Verslag bijeenkomst kennismanagement NKWK/Deltaprogramma Donderdag 14 december, , NH hotel, Jaarbeursplein 24 te Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag bijeenkomst kennismanagement NKWK/Deltaprogramma Donderdag 14 december, , NH hotel, Jaarbeursplein 24 te Utrecht"

Transcriptie

1 Verslag bijeenkomst kennismanagement NKWK/Deltaprogramma Donderdag 14 december, , NH hotel, Jaarbeursplein 24 te Utrecht Deelnemers: trekkers onderzoekslijnen NKWK en deelprogrammaleiders Deltaprogramma: 1. Alphen, Jos van (Staf Deltacommissaris) 13. Mulligen, Ellen van (WVL); 2. Backx, Joost (WVL); 14. Neijts, Peter (KIS, min I en W); 3. Blind, Michiel (Deltares); 15. Rense, Ronald (WVL); 4. Boonen, Alise (DGRW); 16. Schielen, Ralph (WVL); 5. Bruinsma, Mark (WVL); 17. Vries, Wout de (WVL); 6. Clevering, Olga (DGRW); 18. Wensem, Joke van (KIS); 7. Dijk, Kirsten Anna van (BS); 19. Westen, Cees-Jan van (WVL); 8. Frankfort, Han (DGRW); 20. Nolte, Arno (Deltares) 9. Gelder-Maas, Carola van (WVL); 21. Ottow, Bouke (Deltares) 10. Haas, Herman (WVL); 22. Eijsbergen, Evelien van(deltares) 11. Looyen, Henk; 23. Vergouwen, Sophie (Deltares) 12. Merkus, Henk (DGRW); Tijd Onderdeel 9.30u Opening [Jos van Alphen] 9.45u Introductie deelnemers en programma 10.00u Introductie kennismanagement en kenniscommunities [Arno Nolte] 10.20u Groepswerk Blok I: Doelen en Leden 11.00u Pauze 11.15u Kenniscommunity in de praktijk: de casus van KIS [Peter Neijts] 11.30u Groepswerk Blok II: Het Hoe en Wat 12.10u Wrap-up 12.30u Sluiting 1. Inleiding door Jos van Alphen Op initiatief van NKWK trekker kennismanagement Jos van Alphen, zijn de trekkers van de NKWK onderzoekslijnen en de kenniswerkers van de DP-deelprogramma s bijeen om een proces op gang te brengen waarmee kennismanagement binnen de onderzoekslijnen en het Deltaprogramma opgepakt en onderling afgestemd kan gaan worden. Bij aanvang van de workshop verschilden de beelden van deelnemers van het onderwerp kennismanagement. Een eerste doel van de bijeenkomst was dan ook: Doel 1: Het verkrijgen van een gemeenschappelijk beeld van kennismanagement, kenniscommunities en een gemeenschappelijk taalgebruik. Daarnaast verschilden de deelnemers in ervaring in kennismanagement. Een aantal was al goed op weg met het onderwerp en verwachtte niet veel nieuws te leren, terwijl er ook deelnemers waren die nog redelijk onbekend waren met het onderwerp of het nog niet vorm hadden gegeven binnen hun eigen onderzoekslijn. Het tweede doel van de bijeenkomst was daarom: Doel 2: Het concretiseren van het doel van kennismanagement binnen de NKWK onderzoekslijn, en de groep waarmee en waarvoor dit moet worden georganiseerd. Tot slot is het van belang dat de bijeenkomst het proces van kennismanagement binnen het NKWK op gang brengt. Daarom was het derde doel van de bijeenkomst: Doel 3: Identificeren van vervolgacties om het kennismanagement vorm en inhoud te geven (individueel en eventueel gezamenlijk), en verkennen welke ondersteuning daarbij nodig is.

2 2. Presentatie kennismanagement door Arno Nolte (Deltares) Allereerst gaf Arno Nolte (Deltares) een presentatie over kennismanagement. Hierin lichtte hij toe dat kennismanagement geen doel op zich is, maar een community ondersteunt in de optimale toegang, het beste gebruik en de maximale ontwikkeling van kennis om een gedeeld doel te bereiken. Kenniscommunities worden o.a. beschreven door Rijkswaterstaat in het Achtergronddocument Community of Practice. Uit de enquêtes die vooraf waren ingevuld, blijkt dat er veel verschil zit tussen communities in omvang, processen en gewenste ondersteuning. Hoewel kennismanagement in de praktijk altijd maatwerk is, komt een aantal pijlers altijd terug: 1. Mensen / Netwerk / Cultuur 2. Proces (organisatie, procedures, afspraken) 3. Technologie (tools, systemen, IT) Deze pijlers moeten per kenniscommunity beschreven worden en kunnen per kenniscommunity verschillen. In alle gevallen is het van belang dat de pijlers met elkaar in balans zijn. Tijdens de workshop is er getracht een balans te vinden tussen deze pijlers en het bijbehorende doel, door deze pijlers te beschrijven in een kenniscommunity paspoort. Tijdens de volgende sessies in de workshop hebben de deelnemers zich bezig gehouden dit paspoort in te vullen, om op die manier stapsgewijs de rol van kennismanagement in hun onderzoekslijn te verduidelijken en eventuele aansluiting of verheldering te vinden bij de parallelle onderzoekslijnen. 3. Groepswerk doelen en leden Tijdens de eerste sessie werd gewerkt aan het in kaart brengen van - Het doel van de community ( waartoe willen we kennis delen? ), - De Belangen van de betrokken organisaties en mensen ( waarom en voor wie doen we het? ) - De mensen ( hoeveel mensen/organisaties zijn betrokken en in welke mate? ) Er was veel interactie tijdens deze sessie tussen de deelnemers. Er werd levendig gepraat en verbindingen gelegd. Mensen werden aangespoord na te denken over het karakter van hun community en zagen veel paralellen tussen hun eigen community en die van anderen. 4. Kennis Community in de praktijk: de casus van KIS door Peter Neijts (I&W, KIS) Peter Neijts gaf een presentatie over de warme kant van kennismanagement. Hij vertelde dat bij kennismanagement vaak een focus ligt op technische oplossingen en hulpmiddelen, terwijl communicatie en elkaar begrijpen ( de warme kant ) ook een belangrijk onderdeel is van kennismanagement. Juist door goede communities op te stellen en vast te stellen wat de raakvlakken zijn tussen verschillende organisaties, kan kennismanagement verbeterd worden. Hier is niet altijd een technische oplossing voor nodig. De presentatie bracht wat discussie los over de rol van kenniscommunities in het verhaal van kennismanagement.

3 5. Groepswerk hoe en wat + plenaire bespreking van behoeftes en acties Het doel van deze ronde was het concretiseren van: - De organisatie van de communities ( hoe ga ik mijn doel bereiken? ) - Ondersteuning van de communities ( Welke ondersteuning van processen of technologie heb ik hiervoor nodig? ) Dit deel van de workshop bleek wat lastiger in te vullen, maar er werden wel uitdagingen geïdentificeerd. Het was vooral lastiger, omdat deelnemers nog niet altijd voldoende duidelijk waren over Doel en Mensen, waardoor men nog niet aan deze vervolgvragen toe was. Er is gepraat over de dingen die nodig zijn om de doelen te behalen. Deze konden onderverdeeld worden in organisatorische functionaliteiten en technische functionaliteiten. Per persoon zijn deze zoveel mogelijk gedefinieerd en gegroepeerd. Vanwege de tijd werd dit plenair besproken en genoteerd. Groepering van benoemde organisatorische functionaliteiten die men nodig heeft en technische ondersteuning(zie bijlage voor uitgebreid overzicht per persoon). Organisatorische functionaliteit Behoefte aan opdrachtgever en commitment Verbinden van mensen + sterkere interactie in community Personen (toelichting) Herman, Wout, Cees-Jan van Vesten, Carola, Henk Han Frankfort (organisatiestructuur voor interactie met stakeholders) Henk Merkus (betrokken en actieve mensen) Ronald Rense (NGO s+stakeholder+bedrijfsleven betrekken) Joost Backx (verbinding met anderen ) Ralph Schielen (dwarsverbanden leggen) Vinden van mensen en hun activiteiten Joke van Wensum (Overzicht van wat iedereen doet) Ralph Schielen (dwarsverbanden leggen) Cees-Jan van Westen (partners vinden) Michiel Blindt (vinger aan de pols houden wanneer men er niet bij kan zijn) Strategie ontwikkeling Henk Looyen (Ontwikkelen strategie) Henk Merkus (onderzoeksprogramma) Han (kennisagenda en programmering) Positionering + kennis delen Henk Looyen (Mensen interesseren) Alise Boonen (transparantie bieden over kennisagenda) Henk Merkus (communicatiestrategie) Han Frankfort (kennis delen) Kennisontwikkeling Ronald Rense (Op zoek naar juiste vragen) Henk Merkus (praktische toepassing vinden) Han Frankfort (kennis delen en ontwikkelen) Efficiëntie vergroten Mark Bruinsma (Tijd besparen) Michiel Blindt (Co-CoP) Ralph Schielen (kennisvalorisatie) Carola van Gelder-Maas (duidelijke opdracht + evaluatie van opdracht) Middelen die werden genoemd voor de organisatorische behoeften waren veelal bijeenkomsten, bestaande websites, prioriteren en het organiseren van communities/groepjes.

4 Functionaliteit (technische ondersteuning) Personen en ontsluiten (vooral via website, wiki, besloten omgeving) Herman Haas Cees-Jan van Westen Joost Backx Kirsten Anna van Dijk Han Frankfort Henk Merkus Ronald Rense Alise Boonen Mark Bruinsma Joke van Wensum Kennis sturen (sharepoint, kansenkaart) Henk Merkus Ontwikkelen van kennis (bijeenkomsten) Herman Haas Han Frankfort Henk Merkus Ronald Rense Evaluatie (nog niet duidelijk) Joke van Wensum Carola van Gelder-Maas Valorisatie (nog niet duidelijk, website) Joke van Wensum Verbinden van operationele kennis en wetenschap (ingebed in bestaande websites) Ralph Schielen Kirsten Anna van Dijk Overzicht houden (websites, bijeenkomsten) Michiel Blindt Joke van Wensum Vooral websites en bijeenkomsten worden gezien als goede middelen voor de benoemde functionaliteiten. Er is minder duidelijk hoe evaluatie en valorisatie eventueel vergemakkelijkt kan worden. Er is in eerste instantie vooral veel behoefte aan organisatorische ondersteuning. Eventuele inbedding in technische ondersteuning zou een vervolgstap kunnen zijn. 6. Conclusie en vervolgstappen Men gaf aan veel nut te zien in de presentatie over kennismanagement. Deelnemers gaven aan bevestiging gevonden te hebben in hoe zij dachten over kennismanagement, of nieuwe dingen gehoord te hebben waarmee ze aan de slag kunnen. De workshop en presentaties hebben ervoor gezorgd dat (meer) een gemeenschappelijke taal wordt gesproken over kennismanagement. Een aantal onderwerpen zal nog besproken moeten worden in een vervolgsessie, zoals kennisvalorisatie en de relatie tussen onderzoek en beleid. Daarnaast zullen overstijgende onderwerpen (behoeftes, functionaliteiten) besproken kunnen worden eventueel in groepjes.

5 Bijlage uitwerking behoeften per persoon inclusief benoemd middel Organisatorisch Functionaliteit Middel Persoon Opdrachtgever Herman Haas commitment Opdrachtgever.. Wout de Vries Commitment Opdrachtgever Partners vinden CoP Verbinding met anderen Positionering Verbinden kennis + onderzoek Meer capaciteit (om het goed te kunnen doen) Duidelijke opdracht + evaluatie van opdracht Kennisagenda + programmering + ontwikkelen Organisatiestructuur voor interactie met stakeholders Budget Betrokken en actieve mensen Onderzoeksprogramma Communicatiestrategie Praktische toepassing vinden Dwarsverbanden leggen Behoefte aan valorisatie NGO s + stakeholders + bedrijfsleven betrekken Op zoek naar de juiste vragen Transparantie bieden over kennisagenda Co-CoP Vinger aan de pols houden wanneer men er niet bij kan zijn Website Cees-Jan van Westen Samenwerken met Wadden en KG2 bijeenkomsten Joost Backx.. Kirsten Anna van Dijk Praten Carola van Gelder-Maas Prioriteren Tussentijdse evaluatie Bestaande websites Han Frankfort Bestaande nieuwsbrief Henk Merkus Kansenkaart Overleg (Joost, ) Ralph Schielen Prioriteiten Ronald Rense Alise Boonen Website helpdesk water.. Michiel Blind Tijd besparen Organiseren communities Mark Bruinsma Anders vergaderen Verschillende groepjes maken Joke van Wensum Overzicht van wat iedereen doet Ontwikkelen strategie Mensen interesseren.. Henk Looyen Technisch Functionaliteit Middel Persoon Website Herman Haas Kennis ontsluiten Wiki Website Cees-Jan van Westen Kennis ontsluiten Joost Backx Kennis ontsluiten NKWK website/besloten omgeving Operationele kennis en wetenschap verbinden Website (in bestaande structuur inbedden) Kirsten Anna van Dijk Tussentijds evalueren van opdracht Carola van Gelder-Maas Kennis ontwikkelen (vinden kennisvragen) Bijeenkomst (kerngroep) Han Frankfort Bestaande websites Kennis ontwikkelen (vinden kennisvragen + prioriteiten) Delen van kennis Kennis toepassing sturen Website + bijeenkomsten Sharepoint + kansenkaart Henk Merkus

6 Technisch Valorisatie (hoe?) Website (NCR + NKWK) Ralph Schielen Vinden van kennisvragen.. Ronald Rense Prioriteren van kennis Ontsluiten van kennis Delen van kennisagenda + transparantie Website Alise Boonen Energie + tijd van mensen weten (?) Michiel Blindt Overal bij kunnen zijn Delen van kennis en info Mark Bruinsma Website? Evalueren huidige opzet Valorisatie Overzicht van activiteiten Joke van Wensum

Klimaatbestendige stad

Klimaatbestendige stad Klimaatbestendige stad Joke van Wensem Samenwerken aan water en klimaat Programmaplan en kennisagenda Algemeen en programmering: Deltaprogramma RA/IenM, STOWA, RWS, CAS, Deltares Projectentournee: Deltaprogramma

Nadere informatie

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK:

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Roeland Allewijn (RWS/WVL) Jos van Alphen (staf Deltacommissaris) Pieter van Berkum/Cornelis Israël/Nienke Siekerman

Nadere informatie

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven.

Verslag. De inhoudelijk genoemde punten zijn hieronder beschreven. Verslag Datum verslag Ons kenmerk 11200605-006-ZWS-0002 Project 11200605-006 Opgemaakt door Paul van Steeg Datum bespreking Aantal pagina's 2 Vergadering NKWK Waterkeren thema Reststerkte Aanwezig Deelnemers

Nadere informatie

Kustgenese 2.0. Programma voor lange termijn kustonderzoek Carola van Gelder Rijkswaterstaat

Kustgenese 2.0. Programma voor lange termijn kustonderzoek Carola van Gelder Rijkswaterstaat Programma voor lange termijn kustonderzoek 2015-2020 Carola van Gelder Terugblik Kustgenese 1 basis suppletiebeleid 1990 Diverse Kustnota s en Beleidslijn kust Deltaprogramma 2015 Beslissing zand DPW,

Nadere informatie

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman Toekomstbestendige natte kunstwerken Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman 1 Uitnodiging Stuw Grave - een statisch kunstwerk?". Eind 2016 een calamiteit.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017

Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017 Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017 Het is maart 2017. Hoog tijd om weer iets van onze onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken te laten horen!

Nadere informatie

Hoe organiseer je een kenniscommunity?

Hoe organiseer je een kenniscommunity? Hoe organiseer je een kenniscommunity? Resultaten uit een verkennend onderzoek over een kenniscommunity Grevelingen' N.SMITS HOGESCHOOL ZEELAND Onderzoeksachtergrond VERSNIPPERING UITDAGINGEN BALANS PEOPLE,

Nadere informatie

Workshop Customer Journey aanmelders

Workshop Customer Journey aanmelders Workshop Customer Journey aanmelders 13:00 Aftrap door Joyce Doel van vanmiddag Samenvatting instroomproces 13:15 Presentatie ervaringen, wensen en behoeften van de aanmelder in het proces van aanmelding

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

KNOWLEDGE MODEL CANVAS

KNOWLEDGE MODEL CANVAS KNOWLEDGE MODEL CANVAS KNOWLEDGE BROKERS KNOWLEDGE MODEL CANVAS Over de hele wereld werken mensen aan het verbeteren van steden, organisaties en communities. We zoeken naar nieuwe manieren om onszelf te

Nadere informatie

Informatiemanagement, -processen en -implementaties

Informatiemanagement, -processen en -implementaties Informatiemanagement, -processen en -implementaties Spelsimulatie en Organisatieverandering imvalues Presentatie Inhoud Introductie Spelsimulatie Aanpak Toepassing Meer informatie Introductie imvalues

Nadere informatie

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle HDN WEI SESSIE 13 november 2018 Succesvolle WEI SESSIE Dinsdag 13 november kwamen specialisten uit de hele financiële keten bij elkaar om meer te horen over de activiteiten van HDN en om samen te kijken

Nadere informatie

Programma naar een Rijke Waddenzee

Programma naar een Rijke Waddenzee Programma naar een Rijke Waddenzee Waddenacademie 24 juni 2010 Kees van Es Inhoud presentatie 1. Achtergrond 2. Doel en rol van het programma 3. Waar staan we nu? 4. Prioriteiten, Uitvoeringsagenda 2010-2011

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement Stand van zaken Henk Taale 5 juli 2018 Programma Leiden 09.30-10.00 uur: Inloop en koffie 10.00-10.15 uur: Terugblik en stand van zaken 10.15-10.35 uur: Conceptueel

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

Kickstart Architectuur. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate

Kickstart Architectuur. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate Kickstart Architectuur Een start maken met architectuur op basis van best practices. Agile/ TOGAF/ ArchiMate Context schets Net als met andere capabilities in een organisatie, is architectuur een balans

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

CONCEPT MEMO. Opening Start met Actualiteitenrondje

CONCEPT MEMO. Opening Start met Actualiteitenrondje CONCEPT MEMO Aan : Deelnemers Kennistafel aan de slag met aandachtsgebieden omgevingsveiligheid Van : Merle de Lange en Simone van Dijk Project : Kennistafel aan de slag met aandachtsgebieden omgevingsveiligheid

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

7-stappen plan voor een duurzaam Work Life Balance beleid

7-stappen plan voor een duurzaam Work Life Balance beleid Work-Life-Balance programma s moeten deel uitmaken van het algemeen HR-beleid. Wetgeving inzake veiligheid en gezondheid en kan een basis bieden bij het opstellen van een programma. Om te kunnen voldoen

Nadere informatie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Programme Power De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Agenda Introductie Stedin Historie van Project- en Portfoliomanagement Van Portfoliomanagement naar Programmaregie Waar staan we nu Oog

Nadere informatie

Prospectieve Risicoanalyse Light

Prospectieve Risicoanalyse Light Prospectieve Risicoanalyse Light Jonkerbosplein 52 6534 AB Nijmegen Telefoon (024) 352 96 36 Email info@triaspect.nl Website www.triaspect.nl Prospectieve Risicoanalyse LIGHT Zorginstellingen dienen op

Nadere informatie

Gas Geven Logeion op Koers

Gas Geven Logeion op Koers Gas Geven Logeion op Koers Update beleid 2011-2015 Ambitie en wenkend perspectief Logeion is een gezonde, groeiende vereniging met ruim 3.000 leden, die tegelijkertijd meer kwaliteit, scherpte en profiel

Nadere informatie

Werkdocument Montessori voor een nieuwe tijd

Werkdocument Montessori voor een nieuwe tijd Werkdocument Montessori voor een nieuwe tijd 1 oktober 2013 (revisie) Versie 2.3 1e Amstelveense Montessorischool Michelina Hoogeveen, Irene Simonis, Frank Versloot Inhoudsopgave Inleiding, doelen en uitgangspunten

Nadere informatie

Lessons Learned - Samenhang. Leo Kooijman

Lessons Learned - Samenhang. Leo Kooijman Lessons Learned - Samenhang Leo Kooijman Soesterberg, 10-01-2008 Inhoud Waar staan we met de NEC-experimenten Wat hebben we gedaan Wat hebben we geleerd Hoofdlijnen aanpak vervolg 2008 e.v. Totaalpakket

Nadere informatie

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen Tammy Schellens & Bram De Wever Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Hoe gebruiken we online discussiegroepen als didactische werkvorm?

Nadere informatie

Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond

Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond Douwe Jonkers Directoraat-Generaal Ruimte & Water COB-congres 30 oktober 2014 Inhoud Aanleiding Thema s Werkwijze Start Kennisprogramma Bodem & Ondergrond Vandaag:

Nadere informatie

1. Context en doel. 1.1 Voorbeelden belemmeringen per deelgebied 1.1.1 Governance en juridische belemmering

1. Context en doel. 1.1 Voorbeelden belemmeringen per deelgebied 1.1.1 Governance en juridische belemmering 1. Context en doel Het NLIP heeft tot doel om de elektronische informatie-uitwisseling in de Logistieke Sector in Nederland te verbeteren. En dan niet alleen de informatie-uitwisseling tussen specifieke

Nadere informatie

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector.

IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. IATI PROGRAMMA IATI is de internationale standaard voor het openbaar beschikbaar maken van projectinformatie in de ontwikkelingssector. Het is een internationaal initiatief waarbij donororganisaties, overheden

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Inleiding door Arno Nolte (Deltares) Joost Stronkhorst (Hogeschool Zeeland, Deltares) Zoet-zoutplatform Beginnen vanuit mondiaal beeld http://www.delta-alliance.org/projects/comparative-assessment-of-the-vulnerability-and-resilience-of-deltas

Nadere informatie

Voorstel workshop ETV.nl

Voorstel workshop ETV.nl Voorstel workshop ETV.nl Hans Hummel (presentatie klankbordgroep 17 mei, Utrecht) Presentatie + discussie (10.30-12.30) Intro, aanleiding, geschiedenis, context (20 min) Presentatie voorlopige opzet workshop

Nadere informatie

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices.

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Kickstart-aanpak Een start maken met architectuur op basis van best practices. www.theunitcompany.com Kickstart-aanpak Soms is net dat extra duwtje in de rug nodig om te komen waar je wilt zijn. In onze

Nadere informatie

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things

Project Portfolio Management. Doing enough of the right things Project Portfolio Management Doing enough of the right things BPUG, Hilversum, 24 juni, 2015 Inhoud 1 2 3 4 Introductie Het belang van portfolio management Project portfolio management volgens MoP 3a 3b

Nadere informatie

Welkom op de Bouwcampus. Pieter van der Zwet

Welkom op de Bouwcampus. Pieter van der Zwet Welkom op de Bouwcampus Pieter van der Zwet Co-creatie omtrent te vraag: Hoe kan standaardisatie helpen bij de vervanging van 52 sluizen? Terugblik Programma: 15.30 uur Inloop en ontvangst 16.00 uur Welkom,

Nadere informatie

LBM workshop. Goed Besturen. Toon Peerboom. 4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn

LBM workshop. Goed Besturen. Toon Peerboom. 4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn LBM workshop Goed Besturen Toon Peerboom 4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn Definitie Van Dale over besturen: een (zich voortbewegende) zaak de gewenste richting doen volgen Spreekwoord; wie

Nadere informatie

Vervangingsopgave natte kunstwerken (VONK) Renovatie van de werkwijze

Vervangingsopgave natte kunstwerken (VONK) Renovatie van de werkwijze Vervangingsopgave natte kunstwerken (VONK) Renovatie van de werkwijze Pioneering workshop 14 november 2014 Marcel Tosserams Overzicht Wat is VONK? Vervangingsopgave case Stuwen Maas Discussie 2 Drie netwerken

Nadere informatie

Interactieve transformatiestrategie de Koog Gemeente Purmerend IS MAATWERK

Interactieve transformatiestrategie de Koog Gemeente Purmerend IS MAATWERK Interactieve transformatiestrategie de Koog Gemeente Purmerend IS MAATWERK Gerard Jan Hellinga 06 54234930 Harry Mars 06 22 60 1972 t Nopeind 20 1027 AE Amsterdam www.ismaatwerk.nl december 2017 Interactieve

Nadere informatie

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog enmanagement Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog Schiedam 11 mei 2017 Hans van Zijst Vooraf Deze Hand-Out maakt onderdeel uit van een training. De uitleg bij de gepresenteerde

Nadere informatie

Evaluatierapport. Training. Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen. Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009

Evaluatierapport. Training. Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen. Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009 Evaluatierapport Training Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009 Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Incompany training voor programma-, projecten lijnmanagers Resultaten, doelstellingen en programma ir. Gerke Oosting MBA Hoe krijg je ze mee in de veranderingen?

Nadere informatie

Verbinden van Duurzame Steden

Verbinden van Duurzame Steden Verbinden van Duurzame Steden Managen van verwachtingen Jan Klinkenberg, Netwerkmanager VerDuS Startbijeenkomst URD2-projecten 11 oktober 2012 Programma vanmiddag 13.00-13.15 uur Introductie VerDuS 13.15-15.15

Nadere informatie

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus.

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Casus: Duikervervanging in Rotterdam Organisatie: Linda Docters van Leeuwen - Oxand Nick Statham - Gemeente Rotterdam Rob Kuiken

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008 / 2009. Medezeggenschapsraad

JAARVERSLAG 2008 / 2009. Medezeggenschapsraad JAARVERSLAG 2008 / 2009 Medezeggenschapsraad Inhoudsopgave: Voorwoord...3 Samenstelling MR 4 Communicatie MR 5 Wat was er in 2008/2009 te doen...6 Opstart hernieuwde MR.6 Opstellen communicatieverbetering..7

Nadere informatie

Welkom & Introductie Programma

Welkom & Introductie Programma #LinkedDataNL Bijeenkomst Platform Linked Data Nederland Welkom & Introductie Programma Wat doen we zoal? De Linked Data community opbouwen en faciliteren Kennis over Linked Data verspreiden Organisatie

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN INTRODUCTIE Het project WorKit ontwikkelt de Job Language Kit - een hulpmiddel met educatief en informatief

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Tiende bijeenkomst 04/11/15

Tiende bijeenkomst 04/11/15 Tiende bijeenkomst 04/11/15 insp irat i uitwi sselin g e ie t a rm info Netwerk Cultuureducatie Primair Onderwijs Holland Rijnland Verslag van de tiende bijeenkomst van het Netwerk Cultuureducatie Primair

Nadere informatie

Delft, 14 juni 2016. Bas de Jong. Slim watermanagement

Delft, 14 juni 2016. Bas de Jong. Slim watermanagement Slim watermanagement Delft, 14 juni 2016 Bas de Jong 1 Slim watermanagement Inhoud Het programma SWM Waar staan we nu Waar gaan we heen(?) Tot slot 2 Slim watermanagement Het programma SWM 3 Slim watermanagement

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 03 2. Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven pag. 04 2.1 Initiatieven bespreken

Nadere informatie

programma COMMnet KMnet

programma COMMnet KMnet COMMnet Het netwerk van federale communicatoren catoren Het netwerk erk van federale kennisbeheerders COMMnet Het netwerk van federale communicatoren Trends in de media: 5 jaar later Ontdekkingsdag 19

Nadere informatie

Strategische krachtlijnen voor de informatisering van de Rechterlijke Orde 2012-2014

Strategische krachtlijnen voor de informatisering van de Rechterlijke Orde 2012-2014 Strategische krachtlijnen voor de informatisering van de Rechterlijke Orde 2012-2014 Overzicht Overleg centraal Strategische mijlpalen Conceptuele mijlpalen Technologische keuzes Responsabilisering Optimalisatie

Nadere informatie

Stadsrechten Governance Coöperatie Cirkelstad U.A.

Stadsrechten Governance Coöperatie Cirkelstad U.A. Stadsrechten Governance Coöperatie Cirkelstad U.A. Juni 2018, versie 1.0 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Doel... 4 Besturing... 4 Rollen... 5 Verantwoording... 6 Organisatorische randvoorwaarden... 6 Gezonde

Nadere informatie

De Nieuwe Normen voor waterveiligheid

De Nieuwe Normen voor waterveiligheid De Nieuwe Normen voor waterveiligheid Hoe leg ik dat nou uit? Marga Oosterveld HWBP Alise Boonen - DGRW December 2016 Opzet workshop 1. Communicatiestrategie 2. Beschikbare middelen 3. Filmpje uit de praktijk

Nadere informatie

Trendopedia Web 2.0 in organisaties

Trendopedia Web 2.0 in organisaties Trendopedia Web 2.0 in organisaties Mariëlle Nijsten, Menno Manschot Web 2.0 revolutie op internet Web 2.0 is interactieve webtechnologie die de wisdom of the crowds aanboort Voorbeelden: forum blog wiki

Nadere informatie

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst.

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Oss, 29 maart 2017 verslag Event 1 OCEAN in het Logistics House: Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Met medewerking

Nadere informatie

Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015

Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015 Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015 Programma Korte kennismaking met introductie en verkenning van het thema Presentatie: Sturen op rollen en verantwoordelijkheden?

Nadere informatie

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN MVO Vlaanderen Naam van uw begeleider Agenda Voorstelling & toelichting Wat is duurzaamheid? Waarom deze stuurgroep? Start met de Sustatool! Waarden En nu? 1 Wie bent u? Voorstelling:

Nadere informatie

Werkplekleren met Leertechnologie

Werkplekleren met Leertechnologie Werkplekleren met Leertechnologie 19 Maart, Presentatie & Demonstratie Rens van den Berg CSS Breda Kennismaking Persoonlijke leerinterface 70-20-10 10% 20% 70% Wat is leren binnen de 20% Demonstratie met

Nadere informatie

VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017

VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017 VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017 Joost Backx Werkgroep O&M Marcel Taal Uitdagingen Onderzoeksagenda Slib Getij Natuur & Samenwerken Inhoud Structuur VNSC (Werkgroepen O&M en Evaluatie Beleid en Beheer)

Nadere informatie

KAS: een handelingsperspectief

KAS: een handelingsperspectief KAS: een handelingsperspectief workshop door Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel Twentse Stedenband: Brenda Koopman (waterschap Vechtstromen) Marcel Roordink (gemeente Almelo) IJssel-vechtdelta:

Nadere informatie

Datum: 31 augustus 2011

Datum: 31 augustus 2011 ICT assessment Methodiek: ITEM-C ICT assessment Ontwikkeld door: ITEM-C advies en interim management Auteur: H.W. Gooskens Datum: 31 augustus 2011 Copyright: ITEM-C advies en interim management Niets uit

Nadere informatie

ALGEMENE LEDEN VERGADERING

ALGEMENE LEDEN VERGADERING Woensdag 4 juni 2014 ALGEMENE LEDEN VERGADERING ALV 4 juni 2014 1 Agenda Welkom, introductie, rondje door de zaal; nieuwe gezichten? Financiën Goedkeuring jaarrekening 2013 / bestuursbeleid, Forecast 2014

Nadere informatie

Kennismanagement. Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen.

Kennismanagement. Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen. Kennismanagement Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen. Tony Wegewijs, Business Learning Consultant (voorheen Heineken) AGENDA DE HEINEKEN

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

Programma Relatiedag Softwareleveranciers 10 april 2014 Locatie: Vergadercentrum Domus Medica Utrecht

Programma Relatiedag Softwareleveranciers 10 april 2014 Locatie: Vergadercentrum Domus Medica Utrecht Programma Relatiedag Softwareleveranciers 10 april 2014 Locatie: Vergadercentrum Domus Medica Utrecht 09:30 10:00 Ontvangst en registratie Plenaire sessies 10:00 10:15 Welkomstwoord Jan-Hein Willemse Directeur

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2014

Nieuwsbrief September 2014 Nieuwsbrief September 2014 Netwerkgroep45plus: ontstaan en doel De Netwerkgroep45plus Nijmegen is een zelfregiegroep van gemotiveerde 45-plussers, met zeer ruime en uiteenlopende werkervaringen. Naast

Nadere informatie

13. De ideale product owner

13. De ideale product owner WHITEPAPER IN 5 MINUTEN D E C E M B E R 2 0 1 4 13. De ideale product owner In onze whitepaper over scrum (http://www.oberon.nl/whitepaper/11_scrum/) beschreven we kort de scrum methodiek zoals we die

Nadere informatie

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015 Communicatie CO2 footprint versie mei 2015 Steller: CO2 manager Naam Paraaf Datum A. Kneepkens, April 2015 TPA Nederland Controle: Directeur K. Brouns Coldmix BV Mei 2015 AGK Pagina 1 van 5 pagina s 2015

Nadere informatie

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers 245 Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers Datum van het interview : Vensterschool: Introductie: Het GION doet onderzoek naar de ontwikkeling van vier Vensterscholen: Vinkhuizen,

Nadere informatie

Toekomstbestendig werken aan het spoor

Toekomstbestendig werken aan het spoor Toekomstbestendig werken aan het spoor Meer mobiliteit door een andere manier van plannen, uitvoeren en besturen van werkzaamheden aan het spoor Samenvatting Plan van Aanpak December 2017 VT20160142-1948884153-318

Nadere informatie

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015 Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie Arnhem 29 juni 2015 1 SAFER, SMARTER, GREENER Vragen survey Welke resultaten moet een gemeenschappelijke activiteit opleveren? Op welke

Nadere informatie

FLANDERS FOOD EN HET PLATFORM DUURZAAMHEID

FLANDERS FOOD EN HET PLATFORM DUURZAAMHEID FLANDERS FOOD EN HET PLATFORM DUURZAAMHEID INHOUD Flanders FOOD 3.0 Ondernemersgedreven platformen Flanders FOOD onderzoek Netwerking Programma kick-off 2 WIE IS FLANDERS FOOD? VZW 2005 Vlaamse voedingsbedrijven

Nadere informatie

Peter Arkenbout. Bent u echt regisseur van uw eigen verkoopkanaal?

Peter Arkenbout. Bent u echt regisseur van uw eigen verkoopkanaal? Peter Arkenbout Bent u echt regisseur van uw eigen verkoopkanaal? Programma - 15.00 Introductie door Peter Arkenbout - 15.15 Workshop door Peter Arkenbout - 16.15 Werken aan case met Arjen Dijkstra - 17.00-17.30

Nadere informatie

Bodem4gebieden de Voorradenmethode. Een tour langs de bodemvisies, , Noord-Brabant. Bijlage Presentaties Dagprogramma, Dagvoorzitter

Bodem4gebieden de Voorradenmethode. Een tour langs de bodemvisies, , Noord-Brabant. Bijlage Presentaties Dagprogramma, Dagvoorzitter Bijlage Presentaties Dagprogramma, Dagvoorzitter Een tour langs de bodemvisies, 08-09-09, Noord-Brabant Instrumentenparade Bodem4gebieden de Voorradenmethode Risicotoolbox SIKB-waaiers: Hergebruik in civiel-technische

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens NVVK Studiedag Schuldhulpverlening 28 oktober 2014 WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB)

Nadere informatie

COMMUNICATIE LAB WEST Nr. 2 #GEDEELDEBUURT

COMMUNICATIE LAB WEST Nr. 2 #GEDEELDEBUURT COMMUNICATIE LAB WEST Nr. 2 19.30 19.45 Korte terugkijk op 1 e LAB van 25 november 19.45 20.00 Rondje spontane pitches 20.00 20.15 Beeld van communicatiestrategie van stadsdeel West (door stadsdeel West)

Nadere informatie

BALV 30 November 2018

BALV 30 November 2018 Pilots verantwoording sociaal domein BALV 30 November 2018 Inhoud 1. Pilots Anders verantwoorden in het sociaal domein Wat is anders verantwoorden? Terugblik start pilots Ambities pilots Toelichting pilot

Nadere informatie

Workshop Teamcoaching W&T voor basisscholen Woensdag 14 mei 2014. Thomas Aafjes Basisschool Elzenhagen Martijn Weesing Hogeschool ipabo

Workshop Teamcoaching W&T voor basisscholen Woensdag 14 mei 2014. Thomas Aafjes Basisschool Elzenhagen Martijn Weesing Hogeschool ipabo Workshop Teamcoaching W&T voor basisscholen Woensdag 14 mei 2014 Thomas Aafjes Basisschool Elzenhagen Martijn Weesing Hogeschool ipabo Doelen Teamcoaching W&T Wat zijn de mogelijkheden? Wat gebeurt er

Nadere informatie

Team Alignment. En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Transformational Programs by TLC www.tlc-nederland.com

Team Alignment. En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Transformational Programs by TLC www.tlc-nederland.com Team Alignment En als mensen nu echt hun verantwoordelijkheid nemen? Team Alignment Het gaat goed! Herkent u deze situatie: een collega of een medewerker presenteert vol vuur over de voortgang van een

Nadere informatie

COP #14: Jouw klimaatadaptief donderdag 14 februari 2019

COP #14: Jouw klimaatadaptief donderdag 14 februari 2019 COP #14: Jouw klimaatadaptief 2019 donderdag 14 februari 2019 Wie zijn er? BAR - gemeenten Gemeente Den Haag Gemeente Delft Gemeente Leiden Gemeente Maassluis Gemeente Midden Delfland Gemeente Nissewaard

Nadere informatie

Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014

Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014 Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014 Verwachting en aanbeveling Heeft de Kennissessie aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: Weer een ander type event

Nadere informatie

18. Online hulpverlening: alle lijnen open. Tom Billiet, CLBchat

18. Online hulpverlening: alle lijnen open. Tom Billiet, CLBchat 18. Online hulpverlening: alle lijnen open Tom Billiet, CLBchat CLBch@t: Een netoverstijgend initiatief Gent workshop VVSG congres - 29/05/2018 Agenda 1. Voorstelling CLBch@t 2. To be expected: Blended

Nadere informatie

Implementeren en borgen van ketensamenwerking

Implementeren en borgen van ketensamenwerking Workshop 1 Symposium Twentse aanpak EG: Implementeren en borgen van ketensamenwerking Het kennen van de eigen kracht voor positionering binnen ketensamenwerking Marcia Albrecht & Sander de Beer Datum:

Nadere informatie

Jaarplan NORA 2019 Doel: Gebruikersraad informeren over de activiteiten en doelen in Gevraagd:

Jaarplan NORA 2019 Doel: Gebruikersraad informeren over de activiteiten en doelen in Gevraagd: Jaarplan NORA 2019 Doel: Gebruikersraad informeren over de activiteiten en doelen in 2019. Gevraagd: Beoordelen of de prioriteiten die worden onderkend voor 2019 stroken met de beleving van de leden en

Nadere informatie

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Trefwoorden: projectmanagement, risicomanagement, risico-identificatie PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Samenvatting In elke organisatie wordt gewerkt aan projecten.

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen 1. Inleiding Dit communicatieplan, de gewijzigde versie 2013, vervangt versie 2012 en is vanaf mei 2013 onderdeel bij het aangepast Energiemanagement Programma 2012-2 van COLMIX. Binnen het CO2 footprint

Nadere informatie

We wish you a very merry. Heleen Agterhuis Jurgen Bomas

We wish you a very merry. Heleen Agterhuis Jurgen Bomas We wish you a very merry best practise Heleen Agterhuis Jurgen Bomas Waar staan we? - Opdracht: ontwikkel 3 best practices - Vorige bijeenkomst: 1 e idee Moeten we niet ambitieuzer zijn? Zou het niet geweldig

Nadere informatie

Cloud Sourcing #CS4PM. Project Managers. Tim de Vries Senior Project Manager Atos Consulting 23 februari 2012

Cloud Sourcing #CS4PM. Project Managers. Tim de Vries Senior Project Manager Atos Consulting 23 februari 2012 Cloud Sourcing 4 Project Managers #CS4PM Tim de Vries Senior Project Manager Atos Consulting 23 februari 2012 Even voorstellen Even voorstellen Agenda Cloud Sourcing Gebruik van de cloud binnen projecten

Nadere informatie

Module 1 Marketing in de verzekeringsbranche

Module 1 Marketing in de verzekeringsbranche In een wereld waarin de klant steeds vaker koning is, worden bedrijven zich steeds meer bewust van de enorme waarde van het internet in de relatie met (potentiële) klanten. Ook in de financiële dienstverlening

Nadere informatie

Experience

Experience Papendal, 29 maart 2017 Safe@Gasunie Experience NVVK Congres 2017, sessie 15 Paul Hogewoning & Marc de Roos Papendal, 29 maart 2017 #2 Juli 2005: Gasunie gesplitst Eén onderneming 1 juli 2005 Twee ondernemingen

Nadere informatie

Doorontwikkeling KRW-Verkenner. Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst

Doorontwikkeling KRW-Verkenner. Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst Doorontwikkeling KRW-Verkenner Bijeenkomst voor de waterschappen, georganiseerd door STOWA, DGW, Deltares en RWS Waterdienst 14 april 2009 Programma 13.00u: 13.05u: 13.20u: 13.50u: 14.00u: 14.30u: 15.15u:

Nadere informatie