Deelrapportage Bekendheid leerlingen en semi-professionals met ondersteuningsaanbod gemeenten 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deelrapportage Bekendheid leerlingen en semi-professionals met ondersteuningsaanbod gemeenten 2016"

Transcriptie

1 Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant Deelrapportage Bekendheid leerlingen en semi-professionals met ondersteuningsaanbod gemeenten 2016 M. Jacobs, GGD Hart voor Brabant L. van Tilburg, GGD Hart voor Brabant H. Kortekaas, GGD Hart voor Brabant November 2016

2 Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor een goed werkend jeugdstelsel is dat jeugdigen en semi-professionals weten waar ze terecht kunnen voor advies of ondersteuning. Om zicht te krijgen op deze vraag is in 2015 een klein onderzoek uitgevoerd onder leraren en leerlingen op middelbare scholen. In 2016 is het onderzoek voor de tweede keer uitgevoerd. Het onderzoek is uitgebreid met trainers/coaches van sportverenigingen. Onderzoeksvraag Weten jongeren en semi-professionals die veel met jongeren werken waar ze in de gemeente terecht kunnen voor advies en ondersteuning en kennen zij de toegangsteams/sociale wijkteams van de gemeenten? Methode Wij hebben VO scholen in Hart van Brabant gebeld en hen gevraagd om medewerking bij het onderzoek. Scholen die positief reageerden kregen van ons een mail en brief met informatie. De VO scholen is gevraagd om een bericht op de website te plaatsen met een link naar de vragenlijst voor de leerlingen (en om zo mogelijk deelname te promoten). Ook hebben wij gevraagd om een mail naar leerkrachten/ mentoren en directieleden te sturen met daarin een link naar de vragenlijst voor leerkrachten. Ook sportverenigingen hebben wij gebeld met de vraag om mee te doen. Zij kregen een mail met informatie en aan hen is gevraagd een mail met link te sturen naar trainers/coaches en bestuursleden. Resultaten In totaal hebben 340 leerlingen, 87 leerkrachten/mentoren en 21 trainers/coaches de vragenlijsten ingevuld. Nog steeds weet de helft van de leerlingen niet waar zij met vragen of problemen in de gemeente terecht kan. Ongeveer 1 op de 10 leerlingen kent de toegang/het sociaal wijkteam van zijn/haar gemeente. Leerlingen weten wel dat zij bij een leerlingbegeleider, mentor of huisarts terecht kunnen voor ondersteuning. Ongeveer twee op de drie leerkrachten en leerlingbegeleiders/mentoren weten niet waar zij met zorgen, signalen of meldingen van of over leerlingen in de gemeente terecht kunnen. De toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten (als zodanig) zijn bij hen (nog steeds) behoorlijk onbekend. Wel kennen de leerkrachten en begeleiders de zorgcoördinator of mentor van de school. Zorgcoördinatoren en directieleden zijn wel goed bekend met de toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten. Slechts 4 van de 21 trainers/coaches en/of bestuursleden bij sportverenigingen weten waar zij in de gemeente terecht kunnen voor vragen, signalen of meldingen van of over spelers/speelsters. Zij zijn wel bekend met de vertrouwenspersoon en/of met bestuurs- of commissieleden van de club. Bestuursleden blijken echter ook onbekend met de toegangen/sociale wijkteams van de gemeente.

3 Conclusies De resultaten geven aan dat leerlingen indien nodig de weg naar ondersteuning wel kunnen vinden. Meestal gaat dit via de school (leerlingbegeleider/mentor of vertrouwenspersoon) of via de huisarts. Binnen de school zijn leerkrachten, mentoren en leerlingbegeleiders vooral bekend met de ondersteuning binnen de school. Zorgcoördinatoren en directieleden zijn wel goed bekend met de toegangen/sociale wijkteams van de gemeente. Voor gemeenten zou het misschien goed zijn om de bekendheid van het ondersteuningsaanbod (bekendheid van de wijk-/ toegangsteams) onder de aandacht te brengen van leerlingbegeleiders, mentoren en vertrouwenspersonen. De route voor ondersteuning loopt nu waarschijnlijk meestal via de zorgcoördinator of directie. Binnen sportverenigingen is de bekendheid van ondersteuning in de gemeente onvoldoende. Trainers/coaches zijn vooral bekend met ondersteuning binnen de vereniging. Het zou goed zijn als in ieder geval betaalde trainers, directieleden en vertrouwenspersonen bekend zijn met de toegangen/sociale wijkteams.

4 Resultaten leerlingen Nog steeds weet de helft van de leerlingen niet waar zij met vragen of problemen in de gemeente terecht kan. De toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten (als zodanig) zijn bij vrijwel alle leerlingen onbekend. Leerlingen weten wel dat zij bij een leerlingbegeleider, mentor of huisarts terecht kunnen. Aan leerlingen werd gevraagd: Als je vragen of problemen zou hebben, bijvoorbeeld thuis, op school of in je vriendenkring, weet je dan waar je in je gemeente terecht kan? De helft van de leerlingen (51%) reageerde positief. In 2015 reageerde 58% (van 310 leerlingen) positief op deze vraag. Als we vragen naar de bekendheid met verschillende organisaties en personen waar je terecht kunt met problemen, blijkt dat het merendeel van de leerlingen weleens gehoord heeft van de leerlingbegeleider/ mentor, vertrouwenspersoon en huisarts: respectievelijk 89%, 88% en 74%. In 2015 was dat respectievelijk 86%, 72% en 55%. Ongeveer 1 op de 10 leerlingen kent een of meerdere toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten. Antwoordmogelijkheid Percentage 2016 Percentage 2015 Leerlingbegeleider/mentor Vertrouwenspersoon op school Schoolarts/jeugdarts/verpleegkundige (GGD) (School)maatschappelijk werk Jongerenwerker Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Huisarts T-Aanpak Tilburg (toegang) 5 6 Wijkteams en servicepunt Loon op Zand 1 3 Sociaal team Dongen 0 4 Sociaal team Gilze-Rijen 1 4 Sociaal team Oisterwijk 0 4 't Loket Goirle 1 5 TeamWijZ Waalwijk 1 3 Samenzorgteam Hilvarenbeek 1 4 Geen 7 5 Van welke organisaties/personen waar je terecht kunt met problemen heb je weleens gehoord? (meerdere antwoorden mogelijk)

5 Resultaten leerkrachten Ongeveer twee op de drie leerkrachten en leerlingbegeleiders/mentoren weten niet waar zij met zorgen, signalen of meldingen van of over leerlingen in de gemeente terecht kunnen. De toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten (als zodanig) zijn bij hen (nog steeds) behoorlijk onbekend. Wel kennen de leerkrachten en begeleiders de zorgcoördinator of mentor van de school. Zorgcoördinatoren en directieleden zijn wel goed bekend met de toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten. In 2016 hebben de vragenlijst iets breder uitgezet in het onderwijs en hebben we eerst gevraagd naar de functie(s) van de respondent: Functie Percentage Leerkracht 75 Mentor/ leerlingbegeleider 55 Zorgcoördinator 7 Vertrouwenspersoon 3 Lid directie 6 Anders, namelijk 13 Vervolgens hebben we gevraagd: Weet u waar u in de gemeente terecht kunt voor advies of ondersteuning bij zorgen, signalen of meldingen van of over leerlingen? Minder dan de helft van de 87 respondenten (41%) reageerde positief. (In 2015 reageerde 57% (van 133 leerkrachten) positief op deze vraag Als we vragen naar de bekendheid met verschillende organisaties en personen waar men terecht kan met zorgen, signalen of meldingen van of over leerlingen, blijkt dat bijna iedereen bekend is met de zorgcoördinator of mentor van de school. De toegangen/sociale wijkteams zijn vrij onbekend. De T-aanpak (Toegang) Tilburg en het BIJEEN team Heusden zijn het meest bekend (zie onderstaande tabel). De bekendheid van lokale teams hangt zeer waarschijnlijk samen met de woonplaats van de respondenten en/of de locatie van de deelnemende scholen.

6 Antwoordmogelijkheid Percentage 2016 Percentage 2015 T-Aanpak Tilburg (toegang) t Loket Goirle 3 5 Sociaal team Dongen 1 1 Sociaal team Gilze-Rijen 1 1 Sociaal team Oisterwijk 0 2 Samenzorgteam Hilvarenbeek 0 3 Wijkteams en servicepunt Loon op Zand 2 2 TeamWijZ Waalwijk 2 2 BIJEEN-team Heusden 10 8 Zorgcoördinator/ mentor school 92 niet gevraagd Geen van bovenstaande personen/organisaties 6 nvt Anders 10 nvt Welke organisaties/personen waar u terecht kunt met zorgen, signalen en meldingen van of over leerlingen zijn bij u bekend? (2016) Welke van onderstaande punten bij de gemeente zijn bij u bekend waar u terecht zou kunnen met zorgen, signalen en meldingen van leerlingen? (2015) Als we de resultaten opsplitsen naar de verschillende functies, zien we grote verschillen: Van de 23 leerkrachten zonder nevenfunctie weten er 6 (26%) waar zij in de gemeente terecht kunnen voor ondersteuning. Van de 41 leerlingbegeleiders/mentoren (die geen zorgcoördinator, vertrouwenspersoon of directielid zijn) zijn dat er 15 (37%). Alle 5 directieleden (100%) en 4 van de 5 zorgcoördinatoren (80%) weten waar zij terecht kunnen voor ondersteuning. Zij kennen allemaal een of meerdere toegangen/sociale wijkteams van de gemeenten. Van de 3 vertrouwenspersonen weet er 1 (33%) waar hij/zij in de gemeente terecht kan voor ondersteuning. Hij/zij kent de toegang/het sociaal wijkteam van de gemeente. De andere twee zijn bekend met de zorgcoördinator/mentor van de school.

7 Resultaten semi-professionals sportverenigingen Slechts 4 van de 21 trainers/coaches en/of bestuursleden bij sportverenigingen weten waar zij in de gemeente terecht kunnen voor vragen, signalen of meldingen van of over spelers/speelsters. Zij zijn wel bekend met de vertrouwenspersoon en/of met bestuurs- of commissieleden van de club. De bestuursleden blijken echter ook onbekend met de toegangen/sociale wijkteams van de gemeente. Onder de respondenten waren geen vertrouwenspersonen, we weten niet of zij bekend zijn met de ondersteuning in de gemeente. In 2016 hebben we de vragen ook voorgelegd aan trainer/coaches van enkele sportverenigingen in Hart van Brabant. Eerst hebben we gevraagd naar de functie(s) van de respondent: Functie Aantal Percentage Trainer/coach (betaald) 2 10% Trainer/coach (ouder of vrijwilliger) 12 57% Teambegeleider/ verzorger 2 10% Vertrouwenspersoon 0 0% Lid bestuur/commissie 6 29% Anders, namelijk 1 5% Vervolgens hebben we gevraagd: Weet u waar u in de gemeente terecht kunt voor advies of ondersteuning bij zorgen, signalen of meldingen van of over spelers/speelsters? Slechts 4 van de 21 respondenten (19%) reageerden positief. Een jeugdcoördinator en een (onbetaalde) trainer/coach/begeleider zijn bekend met de toegang/het sociaal wijkteam van de gemeente. Een betaalde trainer kent de vertrouwenspersoon van de club en een bestuurs- /commissielid is bekend met bestuur/commissie/coördinator van de club. Als we vragen naar de bekendheid met verschillende organisaties en personen waar men terecht kan met zorgen, signalen of meldingen van of over spelers/speelsters, blijkt dat bijna iedereen (18 van de 21 respondenten) bekend is met iemand binnen de club waar men terecht kan (bestuur / coördinator of vertrouwenspersoon). Slechts 2 personen (onbetaalde trainer/coach en een bestuurs-/commissielid) kennen geen van de genoemde personen/organisaties.

8 Bekend met: Aantal Percentage T-Aanpak Tilburg (toegang) 0 0% t Loket Goirle 1 5% Sociaal team Dongen 0 0% Sociaal team Gilze-Rijen 0 0% Sociaal team Oisterwijk 0 0% Samenzorgteam Hilvarenbeek 2 10% Wijkteams en servicepunt Loon op Zand 0 0% TeamWijZ Waalwijk 0 0% BIJEEN-team Heusden 0 0% Vertrouwenspersoon club 6 29% Bestuur/commissie/coördinator club 15 71% Geen van bovenstaande personen/organisaties 2 10% Anders, namelijk 0 0% Welke organisaties/personen waar u terecht kunt met zorgen, signalen en meldingen van of over spelers/speelsters zijn bij u bekend? (meerdere antwoorden mogelijk)

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant

Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant Deelrapportage Opvoeden en veerkracht ouders/verzorgers Hart van Brabant 2015 K. Vinckx MSc, het PON M. Jacobs PhD, GGD Hart voor Brabant W. de

Nadere informatie

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Verslag dialoogbijeenkomst nulmeting Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant 11-07-2016 Eind 2014 gaf de regio Hart van Brabant de GGD opdracht om een regionale beleidsmonitor jeugdhulp te ontwikkelen.

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK JEUGD

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK JEUGD Rapport CLIËNTERVARINGSONDERZOEK JEUGD Gemeenten Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk Juli 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research

Nadere informatie

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Voor de huisartsenzorg Aanbod van diensten 1 Alarmnummer 112 3 Spoedeisende hulp 2 De crisisdienst van GGz Breburg 4 Acute psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar Onderzoek Kind en Opvoeding 0-17 jaar Inhoudsopgave 1. Ontwikkeling en gezondheid 4 2. Zorgen over kind 8 3. Hulp en ondersteuning bij de opvoeding 11 4. Roken en alcohol 16 5. Sport en bewegen 18 Onderzoek

Nadere informatie

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN 2015 Presentatie Ouderen bonden 13 januari 2014 Door: Jaap Vermeijden Lid Wmo Adviesraad Waalwijk HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN VOORZOVER THANS BEKEND! ROL

Nadere informatie

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Zaaknummer: 00384933 Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Collegevoorstel Inleiding Op 1 januari 2015 gaat de regie van de jeugdzorg over naar de gemeenten

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

O3 is een samenwerkingsverband tussen Juvans, ContourdeTwern, Modus, MEE en GGD. 2

O3 is een samenwerkingsverband tussen Juvans, ContourdeTwern, Modus, MEE en GGD. 2 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis De gemeente Heusden is sinds januari 2011 aangesloten bij het Veiligheidshuis s-hertogenbosch en omstreken (VH-DB). Sinds januari 2015 is de onze gemeente

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Sociaal Innovatie Centrum. Brabantse proeftuin dementie inventarisatie

Sociaal Innovatie Centrum. Brabantse proeftuin dementie inventarisatie Sociaal Innovatie Centrum Brabantse proeftuin dementie inventarisatie Anne Daams, Laura Guichelaar, Luuk van Rooij & Jaap van der Heide 2-6-2017 Inhoud Gemeente Heusden... 2 Gemeente Waalwijk... 4 Gemeente

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant

Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant Monitor regionaal beleidskader jeugdhulp Hart van Brabant Deelrapportage oordeel professionals over passendheid zorgaanbod en samenwerking GGD Hart voor Brabant, februari 2016 W. Jeeninga W. de Vries Inhoudsopgave

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Feb 2019 % aantal % aantal % Nederland 268.702 3,1% -5.527-2,0%

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014 Nummer 3 18 juli 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel.

Nadere informatie

RMC Regio 35 Midden-Brabant. RMC Factsheet Schooljaar Jongeren in kwetsbare positie Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: mei 2017

RMC Regio 35 Midden-Brabant. RMC Factsheet Schooljaar Jongeren in kwetsbare positie Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: mei 2017 RMC Regio 35 Midden-Brabant RMC Factsheet Schooljaar 2015-2016 Jongeren in kwetsbare positie Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: mei 2017 RMC regio 35 : Midden-Brabant Dit document bevat gedetailleerde

Nadere informatie

Alcohol verkoop. aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT

Alcohol verkoop. aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT Alcohol verkoop aan jongeren 2018 ONDERZOEK NAAR DE NALEVING IN DE REGIO HART VAN BRABANT Achtergrond In opdracht van de gemeenten in de regio Hart van Brabant heeft Nuchter, Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen

Nadere informatie

Handboekje Leerlingenvervoer Midden-Brabant. Prettig Onderweg

Handboekje Leerlingenvervoer Midden-Brabant. Prettig Onderweg Handboekje Leerlingenvervoer Midden-Brabant Prettig Onderweg 2 Prettig onderweg Kinderen hebben recht op passend onderwijs. Het vervoer naar een speciale school moet prettig verlopen voor iedereen: veilige

Nadere informatie

Je naam Je naam. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar

Je naam Je naam. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Je naam Je naam in de Verwijsindex Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Je naam in de Verwijsindex, wat betekent dat? Met de meeste kinderen en jongeren van 0 tot

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016 Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 1 november 2016 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg Colleges van

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw In dit overzicht staan alleen de (onderdelen van) artikelen uit de regeling met een inhoudelijke

Nadere informatie

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant

Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Definitieboek kwantitatieve indicatoren - 2016 Monitor Jeugdhulp Regio Hart van Brabant Gebruik van jeugdhulp Jeugdigen met jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en/ of jeugdreclassering) Het geheel van

Nadere informatie

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelgroep 4 1.2 Methode 4 1.3 Respons 4 2. Resultaten Wmo 5 2.1 Contact en toegankelijkheid van hulp of ondersteuning

Nadere informatie

a. Het kunnen instellen van een bestuurscommissie b. De stemverhoudingen c. De benoeming van de gemeente Tilburg tot gastheergemeente

a. Het kunnen instellen van een bestuurscommissie b. De stemverhoudingen c. De benoeming van de gemeente Tilburg tot gastheergemeente Gemeenschappelijke regeling Regionaal overleg Midden-Brabant In het voorjaar van 1998 heeft een aantal gemeenten in Midden-Brabant, na het besluit tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant 14-5-2019 15:24:15 Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Midden-Brabant Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Apr 2019 % Mrt 2019 % Apr 2018 % Nederland

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD *ZD17012158* Zundertse Regelgeving Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november 1999 Kenmerk besluit Datum publicatie

Nadere informatie

Werk- en toeleidingsdocument SMW Rotterdam

Werk- en toeleidingsdocument SMW Rotterdam Werk- en toeleidingsdocument SMW Rotterdam Een standaard werkwijze voor de Rotterdamse schoolmaatschappelijk werker Rotterdamse werkgroep 1 plan en registratie., maart 2016 Algemene gegevens (Contact)gegevens

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 20-1-2015 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg College van Waalwijk

Nadere informatie

Analyse overlast personen met verward gedrag

Analyse overlast personen met verward gedrag Analyse overlast personen met verward gedrag Hart van Brabant, 2018 Leeswijzer In deze tweede update van de analyse 'overlast van personen met verward gedrag' wordt de analyse uit 2016 aangevuld met de

Nadere informatie

Dilemma s in de toegang Jeugd

Dilemma s in de toegang Jeugd Dilemma s in de toegang Jeugd Inrichting Toegang In Zwolle werken we met 5 sociale wijkteams, gekoppeld aan 5 stadsdelen Deze wijkteams geven uitvoering aan de Jeugdwet, WMO en participatiewet. Dit zijn

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam regeling: Register Citeertitel: telijke grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2016 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014 Nummer 2 mei 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel. Ze

Nadere informatie

De Dongense Opstartlening

De Dongense Opstartlening De Dongense Opstartlening Verlaag je woonlasten met de Opstartlening! Beschikbaar voor starters uit Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk en vanaf 1

Nadere informatie

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Coaching on the Job Over Coaching on the Job Begin 2016 is er in samenwerking met STEK en IJsselkids gestart met de pilot Coaching on the Job.

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN GEZONDHEID BROCHURE VOOR ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

SAMEN WERKEN AAN GEZONDHEID BROCHURE VOOR ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN SAMEN WERKEN AAN GEZONDHEID BROCHURE VOOR ALLE POLITIEKE PARTIJEN DIE MEEDOEN AAN DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2 HOE BEVORDER JE DE GEZONDHEID VAN JE INWONERS? Dat bepaal je vooral lokaal Is het u ook

Nadere informatie

Stand van zaken Q-koorts

Stand van zaken Q-koorts Stand van zaken Q-koorts 22-11-2010 Dit is een Q-koortsnieuwsbrief van de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant. Meldingen GGD Hart voor Brabant in 2010 De GGD Hart voor Brabant kreeg in de afgelopen

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2019 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Financieel beeld Jeugdhulp

Financieel beeld Jeugdhulp Financieel beeld Jeugdhulp Regionale Raadsinformatiebijeenkomst 31 oktober 2018 Diana Ebbing en Annie Merx Programma 1. Opfrissen: begrotingscyclus 2. Stand van zaken jaarrekening 2017 3. Financiële prognose

Nadere informatie

Regionale VTV Bevolking. Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2011 Hart voor Brabant Deelrapport Bevolking

Regionale VTV Bevolking. Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2011 Hart voor Brabant Deelrapport Bevolking Regionale VTV 2011 Bevolking Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2011 Hart voor Brabant Deelrapport Bevolking Auteurs: Dr. M.A.M. Jacobs-van der Bruggen, GGD Hart voor Brabant Drs. S. van de

Nadere informatie

Eén grondslag voor de gemeentelijke bijdrage aan de GGD

Eén grondslag voor de gemeentelijke bijdrage aan de GGD Eén grondslag voor de gemeentelijke bijdrage aan de GGD Inleiding Mede vanwege de herhaalde vragen vanuit gemeenten vroeg het algemeen bestuur om een voorstel voor de herziening van de grondslag voor de

Nadere informatie

Agenda. Vergadering: Algemeen Bestuur Datum: 19 februari 2014 van 11.45 tot 12.15 uur Plaats: t Spectrum, Schijndel. 1. Opening

Agenda. Vergadering: Algemeen Bestuur Datum: 19 februari 2014 van 11.45 tot 12.15 uur Plaats: t Spectrum, Schijndel. 1. Opening Agenda Vergadering: Algemeen Bestuur Datum: 19 februari 2014 Tijd: van 11.45 tot 12.15 uur Plaats: t Spectrum, Schijndel 1. Opening AB 20140219-2.0 AB 20140219-2.1 2. Wijziging begroting 2014 3. Sluiting

Nadere informatie

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent).

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent). Bijlage 1 Enquête Opvoeden en opgroeien in Oisterwijk Januari 2015 1. Waarom deze enquête? De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en gezond en veilig opgroeien. Kinderen

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2017 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Personen- alarmering

Personen- alarmering Personenalarmering Personenalarmering Vraagt u zich weleens af wat er gebeurt als u iets overkomt in uw eigen huis? U valt of wordt plotseling onwel; wie schiet u dan te hulp? Deze vraag kunt u voor zijn

Nadere informatie

Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant

Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant Subsidieregeling aanpak jeugdwerkloosheid regio Midden Brabant Artikel 1 Karakter regeling Deze subsidieregeling is een regeling als bedoeld in artikel 2 lid 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Notitie: Ontwikkelingen van het Centrum Jeugd en Gezin Goirle

Notitie: Ontwikkelingen van het Centrum Jeugd en Gezin Goirle Notitie: Ontwikkelingen van het Centrum Jeugd en Gezin Goirle Maart 2010 Deze notitie is bedoeld om het college en de raadscommissie Welzijn te informeren over de ontwikkelingen van het CJG in Goirle.

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015

Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Z Rapport Onderzoek Toegang Wmo 2015 Maart 2015 In opdracht van het Transitiebureau Wmo Team Kennisnetwerk Wmo Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Over het onderzoek 3 3. De resultaten 4 3.1 Omvang deelnemende

Nadere informatie

Personen- alarmering

Personen- alarmering Personenalarmering Personenalarmering Vraagt u zich weleens af wat er gebeurt als u iets overkomt in uw eigen huis? U valt of wordt plotseling onwel; wie schiet u dan te hulp? Deze vraag kunt u voor zijn

Nadere informatie

Welke groep studenten van de NHTV heeft het meest verfrissende idee voor Leisure en klimaat?

Welke groep studenten van de NHTV heeft het meest verfrissende idee voor Leisure en klimaat? Welke groep studenten van de NHTV heeft het meest verfrissende idee voor Leisure en klimaat? Nog een paar uur. Dan is het vakantie voor de 60 derdejaars leerlingen van het vak Leisure regie. Spannende

Nadere informatie

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp dinsdag 2 december 2014 toelichting Om de hulp en ondersteuning voor kinderen en gezinnen zowel op school als thuis in samenhang te realiseren

Nadere informatie

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000 Inwonertal Brabant groeit met ruim 9 s-hertogenbosch, 7 maart 212 - In 211 is de Brabantse bevolking met 9.3 mensen toegenomen. Daarmee ligt de bevolkingsgroei vrijwel op hetzelfde niveau als de laatste

Nadere informatie

Uw kind. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar

Uw kind. in de Verwijsindex. Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Uw kind in de Verwijsindex Wat betekent dat? Verwijsindex Regio Nijmegen voor jeugdigen van 0-23 jaar Uw kind in de Verwijsindex, wat betekent dat? Met de meeste kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar

Nadere informatie

Wie is wie in het AB?

Wie is wie in het AB? Leden Algemeen Bestuur van de GGD Hart voor Brabant met contactinformatie: W. (Wim) Hillenaar Cuijk Burgemeester, met als portefeuille o.a. volksgezondheid en integratiebeleid. Voorzitter van het bestuur

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2012 Stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal nww dat ingeschreven staat bij UWV in Noord-Brabant kwam aan het einde van september

Nadere informatie

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25%

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25% Samenvatting enquête SWV Passend Onderwijs IJmond 2018 Datum: januari 2019 Inleiding Het samenwerkingsverband Passend onderwijs IJmond (SWV PO IJmond) zet jaarlijks een enquête uit onder de scholen van

Nadere informatie

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25%

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25% Samenvatting enquête SWV Passend Onderwijs IJmond 2018 Datum: januari 2019 Inleiding Het samenwerkingsverband Passend onderwijs IJmond (SWV PO IJmond) zet jaarlijks een enquête uit onder de scholen van

Nadere informatie

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein Aan: De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in vergadering bijeen op 26 en 27 juni 2018, behandelende het InterBestuurlijk

Nadere informatie

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning pagina 1 van 1 Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning - 4 2 0 JAN. 2016 Van: kbo-brabant Aan: kbo-brabant Datum: 20-1-2016 14:04 v\mo\ 6g Onderwerp: VBOB

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Onderbouwing Taken JGZ-medewerkers bij preventie, signalering en aanpak van pesten Preventie pesten tijdens contactmomenten signalering risicofactoren Tijdens de contactmomenten

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT

22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT 22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT In dit hoofdstuk staan twee aspecten centraal die met jeugd en gezin verband houden: in het eerste deel wordt ingegaan op de bekendheid met

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2015 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Voice- over bij de Prezi Veilig en Beschermd: http://prezi.com/yeh3s6lkdu1f/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share [Start] Zorgen over een kind? Kom in actie! Veilig en beschermd opgroeien in

Nadere informatie

COLLEGEBESLUITEN D.D Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit A01 Verrekening inkomsten politieke ambtsdragers 2015

COLLEGEBESLUITEN D.D Nr. Onderwerp Samenvatting / toelichting Besluit A01 Verrekening inkomsten politieke ambtsdragers 2015 A01 Verrekening inkomsten politieke ambtsdragers 2015 B01.OOT Huur ruimten in MFA BaLaDe Om na te gaan of er bij politieke ambtsdragers (Burgemeester en Wethouders) neveninkomsten dienen te worden verrekend,

Nadere informatie

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei 2018 Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek 2 Inhoud Differentiatie zorgaanbod Triage methode JGZ 4-18 Resultaten promotieonderzoek

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente.

De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente. Goedemiddag, De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente. We hebben een offerte van het vakantieverblijf mogen ontvangen,

Nadere informatie

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend 1 Inhoud 1. Doelstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden... 3 3. Beschrijving procedure... 3 3.1 Interne klachten... 4 3.2.Vertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus 2015 2 Samenvatting De gemeente wil weten hoe

Nadere informatie

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen Wmo-kanteling Raadpleging Inwonerpanel Dongen Even voorstellen 2 Stephan Dijcks GfK onderzoekt gedrag consumenten en burgers Beheer en onderzoek Inwonerpanel Dongen Uitvoerder landelijke Wmo-evaluatie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, december 2016 Daling WW-uitkeringen in Noord-Brabant Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant laat in december 2016 een dalende lijn zien, zowel ten opzichte van

Nadere informatie

LEDENTEVREDENHEIDSONDERZOEK

LEDENTEVREDENHEIDSONDERZOEK LEDENTEVREDENHEIDSONDERZOEK In samenwerking met Ledentevredenheidsonderzoek SV. Olympia Cuijk maart, 2015 Pagina 1 Inleiding Voor u liggen de uitkomsten van het tevredenheidsonderzoek van S.V. Olympia

Nadere informatie

Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip. Cedin. Lianne Bleker

Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip. Cedin. Lianne Bleker Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip Cedin Lianne Bleker Februari 204 COLOFON Leerlingtevredenheid Het Ruimteschip Lianne Bleker Drachten, februari 204 Cedin Lavendelheide 2 9202 PD DRACHTEN T 088 0200300

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 PANTA RHEI BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool Panta Rhei.

Nadere informatie

Betrokkenheid van buurtbewoners. Uitgevoerd door Dimensus in opdracht van gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Vergelijking gemeenten 2015

Betrokkenheid van buurtbewoners. Uitgevoerd door Dimensus in opdracht van gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Vergelijking gemeenten 2015 Leefbaarheid Jeugdhulp Sociaal Team Vrijwilligerswerk Mantelzorg Actief in de buurt Betrokkenheid van buurtbewoners Burenhulp Zelfredzaamheid Sociale contacten Financiële situatie Uitgevoerd door Dimensus

Nadere informatie

*Z00BD9E49FD* documentnr.: INT/C/15/13845 zaaknr.: Z/C/15/16483

*Z00BD9E49FD* documentnr.: INT/C/15/13845 zaaknr.: Z/C/15/16483 *Z00BD9E49FD* documentnr.: INT/C/15/13845 zaaknr.: Z/C/15/16483 Commissievoorstel Onderwerp : Voorjaarsnota 2016 GGD HvB Datum college : 18 februari 2015 Portefeuillehouder : W.A.G. Hillenaar Contactpersoon

Nadere informatie

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk)

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Een goede verbinding tussen ouders, scholen, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het schoolmaatschappelijk werk

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Cliëntervaringsmonitor Ouders duurzame hulp

Cliëntervaringsmonitor Ouders duurzame hulp Cliëntervaringsmonitor Ouders duurzame hulp Is dit goede hulp? U ontvangt deze vragenlijst omdat uw kind jeugdhulp heeft. Kinderen ouder dan 12 jaar krijgen deze vragenlijst zelf ook; indien uw kind 16

Nadere informatie

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant 14:00 14:15 Opening algemene stand van zaken SVB-BGT, Ingrid Hugen 14:15 15:00 De rol van RWS, Rob van der Schoot rol van RWS binnen de BGT (m.n.

Nadere informatie

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur Agenda 10:00-11:00 Algemene deel. Huidige stand van zaken regio Afstemmen bronhouders ICT Bijhouding.. Pauze.. 11:15-12:15 Opsplitsing. Facility Minicompetitie

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT Vergadering ARHO dd 23 april 2009 Agendapunt 4: DigiSeph Status: Opinierend/besluitvormend Door het Seph is een enquête uitgezet over DigiSeph. Daarnaast is gekeken naar het

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Cliëntervaringsmonitor Ouders Einde hulp

Cliëntervaringsmonitor Ouders Einde hulp Cliëntervaringsmonitor Ouders Einde hulp Was dit goede hulp? U ontvangt deze vragenlijst omdat uw kind jeugdhulp heeft gehad. Kinderen ouder dan 12 jaar krijgen deze vragenlijst zelf ook; indien uw kind

Nadere informatie

Geachte mevrouw, geachte meneer,

Geachte mevrouw, geachte meneer, Geachte mevrouw, geachte meneer, Mijn naam is Sandra Bats. Voor mijn opleiding aan Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg ben ik bezig met een onderzoek naar de wijze waarop gemeentelijke overheden

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

...... +++++++++++ +++++++++++ +++++++++++ +++++++ Integrale Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Integrale Veiligheidsmonitor Drimmelen 2011 Uitkomsten van de enquête en

Nadere informatie

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie Rapportage Mei, 2016 s-hertogenbosch Inhoud Introductie... 2 Opzet van het onderzoek... 2 Resultaten... 2 Conclusies, interpretaties en aanbevelingen... 2

Nadere informatie

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Jij in @risk Wat betekent dit? Jij staat sinds kort in @risk, de verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht. Waarom is dat? Wat betekent dit? En wat gebeurt er met

Nadere informatie

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Voorstellen Jolanda Verkade Advies dwars door de 3 decentralisaties Passie en specialisatie is het Jeugddomein 15 jaar managementervaring

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie