DEEL III.12.A FAI LANDBOUW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL III.12.A FAI LANDBOUW"

Transcriptie

1 DEEL III.12.A FAI LANDBOUW Deel III.12 van het formulier voor de aanmelding van staatssteun houdt alleen verband met activiteiten inzake de productie, verwerking en afzet van landbouwproducten die binnen de werkingssfeer van bijlage I van het EG-Verdrag vallen. Bij wijze van uitzondering zijn de regels voor staatssteun in de landbouw echter ook van toepassing op de afzet van verscheidene landbouwproducten die niet onder bijlage I vallen. Er zij op gewezen dat de specifieke regels voor staatssteun in de landbouw niet van toepassing zijn op maatregelen in verband met de verwerking van producten van bijlage I tot producten die niet onder bijlage I vallen. Gelieve voor dergelijke maatregelen het betrokken gedeelte van het algemene aanmeldingsformulier in te vullen. 1. BETROKKEN PRODUCTEN 1.1. Is de maatregel van toepassing op een van de volgende producten waarvoor nog geen gemeenschappelijke marktordening geldt: aardappelen (niet voor zetmeel) paardenvlees honing koffie kurk De maatregel is niet van toepassing op een of meer van de genoemde producten.

2 2. STIMULEREND EFFECT 2.1. Kunt u bevestigen dat er geen steun wordt verleend voor werkzaamheden of activiteiten die reeds zijn begonnen voordat er een formele steunaanvraag bij de bevoegde autoriteiten is ingediend en door deze autoriteiten op bindende wijze is goedgekeurd? ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat krachtens de punten 3.5 en 3.6 van de landbouwrichtsnoeren steun die achteraf wordt toegekend voor activiteiten die de begunstigde reeds heeft ondernomen, niet kan worden geacht het nodige stimulerende element in te houden en moet worden beschouwd als exploitatiesteun (in beginsel verboden krachtens de wetgeving inzake staatssteun). 3. SOORT STEUN 3.1. Welke soort(en) steun omvat de geplande maatregel? Steun voor investeringen in landbouwbedrijven (punt 4.1 van de landbouwrichtsnoeren 1 ). Gelieve deel III.12.a.i van dit aanmeldingsformulier in te vullen Steun voor investeringen in verband met de verwerking en afzet van landbouwproducten (punt 4.2 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.a.ii van dit aanmeldingsformulier in te vullen Steun voor investeringen ter bevordering van de diversificatie van de activiteiten op landbouwbedrijven (de punten 4.3, 4.1 of 4.2 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.a.i, punt 10, van dit aanmeldingsformulier in te vullen Steun voor verbintenissen in het kader van de milieumaatregelen in de landbouw; (punt 5.3 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.b van dit aanmeldingsformulier in te vullen Exploitatiesteun in verband met milieubeschermingsmaatregelen (punt 5.5 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.b in te vullen. 1 Communautaire richtsnoeren voor staatssteun in de landbouwsector, PB C 232 van , blz. 17.

3 Steun (met uitzondering van investeringssteun) om belemmeringen in probleemgebieden te compenseren (punt 6 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.c in te vullen Steunverlening voor de vestiging van jonge landbouwers (punt 7 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.d in te vullen Steun voor vervroegde uittreding of voor het beëindigen van de landbouwactiviteit (punt 8 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.e in te vullen Steun voor de sluiting van productie-, verwerkings- en afzetcapaciteit (punt 9 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.f in te vullen Steun aan producentengroeperingen (punt 10 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.g in te vullen Steunverlening om schade aan de landbouwproductie of aan de productiemiddelen voor de landbouw te vergoeden (punt 11 van de landbouwrichtsnoeren) Gelieve deel III.12.h in te vullen Steun voor ruilverkavelingen (punt 12 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.i in te vullen Steun om de productie en de afzet van landbouwproducten vanhoge kwaliteit te bevorderen (punt 13 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.j in te vullen Technische ondersteuning in de landbouwsector (punt 14 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.k in te vullen Steunverlening aan de sector dierlijke productie (punt 15 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.l in te vullen Staatssteun in de ultraperifere regio's en op de eilanden in de Egeïsche Zee (punt 16 van de landbouwrichtsnoeren) Gelieve deel III.12.m in te vullen Steun voor onderzoek en ontwikkeling (punt 17 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.6.a of III.6.b in te vullen Steun voor promotie- en reclameactiviteiten voor landbouwproducten (punt 18 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.o in te vullen.

4 Steun in de vorm van kortlopend krediet met rentesubsidie (punt 19 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.n in te vullen Reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden (punt 20 van de landbouwrichtsnoeren). Gelieve deel III.12.p in te vullen Steun betreffende TSE-tests, gestorven dieren en slachthuisafval. Gelieve deel III.12.q in te vullen Werkgelegenheidssteun. Gelieve het betrokken deel van het algemene aanmeldingsformulier en deel III.3 in te vullen Opleidingssteun. Gelieve deel III.2 in te vullen.

5 Deel III.12.a.i INVESTERINGEN IN LANDBOUWBEDRIJVEN Dit deel is van toepassing op investeringen in landbouwbedrijven als bedoeld onder de punten 4.1, , , en 4.3 van de richtsnoeren. 1. DOELSTELLINGEN VAN DE STEUN 1.1. Welke van de onderstaande doelstellingen worden met de investering beoogd: vermindering van de productiekosten; verbetering en herverdeling van de productie; kwaliteitsverbetering; bescherming en verbetering van het milieu, de hygiëne en het dierenwelzijn; bevordering van de diversificatie van de landbouwactiviteiten. Indien de investeringen andere doelstellingen hebben, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren steun voor investeringen waarmee niet een van bovengenoemde doelstellingen wordt beoogd, niet is toegestaan Betreft de steun gewone vervangingsinvesteringen? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren steun voor gewone vervangingsinvesteringen niet is toegestaan.

6 2. BEGUNSTIGDEN 2.1. Wie zijn de begunstigden van de steun? landbouwers; producentenverenigingen; overige (gelieve te specificeren). 3. STEUNINTENSITEIT 3.1. Vermeld de maximale overheidssteun, uitgedrukt als aandeel in de subsidiabele investeringen:. in probleemgebieden (max. 50%);. in andere gebieden (max. 40%);. voor jonge landbouwers in probleemgebieden (max. 55%);. voor jonge landbouwers in andere gebieden (max. 45%). Als de steunpercentages hoger zijn, dan wijzen wij u erop dat de steunintensiteit volgens punt van de landbouwrichtsnoeren niet hoger mag zijn dan bovengenoemde percentages.

7 4. SUBSIDIABILITEITSCRITERIA 4.1. Is bepaald dat de investeringssteun uitsluitend mag worden toegekend aan: - landbouwbedrijven waarvan de economische levensvatbaarheid door middel van een beoordeling van de vooruitzichten van het bedrijf kan worden aangetoond? ja nee - landbouwbedrijven waar de landbouwer over voldoende vakbekwaamheid en deskundigheid beschikt? ja nee - landbouwbedrijven die voldoen aan de communautaire minimumnormen op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn? ja nee Indien u een van de vragen onder 4.1, met nee heeft beantwoord, dan wijzen wij u erop dat maatregelen volgens punt van de landbouwrichtsnoeren aan alle bovengenoemde criteria moeten voldoen om voor steun in aanmerking te komen Is de steun bedoeld ter financiering van investeringen om te voldoen aan pas ingevoerde minimumnormen 2 op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn? ja nee Zo ja, specificeer om welke normen het gaat en vermeld de rechtsgrondslag: 4.3. Als het gaat om jonge landbouwers, is dan bepaald dat een hogere steunintensiteit uitsluitend is toegestaan binnen vijf jaar na vestiging? ja nee 2 Pas ingevoerde minimumnormen zijn normen die maximaal twee jaar vóór de investering voor marktdeelnemers bindend zijn geworden, voorzover de wetgeving niet in een overgangsperiode voorziet, dan wel normen bindend worden nadat de investering plaatsvindt, rekening houdend met de overgangsperioden die bij de wetgeving tot invoering van de normen zijn vastgelegd.

8 Zo nee, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren uitsluitend voor investeringen die jonge landbouwers binnen vijf jaar na hun vestiging verrichten, het maximale steunpercentage 45%, respectievelijk 55% bedraagt. 5. AFZETMOGELIJKHEDEN 5.1. Leidt de investering tot een verhoging van de productiecapaciteit van de onderneming? ja nee Zo ja, is het bestaan van normale afzetmogelijkheden op de markt op het passende niveau beoordeeld op basis van de betrokken producten, de soorten investeringen en de bestaande en de verwachte capaciteit? ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren geen steun mag worden toegekend voor investeringen die zijn gericht op een productieverhoging waarvoor op de markt geen normale afzetmogelijkheden kunnen worden gevonden Betreft de steun een product waarvoor productiebeperkingen of beperkingen ten aanzien van de communautaire steunverlening op het niveau van individuele bedrijven gelden? ja nee Zo ja, zal de productie door de investeringen verder stijgen dan op grond van deze beperkingen is toegestaan? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren geen steun mag worden verleend voor investeringen waardoor de productie zou uitkomen boven het op grond van deze beperkingen toegestane niveau.

9 6. SUBSIDIABELE UITGAVEN 6.1. Hebben de subsidiabele uitgaven betrekking op: de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen; nieuwe machines en outillage met inbegrip van computerprogrammatuur; algemene kosten, zoals kosten in verband met het inschakelen van architecten, ingenieurs en adviseurs, het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en het verkrijgen van octrooien en licenties, tot maximaal 12% van de bovenbedoelde uitgaven; de aankoop van grond, met inbegrip van notariskosten, belastingen en registratierechten? Als de uitgaven betrekking hebben op andere posten, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren geen investeringssteun mag worden verleend voor andere dan bovenvermelde subsidiabele uitgaven Hebben de subsidiabele uitgaven ook betrekking op de aanschaf van tweedehands materieel? ja nee Zo ja, is dan aan de volgende voorwaarden voldaan? - in een door de verkoper van het materieel afgegeven verklaring wordt bevestigd wat de precieze herkomst van het materieel is, - voor het materieel is nog geen nationale of communautaire steun verleend, - de aankoop van het materieel betekent een bijzonder voordeel voor het programma of project of is noodzakelijk als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden (nieuw materieel is niet tijdig beschikbaar), - de betrokken kostprijs valt lager uit dan de kostprijs van hetzelfde nieuw aangekochte materieel, terwijl er een goede kosten-batenverhouding blijft bestaan, - het tweedehands aangekochte materieel bezit de nodige technische en/of technologische eigenschappen om aan de eisen van het project te kunnen voldoen. ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat volgens punt , voetnoot 13 van de landbouwrichtsnoeren, de Commissie steun voor tweedehands materieel uitsluitend toestaat indien aan bovengenoemde voorwaarden is voldaan.

10 6.3. Zal er steun worden verleend voor de aankoop van productierechten? ja nee Zo ja, gelieve te verduidelijken hoe u aan de vereisten van van de landbouwrichtsnoeren meent te kunnen voldoen: Waarop heeft de steun betrekking voor zover deze verband houdt met de aankoop van dieren? de eerste aankoop van dieren investeringen ter verbetering van de genetische kwaliteit van het dierenbestand waarbij het gaat om de aankoop van hoogwaardige (mannelijke of vrouwelijke) fokdieren die in een stamboek of een gelijkwaardig register zijn ingeschreven Als de steun betrekking heeft op andere uitgaven, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren uitsluitend steun mag worden verleend voor bovengenoemde subsidiabele uitgaven Zijn de maximaal voor steun in aanmerking komende uitgaven hoger dan de limiet voor het totale voor steun in aanmerking komende investeringsbedrag die de lidstaat overeenkomstig artikel 7 van de verordening inzake plattelandsontwikkeling heeft vastgesteld? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat in punt van de landbouwrichtsnoeren bovengenoemde limiet als maximum voor de subsidiabele uitgaven is vastgesteld. 7. STEUN VOOR DE INSTANDHOUDING VAN TRADITIONELE LANDSCHAPPEN 7.1. Heeft de steun betrekking op investeringen of kapitaaluitgaven die de instandhouding tot doel hebben van niet-productieve erfgoedelementen op landbouwbedrijven? ja nee

11 Zo ja, wat is het maximumsteunpercentage? (Gelieve te specificeren). Maximumsteunpercentage: Heeft de steun betrekking op investeringen of kapitaaluitgaven die de instandhouding tot doel hebben van productieve erfgoedelementen op landbouwbedrijven? ja nee Zo ja, leidt de investering tot een verhoging van de productiecapaciteit van de onderneming? ja nee Wat zijn de maximale steunpercentages voor deze investeringen? (Gelieve te specificeren). Investeringen zonder capaciteitsverhoging: Max. steunpercentage (probleemgebieden)... Max. steunpercentage (overige gebieden)... Indien de steunpercentages meer dan 75% voor probleemgebieden of meer dan 60% voor andere gebieden bedragen, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet voldoet aan het bepaalde in punt , derde alinea, van de landbouwrichtsnoeren. Investeringen met capaciteitsverhoging: Max. steunpercentage (hedendaagse materialen). Max. steunpercentage (extra kosten van traditionele materialen).. Indien de steunpercentages meer dan meer bedragen dan de normale percentages voor investeringssteun (40% of 50% voor probleemgebieden) voor het gebruik van hedendaagse materialen, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet voldoet aan de maxima van punt , vierde alinea, van de landbouwrichtsnoeren.

12 8. VERPLAATSING VAN LANDBOUWBEDRIJFSGEBOUWEN IN HET ALGEMEEN BELANG 8.1. Is de verplaatsing noodzakelijk als gevolg van een onteigening die volgens de wetgeving van de betrokken lidstaat recht op schadeloosstelling geeft? ja nee 8.2. Bestaat de verplaatsing gewoon uit het uit elkaar halen, het verhuizen en het weer oprichten van bestaande installaties? ja nee Zo ja, wat is de steunintensiteit? (max. 100%) Levert de verplaatsing de landbouwer modernere installaties op? ja nee Zo ja, wat is de eigen bijdrage van de landbouwer? (Gelieve te specificeren). in probleemgebieden (min. 50%); in andere gebieden (min. 60%);.. voor jonge landbouwers in probleemgebieden (min. 45%); voor jonge landbouwers in andere gebieden (min. 55%). Indien de eigen bijdrage van de landbouwer kleiner is dan bovengenoemde drempels, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet in overeenstemming is met het bepaalde in punt , vierde alinea van de landbouwrichtsnoeren.

13 8.4. Leidt de verplaatsing tot een toename van de productiecapaciteit? Zo ja, wat is de eigen bijdrage van de landbouwer? (Gelieve te specificeren). in probleemgebieden (min. 50%); in andere gebieden (min. 60%);.. voor jonge landbouwers in probleemgebieden (min. 45%); voor jonge landbouwers in andere gebieden (min. 55%). Indien de eigen bijdrage van de landbouwer kleiner is dan bovengenoemde drempels, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet in overeenstemming is met het bepaalde in punt , vijfde alinea van de landbouwrichtsnoeren. 9. INVESTERINGEN TEN BEHOEVE VAN MILIEUBESCHERMING EN -VERBETERING, TER VERBETERING VAN DE HYGIËNE OP DIERENHOUDERIJBEDRIJVEN EN TER VERBETERING VAN HET WELZIJN VAN DIEREN 9.1. Leidt de investering tot extra kosten in verband met de bescherming of verbetering van het milieu, de verbetering van de hygiëne op dierenhouderijbedrijven of de verbetering van het welzijn van landbouwhuisdieren? ja nee 9.2. Gaan de investeringen verder dan wat volgens de geldende communautaire minimumeisen nodig is? ja nee Zo ja, specificeer welke vereisten worden overschreden:. Zo nee, dan wijzen wij u erop dat in punt , tweede alinea, van de landbouwrichtsnoeren is bepaald dat de maximale steunpercentages alleen mogen worden verhoogd voor investeringen die verder gaan dan wat volgens de geldende communautaire minimumeisen nodig is.

14 9.3. Worden de investeringen gedaan om te voldoen aan pas ingevoerde minimumeisen overeenkomstig artikel 1, lid 2, van uitvoeringsverordening 445/2002? ja nee 9.4. Leiden de investeringen tot een toename van de productiecapaciteit? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren de maximale steunpercentages niet mogen worden verhoogd in geval van investeringen die de productiecapaciteit zullen doen toenemen Wat is de maximale steunintensiteit? (Gelieve te specificeren). voor investeringen in probleemgebieden (max. 75%);. voor investeringen in andere gebieden (max. 60%). Indien het maximale steunpercentage hoger is dan bovengenoemde drempels, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet in overeenstemming is met het bepaalde in punt van de landbouwrichtsnoeren Blijft de verhoging strikt beperkt tot de extra subsidiabele kosten die moeten worden gemaakt om het betrokken doel te kunnen bereiken? ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren de maximale steunpercentages uitsluitend mogen worden verhoogd voor de extra subsidiabele kosten die moeten worden gemaakt om het betrokken doel te kunnen bereiken.

15 10. STEUN VOOR INVESTERINGEN TER BEVORDERING VAN DE DIVERSIFICATIE VAN DE ACTIVITEITEN OP LANDBOUWBEDRIJVEN Heeft de steun betrekking op de diversificatie van de activiteiten op landbouwbedrijven: door de ontplooiing van activiteiten die geen verband houden met de productie, de verwerking en de afzet van in bijlage I genoemde landbouwproducten (zoals agrotoerisme), In dit geval, dan wijzen wij u erop dat de specifieke regels inzake staatssteun voor producten van bijlage I niet van toepassing zijn. Gelieve het betrokken deel van het algemene aanmeldingsformulier te raadplegen. door de ontplooiing van activiteiten die verband houden met de productie, de verwerking en de afzet van in bijlage I genoemde landbouwproducten (zoals het opzetten van een verkooppunt voor eigen landbouwproducten)? Heeft de steun betrekking op verwerkings- en afzetactiviteiten op landbouwbedrijven? ja nee Zo nee, gelieve een kopie van deel III.12.a.ii van dit aanmeldingsformulier in te vullen (en bij te voegen). (Steun voor investeringen in de verwerking en afzet.) Indien de steun betrekking heeft op verwerkings- en afzetactiviteiten op landbouwbedrijven, zijn de maximaal voor steun in aanmerking komende uitgaven hoger dan de limiet voor het totale voor steun in aanmerking komende investeringsbedrag die de lidstaat overeenkomstig artikel 7 van de verordening inzake plattelandsontwikkeling heeft vastgesteld? ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat de maatregel zal worden beoordeeld als investeringssteun voor landbouwbedrijven. Gelieve een kopie van deel III.12.a.i van dit aanmeldingsformulier in te vullen en bij te voegen. Zo ja, dan wijzen wij u erop dat de maatregel zal worden beoordeeld als investeringssteun voor verwerkings- en afzetactiviteiten op landbouwbedrijven. Gelieve een kopie van deel III.12.a.ii van dit aanmeldingsformulier in te vullen en bij te voegen.

16 Deel III.12.a.ii STEUN VOOR INVESTERINGEN VOOR DE VERWERKING EN DE AFZET VAN LANDBOUWPRODUCTEN Dit deel heeft betrekking op investeringssteun voor de verwerking en de afzet van landbouwproducten, als bedoeld onder 4.2 en 4.3 van de landbouwrichtsnoeren. 1. REIKWIJDTE VAN DE STEUN 1.1. Wordt de steun voor investeringen voor de verwerking en de afzet van landbouwproducten verleend in het kader van een regionale steunregeling? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat de steun zal worden beoordeeld aan de hand van de Richtsnoeren inzake regionale steunmaatregelen (PB C 74 van 10 maart 1998, blz. 9). Gelieve het betrokken deel van het algemene aanmeldingsformulier te raadplegen Heeft de steun betrekking op investeringen voor de diversificatie van de activiteiten op landbouwbedrijven? ja nee 2. BEGUNSTIGDEN 2.1. Wie zijn de begunstigden van de steun? landbouwondernemingen; overige (gelieve te specificeren)...

17 3. STEUNINTENSITEIT 3.1. Vermeld de maximale overheidssteun, uitgedrukt als aandeel in de subsidiabele investeringen:. in gebieden van doelstelling 1 (max. 50%);. in andere gebieden (max. 40%); Indien het maximale steunpercentage hoger is dan bovengenoemde maxima, dan wijzen wij u erop dat de maatregel niet in overeenstemming is met het bepaalde in punt van de landbouwrichtsnoeren. 4. SUBSIDIABILITEITSCRITERIA 4.1. Is bepaald dat de investeringssteun uitsluitend mag worden toegekend aan: - landbouwbedrijven waarvan de economische levensvatbaarheid door middel van een beoordeling van de vooruitzichten van het bedrijf kan worden aangetoond? ja nee - landbouwbedrijven die voldoen aan de communautaire minimumnormen op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn? ja nee Indien u een van de vragen onder 4.1, met nee heeft beantwoord, dan wijzen wij u erop dat maatregelen volgens punt van de landbouwrichtsnoeren aan alle bovengenoemde criteria moeten voldoen om voor steun in aanmerking te komen Is de steun bedoeld ter financiering van investeringen om te voldoen aan pas ingevoerde minimumnormen op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn? ja nee

18 5. SUBSIDIABELE UITGAVEN 5.1. Hebben de subsidiabele uitgaven betrekking op: de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen; nieuwe machines en outillage met inbegrip van computerprogrammatuur; algemene kosten, zoals kosten in verband met het inschakelen van architecten, ingenieurs en adviseurs, het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en het verkrijgen van octrooien en licenties, tot maximaal 12% van de bovenbedoelde uitgaven; Als de uitgaven betrekking hebben op andere posten, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren geen investeringssteun mag worden verleend voor andere dan bovenvermelde subsidiabele uitgaven. 6. AFZETMOGELIJKHEDEN 6.1. Is het bestaan van normale afzetmogelijkheden op de markt op het passende niveau beoordeeld op basis van de betrokken producten, de soorten investeringen en de bestaande en de verwachte capaciteit? ja nee Zo nee, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren geen steun mag worden toegekend tenzij voldoende bewijs kan worden geleverd dat er voor de betrokken producten normale afzetmogelijkheden op de markt kunnen worden gevonden Betreft de steun een product waarvoor productiebeperkingen of beperkingen ten aanzien van de communautaire steunverlening op het niveau van individuele bedrijven gelden, met name in het kader van gemeenschappelijke marktordeningen? ja nee Zo ja, gelieve te verduidelijken hoe daarmee rekening is gehouden..

19 6.3. Heeft de steun betrekking op: de vervaardiging en afzet van producten die melk of melkproducten imiteren of vervangen? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat volgens punt van de landbouwrichtsnoeren steun voor dergelijke producten niet is toegestaan verwerkings- en afzetactiviteiten in de sector suiker? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat volgens voetnoot 18 van de landbouwrichtsnoeren steun voor investeringen in verwerkings- en afzetactiviteiten in de sector suiker op grond van de bepalingen van de gemeenschappelijke marktordening in het algemeen verboden is. 7. Betreft de steun investeringen waarvan de subsidiabele uitgaven meer dan 25 miljoen euro bedragen of waarvan de daadwerkelijke steun meer dan 12 miljoen euro bedraagt? ja nee Zo ja, dan wijzen wij u erop dat dergelijke steun volgens artikel 88, lid 3, van het EG-Verdrag afzonderlijk bij de Commissie moet worden aangemeld.

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 01-07-2005 C (2005) 2457 Betreft: Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 246/2005 houdende wijziging van N 222/2004 Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17-10-2002 C(2002) 3502 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 851/2001 Investeringsregeling biologische varkenshouderij Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 4.12.2008 C(2008) 7611

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 4.12.2008 C(2008) 7611 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.12.2008 C(2008) 7611 Betreft: Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 358/2008 Garantstelling landbouwondernemingen Excellentie, De Commissie stelt Nederland

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie (2006/C 193/04) VERORDENING (EG) Nr. / VAN DE COMMISSIE

Publicatieblad van de Europese Unie (2006/C 193/04) VERORDENING (EG) Nr. / VAN DE COMMISSIE 17.8.2006 C 193/7 Uitnodiging opmerkingen te maken over de ontwerpverordening van de Commissie betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen: I. PROCEDURE BESCHRIJVING

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen: I. PROCEDURE BESCHRIJVING EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.05.2000 SG(2000) D/ 103751 Betreft: Steunmaatregel nr. N 247/99 - Nederland Milieu-investeringsaftrek Excellentie, De Commissie wenst Nederland mee te delen dat zij, na bestudering

Nadere informatie

Staatssteun N 211/ Nederland Flexibele belastingvermindering voor milieu-investeringen in stallen glasopstanden

Staatssteun N 211/ Nederland Flexibele belastingvermindering voor milieu-investeringen in stallen glasopstanden EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.12.2008 C(2008) 7816 definitief Betreft: Staatssteun N 211/2008 - Nederland Flexibele belastingvermindering voor milieu-investeringen in stallen glasopstanden Excellentie,

Nadere informatie

BIJLAGE 6 Staatssteunformulieren

BIJLAGE 6 Staatssteunformulieren BIJLAGE 6 Staatssteunformulieren BIJLAGE I (Energie-innovaties, 121) Standaardformulier voor de aanmelding van staatssteun op grond van artikel 88, lid 3 van het EG-Verdrag en voor het verstrekken van

Nadere informatie

Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland

Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29-VII-2005 C(2005) 3023 Betreft: - Staatssteun Nederland (Flevoland) - Steun No N 516/2003 Schoolfruitproject Flevoland Excellentie, De Commissie wenst Nederland mee te delen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 358/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 358/3 16.12.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 358/3 VERORDENING (EG) Nr. 1857/2006 VAN DE COMMISSIE van 15 december 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op staatssteun

Nadere informatie

(Mededelingen) MEDEDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE EUROPESE COMMISSIE

(Mededelingen) MEDEDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE EUROPESE COMMISSIE 21.11.2018 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 421/1 II (Mededelingen) MEDEDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE EUROPESE COMMISSIE Mededeling van de Commissie Goedkeuring

Nadere informatie

Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V.

Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.4.2012 C(2012) 2436 final Betreft: Staatssteun/Nederland SA.34253 (2012/NN) Investeringssteun voor de vermindering van de geuremissie bij Knoops Lottum B.V. (varkenshouderij)

Nadere informatie

Steunmaatregel N 51/ Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel regionale steun

Steunmaatregel N 51/ Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel regionale steun Europese Commissie Brussel, 30-04-2003 C (2003)1214fin Betreft: Steunmaatregel N 51/2003 - Nederland Arbeidsplaatsenpremieregeling Overijssel 2003 - regionale steun Excellentie, PROCEDURE Bij brief van

Nadere informatie

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13-XII-2006 C(2006) 6784 Betreft : Staatssteun / België - Steunnummer N 621/2006 - Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw Excellentie, Ik heb

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000)

Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.07.2001 SG (2001) D/ 289629 Betreft: Steunmaatregel nr. 271/01 - Nederland Investeringspremieregeling Flevoland 2000 (IPR Flevoland 2000) Excellentie, 1. PROCEDURE Bij brief

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 01-03-2004 C(2004) 706 Betreft : Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/2004 - Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27-02-2001 SG(2001) D/ 286469 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel Excellentie, Ik heb de eer U ervan in

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 75/2008 Investeringen in integraal duurzame stallen en houderijsystemen

Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 75/2008 Investeringen in integraal duurzame stallen en houderijsystemen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.IV.2008 C(2008) 1774 Betreft: Steunmaatregelen van de staten / Nederland Steunmaatregel N 75/2008 Investeringen in integraal duurzame stallen en houderijsystemen Excellentie,

Nadere informatie

Staatssteun - Nederland (Groningen) SA (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven

Staatssteun - Nederland (Groningen) SA (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.9.2011 C(2011) 6812 definitief Betreft: Staatssteun - Nederland (Groningen) SA.31587 (2010/N) Bedrijfsbeëindiging grondgebonden agrarische bedrijven Excellentie, Hierbij

Nadere informatie

Staatssteun/ Nederland Steunmaatregelen nrs. NN 59/03, ex N 665/02 en N 667/02 Veemarkt Leeuwarden

Staatssteun/ Nederland Steunmaatregelen nrs. NN 59/03, ex N 665/02 en N 667/02 Veemarkt Leeuwarden EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2009 C(2009) 4140 Betreft: Excellentie, Staatssteun/ Nederland Steunmaatregelen nrs. NN 59/03, ex N 665/02 en N 667/02 Veemarkt Leeuwarden De Commissie wenst Nederland

Nadere informatie

Staatssteun/Nederland SA (2012/N) Investeringen op het terrein van energiebesparing voor de glastuinbouw

Staatssteun/Nederland SA (2012/N) Investeringen op het terrein van energiebesparing voor de glastuinbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.7.2012 C(2012) 4954 final Betreft: Staatssteun/Nederland SA.34005 (2012/N) Investeringen op het terrein van energiebesparing voor de glastuinbouw Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek EUROPESE COMMISSIE Brussel, 02-09-2003 C(2003) 3218 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 499/02 Subsidie voor een kaasfabriek Excellentie, De Commissie wenst Nederland

Nadere informatie

Betreft: Steunmaatregelen van de Staten N 17/A/03 en N 17/B/03/ België

Betreft: Steunmaatregelen van de Staten N 17/A/03 en N 17/B/03/ België EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31-07-2003 C (2003) 2854 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten N 17/A/03 en N 17/B/03/ België Excellentie, 1. PROCEDURE Uw autoriteiten hebben bij een op 3 januari ontvangen

Nadere informatie

Steunmaatregelen tot herstel van de schade veroorzaakt door natuurrampen (Artikel 107, lid 2, onder b), VWEU) Checklist voor de lidstaten

Steunmaatregelen tot herstel van de schade veroorzaakt door natuurrampen (Artikel 107, lid 2, onder b), VWEU) Checklist voor de lidstaten EUROPESE COMMISSIE DG Concurrentie Documentversie oktober 2013 h Steunmaatregelen tot herstel van de schade veroorzaakt door natuurrampen (Artikel 107, lid 2, onder b), VWEU) Checklist voor de lidstaten

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.6.2018 C(2018) 3316 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 7.6.2018 houdende wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/892 tot vaststelling van voorschriften

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 september 2006 (OR. en) 11704/06 LIMITE AGRISTR 31 AGRIORG 60 AGRIFIN 54 REGIO 45 OC 546

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 1 september 2006 (OR. en) 11704/06 LIMITE AGRISTR 31 AGRIORG 60 AGRIFIN 54 REGIO 45 OC 546 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 september 2006 (OR. en) PUBLIC 11704/06 LIMITE AGRISTR 31 AGRIORG 60 AGRIFIN 54 REGIO 45 OC 546 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-12-2002 C (2002) 4854 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 210/02 Subsidieverordening sloop agrarische en overige bebouwing buitengebied

Nadere informatie

Bij het nemen van dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen:

Bij het nemen van dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de volgende overwegingen: EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24-05-2004 C(2003) 1948 Betreft : Steunmaatregelen van de staten/nederland - Steunmaatregel nr. N 122/2004 - Steun voor onderzoek en parafiscale heffingen in de sectoren pluimvee

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL)

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.09.2016 C(2016) 5506 final Betreft: Staatssteun / Nederland SA.45811 (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) Excellentie, De Europese Commissie (hierna

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.6.2018 C(2018) 3973 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 27.6.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 181/2014 wat betreft een aantal

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland "Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling "

Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.07.2001 SG (2001) D/ 290180 Betreft: Steunmaatregel nr. N 131/2001 Nederland "Subsidieregeling technologische samenwerkingsprojecten - Stimulus Clusterregeling 2000-2005"

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.XII.2005 C (2005) 5280 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 491/2005 - Nederland Subsidieregeling sanering glastuinbouwbedrijven in vanuit milieu opzicht kwetsbare

Nadere informatie

Incentives van het Waalse Gewest ten gunste van het milieu en het gebruik van duurzame energie N15/ België

Incentives van het Waalse Gewest ten gunste van het milieu en het gebruik van duurzame energie N15/ België EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.08.2003 C (2003) 3094 Betreft : Incentives van het Waalse Gewest ten gunste van het milieu en het gebruik van duurzame energie N15/2003 - België Mijnheer de Minister, 1.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Naam project Aanvrager Looptijd project Inleiding welke gebeurtenissen zijn van invloed op het project? hoe ziet de huidige situatie eruit? wordt het project

Nadere informatie

BIJLAGE III. Gegevens betreffende op de voorwaarden van deze verordening vrijgestelde staatssteun

BIJLAGE III. Gegevens betreffende op de voorwaarden van deze verordening vrijgestelde staatssteun NL BIJLAGE III Gegevens betreffende op de voorwaarden van deze verordening vrijgestelde staatssteun DEEL I overeenkomstig artikel 12 te verschaffen via de geëigende IT-toepassing van de Commissie Referentie

Nadere informatie

2. Bij brief van 16 mei 2007 is aanvullende informatie medegedeeld.

2. Bij brief van 16 mei 2007 is aanvullende informatie medegedeeld. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12-VII-2007 C (2007) 3474 Betreft : Staatssteun / België (Vlaanderen) - Steunnummer N 174/2007 - Verlenging van de landbouw-milieumaatregel betreffende herstel, ontwikkeling

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 1.7.2014 L 193/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 702/2014 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en

Nadere informatie

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen!

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Pagina 1 van 5 VERKLARING DE-MINIMISSTEUN Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Verklaring Hierbij verklaart ondergetekende,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun /België SA.35985 (2012/N) "Vergoeding van de schade aan de landbouw als gevolg van de droogte van het voorjaar 2011"

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun /België SA.35985 (2012/N) Vergoeding van de schade aan de landbouw als gevolg van de droogte van het voorjaar 2011 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.2.2013 C(2013) 1039 final Betreft: Staatssteun /België SA.35985 (2012/N) "Vergoeding van de schade aan de landbouw als gevolg van de droogte van het voorjaar 2011" Excellentie,

Nadere informatie

RECTIFICATIES. (Publicatieblad van de Europese Unie L 347 van 20 december 2013)

RECTIFICATIES. (Publicatieblad van de Europese Unie L 347 van 20 december 2013) 19.5.2016 L 130/1 RECTIFICATIES Rectificatie van Verordening (EU) nr. 1305/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36188 (2013/N) België (Vlaanderen)

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36188 (2013/N) België (Vlaanderen) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.7.2013 C(2013) 4906 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA. 36188 (2013/N)

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten.

Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6-VIII-2007 C (2007) 3862 Betreft: Steunmaatregel nr. N 825/06 -NL - Alternatieve verwerking slachtbijproducten. Excellentie, De Commissie wenst Nederland ervan in kennis te

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [ ]([ ]) [ ] MEDEDELING VAN DE COMMISSIE TOT WIJZIGING VAN DE COMMUNAUTAIRE RICHTSNOEREN INZAKE STAATSSTEUN VOOR MILIEUBESCHERMING, DE COMMUNAUTAIRE KADERREGELING INZAKE

Nadere informatie

BIJLAGE VI STROOMSCHEMA BEREKENING GEVRAAGDE SUBSIDIE

BIJLAGE VI STROOMSCHEMA BEREKENING GEVRAAGDE SUBSIDIE BIJLAGE VI STROOMSCHEMA BEREKENING GEVRAAGDE SUBSIDIE Inleiding Met de regelgeving Waddenfonds kunt u voor uiteenlopende activiteiten subsidie aanvragen. Voor verschillende activiteiten kunnen verschillende

Nadere informatie

Gewijzigde, nieuwe de-minimisgroepsvrijstelling

Gewijzigde, nieuwe de-minimisgroepsvrijstelling Gewijzigde, nieuwe de-minimisgroepsvrijstelling COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, [ ] 2006 C(2006). Ontwerp VERORDENING (EG) nr. /.. VAN DE COMMISSIE van [...] betreffende de toepassing

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 30.10.2018 houdende wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 807/2014 van de Commissie

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Directoraat I. Landbouwwetgeving en procedures I.1. Landbouwwetgeving; vereenvoudiging Datum van verspreiding 8.7.2015 INTERPRETATIENOTA

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25-11-2002 C(2002) 4281 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 33/2002 Subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen Excellentie, Overeenkomstig

Nadere informatie

BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG(2001) D/

BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE EUROPESE COMMISSIE. Brussel, SG(2001) D/ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.04.2001 SG(2001) D/ 287863 BETREFT: N 627/2000 NEDERLAND STEUNREGELING WILLEKEURIGE AFSCHRIJVING NIEUWE GEBOUWEN IN AANGEWEZEN GEBIEDEN (2000-2006) Excellentie, I. PROCEDURE

Nadere informatie

Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven

Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.10.2001 C(2001)3059fin Betreft : Steunmaatregel van de staten N 786/2000 België (Vlaanderen) Speciale maatregelen voor de glasgroente- en glassierteeltbedrijven Excellentie,

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument COM(2002) 38 def.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument COM(2002) 38 def. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 februari 2002 (15.02) (OR. fr) 6226/02 Interinstitutioneel dossier: 2002/0033 (ACC) PECOS 47 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Bernhard ZEPTER, adjunct-secretaris-generaal

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap

PROVINCIAAL BLAD. Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Zeeland Nr. 9289 14 december 2018 Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende wijziging van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap

Nadere informatie

Paragraaf 3 fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers

Paragraaf 3 fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers Paragraaf 3 fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers Artikel 2.3.1 lijst van investeringen In aanvulling op artikel 1.3 stellen Gedeputeerde Staten een

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 25-VIII-2006 C(2006) NN 41/2005 Groenfondsen - Nederland. Excellentie,

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 25-VIII-2006 C(2006) NN 41/2005 Groenfondsen - Nederland. Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25-VIII-2006 C(2006) 3886 Betreft: NN 41/2005 Groenfondsen - Nederland Excellentie, De Commissie deelt Nederland mede dat zij na onderzoek van de informatie die uw autoriteiten

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling subsidie bedrijfsverplaatsing Groene Uitweg Noord-Holland 2016

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling subsidie bedrijfsverplaatsing Groene Uitweg Noord-Holland 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 6120 15 november 2016 Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling subsidie bedrijfsverplaatsing Groene Uitweg Noord-Holland 2016 Besluit

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 1 november 2016, nr. 836018/ 836027, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie bedrijfsverplaatsing Groene Uitweg Noord-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

Staatssteunprocedures. Een stand van zaken

Staatssteunprocedures. Een stand van zaken Een stand van zaken Tony Joris 6-1-2011 Herhaling titel van presentatie 1 I. EU-procedureregels inzake staatssteun II. III. Procedures A. Nieuwe staatssteun A.1. Aangemelde staatssteun A.2. Onrechtmatige

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 131/ Onderzoek en afzetbevordering met betrekking tot champignons

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 131/ Onderzoek en afzetbevordering met betrekking tot champignons EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18-VIII-2004 C(2004) 3268 Subject : Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 131/2004 - Onderzoek en afzetbevordering met betrekking tot champignons

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.5.2017 C(2017) 3217 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46960 (2017/N)

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van 13.5.2014

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van 13.5.2014 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.5.2014 C(2014) 3006 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 13.5.2014 tot wijziging van de bijlagen VIII en VIII quater bij Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden Algemene groepsvrijstellingsverordening (Verordening (EU) nr. 651/2014) - Werkdocument Sociale vervoerssteun t.b.v. bewoners afgelegen gebieden Eerst moet u op de algemene toepassingsvoorwaarden voor de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.6.2018 C(2018) 3308 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 7.6.2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2012/C 8/04)

(Voor de EER relevante tekst) (2012/C 8/04) 11.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie C 8/23 MEDEDELING VAN DE COMMISSIE Goedkeuring van de inhoud van een ontwerp-verordening van de Commissie betreffende deminimissteun verleend aan diensten

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.12.2015 C(2015) 8766 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 2.12.2015 tot goedkeuring van het operationele programma "Vooruitziend en voortvarend" met het oog op steunverlening

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland

Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13-02-2003 C(2003) 127 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 742/2002 - Kaderbeschikking Innovatie Landbouw Noord-Nederland Excellentie,

Nadere informatie

Verklaring beperkte steun

Verklaring beperkte steun Verklaring beperkte steun Verklaring in het kader van het verlenen van beperkte steunbedragen als bedoeld in punt 4.2 van de Tijdelijke communautaire kaderregeling inzake staatssteun ter stimulering van

Nadere informatie

Aangezien de aangemelde maatregelen reeds van kracht waren, is de steunregeling overgeheveld naar het register voor de niet-aangemelde steun.

Aangezien de aangemelde maatregelen reeds van kracht waren, is de steunregeling overgeheveld naar het register voor de niet-aangemelde steun. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.11.2003 C(2003)4077fin Betreft: Steunmaatregelen van de staten NN 48/2003 (ex N 157/2003) - België(Wallonië) Beheer van het afvoeren en vernietigen van kadavers van dieren

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 30.11.2009 COM(2009)194 definitief/2 2009/0060 (COD) CORRIGENDUM Annuleert en vervangt document COM(2009) 194 definitief van 21.4.2009. Betreft de originele

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

EUROPESE COMMISSIE. Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.3.2017 C(2017) 1968 final Betreft: Staatssteun / België SA. 46696 (2016/N) Steunpunt Levend Erfgoed vzw Excellentie, De Europese Commissie (hierna "de Commissie") wenst België

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 242/4 9.9.2016 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/1612 VAN DE COMMISSIE van 8 september 2016 tot vaststelling van steun om de melkproductie te reduceren DE EUROPESE COMMISSIE, Gezien het Verdrag betreffende

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 222/ NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten

Steunmaatregel nr. N 222/ NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.08.2004 C (2004) 3218 Betreft: Steunmaatregel nr. N 222/2004 - NL Unieke Kansen Regeling en demonstratieprojecten Excellentie, 1. PROCEDURE Bij schrijven van 17 mei 2004,

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-07-2004 C(2004) 2702 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten / België (Vlaams Gewest) Steunmaatregel nr. N 183/04 Stopzetting van de productiecapaciteit in de varkens-, de

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 302/29

Publicatieblad van de Europese Unie L 302/29 1.11.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 302/29 VERORDENING (EG) Nr. 1628/2006 VAN DE COMMISSIE van 24 oktober 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op nationale

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 februari 2006 (OR. fr) 5828/06 AGRIORG 17 OC 100

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 februari 2006 (OR. fr) 5828/06 AGRIORG 17 OC 100 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 10 februari 2006 (OR. fr) 5828/06 AGRIORG 17 OC 100 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESCHIKKING VAN DE RAAD tot verlenging van de geldigheidsduur

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2010)1977

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2010)1977 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.3.2010 C(2010)1977 Betreft: Staatssteun nr. N 281/2009 - Nederland Steunregeling voor ondernemingen in moeilijkheden als gevolg van maatregelen ter bestrijding van dierziekten

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.4.2017 C(2017) 2417 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 20.4.2017 tot aanvulling van de Verordeningen (EU) nr. 1307/2013 en (EU) nr. 1308/2013 van

Nadere informatie

Staatssteun N 462/ Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland

Staatssteun N 462/ Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.XI.2005 C (2005) 4567 Betreft: Staatssteun N 462/2005 - Nederland Regeling capaciteitsvermindering zeevisserij in de provincie Flevoland Excellentie, 1. Procedure Deze regeling

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen: EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28-03-2003 C(2003) 222 Betreft : Steunmaatregelen van de Staten / België (Vlaanderen) Steunmaatregel nr. N 704/02 Stopzetting van de productiecapaciteit in de pluimvee- en de

Nadere informatie

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag. Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Rapporteur: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag. Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Rapporteur: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019 Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ADDENDUM bij het verslag over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van de Verordeningen

Nadere informatie

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag E 2. Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen Voor dit programma gelden de regels: Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen. (titel 5.5) Voor alle aanvragen geldt: Voeg als bijlage een verklaring van

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.793/1 van 20 december 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines De voorwaarden waaraan voldaan moet worden in het kader van de steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2001 C (2001)4509fin Betreft: Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun Excellentie, PROCEDURE 1. Bij schrijven van 24 juli 2001 heeft België, overeenkomstig

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 22.2.2019 L 51 I/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2019/316 VAN DE COMMISSIE van 21 februari 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1408/2013 van de Commissie inzake

Nadere informatie

L 193/6 Publicatieblad van de Europese Unie 25.7.2007

L 193/6 Publicatieblad van de Europese Unie 25.7.2007 L 193/6 Publicatieblad van de Europese Unie 25.7.2007 VERORDENING (EG) Nr. 875/2007 VAN DE COMMISSIE van 24 juli 2007 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag op de-minimissteun

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 19 januari 2016, nummer 733850/733899, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie Businesscase Zeevang en Groene Uitweggebied Noord-Holland

Nadere informatie

Steunmaatregel nr. N 212/ Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) I.

Steunmaatregel nr. N 212/ Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) I. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.01.2001 SG(2001) D/ 285215 Betreft: Steunmaatregel nr. N 212/1999 - Nederland Steunregeling Willekeurige afschrijving nieuwe gebouwen in aangewezen gebieden (1999) Excellentie,

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 14 maart 2019 (OR. en) 2019/0009 (COD) PE-CONS 35/19 PECHE 63 PREP-BXT 50 CODEC 380 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN L 70/4 VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/386 VAN DE COMMISSIE van 11 maart 2019 tot vaststelling van regels betreffende de verdeling, na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 7 maart 2017, nr. 836050/836052, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie bedrijfsverplaatsing en kavelruil Natuurnetwerk Noord-Holland

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 1532 6 april 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 7 maart 2017, nr. 836050/836052, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.4.2019 COM(2019) 207 final 2019/0100 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Samenwerkingscomité

Nadere informatie

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004, (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID. 16 MAART DECREET betreffende het economisch ondersteuningsbeleid (1)

VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID. 16 MAART DECREET betreffende het economisch ondersteuningsbeleid (1) VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE N. 2012 1221 VLAAMSE OVERHEID [2012/202237] 16 MAART 2012. DECREET betreffende het economisch ondersteuningsbeleid (1) Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij,

Nadere informatie

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden Algemene groepsvrijstellingsverordening (Verordening (EU) nr. 651/2014) - Werkdocument Steun tot herstel schade veroorzaakt door bepaalde natuurrampen Eerst moet u op de algemene toepassingsvoorwaarden

Nadere informatie

EUROPESE U IE HET EUROPEES PARLEME T

EUROPESE U IE HET EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE HET EUROPEES PARLEME T DE RAAD Brussel, 13 december 2011 (OR. en) 2011/0209 (COD) PE-CO S 70/11 CODEC 2165 AGRI 804 AGRISTR 74 WETGEVI GSBESLUITE E A DERE I STRUME TE Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter.

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter. Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 24 juni 2008, nr. 2008-37944 tot bekendmaking van de deelverordening klimaat Noord-Holland 2008. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 17/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: TOETREDINGSAKTE, BIJLAGE IV ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

Staatssteun: richtsnoeren milieusteun vaak gestelde vragen (Zie ook IP/08/80)

Staatssteun: richtsnoeren milieusteun vaak gestelde vragen (Zie ook IP/08/80) MEMO/08/31 Brussel, 23 januari 2008 Staatssteun: richtsnoeren milieusteun vaak gestelde vragen (Zie ook IP/08/80) Waarom worden richtsnoeren milieusteun vastgesteld? Staatssteun moet aan bepaalde criteria

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2016 COM(2016) 208 final 2016/0111 (NLE) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling

Nadere informatie