1. Neem een tas koffie. 2. Zet je aan een tafel, neem een. 3. Zet je in positie F. 4. Voor wie een smartphone heeft:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Neem een tas koffie. 2. Zet je aan een tafel, neem een. 3. Zet je in positie F. 4. Voor wie een smartphone heeft:"

Transcriptie

1 Straks een groepswerk. Maak een keuze tussen haken of solderen en kies telkens voor een groep met geen, weinig of veel ervaring. 1. Neem een tas koffie. 2. Zet je aan een tafel, neem een koekje. 3. Zet je in positie F. 4. Voor wie een smartphone heeft: leg een wifiverbinding met Kraal UniFi gast. Paswoord Kastanje73 of gebruik je mobiel internet. Ga naar en vul het codenummer in: Los de vraag op zodat je weet in welk groepje je zit bij het groepswerk van straks.

2 Ouderinfo-avond Er zit al enkele jaren beweging in onze scholen. Per school Referentiekader zet de bewegingen in een toekomstgericht kader: Kraal2020. Deze avond: informatie over dit gelijkgericht plan. Inmiddels: per vestigingsplaats accenten (operationalisering). Later dit jaar: rondetafelconferentie

3

4

5 -Morgengebed -Aanleren van het alfabet -Klassikale rekenles -Klassikale teken- en schrijfles

6

7 Lagere school

8 Nee dank u We zijn goed bezig

9 Het is een plan met (1) intenties, (2) standpunten, (3) werkwijzen, (4) afspraken en (5) maatregelen die duidelijk maken hoe we nog beter basisonderwijs willen realiseren.

10 1. De Kralen van De Kraal wijzen de weg We moeten rekening houden met de eigenheid van elk kind: differentiatie. We gaan kennis (cultuur) bijbrengen én de persoon ontwikkelen. We willen dat de kinderen met goesting naar school komen en willen leren. Welbevinden.

11 Hartelijk onderwijs. Er valt iets te beleven. Actief onderwijs. Betrokken kinderen. We doen het samen met alle participanten. Christelijk geïnspireerd. Eigentijds.

12 2. Een nieuw leerplanconcept: Zin in leren, zin in leven Het nieuwe leerplan spoort ons aan om anders te kijken naar ons onderwijs en naar onze onderwijsorganisatie en meer te zien.

13 ZILL: de basisprincipes: MET EEN NIEUWE BLIK

14

15

16 ONTWIKKELING VAN LOGISCH/WISKUNDIG DENKEN Ik bedenk hoe ik mijn wiskundige bagage kan gebruiken om een probleem aan te pakken. Ik doe dit met vertrouwen en plezier. Wiskundig denken Ik zet wiskunde en logisch denken handig en inzichtelijk in voor concrete en abstracte problemen. Getallenkennis Ik ben thuis in de wereld van de getallen. Rekenvaardigheid Ik reken handig en kies de meest geschikte rekenwijze. Meten en metend rekenen Ik ontwikkel maatbesef en ken referentiematen. Ik meet en reken met standaardmeeteenheden. Meetkunde Ik krijg greep op de ruimte om me heen en redeneer in ruimtelijke dimensies.

17 ONTWIKKELING VAN EEN INNERLIJK KOMPAS Ik leer mezelf en waartoe ik word uitgenodigd kennen. Ik kan richting geven aan mijn leven. Ik reageer veerkrachtig. Identiteit Ik ontdek wie ik ben, waartoe ik word uitgenodigd en wie ik wil worden in een groter geheel. Ik durf en mag mezelf zijn. Levensbeschouwelijke grondhouding Ik denk na over levensvragen en ga daarover in dialoog met de christelijke geloofstraditie en andere levensbeschouwingen. Waardengevoeligheid en normbesef Ik ben gevoelig voor en kan nadenken over wat waardevol is voor mezelf, voor anderen en mijn omgeving. Ik handel gewetensvol. Veerkracht Ik geloof in mijn ontwikkelkracht en durf genieten. Ik ben op een passende manier weerbaar. Ik geloof dat ik ondanks tegenslag en ontmoediging steeds weer kan opstaan.

18

19

20

21 Geen doelen per leerjaar ARRANGEMENTEN

22

23 Filmpje: combinatieklas = 2 meerdere leeftijden in één klas Zorgt er voor dat de verschillen tussen de kinderen erg zichtbaar worden en de leerkracht automatisch meer op maat van het kind kan werken

24

25 Les geven in je klas School maken met je team

26

27

28 3. Een zoektocht naar nog beter kraalonderwijs is noodzakelijk 3.1 Onderwijs volgt een samenleving in evolutie o De samenleving verandert heel snel. Dat vergt andere competenties. Idem arbeidsmarkt. o De sociale omgeving waarin kinderen opgroeien wordt complexer. o Aantal zorgvragen neemt toe + M-decreet. 1S.O.: 15% van de leerlingen heeft een diagnose. o Demografische evolutie: 1 STE /2 DE generatie. o Technologische evolutie: internet en informatie (kennis). o Snelheid o Kinderen zijn veel mondiger. Trekschuitjager Strontschepper Lantaarnopsteker

29

30 3. Een zoektocht naar nog beter kraalonderwijs is noodzakelijk 3.2 Wetenschappelijke inzichten in het leerproces Expert leerkracht = differentiëren. Dat is geen techniek. Het is een bepaalde manier van kijken naar kinderen en inspelen op kinderen om iedereen tot zijn recht te laten komen Noodzaak tot concretiseren van De kralen van De Kraal

31 4. Voorwaarden voor een succesvolle zoektocht naar nog beter kraalonderwijs 4.1 Een positieve focus: positie F 4.2 Een growth mindset: ik kan het NOG niet 4.3 Welbevinden van leerkrachten 4.4 Cocreatieve samenwerking directies en leerkrachten De directeur maakt het cocreatief waar met zijn team Directies werken samen in een directieteam: versterkende intervisie

32

33

34 1. De Kralen van De Kraal wijzen de weg 2. Een nieuw leerplanconcept: Zin in leren, zin in leven 3. Een zoektocht naar nog beter kraalonderwijs is noodzakelijk 3.1 Onderwijs volgt een samenleving in evolutie 3.2 Wetenschappelijke inzichten in het leerproces 3.3. Noodzaak tot concretiseren van De kralen van De Kraal 4. Voorwaarden voor een succesvolle zoektocht naar nog beter kraalonderwijs 4.1 Een positieve focus: positie F 4.2 Een growth mindset 4.3 Welbevinden van leerkrachten 4.4 Cocreatieve samenwerking met directies en leerkrachten 5. Krachtlijnen en referentiekader voor kraalonderwijs 2020

35 5. Krachtlijnen en referentiekader voor kraalonderwijs 2020

36 We moeten rekening houden met de eigenheid van elk kind: differentiatie. - combinatiegroepen; - leeftijdsoverschrijdend werken; - werken in groepen en hoeken; - werken met contractwerk; - Kinderen leren van mekaar (peer-tutoring); - schakelklassen: een klas 5-jarigen (kleuterschool) en 1 ste leerjaar (lagere school) werken samen: 2 leerkrachten (soms 3) begeleiden groepjes over de klassen heen, al dan niet met een schuifwand tussen de klaslokalen;

37

38 We moeten rekening houden met de eigenheid van elk kind: differentiatie. - Aandacht en middelen voor flexibele klasinrichting - Structurele aandacht voor leervoorsprong - Zorg is in De Kraal op de eerste plaats co-teachend de kinderen extra ondersteuning geven zorgvragen in de klas ondersteunen.

39

40 We moeten rekening houden met de eigenheid van elk kind: differentiatie. - Kinderen hun eigen talenten laten ontdekken: werken met de talentenarchipel:

41

42 We moeten rekening houden met de eigenheid van elk kind: differentiatie. - Werken met een 3- of 4-sporenbeleid. Bijv. een rekenles. Kinderen kunnen zelf kiezen welke groep ze volgen: - 1. Instructie + verlengde instructie - 2. Instructie + zelfstandig werk of helpen mekaar (basisoefeningen) - 3. Geen instructie: zelfstandig oefenen (basis + uitbreiding)

43

44 - One mile a day - Ankerleerkrachten persoonsgerichte vorming - Breed evalueren (rapporten) - Sensibiliseren andere talen We gaan kennis (cultuur) bijbrengen én de persoon ontwikkelen.

45 - One mile a day

46

47 - Ankerleerkrachten persoonsgerichte vorming

48 - Welbevinden en betrokkenheid van kinderen - Kinderen mogen (moeten) fouten maken - Growth mindset - Leerlingenraad - We willen dat de kinderen met goesting naar school komen en willen leren. Welbevinden.

49

50 - Positie F - Sociale vaardigheden, pesten - Vertrouwenspersoon - Leefregels: respect - Integratie kleuterschool-lagere school - Dialoog met eerste graad secundair onderwijs Hartelijk onderwijs

51 - Uitstappen en extramuros - In de kleuterschool: werken vanuit beleving - Onderzoeksgericht leren - Autonomie en intern kompas van de kinderen versterken Er valt iets te beleven. Actief onderwijs. Betrokken kinderen.

52

53

54

55

56

57

58

59 - Teamvorming - Ouders zijn belangrijke partners (rondetafelconferentiesouderraad-scholenraad) - Lokale gemeenschap, bijv. parochie - Actief schoolbestuur We doen het samen met alle participanten.

60 Christelijk geïnspireerd. Eigentijds. - Iedereen is welkom, respect voor verscheidenheid. - Christelijke inspiratie verder uitdiepen en eigentijds vorm geven. - Bijzondere aandacht voor kinderen die extra kansen nodig hebben. - Schoolpastor in nauwe samenwerking met de parochies. - Talenten benutten. - Werkgroep Kraal vol kleuren.

61

62 Het ABC van De Kraal: zoektocht naar De Graal van De Kraal

63 Kraal S

64

20/11/2018. Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL. Doelen van deze dag van de wiskunde:

20/11/2018. Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL. Doelen van deze dag van de wiskunde: Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL Philip Catteeuw pedagogisch begeleider Doelen van deze dag van de wiskunde: Hoe krijgt wiskundig denken vorm in het nieuwe leerplan

Nadere informatie

Referentiekader Kraal 2020

Referentiekader Kraal 2020 1 Referentiekader Kraal 2020 De Kraal is een leergemeenschap. Leerkrachten, leerlingen, directies, schoolbestuur, ouders en lokale gemeenschap voeren samen een zoektocht naar zo goed mogelijk basisonderwijs:

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Nieuw leerplan: Zin in leren, zin in leven

Nieuw leerplan: Zin in leren, zin in leven Nieuw leerplan: Zin in leren, zin in leven Alle scholen in Vlaanderen en Brussel die erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs en Vorming zijn verplicht een leerplan te volgen. Dit leerplan is het

Nadere informatie

Groei! 7/01/2018. Binnenklasdifferentiatie. Afhaalronde. Nele Van Oosten

Groei! 7/01/2018. Binnenklasdifferentiatie. Afhaalronde. Nele Van Oosten Groei! Binnenklasdifferentiatie Nele Van Oosten 1 Bekijk kinderen altijd positief Heb het wonder in hen lief Vergeet het ideale Kijk naar wat ze wèl kunnen halen Er zit een barst in alle dingen Zo komt

Nadere informatie

ONTWIKKELVELDEN ONTWIKKELTHEMA S Benaming in het boek Plaats Persoonsgebonden ontwikkeling

ONTWIKKELVELDEN ONTWIKKELTHEMA S Benaming in het boek Plaats Persoonsgebonden ontwikkeling ONTWIKKELVELDEN ONTWIKKELTHEMA S Benaming in het boek Plaats Persoonsgebonden ontwikkeling Ontwikkeling van een innerlijk kompas Identiteit Psychosociale identiteit Het zelf Een positief zelfbeeld 196-200

Nadere informatie

ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN

ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN Sabine Jacobs Bart De Wilde Een auto neemt een defecte auto op sleeptouw. Ze gebruiken geen koord, maar een ijzeren staaf als depannagemiddel. Ze spreken af zeker niet

Nadere informatie

Den Doren: (in aanvraag)

Den Doren: (in aanvraag) De Kraal 2014 Herent Centrum Kleuterschool Herent centrum Lagere school Den Doren: (in aanvraag) Schaffelkant Winksele 1 Directieteam dagelijks bestuur van alle scholen elke school heeft: een vestigingsdirecteur,

Nadere informatie

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes?

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes? HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij Basisvisie op de eerste graad in IVV Sint-Vincentius Vanuit het pedagogisch project van onze school

Nadere informatie

Leerplanacademie SG Stekene sessie 1

Leerplanacademie SG Stekene sessie 1 Leerplanacademie SG Stekene sessie 1 Bingo : ZILL! ONZE DOELEN VANDAAG Thuiskomen in de leergroep. Inzicht in opstarten van een veranderingsproces. Het leerplan Zin in leren! Zin in leven! kunnen duiden

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN.

ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN. ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN Sabine.jacobs@katholiekonderwijs.vlaanderen Wiskundig denken in 3 vragen 1. Waarom is wiskunde en wiskundig denken belangrijk? 2. Hoe krijgt wiskundig denken vorm in het

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom!

Nadere informatie

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 1 TRAJECT VORMING 8 mei 12 september 14 december 14 Toekomst SO inkleuren Visietekst subgroepen Synthesetekst Inkleuring en concretisering - Terugkoppeling

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie

Leerplanacademie sessie 2

Leerplanacademie sessie 2 Leerplanacademie sessie 2 Dit blijft ons verhaal. 1. Inhoudelijke verdieping van ontwikkelvelden, ontwikkelthema s en generieke doelen van persoonsgebonden en cultuurgebonden ontwikkeling. 2. Het ordeningskader

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Maart 2018

Nieuwsbrief. Maart 2018 Onze school Wolfsdonk Veerlestraat 7 3201 Langdorp Tel: 013/77 56 44 wolfsdonk.onzeschool@telenet.be Nieuwsbrief Maart 2018 Beste ouder(s), Tijdens de voorbije maanden gebeurde er weer heel wat op onze

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

Kraalvisie op goed onderwijs

Kraalvisie op goed onderwijs Kraalvisie op goed onderwijs 1. De Kralen van De Kraal wijzen de weg De Kraal is een school waar doorheen de jaren bijzonder goed nagedacht werd over goed onderwijs. Dat denken is dynamisch. In 2013 ging

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u: Einde Veranderen Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik begin uit mezelf met mijn werk en houd mijn aandacht erbij -19-0 O: Ik vraag op tijd hulp als ik ergens zelf niet uit kom

Nadere informatie

Beste juf/meester. Geen enkel onderwijsleerpakket is dus ZILL op zich; jij maakt het ZILL! Hoe zou je dat kunnen realiseren met Nieuwe Pluspunt?

Beste juf/meester. Geen enkel onderwijsleerpakket is dus ZILL op zich; jij maakt het ZILL! Hoe zou je dat kunnen realiseren met Nieuwe Pluspunt? HOE GAAT DAT SAM? Beste juf/meester Bij de uitwerking van het onderwijsleerpakket Nieuwe Pluspunt, dat gefinaliseerd werd in 2008, namen de auteurs de doelen uit de toen actuele leerplannen als uitgangspunt.

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Nieuwe Pluspunt en het nieuwe leerplankader Zin in leren, Zin in leven

Nieuwe Pluspunt en het nieuwe leerplankader Zin in leren, Zin in leven Nieuwe Pluspunt en het nieuwe leerplankader Zin in leren, Zin in leven Beste juf/meester Bij de uitwerking van het onderwijsleerpakket Nieuwe Pluspunt dat gefinaliseerd werd in 2008, namen de auteurs de

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond middenbouw

Agenda onderwijsavond middenbouw Agenda onderwijsavond middenbouw Kerndoelen PO Wat komt er aan bod in groep 3-4-5 Leren lezen nader bekeken Onderwijsinhoud op de Bron Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen

Nadere informatie

We zijn een katholieke basisschool

We zijn een katholieke basisschool 1 We zijn een katholieke basisschool Als katholieke basisschool willen we pedagogisch verantwoord onderwijs en een kwaliteitsvolle opvoeding bieden geïnspireerd op de figuur van Jezus Christus. We zijn

Nadere informatie

Koersplan - Geloof in de toekomst

Koersplan - Geloof in de toekomst Koersplan - Geloof in de toekomst Storytelling als innerlijk kompas De s8ch8ng hanteert het verhaal van Springmuis voor draagvlak en gemeenschappelijke taal. Springmuis gaat op reis naar het onbekende.

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Regiowerking Zorg in de klas + AN. 16 november 2018

Regiowerking Zorg in de klas + AN. 16 november 2018 Regiowerking Zorg in de klas + AN 16 november 2018 Doelen van vandaag Verbindend samenwerken Delen van expertise en werkzorgen Leren kennen van flexibele leerwegen : 4 sporenbeleid Het wonderkabinet Meet

Nadere informatie

Koersplan. Geloof in de toekomst

Koersplan. Geloof in de toekomst Koersplan Geloof in de toekomst Storytelling als innerlijk kompas De stichting hanteert het verhaal van Springmuis voor draagvlak en gemeenschappelijke taal. Springmuis gaat op reis naar het onbekende.

Nadere informatie

LEERPLAN WISKUNDE OVSG

LEERPLAN WISKUNDE OVSG LEERPLAN WISKUNDE OVSG 1 Publicatie Papieren versie 1998 2008 2013 2010 Digitale versie 2008 / 2013 2 Opbouw en gebruik leerplan Structuur Deel 1 richtsnoer Visie Evaluatie Gebruik van het leerplan Deel

Nadere informatie

Geïntegreerd werken. met differentiatie in het vooruitzicht

Geïntegreerd werken. met differentiatie in het vooruitzicht Geïntegreerd werken met differentiatie in het vooruitzicht Waarom differentiëren? Werkmoment: Aan welke voorwaarden moet er voldoen worden om te kunnen differentiëren? Brainstorm op de placemat over de

Nadere informatie

Werken met instructieblokken

Werken met instructieblokken Werken met instructieblokken Inleiding Op De Appelgaard is bewust gekozen voor het onderwijsmodel werken met instructieblokken. Dit model past bij onze onderwijsvisie, zoals beschreven in het schoolplan

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

SAMEN rijden we naar de TOP!

SAMEN rijden we naar de TOP! SAMEN rijden we naar de TOP! open wereldgericht uniek vernieuwend T.O.P. Talent Ontwikkeling Persoonlijkheid samen Samen Verbondenheid met elkaar, respect tonen, elkaar helpen, samenwerken, Dit zijn belangrijke

Nadere informatie

Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête:

Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête: Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête: Answered: 280 Skipped: 0 Leerkracht Schoolhoofd Leerling Ouder Vertegenwoor... Leerkracht Schoolhoofd Leerling Ouder Vertegenwoordiger van een andere

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Naar beter rekenonderwijs

Naar beter rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs 1 Wat komt aan de orde? Actuele ontwikkelingen Ontdekkingen mbt goed rekenonderwijs Naar beter rekenonderwijs Praktische tips 2 Over een groot aantal jaren, en de laatste jaren

Nadere informatie

Actief burgerschap en sociale integratie

Actief burgerschap en sociale integratie Actief burgerschap en sociale integratie Mei 2019 1. Inleiding Per 1 februari 2006 is wettelijk vastgelegd dat scholen actief burgerschap en sociale integratie moeten bevorderen. Burgerschap moet herkenbaar

Nadere informatie

Weten wat een verbindend klas en schoolklimaat is. Kennis maken met ingrediënten die een verbindend klas en schoolklimaat ondersteunen.

Weten wat een verbindend klas en schoolklimaat is. Kennis maken met ingrediënten die een verbindend klas en schoolklimaat ondersteunen. HOE ZIJN ZILL!, EEN VERBINDEND KLAS - EN SCHOOLKLIMAAT MET ELKAAR TE RIJMEN? Dag van de begeleiding Basisonderwijs 15 mei 2018 Henk De Reviere Katrien Bressers Weten wat een verbindend klas en schoolklimaat

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack Zie je t zitten

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar

Eerst en vooral. heet ik jullie. van harte. Welkom. in het. leerjaar Eerst en vooral heet ik jullie van harte Welkom in het leerjaar 1. Welkom Ik ben juf Sarah en ik kijk er enorm naar uit om dit schooljaar samen met jullie kinderen heel wat nieuwe dingen te leren. In de

Nadere informatie

Onderwijs met een hart. 1 Strategische agenda strategie agenda

Onderwijs met een hart. 1 Strategische agenda strategie agenda Onderwijs met een hart Strategische agenda 2014-2018 1 Strategische agenda 2014-2018 strategie agenda 2014-2018 1 17-07-2014 13:31:06 Onderwijs met een hart In deze brochure presenteren wij als Onderwijsgroep

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

Ann Van Damme Karine Hiels

Ann Van Damme Karine Hiels Ann Van Damme Karine Hiels Een school in beweging Dorpsschool te Kruibeke Centrumschool: KO + LO Wijkschool: KO Leerlingenaantal: LO 268 KO 208 Leerlingenaantal sterk toegenomen de voorbije 10 jaar Instroom

Nadere informatie

De sleutel tot KBO College Sleutelbos

De sleutel tot KBO College Sleutelbos De sleutel tot KBO College Sleutelbos Het klein College Is een centrumschool. Heel lang geleden begonnen als secundaire school (vakschool) Nadien een lagere school en nog later is de kleuterschool erbij

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Info-moment 1 e jaar februari 2019

Info-moment 1 e jaar februari 2019 Info-moment 1 e jaar 2019-2020 21 februari 2019 Agenda Welkom op de Hotelschool, de meest smaakvolle school van Gent Modernisering SO 1 e graad Inschrijven op Hotelschool Gent, schooljaar 2019-2020 De

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving . Missie Leren met ambitie jong en oud, hand in hand een thuis vanuit redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving de toekomst tegemoet. 2. Visie 2. Ons opvoedingsproject

Nadere informatie

De Kievit, waar we het leven leren, met een hart voor ieder kind!

De Kievit, waar we het leven leren, met een hart voor ieder kind! PEDAGOGISCH PROJECT VRIJE BASISSCHOOL DE KIEVIT De Kievit, waar we het leven leren, met een hart voor ieder kind! versie 07.05.2018 De Kievit een christelijke identiteit Belangrijke waarden voor ons zijn

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Annemieke Huizinga. Een basisschool kies je met zorg. directeur

Annemieke Huizinga. Een basisschool kies je met zorg. directeur Een basisschool kies je met zorg De basisschooltijd is een belangrijke tijd. Niet alleen voor uw kind, maar ook voor u. Acht jaar lang vertrouwt u uw kind toe aan de leerkrachten op school. Elke school

Nadere informatie

Burgerschapsvorming LVGS

Burgerschapsvorming LVGS Burgerschapsvorming LVGS Jacomijn van der Kooij Hoop 2 Een brede blik op burgerschap Mini-college Burgerschapsvorming en goed onderwijs Sinds 2006 verplicht: Wet actief burgerschap en sociale integratie.

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

o.b.s. De Tandem " Your talents, our future "

o.b.s. De Tandem  Your talents, our future o.b.s. De Tandem " Your talents, our future " Werken met het talent voor de toekomst Onze leerkrachten hebben een geweldige taak: Zij mogen werken met het talent van uw kind. Zij ondersteunen, helpen,

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS

MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS Startdatum modernisering VLAAMSE REGERING DOEL eerste graad: observeren en oriënteren Leerlingen krijgen alle kansen om hun interesses en capaciteiten te ontdekken en

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

Pedagogisch project 1

Pedagogisch project 1 Pedagogisch project 1 Situering van de school : - Als officieel gesubsidieerd onderwijs eerbiedigen we de overtuiging van alle ouders en staan wij als school open voor alle strekkingen. De ouders kunnen

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau dr. H. Knipprath ing. J. De Meester STEM Science Engineering Technology Mathematics 2

Nadere informatie

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Leren Zichtbaar maken Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Even voorstellen Monique van der Knaap Adviseur bij RPCZ/Bazalt Trainer Leren Zichtbaar Maken Begeleidt

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

De druk van het leerplan, de handleidingen en de boeken, daar heb ik het meeste mee gewroet. Ik zei vorig jaar: schrappen schrappen

De druk van het leerplan, de handleidingen en de boeken, daar heb ik het meeste mee gewroet. Ik zei vorig jaar: schrappen schrappen Basis-uitbreiding De druk van het leerplan, de handleidingen en de boeken, daar heb ik het meeste mee gewroet. Ik zei vorig jaar: schrappen schrappen schrappen. Sla de kinderen niet dood met al die leerstof.

Nadere informatie

PROJECT GEVECHTSKUNST in de basisschool

PROJECT GEVECHTSKUNST in de basisschool PROJECT GEVECHTSKUNST in de basisschool Discipline SUCCES Respect Tegen pesten Karakter Informatie Een samenwerkingsproject tussen school en vzw Vrije basisschool De Zandkorrel Twaalf-Septemberstraat 9

Nadere informatie

Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL. Sabine Jacobs pedagogisch begeleider wiskunde

Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL. Sabine Jacobs pedagogisch begeleider wiskunde Ontwikkeling van wiskundig denken Goed wiskundeonderwijs binnen ZILL Sabine Jacobs pedagogisch begeleider wiskunde Doelen van deze studiedag 1) De visie op goed wiskundeonderwijs (Waarom? Hoe? Wat?) binnen

Nadere informatie

Onderwijs met een hart. Strategische agenda

Onderwijs met een hart. Strategische agenda Onderwijs met een hart Strategische agenda 2014-2018 1 Strategische agenda 2014-2018 Inhoud Onze missie 4 Onze kernwaarden 5 Onze identiteit 5 Maatschappelijke ontwikkelingen 6 Professionalisering 6 Passend

Nadere informatie

Een balans zoeken. Wat is mogelijk voor onze school. Kijkend naar de mogelijkheden en onderwijsbehoeften van onze kinderen.

Een balans zoeken. Wat is mogelijk voor onze school. Kijkend naar de mogelijkheden en onderwijsbehoeften van onze kinderen. Datum:29-05-2012 Bijeenkomst klankbordgroep Slim Fit Welkom Terug blik Slim Fit: Achtergronden en informatie. Moverende bewegingen: De school werkt opbrengstgericht. Kwaliteit meten. Een dynamisch project;

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

Basisschool Sint-Camillus

Basisschool Sint-Camillus Basisschool Sint-Camillus Differentiëren en talentgericht werken Ilse Martens Marijke Janssens Jordy Van Der Heyden Context wijkschool (+/- 40 kleuters) hoofdschool (+/- 70 kleuters + 100 lln lager) rand

Nadere informatie

Tinne De Beusscher De Ark Kessel-LO Anne DecelLe UCLL Lerarenopleiding BaSO

Tinne De Beusscher De Ark Kessel-LO Anne DecelLe UCLL Lerarenopleiding BaSO Tip: ga met je smartphone of laptop alvast op het internet. Surf naar https://pollev.com/annedecelle389 Wifi: cross-over! Wifi-paswoord: cross-over2017 Tinne De Beusscher De Ark Kessel-LO Anne DecelLe

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer:

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer: DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT 1 Het pedagogisch project van onze school is ingebed in het project van de katholieke dialoogschool. Op onze school verwelkomen we gastvrij iedereen, van welke levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie