De nieuwe beroepsprofielen V&VN in relatie tot het vervolgonderwijs!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe beroepsprofielen V&VN in relatie tot het vervolgonderwijs!"

Transcriptie

1 De nieuwe beroepsprofielen V&VN in relatie tot het vervolgonderwijs! Stand van zaken per Theo Swinkels, hoofd vervolgonderwijs V&VN presenteerde op 08 maart 2012 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het project richt zich op 2020 hetgeen betekent dat de definitieve besluitvorming aandacht vraagt zodat daarna de implementatie van de voorstellen (al dan niet aangepast) kan beginnen. De nieuwe beroepsopleidingen zullen dan uiterlijk in 2016 moeten starten zodat de nieuwe beroepsbeoefenaren dan ook in 2020 beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Gezien de meest recente officiële reacties op de plannen is het echter nog maar de vraag wat er van het gedachtegoed over de nieuwe beroepsprofielen overeind blijft. Tot nu toe worden de plannen afgewezen. Lees hier de reacties uit het veld: ABVA/KABO en CFO MBO Raad BOZ (waaronder NVZ en NFU) VBG Samengevat is de reactie uit het veld als volgt: Op één niveau (HBO) verpleegkundigen opleiden wordt afgewezen. Men wil de huidige situatie handhaven; dus opleiden op MBO en HBO niveau; één titel krachtens artikel 3 Wet BIG (incl. tuchtrecht). De titel zorgkundige wekt veel negatieve reacties op. Beroepsprofiel is alleen op niveau 5 uitgewerkt; een nadere uitwerking van de niveaus 4 en 5 ontbreekt. Cijfermatige onderbouwing zou toegevoegd worden; hierover is nog niets bekend gemaakt. Het concept beroepsprofiel is gebaseerd op een toekomstbeeld van de zorg; dit beeld is eenzijdig tot stand gekomen, niet ter toetsing voorgelegd aan andere organisaties en wordt ook niet onderschreven. Er zijn ook positieve reacties maar binnen het totaal aan reacties zijn de afwijzende standpunten veel sterker, hiermee ligt de discussie open en krijgt deze een belangrijke wending. Wij zijn benieuwd naar de reactie van de minister. De minister heeft in maart 2012 in haar eerste reactie aangegeven dat zij trots is op dit mooie begin dat er ligt, al mist zij een goede onderbouwing met cijfers. Ook gaf zij aan dat de reacties van de overige partijen zullen moeten worden afgewacht en dat er daaropvolgend overleg op hoog niveau moet volgen. Dat moment lijkt nu daar. Standpunt CVZ (College voor Zorgverzekeringen) In april 2013 zijn de eerste rapporten van de Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen van het CVZ verschenen. Deze rapporten zijn geen officiële reactie op de concept beroepsprofielen, maar de inhoud van beide rapporten raakt deels de discussie over de beroepsprofielen. Vanuit dat oogpunt leveren ze een bijdrage in de discussie. U kunt de rapporten hier inzien: Voortrekkers in verandering: Advies van de Verkenningscommissie HBO Gezondheidszorg Samenvatting bevindingen Er bereiken ons regelmatig vragen over ons standpunt. Wat betekenen de nieuwe beroepsprofielen voor het vervolgonderwijs? Daarover valt op dit moment niet meer te zeggen dan dat wij net als altijd de ontwikkelingen in het veld tot uitgangspunt van ons handelen nemen.

2 In de vele jaren dat het UMC St Radboud vervolgonderwijs voor verpleegkundigen aanbiedt, is ook gebleken dat daar onze kracht ligt. Vanuit het besef dat er voortdurend gewerkt moet worden aan de deskundigheid van de zorgverleners is het niet opportuun om ook maar even te denken dat we er met nieuwe beroepsprofielen zouden zijn! Nu de meest cruciale onderdelen van de nieuwe beroepsprofielen niet haalbaar lijken is het ook nog veel te vroeg om al vooruit te lopen op de gevolgen van In de reacties uit het veld lezen wij juist een bestaansbevestiging van het huidige vervolgonderwijs omdat verpleegkundigen door het volgen van een specialistische opleiding prima inzetbaar blijken. Specifiek kunnen we het volgende over de vervolgstappen kwijt: De Sectie Vervolgonderwijs van de Radboud Zorgacademie is lid van de VBG ( ). Deze organisatie zal in de komende maanden overleggen met de NVZ, NFU en V&VN, vooral om de voortgangsagenda helder te krijgen. Daarbij zal zij benadrukken dat het van belang is dat alle organisaties een soortgelijk beeld hebben van de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Omdat er bij V&V2020 een cijfermatige onderbouwing ontbreekt, behoeven de toekomstscenario s van en voor de zorg beslist meer aandacht. Wij zullen we de landelijke beraadslagingen goed volgen en op het juiste moment een genuanceerd standpunt opstellen. Naar verwachting kunnen we dit voorleggen aan onze Beleidsvergadering op of zoveel eerder als nodig blijkt. Er zal daarbij zeker ook aandacht gegeven worden aan de toekomstige plaats van het vervolgonderwijs. Indien u ons iets wilt laten weten over bovenstaande ontwikkelingen verzoeken wij u dit door te geven aan ons via d.luijendijk@rz.umcn.nl Voor meer informatie over de beroepsprofielen en de reacties verwijzen wij u naar het onderstaande: Bekijk de nieuwe beroepsprofielen op de website van V&VN Bekijk hier de videopresentaties van de ochtendlezingen Bekijk hier alle bijdragen van de sprekers en alle 13 workshops Bekijk hier enkele eerste reacties van deelnemers Vakblad nursing Tevens treft u de volgende bijlagen aan: 1. Brief V&VN van Een kort artikel van de redactie TvZ en Nursing 3. Persbericht BOZ (BrancheOrganisaties Zorg) 4. Gezamenlijke opvattingen van BOZ leden: Q en A ten behoeve van conferentie 8 maart 2012 van V&VN-presentatie project 2020; nieuwe beroepsprofielen voor de V&V beroepen (2)

3 BIJLAGE 1: Utrecht, 8 maart 2012 Beste vakgenoot, Vandaag presenteerde de Stuurgroep V&V2020 aan minister Schippers van VWS en aan V&VN de uitkomsten van het traject V&V2020 en drie nieuwe beroepsprofielen. Een mijlpaal voor onze beroepsgroep, niet in de laatste plaats omdat wij deze keer zelf de regie hadden. Jij leverde daarin als deelnemer aan een van de rondetafelbijeenkomsten een bijdrage, hartelijk dank daarvoor! Wij maken je nu met trots deelgenoot van het rapport V&V2020 Leren van de toekomst en de drie nieuwe beroepsprofielen. Nieuwe beroepsprofielen De nieuwe beroepsprofielen voor de verpleegkundig specialist, de verpleegkundige en de zorgkundige beleefden vandaag tijdens het V&V2020-congres hun primeur. De Stuurgroep V&V2020 beschrijft twee niveaus van beroepsuitoefening voor de verpleegkundige beroepsgroep en twee niveaus op het terrein van de verzorging. De verpleegkundige (artikel 3 Wet BIG) en de verpleegkundig specialist (artikel 14 Wet BIG) werken ieder met verschillende verantwoordelijkheden, bekwaamheden en bevoegdheden in de individuele gezondheidszorg. Daarnaast op het terrein van verzorging: de zorgkundige (artikel 34 Wet BIG; dit is een beroep op het gebied van de individuele gezondheidszorg) en de verzorgende/helpende (met primaire gerichtheid op wonen, welzijn en maatschappelijke dienstverlening). Voor de huidige beroepsbeoefenaars verandert er overigens niets aan hun titels. In de bijlage vind je het volledige rapport en de beroepsprofielen. Ons beroep V&VN ziet de aanbevelingen van de Stuurgroep V&V2020 en de nieuwe beroepsprofielen als een laatste stap in de professionalisering van de verpleging. De beroepsgroep heeft zelf verantwoordelijkheid en haar rol genomen: het is ons beroep en dit zijn onze beroepsprofielen! Wij zijn heel goed in staat gebleken om duidelijk te maken wat we doen en waar we voor staan. Na vandaag zullen wij laten zien dat bij ons de toekomst van de zorg in professionele en deskundige handen is. Op vind je desgewenst alle actualiteiten en achtergrondinformatie over V&V2020 en de nieuwe beroepsprofielen. Met vriendelijke groet, mede namens de Stuurgroep V&V2020, Pauline Meurs, Marian Kaljouw voorzitter V&VN Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Churchilllaan GV Utrecht Postbus RE Utrecht T (030) F (030)

4 BIJLAGE 2: Nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen gepresenteerd (van de redactie TvZ en Nursing) 8 maart 2012 Donderdagmorgen presenteerde V&V2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen in In de voorstellen is de verpleegkundige hbo-opgeleid en zal de mbo-verpleegkundige zorgkundige heten. Een aantal werkgeversorganisaties is op onderdelen zeer afwijzend. Ook de vakbonden maken zich zorgen. De Stuurgroep V&V2020 presenteerde en overhandigde de nieuwe beroepsprofielen aan minister Schippers van VWS. Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans sprak van een historische dag: 'De dag dat verzorgenden en verpleegkundigen hun verantwoordelijkheid namen voor de toekomst van de gezondheidszorg. Ik ben er heel trots op deze beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het is een eer ze te mogen overhandigen aan minister Schippers en aan beroepsvereniging V&VN.' Nek uitsteken Minister Schippers zei dat er weinig beroepsgroepen zijn die zoveel betrokkenheid tonen bij hun vak als verpleegkundigen en verzorgenden. Tijdens de overhandiging sprak ze: 'U hebt echt uw nek uitgestoken, u hebt laten zien hoe u uw toekomst ziet en dat serieus doordacht. Vandaag is een goed begin. Laten we zo doorgaan, in het belang van de patiënt en een goede gezondheidszorg in de toekomst.' Project V&V2020 Het project V&V2020 had als belangrijkste doel het ontwikkelen van nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor de huidige verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Grote veranderingen in de zorg, zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en comorbiditeit, vroegen volgens de projectgroep nadrukkelijk om een nieuw beroepenhuis, met nieuwe beroepsprofielen. Honderden verpleegkundigen zijn hierover het afgelopen jaar geraadpleegd tijdens rondetafel gesprekken in het land. Niveau 4 en 5 Met de nieuwe beroepsprofielen wordt bovendien gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS: een duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. De Stuurgroep V&V2020 wil toewerken naar een onderscheid in opleiding, beroepstitel en daaraan gekoppeld taken en verantwoordelijkheden: de verpleegkundige heeft in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige en werkt in relatief stabiele situaties. Volgens het nieuwe beroepsprofiel zullen zij vallen onder de zogenoemde artikel 34 beroepen van de wet BIG. Dit betekent dat zij niet worden geregistreerd in het BIG register en dat het tuchtrecht niet op hen van toepassing is.

5 Stap voor stap Het jaar 2020 is als leidraad gekozen. Er moet namelijk nog een flink aantal gerichte stappen worden gezet om de profielen concreet te maken. Naast wettelijke wijzigingen moeten de plannen nader worden uitgewerkt, en moeten de voorgestelde beroepsprofielen worden vertaald in de opleidingen en curricula. De stuurgroep stelt voor dat de beroepsgroep de overgang naar een nieuw beroepenstructuur stap voor stap maakt, met behoud van positie. Voor de huidige verpleegkundigen, zowel niveau 4 als 5, verandert dus niets. Verbetering kwaliteit Pauline Meurs van de Stuurgroep van V&V2020 vond het een grote eer om dit project te mogen voorzitten. Met het aanbieden van de profielen aan de minister van VWS en aan V&VN is een eerste stap gezet. Vele stappen zullen hopelijk volgen gericht op het behouden en versterken van de kwaliteit en positie van verpleegkundigen en verzorgenden op alle sectoren van de gezondheidszorg. Uiteindelijk is dat de kern van dit project: de verbetering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening, een opwaardering van de opleidingen en een passende inzet van verpleegkundigen en verzorgenden opdat optimaal gebruik wordt gemaakt van hun capaciteiten, kennis en ervaring. Downgrading mbo-verpleegkundige Een aantal werkgeversorganisaties heeft in een gezamenlijk persbericht deels positief en deels negatief gereageerd. Zij tonen zich verheugd over de betere positionering van de hbo-v er, maar ze zijn het niet eens met wat zij de downgrading van de mbo-verpleegkundige noemen. Deze keuze doet geen recht aan de positie die MBO-verleegkundigen zich de afgelopen jaren hebben verworven, zo verklaren ACTIZ, GGZ Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Gehandicaptenzorg Nederland. Zij vinden dat de stuurgroep van V&V2020 te weinig oog heeft gehad voor de gevolgen voor het aanbod aan verpleegkundigen en verzorgenden op de arbeidsmarkt. Zij vinden dat de 4-jarige MBO-opleiding herkenbaar moet blijven als een verpleegkundige opleiding, bijvoorbeeld tot basisverpleegkundige met minimaal een opleidingstitelbescherming volgens artikel 34 van de wet BIG. Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU'91 uitten hun ongerustheid al voor de presentatie van de beroepsprofielen. Zij deden dit in een brief aan de vaste Kamercommissies. Met de brief bieden de bonden hun hulp aan om mee te denken over alternatieven. Door: Redactie Nursing / Redactie TvZ

6 BIJLAGE 3: PERSBERICHT BoZ rea VenV Zorgwerkgevers: Overleg nodig over voorstel V&VN 8 maart 2012 Op 8 maart presenteert een stuurgroep in opdracht van V&VN nieuwe beroepsprofielen voor de verplegende en verzorgende beroepen. De beroepsprofielen zijn de belangrijkste uitkomst van het project V&V Met het project geeft V&VN een visie op hoe zij denken dat de verpleeg-kundigen en verzorgenden goed kunnen worden toegerust op de te verwachten ontwikkelingen in de zorg. De stuurgroep stelt daarbij voor om in de toekomst verpleegkundigen alleen nog op HBO-niveau op te leiden. De stuurgroep wil de 4-jarige opleiding tot MBO-verpleegkundige schrappen en omvormen tot een 3-jarige MBO-opleiding tot zorgkundige. De keuze om de MBO-verpleegkundige te schrappen vinden de zorgwerkgevers op dit moment een onvoldragen keuze die onvoldoende aansluit bij de te verwachten ontwikkelingen in de zorg en op de arbeidsmarkt. HBO-verpleegkundige beter gepositioneerd Het goede nieuws is dat het profiel van de HBO-verpleegkundige een goede aanzet is om de HBO-er veel helderder te positioneren en toe te rusten voor de toekomst. Er is aandacht voor belangrijke trends zoals meer zorg thuis, meer ouderen en chronische zieken, meer eigen regie van zorgvra-gers, coördinatie en afstemming in ketens, toenemende complexiteit, innovatie, e-health,etc. MBO-verpleegkundige niet op waarde geschat Het slechte nieuws is dat de stuurgroep ten onrechte meent dat voor deze upgrading van de HBOverpleegkundige een downgrading van de MBO-verpleegkundige nodig is. Deze keuze doet geen recht aan de positie die MBO-verleegkundigen zich de afgelopen jaren hebben verworven. In de zorg zijn in de toekomst op alle niveaus heel veel nieuwe verplegenden en verzorgenden nodig. Daarin past niet het lichtvaardig schrappen van de MBO-opleiding tot verpleegkundige. De stuur-groep heeft onvoldoende oog gehad voor de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Daar waar de vraag blijft mag je het aanbod niet zomaar laten wegvallen. Daarbij speelt dat er aanzienlijk minder HBO- dan MBOverpleegkundigen van de opleidingen komen. Andere oplossing noodzakelijk Zorgwerkgevers erkennen dat het onderscheid tussen MBO- en HBO-verpleegkundigen beter vormgegeven moet worden en waarderen het dat de beroepsgroep zich uitspreekt over de aanpak van dit knelpunt. De gekozen oplossing kan voor het MBO-deel niet op de steun van zorgwerkgevers rekenen. Er zal sprake moeten zijn van een oplossing die uitgaat van de waarde van een 4-jarige MBOopleiding, waarin de term verpleegkundige herkenbaar is (bijvoorbeeld basisverpleegkundige) en waarin minimaal sprake is van opleidingstitelbescherming op basis van artikel 34 van de wet BIG. Vervolg De beroepsgroep heeft gesproken. Zorgwerkgevers willen het initiatief nemen voor een vervolgoverleg en daarin het debat aangaan over passender oplossingen en richting geven aan een toekomst van verplegenden en verzorgenden die ook recht doet aan de vraag van de arbeidsmarkt en de gevarieerde ontwikkelingen in de zorg. Noot voor de redactie (niet voor publicatie) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) via Johan van der Spek, secretaris, telefoon of

7 BIJLAGE 4: Q en A ten behoeve van conferentie 8 maart 2012 van V&VN-presentatie project 2020; nieuwe beroepsprofielen voor de V&V beroepen (2) Vooraf Deze reactie is voorbereid op basis van conceptdocumenten. De definitieve stukken worden pas op de dag zelf bekend gemaakt. Deze reactie is om die reden ook nog niet bestuurlijk geaccordeerd; er is sprake van een eerste en voorlopige reactie. Deze reactie geeft de mogelijke gezamenlijke opvattingen van BoZ-leden weer. Alle branches kennen daarnaast ook sectorspecifieke in- en aanvullingen van de betrokken beroepen. Op de conferentie wordt niet namens BoZ gesproken, maar vanuit de NVZ en Actiz. De congresorganisatie heeft aangegeven de vragen die zullen worden gesteld nog toe te sturen. Deze vragen zijn op dit moment nog niet bekend. Als vertrekpunt zijn daarom de meest voor de handliggende vragen genomen. Q en A s: Q Wat vindt u van het project 2020 van de V&VN? A. Wij vinden het van grote waarde dat er nu vanuit de beroepsgroep een voorstel ligt voor nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden, en voor de verdere uitwerkingen van de profielen van de verpleegkundig specialisten. Ook de weg waarlangs de profielen tot stand zijn gekomen, kan op onze waardering rekenen. Honderden verpleegkundigen hebben zich in vele rondetafelconferenties over de profielen gebogen en mede inhoud gegeven aan de profielen. Ook zijn alle belangrijke stakeholders in de gelegenheid geweest zich uit te spreken. Dat betekent echter niet dat de profielen zijn gelegitimeerd of gevalideerd door de brancheorganisaties van zorgaanbieders. Wij zien de uitkomsten van het project als een belangrijk advies waar werkgevers, werknemers, andere beroepsbeoefenaren, cliëntvertegenwoordigers, de ministers van OCW en VWS, MBO-raad, HBO-Raad samen met de V&VN mee verder kunnen. Dit advies zal in brede kring besproken moeten worden en op zijn consequenties worden bezien. De komende jaren zijn er veel nieuwe mensen nodig die op alle niveaus in de zorg willen werken. Mede vanwege toename van comorbiditeit en complexiteit van de zorg is het nodig om HBOverpleegkundigen op een hoger niveau te krijgen. Gedurende het project is echter het beeld ontstaan dat er geen behoefte meer zou zijn aan verpleegkundigen niveau 4. Naar de arbeidsmarkt toe is dat een heel verkeerd signaal. De waarde van de MBO-verpleegkundige heeft zich in de praktijk bewezen! De arbeidsmarkt vraagt ook in de toekomst zowel om goed opgeleide HBO- als MBO-verpleegkundigen. Elke zorgorganisatie zal daarbij moeten kunnen kiezen voor een eigen mix aan deskundigheidsniveaus. Q. Wat vindt u inhoudelijk van de profielen? A. Om daar echt iets over te zeggen, zullen we ze eerst goed moeten bestuderen. De afgelopen maanden zijn ze meermalen bijgesteld. Wij baseren ons voorlopig oordeel dan ook op de conceptversies zoals wij die hebben gezien.

8 De profielen leveren veel bruikbaar materiaal op. Wat opvalt is de duidelijke toekomstgerichtheid en de inzet om de HBO-verpleegkundige heel goed te beschrijven. Er is aandacht voor de belangrijke trends van: meer zorg thuis, ouderen met verschillende chronische aandoeningen, de grotere zelfstandigheid en eigen regie van zorgvragers, coördinatie en afstemming in ketens, toenemende complexiteit en ethische dilemma s, de innovatie e-health, taakherschikking etc. Daar kunnen we echt verder mee. Wel past de opmerking dat de verpleegkundige nu en straks zorgbreed wordt ingezet. Het profiel neemt soms teveel de cure als vertrekpunt. Het profiel zorgkundige/basisverpleegkundige is minder uitgekristalliseerd. En in het profiel van verzorgende ontbreken de verpleegtechnische elementen die karakteristiek zijn voor het huidige profiel van Verzorgende-IG De zoektocht is daar kennelijk deels nog gaande. Verder lijkt het profiel zorgkundige/basisverpleegkundige een downgrading van de huidige MBO-verpleegkundige in te houden. Daar heeft de arbeidsmarkt nooit om gevraagd. Vanuit arbeidsmarktperspectief is er de komende jaren en ook in 2020 verdere behoefte aan een MBO-verpleegkundige op basis van een 4-jarige MBO-opleiding. Een actualisering en upgrading van de HBO-verpleegkundige zou niet moeten leiden tot een downgrading van de MBO-verpleegkundige. Wij vinden het van belang dat de illusie van breed opleiden wordt losgelaten en de profielen meer verschuiven naar branchegericht opleiden. Dat sluit zeker aan op de wens van de arbeidsmarkt. Tenslotte valt op dat de voorstellen geen betrekking hebben op de helpende en op de maatschappelijke zorg. Als je zo fundamenteel wilt ingrijpen in de beroepenstructuur, kun je het sociaal agogische domein niet buiten beschouwing laten. Q. Wat vindt u van de kwestie MBO-HBO-artikel-3 en het voorstel om verpleegkundige artikel 3 alleen nog op HBO-niveau te laten opleiden? A. De stuurgroep doet wat dit betreft zeer vergaande voorstellen met vergaande consequenties. Wij vinden het een goede zaak dat de stuurgroep een al jarenlang slepend probleem heeft opgepakt en een advies geeft. Wij willen veel verder en diepgaander dan het projectteam kijken naar de consequenties voor opleidingen, functies en arbeidsmarkt. Dat moet echt nog gebeuren en daar willen we intensief bij betrokken zijn. V&VN heeft veel te snel aan de Tweede Kamer bericht dat de 4-jarige opleiding tot verpleegkundige kan verdwijnen. Er is veel nodeloze onrust onder MBOverpleegkundigen, MBO-scholen en werkgevers ontstaan door het advies ten onrechte als een besluit te presenteren. Ook werkgevers vinden het van groot belang dat de niveau 4/5-discussie nu tot een oplossing wordt gebracht. Wij willen wel een schot voor de boeg geven wat er bij die oplossing minimaal noodzakelijk is: 1. Er blijft een verpleegkundige MBO-opleiding van tenminste 4 jaar noodzakelijk (als je dit niet doet dan worden de doorlopende leerlijnen en loopbaanperspectieven in de zorg ernstig gefrustreerd). 2. De term verpleegkundige maakt onderdeel uit van de titel, maar wordt voorzien van een voor- of achtervoegsel (bijv. branche-x verpleegkundige/mbo-verpleegkundige/basisverpleegkundige en HBO-verpleegkundige, geregistreerd verpleegkundige; verpleegkundige bachelor o.i.d.). 3. Er is op niveau 4 minimaal sprake van opleidingstitelbescherming op basis van artikel 34 wet Big; de keuze beroepstitelbescherming 1 (artikel 3) of opleidingstitelbescherming (artikel 34) moet nader onderzocht; 1 Bij beroepstitelbescherming artikel 3 is sprake van titelbescherming, opname in het Big-register en tuchtrecht. Bij opleidingstitelbescherming artikel 34 is alleen sprake van titelbescherming en is er geen registratie of tuchtrecht

9 4. Er is een adequaat overgangsregime noodzakelijk van de oude naar de nieuwe situatie dat geen nieuwe verwarring over de positie van de verpleegkundige creëert en dat kan rekenen op het draagvlak van de huidige MBO-verpleegkundigen en voorheen inserviceopgeleiden. 5. Ook het beroep van verzorgenden kan geregeld blijven via artikel 34 en een goede invulling van de dwarsverbanden met de sociaal-agogische beroepskolom is gewaarborgd. Q. Het advies van V&VN is toch een goed antwoord op de grote problemen die op de arbeidsmarkt op ons afkomen? Het wetenschappelijk onderzoek van NIVEL laat dit zien. A. Het NIVEL geeft aan dat er enorme personeelstekorten bij alle verpleegkundige en verzorgende functies dreigen te ontstaan, met name in de ouderenzorg, thuiszorg en ziekenhuizen. Het NIVEL doet zinnige aanbevelingen om dat tij nog enigszins te keren. Maar wat daarbij opvalt, is dat het NIVEL nergens de aanbeveling doet om de MBO-verpleegkundige te laten vervallen. Het tegendeel is eerder het geval! Zo pleit NIVEL o.a. voor het creëren van meer loopbaanmogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het voorstel van de projectgroep belemmert de carrièremogelijkheden. Nu stroomt nog 20% van de MBO-verpleegkundigen door naar de HBO-V, vaak in een verkorte opleiding van 2,5 jaar. In de voorstellen van V&VN wordt de aansluiting veel moeilijker en zullen de volgens het beroepsprofiel van de V&VN opgeleide zorgkundigen (een opleiding van 3 jaar of 4 jaar) bijna helemaal vooraan moeten beginnen met de HBO-studie. Ook verwachten we aansluitproblemen van verpleegkundigen die een inservice-diploma of een MBO-diploma hebben en een verpleegkundige vervolgopleiding (zoals bijv. de oncologie verpleegkundige) willen gaan doen gaan doen. Dit loopt nu naar volle tevredenheid maar kan straks niet meer in het voorstel van de V&VN: zij moeten dan eerst nog een HBO-diploma halen voordat ze zich kunnen gaan specialiseren in een bepaald vakgebied. Dit zal tot veel onnodige meerkosten leiden! Q. Uit een tweede NIVEL onderzoek blijkt dat Nederland het enige land is waar MBO- en HBOopgeleide verpleegkundigen dezelfde wettelijk status hebben. Dat is toch raar? A. Het NIVEL concludeert dat in alle geselecteerde landen meerdere opleidingswegen en niveaus leiden tot de functie van (basis)verpleegkundige. Meestal betreft het een variant op MBO- en een variant op HBO-niveau. Het naast elkaar bestaan van deze twee niveau s is dus heel gebruikelijk. Het probleem komt wellicht voort uit het feit dat de Wet BIG vooral bedoeld is om te zorgen dat de patiënt er op kan vertrouwen dat hij te maken krijgt met bekwame beroepsbeoefenaren. De wet is er dus om cliënten te beschermen. Cliënten kunnen er nu op rekenen dat ongeacht het opleidingsniveau, ze te maken hebben met bekwame verpleegkundigen. Het NIVEL concludeert dat de regelgeving in alle landen sterk verschilt. Daar komt niet een eenduidig beeld uit naar voren over de in Nederland gewenste wettelijke oplossing. Verschillende verpleegkundigen ervaren het wel als een probleem dat zowel MBO-ers als HBO-ers dezelfde status hebben in de wet BIG. Wij willen meewerken aan de oplossing van dat probleem (voor de kenmerken van de oplossing zie de beantwoording van andere vragen). Q Waarom hebben werkgevers in de praktijk geen duidelijke afzonderlijke functies voor HBO en MBO verpleegkundigen gecreëerd? A. Zorgaanbieders moeten volgens de Kwaliteitswet de zorg zodanig organiseren dat dit redelijkerwijs leidt tot goede zorg. De inspectie ziet daar op toe. Organisaties verschillen daarbij in hun keuze met betrekking tot de inrichting van het functiegebouw. Er zijn organisaties die expliciet onderscheid maken tussen HBO- en MBO-verpleegkundigen. Er zijn ook organisaties die dat onderscheid minder maken. Deze variatie zorgt ervoor dat er goed kan worden aangesloten op de lokale situatie, de werkwijze van een organisatie en specifieke kenmerken van de zorg. Beroepen worden landelijk geregeld, functies krijgen op organisatieniveau invulling.

10 Wij vinden het wel van belang dat de competenties die mensen verwerven in een opleiding aansluiten bij de competentie die een functie van hen vraagt. Daarin lijkt ons zeker verbetering mogelijk en we willen met beroepsorganisaties en werknemersorganisaties kijken hoe we dat kunnen doen. Q. Hoe moet het nu verder? A. Wij stellen voor dat organisaties van werkgevers, werknemers, andere beroepsbeoefenaren, cliëntvertegenwoordigers, de ministers van OCW en VWS, MBO-Raad, HBO-Raad en V&VN in overleg gaan over de profielen en de beroepen- en opleidingsstructuur. De profielen zijn nu terecht - ontwikkeld vanuit het perspectief van de beroepsgroep. Ze moeten nu verder worden ontwikkeld door onder andere het werkgeversperspectief van arbeidsmarkt, inrichting functiegebouw etc. erbij te betrekken. Wij stellen een vervolgtraject voor waarin een commissie van betrokken partijen de adviezen over de profielen in een breder perspectief beziet en vervolgstappen voorstelt op het gebied van de BIG regeling, beroepenstructuur, opleidingen etc. Wij willen daarbij geen misverstand laten ontstaan op het punt dat we ons committeren aan het feit dat de kwestie MBO/HBO-verpleegkundigen wordt opgelost en dat daarin het advies van het projectteam een belangrijke rol speelt. Waar het ons om gaat, is dat we willen investeren in werkbare en werkzame oplossingen die kunnen rekenen op het benodigde draagvlak. Als je kijkt naar de inzet van V&VN, dan richt die zich vooral op de oplossing van het enkelvoudige vraagstuk m.b.t. het onderscheid tussen MBO- en HBO-verpleegkundigen. De visie die de V&VN heeft, is in de praktijk nog niet uitgeprobeerd of op zijn consequenties onderzocht. Wij pleiten voor een meerdimensionale benadering waarin de belangrijkste betrokken partijen samen optrekken. Wat zou dit model bijvoorbeeld betekenen voor het systeem van herregistratie, voor de vervangingsvraag in instellingen, voor de personeelskosten, voor de wervingskracht van de sector, voor leerlingenstromen, voor het functiegebouw of voor taakherschikking? Wat zijn de afbreukrisico s, welk transitiemodel wordt voorgestaan, welke ruimte biedt de wet BIG, hoe kan het zich verhouden tot door werkgevers ontwikkelde beroepscompetentieprofielen? De beroepsgroep heeft gesproken. Nu is het moment aangebroken om de dialoog te verbreden en te verdiepen. Wij zouden graag van de ministers van VWS en OCW een reactie krijgen op ons voorstel om daartoe een gezaghebbende commissie in te stellen die binnen een jaar richtinggevende uitspraken doet.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 april 2014 Betreft Beroep en opleiding verpleegkundige

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 april 2014 Betreft Beroep en opleiding verpleegkundige > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 juli 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 juli 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

2014D19924 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D19924 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D19924 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Voorjaar 2019 In de Nederlandse ziekenhuizen werken mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen ongeveer op hetzelfde

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V

1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V 1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V 1.1 V&V 2020 heeft op basis van: de rondetafelgesprekken met vele honderden beroepsbeoefenaren; de achtergrondstudies met een review van wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Duidelijker onderscheid niveaus 4 en 5

Duidelijker onderscheid niveaus 4 en 5 Dossier Beroepsprofielen Nieuwe beroepsprofielen Duidelijker onderscheid niveaus 4 en 5 Minister van VWS Edith Schippers kan tevreden zijn. De opdracht van haar ministerie aan beroepsvereniging V&VN was

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s In de Nederlandse ziekenhuizen werken mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen ongeveer op hetzelfde niveau. Dat

Nadere informatie

WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020

WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020 WERKVELDCONFERENTIE BACHELOR NURSING 2020 Over Beroepsprofiel. Opleidingsprofiel. en Functieprofiel van Verpleegkundigen 13 oktober 2015 Johan Lambregts, projectleider BN 2020 Bureau Lambregts WERKVELDCONFERENTIE

Nadere informatie

Reactie van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) op de consultatie (BIG-II)

Reactie van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) op de consultatie (BIG-II) Reactie van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) op de consultatie (BIG-II) ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN, verenigd in de BoZ, hebben met belangstelling kennisgenomen van de consultatieversie van

Nadere informatie

ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013

ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013 ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013 TRENDS IN HET VERPLEEGKUNDIG ONDERWIJS COVAB In de spiegel van een voorbij wandelende PUM expert André Kurvers PUM Netherlands senior

Nadere informatie

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master?

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Presentatie, 9 december 2004 Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Dr. Marieke Schuurmans Zij studeerde Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting erplegingswetenschap, aan de Universiteit

Nadere informatie

Inhoud. deel 1 leren van de toekomst 13 Drs. Johan Lambregts en drs. Ans Grotendorst. Voorwoord: leren van de toekomst 1 1

Inhoud. deel 1 leren van de toekomst 13 Drs. Johan Lambregts en drs. Ans Grotendorst. Voorwoord: leren van de toekomst 1 1 Inhoud Voorwoord: leren van de toekomst 1 1 deel 1 leren van de toekomst 13 Drs. Johan Lambregts en drs. Ans Grotendorst 1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V 1 5 152 Werkwijze V&V 2020 en belangrijkste

Nadere informatie

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2013

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2013 Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2013 Utrecht, 8 mei 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Jaarverslag 2 Bestuur Brancheorganisaties Zorg per 31 december 2013 5 Balans 6 Exploitatieoverzicht 7 Waardering

Nadere informatie

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Inleiding Met deze notitie wil ik u informeren over de stand van zaken met betrekking tot de noodzakelijke voorbereidingen voor de aanvraag

Nadere informatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Niels Oerlemans Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Nederlands elftal in topvorm Excellent team is de norm Landelijke context Functiedifferentiatie Geen doel op zich, maar een middel 1

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Multidisciplinair symposium MS Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

Wat maakt je kinderdiëtist? discussie

Wat maakt je kinderdiëtist? discussie Wat maakt je kinderdiëtist? discussie Kinderdiëtist, specifieke deskundigheid of specialisatie? Geen nieuw onderwerp! In 2010 ook op de agenda. met als onderwerp groei Aantal leden gegroeid, ook dit jaar

Nadere informatie

Hoe komen we in topvorm?

Hoe komen we in topvorm? Hoe komen we in topvorm? Niet meer vandaag maar morgen? Is de vraag Wat is onze uitdaging? 70 tot 80 procent van de verpleegkundigen zijn inservice en MBO-opgeleid 90 procent van de Nederlandse verpleegkundigen

Nadere informatie

Stewardessen doen het beter

Stewardessen doen het beter Stewardessen doen het beter BIR Themadag 25 april 2012 Hoe serieus nemen wij onszelf als professionals? Bas Vogel, verpleegkundige Hoofd Registers V&VN Doel Informeren over wet- en regelgeving in relatie

Nadere informatie

Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II

Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II Directeur MEVA Ontworpen door Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II Datum document 5 oktober 2017 Bijlage(n) - 1 Aanleiding voor deze nota De Inspectie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Middelbaar Beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Projectopdracht Toekomstbestendig verplegen

Projectopdracht Toekomstbestendig verplegen Projectopdracht Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken Aan: Raad van Bestuur Van: Gys Driessen, Directeur HR Jolanda ter Sluysen, Regiehouder Zorg Datum: Oktober 2017 Onderwerp: Samenvatting

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 juni 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 juni 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Messi of Beckenbauer. Generalistisch of gespecialiseerd werken in de verpleegkunde

Messi of Beckenbauer. Generalistisch of gespecialiseerd werken in de verpleegkunde Messi of Beckenbauer Generalistisch of gespecialiseerd werken in de verpleegkunde Beschouwing over een prachtig vak. En de vraag welke professionals we daarin nodig hebben deze...? Of deze.? Opbouw presentatie

Nadere informatie

Aan de minister voor Medische Zorg en Sport De heer mr. drs. B.J. Bruins Postbus EJ DEN HAAG. Geachte heer Bruins,

Aan de minister voor Medische Zorg en Sport De heer mr. drs. B.J. Bruins Postbus EJ DEN HAAG. Geachte heer Bruins, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister voor Medische Zorg en Sport De heer mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Datum 13 februari 2018 Onderwerp Herziening wet BIG II

Nadere informatie

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud VBG-dag Echte zorgprofessionals blijven deskundig 12 december 2012 De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud Bas Vogel, verpleegkundige - Hoofd Registers V&VN Irene Lubberink Secretaris

Nadere informatie

Ambities waar(d) maken. 2 profielen, 1 passie

Ambities waar(d) maken. 2 profielen, 1 passie Ambities waar(d) maken 2 profielen, 1 passie De zorg verandert Zorgzwaarte Veiligheid Ligduur neemt af Comorbiditeit Krapte op de arbeidsmarkt Invloed van technologie Toenemend aantal chronisch zieken

Nadere informatie

Beroepsprofielen en VAR. Sonja Kersten

Beroepsprofielen en VAR. Sonja Kersten Beroepsprofielen en VAR Sonja Kersten 25 november 2016 Noodzakelijke eigenschappen uit Notes on nursing niet te oud, niet te jong, niet nieuwsgierig zijn, niet klappen en babbelen, gezond zijn (geen borstziekte,

Nadere informatie

Toekomstverkenning voor de branche Universitair Medische Centra. Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019

Toekomstverkenning voor de branche Universitair Medische Centra. Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019 Toekomstverkenning voor de branche Universitair Medische Centra Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019 September 2015 Willem van der Windt Ineke Bloemendaal 1 Doel van de Toekomstverkenning

Nadere informatie

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Ontwikkelingen Veranderende zorgvraag Zorglandschap verandert Personeelstekorten in de zorg

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft de regering aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de Zorgmeetlat opgebouwd?

Nadere informatie

Het College Geneeskundige Specialismen,

Het College Geneeskundige Specialismen, Besluit van 8 november 2017 houdende de afwijzing verzoek tot erkenning van de Farmaceutische Geneeskunde als profiel van het specialisme Maatschappij en Gezondheid1 Het College Geneeskundige Specialismen,

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Woord vooraf 2 e druk

Woord vooraf 2 e druk V Woord vooraf 2 e druk Verpleegkundig, zorgkundig en verzorgend Je zult merken dat in dit boek vaak het woord verpleegkundig gebruikt wordt. Dat is niet omdat verpleegkundig werk belangrijker zou zijn

Nadere informatie

Toekomstverkenning voor de branche Verpleging en verzorging. Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019

Toekomstverkenning voor de branche Verpleging en verzorging. Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019 Toekomstverkenning voor de branche Verpleging en verzorging Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019 September 2015 Willem van der Windt Ineke Bloemendaal 1 Doel van de Toekomstverkenning

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners

Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners 14.00 14.30 Opening Marjan & Natasia Praktijkverpleegkundige en Wet zorg & dwang - Simone Abrahams, 15.45 Pauze 16.15 Keuze workshop 17.30 Fingerfood buffet

Nadere informatie

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2015

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2015 Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2015 Utrecht, 5 april 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Jaarverslag 2 Bestuur Brancheorganisaties Zorg per 31 december 2015 6 1 Jaarverslag Inleiding ActiZ, GGZ Nederland,

Nadere informatie

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis en Gezondheidswetenschappen (ibmg) Van 2011-2016: promotietraject

Nadere informatie

Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof XH Diemen

Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof XH Diemen Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof 11112 XH Diemen Datum: 18 april 2019 Betreft: Kwaliteitskader Spoedzorgketen Geachte heer Wijma, De afgelopen

Nadere informatie

Tijdelijk indiceren: hoe zit dat?

Tijdelijk indiceren: hoe zit dat? indiceren: hoe zit dat? In 2015 mogen ervaren mbo-verpleegkundigen tijdelijk indiceren in de wijk. Dat hebben V&VN, Actiz en BTN met elkaar afgesproken om het verwachte tekort aan wijkverpleegkundigen

Nadere informatie

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist Werken als verpleegkundig specialist Informatie voor de verpleegkundig specialist Versie december 2018 1 Inhoud Inleiding 3 1. De verpleegkundig specialist 4 2. College en Registratiecommissie 4 3. De

Nadere informatie

voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg gebaseerd

voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg gebaseerd Onderwijs voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg Gebaseerd op Verzorgende-IG (niveau 3) en Medewerker Maatschappelijke (niveau 3) van 2011-2012 Een belangrijke ontwikkeling in de ouderenzorg is kleinschalig

Nadere informatie

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs.

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs. Algemene Rekenkamer BEZORGEN Lange Voorhout 8 Voorzitter van de commissie voor Postbus 20015 de Rijksuitgaven 2500 EA Den Haag T 070 3424344 Binnenhof 4 070 3424130 DEN HAAG e voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Over de Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering In 2006 heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), door de Minister erkend

Nadere informatie

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister s-hertogenbosch, 5 februari 2015 De Beroepsvereniging Docenten MBO is opgericht om als beroepsgroep invloed uit te oefenen op ons vak en onze beroepsuitoefening.

Nadere informatie

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Samenvatting Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Blootstelling aan ioniserende straling kan schadelijke gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Daarom moeten

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

ZZP Netwerk Nederland

ZZP Netwerk Nederland ZZP Netwerk Nederland sinds 11 juni 2009 voor, door en met ondernemende ZZP ers Postbus 9706 1006 GE AMSTERDAM www.zzpnetwerknederland.nl info@zzpnetwerknederland.nl rapportage n.a.v. onderzoek 15 januari

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2014

Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2014 Brancheorganisaties Zorg Jaarverslag 2014 Utrecht, 22 april 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Jaarverslag 2 Bestuur Brancheorganisaties Zorg per 31 december 2014 6 1 Jaarverslag Inleiding ActiZ, GGZ Nederland,

Nadere informatie

Einde of nieuw begin?

Einde of nieuw begin? Einde of nieuw begin? Jaap te Velde, vice voorzitter NVSPV Amsterdam 28 september 2005 Wat gaan we doen in het komende 15 minuten. Beperken op hoofdlijnen! SPV wie kent ze niet.? Ontwikkelingen in de zorg

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

Lesbrief. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Lesbrief. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Lesbrief Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Inleiding Het aantrekkelijke van loopbaan en burgerschap is dat het voortdurend in beweging is. Onze samenleving is dynamisch; er vinden continu veranderingen

Nadere informatie

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (A.J.E. de Veer, R. Verkaik & A.L. Francke. Stagiairs soms slecht voorbereid op praktijk. Zorgverleners over de aansluiting

Nadere informatie

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior adviseur Federatie Medisch Specialisten Beleidscontext van taakherschikking Taakherschikking

Nadere informatie

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Sinds 1 januari 2015 hebben cliënten met een WLZ-indicatie het recht

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

Samen kiezen voor verrijking

Samen kiezen voor verrijking Samen kiezen voor verrijking Hans Timmerman Senior Beleidsmedewerker VGN Gusta van der Zanden Sectordirecteur Deltion College Marjan Emck Onderwijskundige Summa College Wat gaat er veranderen Uitgangspunten

Nadere informatie

Positionering & Profilering. Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg

Positionering & Profilering. Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg Positionering & Profilering Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg 1 Onderwerpen; Salaris Ontwikkeling als professional Specialist - Generalist 2 SALARIS 3 Stelling 1 Ik weet in welke salarisschaal ik ingedeeld

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg

Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek bvh 079-3232.666 Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg Bestemd

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Datum: 21 april 2009 Tijdstip: 13.00 tot 15.30 Graag nodigen wij u namens Hans Wijers, bestuurder

Nadere informatie

Datum 14 december 2015 Betreft Oproep tot gegevenslevering Stagefonds 2015-2016. Geachte voorzitter van het College,

Datum 14 december 2015 Betreft Oproep tot gegevenslevering Stagefonds 2015-2016. Geachte voorzitter van het College, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Secretaris generaal Dir. Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) Team FIO Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070

Nadere informatie

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Take home messages Zorgstelsel gaat echt op de schop De beroepenstructuur ook Dit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

V&VN. Visie van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. V&VN De professionele standaard, een uitwerking 1

V&VN. Visie van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. V&VN De professionele standaard, een uitwerking 1 V&VN De professionele standaard, een uitwerking Visie van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland V&VN De professionele standaard, een uitwerking 1 Inhoud Pagina Vooraf 2 1. Wat is

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 januari 2019 Betreft kwaliteitskader spoedzorgketen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 januari 2019 Betreft kwaliteitskader spoedzorgketen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015

Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 2015 Jaarplan College Kwaliteitsregister V&V en Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V 015 versie: 3-3-015 Het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden In het Kwaliteitsregister V&V kunnen verpleegkundigen

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht OMS, NVZ St. Jacobsstraat 16 3511 OS Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T

Nadere informatie

DE DOMEINBEPALING VAN HET BEROEP

DE DOMEINBEPALING VAN HET BEROEP DE DOMEINBEPALING VAN HET BEROEP Hoe verhouden de psychiatrisch verpleegkundige en de SPV zich binnen het werkgebied tot elkaar? Dit artikel is een weergave van een lezing, welke werd gehouden op de lustrumviering

Nadere informatie

samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen

samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen Postbus 9696 Oudlaan 4, Utrecht info@stz-ziekenhuizen.nl 3506 GR Utrecht Tel.nr.: 030-2739414 www.stz.nl ALV STZ 15 november 2013 Aanzet tot visie op beroepsprofiel

Nadere informatie

Huidige stand van zaken

Huidige stand van zaken Huidige stand van zaken > 3.600 geregistreerde verpleegkundig specialisten, Groeiend aantal Wetenschappelijk bewijs; inzet VS/PA succesvol en nodig! Toenemend aantal ouderen, verschuiving ziekte op gezondheid,

Nadere informatie

Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)?

Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)? Platform Zelfredzaam Rivierenland en Kennisnetwerk Leefbaarheid Rivierenland Verslag netwerkbijeenkomst 21 november 2018 Help, waar is de huisarts(-enpraktijk)? De trend in Rivierenland is dat minder huisartsen

Nadere informatie

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein?

Nadere informatie

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK. Aanleiding Met betrekking tot het eindniveau van veiligheidsopleidingen

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Herregistratie Verpleegkundigen in het BIG-register Scholingseis en gelijkstelling van werkzaamheden

Herregistratie Verpleegkundigen in het BIG-register Scholingseis en gelijkstelling van werkzaamheden Herregistratie Verpleegkundigen in het BIG-register Scholingseis en gelijkstelling van werkzaamheden Presentatie MBO Raad / GDW Leden 20 mei 2010 Jenny Drost, GDW Kerngroeplid Toinny Grϋndemann, Senior

Nadere informatie

Onze ervaringen met de wijze waarop de wet voor ons beroep functioneert zijn gemengd.

Onze ervaringen met de wijze waarop de wet voor ons beroep functioneert zijn gemengd. Beantwoording vragen Wetsevaluatie BIG 17 juni 2013 Ervaring & visie 1. Wat zijn de ervaringen van uw organisatie met de Wet BIG? De NVGzP is in september 2012 opgericht als vereniging van (BIG-geregistreerde)

Nadere informatie

Competenties in een veranderende gezondheidszorg Ervaringen van verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en Praktijkondersteuners

Competenties in een veranderende gezondheidszorg Ervaringen van verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en Praktijkondersteuners Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Competenties in een veranderende gezondheidszorg Ervaringen van verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Inhoud Inleiding... 2 methode... 2 respondenten... 2 resultaten... 2 AANTAL COMPUTERS

Nadere informatie

2010-2011 FWG in vogelvlucht

2010-2011 FWG in vogelvlucht 1 2010-2011 FWG in vogelvlucht 2 Inhoud Functiewaardering in het kort 3 FWG en uw salaris 4 Hoe is de zwaarte van uw functie bepaald? 5 Beschrijven 5 Waarderen met FWG 3.0 6 IJ kfuncties 7 Toetsing en

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Inhoud. Functiewaardering in het kort. FWG en uw salaris

Inhoud. Functiewaardering in het kort. FWG en uw salaris FWG in Vogelvlucht Inhoud Functiewaardering in het kort 3 FWG en uw salaris 5 Hoe is de zwaarte van uw functie bepaald? Beschrijven Waarderen met FWG 3.0 IJkfuncties Toetsing en besluit 7 7 9 10 11 Wat

Nadere informatie

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Z0rg Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder! Soms loopt het contact met uw zorgverlener anders dan u had verwacht. Er ging bijvoorbeeld iets mis bij uw

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft het kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN 19 september 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM 7 juni 2019 KENMERK B20190607MD BETREFT plenaire behandeling wetsvoorstel 35 087 Geachte

Nadere informatie

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst Han Willems Muntendam symposium 2012 1 2 Regionale ordening haalt schotten weg De tijd is rijp voor een langetermijnvisie op de gezondheidszorg. Arie

Nadere informatie

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering. ALV 15.01.03 Vergadering ALV 12 februari 2015 Agendapunt 4. Werkplan 2015 Gevraagde actie Goedkeuring Samenvatting/omschrijving Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Inhoud Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein? 4 Waarom

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDINGEN

VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDINGEN VERPLEEGKUNDIGE VERVOLGOPLEIDINGEN IN DE GGZ Hogeschool van Utrecht Door Kees de Winter en Martin Spaans -aanzet tot discussie in de verpleegkundige beroepsgroep- De beleidsvisie Geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Geachte heer Klink, geachte mevrouw Bussemaker,

Geachte heer Klink, geachte mevrouw Bussemaker, Aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer dr. A. Klink Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 9696 3506 GR Utrecht

Nadere informatie