Overleggroep inkoop begeleiding 18+ Kempengemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overleggroep inkoop begeleiding 18+ Kempengemeenten"

Transcriptie

1 Onderwerp Datum: 8 april 2014 Overleggroep inkoop begeleiding 18+ Kempengemeenten Notulist: Miriam Hoefmans Locatie: Gemeentehuis Eersel Aanwezig - Arno Heesters (GOW) - Harry Jacobs (Coöperatie DichtbijZorg) - Arnold Vosters (Joris Zorg) - Marion Simons (Groeipunt) - Piet van Ekert (Care Power) - Hanneke Henkens (GGzE De Boei) - Susanne van Erp (Zuidzorg) - Caroline Schipper (Lunet Zorg) - Bert Beerens (RSZK) - Carolien Heestermans (McSweeneys zorgboerderij) - Maarten Rietveld (clientvertegenwoordiger Bladel via POP) - Helma Perry-van Riel (clientvertegenwoordiger RdM) - Netty Verdonk (clientvertegenwoordiger Eersel) - Hans Antonise (voorzitter, gemeente Bladel) - Dorien van Hall (gemeente Bergeijk) - Dirk Jan Heitsma (projectleider decentralisaties Kempengemeenten) - Roos van Veen (Q Consult) - Jeroen Zegveld (Bizob) - Miriam Hoefmans (Bizob) Afwezig: - 1. Opening en mededelingen Welkomstwoord en voorstelronde van de personen die bij de eerste overlegtafel niet aanwezig waren: - Carolien Heestermans: eigenares Mc Sweeneys Zorgboerderij. Mc Sweeneys Zorgboerderij is opgericht in 2013 en richt zich voornamelijk op dementerenden en ouderen.

2 - Netty Verdonk: zit aan de overlegtafel vanuit het clientperspectief van mensen met een verstandelijke beperking. Tot jan jl. is zij lid geweest van de Wmo adviesraad in Eersel. Zij vindt het goed om als zorgvrager mee te kijken naar dit proces. Kwaliteit is een belangrijk punt. - Harry Jabobs: één van de oprichters van de Coöperatie DichtbijZorg. De coöperatie is nog in oprichting. Zij richten zich op een zo breed mogelijke doelgroep. Dit kan omdat zij o.a. gaan werken met zzp-ers. E.e.a. moet zich nog verder ontwikkelen. - Dirk Jan Heitsma : Projectleider decentralisaties Kempengemeenten. Aanwezig als toehoorder. Er zijn geen reacties / opmerkingen naar aanleiding van de werkgroep bijeenkomst van 18 maart Verslag 18 maart Pg. 4: Vraag: Is het de bedoeling dat de sociale overlegtafel per gemeente georganiseerd gaat worden? Antwoord: Ja, de sociale overlegtafel (ook wel: casuïstiekoverleg intensieve zorgvragers) wordt per gemeente georganiseerd. Dit is dus een andere overlegtafel dan de fysieke en virtuele overlegtafels die zijn opgericht in het kader van dit inkooptraject. - Pg. 5: Vraag: Graag meer verduidelijking over de tekstuele en juridische consequenties van de hardheidsclausule. Cliënten moeten namelijk een succesvol beroep kunnen doen op deze clausule. Antwoord: We moeten met elkaar bespreken hoe de hardheidsclausule in de op te stellen overeenkomsten wordt opgenomen. De term hardheidsclausule zal overigens ook worden opgenomen in de verordening. De notulen worden vanaf heden gepubliceerd op de website. 3: N.a.v. het verslag A: De Zelfredzaamheidsmatrix Toelichting gemeente: De zelfredzaamheidsmatrix is aan de agenda toegevoegd n.a.v. de opmerkingen tijdens het vorige overleg. Er zijn geen belemmeringen om de matrix in de Kempen te gaan gebruiken bij de intake. De werkgroep dienstverlening bepaalt of de matrix ook na de intake nog gebruikt gaat worden. De matrix die de Lumens groep hanteert is gelijk aan de matrix van de GGD Amsterdam. B. Organisatie van toeleiding en verwijzing Toelichting gemeente: De manier waarop de loketten worden ingericht (en de organisatie van de toeleiding en verwijzing) ligt bij de individuele gemeenten zelf.

3 Door dit per gemeente te organiseren kan goed worden aangehaakt op het informele veld. De Kempengemeenten proberen wel om bepaalde zaken zoveel mogelijk gelijk te trekken (o.a. op het gebied van procedures, documenten, scholing, kennis en ervaring etc.). Vanuit de zorgaanbieders en clientvertegenwoordigers wordt aangegeven dat dit wellicht lastig is. Aangegeven wordt dat de loketten 2 dimensies hebben (intern en extern). Zorgaanbieders en cliënten moeten niet te maken krijgen met verschillende werkwijzen tussen de loketten. Daarnaast wordt door de clientvertegenwoordigers aangegeven dat het van belang is dat er gelet wordt op gelijkheid tussen burgers. De gemeente geeft aan dat gewerkt gaat worden met dezelfde Wmo-verordening voor de Kempengemeenten. Dit houdt in dat de rechtsgelijkheid voor individuele voorzieningen gelijk is. De manier waarop de loketten worden ingericht kan dus wel per gemeente verschillen. Daarnaast kan ook het voorliggende veld per gemeente verschillen. Conclusie: Er moet zoveel als mogelijk één lijn worden getrokken in de Kempengemeenten, in ieder geval procedureel gezien. Gevraagd wordt of van elk keukentafelgesprek een verslag wordt gemaakt. Door de gemeente wordt aangegeven dat in Bergeijk, Bladel en Eersel van elk meldingsgesprek een verslag wordt gemaakt. Voor RdM wordt dit nagevraagd. Gevraagd wordt hoe de ZRM wordt ingezet. Aangegeven wordt dat het belangrijk is voor de doelgroep om te weten op welke wijze dit instrument gebruikt gaat worden. Lunet Zorg, RSZK en het GOW hebben een idee om te bekijken hoe de verbinding tussen vraag en aanbod beter kan worden gelegd. Graag willen zij peilen hoe de gemeenten, cliënten en de andere zorgaanbieders hier tegenaan kijken. Aan het GOW is verzocht of zij dit voorstel formeel kunnen inbrengen zodat het besproken kan worden. Besloten is om de toelichting op dit voorstel voor de volgende fysieke overlegtafel te agenderen. C. Financiële inzet in het collectieve, voorliggende deel De gemeente geeft aan dat zij graag inzicht krijgen in de exploitatie van de producten in het collectieve deel (analyse huidige kostenopzet en de dekking). Momenteel ligt er bijvoorbeeld een subsidierelatie met de GGzE voor collectieve preventie. Als dit na 1 januari niet meer gefinancierd wordt dan moeten we hierover met elkaar in gesprek.

4 Vanuit de aanbieders wordt gevraagd of de gemeente op de hoogte is van de Indicatie Vrije Inloop (IVI) voor GGZ en V&V. De burgers die hiervan gebruik maken hebben geen indicatie dus ze zijn niet in beeld bij de gemeente. De middelen hiervoor gaan over dus hier moet ook iets mee gedaan worden. Aangegeven wordt dat het hier soms ook gaat om een combinatie die deze voorzieningen in stand houdt (geïndiceerd deel en algemeen deel). Vanuit de gemeente wordt hierop gereageerd dat de IVI collectieve (voorliggende) voorzieningen betreft. Vanuit de gemeente is bekend dat dit deel overgaat naar de centrumgemeenten. Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat de financiering van mogelijke voorliggende voorzieningen in Eindhoven wordt georganiseerd binnen de Steunpunten middels een subsidie. Door de gemeente wordt aangegeven dat voorliggende voorzieningen belangrijk zijn maar dat ook gekomen moet worden tot maatwerkvoorzieningen. We moeten onderscheid maken tussen transitie (maatwerkvoorzieningen die er vanaf 1 januari 2015 moeten zijn) en transformatie (hieronder vallen onder andere de collectieve voorzieningen en hier is meer tijd voor nodig). De gemeente wil hiervoor wel graag meer inzicht in deze voorzieningen. Mogelijk zijn er nieuwe initiatieven die voorliggend kunnen zijn vanuit de aanbieders ten opzichte van individuele voorzieningen. Gevraagd wordt of er voorzieningen zijn die op de rand balanceren van de Awbz en de Wmo, kortom voorziening die van beide financieringsvormen gebruik maken. Hierop wordt geantwoord dat dit zo is, gedacht kan worden aan zorgcircels, zorginfrastructuur etc. Door een zorgaanbieder wordt gevraagd wanneer er meer bekend is/duidelijkheid is over de budgetten en de afname bij zorgaanbieders ivm het mogelijk afbouwen van voorzieningen. Door de gemeente wordt aangegeven dat hierover nog niks gezegd kan worden. De budgetten zijn nog niet bekend. In december hebben de gemeenten de voorlopige budgetten gekregen maar het definitieve budget is afhankelijk van de uitgaven in 2013 en daar gaat de korting nog vanaf. In mei/juni weten de gemeenten pas welke budgetten er komen. De omvang van de opdracht is dan pas duidelijk. Door de gemeente wordt verduidelijkt/aangegeven dat dit inkooptraject alleen gaat over de maatwerkvoorzieningen, dit traject gaat niet over de voorliggende voorzieningen.

5 Binnenkort verschijnt er een handreiking overgangsregime vanuit de VNG. Deze handreiking verschaf meer duidelijkheid over de procedure voor overgangscliënten. Wanneer de gemeente over deze publicatie beschikt wordt dit onderwerp op de agenda geplaatst. 4. Integrale bespreking huiswerkopdracht Allereerst krijgen de aanbieders complimenten voor het huiswerk dat is ingeleverd. <Zie powerpoint presentatie voor bespreking huiswerkopdracht>. Reacties op profielen: - Door een clientvertegenwoordiger wordt aangegeven dat profielen altijd verschillen, het is begrijpelijk dat profielen nodig zijn maar het draait om de keukentafelgesprekken, de doelen en behoeften en de daadwerkelijke zorgvraag van de client. Dit moet leidend zijn. - Een clientvertengewoordiger vraagt zich af of in overweging is genomen om voor mantelzorgers als zodanig een expliciet profiel op te stellen. Vaak wordt de rol van mantelzorger namelijk onderbelicht. Door de gemeente wordt aangegeven dat mantelzorgers altijd zijn gekoppeld aan een cliënt. - Een clientvertegenwoordiger geeft aan dat de mantelzorger niet bij elk profiel expliciet terugkomt terwijl dit bij elk profiel wel noodzakelijk zou moeten zijn. Door de gemeente wordt hierop gereageerd dat er dan weer geen unieke profielen zijn. Door de gemeente wordt de vraag gesteld of zorgaanbieders dan ook medeverantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de mantelzorger? Door de zorgaanbieders wordt hierop gereageerd dat zij al heel veel doen met mantelzorgers. Op een gegeven moment is de rek eruit. Dit wordt beaamd door een clientvertegenwoordiger. De gemeente geeft aan dat dit een belangrijke constatering is. Aangegeven wordt dat er een verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers. Wellicht zit er op het gebied van vrijwilligers nog wel meer ruimte. Via het GOW werken bijvoorbeeld welzijnsbemiddelaars: zij werken naast de professionals van de gemeente en kijken op het gebied van informele zorg wat de klant nodig heeft (vb. thuisadministratie, maatje etc.). Deze welzijnsbemiddelaar gaat het netwerk in beweging brengen en gaat ook naar de familie kijken (dus ook naar de mantelzorger). Door een clientvertegenwoordiger wordt aangegeven dat voor gehandicapten een soortgelijk initiatief bestaat via Stichting Rondom. - Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat vanuit profielen een aanzet is gegeven tot arrangementen; echter het moet altijd gaan om maatwerk.

6 - Door een clientvertegenwoordiger wordt aangegeven dat het gezinsaspect niet echt terugkomt in de profielen. Hier mag extra inzet op plaatsvinden. Door de gemeente wordt aangegeven dat dit een punt van afstemming is met jeugd. - Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat de profielen zo breed zijn dat hierdoor ook brede antwoorden zijn geformuleerd. Door de gemeente wordt aangegeven dat dit is gedaan om de ruimte te laten aan de aanbieders. Door een zorgaanbieder wordt hierop gereageerd dan als men meer maatwerk wil men tot meer profielen moet komen. - Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat het moeilijk was om de profielen in te vullen. Het was moeilijk om het merendeel van de cliënten in een profiel te plaatsen. Als we bijvoorbeeld een klik zagen met een profiel dan liepen we er weer tegenaan dat we bij het stuk individueel geen mix zagen tussen stabiliteit en participatie terwijl we hier in de praktijk wel naar streven. Dit wordt nu uit elkaar getrokken in de profielen. - Een zorgaanbieder geeft aan dat het moeilijk is om een profiel te vullen omdat het moeilijk te voorspellen is hoe een cliënt zich gaat ontwikkelen. - Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat ze drie profielen hebben ingevuld (behoud, verandering individu, verandering gezin). Het gaat erom wat je gaat doen in plaats van hoe. - Door een clientvertegenwoordiger wordt gevraagd wat de geldigheidsduur van een arrangement is. Door de gemeente wordt aangegeven dat bijvoorbeeld bij HbH periodiek een hercontrole moment plaatsvindt. Door de gemeente wordt aangegeven dat we hier zitten om uiteindelijk een inkoopbaar object te formuleren. Door een zorgaanbieder wordt aangegeven dat het moeilijk is om een inkoopbaar object te formuleren adhv profielen omdat dit van veel factoren afhankelijk is. Je kan niet van tevoren zeggen hoeveel inzet nodig is. Door de gemeente wordt aangegeven dat we moeten komen tot een definitie van wat ingekocht wordt. Door de gemeente wordt aangegeven dat er verschillende manieren van bekostiging zijn. Indien er wordt gekozen voor 1 profiel en dat is begeleiding is dit simpel aan de voorkant maar aan de achterkant wordt het moeilijk (sturing etc.). Kortom hoe gaan we het doen? Komt er 1 profiel voor begeleiding? Gaan we naar producten? Gaan we op uren inkopen? Dit is nu waar we naar op zoek zijn. De gemeente geeft aan dat bovengenoemde reacties belangrijk zijn voor de gemeente om straks tot een product te komen. Worden zorgaanbieders straks medeverantwoordelijk voor mantelzorgers of ligt dit bij de gemeenten? Hoe gaan

7 zorgaanbieders kijken naar het voorliggende veld? Dit moet ook zeker gebeuren in de keukentafelgesprekken maar het gaat erom waar de verantwoordelijkheid ligt. Ligt dit bij de gemeente of ligt de gehele case (inclusief de vrijwillige inzet) bij de zorgaanbieders? Een zorgaanbieder geeft aan dat dit zeker thuis hoort bij de begeleiding die geboden wordt aan de cliënt. Een andere zorgaanbieder geeft aan dat zorgaanbieders de afgelopen jaren geen kans hebben laten liggen om samen te werken met welzijnsinstellingen, dit vanuit efficiency overwegingen maar ook vanuit het belang van de klant. Zorgaanbieders kunnen niet zonder vrijwilligers. Zorgaanbieders proberen al jaren samen met welzijn en andere zorgaanbieders op het brede vlak arrangementen neer te zetten. Als zorgaanbieders cliënten al iets leuks willen laten doen dan moet een begeleider hiervoor al contacten leggen met andere partners. De zorgaanbieder geeft wel aan dat er wellicht nog onbenutte kansen zijn en dat we daarom ook aan tafel zitten. De gemeente geeft aan dat de realiteit is dat er een bezuinigingstaakstelling ligt. Als de conclusie van de huiswerkopdracht is dat alles is benut onder het huidige Awbz regime dan kunnen we het aan de tafel alleen nog hebben over hoe we het gaan doen met de prijs en de toeleiding. We hebben dan geprobeerd om een herdefiniëring te bereiken van een inkoopobject maar dat is niet gelukt. Door de zorgaanbieders wordt hierop gereageerd dat gemeenten ook goed moeten kijken naar de subsidiering van het voorliggende veld (denk aan subsidievoorwaarden stellen aan verenigingen). Het gaat er dan om in hoeverre aanbieders ook het voorliggende veld kunnen benutten. Door de gemeente wordt aangegeven dat dit keuzes van de individuele gemeenten zijn en dat synchronisatie van het voorliggende veld dan niet gaat lukken. De gemeente geeft aan dat het aan de politiek is om hierop te beslissen. Dit punt wordt wel meegenomen. Door kleine zorgaanbieders wordt aangegeven dat benutting van het voorliggende veld lastig is (m.n. voor eenpitters). Men vraagt zich af of zij dit wel kunnen borgen/regelen. Aangegeven wordt dat ook kleine zorgaanbieders bijvoorbeeld het GOW / steunpunt mantelzorg zouden kunnen inschakelen. Door een clientvertegenwoordiger wordt aangegeven dat zij ook niet helemaal afhankelijk willen worden van een zorgaanbieder. Door de gemeente wordt aangegeven dat de kwaliteit ook deels bij de cliënt zelf ligt aangezien zij keuzevrijheid hebben. 5. Conclusie bij agendapunt 4

8 Geconcludeerd kan worden dat er n.a.v. de profielen geen ander aanbod zal komen. De producten zullen grotendeels hetzelfde blijven. In de invulling is echter wel vernieuwing mogelijk. Een belangrijke constatering is dat de samenwerking tussen zorgaanbieders en het voorliggende veld al wordt gezocht. De conclusie dat we in de maatwerkvoorzieningen nog veel kunnen bereiken met behulp van het voorliggende veld zal dus genuanceerd moeten worden. Afgesproken is dat de werkgroep eerst gaat bespreken welke huiswerkopdracht de deelnemers meekrijgen. Hierover krijgen zij volgende week een Rondvraag - Vraag: Wordt het subregionale gedeelte voor jeugdzorg nog meegenomen in dit proces (net als in de a2-gemeenten)? Antwoord: dit is niet waarschijnlijk. Hier is nog geen definitief besluit over genomen. - Aangegeven wordt dat er al vanuit allerlei hoeken een beroep wordt gedaan op het GOW en vrijwilligers. - Aangegeven wordt dat we alert moeten blijven op de mogelijkheden voor nieuwe aanbieders. Niet alles moet dichtgetimmerd worden. Onafhankelijkheid en keuzevrijheid voor de client is belangrijk. - Voorgesteld wordt om een deel van de budgetten te reserveren voor vernieuwing en innovatie. Instellingen zouden hier onder bepaalde voorwaarden een beroep op kunnen doen. Door de gemeente wordt hierop gereageerd dat dit een onderwerp voor later is. Dit traject houdt zich bezig met de inkoop van maatwerkvoorzieningen. - Aangegeven wordt dat kleine zorgaanbieders snel buiten de boot vallen als de grote aanbieders gaan samenwerken. Als de verantwoordelijkheid van zaken als vervoer weg wordt gelegd bij kleine ZA wordt dit moeilijk. De gemeente geeft aan dat er vanwege de kortingen creatief nagedacht moet worden over dergelijke zaken. - Mededeling: aan de clientvertegenwoordigers wordt gevraagd of zij hun achterban en de KBO s kunnen informeren over de resultaten van de overlegtafels. - Gevraagd wordt in hoeverre er verbinding is met Persoonlijke Verzorging. Hier komt de gemeente in een later stadium op terug.

Notulen fysieke overlegtafel inkoop begeleiding A2-gemeenten 19 november 2015

Notulen fysieke overlegtafel inkoop begeleiding A2-gemeenten 19 november 2015 Notulen fysieke overlegtafel inkoop begeleiding A2-gemeenten 19 november 2015 Aanwezig: Theo Dekkers Miranda Rotmensen Annelies van den Boogaart Jeroen van Heel Marion Geomini Karin Anemaat Sharon Buquet

Nadere informatie

Verslag FOT 2-7-2015. Betreft:

Verslag FOT 2-7-2015. Betreft: Verslag FOT 2-7-2015 Betreft: Fysieke overlegtafel Transformatie Begeleiding 18+ BOV-Kempen Datum: 2 juli 2015 Aanwezig: Arno Heesters (GOW Welzijnswerk) Bert Beerens (Stichting RSZK) Carla Stoop (Wmo-loket

Nadere informatie

Instructie cliëntprofielen

Instructie cliëntprofielen Bijlage 4 Instructie cliëntprofielen Dit document beschrijft: 1. Inleiding cliëntprofielen 2. Proces ontwikkeling cliëntprofielen 3. Definitie cliëntprofielen 4. De cliëntprofielen op hoofdlijnen 5. De

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo 2015 Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Het waarom van de nieuwe maatwerkprofielen/ arrangementen Aansluiten bij kanteling Wmo, uitgaan

Nadere informatie

Verslag 4 e overlegtafel

Verslag 4 e overlegtafel Verslag 4 e overlegtafel 26 juni 2014 / 13:30u-17:00u Aanwezigen: Bart Beerens RSZK Yvonne den Exter SWZ Zonhove Puck van Bon Lumens Groep Toin van de Pol Cello Hans van de Leur WMO Adviesraad Oirschot

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 23-09-2013 (WMO 130923) in het gemeentehuis te Eersel.

Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 23-09-2013 (WMO 130923) in het gemeentehuis te Eersel. Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 23-09-2013 (WMO 130923) in het gemeentehuis te Eersel. Aanwezig waren: Claartje van Hoof, Erica Vaarkamp, Mariska van de Ven, Femke

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Transitie jeugdzorg inkoop Registratienummer: 00523307 Datum: 25 juni 2014 Portefeuillehouder: M. Schlösser Steller: E. Meulman Nummer: RIB-MS-1407 1. Inleiding Per 1-1-2015

Nadere informatie

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Het resultaat centraal Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Resultaat? Wmouitkomsten Zelfredzaamheid en participatie Uitgaven Vraagstukken voor Wmo 2015 financiering Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Verslag 5e overlegtafel, status: concept 17 juli 2014 / 13:30u-17:00u / gemeentehuis Veldhoven

Verslag 5e overlegtafel, status: concept 17 juli 2014 / 13:30u-17:00u / gemeentehuis Veldhoven Verslag 5e overlegtafel, status: concept 17 juli 2014 / 13:30u-17:00u / gemeentehuis Veldhoven Aanwezigen Bert Beerens RSZK Yvonne den Exter SWZ Zonhove Puck van Bon Lumens Groep (eerder weg) Toine van

Nadere informatie

Notulen Regionale Fysieke Ontwikkeltafel (FOT) Jeugd

Notulen Regionale Fysieke Ontwikkeltafel (FOT) Jeugd Notulen Regionale Fysieke Ontwikkeltafel (FOT) Jeugd Betreft: vergadering van 4 september 2018, Locatie: Boscotondo, Frans Joseph van Thielpark 1 Helmond, aanvang 14:30-16:30 Aanwezig: Affect, Gemeente

Nadere informatie

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013 Bijeenkomst Wmo adviesraden Welkom 4 november 2013 Even voorstellen Programma Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Uitgangspunten

Nadere informatie

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten Reacties en vragen aanbieders bij de marktconsultatie van 27 augustus 2015 1 Onderwerp: productindikking Wmo, Jeugd Ambulant en Jeugd Residentieel Versie: 16 september 2015 Wmo Onderwerp Reactie aanbieders

Nadere informatie

De raakvlakken in de drie decentralisaties

De raakvlakken in de drie decentralisaties De raakvlakken in de drie decentralisaties 27 maart 2014 LCR Congres 10-04-14 Programma Welkom en voorstellen Korte inleiding decentralisaties Introductie Monica, Maarten en Tess Aan de slag met participatiewiel

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

Begeleiding van AWBZ naar WMO

Begeleiding van AWBZ naar WMO Begeleiding van AWBZ naar WMO Presentatie Bijeenkomst VNG/VWS 6 juli 2011 Berend Stuiver Zorginkoper GGz, Paramedie en Geboortezorg Zorgkantoor Midden IJssel/ Salland verzekeringen Begeleiding van AWBZ

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

CONCEPT Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 4 november (WMO ) in het gemeentehuis te Eersel.

CONCEPT Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 4 november (WMO ) in het gemeentehuis te Eersel. CONCEPT Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 4 november- 2013 (WMO 131104) in het gemeentehuis te Eersel. Aanwezig waren: Claartje van Hoof, Erica Vaarkamp, Mariska van

Nadere informatie

Inkoop en kwaliteit. Wmo adviesraden Kempengemeenten. Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden. Programma Aandacht voor iedereen

Inkoop en kwaliteit. Wmo adviesraden Kempengemeenten. Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden. Programma Aandacht voor iedereen Inkoop en kwaliteit Wmo adviesraden Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel de Mierden 12 december 2013 Programma van bijeenkomst 20.00-20.10 Korte inleiding op de bijeenkomst. Doornemen

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO Rapport CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO Gemeente Eersel Juli 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017/131 Datum Juli 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Aanleiding Transitie AWBZ Korting op budget Bestuurlijk aanbesteden Kanteling/Eigen kracht Nog niet uitgevoerd

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

4. Hoe gaan gemeenten om met het overgangsrecht? Ook het overgangsrecht en de continuïteit van zorg is een onderdeel van deze agenda en dit overleg.

4. Hoe gaan gemeenten om met het overgangsrecht? Ook het overgangsrecht en de continuïteit van zorg is een onderdeel van deze agenda en dit overleg. Fysieke overlegtafel netwerk sociaal domein WMO SWVO Stationspark 27 e Goes 11 april 2014 09.00-12.00 uur Verslag 1 e Fysieke Overlegtafel: We gaan iets in gang zetten Aanwezig Zorgaanbieders:Allévo; Pank

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van WMO Adviesraden de Kempen op 22 januair 2013 te Eersel

Verslag van de vergadering van WMO Adviesraden de Kempen op 22 januair 2013 te Eersel Verslag van de vergadering van WMO Adviesraden de Kempen op 22 januair 2013 te Eersel Aanwezig: Hans Engels, Hans van de Leur, Esther de Raad, Noud Lathouwers, Ronnie Dekkers, Piet Verbraak, Netty Verdonk,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de adviesraad WMO van 22 oktober 2014

Verslag van de vergadering van de adviesraad WMO van 22 oktober 2014 Verslag van de vergadering van de adviesraad WMO van 22 oktober 2014 Adviesraad Wmo Aanwezig: Adviesraad Wmo: C. Merkies(voorzitter), Mw. Boelhouwer, mw. Y. van Geel, mw. N. de Jong, dhr. P. Schuttel,

Nadere informatie

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013 Proces transitie AWBZ gemeenteraad 17 september 2013 Inhoud Achtergrond Terugblik Planning en landelijke kaders Keuzenota Planning en rol gemeenteraad (door onafhankelijk adviseur Nicole Oltheten) 1. Achtergrond

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Adviesraden/ cliëntenraden 11-07-2016 Agenda Stand van zaken adviestafel Dagactiviteiten Stand van zaken adviestafel Beschermd wonen 1 Waarom Inbrengen cliënt-

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2 voor gemeenten Verordening WMO 2015 versie 2 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, oktober 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE REIKWIJDTE VAN MANTELZORG... 3 2.1. Mantelzorg is altijd vrijwillig...

Nadere informatie

Formele en informele zorg inclusief toegang

Formele en informele zorg inclusief toegang Formele en informele zorg inclusief toegang Tijdens de overlegtafel 23 mei heeft de werkgroep een notitie over formeel/informeel gepresenteerd. Met de volgende twee blokken uit deze notitie zijn we verder

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Aan Betreft Van Regionaal Bestuurlijk Overleg Jeugd Inrichting overlegtafels bestuurlijk aanbesteden Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Datum 17 maart 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM Uitkomsten werkgroepen Netwerkbijeenkomst 19 februari 2014 De deelnemers aan de werkgroepen vertegenwoordigen met elkaar het brede sociale domein van Haarlem. Samen met de leden van de Participatieraad

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Facilitering eigen regie

Facilitering eigen regie Congres Samen vernieuwen in de WMO, juni 2015 de kern van de transitie Facilitering eigen regie Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie Archipel Doelgroepen ouderen en mensen met chronische beperkingen

Nadere informatie

Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven

Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven Inkooptraject Beschermd Wonen Gemeente Eindhoven Concept Verslag Overlegtafel Beschermd Wonen 5de ronde d.d. 14.01.2015 Aanwezig namens de Gemeente Eindhoven: * Dhr. P. Van Emden (Projectleider en Voorzitter)

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014

Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities. 1 september 2014 Themabijeenkomst Keuzes in het kader van de drie transities 1 september 2014 Inhoud presentatie Opening en inleiding Achtergrond en breder kader Stand van zaken in de voorbereiding op de drie transities

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 14/010

ECSD/U Lbr. 14/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bestuurljke afspraken clientondersteuning Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201400446 Lbr. 14/010 bijlage(n)

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Bijlage 2. Inloopfunctie GGZ

Bijlage 2. Inloopfunctie GGZ Bijlage 2 Inloopfunctie GGZ Notitie Inloopfunctie GGZ 2 Inleiding In onze regio zijn diverse s GGZ. Deze worden tot 2015 vanuit de AWBZ gefinancierd. De is bedoeld als laagdrempelige inloop voor mensen

Nadere informatie

Inloopfunctie GGZ. Notitie Inloopfunctie GGZ 2

Inloopfunctie GGZ. Notitie Inloopfunctie GGZ 2 Voorstel In het PHO SoAg van 28 november zijn voor het subsidiëren van de GGZ de volgende uitgangspunten vastgesteld: de subsidie geldt voor zes maanden. In deze zes maanden moet goed geregistreerd worden

Nadere informatie

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 De Wmo 2015 Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 Programma Gemeenten en zorg Waarom decentraliseren? Samenwerken in de wijk Van transitie naar transformatie Het sociale domein Democratische

Nadere informatie

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017 Midden-Delfland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Totstandkoming inkoopkader... 3 1.2 Looptijd inkoopkader... 3 1.3 Verbinding Wmo contracten en Jeugdhulp... 3 2. Analyse

Nadere informatie

Mezzo Advies Verordening WMO 2015

Mezzo Advies Verordening WMO 2015 Verordening WMO 2015 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, mei 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De reikwijdte van mantelzorg 4 2.1 Mantelzorg is altijd vrijwillig 4 2.2 Mantelzorg en bovengebruikelijke

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014.

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. Algemene aanwijzingen: -de gemeenten die deelnemen aan het Netwerk Sociaal Domein Midden Holland (NSDMH), worden in dit

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden 1 gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 2 Agenda informatiebijeenkomst gemeente- en adviesraden Agenda Duur Tijd 1 Welkom en programma

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Zorgcirkels Nachtzorg

Zorgcirkels Nachtzorg Zorgcirkels Nachtzorg elkom Frenk van den Berg Hoofd CommunicatieCentrale en team 24 uur zorg Agenda Nachtzorg en zorgcirkels Visie Beleid Organisatie Met het OOG op morgen Context Vergrijzing en ontgroening

Nadere informatie

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder. H. Hoeksema Ontwikkeling

Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder. H. Hoeksema Ontwikkeling Onderwerp Continuïteitsafspraken cliëntondersteuning Datum 10 april 2014 Naam steller, Ton van Bussel Kenmerk telefoon 5868 Afdeling Maatschappelijke Portefeuillehouder H. Hoeksema Ontwikkeling Voorstel

Nadere informatie

Notulen fysieke overlegtafel bestuurlijke aanbesteding A2 gemeenten 15 oktober 2015

Notulen fysieke overlegtafel bestuurlijke aanbesteding A2 gemeenten 15 oktober 2015 Notulen fysieke overlegtafel bestuurlijke aanbesteding A2 gemeenten 15 oktober 2015 Aanwezig: Theo Dekkers Miranda Rotmensen Annelies van den Boogaart Jeroen van Heel Marlies Hebels Sharon Buquet Cindy

Nadere informatie

De gekantelde Wmo-verordening

De gekantelde Wmo-verordening De gekantelde Wmo-verordening De VNG heeft een Wmo-modelverordening gepubliceerd. Gemeenten kunnen deze tekst gebruiken als voorbeeld om lokaal een eigen Wmo-verordening op te stellen. Voor belangenorganisaties

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Informele raadscommissie Sociaal

Informele raadscommissie Sociaal Informele raadscommissie Sociaal 8 december 2011 Annemarie Kristen-Reerink Programmamanager transities AWBZ en Jeugdzorg Informele raadscommissie sociaal Afspraak: uitloopavond raadscommissie sociaal benutten

Nadere informatie

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur)

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur) Agenda voor de vergadering van het Platform Zelfredzaam Datum: Locatie: 12 januari 2015 van 16:00 uur tot uiterlijk 19:00 uur (voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd) Kulturhus Lienden Koningin Beatrixplein

Nadere informatie

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen Transitie Jeugdzorg Inhoud Waar gaat het over? Over welke taken jeugdzorg gaat het? Waarom een transitie? Om welke cliënten gaat het? Wie zijn betrokken? Wanneer vindt de transitie plaats? Financiële aspecten

Nadere informatie

Jaarverslag Mantelzorg Adviesraad Zwolle

Jaarverslag Mantelzorg Adviesraad Zwolle Jaarverslag 2014 Mantelzorg Adviesraad Zwolle Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. De Mantelzorg Adviesraad... 4 3. PR en communicatie... 4 4. Activiteiten... 4 5. Advisering... 5 6. Deskundigheidsbevordering...

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging bekostigingssystematiek ambulante jeugdhulp individueel per 1-1-2018 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Verslag FOT

Verslag FOT Verslag FOT 29-10-2015 Betreft: Fysieke overlegtafel Transformatie Begeleiding 18+ BOV-Kempen Datum: 29 oktober 2015 Aanwezig: Arno Heesters (GOW Welzijnswerk) Carla Stoop (Wmo-loket Veldhoven) Daisy Follon

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit Oplegvel 1. Onderwerp Zorginkoop LVB doelgroep 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Al snel na de invoering van de Wmo 2015 werd ons duidelijk

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding

Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding De decentralisatie van AWBZ naar Wmo, een nieuwe Jeugdwet en de hervorming van de arbeidsmarkt veranderen het sociale

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg.

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg. Datum : 22 april 2017 Kenmerk : ASD20170005 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : advies Inkoopplan Wmo 2018-2019 Geacht college, Op 29 maart kregen wij per e-mail het verzoek om een

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving.

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. *ZE9A51840CC* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. Aan de Raad No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: Continuïteit van AWBZ zorg in 2015 1. Inleiding

Nadere informatie

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden De Kempen, 7 januari 2014 Inhoudsopgave 3D Raadsplanning Planning 3 decentralisaties voor de Raden Aanlevermomenten

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE ONDERWERP : NOTULEN / VOLGNR: (Voorlopige) gunningen Jeugd GGZ en Dyslexiezorg Voorgesteld besluit: 1 Voor de levering van de voorzieningen op het vlak van Jeugd-

Nadere informatie

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013 Transitie en transformatie Jeugdzorg Themabijeenkomst 16 september 2013 Agenda Film: Transitie jeugdzorg Jeugdwet en Wetstraject Film: Regionaal transitie arrangement Regionaal transitie arrangement Film:

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015)

Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016. Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoop maatwerkvoorzieningen begeleiding 2016 Datum: 28 juli 2015 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop Wmo 2015) Inkoopopdracht (1) Binnen het beschikbare budget contracteren van (2) Kwalitatief

Nadere informatie

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden 2 juni, Viola Zevenhuizen, projectleider Doel huisstijl Toelichting inkoopproces en Werking interactief aankoopsysteem 2 Sociaal Domein huisstijl Bovenregionaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht

Inhoudsopgave. Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ. Inleiding: overgangsrecht Financieel kader en Tarieven 2015/2016 Inkoop Wmo en Maatschappelijke Opvang Beschermd Wonen GGZ Apeldoorn augustus 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding Bestaande middelen en nieuwe middelen Budget Lokaal 2015

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Concept Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 10 oktober 2016 (WMO ) in het gemeentehuis te Eersel

Concept Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 10 oktober 2016 (WMO ) in het gemeentehuis te Eersel Concept Verslag van de vergadering WMO Adviesraad Eersel, die werd gehouden op 10 oktober 2016 (WMO 161010) in het gemeentehuis te Eersel Aanwezig waren: Claartje van Hoof, Jo Wouters, Erica Vaarkamp,

Nadere informatie

Kempische Krachtsessie CJG-partners in de Kempen

Kempische Krachtsessie CJG-partners in de Kempen Kempische Krachtsessie CJG-partners in de Kempen Reusel, 13 juni 2014 Welkom Opening en welkom door wethouder Toon Antonis (Reusel-De Mierden) Programma 1. Toelichting op het Dienstverleningsmodel Jeugdhulp

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde Wmo adviesraad Boxtel p/a Boxtelseweg 31 5298 VA Liempde Gemeente Boxtel t.a.v. het College van Burgermeesters en Wethouders Postbus 1000 5280 DA Boxtel Betreft: Reactie van de Wmo adviesraad Boxtel op

Nadere informatie

Notulen 14 september 2016

Notulen 14 september 2016 Notulen 14 september 2016 Adviesraad Sociaal Domein Aanwezig: Tjark Struif Bontkes, Elly Kamerbeek, Arie van der Staaij, Hendrik Jan Nederhorst, Ria Kok, Khalid el Khoulati, Martin van den Hoeven Afwezig:

Nadere informatie

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Verslag : Overleg Adviesraad Sociaal Domein, overleg 2018-02. Datum : 26-06-2018. Aanwezig : Ed Balkenende (secretaris /notulist), Yvonne Somers. kandidaatsleden:

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie