MR-Bulletin nr. 3 OSB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MR-Bulletin nr. 3 OSB"

Transcriptie

1 MR-Bulletin nr. 3 OSB November 2010 Beeldschermwerken We werken allemaal steeds meer met de computer. De MR heeft een notitie besproken over beeldschermwerken. Hierin staat onder meer dat een medewerker die veel met de computer werkt (onder voorwaarden) recht heeft op een vergoeding voor een bril. De hele tekst is te lezen in de bijlage. Rapportenwerkgroep Op de OSB hechten we veel waarde aan een goed geschreven rapport. Een rapport dat niet alleen resultaten benoemd, maar dat iets zegt over de leerling. De keuze voor een uitgebreid rapport kost docenten wel veel tijd. De directie heeft het initiatief genomen tot een rapportenwerkgroep om te bespreken of het schrijven van rapporten versimpeld kan worden zonder te tornen aan de kwaliteit. Heb je interesse om mee te denken? Geef je op! Leerlingen in de MR De MR-leden zijn blij dat er drie nieuwe leerlingen in de MR zitten. Tijdens de laatste MR-vergadering brachten zij interessante onderwerpen naar voren. Zo willen de leerlingen graag eens verder praten over het beleid ten aanzien van kluisjes. De directie heeft aangegeven dat zij hier op terug zal komen. Daarnaast vroegen de leerlingen aandacht voor een betere verdeling van vakken in de week, zodat ze ook beter kunnen plannen. De leerlingen spraken verder over de wens om meer inzage in Magister (aanwezigheid en cijfers). Hierop werden zij op hun wenken bediend: Magister is te bekijken door leerlingen en hun ouders. Werktijden Tijdens de laatste MR-vergadering is de invoering van het 60-minutenrooster besproken. Daarbij kwamen ook de werktijden ter sprake. In sommige deelscholen worden vergaderingen en klasseteams structureel verlengd. Soms worden leerlingbesprekingen gepland tot na uur. En dan zijn er ook nog over de oudergesprekken en studiedagen. De werktijden zijn natuurlijk een onderwerp voor de werkgroep taakbeleid. De PMR is geïnteresseerd in jullie ervaring en reacties op het 60-minuten rooster. Laat het ons weten: pmr@openschoolgemeenschapbijlmer.nl Luchtkwaliteit De directie heeft onderzoek laten doen naar de luchtkwaliteit in de school. Er zijn metingen verricht in de lokalen. In januari komt er een plan van aanpak ten aanzien van de verbeteringen.

2 Functioneringsgesprekken Uit vragen en opmerkingen van medewerkers blijkt dat er behoefte bestaat aan meer duidelijkheid over functioneringsgesprekken. Dit was aanleiding voor de PMR om een gesprek te voeren met Saskia en Sandra (Hoofd Personeelszaken). Nog niet alle medewerkers hebben formele gesprekken gehad en soms is er geen verslaglegging van. Periodieke gesprekken en de verslaglegging is wettelijk verplicht. Na het gesprek en inwinnen van meer informatie heeft de PMR de hoofdpunten van de gesprekscyclus op papier gezet. Deze zijn te vinden in bijlage 2. In de CAO VO 15.5 staat dat alle medewerkers uit alle drie de functiecategorieën (OBP,OP, OOP) de plicht/het recht hebben om periodiek een gesprek aan te gaan met de leidinggevende. Omdat de periodieke gesprekken en de verslaglegging wettelijk verplicht zijn zal er een inhaalslag gemaakt moeten worden om de achterstand weg te werken. Een goed gesprek is mooi meegenomen en het is ook je goed recht. Schroom niet om er bij je leidinggevende op aan te dringen. Taakbeleid Deze groep is gestart en zal binnenkort van zich laten horen. De PMR wil graag weten of er docenten in school zijn die het taakbeleid van een andere school kennen en of ze die goed of slecht vinden. Dus ken je het taakbeleid van andere scholen: licht ons dan in. Vragen, ideeën, suggesties? Laat het ons weten: Er is ook een postvakje van de (P)MR.

3 Bijlage 1: regeling beeldschermwerken Regeling beeldschermwerken Versie 1.0 Datum 24 september 2009 Vastgesteld in schoolleiding december 2009 Ter informatie in MR 23 juni 2010

4 Inleiding De Arbowet geeft de rechten en plichten aan van zowel werkgever als werknemer op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Arbowet geldt overal waar arbeid wordt verricht. In het Arbobesluit, een uitwerking van de Arbowet, staan nadere regels waaraan zowel werkgever als werknemer zich moet houden om arbeidsrisico's tegen te gaan. Waarom een regeling Het aantal medewerkers dat gebruik maakt van een beeldscherm bij zijn dagelijkse werkzaamheden neemt toe. Ook het aantal uur dat een medewerker achter een beeldscherm doorbrengt neemt toe. Zowel de werkgever als de werknemer hebben bepaalde rechten en plichten. In deze regeling wordt uitgewerkt hoe de Open Schoolgemeenschap Bijlmer omgaat met de specifieke omstandigheden die voorkomen bij beeldschermwerken en welke hulpmiddelen de werkgever verstrekt. Voor wie is de regeling De regeling is van toepassing op alle medewerkers in alle functiecategorieën die werkzaam zijn bij de OSB. Opbouw van de regeling In de regeling wordt de tekst van het arbobesluit omtrent het werken met beeldschermen weergegeven. De hulpmiddelen worden beschreven, evenals de mogelijkheid om persoonlijke hulpmiddelen zoals een beeldschermbril te verkrijgen. Toepassing van de regeling De regeling is een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van de OSB en is van toepassing met ingang van 1 augustus De regeling wordt jaarlijks getoetst op de actualiteit ingevolge de belastingwetgeving, CAO-VO en arbowetgeving. Wijzigingen met effect voor de onderhavige regeling zijn leidend. Taakverdeling De medewerker is verplicht de ter beschikking staande apparatuur en meubilair op juiste wijze te gebruiken. De leidinggevende ziet er op toe dat het materiaal ook op de juiste wijze te gebruiken is en gebruikt wordt. Als er specifiek meubilair nodig is of aanpassingen aan de computer met randapparatuur dan wordt dat in overleg met de teamleider ICT en/of hoofd financiën en huisvesting besteld. Als de arbo-wetgeving het voorschrijft wordt ook de bedrijfsarts betrokken.

5 Inrichting en gebruik werkplek bij beeldschermwerken Het werkblad moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn. Werkt je met een flatscreen dan kan het bureau minder diep zijn. De afstand tussen scherm en ogen moet in ieder geval 50 cm bedragen. Het blad moet een mat en lichtgekleurd oppervlak hebben. Uw juiste werkhoogte is bereikt wanneer je met ontspannen schouders je ellebogen op het blad kunt laten rusten. Let op de combinatie van werkbladhoogte en stoelhoogte. Soms is een voetenbankje noodzakelijk om de ideale combinatie te bereiken. De rugleuning van de stoel moeten instelbaar zijn. De stoel moet veilig en stabiel zijn en voorzien van draaiwieltjes Kan je je voeten plat op de grond zetten? Zo niet, dan heb je een voetenbankje nodig. Ga altijd recht voor het beeldscherm en toetsenbord zitten. Plaats het beeldscherm zodanig dat er geen licht van bovenaf invalt. Je kan dit controleren door het beeld op zwart te zetten. Plaats het beeldscherm dwars ten opzichte van het raam. Hierdoor wordt de kans op reflectie verminderd. Plaats het scherm op ooghoogte. Stel helderheid en contrast opnieuw in, wanneer de verlichting in de werkkamer verandert. Stel uw computer zó in dat je met donkere letters op een lichte ondergrond werkt en met een frequentie van tenminste 70 hertz. Dit voorkomt hoofdpijn en vermoeidheid van de ogen. Het toetsenbord mag tijdens het typen niet verschuiven. Laat je onderarmen op de tafel rusten. Gebruik, wanneer dat kan, functie- of sneltoetsen in plaats van de muis. Stel je muis langzaam in. Maak gebruik van pauzesoftware ( bijvoorbeeld de beeldschermtachograaf). Voorkomen van klachten Neem regelmatig een pauze Wissel beeldschermwerk af met ander werk Rust na elk uur beeldschermwerk 10 minuten Werk niet langer dan 5 à 6 uur per dag aan een beeldscherm. Voor notebookgebruikers is de norm 2 uur per dag, tenzij een notebookstandaard wordt gebruikt in combinatie met een los toetsenbord en muis.

6 Neem klachten serieus. Beginnende klachten (pijn, tintelingen, stijf of doof gevoel) kunnen snel ernstig worden. Hulpmiddelen bij beeldschermwerken Een documenthouder ontziet ogen en nek. De documenthouder is geschikt als je vaak teksten moet overtypen. Een beeldschermbril is geschikt voor mensen die vanwege de leeftijd een leesbril nodig hebben, maar hier bij het beeldschermwerk onvoldoende baat bij hebben. Notebookgebruikers kunnen een notebookstandaard gebruiken, in combinatie met een los toetsenbord en muis. Hierdoor komt het beeldscherm in een verticale positie. Door het losse toetsenbord en de losse muis ontstaat een meer ontspannen werkhouding. Een voorzetscherm om hinderlijke schittering in het beeldscherm te voorkomen. De beeldschermbril (conform Regeling vergoeding beeldschermbril OCW 2006) De medewerker komt in aanmerking voor een vergoeding voor een beeldschermbril indien: a. het lezen van het beeldscherm met de eigen bril, niet zijnde beeldschermbril, niet mogelijk is en b. maatregelen ter optimalisering van de werkpleksituatie zoals de juiste afstand tussen ogen en beeldscherm, voorkoming van hinderlijke lichtreflectie op het beeldscherm e.d., de klacht genoemd onder a niet hebben kunnen verhelpen en c. aan de voorwaarden genoemd in deze regeling is voldaan. Werkwijze 1. de medewerker heeft al het mogelijke gedaan om zijn werkplek te optimaliseren 2. de medewerker maakt een afspraak met de bedrijfsarts en de bedrijfsarts schrijft een beeldschermbril voor 3. de medewerker laat de bril door een opticien aanmeten en overlegt een gespecificeerde nota met declaratieformulier 4. De directeur accordeert dit mutatieformulier 5. De opdracht op het formulier wordt door de financieel medewerker in het salarissysteem ingevoerd en het formulier wordt geparafeerd. 6. Het hoofd financiële administratie accordeert de juiste verwerking en zorgt voor een juiste archivering De vergoeding Voor een monofocale bril is de standaardvergoeding 140. Voor een bifocale bril is de standaardvergoeding 220. Voor een multifocale bril is de vergoeding maximaal 295. De vergoeding vindt één maal per 3 jaar plaats. Indien binnen drie jaar na aanschaf van de beeldschermbril blijkt dat de sterkte van de glazen moet worden aangepast, kan vergoeding van andere glazen plaatsvinden na consult bedrijfsarts; Een tegemoetkoming in de kosten van een noodzakelijk nieuw montuur wordt pas na een periode van vijf jaren toegekend. Verlies of beschadiging van de beeldschermbril blijft voor rekening van de medewerker. Periodieke toetsing Éénmaal per jaar zal worden onderzocht of de vergoedingen nog reëel zijn ten opzichte van de gemiddelde kosten.

7 Bijlage 2: de hoofdpunten van de gesprekscyclus Voortvloeiend uit CAO VO 15.5 hebben alle medewerkers uit alle drie de functiecategorieën (OBP,OP, OOP) de plicht/het recht om periodiek een gesprek aan te gaan met de leidinggevende. Uit vragen en opmerkingen uit het team blijkt dat er behoefte bestaat aan meer duidelijkheid ten aanzien van deze formele gesprekken. Dit was aanleiding voor de Pmr om informatie in te winnen bij Sandra(Hoofd Personeelszaken) en Saskia en samen te kijken naar de bestaande regeling, Gesprekscyclus OSB Deze regeling is een uitwerking van de verplichting uit de CAO VO 15.5 Door of namens de werkgever worden periodiek met elke werknemer gesprekken gevoerd over het (toekomstig) functioneren van de werknemer. Dat gebeurt door middel van een professionele gesprekkencyclus, bestaande uit loopbaangesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken of andersoortige gesprekken die hetzelfde beogen. Werkgever stelt in overleg met de Pmr een regeling vast waarin het doel, de onderwerpen, de procedure en de frequentie van de gesprekken zijn vastgelegd. Deze regeling alsook de formulieren die de gesprekspartners als leidraad kunnen gebruiken bij de voorbereiding en de verslaglegging van de verschillende type gesprekken liggen bij personeelszaken. Opdat iedereen dit kan inzien heeft de Pmr aan Sandra en Saskia gevraagd om deze op een centrale plaats neer te leggen (deelschool) en om standaard,tegelijk met het CAO boekje, een exemplaar aan nieuwe medewerkers te overhandigen. Er is tevens stilgestaan bij de praktische voortgang van de gesprekscycli. Naar het schijnt heeft een aantal medewerkers nog niet alle gesprekken gehad en/of is daarvan nog geen verslag neergelegd. Omdat de periodieke gesprekken en de verslaglegging wettelijk verplicht zijn zal er een inhaalslag gemaakt moeten worden om de achterstand weg te werken. Een goed gesprek is mooi mee genomen dus schroom niet om erop aan te dringen en er je voordeel mee te doen. Hier de hoofdpunten uit Gesprekscyclus OSB 2009: Het doel van de gesprekscyclus is het optimaliseren van zowel het functioneren van de individuele medewerker als van de organisatie. Met andere woorden: door het voeren van gesprekken wordt de kwaliteit van het onderwijs/werk bewaakt en verbeterd en de ontplooiingskans en motivatie van de medewerker geoptimaliseerd. Een entreegesprek is een eerste kennismaking tussen werknemer en zijn leidinggevende waarin de ervaringen uit de eerste maand worden besproken. Een functioneringsgesprek/startgesprek/voortgangsgesprek is een gesprek tussen werknemer en leidinggevende waarin ook wordt ingegaan op hoe de werknemer zijn werk ervaart. Het gesprek is gericht op de ontwikkeling van de (bekwaamheden) werknemer. Hoewel een wederzijds oordeel best kan worden uitgesproken zal er nooit sprake zijn van een beoordeling. Een beoordelingsgesprek is een gesprek tussen werknemer en leidinggevende waarin enerzijds het geven van inzicht in de functievervulling van de werknemer gedurende het beoordelingstijdvak uitgangspunt is en er anderzijds beoordeeld wordt. Aan deze beoordeling kunnen rechtspositionele gevolgen voor de werknemer verbonden worden, conform de geldende CAO-VO. De regeling beoordelingsgesprekken is vanaf pagina 11 te vinden in Gesprekscyclus OSB Een evaluatiegesprek is een gesprek tussen werknemer en leidinggevende waarin het geven van inzicht in de functievervulling en het bespreken van de ontwikkeling van de bekwaamheden van de werknemer gedurende twee jaar aan de orde komt. Voor alle nieuwe medewerkers heeft de gesprekscyclus een doorlooptijd van een jaar(12 maanden). De te voeren gesprekken zijn: 1. entreegesprek binnen 1 week na start 2. functioneringsgesprek 3 maanden na start 3. functioneringsgesprek 6 maanden na start 4. beoordelingsgesprek voor de 10 e maand van de aanstelling

8 Voor alle medewerkers met een vaste aanstelling heeft de gesprekscyclus een doorlooptijd van 2 jaar (24 maanden). De te voeren gesprekken zijn: 1. startgesprek binnen 1 maand na vaste aanstelling of in de maand van ingangsdatum van aanstelling indien een medewerker al langere tijd in dienst is 2. voortgangsgesprek 9 maanden na startgesprek 3. voortgangsgesprek 18 maanden na startgesprek 4. evaluatie-/startgesprek 24 maanden na het startgesprek Het verschil tussen een functionerings- en beoordelingsgesprek zoals kort samengevat in een beschrijving (70077) van de Algemene Onderwijsbond functioneringsgesprek Geen directe rechtspositionele Consequenties mogelijk Wederzijdse inbreng ( horizontaal gelijkwaardig) Gericht op de toekomst beoordelingsgesprek Rechtspositionele consequenties mogelijk Eenzijdige waardering/beoordeling Gericht op het verleden De beschrijving Gesprekscyclus OSB geeft ook inzage in de procedure van verslaglegging, beoordeling, bezwaar en de bescherming persoonsgegevens. De verslaglegging roept de vraag op of er in de regeling een wijziging aangebracht dient te worden zodat de huidige regel verruimd wordt en de gesprekspartners onderling kunnen uitmaken wie het verslag schrijven zal of dat zoals nu een voorgeschreven partij aangewezen is om die taak op zich te nemen.

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Doel Het geven van inzicht in de wijze waarop een werkplek optimaal ingericht is om klachten te voorkomen. Met de onderstaande informatie wordt een beeld afgegeven van een optimale werkplekinstelling,

Nadere informatie

Reglement Personeelsgesprekken

Reglement Personeelsgesprekken Reglement Personeelsgesprekken Kaderregeling voor de Stichting Scholengroep Spinoza met instemming van de GMR d.d. 16-06-2010 en aangevuld op 9 november 2010. De aanvulling betreft de voorbereiding op

Nadere informatie

Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs

Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs December 2006 7.0077 Inhoudsopgave Inleiding Functioneringsgesprekken Beoordeling Werknemers met een tijdelijke aanstelling

Nadere informatie

17. Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs

17. Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs 17. Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs Inhoudsopgave Inleiding Functioneringsgesprekken Beoordeling Werknemers met een tijdelijke aanstelling Beoordeling

Nadere informatie

Werken met beeldschermen

Werken met beeldschermen Werken met beeldschermen Beeldschermwerk 080909.docVersie: 01/08/2012 Pagina 1 van 8 WERKEN MET BEELDSCHERMEN Werken met beeldschermen kan leiden tot o.a. oogvermoeidheid, hoofdpijn, rug- en nekklachten.

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Test: zit jij goed achter je beeldscherm? Ja Nee Zijn je bovenbenen horizontaal? Staan je beide voeten plat op de grond? Is de hoek tussen je

Nadere informatie

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0)

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0) imtech Arbodienst (versie 2.0) veilig en gezond werken Wat is een? Naarmate mensen ouder worden gaat het vermogen van de ogen om op alle afstanden scherp te stellen achteruit. Rond het 40 à 45 levensjaar

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC - 1 - Informatie over veilig werken met de PC Veilig werken met de computer Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die op kantoor werkt te maken met computers. Zit jij ook regelmatig achter een toetsenbord,

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: zit jij goed achter je beeldscherm? 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? JA NEE 2. Staan je beide voeten plat op de grond?

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

1.10 Computeropstelling. veilig gebruik in het leslokaal

1.10 Computeropstelling. veilig gebruik in het leslokaal 1.10 Computeropstelling veilig gebruik in het leslokaal Werkwinkel info : Doelgroep : PA, TA, leerkrachten, directies Duurtijd : +/- 75 minuten Omschrijving : Computers en multimedia-apparatuur zijn geïntegreerd

Nadere informatie

Inrichting beeldschermwerkplek

Inrichting beeldschermwerkplek Inrichting beeldschermwerkplek Het is lastig om tijdens beeldschermwerk een gezonde werkhouding te waarborgen, vooral wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is. Daarom

Nadere informatie

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2. Interne instructie Arbeidsinspectie Beeldschermwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.4 Handhaving 3. ACHTERGRONDINFORMATIE 3.1

Nadere informatie

Hoe zit je gezond achter je pc?

Hoe zit je gezond achter je pc? Hoe zit je gezond achter je pc? Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg. Er wordt thuis en op kantoor

Nadere informatie

Beleid beeldschermwerk

Beleid beeldschermwerk beeldschermwerk Oktober 2006 Maart 2006 Opgesteld door F. van de Ven, smedewerker Arbo & Milieu i.o. S. Mesu, apotheker Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 VOORLICHTING EN INSTRUCTIE... 3 3 INRICHTING WERKPLEKKEN...

Nadere informatie

Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..)

Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..) Regeling Gesprekkencyclus (vastgesteld door CvB d.d.., na verkregen goedkeuring P(G)MR d.d..) Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Verantwoording 2. Regeling 2.1 Begripsbepaling 2.2 Uitgangspunten 2.3 Het functioneringsgesprek:

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zit jij goed achter je beeldscherm? JA NEE 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? n n 2. Staan je beide voeten

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Inhoudsopgave 3 Stap 1: Stoel instellen 3 Stap 2: Aan het bureau 4 Stap 3: Verfijnen 5 Stap 4: Houding 7 Ten slotte 7 2 Stap 1: Stoel instellen De stoel - hoogte

Nadere informatie

Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd

Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd Kaderregeling gesprekscyclus VO met dienstverband onbepaalde tijd t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Kaderregeling Deze Kaderregeling gesprekscyclus geldt voor alle medewerkers voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders

Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders Gezond werken met de computer Hoe u zelf klachten kunt voorkomen aan armen, nek en/of schouders Inhoud Pagina Wat is RSI of CANS? 3 Wat zijn de oorzaken van CANS/RSI? 4 Samen CANS voorkomen 4 Werktaken,

Nadere informatie

BASISREGELIJS BIJ DE KLASSIEKE DESKTOP. De basisregels zijn gebaseerd op het 5 W-model. Een goed preventieplan besteedt aandacht acht deze factoren.

BASISREGELIJS BIJ DE KLASSIEKE DESKTOP. De basisregels zijn gebaseerd op het 5 W-model. Een goed preventieplan besteedt aandacht acht deze factoren. WAT IS HET PROBLEEM? Computers en multimedia-apparatuur zijn geïntegreerd in het dagelijks leven en worden alsmaar belangrijker, ook in het onderwijs. In deze sessie wordt het gebruik van ICT-materiaal

Nadere informatie

Reglement functioneringsgesprekken

Reglement functioneringsgesprekken Reglement functioneringsgesprekken 1. Inleiding Een centrale taak van het management is personeelszorg. Het functioneringsgesprek is voor het management een hulpmiddel om gestalte te geven aan personeelszorg.

Nadere informatie

Regeling beoordelingsgesprekken O2A5

Regeling beoordelingsgesprekken O2A5 Regeling beoordelingsgesprekken O2A5 Het bestuur van O2A5, gelet op het resultaat van het gevoerde overleg met het personeelsdeel van de (G)MR; besluit: vast te stellen de navolgende Regeling beoordelingsgesprekken

Nadere informatie

Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray. Per direct.

Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray. Per direct. Onderwerp Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray Zaaknummer Teammanager Ruud Steegh B & W datum 13 februari 2017 Team Human Resource Management Naam steller Jose Hermans Portefeuillehouder

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Risicoanalyse Beeldschermwerk THE BASICS. David Verwimp Preventieadviseur Ergonomie

Risicoanalyse Beeldschermwerk THE BASICS. David Verwimp Preventieadviseur Ergonomie Risicoanalyse Beeldschermwerk THE BASICS David Verwimp Preventieadviseur Ergonomie BEELDSCHERMWERK! Basisprincipes! Ergonomie Fysiek + Mentaal Belasting Belastbaarheid JA NEE Ik zit minder dan 7 uur per

Nadere informatie

Gezond werken met beeldschermen

Gezond werken met beeldschermen Gezond werken met beeldschermen Het Arboblad beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden om werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. De genoemde maatregelen zijn afgestemd op de wettelijke eisen.

Nadere informatie

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n).

Uitgangspunt is dat er jaarlijks een gesprek plaats vindt tussen medewerker en leidinggevende(n). Kaderregeling gesprekscyclus PRIMAIR Onderwijs en REC stelling. De CAO PO geeft aan (artikel 9.4) dat de werkgever periodiek met elke werknemer gesprekken dient te voeren over het (toekomstig) functioneren.

Nadere informatie

Regeling. beoordelingsgesprekken. leraar-la

Regeling. beoordelingsgesprekken. leraar-la Regeling beoordelingsgesprekken leraar-la S.K.O. Het Groene Lint Inleiding. Het opstellen van een beoordeling van het functioneren van een medewerker is geen nieuw fenomeen binnen de organisatie. Het is

Nadere informatie

Werkplekinstellingen

Werkplekinstellingen Werkplekinstellingen Deze brochure helpt u bij het instellen van uw werkplek. Uw stoel, bureau, beeldscherm en toetsenbord kunt u nu zelf instellen. In de tekst worden verschillende adviezen gegeven. We

Nadere informatie

Formulier functioneringsgesprek en procedure. Vertrouwelijk. Onderdeel A

Formulier functioneringsgesprek en procedure. Vertrouwelijk. Onderdeel A Formulier functioneringsgesprek en procedure Vertrouwelijk Naam personeelslid Functie Naam formele gesprekspartner Functie Datum functioneringsgesprek Datum doelstellingengesprek Onderdeel A Gespreksonderwerpen

Nadere informatie

❶ Veiligheidsregels voor beeldschermwerk... 1 ❷ Ontspanningsoefeningen... 3 ❸ Checklist individueel werkplekonderzoek (beeldschermwerkplek)...

❶ Veiligheidsregels voor beeldschermwerk... 1 ❷ Ontspanningsoefeningen... 3 ❸ Checklist individueel werkplekonderzoek (beeldschermwerkplek)... Inhoud ❶ Veiligheidsregels voor beeldschermwerk... 1 ❷ Ontspanningsoefeningen... 3 ❸ Checklist individueel werkplekonderzoek (beeldschermwerkplek)... 4 ❶ Veiligheidsregels voor beeldschermwerk Als je meer

Nadere informatie

Beoordelingsgesprek (onderdeel van de gesprekkencyclus) Stichting De Groeiling

Beoordelingsgesprek (onderdeel van de gesprekkencyclus) Stichting De Groeiling Beoordelingsgesprek (onderdeel van de gesprekkencyclus) Stichting De Groeiling De Groeiling, stichting voor katholiek en interconfessioneel primair onderwijs Gouda en omstreken Bestuurskantoor De Groeiling

Nadere informatie

Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten

Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten vhp ergonomie Huygensstraat 13a 2515 BD s-gravenhage t 070 389 2010 e info@vhp-ergonomie.nl i www.vhp-ergonomie.nl 1 Blok 1: klachten 1

Nadere informatie

Formulier beoordelingsgesprek en procedure. Vertrouwelijk

Formulier beoordelingsgesprek en procedure. Vertrouwelijk Formulier beoordelingsgesprek en procedure Vertrouwelijk Naam personeelslid Functie Naam formele beoordelaar Evt. naam derde en functie Functie Datum gesprek Datum laatste functioneringsgesprek Datum vorige

Nadere informatie

Goed ingericht aan het werk Informatie over gezond werken met beeldschermen

Goed ingericht aan het werk Informatie over gezond werken met beeldschermen Goed ingericht aan het werk Informatie over gezond werken met beeldschermen Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 1. Inleiding 3 2 Gezondheidsrisico s door beeldschermwerk 3 2.1 Welke risico s

Nadere informatie

Beeldschermen en hun bedieningsmiddelen als toetsenbord en muis dienen aan een aantal eisen te voldoen om goed te kunnen werken.

Beeldschermen en hun bedieningsmiddelen als toetsenbord en muis dienen aan een aantal eisen te voldoen om goed te kunnen werken. Normen en Richtlijnen voor beeldschermwerkplekken Inleiding Zodra er meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht wordt valt deze werkplek onder de richtlijnen van het Koninklijk Besluit Beeldschermwerkplekken.

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

DYNAMISCH OP KANTOOR. Tine Adriaensen Preventieadviseur ergonomie IDEWE vzw

DYNAMISCH OP KANTOOR. Tine Adriaensen Preventieadviseur ergonomie IDEWE vzw DYNAMISCH OP KANTOOR Tine Adriaensen Preventieadviseur ergonomie IDEWE vzw STAPPENPLAN Taakanalyse Zittende mens Werktafel Inrichting en opstelling Werkruimte STAP 1: TAAKANALYSE Stap 1: Taakanalyse Waaruit

Nadere informatie

REGLEMENT FUNCTIONERINGSGESPREKKEN

REGLEMENT FUNCTIONERINGSGESPREKKEN REGLEMENT FUNCTIONERINGSGESPREKKEN 1. Inleiding Personeelszorg wordt belangrijk gevonden binnen SOPOGO. Wij zien het als een van de belangrijkste taken van de algemeen directeur, schooldirecteuren en de

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

Ergonomisch werken met beeldschermen Informatie voor werkgevers. Mark Hautekiet Preventieadviseur Ergonomie

Ergonomisch werken met beeldschermen Informatie voor werkgevers. Mark Hautekiet Preventieadviseur Ergonomie Ergonomisch werken met beeldschermen Informatie voor werkgevers Mark Hautekiet Preventieadviseur Ergonomie Inleiding In deze korte presentatie staan enkele praktische tips voor werkgevers voor de inrichting

Nadere informatie

KANS door beeldschermwerk

KANS door beeldschermwerk Voorkomen is beter dan genezen KANS door beeldschermwerk Erasmus Universiteit Rotterdam Risicofactoren Wat kun je er aan doen? Verschillende factoren spelen een rol bij de kans op het ontwikkelen van klachten.

Nadere informatie

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene CHECKLIST TELEWERKEN Deze checklist biedt een aantal die behulpzaam zijn bij de invoering van telewerken binnen de arbeidsorganisatie. Werkzaamheden er zijn werkzaamheden die geschikt zijn voor telewerk:

Nadere informatie

SLIM omgaan met ZITTEN. David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie

SLIM omgaan met ZITTEN. David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie SLIM omgaan met ZITTEN David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie Ergonomie Fysiek + Mentaal Belasting Belastbaarheid JA NEE Ik zit minder dan 7 uur per dag JA NEE Ik zit zelden langer

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1 STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Doel van het document dat voor u ligt is om handvatten te bieden voor het voeren van de gesprekken binnen de schoolorganisatie naar aanleiding van de veranderingen

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

Handleiding werkplekinstelling

Handleiding werkplekinstelling Stappenplan voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met dit stappenplan kunt u de werkplek van uw medewerkers zo instellen dat gezondheidsklachten

Nadere informatie

REGELING BEOORDELING PERSONEEL OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID- KENNEMERLAND

REGELING BEOORDELING PERSONEEL OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID- KENNEMERLAND REGELING BEOORDELING PERSONEEL OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID- KENNEMERLAND Het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland (STOPOZ), verder aan te duiden als het bestuur; Gelet

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel hoogte Ga recht voor de stoel staan. Stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Ga op de stoel zitten.

Nadere informatie

STEP WerkPlekAnalyse bij

STEP WerkPlekAnalyse bij STEP WerkPlekAnalyse bij Inleiding De STICHTING ERGONOMIE & PREVENTIE (STEP) is gevraagd de werkplek van mevrouw G. te analyseren, risicofactoren te inventariseren en advies te geven over een optimale

Nadere informatie

Adviezen bij KANS/rsi

Adviezen bij KANS/rsi Adviezen bij KANS/rsi U bent momenteel in behandeling wegens klachten aan arm, nek en schouders. Dit wordt ook wel KANS/rsi genoemd. Het begrip RSI (Repetitive Strain Injury) heeft in de praktijk een groot

Nadere informatie

1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen

1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen 1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen 2. Wetgeving met betrekking tot beeldschermbrillen 3. Praktische uitvoering "regeling verstrekken brillen bij beeldschermwerk" bij de UT Bijlage

Nadere informatie

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Regeling vrijwillig telewerken ambtenaren EZ 2008

Regeling vrijwillig telewerken ambtenaren EZ 2008 EZ Regeling vrijwillig telewerken ambtenaren EZ 2008 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 januari 2008, nr. WJZ 7156190, houdende regels betreffende vrijwillig telewerken ambtenaren EZ

Nadere informatie

REGELING GESPREKKENCYCLUS VOOR MEDEWERKERS VAN ALOYSIUS

REGELING GESPREKKENCYCLUS VOOR MEDEWERKERS VAN ALOYSIUS REGELING GESPREKKENCYCLUS VOOR MEDEWERKERS VAN ALOYSIUS In concept vastgesteld door het College van bestuur van Aloysius, op 18 mei 2015 en, na instemming GMR, definitief vastgesteld op 24 juni 2015 1

Nadere informatie

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Gebruikersovereenkomst mobiele telefoon

Gebruikersovereenkomst mobiele telefoon Gebruikersovereenkomst mobiele telefoon ndergetekenden, (namens) de directeur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân, hierna te noemen de werkgever, en Naam Adres Woonplaats hierna

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie

Arboregeling Apparatuur en meubilair, lid d,e,f,g,k,l,m,n Inrichting van de beeldschermwerkplek

Arboregeling Apparatuur en meubilair, lid d,e,f,g,k,l,m,n Inrichting van de beeldschermwerkplek BEELDSCHERMWERK Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kunnen geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet. Bron Arbowet: Arbobesluit Artikel

Nadere informatie

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Hieronder staan allerlei praktijksituaties die op jou van toepassing kunnen zijn. Herken je hier iets van? Als je op de items klikt, krijg je als advies welke oplossingen uit de

Nadere informatie

Checklist Beeldschermwerk voor individuele medewerkers

Checklist Beeldschermwerk voor individuele medewerkers Bijlage 1 Checklist Beeldschermwerk voor individuele medewerkers Als u deze vragen beantwoordt, merkt u of u een verhoogd risico loopt op gezondheidsproblemen door beeldschermwerk of werkdruk. U kunt de

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

VRAGENLIJST: RSI bij beeldschermwerk

VRAGENLIJST: RSI bij beeldschermwerk VRAGENLIJST: RSI bij beeldschermwerk Vragenlijst RSI bij beeldschermwerk. Deze vragenlijst biedt u de mogelijkheid om in te kunnen schatten met welke risico s u zelf rekening moet houden. Het invullen

Nadere informatie

Checklist voor het opsporen van RSI- en werkdrukrisico s beeldschermwerk voor individuele werknemers

Checklist voor het opsporen van RSI- en werkdrukrisico s beeldschermwerk voor individuele werknemers Als u deze vragen beantwoordt, merkt u of u een verhoogd risico loopt op gezondheidsproblemen door RSI of werkdruk. U kunt de hele checklist invullen of volstaan met enkele onderdelen. U krijgt echter

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

dienst Arbo en Milieu RSI preventie vrije Universiteit amsterdam

dienst Arbo en Milieu RSI preventie vrije Universiteit amsterdam dienst Arbo en Milieu RSI preventie vrije Universiteit amsterdam Inhoudsopgave RSI: klachten en werkomstandigheden RSI: klachten en werkomstandigheden 3 Wat is RSI? 3 Hoe ontstaat RSI? 4 Hoe kunt u RSI

Nadere informatie

Beleid functioneringsgesprekken

Beleid functioneringsgesprekken Beleid functioneringsgesprekken 1 Regeling functioneringsgesprekken Deze regeling is vastgesteld door het bestuur van St. PCBO Baarn - Soest Voor akkoord: april 2012 De voorzitter van de Stichting PCBO,

Nadere informatie

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei

Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Beoordelingsgesprekken binnen de Onderwijsgroep Galilei Inleiding In de voorliggende notitie wordt het algemeen kader geschetst ten behoeve van de beoordelingsgesprekken van alle personeelsleden op alle

Nadere informatie

Pilot tele-thuiswerkovereenkomst gemeente Venray

Pilot tele-thuiswerkovereenkomst gemeente Venray Pilot tele-thuiswerkovereenkomst gemeente Venray Ondergetekenden, a).(naam werknemer) en b)..(naam afdelingsmanager) Verklaren in aanvulling op de reeds bestaande arbeidsovereenkomst en aanstellingsbrief

Nadere informatie

Voorkomen is nog altijd beter dan.

Voorkomen is nog altijd beter dan. Voorkomen is nog altijd beter dan. Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ Oktober 2012 Inleiding Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Voor uw medewerkers, maar ook voor

Nadere informatie

Omzendbriel BZ2O14l1. 1. Doel. 2. Toepassingsqebied. 3. Wetteliike verplichtinqen in verband met qezondheidstoezicht.

Omzendbriel BZ2O14l1. 1. Doel. 2. Toepassingsqebied. 3. Wetteliike verplichtinqen in verband met qezondheidstoezicht. Maamse overheid Omzendbriel BZ2O14l1 Aan de lijnmanagers en de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid Kabinet van de viceminister-president van de vlaamse Regering en Vlaams minister van

Nadere informatie

Checklist RSI-preventiebeleid

Checklist RSI-preventiebeleid Checklist RSI-preventiebeleid Onderwerp Informatie/ knelpunt? Prioriteit Inzicht 1. Verzuimgegevens Wat is het verzuimpercentage in uw organisatie? Hebt u inzicht in de verzuimoorzaken? Zo ja, is bekend

Nadere informatie

Wij hebben oog voor uw rug!

Wij hebben oog voor uw rug! Wij hebben oog voor uw rug! Het dragen van een bril is door de enorme verscheidenheid aan monturen geen noodzakelijk kwaad meer. De brildrager van deze tijd heeft gemiddeld twee of meerdere monturen, die

Nadere informatie

REGELING FUNCTIONERINGSGESPREKKEN

REGELING FUNCTIONERINGSGESPREKKEN REGELING FUNCTIONERINGSGESPREKKEN Regeling functioneringsgesprekken Primair Onderwijs Editie december 2000 vastgesteld op 3 oktober 2001 Het bestuur van de Stichting: PCBO Baarn Soest, Postbus 3178, 3760

Nadere informatie

Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam Jaargesprekken 10/2005 telefoon fax e-mail internet (020) 59 85400 (020) 59 85454 personeelsbalie@dienst.vu.nl www.vu.nl/personeelsbalie

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs

Medezeggenschapsstatuut van Stichting Het Rijnlands Lyceum te Wassenaar, primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs Het bestuur van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

overwegende dat het in het kader van een goed personeelsbeleid vereist is een regeling voor de gesprekkencyclus

overwegende dat het in het kader van een goed personeelsbeleid vereist is een regeling voor de gesprekkencyclus CVDR Officiële uitgave van Heusden. Nr. CVDR336150_1 25 juli 2017 Regeling gesprekkencyclus gemeente Heusden 2014 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden; overwegende dat het in het kader van

Nadere informatie

Jaarverslag 2014/2015 Medezeggenschapsraad. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Pagina 2. 2. Samenstelling en werkwijze MR Pagina 3

Jaarverslag 2014/2015 Medezeggenschapsraad. Inhoudsopgave. 1. Inleiding Pagina 2. 2. Samenstelling en werkwijze MR Pagina 3 Jaarverslag 2014/2015 Medezeggenschapsraad Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 2 2. Samenstelling en werkwijze MR Pagina 3 2.1 Wat doet de MR? 2.2 Samenstelling 2.3 Werkwijze 3. Scholing Pagina 4 4. Behandelde

Nadere informatie

THUISWERKBELEID UW SAMENWERKING

THUISWERKBELEID UW SAMENWERKING THUISWERKBELEID UW SAMENWERKING Per 1 januari 2016 is de Wet Flexibel Werken van kracht geworden. Hierin is, naast de mogelijkheid om een wijziging van de arbeidsduur of de werktijden aan te vragen, ook

Nadere informatie

Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder

Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder 1. Inleiding Een arbeidsorganisatie wordt gevormd door de mensen die daarin werkzaam zijn. Mensen die met elkaar samenwerken om een

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS BEELDSCHERMWERK TRANSPORT EN LOGISTIEK

ARBOCATALOGUS BEELDSCHERMWERK TRANSPORT EN LOGISTIEK ARBOCATALOGUS BEELDSCHERMWERK TRANSPORT EN LOGISTIEK Juni 2012 INHOUDSOPGAVE 1. ARBOCATALOGUS... 3 Toepassingsgebied... 3 Looptijd... 3 Evaluatie... 3 Beschikbaarheid... 3 Afwijken... 3 Wettelijke grondslag...

Nadere informatie

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek.

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek. Afstand Monitor Stel de monitor direct voor je op. Strek je arm uit naar de monitor. Plaats de monitor ter hoogte van het punt waar je knokkels zich nu bevinden. Je moet de tekst op de monitor duidelijk

Nadere informatie

REGLEMENT BEOORDELINGSGESPREKKEN

REGLEMENT BEOORDELINGSGESPREKKEN REGLEMENT BEOORDELINGSGESPREKKEN 1. Inleiding Dit reglement heeft als doel vast te leggen wat onder beoordeling wordt verstaan, wat in het gesprek aan de orde komt en in welke situatie een beoordelingsgesprek

Nadere informatie

Een comfortabele werkplek

Een comfortabele werkplek Een comfortabele werkplek dat verdient toch iedereen. 1 P agina 2 P agina U werkt veelvuldig met een computer, laptop of tablet? U zult dan vast wel eens gemerkt hebben dat u vermoeid bent of dat uw rug,

Nadere informatie

Bijlage 1 behorende bij Regeling gesprekkencyclus gemeente Heusden Formulier gesprek. Voorwoord

Bijlage 1 behorende bij Regeling gesprekkencyclus gemeente Heusden Formulier gesprek. Voorwoord Bijlage 1 behorende bij Regeling gesprekkencyclus gemeente Heusden 2014 Formulier gesprek Voorwoord Het college van burgemeester en wethouders van Heusden vindt het belangrijk om voor alle medewerkers

Nadere informatie

BEELDSCHERMWERK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

BEELDSCHERMWERK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt BEELDSCHERMWERK Langdurig achter een beeldscherm werken, kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit zijn klachten van nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Onderzoek heeft uitgewezen dat vanaf

Nadere informatie

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk Ga er eens goed voor zitten Ergonomische tips rond beeldschermwerk Neem een juiste zithouding aan Bewaar de natuurlijke krommingen van je rug De natuurlijke krommingen van je rug zijn: een lichte holte

Nadere informatie

REGELING JAARGESPREKKEN Radboud Universiteit Nijmegen

REGELING JAARGESPREKKEN Radboud Universiteit Nijmegen REGELING JAARGESPREKKEN Radboud Universiteit Nijmegen Op grond van het bepaalde in artikel 6.6 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever in overeenstemming met het Lokaal Overleg nadere

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek Preventief Medisch Onderzoek vragenlijstonderzoek 1. Inleiding De vragenlijst Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is ontwikkeld voor een snelle en betrouwbare analyse naar gezondheidsaspecten in relatie

Nadere informatie

regeling gesprekscyclus Het Sticht

regeling gesprekscyclus Het Sticht regeling gesprekscyclus Het Sticht 1 1 Inleiding In overleg met de PGMR heeft Het Sticht afspraken gemaakt over de regeling van de gesprekkencyclus. De titel van het strategisch beleidsplan 2015-2019 van

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Gezond werken. met de computer

Gezond werken. met de computer Gezond werken met de computer Zorg voor jezelf EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID IN GEZOND WERKEN Ondersteunt uw bureaustoel uw rug voldoende? Weerkaatst de zon niet in uw beeldscherm? Zit u voldoende rechtop

Nadere informatie

FUNCTIONERINGSBELEID. Stichting R.K. Schoolbestuur Culemborg en Omstreken

FUNCTIONERINGSBELEID. Stichting R.K. Schoolbestuur Culemborg en Omstreken FUNCTIONERINGSBELEID Stichting R.K. Schoolbestuur Culemborg en Omstreken Personeelsgesprekken Personeelsbeleid is gericht op de belangen van de individuele medewerkers en op de belangen van de organisatie

Nadere informatie