Hoorcollege 2: Hersenanatomie en onderzoeksmethoden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoorcollege 2: Hersenanatomie en onderzoeksmethoden"

Transcriptie

1 Hoorcollege 2: Hersenanatomie en onderzoeksmethoden Vorige hoorcollege Cellen van het zenuwstelsel: verschillende types neuronen en gliacellen, onderscheidbaar op basis van functie en vorm. Zenuwimpulsen: actiepotentialen bewegen langs axonen en zorgen voor een response bij de synaps, die een signaal doorgeeft aan dendrieten van andere zenuwcellen. Bloed-brein barrière: beschermen en voeden. Synaptische communicatie: signalen doorgeven van neuron tot neuron. Neurotransmitters, neuropeptiden en hormonen. Bij dit hoorcollege gaan we iets breder kijken: hoe de structuur opgebouwd is. Overzicht Deel 1: Structuur van het zenuwstelsel - Benamingen - Opbouw van anatomische structuur Deel 2: Organisatie van de hersenschors - Voornaamste kwabben en functies Deel 3: Onderzoeksmethodes - Hersenschade - Meten van hersenactiviteit - Relateren van neurale activiteit aan gedrag Structuur van het zenuwstelsel Hersenanatomie is net als leren kaartlezen. Het ene gebied is interessanter dan het andere gebied, omdat er meer gebeurt. Als je naar die interessante gebieden kijkt zijn er altijd wel weer meer clusteringen daarbinnen, net zoals bij een landkaart. Daar bovenop zit ook nog de activiteit van de gebeurtenissen. Hoe benoemen we de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel?

2 Complete zenuwstelsel Zien we als het elektriciteitssysteem van het lichaam. Het omvat alle zenuwcellen en aanverwante cellen van het systeem. Samen voeren die alle belangrijke functies uit die met gedrag en zelfregulatie te maken hebben. Denk aan: Beweging Waarneming - Visueel, auditief, haptisch, smaak, reuk, pijn, balans, etc. Regulatie van lichaamsfuncties - Ademen, verteren, activeren/stress, etc. Subjectieve ervaringen en gedachtes De hersenen en het ruggenmerg zijn samen het centrale zenuwstelsel. Dit noemt men ook wel het controle centrum. Al het neurale materiaal buiten het centrale zenuwstelsel noem je het perifere zenuwstelsel. Centrale zenuwstelsel: hersenen en ruggenmerg Het ruggenmerg is de zenuwbaan binnenin de ruggengraat. Het lichaam van de wervel zit aan de buikkant en de uitsteeksels zitten aan de rugkant. Door die wervel loopt de zenuwbaan. Door de zijkantjes heb je de verbindingen met ruggenmergzenuwen, benoemd naar de positie van de wervels. De voorkant en de achterkant zit omgeven door vlies en daar zit ook vloeistof in. De wortels die eruit komen, komen weer samen en vertrekken uit de ruggengraad als één bundel. Daar zitten zowel sensorische als motorische kanten aan. Het waaiert uit in de lagere spinale zenuwen. Perifere zenuwstelsel: somatisch vs. autonoom zenuwstelsel Somatisch zenuwstelsel = sensorimotor functies.

3 Intentionele beweging. Waarneming: zien en horen (via hersenzenuwen) en haptisch (door dermatomen, in een soort stroken). Somatisch is dus bewegen en waarnemen (sensorisch). Autonoom zenuwstelsel = connecties met het hart, de darmen en andere organen. Sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Autonoom is dus een zenuwstelsel van automatische processen, waar we geen intenties van hebben. Hersenzenuwen Uit de hersenstam en de cortex komen hersenzenuwen. Onthoud vooral dat er op dat niveau nog zenuwen zitten die beweging aansturen en waarnemingssignalen doorgeven (o.a. naar de organen). Deze hersenzenuwen zijn officieel nog onderdeel van het perifere zenuwstelsel. De hersenzenuwen bestaan uit 12 zenuwen direct uit het brein, die onder andere goed zijn voor: Gevoel van het hoofd/gezicht. Beweging van het hoofd/gezicht. Parasympatische signalen naar de organen. Afferente en efferente connecties Afferente zenuwen = sturen informatie naar het brein (bijvoorbeeld waarnemingssignalen). Efferente zenuwen = sturen informatie van het brein naar het lichaam (bijvoorbeeld bewegingssignalen). Ezelsbruggetje: afferent is naar het brein en efferent is weg van het brein (exit). Autonoom zenuwstelsel: sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel Automatische processen worden uitgevoerd door twee aparte zenuwnetwerken: Sympathisch zenuwstelsel = activerende automatische processen. Het bereidt je voor op activiteit. Zenuwknopen (ganglia) liggen vlakbij het ruggenmerg. Toenames van hartslag, bloeddruk en ademhaling (bijvoorbeeld bij stress) Vecht/vlucht-respons! Parasympatisch zenuwstelsel = minder dringende processen. Het is meer ontspannen. Zenuwknopen (ganglia) liggen vlakbij de organen. Doet sympathische activiteit afnemen. Leidt tot ontspannende toestand ( rest & digest ).

4 Anatomische termen en definities Tract (witte stof baan) Een bundel axonen in het centrale zenuwstelsel, ook wel projectie genoemd. Als axonen van cellichamen in structuur A naar synapsen in structuur B leiden, zeggen we dat er een projectie is van A op B. Nerve (zenuw) Een bundel axonen in het perifere zenuwstelsel, ofwel van het centrale zenuwstelsel naar een spier of klier, of van een waarnemend orgaan naar het centrale zenuwstelsel. Nucleus Een cluster van cellichamen in het centrale zenuwstelsel. Ganglion Een cluster van cellichamen in, meestal buiten het centrale zenuwstelsel (zoals in het sympathisch zenuwstelsel, ook wel zenuwknoop genoemd). Gyrus (meervoud: gyri) Een uitstulping op het oppervlak van het brein. Sulcus (meervoud: sulci) Een vouw of groef tussen twee gyri. Fissure (fissuur) Een lange, diepe sulcus. Grijze en witte stof Zenuwweefsel kan er grijs of wit uitzien. De verhouding kan veranderen. Grijze stof = cellichamen. Witte stof = axonen met myeline. Het zijn verbindende banen door heel het zenuwstelsel. Vlakken en richtingen We gebruiken verschillende woorden om aan te geven hoe we naar het brein kijken (in 3D). Horizontaal (axiale snede) Van de zijkant (sagitale snede) Vanaf de voorkant (coronale) Check vooral nog even het plaatje hiernaast.

5 Je hebt ook nog rostraal en caudaal: van kop tot staart. Alleen is dat bij de meeste dieren anders dan bij mensen. Bij ons is het omgebogen van rostraal naar caudaal. Dat zie je hier: Richtingstermen voor 3D-oriëntatie Relatief aan de assen van het lichaam of andere hersengebieden: Dorsaal Richting de rug, weg van de ventrale (buik-)zijde. Ventraal Richting de buik, weg van de dorsale (rug-)zijde. Anterieur Naar de voorkant. Posterieur Naar de achterkant. Superieur Boven iets anders. Inferieur Onder iets anders. Lateraal Naar een zijkant, weg van het midden. Mediaal Naar het midden, weg van de zijkant.

6 Relatief aan andere (hersen-) gebieden: Proximaal Dichtbij iets anders. Distaal Verder weg van iets anders. Ipsilateraal Aan dezelfde kant van het lichaam. Contralateraal Aan de andere kant van het lichaam. Vlak van perspectief: Coronaal (frontaal) vlak Perspectief van voren/achteren. Sagittaal vlak Perspectief van de zijkant. Horizontaal (transverse, axiaal) vlak Perspectief van boven/onderaf.

7 Voornaamste componenten van het brein Achterhersenen Medulla, pons en cerebellum. Middenhersenen Deel van de hersenstam, inclusief sensorische en bewegingskernen. Voorbrein Inclusief hemisferen, corpus callosum en subcorticale dieper gelegen structuren (telencephalon en diencephalon). Hersenstam Combinatie van structuren in het voorbrein, middenbrein en achterbrein. Achterbrein Medulla oblongata Verdikte extentie van het ruggenmerg. Draagt bij aan vitale reflexen, schade is vaak fataal. Pons Verdikking boven de medulla (ventraal en anterieur!). Kruising van veel van de neurale banen van beweging en waarneming voor contralaterale verwerking. Cerebellum Kleine hersenen onder en achter de corticale hemisferen (dorsaal en inferieur!). Automatische aspecten van beweging, balans, tijdwaarneming, koppelen van waarneming en beweging, verplaatsen van aandacht. Oorsprong van hersenzenuwen V-XII Hersenzenuwen #5 tot #12.

8 Middenbrein Superieure/inferieure colliculi Dragen bij aan zicht en gehoor. Substantia nigra Draagt bij aan het opstarten van beweging. Oorsprong van hersenzenuwen II-IV. Hersenzenuwen #2 tot #4. Voorbrein Twee corticale hemisferen: Cortex (schors, gevouwen voor meer oppervlak). Vier kwabben (grotendeels contralaterale informatie). Corpus callosum Voornaamste verbinding tussen de hemisferen. Structuren onder de cortex Thalamus Hypothalamus Hypofyse Basale ganglia (Nucleus caudatus, putamen, globus pallidus) Hippocampus Oorsprong 1 e hersenzenuw (reuk)

9 Subcorticale structuren Thalamus Verzameling kleinere kernen, met sensorische en bewegingsdelen. Het is een soort opeenhoping van verschillende nuclï, die eigen functies hebben. Er zitten bewegingsfuncties in, sensorische functies, en misschien het belangrijkste: het fungeert als een soort schakelstation. Sensorische input gaat door de thalamus naar primaire sensorische gebieden, en motor output naar de spieren. Bedenk je dat als het brein een treinnetwerk is, dat de thalamus Utrecht Centraal is. Alles moet daar doorheen. Het is ook een soort poortwachter mechanisme: de thalamus zorgt voor selectie in het doorlaten van signalen en prioritiseert. Dus de thalamus bestaat uit: Verzameling kleinere kernen Sensorische en bewegingsdelen Bewegingsfuncties Sensorische functies Schakelstation Poortwachter mechanisme Hippothalamus Belangrijk voor gedragsregulatie, zoals emotie en motivatie, voedselinname, activitietsniveau, seksueel gedrag, etc. Hypofyse Hormoon-producerende klier die reageert op de hypothalamus. Veel aspecten van gedrag worden hier geregeld.

10 Basale ganglia Ligt iets dieper in de hemisfeer, samen met de thalamus. Putamen, nucleaus caudatus en globus pallidus worden samen de basale ganglia genoemd. Het is primair een motorfunctie. Schade bij ziekten van Parkinson en Huntington. Het is betrokken bij het starten van beweging. Het is ook betrokken in het leren van motor sequenties, ook meer abstract leren van sequenties. Het hangt ook samen met tijdgevoel en ritmegevoel. Dus, de basale ganglia bestaat uit: Putamen, nucleaus caudatus en globus pallidus Motorfunctie Leren van motor sequenties Abstract leren Tijdgevoel Ritmegevoel Hippocampus Vooral belangrijk voor het geheugen. Het hangt samen met de visuele vergelijking met een zeepaardje. Het ligt in de temporale kwab. Het verschrompelt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Circuits van structuren Over het algemeen werken gebieden samen om complex gedrag te kunnen uitvoeren. Ventrikels en liquor spinalis (ofwel cerebrospinal fluid) De openingen die je ziet worden ventrikels genoemd, ze zijn gevuld met zgh vloeistof. De vloeistof wordt geproduceerd door de gliacellen in de ventrikelwanden. De vloeistof beschermt het brein tegen snelle inslag. Samenvatting deel 1: Structuur van het zenuwstelsel Er zijn twee voornaamste delen van het zenuwstelsel: centraal en perifeer. Centraal = hersenen en ruggenmerg. Perifeer = al het andere (zenuwen en ganglia). Het ruggenmerg verbindt het brein met het lichaam, verstuurt sensorische- en bewegingsinformatie. Tussen elke ruggenwervel komt er een sensorische en motorzenuw vandaan, zowel links als rechts. Het sympathische zenuwstelsel ondersteunt activiteit. Het parasympatische zenuwstelsel ondersteunt ontspanning en minder dringende processen. Het brein kan worden opgedeeld in het achter-, midden- en voorbrein. Achterbrein = medulla, pons en cerebellum. Middenbrein = clusters van kernen die bijdragen aan perceptie en beweging. Voorbrein = corticale hemisferen, subcorticale structuren. Sensorische informatie komt binnen via de thalamus (behalve reuk!)

11 Brein frijdt in liquor spinalis, openingen heten ventrikels. Benaming en termen! Organisatie van de cerebrale cortex Cellagen in de cortex Corticale kwabben Occipitaalkwab Parietaalkwab Temporaalkwab Frontaalkwab Herkenningspunten op de cortex Bindingprobleem Cellagen in de cortex Verschillende soorten neuronen zijn vaak verdeeld in cellagen. Sensorische (input), interneuronen (schakel) en motor (output) neuronen zijn gegroepeerd. De dikte van elke laag is hierdoor verschillend in verschillende delen van de cortex, afhankelijk van de functie. De verschillende soorten neuronen komen dus functioneel wel op dezelfde plek terecht. Neuronen met gerelateerde functies zijn georganiseerd in kolommen. Corticale kwabben We hebben de occipitaalkwab, de parietaalkwab, de temporaalkwab en de frontaalkwab. Primaire sensorische gebieden Er zijn gebieden waar sensorische informatie als eerst terecht komt. Informatie van specifieke zintuigen wordt verwerkt in de primaire gebieden. Primaire sensorische gebieden zijn de eerste plek waar zintuig-specifieke informatie aankomt, via de thalamus. Van daaruit wordt de informatie doorgespeeld en gedetailleerder verwerkt.

12 Herkenbare gyri en sulci Als we naar het hele brein kijken, zien we bulten en groeven op de cortex. Het oppervlak bestaat uit gyri en sulci. Sommige zijn heel herkenbaar, iedereen heeft die. Er zijn enkele herkenbare fissuren, sulci en gyri: Longitudinale fissuur (Verdeling tussen linker en rechter hersenhelft) Centrale sulcus (Tussen de frontale en pariëntale kwab) Laterale fissuur ( Fissuur van Sylvius ) (Tussen de temporaalkwab en pariëntaalkwab) Precentrale gyrus Post-centrale gyrus Occipitaalkwab Striate cortex: primaire visuele cortex. Het eerste corticale station na de thalamus voor de ogen. Gekruiste visuele velden, één hemisfeer krijgt input uit twee ogen! Beide kanten verwerken informatie van het contralaterale visuele veld. Schade zorgt voor corticale blindheid. Parietaalkwab Postcentrale gyrus: primaire somatosensorische cortex. Verwerkt signalen van aanraking en pijn, maar ook informatie uit spieren en gewrichten. Integreert lichaamsinformatie met visuele informatie. Spatiele en numerieke cognitie (hoofdrekenen, voorstellingsvermogen, etc.).

13 Somatosensorische homunculus Homunculus = klein mens. Het laat zien waar je het meest gevoelig bent als mens. Zoals je ziet is de hand en het gezicht ontzettend groot vergeleken met andere plaatsen op het lichaam. Lichaamsrepresentatie op de somatosensorische strip in parietaalkwab: somatotopie. Niet elk lichaamsdeel is even groot, sommige delen zijn véél gevoeliger. Temporaalkwab Primaire auditieve cortex. Het bevat complexe aspecten van visuele perceptie, zoals objectherkenning. Ook zit er een geheugenfunctie, want de hippocampus zit in de temporaalkwab genesteld. Frontaalkwab Presentrale gyrus: primaire motor cortex. Het laatste station voordat het naar de spieren gaat. Het is primair waar de spieren worden aangedreven. Motor planning gebieden. Prefrontale cortex: ondersteunt verschillende functies (werkgeheugen, planning, respons initiatie of inhibitie, impulse controle). Motor vs. somatosensorische homunculus Motor hoe precies je bewegingen kunt uitvoeren.

14 Sensorisch hoe gevoelig plekken zijn. De plekken die gevoelig zijn, zijn motorisch niet altijd even goed. Bindingprobleem Hoe integreren we informatie? Dat is nog niet geheel duidelijk! The binding problem: integratie probleem. We nemen een geïntegreerd beeld waar als verschillende bronnen van informatie samenkomen in tijd en plaats. Het brein kan gemakkelijk voor de gek gehouden worden! Kleine onregelmatigheden worden vaak over het hoofd gezien. Samenvatting deel 2: Organisatie van de hersenschors Hersengrootte varieert enorm tussen diersoorten, maar grove indeling is vergelijkbaar. Primaten hebben een relatief grote cortex. Corticaal weefsel bestaat uit 6 lagen neuronen die functioneel verschillen. Occipitaalkwab is primair verantwoordelijk voor visuele perceptie. Parietaalkwab verwerkt waarnemingen uit het lichaam en integreert informatie. Temporaalkwab draagt bij aan gehoor, geheugen, emotie, aspecten van visuele perceptie. Frontaalkwab organiseert gedrag; fijne motoriek maar ook verschillende cognitieve functies. Prefrontale cortex is met name belangrijk voor planning en impulscontrole! Met het binding problem doelen we op het integreren van informatie vanuit de verschillende zintuigen om een coherent percept te vormen. Samenkomst in plaats en tijd! Onderzoeksmethoden Er zijn verschillende manieren om te leren hoe het brein werkt: Het effect van hersenschade: lesie methode Het effect van hersenstimulatie Het meten van neurale activiteit tijdens gedrag Het relateren van anatomie aan gedrag

15 Hersenschade Normale veroudering (atrofie) Tumoren Vasculair (beroerte) Trauma (ongelukken) Ontwikkelingsstoornissen, soms erfelijk Inclusief neurodegeneratieve stoornissen Toxiciteit (zoals alcoholgebruik tijdens de ontwikkeling) Infecties (zoals viraal, bacterieel) Operaties (bijvoorbeeld voor epilepsie) Er is altijd een gelegenheid om onderzoek te doen, maar elke patiënt en elk schadepatroon is uniek! De dokter, en soms de patiënt, kunnen beroemd worden om de vondsten die zijn gedaan. Meten van hersenactiviteit Transcraniele magnetische stimulatie: TMS. Interfereert met de activiteit van een specifiek gebiedje: simuleert een lesie! Non-invasief, omkeerbaar. Door gedrag te meten met en zonder de beschikbaarheid van een bepaald hersengebied, kunnen causale verbanden worden aangetoond. Maar Het is een onnatuurlijke situatie. Natuurlijke, veranderende patronen Binnen de structuur van het brein zijn er meetbare veranderende patronen, zoals Elektrische signalen Zuurstofgebruik Neurotransmitters en hormonen Etc. Manieren om hersenactiviteit te meten Elektrische signalen: EEG (Electroencephalographie) Elektroden in een kapje meten kleine elektrische stroomstootjes op de hoofdhuid. Stroompjes zijn het gevolg van vele actiepotentialen. MEG (Magnetoencephalographie) Meet magnetische velden gerelateerd aan diezelfde actiepotentialen. Bloed toevoer en zuursttofgebruik: Positron-Emission Tomography Meet het verval van geïnjecteerde radioactieve stof en laat zien waar het bloed naartoe gaat.

16 fmri (Functionele Magnetic Resonance Imagery) Meet veranderingen in zuurstofniveau als gebieden actief worden. Correlationele methodes En nog meer! Relateren van neurale activiteit aan gedrag CAT (Computerized Axial Tomography) Toont hersenstructuur door middel van röntgenstralen en een geïnjecteerde contrastvloeistof. Dit is gebruikelijk in ziekenhuizen. MRI (Magnetic Resonance Imagery) Maakt hoog-resolutie 3D-beelden van de hersenen. Dit is steeds gebruikelijker, maar wel veel duurder! Mensen met specifieke eigenschappen verschillen soms ook wat betreft hun hersenstructuur. Bijvoorbeeld: taxichauffeurs in Londen. Maguire & collega s lieten zien dat chauffeurs een groter hippocampus-volume hadden dan buschauffeurs. Over het algemeen: moeilijk te interpreteren. Is het nature of nurture? Conclusies gebaseerd op hersenmetingen Veel studies tonen tegenstrijdige resultaten! Hoe krijgen we nu bevindingen die we kunnen vertrouwen? Robuuste statistische methodes zijn nodig om gigantische datasets te beheren. Pas op met interpretaties, vooral correlatie/causatie! Maak geen assumpties over de rol van een hersengebied: de verdeling van functies is niet 1- op-1. Grotere steekproeven verkleinen de kans op vals-positieven. Goede subject-selectie helpt ook! Denk aan leeftijdsgroep, geslacht, expertise, etc. Veel replicaties nodig, liefst uit verschillende labs en scanners. Voorbeeld: intelligentie en hersengrootte Intuïtief idee: een groter brein is beter. Maar: noch absolute, noch relatieve hersengrootte van de mens verklaart verschillen in cognitief vermogen met andere dieren. Toenames in meetmethodes staan preciezere metingen toe dan ooit, en laten een matig verband zien tussen IQ en hersengrootte, maar: De resultaten zijn binnen specifieke groepen, bijvoorbeeld mannen/vrouwen en jong/oud. Over groepen verdwijnt het verband. De verschillen tussen deze groepen zijn dermate groot dat een simpel groter = beter - verband de resultaten niet verklaard.

17 Deel 3: Onderzoeksmethoden Samenvatting Bij hersenschade kunnen we heel direct iets leren over de functies van het beschadigde gebied. Alleen: elke patiënt en zijn/haar schadepatroon is uniek! Lesies kunnen worden gesimuleerd met TMS. Dit is non-invasief en omkeerbaar. Hersen-gedrag relaties worden zichtbaar door te kijken naar de neurale activatie tijdens een taak. Verschillende methodes beschikbaar, zoals EEG, MEG en fmri. Neuroanatomische verschillen zijn soms ook gerelateerd aan gedragsverschillen. De oorzaak is vaak onbekend, tenzij je longitudinaal kan kijken: verschillende meetpunten in. Sommige resultaten geven aan dat er een relatie is tussen hersengrootte en intelligentie, maar er is nog veel onduidelijkheid. Het is zeker geen simpel groter=beter -verband. Het interpreteren van hersenmetingen is erg complex. Algemene punten Bij het leren van hersenanatomie komen een hoop nieuwe woorden kijken. Vind je eigen ezelsbruggetjes: vooral herhaling helpt. Hersenanatomie is in 3D: richtingstermen helpen je navigeren. Als we naar functie kijken, kijken we ook over tijd (4D). De meest complexe functies zitten niet in één gebied, maar worden ondersteund door een netwerk van verbonden structuren. Dit komt in de komende colleges verder aan de orde. Herhalen, herhalen, herhalen!

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?

De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE? De Hersenen Oriëntatie, september 2002 Esther Wiersinga-Post Inhoud college de Hersenen historisch overzicht (ideeën vanaf 1800) van de video PAUZE neurofysiologie - opbouw van neuronen - actie potentialen

Nadere informatie

Gedragsneurowetenschappen

Gedragsneurowetenschappen Hoofdstuk 2: Bouw van het zenuwstelsel Gedragsneurowetenschappen Andries Van Wesel (= auteursnaam: Andreas Vesalius) Wordt als een van de grootste anatomen beschouwd aller tijden Heeft precies beschrijvingen

Nadere informatie

De hersenen. 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen

De hersenen. 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen LES 13 De hersenen 1. Anatomie en ontwikkeling 2. De grote hersenen NOTA BENE Moeilijk: Complexe anatomie Gezichtspunten: voor, achter, boven, onder, links, rechts Vele functies Bewust / onbewust autonoom

Nadere informatie

Ruggenmerg Hersenen. Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon. Somatisch zenuwstelsel Autonoom zenuwstelsel

Ruggenmerg Hersenen. Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon. Somatisch zenuwstelsel Autonoom zenuwstelsel HOOFDSTUK 2: BOUW VAN HET ZENUWSTELSEL Onderdelen van het zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Ruggenmerg Hersenen Hersenstam Cerebellum Diencephalon Telencephalon Medulla Pons Mesencephalo Perifeer zenuwstelsel

Nadere informatie

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam.

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. Soorten zenuw cellen Neuronen H2 Bouw en functie Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. De informatie stroom kan maar in een richting vloeien, van dendriet naar het axon. Dendrieten

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting HET BEGRIJPEN VAN COGNITIEVE ACHTERUITGANG BIJ MULTIPLE SCLEROSE Met focus op de thalamus, de hippocampus en de dorsolaterale prefrontale cortex Wereldwijd lijden ongeveer 2.3

Nadere informatie

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel 14.1 Centraal zenuwstelsel Zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: - centraal zenuwstelsel

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20126 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Dumas, Eve Marie Title: Huntington s disease : functional and structural biomarkers

Nadere informatie

Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht:

Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht: Ons brein Het brein maakt deel uit van een groter geheel, het zenuwstelsel. Schematisch kan het zenuwstelsel als volgt in kaart worden gebracht: De hersenen zijn onderdeel van het zogenoemde centrale zenuwstelsel.

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie. Zenuwstelsel overzicht. Perifeer zenuwstelsel AFI1. Zenuwstelsel 1

Anatomie / fysiologie. Zenuwstelsel overzicht. Perifeer zenuwstelsel AFI1. Zenuwstelsel 1 Anatomie / fysiologie Zenuwstelsel 1 FHV2009 / Cxx56 1+2 / Anatomie & Fysiologie - Zenuwstelsel 1 1 Zenuwstelsel overzicht Encephalon = hersenen Spinalis = wervelkolom Medulla = merg perifeer centraal

Nadere informatie

Fysiologie / zenuwstelsel

Fysiologie / zenuwstelsel Fysiologie / zenuwstelsel Zenuwcel/neuron. 5 1. Korte uitlopers dendrieten 2. Lange uitloper neuriet of axon 3. Myelineschede/schede van Schwann 4. Motorische eindplaat of synaps 5. Kern of nucleus Zenuwcel/neuron.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Nederlandse samenvatting proefschrift Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Cerebral changes in Amyotrophic Lateral Sclerosis, 5 september 2017, UMC Utrecht Inleiding Amyotrofische

Nadere informatie

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de Rick Helmich Cerebral Reorganization in Parkinson s disease (proefschrift) Nederlandse Samenvatting De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen in een specifiek deel van de

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20120 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Bogaard, Simon Johannes Adrianus van den Title: Huntington's disease : quantifying

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 188 Type 1 Diabetes and the Brain Het is bekend dat diabetes mellitus type 1 als gevolg van hyperglykemie (hoge bloedsuikers) kan leiden tot microangiopathie (schade aan de kleine

Nadere informatie

Brein. Basisinformatie Brain Training. Brain Gymmer

Brein. Basisinformatie Brain Training. Brain Gymmer Brein Basisinformatie Brain raining Brain Gymmer nhoudsopgave Hoe doe je de dingen die je doet? 3 nderzoek 6 Het geheugen 9 ekenen & ellen 12 Hemisferen 14 Woordenlijst 16 2 Hoe doe je de dingen die je

Nadere informatie

Het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel. Figuur 3.7 boek p. 68.

Het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel. Figuur 3.7 boek p. 68. 1 Elke gedachte/ gevoel/ actie komt op de één of andere manier door het zenuwstelsel. Ze kunnen niet voorkomen zonder het zenuwstelsel. is een complexe combinatie van cellen (functie: zorgen dat organismen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting door Elin 1218 woorden 9 april 2018 7,9 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie Hoofdstuk 14 14.1 * Het zenuwstelsel bestaat

Nadere informatie

2. Van welke van de onderstaande factoren is de hartslagfrequentie NIET afhankelijk? a. de wil b. lichamelijke activiteiten c.

2. Van welke van de onderstaande factoren is de hartslagfrequentie NIET afhankelijk? a. de wil b. lichamelijke activiteiten c. Take-home toets Thema 4.6 Anatomie en fysiologie van het centrale en perifere zenuwstelsel 1. Door activiteiten van de nervus vagus wordt a. de hartslagfrequentie verhoogd b. de hartslagfrequentie verlaagd

Nadere informatie

Samenvatting NLT Hersenen en leren H2 en H3

Samenvatting NLT Hersenen en leren H2 en H3 Samenvatting NLT Hersenen en leren H2 en H3 Samenvatting door L. 2204 woorden 11 januari 2017 4,7 7 keer beoordeeld Vak NLT NLT Hersenen en Leren Neuronen en gliacellen Neuronen: neuronen zijn cellen die

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Samenvatting Nederlandse samenvatting Oorsuizen zit tussen de oren Tussen de oren Behalve fysiek tastbaar weefsel zoals bot, vloeistof en hersenen zit er veel meer tussen de oren, althans zo leert een

Nadere informatie

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest.

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest. Biologie SE4 Hoofdstuk 14 Paragraaf 1 Het zenuwstelsel kent twee delen: 1. Het centraal zenuwstelsel bevindt zich in het centrum van het lichaam en bestaat uit de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg

Nadere informatie

Wat is hersenletsel? Het centrale zenuwstelsel bestaat uit 5 onderdelen die allemaal met elkaar in verbinding staan:

Wat is hersenletsel? Het centrale zenuwstelsel bestaat uit 5 onderdelen die allemaal met elkaar in verbinding staan: Wat is hersenletsel? Hersenletsel, een beschadiging aan de hersenen die ervoor zorgt dat je hersenen niet meer zo goed werken als voorheen. De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen anders. De plaats

Nadere informatie

De hersenen, het ruggenmerg en hun bloedvaten worden beschermd door drie vliezen.

De hersenen, het ruggenmerg en hun bloedvaten worden beschermd door drie vliezen. Samenvatting door R. 1795 woorden 30 maart 2016 6,7 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting hoofdstuk 14 zenuwstelsel 14.1 centraal zenuwstelsel het zenuwstelsel bestaat uit

Nadere informatie

Nederlandse Vertaling van Neuroscience for Dummies

Nederlandse Vertaling van Neuroscience for Dummies Nederlandse Vertaling van Neuroscience for Dummies Door: Mariëlle Grannetia Van Lennepweg 214 2041 LL Zandvoort mmgrannetia@gmail.com Tel: 06 41 21 12 95 Part 1: Introducing your nervous system (Introductie

Nadere informatie

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel

H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel H5 Begrippenlijst Zenuwstelsel acetylcholine Vaak voorkomende neurotransmitter, bindt aan receptoren en verandert de permeabiliteit van het postsynaptische membraan voor specifieke ionen. animatie synaps

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex

Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex Nederlandse samenvatting GABAerge neurotransmissie in de prefrontale cortex De prefrontale cortex (PFC) is een hersengebied betrokken bij cognitieve functies als planning, attentie en het maken van beslissingen.

Nadere informatie

Examen Medische Vakken

Examen Medische Vakken Examen Medische Vakken Neurologie, psychiatrie, dermatologie AGN 4e jaar, cohort 07-11 1. Het aantal paren hersenzenuwen is a. 4 b. 12 c. 6 d. 8 2. Met het begrip Centraal Motorisch Neuron (CMN) wordt

Nadere informatie

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Kracht van herhaling! Homeostase: een proces binnen het interne milieu van meercellige organismen dat voor een stabiel evenwicht

Nadere informatie

Rol in leren en geheugen en veranderingen die optreden bij de ziekte van Alzheimer

Rol in leren en geheugen en veranderingen die optreden bij de ziekte van Alzheimer NEDERLANDSE SAMENVATTING CINGULAIRE NETWERKEN Rol in leren en geheugen en veranderingen die optreden bij de ziekte van Alzheimer 157 Achtergrond Dementie is een aandoening die gepaard gaat met een achteruitgang

Nadere informatie

Grijze stof wordt gevormd door de cellichamen van de neuronen en de. Witte stof wordt gevormd door de met myeline omgeven neurieten

Grijze stof wordt gevormd door de cellichamen van de neuronen en de. Witte stof wordt gevormd door de met myeline omgeven neurieten If the brain were so simple we could understand it, we would be so simple we couldn t - Lyall Watson Bart van der Meer theorieles 15 GOI Met bijzonder veel dank aan Ellen Brink, Rita Dijk Bewerkt door

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Regeling

Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting Biologie Regeling Samenvatting door P. 1319 woorden 20 maart 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting Regeling SE2 Het zenuwstelsel Het zenuwstelsel

Nadere informatie

Onwillekurig of Autonoom Ingedeeld in parasympatisch en orthosympatisch

Onwillekurig of Autonoom Ingedeeld in parasympatisch en orthosympatisch Paragraaf 8.1 en 8.2 perifere zenuwstelsel Uitlopers van zenuwcellen buiten de hersenen en het ruggenmerg centrale zenuwstelsel Zenuwcellen en uitlopers in hersenen en ruggenmerg autonome zenuwstelsel

Nadere informatie

Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel

Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel Samenvatting Biologie hoofdstuk 14 - zenuwstelsel Samenvatting door een scholier 1962 woorden 5 oktober 2016 7,1 11 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie hoofdstuk 14 Zenuwstelsel 14.1 Centraal

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting Visualiseren van patronen van weefselverlies - Naar een beter onderscheid tussen verschillende vormen van dementie

Nederlandse samenvatting Visualiseren van patronen van weefselverlies - Naar een beter onderscheid tussen verschillende vormen van dementie Nederlandse samenvatting Visualiseren van patronen van weefselverlies - Naar een beter onderscheid tussen verschillende vormen van dementie Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes. De bekendste

Nadere informatie

Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2010

Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2010 Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2010 Door psychobio.nl SAMENVATTING 30 meerkeuzevragen en 3 open vragen Vraag 1. Bij welke activiteit worden de motor cortex en de premotor cortex geactiveerd? a.

Nadere informatie

Les 18 Zenuwstelsel 1

Les 18 Zenuwstelsel 1 Les 18 Zenuwstelsel 1 Zenuwweefsel, neuron, depolarisatie, neurotransmitters, CZS, vegatatief, sensorisch, motorisch ANZN 1e leerjaar - Les 18 - Matthieu Berenbroek, 2000-2011 1 Zenuwweefsel Cellen met

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 11 Chapter 11 Traumatisch hersenletsel is de meest voorkomende oorzaak van hersenletsel in onze samenleving. Naar schatting komt traumatisch hersenletsel jaarlijks voor in 235

Nadere informatie

Carol Dweck en andere knappe koppen

Carol Dweck en andere knappe koppen Carol Dweck en andere knappe koppen in de (plus)klas 2011 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com 2 http://hoogbegaafdheid.slo.nl/hoogbegaafdheid/ theorie/heller/ 3 http://www.youtube.com/watch?v=dg5lamqotok

Nadere informatie

Hersenwerk. Neurowetenschappen in de 21ste eeuw. Max van der Linden

Hersenwerk. Neurowetenschappen in de 21ste eeuw. Max van der Linden Hersenwerk Neurowetenschappen in de 21ste eeuw Max van der Linden in samenwerking met Sander Bosch Jolien Francken Simon van Gaal Andrea Manneke Suzanne Oosterwijk en Annemie Ploeger Inhoud Over het boek

Nadere informatie

18. Gegeven zijn de volgende uitspraken: I. Tyrosine is de precursor van serotonine II. Een overmaat aan serotonine kan leiden tot agressief gedrag.

18. Gegeven zijn de volgende uitspraken: I. Tyrosine is de precursor van serotonine II. Een overmaat aan serotonine kan leiden tot agressief gedrag. 1. Welke uitspraak is WAAR? a. Evertebraten hebben geen zenuwstelsel dat hun toelaat gecoördineerde bewegingen uit te voeren. b. Evertebraten hebben niet meer dan 10.000 zenuwcellen. c. Het telencephalon

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Control of movement

Hoofdstuk 8: Control of movement SPIEREN Skeletspieren Skeletspieren zijn spieren die ons skelet bewegen en verantwoordelijk zijn voor onze handelingen. Ze zijn vastgehecht aan elk uiteinde van elk been via pezen (sterke bundel bindweefsel).

Nadere informatie

Gedragsneurowetenschappen deel 2. Dit deel gaat over systems neuroscience; gedrag en werking zenuwstelsel. figuren goed kennen met functie!

Gedragsneurowetenschappen deel 2. Dit deel gaat over systems neuroscience; gedrag en werking zenuwstelsel. figuren goed kennen met functie! Gedragsneurowetenschappen deel 2 1. Inleiding Dit deel gaat over systems neuroscience; gedrag en werking zenuwstelsel. figuren goed kennen met functie! 1.1 macroscopische structuur/anatomie van het zenuwstelsel

Nadere informatie

Neuropsychologie Boeksamenvatting - Fundamentals of Human Neuropsychology; Kolb & Whishaw; 7th edition; 2015

Neuropsychologie Boeksamenvatting - Fundamentals of Human Neuropsychology; Kolb & Whishaw; 7th edition; 2015 AthenaSummary Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Bachelorjaar 2 Neuropsychologie Boeksamenvatting - Fundamentals of Human Neuropsychology; Kolb & Whishaw; 7th

Nadere informatie

Gating Neuronal Activity in the Brain Cellular and Network Processing of Activity in the Perirhinal-entorhinal Cortex J.G.P.

Gating Neuronal Activity in the Brain Cellular and Network Processing of Activity in the Perirhinal-entorhinal Cortex J.G.P. Gating Neuronal Activity in the Brain Cellular and Network Processing of Activity in the Perirhinal-entorhinal Cortex J.G.P. Willems Regulatie van neuronale activiteit in het brein Verwerking van verspreidende

Nadere informatie

Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie

Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie Waarom kijkt iedereen boos? Vergelijkend onderzoek van de hersenen van mensen met een depressie Jojanneke is een studente van 24 jaar en kampt al een tijdje met depressieve klachten. Het valt haar huis-

Nadere informatie

Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang

Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang Drs. Charlotte Simons Arts voor leefstijl en acupunctuur yogadocent yin en yang Kracht van herhaling Voornaamste functie van het bot: Ondersteunen, dragen Beschermen Beweging Opbouw van bloed Opslag en

Nadere informatie

Onderzoeken naar ME/cvs brengen de problemen met het autonome zenuwstelsel in verband met de hersenen

Onderzoeken naar ME/cvs brengen de problemen met het autonome zenuwstelsel in verband met de hersenen 25 februari 2017 Onderzoeken naar ME/cvs brengen de problemen met het autonome zenuwstelsel in verband met de hersenen Dr. Barnden van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED)

Nadere informatie

Normwaarde = is een waarde die je af leest, zoals bij de thermostaat, zie je 19 graden staan dan is dat de normwaarde. Zo warm moet het zijn.

Normwaarde = is een waarde die je af leest, zoals bij de thermostaat, zie je 19 graden staan dan is dat de normwaarde. Zo warm moet het zijn. Boekverslag door E. 1602 woorden 17 maart 2014 6.8 55 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting paragraaf 1 Een regelkring = is een kring van meerdere apparaten die samen

Nadere informatie

het lerende puberbrein

het lerende puberbrein het lerende puberbrein MRI / fmri onbalans hersenstam of reptielenbrein automatische processen, reflexen, autonoom het limbisch systeem of zoogdierenbrein cortex emotie, gevoel, instinct, primaire behoeften

Nadere informatie

Chapter 13. Nederlandse samenvatting. A.R.E. Potgieser

Chapter 13. Nederlandse samenvatting. A.R.E. Potgieser Chapter 13 Nederlandse samenvatting A.R.E. Potgieser Chapter 13 Nederlandse samenvatting Hoofdstuk 1 is een algemene introductie over de premotor cortex met een focus op betrokkenheid van deze gebieden

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Het doel van dit proefschrift was om te onderzoeken of klinische verschijnselen (fysieke beperkingen en cognitieve stoornissen) bij MS verklaard konden worden door verstoring van functionele hersenennetwerken

Nadere informatie

Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut

Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut Drs. Charlotte Simons Arts voor Integrative Medicine & acupunctuur yogadocent yin en yang, heartmath-therapeut Ons bewegingsapparaat Bestaat uit: 1. Fascia (pezen en ligamenten) 2. Bot 3. Kraakbeen 4.

Nadere informatie

Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2012

Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2012 Aandacht, controle & motoriek Tentamen 2012 Door psychobio.nl SAMENVATTING 27 meerkeuzevragen, 3 open vragen en 1 bonusvraag Vraag 1. Welke uitspraak over EEG/MEG is waar? a. De neurale bron van EEG-signalen

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen: Samenvatting Thema 6: Regeling Basisstof 1 Zenuwstelsel regelt processen: - regelen werking spieren en klieren - verwerking van impulsen van zintuigen Zintuigcellen: - staan onder invloed van prikkels

Nadere informatie

spasticiteit en decerebratiestijfheid

spasticiteit en decerebratiestijfheid Hoofdstuk 10 Beweging en bewegingscontrole Intermezzo 10.1 Ontregeling van de activiteit van de γ-motorische neuronen: 2 spasticiteit en decerebratiestijfheid Intermezzo 10.2 Macro- en microanatomie van

Nadere informatie

Chapter 8. Nederlandse samenvatting

Chapter 8. Nederlandse samenvatting Chapter 8 Nederlandse samenvatting Chapter 8 samenvatting Hersenfuncties, zoals het cognitief functioneren, emoties en perceptie, zijn in grote mate afhankelijk van neurale communicatie en connecties tussen

Nadere informatie

1. Welke rol heeft Cajal gespeeld in de geschiedenis van de Neurowetenschappen?

1. Welke rol heeft Cajal gespeeld in de geschiedenis van de Neurowetenschappen? Tentamen Neurobiologie 29 juni 2007 9.00 12.00 hr Naam: Student nr: Het tentamen bestaat uit 28 korte vragen. Het is de bedoeling dat u de vragen beantwoordt in de daarvoor gereserveerde ruimte tussen

Nadere informatie

Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal. Lucia M. Talamini UvA

Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal. Lucia M. Talamini UvA Breincentraal leren: van hersenonderzoek naar klaslokaal Lucia M. Talamini UvA Onderwerpen 1. Intro Geheugen en het brein 2. Factoren die leren en geheugen bevorderen 3. Multimodaal leren 4. Aansluiten

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het begrijpen van cognitieve heterogeniteit bijde ziekte van Parkinson: Een benadering met behulp van beeldvormend onderzoek De ziekte van Parkinson (ZvP) is een chronische, progressieve

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting Dutch Summary

Nederlandse Samenvatting Dutch Summary Nederlandse Samenvatting Dutch Summary Dutch summary NEDERLANDSE SAMENVATTING - DUTCH SUMMARY D e menselijke hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 10-100 miljard zenuwcellen (of neuronen), waarbij elk neuron

Nadere informatie

De grijze massa tussen je oren

De grijze massa tussen je oren De grijze massa tussen je oren Centraal zenuwstelsel: Functies bepaald door de interacties tussen gebieden Koppelen van structuur aan rol in gedrag Dierexperimenten Humaan: Spontane en chirurgische lesies

Nadere informatie

De hersenen: het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam

De hersenen: het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam De hersenen: het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam De hersenen C. Lafosse Revalidatieziekenhuis RevArte Om de stoornissen en beperkingen van iemand met een hersenletsel te leren kennen en

Nadere informatie

Inhoud 1 Functionele anatomie 13 2 Mentale basisfuncties 33

Inhoud 1 Functionele anatomie 13 2 Mentale basisfuncties 33 Inhoud 1 Functionele anatomie 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Zenuwweefsel 13 1.2.1 Neuronen 13 1.2.2 Actiepotentialen en neurotransmitters 14 1.2.3 Grijze en witte stof 15 1.3 Globale bouw van het zenuwstelsel

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 6

Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting Biologie Thema 6 Samenvatting door Saar 879 woorden 10 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Biologie Aantekeningen Biologie P3: Homeostase en regelkringen: Bij meercellige organismen: de cellen

Nadere informatie

COMPLEXITEIT EN PLASTICITEIT VAN DE HERSENEN

COMPLEXITEIT EN PLASTICITEIT VAN DE HERSENEN COMPLEXITEIT EN PLASTICITEIT VAN DE HERSENEN Naam: Klas: Datum: INLEIDING De hersenen kun je zien als het besturingssysteem van je lichaam. Ze ontvangen en verwerken informatie en sturen signalen uit naar

Nadere informatie

Samenvatting NLT Hersenen en leren

Samenvatting NLT Hersenen en leren Samenvatting NLT Hersenen en leren Samenvatting door Jet 1979 woorden 14 maart 2018 7,2 8 keer beoordeeld Vak NLT Hersenen en leren Hoofdstuk 2: Bouw en functie van het menselijk zenuwstelsel Zenuwstelsel

Nadere informatie

Psycho- en neurolinguïstiek van meertaligheid. Gastles Esli Struys EhB, opleidingsonderdeel «Psycholinguïstiek» (Dr. H. Stengers) 29 februari 2012

Psycho- en neurolinguïstiek van meertaligheid. Gastles Esli Struys EhB, opleidingsonderdeel «Psycholinguïstiek» (Dr. H. Stengers) 29 februari 2012 Psycho- en neurolinguïstiek van meertaligheid Gastles Esli Struys EhB, opleidingsonderdeel «Psycholinguïstiek» (Dr. H. Stengers) 29 februari 2012 Esli Struys -assistent Prof. dr. Piet Van de Craen (VUB)

Nadere informatie

Dutch Summary DUTCH SUMMARY

Dutch Summary DUTCH SUMMARY DUTCH SUMMARY Ieder organisme is uitgerust met een aangeboren systeem dat adaptief om moet kunnen gaan met situaties die onze fysieke en psychologische gesteldheid bedreigen. Zulke situaties worden ook

Nadere informatie

Taal en het brein. Neurowetenschappen en taalontwikkeling

Taal en het brein. Neurowetenschappen en taalontwikkeling Taal en het brein. Neurowetenschappen en taalontwikkeling Deel 1. Geschiedenis van het hersenonderzoek, de architectuur van het brein en de werking van het neuron 2 december 2011, Algemene Taalwetenschap

Nadere informatie

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel.

Regeling. Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: Zenuwstelsel. Regeling Regeling is het regelen van allerlei processen in het lichaam. Regeling vindt plaats via twee orgaanstelsels: (1) Zenuwstelsel (2) Hormoonstelsel Verschillen in bouw en functie: bestaat uit functie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Genetische & omgevingsrisicofactoren. Compulsieve symptomen: Beïnvloeden zij het brein op dezelfde manier?

Nederlandse samenvatting. Genetische & omgevingsrisicofactoren. Compulsieve symptomen: Beïnvloeden zij het brein op dezelfde manier? Genetische & omgevingsrisicofactoren voor Obsessieve- Compulsieve symptomen: Beïnvloeden zij het brein op dezelfde manier? 181 182 Obsessieve-compulsieve (OC) symptomen worden gekenmerkt door terugkerende,

Nadere informatie

Auditieve verwerkingsproblemen na niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Auditieve verwerkingsproblemen na niet aangeboren hersenletsel (NAH) Auditieve verwerkingsproblemen na niet aangeboren hersenletsel (NAH) Voordracht 1 (theorie) Nederlandse Vereniging voor Audiologie 28 sept. 2007 K.H. Woldendorp revalidatiearts Overzicht voordracht Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9, Besturing

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9, Besturing Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9, Besturing Samenvatting door een scholier 1717 woorden 20 oktober 2007 6,3 18 keer beoordeeld Vak Methode Biologie ViaDELTA Samenvatting Biologie H9: Besturing -----------

Nadere informatie

Sekseverschillen met betrekking tot brein en breinontwikkeling

Sekseverschillen met betrekking tot brein en breinontwikkeling Sekseverschillen met betrekking tot brein en breinontwikkeling Auteur: Dick Vrenssen, docent pedagogiek psychologie onderwijskunde, Fontys Hogeschool Kind en Educatie Kijkend naar allerlei initiatieven

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting In het promotieonderzoek dat wordt beschreven in dit proefschrift staat schade aan de bloedvaten bij dementie centraal. Voordat ik een samenvatting van de resultaten geef zal ik

Nadere informatie

Verwerking van echte en geïmpliceerde beweging

Verwerking van echte en geïmpliceerde beweging Verwerking van echte en geïmpliceerde beweging (Nederlandse samenvatting) Wanneer we een foto van een persoon zien, herkennen de meeste van ons of de persoon op de foto rende terwijl de foto gemaakt werd

Nadere informatie

Neuronal control of micturition Kuipers, Rutger

Neuronal control of micturition Kuipers, Rutger Neuronal control of micturition Kuipers, Rutger IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Thema: hersenontwikkeling

Thema: hersenontwikkeling Thema: hersenontwikkeling stap 1: Ontwikkeling van de neurale buis Lengte: bv cortex, middenhersenen en hersenstam. Oppervlakte : bv visuele cortex, Diepte: verschillende lagen van een gebied Porblemen

Nadere informatie

Om NAH te omschrijven maken we gebruik van de definitie van Horizon:

Om NAH te omschrijven maken we gebruik van de definitie van Horizon: Wat is NAH (niet aangeboren hersenletsel)? Om NAH te omschrijven maken we gebruik van de definitie van Horizon: "Niet-Aangeboren Hersenletsel is een hersenletsel ten gevolge van welke oorzaak ook, anders

Nadere informatie

Workshop Hersentumoren en veranderingen in emotie, karakter and cognitie

Workshop Hersentumoren en veranderingen in emotie, karakter and cognitie Workshop Hersentumoren en veranderingen in emotie, karakter and cognitie Natasja Janssen en Hanneke Zwinkels Verpleegkundig specialisten Neuro-Oncologie Introductie Veranderingen in karakter, emotie en

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Introductie Hersenen sturen onze bewegingen aan. De aansturing van een spier tijdens een beweging verloopt via de motorische gebieden in onze hersenen (primaire motorcortex en secundaire motorgebieden)

Nadere informatie

SAMENVATTING. Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56

SAMENVATTING. Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56 SAMENVATTING Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56 Schiemanck_totaal_v4.indd 134 06-03-2007 10:13:56 Samenvatting in het Nederlands Beroerte (Cerebro Vasculair Accident; CVA) is een veel voorkomende

Nadere informatie

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een progressieve neuromusculaire ziekte

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een progressieve neuromusculaire ziekte ALS IMPRINTS ON THE BRAIN LINKED TO THE CONNECTOME Proefschrift Ruben Schmidt UMC Utrecht Hersencentrum Nederlandse samenvatting ALS afdrukken op het brein gelinkt aan het connectoom Amyotrofische laterale

Nadere informatie

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband?

Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Ooit nagedacht over wat er gebeurt onder een halsband? Bij mensen kan slechts 1 w h i p l a s h a c c i d e n t langdurige pijn en lijden veroorzaken. De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan

Nadere informatie

Ascending projections from spinal cord and brainstem to periaqueductal gray and thalamus Klop, Esther

Ascending projections from spinal cord and brainstem to periaqueductal gray and thalamus Klop, Esther University of Groningen Ascending projections from spinal cord and brainstem to periaqueductal gray and thalamus Klop, Esther IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

De ziekte van Parkinson (ZvP) is een progressieve aandoening van de hersenen

De ziekte van Parkinson (ZvP) is een progressieve aandoening van de hersenen Samenvatting 125 126 SAMENVATTING De ziekte van Parkinson (ZvP) is een progressieve aandoening van de hersenen waarbij zenuwcellen in de middenhersenen, die de neurotransmitter dopamine produceren, afsterven.

Nadere informatie

Block 1: Basic emotions, Brain structures and Stress.

Block 1: Basic emotions, Brain structures and Stress. Block 1: Basic emotions, Brain structures and Stress. Vraag 1 (10 punten) A. Wat is het Circuit van Papez en welke hersenstructuren maken hier deel van uit? (5 punten) B. Welke extra hersenstructuren zijn

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 203 Nederlandse samenvatting Wittere grijstinten Klinische relevantie van afwijkingen in de grijze stof in multipele sclerose, zoals afgebeeld met MRI Multipele sclerose (MS) is

Nadere informatie

Bijlage 11: Breinontwikkeling 1 bij adolescenten - Use it or lose it 2

Bijlage 11: Breinontwikkeling 1 bij adolescenten - Use it or lose it 2 Bijlage 11: Breinontwikkeling 1 bij adolescenten - Use it or lose it 2 De adolescentie 3 is een bijzondere, maar ook complexe periode. Heel wat van de veranderingen in het sociaal gedrag van adolescenten

Nadere informatie

Inhoud. Zenuwstelsel. Inleiding. Basiselementen van het zenuwstelsel. Ruggenmerg en ruggenmergzenuwen

Inhoud. Zenuwstelsel. Inleiding. Basiselementen van het zenuwstelsel. Ruggenmerg en ruggenmergzenuwen Inhoud Zenuwstelsel Inleiding 1 1 Overzicht van het zenuwstelsel 2 Ontwikkeling en indeling 2 Functiecircuits 2 Ligging van het zenuwstelsel in het lichaam 4 Ontwikkeling en bouw van de hersenen 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

Werkhouding in de klas : meer dan alleen maar concentratie. Fabienne De Boeck Jeugdarts Gent, 18 januari 2018

Werkhouding in de klas : meer dan alleen maar concentratie. Fabienne De Boeck Jeugdarts Gent, 18 januari 2018 Werkhouding in de klas : meer dan alleen maar concentratie Fabienne De Boeck Jeugdarts Gent, 18 januari 2018 THEORETISCH KADER : ONTWIKKELING / RIJPING VH BREIN Intro: Ontwikkeling / rijping van het brein

Nadere informatie

Neuropathologie van de. Ziekte van Parkinson

Neuropathologie van de. Ziekte van Parkinson Neuropathologie van de Ziekte van Parkinson De progressie van Lewy inclusies vanaf de nervus vagus tot aan de cerebrale cortex Auteur S.H. Uysal Begeleider Dr. E.R. Volkerts Afstudeeropdracht Bachelor

Nadere informatie

Methoden hersenonderzoek

Methoden hersenonderzoek Methoden hersenonderzoek Beschadigingen Meting van individuele neuronen Elektrische stimulatie Imaging technieken (Pet, fmri) EEG Psychofarmaca/drugs TMS Localisatie Voorbeeld: Het brein van Broca s patient

Nadere informatie

3. Van welke structuren is het het meest waarschijnlijk dat je ze bij een rat in één (rechte) coronale doorsnede vindt?

3. Van welke structuren is het het meest waarschijnlijk dat je ze bij een rat in één (rechte) coronale doorsnede vindt? Vragen neuroanatomie en neurotransmissie 1. Gegeven zijn de volgende stellingen: I. De globus pallidus ontwikkelt zich uit het telencephalon II. De substantia nigra vindt zijn oorsprong in het mesencephalon

Nadere informatie

Zenuwcellen met Nissl-substantie

Zenuwcellen met Nissl-substantie Zenuwcellen met Nissl-substantie Download deze pagina als.pdf, klik hier Bronvermelding: 1 Theorie: Junqueira L.C. en Carneiro J. (2004, tiende druk), Functionele histologie, Maarssen. Uitgeverij Elsevier.

Nadere informatie

Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora

Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora Spinal efferents and afferents of the periaqueductal gray Mouton, Leonora IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan THEMA 4 REGELING EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 3 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Scan In een Engelse folder staat informatie over een bepaald apparaat. Hiermee kan het centrale zenuwstelsel onderzocht

Nadere informatie