Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevorderen van modern en proactief toezicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevorderen van modern en proactief toezicht"

Transcriptie

1 2019 Toezichthouders Commissarissen Bevorderen van innovatief leiderschap en strategisch verandervermogen Top persoonlijk leiderschap Interne themabijeenkomsten RvB-CvB Bevorderen van modern en proactief toezicht Zelfevaluaties online en plenair Interne themabijeenkomsten RvT-RvC Instituut voor Governance & Leiderschap

2 Brochure 2019 Instituut voor Governance & Leiderschap 2 Parelhoenstraat AE Amersfoort T M E. office@governanceleiderschap.nl E. legras@governanceleiderschap.nl I.

3 Inhoud Voor Bestuurders en Directeuren Bevordering van innovatief leiderschap 4 Top persoonlijk leiderschap 5 Interne themabijeenkomsten RvB en CvB 6 Online Expertise Center 7 Tarieven 8 Voor Toerzichthouders en Commissarissen Bevordering van modern en proactief toezicht 10 Zelfevaluaties online en plenair 11 Interne themabijeenkomsten RvT en RvC 13 Online Expertise Center 14 Tarieven 15 3 Klantervaringen 17 Over het Instituut en de partners 18 Contact 19

4 Voor Een goed gestructureerde handreiking aan bestuurders, met heldere uitleg van relevante perspectieven op verandering. Prof. dr. Jan van den Akker Bestuurders en Directeuren Bevordering van Innovatief Leiderschap 4 De nieuwe generatie leiders is wendbaar. Om proactief te kunnen inspelen op turbulentie en veranderingen in uw sector, is steeds meer wendbaarheid gevraagd. U heeft nieuwe instrumenten nodig om die wendbaarheid voortdurend te vergroten. Het Instituut beschikt over beproefde professionele instrumenten die speciaal zijn ontwikkeld om het strategische innovatie- en verandervermogen te vergroten, zowel van bestuurders individueel als van hun organisatie collectief. Individueel kunt u uw persoonlijke leiderschap hiermee op topniveau brengen. Voor uw Raad van Bestuur of College van Bestuur komen ze eveneens aan bod bij interne themabijeenkomsten om innovatief leiderschap te bevorderen.

5 Top Persoonlijk Leiderschap Ik heb onze sparringsessies als zeer inspirerend ervaren. Voorzitter CvB VO-scholengroep Om uw leiderschap te innoveren en verder te ontwikkelen naar een hoog niveau van wendbaarheid, kan het waardevol zijn om eens te sparren met een vertrouwenspersoon van het Instituut; een senior, die uit eigen ervaring weet waar u als veranderleider op moet letten om ook in de toekomst succesvol te zijn. Aanpak Het aantal sparringsessies bepalen wij in overleg. De sessies kunnen plaatsvinden via telefoon/videoconferencing of op een centrale locatie in Nederland. De eerste manier is de meest flexibele en snelle manier. Het Instituut beschikt over een eigen faciliteit voor videoconferencing. De tweede manier is meer geschikt om vertrouwelijke zaken te bespreken. Wat resultaat betreft, beide zijn effectief. 5 Resultaten U doet nieuwe ideeën en inspiratie op U bent beter voorbereid op de toekomst U kunt anderen meer inspireren Kwaliteitsbewaking Wij vinden het belangrijk dat de resultaten van onze begeleiding worden gemeten. Evaluatie van de sessies vindt regelmatig plaats samen met u. Daniel Le Gras is gecertificeerd coach en lid van de International Coach Federation (ICF). Hij is geregistreerd docent in Governance, Leiderschap en Veranderkunde aan diverse Business scholen.

6 Interne Themabijeenkomst RvB/CvB Ik vond de bijeenkomst heel inspirerend. Leuke sfeer en een model dat goed hanteerbaar is. Voorzitter RvB zorgorganisatie Samen met andere leden van uw Raad van Bestuur, College van Bestuur, Directieteam of Managementteam kunt u een interne themabijeenkomst organiseren over: Innovatief Bestuur 1: Verandervermogen vergroten Innovatief Bestuur 2: Wendbaarheid vergroten Innovatief Bestuur 3: Creatiever leiderschap Board Dynamics: Verbetering teamcultuur RvB-CvB Governance: Optimaliseren kwaliteit Bestuur en Toezicht Governance: Strategie en scenario s (ook met RvT-RvC) 6 Aanpak Een interne themabijeenkomst duurt twee tot drie uur, overdag of s avonds. Hij kan plaatsvinden op een door u gekozen locatie, intern of extern. Bij Innovatief Bestuur deel 1 t/m 3 ontvangt elke deelnemer het digitale Praktijkboek Innovatief Bestuur. Dit e-boek is niet los te koop. Het gaat kort en helder in op de rollen van verandermanager en veranderleider, evenals op de slaagfactoren voor strategisch veranderen en vernieuwen. Tip 1. Innovatie in bestuurlijk leiderschap Bent u toe aan een nieuwe stap in uw ontwikkeling als leider? Leer dan wendbaar te worden door uw stabiliteit te verdiepen én uw flexibiliteit te verbreden. Dit, tegelijkertijd en zowel voor u individueel als voor uw organisatie collectief.

7 Resultaten U heeft meer inzicht in uw rol van verandermanager en veranderleider U kunt permanente innovaties en veranderingen beter leiden U kunt de wendbaarheid van medewerkers sneller ontwikkelen Het Praktijkboek is analytisch goed opgebouwd en helder. Het houdt je als bestuurder een spiegel voor en laat je zelfbewuster omgaan met complexe veranderingen. Ik zie het als een naslagwerk dat ik in de praktijk regelmatig zal raadplegen. Paul Rijksen, Ex-Voorzitter RvB Huisartsenposten A dam Kwaliteitsbewaking Wij bewaken de kwaliteit van de bijeenkomsten door vooraf samen met u de inhoud te bepalen en achteraf de resultaten te evalueren. Daniel Le Gras is geregistreerd docent in Governance, Leiderschap en Veranderkunde en hij geeft les aan diverse Business scholen. 7 Online Expertise Center Ter voorbereiding op interne themabijeenkomsten krijgt elke deelnemer toegang tot het digitale kenniscentrum van het Instituut. Het bevat een schat aan expertise op het gebied van bestuurlijk leiderschap en permanent vernieuwen, gebaseerd op best practices, internationale onderzoeken en onze 40 jarige praktijkervaring. Jaarabonnement Als u dat wilt, kunt u ook een los jaarabonnement nemen op een van de drie digitale masterclasses over Innovatief Bestuur. Via uw smartphone heeft u zo altijd en overal een schat aan expertise bij de hand. In het jaarabonnement zitten twee telefonische sparringsessies van 90 minuten inbegrepen (blended learning).

8 De verhouding prijs/kwaliteit van dienstverlening: 9 Vice-Voorzitter Raad van Toezicht Onderwijsinstelling Apeldoorn Tarieven Bestuurders en Directeuren Individuele sparringsessies Online of telefonische sparringsessie van 90 minuten 295,- Drie sparringsessies van 120 minuten op centrale locatie in NL 1.400,- Interne themabijeenkomsten Interne themabijeenkomst van 2 tot 3 uur op uw locatie 1.400,- tot en met twee deelnemers 3 e en volgende deelnemers per persoon 500,- 8 Jaarabonnement digitale masterclasses Innovatief Bestuur DEEL ,- Innovatief Bestuur DEEL ,- Innovatief Bestuur DEEL ,- Incl. online of telefonische sparringsessie van 2x 90 minuten per masterclass Alle tarieven zijn ex 21% BTW en reiskosten. Ze zijn inclusief telefonisch vooroverleg, inlezen in strategische stukken, reistijd en toesturen van certificaten van deelname per deelnemer. De Algemene Voorwaarden van het Instituut voor Governance en Leiderschap zijn op alle diensten van toepassing.

9 9

10 Voor Ik heb uw rapport met belangstelling gelezen. Ik vind het verhelderend, omdat het goed aangeeft waar onze ontwikkelpunten liggen. Voorzitter RvT Onderwijsgroep Toezichthouders en Commissarissen Bevorderen van modern en proactief toezicht 10 Het is van belang dat toezichthouders op de hoogte blijven van nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van governance. Modern toezicht wordt in het algemeen gekenmerkt door een professionele en proactieve houding. Een professionele houding wordt bevorderd door periodieke zelfevaluaties en het regelmatig verder ontwikkelen van toezichthoudende competenties: individueel en collectief als Raad. Proactief toezichthouden is te leren door meer aandacht te besteden aan transparantie, anticipatie, preventie en zelfevaluatie. Het Instituut is gespecialiseerd in diverse methoden van zelfevaluatie en interne themabijeenkomsten op het gebied van proactief toezicht.

11 Zelfevaluatie online en plenair Afhankelijk van behoefte en budget kunt u kiezen uit diverse opties. Optie 1. Online vragenlijsten De basismodule Kwaliteit van Toezicht bevat 48 vragen verdeeld over vier thema s: Toezichthoudende Rollen deel 1 en 2, het Functioneren van uw raad als team en het Functioneren van de Voorzitter. De door het Instituut ontwikkelde zelfevaluatiemethode is efficiënt, concreet, oplossingsgericht en uitnodigend. Prijs/kwaliteit: 9 Voorzitter RvT Zorgorganisatie De module Team cultuur en Team dynamics (24 vragen) gaat over de kwaliteit van de relaties in een Raad. De Module Functioneren van de Voorzitter (24 vragen) richt zich op de kwaliteit van het voorzitterschap. Aanpak 11 Elke deelnemer krijgt een persoonlijke inlogcode. Na verwerking van de scores ontvangt u een digitaal eindrapport met onze conclusies en aanbevelingen. U kunt dit rapport bespreken met of zonder onze externe begeleiding. Als extra optie bij de vragenlijst Kwaliteit van Toezicht kunt u de scores van uw Raad vergelijken met een landelijke benchmarkgroep van toezichthouders die in de afgelopen jaren deze vragenlijst heeft ingevuld. U kunt ook uw bestuurder(s) uitnodigen om deel te nemen om zijn of haar perceptie te geven op uw Raad. Resultaten Objectiever beeld van de kwaliteit van toezicht van uw Raad Meer inzicht in de percepties van de leden (en de bestuurder) Concrete aanbevelingen om de kwaliteit van toezicht te verbeteren

12 Optie 2. Reflectief plenair gesprek In een plenair gesprek heeft uw Raad de mogelijkheid om op een meer flexibele wijze te reflecteren op zijn kwaliteit van toezicht. Er wordt geen vragenlijst gebruikt. Ik ben zeer tevreden over de afgelopen evaluatievergadering en de bijdrage daaraan van het Instituut. Voorzitter RvT Kinderopvang Aanpak Wij kunnen aandacht besteden aan alle algemene aspecten (generiek) of aan bepaalde aspecten van toezicht (specifiek). Denkt u hierbij aan toezichthouden op de zachte factoren, zoals de organisatiecultuur. Wij kunnen tevens achteruit én vooruit kijken: wat komt er de komende 12 tot 24 maanden op de organisatie af? En wat betekent dat voor de kwaliteit van toezicht van uw Raad? Meestal heeft deze optie ook een educatief element, omdat wij kunnen wijzen op nieuwe trends of best practices elders. 12 Resultaten Actuele kennis van modern en proactief toezicht Evenwichtiger toezicht op harde en zachte factoren Beter voorbereid op nieuwe ontwikkelingen in uw organisatie Kwaliteitsbewaking De kwaliteit van de evaluatie wordt op meerdere manieren gewaarborgd. De vragenlijst Kwaliteit van Toezicht is wetenschappelijk gevalideerd. Verder is het Instituut erkend door de NVTZ, VTOI-NVTK en VTW als externe begeleider van zelfevaluaties. Als evaluatoren komen wij regelmatig bij elkaar voor intervisie. En, ook wij doen aan voortdurende bijscholing.

13 Interne Themabijeenkomsten Om de expertise in goed toezicht van uw Raad op peil te houden zijn interne themabijeenkomsten ideaal. Effectief, leerzaam én leuk. Aanpak met digitale werkboeken Gedurende een middag of avond kan uw Raad zich verdiepen in een aspect of rol van zijn toezicht, naar keuze. Bij elke bijeenkomst staan actuele inzichten en praktische instrumenten centraal mede op basis van aanbevelingen van brancheverenigingen, zoals de NVTZ en VTOI-NVTK. Dit werkboek is een uitstekend middel om ons functioneren als toezichthouders te verbeteren. Drs. Ton R. Doesburg Meervoudig RvT-Voorzitter Voormalig lid Eerste Kamer Bijeenkomsten met een digitaal werkboek voor elk lid: Toezichtvisie en Toezichtkader opstellen (transparantie) Toezichtinterventies en Waarschuwingssignalen (preventie) Toezicht op Innovatief Bestuur (innovatie) Toezicht op Strategie en Scenario s (anticipatie) 13 Resultaten Rolbewuster en rolvaster toezicht Beter schakelen tussen toezichthoudende bevoegdheden Beter toezicht door meer anticipatie en crisispreventie Kwaliteitsbewaking Wij bewaken de kwaliteit van de bijeenkomsten door vooraf samen met u de inhoud te bepalen en achteraf de resultaten te evalueren. Daniel Le Gras is geregistreerd docent (CRKBO) en gecertificeerd Executive Coach. Op pag. 17 treft u klantervaringen aan evenals op onze website.

14 Online Expertise Center Als extra service voor haar toezichthoudende klanten heeft het Instituut een online Expertise Center beschikbaar. Het bevat een schat aan informatie zowel voor beginnende als gevorderde toezichthouders op het gebied van proactief toezicht. Masterclass Proactief Toezichthouden: "Toegevoegde waarde! Goed bestede tijd!" Vice-Voorzitter RvT Zorginstelling Afhankelijk van het thema dat uw Raad heeft gekozen kunt u zich voorbereiden en verder bekwamen in onderwerpen, zoals: Gesprekstechnieken voor de werkgeversrol Gesprekstechnieken voor de adviseursrol Adequaat inspelen op acute bestuurlijke crisis (belet en ontstentenis) Crisisprotocol voor de RvT (te downloaden) Toezicht op harde en zachte factoren (cultuur, leiderschapsstijlen) 14 Tip 1. Strategische scenario s bespreken met uw Bestuurder(s)! Is het Meerjarenbeleidsplan of Strategisch Beleidsplan toe aan een update? Ter voorbereiding kunt u met het Werkboek Strategie en Scenario s alvast gezamenlijk vooruitkijken en uw rol van adviseur oefenen. Organiseer hiervoor een middag of avond onder begeleiding van het Instituut. Bel ons even voor meer informatie. Tip 2. Individuele begeleiding voor de Proactieve Voorzitter Bent u (vice)voorzitter of aanstaande (vice)voorzitter en wilt u uw RvT of RvC proactiever gaan leiden? Meldt u dan aan voor een cyclus van vier individuele gesprekken met een vertrouwenspersoon van het Instituut. Bel

15 Tarieven Toezichthouders en Commissarissen Zelfevaluatie Online Basismodule Kwaliteit van Toezicht 750,- + Digitaal eindrapport + Ongeacht aantal leden RvT/RvC - Zonder externe begeleiding van het Instituut - Zonder jaarabonnement Expertise Center Deelname door één bestuurder (volgende bestuurders 150,-) 500,- Benchmark met landelijke vergelijkingsgroep van RvC/T's 500,- Online vragenlijst Team cultuur & Team dynamics (24 vragen) 750,- Online vragenlijst Voorzitter van de Raad (24 vragen) 750,- Externe begeleiding bij bespreking eindrapport met uw Raad 950,- Reflectief plenair gesprek over kwaliteit van toezicht 1.400,- + Externe begeleiding van het Instituut + Semigestructureerd gespreksdocument + Jaarabonnement Expertise Center - Zonder online vragenlijst en digitaal eindrapport - Zonder verslag of notulen 15 Interne themabijeenkomsten Bijeenkomsten van een middag of avond vanaf 1.400,- + Voorbespreking via telefoon of live web meeting + Voorbereiding toegespitst op uw situatie + Digitaal werkboek voor elke deelnemer (indien beschikbaar) + Certificaat van deelname op naam in PDF + Jaarabonnement Expertise Center Alle tarieven zijn ex 21% BTW en reiskosten. Ze zijn inclusief voorbereidingstijd en reistijd. De Algemene Voorwaarden van het Instituut voor Governance en Leiderschap zijn op alle diensten van toepassing.

16 16

17 Klantervaringen Zie onze website voor meer referenties. Mede namens de andere RvT-leden wil ik je van harte danken voor de zeer inspirerende en leerzame studiedagen in De leden hebben mij individueel laten weten dat ze jouw bijdrage uitstekend hebben gevonden en de wijze van presentatie als zeer plezierig en pakkend hebben ervaren, waarvoor complimenten en dank! Heel graag tot de volgende keer. Drs. B. Awad, Voorzitter Raad van Toezicht De Viersprong (GGZ) De digitale masterclasses in het Expertise Center zijn duidelijk gestructureerd, terecht beknopt gehouden en voorzien van heldere uitleg wat de deelnemer te wachten staat. Prof. dr. J.H. van den Akker, voormalig Directeur Nationaal Expertise Centrum Leerplanontwikkeling SLO Dank voor de snelle productie van uw concepteindrapport. Ik heb dit met belangstelling - en plezier - gelezen. Voorzitter RvT Zorginstelling Ik heb uw rapport met belangstelling gelezen. Ik vind het verhelderend, omdat het goed aangeeft waar onze ontwikkelpunten liggen. Voorzitter RvT Onderwijsgroep 17 Dank voor het toegezonden eindrapport. Het rapport zal een prima basis zijn om dit jaar zelfstandig de zelfevaluatie van onze RvT samen met onze RvB te laten plaatsvinden. Vicevoorzitter Zorginstelling Ik ben zeer tevreden over de afgelopen evaluatievergadering en de bijdrage daaraan van het Instituut. Voorzitter RvT Kinderdagverblijf Dit is m.i. een uitstekend rapport om ons functioneren nog eens onder de loep te nemen en piketpalen uit te zetten voor de komende jaren (prijs/kwaliteit:8). Voorzitter RvT Onderwijsorganisatie Uitstekend rapport, daar kunnen we wat mee. Voorzitter RvC Woningcorporatie Dank voor de inspirerende en leerzame middag, wij kijken er met plezier op terug. Voorzitter RvT Zorgorganisatie Een 9 voor de verhouding prijs/kwaliteit. Voorzitter RvT Zorgorganisatie

18 Over het Instituut Het Instituut voor Governance & Leiderschap (IGL) is een privaat initiatief van de partners. Het doel is het bevorderen van goed bestuur en toezicht (governance) en goed leiderschap in maatschappelijke ondernemingen. Het is gespecialiseerd in advies en begeleiding van toezichthouders, commissarissen, bestuurders en directeuren in de sectoren zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang, corporaties en Goede Doelen. Mr. Daniel Le Gras, partner, heeft als organisatieadviseur o.a. gewerkt voor bureau Berenschot en is gecertificeerd Executive en Board coach. Daarnaast is hij docent Governance, Leiderschap en Veranderkunde aan diverse Business scholen in Nederland. 18 Mr. Patricia Le Gras-Macdaniel MBA, partner, studeerde Europees recht en bedrijfskunde aan de Henley Business School in Londen (UK). Zij was universitair docente Europees Recht aan de Open Universiteit. Zij is organisatieadviseur en gecertificeerd Executive en Board coach. Jacques J.K. Gerards, adviserend partner, was directeur van de NVTZ. Hij was betrokken bij de oprichting van 4 verenigingen van toezichthouders. Hij is voorzitter en lid geweest van meerdere raden van toezicht in de zorgsector en van woningcorporaties.

19 . Contact Instituut voor Governance & Leiderschap Postadres : Parelhoenstraat AE Amersfoort T M E. office@governanceleiderschap.nl I. 19

20 2019 Instituut voor Governance & Leiderschap 20

Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevordering van modern en proactief toezicht

Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevordering van modern en proactief toezicht 2018 Toezichthouders Commissarissen Ontwikkeling van strategisch innovatie- en verandervermogen Individuele sparringsessies Themabijeenkomsten RvB en CvB Bevordering van modern en proactief toezicht Zelfevaluaties

Nadere informatie

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen 2016 2015 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, veilig, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties

Nadere informatie

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen 2015 2015 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, veilig, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties

Nadere informatie

Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen

Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen 2016 Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen Voor Raden van Bestuur, Colleges van Bestuur, Directeuren, CEO s en General Managers van (maatschappelijke) ondernemingen in hun rol van verandermanager

Nadere informatie

Instituut voor Governance & Leiderschap

Instituut voor Governance & Leiderschap 2014 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties Een groot

Nadere informatie

Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013

Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013 Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013 Een kopgroep van raden van toezicht en raden van commissarissen in de sectoren zorg, onderwijs en corporaties hebben in het afgelopen jaar een online

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

Opleiding Commissaris Publieke Sector

Opleiding Commissaris Publieke Sector ERLY the consulting company Opleiding Commissaris Publieke Sector Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector pag. 1 Deze opleiding biedt u als aankomend commissaris dé voorbereiding

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Inspirerende docenten en deelnemers Leergang Board Potentials Voor de nieuwe generatie commissarissen Een commissariaat

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Stichting IGI Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergangen Board Potentials en Non-Executives Inspirerende docenten en deelnemers Leergangen Board Potentials en Non-Executives in

Nadere informatie

Accent Organisatie Advies

Accent Organisatie Advies Accent Organisatie Advies Professionalisering van het intern toezicht Proposities voor RvC / RvT Frank van Egeraat Januari 2017 Context Vele voorbeelden van falend intern toezicht, zowel in de private

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE RvC. Good enough never is. Een moment om kansen voor verbetering te benutten ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN

ZELFEVALUATIE RvC. Good enough never is. Een moment om kansen voor verbetering te benutten ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN Good enough never is ZELFEVALUATIE RvC Een moment om kansen voor verbetering te benutten Auteurs Carla van der Weerdt-Norder Partner Accent Organisatie Advies Frank

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

Innoveren en slimmer organiseren

Innoveren en slimmer organiseren Innoveren en slimmer organiseren SMZ Kennis en Innovatiebeurs 24 januari 2014 Prof. dr. Jaap Boonstra Inspiraties delen Verbeelding (en lef) Innovatiespots Samen innoveren Grenzeloos innoveren A 3 I =

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Masterclass Toezicht op onderwijs

Masterclass Toezicht op onderwijs Toezichthouders Conferentie PO-raad 25 september 2013 Masterclass Toezicht op onderwijs Prof. dr. Edith Hooge Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming Tias Nimbas Business School /

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Veranderen als avontuurlijke tocht PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Opbouw Veranderen als avontuurlijke tocht Wat is er gaande in de wereld om ons heen Zijnswaarde en publieke waarde PBLQ Professionele

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf.

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht in de Zorg High Level Toezicht in de Zorg VERDIEPEN DOOR REFLECTIE Het bieden van goede zorg aan cliënten, is de kern van

Nadere informatie

Tax Control voor Bestuurders

Tax Control voor Bestuurders www.esaa.nl Erasmus School of Accounting & Assurance Executive Program Tax Control voor Bestuurders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Header Assurance Erasmus

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Een directeur wil geen coach?

Een directeur wil geen coach? auteur: Loes Bon MCM MScBA MS Een directeur heeft grote invloed op het bedrijf en krijgt in die functie vaak gebrekkig feedback. Steeds vaker bieden directeuren hun leidinggevenden een coach aan. Dat is

Nadere informatie

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Het programmamanagement

Nadere informatie

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR Leren en verbeteren vanuit de Aedes-benchmark U wilt meer halen uit de Aedes-benchmark? Gerichter kunnen sturen op de cijfers van het huurdersoordeel? Werken aan

Nadere informatie

Bureau NVTK Röntgenlaan DX Zoetermeer Telefoon: WERKPLAN NVTK 2017

Bureau NVTK Röntgenlaan DX Zoetermeer Telefoon: WERKPLAN NVTK 2017 Bureau NVTK Röntgenlaan 19 2719 DX Zoetermeer Telefoon: 079-3638105 Email: bureau@nvtk.nl www.nvtk.nl WERKPLAN NVTK 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Doelen voor 2017... 3 2 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

toonaangevend in toezicht

toonaangevend in toezicht toonaangevend in toezicht Toonaangevend in toezicht De Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn is een onafhankelijke, kritische vereniging die staat voor een een verantwoordelijk

Nadere informatie

Inleiding. Onze rollen

Inleiding. Onze rollen Toezichtvisie Inleiding Met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per 1 juli 2015 en de nieuwe governancecode woningcorporaties per 1 mei 2015, is het speelveld voor woningcorporaties

Nadere informatie

PROACTIEF TOEZICHT VOBO

PROACTIEF TOEZICHT VOBO PROACTIEF TOEZICHT VOBO Concept Door: Raad van Toezicht Voortgezet Onderwijs Best Oirschot PROACTIEF TOEZICHT VOBO 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Toezichtvisie Vobo... 4 Doel van de Raad van Toezicht Vobo...

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is.

De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is. De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is. Masterclasses Commissariaat en Toezicht 2016 TOEZICHT IS EEN VAK Specifieke kennis, nuttige ervaring, professionele rolopvatting

Nadere informatie

permanente educatie voor maatschappelijke organisaties

permanente educatie voor maatschappelijke organisaties permanente educatie voor maatschappelijke organisaties Permanente educatie GenP Governance Verandering is de constante in ons bestaan. Veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Zowel cultureel,

Nadere informatie

Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw

Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw Public Academy Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw De opleiding voor nieuwe en aankomende bestuurders met een unieke meeloopstage 1 Public Academy ERLY i.s.m bestuurders van De Vernieuwde Stad

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Profielschets. Twee leden Raad van Toezicht (RvT) Het ABC

Profielschets. Twee leden Raad van Toezicht (RvT) Het ABC Profielschets Twee leden Raad van Toezicht (RvT) Het ABC Het ABC Baarsjesweg 224, 1058 AA Amsterdam 12 april 2017 1 Het ABC Het ABC is een ambitieus en innovatief expertisecentrum voor het onderwijs in

Nadere informatie

Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis

Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis Profielschets leden RvC Ons Huis Pagina 1 1. Algemene uitgangspunten De Raad van Commissarissen dient pluriform te zijn samengesteld (sekse, leeftijd,

Nadere informatie

Programma voor Commissarissen en Toezichthouders

Programma voor Commissarissen en Toezichthouders www.esaa.nl/governance Erasmus Governance Institute Erasmus School of Accounting & Assurance Programma voor Commissarissen en Toezichthouders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Raad en daad Bestuurders

Nadere informatie

2-daagse Masterclass Performance Management

2-daagse Masterclass Performance Management 2-daagse Masterclass Performance Management 10 PApunten KPI s Balanced Scorecard PDCA Aanpakken KPI s Dashboards Levenscyclus strategie Strategy mapping Verandermanagement In deze masterclass met mr. Leo

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht High Level Toezicht VERGROTEN VAN PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Juist het bewust zijn van de eigen bril en context, de maatschappelijke

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling editie 2011 Leiderschap zit vol met paradoxen. De tegenstelling tussen betrokkenheid en distantie, tussen innovatie en behoudendheid,

Nadere informatie

4. Deelnemers Governance Dynamics 9

4. Deelnemers Governance Dynamics 9 Governance Dynamics 1. Governance Dynamics 3 2. Inhoud programma 5 3. Structuur programma 7 4. Deelnemers Governance Dynamics 9 5. Profiel NCD Academy 9 6. Investering versus rendement 10 7. Praktische

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Onderzoek Onderzoek Meten = weten Als u de vinger aan de pols wilt houden, wilt weten of u op de juiste weg zit en u heeft behoefte aan goede, betrouwbare informatie om beslissingen op te nemen, dan kan

Nadere informatie

Brochure brain trainingen. Speed Reading Haal meer uit uw geheugen

Brochure brain trainingen. Speed Reading Haal meer uit uw geheugen 1 Brochure brain trainingen Speed Reading Haal meer uit uw geheugen 2 Inhoudsopgave Over MTcompany...... 3 Training 1: Speed Reading... 3 Training 2: Haal meer uit uw geheugen... 4 Begeleiding na de training...

Nadere informatie

BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC

BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC Improve your boardroom performance BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC Als lid van de raad van commissarissen wilt u actief een bijdrage leveren aan het succes van uw organisatie. U en uw collega

Nadere informatie

TOEZICHTKADER Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot,

TOEZICHTKADER Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot, TOEZICHTKADER Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot, Pro-actief horizontaal toezicht, een ontwikkeldocument. Vastgesteld door: Raad van Toezicht V.O. Best-Oirschot 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling

Nadere informatie

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN LEER HOE JE EEN NIEUWE MANIER VAN LEIDERSCHAP VORMGEEFT IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Veranderingen die organisaties

Nadere informatie

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht

Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht www.esaa.nl Executive Program Woningcorporaties Besturen met een kernopdracht Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Assurance Woningcorporaties: besturen met een kernopdracht

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us

door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us Agenda 11:45 12:10: Inloop en ontvangst 12:10 12.30: De analyse & resultaten Josée van der Hoek Between-us 12.30 12.50: Web2Print Rob Wilders

Nadere informatie

Drie raden balans tussen strategie en toezicht. WissemaGroup

Drie raden balans tussen strategie en toezicht. WissemaGroup Drie raden balans tussen strategie en toezicht 9 december 2015 Doelstellingen Achtergrond schetsen van de relaties in de gouden driehoek Ideeën presenteren voor de intensivering van de relaties in de gouden

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht Vergroten van persoonlijke effectiviteit Juist het bewust zijn van de eigen bril en context, de maatschappelijke opdracht

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

4. Deelnemers Governance Dynamics 9

4. Deelnemers Governance Dynamics 9 Governance Dynamics 1. Governance Dynamics 3 2. Inhoud programma 5 3. Structuur programma 7 4. Deelnemers Governance Dynamics 9 5. Profiel NCD Academy 10 6. Investering versus rendement 11 7. Praktische

Nadere informatie

Profiel. Vanboeijen. Lid raad van toezicht

Profiel. Vanboeijen. Lid raad van toezicht Profiel Vanboeijen Lid raad van toezicht Vanboeijen Lid raad van toezicht Organisatie Vanboeijen biedt overwegend in Drenthe zorg en ondersteuning aan ruim 700 kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht FUNCTIEPROFIEL Lid Raad van Toezicht met financiële expertise Samen leren, samen leven! PublicSpirit drs. Marylin E.A. Demers senior consultant Amersfoort, maart 2019 1 van 5 Organisatie & context Stichting

Nadere informatie

Informatiebrochure Groeps-IFMS

Informatiebrochure Groeps-IFMS Informatiebrochure Groeps-IFMS Het beste middel om jezelf te leren kennen is proberen een ander te begrijpen (André Gide) 1. Meijer Consulting Group We richten ons al jaren op medische professionals. Wij

Nadere informatie

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018 OR en governance Informatie en tips voor de OR mr. Els Unger 13 december 2018 1 Governance Wat is governance? Organisatie van zeggenschap (bestuur en toezicht) binnen onderneming Systeem van checks en

Nadere informatie

Inhoud. Deelnemers. De masterclass richt zich op voorzitters van RvC s.

Inhoud. Deelnemers. De masterclass richt zich op voorzitters van RvC s. Basis 13 PE-punten Masterclass Goed voorzitterschap Goed leiderschap BIEDT U REFERENTIEKADERS OM OP UW PRAKTIJK ALS VOORZITTER VAN DE RvC SAMEN MET COLLEGA S TE REFLECTEREN. RIJKT PRAKTISCHE HANDVATTEN

Nadere informatie

NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER

NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING De commissaris/toezichthouder heeft een grote verantwoordelijkheid en

Nadere informatie

MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie)

MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie) MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie) Een praktisch professionaliseringsprogramma voor register accountants (RA/AA), commissarissen en

Nadere informatie

STICHTING ENTREA/LINDENHOUT-GROEP LID RAAD VAN TOEZICHT PROFIEL

STICHTING ENTREA/LINDENHOUT-GROEP LID RAAD VAN TOEZICHT PROFIEL STICHTING ENTREA/LINDENHOUT-GROEP LID RAAD VAN TOEZICHT PROFIEL DE ORGANISATIE De stichting Entrea/Lindenhout-Groep, hierna te noemen entrea lindenhout, biedt via de labels Entrea (Jeugdzorg en Onderwijs)

Nadere informatie

Masterclass Controlling FAMO

Masterclass Controlling FAMO Masterclass Controlling FAMO Een programma voor Controlling bij de lokale overheid Het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit heeft in samenwerking met de FAMO een praktijkprogramma voor Controlling

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Inleiding. Toezichtvisie

Inleiding. Toezichtvisie Toezichtvisie Inleiding De raad van toezicht van de Stichting Zorggroep West- en Midden Brabant (hierna: Thebe) ziet de raad van toezicht als een orgaan dat namens de samenleving toezicht uitoefent. Deze

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Toezicht Stichting Achterhoek VO. Inleiding. Inhoud Het toezichtkader bevat de volgende onderdelen:

Toezichtkader Raad van Toezicht Stichting Achterhoek VO. Inleiding. Inhoud Het toezichtkader bevat de volgende onderdelen: Toezichtkader Raad van Toezicht Stichting Achterhoek VO Vastgesteld door: Raad van toezicht Vaststellingsdatum: vrijdag 11 december 2015 Ingangsdatum: vrijdag 11 december 2015 Inleiding De Raad van Toezicht

Nadere informatie

Profiel. Vanboeijen. Twee leden raad van toezicht

Profiel. Vanboeijen. Twee leden raad van toezicht Profiel Vanboeijen Twee leden raad van toezicht 1 Vanboeijen Twee leden raad van toezicht Organisatie Vanboeijen biedt overwegend in Drenthe zorg en ondersteuning aan ruim 700 kinderen, jongeren, volwassenen

Nadere informatie

Blijf als Raad van Toezicht bij de les

Blijf als Raad van Toezicht bij de les PROFESSIONALISERINGSPROGRAMMA EN OPLEIDINGEN VOOR TOEZICHTHOUDERS IN HET ONDERWIJS Blijf als Raad van Toezicht bij de les Aanmelden voor opleidingen en regiobijeenkomsten via vtoi.nl Voorjaar 2015 www.vtoi.nl

Nadere informatie

FOODSERVICE SALES ACCELERATOR. Powered by

FOODSERVICE SALES ACCELERATOR. Powered by FOODSERVICE SALES ACCELERATOR Powered by & Succesvolle commerciële professionals zijn goed in het helpen van hun klanten. Zij willen écht het verschil maken in het contact met de klant. Het Foodservice

Nadere informatie

VACATURE LID RAAD VAN TOEZICHT ( M/V)

VACATURE LID RAAD VAN TOEZICHT ( M/V) VACATURE De Stichting Emiliusschool in Son en Breugel heeft een Raad van Toezicht bestaande uit 5 leden. De dagelijkse leiding berust bij een directeur/ bestuurder. De Raad oefent toezicht uit op de bestuurder

Nadere informatie

Introductie

Introductie Trainingen Agile Introductie De Agile trainingen van The Agile Coach Company zijn praktisch en helpen organisaties direct zelfstandig aan de slag te gaan. Van basisvaardigheden tot verdieping op specifieke

Nadere informatie

Introductie

Introductie Trainingen Agile Introductie De Agile trainingen van The Agile Coach Company zijn praktisch en helpen organisaties direct zelfstandig aan de slag te gaan. Van basisvaardigheden tot verdieping op specifieke

Nadere informatie

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g & M A N A G E M E N T C O N S U L T A N T S een succesvol strategietraject valt of staat met uw directieteam! Bekende ambities... Wij willen onze

Nadere informatie

Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl

Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl De Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl is modulair van opzet en een combinatie van theorie, praktijk(dilemma s), verdieping en interactie.

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT SNEL EN WENDBAAR WERKEN AAN CONTINUE VERBETERING IN ORGANISATIES LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INDEX Inleiding 3 Masterclass Agile Management

Nadere informatie

Toezichtkader Welbions

Toezichtkader Welbions Toezichtkader Welbions Inleiding De Raad van Commissarissen (hierna de raad) van Welbions wil werken met een toezichtkader om daarmee een gemeenschappelijk referentiekader voor de raad te formuleren. Dit

Nadere informatie

Brochure The Lab of Life training

Brochure The Lab of Life training Brochure The Lab of Life training Persoonlijke grip op energie en motivatie 1 Methodiek met een blijvend effect Het is wetenschappelijk bewezen dat vitale medewerkers zich niet alleen beter voelen, maar

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Masterclass Veranderen met Vensters

Masterclass Veranderen met Vensters ICTU van en voor overheden Masterclass Veranderen met Vensters ACHTERGROND ICTU heeft in samenwerking met de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS), het Kennisinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)

Nadere informatie

Situatie- en profielschets SKO West- Friesland

Situatie- en profielschets SKO West- Friesland Situatie- en profielschets SKO West- Friesland Werving en selectie 2 leden raad van toezicht Hoorn, juli 2015 Marja de Kruif, senior adviseur Samen inspirerend lerend de toekomst in 1 Wie zijn wij? De

Nadere informatie

www.gastvrijheidsbarometer.nl Gastvrijheid verbeteren? Zet de gastvrijheidsbarometer in! Care, Cure, GGZ, GHZ & Maatschappelijke opvang Gastvrijheidsbarometer Met onze Gastvrijheidsbarometer meten we de

Nadere informatie

De beurs van de openbare sector

De beurs van de openbare sector Organisatie: 4Instance De beurs van de openbare sector Innovatie & Performantie in de overheidssector Virtuele, permanente en multi-level beurs www.publicsectorfair.com www.overheidsbeurs.com Exposanten

Nadere informatie

Mini magazine All-Round Professional Weddingplanner Hier vind je alle informatie over de All-Round vakopleiding tot weddingplanner.

Mini magazine All-Round Professional Weddingplanner Hier vind je alle informatie over de All-Round vakopleiding tot weddingplanner. Mini magazine All-Round Professional Weddingplanner 2019 Hier vind je alle informatie over de All-Round vakopleiding tot weddingplanner. Deze opleiding wordt aangeboden door Weddingplanners International.

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

Sturen tegen de wind

Sturen tegen de wind Sturen tegen de wind Hoe stuurt u als bestuurder in de ouderenzorg in tijden van veel tegenwind? Uitnodigingsbrochure 31 oktober 2017 en 1 februari 2018 Twynstra Gudde beweegt de zorg Programma 14:30 15:00

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare Inleiding In dit document beschrijft de Raad van Commissarissen van Vivare haar visie op toezicht. Hiermee geven we invulling aan bepaling 1.1 van de Governance Code Woningcorporaties 2015. Daarin staat

Nadere informatie