorn raad 11 Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl Jaarrekening 2010 en het jaarverslag 2010 van de GRWRE. 11raad00324 29-06-2011 Ergon kijkt terug op een succesvol sociaal en economisch 2010. Er zijn goede

Nadere informatie

Afwijking Prognose vs Begroting

Afwijking Prognose vs Begroting Halfjaarbericht 2016 De ontwikkelingen van de prognose 2016 ten opzichte van de gewijzigde begroting 2016. Paragraaf financieel Samenvatting - belangrijkste ontwikkelingen Puntsgewijs wordt de ontwikkeling

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20041 Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Begroting 2015 8. NTW overzicht per bedrijf 10. Begrote investeringen 2015 13 [3]

Inhoud. Voorwoord 5. Begroting 2015 8. NTW overzicht per bedrijf 10. Begrote investeringen 2015 13 [3] Begroting 2015 1 Inhoud Voorwoord 5 Begroting 2015 8 NTW overzicht per bedrijf 10 Begrote investeringen 2015 13 [3] 1 1 [4] Voorwoord bij de geconsolideerde begroting 2015 van NV Empatec Hierbij bieden

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn EMCOBGROEP DOOR NAAR W f R K W E R K 1 5. 5 4 6 2 INK d.d. 2/3/215 Abel Tasmanstraat 7 Postbus 24 781 CA Emmen Tel. (591)6366 Fax (591)63663 www.emco-groep.nl College van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. uw kenmerk bijlage behandeld door M.J. Visser

De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. uw kenmerk bijlage behandeld door M.J. Visser Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ~ 1)1::+..1).. Gemeente ~'1" ~ Emmen -t- De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling,

Nadere informatie

Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl. 12raad00254 31-05-2012

Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl. 12raad00254 31-05-2012 Agendapunt commissie: 6 steller telefoonnummer email Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00254 31-05-2012 Jaarrekening 2011 en het jaaroverzicht

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2011. Bestemd voor: Raad van Commissarissen Aandeelhouders. augustus 2011 Pagina 1/19

Caparis NV. Rapportage 2 e kwartaal 2011. Bestemd voor: Raad van Commissarissen Aandeelhouders. augustus 2011 Pagina 1/19 Rapportage 2 e kwartaal 2011 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Aandeelhouders augustus 2011 Pagina 1/19 Bestuur GR Sw 'Fryslân' Colleges B&W Centrale ondernemingsraad Inhoudsopgave 1 Sociaal

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0535 B.16.0535 Landgraaf, 31 maart 2016 ONDERWERP: Jaarstukken 2015 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 20 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Individuele rapportage bedrijfsvergelijkend onderzoek Cedris 2013

Individuele rapportage bedrijfsvergelijkend onderzoek Cedris 2013 Rapport WEDEO Inleiding In de rapportage die nu voor u ligt is worden de resultaten getoond van de gegevens die u, samen met de andere deelnemers aan de benchmark, heeft aangeleverd. De gegevens zijn omgezet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2016

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2016 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2016 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 PROGRAMMAPLAN 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Ontwikkeling van binnen naar buiten 4 2.3 Personele bezetting 5 3 PARAGRAFEN BBV 6 3.1 Weerstandsvermogen

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2017

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2017 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2017 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 PROGRAMMAPLAN 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Ontwikkeling van binnen naar buiten 4 2.3 Personele bezetting 5 3 PARAGRAFEN BBV 6 3.1 Weerstandsvermogen

Nadere informatie

- Veilig. Noord-Holland Noord. Resultaten Veilig Thuis NHN Datum 1 mei 2019

- Veilig. Noord-Holland Noord. Resultaten Veilig Thuis NHN Datum 1 mei 2019 - Veilig Noord-Holland Noord Inhoud Tabel 1: Wachtlijsten Grafiek 1: en prognose wachtlijst en werkvoorraad Grafiek 2: Begroting en realisatie instroom meldingen per maand Grafiek 3: Percentage triages

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Behandeld door: J.Woltersd.d Afdeling/Cluster: SEM Telefoonnr.

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Behandeld door: J.Woltersd.d Afdeling/Cluster: SEM Telefoonnr. *14.19876* Behandeld door: J.Woltersd.d.03-09-2014 Afdeling/Cluster: SEM Telefoonnr.: 0591-535472 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Openbaar Geheimhouding: Openbaar Portefeuillehouder:

Nadere informatie

SAMENWERKING A2-GEMEENTEN Cranendonck I Heeze-Leende Valkenswaard

SAMENWERKING A2-GEMEENTEN Cranendonck I Heeze-Leende Valkenswaard SAMENWERKING A-GEMEENTEN Cranendonck I Heeze-Leende Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 11 555 GA Valkenswaard T(4) 8 34 44 F (4) 4 58 9 gemeente@valkenswaard. nl www.valkenswaard.nl Aön de leden van de

Nadere informatie

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel

JAARSTUKKEN Stichting De Wissel JAARSTUKKEN 2018 Stichting De Wissel Woerden, 11 april 2019 Carrosserieweg 1 3445 BC Woerden Tel: 0348-497000 Dit document bevat vertrouwelijke informatie. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Riedsútstel. Lijst Ingekomen : 28 april 2016

Riedsútstel. Lijst Ingekomen : 28 april 2016 Riedsútstel Lijst Ingekomen : 28 april 2016 Stukken (LIS) Agindapunt : n.v.t. Status : Informerend/Informatiestuk Program : Programma 4 Werk en Inkomen Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : mw. H.

Nadere informatie

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec.

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec. Raad d.d. s( VI G E M E E N T E NOORDENVELD Bedufc Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/25052011 t Roden, 20 mei 2011 Documentor.: RV11.0161 Onderwerp Gewijzigde begroting 2011 Novatec Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL \J * 12R R ^wsirden. Gemeente Woerden Agendapunt: Indiener: college van burgemeester en wethouders

RAADSVOORSTEL \J * 12R R ^wsirden. Gemeente Woerden Agendapunt: Indiener: college van burgemeester en wethouders RAADSVOORSTEL \J * 12R.00302 ^wsirden Gemeente Woerden Agendapunt: Indiener: college van burgemeester en wethouders 12R.00302 Datum: 28 augustus 2012 Portefeuillehouders): L. Ypma Portefeuille(s): Contactpersoon:

Nadere informatie

BaanStede. Denkt mee. Werkt mee.

BaanStede. Denkt mee. Werkt mee. BaanStede Denkt mee. Werkt mee. Inhoud Algemeen 1 Overzicht van baten en lasten in de begroting 2 Toelichting baten en lasten in de 2e gewijzigde begroting 2017 4 Prognose toerekening bijdrage per gemeente

Nadere informatie

Onderwerp Begroting FUMO 2017

Onderwerp Begroting FUMO 2017 Onderwerp Begroting FUMO 2017 Portefeuillehouder Siebenga Datum collegebesluit 12 april 2016 Opsteller mevrouw M.N. de Vries Registratie GF16.20039 Agendapunt 7 Voorstel 1. De zienswijze zoals verwoord

Nadere informatie

Caparis NV. Rapportage 4e kwartaal 2015

Caparis NV. Rapportage 4e kwartaal 2015 Rapportage 4e kwartaal 2015 Caparis NV Bestemd voor: Raad van Commissarissen Caparis NV Aandeelhouders Caparis NV Bestuur GR Sw Fryslân Colleges B&W Ondernemingsraad Caparis NV 1 februari 2016 4e kwartaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 286734 Datum : 25 april 2016 Programma : Wmo, Jeugd, W&I Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad: 1195908 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Zienswijze

Nadere informatie

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober Learn & Share bijeenkomst SW Zwolle 12 oktober Zwolle en Wezo GR WEZO en Wezo NV Zwolle, Hattem, Zwartewaterland, Dalfsen, Raalte Algemeen Bestuur GR WEZO Opdrachtverstrekking WSW Beleidsvorming uitvoering

Nadere informatie