LEREND NETWERK -29 JANUARI 2018 PROJECT : duaal leren tuinaanleg en tuinbeheer Promotor : EDUplus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEREND NETWERK -29 JANUARI 2018 PROJECT : duaal leren tuinaanleg en tuinbeheer Promotor : EDUplus"

Transcriptie

1 LEREND NETWERK -29 JANUARI 2018 PROJECT : duaal leren tuinaanleg en tuinbeheer Promotor : EDUplus

2 LEREND NETWERK -29 JANUARI 2018 PROJECT : duaal leren tuinaanleg en tuinbeheer Promotor : EDUplus DUAAL LEREN = fris, kwetsbaar, jong groen met veel groeipotentieel! BEGELEIDING DOOR DE MENTOR = uiterst belangrijk! Motiverend Zuurstof Voedsel Warmte Ademruimte Liefde voor het vak! Demotiverend Verstikkend Ontmoedigend Verloren voor de job en de sector.

3 Doelstellingen van het project? Het ondersteunen door een sectorale coach van mentoren bij bedrijven in de sector tuinaanleg en tuinbeheer die in het kader van Schoolbank op de werkplek een jongere in dienst nemen en opleiden volgens het pedagogisch project duaal leren.

4 Doelstellingen van het project? Het eindrapport omvat: Projectverloop + overzicht van de specifieke vragen. Verslag van de oplossingen die aangereikt zijn aan de mentoren om tegemoet te komen aan specifieke vragen en noden. Weerslag op de organisatie van de begeleiding en ondersteuning van mentoren en consequenties voor toekomstige mentoropleidingen.

5 Doelstellingen van het project? Voorstel voor de implementatie v/d mentoropleiding in de samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaams en sectoraal partnerschap. Voorstellen voor dagelijks bestuur en raad van bestuur: hoe kan de begeleiding en ondersteuning van mentoren structureel ingebed worden in de werking van EDUplus en het sectoraal partnerschap.

6 Doelstellingen van het project? Beleidsaanbevelingen voor de toekomstige implementatie v/h duaal leren met nadruk op de begeleiding en ondersteuning van de mentor op het bedrijf en met vermelding van andere relevante factoren i.v.m. duaal leren in Vlaanderen.

7 De theorie

8 Mentorschap: alle partijen verwachten vruchten. Scholen + maatschappij verwachten valorisatie van het opleidingstraject door de inzet van gemotiveerde mentoren, met minder ongekwalificeerde uitstroom voor gevolg. Mentoren verwachten van mentorschap een aantrekkelijk product/dienst die hen werkelijk ondersteunt op het juiste moment. De sector verwacht na goede begeleiding een verhoogde instroom van kwaliteitsvolle werknemers.

9 Duaal leren: een complex netwerk De rol van een mentor is veel ruimer dan de verhouding mentor-student! Hij heeft een centrale rol in een organisatiepatroon met - diverse contacten naar veel betrokkenen (draden) - veel onderlinge relaties (dwarsverbindingen) - het hele net komt snel in beweging bij iedere wijziging. Een mentor heeft een belangrijke communicatieve rol naar alle betrokken partijen!

10 Tabel betrokken partijen BEDRIJFSEXTERNE FACTOREN Algem. wetgevend kader Economisch kader Sectoraal kader Klimatol. factoren BEDRIJFSINTERNE FACTOREN Ondernemingsgebonden factoren MENTOR Managementgebonden factoren SAMENWERKENDE PARTNERS De school en haar omgeving ESF sectorale coach De student en zijn omgeving Externe diensten

11 Alle betrokken partijen: in de leerzone! Duaal leren schikt zich niet zonder meer: - In het klassiek schoolsysteem met zijn eigen taal en werkkader - Noch in een normaal arbeidsmilieu met vakbekwame werknemers met ervaring Mentorschap is een ANDERE JOB dan het organiseren en uitvoeren van het werk op de werkvloer! Mentoren worden uit hun comfortzone getrokken richting LEERZONE. Ondersteuning inzake mentorschap dient er voor te zorgen dat: - men zich comfortabeler voelt in de leerzone - men niet in de paniekzone terecht komt!

12 Projectverloop tot op heden. De stappen zijn op een verschillend moment gestart, maar lopen allen door in de tijd voor de rest van het project. STAP 1 De vragen en behoeften van mentoren in relatie tot de betrokken partijen. STAP 2 Evalueren in een opleidingsproces met standaardtraject. STAP 3 STAP 4 Mentorschap: verwachtingspatroon en vormgeving. Rapportage: tijdens het jaar en de eindrapportering.

13 Stap 1 : de mentoren en betrokken partijen Schooljaar : 1 standaardtraject Schooljaar : 2 standaardtrajecten Standaardtraject Onderwijsniveau Deelnemende scholen In ESF project (*) Aantal leerlingen Groen- en tuinbeheer duaal BUSO OV3, Kwalificatiefase 4 de en 5 de jaars 3 scholen (kath. Onderwijs) 1 ste jaars: 10 lln starters 2 de jaars: 9 lln tweedes Tuinaanlegger/groenbeheer duaal BSO, kwalificatie 7 de jaars 2 scholen (1 kath. ond, 1 provinc. Onderwijs) 1 jaar duaal: 8 lln (*) 2 BUSO scholen: hebben wel lln duaal maar zijn niet in ESF gestapt 2 BSO scholen: hebben geen lln duaal kunnen inschrijven

14 Stap 1 : de mentoren en betrokken partijen 1. Kennismaking met trajectbegeleiders : de persoon + hun schoolomgeving (periode sept - oktober) Individueel met de trajectbegeleiders en de scholen Collectief via trajectbegeleidersvergaderingen (+ betrokkenen) 2. Kennismaking met de mentoren: de persoon + hun ondernemingscontext (periode oktober + november) Individueel met mentoren: ¾ werkbezoeken, ¼ bezoeken thuis

15 Stap 1 : de mentoren en betrokken partijen Mentoren: met 28 ondernemingen gestart Drietal trajecten zijn niet effectief van start gegaan of waren van zeer korte duur vnl. wegens verkeerd verwachtingspatroon - Hetzij aan studentenzijde - Hetzij aan mentorzijde Wijzigingen tussentijds: - Drie wijzigingen aan studentenzijde

16 Stap 1 : de mentoren 26 Ondernemingen (18 BUSO, 8 BSO) Relevantie v/d indeling in functie van mentorschap 0 of 1 werknemer: mentor werkt 100% zij aan zij met student (= 1 M/1 ST verhouding) werknemers: mentor werkt regelmatig maar niet altijd zij aan zij met student (0,5 M/1 ST verhouding) geen werknemers 23 % 1 werknemer in dienst 15 % 2-5 werknemers in dienst 42 % 6-10 werknemers 8 % meer dan 10 wn 12 % >10 werknemers: verschillende situaties mogelijk, afhankelijk van wie als mentor wordt aangeduid

17 Stap 1 : de mentoren en hun vragen Vragen en behoeften worden aangestuurd in functie van De omvang van de onderneming: sterk verschillende vragen in de startfase! Afhankelijk van de combinaties van taken (mentorschap als taakdeeltje) In functie van de nieuwe aspecten die volgen (bv uitbouw veiligheidsbel.) De ervaring om jongeren te begeleiden / op te leiden Ervaren mentoren stellen andere vragen dan nieuwe mentoren. Maar: in duaal leren is vrijwel iedereen onervaren.

18 Stap 1 : de mentoren en hun vragen De tijd: sterk verschillende behoeften naargelang het moment in het schooljaar. Wat is duaal leren? Systeemvragen. Wie krijg ik over de vloer? Schoolgerichte vragen i.v.m. de student. Wat is precies een standaardtraject, een opleidingsplan, SAO of OAO. Wat wordt van mij als mentor algemeen verwacht? Vragen rond aanpak van de student: Hoeveel tijd kan/wil/moet ik er in steken? Tijdsinvestering. Hoe krijg ik iets goed uitgelegd? Hoe streng mag/moet ik zijn? Hoe hoog mag ik de lat leggen?

19 Stap 1 : de mentoren en hun vragen Samen aan de slag: Motivering: verwachtingen versus vorderingen. Hoe breng ik liefde voor het vak over? Communicatie: help! - Er zijn betrokken partijen waarmee ik niet gewoon ben te communiceren! - Ik begrijp hun taal niet! Vnl. in communicatie naar externe diensten. - Ik ben geen pedagoog! Iets is verkeerd begrepen. Een mentortraject verloopt met ups en downs - Problemen à mentorzijde kunnen de begeleiding in het gedrang brengen. - Problemen à studentenzijde (persoonlijk, thuissituaties) beïnvloeden het leerproces.

20 Stap 1 : de mentoren en hun vragen Mentoren willen een scherp beeld hebben van: Wat duaal leren inhoudt. Welke inspanningen hun engagement zal vergen. Indien ze de jongere niet op voorhand kennen vragen ze zich af: Is mijn verwachtingspatroon juist?

21 Stap 1 : de mentoren en hun vragen Gevolgen in functie van mentorschap: Welke informatie heeft die mentor nodig op welk moment? Hoe kan maatwerk worden geboden? Wil de mentor alles van bij de aanvang weten of pas later bij een probleemstelling? Bij wie kan de mentor terecht waarvoor? Nood aan een wegwijzer. Is het vatbaar-hapbaar voor mij?? Bij wie kan ik op elk moment terecht? Wat wil ik nu weten? Wat heb ik maar later nodig?

22 Stap 1 : Communicatie naar mentoren Student school - maatsch. Mentor sector Bewustmaking: hoe stellen we ons een win-win situatie voor? Beiden hebben een verwachtingspatroon! - Waar ze naar streven - Waardoor de druk tussen beide toeneemt Overleg en afstemming is absoluut nodig op ieder moment - De mentor moet veel investeren, de student moet veel (willen) leren, de oogst voor de mentor is schraal. - De student moet leren resultaatsgericht te werken. Wat gezaaid is moet oogst opleveren. Mentorschap: - Met wie moet ik allemaal afstemmen? - Hoe communiceer ik hierover? Op welk moment?

23 Stap 1 : Problemen worden vatbare uitdagingen! BEGELEIDINGSNOOD Hoe omgaan met problemen? Paniekzone? Leerzone: hoe kan ik de uitdaging aanpakken? Welke basisvaardigheden komen hierbij kijken? Heb ik die of kan ik die leren of inoefenen? Laat mijn bedrijfscontext voldoende tijdsbesteding toe? Lerend netwerk ESF vorig jaar: Levert mooi uitgeschreven competentieprofielen op. Hoe vertalen we dit naar: Micro-ondernemingen binnen onze sector. Vormgeving en ondersteuning aan mentoren.

24 Stap 1 : Wat wordt van mij als mentor verwacht? Belangrijk onderscheid!! 1/1 Verhouding mentor/student of Student gaat mee met een equipe Wie stel ik als mentor aan? Wat communiceren met werknemers v/h equipe? Hoe hen vormen? Hoe feedback organiseren?

25 Stap 1 : Wat wordt van mij als mentor verwacht? De opstartperiode: Een engagement aangaan De intake gesprekken i.v.m. de jongeren : hun start-situatie. De administratieve verplichtingen en hun consequenties. Rol mentor - rol WG - in relatie tot de externe diensten Wegwijzer zijn, vertaler-tolk zijn naar mensentaal Eens aan de slag: Problemen uitdagingen oplossingen: ondersteuningsvraag! In eerste orde: de trajectbegeleider, in tweede orde de sectorcoach.

26 Projectverloop tot op heden. STAP 1 STAP 2 STAP 3 STAP 4 De mentoren en de betrokken partijen Evalueren in een opleidingsproces met standaardtrajecten. Mentorschap: verwachtingspatroon en vormgeving Rapportage: tijdens het jaar en de eindrapportering.

27 Stap 2 : Wat wordt van mij als mentor verwacht? Een eerste evaluatieperiode: Ik heb snel een beeld van de mogelijkheden van de jongere. Waarom volstaat een algemene beoordeling dan niet? Waarom moet ik mee het hele standaardtraject met al zijn onderverdelingen evalueren? Kan het eenvoudiger en duidelijker? Wanneer is iets onvoldoende, matig, goed? Hoe subjectief/objectief is mijn/onze beoordeling? Mentor: worstelt met het onderscheid tussen iets technisch kunnen (cfr standaardtraject) een eindproduct afleveren die aan alle klantenvereisten voldoet.

28 Stap 2 Wat wordt van mij als mentor verwacht? Motivering hoog houden ik steek er als mentor veel energie in! wat mag ik van de student verwachten? Het moment komt: er wordt een eerste balans opgemaakt! Waarom steek ik hier als mentor zoveel energie in? Wat levert het me op? Doe ik het wel goed of niet?

29 Projectverloop tot op heden. STAP 1 STAP 2 STAP 3 STAP 4 De mentoren en de betrokken partijen Evalueren in een opleidingsproces met standaardtraj. Mentorschap: verwachtingspatroon en vormgeving Rapportage: tijdens het jaar en de eindrapportering.

30 Stap 3 : Mentorschap Verwachtingspatroon en vormgeving Gewenste ingesteldheid bij mentorschap? Waar moet iedere mentor zich bewust van zijn? Bij de opstart of later tijdens het handelen? Over welke basisvaardigheden moeten mentoren beschikken? Zijn deze aangeboren of helpt bewustmaking? Hoe komen we van bewustmaking naar vaardig omgaan?

31 Stap 3 : Mentorschap Verwachtingspatroon en vormgeving Wie ondersteunt hem in zijn mentorschap? Niet: Eerst lanceren en dan laten verzuipen. Wel: op ieder moment de juiste hand aanreiken. Welke ondersteuning heeft hij nodig? Wat kan in een opleiding(svorm) worden gegoten? Wat heeft te maken met op maat begeleiden tijdens het traject?

32 Stap 3 : Mentorschap Verwachtingspatroon en vormgeving Vormgeving: zal moeten maatwerk bieden rekening houdend met inhoud timing mentorprofiel bereikbaarheid/haalbaarheid rolverdeling investering

33 Stap 3 : Mentorschap Verwachtingspatroon en vormgeving

34 Stap 3 : Mentorschap Verwachtingspatroon en vormgeving Tweeluik Maatwerk - opleiding - voor micro-ondernemingen! - begeleiding - voor duaal leren Goed op mekaar afgestemd!

35 Projectverloop tot op heden. STAP 1 De mentoren en de betrokken partijen STAP 2 Evalueren in een opleidingsproces met standaardtraj. STAP 3 Mentorschap: verwachtingspatroon en vormgeving STAP 4 Rapportage: tijdens het jaar en de eindrapportering.

36 Stap 4 : Rapporteringen tijdens het jaar Permanente opvolging intern: wekelijks werkoverleg. ESF Partners scholen: op geregelde tijdstippen. Trajectbegeleidersvergaderingen: 4 tal op jaarbasis BUSO en BSO apart Dagelijkse besturen: tweemaandelijks Raden van bestuur: 4 tal op jaarbasis Genuanceerde feedback Gezonde nieuwsgierigheid Waardevolle ideeën

37 Stap 4 : Rapporteringen v/h eindrapport Eerste voorstel van indeling van het rapport nog sterk in herziening Eerste gedachtenwissel rond vormgeving v/d eindrapportering Interne verwachtingen nl. dagelijks bestuur en Raad van Bestuur Direct betrokkenen nl. ESF onderwijspartners en mentoren Indirect betrokkenen: netwerk, veldcontacten,

38

39 Dank voor jullie aandacht en input! Vragen? Bedenkingen feedback? Voor verdere communicatie: altijd welkom! Eduplus - Stephan Wullaert - GSM Project duaal Marie-Jeanne De Pauw GSM project.duaal@eduplus.be

LEREND NETWERK DIEPTESESSIE EDUPLUS VOLTA - CONSTRUCTIV

LEREND NETWERK DIEPTESESSIE EDUPLUS VOLTA - CONSTRUCTIV LEREND NETWERK DIEPTESESSIE EDUPLUS VOLTA - CONSTRUCTIV 29.01.2018 www.syntravlaanderen.be INHOUD - Intro: doel van de dag... 3 - Stand van zaken projecten... 3 o Eduplus... 3 o Volta... 5 o Constructiv

Nadere informatie

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren De, sleutelfiguur binnen duaal leren Duaal leren Enkele cruciale uitgangspunten Elke duale opleiding wordt gebaseerd op een standaardtraject waarin de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming worden

Nadere informatie

Lerend Netwerk Duaal Leren. 29 april 2016

Lerend Netwerk Duaal Leren. 29 april 2016 Lerend Netwerk Duaal Leren 29 april 2016 Veranderende maatschappij - Vergrijzing - Vergroening - Digitalisering - Kennismaatschappij Nood aan hogere, gespecialiseerde profielen Levenslang leren Beroepen

Nadere informatie

Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen. aanpak en proefprojecten

Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen. aanpak en proefprojecten Een voor ondernemingen en jongeren aantrekkelijk systeem van Duaal Leren in Vlaanderen Voka aanpak en proefprojecten Ondernemers willen jongeren kansen geven en zetten duaal leren op de politieke agenda

Nadere informatie

Lasser-monteerder - duaal

Lasser-monteerder - duaal BSO7 Lasser-monteerder - duaal Zevende jaar Lasser-monteerder - duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

ESF event 29 mei Kinderbegeleider Duaal WS 1: Schoolcomponent

ESF event 29 mei Kinderbegeleider Duaal WS 1: Schoolcomponent ESF event 29 mei Kinderbegeleider Duaal WS 1: Schoolcomponent Vooraf ESF- project: 3 scholen, Vivo & Diverscity elke school vertrekt vanuit eigen historiek, curriculum, gewoontes, dit is ons verhaal: Don

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Advies BVR duaal leren BuSO

Advies BVR duaal leren BuSO Raad Secundair Onderwijs 12 februari 2019 RSO-RSO-ADV-1819-004 Advies BVR duaal leren BuSO Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42 99 www.vlor.be info@vlor.be Advies

Nadere informatie

Opleiding Duaal Leren - HR

Opleiding Duaal Leren - HR Opleiding Duaal Leren - HR Spelregels tijdens de workshop vertrouwelijkheid respect vrijheid en openheid leren van elkaar Work Shops «WORK» actieve deelname SHOPS Kiezen je beslist zelf welke info voor

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

Hoe ziet je schooljaar eruit?

Hoe ziet je schooljaar eruit? Wat is het? Hoe ziet je schooljaar eruit? Soorten overeenkomsten Bij duaal leren leer je vaardigheden in je school, Centrum voor Deeltijds Onderwijs of in je Syntra-lesplaats en op de werkvloer. Wil je

Nadere informatie

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de

Nadere informatie

Duaal Leren. Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven

Duaal Leren. Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven Duaal Leren Zesde Staatshervorming droeg ILW over naar Vlaanderen Vlaams decreet Leren en Werken aan herziening toe ->Eén grote werf met deelwerven Duaal Leren Duaal leren Eén grote werf met deelwerven

Nadere informatie

Advies. Uitrol Duaal Leren. Brussel, 29 mei 2017

Advies. Uitrol Duaal Leren. Brussel, 29 mei 2017 Advies Uitrol Duaal Leren Brussel, 29 mei 2017 SERV_20170614_UitrolDuaalLeren_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be .

Nadere informatie

Studiedag Redelijke aanpassingen bij werkplekleren

Studiedag Redelijke aanpassingen bij werkplekleren Studiedag Redelijke aanpassingen bij werkplekleren Door de bril van het bedrijf Els Devos Sectorconsulent onderwijs 19 juni 2019 Horeca Forma Wie zijn we? Wat doen we? Waarom zijn we hier? 2 Horeca Forma

Nadere informatie

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren Competentieprofiel Mentor Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor duaal

Nadere informatie

DIEPTESESSIE ESF. DUO+ Vrijdag 26 januari 2018

DIEPTESESSIE ESF. DUO+ Vrijdag 26 januari 2018 DIEPTESESSIE ESF DUO+ Vrijdag 26 januari 2018 www.topuntgent.be Interstedelijk CLB CLB GO! Vrij CLB regio Gent Bijdragen tot het welbevinden van leerlingen nu en in de toekomst Verhogen van de gekwalificeerde

Nadere informatie

Bouwplaatsmachinist - Duaal

Bouwplaatsmachinist - Duaal BSO Bouwplaatsmachinist - Duaal Derde graad Bouwplaatsmachinist - Duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 5de jaar 6de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Frans 1 1

Nadere informatie

VR DOC.0648/2BIS

VR DOC.0648/2BIS VR 2019 0305 DOC.0648/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde

Nadere informatie

Vooraf. 3 juli 2015: conceptnota bis goedgekeurd VR

Vooraf. 3 juli 2015: conceptnota bis goedgekeurd VR Duaal leren Vooraf 23 januari 2015: eerste conceptnota goedgekeurd VR Formele adviezen: VLOR, RvB SYNTRA Vlaanderen, SERV Informele adviezen: sectoren, BNCTOO, Aandachtspunten 3 juli 2015: conceptnota

Nadere informatie

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal The impossible leap in one hundred simple steps Het decreet duaal in mensentaal SITUERING (1) Waarom? Knelpunten huidige systeem van leren en werken (cfr. evaluatie decreet leren en werken) Voordelen van

Nadere informatie

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Presentatie Lerend netwerk Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Vormelek vzw is het sectoraal opleidingsfonds van de elektriciens, installatie en distributie (PSC 149.01). Samen met Tecnolec en FBZ behoort

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (3-2-2017) Bemiddelaar Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel C10N Bemiddelaar Doel van de functie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven

Nadere informatie

TECHNO + VISIE OP DUAAL LEREN EN WERKPLEKLEREN

TECHNO + VISIE OP DUAAL LEREN EN WERKPLEKLEREN TECHNO + VISIE OP DUAAL LEREN EN WERKPLEKLEREN Freddy Moreels 05 maart Vlaams parlement Overzicht: - De tijd ver vooruit sommige bedrijfspartners en onderwijs! - Wat is Techno+ en haar doelstellingen -

Nadere informatie

Dag secundair onderwijs 5 februari 2016

Dag secundair onderwijs 5 februari 2016 Dag secundair onderwijs 5 februari 2016 Inhoud 1. Stand van zaken en planning 2016-2017 Duaal = streven naar 60% leren op werkplek Gericht op onderwijskwalificatie: algemene vorming & beroepskwalificatie

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt

Duaal leren. Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Duaal leren Inspiratiesessie april 2017 Hasselt Agenda 1. Situering 2. De werkregisseur: SYNTRA Vlaanderen 3. Concreet: op weg naar krachtige leeromgevingen binnen leerondernemingen voor elke leerling

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Huistaakbeleid BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Inleidende tekst Om op een degelijke manier aan huistaakbeleid te doen moeten

Nadere informatie

Wie zijn wij? Anna. Duaal leren. Tineke. Oplossingsgericht. Leerlingbegeleiding. Wortels in deeltijds onderwijs. Vooruit en groei.

Wie zijn wij? Anna. Duaal leren. Tineke. Oplossingsgericht. Leerlingbegeleiding. Wortels in deeltijds onderwijs. Vooruit en groei. 13/09/2018 HGW-dag Wie zijn wij? Anna Tineke Vooruit en groei Wortels in deeltijds onderwijs We love coaching Duaal leren Leerlingbegeleiding Oplossingsgericht Duaal leren = een opleidingstraject waarbij

Nadere informatie

een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken

een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken Word Wijs!? een initiatief van GSIW Actiegroep Leren-Werken promotor: de Stap - Studieadviespunt Gent duur project: 1/10/2012 tot 30/9/2013, verlengd met 1 schooljaar 1/10/2013 tot 30/9/2014 1,2 fulltime

Nadere informatie

Kinderbegeleider Duaal

Kinderbegeleider Duaal Kinderbegeleider Duaal Voorstelling Limburgs Steunpunt Kinderopvang en partners Projectplanning Stand van zaken Wie zijn wij? Onze partners in dit project LIMBURGS STEUNPUNT KINDEROPVANG Wie zijn wij?

Nadere informatie

ONDERWIJS & ONDERNEMEN

ONDERWIJS & ONDERNEMEN ONDERWIJS & ONDERNEMEN Zuurstof voor ons onderwijs Zuurstof voor onze toekomst DUAAL LEREN Beste collega-ondernemer, Goed gevormd talent is het basisingrediënt van economische groei en vooruitgang. Jongeren

Nadere informatie

Decreet duaal leren en de aanloopfase

Decreet duaal leren en de aanloopfase Decreet duaal leren en de aanloopfase Na 2 de principiële goedkeuring 1/12/2017 Context Beleidsnota onderwijs en werk: Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken Onderwijs blijft eindverantwoordelijke;

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende uitvoering van het decreet van 10 juni 2016 tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende

Nadere informatie

Werkplek21 SLOTEVENT 7 MAART VICKIE DEKOCKER & FEMKE VANDORMAEL

Werkplek21 SLOTEVENT 7 MAART VICKIE DEKOCKER & FEMKE VANDORMAEL Werkplek21 SLOTEVENT 7 MAART VICKIE DEKOCKER & FEMKE VANDORMAEL Welkomstwoord Door minister Muyters & dhr. Bruno Tindemans Werkplek21 INLEIDING Doelstellingen Werkplek21 Als beleid moeten we inwerken op:

Nadere informatie

VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

VERSLAG ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// www.vlaanderen.be VERSLAG ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Datum: 24 april 2018 Aanwezig: Chris Smits (Katholiek

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit

Nadere informatie

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid. Juni 2017

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid. Juni 2017 Masterclass Duurzame Inzetbaarheid Juni 2017 2 Wetenschappelijke artikelen over DI: 3 Wat betekent duurzame inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS: DOORLICHTINGSEENHEDEN DIE BESTAAN UIT EEN CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS DUAAL TRAJECT Deze bundel is van toepassing op

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 Petra Meirink-Chatah, RKBS Beekbrug Pieter de Kool, Onderwijsadvies p.dekool@onderwijsadvies.nl Take away

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden. Voorjaar 2019

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden. Voorjaar 2019 Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden Voorjaar 2019 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. 2 Vanaf 1 september 2019 verplicht

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN

DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN DUAAL LEREN IN VLAANDEREN: KANSEN EN GEVAREN Dieter Verhaest KU Leuven, Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Campus Brussel Co-auteurs: Stijn Baert (UGent) Katleen De Rick (KU Leuven) Kristof De

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018

Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018 Huiswerkbeleid Beleidsdocument Huiswerk opgeven en plannen De Passie Utrecht Namens de werkgroep: Matthijs Langeraar April 2018 1 P a g i n a Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Problemen... 3 3. Doel visiedocument...

Nadere informatie

Kick-off Erkenningen van ondernemingen

Kick-off Erkenningen van ondernemingen Kick-off 2018 Erkenningen van ondernemingen Agenda 1. De werkregisseur: SYNTRA Vlaanderen 2. Ondernemingen informeren 3. Erkenning Situering DUAAL LEREN is gedeelde bevoegdheid van WERK en ONDERWIJS ONDERWIJS

Nadere informatie

Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap. Infosessie 9/04/2015

Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap. Infosessie 9/04/2015 Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap Infosessie 9/04/2015 Historiek & Kadering Ondernemen Werkt I II III ( Unizo ) Maatpak Ondernemerschap Maak Werk van je Zaak ( Syntra Limburg in partnerschap andere

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs 21/03/2018 Boeverbos 1 Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs Jo Desutter Pedagogisch begeleider STE(A)M 2 Wat is STEM? Aanduiding domein Aanduiding studies

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 MISSIE DE VORDERING Vanuit een traditie van katholieke waarden en voor iedereen toegankelijk, verzorgen wij kwalitatief hoogstaand eigentijds basisonderwijs,

Nadere informatie

Wie? Programma 7/10/2018. Webinar - Infosessie STARTEN MET ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL IN ?

Wie? Programma 7/10/2018. Webinar - Infosessie STARTEN MET ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL IN ? Webinar - Infosessie STARTEN MET ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL IN 2019-2020? Wie? MIEKE VERMEIREN - Agoria Chief EC People & Organisation Voorzitter SectoraalPartnerschapTechnologischeIndustrie Onderwijsbeleid

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

Overeenkomst van alternerende opleiding

Overeenkomst van alternerende opleiding Overeenkomst van alternerende opleiding GESLOTEN MET TOEPASSING VAN HET DECREET VAN 10 juni 2016 TOT REGELING VAN BEPAALDE ASPECTEN VAN ALTERNERENDE OPLEIDINGEN Tussen de onderneming:... maatschappelijke

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2013

Activiteitenverslag 2013 Activiteitenverslag 213 Algemene Vergadering 6 juni 214 een initiatief van 1 Agenda Doelpubliek & bereik Activiteiten Coachen, Adviseren en Begeleiden Opleiding werknemers Zoekopdrachten Opleiding werkzoekenden

Nadere informatie

Elektromechanische technieken - Duaal

Elektromechanische technieken - Duaal TSO Elektromechanische technieken - Duaal Derde graad Elektromechanische technieken - Duaal LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Engels AV 2 2 Frans AV

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE.

JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE. JE BEDRIJF VOORBEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN DUALE LEERJONGERE. Een bedrijfsprofiel kan worden opgesteld adhv 4 A s en kan worden ingevuld door het bedrijf zelf, voor de komst van een leerling, ter voorbereiding

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Advies. Uitbreiding van het tijdelijk project Schoolbank op de werkplek. Brussel, 3 mei 2017

Advies. Uitbreiding van het tijdelijk project Schoolbank op de werkplek. Brussel, 3 mei 2017 Advies Uitbreiding van het tijdelijk project Schoolbank op de werkplek Brussel, 3 mei 2017 SERV_20170503_UItbreidingtijdelijkprojectSODW_Advies.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36,

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

Duaal leren Tuinaanleg en tuinbeheer

Duaal leren Tuinaanleg en tuinbeheer Duaal leren Tuinaanleg en tuinbeheer Mentorondersteuning: behoeften en voorstellen Van 1 september 2017 tot 31 augustus 2018 Projectnummer: 6950 2 DEEL 1: VOORSTELLING VAN HET PROJECT. 1.1. Inleiding.

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS: DUAAL TRAJECT Deze ontwikkelingsschalen zijn van toepassing op alle duale opleidingen in het voltijds secundair onderwijs.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Waar er geen wijzigingen in optraden =

Waar er geen wijzigingen in optraden = Werkplekleren bouw Waar er geen wijzigingen in optraden = Onderwijsstages meest gehanteerde instrument (3800 bouwbedrijven in O-Vl vs jaarlijks +/- 1200 leerlingen 3 e graad bouw- en houtonderwijs. Voor

Nadere informatie

COC en COV zijn niet akkoord met volgende artikelen

COC en COV zijn niet akkoord met volgende artikelen COC en COV vinden het positief dat de Vlaamse Regering via een proefproject ervaring wil opdoen alvorens een nieuwe organisatievorm te introduceren in het onderwijs. Alleen op voorwaarde dat dit project

Nadere informatie

Kwaliteitstoezicht op de leerweg duaal leren Rapport over de proefdoorlichtingen (februari april 2019)

Kwaliteitstoezicht op de leerweg duaal leren Rapport over de proefdoorlichtingen (februari april 2019) Kwaliteitstoezicht op de leerweg duaal leren Rapport over de proefdoorlichtingen (februari 2017 - april 2019) 20 mei 2019 ONDERWIJSINSPECTIE TEAM TOEZICHT AGENTSCHAP VOOR ONDERNEMERSVORMING COLOFON Samenstelling

Nadere informatie

Vertrouwelijkheid en Veiligheid: een dilemma? Studiedag begeleidingsverpleegkunde / NVKVV week van Verpleegkunde & Vroedkunde

Vertrouwelijkheid en Veiligheid: een dilemma? Studiedag begeleidingsverpleegkunde / NVKVV week van Verpleegkunde & Vroedkunde Vertrouwelijkheid en Veiligheid: een dilemma? Studiedag begeleidingsverpleegkunde / NVKVV week van Verpleegkunde & Vroedkunde 1 Bevorderen v/e positief leerklimaat Maatschappelijke context & actoren macrofactoren

Nadere informatie

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld 1 Wat is werkplekleren? Werkpleklerenstaat voor leren op en via de leeromgeving

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT

TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT TUTORING: EEN LEERSCHOOL IN DIVERSITEIT Evelien Goethals (Arteveldehogeschool, bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs) & Mariska Storm (Kompanjon vzw) Tutoring : een leerschool in diversiteit Inleiding

Nadere informatie

Spelenderwijs begeleiden bij ingrijpende levensgebeurtenissen

Spelenderwijs begeleiden bij ingrijpende levensgebeurtenissen Specificaties Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang Titel: Soort: Werksituatie: Spelenderwijs begeleiden bij ingrijpende levensgebeurtenissen Cursus PW peuterspeelzaal, kinderdagverblijf BSO 4 t/m 8 jaar

Nadere informatie

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren leidraad kwaliteitsvol werkplekleren inhoudslijst wat is werkplekleren? waarom een leidraad? voor je begint middelen wat bied je aan? wat voorzie je praktisch? wat voorzie je structureel? mensen wie is

Nadere informatie

Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak

Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak LL Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak Doelgroep Doelgroep: volwassenen met een verhoogd beïnvloedbaar gezondheidsrisico

Nadere informatie

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018 Advies Aanloopfase Brussel, 23 april 2018 SERV_20180423_Aanloopfase_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Aanloopfase

Nadere informatie

BEWEGEN OP VERWIJZING Ternat 22 september 2016 Zorgregio Asse. VIGeZ vzw, 2016, BOV

BEWEGEN OP VERWIJZING Ternat 22 september 2016 Zorgregio Asse. VIGeZ vzw, 2016, BOV BEWEGEN OP VERWIJZING Ternat 22 september 2016 Zorgregio Asse 1 Doelstelling BOV Meer bewegen op maat van de deelnemer Bewegen als continuüm Gezondheidswinst op fysiek, mentaal en sociaal vlak 2 Doelgroep

Nadere informatie

Overeenkomst van alternerende opleiding

Overeenkomst van alternerende opleiding Bijlage 1. Model van een overeenkomst van alternerende opleiding als vermeld in artikel 2 Overeenkomst van alternerende opleiding GESLOTEN MET TOEPASSING VAN HET DECREET VAN 10 juni 2016 TOT REGELING VAN

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren

Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Trajectbegeleiding levenslang en levensbreed leren Workshop H zaal Gielis (1 ste verd.) Sterker naar werk (13.45-14.45) Myriam Carlier, coördinator opleidingen UCBO UGent vrijdag 26 november 2010 PROJECT

Nadere informatie

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV)

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving. Meerwaarde hiervan is

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren Infosessie Duaal Leren Als kinderopvanginitiatief meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk 1. Duaal Leren: wat is dat? Duaal Leren is de meest intensieve vorm van werkplekleren: minimaal zestig procent

Nadere informatie

~ Uit je comfort zone op school! ~

~ Uit je comfort zone op school! ~ ~ Uit je comfort zone op school! ~ Welkom! In mijn begeleiding van leerlingen maak ik vaak gebruik van het begrip comfort zone. Leerlingen vinden het soms zo n verademing om op deze manier na te denken

Nadere informatie

Rapport en Postersessie: Kwaliteit op de werkplek 22 MEI 2017

Rapport en Postersessie: Kwaliteit op de werkplek 22 MEI 2017 Rapport en Postersessie: Kwaliteit op de werkplek 22 MEI 2017 Situering en context Decreet OAO : sinds juni 2016, nieuwe regeling mbt overeenkomsten en de erkenning van de werkplek voor alle leerlingen

Nadere informatie

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Wat? ESF project 1 sept 2016 31 aug 2018 31 dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Sneller en op maat toeleiden naar arbeidsmarkt Inburgerings- en activeringstraject afstemmen Werkgevers actief

Nadere informatie

Vroegtijdig schoolverlaten in Vlaams onderwijs

Vroegtijdig schoolverlaten in Vlaams onderwijs Vroegtijdig schoolverlaten in Vlaams onderwijs Inhoudstafel Wat is vroegtijdig schoolverlaten? Voorgeschiedenis - Europa - Vlaanderen Vroegtijdig schoolverlaten Monitoring in Vlaanderen Cijferrapport VSV

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Talentenwerf

Talentenwerf Talentenwerf 2018-2019 1. Situering De talentenwerf maakt deel uit van het opleidingstraject leidinggevende als fase 1 van het professioneel continuüm. De talentenwerf dient als verkennende fase voor toekomstige

Nadere informatie

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder Open oproep Pionieren in samenwerking Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder INLEIDING Vlaams minister Jo Vandeurzen streeft naar een sterkere samenwerking

Nadere informatie

FORUM ONDERNEMEND HOGER ONDERWIJS. 5 september 2014 Brussel

FORUM ONDERNEMEND HOGER ONDERWIJS. 5 september 2014 Brussel FORUM ONDERNEMEND HOGER ONDERWIJS 5 september 2014 Brussel Welkom! Wie is er voor het eerst bij? -> vervangers vaste leden -> gasten -> nieuw Forumlid - Wie ben je? - Wat doe je zelf concreet mbt ondernemend

Nadere informatie

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018 Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden Najaar 2018 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. 1 BELANG VAN EEN GOEDE MENTOR Niet

Nadere informatie

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Workshop Doel? Eerste ervaringen WVL delen + aanpak 3 ESF-projecten ikv Uitstroom Sociale Economie Looptijd: 2 jaar Ontwikkelen en uittesten

Nadere informatie

Arbeidsbereidheid Is duaal leren voor de jongere een weloverwogen keuze? Is hij gemotiveerd om te leren op de werkvloer?

Arbeidsbereidheid Is duaal leren voor de jongere een weloverwogen keuze? Is hij gemotiveerd om te leren op de werkvloer? Oriënteren en screenen is nagaan in welke mate een leerling arbeidsbereid en arbeidsrijp is en hoe hij hierin nog kan groeien. Dit uit zich in een onderbouwd advies op de klassenraad. Arbeidsbereidheid

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie