Handleiding NRS Mineraal Invoer Bemestingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding NRS Mineraal Invoer Bemestingsplan"

Transcriptie

1 Handleiding NRS Mineraal Invoer Bemestingsplan Invoer bemestingsplan Via het menu Invoer bemestingsplan van NRS Mineraal kan jaarlijks voor de start van het nieuwe mestjaar het verplichte bemestingsplan worden ingevuld. Tussentijds kunnen bij grote wijzigingen de gegevens altijd aangepast worden. Zo blijft het bemestingsplan actueel. Werkwijze systeem In het menu staat de button Mestwetgeving. Onder deze button valt zowel de module NRS Mineraal met het bijbehorende Bemestingsplan als de module NRS Minas (t/m 2005). De modules NRS Mineraal en NRS Minas bevatten de verschillende overzichten die ondersteunen bij de complexe wettelijke verplichtingen. NRS Minas voor de oude Minas mestwetgeving, NRS Mineraal voor de huidige mestwetgeving. Veehouders die derogatie hebben aangevraagd dienen jaarlijks een Bemestingsplan bij te houden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de button Invoer Bemestingsplan. Wanneer de verschillende invoerschermen van boven naar beneden worden doorlopen komt een compleet bemestingsplan tot stand, u voldoet dan met NRS Mineraal aan 11 van de 12 punten die door de overheid verplicht gesteld zijn. Het enige dat dan nog ontbreekt is een kaart van de percelen. Onder de button Invoer Bemestingsplan vallen de opties: - Algemeen - Derogatie/beweiding - Grondgebruik - Basisteelt - Volgteelt - Graasdieren - Rundvee - Overige graasdieren - Excretie melkvee - Bodemonderz. - Bodemonderzoeken - Koppeling percelen aan bodemonderzoeken - Mestgegevens - Opslagcapaciteit - Beginvoorraden - Eindvoorraden - Aanvoer dierlijke mest - Afvoer dierlijke mest - Voorgenomen DM gift (dierlijke mest) - Voorgenomen KM gift (kunstmest) Zijn alle invoerschermen ingevuld. Dan is het invullen van de gegevens voor het bemestingsplan hiermee compleet. De resultaten van de berekeningen zijn via de button NRS Mineraal en vervolgens Bedrijfsoverzicht en Derogatie overzicht te raadplegen. Het Bedrijfsoverzicht en Derogatieoverzicht, aangevuld met een kaart van de percelen maken het bemestingsplan compleet.

2 Algemeen Derogatie / Beweiding In dit scherm kan aangegeven worden of derogatie aangevraagd is en of melkkoeien geweid worden. Afhankelijk van deze opties zal NRS Mineraal, overeenkomstig de mestwetgeving, andere normen hanteren. Derogatie Wordt bij de derogatievraag ja aangevinkt dan zal de berekening uitgevoerd worden op basis van een toegestane dierlijke mestgift van 250 kg stikstof (N). Wordt nee aangevinkt dan wordt de berekening uitgevoerd met 170 kg N. Beweiden Worden de koeien geweid, dan kunt u kiezen uit: - Normaal beweiden: > 135 dagen - Kort beweiden: < 135 dagen In de berekening wordt rekening gehouden met de bijbehorende normen voor weiden. Weiden geeft een lagere N-gebuiksnorm en een lagere werkingscoëfficiënt van dierlijke mest (35 % t.o.v. 60 %). Het onderscheid tussen kort en normaal beweiden wordt gebruikt bij de module bedrijfsspecifieke excretie die begin 2007 aan NRS Mineraal wordt toegevoegd.

3 Grondgebruik Basisteelt Op het scherm Invoer grondgebruik (Basisteelt) worden de percelen getoond die d.m.v. de uitwisseling met Dienst Regelingen (DR) bekend zijn. Heeft u hierin reeds wijzigingen aangebracht dan wordt uiteraard deze actuele situatie getoond. Belangrijk: - U dient hierbij uit te gaan van de oppervlakte gewassen zoals die op 15 mei op uw bedrijf aanwezig zijn - Ga bij de hectares uit van de beteelde oppervlakte Onderin het scherm wordt direct het aantal en percentages hectares bouwland en grasland getoond. Dient een perceel toegevoegd te worden, gebruik dan de button toevoegen. Dienen de wijzigingen die doorgevoerd zijn opgeslagen te worden, gebruik dan de button opslaan. Onder de button Dienst Regelingen vindt u de meest recente gegevens van Dienst Regelingen (DR) die d.m.v. Opgave percelen (van de gecombineerde opgave) gemeld zijn bij DR. Dienst Regelingen De gegevens van DR kunt u overnemen naar uw bemestingsplan via de button Overnemen. Let op: hiermee overschijft u wel eerder aangebrachte mutaties op het hoofdscherm Basisteelt. Na het overnemen kunnen eventuele wijzigingen doorgevoerd worden. Deze wijzigingen worden niet doorgestuurd naar DR. Perceelsomschrijving De perceelsomschrijving die van DR binnenkomt betreft alleen een perceelsnummer. De omschrijving kan gewijzigd worden door in het betreffende veld de tekst aan te passen.

4 Gewas Onder de kolom gewas kunnen allerlei gewassen geselecteerd worden. Door bijv. een g in te typen verschijnt automatisch grasland. Snijmaïs is eenvoudig te vinden door een s in te typen. M.b.v. de pijltjestoets kan het gewenste gewas vervolgens eenvoudig gevonden worden. Natuurterein (SN) Deze grond word niet meegerekend worden in de berekening voor de plaatsingsruimte, er mag wel dierlijke mest op. De gebruikte mest op eigen natuurterein wordt binnen de meststoffenwet gezien als afvoer van mest. Hiervoer moet een vervoersdocument worden aangemaakt met code 34 voor mestafvoer naar natuurterrein. Dit kan worden ingebracht in Afvoer dierlijke mest onder het menu-item mestgegevens. Ook de mestproductie van uw dieren die grazen op natuurterrein hoeft u dus niet mee te tellen als gebruik. Hiervoor wordt binnen NRS Mineraal nog een aanpassing gedaan zodat ook deze dieren geregistreerd kunnen worden. Omdat CR Delta niet weet welke grond is aangemerkt als SN-grond dient u dit altijd zelf nog aan te passen. Hetzelfde geldt voor bos aangemerkt als niet productiebos en dus ook natuurterrein. Grondsoort In de kolom grondsoort kan één van de drie mogelijke grondsoorten (klei, veen of zand/löss) gekozen worden. In enkele gevallen kan het voorkomen dat bij DR de grondsoort van een perceel niet bekend is. U ziet dan grondsoort onbekend ingevuld staan. Wijzig dit altijd in de betreffende grondsoort anders kan dit perceel niet meegenomen worden in de berekeningen. Hectares Via de kolom hectares kan de beteelde oppervlakte ingegeven worden.

5 Grondgebruik Volgteelt Via het scherm Invoer grondgebruik (Volgteelt) kunnen eventuele volgteelten opgegeven worden. Belangrijk: - wordt een groenbemester na snijmaïs geteeld, geeft dit dan niet in als een volgteelt. De normen voor snijmaïs zijn inclusief de norm voor een groenbemester. Zie verder het scherm Basisteelt.

6 Graasdieren Rundvee Op het scherm Invoer graasdieren (Rundvee) worden de 7 rundvee categorieën vermeld. Per categorie wordt het gemiddeld aantal dieren van het afgelopen jaar berekend. Het betreft een rollend jaargemiddelde. Aantal in Berekening Wilt u niet dat het Bemestingsplan rekend met het rollend jaargemiddeld voor een bepaalde categorie (bijvoorbeeld omdat de bedrijfsvoering wordt aangepast). Via de kolom Aantal in berekening kan per categorie aangegeven worden met welke dieraantallen het bemestingsplan moet rekenen. % vaste mest Uitgangspunt is dat de dieren drijfmest produceren. Is dit niet het geval, geeft dan in de kolom % vaste mest aan wat het percentage vaste mest is. Let op; bij de categorie jongvee < 1 jaar wordt ervan uitgegaan dat de kalveren tot 2 maanden op stro worden gehuisvest. Wordt een afwijkend aantal opgegeven bij deze diercategorie, geef dan ook (eventueel) het % vaste mest in.

7 Graasdieren Overige graasdieren Via het scherm Invoer overige graasdieren kunnen eventueel andere graasdieren zoals schapen, geiten, paarden etc. toegevoegd worden. Zie verder voor de werking het scherm Rundvee. Diercategorieën kunnen toegevoegd worden via de button toevoegen, wijzigen kunnen opgeslagen worden via de button opslaan.

8 Graasdieren Excretie melkvee Via het scherm Excretie melkvee kan eventueel de melkproductie per koe en het ureumgetal aangepast worden. Voor melkkoeien is de excretie (productie stikstof en fosfaat in de mest) afhankelijk van het ureumgehalte en de melkproductie. Melkproductie Heeft u ons geautoriseerd om de zuivel gegevens op te halen bij uw zuivelfabriek dan tonen we hier de gemiddelde melkproductie per koe op basis van de gegevens van de zuivel. Dit zijn ook de gegevens waar Dienst Regelingen mee zal werken. Rekenregels: Bron: zuivel (Zuivelfabriek) Als er minder dan 182 dagen van de zuivelleveranties in een jaar ontbreken dan wordt naar een jaargemiddelde gerekend op basis van de beschikbare zuivelleveranties. De bron is dan Zuivel voor melk en Ureum. Echter als het ureum gehalte uit de leveranties niet goed te bepalen is (te veel ontbrekende leveranties) dan wordt de waarde van de standaard koe gebruikt (Bron Standaard). Bron: MPR (rollend jaargemiddelde op basis van de MPR) Als er geen zuivelleveranties zijn of te veel leveranties ontbreken (> 182 dagen) dan wordt het rollend jaargemiddelde van de MPR gebruikt indien deze aanwezig is. Bron is in dit geval MPR. Bron: Standaard (Melkproductie per koe 7500 kg, ureum 26) Zijn er geen zuivelleveranties aanwezig en zijn er ook geen MPR-gegevens aanwezig dan wordt de waarde van de standaardkoe gebruikt. Wanneer het UBN een zelfzuivelaar betreft zijn er geen zuivelleveranties beschikbaar bij een zuivelfabriek en zal dus ook de standaardkoe worden gebruikt.

9 Bron Diverse (Meerdere UBN s met verschillende bronnen) Als een BRS meer dan 1 UBN bevat dan kan het voorkomen dat de Melkproductie van het ene UBN door de zuivelleveranties is berekend en bij de andere UBN opgegeven via Internet of berekend middels de MPR. In dat geval is de Bron: Diverse. Wanneer u vindt dat dit voor het lopende jaar niet juist is kunt u achter de zuivelgegevens uw verwachte gemiddelde melkproductie per koe invullen. Binnen NRS Mineraal zal dan met de door u opgegeven gegevens worden gerekend. Als bron van de gegevens wordt dan Internet getoond. Wilt u niet meer dat we rekenen met de door u opgegeven gegevens maar met de gegevens van de zuivel dan kunt u het vinkje achter de zuivelgegevens weer aanklikken. Vanaf dat moment wordt binnen NRS Mineraal weer gerekend met de zuivelgegevens. Ureumgetal Voor ureumgetal geldt hetzelfde als voor melkproductie. Standaard tonen we de gegevens van de zuivel. Verwacht u een ander ureumgetal voor het lopende jaar dan kunt u dit verwachte ureumgetal in het veldje achter ureumgetal invoeren. Wilt u niet meer dat we rekenen met de door u opgegeven gegevens dan kunt u het vinkje achter de zuivelgegevens weer aanklikken.

10 Bodemonderz. Bodemonderzoeken Het scherm Overzicht bodemonderzoeken toont de bekende bodemonderzoeken. Vooralsnog zijn dit de onderzoeken van Blgg, ALNN en Altic. Met andere partijen (bijv. Zeeuws Vlaanderen) zijn nog geen afspraken gemaakt voor het uitwisselen van gegevens. Is het overzicht leeg of niet compleet, voeg dan zelf een bodemonderzoek in d.m.v. de button toevoegen. Bodemonderzoek Geef bij Bodemonderzoek de naam in van het onderzoek (bijv. de perceelsnaam). Lab. Bij Lab (laboratoria) kunt u kiezen uit één van de 6 laboratoria (ALNN, Altic, BLGG, Laboratorium Zeeuwse Eilanden, Roba en Terra). Staat een laboratorium niet in deze lijst, geef dit dan s.v.p. door aan CR Delta zodat deze kan worden toegevoegd aan de lijst. NLV/ P-AL Voor de verdere berekening van het bemestingsplan is het nodig dat het N-leverend vermogen en de P-AL waarden worden ingegeven.

11 Bodemonderz. Koppelen perceel aan bodemonderzoek Alle actuele percelen dienen aan een bodemonderzoek gekoppeld te worden om per perceel een bemestingsadvies te kunnen berekenen. Perceelsomschrijving Kies onder Perceelsomschrijving een perceel. Hier wordt de perceelsomschrijving getoond zoals die van DR binnenkomt of zoals die zelf is ingebracht onder Invoer grondgebruik basisteelt. Bodemonderzoek Per perceel dient in de kolom Bodemonderzoek het bij het perceel behorende bodemonderzoek aangeklikt te worden. In het verschijnende uitklapveld staan de bekende bodemonderzoeken. Eén van de bodemonderzoeken kan gekoppeld worden. Hectares Voer het aantal hectares in dat het perceel groot is. Belangrijk: - een Bodemonderzoek heeft een maximum van 5 ha. Is een perceel groter dan 5 ha, dan dient het perceel gekoppeld te worden aan meerdere bodemonderzoeken. Dit kan door op toevoegen te klikken en vervolgens het betreffende perceel nog eens te selecteren. Vervolgens kan dit deel van het perceel aan een ander bodemonderzoek worden gekoppeld. Onder aan het scherm is een totaal aan hectares toegevoegd. Zowel het totaal aan hectares waar het programma mee rekend als de hectares die gekoppeld zijn aan de bodemonderzoeken worden getoond. Dit dient met elkaar overeen te komen. Controleer tevens of dit overeenkomt met de eigen administratie.

12 Mestgegevens Opslagcapaciteit Via het scherm Opslagcapaciteit (Bedrijfssysteem) kan het type mest opgegeven worden. Is er drijfmest, vaste mest of een combinatie van beide aanwezig op het bedrijf. Daarnaast dient hier de opslagcapaciteit voor zowel drijfmest als vaste mest ingegeven te worden. Type mest Hier dient te worden vast gelegt welke mest het huisvestingssysteem oplevert: Drijfmest, vaste mest of een mix van beide mestsoorten Opslagcapaciteit drijfmest Hier kan het volume van de aanwezige opslagcapaciteit voor drijfmest in m 3 worden vastgelegt. Opslagcapaciteit vaste mest Hier kan het volume van de aanwezige opslagcapaciteit voor vaste mest in m 3 worden vastgelegt. Vanuit LNV wordt aangegeven dat de opslagcapaciteit gebaseerd moet worden op de afgegeven milieuvergunning en indien deze niet aanwezig is op de stalcapaciteit

13 Mestgegevens Beginvoorraden Via dit scherm kunnen de beginvoorraden meststoffen vastgelegd worden. Het gaat hierbij om de beginvoorraden per 1 januari. Mestopslag Bij mestopslag kan een eigen omschrijving ingegeven worden (bijv. ligboxenstal, plaat etc.). Mestcode Per mestopslag is aan te geven welke mestsoorten in de opslag aanwezig zijn. De mogelijkheid bestaat om tot maximaal 4 mestsoorten op te geven. Wordt de juiste mestcode gezocht, gebruik dan het uitklapveldje of tik het eerste cijfer van de mestcode in om vervolgens met de pijltjestoets naar boven of naar beneden te gaan. Wordt bijv. een 1 ingetoetst dan verschijnt de mestcode 10 vaste mest rundvee, met de pijltjestoets naar beneden is de mestcode 14 Drijfmest, rundvee snel gevonden. % (percentage) Per mestsoort dient het percentage van de mestsoort in de opslag opgegeven te worden (met een totaal van 100 %). Zit er maar één mestsoort in de opslag dan kan 100 vermeld worden bij %. Wanneer dit niet gebeurt dan vult het systeem zelf de 100 in. ton Bij ton dient de mestvoorraad in tonnen ingevuld te worden. Ditzelfde heeft elke veehouder aan het begin van het jaar opgegeven aan DR en kan hier overgenomen worden. Kg N / Kg P 2 O 5 Het invullen van de kg N en kg P 2 O 5 is optioneel. Worden deze niet ingevuld dan rekent het systeem met de bij de mestcode behorende forfaitaire normen.

14 Mestgegevens Eindvoorraden Via dit scherm kunnen de eindvoorraden meststoffen vastgelegd worden. Het gaat hierbij om de eindvoorraden per 31 december. Zie verder het scherm Beginvooraden meststoffen.

15 Mestgegevens Aanvoer dierlijke mest Wordt of is er dierlijke mest aangevoerd dan kan dat via dit scherm ingevoerd worden. Datum Geeft de datum op (dag en maand is voldoende) via de kolom Datum. Omschrijving In de kolom Omschrijving kan een naam gegeven worden aan de aanvoer. Mestcode Hier geeft u de mestsoort op die aangevoerd is/wordt. De mogelijkheid bestaat om per aanvoer tot maximaal 4 verschillende mestsoorten op te geven. Wordt de juiste mestcode gezocht, gebruik dan het uitklapveldje of tik het eerste cijfer van de mestcode in om vervolgens met de pijltjestoets naar boven of naar beneden te gaan. Wordt bijv. een 1 ingetoetst dan verschijnt de mestcode 10 vaste mest rundvee, met de pijltjestoets naar beneden is de mestcode 14 Drijfmest, rundvee snel gevonden. % (percentage) Per mestsoort dient het percentage van de mestsoort in de tank opgegeven te worden (met een totaal van 100 %). Zit er maar één mestsoort in de tank dan kan 100 vermeld worden bij %. Wanneer dit niet gebeurt dan vult het systeem zelf de 100 in. ton Bij ton dient de aangevoerde hoeveelheid mest in tonnen ingevuld te worden. Kg N / Kg P 2 O 5 Het invullen van de kg N en kg P 2 O 5 is optioneel. Worden deze niet ingevuld (bij Boer-boer transport) dan rekent het systeem met de bij de mestcode behorende forfaitaire normen.

16 Mestgegevens Afvoer dierlijke mest Wordt of is er dierlijke mest afgevoerd dan kan dat via dit scherm ingevoerd worden. Belangrijk: - bij boer boer transport mag maximaal 15 % van de geproduceerde hoeveelheid fosfaat afgevoerd worden zonder te bemonsteren. Datum Geeft de datum op (dag en maand is voldoende) via de kolom Datum. Omschrijving In de kolom Omschrijving kan een naam gegeven worden aan de aanvoer. Mestcode Hier geeft u de mestsoort op die afgevoerd is/wordt. De mogelijkheid bestaat om per afvoer tot maximaal 4 verschillende mestsoorten op te geven. Wordt de juiste mestcode gezocht, gebruik dan het uitklapveldje of tik het eerste cijfer van de mestcode in om vervolgens met de pijltjestoets naar boven of naar beneden te gaan. Wordt bijv. een 1 ingetoetst dan verschijnt de mestcode 10 vaste mest rundvee, met de pijltjestoets naar beneden is de mestcode 14 Drijfmest, rundvee snel gevonden. % (percentage) Per mestsoort dient het percentage van de mestsoort in de tank opgegeven te worden (met een totaal van 100 %). Zit er maar één mestsoort in de tank dan kan 100 vermeld worden bij %. Wanneer dit niet gebeurt dan vult het systeem zelf de 100 in. ton Bij ton dient de afgevoerde hoeveelheid mest in tonnen ingevuld te worden.

17 Kg N / Kg P 2 O 5 Het invullen van de kg N en kg P 2 O 5 is optioneel. Worden deze niet ingevuld (bij Boer-boer transport) dan rekent het systeem met de bij de mestcode behorende forfaitaire normen.

18 Mestgegevens Voorgenomen gift dierlijke mest Via het scherm Voorgenomen gift dierlijke mest kan ingegeven worden hoeveel dierlijke mest er over het jaar op het land gebracht zal worden. Dit geldt voor alle dierlijke mest dus zowel via het weiden van de koeien als via de mesttank. Op dit scherm worden alle percelen die gekoppeld zijn aan een bodemonderzoek getoond. Wordt er een perceel gemist, dan zal deze eerst gekoppeld moeten worden aan een bodemonderzoek. Advies DM Het Advies DM is gebaseerd op het landbouwkundig Drijfmestadvies en is gebaseerd op normberekeningen. Dit is één van de verplichte onderdelen van het bemestingsplan. Het advies is gebaseerd op 14 drijfmest rundvee. Werkelijk DM Kies de mestsoort die op het land gebracht zal gaan worden. Worden per perceel verschillende soorten dierlijke mest aangewend, voeg dan eerst een regel toe via toevoegen en selecteer het betreffende perceel. Selecteer vervolgens m.b.v. de mestcode de betreffende mestsoort. Is er mest aangevoerd op het bedrijf dan wordt eerst deze aangevoerde mest opgebruikt. Er wordt aangewerkt om deze aangvoerde mest op dit scherm aan te klikken in de dropdown. Gift m 3 /ha Voeg de hoeveelheid in tonnen toe die dat jaar op het betreffende perceel zal worden gebracht Onder aan het scherm worden de hoeveelheden N en P 2 O 5 (per perceel) opgeteld en vergeleken met de plaatsingsruimte dierlijke mest. Deze plaatsingsruimte is voor N afhankelijk van wel/geen derogatie. Het Saldo geeft de afwijking t.o.v. de plaatsingsruimte weer. Dit saldo dient op nul of hoger uit te komen.

19 Mestgegevens Voorgenomen kunstmestgift Via het scherm Voorgenomen Kunstmestgift kan de hoeveelheid te strooien/ gestrooide kunstmest ingebracht worden. Advies KM Het Advies KM is gebaseerd op het landbouwkundig Kunstmestadvies en is gebaseerd op normberekeningen. Dit is één van de verplichte onderdelen van het bemestingsplan. Werkelijk KM Kies de kunstmestsoort die op het land gebracht zal gaan worden. Worden per perceel verschillende soorten Kunstmest aangewend, voeg dan eerst een regel toe via toevoegen en selecteer het betreffende perceel. Selecteer vervolgens de betreffende kunstmestsoort. Gift m 3 /ha Voeg de hoeveelheid in tonnen toe die dat jaar op het betreffende perceel zal worden gebracht. Het saldo (onder aan het scherm) geeft het verschil tussen de verwachte kunstmestgift en de Kunstmestruimte. Dit saldo dient op nul of hoger uit te komen.

Handleiding. CRV Mineraal

Handleiding. CRV Mineraal Handleiding CRV Mineraal Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 CRV Mineraal 4 Algemeen: Overzichtsscherm 4 Actueel: 5 Formulier papieren overzichten 5 Beheer klantnummers 5 1. Invoer bemestingsplan 6 Algemene

Nadere informatie

NRS Mineraal. Managementproducten - NRS Mineraal. Beslissen van kalf tot koe

NRS Mineraal. Managementproducten - NRS Mineraal. Beslissen van kalf tot koe NRS Mineraal Met ingang van 2006 is in Nederland een nieuwe mestwetgeving ingevoerd die is afgestemd op de Europese normen. Het gebruik van stikstof (N) en fosfaat (P2O5) moet verminderen en er komt meer

Nadere informatie

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 1. CONCLUSIES 1.1. BEDRIJFSSITUATIE Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00 Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 Melkproductie (totaal per jaar) 765.000

Nadere informatie

CRV Mineraal Bedrijfsspecifieke excretie

CRV Mineraal Bedrijfsspecifieke excretie Bedrijfsspecifieke excretie In samenwerking met: Verwerkingsdatum 27/05/14 blad 1/3 Voergegevens Voorraad begin Hoeveelheid VEM Re (g) N (g) P (g) 425960 Graskuil 160 pakken 140* 39810 890 187.5 30.0 4.1

Nadere informatie

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken Versie 1, Februari 2015 1. Percelen invoeren Om vlot alle percelen in het programma in te voeren kan de groepsinvoer

Nadere informatie

Handleiding voor invullen excretiewijzer (BEX, BEA)

Handleiding voor invullen excretiewijzer (BEX, BEA) Handleiding voor invullen excretiewijzer (BEX, BEA) De excretiewijzer berekent de bedrijfsspecifieke excretie van stikstof en fosfaat via de mest (BEX). Daarnaast kan dit programma ook de bedrijfsspecifieke

Nadere informatie

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken

UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer. Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken UNIFORM - Koppeling Kringloopwijzer Handleiding om de Koppeling Kringloopwijzer te gebruiken Inhoudsopgave 1. Percelen invoeren 3 2. Bodemanalyses 4 2.1 Bodemanalyses inlezen 4 2.2 Bodemanalyse handmatig

Nadere informatie

Fosfaatklasse. Grondmonster

Fosfaatklasse. Grondmonster Bijlage 1: Bedrijf & percelen 1.1. BEDRIJFSGEGEVENS Bedrijfsgegevens Opteren voor derogatie Derogatie toegestaan Biologisch Ja Ja Nee 1.2. PERCELEN Perceelsnummer & naam Opp. (ha) Topoperceel Grondsoort

Nadere informatie

Protocol Centrale Database Kringloopwijzer

Protocol Centrale Database Kringloopwijzer Protocol Centrale Database Kringloopwijzer December 2016 Dit protocol is bedoeld om de kringloopwijzer in te vullen in de Centrale Database. Voor het invullen van de stand alone versie van de kringloopwijzer

Nadere informatie

Handleiding invullen van Kringloopwijzer in de Centrale Database

Handleiding invullen van Kringloopwijzer in de Centrale Database Handleiding invullen van Kringloopwijzer in de Centrale Database Inhoud 1. Inloggen op Mijn Kringloopwijzer... 3 1.1 Machtigingen... 3 2. Invullen van de Kringloopwijzer... 4 3. Bedrijf... 5 4. Klimaat...

Nadere informatie

Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database

Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database Inhoud Inloggen op Mijn KringloopWijzer... 3 Invullen van de KringloopWijzer... 4 Bedrijf... 5 Klimaat... 6 Dier... 7 Veestapel... 7 Graasdieren...

Nadere informatie

Handleiding Centrale Database Kringloopwijzer. Januari 2017

Handleiding Centrale Database Kringloopwijzer. Januari 2017 Handleiding Centrale Database Kringloopwijzer Januari 2017 1 Deze handleiding is bedoeld om de KringloopWijzer in te vullen in de Centrale Database. Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Machtigingen... 4

Nadere informatie

Protocol Centrale Database Kringloopwijzer BEP-Pilot

Protocol Centrale Database Kringloopwijzer BEP-Pilot Protocol Centrale Database Kringloopwijzer BEP-Pilot Januari 2017 1 Dit protocol is bedoeld om de kringloopwijzer in te vullen in de Centrale Database. Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 1.1 Machtigingen...

Nadere informatie

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien.

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. NutriNorm.nl Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. Wij werken samen met onze kennispartners: Eurofins Agro, WageningenUR, Louis Bolk

Nadere informatie

Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017

Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017 1 Stappenplan voor het invullen van de mestboekhouding van 2017 CRV Mineraal is vernieuwd en is nu te vinden op www.crvmineraal.nl. Vaak is het even wennen als een systeem dat u gewend bent verandert.

Nadere informatie

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303 Paardenhouderij in het nieuwe mestbeleid Oosterwolde, 13 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 vallen paarden en pony s onder de Meststoffenwet. Dit levert veel (nieuwe) problemen op. In dit bericht worden

Nadere informatie

Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database

Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database Handleiding invullen van KringloopWijzer in de Centrale Database Inhoud Inloggen op Mijn KringloopWijzer... 3 Invullen van de KringloopWijzer... 4 Bedrijf... 5 Klimaat... 6 Elektriciteit... 8 Aardgas...

Nadere informatie

Wat Wanneer Gegevens doorgeven aan Dienst Regelingen

Wat Wanneer Gegevens doorgeven aan Dienst Regelingen Wat Wanneer Gegevens doorgeven aan Dienst Regelingen Registratie bedrijf doorgeven bedrijfsgegevens relatienummer locatie(s) Eenmalig, bij start van uw bedrijf. Ja. Wijzigingen binnen 30 dagen doorgeven

Nadere informatie

UNIFORM - Handleiding Grasland

UNIFORM - Handleiding Grasland UNIFORM - Handleiding Grasland Inhoudsopgave Intro 3 1. Stappenplan 4 Percelen invoeren 4 Bodemanalyses 5 2.1 Bodemanalyses inlezen 5 2.2 Bodemanalyse handmatig invoeren 6 Coderingen 7 Gewascode (menu

Nadere informatie

Uitslag Excretiewijzer

Uitslag Excretiewijzer Uitslag Excretiewijzer Bedrijfspecifieke excretie van melkvee Bedrijfspecifieke emissie ammoniak Bedrijfspecifieke gebruiksnormen fosfaat Jaaropgave : 2011 Omschrijving : Voorbeeld 2010 Naam veehouder

Nadere informatie

UNIFORM-Grasland Handleiding

UNIFORM-Grasland Handleiding UNIFORM-Grasland Handleiding Inhoud STAPPENPLAN GRASLAND... 3 1. PERCELEN INVOEREN... 3 2. DAGINVOER... 4 3. BEMESTINGSADVIES... 4 4. BEMESTINGSPLAN... 4 1. REGISTRATIE... 5 1.1 DAGINVOER... 5 1.1.1 INVOER

Nadere informatie

Resultaten KringloopWijzers 2016

Resultaten KringloopWijzers 2016 Resultaten KringloopWijzers 2016 7 september 2017 Gerjan Hilhorst WLR - De Marke Het belang van lage verliezen Mineralenverliezen belasten het milieu EU beleid: beperken verliezen uit landbouw Streven:

Nadere informatie

Protocol invullen Kringloopwijzer Stand-alone versie. December 2016

Protocol invullen Kringloopwijzer Stand-alone versie. December 2016 Protocol invullen Kringloopwijzer Stand-alone versie December 2016 Dit protocol is bedoeld om de kringloopwijzer in te vullen in de stand-alone versie van de Kringloopwijzer. Voor het invullen van de Kringloopwijzer

Nadere informatie

Review excretieforfaits melkvee en jongvee - Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Review excretieforfaits melkvee en jongvee - Uitvoeringsregeling Meststoffenwet Review excretieforfaits melkvee en jongvee - Uitvoeringsregeling Meststoffenwet 28 Augustus 2014 L. Šebek, WUR LR, P. Bikker, WUR LR en C. van Bruggen, CBS 1. Aanleiding Een van de taken van de Commissie

Nadere informatie

Uitslag KringloopWijzer

Uitslag KringloopWijzer Uitslag KringloopWijzer Bedrijfspecifieke excretie melkvee Bedrijfs-kringloopscore Jaaropgave : 2014 Omschrijving : plomp 2014 feb15 Naam veehouder : Plomp Agro Vof Straat + huisnummer : Geerkade 10 Postcode

Nadere informatie

Nutriëntenbalans (N & P) in BRP. Wetenschappelijke onderbouwing. CLM Onderzoek en Advies BV

Nutriëntenbalans (N & P) in BRP. Wetenschappelijke onderbouwing. CLM Onderzoek en Advies BV Nutriëntenbalans (N & P) in BRP Wetenschappelijke onderbouwing CLM Onderzoek en Advies BV Culemborg, Juli 2012 Inleiding De nutriëntenbalans brengt de nutriëntenkringloop op een melkveebedrijf in beeld.

Nadere informatie

Handleiding bij de BASsistent Mestproductie

Handleiding bij de BASsistent Mestproductie Handleiding bij de BASsistent Mestproductie 2010 Doorheen het programma kan u enkel de groene cellen invullen door een tekst of getal te typen of de juiste mogelijkheden te kiezen in de keuzeboxen. Handleiding

Nadere informatie

Kansen voor mestscheiding

Kansen voor mestscheiding Kansen voor mestscheiding Studiemiddag Inagro 29 maart 2012 Gerjan Hilhorst Livestock Research De Marke Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen

Nadere informatie

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV.

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV. Toelichting op de cijfers van de mestproductie in 2018 zoals berekend in de vorm van momentopnames in kwartaalrapportages en zoals gepubliceerd als voorlopige cijfers d.d.15-2-2018 op de CBS-website. Deze

Nadere informatie

Handleiding. SaldoMaster

Handleiding. SaldoMaster Handleiding SaldoMaster Inhoudsopgave 1. Saldomaster... 4 1.1 Gegevens uitwisselen... 5 1.1.1 Als u Agis Total Farm System heeft... 5 1.2 Synchroniseren... 7 1.3 Invoeren... 8 1.3.1 Periodegegevens...

Nadere informatie

SYMPOSIUM 28 maart Welkom!

SYMPOSIUM 28 maart Welkom! Welkom! Programma Ontvangst Opening 1e lezing: Mevr. R. Verbakel - ABAB 2e lezing: Dhr. W. van der Heijden - ABAB 3e lezing: Dhr. H. Griemelink - Subli Behandeling vragen Afsluiting Mestbeleid vanaf 2006

Nadere informatie

Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer

Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Frans Aarts & Léon Šebek Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Frans

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

Handleiding invullen van de KringloopWijzer in de Centrale Database

Handleiding invullen van de KringloopWijzer in de Centrale Database Handleiding invullen van de KringloopWijzer in de Centrale Database Inhoud 1. Inloggen op Mijn KringloopWijzer... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Legenda... 3 2. Invullen van de Kringloopwijzer... 4 3. Bedrijf...

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Gerjan Hilhorst (WLR De Marke) In het project Vruchtbare Kringloop Overijssel hebben 220 bedrijven in 2014 een gemiddeld bodemoverschot van

Nadere informatie

Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw

Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw In het kader van nieuw mestbeleid en toeslagrechten, lust of last? door ing. A.N. (Arno) Vroegindeweij ab Directeur ComponentAgro B.V. Agenda Toeslagrechten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling

Inhoudsopgave. PlanCare Dossier V11.7 Onderhoud arrangement, product, handeling Inhoudsopgave Inleiding... 2 Project/Product... 3 Proces... 3 Producten definiëren... 4 Producten koppelen aan een Project... 5 Koppelen van Personeel aan Producten... 8 Producten aan mutaties koppelen...

Nadere informatie

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking Mestbeleid Verplichte mestverwerking Eind december 2013 zijn de details van de verplichte mestverwerking bekend geworden. Dit betekent onder andere dat de verwerkingspercentages en de definitie van verwerken

Nadere informatie

Nieuw Mestbeleid. Special Nieuw mestbeleid

Nieuw Mestbeleid. Special Nieuw mestbeleid AGRO Actualiteiten Special Nieuw mestbeleid INHOUD: Gebruiksnormen Daadwerkelijk gebruik Voorbeeld akkerbouwer Voorbeeld melkveehouder Sancties Grond en gebruiksnormen Mestproductierechten en dierrechten

Nadere informatie

Handleiding Gecombineerde opgave

Handleiding Gecombineerde opgave Handleiding Gecombineerde opgave Grondgebonden regelingen Deze handleiding kan u helpen bij het opgeven van uw percelen voor grondgebonden regelingen. Zo laten we met schermafbeeldingen zien hoe u uitbetaling

Nadere informatie

Aan- en Afwezigheid. Binnen Trajectplanner is het mogelijk om Aan- en Afwezigheid te registreren. Met deze handleiding

Aan- en Afwezigheid. Binnen Trajectplanner is het mogelijk om Aan- en Afwezigheid te registreren. Met deze handleiding Aan- en Afwezigheid Binnen Trajectplanner is het mogelijk om Aan- en Afwezigheid te registreren. Met deze handleiding maken we het inzichtelijk en geven we aan hoe je als Schoolbeheerder / Administrator

Nadere informatie

Handleiding TeeltCentraal van De Schakel

Handleiding TeeltCentraal van De Schakel Handleiding TeeltCentraal van De Schakel Via de website van De Schakel, http://www.tvdeschakel.nl, kunt u onder het kopje teeltregistratie TeeltCentraal inloggen op TeeltCentraal. Nadat u met de inlogcodes

Nadere informatie

Stap 1. Ga naar www.koeienenkansen.nl en klik onder het kopje Producten en Tools op Kringloopwijzer.

Stap 1. Ga naar www.koeienenkansen.nl en klik onder het kopje Producten en Tools op Kringloopwijzer. De KringloopWijzer De KringloopWijzer brengt voor een specifiek bedrijf eenvoudig de mineralenkringlopen in beeld. Uit de kringlopen volgen dan weer kringloopscores als excreties van stikstof en fosfaat,

Nadere informatie

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website 1. Log in op CRV en ga aan de linkerkant van het scherm naar Mestbeleid tot en met 2016 en klik bij nummer 9 (Kringloopwijzer) op Invoer.

Nadere informatie

Koeien & Kansen Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De resultaten vindt u op: www.koeienenkansen.nl Koeien & Kansen

Nadere informatie

Handleiding bij BASsistent Mestproductie 2009 versie 1.3

Handleiding bij BASsistent Mestproductie 2009 versie 1.3 Handleiding bij BASsistent Mestproductie 2009 versie 1.3 Versie 3: 13/01/2009 Waarvoor dient deze handleiding? Deze handleiding helpt u op weg bij het downloaden en het gebruik van het rekenprogramma BASsistent

Nadere informatie

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp.

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Onderwerpen in de opgave Relatiegegevens Er zijn geen wijzigingen

Nadere informatie

Uitvoering Kringloopwijzer. Tussenrapportage Eindredactie: Barend Meerkerk PPP-Agro Advies

Uitvoering Kringloopwijzer. Tussenrapportage Eindredactie: Barend Meerkerk PPP-Agro Advies 212-213 Uitvoering Kringloopwijzer Tussenrapportage Eindredactie: Barend Meerkerk PPP-Agro Advies 6-5367143 b.meerkerk@ppp-agro.nl 212-213 Uitvoering Kringloopwijzer Tussenrapportage Door: Barend Meerkerk,

Nadere informatie

Koeien & Kansen Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De resultaten vindt u op: www.koeienenkansen.nl Koeien & Kansen

Nadere informatie

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Pilotveehouder Henk van Dijk Proeftuinadviseur Gerrit de Lange Countus Accountants Proeftuin Natura 2000 Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door: 8

Nadere informatie

Teelthandleiding wettelijke regels

Teelthandleiding wettelijke regels Teelthandleiding 4.14 wettelijke regels 4.14 Wettelijke regels... 1 2 4.14 Wettelijke regels Versie: april 2016 De belangrijkste wettelijke regels over het gebruik van meststoffen staan in de Meststoffenwet,

Nadere informatie

Via de knop N P kan de gebruiker zelf de maximale waarden gaan invullen voor verschillende teeltplannen tegelijkertijd.

Via de knop N P kan de gebruiker zelf de maximale waarden gaan invullen voor verschillende teeltplannen tegelijkertijd. Bemestingsplan 1) Teeltplan Bij elk teeltplan (helemaal rechts) kan nu ingegeven worden wat de maximale waarden zijn die mogen toegevoegd worden op het teeltplan. Dit hangt o.a. af van de teelt, grondsoort,

Nadere informatie

De organische stof balans: nuttig instrument voor bouw- èn grasland. NMI, Marjoleine Hanegraaf. Opstellen van een balans. Principe van een OS- balans

De organische stof balans: nuttig instrument voor bouw- èn grasland. NMI, Marjoleine Hanegraaf. Opstellen van een balans. Principe van een OS- balans De organische stof balans: nuttig instrument voor bouw- èn grasland. NMI, Marjoleine Hanegraaf Principe van een OS- balans Het doel van een OS-balans is handhaven van het organische stofgehalte. Aanvoerbronnen

Nadere informatie

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Bestemd voor: Gebruikers die Online teeltgegevens invoeren in Agrovision. Inleiding: Met deze handleiding wordt u stap voor stap door het programma

Nadere informatie

Via uitvoer CRV Mineraal kringloopwijzer invullen

Via uitvoer CRV Mineraal kringloopwijzer invullen Handleiding: Via uitvoer CRV Mineraal kringloopwijzer invullen Auteurs: Aart Evers, Michel de Haan, Gerjan Hilhorst, Barend Meerkerk, Jan Voets, Jouke Oenema; Wageningen UR ism PPP agro advies Voor meer

Nadere informatie

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Presentatie Ing. Jaap Uenk MAB LTO Noord afdeling De Liemers, 3 november 2010 Inhoud presentatie Ontwikkeling mestsituatie in Nederland Ontwikkeling

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel

Vruchtbare Kringloop Overijssel Vruchtbare Kringloop Overijssel Resultaten KringloopWijzers Gerjan Hilhorst (WUR De Marke) Inhoud Resultaten vee Gewasopbrengsten en bemesting Bodemoverschot Vergelijking Vruchtbare Kringloop Overijssel

Nadere informatie

Handleiding. Agis TFS Voer

Handleiding. Agis TFS Voer Handleiding Agis TFS Voer 0348-443840 2 Tabelvoeding in 4 stappen. Deze handleiding leert u om snel en eenvoudig een voerberekening voor uw veestapel te maken. Om een goede berekening te maken moeten er

Nadere informatie

Gevolgen nieuw mestbeleid voor Koeien&Kansenbedrijven

Gevolgen nieuw mestbeleid voor Koeien&Kansenbedrijven Gevolgen nieuw mestbeleid voor Koeien&Kansenbedrijven in 2005 Mei 2007 Rapport 37 Colofon Uitgever Animal Sciences Group Postbus 65, 8200 AB Lelystad Telefoon 0320 238 238 Fax 0320 238 022 E-mail : info@koeienenkansen.nl

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer. 3 Routinematige invoer. Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven

HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer. 3 Routinematige invoer. Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven HOOFDSTUK 3 Routinematige invoer 3 Routinematige invoer Acties die regelmatig in T4C uitgevoerd zijn worden in dit hoofdstuk beschreven Afkalven Tochtigheid Inseminatie Drachtigheidscontrole Droogzetten

Nadere informatie

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan BBP/BGP VIVA2.0 VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding. BestWeide+

Handleiding. BestWeide+ Handleiding BestWeide+ Inhoud 1. BestWeide+... 2 1.1 Waar begin ik?... 2 1.2 Hoe kom ik in BestWeide+?... 3 1.3 Welke instellingen zijn nodig?... 5 1..3..1 Hoe voer ik mijn percelen in?... 5 1..3..2 Hoe

Nadere informatie

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland Terminologie Onderwerpen Achtergronden mestverwerkingsplicht Achtergronden Melkveewet AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij

Nadere informatie

KringloopWijzer. Johan Temmink

KringloopWijzer. Johan Temmink KringloopWijzer Johan Temmink 1 Juli 2013: Sectorplan koersvast richting 2020 Melkveehouderij: Zuivelplan (NZO, LTO) Technische invulling binnen milieurandvoorwaarden KringloopWijzer centraal Film KringloopWijzer

Nadere informatie

Kringloopmanagement KRINGLOOPMANAGEMENT. Waarom Kringloopmanagement Ontwikkelingsperspectief melkveehouders

Kringloopmanagement KRINGLOOPMANAGEMENT. Waarom Kringloopmanagement Ontwikkelingsperspectief melkveehouders Kringloopmanagement Waarom! KRINGLOOPMANAGEMENT VAB-expeditie: Aan de slag met de 16 oktober 2014 Jaap Gielen Management informatie - Benchmark Rekenmodel Balansen Achtergronden Kabinetsreactie op toekomstig

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer

Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer Gebruikersbijeenkomst Koppeling Kringloopwijzer Bron: Mijnkringloopwijzer.nl, 2015 Koppeling Kringloopwijzer Vanuit de zuivelorganisatie bent u geïnformeerd over De Kringloopwijzer. Ongeveer 75% van de

Nadere informatie

TESonline handleiding Dekkingen

TESonline handleiding Dekkingen Inleiding Deze handleiding geeft weer hoe u middels groepsinvoer of per dier afzonderlijk de dekkingen invoert. Mocht u desondanks vragen hebben, neem dan contact op met uw contactpersoon voor TESonline

Nadere informatie

Veranderingen EN_Schaap Management en Basis.

Veranderingen EN_Schaap Management en Basis. Veranderingen EN_Schaap Management en Basis. In En-schaap online en ENreader zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd. ENreader VKI gegevens toevoegen (En-Basis en En-Management) -Toegevoegd VKI login

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij

Nadere informatie

Deze handleiding geeft weer hoe u middels groepsinvoer een dier kunt afvoeren op u bedrijf. Er zijn

Deze handleiding geeft weer hoe u middels groepsinvoer een dier kunt afvoeren op u bedrijf. Er zijn Inleiding Deze handleiding geeft weer hoe u middels groepsinvoer een dier kunt afvoeren op u bedrijf. Er zijn meerdere manieren om dieren af te voeren. Van snel met weinig extra info tot zeer gedetailleerd.

Nadere informatie

Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer?

Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer? Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer? NISCOO Heerenveen Zwier van der Vegte, Bedrijfsleider KTC De Marke Het belang van lage verliezen Mineralenverliezen belasten het milieu: Overheid wil dit beperken

Nadere informatie

Registratie in I&R bij veekeuringen

Registratie in I&R bij veekeuringen Registratie in I&R bij veekeuringen Inleiding Per 1 januari 2010 is de ei&r voor schapen en geiten ingevoerd. Alle aan- en afvoeren van dieren moeten worden gemeld aan de centrale databank. Ook wanneer

Nadere informatie

Handleiding. ProductiePlanning

Handleiding. ProductiePlanning Handleiding ProductiePlanning Inhoud 1. Instellen van standaardgegevens... 3 2. Planning maken... 4 3. Alternatieven berekenen... 6 4. Rapportage... 7 0348-443840 2 Agis TFS Productie Planner De TFS Productie

Nadere informatie

1 Alure Jaarovergang 2 / 8

1 Alure Jaarovergang 2 / 8 Alure10 Jaarovergang Alure10 Jaarovergang... 1 1 Alure Jaarovergang... 2 1.1 Periode tabel genereren... 2 1.1.1 Gebroken weken waarbij de nieuwe maand in het weekend begint... 2 1.1.2 Werkbare (productieve)

Nadere informatie

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0 S A N I T R A C E BESLAG Versie 1.0 25 oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 1. Beslag identificeren... 3 2. Beheer beslag Creatie... 5 2.1. Creatie vanuit de inrichting... 5 2.2. Standaardwaarden... 6 2.3. Velden

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd. Ruimte mestaanvoer akkerbouwer. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN

Nieuwsbrief. Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd. Ruimte mestaanvoer akkerbouwer. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN Pagina 2 ALGEMEEN vervolg Augustus 2015 Jaargang 16, nummer 4 ALGEMEEN Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd De prijzen van uw producten fluctueren de laatste jaren sterk. Of u nu melkveehouder, varkenshouder

Nadere informatie

TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING

TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING Dacom Farm Intelligence +31 88 3226600 KVK: 53188772 versie: April 2018 service@dacom.nl BTW: NL 850786290B01 www.dacom.nl 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 DACOM ACCOUNT 3 WEBAPPLICATIE

Nadere informatie

BALANSGEGEVENS PER 31 DECEMBER 2018 (LANDBOUWBEDRIJVEN)

BALANSGEGEVENS PER 31 DECEMBER 2018 (LANDBOUWBEDRIJVEN) BALANSGEGEVENS PER 31 DECEMBER 2018 (LANDBOUWBEDRIJVEN) Bedrijfsnaam :... Gebruik grond in het teeltjaar 2018 Indien u ons wel heeft gemachtigd bij de RVO, dan kunnen wij het grondgebruik zelf bekijken

Nadere informatie

Uitslag Kringloopwijzer

Uitslag Kringloopwijzer Uitslag Kringloopwijzer Bedrijfspecifieke excretie melkvee Bedrijfs-kringloopscore Jaaropgave : 2012 Omschrijving : De Marke KW 2012 Naam veehouder : Melkveeproefbedrijf De Marke Straat + huisnummer :

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan BBP/BGP VIVA2.0 VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen?

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Algemeen 1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Zodra u een MVO heeft ingestuurd kunt u deze niet meer corrigeren.

Nadere informatie

Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst.

Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst. Grip op Gras Grip op Gras geeft inzicht in de actuele grasvoorraad op basis van de gemeten droge stofopbrengst. Grip op Gras combineert de smartphone met een internet applicatie op Akkerweb. Grip op Gras

Nadere informatie

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan

VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan BBP/BGP VIVA2.0 VIVA2.0 Bedrijfsbehandelplan / Bedrijfsgezondheidsplan CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

2.2 Grasland met klaver

2.2 Grasland met klaver 2.2 Grasland met klaver Tot grasland met klaver wordt gerekend grasland met gemiddeld op jaarbasis meer dan 10 15 procent klaver. 2.2-1 2.2.1 Grasland met klaver: Kalk In deze paragraaf wordt alleen de

Nadere informatie

Ammoniak in BRP. Wetenschappelijke onderbouwing. CLM Onderzoek en Advies BV

Ammoniak in BRP. Wetenschappelijke onderbouwing. CLM Onderzoek en Advies BV Ammoniak in BRP Wetenschappelijke onderbouwing CLM Onderzoek en Advies BV Culemborg, Juli 2012 Inleiding De Ammoniakmodule in de BRP is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met Monteny

Nadere informatie

Combi Module. Handleiding. Versie 3.01

Combi Module. Handleiding. Versie 3.01 Handleiding Combi Module 2Jours On-line Bouwen van Dongenstraat 1 8107 AD Broekland Tel. 0570-538135 Fax. 0570-538139 Mail info@2jours.nl Versie 3.01 Basishandleiding 2Jours Pagina 1 van 21 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij 1. Inleiding Met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (in werking getreden op 1 januari 2015) is het begrip melkveefosfaatoverschot

Nadere informatie

Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer

Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer Achtergrond BEX (Koeien &Kansen) Samenwerking binnen K&K Voorgesteld mestbeleid NL- EU Samen inspelen op ontwikkelingen uit markt en maatschappij Kringloop

Nadere informatie

Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018

Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018 Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018 Nanny Heidema, Martin Knotters Wageningen Environmental Research Herfst 2018 O land van mest en

Nadere informatie

Handleiding Planon Sleutelbeheer

Handleiding Planon Sleutelbeheer Handleiding Planon Sleutelbeheer Datum: 07-09-09 Auteur: Oscar van den Eijnden 1 Inhoud Inleiding... 3 DIF sleutelplan in Planon... 3 Handleiding sloten en sleutels invoeren... 4 Maak slotdefinitie(s)

Nadere informatie

Mest Mineralen Kringloopwijzer

Mest Mineralen Kringloopwijzer Mest Mineralen Kringloopwijzer 24 november 2015 Studieclub Rundveehouderij Beers-Haps Toon van der Putten Optimus advies 0412-622005 www.optimus-advies.nl even voorstellen Beroepsmatige achtergrond: Landbouwkundig

Nadere informatie

HANDLEIDING PROEFTUIN-BEA VOOR MELKVEEHOUDERS (versie 2015)

HANDLEIDING PROEFTUIN-BEA VOOR MELKVEEHOUDERS (versie 2015) HANDLEIDING PROEFTUIN-BEA VOOR MELKVEEHOUDERS (versie 2015) Mei 2015 Proeftuin Natura 2000 Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door: VOORWOORD De Proeftuin-BEA is een initiatief van Proeftuin Natura

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

Toelichting bij Aangifte. MINAS 2005 Intermediairs

Toelichting bij Aangifte. MINAS 2005 Intermediairs Toelichting bij Aangifte MINAS 2005 Intermediairs 2 Inhoud 1 De Aangifte voor Over de aangifte voor intermediairs pag. 4 intermediairs 2005 Dienst Regelingen en één relatienummer pag. 4 Meer informatie

Nadere informatie